Potravinářská komora ČR navrhuje rozšířit projekt Mléko do škol na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je zvýšení obsahu vápníku v dětské stravě a zajištění odbytu mléka pro zemědělce. Ředitelé některých škol však projekt neocenili a tvrdí, že děti si toho neváží a plýtva se tím.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla LN mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro LN. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.