Projekt Mléko do škol přežije i přes rozsáhlé škrty v dotacích na ministerstvu zemědělství. Státní příspěvek na projekt činí 90 milionů korun, ale potravinářská komora ČR by ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je snížení deficitu vápníku u dětské populace, zlepšení stravovacích návyků dětí, výchova budoucích spotřebitelů a zajištění odbytu mléka pro zemědělce.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro Lidovky.cz. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.

Celý článek si můžete přečíst zde: