9. srpen 2022

Česká republika je jedním ze světových lídrů v užívání bezkontaktních karet. U sítě platebních terminálů je ale stále co zlepšovat. Pomáhá s tím projekt „Česko platí kartou“, jehož gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Díky němu mohou obchodníci platební terminál získat až na rok zdarma a bez poplatků. Aktuálně je projekt prodloužen až do 31. března 2025.

„Jsem rád, že projekt pokračuje a podle počtu poskytnutých platebních terminálů a platebních bran je úspěšný. Projekt je přínosný především pro malé podnikatele, kteří si bezhotovostní systém plateb mohou vyzkoušet a pokud by jim nevyhovoval, tak jej zdarma vrátit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

K 1. srpnu 2022 bylo v rámci projektu poskytnuto již 23 606 platebních terminálů a 1 872 platebních bran.

Kromě MPO a karetních společností projekt podporují také Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Svaz průmyslu a dopravy, Asociace českého tradičního obchodu a Sdružení místních samospráv.

Podpora maloobchodních prodejen na venkově

Až do roku 2025 pokračuje také program Obchůdek 2021+, ve kterém, je mimo jiné možné finančně podpořit bezhotovostní platby. Druhou výzvu vyhlásilo MPO 30. června 2022. Obchodníci si mohou žádat na příslušném krajském úřadě v kraji, v němž se prodejna nachází. Žádat u krajů bude možné od 1. září do 15. října 2022. Veškeré informace jsou k dispozici na www.obchudek2021plus.cz.

„Malým prodejnám se snažíme pomoct především s provozními náklady, kde jsou největší položkou mzdy. Tento projekt má však přímou vazbu i na program Česko platí kartou, v jehož rámci mohu dočasně získat kartový platební terminál zdarma. Po ukončení zkušební lhůty buď pokračují s používáním za normálních komerčních podmínek, nebo terminál vrátí bez jakýchkoliv sankcí. O platební terminál si může požádat každý podnikatel. Projekt je zaměřen i na malé obce.“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

Program je zaměřený na podporu nákladů na zaměstnance, který se podílí na chodu prodejny; na nájem prodejny včetně poplatků za vytápění, osvětlení, pořízení neinvestičního majetku a služby související s provozem; na náklady spojené s telekomunikačními službami a připojením k internetu a náklady spojené s obsluhou bezhotovostních plateb.

Další informace jsou na www.ceskoplatikartou.cz.

9. srpen 2022

9.8.2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a zhoršení finanční situace sociálně slabších skupin obyvatel rozdělí mezi potravinové banky navíc 20 milionů korun. Cílem potravinových bank je snížit plýtvání potravinami a rozdělit zachráněné potraviny lidem na hranici hmotné nouze. Letos tyto organizace získají celkem 103 milionů korun.

„Navýšením podpory chceme usnadnit provoz potravinových bank. Potravinová pomoc je důležitá pro opuštěné lidi, matky samoživitelky, lidi s mentálním i zdravotním postižením a další sociálně slabší skupiny. Pomůže bankám pokrýt také mimořádné náklady s distribucí potravin uprchlíkům, které jim v letošním roce vznikly kvůli vojenské agresi Ruska proti Ukrajině,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Letos MZe podpořilo potravinové banky už 83 miliony korun. Podporu mohou banky využít na pronájmy, rekonstrukce a budování nových skladů, na jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením, na nákup automobilů pro svoz potravin a zejména pak na režijní náklady, jako jsou např. energie. Dalších 20 milionů korun je určeno na provozní náklady bank, zejména na zajištění svozu potravin od obchodních řetězců, které jsou následně přerozděleny mezi potřebné občany.

MZe s potravinovými bankami spolupracuje od roku 2016. Jako jediný resort do roku 2020 řešil jejich provozní financování, i přes to, že jde také o sociální a humanitární oblast. Od roku 2016 do 2021 jim Ministerstvo poskytlo celkem 387 milionů korun, s letošní podporou půjde již o 470 milionů korun. Potravinové banky podporuje také Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo životního prostředí, které jim v letošním roce vyplatí dalších 200 milionů korun na investice z evropských peněz.

„Jsem velmi rád, že se našemu resortu podařilo vytvořit vysoce efektivní a rychlou logistickou síť, která minimalizuje potravinové ztráty. Děkuji své kolegyni Anně Hubáčkové z Ministerstva životního prostředí, že se k nám rozhodla přidat, a předcházet tak plýtvání potravinami,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Banky mohou o dodatečnou podporu žádat od 9. do 23. srpna z dotačního programu 18A „Podpora provozu potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením“. Více informací pro žadatele zde



Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

8. srpen 2022

Moderní technologie v potravinářství a farmacii: Hledání úspor ve výrobě

20 a 21. září 2022, hotel Flora, Olomouc 
(Přímá registrace na Potraviny 2022, nebo Farmacie 2022).

 Aktualizovaný program a témata konference
 

Jak již název napovídá, stěžením tématem konference budou technologie, které ve velké míře mění současné výrobní provozy. Pod taktovkou trendu Průmysl 4.0 (ať už je to cokoliv) se do provozů prosazují novinky digitalizace, automatizace i robotizace. Konference bude praktickou ukázkou toho, jak konkrétně se mění technologie v segmentech potravinářství a farmacie. 

Vzhledem k současné kritické situaci na trhu se však primárně zaměří na to, jak výrobu optimalizovat a hledat možnosti skrytých úspor. Víme, že nyní čelíte těžkým výzvám, ale najděte si den času a přijďte si pro inspiraci, jak zefektivnit výrobu a zvyšte svou konkurenceschopnost.

Dvě tradiční konference Moderní technologie v potravinářském průmyslu a Moderní technologie ve farmaceutickém průmyslu proběhnou na jednom místě a můžete se tak případně přijít inspirovat i od kolegů z druhého oboru... Akce i v letošním roce stále zůstává pro účastníky zdarma (za registraci).

8. srpen 2022

Letošní zpráva SOFI (FAO - The State of Food Security and Nutrition in the World) upozorňuje, že do roku 2030 nám zbývá pouhých osm let, ale dosažení mnoha Cílů udržitelného rozvoje, zejména vymýcení hladu, je stále v nedohlednu. Hlavní faktory, které stojí za nedávným zhoršením situace v oblasti potravinového zabezpečení (tj. konflikty, klimatické extrémy a ekonomické šoky), v kombinaci s vysokými náklady na výživné potraviny a s rostoucími nerovnostmi budou i nadále představovat výzvu pro světové potravinové zabezpečení a výživu. FAO vyzývá k práci na odolnějších potravinových systémech a poskytování potravin udržitelným a inkluzivním způsobem.

Zpráva bere na vědomí současný kontext recese, který je pro mnohé vlády velkou výzvou, přesto je FAO povzbuzuje, aby navýšily své rozpočty na investice do transformace zemědělsko-potravinových systémů, které jejich země potřebují k ukončení hladu. Proto se zpráva následně hlouběji zabývá tím, jak vlády podporují potravinářský a zemědělský sektor prostřednictvím svých politik. Klíčovým doporučením je, aby vlády zvážily nastavení a přerozdělení stávajících veřejných rozpočtů, aby byly nákladově efektivnější a účinnější při snižování nákladů na výživné potraviny a zvyšování dostupnosti zdravé stravy, a to vše v kontextu udržitelnosti.

(FAO, online 8/2022)

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

+420 221 814 623

8. srpen 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu, Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Rozmach automatů s mraženými potravinami v Japonsku

Japonsko je zemí prodejních automatů. Ty nápojové, které tvoří více než 50 % všech automatů, jsou rozmístěny doslova na každém kroku. Kromě konkurenčních obchodů s rychlým občerstvením se toto odvětví potýká s nedostatkem personálu doplňující prodávané produkty. Statistiky Japonské asociace výrobců prodejních automatů ukazují, že počet prodejních automatů, včetně těch, které prodávají cigarety, potraviny i jízdenky, klesl z přibližně 5,6 milionů kusů v roce 2000 na asi 4 miliony v roce 2021. Řada výrobců tento obor opustila a v současnosti v Japonsku vyrábějí prodejní automaty na nápoje a potraviny pouze společnosti Sanden Retail Systems Corp. a Fuji Electric Co., obě sídlící v Tokiu.

Na pozadí stále se zmenšujícího trhu s prodejními automaty se ale v poslední době po celém Japonsku rozmáhají automaty na nejrůznější mražená jídla, jako např. nudle ramen, misky s mořskými plody, vařený úhoř nebo koláče. Společnost Sanden, která se zabývá také výrobou skleněných vitrín pro prodejny smíšeného zboží, začala v lednu 2021 prodávat nový automat nazvaný Dohiemon. Ten pojme výrobky různých velkostí díky kombinaci uvnitř zabudovaných přepážek a může tak prodávat širokou škálu výrobků, od malých sladkostí po velké obědové bento boxy. Do letošního března uvedli do provozu více než 3 tisíce těchto automatů. A v únoru letošního roku zahájila prodej mrazících automatů také společnost Fuji Electric, která jich dosud prodala přibližně 500.

Automaty byly rozmístěny v komerčních objektech, na parkovištích, stanicích metra, nádražích i v ulicích. Jeden automat zpravidla obsahuje 60 produktů a provozovatelé nestíhají jídla doplňovat. Ačkoliv byla původně hnací silou jejich rozšíření pandemie, počty automatů nyní rostou bez ohledu na ni, a předpokládá se, že rozmach automatů s mraženými potravinami tak bude dál pokračovat.

Zdroj: Mainichi

8. srpen 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – pokračuje v omezování maximálních cen základních potravin

Srbská vláda na svém posledním jednání upravila maximální možné ceny základních potravin pro koncové spotřebitele. Takto je nyní do konce srpna omezena maximální maloobchodní cena u některých kategorií vepřového masa, kde u nejdražší vepřové kýty je maximální maloobchodní cena stanovena na 6,39 EUR/kg.  Je omezena také cena UHT mléka s podílem tuku 2,8 % v balení jeden litr, cena mouky typ T - 400 a T - 500 a také bílý cukr krystal v balení jeden kilogram. U cukru jsou omezeny i výrobní ceny a velkoobchod má stanoveno, že cukr v balení 1 kg, 5 kg a 10 kg musí dodat do maloobchodní sítě do 15 dnů od jeho nákupu od výrobců. Nově byla také stanovena i maximální výrobní a maloobchodní cena neporcovaného kuřecího masa (celé kuře). Cena za kuře tak v maloobchodním prodeji nesmí přesáhnout 2,55 EUR/kg. První omezení cen některých základních potravin byla zavedena již v listopadu loňského roku, kdy ceny začaly skokově růst. Tato omezení mají za cíl snížení dopadů růstu cen na životní standard obyvatel Srbska. Na druhou stranu například omezení cen u masa má negativní vliv na jeho domácí produkci, kde rostou náklady na chov především kvůli růstu cen krmiv. Nahrává to tak dovozu levného masa ze zahraničí. Jenom za první čtyři měsíce tohoto roku dovezlo Srbsko 12 769 tun vepřového masa v hodnotě 27,6 mil. EUR. Zároveň se v Srbsku v prvním kvartálu letošního roku oproti stejnému období loňského roku snížila produkce vepřového masa o 48,2 %, uvedl deník „Novosti“. Tato situace má nepříjemný dopad i na české technologické firmy, které do Srbska dodávají vybavení stájí pro chov prasat, protože byla pozastavena řada projektů na budování nových nebo modernizaci stávajících provozů.

SRBSKO – začíná sklizeň švestek

V těchto dnech byla zahájena sklizeň tradičního srbského ovoce – švestek. Probíhá sklizeň odrůd „Čačanska lepotica“ a „Čačanska rana“ a za řádově deset dní bude zahájena i sklizeň nejrozšířenější odrůdy „Stanley“. Rané odrůdy se letos vykupují v rozmezí 0,09 - 0,13 EUR/kg. U odrůdy „Stanley“, která je více ceněná, se očekává, že letošní cena bude o něco nižší než loňských cca 0,34 EUR/kg. Pěstitelé švestek jsou však spekulacemi ohledně nízkých výkupních cen rozhořčeni, protože jim nepokrývají ani výrobní náklady, a mají obavy, že řada švestek zůstane nesklizena. Podobná situace nastala již u letošní úrody třešní, kdy kvůli nízké výkupní ceně a drahé pracovní síle někteří srbští pěstitelé část úrody nechali napospas přírodě. Odhady nízké výkupní ceny švestek nedávají logiku, protože kvůli nepříznivému počasí, především velkému suchu, se očekává, že letošní úroda bude v porovnání s loňskou úrodou o 20 – 30 % menší. Nižší výkupní cena švestek by naopak mohla být zajímavá pro české firmy, které v Srbsku nakupují jak čerstvé plody, tak zpracované švestky v podobě švestkového destilátu.  V roce 2021 se ze Srbska do České republiky dovezlo 2 tisíce tun švestek za více než 23 mil. Kč a cca 60 tun destilátu za řádově 8,4 mil. Kč.

5. srpen 2022

Česká republika drží několik světových prvenství. Dokážeme u nás nejen vyprodukovat potraviny, které směle konkurují těm v zahraničí, ale věhlas ve světě máme i díky zemědělským aktivitám.

I když v minulosti český česnek válcovala nabídka z Číny a Španělska, v poslední době opět zažívá pěstitelský boom.
Tuzemští zemědělci pěstují velice kvalitní odrůdy. Mají vyšší obsah silic, což česneku dodává intenzivnější chuť. Česká republika má dokonce největší sbírku odrůd česneku na světě. Dále str. 7.

 

Autor: Zprávy z MZe, Speciál

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/706681/Zpravy_z_MZe_SPECIAL_LETO_2022.pdf

5. srpen 2022

Právě zemědělské produkty jsou hned po těžebním průmyslu, který je pro chilské hospodářství zcela dominantní, druhou nejvýznamnější položkou chilského exportu.

V roce 2021 se na třetím místě vyvezených artiklů umístily ovoce a ořechy v hodnotě 6,5 miliardy dolarů, následovaly ryby za 5,8 miliardy, dále víno a destiláty za přibližně dvě miliardy a do hlavních 10 exportních produktů se umístilo také maso za 1,4 miliardy dolarů.

Přestože celková úroveň zemědělství v Chile je dobrá a jsou používány převážně nejmodernější technologie zahraničních firem, stále se naskýtá velký prostor pro české exportéry pro dodávky do vybraných oblastí. Mnoho oborů je přitom nepřímo spjato s dalšími a otevírají tím dveře na chilský trh.

Na prvním místě se jedná o suroviny, které slouží pro výrobu finálních potravin. Do této kategorie se řadí produkty jako třeba sušené mléko, zeleninové a masové bujóny, základové směsi pro výrobu vajíček a dalšího určené pro velkoodběratele (hotely, restaurace) apod.

Druhá kategorie jsou už hotové výrobky, jimiž je Česká republika proslulá a mohla by jimi na místním trhu oslovit spotřebitele. Patří sem jak nápoje (piva, destiláty, džusy ale i minerální vody, jež na chilském trhu nejsou k dispozici), tak také celá kategorie zdravé výživy (cereálie, snídaňové kaše, čokolády).

Poslední kategorií spadající přímo do potravinářství jsou technologie pro potravinářský průmysl; kompletní dodávky minipivovarnických zařízení, zařízení pro kontrolu kvality vyráběných potravin, pekárny pro výrobu čerstvého i rozpékání zmraženého pečiva, udírny či tanky na mléko.

Dále jsou se zemědělstvím spjatá také inovativní řešení, z nichž některá od českých firem již v Chile byla úspěšně instalována. Jedná se např. o inteligentní zavlažování na polích i v městských parcích, hnojiva a jejich směsi, přípravky na podporu růstu rostlin, geotextilie používané na zadržení a usměrnění toku vody a v poslední době také nástroje a zařízení pro moderní včelařství.

V neposlední řadě, kde mají čeští exportéři Chilanům co nabídnout, je lesnictví a přidružené obory. Jedná se konkrétně o poradenství při výsadbě vhodných dřevin pro danou lokalitu ve vztahu k panujícím přírodním podmínkám, rybníkářství a krajinářství, zahradní architektura pro soukromý i veřejný sektor a univerzitní spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu na vědecké úrovni.

Naše kancelář CzechTrade Chile je připravena aktivně pomoci českým podnikatelům, kteří mají zájem o obchodní spolupráci s chilskými subjekty v odvětví zemědělství.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Chile.

Autor: CzechTrade

 

5. srpen 2022

Syndrom známý také jako „post-COVID“, je víc než jen únava a dušnost. Objevují se příznaky, jako jsou bolesti hlavy, mozková mlha a zvonění v uších. V poslední době lékaři zaznamenávají více pacientů s gastrointestinálními problémy. Odborníci programu “COVID Activity Rehabilitation” na Mayo Clinic, popisují po onemocnění COVID-19 nejčastější příznaky (Theimer,S., 2022). A samozřejmě je popisují i naši lékaři a pacienti po prodělaném onemocnění.


Pacienti v rehabilitačním programu hlásí různé zažívací problémy, od mírné nevolnosti a snížené chuti k jídlu až po těžkou zácpu a potravinovou intoleranci. A také reakce na určité potraviny. A podobně se problému věnují i naši lékaři v ČR.

Jaké gastrointestinální příznaky se nejčastěji objevují u post-COVIDU

Podle studie z USA zveřejněné v březnu, mezi 147 pacienty bez předchozích gastrointestinálních potíží, mělo 16 % z nich zhruba 100 dní po infekci COVID-19 nové zažívací příznaky. Mezi nejčastější příznaky patřily např.:

  • Bolesti břicha: 7,5 %
  • Zácpa: 6,8%
  • Průjem: 4,1 %
  • Zvracení: 4,1%

Ve studii publikované v dubnu vědci zjistili, že u pacientů s dlouhodobým COVID-19 se vyskytovaly stavy známé jako poruchy interakce mezi střevem a mozku. Mezi příznaky s tímto stavem patří pálení žáhy, problémy s polykáním, syndrom dráždivého tračníku, zácpa, průjem, nadýmání a inkontinence.

Nevíme vše, co se děje ve střevních buňkách

Zatím si nejsme jisti, proč existuje několik možných způsobů, jak by infekce COVID-19 mohla způsobit gastrointestinální problémy. Například sliznice střev má velké množství receptorů, které virus SARS-COV2 využívá k napadání buněk. Celkový zánět způsobený infekcí může také narušit normální střevní bakterie. Také mohou stimulovat některé nervy trávicího systému.

Doporučuje se středomořská dieta s omezením zpracovaných potravin

Příznaky v rámci „post-COVID syndromu“ zatím se doporučuje dbát na hydrataci a především zdravou stravu. Neprokázalo, že by u tohoto syndromu pomáhaly módní a extrémní diety. Místo toho doporučujeme středomořskou dietu s omezením zpracovaných potravin (např. systém NOVA, FAO 2019, v březnu 2022 jsme prezentovali tento systém v Praze na konferenci). Další doporučení je omezení používání velkého množství volně prodejných přípravků k léčbě příznaků. Někdy to může problém ještě zhoršit. Místo samoléčby a experimentů se poraďte se svým lékařem a sledujte příznaky poškození trávicího traktu. Další informace (v EN) naleznete na blogu Mayo Clinic Connect Post-COVID Recovery Blog.

Post-COVID syndrom se samozřejmě řeší i v ČR

Na stránkách MZ ČR naleznete např. „Stručný poziční dokument ČPFS ČLS JEP (aktualizace předchozího dokumentu, červen 2021) s názvem „Post-COVID syndrom/postižení: definice, diagnostika a klasifikace“. Na internetu naleznete i další oficiální vyjádření k post-COVID syndromu.

 Autor: prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 3.8.2022

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/dlouhodobe-nasledky-po-covid-19-na-travici-system-cloveka

 

5. srpen 2022

Klíčové dokumenty Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) 2021-2027 schválil na svém dnešním zasedání Monitorovací výbor. Vyhlašování prvních výzev se proto může spustit už 15. srpna. Do konce letošního roku jich Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR plánují vyhlásit dvacet osm, a to ze všech šesti cílů programu pokrývajících energetické úspory, OZE, klima, voda, odpady a přírodu.

„Pro podporu projekty v oblasti životního prostředí obcí, měst a dalších veřejných subjektů je OPŽP zcela zásadním programem. Je podanou rukou municipalitám při se zavádění energetických úspor a s posilování vlastní energetické soběstačnosti. Operační program Životní prostředí je také nepostradatelný v oblasti realizace klimatických opatření, zejména co se týče adaptace krajiny a sídel na probíhající klimatické změny,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Pro žadatele je v rámci OPŽP 2021-2027 připraveno z fondů Evropské unie (Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti) celkem 61 miliard korun.

„Nejvíce peněz je určeno na zajištění přístupu k vodě a hospodaření s vodou (14,1 mld. korun), významná alokace směřuje též do projektů zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů (12,2 mld.). Další finance poputují na ochranu přírody, včetně zeleně ve městech (10,6 mld.) a adaptace na změnu klimatu a prevenci katastrof (10,2 mld.). Investice bude směřovat také do odpadového hospodářství (7,1 mld.) a na výstavbu nových obnovitelných zdrojů (7 mld.),“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Více nesoutěžních výzev, jednodušší administrace a nový web

Většina chystaných výzev bude průběžná. Znamená to, že příjemcům podpory, jejichž projekty splní dané podmínky, bude poskytována podpora v pořadí, v jakém podali žádost, a to až do přidělení celé alokace v rámci konkrétní výzvy. Dotace tak bude po splnění podmínek de facto nároková. Ve vybraných oblastech budou moci navíc příjemci podpory využít paušální sazby na financování nákladů svých projektů a také do jednoho projektu (v rámci jedné žádosti) zahrnout opatření z různých specifických cílů.

Se startem nového programového období se Operační program Životní prostředí dočkal i svého nového webu. Na adrese www.opzp.cz najdou zájemci o podporu kompletní přehled plánovaných výzev do konce tohoto roku, stejně tak jsou jim zde k dispozici všechny potřebné dokumenty týkající se programu a jeho jednotlivých specifických cílů. Na webu nechybí ani galerie inspirativních projektů realizovaných v průběhu předchozího programového období OPŽP.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

4. srpen 2022

Milí čtenáři,

kvalita a bezpečnost potravin jsou témata v dnešní době velmi často diskutovaná. Je prokázáno, že výběr potravin, jejich výživová hodnota, konzumované množství a četnost konzumace má zásadní vliv na zdraví nás všech coby spotřebitelů. To nás také přivedlo k myšlence připravit tuto brožuru. Její pomocí bychom vás chtěli nejen seznámit s informacemi, které musejí a mohou být výrobci na obalech potravin uváděny, ale zároveň vysvětlit jejich význam a zasadit do kontextu celkového stravovacího režimu,

tak abyste se dokázali v informacích zorientovat a uměli je využít ve svůj prospěch.

Na stránkách brožury se tak dočtete o roli jednotlivých živin, a to jak makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky), tak také vitaminů a mikronutrientů (minerální látky, stopové prvky), jejich zdrojích a vlivu na organismus. Po přečtení brožury byste měli získat náhled, jaké potraviny a jak vhodně kombinovat, aby vaše strava byla pestrá a zároveň odpovídala zásadám pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Mimoto vás seznámíme s trendem posledních let v potravinářství, tzv. reformulacemi potravin. Dozvíte se, jaký mají vliv na kvalitu a chuť potravin, jak takové potraviny poznáte a v čem mohou být pro vaše zdraví přínosné.

Věříme, že přečtením brožury získáte inspiraci, jak výběrem a kombinací výživově hodnotných potravin podpořit své zdraví, a přejeme vám příjemné čtení.
Autorský tým

Brožura je k dispozici zde, případně na sekretariátu Potravinářské komory ČR.

 

Publikace byla zkompletována v rámci Priority A. Potraviny a zdraví České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky a za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2022).

4. srpen 2022

Reformulace je významný nástroj, který usnadňuje volbu zdravých potravin.

 

Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Může se
jednat o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace spolu s nedostatečnou fyzickou aktivitou může vést ke vzniku nadváhy až obezity,
hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních, nepřenosných onemocnění, jako je například diabetes, nebo kardiovaskulární onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání či navýšení zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vláknina, bílkoviny nebo některé z mikroživin (vitamíny,
minerální látky). Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.

Jak můžete reformulované potraviny a nápoje poznat?

Některé úpravy receptur musí výrobce zpravidla provádět postupně tak, aby případná změna senzorických vlastností byla přijatelná. Razantní snížení např. soli, cukru, nebo
tuku se může výrazně projevit na samotné chuti produktu, a tím se může stát, že by Vám daný výrobek nechutnal. Platná evropská legislativa při označování potravin umožňuje komunikovat na obalu potravin změnu obsahu živiny až při dosažení 30% snížení nebo zvýšení. Výrobci spíše přistupují k postupnému snižování, a proto nelze na obalech potravin mnohdy tuto pozitivní změnu prostřednictvím schválených výživových a zdravotních tvrzení komunikovat. Existuje však určité vodítko, kterým se
můžete řídit a které vám usnadní Váš výběr:


• na potravině je některé ze schválených výživových tvrzení, které vám říká, že potravina má určité přednosti díky obsahu energie nebo některé živiny (např. „se sníženým obsahem energie“, „se sníženým obsahem cukru“, „bez cukru“ či „se sníženým obsahem soli“ apod.);
• vodítkem mohou na potravině být i zdravotní tvrzení, která říkají, že potravina má díky obsahu určité látky zdravotní přednosti (např. že hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi apod.);
• hledejte logo Reformulace roku, které říká, že výrobce danou potravinu reformuloval, a že toto logo může používat se souhlasem Potravinářské komory ČR.

Kde je možné reformulované potraviny a nápoje vyhledat?

http://www.reformulace.cz/index.php/databaze-reformulovanych-potravin-a-napoju

Databáze je aktualizována o výrobky přihlášené do 9. ročníku soutěže "Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší potravinářský inovativní výrobek". 

 

Více se o reformulacích potravin dozvíte na: www.reformulace.cz

 

Autor: PK ČR

4. srpen 2022

Potravináři apelují na vládu, aby kvůli rostoucím cenám plynu co nejdříve zavedla pro firmy kompenzace cen energií, což státům EU umožňuje takzvaný dočasný krizový rámec. Českým podnikům bez pomoci státu hrozí to, že nedokážou konkurovat firmám ze zemí, kde už vlády kompenzace zavedly. ČTK to dnes řekla mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová. Řadě potravinářů bude končit fixace cen a mohou se dostat do existenčních problémů, vláda přitom v pomoci proti zdražování energií dává před firmami přednost domácnostem, uvedla komora. Co nejrychlejší zavedení kompenzací požadují také zemědělci nebo pekaři.

Vládu k pomoci podnikům s cenami energií už delší dobu vyzývají také další zaměstnavatelé. Naposledy zdůraznili zástupci firem nutnost zmírnění dopadů zdražování energií na červencové schůzce ekonomických ministrů. Kompenzace jsou podle zaměstnavatelů jediná cesta, jak lze zdražování plynu a elektrické energie řešit. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý připomněl, že ČR je jednou z nejprůmyslovějších zemí EU, a rostoucí ceny energií podle něj výrazně ovlivňují hospodaření firem. "Zatímco v Německu a Francii již vyřizovali notifikaci programu, my čekali na odpověď MPO ohledně možných úprav jednotlivých parametrů, abychom se po měsíci čekání dozvěděli, že nebude nic," dodal.

Podle Potravinářské komory by mohl stát kompenzovat zhruba 30 procent nákladů na energie, což by firmy musely doložit jejich meziročním růstem. U energeticky náročných oborů by mohl stát podle komory kompenzovat až 50 procent. "Při našich propočtech by se jednalo o nižší jednotky miliard a mohlo by dojít ke stabilizaci cen potravin," uvedla Kavanová.

Agrární komora ČR upozornila na to, že zemědělcům rostou v meziročním srovnání náklady až o stovky procent, což může způsobit existenční problémy řadě firem. "Nastavení systému pomoci zemědělcům bychom ze strany vlády proto uvítali v co nejkratším termínu. Česká vláda se může inspirovat v jiných evropských zemích, výši podpory by bylo nejférovější nastavit jako kompenzaci na základě procenta z úhrady prokazatelných zvýšených nákladů na energii a produkci dané komodity," uvedla mluvčí komory Barbora Pánková.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR rovněž požaduje co nejrychlejší zavedení kompenzací i vzhledem k tomu, že pekárenství je odvětví, které nemá nárok na žádné dotace od ministerstva zemědělství. Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý také poznamenal, že šéf resortu Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na svém twitteru psal, že kvůli klesajícím cenám pšenice na světových trzích lze očekávat zlevnění pečiva. Vláda by podle něj neměla vyzývat pekaře ke zlevnění na základě dat, která v Česku nemají žádné opodstatnění, a zajistit, aby zemědělci prodávali pšenici za ceny zmiňované ministrem.

Podle Hlavatého vláda pekařům zatím nijak nepomohla a mnozí z nich museli ukončit provoz nebo se potýkají s problémy a kvůli finanční situaci musí stále zdražovat. Svaz také vyzval tento týden Nekulu ke společnému jednání. "Svaz českých pekařů a cukrářů v ČR se obává, aby dlouhodobá nečinnost vlády, respektive ministerstva zemědělství, nevedla k živelným protestům jednotlivých pekáren, proto věříme, že s námi představitelé vlády začnou brzy jednat," dodal.

zaz dvd snm

Autor: ČTK

Vydáno: 3. srpna 2022

4. srpen 2022

Vážená paní / Vážený pane,

s radostí si Vám dovolujeme představit novou brožuru ze série VADEMECUM2022 Horizont Evropa: Pravidla financování projektů Horizontu Evropa, kterou pro Vás připravil autorský tým Lenky Chvojkové, Mileny Lojkové a Anety Kašlíkové.

Brožuru naleznete v příloze tohoto emailu, případně je ke staženi také na našem webu Horizont Evropa: ZDE

Publikace Vás provede finančními aspekty celého životního cyklu projektů Horizontu Evropa. Na 101 stranách se dozvíte, jak sestavit ideální rozpočet, jaké jsou specifické podmínky způsobilosti jednotlivých nákladových kategorií, ale i jak zacházet se třetími stranami v projektu nebo jaké typy finančních auditů můžete očekávat.

Pokud budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 Publikace

Přejeme klidný den a příjemné čtení,

 

Hana Luzumová

Národní informační centrum pro evropský výzkum

Technologické centrum AV ČR

Ve Struhách 1076/27

160 00 Praha 6

Tel. 722 961 788

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.tc.cz | www.horizontevropa.cz

https://twitter.com/HorizonEU_Czech

3. srpen 2022

Letošní ročník BIOFACHU, největší mezinárodní výstavy v oblasti biopotravin a bioproduktů, se uskutečnil ve dnech 26. – 29. 7. 2022. Veletrh se uskutečnil na norimberském výstavišti opět za fyzické přítomnosti vystavovatelů a umožnil tak opět obchodní jednání, osobní setkání a prezentaci produktů, trendů a inovací z oblasti ekologického zemědělství a bioprodukce. Souběžně probíhal též veletrh Vivaness (veletrh přírodní kosmetiky).

V loňském roce se veletrh z důvodu epidemie uskutečnil pouze v digitální podobě, letošní BIOFACH byl přesunut z epidemiologických důvodů z tradičního únorového termínu na červenec.
V rámci společné expozice pod záštitou Ministerstva zemědělství se prezentovalo 18 vystavovatelů, kteří nabízeli široký sortiment potravinářské bioprodukce – sušené ovoce a ořechy, víno, cereální a extrudované výrobky, mléčné výrobky, sirupy, oleje, hummus, víno aj. Dalších 11 českých firem se na veletrhu prezentovalo samostatně.
Během čtyř dnů navštívilo veletrh více než 24 tisíc návštěvníků ze 137 zemí, své výrobky představilo 2 276 bioproducentů z 94 zemí. I přes nižší návštěvnost oproti minulým letům hodnotí firmy veletrh velmi pozitivně z hlediska rozvoje současných i nově navázaných obchodních kontaktů.

 

Autor: MZe

Vydáno: 3. srpna 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mezinarodni-veletrhy-a-vystavy/ceske-firmy-se-uspesne-prezentovaly-na.html

3. srpen 2022

Pravidla soutěže na FB a Instagramu – Česká cechovní norma

V době 3.8. – 13.10.2022 probíhá na Facebooku Potravinářská komora České republiky a na Instagramu @potravinarskakomora soutěž o roční předplatné časopisu CT TEST a další věcné ceny.

Soutěžní výzva:

Soutěž!

Ve hře je 10 předplatných časopisu CZ TEST, vstupenky na veletrh Země živitelka 2022 v Českých Budějovicích, kuchařky a další věcné dárky.  

Jak se zapojit do soutěže?

Na Facebooku Potravinářská komora České republiky přidejte jako komentář k soutěžnímu příspěvku fotografii konkrétního výrobku s logem Česká cechovní norma (ČCN) (www.cechovninormy.cz). Každý týden (od středy do středy) proběhne na FB nová výzva, kam budete fotografie v konkrétním týdnu vkládat.

Na Instagramu přidejte na svůj profil fotografii konkrétního výrobku s logem Česká cechovní normy (www.cechovninormy.cz), a označte na ní @potravinarskakomora, přidejte hashtag #čcn2022 a dejte follow @potravinarskakomora. Soutěžit můžete až do 12.10.2022, každý týden ohlásíme jednoho šťastného výherce.

Ve čtvrtek 13.10.2022 vybereme ze všech došlých fotografií za celou dobu trvání soutěže (za 10 týdnů) jednoho výherce potravinového balíčku s nejzajímavějšími výrobky od členů Potravinářské komory ČR.

Úplná pravidla:

Trvání soutěže: 3.8. – 13.10.2022, vyhlášení výherců každý čtvrtek

1. Do soutěže může účastník přihlásit fotografie do 3.8.2022 do 12.10.2022, 23:59. Fotka musí být nahraná na FB a Instagram v období 3.8. – 12.10.2022.

2. Jedná se o fotografie výrobků, které najdete v prodejní síti v České republice a nesou označení kvality Česká cechovní norma.

3. Každý čtvrtek po dobu 10 týdnů vybereme 1 výherce. Na závěr soutěže vybereme jednoho hlavního výherce. Výherci budou vybíráni porotou složenou ze zástupců organizátora.

4. Soutěží se o celoroční předplatné časopisu CZ TEST, knihy, vzdělávací publikace a další materiály Potravinářské komory ČR, hlavní cena je potravinový balíček.

5. Výherci budou o svých výhrách informováni pod soutěžním příspěvkem v komentářích. Dále obdrží soukromou zprávu na jejich profilu, kde budou informováni o dalším postupu. Pořadatel nenese žádnou odpovědnost za jakákoli rizika a závazky související s průběhem doručování výher. Výhry nelze vyplatit alternativně v hotovosti, ani je nelze vymáhat soudně.

6. Výhry budou zasílány poštou, předání hlavní výhry (potravinového balíčku) proběhne v sídle PK ČR, Praha 10. Výsledky budou rovněž zveřejněny na sociálních sítích a v článku na webových stránkách komory.

7. Autoři odměněných fotografií musí na požádání prokázat, že jsou skutečnými autory, že fotografie je původní a že není stažena z žádných webových stránek či ze sociálních sítí.  

8. V soutěži může každý soutěžící získat pouze jednu cenu (může být oceněn pouze jednou v rámci 10 týdnů); hlavní cenu potom může získat každý, bez ohledu na to, zda již byl v minulých 10 týdnech oceněn.

9. Výhra v soutěži se nebude realizovat v případě, že pořadatel zjistí nebo bude mít oprávněné podezření na spáchání jakéhokoliv podvodného nebo nekalého jednání ze strany některého ze soutěžících či jiné osoby, která dopomohla danému soutěžícímu k získání výhry.

10. Osoby mladší 18 let musí mít k účasti v soutěži souhlas zákonného zástupce. Týdenní výhry zasíláme poštou nebo přes Zásilkovnu. Hlavní cenu si musí výherce převzít/vyzvednout osobně nebo vyslat pověřenou osobu. Pokud si výherce hlavní výhru nevyzvedne do uvedeného termínu, výhra propadne pořadateli.

11. Souhlas s pravidly a ochrana osobních údajů. Sdílením soutěžního příspěvku vyjadřuje účastník soutěže dobrovolně svůj výslovný souhlas s pravidly soutěže a současně uděluje v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, bezplatný souhlas se zpracováním osobních údajů a fotografií poskytnutých v rámci soutěže Česká cechovní norma / Potravinářské komory ČR, s.r.o. IČ: 63110652 za účelem další komunikace týkající se soutěže.

Souhlas se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení je nezbytný pro účast v soutěži. Obdrží – li organizátor soutěže nesouhlas nebo žádost o výmaz z databáze, má toto automaticky za následek zrušení účasti příslušného účastníka v této soutěži bez náhrady.

Tento výslovný souhlas správci a zpracovateli zahrnuje zejména souhlas k užití osobních údajů pořadatelem: jméno, příjmení, adresa (ulice, číslo popisné, město/obec a PSČ) a e-mail, s případným zveřejněním svých osobních údajů v rozsahu: jméno, příjmení a město/obec na výherní listině. Vzhledem ke skutečnosti, že součástí soutěže jsou nebo mohou být autorská díla soutěžících, uděluje také tímto každý soutěžící (resp. účastník soutěže) souhlas s úpravami a jakýmkoli užitím ve smyslu § 12 a násl. zákona č. 121/2000 Sb., autorského zákona, v platném znění, díla nebo jeho částí pořadatelem pro marketingové účely spojené s touto soutěží a s propagací jeho výrobků a / nebo obchodní účely s těmito výrobky spojenými, a to zdarma, neomezeně časem i teritoriem.

Dále soutěžící zapojením do soutěže bere na vědomí a závazně prohlašuje, že autorské dílo v podobě fotografie, případně komentáře, kterou předá do soutěže je jeho dílem a/nebo má od autora a všech osob s tímto dílem spojených souhlas s užitím v rámci této soutěže i po soutěži a dle pravidel této soutěže. Soutěžící se zavazuje, že užitím soutěžního příspěvku nebudou dotčena jakákoli práva třetích osob, včetně práv osob zobrazených v soutěžním příspěvku. Veškeré nutné souhlasy související s užitím soutěžního příspěvku v této soutěži si musí účastník soutěže vypořádat na vlastní náklady a vlastní odpovědnost. Za případné porušení práv třetích osob, zejména práv autorských či osobnostních, v souvislosti se soutěžním příspěvkem, je odpovědný účastník soutěže. V případě další potřeby užití takového díla pořadatelem (rozuměj nad rámec výše uvedený v těchto pravidlech) soutěžící potvrzuje, že v návaznosti na vznesený požadavek pořadatele písemně potvrdí právo užití předmětného autorského díla pořadatelem, pokud s takovým užitím bude souhlasit. Soutěžící však není povinen s užitím podle předchozí věty souhlasit. Za toto užití soutěžícímu nepřísluší žádná dodatečná finanční či nefinanční odměna nebo protiplnění.

12. Další důležité podmínky soutěže

Získat výhru je možné pouze do okamžiku ukončení soutěže. Účastníci soutěže výslovně souhlasí s tím, že pořadatel soutěže je oprávněn užít bezplatně jméno, příjmení a město v médiích (včetně internetu), propagačních a reklamních materiálech organizátora v souvislosti s touto soutěží a jeho výrobků s tím, že mohou být pořizovány a zveřejňovány výše uvedeným způsobem i zvukové a obrazové záznamy účastníků soutěže v souladu s § 84–90 zákona č. 89/2012 Sb., v platném znění občanského zákoníku, a to po dobu 5 let od ukončení soutěže. Účastníci se soutěže účastní s vědomím, že nejsou oprávněni požadovat místo výhry peněžní ani žádné jiné plnění. Pořadatel tímto není vůči účastníkům soutěže nijak zavázán, účastníci nemají nárok na jakákoliv jiná plnění ze strany pořadatele, než na ta, která jsou uvedená v těchto pravidlech.

Pořadatel soutěže si vyhrazuje právo na vyloučení účastníků, u jejichž soutěžního chování jsou patrné známky podvodného soutěžení nebo jiných praktik, či je zde jakékoliv jiné důvodné podezření ze zneužívání soutěže. Vyobrazení výher na komunikačních materiálech soutěže (letáky, plakáty, webové stránky apod.) je jen ilustrační a nemusí vždy odpovídat skutečné podobě výher.

Organizátor soutěže je oprávněn kontrolovat všechny podmínky pro účast v soutěži a v případě sporu posoudit a s konečnou platností rozhodnout o jakékoliv otázce se soutěží spojené. Organizátor má právo vyloučit kteréhokoli z účastníků ze soutěže v případě, že by takový účastník porušoval pravidla, jednal v rozporu s dobrými mravy, snažil se získat výhru podvodným způsobem, využíval komunikační prostředky k poš­kozování jména pořadatele či organizátora nebo byl z této činnosti důvodně podezřelý, a to bez náhrady nákladů či škod, které by vyloučením mohly účastníkovi vznik­nout.

Pořadatel si vyhrazuje právo pravidla soutěže měnit.

Pořadatel i organizátorem soutěž je Potravinářská komora České republiky.

V Praze dne 3.8.2022

3. srpen 2022

Celých 90% veškerého přírodního medu prodávaného v Japonsku je importováno. Globálním nedostatkem způsobené zdražování se nevyhnulo ani jemu.

Jeden kilogram medu se v období mezi lednem až květnem 2022 v průměru prodával za 433 jenů (přibližně 77 korun), což je o 10 % dráž než v loňském roce a o 20 % více než v roce 2019. Ve sledovaném období dále poklesl objem importovaného medu meziročně o 7,6 %, kdy již od loňského roku trvající globální nedostatek této potraviny ještě prohloubila válka na Ukrajině. Ukrajinský med získával díky své cenové dostupnosti v posledních letech v Japonsku na popularitě a mezi lety 2020 až 2021 vzrostl jeho importovaný objem 3,5x na 945 tun. Nicméně konflikt výrazně rozkolísal jeho dodávky. Globální oteplování a s ním spojené výkyvy v počasí pak neslibují lepší budoucnost, a lze tak očekávat, že med, nejen v Japonsku, bude nadále dražší a hůře dostupný.

Vedle Číny, Kanady a Argentiny je med do Japonska dovážen tradičně i ze zemí jihovýchodní Evropy, jako jsou Maďarsko, Rumunsko či výše zmíněná Ukrajina. Povědomí o českém medu je bohužel v zemi velmi nízké, a byť jej společně s medovinou lze nelézt v turistických průvodcích jako doporučení na vhodný dárek z cesty do Česka, ale podle dat z roku 2019 se do Japonska nedovážel. S ohledem na vyšší cenu českého medu ve srovnání se zahraniční konkurencí pak šance na jeho prosazení se na trhu není příliš vysoká.

Případnou příležitost pro české exportéry však se sebou nese jiný produkt blízký medu, a to medovina. Na trhu se sice objevuje jak od lokálních menších včelařů, tak i od zahraničních dodavatelů, svou cenou se však příliš neliší od finální ceny medoviny dostupné v Česku. Se správným marketingem (tradice, kvalitní přírodní suroviny, vánoční trhy) a schopným obchodním partnerem tak proto neexistuje důvod, proč by nemohla česká medovina na japonském trhu uspět. Pro její prezentaci se přímo nabízí každoročně pořádaný veletrh FOODEX nebo přímo naše kancelář v Tokiu může pomoci s nalezením vhodného partnera v rámci individuálních služeb.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Nikkei

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/s-poklesem-mnozstvi-importovaneho-medu-roste-v-japonsku-i-jeho-cena

3. srpen 2022

Limitovanou edici českého piva Brazilci ochutnali při kulturní události - představení divadelní hry Audience.

Generální konzul České republiky v Sao Paulu, spolu s mistrem pivovarnictví Tomášem Kinčlem, firmou Bohemia Hop a řemeslným pivovarem Tarantino představili 8. července 2022 limitovanou edici českého ležáku. Jedná se o světlé pivo podle tradiční receptury za použití českého chmele. Pivo bylo podáváno v originálních plechovkách, jejichž design zajistil umělec Pasta Oner.

Kromě točeného piva byla akce obohacena i o kulturní vložku v podobě divadelní hry bývalého prezidenta Václava Havla Audience. Událost se konala v prostorách pivovaru Tarantino v Sao Paulu, přičemž na slavnostním uvedení nechyběli hlavní představitelé ekonomické diplomacie a náš kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Brazílie.

Projekt prohloubil spolupráci českých a brazilských pivovarských firem a pomohl tak k propagaci české kultury na Latinskoamerickém kontinentu.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Brazílie.
Zdroj: cervejariatarantino.com.br

 

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/brazilsky-pivovar-tarantino-predstavil-pivo-podle-ceske-receptury

3. srpen 2022

Jaký druh zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne léto? Jednoznačně rajčata. Šťavnaté plody hrající všemi barvami z pomyslného trůnu dokáže sesadit jen málokterá zelenina. Třeba takové papriky jsou poněkud upozaděné. A to je veliká škoda. Jak rajčata, tak i papriky jsou doslova vitaminové bomby pro naše těla. A kdy jindy než v průběhu letních měsíců si dopřát skvělou a čerstvou zeleninu?

Dalo by se jednoduše říct, že Češi čím dál více zařazují do svých jídelníčků i čerstvou zeleninu. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1993 přibližně 7 kg, v roce 2019 ovšem již 12 kg na osobu. Co se týče paprik, tak v roce 1993 jsme snědli zhruba 2 kg na osobu za rok. V roce 2019 to už bylo přibližně 5,1 kg. Je tedy zřejmé, že obliba zeleniny je na vzestupu. A je to samozřejmě dobře. Rajčata i papriky jsou pro náš organismus jednoznačně velmi prospěšné.

Rajčata

Tento druh zeleniny se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina. Pochází ze střední a jižní části Ameriky. Konkrétně z oblasti Peru, odkud se rostlina rozšířila do Mexika. V roce 1521 se krátce po objevení Ameriky, díky mořeplavci Hernánu Cortésovi, dostala rajčata na evropskou půdu, a jakmile rajčata pronikla na italskou půdu – asi nemusíme zdůrazňovat, co znamenají rajčata pro Italy.

Rajčata jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.

Během nákupu rajčat v obchodě, případně na farmářském trhu, si dávejte pozor, jaká rajčata vybíráte. „Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou barvu v pestré škále od žluté přes oranžovou, růžovou, nejběžnější červenou až po žíhané i černé plody. Hlavní ukazatel je, jestli rajče voní. Jestli necítíte typickou vůni, byl plod sklizen nezralý a už nikdy nedosáhne kvalit plodu dozrálého na keři. Rajče by nemělo být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ doplňuje Petr Hanka, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Papriky

Zelená, červená, špičatá, sladká, pálivá, pálivá. A takto můžeme pokračovat i nadále. Druhů paprik existuje skutečně mnoho a každý si samozřejmě najde tu svoji oblíbenou. Tato lahodná zelenina pochází z Ameriky a stejně jako rajčata patří do čeledi lilkovitých.

Paprika obsahuje mnoho vitaminu a blahodárných látek. Mohou se pochlubit vysokým obsahem vitaminu C. Ale také vitaminy D, E a celé řady zástupců skupiny B. Za zmínku stojí i důležitý karoten, draslík a měď. Papriky můžeme opět pěstovat v květináči nebo v záhonku na vlastní zahrádce. Po sklizni máme tak nejen radost z vlastní vypěstované zeleniny, ale zároveň naprostou jistotu, jak byla paprika vypěstována. Pokud ovšem tuto možnost nemáme, budeme muset vyrazit do nejbližšího obchodu.

Při nákupu je opět důležité držet se několika jednoduchých kroků. Papriky, stejně jako rajčata, je dobré nekupovat v uzavřených obalech bez uvedení původu zeleniny. Paprika by měla být pevná, nikterak seschlá a scvrklá. „Stejně jako je tomu u rajčat tak i při nákupu paprik je důležité věnovat zvýšenou pozornost výběru jednotlivých paprik. Papriky by měly vypadat svěže a mít jasnou barvu. Také papriky by měly vonět a doporučuje se tedy nesoustředit se jen na vizuální dojem, ale také na čich,“ doplňuje Petr Hanka.

Tip! Během nákupu čerstvé zeleniny doporučujeme několik jednoduchých kroků. S výběrem nám kvalitní zeleniny nám mohou pomoci loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Důležitá je také vzdálenost, odkud je zelenina dovážená. I tak můžeme podpořit místní zemědělce.

Autor: SZIF

Vydáno: 2. srpna 2022

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/typicka-letni-zelenina-rajcata-a-papriky

3. srpen 2022

Jednání hodnotící komise 9. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 20. července 2022 od 9:30 hod. v sídle PK ČR.

Do soutěže se přihlásilo celkem 30 společností a 83 potravinářských výrobků včetně obalů. V letošním ročníku byly přihlášeny poprvé privátní značky obchodních řetězců, které vyrábí tuzemští výrobci. Přihlásily se společnosti různých velikostí od mikropodniků až po velké podniky. Hodnocení proběhlo v následujících kategoriích:


a) reformulace roku
b) bezpečnost a kvalita potravin
c) potraviny pro zvláštní výživu

Vyhodnocení naleznete zde.

2. srpen 2022

Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte. Platí to ale i pro měkkýše, jako jsou krevety, škeble možná extra občas i humři? Pro snadnější srovnání jsme se také rozhodli sjednotit všechna množství na 85 gramů, což je u mnoha mořských plodů malá velikost porce. Spíše je porce často 2-3x větší. 


Omega-3 mastné kyseliny a měkkýši

Pokud jíte studenovodní ryby, jako je losos, kvůli omega-3, pak korýši a měkkýši nemusí být jejich vhodnou náhradou. Krevety a škeble obsahují jen velmi málo omega-3. Kalamáři, krabi a ústřice mají asi čtvrtinový obsah omega-3 oproti lososu, tedy asi tolik jako ryby jako platýs. Středně velká porce o velikosti 170 g vám dodá asi gram omega-3, což není vůbec špatné.

Bílkoviny v jídelníčku

Pokud hledáte bílkoviny, pak si vystačíte s krevetami nebo škeblemi. V přepočtu na gramy jsou na tom skoro stejně jako losos (škeble jsou na tom trochu hůř). Pokud to ale s bílkovinami myslíte opravdu vážně, dejte si chobotnici. Má více bílkovin než 10 druhů ryb, které byly prověřeny v databázi živin (US).

Cholesterol

Nasycené tuky mají na hladinu cholesterolu v krvi větší vliv než cholesterol, který sníme. Přesto jsou někteří lidé, kteří snědí velké množství živočišného tuku a to výrazně ovlivňuje jejich hladinu cholesterolu v krvi. Problémem by mohla být častá konzumace krevet, které mají 166 mg cholesterolu a 221 mg smažených kalamárů na 85 g malou porci. Ale pozor, škeble, krabi, mušle a ústřice mohou hladinu cholesterolu trochu snížit. Částečně proto, že obsahují sloučeniny zvané steroly, které brání vstřebávání cholesterolu.

Energetická hodnota jídla - počítání kalorií

Počet kalorií se samozřejmě zvyšuje u všeho, co je obalené ve strouhance a smažené. Většina však korýšů a měkýšů je však nízkokalorická. V tabulkách si jednoduše srovnáte kalorické hodnoty (viz internet).

Zajímavosti z výživy

Mezi měkkýši se vyskytují některé nutriční zajímavosti. Ústřice jsou pravděpodobně nejlepším zdrojem zinku, který můžete v potravinách najít. Mlži obsahují velké množství železa a vitaminu B12. Korýši jsou přeborníky v dodávkách cholinu, který urychluje syntézu acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a ovládání svalů.

Pozor na toxiny

Kromě nutričních kladů a záporů mají měkkýši i další problémy. Problémem mohou být toxiny. Červenohnědé organismy zvané dinoflageláty, které vytvářejí toxin, který se hromadí v mnoha různých druzích, včetně škeblí, krabů, mušlí a hřebenatek. Pokud sníte měkkýše obsahující vysoké koncentrace toxinu, onemocníte paralytickou otravou měkkýši. Toto děsivě znějící onemocnění může být smrtelné, ale příznaky paralytické otravy měkkýši jsou obvykle mírné. Patří k nim necitlivost a brnění, které mohou být následovány bolestí hlavy, závratěmi nebo podivným pocitem vznášení. Toho se asi u nás moc nebojíme. Spíše se můžete setkat s měkkýši v zahraničích. Jiný druh dinoflagelát produkuje jiný toxin, který způsobuje stav nazývaný „neurotoxická otrava měkkýši“. A druh mikroskopické řasy zvané Pseudo-nitzschia (EN) produkuje toxin, který také způsobuje otravu měkkýši.

Informace o alergiích

Lidé mohou onemocnět i z konzumace korýšů také kvůli alergiím. Předpokládá se, že asi 2 % dospělých osob trpí potravinovými alergiemi, přičemž alergie na korýše a měkkýše patří mezi nejčastější. Reakce se liší, ale bývají spíše závažné. V lékařských časopisech se objevují zprávy o případech, kdy korýši způsobili anafylaktický šok a dokonce i malý počet úmrtí. Někteří lidé jsou alergičtí na krevety a další korýše, ale ne na měkkýše a naopak. Existuje však i značné překrývání. Z praktického hlediska se lidem, kteří jsou alergičtí na jeden druh měkkýšů, obvykle říká, aby se vyhýbali všem.

Zdroj: Harvard Medical School, 2022; Wikipedia; Wiky

prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ, 2.8.2022

2. srpen 2022

Díky ochranářské politice pokrývají trh z 95 % místní mainstreamové značky, jako jsou Leo, Singha (Boon Rawd) a Chang (Thai Bev). Kraftová piva sice zatím zaujímají pouhých pět procent trhu, ale v posledních letech nabírají na oblibě.

Thajská legislativa požaduje v případě velkých průmyslových pivovarů roční produkci o objemu alespoň 100 000 hl a minimální investici ve výši 10 milionů bathů (přibližně 6,6 milionu korun). Druhý požadavek platí i pro restaurační minipivovary, navíc s podmínkou prodeje v místě.

Minimální roční produkce je 1000 hektolitrů. Podmínky tak v podstatě uzavírají trh pro menší výrobce, respektive menších pivovarů, které v Thajsku pivo opravdu (legálně) vyrábí, není mnoho.

V současné době se mluví o možné liberalizaci, nicméně podmínky nadále zůstávají na straně dvou velkých výrobců zmíněných výše. Přes tyto ne zcela příznivé podmínky je na thajském trhu asi 80, podle některých zdrojů až 100 značek craftových piv. Některé z nich využívají byznysový model, kdy omezení v Thajsku obcházejí výrobou v jiných zemích a následným dovozem do Thajska. Zázemím pro tento model jsou třeba Kambodža, Vietnam či Malajsie. 

Liberalizace trhu pomůže i českým producentům piva, kteří uvažují o vstupu na thajský trh. 

Zdroj: Bangkok Post

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Thajsko.

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/komplikovany-trh-piva-v-thajsku

2. srpen 2022

Spotřeba výrobků s pozitivním dopadem na životní prostředí se v zemi za poslední rok zvýšila o neuvěřitelných 233 procent.

V Latinské Americe v posledních měsících se stále silněji upevňuje online prodej a následná spotřeba udržitelných produktů s pozitivním dopadem na životní prostředí, uvádí nejnovější studie prodejní platformy Mercado Libre.

V loňském roce si více než 4,3 milionu lidí zakoupilo okolo 7,3 milionu udržitelných výrobků. Za poslední rok se spotřeba tohoto typu zboží v zemi zvýšila o 233 %. Zpráva prodejního portálu také hovoří o tom, že 29% růst zaznamenal i počet samotných zákazníků, kteří kupují udržitelné výrobky. V celé Latinské Americe je podle Mercado Libre okolo 63 tisíc podnikatelů a značek prodávající produtky s pozitivním dopadem z nichž přibližně 5 % je v Kolumbii.

Mezi udržitelné výrobky, které se v Kolumbii nejvíce prodávají patří do kategorie domácnost a nábytek, kosmetika a osobní péče, energeticky úsporné domácí spotřebiče a potraviny a nápoje (bio nebo veganské).

S udržitelným životem v Kolumbii souvisí i výrazné snížení používání plastových tašek. V roce 2017 byl vydán zákon, který cenu jednorázových tašek zatížil daní. Statistiky hovoří o tom, že do roku 2021 klesla spotřeba o téměř 70 %. K dnešnímu dni tvoří plastové tašky 3 % národního plastového průmyslu, což znamená, že z 1,3 milionu tun plastového materiálu se ročně použije přibližně 39 tisíc tun na výrobu tašek.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Kolumbie.
Zdroj: portafolio.co

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/kolumbijci-si-oblibili-udrzitelne-produkty

2. srpen 2022

Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) upozorňuje vývozce živých rostlin a dalších komodit do Ruska, že s ohledem na změnu nařízení (EU) č. 833/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině, je zakázán jejich vývoz.

ÚKZÚZ upozorňuje vývozce na nařízení Rady (EU) 2022/576, které mění nařízení (EU) č. 833/2014. Z uvedeného nařízení vyplývá, že některé zboží (níže vyjmenované), které spadá zároveň pod fytosanitární certifikaci, je v souladu s článkem 3k uvedeného nařízení (EU) zakázáno vyvážet do Ruska. 

Pokud bude ÚKZÚZ osloven s žádostí o vystavení fytosanitárních dokladů, bude vývozce upozorněn, že jím vyváženou komoditu nelze vyvážet.

Rozhodující stanovisko k zásilce vydává Celní správa v rámci vyřizování výstupních formalit pro dané zboží, včetně obchodně-politických opatření a případného vybrání vývozního cla.  

Seznam zboží, na které se uplatňuje zákaz vývozu:

Kód KN
Název zboží 
-------------

0601 10
Cibule, hlízové kořeny, drápovité kořeny a oddenky, ve vegetačním klidu 

0601 20
Cibule, hlízy, hlízovité kořeny, drápovité kořeny a oddenky, ve vegetaci nebo v květu; sazenice, rostliny a kořeny čekanky 

0602 30
Rododendrony a azalky, též roubované 

0602 40
Růže, též roubované 

0602 90
Ostatní živé rostliny (včetně jejich kořenů), řízky a rouby; podhoubí – ostatní 

0604 20
Listoví, listy, větve a jiné části rostlin, bez květů nebo poupat, a trávy, mechy a lišejníky, na kytice nebo k okrasným účelům, čerstvé, sušené, bělené, barvené, napuštěné nebo jinak upravené – čerstvé

------------- 

Podrobnější informace získáte na ÚKZÚZ, Odbor dovozu a vývozu, mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo tel. 724 247 362, 606  792 116. 


Ivana Kršková, tisková mluvčí, 737 267 642

 

Autor: ÚKZÚZ

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/ukzuz/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_zakaz-vyvozu-rostlin-Rusko.html

2. srpen 2022

Kromě blackoutu může dojít k světovému hladomoru – a zde se bude muset z kouta vytáhnout další zakázaná technologie, totiž geneticky upravované plodiny. Z jejich omezování a zákazu si udělaly byznys nátlakové skupiny ovládající média. Tma a hlad – to jsou dva údery, které mohou západní svět vrátit k racionálnímu uvažování.“ (Neviditelný Pes, 1.6. 2022)

Omlouvám se citlivějším čtenářům za onen impresivní titulek, jenž jsem převzal z textu nedávného článku na mém oblíbeném webu. Nicméně – ten text věru nepřehání. Válka je tu a hladomory ante portas. A jedním z významných řešení mohou být právě ony „geneticky upravované plodiny“, jimž byla věnována i nedávná konference “Nové techniky šlechtění (NBT) – naděje v boji s klimatickou změnou, která proběhla v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) dne 26. května 2022. Konferenci pořádal Biotrin, z.s. společně s VŠCHT za podpory CropLife Europe a Potravinářské komory ČR.

Na akci přišlo více než 100 účastníků širokého profesního zaměření - od šlechtitelských subjektů, přes osiváře, zástupce sektoru potravin a krmiv až po zástupce ministerstev a jejich kontrolních organizací (ČIŽP, ÚKZÚZ); zúčastnili se také vědečtí pracovníci, studenti a novináři.

Jména hlavních řečníků zůstala zachována,  z akce se, ač nerada, omluvila prof. Demnerová. Rutinně a s grácií ji zastoupila naše tajemnice Dr. Lencová. Ještě více tak vylepšila osvěžující věkový průměr řečníků. Svými zajímavými a velmi aktuálními příspěvky zaujaly publikum Dr. PečinkaDr. DebodeDr. MoravecDr. Hobza a Dr. Rakouský.

Přednášející se nevěnovali jen šlechtitelským metodám dle bruselského žargonu „novým“, NBT, ale i těm již tři desítky let úspěšně v praxi používaným pro genetické modifikace (GM). Zmíněny byly novinky v jejich typech a legislativě a souvislosti se současnou situací ve světě.

V tomto ohledu mne přímo fascinovala úvodní přednáška Dr. Pečinky, která dokázala skvěle skloubit informace vědecké s těmi legislativními a bohužel i válečnými – viz téma ukrajinské pšenice a dalších exportních plodin. Prezentovaná fakta podpořila názor řečníka, že z více důvodů je rok 2022 rokem přelomovým. Třeba proto, že nejméně tři významné světové subjekty, Čína, Velká Británie a Indie, se rozhodly zásadně pozměnit GM legislativu po „americkém vzoru“, tedy posuzovat produkt nikoliv dle metody jeho   přípravy, ale dle jeho vlastností. Jsou to nadále trochu šarády –Indie hodlá zatím tento přístup akceptovat v případě „krisprování“, právně však stíhá své farmáře pěstující „načerno“ bangladéšský GM/Bt lilek. Čína však vedle klasických GM (Bt bavlna, tabák resistentní vůči virům) již pěstuje či pěstovat hodlá i celou řadu krisprovaných odrůd pšenice a rýže. Slovní spojení „celou řadu“ se snad stane obecným pravidlem a odpovědí na obavy i našich šlechtitelů, které zazněly v diskusi k opět velmi zajímavé přenášce Dr. Hobzy, jehož zasvěcený pohled na domácí niku prolínání základního a aplikovaného výzkumu byl opět velmi impresivní svým obsahem i formou.

Mezinárodnost akce byla dána přítomností Dr. Frédérica Debode z Walloon Agricultural Research Center v Gembloux v belgickém Valonsku. Dr. Debode je vedoucím belgického projektu zaměřeného na sofistikované řešení problému, jak rozeznat, zda dotyčná odrůda vznikla „přirozenou mutagenezí“ nebo „umělou genovou editací“. V současné době už to dokáží v případě mutace ve známém lokusu. Dovolím si citovat kolegu Pečinku: “Zjistit by šly i zcela neznámé mutace, ale to je pro kontrolní orgány časově, finančně a technicky zcela mimo jejich schopnosti. Dokonce si myslím, že by šly rozlišit případy, kdy nám bude chtít Čína prodat něco upraveného CRISPRem a bude tvrdit, že byla použita klasická mutageneze. Ale opět, šlo by o měsíce práce a stovky tisíc korun.“ Cui bono?

Závěrem lze říci, že se přednášející i diskutující účastníci shodli na obrovském potenciálu NBT pro šlechtitele a pro řešení současných krizí vyvolaných mimo jiné klimatickou změnou. Zároveň se však stanou jen těžko dostupnými, pokud EU bude při jejich využití požadovat stejná pravidla jako u GMO.

Autorský komentář prof. RNDr. Zdeňka Opatrného, CSc., emeritního profesora PřF UK v Praze   

Autor: Biotrin

Zdroj: https://www.biotrin.cz/komentar-ke-konferenci-nbt-nadeje-v-boji-s-klimatickou-zmenou-aneb-zabrani-nbt-hladomoru/?utm_source=zpravodaj&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Koment%C3%A1%C5%99%20ke%20konferenci%20%E2%80%9ENBT%20%E2%80%93%20nad%C4%9Bje%20v%20boji%20s%20klimatickou%20zm%C4%9Bnou%E2%80%9C,%20aneb%20zabr%C3%A1n%C3%AD%20NBT%20hladomoru?

2. srpen 2022

Takový, jako je ten český, není nikde na světě. Je symbolem nejrůznějších oslav a silvestrovské párty si bez něho nedokážeme představit. Řeč je o obloženém
chlebíčku. Za jeho „praotce“ je považován Jan Paukert, který si v roce 1916 na Národní třídě otevřel lahůdkářství. Dnes mezi významné prodejce chlebíčků patří
Libeřské lahůdky, které loni oslavily 30 let od otevření prvního stánku s bagetami na pražském Hlavním nádraží. V současnosti provozují 17 prodejen, zaměstnávají
280 lidí a ročně vyrobí přes 5 milionů chlebíčků. Více str. 9.

Autor: Zprávy z MZe - Speciál léto 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/706681/Zpravy_z_MZe_SPECIAL_LETO_2022.pdf

1. srpen 2022

Tisková zpráva – Na vodovody veřejných sítí v ČR bylo loni připojeno 96 % obyvatel. V posledních letech se podle celostátního monitoringu zlepšuje kvalita vody z vodovodů. Údaje vycházejí z nově zpracovaného materiálu Ministerstva zemědělství (MZe) a Ministerstva zdravotnictví, který dnes projednala vláda.

„V roce 2021 bylo veřejnou vodovodní infrastrukturou zásobováno 10,076 milionu obyvatel a jejich podíl v populaci dosáhl 96 %. V porovnání s rokem 2001 se loni podíl obyvatel napojených na veřejné vodovody zvýšil o 12,6 procenta. Mírou dostupnosti nezávadné pitné vody se tak Česká republika rovná nejvyspělejším státům,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Údaje vyplývají z dokumentu Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody připravené MZe a Ministerstvem zdravotnictví. Nejvíce obyvatel napojených na vodovod žije v Praze, Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, naopak nejméně je to ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Spotřeba vody fakturovaná v domácnostech dosáhla v roce 2020 úrovně 89,2 litru na osobu a den, což je jedna z nejnižších hodnot v Evropě. Pro srovnání: v Itálii to bylo 220 litrů a v Portugalsku 204 litrů. Podobnou spotřebu jako ČR mělo například Slovensko (79 litrů na osobu a den) a Estonsko (88 litrů na osobu a den). Vloni spotřeba v ČR mírně stoupla na 93,2 litru na osobu a den. Tato hodnota je o 45,5 % nižší než v roce 1989, kdy dosahovala 171 litrů.

„V České republice je v současnosti většina obyvatelstva zásobována vodou z veřejných vodovodů, které jsou napojeny na dostatečně kapacitní vodárenské zdroje vody. Proto nebyly ani v suchých letech vážnější problémy s dodávkami pitné vody ve městech a větších obcích. Problémy se však citelně projevily v některých obcích využívajících lokální zdroje podzemních vod a studny. Budeme proto pokračovat v našich programech na výstavbu vodárenské infrastruktury i v efektivním propojování vodárenských soustav,“ řekl ministr Nekula.

Pitná voda z vodovodů v ČR je nezávadná a kvalitní. Potvrzuje to celostátní monitoring Ministerstva zdravotnictví, do kterého jsou zapojeni provozovatelé vodovodů i orgány veřejného zdraví. Z výsledků monitoringu vyplývá, že v letech 2004 až 2021 se jakost vody z vodovodů pro veřejnou potřebu postupně mírně zlepšovala. V roce 2015 se sice zastavil pokles překročení limitních hodnot, to ale bylo způsobené tím, že se začalo sledovat více látek.

Mezi lety 2011 až 2021 klesl podíl ztrát vody v trubní síti k celkovému množství vyrobené vody z 18,5 % na 14,9 %, tedy o 3,6 %. V reálných číslech se během tohoto období ztráty vody snížily o 27 698 tis. mze 114 199 tis. m3 na 86 501 tis. m3.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

Autor: MZe ČR

Vydáno: 27. července 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_jakost-pitne-vody-v-cr-se-stale-zlepsuje.html

1. srpen 2022

Praha 28. července 2022 – Pro spotřebitele je KLASA zárukou kvality, a to platí i při nákupu potravin pro děti. Mezi nově oceněné výrobky patří hned několik výrobků,
které zpestří jejich jídelníček – kuličky do polévky a ovocné přesnídávky. Ostatní si pak pochutnají na klobáse či specialitě – křupavých červících.

 

Více zde.

Autor: SZIF

Zdroj: https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fzpravy%2Fzpravy_o_fondu%2Ftiskove_zpravy%2F1658988993192.pdf

1. srpen 2022

Zrušení DPH na ovoce a zeleninu v roce 2024 bude stát až 1 miliardu eur, v přepočtu 24,7 miliardy korun.

Kolik bude snížení DPH stát, závisí na tom, kolik a které produkty nakonec budou spadat pod nulovou sazbu.  Nižší sazba DPH na ovoce a zeleninu je dlouhodobě přáním Poslanecké sněmovny. Koaliční dohoda VVD, D66, CDA a ChristenUnie však nešla dále než k dohodě o prozkoumání, zda by v pravý čas mohla být snížena DPH na ovoce a zeleninu ze současných 9 na 0 %. Dalším velkým kamenem úrazu je otázka, které produkty budou spadat pod nulovou sazbu a které ne. Kabinet to spolu s externí stranou prošetří. Hlavní prioritou je, zda produkt přispívá ke zdravému životnímu stylu. V každém případě nezpracovaná čerstvá zelenina a mražená zelenina (bez přidání soli nebo cukru) a nezpracované ovoce, čerstvé a zmrazené. 

Kromě snížení daně na ovoce a zeleninu kabinet uvažuje i o vyšší dani na cukr. Na nealkoholické nápoje už je daň z cukru, kabinet se dívá na zavedení diferencované sazby podle množství cukru nebo kalorií. Kromě toho se bude také řešit daň na další sladké výrobky. Výsledky by měly být k dispozici začátkem příštího roku. Na rozdíl od DPH na ovoce a zeleninu se však zatím neříká nic o tom, kdy by mohlo dojít k úpravě daně z nealkoholických nápojů nebo k zavedení širší daně z cukru.

Zdroj: www.fd.nl

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Nizozemsko.

 

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/nizozemska-vlada-chce-do-dvou-let-zrusit-dph-na-ovoce-a-zeleninu