2. září 2022

Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních včel“. Med vyhověl ve všech ukazatelích daných vyhláškou stanovující požadavky na kvalitu medu.„Pozitivní zprávou je, že v medu nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů a ani rezidua pesticidů,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha a dodal: Také další parametry pro med stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství jsou na nadstandardní úrovni.“ Podobné vyšetření medu ze stejné lokality provedl SVÚ již v roce 2019. I tehdy laboratorní výsledky dopadly dobře, med neobsahoval žádné těžké kovy a ani pesticidy. Společný projekt tzv. „veterinárních včel“ i v budoucnu počítá s pravidelným vyšetřováním medu.

Autor: SVS, Petr Vorlíček

Vydáno: 2. září 2022

Zdroj: https://www.svscr.cz/stresni-med-svs-z-centra-prahy-vyhovel-ve-vsech-vysetrovanych-parametrech/

2. září 2022
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
V srpnu 2022 byla v Úředním věstníku EU publikována nová nařízení a doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách.

 

V měsíci srpnu 2022 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována čtyři nařízení a dvě doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách. Jejich přehled uvádíme níže.

Dne 01. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1342 o monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti methylrtuti a celkové rtuti v rybách, korýších a měkkýších a vypracovaly specifická vnitrostátní doporučení ohledně konzumace ryb, korýšů a měkkýšů s cílem dosáhnout v plné míře příznivých účinků konzumace ryb a mořských plodů a zároveň omezit rizika toxicity rtuti. Dopad dietárních doporučení posoudí úřad EFSA provedením průzkumu, který se bude věnovat účinnosti doporučení členských států ohledně dané konzumace. 

Dne 05. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2022/1364, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity kyseliny kyanovodíkové v některých potravinách. Nařízení nově stanovuje maximální limity (ML) pro kyselinu kyanovodíkovou (HCN) v potravinách, jako jsou lněná semena, mandle, kořen manioku a manioková a tapioková mouka. Nařízení tak doplní nařízení č. 1881/2006, ve kterém jsou aktuálně uvedeny ML pro HCN v meruňkových jádrech.

Datum použitelnosti nových ML je od 1. ledna 2023 a dané potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby. 

Dne 08. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2022/1370, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách. Nařízení nově stanovuje ML pro ochratoxin A (OTA) v řadě dalších potravin (například v datlovém sirupu, kakaovém prášku nebo v některých olejnatých semenech) a dále jsou sníženy stávající ML pro OTA v některých potravinách (např. v pražené kávě nebo v sušených hroznech révy vinné).

Datum použitelnosti ML je od 1. ledna 2023 a dané potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby. 

Dne 12. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2022/1393, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity delta-9-tetrahydrokanabinolu (Δ9-THC) v konopných semenech a produktech z nich získaných. Nařízení nově stanovuje ML pro (Δ9-THC) například v oleji z konopných semen nebo v samotných konopných semenech. V nařízení č. 1881/2006 doposud žádné ML pro (Δ9-THC) stanoveny nebyly.

Datum použitelnosti ML je od 1. ledna 2023 a dané potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem 1. ledna 2023, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby. 

Dne 26. 08. 2022 bylo publikováno Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/1428, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu perfluoralkylovaných látek v některých potravinách.

Nařízení uvádí podrobné požadavky na metody používané pro odběr vzorků a laboratorní analýzy za účelem spolehlivého ověření dodržování ML pro perfluoralkylované látky (PFAS)  v potravinách. 

Dne 26. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1431 o monitorování perfluoralkylovaných látek v potravinách. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti PFAS v řadě potravin (například v ovoci, zelenině, olejnatých semenech, skořápkových plodech, v živočišných produktech). V doporučení jsou uvedeny také orientační limity (indicative levels), při jejichž překročení by mělo být provedeno další zkoumání příčin kontaminace. Nejedná se však o maximální limity ve smyslu nařízení č. 1881/2006.

Zdroj: Úřední věstník EU

2. září 2022

POZVÁNKA
na výroční konferenci Výboru pro udržitelnou a etickou produkci
při České technologické platformě pro potraviny,
Cesta potravinářského průmyslu směrem k udržitelnosti


která se uskuteční dne
10. listopadu 2022 od 9:30 hodin
v Národním zemědělském muzeu, velký sál 3.patro
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7


Záštitu nad konáním konference převzali:

předseda Zemědělského výboru PSP ČR Ing. Michal Kučera,
ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
Ministerstvo životního prostředí,
ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. v rámci
Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

 

Program konference bude výhledově přiložen.
Registrace nutná. Účast není zpoplatněna.
Svoji účast potvrďte na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 5. listopadu 2022.

 

Pozvánka

Pozvánka /EN verze

2. září 2022

Sledování bezpečnosti potravin a výživy patří k důležitým prvkům ochrany veřejného zdraví. Takzvanému monitorování dietární expozice populace se Státní zdravotní ústav věnuje už od roku 1993. Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin přetrvávající problém kontaminace plísněmi. Ukazují také, že stravu Čechů dnes už  méně zatěžují polychlorované bifenyly (PCB), zátěž olovem se také snížila, díky nahrazení v benzínech, ale kadmium je stále ve stravě významně zatěžujícím prvkem. Celkově ale z výsledků zprávy o průběžném monitorování potravin a především expozičních dávek podle spotřeby v naší populaci vyplývá, že ČR patří v tomto ohledu nadále mezi nejbezpečnější země ve světě.

V každém monitorovacím období se systém kontrol skládá z dílčích projektů. Jedním z nich je i Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin v ČR se zaměřením na toxinogenní plísně. „Specializované mykologické vyšetření bylo zaměřeno zejména na popis a charakterizaci nebezpečí výskytu toxinogenních vláknitých mikroskopických hub neboli  toxinogenních plísní. Ty jsou totiž v potravinách zdrojem plísňových jedů – mykotoxinů. Tyto jedy produkované plísněmi pak po konzumaci kontaminovaných potravin působí na jednotlivé orgány v lidském těle a jsou původci řady onemocnění. Způsobují zažívací potíže, zatěžují játra, ledviny i imunitní systém, některé z nich jsou prokázanými lidskými karcinogeny, tedy jsou rakovinotvorné,“ vysvětluje vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

V osmi odběrových termínech bylo odebráno 38 druhů komodit na 12 odběrových místech v ČR, což představuje celkem 456 vzorků potravin. Testy odhalily ve 13 % vzorků potravin jednoznačně zárodky Aspergillus flavus, které tvoří mykotoxiny aflatoxiny. Aflatoxiny jsou karcinogenní, pro lidský organismus nežádoucí. „Jak ukázaly testy, potenciální dávky jedovatých toxinů mohou lidé přijímat v potravinách jako černý a ovocný čaj, polohrubá mouka, těstoviny, rýže,  pepř, listové těsto, vlašské ořechy, hrách a dokonce i dětská kaše,“ potvrzuje profesor Jiří Ruprich.
(Celá odborná zpráva je publikována na webu SZÚ.)

„S ohledem na to, že tyto pro lidský organismus škodlivé látky jsou až produktem plísní, nelze je odstranit vařením. Pokud tedy například z kontaminované mouky upečete, pečivo bude obsahovat škodlivé látky. Stejně tak třeba u čaje nezmizí jedy přelitím horkou vodou.  Odstranění už jednou plísněmi vyprodukovaných mykotoxinů je v běžných podmínkách prakticky nemožné. Jedinou radou je takové potraviny nepoužívat, vyhodit. Obzvlášť častou chybou je, když lidé už dokonce vidí zasažení potravin plísní a jen odeberou nebo odkrojí viditelně plesnivou část. Plísně ale vždy prorůstají do celé potraviny. Použití čehokoli kde je už okem viditelná plíseň bývá jednoznačnou cestou jak zatížit tělo nežádoucími látkami,“ varuje lékařka a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.
(Přesné rady jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny jsou zde.)

Monitoring dále upozornil na přetrvávající zátěž stravy Čechů kadmiem. „Tento těžký kov se dlouhodobě hromadí v lidském organismu. Patří také mezi rakovinotvorné látky, může poškozovat ledviny a játra, negativně ovlivňovat reprodukční orgány a vliv má i na proces řídnutí kostí neboli osteoporózu. Pozornost vyžaduje zejména fakt, na který poukázaly aktuální výstupy monitoringu, a to na vysokou zátěž kadmiem u dětí. Tam přesahují zjištěné hodnoty dvojnásobek stanovené limitní expoziční hodnoty. Znovu se tak potvrzuje, že je potřeba dlouhodobě a systematicky dbát na životní styl a skladbu potravy už od dětského věku. Škodliviny jako aflatoxiny se totiž často vyskytují například i v kakau, které pak děti přijímají ve velké míře s čokoládovými výrobky, ale i v dalších potravinách,“ upozornila MUDr. Barbora Macková.

V období 2020/2021 prošlo analýzou celkem 189 druhů potravin v podobě téměř tří a půl tisíce  individuálních vzorků. Ukázalo se, že z doporučených dávek potravin ve skupinách dospělých mužů a těhotných žen se zátěž kadmiem blíží evropskému toxikologickému limitu (78 % TWI). Výrazně vyšší je pak expozice u dětí, která v období 2020/2021 překračovala dvojnásobek limitu (201 % hodnoty TWI).

K významným expozičním zdrojům patřily brambory a výrobky z brambor, dále běžné a jemné pečivo, mouka, těstoviny a rýže. Nejvyšší koncentrace kadmia byly zaznamenány v kakau, bramborových lupíncích, arašídech, sóji a výrobcích z ní, dále ve slaném trvanlivém pečivu, špenátu, koření, čokoládě a v celeru. Podíl potravin živočišného původu na expozici kadmiu je ve srovnání s rostlinnými potravinami nízký.

„Expoziční dávka kadmia zjištěná pro ČR zasluhuje naši pozornost. V kombinaci s dalšími zdroji kadmia, ke kterým pro běžného člověka patří zejména kouření či expozice dýmu z cigaret, může kadmium představovat významný rizikový faktor. Kontrola by měla být zaměřena především na rostlinné produkty, zeleninu a cereálie a dále na specifické potraviny živočišného původu, jako jsou klasické droby, třeba ledvinky, kde se kadmium ukládá ve vazbě na proteiny  uvádí profesor Jiří Ruprich.  

Monitoring dietární expozice odhaduje dávky kontaminantů a živin, které se dostávají dlouhodobě do lidského těla a ovlivňují tak naše zdraví. Odborníci jsou schopni korigovat v potravinářské legislativě limity různých látek v různých potravinách na trhu. „V monitoringu dietární expozice se vyšetřuje 3432 různých potravin. Odebírají se na 32 místech v ČR. Na trhu je více než 30 až 40 tisíc druhů potravin, které se mění. Víme, co populace konzumuje. Zhruba 50 druhů potravin je zásadních pro expozici, ostatní jsou doplňkové. Vzorkování potravin se provádí náhodně v tržní síti. Modeluje se tak chování spotřebitele. Potraviny se kulinárně upraví v laboratoři do podoby pokrmu a laboratorně se analyzují. Metodika je samozřejmě propracovaná a používá se v rámci Evropské unie i ve světě. Nehodnotíme jednotlivé potraviny, které spotřebitel konzumuje. Nejedná se o oficiální kontrolu, kterou zabezpečují  třeba orgány ochrany veřejného zdraví nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce.  My hodnotíme sumu všech potravin, které každý den v průměru člověk sní. Pokud zjistíme, že expozice některých kontaminantů je příliš vysoká, může se změnit legislativa pro potraviny. Spolupracujeme přes země EU a  legislativa se nastavuje v rámci Evropské komise,“ vysvětluje reálné využití výsledků profesor Jiří Ruprich.  

Dodává, že v roce  2021 Evropská komise vydala nové nařízení (2021/1323 ze dne 10. srpna 2021), kterým se mění maximální limity kadmia v některých potravinách. „Výsledky monitoringu dietární expozice se tak poměrně rychle promítly i do nové legislativy,“ uzavírá profesor Jiří Ruprich. 

Zdroj: http://www.szu.cz/potraviny-cechu-casto-obsahuji-rakovinotvorne-plisne-ukazal

2. září 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu zajišťuje pro širokou veřejnost bezplatné energetické poradenství již 23 let. Síť energetických poraden EKIS poradí ohledně úspor energie v domácnostech, domech, firmách i veřejných budovách. 

 

Ve dnech 2. a 4. září budou mít odborníci z EKIS stánek na veletrhu Domov a teplo, který se koná v Lysé nad Labem.

„Čím méně energií z Ruska spotřebujeme, tím méně jich odtud budeme muset odebrat. Proto jsou úspory základem energetické bezpečnosti. Experti z EKIS poradí od výběru úsporného osvětlení, přes správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i další administrativou pro získání dotace. Nově i bezplatně připraví návrh energetických opatření. A to nejen na veletrhu v Lysé nad Labem. Energetická konzultační a informační střediska jsou po celé republice, existuje i možnost online konzultace.

Energetičtí specialisté sdružení v síti EKIS jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese. Za jejich odbornost ručí MPO, které EKIS dotuje prostřednictvím Programu EFEKT.

Poradny v síti EKIS jsou k dispozici po celé republice, vždy v pondělí a ve středu od 13 do 19 hodin. Konzultovat je možné také on-line. Novinkou v bezplatném energetickém poradenství jsou mobilní EKIS, tzv. M-EKIS. Ve spolupráci s místní samosprávou jsou experti připraveni předat informace o úsporách energie většímu počtu zájemců.

Seznam středisek EKIS a webová poradna jsou na webu  https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/strediska-EKIS. Na webu jsou informace k úsporám energie, zejména publikace a příručky, které jsou na portále volně ke stažení. Od roku 2008, kdy program přešel přímo pod MPO, poradci EKIS poskytli přes 120 tisíc konzultací.

EKIS nabízí i další služby v oblasti úspor energie, jako jsou například průkazy energetické náročnosti budov, energetické studie, audity, analýzy a jiné. Tyto služby lze využít na komerční bázi a zajistit si tak kompletní odborné služby.

1. září 2022

Tisková zpráva – Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy říká královská.

Ocenění pro nejlepší prodejce chřestu dnes od ministra zemědělství přebrali zástupci společností Lidl, Albert, Kaufland.

„Pěstování zeleniny je spojené s velkými nároky na ruční a přesnou práci. Zelinářský sektor se, jako ostatní sektory, potýká s mnoha překážkami a problémy. Proto si na resortu uvědomujeme, jak důležitá je podpora pěstování zeleniny. Stejně důležitou složkou je i podpora prodeje, aby se produkty dostaly co nejdříve přímo k zákazníkům,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Tuzemská zelenina by měla urazit co nejkratší vzdálenost, aby se k lidem dostala čerstvá. Není důvod, proč by zelenina měla cestovat do České republiky desítky tisíc kilometrů. Čeští zelináři mohou nabídnout mnoho druhů sezónní zeleniny, která je schopna během letních měsíců zcela nasytit náš trh. 

„Výsledek hovoří zcela jasně - 216 tun z celkových 235 tun českého chřestu odebraly obchodní řetězce. Je to jen další důkaz toho, že pokud jsou potraviny z domácí produkce dostupné v příslušné kvalitě, obchodníci nemají jakýkoli problém je nabídnout zákazníkům k jejich plné spokojenosti. Budu moc rád, pokud se úspěšná spolupráce obchodních řetězců s českými pěstiteli chřestu stane inspirací i pro další producenty. U chřestu se opravdu nebojím, že bychom v dalších letech nenavázali na dosavadní rostoucí trend,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Ministerstvo zemědělství oslovilo, stejně jako v loňském roce, s žádostí o zaslání údajů o prodeji českého chřestu 7 největších obchodních řetězců v České republice. Získané informace ověřilo s tuzemskými dodavateli chřestu. Ze zaslaných výsledků vyplývá, že na loňské ocenění úspěšných prodejců zareagovaly obchodní řetězce zvýšeným odběrem. Například od společnosti Český chřest prodej chřestu za rok vzrostl o osm procent na 216 061 kilogramů.

Společnost Český chřest z Mělnicka je největším pěstitelem chřestu v ČR. V letošním roce byla její produkce 235 tun, z toho téměř 220 tun prodala zákazníkům prostřednictvím obchodních řetězců, z toho přibližně 110 tun chřestu bílého a 110 tun chřestu zeleného. Druhým, ale drobným pěstitelem chřestu u nás je rodinná farma Asparagus Moravia, s.r.o. z Hrabětic na Znojemsku.


Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

1. září 2022

POZVÁNKA
na výroční konferenci Výboru pro udržitelnou a etickou produkci
při České technologické platformě pro potraviny,
Cesta potravinářského průmyslu směrem k udržitelnosti


která se uskuteční dne
10. listopadu 2022 od 9:30 hodin
v Národním zemědělském muzeu, velký sál 3.patro
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7


Záštitu nad konáním konference převzali:

předseda Zemědělského výboru PSP ČR Ing. Michal Kučera,
ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
Ministerstvo životního prostředí,
ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. v rámci
Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

 

Program konference bude výhledově přiložen.
Registrace nutná. Účast není zpoplatněna.
Svoji účast potvrďte na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 5. listopadu 2022.

 

Pozvánka

Pozvánka /EN verze

31. srpen 2022

Bezpečnost potravin a výživa je součást cílů chránit veřejné zdraví, pomáhat spotřebitelům, informovat a čelit klamavým situacím. Stále více potravin se dováží z různých zemí. Dynamický monitorovací systém je  zásadní preventivní komponenta ochrany a podpory veřejného zdraví. Monitorování dietární expozice populace v ČR spolehlivě funguje již 29 roků. Řada vyspělých zemí světa podobně takto pracuje dokonce přes 50 roků. Nám na počátku velmi pomohlo WHO a USA.


Monitorování dietární expozice populace bylo založeno krátce po roce 1989. Na počátku 90. let jsme se zorientovali ve světě. Především jsme použili metodické materiály WHO. Ve světě již monitorování fungovalo v řadě zemí i 20 let. Dnes je to už přes 50 let kontinuální práce vyspělých zemí. V naší zemi jsme začali monitorováním kontaminantů v potravinách z hlediska expozice populace od roku 1993 v pilotní studii. Od roku 1994 se trvale monitorování zajišťuje na základě platné legislativy. Kromě řady vládních usnesení je zásadní Zákon č. 258/2000 Sb., „o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů“.

V současné době se průzkum se provádí v dvouletých cyklech. Odborníci, státní orgány i veřejnost mohou posoudit zdravotní rizika související s bezpečností potravin. Systém zahrnuje řadu kontaminujících látek, ale i různé živiny, které mají vliv na zdraví. Výsledky pravidelně veřejně publikujeme. Jsou k dispozici i pro EU. Je to součást Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002.

Z výsledků této důležité zprávy o průběžném monitorování potravin a především expozičních dávek podle spotřeby v naší populaci, vyplývá, že ČR patří nadále mezi nejbezpečnější ve světě. Monitorování je stále více důležité, protože v ČR není soběstačná v zajištění potravin. Stále více potravin se dováží z různých zemí. Dynamický monitorovací systém je proto zásadní preventivní komponenta ochrany a podpory veřejného zdraví.

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí, „Dietární expozice“, Zpráva projektu IV, SZÚ, 2021, je součást „Zdravotních důsledků zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravinových řetězců, dietární expozice“.

Zpráva za rok 2021

V monitorovacím období roku 2021 se subsystém IV tradičně skládal z několika dílčích projektů. Vedle částí zahrnujících laboratorní analýzy probíhal i dílčí projekt zaměřený na vzorkování potravin, v souladu s metodickými požadavky na hodnocení dietární expozice založené na principech tzv. Total Diet Study (TDS).

První část projektu, systém vzorkování potravin reprezentující „obvyklou českou dietu“, je průběžně modifikována tak, aby bylo dosaženo poměrného pokrytí regionů ČR při odběru vzorků potravin definovaných tzv. spotřebním košem.

Druhá část projektu je věnována monitoringu výskytu potravin na bázi geneticky modifikovaných (GM) organismů a monitoringu vybraných toxinogenních plísní v potravinách na trhu v ČR. V případě GMO se jedná spíše o naplňování principů předběžné opatrnosti ve vztahu k možné přítomnosti některých neschválených, tedy zdravotně netestovaných GM produktů na trhu v ČR, ale také o kontrolu kvality ve smyslu klamání spotřebitele, protože přítomnost GMO musí být značena. V případě toxinogenních plísní se jedná o specializované mykologické vyšetření, které je zaměřeno na popis a charakterizaci nebezpečí výskytu toxinogenních plísní v potravinách, vzhledem ke skutečnosti, že v ČR nejsou k dispozici aktuální data o míře kvalitativní a kvantitativní kontaminace potravin plísněmi a data o výskytu toxinogenních plísní - producentů významných mykotoxinů v potravinách.

Tyto dílčí projekty reagují na požadavky legislativy, EK, nevládních organizací, a široké spotřebitelské veřejnosti, které není lhostejný vztah mezi potravinami, výživou a zdravím. Aktivity jsou chápány jako management zdravotně-hygienických nejistot.

Třetí část subsystému, monitoring dietární expozice populace vybraným škodlivým chemickým látkám, je částí legislativně pevně zakotvenou v řadě předpisů EU i ČR. Využívá metodického designu známého jako TDS, jež je vhodný pro surveillance chronické dietární expozice. Od běžné kontroly potravin se liší především tím, že zahrnuje celý model chování spotřebitele (včetně kulinární úpravy potravin) a pracuje s celou paletou obvykle konzumovaných potravin (nikoli pouze rizikových skupin), což je výhodný způsob, jak provádět přesnější charakterizaci zdravotních rizik. V roce 2021 probíhal druhý rok z dvouleté periody vzorkování a analýz (2020–2021).

Čtvrtá část byla zaměřena na hodnocení přívodu nutrientů. Tato část přináší nové informace z hlediska výživy populace. Zaměřuje se na charakterizaci zdravotních rizik spojených s nedostatečným přívodem vybraných nutrientů. V roce 2021 probíhal u této části sběr a hodnocení dat, která budou publikována v roce 2023.

Celá zpráva monitoringu:

Monitoring_TDS_2021.pdf Monitoring_TDS_2021.pdf (3,73 MB 31.08.2022 12:39)

prof. J.Ruprich a kol.. CZVP SZÚ, 31.8.2022

31. srpen 2022

V Německu bude pilotně spuštěn nový systém klasifikace přístupu k chovu zvířat. Týkat se bude balení vepřového masa.

Německý stát plánuje pro spotřebitele zjednodušení přístupu k informacím o životních podmínkách hospodářských zvířat. Koncept, který by tohle měl umožnit, získává jasné obrysy. Bude se jednat o grafické logo ve formě černobílého obdélníku, který by měl ukázat úroveň způsobu zacházení se zvířaty na stupnici od minimální zákonné normy až po BIO a umístěný by měl být přímo v rámci hlavního popisu výrobku. Zákazníci si dále budou moci naskenováním QR kódu zjistit, jaké životní podmínky jednotlivé kategorie zaručují.

Celý mechanismus označování potravin, který je už několik let některými řetězci používán, je kritizován pro svoji údajnou neefektivitu. Nicméně plánovaný projekt, který bude pilotně spuštěný v roce 2023 na obalech čerstvého vepřového masa, je prvním centrálně řízeným přístupem, který by měl nahradit dosavadně využívaný koncept a tím pádem zajistit přehlednost používaných symbolů a významně tak přispět k transparentnosti zemědělských praktik.

Zdroj: Focus.de
Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Německo.

31. srpen 2022

Akce se bude konat 12. a 13. října 2022 v Brně.

Lenfeldovy a Höklovy dny jsou mezinárodní konferencí zaměřenou na zdravotní nezávadnost a kvalitu potravin rostlinného a živočišného původu v celém potravinovém řetězci, včetně oblastí společného stravování.

Konference přináší aktuální výsledky výzkumné činnosti a také poznatky z aplikace těchto výsledků a potravinového práva v praxi. Představuje příležitost k setkání odborníků jak z oblasti výroby, kontroly, hodnocení kvality a bezpečnosti potravin, tak i pracovníků z vědeckých a vzdělávacích institucí, dozorových orgánů a praxe. Odbornou část konference doplní setkání s historií veterinární hygieny potravin.

Potřebné informace naleznete na stránkách Veterinární univerzity Brno:

Zdroj: Společnost pro výživu

 

31. srpen 2022

Slavnostního zahájení se zúčastňují každoročně. Během návštěvy navštívili řadu vystavovatelů a stánků, jako je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond, Agrární komora, Potravinářská komora, Český rybářský svaz, Vinařský fond, Jihočeská univerzita - Fakulta rybářstvíf a ochrany vod a další. S představiteli daných institucí diskutovali aktuální problémy českého zemědělství a potravinářství.

Autor: PSP ČR

Vydáno: 25. srpna 2022

Zdroj: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4712&z=16350

31. srpen 2022

Akce připravovaná ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Nairobi proběhne formou semináře, v rámci něhož budou české firmy prezentovat keňským distributorům přednosti českých produktů a technologií ve jmenovaných sektorech.

Konkrétní program akce bude vytvořen později dle zájmu firem na obou stranách. Pro prezentaci a jednání s místními partnery se očekává znalost anglického jazyka.

V případě Vašeho zájmu o účast na výše uvedené akci, pište do 15. září 2022 na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Bližší informace lze podat na telefonním čísle 2 2181 2885 nebo 722 929 466.

Autor: MZe ČR

Vydáno: 30. srpna 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/pozvanka-k-prezentaci-ceskych-firem-v.html

30. srpen 2022

VŠCHT Praha je hlavním organizátorem prestižního mezinárodního symposia 10th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2022), které tradičně pořádá ve spolupráci s Wageningen Food Safety Research (WFSR), jež je součástí Wageningen University & Research (Nizozemsko). Konference RAFA je organizována každé dva roky -  letos proběhne jubilejní, desátá konference, tradičně v Praze, 6.-9. září 2022.

Přední odborníci včetně zástupců institucí Evropské Komise zde představí nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik; prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů. S ohledem na aktuálně akcentované problémy budou na RAFA 2022 prezentována zejména témata:

  • Multi-omics in food analysis
  • Food fraud, forensics and authenticity
  • Organic crops & foodstuffs
  • Bioactivity determination and identification
  • Micro- and nanoplastics in food
  • Human biomonitoring and exposure assessment
  • Portable on-site food analysis
  • Food legislation and food control
  • QA/QC & Chemometrics & Big data handling
  • Mycotoxins, marine and plant toxins in a changing climate
  • Process induced contaminants
  • Pesticide & veterinary drug residues
  • Environmental contaminants
  • Emerging alternative proteins: allergens and other issues
  • Metals & metalloids & speciation
  • Healthy nutrients & vitamins
  • Cannabinoids in food and supplements

Spolupráce VŠCHT Praha s významnými institucemi v Evropě (např. European Food Safety Authority, EFSA; European Commission - Joint Research Centre, EC – JRC; European Union Reference Laboratories, EURLs) i USA (U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA-ARS) a Číně (China National Center for Food Safety Risk Assessment), jejichž činnost je zaměřená na sledování bezpečnosti a kvality potravin, již tradičně vyústí v organizaci několika doprovodných workshopů a seminářů.

RAFA 2022 navštíví více než 500 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 45 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou více než 90 přednášek a shlédnou více než 350 plakátových sdělení.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace 25 významných světových firem, budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderních instrumentálních technikách a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2022 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům, jak ve formě přednášek, tak cen za nejlepší plakátová sdělení.

Více informací o symposiu RAFA 2022 je k dispozici na webových stránkách www.rafa2022.eu.

Prof. Jana Hajšlová, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha

Předsedkyně RAFA 2022

Zdroj: https://www.vscht.cz/#novinka_detail26624152065698

30. srpen 2022

V Jižní Africe se letos urodilo rekordní množství oliv. Olivový olej ani jiné olivové produkty však letos nezlevní. Na vině jsou především vysoké náklady na mzdy, palivo nebo hnojiva.

V Jihoafrické republice se letos dařilo olivám. Jejich sklizeň skončila v červenci a zemědělci očekávají kvalitní produkty v podobném objemu jako loni. Za poslední dva roky farmáři vyprodukovali 1,6 až 1,7 milionu litrů extra panenského olivového oleje. Nejvíce olivových sadů (95 %) se nachází v provincii Západní Kapsko. Pěstování oliv ročně roste o 20 %, což z něj dělá nejrychleji rostoucí zemědělskou podskupinu.

V zemi se vypěstuje 1400 tun oliv na 2400 hektarech půdy, přičemž stejné množství se ještě dováží ze Španělska, Itálie, Portugalska a Řecka. Celých 90 % všech lokální produktů neopustí zemi, zbytek se nejčastěji vyváží do sousední Botswany a Namibie. Poptávka po olivovém oleji bude i nadále převyšovat místní nabídku.

Přestože letošní úroda patří k těm vyšším, nižší ceny nebudou. Vinou vysoké ceny paliv, zvyšování mezd pracovníků, ale i kvůli rostoucím cenám energie a hnojiv producenti nezlevní.

Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/jizni-afrika-ma-bohatou-urodu-oliv-nizsi-ceny-vsak-necekejte

30. srpen 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie.

 

Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web www.energiezamene.cz, kde lidé najdou nejen podrobnosti k tzv. úspornému tarifu, ale například i tipy, jak mohou sami ušetřit energie.

V kalkulačce stačí vybrat distribuční sazbu elektřiny, zadat spotřebu elektřiny nebo plynu podle posledního vyúčtování a způsob vytápění,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Kalkulačka ukáže orientační výši příspěvku na rok 2022 i na rok 2023 a také částku za odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje energie v příslušných měsících. Každý tak uvidí, kolik díky vládní pomoci letos a v příštím roce ušetří.

Nový web www.energiezamene.cz  ale nenabízí jen kalkulačku úspor. Čtenáři tam najdou například informace, jak mohou ušetřit energie před zimou i během zimy. Přináší ale i odpovědi na otázky, proč tolik vzrostly ceny energií, jaké jsou důsledky Putinovy energetické války a jaká opatření Česká republika přijala.

Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 2 000 nebo 3 500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Od letošního října až do konce příštího roku všechny domácnosti ušetří zhruba 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.

Otázky a odpovědi k úspornému tarifu jsou k dispozici zde.

30. srpen 2022

Dne 24. listopadu se uskuteční mezinárodní akce Agrifood Innovation Event, která se skládá ze tří konferencí a výstavy: Konference o přechodu na bílkoviny (2. ročník), konference o 3D tisku potravin (9. ročník) a konference o vertikálním zemědělství (6. ročník).

Tato akce bude pouze živá a bude se konat v srdci high-tech agropotravinářského regionu v Nizozemsku.
Mezinárodní publikum bude tvořit akademická obec, odborníci z příbuzného průmyslu, začínající podniky a další. 

Připojte se k nám 24. listopadu 2022. Více informací a registraci naleznete na adrese www.agrifoodinnovationevent.com.

 

Jako člen Potravinářské komory České republiky/PK ČR - České technologické platformy pro potraviny/CTP získáte 15% slevu na účast na konferenci a/nebo 10% slevu na vystavování. Kontaktujte prosím Potravinářskou komoru České republiky/PK ČR (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

 

 


https://www.linkedin.com/company/food-nutrition-innovation
www.twitter.com/jakajima
www.facebook.com/jakajima
www.instragram.com/jakajima

30. srpen 2022

Co jíme a jakým způsobem jíme,  je potěšení, ale i tak trochu věda. V dnešní době máme přístup k široké nabídce potravin, o které si ještě naši prarodiče mohli nechat jen zdát. Ale hektický moderní životní styl s sebou přináší nová rizika. Mnoho lidí se potýká s nadváhou související s nevyváženou stravu a nedostatkem pohybu, které ovlivňují jejich zdraví a celkovou kvalitu života.

Většina z nás si přitom chce užívat dobré jídlo a “jíst a žít s chutí”. K tomu je nutná pestrá nabídka potravin na trhu. Výrobci potravin v České republice si jsou vědomi své možnosti napomoci zlepšení zdraví spotřebitelů právě širokou nabídkou svých výrobků, jak těch “standardních”, tak těch, ve kterých došlo ke snížení některých živin, snížení energetické hodnoty či vylepšení nutričního složení. Aby se veřejnost mohla o těchto výrobcích dozvědět, byla založena Platformu pro reformulace (dále jen "PPR").

Cílem PPR je je vytvoření odborného fóra pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi v rámci které mohou členové PPR:

  • nastavit a komunikovat konkrétní závazky v oblasti reformulací a podpory zdravé výživy;
  • monitorovat a reportovat dosažené výsledky a sdílet zkušenosti s dalšími výrobci;
  • ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy vzdělávat veřejnost.

Tisková zpráva

Pravidla PPR

Zástupci Potravinářské komory ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR dne 26. ledna 2018 podepsali Deklaraci ke zdravému životnímu stylu a tak formalizovali svoji dosavadní spolupráci při naplňování Zdraví 2020 - Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, zejména pak Akčního plánu č. 2 Správná výživa a stravovací návyky populace na období 2015 - 2020. Součástí Deklarace je Deset pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu, které jsou odpovědí právě na Zdraví 2020 a jeho akční plány. Tisková zpráva zde.

Dne 18. listopadu 2019 byl schválen vládou nový Strategický rámec Zdraví 2030, který vychází z dříve formulovaných strategických úkolů dokumentu Zdraví 2020. Výrobci potravin, členové Potravinářské komory České republiky, České technologické platformy pro potraviny a Platformy pro reformulace i nadále pokračují v aktivní podpoře cílů Zdraví 2030, zejména v oblasti strategického cíle 1. Ochrana a zlepšení zdraví obyvatel a specifického cíle 1.2. Prevence nemocí, podpora a ochrana zdraví, zvyšování zdravotní gramotnosti prostřednictvím naplňování Deseti pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu. Tato navazující Deklarace byla podepsána dne 25. 8. 2022 v rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana Večeřová a náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.  

 

Zdroj: www.reformulace.cz

 

29. srpen 2022

Přijďte v sobotu 3. září na pražskou Letnou oslavit DOŽÍNKY! Čeká vás pestrý program pro celou rodinu včetně koncertu skupiny Argema. Program Dožínek obohatí i Národní zemědělské muzeum ukázkou historických zemědělských strojů přímo na Letenské pláni. Po celý den bude navíc otevřeno celé Národní zemědělské muzeum včetně vyhlídkové terasy návštěvníkům zdarma.

Program v Národním zemědělském muzeu:

  • od 9 do 18 hodin zpřístupněny všechny expozice a výstavy včetně vyhlídkové terasy ZDARMA
  • na muzejním dvoře skákací nafukovací kráva pro nejmenší
  • dožínkové speciality od Asociace kuchařů a cukrářů ČR
  • od 13 do 17 hodin hudební vystoupení CM Višňa
  • OBJEV ZAPOMENUTÉHO GÉNIA – kvízová hra po muzeu s chytrým mobilním telefonem

Hlavní program Dožínek na Letné:

  • Koncert skupiny Argema
  • Největší farmářský trh v Praze
  • Ukázka hospodářských zvířat a zemědělské techniky
  • Soutěže, divadla a další program pro celou rodinu
  • Vystoupení folklórních souborů
  • Podrobný program na www.dozinkynaletne.cz.

Zdroj: https://www.nzm.cz/aktuality/dozinky-na-letne-slibuji-pestry-program-pro-celou-rodinu

29. srpen 2022

Na internetu koluje spousta mýtů týkajících se konzumace tuků a mastných kyselin. Někdy se objeví i vědecká studie, která se naoko vymyká ze soudobých poznatků doporučovaných předními renomovanými odbornými společnostmi nebo národními doporučeními vyspělých států. Tato doporučení vznikají na základě důkladné rešerše odborné literatury a následně zkoumají kvalitu provedených studií. Teprve v případě průniku shody informací jsou doporučení vydávána.

Přehled doporučení na stránkách Evropské komise

Evropská komise má na svých stránkách dobře strukturovaný a aktualizovaný přehled výživových doporučených dávek pro tuky, jednotlivé skupiny mastných kyselin a cholesterol přijímaný stravou. Přehled je stručný, srozumitelný a vždy doprovázený odkazem na zdrojový dokument.

Některá doporučení se mohou parametricky mírně lišit. Nicméně z průniku číselných hodnot si lze učinit dobrý obrázek, jak by měla vypadat nutričně vyvážená strava z pohledu konzumace tuků. 

Celkový příjem tuků

Často se setkáváme s doporučeným příjmem na úrovni 30 % z celkového příjmu energie. Jak vyplývá z přehledu, existují i doporučení vyšší (až do 45 % z celkového příjmu energie). Vyšší příjem tuků by měl být doprovázen zvýšeným výdejem energie. 

Nasycené mastné kyseliny

Někdy se můžeme v článcích na internetu setkat s názorem, že se nasycených mastných kyselin nemusíme bát a lze je konzumovat dle libosti. Jak ukazuje průřez doporučeními na stránkách Evropské komise, není to pravda. Nejčastěji se můžeme setkat s názorem, že běžná populace by neměla konzumovat více nasycených mastných kyselin, než odpovídá 10 % z celkového příjmu energie. Osoby se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění by měly příjem ještě více omezit (na 7 % z celkového příjmu energie). Zdánlivě volnější francouzské doporučení (12 % z celkového příjmu energie) platí současně s omezením 8 % z celkového příjmu energie pro součet obsahu více aterogenních mastných kyselin (laurové, myristové a palmitové). S ohledem na složení tuků je i toto doporučení obdobné.

Transmastné kyseliny

Příjem by neměl překročit 2 % z celkového příjmu energie, případně se doporučují hodnoty i nižší. V dnešní době již transmastné kyseliny v rámci Evropské unie nepředstavují problém. Evropská komise po dlouhých diskusích přistoupila k regulaci jejich obsahu v potravinách. Podle nařízení (EU) č. 2019/649 z dubna 2019, které vstoupilo po dvou letech přechodného období 21. dubna 2021 v účinnost, nesmí obsah TFA mimo přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu překročit hodnotu 2 g na 100 g tuku.

Polynenasycené mastné kyseliny

Rozlišujeme 2 skupiny: omega 3 a omega 6 podle polohy dvojné vazby od koncového uhlíku mastné kyseliny. Okolo polynenasycených mastných kyselin bývá trochu zmatek. Zatímco omega 3 mastné kyseliny jsou oprávněně více preferovány, omega 6 mastné kyseliny bývají neoprávněně zatracovány. Doporučená množství ke konzumaci pracují s dvojí úrovní. Úroveň nižší 0,5 % (pro omega 3) a 2,5-4 % (pro omega 6) z celkového příjmu energie je míněna pro zajištění základních funkcí v organismu. Úroveň vyšší pro sumu polynenasycených mastných kyselin 7-10 % z celkového příjmu energie jsou prospěšná z pohledu kardiovaskulárního zdraví. Doporučován je navíc aditivní příjem polynenasycených omega 3 mastných kyselin s prodlouženou délkou uhlovodíkového řetězce EPA a DHA (kyseliny eikosapentaenová/dokosahexaenová). Příjem omega 6 mastných kyselin by neměl překročit 10 % z celkového příjmu energie, což většinou v rámci běžné stravy splňujeme.

Mononenasycené mastné kyseliny

Doporučovány jsou hodnoty příjmu v rozmezí 10-20 % z celkového příjmu energie. Někdy nejsou doporučení pro mononenasycené mastné kyseliny kvantifikována. Příjem vyplývá z rozdílu celkový příjem tuků mínus (součet příjmu nasycených, transmastných a polynenasycených mastných kyselin).  

Příjem cholesterolu stravou

Můžeme se setkat s doporučeními konzumace cholesterolu prostřednictvím stravy pod 300 mg/den. Od číselných hodnot doporučení pro cholesterol se v současnosti upouští ze dvou důvodů. Tělo si umí syntetizovat cholesterol samo a vyšší příjem stravou je automaticky regulován prostřednictvím omezení příjmu nasycených mastných kyselin. Výše uvedený limit pro nasycené mastné kyseliny redukuje konzumaci živočišných tuků a tím automaticky i cholesterolu prostřednictvím stravy.

Máme nějaké nové poznatky?

Pozorný čtenář by mohl namítnout, že v přehledu doporučení na stránkách Evropské komise chybí odkazy z poslední doby. Pokud se podíváme do současných doporučení pro obyvatele USAVelké Británie nebo WHO, tak se tato novější doporučení parametricky neliší od těch, která jsou publikována v přehledu Evropské komise. Nové poznatky o těch v přehledu publikovaných nejsou.

Blýská se na lepší časy?

Na internetu se objevuje spousta nesmyslů od autorů, kteří se problematikou tuků profesně nezabývají. Nicméně občas můžeme narazit i na článek pro běžného čtenáře, kterému nelze po odborné stránce nic vytknout.  

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 26. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1069

29. srpen 2022

Při smažení zbude určité množství oleje, který nesníme. Co s ním? Někdo to neřeší a olej vylije do odpadu. To není dobrý nápad. Olej se usazuje na stěnách odpadních trubek. Trubky se zanáší a po delší době může dojít až k jejich úplnému ucpání. Tuky a oleje, které se dostanou kanalizací do čistíren odpadních vod, je nutno oddělovat. Proces čistění se tím komplikuje, prodražuje, může docházet k pěnění a snížení účinnosti biologického procesu. Jaké máme jiné možnosti? 

Sběr odpadních tuků Zákon o odpadech č. 541/2020 Sb. ukládá obcím určit místa pro oddělené soustřeďování komunálního odpadu, a to alespoň nebezpečného odpadu, papíru, plastů, skla, kovů, biologického odpadu, jedlých olejů a tuků. Každý by měl mít v místě bydliště sběrný kontejner na použité tuky a oleje používané v kuchyni. Není proto nic jednoduššího než sbírat do uzavřených plastových nádob použité zbytky tuků a olejů a čas od času se projít okolo příslušného kontejneru a tyto nádoby do nich vyhodit. Pohybem uděláme něco pro své zdraví a sběrem odpadních tuků něco pro životní prostředí. 

Restaurace jsou povinny ze zákona sbírat použité tuky a olej jako složku biologického odpadu a nabízet je k ekologické likvidaci. Použité oleje jsou zpracovávány na biopaliva. Vyšší efektivita sběru odpadních tuků představuje drobný příspěvek ke snížení spotřeby ropy. To je aktuální téma dnešní doby. Podle dokumentu EU z roku 2015 mohou použité oleje nahradit v rámci 28 zemí Evropské unie 1,5 % ropy. Díky instalaci sběrných kontejnerů v obcích se mohou zapojit do této iniciativy i jednotlivci. Je třeba větší osvěty. Vracet použité oleje zpět do oběhu šetří i zemědělskou půdu. Olejniny mohou být více využívány pro účely lidské výživy. 

Kompostování

Majitelé zahrádek mají možnost přidávat menší množství použitého oleje do kompostu. Jedná se však jen o malé zbytky např. po smažení na pánvi. Rostlinné oleje vykazují dobrou biologickou odbouratelnost, obvykle se rozloží do 28 dnů. Větší množství (výměna oleje ve fritéze) je třeba zlikvidovat přes sběr odpadních tuků.

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 26. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1073

29. srpen 2022

Britská společnost Ivy Farm zahájila ve velké Británii provoz největšího evropského pilotního závodu na produkci laboratorně pěstovaného masa. V areálu o rozloze téměř 1700 metrů čtverečních se nachází pilotní závod, zařízení pro výzkum a vývoj, kancelářské prostory i takzvaná inovační kuchyně. Zařízení disponuje bioreaktorem (600L), díky kterému by závod měl být schopen produkovat až 2,8 tuny laboratorně pěstovaného masa ročně. Hlavní úlohou závodu je ale zatím doladění nového výrobního procesu. Ivy Farm se aktuálně zaměřuje zejména na pěstování vepřových kmenových buněk ve velkých fermentačních tancích, cílem je produkce imitace masa, která má podle vyjádření společnosti „zdravější nutriční profil a udržitelnější skleníkovou stopu“. Laboratorní pěstování masa by podle některých výzkumů, například podle výzkumu univerzity CE Delft, mohlo mít potenciál snížit emise uhlíku až o 92 % a využití půdy až o 95 % ve srovnání s konvenční produkcí masa.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

29. srpen 2022

Ztráty v cukrovarnickém průmyslu způsobené záplavami budou mít dopad i v dalších odvětvích. Nejvíce v cenách občerstvení.

Letošní záplavy v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal, která je významným producentem cukrové třtiny v zemi, poškodily podstatnou část úrody. Zničeno bylo nejméně 2500 hektarů, což ovlivnilo výnosy a lokálně se vyrobilo méně cukru. To bude mít vliv na cenu pochutin a sladkých nápojů, neboť se cukr pravděpodobně bude muset dovézt. Řada polí musí být znovu osázena. Pěstitelé přišli o bezmála čtvrt miliardy randů.

Odvětví cukrovinek již zaznamenalo 2% pokles objemu prodeje a očekává další problémy, neboť cena cukru se se zvyšujícími náklady na dopravu bude nejspíše i nadále zvyšovat. Povodně ale poznamenaly i jiné plodiny - výrobci bramborových lupínků se mohou potýkat s nedostatkem brambor. Objem prodeje v letošním roce klesl o sedm procent.

I Jihoafričané se potýkají s rostoucí cenou paliv. Cena potravin se zvyšuje a lidé chodí méně na spontánní nákupy. Také se více drží napjatého rodinného rozpočtu. Předpokládá se, že spotřebitelé se středními a vyššími příjmy budou kupovat větší a výhodnější balíčky, zatímco lidé s nižšími příjmy budou stále kupovat menší balení, neboť naráz vydají méně peněz.

Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kancelář CzechTrade Jihoafrická republika.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/povodne-pripravily-jihoafricke-pestitele-cukru-o-ctvrt-miliardy-randu

27. srpen 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) rozhodl o přijetí dvou výjimek, které pro rok 2023 dovolují osít i pole, která by jinak povinně kvůli ekologii musela ležet ladem. Zemědělci také nebudou muset pěstovat na jednom pozemku jinou plodinu než v předchozím roce. Výjimky umožnila Evropská komise jako pomoc zemědělcům, kteří čelí prudkému nárůstu cen energie, pohonných hmot, hnojiv nebo krmiv.

Výjimky pomohou zemědělcům v nejisté situaci na zemědělských trzích, a to zejména v době, kdy se nastavují nové podmínky společné zemědělské politiky, která začne platit v příštím roce.

„Zemědělci musí plánovat osevní postupy a přitom nevědí, jaké povinnosti budou muset plnit, protože Evropská unie ještě neodsouhlasila České republice návrh Strategického plánu společné zemědělské politiky. Proto jim chceme prostřednictvím výjimek poskytnout čas, aby mohli zvážit různé možnosti a dlouhodoběji naplánovat své hospodaření a osevní postupy. Také jim chceme pomoci v době, kdy i kvůli válce na Ukrajině rostou ceny vstupních nákladů do zemědělství,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Evropská komise připravila pro rok 2023 výjimky ze dvou základních povinností, a to povinnosti rotace plodin a vyčleňování neprodukčních ploch. Výjimky se týkají standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, tzv. DZES, č. 7 a 8. V praxi to bude znamenat, že se v roce 2023 nebude vyžadovat pěstování odlišné plodiny než v předchozím roce. Také bude možné úhory, vyčleněné jako neprodukční plochy, využít k pěstování produkčních plodin, především pro potravinářské účely. Úhory však nebudou moci být osety kukuřicí, sójou nebo rychle rostoucími dřevinami. Výjimka z DZES 8 (vyčlenění neprodukčních ploch) tak neznamená, že se zruší povinnost vyčleňovat stanovené procento úhorů, krajinných prvků, ochranných pásů, případně meziplodin nebo ploch s dusík vázajícími plodinami. Pouze umožňuje vyčleněné úhory, tedy ty předem evidované v registru zemědělské půdy LPIS s kulturou „U“, osít jinou než podmínkami stanovenou plodinou. Tento jednoletý posun povinností se netýká tzv. ekoplatby. Ti, kteří o ni požádají, musí podmínky splnit kompletně, včetně stanoveného navýšeného procenta neprodukčních ploch.

Zavedení výjimek není ústupem od environmentálních ambic, které se od nové společné zemědělské politiky očekávají. Celkové nastavení Strategického plánu a jeho environmentální cíle pro nové období do roku 2027 zůstávají beze změny.

Rok 2024 již bude bez výjimek a bude nutné, aby zemědělci alespoň na 40 % orné půdy pěstovali jinou plodinu než v roce 2023. Budou také muset vyčlenit alespoň 4 % orné půdy jako úhor, krajinný prvek a ochranný pás. Nebo mohou vyčlenit 7 % orné půdy, přičemž minimálně na 3 % z nich musí být úhor, krajinný prvek nebo ochranný pás a na zbytku mohou vysít meziplodiny (např. svazenka, len, hořčice, pohanka) a dusík vázajícími plodiny (např. hrách, jetel, sója).

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

25. srpen 2022

Reklama na alkoholické nápoje má, stejně jako jiné komodity, které mají povahu návykových látek, své právní mantinely stanovené jak vnitrostátními předpisy, tak legislativou Evropské unie (EU).

Úvod

V posledních letech lze spatřovat trend směrem ke zpřísnění pravidel v této oblasti, a to ve snaze o všeobecné snížení spotřeby alkoholu a v zájmu ochrany mladistvých před vlivem obchodních sdělení s nežádoucím obsahem, který nabádá ke konzumaci alkoholických nápojů.

V následujícím článku bychom Vám rádi představili základní regulaci reklamy na alkoholické nápoje z pohledu aktuální právní úpravy a nastínili navrhované revize právních předpisů, jež regulují předmětnou oblast.

Obecná právní regulace reklamy

Základním právním předpisem v této oblasti je zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o regulaci reklamy“), dle něhož se reklamou rozumí jakékoli oznámení, předvedení či jiná prezentace šířená zejména komunikačními médii, mající za cíl podporu podnikatelské činnosti, zejména podporu spotřeby nebo prodeje zboží, pokud není Zákonem o regulaci reklamy stanoveno jinak.

Za komunikační média jsou pak ve smyslu Zákona o regulaci reklamy považovány veškeré prostředky umožňující přenášení reklamy, a to zejména periodický tisk a neperiodické publikace, rozhlasové a televizní vysílání, audiovizuální mediální služby na vyžádání, audiovizuální produkce, počítačové sítě, nosiče audiovizuálních děl, plakáty a letáky.

Dle § 4 Zákona o regulaci reklamy pro reklamu na alkoholické nápoje obecně platí kategorický zákaz:

  1. nabádat k nestřídmému užívání alkoholických nápojů anebo záporně či ironicky hodnotit abstinenci nebo zdrženlivost;
  2. zaměřovat se na osoby mladší 18 let, zejména tyto osoby ani osoby, které jako mladší 18 let vyhlížejí, zobrazovat při spotřebě alkoholických nápojů nebo využívat prvky, prostředky nebo akce, které osoby mladší 18 let oslovují;
  3. spojovat spotřebu alkoholu se zvýšenými výkony nebo být užita v souvislosti s řízením vozidla;
  4. vytvářet dojem, že spotřeba alkoholu přispívá ke společenskému nebo sexuálnímu úspěchu;
  5. tvrdit, že alkohol v nápoji má léčebné vlastnosti nebo povzbuzující nebo uklidňující účinek anebo že je prostředkem řešení osobních problémů;
  6. zdůrazňovat obsah alkoholu jako kladnou vlastnost nápoje.

Dozorovým orgánem nad dodržováním zákonných podmínek pro reklamu na alkoholické nápoje jsou krajské živnostenské úřady, ledaže se jedná o reklamu šířenou v rozhlasovém a televizním vysílání a v audiovizuálních mediálních službách na vyžádání (viz níže), kde je dozor svěřen Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Sankce za porušení výše specifikovaných podmínek pro obsah reklamy na alkoholické nápoje se liší v závislosti na tom, zde se jej dopustí osoba v roli zadavatele, zpracovatele nebo šiřitele reklamy, jakož i povaze a závažnosti porušení, přičemž nejvyšší možná pokuta za přestupek v této oblasti činí 2.000.000,- Kč.

Rozhlasové a televizní vysílání

Specifika pro reklamu na alkoholické nápoje v rádiích a na televizních obrazovkách upravuje zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání“).

V této souvislosti je nutno upozornit, že Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání se aplikuje pouze na tzv. „lineární vysílání“, tj. standardní televizní nebo rozhlasové vysílání, kdy jeden pořad následuje za druhým v rámci provozovatelem sestaveného programu a divák nebo posluchač nemá možnost si zvolit, kdy a co bude na daném vysílání sledovat či poslouchat. Provozovatel dané služby zde současně nese redakční odpovědnosti za obsah.

Vedle obecných podmínek kladených na reklamu a teleshopping dle ustanovení § 48 a § 49 obsahuje § 52 Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání zvláštní podmínky pro obchodní sdělení týkající se alkoholických nápojů, jež nesmějí:

  1. být zaměřeny speciálně na děti a mladistvé nebo zobrazovat děti a mladistvé konzumující alkoholické nápoje;
  2. spojovat spotřebu alkoholických nápojů se zvýšenými tělesnými výkony nebo řízením vozidla;
  3. vytvářet dojem, že spotřeba alkoholických nápojů přispívá ke společenskému nebo sexuálnímu úspěchu;
  4. tvrdit, že alkoholické nápoje mají léčebné, stimulující nebo uklidňující účinky nebo že jsou prostředkem řešení osobních konfliktů;
  5. podporovat nestřídmou spotřebu alkoholických nápojů nebo ukazovat abstinenci nebo umírněnost v požívání alkoholických nápojů v nepříznivém světle;
  6. zdůrazňovat vysoký obsah alkoholu jako pozitivní kvalitu alkoholického nápoje.

Za nedodržení povinností stanovených Zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání pro obchodní sdělení hrozí nejvyšší možná pokuta ve výši 2.500.000,- Kč.

Audiovizuální mediální služby

Audiovizuální mediální službou na vyžádání se rozumí poskytování pořadů veřejnosti za účelem informování, zábavy nebo vzdělávání, umožňující sledování pořadů v okamžiku zvoleném uživatelem a na jeho individuální žádost na základě katalogu pořadů sestaveného poskytovatelem audiovizuální mediální služby na vyžádání.

Od rozhlasového a televizního vysílání se tyto služby odlišují tím, že jsou „nelineární“ povahy, tzn. divák si vybírá pořady a sám rozhoduje, kdy a který zhlédne. Nicméně i zde platí, že poskytovatel určuje obsah pořadů a je za něj také odpovědný.

Zákon č. 132/2010 Sb., o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o audiovizuálních mediálních službách“), stanoví ve svém § 8 požadavky na audiovizuální obchodní sdělení, přičemž dle odst. 3 taková sdělení týkající se alkoholických nápojů nesmějí být zaměřena na děti a mladistvé a nesmějí podporovat nestřídmou konzumaci těchto nápojů, a to vše pod sankcí za nedodržení daných požadavků v nejvyšší možné výši 2.000.000,- Kč.

Ačkoli je speciální právní úprava v této oblasti velice strohá, aplikují se zde stejně jako ve všech dalších formách reklamy, která nemají svou zvláštní právní úpravu, obecná ustanovení a kategorické zákazy stanovené Zákonem o regulaci reklamy, jak jsou popsány výše.

Očekávané změny

Dne 18. prosince 2018 vstoupila v platnost směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1808 ze dne 14. listopadu 2018, kterou se mění směrnice 2010/13/EU o koordinaci některých právních a správních předpisů členských států upravujících poskytování audiovizuálních mediálních služeb (směrnice o audiovizuálních mediálních službách) (dále jen „Směrnice“), s ohledem na měnící se situaci na trhu, na jejímž základě je nyní v legislativním procesu projednáván návrh zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek a o změně Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, Zákona o audiovizuálních mediálních službách, a některých dalších zákonů, který předmětnou Směrnici transponuje do českého právního řádu.

Novelizace by měla prostřednictvím revidovaného rámce mimo jiné zvýšit ochranu spotřebitelů a nezletilých před nevhodným obsahem, resp. nežádoucí reklamou, a to především na stále více vyhledávaných a doposud legislativně opomíjených internetových platformách pro sdílení videonahrávek (např. YouTube, Facebook, Instagram, Tik Tok), které jsou charakteristické tím, že na ně mohou obsah umístit sami jejich uživatelé, jejichž redakční odpovědnost za obsah sdílených videonahrávek je omezená.

Hlavním cílem nové právní úpravy má být nastavení pravidel pro internetové platformy pro sdílení videonahrávek obdobně jako u „lineárního“ rozhlasového a televizního vysílání a „nelineárních“ audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání a umožnit poskytovatelům těchto služeb uplatňovat zákonem stanovená opatření za účelem eliminace nežádoucího obsahu.

Orgánem dozoru zde bude stejně jako u rozhlasového a televizního vysílání a audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Vedle zavedení přísnější a jednotnější regulace reklamy na alkohol má nová právní úprava vytvořit právní základ pro samoregulaci prostřednictvím etických kodexů, které stanoví podrobnější požadavky v této oblasti, jejichž cílem musí být dosažení účinného omezení vystavování nezletilých osob obchodním sdělením týkajícím se alkoholických nápojů, a dále postupy pravidelného, transparentního a nezávislého sledování a vyhodnocování plnění těchto cílů a mechanismus řešení stížností, včetně mechanismu prosazování přiměřených sankcí za porušení stanovených pravidel.

Závěr

Reklama na alkoholické nápoje je v současné době vedle obecné právní úpravy stanovené Zákonem o regulaci reklamy speciálně upravena zejména v oblastech, kde poskytovatel dané služby určuje její obsah, přičemž je legislativně opomíjena, zadavateli reklamy stále více využívaná, oblast internetových platforem pro sdílení videí, které představují příležitost reklamu s nežádoucím obsahem umístit přímo do obsahu uživatelských příspěvků.

Změnu v této oblasti by měla přinést transpozice Směrnice (směrnice o audiovizuálních mediálních službách), návrh jejíž transpozice je nyní v legislativním procesu, který pro Vás budeme i dále sledovat.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se otázek věcně souvisejících s problematikou právní regulace reklamy, Vám jsme k dispozici, neváhejte se proto na nás obrátit.

Mgr. Tereza Dvořáková, advokátka – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mgr. Jakub Málek, managing partner – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: www.peytonlegal.cz

Vydáno: 25. srpna 2022

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/reklama-na-alkoholicke-napoje-regulace/

 

25. srpen 2022

Tisková zpráva – Přes 600 vystavovatelů se účastní mezinárodního agrosalonu Země živitelka, který se letos koná s podtitulem Budoucnost české krajiny. Jeho 48. ročník dnes na Výstavišti v Českých Budějovicích spolu s vedoucími představiteli České republiky zahájil ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Země živitelka je největší výstavou zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory nejen v Česku, ale i na Slovensku. Potrvá do 30. srpna.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) označil českobudějovický agrosalon za jednu z nejdůležitějších akcí, kde se může veřejnost seznámit s výbornou prací českých a moravských zemědělců a potravinářů.

„Děkuji zemědělcům a potravinářům za to, že i přes složitou situaci, se kterou se v posledních měsících musí celá společnost vyrovnávat, máme každý den co jíst. Vím, že to není jednoduché, někdy možná máme odlišné názory a řešení, ale věřím, že cíl máme všichni společný. Tématem letošní Země živitelky je Budoucnost české krajiny. V českém zemědělství v následujících letech půjde o udržitelnost a šetrnost v krajině. A také proto je naším cílem vytvářet zemědělcům a potravinářům takové podmínky a programy, abychom všichni společně zajistili rozvoj do budoucna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

V souvislosti s předsednictvím EU, kterému je věnovaná jedna z expozic, ministr Nekula uvedl, že se ho Česká republika ujala ve velmi složité době, a proto má velkou zodpovědnost za její budoucnost. I v českém zemědělství se však musíme dívat dopředu. Ano, máme řadu aktuálních problémů, které řešíme, ale bylo by krátkozraké rezignovat na dlouhodobé výzvy, které před námi stojí. O to rychleji by nás totiž dohnaly,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Na výstavě Země živitelka se ministr Nekula mj. setká se zástupci zemědělských a potravinářských organizací, zúčastní se jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR a v sobotu zahájí Národní dožínky.

Ve stánku Ministerstva zemědělství (MZe) o rozloze 150 m2, v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru rostlinných komodit, Odboru živočišných komodit včetně Oddělení ochrany zvířat, Odboru environmentálního a ekologického zemědělství, Odboru bezpečnosti potravin, Odboru precizního zemědělství, výzkumu a vzdělávání a Sekce lesního hospodářství. Získají zde také informace o podporách Programu rozvoje venkova. Na veletrhu se představují i organizace podřízené MZe, mj. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Zástupci těchto organizací poskytnou informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZUZ i poradenství v ochraně rostlin a prezentaci chorob a škůdců.

Svoje expozice má na výstavě Státní zemědělský intervenční fond (Klasa, Regionální potravina) a představí se také Celostátní síť pro venkov.

Odpoledne předá ministr Zdeněk Nekula „Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2022“ a „Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2022“ (seznam oceněných připojen níže jako příloha).

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

25. srpen 2022

Tisková zpráva 25. 8. 2022. V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana Večeřová a náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.  Součástí Deklarace je Deset pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu, které se stále vyvíjejí. Cílem Deklarace je odborná spolupráce mezi státní správou a výrobci potravin v rámci konkrétních dobrovolných závazků.

 

Zdravotní stav české populace není dobrý. Z dlouhodobého hlediska jsou hlavními důvody špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a stres. Spotřebitelé se velmi často potýkají s obezitou a dalšími civilizačními chorobami. Podle Eurostatu se v Česku délka zdravého dožití za posledních 50 let takřka nezměnila, spíše stagnuje.

„Mezi rizikové chování patří zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nesprávné stravovací návyky a zanedbávání primární prevence. Ukazuje se, že nesprávné stravovací návyky jsou jednou z příčin více než čtvrtiny všech úmrtí v České republice a potřebu změny stravovacích návyků si uvědomuje stále více Čechů, “ zdůraznila hlavní hygienička Pavla Svrčinová, „jsem proto velmi ráda, že můžeme takto spolupracovat s potravinářským průmyslem a pozitivně ovlivnit zdravotní stav české populace,“ doplnila náměstkyně Svrčinová.

„Je nutné výrazně posílit zodpovědnost za vlastní zdraví u každého z nás. Všichni musíme věnovat dostatek pozornosti vzdělávání široké veřejnosti, včetně té odborné o správných stravovacích návycích a motivovat je k aktivnímu životnímu stylu. Podporuji a propaguji zodpovědný přístup jedince a potravinářského průmyslu, kdy dochází k aktivní ochraně zdraví a péče o životní styl, a to například ve formě absolvování preventivních prohlídek či konzumování kvalitních potravin,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Potravinářská komora ČR realizuje mnoho aktivit a projektů, které pomáhají spotřebitelům více se orientovat ve správném životním stylu a výběru potravin. PK ČR pomáhá výrobcům zlepšovat složení potravin a jejich označování na obalech, formuluje dobrovolné závazky potravinářů, podporuje inovace a reformulace potravin formou soutěží, vydává publikace a organizuje semináře pro širokou laickou veřejnost a další,“ vysvětluje prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

„Snažíme se edukovat i dětskou populaci formou projektu V rytmu zdraví, který mohou učitelé zapojit do své výuky na základních školách. Naší ambicí je tento projekt rozšířit,“ doplnila Hana Langrová, předsedkyně Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny a Potravinářské komoře ČR.

Deklarace ke zdravému životnímu stylu je závazkem potravinářského průmyslu vyvíjet aktivity v jednotlivých bodech Deseti pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu. Tyto aktivity budeme průběžně doplňovat, aktualizovat a vyhodnocovat a výsledky sdílet s resortem Ministerstva zdravotnictví ČR, médii a odbornou i laickou veřejností. Výsledky za minulé období jsou velmi slibné, například výrobci minerálních vod snížili obsah cukru v nápojích o bezmála 10 %,  v masném průmyslu došlo a stále dochází ke snižování obsahu soli v masných výrobcích a uzeninách a obecně dochází ke zlepšování výživové hodnoty jednotlivých potravin.

Podepsaná Deklarace ke zdravému životnímu stylu rozvíjí původní deklaraci, podepsanou v lednu 2018 a navazuje tak na strategii Zdraví 2030, která vychází z dříve formulovaných strategických úkolů dokumentu Zdraví 2020.

 

Tisková zpráva zde

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

 

24. srpen 2022

Tisková zpráva – Výzkum, vývoj a inovace v zemědělství, potravinářství, vodním hospodářství a lesnictví se v příštích deseti letech soustředí na modernizaci, globální změny v biosféře a ekologické zemědělství. Vyplývá to z Koncepce výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2023-2032, kterou dnes projednala vláda. Do roku 2032 Ministerstvo zemědělství (MZe) podpoří výzkum a vývoj částkou přibližně 15 miliard korun.

„Koncepce je připravená tak, aby v příští dekádě nasměřovala rezortní výzkum do oblastí, které jsou aktuální, společensky potřebné a reagují na globální trendy. Materiál je v souladu s národními i evropskými strategickými dokumenty,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Vědecký výzkum se zaměří na tři klíčové oblasti: Bioekonomika, Smart zemědělství a Globální změny v biosféře.

„Konkrétně chceme podpořit takový výzkum, který pomůže lepšímu stavu půdy, vody a lesů. Zaměří se i na udržitelnou produkci potravin, pokroky ve veterinární medicíně, rostlinnou a živočišnou produkci nebo biodiverzitu. Cíleně budeme podporovat například výzkum vedoucí k minimalizaci chemie, hnojiv a antibiotik prostřednictvím technických zlepšení, ekologického a také precizního zemědělství. Rozhodně se budeme zabývat i digitalizací zemědělství. Do roku 2032 vydáme na zemědělský výzkum 15 miliard korun,“ uvedl Zdeněk Nekula.

Peníze jsou určeny výzkumným ústavům, vysokým školám i soukromým firmám. Podle nové koncepce má MZe v plánu více propojit odborná pracoviště s firmami, které pak výsledky prověří a uplatní v praxi. Novinkou je, že projekty budou moci být i dlouhodobější než doposud. U složitějších výzkumných projektů zaměřených na zásadní a mezioborová témata bude doba řešení až 6 let, místo dosavadních 3 roků. V oblasti zemědělského výzkumu by také měly být lépe nastaveny spravedlivé podmínky odměňování a rovné podmínky pro výzkumné pracovníky a pracovnice. 

Koncepce navazuje na Zelenou dohodu pro Evropu a na strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, která prosazuje zdravé a ekologické potravinové systémy. Byla připravena ve spolupráci s odborníky z České akademie zemědělských věd. Předkládaná koncepce navazuje na Koncepci výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2016-2022, kterou schválila vláda 3. února 2016.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

24. srpen 2022
Místo posezení v restauraci, krabička s obědem z domova. To je čím dál častější realita Čechů, kteří se snaží v době krize ušetřit. Návštěvy hospod podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS omezilo 7 z 10 Čechů. Provozovatelé přesto doufají, že se na podzim situace zlepší. V opačném případě by totiž podle asociace restaurací mohla část podniků zkrachovat.

Energie, pohonné hmoty, jídlo i ostatní nákupy. To vše vlivem inflace výrazně podražilo. Čím dál víc lidí proto hledá úspory a vidět je to i v restauracích. „Jedná se hlavně o obědy, zaznamenáváme asi 20% úbytek lidí. Někteří jsou také na dovolené. Nedovedu si představit, co se bude dít v září,“ obává se manažer restaurací Kolkovna Michal Tůma.

To potvrzují i data: 68 % Čechů oslovených agenturou STEM uvedlo, že restaurace navštěvují méně kvůli šetření. „Šetření se stává celospolečenským tématem a je jenom velmi malá skupina lidí, která nemusí nebo ještě k tomu šetření nějakým způsobem nepřistoupila,“ říká analytik STEM Martin Kratochvíl.

Šetří se i na zbytečnostech

„Dřív jsem do restaurace chodila bez problému každý den, teď dvakrát, třikrát týdně,“ přiznává jedna z dotazovaných. Kdyby navštěvovala restauraci každý všední den, vyšlo by jí stravování na tisíc korun týdně.

V některých podnicích údajně propad návštěvnosti zatím nepociťují. Čím dál víc lidí ale šetří třeba tím, že si objedná pouze hlavní chod. „Většinou třeba omezí dezert, jako celek můžeme hodnotit situaci pořád kladně,“ říká barista z Kampa Cafe Lukáš Blahut.

Odliv lidí bude ale pro řadu restaurací v kombinaci se zdražujícími surovinami a energiemi další rána. „Na konci tohoto roku většině podniků končí fixace čili plné promítnutí růstu teprve bude, kritická situace nastane počátkem příštího roku,“ predikuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Takové podniky budou podle Stárka často existenčně ohroženy a jediným východiskem pro ně proto bude zdražení.

Zdroj: cnn.iprima.cz

 

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/exkluzivni-pruzkum-chozeni-do-hospod-omezilo-7-z-10-cechu-majitele-se-boji-podzimu

24. srpen 2022

Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů. Konference From Fark to Fork je určena odborné veřjenosti, představitelům zemedělských a potravinářských podniků, zástupcům obchodních řetězců, pracovníkům dozorových a certifikačních orgánů - tj. všem, kteří se zabývají kvaltou, bezpečností potravin a udržitelností.

 

Konference From Farm to Fork je pořádána ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovní ruchu ČR, záštitu na konferencí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Program naleznete zde.

 

24. srpen 2022

Vážená paní, vážený pane,

rádi bychom Vás informovali o připravovaném webináři EFSA, který se bude týkat oznamování studií dle čl. 32b nařízení (EU) 2019/1381 o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizik v potravinovém řetězci v EU. Webinář se bude konat 14. září 202210:00-11:00 hod.

Nařízení o transparentnosti platné od března 2021 zavedlo řadu nových služeb, procesů a ustanovení, které významně ovlivnily životní cyklus a postup obnovy žádostí. Aby EFSA pomohl žadatelům a dalším zúčastněným stranám lépe porozumět novým požadavkům, zahájil sérii webinářů, které vysvětlují fáze postupu podávání žádostí pro jednotlivé oblasti regulovaných výrobků. Tento webinář se zaměří na to, jak nové požadavky ovlivňují postup oznamování studií, a také na sdílení informací a posílení dialogu se zúčastněnými stranami. Zástupci EFSA představí nové funkce systému a zejména vysvětlí, jak vytvořit ID před podáním žádosti a seznam zamýšlených studií.

Webinář je určen všem potenciálním žadatelům o uvedení nových regulovaných produktů na trh a také laboratořím a dalším testovacím zařízením.

Registrace je možná on-line do 12. září.