Potravinářská komora ČR doplnila, že se potvrdilo její dlouhodobé tvrzení, že za vysoké ceny můžou vysoké vstupní náklady. „Vysoké ceny energií, doprava, cena práce, suroviny apod. Pokud jde o budoucí cenový vývoj, předpokládáme, že se ceny potraviny budou stabilizovat a pozvolna klesat, jako je tomu každý rok. Na pulty se dostává v tomto období české ovoce, zelenina, brambory, dochází ke snižování cen mléka a mléčných výrobků,“ řekla prezidentka komory Dana Večeřová.

Kdo by si však myslel, že tím skončilo zákopové držení pozic mezi jednotlivými aktéry, těžce by se mýlil. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vyzval lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu k omluvě za dřívější prohlášení, že za růstem cen stojí obchodní řetězce. A rovnou si přisadil, že zdražují hlavně agrobaroni.
Ministr odvětil, že se omlouvat nehodlá a že kartel stále může být u cukru, dále se mu nelíbí loňské zvýšení cen a očekává, že je ÚOHS dále prověří. „Na této potravině máme velmi vážné podezření, že to velmi skokové zvýšení cen nebylo jen tak náhodou. Pokud mezi sebou jednotlivé subjekty soutěží, tak nevznikají skokové nárůsty cen,“ řekl o cukru Nekula. Ve stejný okamžik si podle něj obchodníci u sladké komodity přirazili 14 korun.
U vajec, kde antimonopolní úřad hovoří o maximálně korunové přirážce ze strany obchodníků, si podle ministra řetězce ve skutečnosti přihodily hned dvě koruny. Jenže na to ÚOHS nepřišel, protože řešil jenom balení vajec po deseti kusech.
Agrární komora ČR uvedla, že úřad nebyl schopen publikovat to, co veřejnost skutečně zajímalo, tedy kdo má z vysokých cen potravin nejvyšší zisky, nikoliv za kolik se prodává zboží zbytku dodavatelského řetězce.

Článek si můžete přečíst zde.