Produkce laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso může být podle nejnovějších studií Kalifornské univerzity náročnější z hlediska dopadů na globální oteplování než produkce konvenčního masa, a to o 4 až 25 %. Vědci provedli hodnocení životního cyklu laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso v průběhu celé produkce podle popisu současných výrobních metod. V hodnocení byly zahrnuty všechny relevantní vstupy (voda, využití půdy, ruda i surová ropa) a produkce emisí, které mohou ovlivnit životní prostředí. V tomto replikovaném prostředí vědci zjistili, že laboratorní výroba imitací masa může být víc náročná na zdroje než produkce konvenčního hovězího masa. Závěry studie nejsou zatím finální.
Produkce laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso může být podle nejnovějších studií náročnější z hlediska dopadů na globální oteplování než produkce konvenčního masa, a to o 4 až 25 %
26. květen 2023