Potravinářům se od července zvýší náklady na obaly o 13 procent. Dalo by se říci, že jde o drobné, na straně nákladů na každou plastovou lahev minerálky, která váží kolem 40 gramů, činí zvýšení několik haléřů. Na druhou stranu pro výrobce půjde nakonec o miliony korun. Navíc se při zvyšování výrobních nákladů spotřebitelská cena často vzroste mnohem více než samotné náklady.

Hlavní ale je, že nic podobného po ČR nikdo nechtěl, změna je vyvolaná tím, že společnost EKO-KOM si musí zvýšit svou finanční rezervu podle zákona zroku 2020 na dvojnásobek, nyní končí přechodné období.

Pro potravináře to bude znamenat zvýšení nákladů o miliony korun, říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. „Což je staví do nevýhodné pozice vůči zahraniční konkurenci, která takovýmto výkyvům nemusí čelit. Negativním důsledkem může být i to, že pokud regionální producenti a zpracovatelé tyto náklady promítnou do cen, spotřebitelé se od jejich produktů odvrátí,“ říká Zemánek.

Komora na problém upozornila už před dvěma měsíci. „Apelujeme na premiéra i celou vládu, aby alespoň tento paragraf o snížení povinné rezervy nechali schválit ve zrychleném režimu. Pozměňovací návrhy tohoto typu již byly ze strany koalice i opozice podány, ale bohužel zatím nevidíme žádný výsledek,“ dodal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/obaly-zdrazovani-potraviny-zakon-naklady-vlada.A250518_183153_ekonomika_stud

18 May 2025

Ve dnech, kdy je čtvrtina republiky zasažena extrémním suchem, přicházejí tuzemští vědci s recepty, jak se výkyvům počasí přizpůsobit, aby Česko neselhávalo v produkci potravin. Ve spolupráci s byznysem tedy probíhá nový způsob pěstování sladovnického ječmene nebo vývoj křemíkové oázy, která má chránit kořeny rostlin.

Další informace k tématu zde: https://www.e15.cz/byznys/sucho-nici-urodu-cesti-vedci-s-byznysem-zkouseji-kremikovy-gel-i-novy-jecmen-1424526

17 May 2025

Druhá největší výstava pro zahrádkáře a kutily Hobby se koná od čtvrtka na českobudějovickém výstavišti. Lidé z jihu Čech mohou vidět na tři stovky vystavovatelů, ochutnat jihočeské dobroty nebo si jen tak užívat doprovodný program.

Czech Food Expo přilákalo vystavovat přes stovku potravinářů nebo výrobců technologií spojené s potravinářstvím. Obě výstavy trvají do neděle. Návštěvníci mohou sledovat kulinářská show a připravená jídla také ochutnávat. Sobotní jídla byla připravena podle starých šumavských receptů a v neděli se kuchaři zaměří na české a rakouské recepty z období císařství.

Dále zde: https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/hobby-czech-food-expo-ceske-budejovice.html

16 May 2025

V Česku v poslední době nastává poněkud paradoxní situace. Z Česka se vyváží stále více hovězího masa a drůbeže. Zahraniční odběratelé totiž přeplatí ty české. Maso pak ale v zemi chybí, a tak se musí ve větší míře zase dovážet.

Z Česka mizí stále více a více masa do zahraničí. Zatímco Němci ve velkém vykupují české hovězí, Poláci se zaměřili na tuzemská kuřata. Chybějící maso se tak do Česka nyní musí ve větší míře dovážet.

Důvodem současné změny jsou podle Karla Pilčíka zejména nemoci, které evropské chovy postihly, a s nimi tak spojený nedostatek masa v jednotlivých zemích.

K tématu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-inside-talks-nemoci-zdecimovaly-evropske-chovy-z-ceska-kvuli-tomu-mizi-maso-276673

15 May 2025

Přes 100 vystavovatelů se představí na národní potravinářské přehlídce Czech Food Expo. Její třetí ročník dnes na Výstavišti v Českých Budějovicích spolu se zástupci státu zahájila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Czech Food Expo je největší potravinářskou výstavou, která zdůrazňuje kvalitu a pestrou nabídku českých potravin. Výstava potrvá do 18. května.

Podle prezidentky Komory Dany Večeřové je českobudějovický veletrh Czech Food Expo, podobně jako tamní legendární agrosalon Země živitelka, významnou příležitostí pro veřejnost, aby se seznámila s vynikajícími produkty tuzemských potravinářů. K vidění a ochutnání bude široká paleta produktů. Představí se mlékaři, pekaři, výrobci masa a uzenin, ale také bio potravin. Každý návštěvník si určitě najde to své.

Veletrh Czech Food Expo také představuje unikátní příležitost pro supermarkety, jak objevit a zařadit do své nabídky kvalitní české produkty, které osloví zákazníky a mohou se vysokou kvalitou odlišit od leckterých konkurenčních výrobků z dovozu. Mnoho českých výrobců nabízí potraviny s jedinečným příběhem, které určitě zaujmou spotřebitele vyžadujícího prvotřídní kvalitu.

„Vidíme obrovský zájem lidí o kvalitní české potraviny. Na veletrhu se často prodejců s nadšením ptají, kde mohou vybrané výrobky běžně koupit. Bylo by fajn, kdyby manažeři supermarketů naslouchali svým zákazníkům a aktivně vyhledávali a zařazovali do nabídky více těchto skvělých tuzemských výrobků. Je to pak výhra pro všechny – spotřebitelé budou spokojení, podpoří se domácí producenti a supermarkety mohou posílit svou image prodejce lokálních potravin,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravinářská komora ČR letos na veletrhu Czech Food Expo přivítá návštěvníky v pavilonu T1, kde oproti loňsku dvojnásobně rozšířila svou expozici. Vybrané firmy zde nabídnou ochutnávky svých kvalitních výrobků označených značkou „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Návštěvníci se budou moci seznámit i s vítězi soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku“.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

15 May 2025

Špekáčky na ohni chutnají jako prázdniny u babičky, jejich opékání je každoroční rituál, bez kterého si u nás léto dovede představit málokdo. Jak vybrat ty nejlepší a co s nimi, když nevyjde počasí nebo pár kousků zbude?

Abyste si na špekáčcích opravdu pochutnali, věnujte jim pozornost už při výběru. Na pultech obchodů najdete různé buřty, vuřty a jiné uzeniny určené k opékání – nenechte se zmást názvem: jedině špekáčky mají složení garantované vyhláškou a představují záruku určité kvality.

Jak poznat dobrý špekáček?

Podle normy musí špekáček obsahovat minimálně 40 % masa (může být vepřové, hovězí i telecí a nesmí být oddělené strojem) a nejvýše 45 % tuku, ale kvalitnější výrobky mívají poměr ještě příznivější: obsahují obvykle 70–80 % masa a kolem 20 % tuku. Na řezu jsou pak viditelné kostičky špeku, podle kterých dostaly špekáčky své jméno. Dobrým vodítkem při výběru je i označení „Vyrobeno podle české cechovní normy“.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/gastro-spekacky-trikrat-jinak-nalozte-je-jako-utopence-upecte-na-pivu-nebo-pripravte-burtgulas-40521131

14 May 2025

Přes roční odklad se jako bumerang znovu začíná vracet evropské nařízení o odlesňování. To mělo začít platit už na sklonku loňského roku, kvůli nedostatečné připravenosti však byla účinnost odložena.

Firmy by s tímto nařízením pomalu měly začít počítat. Ale zvýší to administrativní náročnost, přestože Evropská komise (EK) zveřejnila před pár týdny informace o zjednodušení výkazů ohledně toho, zda kvůli aktivitám firem nedochází k tzv. deforestaci. Do pololetí by pak měla zaznít informace, jaká bude kategorizace zemí podle rizika odlesňování.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka bylo roční odložení povinné legislativy krok správným směrem, ale to nestačí. „Komora navrhovala odklad o dva roky, ale není to dostatečné řešení hrozících problémů. Vzhledem k velmi problematickému náběhu provádění nařízení, zejména v malých a středních podnicích a u zemědělských podniků, jsme přesvědčeni, že nejlepší by bylo toto nefunkční nařízení zrušit,“ říká mluvčí.

Podle něj je pak nařízení přes představená zjednodušení stále komplikované. „Jde o ukázkový příklad kontraproduktivní regulace. Místo reálného přínosu k ochraně světových lesů zatíží podniky nesmyslnou administrativou a zvýší jejich náklady, aniž by efektivně zabránilo odlesňování. Jsme přesvědčeni, že toto nařízení je nejen neefektivní, ale i škodlivé pro evropský potravinářský sektor,“ dodal.

Navíc prokazování by se mělo podle regulí dělat pro jednu komoditu několikrát. „Pokud má už Unie mít nějaká pravidla proti odlesňování, tak by se nařízení mělo vztahovat pouze na první uvedení komodity na trh, nikoliv na její veškeré zpracování v dalších stupních potravinového řetězce. Když se z hovězích půlek udělá výsekové maso, tak by podle nás už nemělo mít prohlášení o provedení náležité péče, protože podnik pracuje s komoditou, u které už odlesňování bylo vyloučeno,“ popisuje mluvčí jeden z mnoha případů. Podobně by se pak podle něj mělo postupovat u čokolády – pokud nedošlo k odlesnění u dovozeného kakaového prášku, u čokolády vyrobené na evropské půdě už nejspíš problém nebude.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/deforestace-odlesnovani-zemedelci.A250513_163004_eko-zahranicni_ven

Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha si vás dovoluje pozvat na další seminář ze série BEZPEČNÁ VÝŽIVA, tentokrát s názvem Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi, který se uskuteční v úterý 10. června 2025 v prostorách VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6, posluchárna BII.

Seminář je otevřen všem, kteří se zajímají o problematiku chuti a vůně potravin — ať už z pohledu výzkumu, kontroly, legislativy či aplikace v praxi.

Podrobný program semináře naleznete zde: http://www.seminar.vscht.cz/

Registrace: Registrační formulář

13 May 2025

Zúčastněte se inspirativního workshopu, který se koná ve čtvrtek 22. května 2025. Ponořte se do dynamického světa udržitelného balení a prozkoumejte nejnovější regulační změny a technologický pokrok v evropském kontextu.

Tento workshop se zaměří na průlomová řešení v oblasti materiálů, efektivní způsoby snižování dopadu na životní prostředí a adaptaci na vyvíjející se požadavky moderní výroby. Získáte cenné poznatky o praktických zkušenostech předních odborníků a nahlédnete do budoucích perspektiv tohoto klíčového odvětví v éře udržitelnosti a ekologické transformace.

Další informace o programu.

Registrovat se můžete zde.

12 May 2025

Termín: 22. 6. 2025 - 26. 6. 2025

Podnikatelskou misi organizuje Hospodářská komora ve spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou (ČISOK).

V rámci programu se počítá s návštěvou konference Cyber Week na Telavivské univerzitě a organizací podnikatelského networkingového setkání ve spolupráci s naším zastupitelským úřadem a místními institucemi. Cyber Week je rozsáhlá mezinárodně uznávaná akce, která patří k nejlepším v oblasti kybernetické bezpečnosti na světě. Nabízí jedinečné setkání odborníků, vedoucích představitelů průmyslu, start-upů, investorů, akademiků, diplomatů a ústavních činitelů.

V případě zájmu se přihlaste do pátku 23. května 2025.

Další informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-do-izraele-s-namestkem-ministra-prumyslu-a-obchodu-martinem-frelichem/

Plánujete rozšířit byznys do zahraničí, ale nevíte, jak na to? Tápete v otázkách exportních strategií a hledání obchodních partnerů po celém světě? Zajímají vás příležitosti na zahraničních trzích a místní specifika? Pak byste neměli chybět na největší akci roku - na Konzultacích s ekonomickými diplomaty a zahraničními kancelářemi CzechTrade.

Termín: 26. červen 2025 8:00 - 18:00
Místo konání: Kongresové centrum Praha, vchod 10 ve 3. patře

Každá firma si může sjednat maximálně 7 schůzek se zástupci jednotlivých států/teritorií. Do tohoto počtu se nezapočítávají konzultace u expertních stolů (např. CzechInvest, CzechTrade, EGAP a další).

Registrovat na akci se můžete zde: https://www.spcr.cz/konzultace-s-ekonomickymi-diplomaty-zahranicnimi-kancelaremi-czechtrade-2025

11 May 2025

Po čtyřech letech stagnace se evropský trh s potravinami v roce 2024 konečně nadechl. Tržby reálně vzrostly, zákazníci pomalu přestávají jen šetřit a obchodníci hledají nové cesty, jak si je udržet. Vyplývá to ze studie společnosti McKinsey & Company a asociace EuroCommerce.

Trh s potravinami v Evropě v roce 2024 poprvé po letech skutečně rostl, a to o 2,4 procenta. A přestože jen lehce překonal inflaci cen potravin (2,3 procenta), znamená to první skutečné oživení od roku 2020. Zákazníci sice dál šetří, ale zároveň začínají být ochotni si za některé věci připlatit. Každý čtvrtý například přešel k dražším produktům. Stejné procento ale zároveň nakupovalo levněji než dřív. Výsledkem je určité vyrovnání trendu, který byl v minulých letech silně orientovaný na šetření.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/retail-obchod-mckinsey-nielsen-pruzkum-zakaznik.A250507_092946_eko-zahranicni_vebe

10 May 2025

Tradiční chuť, poctivá výroba i moderní trendy. České potraviny si pomalu nacházejí cestu na západoevropské trhy, ale konkurence je tvrdá a nároky zákazníků vysoké.

Čeští výrobci potravin si na západních trzích stále budují své jméno. Některým značkám se daří pronikat do zahraničních obchodních řetězců, jiné bodují přes privátní značky. Rozhodujícími faktory jsou kvalita, příběh, inovace a schopnost přizpůsobit se místním požadavkům.

"České potravinářské výrobky mají rostoucí šanci na úspěch, pokud je zdůrazněna tradice, kvalita a původ. Spotřebitelé oceňují čisté složení, originální receptury a certifikace jako BIO nebo Chráněné označení původu," uvedl pro TN.cz Marek Zemánek z Potravinářské komory ČR.

Překážek je ale celá řada. Přísná legislativa, jazykové bariéry, složité obchodní podmínky i nízká viditelnost českých značek. "Mnoho produktů se prodává pod privátními značkami, takže zákazník často ani neví, že jde o český výrobek," připomněl pro TN.cz Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/611511-jak-si-ceske-vyrobky-vedou-v-jinych-statech-kazdy-trh-je-uplne-jiny-vladne-pivo-a-zakusky

09 May 2025

Švédsko je zatím posledním z evropských států, které nařizují svým restauratérům informovat o zemi původu jimi používaného masa. Zařadilo se tak do společnosti Finska, Slovenska, Estonska a Francie, které k těmto krokům už přistoupily nebo se na ně chystají. Cílem je větší informovanost zákazníků. Časem by podobná regulace mohla být v celé EU.

Například Potravinářská komora ČR, která zastupuje české producenty masa, by podobnou věc uvítala. Naopak podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by šlo o další zbytečnou zátěž dopadající na pohostinská zařízení – kdo chce původ znát, může se už nyní zeptat kuchaře, ten tyto informace má.

V ČR se myšlenka líbí potravinářům. „Domníváme se, že spotřebitelé mají právo vědět, odkud pochází potraviny, které konzumují. Věříme, že zavedení jasného označování původu masa může také motivovat restaurace k pečlivějšímu výběru dodavatelů a k upřednostňování kvalitních surovin domácího původu před dovozy z třetích zemí. Ostatně již dnes některé restaurace na původu svých surovin stavějí svou pověst,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek.

Pokud se restaurace rozhodnou o původu masa informovat, musí se tento údaj zakládat na pravdě, jinak mohou dostat pokutu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle Zemánka by se mohlo maso označovat ne celými slovy, ale třeba zkratkami nebo symboly, aby nebyly nápisy pro restauratéry náročné.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-maso-restaurace-znaceni.A250508_182529_ekonomika_drh

08 May 2025

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý, alespoň tak tomu dozajista bude v období mezi 15. - 18. květnem pro všechny milovníky dobrého jídla, zahrádkáře i kutily. Ti si za cenu jedné vstupenky budou moci užít dvě výstavy – Hobby a CZECH FOOD EXPO národní potravinářský veletrh.

V letošním roce dojde díky zvýšenému zájmu vystavovatelů na veletrhu CZECH FOOD EXPO k rozšíření výstavních prostor. Kromě pavilonu T1 a nově pavilonu T2 jsou veletrhu věnovány i venkovní plochy, kde najdou návštěvníci „pivní stezku“ s řemeslnými pivovary.

Veletrh je pak primárně zaměřen na prezentaci a prodej potravinářských produktů, součástí jsou i malé potravinářské technologie a inovativní řešení pro prodejny a distribuci, zúčastní se jej potravináři z celé České republiky i lokální farmáři.

Dále zde: https://ceskobudejovicky.denik.cz/z_regionu/hobby-a-expo-ceske-budejovice.html

07 May 2025

Nejhorší zimu za posledních 12 let mají za sebou čeští včelaři. Nepřežila jim čtvrtina včelstev. Vyplývá to z monitoringu, do kterého se jich zapojilo na 9 tisíc. Data potvrzují třeba i včelaři na Benešovsku, které překvapilo, že včely hynuly jen v některých lokalitách.

O tématu tady: https://praha.rozhlas.cz/vcelarum-neprezila-zimu-ctvrtina-vcelstev-uhyny-jsou-nejhorsi-za-poslednich-9468418

07 May 2025

Ovocnáři v Česku po loňském tragickém roce napjatě čekají, jestli jejich úrodu opět ohrozí jarní mrazy. Situace zatím vypadá o něco lépe, dlouhodobý výhled ale ne. Riziko škod totiž kontinuálně roste kvůli změně klimatu.

Rok 2024 byl pro české ovocnáře katastrofální. Jarní mrazy udeřily na různé druhy ovoce tak silně, že mnozí ovocnáři ztratili veškerou úrodu a celkový propad podle nich patřil zřejmě k těm nejhorším za posledních 100 let.

Z vědeckých důkazů ale jasně vyplývá, že riziko škod způsobených mrazy v Česku rok od roku neúprosně roste s tím, jak postupuje klimatická změna.

Více informací tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-riziko-skod-z-jarnich-mrazu-roste-muze-za-to-paradoxne-oteplovani-klimatu-275199

06 May 2025

Falešné slevy jako jeden z hlavních prohřešků obchodních řetězců. Stát letos kvůli nim rozdal rekordní pokuty. Teď ministerstvo zemědělství uvažuje o tom, že by se mohly maximální limity pokut zvýšit.

Chcete si koupit čaj za 24,90 korun. Kromě této informace ale obchod na cenovce menším písmem uvádí, že běžně se tento výrobek prodává za 43,90 korun. Vyvolává tedy dojem, že čaj výrazně zlevnil. Po důkladném prozkoumání cenovky ovšem zákazník zjistí, že nejnižší cena za posledních třicet dní je necelých dvaadvacet korun. Tato informace je uvedena velmi malými písmeny.

Podle kontrolorů může neposkytnutí informace o reálné výši slevy nebo její poskytnutí zavádějícím způsobem znamenat klamání zákazníka. Zatímco loni rozdala Česká obchodní inspekce sankce celkem za 17 milionů korun, letos jen za první kvartál to bylo rekordních jedenadvacet milionů. A takzvané falešné slevy byly jedním z hlavních prohřešků.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/sahnete-nam-na-slevy-zdrazime-obchody-kritizuji-stat-za-vyso/r~c6c2780c29a911f0a065ac1f6b220ee8/

06 May 2025

Téměř tři čtvrtiny Čechů považují plýtvání potravin za závažný problém, ohledně řešení potravinového odpadu a jeho snižování je ale část lidí skeptická. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který letos v únoru za účasti 1416 respondentů pro ministerstvo zemědělství zpracovala společnost STEM/MARK. Naopak 16 procent lidí uvedlo, že problém plýtvání nelze vyřešit a další necelá čtvrtina se domnívá, že jde o "nafouknutý problém".

Dále k výsledkům průzkumu zde: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-plytvani-jidlem-je-problem-mini-cesi-ohledne-reseni-jsou-skepticti

05 May 2025

Česko se v dalších letech musí připravit na výrazný úbytek evropských peněz. Během unijního členství se totiž životní úrovní přiblížilo průměru sedmadvacítky a více teď budou inkasovat méně rozvinuté země. V následujícím programovém období by podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj mohlo přijít až o polovinu ze stávajícího objemu prostředků. Jde o částku přesahující 260 miliard korun.

„Nedovedu si představit, že by strategický bezpečnostní sektor, což potravinářství a zemědělství je, bylo nějakým dramatickým způsobem kráceno,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dále zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/evropske-penize-pro-cesko-mozna-klesnou-az-na-polovinu-360667

 

05 May 2025

Boj o nastavení nových dotací poznamenal hned začátek vlády KDU-ČSL na ministerstvu zemědělství. Zavedení tzv. platby na první hektary, která pomohla menším farmářům, a překopání dlouho připravovaného dotačního plánu řádově za dny, pak rozdělilo zemědělské organizace, hádka o nastavení plateb trvá doposud.

Na začátku vedl ministerstvo krátce tehdejší lidovecký předseda Marian Jurečka. Kandidát strany na ministra Zdeněk Nekula měl na konci roku 2021 pozitivní covidový test, úřadu se proto ujal až na začátku roku 2022. Hned na začátku jeho působení schválila vláda změnu systému výplaty evropských dotací, díky které získávají všichni farmáři na prvních 150 hektarů kolem 3,5 tisíce korun na hektar, tedy mohou získat na jeden podnik na této dotaci kolem půl milionu korun.

Po sérii komunikačních přešlapů vášnivého včelaře, který často verbálně tlačil na obchodní řetězce kvůli cenám potravin, ho v létě 2023 lidovci vyměnili za Marka Výborného. Ten se mimo jiné snažil dotační strukturu ještě změnit, zastavil ho ale odpor zbytku koalice.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ministerstvo-zemedelstvi-jurecka-nekula-vyborny-dotace-lesy.A250504_175837_ekonomika_vals

05 May 2025

Termín: 28. 6. 2025 - 4. 7. 2025

Svaz průmyslu a dopravy ČR chystá podnikatelskou misi do Japonska a na světovou výstavu EXPO 2025.

Delegace během cesty navštíví hlavní město Japonska Tokio a světovou výstavu EXPO 2025 v Ósace. Program zahrnuje podnikatelská fóra, B2B a B2G networking, návštěvu EXPO 2025 a další doprovodné akce, které vytvoří jedinečné příležitosti pro navázání a prohloubení obchodních vztahů. Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou cirkulární ekonomika, podpora udržitelného rozvoje, vodohospodářství a odpadové hospodářství, životní prostředí, prevence a řešení přírodních katastrof.

V případě zájmu se přihlaste do pondělí 12. května 2025.

Další informace zde: https://www.spcr.cz/podnikatelska-mise-do-japonska-s-mzp

05 May 2025

Na webových stránkách letošního 53. ročníku Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2025, který se bude konat ve dnech 18. až 20. května 2025 v Praze, byl zveřejněn Kompletní přednáškový program.

Kromě přednášek bude prezentováno i množství posterových sdělení, jejichž počet můžete ještě rozšířit podáním Přihlášky příspěvku. Registrace účastníků prostřednictvím Přihlášky k účasti je prodloužena do 11. května 2025.

Kromě odborné a senzorické náplně je připraven také společenský a doprovodný program symposia. V pondělí se tak můžeme těšit nejen na slavnostní večeři a společenský večer v Klubu Lávka, ale i na prohlídku národní kulturní památky Betlémské kaple.

04 May 2025

Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském sektoru.

Akce se uskuteční v pátek 16. května 2025 od 10.00 hodin v Národním pavilonu Z, Výstaviště České Budějovice. Kulatý stůl je součástí odborného programu potravinářského veletrhu Czech Food Expo 2025.  

Svoji účast prosím potvrďte na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bližší informace najdete v přiložené pozvánce.

04 May 2025

Potravinářská komora ČR vás v rámci veletrhu Czech Food Expo 2025 zve na seminář o umělé inteligenci v potravinářství.

Kdy: pátek 16. května od 10:00 do 12:00 hod.

Kde: Výstaviště České Budějovice - konferenční sál D, Národní pavilon Z, I. patro

Co získáte?
- Srozumitelný úvod do AI – bez složité techniky, jasně a prakticky.
- Konkrétní příklady nasazení – automatická kontrola kvality či predikce poptávky.
- Akční check-list prvních kroků – co připravit, s jakými náklady a na co si dát pozor.

Přednáší:
Magdaléna Hrubá (Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací)

Vstup zdarma na základě registrace na e-mailu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

04 May 2025

Potravinářská komora ČR vás zve na panelovou diskusi Czech Food Forum v rámci národního potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO 2025.

Kdy: 15. 5. 2025 od 16:00 hod.

Téma: Obchodní příležitosti pro výrobce potravin, příklady dobré praxe, využití prodejen 24/7 a prodejních automatů

Účast na akci je zdarma, podléha však registraci prostřednictvím formuláře.

Více zde.

04 May 2025

Pokuty za klamavé praktiky řetězců jen za první čtvrtletí překonaly celý loňský rok. Podle ministra Vlčka ČOI přitvrdila na jeho pokyn. Pokuty rozdává i Potravinářská inspekce - loni za rekordních 200 milionů korun.

Rekordní pokuty pro řetězce - za první čtvrtletí rozdala Česká obchodní inspekce pokuty za 21 milionů korun - za celý loňský rok to bylo 17 milionů. S pokutami letos přitvrdila i Potravinářská inspekce.

Více k tématu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-pocet-pokut-obchodnikum-roste-za-falesne-slevy-kvalitu-i-znaceni-275672

03 May 2025

Vyhlášení nového národního parku na Křivoklátsku poodhalilo doutnající spor. Část obcí stále hlasitěji kritizuje správu národních parků. Důvodem je podle nich usychající les a obava z požáru. Řešením pak popření národních parků.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-kvuli-suchym-lesum-sili-kritika-narodnich-parku-obce-chteji-vic-rozhodovat-274958

02 May 2025

Potraviny mohou zdražit kvůli vyšším poplatkům za obaly. Od července mají potravináři za recyklaci platit víc a případný růst by nejspíše promítli do konečných cen pro zákazníky. Nutná je změna zákona, kterou ale zřejmě zákonodárci nestihnou schválit.

Například firma Maso uzeniny Polička, která patří mezi největší dodavatele hovězího masa v tuzemsku, spotřebuje na balení stovky tun plastů ročně. Miliony vydají za recyklační poplatky. Pokud vzrostou, zvedne podnik ceny masa. „Musíme toto navýšení započítat do kalkulací našich výrobků, protože jinak bychom nesli tuto zátěž jako jediní v dodavatelském řetězci,“ upozorňuje ředitel pro obchod a marketing Jiří Pejša.

„Politici chtějí levné potraviny, ale naopak svými kroky právě potraviny zdražují,“ poznamenává mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Na reportáž se můžete podívat v článku: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/pripadne-vyssi-poplatky-za-obaly-prodrazi-potraviny-360587

V návaznosti na předchozí semináře, bychom vám rádi představili další sérii obohacujících seminářů Komory, které vám pomohou prohloubit znalosti v sektoru.

Interní auditor systémů bezpečnosti potravin
KDY: 20. května 2025 ZMĚNA TERMÍNU 10. června 2025
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková
On-line přihláška

Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.
Termín:
5hodinové školení, včetně praktického zkoušení, termín a čas záleží na domluvě
Místo konání: podle požadavků
Připravíme individuální cenovou nabídku.

Kromě uvedených kurzů nabízíme i jiná školení. Pokud vás naše nabídka zaujala, rádi s vámi probereme detaily a připravíme kurz podle vašich představ.