Zahřát se poctivým hovězím vývarem vyjde letos v zimě výrazně dráž než loni. Přední hovězí s kostí, ze kterého se tradiční polévka vaří, zdražilo oproti loňsku téměř o třetinu. Hlouběji do kapsy musí lidé sáhnout i při nákupu drůbeže a vepřového. Vyšší ceny dělají potíže také majitelům restaurací. Problém se netýká jen Česka, ale celé Evropy.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že za posledních pět let v Evropě ubyly miliony kusů dobytka. „Mladá generace často nejeví zájem o fyzicky náročný a časově vyčerpávající chov dobytka, což vede k tomu, že mnoho menších či rodinných farem nemá nástupce a je nuceno ukončit chov,“ řekl Zemánek.

Na světovém trhu podle něj výraznou roli hraje zvýšení dovozů do Číny. „Čína se stala jedním z největších světových dovozců hovězího masa a její dovážený objem se v posledních letech více než zdvojnásobil,“ upozornil. Důvodem je podle něj změna spotřebitelského chování, kdy čínská populace bohatne a víc lidí si může dopřát dražší hovězí maso. Roli sehrál i africký mor prasat. Ačkoli se chovy prasat povedlo obnovit, část zákazníků začala trvale kupovat jiné druhy masa, včetně hovězího.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného masa. Pokud bude tento cenový trend pokračovat, hovězí se z běžné potraviny stane luxusní záležitostí,“ uzavřel Zemánek.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-hovezi-jako-luxus-maso-a-uzeniny-v-cesku-zdrazuji-40548477

16. listopad 2025

Některé potraviny používané tradičně o Vánocích budou letos levnější než v minulých letech. Za jiné si však budeme muset připlatit. V porovnání s rokem 2023 jsou dražší vejce i máslo. Oproti tomu brambory prudce zlevnily. Přesto můžeme očekávat, že za štědrovečerní večeři zaplatíme více než v minulosti.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/budou-letos-vanoce-znovu-drahe-podivejte-se-kolik-bude-stat-vanocka-nebo-bramborovy-salat-491141

15. listopad 2025

Až do trpkého konce bojoval obchodní řetězec Albert proti pokutě 200 tisíc korun, kterou dostal od České obchodní inspekce za uvádění klamavé slevy. Konkrétně obchod lákal na slevu 44 procent na zrnkovou kávu, ale výsledná cena byla ještě o dvacet korun vyšší než ta nejnižší, za kterou obchodník prodával to samé zboží v uplynulých třiceti dnech.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-albert-v-lakave-akci-nabizel-velkou-slevu-na-zrnkovou-kavu-klamani-zakazniku-rozhodl-soud-40549063

14. listopad 2025

Trumpova administrativa pracuje na dalších výjimkách z uvalených cel. Nyní by se měly týkat potravin, které v USA neustále zdražují. Hovoří se hlavně o citrusech a hovězím masu. Američtí farmáři ale případné výjimky kritizují a říkají, že takový krok by odporoval avizovanému plánu Donalda Trumpa na návrat zemědělské produkce a průmyslové výroby zpět do USA.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/donald-trump-usa-cla-ceny-potravin-spojene-staty-vyjimky.A251114_122000_eko-zahranicni_jla

13. listopad 2025

Agrovoltaické systémy představují ekologicky přínosný způsob zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jde o solární systémy umožňující na stejné ploše současně vyrábět solární energii a pěstovat zemědělské plodiny. Agrovoltaické elektrárny je ideální instalovat na trvalých kulturách, jako jsou chmelnice, vinice nebo ovocné sady. Velký potenciál mají i lesnické školky a zahradnické provozy.

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67812410-fotovoltaika-na-zemedelske-pude-nemusi-budit-pohorseni-zastineni-panely-mohou-zemedelci-vyuzit-k-produkci

12. listopad 2025

Cena vajec v posledních letech stoupá a nezdá se, že by měla mít důvod k poklesu. Nyní v říjnu stálo podle Českého statistického úřadu desítkové balení již přes 48 korun. Loni touto dobou stálo deset vajec 36 Kč, meziročně tak vejce zdražila o třetinu. Od nového rok se největší obchodní řetězce chystají přitvrdit s ekologickými požadavky, zákazníci by si tak ve většině supermarketů neměli ani ve slevových akcích koupit tzv. trojková vejce, tedy vejce z klecí.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-vejce-chov-obchod.A251111_150518_ekonomika_drh

12. listopad 2025

Členské země Evropské unie se na poslední chvíli snaží oddálit již přijaté nařízení proti odlesňování, které zavádí povinnost pro obchodníky s exotickými produkty prokazovat, že se nepodílejí na odlesňování tropických krajin. Ve středu by se měl sejít výbor stálých zástupců členských zemí (Coreper) s cílem potvrdit záměr Rady Evropské unie nařízení o rok odložit. Vše by poté měl do konce měsíce posvětit Evropský parlament.

Evropská komise schytává kritiku za to, že opakovaně slibuje ať už odklad nové povinnosti, nebo aspoň její zjednodušení, ale nic z toho zatím stále není jisté. „Tohle není byrokracie, to je amatérismus. Ještě před pár týdny komise avizovala odložení a nyní nám předložila návrh, který je výsměchem všem podnikatelům,“ uvedla například na konci října prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, když vyšlo najevo, že slibovaný odklad nebude.

O tématu zde: https://archiv.hn.cz/c1-67810580-tlak-na-odklad-narizeni-o-odlesnovani-sili-a-casu-je-malo-jednat-budou-zastupci-clenskych-zemi-i-europarlament

11. listopad 2025

Evropská unie by měla podporovat udržitelnost potravinářství bez nadměrné byrokracie, která snižuje konkurenceschopnost evropských firem. Shodli se na tom 5. listopadu účastníci konference Potravinářské komory ČR.

Udržitelnost a ohleduplnost jsou důležité, ale musí být vyvážené s ekonomickou realitou, uvedla na konferenci prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

„Diskuze o udržitelnosti a klimatických změnách v potravinářství probíhá velmi intenzivně, jak na české úrovni, tak na evropské,“ řekla a dodala:. „Ale nesmí to být na úkor konkurenceschopnosti, ta se v dokumentech EU poslední dobou zmiňuje velmi často.“

Upozornila i na konkrétní nařízení, jejichž zmírnění je podle ní zásadní – například ESG reporting nebo evropské nařízení o odlesňování. „Požadovat po malých chovatelích v České republice, aby dokládali, že svůj skot chovají na neodlesněných oblastech, v zemi, kde se zalesňuje a kde se od roku 1970 zasadilo 150 tisíc hektarů lesa, mi připadá trochu zvláštní,“ uvedla.

Dále zde: https://www.epochtimes.cz/2025/11/11/potravinari-volaji-po-byrokratickem-detoxu-udrzitelnost-ano-ale-s-rozumem-rekli-na-konferenci/

11. listopad 2025

I když si na Vánoce ještě pár týdnů počkáme, přesto jsou přípravy vánočního cukroví v plném proudu. Kdo ho raději kupuje od cukrářů, má nejvyšší čas je objednat. Každopádně si za to domácí i kupované letos připlatíme.

Podle odborníků nejvíce nahoru poskočily ceny vajec. „A to z několika důvodů: Rostou náklady na krmivo, dále to jsou energie a připočíst také musíme změnu ustájení,“ poodhalil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/nejvyssi-cas-objednat-si-cukrovi-ceny-letos-vyleti-nahoru-za-co-si-nejvic-priplatite-490875

11. listopad 2025

Potravinářská komora ČR v dopise vyzvala europoslance, aby odmítli návrh Evropské komise na změnu nařízení proti odlesňování. Komora upozorňuje, že systém není dostatečně připravený ani po loňském ročním odkladu. Navrhované úpravy vnášejí do podnikatelského prostředí značnou právní nejistotu a znevýhodňují zejména malé a střední podniky.

Od 30. prosince 2025 budou muset střední a velké podniky nově sledovat a prokazovat, zda jejich produkty nepocházejí z oblastí, kde došlo k odlesňování. V Česku k němu přitom nedochází, naopak zalesněná plocha u nás trvale roste. Nařízení se o půl roku později, od 30. června 2026, bude vztahovat i na malé podniky. Evropská komise v říjnu navrhla, aby se lhůta pro malé podniky posunula o dalších šest měsíců na 30. prosince příštího roku. Komora požaduje odklad o rok pro všechny podniky a zásadní zjednodušení nařízení proti odlesňování, včetně zavedení kategorie zemí se zanedbatelným rizikem.  

„Představa, že mikro a malé podniky budou mít roční odklad na plnění nařízení, je zcela iluzorní. Již od prvního dne budou střední a velké podniky v dodavatelském řetězci požadovat po svých malých dodavatelích kompletní prokázání náležité péče. Paradoxně se tak nařízení dotkne malých podniků nejvíce a nejdříve, což může vést k jejich znevýhodnění na trhu,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.  

Původně se přitom počítalo s tím, že se platnost nařízení o rok odloží, a zákonodárci mezitím navrhnou mírnější verzi. S tímto plánem souhlasila i eurokomisařka pro životní prostředí Jessica Roswall. Evropská komise však nakonec rozhodla, že další odklad už nenavrhne.

Potravinářská komora dopisem požádala europoslance o podporu odkladu o další rok a upozorňuje, že pokud instituce EU odložení neschválí, hrozí zcela vážně kolaps dodávek u některých vybraných komodit. Několik týdnů před spuštěním totiž stále selhává informační systém Evropské komise a vygenerování jediného geolokačního kódu trvá přibližně deset minut. Při nahrávání milionů položkových čísel v celé Unii bude systém nefunkční.

Komora intenzivně komunikuje se všemi články dodavatelského řetězce. Panuje shoda, že nikdo není na nové povinnosti plně připraven. Ve všech segmentech vládne nejistota. Legislativa je nejasná a praktické postupy prokazování náležité péče v terénu neexistují. Všechny subjekty v řetězci doslova tápou.

„Bruselští úředníci jsou naprosto odtrženi od reality běžného provozu. Měli by jet do provozů, navštívit malé a střední zemědělce a zpracovatele. Jen tak pochopí, s jakými problémy a byrokratickou zátěží musí podniky denně zápasit. Tohle nařízení není ochrana světových lesů, ale jen další problém, který firmám zvýší náklady,“ dodala prezidentka Večeřová.

Potravináři se aktivně chtějí podílet na úsilí, které povede k omezení globálního odlesňování. Zdůrazňují však, že veškeré postupy musí být v praxi reálně proveditelné, nesmí narušit plynulost dodávek potravin a nesmí poškozovat konkurenceschopnost evropských hospodářských subjektů ve srovnání s konkurenty ze zemí mimo EU.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace opačná, lesů každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

10. listopad 2025

Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny si vás dovolují pozvat na výroční konferenci na téma Brání ochrana názvů potravin živočišného původu inovacím?

Kdy: 3. prosince 2025 (9:00 až 14:00 hod.)
Kde:
Národní zemědělské muzeum, velký sál

Moderuje: Jan Pivoňka - předseda Výboru pro kvalitu potravin, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR

V každém bloku budou 4 prezentace (10 minut) a panelová diskuse (40 minut).

Program:

9.30 – 11.00 hodin    

I. blok - Inovace pod tlakem tradice
(Marta Nováková - Rohlík.cz, Petr Beneš - MZe, Rostislav Brzobohatý - Mewery, Roman Kříž - Bene Meat)

11.00 – 12.00 hodin

Slavnostní předávání certifikátů - Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku 2025

12.00 – 13.30 hodin 

II. BLOK - Není burger jako burger - Vědí zákazníci, co kupují?
(Lukáš Zlatohlávek - 1. LF UK, Václava Kunová - Nutradit, Šárka Horáčková - VŠCHT, Hana Střítecká - LF UK v Hradci Králové)

Registrace a bližší informace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

10. listopad 2025

Zveme vás na bezplatný online workshop v rámci evropského projektu LIKE-A-PRO, do něhož je zapojena i Potravinářská komora ČR. 

Kdy: 27. listopadu 2025 od 16:00 do 17:30 hod. 

Objevujte, vařte a přemýšlejte o proteinech jinak!

Šéfkuchaři z Basque Culinary Center se s vámi podělí o klíčové poznatky z projektu LIKE-A-PRO, který zkoumá nové zdroje a produkty bílkovin. Nejde jen o luštěniny a houby, ale i nové suroviny, které přesahují rámec běžných „rostlinných alternativ“.

Co vás čeká?

  • Prezentace inovativních produktů s vysokým obsahem bílkovin a příprava vybraných pokrmů přímo z těchto surovin.
  • Diskuse o technikách přípravy se zaměřením na chutě a textury nových surovin.
  • Návod, jak tyto poznatky efektivně využít v restauracích a gastronomických službách.
  • Společná reflexe role kuchařů jako lídra v přechodu k udržitelnějším zdrojům bílkovin.

Registrace pomocí QR kódu na pozvánce.

10. listopad 2025

Dovolujeme si vás pozvat na devátý kulatý stůl, který se tentokrát zaměří na klíčovou problematiku auditů udržitelnosti s důrazem na úspory energie, vody a snižování množství odpadů.

Výstupy z těchto auditů hrají zásadní roli nejen v oblasti vykazování ESG, ale jsou také nezbytné pro žádosti o dotace.

Kdy: 25. listopadu 2025 (9:30 – 12:30 hodin)
Kde: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 00 Praha 10 – Malešice

Moderuje - Jan Pivoňka (ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR)

Role auditů při žádostech o dotace z MPO - Pavlína Kulhánková (Ministerstvo průmyslu a obchodu)

Dokládání plnění podmínek při dotaci v rámci SZP - Markéta Bajerová (Odborný konzultant)

Audit energetický - Šárka Géryková (Elprocon 21, s.r.o.)

  • Problematika zpracování EA obecně, plán EA
  • Povinnost zpracovat EA v návaznosti na očekávané změny v legislativě
  • Provádění EA v souladu s harmonizovanou technickou normou ČSN EN ISO 50002, požadavky na obsah zprávy a výstupy EA
  • Systémová optimalizace cílená na řešení problémových oblastí, energetická účinnost v průmyslu v návaznosti na výrobní proces
  • Příležitosti neboli navrhovaná opatření ke snížení energetické náročnosti, praktické příklady

Audit vodní - Jiří Lalák (Veolia Holding Česká republika, a.s.)

  • Vstupní data o nakládání s vodou za několik předchozích let
  • Bilance a grafická schémata hlavních vodních proudů v podniku
  • SWOT analýzu vodního hospodářství
  • Technologické návrhy úsporných opatření včetně indikativních nabídek potenciálních dodavatelů

Audit odpadového hospodářství - Katarína Kajánková (Recovera Využití zdrojů a. s.)

  • Analýza stávajícího stavu nakládání s odpady v souladu s dodržováním právních požadavků
  • Vyhodnocení efektivity nastavení systému nakládání s odpady,
  • Rozsah zaměření auditu
  • Návrh optimálního postupu pro možné využití odpadů, nastavení materiálových toků a dosažení úspor
  • Konkrétní udržitelná doporučení

Praktické zkušenosti s dokládáním úspor obalového materiálu a potravinového odpadu - Rudolf Ševčík (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)

Diskuze je primárně určena pro zástupce potravinářských a zemědělských podniků, kteří zabezpečují připravenost firmy po technické stránce, plánují a realizují dlouhodobé strategické projekty.

Kulatý stůl je omezen počtem 30 osob.

Registrace a bližší informace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

9. listopad 2025

Do sbírky potravin a hygienických potřeb se během soboty zapojilo přibližně 2800 kamenných obchodů a přes 6000 dobrovolníků. Letošní výsledek je dosud nejvyšší za celých 12 let trvání sbírky.

V podzimním kole potravinové sbírky se v sobotu v obchodech v Česku vybralo rekordních 719 tun zboží. Za 12 let trvání sbírky je to dosud nejvíce, o 15 procent více než loni. Lidé darovali 645 tun potravin a 74 tun hygienických potřeb. Do úterý 18. listopadu mohou stále darovat zboží nákupem v internetových obchodech.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-rekordni-potravinova-sbirka-vybralo-se-nejvice-zbozi-za-12-let-291158

9. listopad 2025

Potraviny by mohly v obchodech od příštího roku zdražit. A paradoxně by se tak mohlo stát kvůli evropskému nařízení o odlesňování. Tento nástroj má sice chránit deštné pralesy, zčásti však dopadne i na evropské státy. Proti nařízení protestují Hospodářská komora a potravináři, kteří společně žádají o roční odklad. Čas se ale krátí a přísné podmínky mají vstoupit v platnost už 30. prosince letošního roku.

S ostrou kritikou přišla i Potravinářská komora, podle které došlo k porušení dřívějších slibů Evropské komise. „Tohle není byrokracie, to je amatérismus. Ještě před pár týdny Komise avizovala odložení a nyní nám předložila návrh, který je výsměchem všem podnikatelům. Bruselští úředníci jsou fatálně odtržení od reality trhu a svým přístupem dostanou do potíží tisíce unijních malých a středních firem, které tvoří páteř dodavatelských řetězců,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

O tématu zde: https://cnn.iprima.cz/zdrazeni-potravin-od-pristiho-roku-stale-hrozi-eu-neodlozila-kritizovane-narizeni-491085

8. listopad 2025

Lidé při nákupech v supermarketech stále častěji sahají po privátních značkách potravin, a to zejména kvůli výhodnější ceně. Výrobky, které si nechávají velké řetězce pod svými značkami vyrábět, tvoří asi třetinu trhu. 

Privátní značky se nezamlouvají Potravinářské komoře, někteří obchodníci podle ní na obaly stále nedávají informaci o tom, kdo produkt vyrobil. Není to ale povinné.

„Jeden měsíc vyrábí privátní značku český producent, ale hned další měsíc už ji pod stejným obalem dodává zahraniční výrobce. Jednoduše proto, že ten český neakceptoval diktované podmínky řetězce,“ upozornil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/633483-cesi-si-za-logo-na-obalu-potravin-priplacet-nechteji-dulezitejsi-je-cena

8. listopad 2025

Klasická svíčková nebo rajská s plátkem hovězího masa se brzy můžou stát luxusní záležitostí. Cena hovězího totiž roste – za poslední rok si připsala na pultech v obchodech patnáct procent. Český statistický úřad (ČSÚ) eviduje hovězí zadní, které podle posledních dat stálo přes 317 korun za kilogram.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného jiného masa. Rychlost zdražování je jako vystřelený šíp. Dříve se dobytek prodával za cenu, za kterou ho dnes kupujeme živý. Důvodem je, že zemědělci využili výhodnějších nabídek ze zahraničí,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Proč cena hovězího roste? Skotu je v celé Evropě nedostatek, podle Zemánka ubylo za posledních pět let několik milionů kusů dobytka. „Při současné vysoké poptávce tento snížený stav dobytka přirozeně žene výkupní ceny nahoru. K tomu se přidávají výrazně vyšší výrobní náklady pro chov,“ dodává komora.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-maso-hovezi-ceny.A251107_182953_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

7. listopad 2025

Ještě před pár týdny na pultech obchodů chyběl, teď začala jeho sklizeň. Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří mají rádi čerstvý křen. Čeští pěstitelé ho začali vyorávat, i tak jeho množství nestačí a většina se ho k nám dováží z ciziny.

Než se ale křen dostane do košíků zákazníků, změní výrazně cenu. Ta se například na Zlínsku pohybuje od dvou do tří stovek.

„Záleží na obchodníkovi, jakou stanoví přirážku, ale pokud se křen v současné době prodává za více než 300 korun, je tam zřejmě vyšší obchodní přirážka, na kterou nemá zelinář vůbec žádný vliv,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/zemedelci-zacali-sklizet-kren-vetsina-se-ho-k-nam-stejne-dovazi-ze-zahranici-490985

5. listopad 2025

Slevová politika obchodníků masivně ovlivňuje nejen obchodní vztahy, ale i jídelníčky Čechů. Šedesát procent zboží v nákupních koších tvoří zlevněné položky.

Potravinářská komora ČR varuje před riziky českého slevového fenoménu, ale uvědomuje si, že zásah do trhu je problematický. Legislativu, která by slevy měla regulovat, proto nechystá.

Za ještě větší problém než promoce považuje prodej některých výrobků pod nákupní cenou. „Když řetězec prodá maso za 80 Kč/kg, ačkoli ho nakoupil za 100 Kč/kg, spotřebitel mylně nabude dojmu, že 80 Kč/kg je běžná cena. Cenu 120 Kč/kg v místním řeznictví, která je přitom reálnou průměrnou cenou, pak vnímá jako přemrštěnou. To je pro malé prodejce, zejména v menších městech, likvidační,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Tento jev se objevuje v celé Evropě. V Bruselu se proto už začíná diskutovat o možné regulaci těch takzvaných podnákupních cen. Zákaz prodeje za podnákupní ceny byl součástí zákona o významné tržní síle až do roku 2016, kdy z něj byl odstraněn s tím, že bude implementován do zákona o cenách. To se ale nestalo.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-plati-za-zbozi-vic-aby-lovci-slev-mohli-nakupovat-v-akcich-290689

4. listopad 2025

Programové prohlášení budoucí vlády podle potravinářů vytváří dobrý základ pro modernizaci a stabilizaci sektoru. Uvedla to Potravinářská komora ČR. Potravináři začátkem října uvedli, že od nové vlády očekávají mimo jiné větší podporu investic, která by umožnila modernizaci podniků, v programu koalice ANO, SPD a Motoristů se ale konkrétně o investicích pro potravinářské podniky ani jejich modernizaci nehovoří.

"Celkově program hodnotíme jako silně pro-podnikatelsky a pro-domácky orientovaný. Vytváří dobrý základ pro modernizaci a stabilizaci sektoru, avšak jeho úspěch bude záviset na nalezení legislativně a finančně průchodných nástrojů, které umožní deklarované cíle skutečně naplnit," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Výzvou pak bude podle Zemánka také nalezení rovnováhy mezi snižováním dotací a podporou investic do modernizace. Program nové vlády hovoří o revizi dotačních titulů a přesměrování podpory na aktivní zemědělskou produkci. Potravináři upozornili, že sektor několik let postrádá národní investiční program, což omezuje schopnost potravinářů reagovat na technologické a tržní změny.

Potravináři od nové vlády požadovali také snížení byrokracie. Požadavek na regulaci administrativy program zmiňuje. "Pozitivně hodnotíme jasné vymezení vůči tržním selháním a nekvalitním dovozům," dodal Zemánek. Potravináři také ocenili, že nová vláda vnímá potravinářství jako strategický sektor.

Dále zde: https://zemedelec.cz/podle-potravinarske-komory-program-budouci-vlady-vytvari-dobry-zaklad-pro-modernizaci-sektoru/

3. listopad 2025

Obchodní smlouva mezi Evropskou unií a skupinou jihoamerických zemí z tzv. Mercosuru, by se mohla po dvou dekádách vyjednávání finálně podepsat letos těsně před Vánoci. Evropská komise v říjnu kvůli ní přislíbila větší ochranu pro zemědělce, kteří se obávají zvýšeného dovozu a tlaky na výkupní ceny cukru nebo masa. Garance ale farmářům nestačí. Celá smlouva by se podle českých oborových organizací měla zrušit.

Ochranné mechanismy považuje za nedostatečné také Potravinářská komora ČR. Největší obavy má její mluvčí Marek Zemánek zejména u hovězího masa, drůbeže a cukru, právě kvůli nižším zahraničním standardům produkce. Týká se to například používání přípravků na ochranu rostlin, které jsou v EU zakázané. „Evropská unie zakazuje 43 pesticidů pro cukrovou řepu, aby chránila občany, ale paradoxně dováží cukrovou třtinu z Brazílie, kde jsou tytéž látky masivně používány. Spoléhání na namátkové kontroly u dovozu de facto vytváří dvojí metr. Maximální přísnost doma a laxní přístup k riziku u dováženého zboží ve jménu obchodu,“ popsal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-obchod-mercosur-ek.A251102_175830_ekonomika_drh

2. listopad 2025

Svatomartinská husí pečínka letos podle expertů opět o něco podraží. Tradiční oslavy, které v Česku každoročně vrcholí 11. listopadu, se nezadržitelně blíží. Spolu s husími specialitami dorazí i první letošní vína pod značkou Svatomartinské. Deník už zná jejich hodnocení od vinařských odborníků. Pro řadu restaurací i vinařství jde o jeden z vrcholů sezony. Deník má také pár tipů, jak za husí menu ušetřit.

O tématu zde: https://www.denik.cz/ekonomika/svaty-martin-svatomartinske-menu-husa-cena-restaurace.html

1. listopad 2025

Pomozte posunout potravinářský průmysl vpřed! Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo krátký dotazník, zaměřený na zkušenosti s výzkumnou a akademickou spoluprací – od zavádění inovací a vývoje nových produktů až po možnosti financování.

Cenné podněty z firem umožní lépe pochopit stávající bariéry a navrhnout strategickou podporu pro intenzivnější a efektivnější propojení podniků a výzkumných týmů.

Vyplnění dotazníku zabere minimum času. Všechny odpovědi zůstanou anonymní.

Dotazník pro potravinářský průmysl zde.

31. říjen 2025

Prodeje rostlinných burgerů, „mléka“ a náhražek vajec či sýrů se na některých trzích propadly. Trend tak naplno ukazuje korekci, která na trhu panuje.

Například v Nizozemsku objem prodejů rostlinného masa v roce 2024 klesl o 6,2 procenta a u hlavních produktů (burgery, filé, klobásy) dokonce o 11 procent oproti předchozím rokům. Nizozemsko je jedním z nejvyspělejších trhů v konzumaci rostlinné stravy. Náhražky masa a ryb si podle společnosti YouGov kupuje 62 procent tamních domácností.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-narazily-veganske-potraviny-na-strop-nektere-trhy-se-propadaji-290438

30. říjen 2025

Potravinářská komora ČR obdržela diplom a také poděkování od Českého svazu zpracovatelů masa za dlouholetou podporu konference MEATING, což je hlavní profesní událost tuzemského masného průmyslu. Ocenění bylo uděleno na 25. ročníku, který se konal v Brně.

Konference MEATING není jen o suchých faktech, ale především o setkávání a navazování kontaktů. Jde o největší oborovou událost, kde se setkávají klíčoví hráči z celého masného oboru – od majitelů podniků, technologů a akademiků až po nákupčí z obchodních řetězců. Společně zde sdílejí nejnovější informace a trendy, diskutují o aktuálních legislativních novinkách a analyzují makroekonomický vývoj v odvětví zpracování masa a masných výrobků.

„Diplom od Svazu zpracovatelů masa je skvělou motivací do dalších let. MEATING je místem, kde se rodí trendy a kde se diskutuje o budoucnosti oboru, ať už jde třeba o snižování uhlíkové stopy až po inovace. Naše podpora této konference je investicí do konkurenceschopnosti a kvality českých masných výrobků. V tomto úsilí budeme i nadále intenzivně pokračovat,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Důkazem vynikající spolupráce obou organizací je i jejich společná intenzivní snaha upozorňovat na nutnost správného označování rostlinných výrobků. Evropská komise již jasně a srozumitelně stanovila, že „maso“ označuje výhradně jedlé části zvířete. Nic nesmí tento základ nahradit, a to ani částečně. Zvláštní pozornost je třeba věnovat tomu, aby nebyl vytvářen dojem nutriční rovnocennosti mezi výrobky živočišného původu a jejich rostlinnými imitacemi, neboť spotřebitel se může mylně domnívat, že tyto produkty mohou zcela nahradit maso v jeho stravě.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

29. říjen 2025

Sladká, tučná a slaná jídla by se mohla zdanit v celé EU, nápadu je otevřený maďarský eurokomisař pro zdraví a také pohodu zvířat Oliver Várhelyi. Podobně jako u danění tabákových výrobků, i zde je základem myšlenky, že zpracované výrobky s možnými zdravotními dopady by měly více přispívat k udržování celého systému zdravotnictví.

Podobný princip funguje v jeho domácím státě, v Maďarsku se zavedla tzv. daň na chipsy v roce 2011. Česká potravinářská komora ale varuje, že podle tamních zkušeností neklesla spotřeba zdaněných potravin, naopak mírně vzrostla.

„Celý návrh je založen na paradoxním předpokladu, že když je něco špatné, lidé to přestanou dělat. Maďarsko ukázalo, že si to koupí dál, nebo prostě ušetří na něčem jiném. Náš mozek se nenechá obelstít pokladnou, po chuti si prostě sáhne jinde v potravinách,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek.

„Za chvíli budeme potřebovat speciální evropský úřad, který bude kontrolovat, jestli v té čokoládě není příliš mnoho štěstí a rozkoše, které jsou taky nezdravé. Pokud má být toto nová definice evropského dohledu nad spotřebitelem, měla by se Evropská komise zamyslet, jestli už nezdanila i zdravý rozum,“ říká mluvčí.

Komora pak upozorňuje, že výrobci potravin dlouhodobě pracují na tzv. reformulacích, tedy snižování množství cukru, soli a nasycených tuků v rámci jednotlivých produktů tak, aby si je zákazníci i po změně kupovali a nepřešli na jiné méně zdravé potraviny, ale chutnější potraviny.

„Změny musejí probíhat postupně a cíleně, aby si spotřebitelé na novou chuť zvykli. Pokud bychom například odstranili tuk, který je klíčovým nositelem chuti, výrobek by jednoduše přestal chutnat a nikdo by si ho nekoupil,“ vysvětluje mluvčí.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/dan-cukr-eu-obezita.A251028_154522_eko-zahranicni_ven

27. říjen 2025

Chovatelé drůbeže v Německu už museli kvůli šíření ptačí chřipky utratit zhruba 400 tisíc ptáků. Podle německého tisku by vejce mohla zdražit až skoro o polovinu. Další zdražování vajec proto nelze vyloučit ani v Česku.

V meziměsíčním srovnání cena vajec setrvale roste od srpna. V roce 2027 začne v Česku platit zákaz klecových chovů. Podle Českomoravské drůbežářské unie se zákaz promítne do ceny vajec a hrozí také pokles soběstačnosti Česka v produkci vajec, protože někteří chovatelé své chovy na bezklecové nezmění a skončí. Na ceny vajec mají ale vliv i jiné faktory, a sice pandemie ptačí chřipky, ceny energií, chovného materiálu, obalů či mzdové náklady.

K tématu zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vejce-mohou-zdrazit-kvuli-ptaci-chripce-v-nemecku-40545949

26. říjen 2025

Podává se ke klobásce nebo pečenému masu či ve formě omáčky k uzenému masu s knedlíky. Letos je však křen nedostatkovým zbožím. Na pultech většiny obchodů chybí, a to dokonce i ten dovozový. Proto si za něj zájemci budou muset ve srovnání s předchozími lety výrazně připlatit.

„Pokud jde o cenu, značná část produkce se dováží ze zahraničí, a čeští zelináři vůbec nemají vliv na koncovou cenu produktů, která se objevuje na pultech obchodů,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/z-pultu-postupne-zmizel-kren-lide-si-za-nej-poradne-priplati-kde-byste-ho-mohli-sehnat-489530

26. říjen 2025

Dva měsíce zbývají do Štědrého večera, kdy zavoní smažený kapr, řízky a bramborový salát. Nejdražší jídlo však nebude na talíři, ale zabalené v blyštivém alobalu připomínajícím sněhuláky, šišky a vánoční dědečky. Už teď dorazily čokoládové kolekce do obchodů – a lidé sledují, že jsou drahé podobně jako loni. Nejdražší vyjdou na více než 3200 korun za kilo.

„Většina výrobců se snaží držet ceny na stejné úrovni jako loni. Největší dopad tak má rozdílná cenotvorba prodejců. Značné rozdíly u stejného produktu to jasně potvrzují. Zákazníci, kteří chtějí ušetřit, by měli být trpěliví,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-je-to-tady-znovu-vanocni-kolekce-nabizeji-obchodnici-i-letos-za-premrstene-ceny-40544785