Hosty pořadu 90´ČT24 ve čtvrtek 18.5.2023 byla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu Romana Nýdrle. 

Paní prezidentka Večeřová zmínila negativní přijetí některých částí vládního konsolidačního balíčku výrobci potravin zejména zvýšení DPH na nealkoholické nápoje, zvýšení daně z lihu, nulová spotřební daň na tichá vína, snížení zemědělských dotací, zrušení dotačního titulu 13 pro velké potravináře a další. V důsledku změn DPH se očekává zlevnění potravin, které se přesunou z 15% sazby na 12%, zatímco nápoje se zvýší z 15% na 21%. Obě dámy se shodly, že vyšší DPH na nealkoholické nápoje je nelogický krok a věří, že bude prostor k diskusi. 

Dalšími tématy bylo snížení dotací pro zemědělství a negativní dopady sucha v jižních státech Evropy na vývoj cen potravin. Ve Francii a Španělsku se potýkají s obrovskými problémy se suchem, což má negativní dopad na zemědělství a ceny potravin. V některých oblastech Francie již chybí pitná voda a sklizeň kukuřice je ohrožena.

Dopady konsolidačního balíčku na ceny potravin