3. březen 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

3. březen 2022

Rádi bychom Vás upozornili na nové materiály na webu MPSV – v souvislosti s konfliktem na Ukrajině najdete na webu souhrnné informace pro zaměstnavatele, pracovníky z Ukrajiny a podrobnosti k dávkám v hmotné nouzi.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR rozšiřuje okruh pomoci a připravuje podporu pro rodiny ukrajinských pracovníků, kteří musejí na Ukrajinu odjet.

https://admin.socr.cz/wp-content/uploads/2022/03/UA-300x58.png 300w" alt="" width="674" height="130" class="wp-image-12042 size-full aligncenter" style="box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: auto; clear: both; display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" loading="lazy" />

V příloze posíláme materiál Desatero pro občany Ukrajiny pracující v ČR.

Další informace najdete na Pomoc Ukrajině (mpsv.cz)

Zdroj: SOCR ČR

Link: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/novy-material-desatero-pro-obcany-ukrajiny-pracujici-v-cr

3. březen 2022

Praha 2. března (ČTK) - Platnost certifikátu biopotravin nebo bioproduktů se možná prodlouží. Zároveň by se mohla zvýšit horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. Změny předpokládá vládní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Předloha reaguje na nové evropské předpisy a nyní ji posoudí zemědělský výbor.

Certifikát biopotraviny nebo bioproduktu bude moci platit podle novely až 26 měsíců místo nynějších nejvýše 15 měsíců. Změna souvisí podle zdůvodnění s tím, že evropské nařízení prodlužuje lhůtu mezi kontrolami dodržování pravidel ekologické produkce až na dva roky. Nyní se musejí konat každý rok.

Za klamání spotřebitelů by podnikatelům hrozila podle předlohy až dvoumilionová pokuta, nyní činí horní hranice jeden milion korun. V letech 2018 a 2019 úřady pokutovaly podle zdůvodnění vždy pět takových přestupků, nejvyšší sankce představovala 20.000 korun. "Ve většině případů se jednalo o prodej prostřednictvím internetu," stojí v důvodové zprávě. Předloha zavádí také nový přestupek se stejnou sazbou až dva miliony korun. Míří na podnikatele, kteří by uváděli bioprodukty do oběhu, aniž by byli registrováni v systému ekologického zemědělství.

Novela na základě nových evropských předpisů uzákoní zřízení elektronické databáze, která umožní podnikatelům v ekologickém zemědělství nabízet ekologicky chovaná zvířata. Nyní se registr vztahuje podle českého zákona jen na osivo a na rozmnožovací materiál rostlin.

mbc j

3. březen 2022

Praha 2. března (ČTK) - Lidé z Ukrajiny tvoří podle Svazu pekařů a cukrářů zhruba 15 procent pracujících v tuzemských pekárnách. Některé firmy již pociťují odchod mužů na Ukrajinu kvůli ruské invazi, většinu ukrajinských zaměstnanců ale tvoří ženy. Odliv pracovníků proto není tak dramatický. Část uprchlíků z Ukrajiny jsou pekárny připravené zaměstnat. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že v souvislosti s růstem vstupních nákladů, jakými jsou například energie, se dá očekávat další zdražení pečiva.

Pekárny se podle Hlavatého dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků. Svaz už dříve ČTK řekl, že se zaměstnanci z Ukrajiny jsou pekaři spokojeni. Považují je za pracovité, flexibilní ohledně rozložení pracovní doby, navíc jsou jazykově blízkým národem. Zaměstnavatelé si ale stěžovali na byrokracii a zdlouhavý proces jejich přijetí.

V současné době stačí Ukrajincům pro vstup do ČR pas, po příjezdu si požádají o povolení k pobytu, které platí čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění mohou začít pracovat a nemusejí žádat o zvláštní pracovní povolení.

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. "Bohužel se to zatím nepodařilo promítnout do cen. Nárůst dodavatelských cen z pekáren k prodejcům byl u rohlíku a chleba jen deset až 15 procent," řekl. Jemné nebo sladké pečivo zdražilo podle něj o deset až 20 procent. Ceny pečiva jsou v ČR ale stále jedny z nejnižších v Evropské unii, uvedl dále. Se snižováním vstupních nákladů nelze v současné době počítat, pekárny tak budou muset na situaci reagovat.

Hlavatý věří, že v důsledku konfliktu na Ukrajině nenastane nedostatek surovin. "Na obilovinách nejsme z Ukrajiny závislí. A co se týká pohonných hmot a plynu, tak jsme byli osobně ubezpečeni panem ministrem zemědělství Nekulou (Zdeněk Nekula KDU-ČSL, pozn. ČTK), že potravinářský průmysl včetně pekáren je zahrnut do kritické infrastruktury a stát pro pekárny energie zabezpečí i v krizové situaci," dodal.

jif mha

 
3. březen 2022

Pracujete v potravinářském průmyslu nebo se zabýváte výzkumem v oblasti potravin?

Chcete zlepšit své dovednosti ve vývoji nových produktů pro trh s potravinami?

 

Zveme vás k účasti na workshopu EIT Food New Product Development Skills!

 

Workshop, který organizuje EIT Food, se zabývá současnými výzvami souvisejícími s vývojem nových produktů v potravinářském průmyslu. Je založen na inovativních přístupech k výuce a je realizován ve spolupráci s odborníky z průmyslu, univerzit a výzkumných organizací.

 

CÍLEM je:

  • Podpořit rozvoj průkopnických nápadů v potravinářském průmyslu
  • Představit výukové nástroje, techniky a osvědčené postupy vyvinuté na podporu procesu vývoje nových produktů
 

Jaký program je pro Vás připravený?

  • Sekce zaměřené na zpracování potravin, senzorické hodnocení, videa s případovými studiemi, virtuální prohlídky, týmová práce, cvičení založené na simulacích, postřehy ze skutečných případových studií různých globálních společností a startupů
  • Prostor pro networking a prezentaci výsledků výzkumu
 

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." width="507" height="269" />

 

Kdy workshop proběhne?

  1. Část: On-line, 5.4.-29.4.2022 nebo 9.5.-1.6.2022 (8 vybraných dnů á 2-3 hodiny)
  1. Část: Varšava, 23.-24.6.2022
  1. Závěrečná část: On-line, listopad 2022
 

Jak se mohu na workshop přihlásit?

  • Více informací o programu včetně odkazu na přihlášku najdete ZDE: http://www.eitfoodnpdskills.eu/
  • Deadline pro registraci:
    • 1st application deadline: March 13, 2022
    • 2nd application deadline: March 30, 2022
    • Final application deadline: April 24, 2022.
  • Žádosti jsou vyhodnocovány průběžně.
  • Workshop proběhne v angličtině.
  • Účast na workshopu je zdarma.
 

Přihlaste se na workshop a staňte se odborníkem na vývoj nových produktů pro trh s potravinami!

 

EIT Food Hub Česko

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." width="417" height="222" />

2. březen 2022

V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší zvýší koncentrace radioaktivního jódu. Vysvětlení je na webu SÚJB . Problematikou jódu se SZÚ dlouhodobě zabývá. Pokud by bylo potřeba profylaxi, jistě je k dispozici rezerva, např. kolem atomových elektráren. Vysvětlíme vám, jak velké dávky jódu máte v dietě přijímat, aby byla ochráněna štítná žláza , která tvoří hormony trijodthyronin (T3) a thyroxin (T4). Působí na všechny buňky v těle.


Máme v dietě dostatek jódu? 30% osob má v ČR nízký přívod jódu…

Při porovnání hodnot s evropským doporučením (AI, adekvátní přívod) je pravděpodobnost nedostatečného přívodu nízká u dětí, dospívajících a dospělých mužů. Ve skupinách dospívajících a dospělých žen není možné situaci zhodnotit, vzhledem k tomu, že střední hodnoty zjištěného přívodu jsou nižší než doporučený AI.

Při srovnání s americkým doporučením (EAR, průměrný přívod)  lze hodnotit přívod jako adekvátní téměř v celé populaci. Pouze u dospělých žen byl zaznamenán možný nedostatek, vzhledem ke skutečnosti, že u 30 % osob byl přívod jódu nižší než uvedené doporučení.

Je třeba poznamenat, že se jednalo o hodnocení, které nebere v úvahu použití jódované soli při přípravě pokrmů a dosolování. Dá se tedy předpokládat, že celkový přívod jódu je vyšší než námi uváděné hodnoty. V doplňkové studii s využitím stanovení sodíku ve 24-hod. moči byl podíl žen s malnutricí jódem odhadnut na 7–10 %.

Jakou dávku jódu v dietě máme mít každý den

Dospělá osoba (věk 18-60+) by měla mít v dietě 150 mikrogramu na den. U dětí 4 – 17 let je dávka 90 – 130 mikrogramů na den.

Jaké jsou významné zdroje v dietě

K nejvýznamnějším zdrojům jódu ve stravě dospělých osob patřilo pečivo, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky. U dětí (4-6 let) se mléko podílelo na přívodu více jak 35 %. Nejvyšší obsah jódu byl zaznamenán u kojenecké mléčné výživy, u polévek v prášku (v důsledku použití jódované soli při výrobě), mořských ryb a výrobků z nich, různých masných výrobků a tvarohu.

Používejte střídmě sůl s jódem

Denní dávka soli by neměla přesahovat 5 g na osobu a den. Pozor, mořská sůl je chudá na jód. Ministerstvo zdravotnictví zvýšilo legislativně vyhláškou MZ ČR limit pro obsah jódu v kuchyňské soli na 27 ± 7 mg/kg. V průměru by jodizovaná sůl měla mít v 5g soli průměrně 135  mikrogramů na den.

Předávkování jódem

Nadbytek jódu může poškodit štítnou žlázu. Je to velmi nebezpečné. Za maximální dávku doporučuje EFSA pro dospělou osobu (věk 18-65+) 600 mikrogramů na den (2006), pro děti (věk4-17) 250 – 500 mikrogramů na den. V USA (IOM, 2001) se maximální hodnota pro dospělé osoby stanovila 1100 mikrogramů na den.

Léčebné dávky jódu

Pokud by došlo ke kontaminaci radioaktivním jódem, podávají se řádově vyšší léčebné dávky. Např. "Jodid draselný 65 hameln" má v jedné tabletě 65 mg, tj. asi 1000x více než maximální dávka uvažovaná v dietě podle EFSA. Nesmí být užíván v případech známé přecitlivělosti (hypersenzitivity, alergie) na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku, zejména při známé přecitlivělosti na jodové preparáty. 

Jod20.pdf Informace o jódu v dietě ČR 2020 (602.87 KB 02.03.2022 13:54)


Prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ,2.3.2022

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/zbytecna-panika-s-prevenci-uzivani-jodu

2. březen 2022

Dobrý den,

Prague Innovation Mixxer, tentokrát s tématem Jídlo není odpad, je již za dveřmi. Nezmeškejte jej ani vy a zarezervujte si své místo 👉https://cutt.ly/3AwlufQ

Kdy: 16. března, 17:00 - 19:30 

Kde: Podnikatelské a inovační centrum hl. m. Prahy

VSTUP NA SETKÁNÍ JE ZDARMA

O čem budeme diskutovat?

📣 Každý Čech vyhodí v průměru 57 kg jídla ročně. Proč a jak říct potravinovému odpadu NE?


🥗 Plýtvání potravinami je problém, který lze řešit. Cílem Mixéru je propojit podniky, inovátory, tvůrce politik i běžné občany a představit si inovativní řešení v prevenci plýtvání potravin.

Zapojte se s námi do diskuze a využijte možnost vybavit se cennými lekcemi a informacemi. Nebo si u sklenky vína a občerstvení popovídejte s našimi hosty.  

Co je Prague Innovation Mixxer?

Prague Innovation Mixxer je pravidelné měsíční setkání organizované Podnikatelským a inovačním centrem hl. města Prahy (PIC). Cílem setkání je poskytnout platformu pro sdílení informací a propojení subjektů, kteří se podílejí na rozvoji inovativních řešení problémů moderního života ve městě. Každé setkání má zvolené téma a účastní se ho především představitelé firem, samosprávy, akademické obce a odborníci na danou problematiku. Akce jsou veřejné a přístupné lidem, kteří se o problematiku zajímají. 

Jestli Vás naše akce zaujala, prosíme Vás o sdílení na Vašem webu nebo sítích? 

Děkujeme a budeme se těšit na setkání s Vámi.

--

Katarína Vezérová

Podnikatelské a inovační centrum hl. m. Prahy 
Charvátova 6, 110 00, Praha 1

+ 420 725 700 188

Sledujte nás: 

FacebookLinkedIn │Instagram │Twitter

2. březen 2022

Plzeň 1. března (ČTK) - Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od dubna půllitr čepovaného piva o jednu korunu. Půjde o všechny značky, tedy Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích. Ceny lahvového a plechovkového piva se nezmění. ČTK informaci získala od hostinských a obchodních řetězců a potvrdil ji mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Podle něj jsou důvodem zdražení piva rostoucí náklady na energie, obaly a suroviny v posledních měsících.

"V posledních měsících čelíme dramatickému nárůstu cen vstupů, hlavně energií, které tvoří výraznou část nákladů ve výrobě i distribuci. Výrazně rostou i ceny vstupů souvisejících přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, skla a dalšího vybavení, které pivovar hospodám poskytuje. Jakoukoli souvislost s konfliktem na Ukrajině naprosto odmítáme," uvedl Kovář.

Kvůli rapidnímu růstu vstupních nákladů už od ledna zdražily pivovary Staropramen a Budvar, společnost Heineken to zatím neplánuje. Prazdroj naposledy zvyšoval cenu většiny produktů loni v říjnu v průměru o tři procenta, poprvé po třech letech zdražil čepovaná piva.

Plzeňský Prazdroj se po dva roky pandemie koronaviru potýkal s omezeními provozu hospod a restaurací. V běžné době se v nich vyčepuje v průměru 40 procent z prodejů pivovaru na domácím trhu a zbytek se prodá v obchodech. Pivovarníkům navíc minimálně poslední půlrok zdražují hlavně energie a skleněné a plechové obaly, ale také voda i ječmen na výrobu sladu.

Prazdroj podle Kováře věří v důležitost české pivní kultury v hospodách, a proto je dlouhodobě podporuje, nejvíce v posledních dvou letech. "K úpravě cen piv v sudech a tancích jsme přistoupili proto, abychom mohli v investicích a trendu zvyšování kvality pokračovat. Ceny čepovaných piv upravujeme pouze potřetí za posledních šest let." uvedl.

Prazdroj každoročně investuje do rozvoje tuzemských hospod a restaurací stovky milionů korun. V posledních dvou letech pandemie podle Kováře to ještě zintenzivnil. "V podpoře gastro segmentu budeme pokračovat nadále. Letos se soustředíme zejména na školení personálu, zvýšení kvality služeb a lepší vybavení hospod včetně snižování nákladů na jejich provoz," uvedl mluvčí.

Půllitr prémiového piva Pilsner Urquell, "plzeňská dvanáctka", se teď v plzeňských restauracích prodává za 42 až 61 Kč. Ve velkoobchodu s nápoji, například v Prodejně piva Plzeň - Vodrážka a Vodrážka, vyjde na 27,40 Kč, pokud si zákazník koupí klasický padesátilitrový sud. S menším objemem sudového obalu se cena půllitru zvyšuje.

Prazdroji klesl předloni čistý zisk o pětinu na 3,8 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o více než miliardu korun téměř na 16 miliard Kč. Hlavním důvodem nižších hospodářských výsledků bylo dlouhodobé uzavření a omezení provozu pivnic vinou pandemie a s tím spojený nižší prodej piv. Pivovar prodal v roce 2020 v ČR a v cizině 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně. Prodej v ČR klesl meziročně o osm procent na 6,69 milionu hektolitrů, v cizině vzrostl o jedno procento na 4,52 milionu hektolitrů. Loňské prodeje zveřejní pivovar na přelomu dubna a května a finanční výsledky předchozího roku většinou odhalí koncem června. Plzeňský Prazdroj vlastní od roku 2017 japonská skupina Asahi Group Holdings.

Společnost Heineken, pod kterou patří například pivovary Starobrno, Krušovice nebo Zlatopramen, v současnosti zdražování neplánuje. "Budeme ceny vstupů nadále sledovat a případně je zohledníme v naší strategii," sdělila ČTK mluvčí společnosti Dita Vašíčková.

Václav Prokš ska gcm

2. březen 2022

Vážení členové a partneři Komory SNS,

                jak jsme již informovali na webových stránkách naší komory (www.komorasns.cz ), dovoluji si Vám nabídnout možnost zúčastnit se online konference, věnované problematice možností výrobní kooperace mezi českými firmami a jejich partnery v Kazachstánu. Konferenci připravuje Národní komora Republiky Kazachstán „ATAMEKEN“ ve spolupráci s místními ministerstvy, českým velvyslanectvím v Nursultánu a naší komorou.

Termín konání 30. březen 2022 od 10.00 hodin českého času.

                Podstatou je navázání přímých kontaktů s kazašskými firmami s cílem rozvoje společné výroby na teritoriu Kazachstánu – tedy získání středních a malých zahraničních investorů.

Je samozřejmé, že dnešní Kazachstán vnímáme jako potenciálního partnera v řadě odvětví ekonomiky. Je to ale partner specifický, odrážející specifiku historickou i kulturní a do jisté míry poznamenaný vnitřní krizí z počátku letošního roku. Přesto všechno považuji připravovanou akci za zajímavou, zejména pokud jde o získání čerstvých informací z místních oficiálních zdrojů. Pochopitelně i případné navázání prvního kontaktu s potenciálním partnerem z Kazachstánu je touto cestou výrazně levnější, než vyhledávání partnerů fyzicky na místě.

V případě, že se rozhodnete online konference zúčastnit, pošlete mi, prosím stručnou informaci o Vaší společnosti a jejích zájmech v Kazachstánu, abychom tento materiál mohli postoupit organizátorům v Nursultánu. Informaci prosím v ruštině, případně v angličtině nejpozději do 11. března 2022.

Předběžný program konference naleznete zde.

Těším se na spolupráci a přeji vše dobré

Ing. František Masopust

Předseda představenstva

Generální manažer

Komora SNS

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.komorasns.cz

Tel.: +420 266 721 814

Mob.: +420 732 227 882

2. březen 2022
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného zdraví v Evropě při aktualizaci budoucích rad pro spotřebitele.

Prof. Dominique Turck, předseda panelu odborníků na výživu úřadu EFSA, kteří provedli hodnocení, uvedl: „Došli jsme k závěru, že příjem přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší jako součást nutričně adekvátní stravy; to je v souladu s aktuálními doporučeními. Vědecké důkazy nám však neumožnily stanovit tolerovatelnou horní úroveň příjmu cukrů ve stravě, což bylo původním cílem tohoto hodnocení.“

Naše strava zahrnuje různé kategorie a zdroje cukrů, které se mohou vyskytovat přirozeně nebo jsou přidané. „Přidané cukry“ jsou rafinované cukry používané při přípravě jídel, jako např. stolní cukr. „Volné cukry“ zahrnují „přidané cukry“ plus ty přirozeně přítomné v medu a sirupech, jakož i v ovocných a zeleninových šťávách a koncentrátech šťáv. „Celkové cukry“ jsou všechny cukry přítomné ve stravě, včetně těch přirozeně přítomných v ovoci, zelenině a mléce.

Zpětná vazba pomohla dokončit stanovisko

Vědci úřadu EFSA získali cenné informace během loňské veřejné konzultace k návrhu stanoviska, které jim umožnily upřesnit a objasnit důležité aspekty jejich práce.

Prof. Turck řekl: „Zdůraznili jsme, že existují nejistoty ohledně rizika chronických onemocnění u lidí, jejichž konzumace přidaných a volných cukrů je nižší než 10 % jejich celkového energetického příjmu. To je způsobeno nedostatkem studií, zkoumajících příjem cukru v tomto rozmezí hodnot. Omezená data také neumožnila porovnat účinky cukrů přidaných, cukrů volných a cukrů celkových."

Zdroje cukrů a zdravotní problémy

Konzumace cukru je známou příčinou zubního kazu. Vědecké důkazy také spojují (s různou mírou jistoty) konzumaci nápojů slazených cukrem, džusů a nektarů, s různými chronickými metabolickými onemocněními včetně obezity, nealkoholického ztučnění jater a cukrovky 2. typu.

"Ačkoli jsme nemohli posoudit dopad dalších potravin přispívajících k příjmu cukrů, národní úřady by je měly vzít v úvahu při stanovování dietetických pokynů pro potraviny," uvedl profesor Turck. Tyto potraviny nebylo možné posoudit kvůli omezeným údajům. Patří mezi ně sladkosti, dorty a zákusky, jiné slazené nápoje jako slazené mléko a mléčné koktejly a jogurty.

Co bude následovat?

Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko podaly v roce 2017 původní žádost úřadu EFSA, aby posoudil potenciální zdravotní rizika pro spotřebitele plynoucí z nadměrného příjmu cukrů.

„Toto hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě nám poskytuje důležité poznatky,“ řekla Anna Karin Lindroos, nutriční terapeutka a Ph.D. ze Švédské potravinářské agentury. "Společně s dalšími relevantními vědecky podloženými zprávami bude užitečným zdrojem při revizi doporučení pro příjem cukru a dietních pokynů v severských zemích."

Další výzkum cukrů ve výživě

Vzhledem k tomu, že hodnocení úřadu EFSA bylo tak rozsáhlé, umožnilo to vědcům zjistit a stanovit priority v chybějících údajích a navrhnout další výzkum potřebný k tomu, aby v budoucnu stanovili tolerovatelnou horní úroveň příjmu cukrů ve stravě.

Profesor Turck řekl: „Prověřili jsme více než 30 000 publikací a díky tomu jsme identifikovali několik oblastí, na které se mají výzkumníci a technici zaměřit. Shromažďování a opětovné použití jednotlivých údajů z výzkumných studií u lidí by mělo být cenným zdrojem informací.

Výzkum by se měl dále zaměřit jednak na zdravotní účinky cukrů přijatých stravou, tak i na dopad klinických a komunitních intervencí zaměřených na snížení příjmu cukru. Dále potřebujeme ověřené metody pro hodnocení příjmu cukrů a standardizaci pokynů a definic pro cukry ve stravě a jejich zdroje.

Přílohy: 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-obsah-pridanych-a-volnych-cukru-by-mel-byt-co-nejnizsi.aspx

1. březen 2022

Seznámení s obsahem sankcí, sankčním režimem i implementací opatření zavedených proti Ruské federaci. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu 2. března 2022 ve 14:00 hod. pořádá seminář k aktuálním podmínkám obchodu s Ruskem. 

 

Na akci vystoupí experti MPO, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva financí, Finančního úřadu a Celní správy ČR. Akce bude mít hybridní formu – bude proto možné se jí účastnit fyzicky i on-line, a to pomocí platformy Microsoft Teams. Zároveň bude ze semináře pořízen záznam.

Pro účast je nutné se zaregistrovat na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. s upřesněním, zda se chcete účastnit fyzicky, nebo online. Bez potvrzené přihlášky není možné se akce fyzicky účastnit. 

Vystupující:       

Martina Tauberová, náměstkyně ministra pro EU a zahraniční obchod, MPO ČR

Jiří Ellinger, Odbor kontrolních politik (OKON), MZV ČR

Pavel Balihar, ředitel Licenční správy MPO ČR

Petr Korbáš, certifikovaný AML Officer (Mezinárodní sankce), Finanční analytický úřad

Lubomír Doskočil, zástupce ředitelky odboru Celního a vedoucí oddělení Původu zboží, Generální ředitelství cel, Ministerstvo financí ČR

Vilém Semerák, Senior Lecturer, CERGE-EI

Po úvodních vystoupeních bude následovat diskuse s panelisty.

Záběr semináře se může měnit podle aktuálního vývoje situace.

1. březen 2022

Původní začátek textu jsem chtěl napsat naivně, že se svět pomalu vrací k normálu. Bylo to na základě výborné návštěvnosti a velké spokojenosti našich vystavovatelů na veletrhu Gulfood. Bohužel v době kdy článek píšu, má svět k normálu hodně daleko.

Stejně si ale zaslouží právě proběhlý veletrh Gulfood 2022 několik řádků. Proběhl již tradičně na dubajském obchodním výstavišti WTC od 13. do 17. února. S velkým potěšením jsem sledoval, jak se prezentace českých produktů rozrostla a že je Českou republiku na veletrhu konečně vidět. Po mnoha letech úspěšného vystavování získalo Ministerstvo zemědělství více než dvojnásobnou výstavní plochu - téměř 160 metrů čtverečních. V rámci veletrhu Gulfood, kde se na nová nebo větší místa čeká mnoho let a spíše je tendence státům plochy zmenšovat, jde o skvělý posun. České firmy by mi určitě daly za pravdu. Pod záštitou státního stánku Ministerstva zemědělství se tak mohlo prezentovat rekordních 16 českých firem a další 3 české firmy měly své vlastní stánky ve specializovaných halách.

Veletržní správa využila zkušenosti s minulým náročným rokem a vyslyšela požadavky jak vystavovatelů, tak návštěvníku. Oproti období před covidem, kdy bylo náročné přes množství lidí úzkými uličkami mezi stánky procházet, zanechala správa veletrhu široké průchody. Veletrh tak působí vzdušně, příjemně a přímo vybízí k opravdovému prozkoumání celého veletrhu. Při zaplnění 8 velkých výstavních hal to není nic lehkého.

Návštěvnost firmy přirovnávají téměř k době před rokem 2020, tedy v dobách, kdy měl veletrh nejsilnější roky. A opravdu to šlo vidět na první pohled, kde i přes již zmíněné široké průchody, vypadaly haly opravdu plně.

Podpořit novou českou prezentaci na veletrhu Gulfood 2020 přijela také delegace Ministerstva zemědělství vedená panem náměstkem Jindřichem Fialkou. Během bilaterálního jednání s obchodní ředitelkou tohoto veletrhu jsme za Českou republiku vyjádřili velký zájem o pokračování ve stejném formátu i v dalších letech. Kromě veletrhu jsme s delegací měli velmi silný navazující program. Z programu bych měl určitě několik bodů zmínit.

Jedním z nich je například spuštění marketingového projektu v prostorách českého pavilonu na EXPO 2020, kde právě probíhal týden zemědělství. Další důležitou akcí bylo zahájení kampaně EU More Than Food, kterou pan náměstek Fialka uvedl spolu s eurokomisařem Wojciechowskim. Také bych rád zmínil otevření možností spolupráce zemědělských univerzit, kde nás doprovodili zástupci pražské CZU a uskutečnila se první jednání s místní zemědělskou fakultou UAE univerzity. Již teď mohu říct, že jednání o spolupráci vypadají velmi nadějně.

Byl to tedy velmi zajímavý týden a zároveň velmi úspěšný. Česká zemědělská stopa v tomto regionu nadále roste a začíná se pozitivně vnímat, že máme opravdu co nabídnout.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mobil:+ 420 602 768 207, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/probehl-veletrh-gulfood-dubai-2022.html

1. březen 2022

Čína se loni poprvé stala největším dovozcem japonských potravinářských výrobků a sesadila z trůnu dlouholetého lídra Hongkong.

Vývoz potravin, zemědělských, lesnických a mořských produktů do Číny v roce 2021 vzrostl o 35 % na 222 mld. jenů. Mezi nejoblíbenější položky patřilo japonské saké, whisky a pochutiny (krekry, sladkosti).

Tento nárůst pomohl Japonsku dosáhnout cíle navýšení hodnoty vývozu potravin na 1 bilion jenů (200 mld. Kč). Hodnota potravinářského, zemědělského, rybářského a dřevařského průmyslu v loňském roce dosáhla 1,23 bilionů jenů, což představuje meziroční nárůst o 26 %. Jedná se o devátý růst v řadě.

Milníku bilionu jenů však bylo dosaženo až dva roky po datu stanoveném na rok 2019. Cíl dosažení vývozu potravin v hodnotě 5 bilionů jenů do konce této dekády zůstává stále daleko.

Hongkong klesl na druhé místo, přestože jeho dovoz potravin z Japonska vzrostl o 6 % a třetí příčku obsadily USA s meziročním růstem ve výši 41 %.

Celkově nejvíce vyváženou japonskou potravinou jsou hřebenatky s nárůstem vývozu o 104 %, dále vývoz hovězího masa vzrostl o 86 % a whisky o 70 %. Poptávka rostla i na západních trzích. Naopak poklesl vývoz kuřecího masa z důvodu ptačí chřipky o 37 %.

Japonsko usiluje o větší vývoz potravin, aby oživilo zemědělskou prvovýrobu, která se doma potýká s úbytkem trhu v důsledku snižujícího se počtu obyvatel. Vývoz potravin a komodit činí dle hodnotového vyjádření pouze 2 % celkové domácí produkce. Pro srovnání ve Velké Británii je to 18 % a v USA 12 %.

Zvyšování japonského vývozu brání v řadě zemí stále platná dovozní omezení z důvodu jaderné katastrofy ve Fukušimě v roce 2011, na druhou stranu Japonsko očekává, že jeho exportní cíle budou podpořeny dohodou RCEP (Regionální ekonomické partnerství), která zahrnuje Japonsko, Čínu, Jižní Koreu a další země. Patnáctičlenné partnerství vstoupilo v platnost minulý měsíc.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/cina-se-poprve-stala-nejvetsim-dovozcem.html

1. březen 2022

Vážené dámy, vážení pánové,

srdečně zveme všechny příznivce a stakeholdery v oblasti plýtvání potravinami na mezinárodní konferenci „FWFF 2022 - Food, Wasted Food and Future“ dne 28. dubna 2022.

Konference je pořádána Mendelovou univerzitou v Brně v rámci projektu Podpora pro-environmentálních vzorců chování a incentivy pro behaviorální změnu v produkci potravinových odpadů a plýtvání (TL02000092) a je plánována v prezenční i online formě.

Shlédněte naši videopozvánku

Hlavní řečníci:

  • Michal Vaňáček, TESCO
  • Michaela Číhalíková, Zachraň jídlo
  • Petr Jehlička, AV ČR

Konference je možné se zúčastnit aktivně (vystoupit s prezentací vlastního příspěvku v délce 15 minut nebo příspěvek představit pomocí posteru), nebo pasivně (jako posluchač). Prezentovat bude možné v českém i anglickém jazyce. Během konference bude zajištěn simultánní překlad do obou jazyků.

Důležité termíny:

  • Registrace pasivní i aktivní účasti: 20. března 2022
  • Zaslání anotace k vlastnímu příspěvku: 20. března 2022
  • Vyjádření k přijetí anotace: 7. dubna 2022
  • Zaslání prezentace/posteru: 25. dubna 2022
  • Konference: 28. dubna 2022

Harmonogram a další důležité informace ke konferenci naleznete na našich webových stránkách.  Registrovat se můžete pomocí jednoduchého registračního formuláře.

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.

S přáním příjemného dne

Dominika Doubková, Hana Vránová & Lucie Veselá

za organizační tým konference

1. březen 2022

Інформація для громадян України в Чехії у зв'язку з конфліктом в Україні.

PRO OBČANY UKRAJINY

1. POBYT

  • Všechny informace jsou dostupné v českém i ukrajinském jazyce

  • NAHLÁSIT SE NA POBOČCE OAMP MV, kde každý občan Ukrajiny získá po vstupu do ČR POBYTOVÉ OPRÁVNĚNÍ na území ČR.

  • Další informace jsou dostupné na infolince: +420 974 801 802 (provoz nonstop) nebo na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

2. PRÁCE

  • Volná pracovní místa ÚP A AGROPRACE

  • Získání pracovního povolení VIZ

3. ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

  • Kdo je zaměstnán, je pojištěn ze zákona. Kdo není, zajistí si pojištění vlastní (cestovní pojištění či jiné vlastní).

PRO ČESKÉ FIRMY

  • Nabídky pracovních míst směřujte na Volná pracovní místa ÚP a AGROPRACE

  • Nabídky na ubytování a jiné typy pomoci mohou být zasílány na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

  • Pobytové povolení zůstává stále platné i pro osoby, které obdrží povolávací rozkaz, povolení se neruší (v případě zaměstnání, má občan z tohoto důvodu právo na pracovní volno).

KONTAKTY pro dotazy k tomuto tématu na Ministerstvu zemědělství: 221 812 452, 221 814 537.

Dne 28. 2. 2022, Odbor 17120 MZe

Zdroj: MZe ČR

28. únor 2022

 

Předsednictví v Radě EU převezme Česko na půl roku už v červenci. Jako hlavní téma řeší ministerstvo zdravotnictví boj proti rakovině, léčbu vzácných onemocnění, covid, ale i sdílení zdravotnických dat, řekl Právu exšéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a nyní náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Ministr Válek řekl, že rolí Česka při předsednictví bude zintenzivnit spolupráci EU v onkologii. Jak?
K Evropskému plánu boje proti rakovině se každá země postavila trochu jinak. My jsme jedna z těch, které to řeší intenzivně od začátku a máme už hodně splněno. Ať je to dostupnost péče, centrová péče nebo referování pacienta. Některé státy jsou na tom hůř. A jelikož není tento plán vymahatelný, tak bude snaha přesvědčit i ostatní země, aby se na tom podílely stejnou měrou. Abychom pomohli se zavedením plánu napříč Evropou a ukázali, že česká cesta je v tomto správná. Některé státy investují do
onkologie víc, některé míň. V Česku to bereme vážně, i co se týká budoucích investic.

Francie, nyní předsedající EU, nedávno uspořádala konferenci k onkologii. Česko chystá podobnou akci. Už se ví, kdy a kde?
Měla by to být jedna z prvních akcí českého předsednictví, už v červenci. Není to tak, že by se konference mohl účastnit každý. Výstupy ale budou veřejné. A celé to bude v Brně, což má více důvodů.

Myslíte 200. výročí narození G. J. Mendela?
Ano, vzhledem k tomu, že otec zakladatel genetiky je spojený s tímto městem, tak to skvěle rezonuje. Rádi bychom, aby byly všechny akce provázané. Několik dní po konferenci chceme navázat menší akcí, která by byla jednou z prvních se zaměřením na vzácná onemocnění a screeningy. Zapadá do toho, že teď v Česku běží jeden z prvních pilotních screeningů novorozenců na vzácná onemocnění.

Tématem debaty bude pandemie. Měla Evropa postupovat jinak?
Pro Evropu to byla obrovská zkušenost z hlediska společného nákupu. Tato cesta se hledala velmi dlouho. U covidových vakcín se podařilo zajistit, aby i malé země jako ČR měly vakcíny včas. Kdyby Evropa nezafungovala, jak měla, a Německo a Francie si je nakoupily samy, jak se původně zvažovalo, tak bychom měli vakcíny o půl, možná tři čtvrtě roku později. Využili jsme v tomto sílu EU. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak je to pro malé státy důležité. To, co nedopadlo úplně podle představ, je komunikace s veřejností, aby se lidé cítili dostatečně informováni a bezpečně v tom, že vakcína je pro ně velkým přínosem, a ne rizikem. To se nepovedlo mnoha státům Evropy, Česko není výjimkou. Toto téma budeme chtít určitě otevřít: jak to příště zvládnout lépe a jak se vypořádat s obrovským množstvím dezinformací.

Některé státy, třeba Maďarsko, nečekaly s nákupem vakcín na EU. Budete usilovat, aby všechny státy dodržovaly společný postup?
Vidím obrovský průšvih v tom, že některé země nečekaly na pozici EMA. Vytvořili jsme si v Evropě agenturu, která se stará, aby se k pacientovi dostalo jen to, co je bezpečné a účinné. Jestliže ji budeme sami obcházet a postavíme medicínskou část pod politickou, tak to bude vždycky špatně. To, co jste zmínila, bylo spíš politickým rozhodnutím. Vidím v tom velké selhání a pozici EMA to oslabilo. Přitom v agentuře sedí zástupci z členských států, i ČR.

Řešit budete i dostupnost léků a výpadky dodávek. Jak tomu zabránit? Přesunout výrobu do EU?
Je to komplexnější. Evropa vyrábí kolem 75 procent veškeré moderní terapie na světě. Vysoce generifikované léčivé přípravky se vyrábějí v Číně, Indii nebo Latinské Americe. Nedokážu si úplně představit, že bychom si všechno vyráběli v Evropě. Velká část nedostupnosti za pandemie nebyla způsobena tím, že by nám léčiva nechtěli dodat, ale narušením dopravy. Mnoho léčiv se přepravuje letecky a na začátku pandemie se veškerá doprava zastavila, takže to byl spíš logistický problém. Evropa si to musí vyhodnotit a napříště mít připravený formát přepravy pro tyto klíčové komodity.

Datum vydání: 22. 2. 2022
Zdroj: Právo
Autor: Kristýna Šopfová

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Link: https://www.mzcr.cz/prioritou-predsednictvi-bude-boj-proti-rakovine-rika-namestek-ministra-jakub-dvoracek/

28. únor 2022

Tisková zpráva – Pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině, připravenost sektoru na dopady konfliktu i plynulost výroby a zásobování obyvatel potravinami. Tato a další témata řešil dnes ráno krizový štáb Ministerstva zemědělství (MZe). Ministerstvo také spustí webovou stránku o možnostech pracovního uplatnění v zemědělství, potravinářství a lesnictví. Využít ji mohou i firmy nabízející práci válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

„Chci vyjádřit plnou podporu lidem na Ukrajině, stojíme za jejími občany a jsme připraveni jim maximálně pomoci. Kromě přímé pomoci na místě, kterou koordinujeme v rámci vlády, ale samozřejmě řešíme i možné dopady v České republice. Musíme být připraveni také na vývoj v dalších týdnech. Je důležité mít zajištěnou plynulou produkci a distribuci potravin,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Ministerstvo proto monitoruje aktuální situaci v sektoru a v případě problémů je připraveno je řešit. Pracovníci MZe jsou v kontaktu se zemědělskými i potravinářskými svazy, jednotlivé firmy také prostřednictvím těchto svazů mohou Ministerstvu předat nabídky zaměstnání pro lidi, kteří před válečným konfliktem na Ukrajině utíkají. Řada firem je rovněž schopná poskytnout lidem i ubytování. Kapacity ubytování prověřuje MZe i u podřízených organizací.

„Pomoc uprchlíkům není jen poskytnutí azylu a zabezpečení základních životních potřeb. Nikdo z nás nyní neví, jak dlouho může situace trvat, proto je třeba těmto lidem nabídnout i práci. Nikdo nechce být závislý pouze na pomoci druhých, zajištění práce znamená zajištění alespoň nějaké jistoty v zoufalé situaci, do které se tito lidé dostali,“ uvedl ministr Nekula.

Na webu MZe bude spuštěna specializovaná stránka, kde lidé najdou základní informace k možnostem uplatnění v zemědělství, potravinářství i lesnictví. Firmy, které budou moci lidem z Ukrajiny práci nabídnout, zde najdou důležitá sdělení a kontakty. Pracovníci MZe jsou připraveni pomoci oběma stranám s propojením či vyřízením administrativy. Potřebné údaje budou k dispozici také v ukrajinštině a budou průběžně aktualizovány.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-zemedelstvi-po-jednani-krizoveho.html

28. únor 2022
    • Odborný seminář PK ČR - Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů - 14. června 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář/webinář věnovaný marketingu, sociálním sítím a strategiím v potravinářství.

Datum konání: 14 června 2022

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o. nebo prostřednictvím MS TEAMS 

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

  • Odborný seminář PK ČR - Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy - 21. dubna 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

28. únor 2022

Společnost Tate & Lyle, přední světový dodavatel potravinářských a nápojových řešení a přísad, představila šest klíčových trendů, které dnes ovlivňují inovace spotřebitelských produktů na trhu s potravinami a nápoji. Spotřebitelé dnes od výrobců svých oblíbených značek očekávají více a předpokládají, že budou nabízet nejen zdravější a chutnější výrobky, ale také takové, které byly vyrobeny odpovědným a udržitelným způsobem.

Transparentnost: stále více spotřebitelů vyhledává zdravé potraviny a nápoje, kterým mohou důvěřovat, a chtějí znát složení těchto výrobků.

Rostlinné produkty: spotřebitelé se zaměřují na zdraví a udržitelnost a volí výrobky, které jsou lepší pro ně i pro planetu.

Snížení obsahu cukru: spotřebitelé hledají způsoby jak zůstat zdraví. Jedním z doporučení, jak dosáhnout lepšího zdraví, je snížit množství cukru ve stravě.

Zdraví střev: spotřebitelé na celém světě nepřijímají dostatek vlákniny. Vláknina pomáhá podporovat zdraví střev a spotřebitelé se zajímají o to, aby jí ve své stravě přijímali více.

Pohodlí: Spotřebitelé jsou digitálně propojení a nemají čas, takže u výrobků, které kupují, včetně potravin a nápojů, hledají snadnost a efektivitu.

Svačiny „Better-for-you“[1]: svačiny jsou důležitou součástí jídelníčku; spotřebitelé však dávají přednost svému zdraví. Svačinové výrobky typu "Better-for-you" jsou jasnou volbou, jak uspokojit zdravotní nároky spotřebitelů.

Zdroj

 

[1] Svačiny „Better-for-you“ se skládají z potravin s nízkým obsahem soli, tuku a cukru, ale s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny.

 

Zdroj: MZe ČR

28. únor 2022

Odhady vývoje světové populace hovoří o cca 10 miliardách lidí kolem roku 2050. Dochází ke zvýšené spotřebě potravin na obyvatele (spojené často se zvýšenými environmentálními riziky) a ke změnám ve výživových vzorcích populace (stále více se konzumují kalorické potraviny náročnější na zdroje, jako jsou živočišné produkty a zpracované potraviny). Současně v roce 2020 zprávy hlavních mezinárodních organizací uváděly údaje o 690 milionech lidí trpících podvýživou a na druhé straně 650 milionech obézních lidí. Proto jsou navrhována různá opatření, jak se s udržitelnou výživou světové populace v různých regionech světa vypořádat. Na základě tří scénářů tato zpráva zkoumá potenciální střednědobé globální dopady snížení spotřeby cukru a tuku na potravinové systémy. Konstatuje, že dodržování doporučení Světové zdravotnické organizace by mělo očekávaný pozitivní vliv na výživu a potravinové zabezpečení a mělo by také pozitivní vliv na udržitelnost životního prostředí. Upozorňuje však i na potenciální negativní dopady (pokles příjmů) v rámci celého potravinového řetězce.

https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/potential-impact-of-dietary-changes-on-the-triple-challenge-facing-food-systems_d7a18023-en

 

Zdroj: MZe ČR

28. únor 2022

Holovousy (Jičínsko) 25. února (ČTK) - Ovocnáři mají obavy z odchodu ukrajinských pracovníků, kteří by se po útoku Ruska na Ukrajinu vrátili do vlasti kvůli rodinám či mobilizaci. Lidé z Ukrajiny tvoří přibližně polovinu pracovníků v českém ovocnářství, nejvíce jich je potřeba při podzimní sklizni jablek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Pokud by ukrajinští pracovníci odešli, byl by to velký problém. Nebylo by je kým nahradit," řekl Ludvík. Mnoho ukrajinských pracovníků se podle něj již zařadilo mezi základní kádr ovocnářských podniků. "Pracují například jako traktoristé, obsluhují různé stroje, pracují na posklizňových linkách. Nemají krátká tříměsíční víza, ale jsou zde na trvalé pobyty po celý rok," řekl.

Včetně sezonních pracovníků dává české ovocnářství práci zhruba 5000 lidí. Z nich Ukrajinci mohou podle Ludvíkova odhadu tvořit přibližně polovinu lidí. Kromě Ukrajinců pracují v ovocnářství i další zahraniční pracovníci, například z Bulharska či Rumunska. Ukrajinců je jednoznačně nejvíce.

Pokud by nastala opačná situace, tedy že by z Ukrajiny lidé prchali, tak je podle Ludvíka možné, že by zemědělství a ovocnářství mohlo těmto lidem dát práci i prvotní zázemí.

Ovoce Evropská unie do Ruska již od roku 2014 po ruském odvetném embargu nevozí. Od té doby však na středoevropském trhu trvá silný přetlak polských jablek, která by jinak končila v Rusku. Výsledkem jsou nízké ceny jablek a ztrátová hospodaření ovocnářů. Od letošního ledna navíc platí i embargo na vývoz do Běloruska, které problém s cenami jablek dál prohloubilo, uvedl Ludvík.

Rusko zahájilo letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu ve čtvrtek ráno. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři, kteří v noci na dnešek schválili na mimořádném summitu zemí Evropské unie sankce vůči Rusku.

ry gcm

25. únor 2022

V souvislosti s vážnou situací na Ukrajině se již v praxi řeší první problémy, kdy někteří zaměstnanci z Ukrajiny vykonávající práci pro zaměstnavatele v ČR podle zákoníku práce již začínají dostávat povolávací rozkazy – zaměstnavatelé kromě toho, že nevědí, zda je mají nutit k odchodu či nechat rozhodnutí na nich, řeší i případné pracovněprávní souvislosti a důsledky tohoto odchodu. Dovolujeme si Vás informovat:

V případě, že občan Ukrajiny, který je zaměstnancem českého zaměstnavatele, požádá v souvislosti s povolávacím rozkazem, který obdržel, o poskytnutí pracovního volna, jde podle našeho názoru o nepojmenovanou jinou důležitou osobní překážku v práci podle § 199 zákoníku práce a zaměstnavatel je v daném případě povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci. Zaměstnanci náhrada mzdy nebo platu od zaměstnavatele za dobu trvání překážky v práci nepřísluší (ledaže by ji zaměstnavatel poskytl nad rámec zákona). Zaměstnanec je podle § 206 zákoníku práce povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce v práci bez zbytečného průtahu a rovněž je povinen zaměstnavateli překážku v práci prokázat (např. předložením povolávacího rozkazu). Záleží na zaměstnanci, zda o pracovní volno požádá. Zákon nestanoví formu žádosti – může být písemná nebo ústní.

S ohledem na to, že zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci, není zde dán výpovědní důvod pro rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele. Zaměstnanec však sám může pracovní poměr výpovědí rozvázat, je také možné rozvázat pracovní poměr dohodou, shodne-li se na tom zaměstnanec se zaměstnavatelem. Pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Podle § 48 odst. 4 zákoníku práce pracovní poměr zaniká též smrtí zaměstnance. Podle § 48 odst. 3 zákoníku práce pracovní poměr cizince nebo fyzické osoby bez státní příslušnosti, pokud k jeho skončení nedošlo již jiným způsobem, končí

a) dnem, kterým má skončit jejich pobyt na území České republiky podle vykonatelného rozhodnutí o zrušení povolení k pobytu,

b) dnem, kterým nabyl právní moci rozsudek ukládající těmto osobám trest vyhoštění z území České republiky,

c) uplynutím doby, na kterou bylo vydáno povolení k zaměstnání, zaměstnanecká karta nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.

V přiloženém PDF jsou související pracovně právní kroky pro postup ze strany zaměstnavatelů.

Zdroj: MPSV

25. únor 2022

Opatření pro osoby vstupující na území ČR z Ukrajiny Aktuální souhrn informací pro české podniky z oblasti zemědělství, které zaměstnávají pracovníky ze zahraničí.

S ohledem na aktuální stav na Ukrajině Ministerstvo zdravotnictví vydalo 24. 2. 2022 zvláštní Ochranné opatření účinné od 25. 2. 2022 0:00 hodin, které ruší zákaz vstupu a všechny povinnosti související s pravidly proti šíření onemocnění covid-19 stanovené pro osoby, které na území ČR vstupují z Ukrajiny, kterou opustily kvůli mezinárodnímu ozbrojenému konfliktu.

Zároveň je přerušena do odvolání činnost ZÚ Kyjev a GK Lvov. Konzulární pomoc je poskytována z Polska.

Nadále obecně od 15. 2. 2022, 0:00 hodin stanovuje podmínky vstupu do ČR Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 14. 2. 2022. K 14. 2. 2022 je také aktualizován „semafor“ zemí (aktualizované sdělení Ministerstva zdravotnictví) rozdělující země dle rizika nákazy. Semafor je nově relevantní pouze pro vstup cizinců či žádosti o víza. Základním rozdělením je vstup ze zemí EU a mimo EU.

Kromě částečného zmírnění podmínek pro vstup se změny v Ochranném opatření týkají zejména zkrácení platnosti antigenního testu na 24h, stanovení platnosti očkování na 270 dní po dokončení očkování a neomezené platnosti v případě podání posilující dávky. Očkované osoby či osoby s potvrzením o prodělání onemocnění v posledních 180 dnech opět nemusí absolvovat test před vstupem ani po vstupu do ČR.

Pro všechny pracovníky (s výjimkou individuální dopravy v případě tzv. rezidentů) je stále povinné vyplnění Příjezdového formuláře a povinnost předložit na vyžádání doklad o jeho vyplnění při hraniční nebo pobytové kontrole. Pravidla pro vstup jsou stále diferencována (předložení negativního RT-PCR testu nebo antigenního testu před vstupem a další RT-PCR test do 5-7 dnů po vstupu) podle země příjezdu, způsobu dopravy (individuální/veřejná), pobytového oprávnění, prodělání onemocnění či absolvování očkování. Přehledný souhrn jednotlivých pravidel vstupu a návratu do ČR je uveden na stránkách Ministerstva vnitra.

V případě členských států EU a vybraných třetích zemí potvrzuje dokončené očkování, prodělané onemocnění či absolvování testu „digitální certifikát EU COVID“.

Očkování dokončené v ostatních vybraných třetích zemích je potvrzováno uznanými národními certifikáty. Seznam všech zemí s uznávanými certifikáty je dostupný na stránkách Ministerstva zdravotnictví, seznam uznávaných léčivých přípravků (vakcín) je součástí odůvodnění ochranného opatření.

Výsledky testů provedených na území ČR jsou spárovány s Příjezdovým formulářem, není tedy nutné je hlásit krajské hygienické stanici.

Informace o podávání žádostí o víza a povolení k pobytu na jednotlivých konzulátech lze nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Bližší informace lze získat na tel. 221812468, 221814537, 221812452.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/aktualni-informace-pro-ceske-firmy-ke-6-1.html

25. únor 2022

Na přelomu ledna a února 2022 onemocnělo ve Švédsku více než 12 osob kvůli infekci baktérií Salmonella poté, co snědli nedostatečně tepelně zpracované hamburgery.

Místní úřad pro bezpečnost potravin a regionální úřad pro veřejné zdraví v Jämtland Härjedalen vyšetřovaly ohnisko s 15 případy salmonelózy, kde k nákaze došlo při společném obědě v hotelové restauraci.

Epidemie Salmonella Enteritidis se objevila mezi studenty a učiteli střední školy Fjällgymnasiet v průběhu lyžařského výcviku v severním Švédsku. Na základě informací od 11 pacientů byl prvním datem začátku onemocnění 28. leden a posledním 4. únor. Věkové rozmezí pacientů bylo 17 až 57 let. Onemocnělo 10 mužů a jedna žena, všichni byli ze severního Švédska.

Všichni nemocní měli společné jídlo, při kterém se konzumovaly karbanátky z mletého masa. Někteří z těch, kteří jedli oběd, uvedli, že hamburgery byly zjevně nedopečené.

Po zjištění přítomnosti bakterie Salmonella ve vzorcích mletého masa provedly místní úřady další dohledání implikované šarže zmrazeného hovězího a vepřového masa, které odhalilo, že maso pochází z Polska.

Bakterie Salmonella byla nalezena ve třech ze šesti vzorků masa. Další riziko nákazy a onemocnění lidí již nehrozí, protože závadné šarže byly distribuovány pouze do restaurací a všechny již byly z restaurací staženy.

O bakterii Salmonella

Potraviny kontaminované bakteriemi Salmonella obvykle nevypadají, nevoní ani nechutnají jako zkažené. Onemocnět po infekci bakterií Salmonella může kdokoli. Přičemž kojenci, děti, senioři a lidé s oslabeným imunitním systémem jsou podle CDC* vystaveni vyššímu riziku závažného průběhu onemocnění, protože mají slabší imunitní systém.

Každý, kdo má rozvinuté příznaky infekce bakterií Salmonella z jídla, by měl vyhledat lékařskou pomoc. Nemocní lidé by měli informovat své lékaře o možné expozici bakteriím Salmonella, protože k diagnostice salmonelózy jsou nutné speciální testy. Příznaky infekce salmonelou mohou napodobovat jiná onemocnění, což často vede k nesprávné diagnóze.

Příznaky infekce salmonelou mohou zahrnovat průjem, křeče v břiše a horečku během 12 až 72 hodin po požití kontaminovaného jídla. Zdraví dospělí jedinci jsou obvykle nemocní čtyři až sedm dní. V některých případech však může být průjem při salmonelóze tak závažný, že pacienti vyžadují hospitalizaci.

Starší lidé, děti, těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem (jako jsou pacienti s rakovinou), mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine těžký průběh onemocnění a vážné, někdy život ohrožující stavy.
Naopak někteří lidé, kteří se nakazí, tak neonemocní a nevykazují žádné příznaky. Přesto však mohou šířit infekci na ostatní.


Zdroj: foodsafetynews.com

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Vydáno: 25. 2. 2022

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/ve-svedsku-onemocnelo-salmonelozou-15-osob-po-konzumaci-nedostatecne-tepelne-upraveneho-masa.aspx

25. únor 2022

Havana 25. února (ČTK) - Kubánský cukrovarnický průmysl zřejmě letos čeká nejhorší sezona v historii, což může ohrozit národní hrdost a ekonomický růst. Podle oficiálních údajů a dvou kubánských odborníků na cukr by produkce v letošním roce měla zaostat za loňským rokem, kdy byla rekordní nízká. V současnosti je nejméně 30 procent pod cílem komunistické vlády, který je 900.000 tun, uvedla agentura Reuters.

Loňská produkce činila 800.000 tun, což byl nejhorší údaj od roku 1908. Představovala tak pouhých deset procent rekordní produkce z roku 1989, která činila osm milionů tun.

Cukr byl kdysi pýchou Kuby. Má zásadní význam pro výrobu rumu a je zdrojem zahraniční měny a zaměstnanosti na rozlehlém venkově ostrova. Vláda však není schopna financovat potřeby odvětví, včetně vstupů, zavlažování a náhradních dílů, kvůli novým, tvrdým sankcím USA a pandemii covidu-19.

"Vláda bude muset dovážet a možná snížit kvótu cukru v měsíčním přídělu potravin. Pekárny budou muset bojovat o to, aby mohly vyrábět sladkosti," řekl agentuře Reuters jeden z odborníků.

Ve snaze oživit kdysi ikonické odvětví jezdil kubánský viceprezident Salvador Valdés Mesa v únoru napříč zemí a vyzýval pracovníky cukrovarů, zemědělce a řezače cukrové třtiny k vyšší produkci. Sklizeň cukrové třtiny obvykle začíná v listopadu a trvá do května. Letos však většina cukrovarů otevřela v prosinci či na počátku ledna kvůli nedostatku třtiny a také náhradních dílů.

"Ztracenou tonáž se jim nepodaří dohnat a nejpravděpodobnějším scénářem je, že budou dále zaostávat, protože problémy jsou strukturální a dlouhodobé," řekl místní odborník.

Několik zpráv v oficiálním deníku komunistické strany Granma ukazuje, že v hlavních provinciích produkce cukru zaostává za cíli. Další zprávy a místní zdroje uvádějí, že produkce ve všech 35 kubánských cukrovarech zaostává za plánem.

Kuba pro letošní rok plánuje, že pro domácí spotřebu použije 500.000 tun cukru. Zbývajících 400.000 tun plánuje prodat Číně, což má stanoveno ve smlouvě s touto asijskou zemí.

irl mka

25. únor 2022

Podle Potravinářská komora České republiky nejvíce vzrostly ceny u hnojiv a krmiv. Třeba dusíkatá hnojiva, která zemědělci používají na jaře, zdražila i více než o 100 %. Zvyšuje se cena pečiva, protože jeho výroba je vysoce energeticky náročná, dále zdražuje mléko i máslo z důvodu enormního navyšování ceny v dopravě, růstu cen suroviny a také energií potřebných například pro chlazení suroviny. Cenu kávy zase ovlivnilo špatné počasí a koronavirová krize, cenu cukru zvyšovaly obavy o úrodu v Brazílii, kde uhodily nebývalé mrazy. „Nicméně nakonec Indie a EU ceny zmírnily,“ doplňuje Dana Večeřová. Banány zdražily meziročně o 12 %, oproti tomu jiné ovoce je naopak levnější. Například citrony zlevnily skoro o pětinu, konzumní jablka o 15 % a pomeranče zhruba o desetinu. Cena cibule se zvýšila o necelou pětinu, a to z důvodu vlhkého počasí, které cibulové zelenině příliš nesvědčí. Více než o 50 % se zvýšila cena rajčat. „Důvodem je vyšší objem, který je pěstovaný ve sklenících, a tento způsob je nákladnější. Nejvíce se ve spotřebním koši za loňský rok zvýšila cena ledového salátu, a to o bezmála 65 procent. Právě ceny ovoce a zeleniny lze odhadovat nejhůře. Běžně kolísají podle ročního období, samozřejmě velký vliv má i počasí či nedostatek pracovníků pro sklizeň,“ shrnuje Dana Večeřová.

Celý článek zde.