Potravinářský zpravodaj, http://agral.cz/potravinarsky-zpravodaj/
Češi solí 2,5x více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), ale testy ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako v Evropě. Ministerstvo zdravotnictví sleduje spotřebu soli v školách a zjistilo, že 56 % polévek překračuje doporučenou denní dávku soli pro dětský oběd. Výrobci potravin v Česku pracují na snižování obsahu soli, ale musí to dělat postupně, aby neovlivnili chuť výrobku.
„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021, a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, které definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuze. Z testování (kynutý chléb, celosvalové masné výrobky, měkký až středně zralý sýr, bramborové, zeleninové a obilné chipsy – pozn. red.) je jasně patrné, že žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací (CZPVI).
V rámci vyvážené a pestré stravy je nezbytné sledovat konzumované množství, potraviny tedy nedělíme na zdravé a nezdravé, ale na zdravé a nezdravé množství. V kategorii chlebů představujeme chléb s obsahem 0,72 g soli na 100 g, výrobce BEAS a. s. – Pekárna Lično a šunku nejvyšší kvality s obsahem 1,5 g na 100 g od společnosti Maso, uzeniny Písek.