Ministr zemědělství Zdeněk Nekula kritizoval obchodní řetězce za vysoké ceny potravin, ale podle Antimonopolního úřadu za to nemohou jen oni, ale všichni. Marže v maloobchodu jsou s většími rozptyly než ve zpracovatelském sektoru a oligopolní trh obchodníků má dominantní vliv na konečné ceny potravin. Řetězce nechtějí samostatně reagovat na výroky ministra a chtějí postupovat jednotně v rámci Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Martin Pýcha, Zemědělský svoz ČR
Na straně zemědělců jsou tisíce dodavatelů, tzn. je tam velká rozdrobenost. Zatímco u obchodníků je oligopolní trh, to znamená je tam deset velkých hráčů, kteří ovládají 75 % našeho trhu, a samozřejmě oni mají ten dominantní vliv na ty konečné ceny potravin nejsou to rozhodně zemědělci.


Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR
Potravináři nejsou těmi, kdo je hnacím motorem toho zdražování potravin, protože oni skutečně mají velmi úzké mantinely, ve kterých se mohou pohybovat. Na jedné straně musí zaplatit zemědělcům tu zvýšenou cenu a z druhé strany jsou tlačeny řetězci na co nejnižší cenu.


Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR
Antimonopolní úřad potvrdil, že obchody jenom reagovaly na to, jak zdražují dodavatelé, potvrdil také to, že ministr zemědělství Nekula tady už rok lidem lže, opakovaně, navážel se do obchodu a používal živé informace, manipuloval s daty.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

fg.jpg