12. září 2022

Ministerstvo zdravotnictví ČR a WHO ve spolupráci s dalšími institucemi spouští osvětovou kampaň ke Světovému dni bezpečí pacientů s názvem: Bezpečné léky bez rizika.  Cílem kampaně, připravené ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, Státním ústavem pro kontrolu léčiv, Českou lékárnickou komorou a Českou komorou farmaceutických asistentů, je upozornit na riziko nesprávného užívání a nadužívání některých léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Kampaň startuje dnes a vyvrcholí 17. září na Světový den bezpečí pacientů. Byl pro ni vytvořen i speciální web v rámci Národního zdravotního informačního portálu NZIP:  https://www.nzip.cz/bezpecipacientu


Osvětová kampaň se zaměřuje 6 skupin léčiv, a to konkrétně léků s léčivými látkami paracetamol, ibuprofen a diklofenak, nosních kapek a sprejů, léků na žaludek, laxativ a nouzové antikoncepce. Kampaň je realizována ve spolupráci nejen s předními odborníky v této oblasti, ale i s lidmi, kteří mají s nadužíváním osobní zkušenost.

„Užívání volně dostupných léků v rozporu s pokyny lékaře, lékárníka či příbalové informace, ať už nevhodným dávkováním, kombinací s jinými léky či příliš dlouhým užíváním, je vážným problémem. Jako lékař moc dobře vím, k čemu špatné užívání léků často vede, a proto je tato kampaň velmi důležitá,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Světový den bezpečí pacientů připadající na 17. září je pravidelnou iniciativou WHO, ke které se Česko připojuje od roku 2019. Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti v oblasti kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče. Tématem pro rok 2022 je právě bezpečnost léků. Špatné užívání léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, a chyby během samoléčby jsou častými příčinami poškození zdraví lidí po celém světě. Těmto chybám lze předcházet. Oceňuji skvělou spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, SZÚ, SÚKL i komorami lékárníků a farmaceutických asistentů. Spolupráce probíhala velmi profesionálně a výsledná kampaň v ČR tak skvěle zapadá do celého konceptu,“ doplnil Srđan Matić, představitel WHO v ČR.

Kampaň řeší problematiku léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, a jejich rizikové nadužívání či nesprávné užívání, které může vést k poškození zdraví. Cílí především na laickou veřejnost, tzn. pacienty přijímající léky/medikaci, kteří jejich nesprávným užíváním mohou významně ohrozit své zdraví. "Jako lékařka a ředitelka Státního zdravotního ústavu vnímám mimořádnou důležitost zdravotní osvěty. Jsem ráda, že tato kampaň cílí na zvýšení povědomí o možných rizicích nesprávného užívání volně dostupných léků. Připojuji se k výzvě, která se prolíná celou kampaní: než sáhnete po volně dostupném léku, neváhejte se ptát na účinky přípravku nejen ve své lékárně, ale i svých ošetřujících lékařů," uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.  

Klíčem ke správnému užívání léků je dodržet pokyny uvedené v příbalovém letáku. Pacient v něm dostává přesný návod, jak postupovat, aby mu léčivý přípravek skutečně pomohl. Před užitím jakéhokoli léku tedy doporučuji si příbalovou informaci pročíst. Pokud ji už nemáte v papírové podobě, vždy si informace můžete dohledat v databázi léků na www.sukl.cz,” doplnila Irena Storová, ředitelka SÚKL.

Zásadními spolutvůrci kampaně jsou Česká lékárnická komora (ČLnK) a Česká komora farmaceutických asistentů. Jsou to právě jejich členové, kteří jsou v kontaktu s lidmi, kteří přijdou do lékárny s potížemi, které chtějí řešit samoléčbou. Jejich role je tak při informování občanů zcela zásadní.

„Lékárníci jsou pro velmi mnoho pacientů prvními zdravotníky, s nimiž řeší své akutní i chronické zdravotní obtíže. V lékárně jim můžeme doporučit vhodná režimová opatření i přípravky s vysvětlením správného postupu při samoléčbě. Pokud jsou však potíže závažnějšího charakteru nebo se opakují, snažíme se pacienty motivovat k návštěvě lékaře, protože dlouhodobá samoléčba může mít i závažné negativní důsledky vyplývající z nesprávného užívání léků nebo neřešení skutečné příčiny zdravotních obtíží,“ shrnuje praktické zkušenosti lékárníků Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory (ČLnK).

„Farmaceutičtí asistenti, kteří jsou pro klienty lékáren připraveni s odbornou radou na výdeji bez receptu nebo-li volném prodeji, jsou si vědomi rizik spojených s neuváženým či dokonce chybným užíváním volně dostupných léčiv. Možnosti vedoucí ke zvýšení bezpečnosti samoléčby vidíme zejména v důsledné edukaci a individuální komunikaci nad zdravotními problémy, se kterými klienti do lékáren přicházejí,“ doplnila Alena Šindelářová, předsedkyně České komory farmaceutických asistentů.  

Web ke kampani je umístěn na Národním zdravotním informačním portálu. „Národní zdravotnický informační portál (NZIP) je klíčovou komunikační webovou platformou nejen této dedikované kampaně, ale obecně komunikačních aktivit ministerstva zdravotnictví. Kromě garantovaných a prověřených informací z oblasti českého zdravotnictví obsahuje NZIP také stránky s konkrétními informacemi o specifických kampaních a stěžejních aktivitách rezortu,“ doplnil Martin Komenda, koordinátor projektu NZIP.

12. září 2022

Evropská komise publikovala dne 08/09/2022 přezkum provádění právních předpisů v oblasti životního prostředí. Podle výsledů přezkumu biologická rozmanitost v EU nadále klesá, pokrok pro dosažení dobrého stavu vodních útvarů je pomalý, nástroje oběhového hospodářství nejsou plně využívány, znečištění ovzduší přetrvává a úsilí v oblasti klimatu je zapotřebí navýšit. Komise uvedla, že členské státy musí zajistit více finančních prostředků na pokrytí investičních potřeb pro dosažení cílů v oblasti životního prostředí.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

12. září 2022
Datum: 19.9.2022  10:00 – 12:00
Místo konání: MZe, místnost. č. 101
Kategorie: Ostatní

Představitele českých producentů a exportérů chmele, sladu, technologií a poskytovatele know-how pro pivovarnictví zveme na B2B fórum s brazilskými pivovarníky v prostorách Ministerstva zemědělství v Praze v pondělí 19. září 2022 od 10:00 do 12:00 hod, místnost 101.

Zahajovací akci pětidenní incomingové mise 15 brazilských pivovarníků z 10 pivovarů/organizací pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Generálním konzulátem v São Paulu.

V případě zájmu potvrďte prosím účast zástupkyni Ministerstva zemědělství Ivě Vondráškové (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) do pondělí 12. 9. 2022, tel. 221 812 392, mobil 725 001 400. Přihlášeným účastníkům bude následně zaslán seznam brazilských účastníků. Tlumočení do portugalštiny bude zabezpečeno pouze omezeně.

Dotazy na brazilský trh zodpoví ekonomický specialista Filip Vavřínek (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) z GK v São Paulu.

12. září 2022

Při kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela odpovídat definici šarže v § 2 odst. 1 písm. k) zákona č. 110/1997, o potravinách.

Z důvodu nejasnosti přístupu ke kontrole takto nově udělených šarží SZPI požádala o stanovisko příslušné generální ředitelství Evropské komise - DG SANCO (Directorate General for Health and Safety), které uvádí, že není možné, aby provozovatel potravinářského podniku doznačil výrobky s chybějící šarží nově přidělenou šarží, aniž by byl při kontrole schopen doložit, jaká byla původně stanovená šarže výrobcem.

DG SANCO ve svém stanovisku poukázalo na znění čl. 3 směrnice 89/396/EHS, o údajích nebo značkách určujících šarži, ke které potravina patří, který stanoví, že: “Šarže musí být stanovena v každém případě výrobcem dané potraviny, jejím zpracovatelem nebo balírnou nebo prvním prodejcem usazeným ve Společenství“. Toto znění naznačuje, že jednou vyznačená šarže by neměla být měněna. Nicméně  změnu šarže je možné provést, přičemž jedním z důvodů je např. rozdělení šarže, které může být považováno za stanovení nové šarže. V takových případech však provozovatel potravinářského podniku musí uchovávat záznam o původním označení šarže, tak aby byly dodrženy požadavky na označení šarže a taktéž v návaznosti i požadavky na čl. 18 nařízení (ES) č. 178/2002.

Směrnice 89/396/EHS byla sice nahrazena Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2011/91/EU ze dne 13. prosince 2011, ale tato povinnost zůstala stejná. Podle článku 4 posledního odstavce směrnice č. 2011/91/EU musí být údaj o šarži ve všech případech uveden tak, aby byl snadno viditelný, jasně čitelný a nesmazatelný.

Nezdokumentovanou změnu jednou vyznačené šarže, tedy změnu bez možnosti identifikace původní šarže, jakýmkoliv jiným subjektem, než provozovatelem potravinářského podniku, který je primárně odpovědný za činnost označování ve smyslu § 6 odst. 1 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, není možné v souladu s názorem Evropské komise akceptovat a taková změna šarže jde proti smyslu požadavků směrnice 2011/91/EU, zákona č. 110/1997 Sb.
(viz § 3, odst. 1, písm. o) zákona č. 110/1997 Sb., kdy je provozovatel potravinářského podniku povinen zachovat označení šarže), ale i proti zásadám sledovatelnosti dle nařízení č. 178/2002.

9. září 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Emiráty se zaměřují na řešení současné globální potravinové krize

Poslední měsíce a bohužel se nyní dá říct téměř roky (alespoň dva určitě) řeší celý svět potravinovou bezpečnost. Nejde o žádné nové téma. Neustále rostoucí populace především v zemích, kde se právě oproti populaci dostupné potraviny a úroda naopak snižují, nutí všechny k zamyšlení. S příchodem pandemie a rozbouráním současných obchodních kanálů, včetně národního zákona pro ochranu čistě vlastní populace, problematika dále eskalovala. A to nejhorší nakonec, válečný konflikt dvou zemí, které z více jak jedné třetiny pokrývají produkci základních komodit a více než z poloviny pokrývají dodávky potravin do chudých zemí.

Naštěstí jsou i v současné krizi země, které mají na řešení problematiky nejen prostředky, ale také chuť ji řešit. S příchodem nové ministryně klimatických změn a životního prostředí SAE, její excelencí Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri, začalo být o této problematice opravdu slyšet. A nejen slyšet, také začaly být Emiráty vidět. Téměř každá větší konference, fórum nebo veletrh přilákají delegaci z této země.

Také jednotlivé kroky a nápady začínají mít hmatatelné výsledky. Kromě velmi silných humanitárních zásilek pro potřebné státy, investují Emiráty do vnitřní infrastruktury. V současné době se nejvíce mluví o rozšiřování částí obchodního přístavu Abu Dhabi Ports v obchodní zóně Kizad, kde vznikl takzvaný food hub. Food hub nebo volně přeloženo Potravinové centrum vzniká již od letošního února a má za úkol řešit potravinovou krizi jak z pohledu přepravy, tak zásob.

Food Hub bude zastávat především logistickou a obchodní úlohu pro firmy se zaměřením na potraviny a komodity. Z prohlášení managementu nového projektu vychází, že se Emiráty chtějí prezentovat jako prostředník mezi obchodem východu a západu.

Emirátská vláda také připravuje na říjen tohoto roku největší světovou konferenci zaměřenou na potravinovou bezpečnost The World Union of Wholesale Markets 2022, která proběhne v hlavním městě Abú Dhabí. Hlavním cílem konference bude za pomocí největších odborníků z celého světa diskutovat o možnostech řešení současné potravinové krize.

Během tiskové konference k pořádání této události bylo řečeno, že svět musí změnit přístupy k zemědělství a pěstování plodin pouze v některých oblastech velkými hráči. Budoucnost vidí v drobných farmářích propojených správnou infrastrukturou a dostatečnou vládní podporou pro budoucí obranu proti narušení klasických obchodních cest. Největší risk vidí v závislosti zemí na jednom či dvou obchodních partnerech, kteří během krize mohou způsobit problémy celým národům.

Dalším hmatatelným řešením problematiky může být například Emirátský projekt Pšenice. Jde o investování místní vlády do farem v zahraničí nebo rovnou skupování pozemků a zemědělských podniků. Projekt Pšenice (The Emirati Wheat Project) už má 170 farem produkujících 80 tun pšenice pro vlastní potřebu.

Z uvedených důvodů a velmi častým informacím v místím tisku je vidět, že se Emiráty tématice opravdu věnují. A i když by si mohli lidé žijící mimo tuto zemi myslet, že pro bohatý stát, kterému nic nechybí, okolní krize nic neznamená, tak je na omylu. Díky tomu všemu naopak Emiráty investují obrovské peníze do projektů zaměřených na zemědělství a vlastní potravinovou soběstačnost, pořádají více regionálních veletrhů nebo konferencí a neustále hledají nové nápady a obchodní partnery.

9. září 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO podepsalo „Dohodu o mechanismech potravinového zabezpečení na západním Balkáně“

Ministři zemědělství Srbska Branislav Nedimović, Severní Makedonie Ljupčo Nikolovski a Albánie Frida Krifca v rámci iniciativy „Open Balkan“ podepsali 2. 9. 2022 za přítomnosti prezidenta Srbska, premiérů Albánie, Severní Makedonie, Černé Hory a předsedy Rady ministrů Bosny a Hercegoviny „Dohodu o mechanismech potravinového zabezpečení na západním Balkáně“. Jejím cílem má být zabránit nedostatku základních zemědělských komodit a potravin na trzích zúčastněných zemí. Dohoda předpokládá vzájemnou výpomoc v případě přerušení zásobovacích řetězců. Pro konkrétní potraviny pocházející ze signatářských zemí budou v souladu s dohodou zrušena veškerá množstevní omezení a opatření ve vzájemném obchodě a bude zároveň zakázán reexport dotčených produktů do třetích zemí. Dohoda se aktuálně vztahuje na: kukuřici, pšenici, špaldu a mouky z nich, mléko a mléčné výrobky, bílý cukr, slunečnicový olej, těstoviny, ovoce, zeleninu a maso. Státy se také zavázaly, že během následujících 90 dní společně zmapují své skladovací kapacity. Dohoda byla podepsána na dobu pěti let a poté bude automaticky prodlužována na roční období, pokud nebude některou ze zemí vypovězena.

SRBSKO řeší problém s nedostatkem UHT mléka s 2,8 % tuku

V těchto dnech se v srbské maloobchodní síti projevil nedostatek litrového balení UHT mléka s 2,8 % tuku, které je nejžádanějším druhem. Výpadek byl způsoben nejen menší produkcí mléka v letních měsících, kdy Srbsko zachvátila vlna veder a snížila se dojivost mléčného skotu, ale také trvale se snižujícími stavy mléčného skotu.  V porovnání se stavem před 10 lety jsou nynější stavy o 55 000 dojnic nižší, a to znamená denně o 700 000 litrů mléka méně. Z důvodu nízké výkupní ceny, která byla donedávna kolem 0,30 EUR, a enormnímu nárůstu cen krmiv se během posledního roku řada chovatelů rozhodla snížit stavy. K určité destabilizaci trhu přispělo i vládní nařízení, které z důvodu dopadu růstu cen základních potravin na obyvatelstvo stanovilo maximální maloobchodní cenu právě pro litrové balení UHT mléka s 2,8 % tuku na 0,97 EUR. Řada mlékáren tak více prodávala své výrobky do zahraničí, nebo dodávala na trh mléka např. s vyšším podílem tuku, u kterých nebyla omezena maximální cena. Na vzniklou situaci srbská vláda reagovala na svém zasedání v úterý 6. 9. 2022, kdy zvýšila maximální maloobchodní cenu UHT mléka na 1,10 EUR za balení jeden litr, stanovila nižší povolenou obchodní marži a zároveň dočasně zakázala vývoz syrového a pasterizovaného mléka. Opatření je v platnosti prozatím do 30. září tohoto roku a zákaz vývozu se nevztahuje na Severní Makedonii a Albánii, se kterými Srbsko podepsalo „Dohodu o mechanismech potravinového zabezpečení na západním Balkáně“.  Lze očekávat, že kromě krátkodobě zvýšené poptávky po mléce (Česká republika do Srbska tradičně dodává především sušené mléko), může do budoucna vzniknout i zvýšená potřeba po obnově stád mléčného skotu. To by mohla být z dlouhodobého hlediska příležitost pro české chovatele mléčného skotu a firmy zabývajícími se dodávkami genetického materiálu.

9. září 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Francie a Čína prohlubují spolupráci ve vinařství

Provincie Ningxia na severozápadě Číny v současnosti představuje jeden z nejvýznamnějších čínských vinařských regionů. Pěstování vinné révy se v této provincii rozmohlo v 80. letech minulého století, i když k jejímu samotnému zpracování na finální produkt zpočátku docházelo v jiných vinařsky rozvinutějších oblastech. Od přelomu tisíciletí však rostl jak tamější objem vinné produkce, tak i její kvalita, díky čemuž vína z této oblasti sbírají řadu ocenění na nejprestižnějších světových vinařských soutěžích. Ningxia navázalo spolupráci s odborníky, vinaři a pěstiteli z významných vinařských oblastí ve Francii, USA, Austrálii a mnoha dalších zemích.

Vláda má velké plány na další rozvoj tamějšího vinařství. Napomoci tomu má nový pilotní projekt, který byl oficiálně spuštěn v červenci minulého roku a na kterém se podílí čínské Ministerstvo zemědělství a záležitostí venkova, Ministerstvo průmyslu a informačních technologií a provinční vláda Ningxia. Do roku 2035 zde hodlají vybudovat oblast, která bude s plánovaným objemem produkce přesahující 600 milionů lahví ročně moci konkurovat i francouzskému Bordeaux.

Ve středu 7. září byl v Yinchuanu, hlavním městě provincie Ningxia, zahájen druhý ročník Mezinárodního veletrhu vinařské kultury a turismu. Druhý den veletrhu byla i slavnostně zahájena činnost Sino-francouzského vinařského institutu, jehož cílem bude prohloubit spolupráci mezi vinařskými oblastmi obou států, kulturní výměnu, kultivaci talentů. Institut bude organizovat školení, které pomohou čínským vinařům lépe prezentovat a propagovat své produkty.

9. září 2022

Česká technologická platforma pro potraviny, Ministerstvo zemědělství ČR, Státní veterinární správa ČR a Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga v Písku si Vás dovolují pozvat na odborný seminář na téma
Výsledky kontrol zdravotního stavu ulovené volně žijící zvěře a zkušenosti ze systému práce proškolených osob, nové hrozby nákaz u volně žijící
zvěře, zákon o myslivosti a legislativní novinky
který se bude konat
dne 19. října 2022
v aule VOŠL a SLŠ B. Schwarzenberga v Písku, Lesnická 55


Program naleznete zde.
Při registraci účastníků semináře bude vybírán registrační poplatek ve výši 350 Kč. V ceně je zahrnuto vložné a občerstvení během celého semináře.
Registrace je možná na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

9. září 2022

Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci se zemědělským diplomatem ZÚ ČR Abú Dhabí nabízí českým firmám ze sektoru potravinářství podporu účasti na veletrhu Private Label and Licensing Middle Eeast (PLLME) 2022, který se uskuteční 8. – 10. listopadu 2022 v prostorách dubajského výstaviště WTC.

Spojení několika oborů od privátních značek, cukrovinek, výrobní techniky, gurmánských produktů nebo gastro servisu pod organizací veletržní správy Dubai WTC, která mj. pořádá jeden z nejznámějších světových veletrhů Gulfood, je zárukou nejen profesionální organizace, ale také mezinárodní návštěvnosti a příležitosti všem účastníkům.

V rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) je hrazena celková plocha a postavení stánku včetně standardního vybavení. Zúčastněné firmy tak hradí pouze poplatek za účast, pojištění splatné přímo pořadateli, přepravu zboží a osobní náklady.

  • Pro potvrzení účasti zemědělského diplomata Lukáše Zamrzlu na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 23. září 2022.
  • Pro více informací navštivte stránky pořadatele www.prime-expo.com, nebo kontaktujte zemědělského diplomata ČR v SAE na výše uvedené adrese.
8. září 2022

SIAL PARIS PŘEDSTAVUJE CXMP – DIGITÁLNÍ KATALOG 2.0

Nový nezbytný nástroj, který vystavovatelům a návštěvníkům veletrhu umožňuje maximalizovat obchodní příležitosti 365 dní v roce.

Pro ročník 2022 SIAL Paris připravil nový online katalog na marketplace CXMP, který umožňuje vyhledat 7000 vystavovatelů a jejich produkty. Platforma, kterou organizátor, Comexposium Group, vytvořil na podporu svých klientů v průběhu celého roku, se zaměřuje na tři oblasti: jídlo, móda a sport.
SIAL využívá možnosti tohoto nástroje pro katalog výrobků, které budou na výstavě k vidění. Vystavovatelé a návštěvníci veletrhu SIAL Paris se tak mohou spojit s komunitou více než 300 000 kupujících a prodejců.

Digitální výkladní skříň pro větší zviditelnění

Vystavovatelé mohou využívat bezplatný přístup na trh, kde si mohou vytvořit katalog svých produktů a zviditelnit se tak ve veletržní komunitě. Platforma umožňuje kvalitní prezentaci jejich značek a produktů díky volnému zadávání neomezeného počtu referencí a možnosti integrace různých prvků: kompletního popisu, vlastností, fotografií...

Registrovaní návštěvníci si mohou bezplatně prohlédnout seznam vystavovatelů a produktů a lépe si tak připravit svou fyzickou návštěvu výstavy. Budou moci každý den objevovat nové produkty umístěné na internetu a nenechat si tak ujít nic z novinek, které se na veletrhu objeví.

CXMP usnadní výměnu a vytváření vazeb v rámci výstavní komunity. Tento nástroj umožní vystavovatelům a návštěvníkům domlouvat fyzické nebo virtuální schůzky přímo z platformy před veletrhem, během a až dva týdny po něm.

Na veletrhu se také objeví: události, které je třeba vidět, abyste zjistili budoucí trendy

SIAL Talks, bohatý program konferencí. Více než 100 mezinárodních řečníků a 60 konferencí vám nabídne odbornou analýzu nejnovějších zpráv a hlavních trendů v potravinářském průmyslu.

SIAL Innovation, jaké budou talíře zítřka. Již dvacet let uděluje pařížský veletrh SIAL cenu Grand Prix SIAL Innovation za nejvýznamnější novinky, které byly představeny na každém z jeho ročníků.
Finalisté v 15 kategoriích budou vyhlášeni na tiskové konferenci SIAL Innovation, kterou bude možné sledovat na kanálu SIAL Youtube od 16. září. Vítězové budou vyhlášeni
15. října v 16.30 hodin na veletrhu SIAL v Paříži.

SIAL Start Up nabídne nové přístupy k produktům a tvorbu řešení pro budoucnost: očekává se účast 650 začínajících podniků, z toho téměř 100 seskupených ve středisku
Sial Start-Up.

SIAL Future Lab poskytne pohled na podstatu potravinářských trendů od současnost
do roku 2030 (zemědělství, maloobchod a talíře).

SIAL Paris se těší na Vaši návštěvu

Registrace vstupenek

V případě dotazů neváhejte kontaktovat Zastoupení francouzských veletrhů:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

8. září 2022
 

JABLEČNÝ DEN 2022
21. 9. 2022 od 9:00 do 12:30

 

Vážení ovocnáři, partneři a příznivci VŠÚO Holovousy,

Dovoluji si Vás srdečně pozvat na Jablečný den. V rámci akce proběhne přednáškový blok s prezentací aktuálních poznatků o odrůdách jablek a komentovaná prohlídka odrůdového sortimentu. Podrobnosti o akci jsou uvedeny v příloze. Registraci proveďte nejpozději do 16. 9. 2022. 

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem
 Bc. Michaela Stránská

 

REGISTRACE

 

Organizační zajištění:
Bc. Michaela Stránská (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 739 196 740)

VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.
Holovousy 129 , 508 01 Holovousy, www.vsuo.cz

 
 
8. září 2022

Společnost Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s., spustí další kola příjmu žádostí do programů Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Tato kola budou otevřena u titulu Potravináři ve středu 14. září 2022 v 9.00 hod. a v případě programu Provoz 2022 ve čtvrtek 15. září 2022 v 9.00 hod.

S ohledem na velký zájem ze strany zemědělských prvovýrobců a výrobců potravin společnost PGRLF, a.s., ve velmi krátkém čase spouští další kola příjmu žádostí do programů Provoz 2022 a Potravináři, které jsou určeny na snížení jistiny u provozních úvěrů malých a středních podniků k eliminaci negativních dopadů na hospodaření těchto podniků v souvislosti s vyvolanou agresí Ruska vůči Ukrajině.

Pro toto kolo je určen limit 50 přijatých žádostí v případě programu Potravináři a 350 přijatých žádostí pro program Provoz 2022. Pro financování těchto dvou programů nebudou využity prostředky, které jsou alokovány pro jiné programy PGRLF, jakými jsou např. programy Finanční podpora pojištění nebo Zemědělec.

Výše podpory na snížení jistiny provozního úvěru činí u programu Potravinář až 1 250 000 Kč a u programu Provoz 2022 až 250 000 Kč, zároveň však částka nesmí přesáhnout 50 % z nesplacené výše jistiny úvěru.

Aby se podpora dostala k co nejširšímu okruhu zemědělských prvovýrobců a výrobců potravin, klienti, kteří již byli v rámci prvního kola programů Provoz 2022 a  Potravináři úspěšně zaregistrováni, již znovu nemohou podat žádost o podporu ve stejném programu. Veškeré informace spolu s nejčastějšími dotazy jsou pro žadatele k dispozici na webových stránkách www.pgrlf.cz.

TISKOVÁ ZPRÁVA ke stažení.

Zdroj: https://www.pgrlf.cz/2022/09/07/spolecnost-pgrlf-a-s-otvira-druha-kola-programu-provoz-2022-a-potravinari/

7. září 2022

Nový balíček dotací cílí na sanaci kontaminovaných lokalit ohrožujících lidské zdraví a ekosystémy, rekultivaci starých skládek i modernizaci vzdělávacích center zaměřených na klimatické vzdělávání.

„Pro nás i budoucí generace chceme zdravé a čisté prostředí, proto musíme nejen zamezit nebezpečnému znehodnocování vodních zdrojů a ekosystémů, ale též podporovat vzdělávací činnost v oblasti environmentální osvěty,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Nově vyhlašovaná 15. výzva nabídne prostředky ve výši 1,2 miliardy korun na širokou škálu projektů zaměřených na sanaci závažně kontaminovaných lokalit z doby před rokem 1989, u nichž podle analýzy rizik kontami­nace představuje neakceptovatelné riziko pro lidské zdraví či ekosystémy. Prostředky pomohou řešit závažné kontaminace podzemních či povrchových vod, sedimentů, horninového prostředí či půdního vzduchu. Současně vyhlašovaná 16. výzva podpoří částkou 300 milionů korun rekultivace starých skládek, také pozůstalých z předlistopadového období. Díky tomu se minimalizuje množství odtékajících průsakových vod, zamezí úniku skládkových plynů a vrátí území skládky do okolní krajiny, což celkově zvýší ekologickou stabilitu krajiny.

Obě výzvy jsou určené pro veřejnoprávní sektor, vlastníky a nájemce zasažených území a subjekty nakládající s odpady. Dalších 300 milionů korun je připraveno v 18. výzvě pro ekocentra zaměřená na klimatické vzdělávání. Dotace budou vyplaceny na komplexní projekty zahrnující modernizaci objektů, při níž dojde ke snížení konečné spotřeby energie, k instalaci obnovitelných zdrojů či k realizaci adaptačních opatření na změnu klimatu. Projekty mohou zahrnovat i případné terénní úpravy či pořízení vybavení a pomůcek.

Příjem žádostí o dotace startuje 7. září.

Ve stejný den se otvírá příjem žádostí i v dříve vyhlášených odpadových výzvách. Jedná se o podporu výstavby a modernizace sběrných dvorů, zařízení na zpracování čistírenských kalů a materiálové využití odpadů ve 4. výzvě. Žádosti o dotace je ode dneška možné podávat i o prostředky na třídění odpadu ze 14. výzvy.

Podrobné informace a dokumenty ke stažení k novým výzvám:

15. výzva

16. výzva

18. výzva

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

7. září 2022

Velká Británie omezila od počátku září dovoz určitých produktů z vepřového masa a masa prasat divokých ze zemí EU (včetně ČR). Důvodem je zhoršená nákazová situace týkající se afrického moru prasat (AMP) v některých členských zemích EU. Omezení dovozu se týká vepřového masa z domácích porážek a masa z divočáků. Komerčního dovozu vepřového masa se omezení nedotkne. Rovněž možnost dovézt menší množství vepřového masa pro vlastní potřebu pro občany EU zůstává.

Dle britské veterinární autority představují největší riziko proniknutí AMP do Velké Británie přivážené nevyhovující produkty z EU, jako je doma poražené vepřové maso a divoká prasata. K takovým dovozům prý dochází především přes přístavy v Lamanšském průlivu. Legální komerční dovoz produktů z vepřového masa zůstává na nízkém riziku, proto se na něj britské restrikce nevztahují. Lidé si budou moci přivézt také menší množství vepřového masa (nepřesahující 2 kg na osobu) pro osobní potřebu. Velká Británie v souvislosti s AMP, tak jako členské země EU, plně uznává tzv. regionalizaci. To znamená, že případné omezení komerčně dovážet vepřové maso a maso z divočáků platí jen pro regiony, které jsou zasažené nákazou, nikoli pro celé státy.

Nákazová situace v Evropě se z hlediska AMP letos vyvíjí velice nepříznivě. Obecně se dá říci, že nákaza se kromě Itálie a Německa šíří ve východní části Evropy, kde se vyskytuje jak v chovech tak u prasat divokých. Začátkem ledna 2022 byl potvrzen první případ AMP u prasat divokých v pevninské části Itálie. Navzdory tomu, že Itálie ihned přijala opatření bránicí šíření AMP, došlo k šíření nákazy v populaci divočáků do dalších oblastí země a také do chovu domácích prasat.

Pro ČR stále představuje velikou hrozbu zejména šíření nákaz z Polska a Německa. V případě Polska byl nejbližší případ AMP u prasete divokého potvrzen necelé 4 km od hranic s ČR v blízkosti Frýdlantského výběžku. Pokud jde o Německo, nejbližší případy AMP u prasat divokých byly potvrzeny 5 až 12 km od hranic s ČR v blízkosti Šluknovského výběžku. Od začátku roku 2022 ohlásilo Německo také 3 ohniska AMP v chovech domácích prasat ve třech různých spolkových zemích. Znepokojující je, že tato ohniska jsou od sebe vzdálena několik stovek kilometrů.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

7. září 2022

Předkládaná publikace přináší, vedle teoretického modelu zdravotní gramotnosti, řadu inspirativních příkladů, jak lze na úroveň zdravotní gramotnosti efektivně působit. Důležitá jsou rovněž empirická data z výzkumu, který se realizoval v osmi zemích Evropské unie na počátku předchozí dekády, a který inspiroval řadu dalších zemí v Evropě i mimo hranice evropského regionu k jeho zopakování. Zdravotní gramotnost je vnímána jako klíčová determinanta zdravotního stavu a spotřeby zdravotní péče.


Zdravotní gramotnosti je rovněž věnována rostoucí pozornost akademického výzkumu a zdravotní politiky. V mnohých zemích Evropské unie i v zámoří byly připraveny národní i regionální plány zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti a jsou ověřovány účinné intervenční strategie v oblasti školství, v působení na jednotlivé populační skupiny, na chronicky nemocné osoby i osoby ze sociálně vyloučených oblastí.

V České republice se, s využitím této metodologie, realizoval první reprezentativní výzkum úrovně zdravotní gramotnosti české populace v roce 2015. V závěru tohoto textu je parafráze článku publikovaného v Časopise lékařů českých a shrnuje nejdůležitější zjištění realizovaného výzkumu.

Výsledky studie nás utvrdily v přesvědčení, že problematika zdravotní gramotnosti má být zahrnuta do všech zdravotně politických dokumentů, včetně Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 Strategického rámce rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030 a dalších dokumentů zaměřených na jednotlivé oblasti zdravotní péče.

Průběžně se realizují intervenční projekty zaměřené na zlepšování zdravotní gramotnosti, tedy rozhodování ve prospěch zdraví.

V současné době, kdy je celý svět zasažen pandemií nového koronaviru, důležitost zdravotní gramotnosti obyvatel vystupuje ještě výrazněji do popředí: jedině „zdravotně gramotný“ jedinec je schopen vyhledat skutečně validní informace o nákaze, porozumět jim a posoudit je, a na jejich základě se kompetentně rozhodnout.

Zdravotní gramotnost - Solidní fakta Zdravotní gramotnost - Solidní fakta

 

Zdroj: http://www.szu.cz/publikace/zdravotni-gramotnost

7. září 2022
Konference se koná v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Ministerstvo zemědělství ČR za podpory Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)

Vás zve na mezinárodní vědeckou konferenci "European Agri-Food Sustainability & Innovation", která je oficiální akcí českého předsednictví v Radě EU.

 
Hlavními tématickými okruhy konference jsou:

  • Strategie zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce
  • Bezpečný a udržitelný potravinářsko-zemědělský sektor
  • Výzvy moderního zemědělství – např. nové genomické techniky
  • Chytré zemědělství šetrné ke klimatu

Na konferenci vystoupí zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, Ministerstva zemědělství USA (USDA), členských států, nevládních organizací, vědečtí odborníci z českých univerzit a další.

Registrace bude otevřená od 19. září 2022 a bude možná prostřednictvím internetových stránek českého předsednictví v Radě Evropské unie (www.eu2022.cz). Informace naleznete také na www.bezpecnostpotravin.cz.

Konference bude probíhat v českém a anglickém jazyce se simultánním překladem.

Těšíme se na setkání s vámi!

Přílohy

Autor: MZe ČR
 
7. září 2022
V Národní zemědělské muzeum Praha právě probíhá seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost s názvem Vliv reformulace na trvanlivost fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků, který je součástí projektu NAZV QK1910100. Seminář je zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. Budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací a setkat se s odborníky z potravinářství. Seminář připravilo Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací ve spolupráci s VŠCHT Praha, Výzkumný ústav mlékárenský, Pekárna Líčno a Cukrárna Letohrad, Řeznictví H+H a Státní veterinární správa.
Na programu jsou příspěvky Komplexní přístup k optimálnímu stravování, Iva Málková, Méně tuku a méně soli v reformulovaných tepelně opracovaných masných výrobků, vliv na kvalitu, Josef Kameník, Nové trendy úpravy senzorických a nutričních vlastností pekařských výrobků - Marcela Suková, Pavel Skřivan, Snižování obsahu soli v lisovaných bílých sýrech - zástupci z VÚM a VŠCHT Praha a Reformulace potravin v rámci systému Českých cechovních norem a cena Potravinářská komora České republiky o nejlepší inovativní potravinářský výrobek 2022 - Dana Gabrovská a Jan Pivoňka.
 
Autor: Potravinářská komora ČR
7. září 2022

Moderní technologie, sofistikovaný strojový park, nebývalá rozmanitost exponátů, výrobci s regionální značkou vysoké kvality produktů a výpěstků, a také směřování k udržitelnému hospodaření ve prospěch přírody a člověka. To je dnešní tvář Země živitelky, výstavy s téměř půlstoletou tradicí. Do takového kontextu skvěle zapadá Česká zemědělská univerzita v Praze, která už více než sto let vychovává odborníky pro zemědělský sektor a dnes je nositelkou trendů udržitelné budoucnosti. Projevilo se to i v programu, který univerzita pro letošní ročník pořádaný na českobudějovickém výstavišti ve dnech 25.–30. srpna 2022 připravila.

Jak prezentovat vědecké poznatky populární formou a zaujmout návštěvníky mezinárodního agrosalonu, na kterém se to jenom hemží vystavovateli všeho druhu? Jak se ukázalo, je to možné především díky osobnímu nasazení všech, kteří chtějí „prodat“ to nejlepší, co Česká zemědělská univerzita v Praze nabízí a v čem vychovává nové generace vědců a zemědělských expertů.

„Naším cílem je vštípit studentům zásady, které budou ctít ve svém výzkumu i v praxi. Je to zejména důraz na udržitelnou budoucnost, což v zásadě znamená omezit nebo zmírnit dopady lidské činnosti na život příštích generací. Reagujeme na současné výzvy a v rámci pestrého portfolia vědních oborů se snažíme eliminovat rizika spojená s klimatickou změnou, energetickou nebo potravinovou krizí apod. V tomto duchu jsme také připravili program naší univerzity na Zemi živitelce,“ říká rektor ČZU Petr Sklenička.

Témata ČZU v letošní roce měla velký ohlas médiích:

https://www.mujrozhlas.cz/dopoledni-host/cvrcci-i-sarancata-uz-se-pridavaji-do-susenek-ci-testovin-hmyz-je-podle-potravinaru

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/470379-zeme-zivitelka-ovladla-ceske-budejovice-k-videni-byla-i-nejmodernejsi-zemedelska-technika

https://cnn.iprima.cz/porady/zpravy-z-regionu/zeme-zivitelka

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vedkyne-v-cr-roste-zajem-o-jedly-hmyz-je-to-bilkovinna-bomba/2249130

Více o prezentaci ČZU na výstavě Země živitelka 2022 najdete na následujících odkazech:

Země živitelka 2022 ČZU

Saranče, cvrček či potemník k večeři? Nic není nemožné

Víme, jak skladovat brambory, aby dlouho vydržely

Česká zemědělská univerzita v Praze představí na Zemi živitelce trendy udržitelnosti

Unikátní aplikační drony z dílny vědců České zemědělské univerzity na Zemi živitelce

 

Autor. ČZU

Vydáno: 31. srpna 2022

Zdroj: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/prezentace-czu-na-agrosalonu-zeme-zivitelka-2022-ve-svete-ze.html

7. září 2022

Výzkumníci různých zaměření z Massachusettského technologického institutu (MIT) spolupracují na snižování emisí způsobených zemědělstvím, na boji proti změně klimatu a na produkci zdravějších plodin. Tento multidisciplinární projekt s názvem "Revoluční zemědělství s nízkoemisními, odolnými plodinami" je jedním z pěti stěžejních vítězů soutěže Climate Grand Challenges, jejímž cílem je řešit složité klimatické výzvy a přinést včasná revoluční řešení.

"Výzkumnici našeho týmu se snaží řešit dva propojené problémy: zaprvé potřebu snížit emise skleníkových plynů produkovaných zemědělskými hnojivy; zadruhé skutečnost, že výnosy mnoha současných zemědělských plodin se budou snižovat v důsledku dopadů klimatických změn na metabolismus rostlin," uvedl Christopher Voigt, vedoucí projektu a profesor na katedře biologického inženýrství MIT.

"Realizujeme šest mezioborových projektů, z nichž každý je klíčový pro náš konečný cíl, kterým je vyvinout nízkoemisní metody hnojení rostlin, které jsou upraveny tak, aby byly odolnější a produktivnější v měnícím se klimatu," dodal.

Součástí projektu je hledání způsobů, jak přenést „samohnojivou“ schopnost luštěnin na obiloviny, aby se revolučně změnila udržitelnost produkce potravin.

Autor: https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=19436

Zdroj: https://www.biotrin.cz/snaha-vedcu-z-mit-o-boj-s-dopady-klimatickych-zmen/

7. září 2022

V týdnu od 12. září 2022 uspořádá české předsednictví v Radě EU několik akcí v Česku a v zahraničí na podporu ochrany klimatu, životního prostředí a biodiverzity ve světě. Česko se chce tímto krokem přihlásit ke své zodpovědnosti za řešení tak zásadní globální otázky, kterou změna klimatu je.

„Zapojení do klimatické diplomacie ve světě může být hlavně příležitostí, jak přispět k modernizaci naší země a posílení její konkurenceschopnosti,“ uvedl šéf české diplomacie.

Tzv. zelená diplomacie patří k prioritám českého předsednictví. Česká diplomacie usiluje o propojení klimatické bezpečnosti a rozvojové a humanitární spolupráce zejména v oblasti snižování rizika katastrof. „Příkladem propojení dvou priorit předsednictví – zelené diplomacie a spolupráce s Indo-Pacifikem – je mezinárodní konference věnovaná ochraně divoké přírody. Tu pořádáme v půlce září právě v Jakartě. Jde o jeden z konkrétních příspěvků ve spolupráci EU s tímto regionem,“ dodal Lipavský.

„Současná evropská energetická krize, eskalovaná ruskou agresí na Ukrajině, je jednoznačně provázaná s klimatickou krizí. A na obě existuje jen jedna odpověď: co nejrychlejší a důsledný konec využívání fosilních paliv. Klíčové je, aby náklady na snížení závislosti na fosilních palivech nenesly nízkopříjmové skupiny – těm musíme v této době pomáhat nejvíce. Proto je jedním z nejdůležitějších bodů českého předsednictví vyjednávání Sociálně klimatického fondu, díky kterému budeme moci pomáhat lidem jak investicemi, tak kompenzacemi,“ řekla ministryně Anna Hubáčková.

K nejvýznamnějším akcím kampaně patří mezinárodní konference k adaptaci na změnu klimatu pořádaná v Praze ve dnech 13. – 14. září, mezinárodní konference ke klimatické bezpečnosti v Praze 15. září, nebo právě dialog na vysoké úrovni k ochraně divoké přírody v indonéské Jakartě 13. – 15. září.

Paralelně budou v Praze zasedat pracovní orgány Rady EU pro rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc nebo pro mezinárodní environmentální otázky. V Praze se ve stejné době rovněž sejdou klimatičtí velvyslanci EU k projednání společného diplomatického úsilí k zajištění úspěšné klimatické konference OSN COP27 na podzim v Egyptě.

Seznam akcí #Czechia4Climate (PDF, 132 kB )

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

6. září 2022

Potravnářská komora na Dožínkách na Letné

V sobotu 3.9.2022 se v Praze na Letné uskutečnil 4. ročník akce Dožínky na Letné. Akci pořádá Ministerstvo zemědělství České republiky. Letošního ročníku se zúčastnilo 10.200 návštěvníků. Na ploše mohli návštěvníci nakoupit výrobky u vítězů soutěže Regionální potravina, u členů Potravinářské komory ČR a dalších producentů potravin a nápojů. Děkujeme společnostem CZ TEST, Extrudo Bečice, Muzeum slivovice a Ferdinand Jelínek, Múúú, Maso, uzeniny Písek, Olma, Stock Plzeň, Tatra, Mlékárna Hlinsko a Unii Destilatérů, kteří se akce zúčastnili pod hlavičkou Potravinářské komory ČR.

Potravinářská komora ČR připravila pro návštěvníky velké kolo štěstí, ceny věnovali všichni výše zmínění partneři. Kolo štěstí se točilo nepřetržitě od 10:00 do 18:30 hodin, každých 15 sekund roztáčel kolo jiný návštěvník, rozdali jsme celkem více jak 2040 cen.

U kola štěstí se zastavil i ministr zemědělství Zdeněk Nekula, primátor hl. města Prahy Zdeněk Hřib, radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Jana Skopalíková a další zástupci MZe, SZIF a dalších organizací. Expozicí Potravinářské komory ČR provedla hosty prezidentka komory Dana Večeřová.

Dále samozřejmě nechyběly atrakce pro děti, koně, ovce a další zvířátka, prezentace zemědělských svazů, na hlavním pódiu vystoupila kapela Argema, folklórní soubory a další účinkující.

 Foto Donky 1

Další fotografie najdete na www.dozinkynaletne.cz a na sociálních sítích Potravinářské komory České republiky.

6. září 2022

Novela zákona o ekologickém zemědělství

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 247/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem novely zákona je především adaptace na nařízení EP a Rady (EU) 2018/848 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Novela zákona dále provádí adaptaci na nařízení EP a Rady (EU) 2017/625 o úředních kontrolách.

Novela zákona o ekologickém zemědělství v rámci adaptace na výše uvedené předpisy EU zejména:

  • zavádí elektronickou databázi ekologicky chovaných zvířat,
  • upřesňuje okruh subjektů, majících povinnost registrace do systému ekologického zemědělství,
  • v rámci snížení administrativní zátěže prodlužuje délku platnosti certifikátů bioproduktů v návaznosti na četnost kontrol na 2 roky (ze stávajícího 1 roku),
  • nahrazuje termín „osvědčení o původu bioproduktu“ v praxi již užívaným termínem „certifikát bioproduktu“,
  • zařazuje osivo a další rozmnožovací materiál rostlin do kategorie „bioprodukt“, zatímco podle dosud platné právní úpravy spadal do kategorie „ostatní bioprodukt“,
  • upravuje skutkové podstaty přestupků fyzických osob, právnických osob, podnikajících fyzických osob a pověřených osob.

Vzhledem k tomu, že poslední rozsáhlejší novelizace zákona o ekologickém zemědělství proběhla již v roce 2011, je třeba reagovat na poznatky z aplikační praxe. Nad rámec adaptace novela zákona například:

  • nahrazuje termín „ekologický podnikatel“ v praxi již užívaným termínem „ekologický zemědělec“;
  • upřesňuje způsob označování bioproduktů, certifikovaných na území ČR, vnitrostátním logem pro ekologickou produkci;
  • umožní zveřejnění vzoru žádosti o registraci v systému ekologického zemědělství na internetových stránkách ministerstva.

Součástí změn je i drobná novela zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která mimo jiné nově také vede seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy, k jejichž kontrole je inspekce příslušná, a zveřejňuje ho na svých internetových stránkách.

Novela veterinárního zákona

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 246/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Hlavním cílem novely zákona je reagovat na nařízení EP a Rady (EU) 2016/429 z 9. 3. 2016 o nákazách zvířat a o změně a zrušení některých aktů v oblasti zdraví zvířat („právní rámec pro zdraví zvířat“), které je účinné od 21. 4. 2021. Toto nařízení navazuje na již existující evropskou právní úpravu oblasti zdraví zvířat a představuje obecný právní rámec, který bude postupně vyplněn přijetím prováděcích nařízení.

Dalším cílem novely zákona je dokončit implementaci nařízení o úředních kontrolách, která byla předmětem poslední novely veterinárního zákona.

Novela zákona rovněž nad rámec adaptace uvedených nařízení

•           doplňuje právní úpravu centrální evidence psů a stanoví související povinnosti chovatelů psů a soukromých veterinárních lékařů;

•           ruší povinnost chovatele, který chová včelstva, neprodleně po zjištění úhynu včelstev na stanovišti včelstev hlásit úhyn nad stanovený limit krajské veterinární správě a povinnost vyžádat si veterinární osvědčení k přemísťování včelstev mimo území kraje, což přispěje ke snížení administrativní náročnosti.

Součástí zákona je dále například novela plemenářského zákona, která zohledňuje požadavky unijních nařízení.

Novela zákona o ochraně chmele

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 248/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 97/1996 Sb., o ochraně chmele, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem novely zákona je modernizovat evidenci chmelnic a její vazbu na kontrolní procesy a nově formulovat požadavky na podání žádosti o zařazení chmelnice do evidence chmelnic.

Novela zákona umožní Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ)

•           provádět kontroly chmelnic zaměřené na ověření údajů uvedených v evidenci chmelnic,

•           zahájit řízení o provedení aktualizace evidence z moci úřední v případě, že zjistí nesoulad mezi údaji uvedenými v evidenci a skutečností, a dále

•           usnadnit aktualizaci vzorů dokumentů potřebných k naplnění ustanovení zákona jejich zveřejněním na internetových stránkách ÚKZÚZ.

Novela zákona rovněž pokračuje v adaptaci na příslušné nařízení Komise, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro ověřování chmele a chmelových produktů, především s cílem zakotvit úpravu oblasti týkající se ověřování chmele a chmelových produktů přímo v zákoně, nikoliv jen ve vyhlášce.

6. září 2022

Co je potřeba k zahájení výroby a prodeje potravin z pohledu Vaší instituce?

SZPI kontroluje výrobu pouze u potravin jiného než živočišného původu. Dozor nad výrobou potravin živočišného původu je plně v kompetenci Státní veterinární správy ČR - www.svscr.cz
Výroba a prodej potravin se považuje za provozování potravinářského podniku. "Potravinářským podnikem" se rozumí veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin. Pojem PPP pro SZPI nově zahrnuje i provozovny společného stravování.
Základní povinnosti výrobců a prodejců potravin:
  • Výrobce i prodejce musí mít oprávnění k podnikání.
  • Registrace: Je to pouze ohlašovací povinnost, která vyplývá z § 3 zákona č. 110/1997 Sb. Registrační formulář: Oznámení provozovatele potravinářského podniku o zahájení/ukončení výkonu předmětu činnosti. Vyplněný formulář se zasílá územně příslušnému inspektorátu v místě sídla Vaší společnosti. Územní působnost našich inspektorátů včetně kontaktů najdete na našem webu v rubrice „Organizační struktura“.
Základní povinnosti provozovatelů společného stravování:
Základní povinností provozovatelů společného stravování je zejména povinnost oznamovací, kterou mají nikoli vůči SZPI, nýbrž vůči orgánům ochrany veřejného zdraví, a to v souladu s § 3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Hygienická pravidla - veřejné stravování

Provozovatelé společného stravování mohou využít příručku hygienických pravidel pro oblast veřejného stravování ke stažení. Jedná se o materiál Codex Alimentarius, který má charakter doporučení. Tento dokument nemá oficiální právní status.

Seznam základních právních předpisů týkajících se výroby a uvádění potravin do oběhu: 
Evropské předpisy:
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy  týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění - nařízení stanoví, mimo jiné, požadavky na potravinářské prostory a jejich vybavení
  • Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění
  • Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, v platném znění
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění
České předpisy:
  • Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin

České předpisy jsou dostupné ve Sbírce zákonů (platná znění).
Některé předpisy je možné dohledat také na našich webových stránkách v rubrice Právní předpisy. Odkaz na rubriku Právní předpisy je uveden zde. Znění evropských předpisů najdete např. na adrese http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm.

Informace k označování potravin

Základní požadavky na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona č. 110/1997 Sb. a nařízení (EU) č. 1169/2011 najdete zde.

Komentáře a výklad nařízení (EU) č. 1169/2011 najdete v informačním materiálu s názvem: „Otázky a odpovědi k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům“, který je ke stažení zde.

Více zde: https://www.szpi.gov.cz/clanek/dotazy-podnikatelu-zahajeni-cinnosti-oznacovani.aspx

 
6. září 2022

Vážená paní, vážený pane,

Evropský úřad pro bezpečnost potravin organizuje webinář na téma posuzování důvěrnosti a zlepšování obsahu v souvislosti s nařízením o transparentnosti, který se uskuteční 27. září od 10:00 do 11:30 (SELČ).

Na tomto webináři budou popsány postupy týkající se posuzování důvěrnosti a zlepšování obsahu, které jsou zavedeny v EFSA. Poskytne také přehled o podávání žádostí o zachování důvěrnosti prostřednictvím různých IT nástrojů, platformy pro elektronické předkládání žádostí o potravinový řetězec (E-submission Food Chain platform - ESFC), IUCLID nebo "Portalino". V neposlední řadě poskytne praktické pokyny týkající se získaných zkušeností a zásadních věcí, které je třeba zohlednit při předkládání žádostí o zachování důvěrnosti.

K účasti jsou zváni zástupci provozovatelů podniků, malých a středních podniků, jakož i laboratoří a zkušeben.

On-line registrace je otevřená do 23. září.

Všechny informace, vč. návrhu programu a registračního formuláře, najdete na webových stránkách EFSA.

Jménem Koordinačního místa pro spolupráci s EFSA

5. září 2022
Do Česka se rozšířila myšlenka, kterou v srpnu překvapil francouzský řetězec Carrefour. Tedy zmrazení ceny některých produktů, které tak mají ulevit v době vysoké inflace peněženkám zákazníků. Internetový obchod s jídlem Rohlík.cz oznámil, že u několika základních potravin bude v příštích měsících určitým způsobem garantovat stejnou cenu. Obchodní řetězce oslovené deníkem Echo24 zmrazení cen potravin nechystají. Jde podle nich jen o marketingové heslo, které skrývá běžnou praxi.

Společnost Rohlík.cz v pátek oznámila, že se v reakci na prudké zdražování rozhodla „zastropovat ceny u základních potravin nákupního koše na úkor své marže“. Mezi základní potraviny pak počítá například máslo, olej, mouku, pečivo či mléčné výrobky a toaletní papír. Rozdíl mezi aktuální prodejní cenou a zastropovanou pak chce společnost zákazníkům vracet ve formě kreditů, které u ní musí opět utratit.

„Jsme zodpovědná firma a v dnešní složité době chceme našim zákazníkům ulehčit. Víme totiž, že lidé se obávají vysokých životních nákladů následující zimu. Vymýšlíme proto různé způsoby, jak zdražování zkrotit a pomoci, aby nákup byl udržitelný pro peněženku. Jedním z nich je garance cen vybraných základních potravin. Slibujeme, že ceny vybraných základních potravin nezdražíme a to minimálně do Velikonoc,” uvedl generální ředitel společnosti Olin Novák.

Deník Echo24 oslovil některé z obchodních řetězců působících v Česku i Svaz obchodu a cestovního ruchu s dotazem, zda lze čekat podobné kroky i od dalších hráčů na trhu. Podle nich jde však spíše jen o marketingové heslo, které ve skutečnosti pojmenovává běžné slevové akce. „Jde o klasickou slevovou akci, která má oproti slevovým akcím jeden rozdíl a to její dlouhodobé trvání. To je ostatně i případ Carrefouru. Je to klasická slevová akce s jiným názvem,“ uvedl pro deník Echo24 prezident svazu Tomáš Prouza.

Podobně se k tomu vyjadřují i obchodní řetězce. „V tomto případě se jedná spíše o jinou formu slevových akcí, kdy obchodník nakoupí objem dopředu a poté nějakou dobu objem prodává za cenu, za kterou výrobky koupil, čím větší objem nakoupí, tím déle může držet cenu. To děláme také a máme takto stovky výrobků v akcích pravidelně,“ uvedl pro deník Echo24 ředitel marketingu a rozvoje sítě COOP Lukáš Němčík.

„Zmrazení cen je porovnatelnou aktivitou s promočními nabídkami, které pod jiným názvem běžně najdete v našich prodejnách,“ uvedl pro deník Echo24 ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček s tím, že řetězec nabízí slevy i o desítky procent. „Zatím jsme je nezabalili do sdělení o cenovém zmrazení,“ dodal Mareček s tím, že u zákazníků pozorují vzhledem k rostoucí inflaci a klesajícím reálným příjmům stále větší zájem o zboží ve slevách.

Přikročit ke zmrazení cen se pak nechystá ani řetězec Lidl. „Zmrazení cen vybraných produktů aktuálně nezvažujeme. Ceny všech našich výrobků se odvíjejí podle aktuální situace na trhu, primárním cílem zůstává, aby měli zákazníci k dispozici ty nejkvalitnější potraviny za co nejnižší cenu,“ uvedl pro deník Echo24 mluvčí řetězce Tomáš Myler.

Ze základních potravin si Češi od začátku roku zhruba do poloviny července podle dat Českého statistického úřadu nejvíce připlatili za máslo. Za kilogram zaplatili o 34,6 koruny více, tedy 249,5 Kč, v meziročním srovnání zdražil kilogram másla o 62,5 koruny. Po másle peněženky nejvíce zatížila cena sýru eidamská cihla, zákazníci za ni v půli červenci proti lednu vydali zhruba o 25 korun více, konkrétně 208,2 koruny za kilogram. V porovnání s loňskem zdražila o 44,9 koruny. Procentuálně vzrostla nejvýrazněji cena hladké pšeničné mouky, a to o 50,5 procenta na 23,3 koruny.

Za kilogram bílého pšeničného pečiva lidé k 17. červenci lidé zaplatili 62,2 koruny, proti druhému lednovému týdnu o 7,3 koruny více. V meziročním srovnání cena vzrostla o 15,4 koruny. Kilogram kmínového chleba Čechy v půlce července stál 35,9 korun, od ledna zdražil o 5,6 koruny, proti půlce sedmého měsíce loňského roku o 10,4 koruny. Plato s deseti vejci lidé koupili za 40,3 koruny, proti začátku roku museli připlatit 4,4 koruny, ve srovnání s loňskem zhruba deset korun.

Autor: echo24.cz

Vydáno: 5. září 2022

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/zastropovani-cen-potravin-jenom-marketing-reaguji-obchodni-retezce

5. září 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zrušení omezení vývozu obilí z Kazachstánu a zavedení omezení vývozu zvířat

Na jednání Mezirezortní komise pro zahraniční obchodní politiku bylo dne 31. srpna 2022 rozhodnuto o zrušení omezení vývozu obilí a mouky. Rozhodnutí vejde v platnost od 10. září 2022. Toto omezení bylo zavedeno nařízením Ministerstva zemědělství a mělo trvat
od 8. července do 30. září 2022.

V Kazachstánu se letos očekává dobrá úroda obilí. Podle současných údajů Ministerstva zemědělství se zemědělcům od začátku sklizňové kampaně podařilo sklidit 6,1 mil. hektaru obilí a luštěnin, což je o 38 % více, než bylo naplánováno. Loni se kvůli suchu sklidilo cca 11,8 mil. tun, což je o 17 % méně, než tomu bylo v roce 2020.

Rovněž v průběhu jednání dne 31. srpna 2022 bylo schváleno stanovení množstevních omezení (kvót) pro vývoz skotu a dalších zvířat s výjimkou plemenných zvířat. Ministerstvo rozhodlo stanovit kvótu pro vývoz býků, a to max. 60 tis. ks (což je 9 % z celkového počtu hospodářských zvířat), a u ovcí max. 120 tisíc ks. (což je 10 % z celkového počtu hospodářských zvířat).

Situace na trhu máslem v Kazachstánu

Od ledna do července r. 2022 bylo v Kazachstánu vyrobeno 13,9 tis. tun másla, což je
o 12,6 % méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od ledna až do května r. 2022 zajistili tuzemští výrobci poptávku po másle ze 71 % ve srovnání s loňským rokem, kdy bylo pokrytí o něco vyšší, a to 83,6 %.

Pokud jde o zahraniční obchod s máslem, tak dovoz másla vzrostl meziročně o 83,5 %, čímž se zvýšil podíl dovozců na kazachstánském trhu z 16,4 % na 29 %. Vývoz za stejné období poklesl téměř 4krát, na nevýznamných 541,5 tun. Prodej másla na domácím trhu se od ledna až do května r. 2022 zvýšil o 19,9 % na 12,5 tis. tun.

5. září 2022

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Levandulová ekoturistika jako nová aktivita vesnic na jihu Libanonu

Libanon se snaží s pomocí nově vznikajících ekoturistických společností odlákat turisty z hlavního města Bejrútu do méně navštěvovaných oblastí jižního Libanonu s cílem podpořit místní ekonomiku.

Hitem letošního léta se staly výlety zaměřené na produkci levandule. Největšímu zájmu se těší levandulová farma Lavander Hill Retreat o celkové rozloze 50.000 m2. Farma se především zaměřuje na destilaci esenciálního oleje, který se na farmě vyrábí jak z vlastního sběru levandule, a také slouží jako výrobní zázemí pro okolní pěstitele, kteří nemají vlastní destilační zařízení. Návštěvníci mají možnost nejenom sklízet levanduli, ale dozvědět se o procesu destilace a způsobu lahvování olejů. V jižních oblastech Libanonu začíná ekoturistická aktivita nahrazovat klasickou zemědělskou aktivitu, která oproti ekoturistice vyžaduje mnohem vyšší vstupní investice, a hlavně každodenní namáhavou práci.  Cestovní ruch se začíná stávat v jižním Libanonu hlavním zdrojem příjmů, zatímco v minulých letech to byla pouze doplňková aktivita klasickému zemědělství, které skýtá, vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám, 2 sklizně za rok u většiny zeleniny a ovoce.

5. září 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Abú Dhabí spouští kampaň podporující zdravé stravování

První regionální úřad pro veřejné zdraví v Abú Dhabí (ADPHC) spustil začátkem minulého týdne kampaň podporující zdravé stravování v největším emirátu země. Hlavním cílem je upozornit obyvatele na zdravé možnosti stravování a motivovat je k lepším volbám pro boj s obezitou a nezdravým životním stylem. Program byl pojmenován SEHHI a stejnojmenné logo je vyobrazeno na celé škále produktů napříč obchody a v gastronomických zařízeních. Značka nese nutriční údaje a poukazuje procenta cukrů, tuků a soli. Stejně tak budou zapojené restaurace a hotely prezentovat počty kalorií a nutriční hodnoty v nabídkách svých pokrmů.

Jde o pokračování trendu, který v SAE započalo několik řetězců a díky této strategii se staly velmi populárními a vyhledávanými místy především pro západní expaty. Matar AL Nuhaimi, ředitelka ADPHC, považuje kampaň za základní kámen a způsob, jak změnit smýšlení spotřebitele. I pouhá informace o počtu kalorií u dvou konkurenčních produktů může navést zákazníka k lepší variantě pro jeho zdraví. Obchody a zařízení, které se budou chtít ke kampani přidat, dostanou speciální školení zaměřené na implementaci programu a způsoby prezentace pro jeho maximální efektivnost. Spotřebitelé tak budou díky marketingovým kampaním přímo edukováni o zdravějších stylech stravování a možnostech nákupů.

Obezita a s ní spojené zdravotní problémy jsou v regionu GCC velký problém. SAE a většina okolních zemí se snaží vymýšlet nové způsoby, jak tuto skutečnost změnit. Nicméně pouhé zvyšování daní na nezdravé potraviny spotřebitelské preference nezmění. I z toho důvodu se zdá být informování spotřebitelů cestou, jak změnit smýšlení a přístup k nezdravým potravinám a pasivnímu životnímu stylu. Všechny tyto nové informace otevírají velké možnosti českým exportérům zaměřeným na zdravou výživu a zdravé alternativy klasických potravin. Supermarkety i online obchody v SAE neustále rozšiřují nabídku těchto potravin a pro ČR je perspektivní, že jde o typ produktů, u kterých je důležitější původ a jistota kvality než výše konečné ceny.

2. září 2022

Recyklace vody, technologie bez vody, využívání srážkových a šedých vod, optimalizace výrobních procesů, realizace zelených střech u provozoven, ekologicky šetrná likvidace odpadních vod s obsahem nebezpečných látek – to jsou jedny z důležitých témat Ministerstva životního prostředí, které prosazuje v oblasti adaptace na změnu klimatu. Příkladné firmy proto ocení novou značkou – Odpovědné hospodaření s vodou.

„Průmysl patří k největším odběratelům povrchových a podzemních vod a společně se zemědělstvím patří do rizikové skupiny mnohdy významně dotčené projevy změny klimatu. Podniky by si měly tyto skutečnosti uvědomit a na měnící se klima se „adaptovat“, např. cíleně snižovat svou závislost na rizikovém vodním zdroji či omezovat dopady své činnosti na vodní hospodářství. Ty z tohoto pohledu úspěšné mohou od Ministerstva životního prostředí získat značku Odpovědného hospodaření s vodou,“ vysvětluje hlavní důvod vzniku programu Odpovědné hospodaření s vodou ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Tato nová osvětová a motivační aktivita MŽP vznikla v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Hodnocení Odpovědného hospodaření s vodou (OHV) pokrývá 11 prioritních oblastí v boji se suchem, které zároveň pomohou rozkrýt slabé i silné stránky podniku v oblasti vodního hospodářství.

Zisk prestižní značky OHV udělované ministryní životního prostředí znamená pro podnik nejen potenciál marketingové sebeprezentace, ale realizací vhodných opatření jako např. omezení spotřeby vody může podnik dojít k reálným ekonomickým úsporám.

Dnešním dnem se program OHV otevírá pro veškeré podniky, jejichž převažující ekonomická činnost spadá do kategorie C (Zpracovatelský průmysl) CZ-NACE. Zároveň s tím byly aktualizovány podmínky programu. Detaily o programu jsou popsány v pravidlech programu OHV a v metodice pro hodnocení OHV, které jsou dostupné zde. Přijímání žádostí o značku OHV je průběžné.

Získáním značky OHV společnost deklaruje, že s vodou hospodaří udržitelným a environmentálně šetrným způsobem. Značku OHV lze též využít pro doložení udržitelnosti dotace Ministerstva průmyslu a obchodu přidělené v rámci výzvy II programu podpory PORADENSTVÍ – Poradenské služby pro MSP (malé a střední podniky) na tzv. vodní audit.

Značka OHV má nadto vazbu také na rozhodování tzv. suchých komisí v době sucha. Při stanovení míry omezení povoleného nakládání s vodami komise zohlední i způsob hospodaření s vodou v rámci podniku. K prokázání „efektivního nakládání s vodou“ může podnik využít mj. právě také značku OHV.

Logo značky (PNG, 207 kB)

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

2. září 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na obalu.

Výsledky kontroly prokázaly, že u žádného z hodnocených vzorků nedošlo ke klamání spotřebitelů ohledně obsahu kyseliny listové.

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 8 vzorků a laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala u všech přítomnosti kyseliny listové v množství odpovídajícím hodnotě uvedené na obalu potraviny.

Přehled všech hodnocených vzorků, které byly součástí kontrolní akce, zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Doplňky stravy s kyselinou listovou jsou určeny pro široké spektrum spotřebitelů, mj. pro těhotné ženy.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633