Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel je však možné riziko nákazy minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak předejít případným zdravotním problémům z jídla.

Nákup v horku

V letních měsících je důležité, aby se chlazené a mražené produkty nenechávaly v nákupním košíku déle, než je nezbytně nutné. Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu, těsně před odchodem k pokladně.

Pokud se pak jídlo přepravuje v autě, je důležité ho umístit tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 °C. Jakmile se lidé dostanou domů, vše by měli co nejrychleji správně uskladnit. Nejprve chlazené výrobky do lednice. Velký pozor je nutné dát na jídlo určené k přímé konzumaci, například cukrářské nebo lahůdkářské výrobky.

Důležité je také v tropických dnech zamezit prudkému kolísání teploty. Vejce skladovaná při nízké teplotě se při přechodu do horka orosí, naopak například balený chleba se může orosit při přechodu z parného prostředí do chladu. V obou případech je přítomnost vody na povrchu rizikem z hlediska růstu mikroorganismů.

Hygiena je základ

Při nákupu, přepravě i skladování je klíčové udržet syrové potraviny (jako jsou vejce a syrové maso) odděleně od ostatních. Tímto krokem lze předejít možné kontaminaci. Při samotné přípravě pokrmů je vždy nutné používat oddělená prkénka a oddělené nože pro syrové a vařené pokrmy, aby nedošlo k takzvané křížové kontaminaci. Typickým příkladem je krájení syrového masa a následně použití stejného prkénka ke krájení zeleniny do salátu. Stejně tak je důležité pravidelně čistit a dezinfikovat pracovní kuchyňskou desku. Na ní totiž mohou přežívat bakterie ze syrových potravin a snadno tak kontaminovat ty již připravené.

Zejména při v Česku tolik oblíbeném letním grilování je nutné důsledně dodržovat hygienu. Místo, kde leželo syrové maso, nesmí přijít do kontaktu s masem již tepelně zpracovaným. To platí rovněž pro grilovací pomůcky – obracečky, nože, kleště apod. Maso se také nesmí spálit. V černých částech se totiž mohou nacházet karcinogenní látky, proto je vhodné je před podáváním odstranit. Kritické je pak nakládání s masem a dalšími výrobky po ukončení grilování. Rizikové je především několikahodinové skladování v teple a následná konzumace nebo i pozdní chlazení. Pokud grilované potraviny nelze sníst v řádu desítek minut, je vhodné je ihned po zchladnutí přesunout do lednice. Nečekané problémy mohou nastat i tehdy, pokud se delší dobu v teple skladované grilované maso následně zmrazí a konzumuje až po delší době (zejména pokud se pečou velké kusy – kýta, krůta, celá kuřata). V tomto případě nemusí pomoci ani dodatečné tepelné opracování. Některé toxiny, které způsobují zažívací zdravotní potíže, jsou totiž termostabilní.

Samostatnou kategorii pak tvoří ovocné, a především zeleninové saláty. Ne nadarmo se dělají zálivky dostatečně kyselé. Ocet sice pomáhá udržet jinak velmi citlivou potravinu bezpečnou, přesto je vhodné skladování v chladu a spotřebování během několika hodin od přípravy.

V případě nákupu zmrzliny je vhodné především sledovat úroveň hygieny v místě prodeje. Častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá. Pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií. Obecně je lépe se vyhnout stánkům s malou frekvencí výdeje a absencí hygienického zázemí.

Důkladná tepelná úprava potravin

Je důležité dbát na správnou manipulaci s potravinami, které se rychle kazí. Tyto suroviny je vhodné vyndat z chladničky těsně před jejich přípravou. Aby se zničily všechny bakterie, například v mase, je nezbytné důkladné tepelné zpracování. Bakterie salmonely jsou zlikvidovány po minimálně 5 minutách působení teploty alespoň ve výši 75 °C. U větších kusů masa je nutné dbát na to, aby tato teplota byla dosažena rovnoměrně všude, včetně středu masa. V létě je také vhodnější kupovat majonézu hotovou než připravovat domácí ze syrových vajec.

Klíč k bezproblémové cestě

Při cestování do exotických zemí je hygiena potravin a nápojů naprosto zásadní. Pomůže předejít nepříjemným střevním potížím nebo otravám. Doporučuje se pít pouze balenou vodu. To platí i při čištění zubů. Je vhodné vyhnout se kostkám ledu, pokud si člověk není jist jejich původem. Jídlo by mělo být čerstvě a důkladně tepelně upravené. Zvláštní pozornost je dobré věnovat masu, mořským plodům a vejcím. Tyto potraviny je potřeba připravit tak, aby uvnitř nezůstaly syrové části. Opatrnost je na místě i u salátů, zmrzliny a krémových dezertů, které podléhají rychlé zkáze. Ovoce je bezpečnější konzumovat pouze to, které si člověk sám oloupe. Je vhodné vyhnout se bufetům a stánkům s jídlem, kde není zajištěno chlazení nebo hygiena. Doporučuje se jíst tam, kde je vysoká obrátka zákazníků. To je často dobré znamení, že jídlo je čerstvě připravené a pravidelně doplňované. Je vhodné nosit s sebou dezinfekci na ruce. Praktické je mít s sebou i základní léky proti průjmu, probiotika (pro posílení střevní mikroflóry) a rehydratační roztok. V exotických podmínkách platí zlaté pravidlo: „Jezte jen to, co je dobře uvařené, oloupané nebo balené.“

Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

29 June 2025

Zájem o potraviny s hmyzem mezi Čechy roste, větší rozvoj a prodeje ale brzdí zejména skepse lidí a nastavení legislativy. ČTK to řekli zástupci českých firem Crunchy, Sens Food a WormUP, které vyrábějí a nabízejí hmyzí potraviny. V ČR je aktuálně šest zpracovatelů hmyzu pro potravinářské účely. Potraviny s obsahem hmyzu má ve své stálé nabídce i několik obchodních řetězců a některé z nich plánují rozšíření sortimentu hmyzích potravin. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními řetězci.

"Potraviny z hmyzu nebo s přidaným hmyzem tvoří velmi malou část celkové spotřeby potravin, nicméně se jedná o oblast rostoucí. Hlavním motorem zájmu je však především zvědavost a opakovaná konzumace je spíše sporadická," uvedl na dotaz ČTK mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

"Proces schvalování nových druhů hmyzu je poměrně zdlouhavý a náročný, což zajišťuje vysoké standardy bezpečnosti," uvedl Zemánek. Dodal, že hygienické požadavky se neustále vyvíjejí a upravují.

Některé firmy kritizovaly také komplikované označování, kdy musí například upozornit na možnou alergickou reakci na složky, které ve výrobku ani nejsou. "Současná legislativa je spíše na straně přísnosti a obezřetnosti, což je v počáteční fázi zavádění nového zdroje potravy do značné míry pochopitelné a správné," podotkl Zemánek.

Více zde: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-cr-podle-vyrobcu-roste-zajem-o-hmyzi-potraviny-rozvoj-brzdi-legislativa-i-skepse/2692568

28 June 2025

Slevy v akčních letácích se u surovin na grilování letos blíží 30 procentům. Zlevnilo třeba vepřové a díky lepší sezoně také zelenina. Výrazně si připlatit naopak musí třeba milovníci hovězích burgerů, vyplývá z analýzy slevových letáků.

V horkých dnech počátkem léta bývá oblíbenou zábavou mnoha Čechů venkovní grilování. Dobrou zprávou pro ně letos je, že potraviny vhodné na gril ve srovnání s loňským rokem výrazně zlevnily. Nejvíce šly dolů ceny některých druhů zeleniny, jako jsou papriky nebo cukety, levnější jsou i kuřecí prsa nebo vepřová krkovice.

Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/leto-grilovani-potraviny-suroviny-cena-obchody-levnejsi-zelenina-kureci-maso.html

27 June 2025

Vařit podle nových pravidel bude pro školní jídelny od letošního září možnost, povinnost až o rok později. Původně návrh vlády počítal s účinností od září 2025. Nová pravidla se však setkala s kritikou. Dle Svazu měst a obcí povedou některé změny ke zvýšení produkce odpadu, dětem prý jídla nebudou chutnat. Potravinářská komora upozornila, že zavedení změn bude v praxi problematické.

Potravinářská komora nicméně upozornila, že zavedení změn bude velmi problematické. Kvůli množství připomínek a jejich přesunům při vypořádání se podle ní stal materiál nepřehledným. Pozitivní je ale dle ní to, že bude nový spotřební koš, podle kterého školní jídelny vaří, povinné zavést až od školního roku 2026/2027, zatímco od letošního září to pro ně bude pouze možnost, podotkl mluvčí komory Marek Zemánek.

Potravinářská komora nebyla podle Zemánka do diskuse s autory vyhlášky prakticky přizvána, ačkoliv dávala od začátku najevo, že se chce do tvorby spotřebního koše i vyhlášky zapojit, uvedl. „K návrhu se sešel bezprecedentně vysoký počet připomínek, což samo o sobě ukazuje, že materiál nebyl řádně prodiskutován a v praxi určitě narazíme na řadu problémů. Samotné vypořádání navíc proběhlo nestandardně – autoři vyhlášky neumožnili ústní diskusi s těmi, kdo připomínky podali, a vše se řešilo pouze písemně,“ napsal.

Dále zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/skolni-jidelny-dostanou-rok-na-pripravu-novych-receptu-362388

26 June 2025

Interní zprávy v chatu mezi zaměstnanci KFC a následné kontroly dánské veterinární správy odhalily podvody v dánských restauracích řetězce KFC. Podle řady bývalých zaměstnanců používaly různé provozovny v průběhu let speciální trik, takzvané prodlužování, aby mohly kuřecí maso používat co nejdéle. Řetězec tak uzavře všech svých 11 dánských restaurací, dokud nenajde nové franšízanty.

Dále tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/kfc-dansko-uzavreni.A250626_101403_eko-zahranicni_jadv

26 June 2025

Už už to vypadalo, že Renata Černá bude muset za dva měsíce vařit dětem ve školní jídelně podle pravidel, která jako výživová specialistka neuznává. Stát nakonec ustoupil, povinnost vařit podle nové vyhlášky se odkládá o rok, a právě i díky paní Černé. Jejímu boji proti překotným změnám ale chtěly úřady zabránit. "Kdybych mlčela, vyčítala bych si to," říká dnes vedoucí jídelny.

Nová vyhláška přináší podstatné změny. Vedle navýšení luštěnin a ryb přidává do koše také pseudoobiloviny typu quinoy a naopak ubírá brambory. Podle Renaty Černé je to nelogické: "Brambory jsou dostupné, levné, děti na ně jsou zvyklé a výživově nejsou špatné. A místo toho jim máme dávat quinou, kterou dovážíme z ciziny, u nás neroste a děti na ni nejsou zvyklé."

"K návrhu se sešel bezprecedentně vysoký počet připomínek, což samo o sobě ukazuje, že materiál nebyl řádně prodiskutován a v praxi určitě narazíme na řadu problémů. Samotné vypořádání navíc proběhlo nestandardně - autoři vyhlášky neumožnili ústní diskusi s těmi, kdo připomínky podali, a vše se řešilo pouze písemně," sdělil MF DNES mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Dále zde: https://magazin.aktualne.cz/stat-chtel-umlcet-kritiku-nove-vyhlasky-vedouci-skolni-jidel/r~2f768830476811f0bf960cc47ab5f122/

25 June 2025

Když si přinesete voňavý bochník chleba z obchodu, nenechávejte ho v mikrotenovém sáčku. Takto uložený bochník velmi brzy podléhá plísním. Jak ho nejlépe uchovat?

„Když si přinesete voňavý, možná ještě vlažný chleba domů z obchodu, položte ho volně na čistou utěrku a nechte vydechnout. Čerstvý chleba má v sobě hodně vlhkosti, proto není dobré dávat ho do igelitu. Po vydechnutí zabalte chleba do utěrky a uložte do spíže,“ radí Stanislav Janíček.

K tématu zde: https://pardubice.rozhlas.cz/jak-uchovavat-chleba-a-proc-je-lepsi-pect-ho-v-klasicke-troube-radi-chlebovy-9502795

24 June 2025

V roce 2024 se spotřební daň na lihoviny zvýšila o deset procent. O stejnou výši narostla i letos a v roce 2026 se očekává další zvýšení o pět procent. Výrobci destilátů ale nesouhlasí a upozorňují, že další druhy alkoholu v takové míře zdaněné nejsou.

„Zvýšení spotřební daně výhradně na lihoviny považujeme za diskriminační a ukázalo se zcela neúčinné,“ řekl na tiskové konferenci prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Pavel Dvořáček, který je zároveň generálním ředitelem společnosti Rudolf Jelínek. Poukázal na to, že více než patnáct procent peněz, jež mohl stát na spotřební dani získat, se ztrácí kvůli černému trhu. To činí přibližně 1,5 miliard korun ročně.

Lidé podle něj začali preferovat domácí pálení a nákup alkoholu v zahraničí či na nelegálním trhu. Německo nebo Rakousko mají totiž spotřební daň o 25 procent nižší. To dokládá i fakt, že v tuzemsku trvale klesá oficiální prodej destilátů, který byl v roce 2024 nejnižší za posledních deset let. Podle statistických údajů ovšem neklesla jejich spotřeba.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/lihoviny-spotrebni-dan-alkohol.A250624_124153_ekonomika_elsy

23 June 2025

Před devíti lety se Britové rozhodli pro vystoupení z Evropské unie. Podle nejnovějšího průzkumu s rozhodnutím třetina oslovených Britů stále souhlasí, přes 50 procent naopak vystoupení z Evropské unie lituje.

​Odchod z Evropské unie snížil o zhruba 20 procent export průmyslových a zemědělských výrobků a Británie přišla odhadem o 13 procent investic. Zajistila si ale naopak možnost dojednávat vlastní obchodní dohody. 

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/618966-pred-deviti-lety-rozhodli-britove-o-odchodu-z-eu-vetsina-z-nich-toho-lituje

23 June 2025

Jsou rodiny, ve kterých se nevyhazuje takřka nic a dbají, aby každá potravina byla využita na maximum. Takových je u nás ale jen málo. Ostatní Češi klidně jídlo vyhazují, průměrně za 4 636 Kč ročně na osobu!

Jak vyhodit minimum?

Plýtvání potravinami v domácnosti můžete zamezit několika jednoduchými kroky:

1. Kupujte jen to, co opravdu spotřebujete.

2. Plánujte si jídla dopředu a pravidelně kontrolujte zásoby v lednici a spíži.

3. Správně skladujte potraviny, abyste prodloužili jejich trvanlivost.

4. Využívejte i zbytky – z odřezků zeleniny a masa lze připravit výborný vývar, ze staršího pečiva krutony nebo strouhanku.

Více zde: https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/225337/cesi-si-sice-stezuji-na-drahotu-ale-rocne-vyhodime-jidlo-za-tisice.html

23 June 2025

V rozpočtu pro Národní lesnický institut, který vznikl z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, chybí 70 milionů korun jenom na platy nových úředníků. O rok odsouvaná nová povinnost pro firmy vykazovat kvůli snaze o potlačení odlesňování původ výrobků ze dřeva, sóji nebo masa ze skotu tak naráží v ČR na další problém. Zatím totiž není jasné, zda se najdou peníze na kontroly podnikatelů ze strany státu.

Do nejvyššího rizika, kde je potřeba kontrolovat devět procent zboží z těchto kategorií, se dostaly pouze Bělorusko, Severní Korea, Myanmar a Rusko. Do běžného rizika pak 50 států jako Brazílie, Indonésie nebo Malajsie, u nich se budou muset kontrolovat tři procenta zboží. A do nízkého rizika pak 140 zemí včetně všech 27 států EU. V nich se musí kontrolovat procento vývozu.

Potravinářská komora ČR už loni proti byrokratické novince brojila, podle jejího mluvčího Marka Zemánka je rozřazení států „zajímavé“. „Naše pozornost se přirozeně upíná k tropickým deštným pralesům a oblastem, kde dochází k nejmasivnějšímu absolutnímu úbytku lesů, jako je Jižní Amerika nebo jihovýchodní Asie. To však jen podtrhuje šíři problému, který se neomezuje pouze na tropy, ale je ovlivněn celou řadou faktorů včetně nelegální těžby, nedostatečné správy a existenčních potřeb obyvatelstva,“ sdělil.

Komora mimo jiné právě propaguje zavedení nové kategorie zemí, kde by byly požadavky na prokazování neodlesňování ještě jednodušší. „Dále navrhuje, aby se prokázání neodlesňování vyžadovalo jen při prvním uvedení zboží na trh v EU. Všichni, kdo s danou surovinou pracují dál, už by neměli mít žádné další byrokratické povinnosti,“ dodal.

Více v článku: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/odlesnovani-narizeni-evropska-komise-penize-kontrola.A250622_195325_ekonomika_vals

22 June 2025

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha si vás dovoluje pozvat na odborné školení Mgr. Samuela Rybnikára, Ph.D. "Soudní rozhodnutí v oblasti označování potravin a jejich dopad do praxe".

Kdy: v úterý 9. září 2025 od 9:00 do 16:00

Kde: VŠCHT Praha, Technická 5, budova B

Cena: 3 750 Kč

Školení bude zaměřeno na praktický výklad pravidel pro označování potravin dle platné legislativy EU. Účastníci se seznámí s nejčastějšími pochybeními i s příklady z praxe. Zvláštní pozornost bude věnována významným soudním rozhodnutím, která ovlivnila výklad a aplikaci předpisů v oblasti označování potravin. Součástí bude také návod, jak relevantní soudní rozhodnutí vyhledávat, jak s nimi dále pracovat a jak správně interpretovat jejich obsah. Výklad je určen pracovníkům  v potravinářství, státní správě i kontrolním orgánům.

Registrace: https://forms.office.com/e/ntkZRgLW5u

Kontaktní osoba: Ing. Eva Rudolfová – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22 June 2025

Pozvánka na "Česko-egyptské podnikatelské fórum", které organizuje Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Velvyslanectvím Egypta v Praze. 

Termín: v úterý 1. července 2025 na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (Na Františku 32, Praha 1) 

Egyptská delegace bude vedena ministrem investic a zahraničního obchodu p. Hassanem El Khatibem. Seznam podnikatelské delegace prozatím není k dispozici. Fórum se uskuteční v anglickém jazyce, účast není zpoplatněna, je však podmíněna registrací. 

Registrovat se můžete pod tímto odkazem nejpozději do 25. června 2025. Předběžný program fóra naleznete zde.

22 June 2025

Po americkém úderu na Írán stouplo riziko zablokování klíčové dopravní tepny Hormuzského průlivu. To by zvýšilo ceny ropy. Krom těžařů by to pomohlo i Rusku. Spojené státy by taková odveta nezasáhla. Zabolela by naopak Čínu.

Dražší ropa se prakticky okamžitě přelije do cen benzinu a nafty. „Přestože jsou zásobníky ještě plné benzinu a nafty, které jsou zpracované ještě za levnější ropu, tak k přecenění dochází okamžitě. Myslím si, že už v pondělí uvidíme nové ceníky,“ říká Pavel Peterka, hlavní analytik XTB.

Dražší paliva bezprostředně ovlivní ceny dopravy. A ta se promítne do cen veškerého zboží. Dozvuky blízkovýchodního napětí poznáme i na cenách potravin.

„Doprava je samozřejmě nejviditelnější, ale ropa a zemní plyn vstupují třeba i do výroby průmyslových hnojiv, tedy do nákladů v zemědělství. Výhoda zemědělství je ale v tom, že by se to s velkou pravděpodobností nemělo projevit teď do podzimu, ale až v následující produkční sezoně,“ líčí Lacina.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ceny-vseho-mohou-vyletet-nahoru-svet-ceka-na-reakci-iranu-279851

21 June 2025

Ceny potravin v posledních letech vyletěly prudce nahoru. To platí i pro ovoce a zeleninu. Proto mnozí lidé začínají dávat přednost samosběrům. Na polích se za výhodnou cenu dá nasbírat prakticky cokoliv. Na jihu Moravy v těchto dnech začala sklizeň česneku.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/618640-zacina-samosber-cesneku-lide-si-ho-oblibili-hlavne-kvuli-nizkym-cenam

20 June 2025

Ceny potravin zůstávají tahounem české inflace a podle odborníků porostou i nadále. Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček a místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář se ve studiu CNN Prima NEWS shodli, že extrémní rozdíly mezi běžnými a akčními cenami potravin deformují trh a vytvářejí iluzi dostupnosti. Český zákazník je podle nich závislý na slevách, což obchodní řetězce zneužívají ke své marketingové výhodě.

Extrémní rozdíl mezi běžnými a akčními cenami ilustroval místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář. „Kuřecí maso je senzitivní položka. Řetězce ho používají jako marketingový tahák, prodávají ho pod nákupní cenou. Někdy je rozdíl mezi běžnou a akční cenou i více než 50 %,“ upozornil.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/potraviny-tahnou-inflaci-nahoru-cesi-kupuji-hlavne-ve-slevach-rikaji-experti-477419

19 June 2025

Hnutí STAN ve svém novém programu do nadcházejících voleb slibuje zavedení daně na slazené nápoje. Starostové argumentují tím, že chtějí zdravější zemi a vybrané peníze se investují do výstavby sportovišť a cyklostezek. Studie Liberálního institutu ale varuje, že by opatření postihlo zejména nízkopříjmové občany, kterým by zdražila nápoje. Příklady ze zahraničí navíc ukazují, že státy od této daně spíše ustupují.

S novou daní nesouhlasí ani Potravinářská komora, která nápad kritizuje dlouhodobě. „V Česku spotřeba slazených nápojů dlouhodobě klesá a výrobci soustavně reformulují svoje výrobky, zejména snižují množství cukru. Neuvážené zdanění nezaručí snížení konzumace, nezbytné je naopak edukovat spotřebitele,“ sdělili představitelé komory v prohlášení.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/stan-chce-zavest-novou-dan-ze-slazenych-napoju-jde-to-proti-zdravemu-rozumu-rika-ekonom-477892

19 June 2025

Zatímco loni se touto dobou vejce v obchodech prodávala v průměru za čtyři koruny, nyní vyjdou skoro na dvojnásobek, když stojí kolem sedmi korun. Zlevnění nepřišlo ani po svátcích jara, jak někteří ekonomové doufali. V mnoha supermarketech se objevují podobné ceny 69,90 korun za balení deseti vajec, ale prodávají se i vajíčka za deset korun kus. Zemědělci šli přitom po Velikonocích s cenou dolů.

„Na cenu má vliv i zdražující krmivo pro nosnice. Zkrátka okolnosti, které mají vliv na cenu vajec, jsou bohužel nepříznivé,“ komentoval také mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

„Zajímavé je, že probíhá cenové následování. Vejce kategorie M po deseti lze ve všech supermarketech pořídit za 69,90 koruny,“ upozornil Zemánek.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vyrobci-po-velikonocich-zlevnili-vejce-obchody-stale-drzi-cenu-vysoko-40525083

19 June 2025

Vajíček z neklecových systémů není aktuálně na evropském trhu dostatek, říkají půl roku před termínem, dokdy se většina řetězců zavázala k opuštění vajec od nosnic v klecích, zástupci obchodních řetězců. Naopak některé řetězce potvrdily, že termín stihnou, například nově Lidl.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek připomíná, že producenti vajec na tuto situaci upozorňovali a varovali supermarkety před nereálnými sliby. „Ty si sice mohou slibovat cokoli, ale realita trhu je jiná a klecová vejce se jen tak nevytratí,“ sdělil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vejce-klecovy-chov-retezce-ceny.A250618_103007_ekonomika_ven

19 June 2025

Až půjdete do obchodu, schválně se rozhlédněte: kolik lidí si mezi regály pročítá etikety? Moc jich nejspíš nenapočítáte, většina nakupujících skládá zboží do košíku automaticky. „Z etikety přitom o výrobku vyčtete úplně všechno,“ říká Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství. Mluví taky o plýtvání potravinami či správné manipulaci s nimi nebo o tom, zda v dohledné době začneme konzumovat hmyz.

Celý rozhovor je k dispozici zde: https://reportermagazin.cz/93162/kazde-vyhozene-jidlo-je-ostuda-rika-odbornik-cesi-jsou-ve-srovnani-s-evropou-relativne-zodpovedni/

18 June 2025

Nejdřív alarmující čísla, pak spousta pozitiv. Bohatá část populace ve velkém plýtvá jídlem. Naproti tomu uvědomělé skupiny lidského druhu čím dál větší část nespotřebované potravy zachraňují, aby se přece jen zkonzumovala. Oba tyto procesy něco stojí. Zdá se, že se těmto výdajům nedokážeme vyhnout. Společnost žijící ve velkých komunitách jinak než ekonomicky „náročně“ žít neumí. Na záchranu jídla, jehož výroba něco stojí, vydává další peníze.

Člověk, aby přežil, musí získávat energii z jídla. Přitom si zdroje, bez něhož zemře, nijak zvlášť neváží. Organizace World Food Programme například tvrdí, že pětina vyrobených potravin přijde vniveč dřív, než je někdo zkonzumuje. 

Dále zde: https://ekonom.cz/c1-67750970-lednicka-zradila-lidstvo-odstartovala-nadbytek-a-s-nim-i-plytvani-jidlem-podivali-jsme-se-na-to-jak-znacnou-cast-zachranit

17 June 2025

V srpnu 2026 začne platit Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 2025/40 o obalech a obalových odpadech. Tak jako jiná nařízení a směrnice z Bruselu, i tento předpis přináší řadu změn a omezení jak pro dodavatele, tak pro spotřebitele.

Hlavním cílem nařízení je omezit od roku 2030 množství jednorázových plastových obalů a podporovat znovupoužitelné obaly. Pro spotřebitele to přináší výraznou změnu v tom, jakým způsobem budou nakupovat balené zboží, vysvětlila pro Epoch Times jedna z našich největších odbornic na tuto tématiku, ředitelka Obalového institutu Syba, Iva Werbynská.

Výrobci obalů a dovozci se budou muset připravit také na zvýšenou administrativní zátěž. Při uvádění výrobků na trh se totiž budou muset zaregistrovat do národních registrů obalů v každém členském státě, kde své produkty dodávají.

„To znamená nejen jednorázové poplatky a časovou investici spojenou se založením účtů, ale i průběžné náklady na vedení a aktualizaci dat,“ uvedla Werbynská s tím, že ruku v ruce s tím čeká firmy pravidelné vykazování dat. „V mnoha státech se očekává čtvrtletní či roční podávání elektronických výkazů, které musí být v přesně stanoveném formátu,“ vysvětlila.

Vedle přímých nákladů na změnu technologie balení, registrace a poplatky, vzniknou společnostem i nepřímé náklady jako školení zaměstnanců, interní audity, spolupráce s poradenskými či právními firmami a případné sankce za pozdní či chybná podání.

K tématu zde: https://www.epochtimes.cz/2025/06/17/zdrazeni-rozhodne-nebude-jen-kosmeticke-upozornuje-na-dopady-obaloveho-narizeni-eu-odbornice/

17 June 2025

V Česku roste počet obchodů, které se zaměřují na levné potraviny. Nabízejí přebytky, zboží s poškozeným obalem nebo blížícím se datem spotřeby. Češi si tyto obchody chválí. Kupují hlavně uzeniny a výrobky z mléka.

Podle Potravinářské komory ale mohou být takové obchody pro malé prodejce, zejména v menších městech, likvidační. "Když řetězec prodá maso za 80 Kč za kilo, ačkoli ho nakoupil za 100 Kč, spotřebitel se domnívá, že 80 Kč za kilo je běžná cena. Následně pak vnímá cenu 120 Kč v místním řeznictví, což je reálná průměrná cena, jako přemrštěnou," varuje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

K tématu tady: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/617908-v-cesku-se-rozmahaji-obchody-s-levnym-jidlem-lide-tam-usetri-tisice-mesicne

16 June 2025

Tuňák, fazole, kukuřice, rajčatový protlak anebo nejrůznější masové směsi v konzervách a plechovkách jsou v USA nejčastěji prodávané potraviny. Jejich cenovou dostupnost ale do budoucna ohrožují Trumpova padesátiprocentní cla na dovoz hliníku a oceli, která vstoupila v platnost 4. června, píše The Guardian.

Odborníci říkají, že konzervované produkty v USA mohou v příštích týdnech zdražit až o 15 procent. To by byla obrovská rána především pro nízkopříjmové domácnosti. Republikáni navíc už nyní prosazují historicky největší škrty ve federálních programech potravinové pomoci, na kterých jsou miliony Američanů závislí. Přitom redukce cen potravin se řadila k hlavním předvolebním slibům Donalda Trumpa.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/potravinova-bezpecnost-usa-potraviny-zasoby-trump-cla.A250616_115946_eko-zahranicni_jla

16 June 2025

Tempo zdražování zemědělských komodit zrychlilo. A s ním i perspektiva, že se dražší skot, obilí i mléko v příštích měsících přelijí do nárůstu cen potravin.

Ceny zemědělských výrobců, které ukazují, za kolik své produkty prodávají farmáři ke zpracování na potraviny, v květnu vzrostly o 15,7 procenta. Podobně stouply už v dubnu a jednalo se o výrazné zrychlení růstového tempa, které tím pokračuje.

O přelévání do cen potravin už ostatně mluví i jejich výrobci. Potravinářská komora ČR tvrdí, že se ocitla mezi mlýnskými kameny, kde na jedné straně navyšují ceny farmáři, na té druhé obchod tlačí na nízké ceny, a to i díky možnosti dovážet levněji ze zahraničí.

„Výrobci potravin byli zpočátku nějakou dobu schopni absorbovat zvýšené náklady, nicméně dlouhodobě je tato situace neudržitelná a musí dojít k navýšení jejich ceny. Nejde totiž jen o růst výkupních cen komodit. Současně se zvyšují i poplatky za obaly a odpady a výrazně rostou i mzdy v celém sektoru. Tato kumulace nákladů vytváří pro potravináře enormní tlak,“ vysvětlil mluvčí Marek Zemánek.

Více tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-farmari-prudce-zdrazuji-behem-par-mesicu-se-tak-mohou-zvednout-i-ceny-potravin-279276

15 June 2025

Školní jídelny mají od září vařit zdravěji. Po prázdninách totiž začne platit novela vyhlášky o stravování. Přestože do nabytí účinnosti zbývají necelé čtyři měsíce, zásadní připomínky zůstaly bez odpovědi, uvedla Potravinářská komora (PK) pro CNN Prima NEWS. To může mít pro výrobce vážné následky. Vyhláška podle nich například zahrnuje i takové položky, které vůbec nejsou na trhu a není možné je vyrobit. Dodavatelé se zase strachují o zakázky. Obědy navíc s novelou podraží.

„Je to alarmující,“ řekl mluvčí PK Marek Zemánek pro CNN Prima NEWS. „Výrobci se ocitnou pod obrovským časovým tlakem a budou čelit závažným ekonomickým důsledkům kvůli nemožnosti zpracovat nebo prodat stávající zásoby,“ objasnil.

Potravináři si již dříve stěžovali, že s nimi návrh novely vyhlášky nikdo nekonzultoval. Ačkoliv připouštějí, že je stravovací systém v Česku zastaralý a potřebuje změnu, předcházet by jí měly diskuse všech zainteresovaných stran.

Návrh má podle odborníků své mouchy. Například zmínění potravináři si stěžují na to, že vyhláška obsahuje potraviny, které vůbec nejsou na trhu. „Například u filé je požadovaný takový podíl soli, že produkt s tímto limitem nikdo nevyrábí,“ namítl Zemánek. „Ostatně není ani technologicky možné takový výrobek vyrobit. Sůl se totiž přirozeně vyskytuje v rybí svalovině,“ doplnil.

Vyhláška jídelnám stanovuje také minimální podíl biopotravin, na to však Česko aktuálně nemá podmínky. Ekologické produkty se k nám tak budou muset dovážet. „V situaci, kdy se zdůrazňuje lokálnost, je to naprosto nelogické,“ okomentoval Zemánek. „Jde o čistý protimluv, popírá veškeré snahy o podporu místních zdrojů.“

Více zde: https://cnn.iprima.cz/nebezpecny-experiment-broji-odbornici-proti-novele-o-skolnich-jidelnach-zaplati-ji-rodice-475234

14 June 2025

Česko čeká od července zdražování potravin. Jejich výrobcům totiž stoupnou náklady na obaly kvůli zvýšení poplatku za recyklaci. Změnu zákona, která mohla zvyšování poplatků zvrátit, poslanci neschválili. Stalo se tak přesto, že podle společnosti EKO-KOM, která poplatky dostává, zvyšování cen není potřeba.

"Od července se navyšují poplatky za obaly o 13 procent. Týká se to celého sektoru potravinářství. Nejvíce mlékařů a masařů. Půjde o desítky haléřů až jednotky korun," varoval mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Poplatky za obaly už přitom rostly výrazněji v minulých letech. "Autorizované obalové společnosti se navyšuje roční fond, a to z 25 procent na 50 procent ročních nákladů," sdělil Zemánek.

Změnu mohli schválit poslanci, jenže to neudělali. "My na tento problém upozorňujeme již dva roky, do současné chvíle jsme napsali přes 70 dopisů, bohužel od politiků vidíme jen maraton ignorace," prohlásil Zemánek. 

Reportáž k tématu v článku: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/617456-potraviny-pristi-mesic-zdrazi-poslanci-to-mohli-zvratit-ale-neudelali-to

13 June 2025

Chodí do třetího ročníku oboru řezník-uzenář, na soutěžích sbírá úspěch za úspěchem, stala se i mladou řeznicí roku v Česku. Anna Kachtíková, studentka Integrované střední školy ve Valašském Meziříčí, je jednou z nositelek naděje, že tento tradiční obor v Česku ani v budoucnu nezanikne.

Bez nadsázky lze říct, že každý student, který se do Valašského Meziříčí přihlásí na řezníka-uzenáře, je pro školu požehnáním. Nikde jinde v kraji se tento obor neučí. Před lety měli v jednom ročníku dokonce třináct žáků, což ale byla výjimka. Nyní je třeba v prvním ročníku jen jeden.

S nedostatkem studentů mají pomoci i finance. Na praxi v nedaleké společnosti MP Krásno, která patří k největším zpracovatelům masa v Česku, si žáci v Meziříčí vydělají až šest tisíc korun měsíčně. Peníze formou stipendií dostávají také od kraje v jednotlivých ročnících. Řádově jde o stokoruny měsíčně.

Po absolvování je pak čeká nástupní mzda na bourárně masa zhruba ve výši průměrného platu v kraji, tedy kolem 40 tisíc korun. Se zkušenostmi ale jde nahoru a v soukromém podnikání jde vydělat ještě víc.

Více zde: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/valasske-mezirici-reznik-uzenar-stredni-skola-remeslo-ucni.A250610_855978_zlin-zpravy_epfoj

12 June 2025

Na začátku června skončilo uvolnění celních kvót pro dovoz ukrajinského obilí, cukru, drůbeže a dalších komodit do EU. Evropské komisi se nepodařilo dojednat stálou variantu ohledně liberalizace obchodu s Ukrajinou. Podle dřívějšího vyjádření ukrajinských představitelů konec režimu bude pro Ukrajinu znamenat exportní ztrátu kolem tří miliard eur, tedy téměř 75 miliard korun.

Česká Potravinářská komora pak zdůrazňuje, že jakákoliv pomoc Ukrajincům nesmí znamenat likvidaci českých podniků. „Nesmí se už opakovat katastrofa, jako například nedávné uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, které bylo mimo jiné zapříčiněno právě levnými dovozy z Ukrajiny. I když se dovozy cukru mohou zdát objemově malé, narušily celý východní trh, kde je situace již tak obtížná,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek. Podle něj bude nové řešení pravděpodobně platit až od příštího roku.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ukrajina-eu-dovoz-zemedelstvi-potraviny-agrarni.A250611_184515_eko-zahranicni_drh