Podává se ke klobásce nebo pečenému masu či ve formě omáčky k uzenému masu s knedlíky. Letos je však křen nedostatkovým zbožím. Na pultech většiny obchodů chybí, a to dokonce i ten dovozový. Proto si za něj zájemci budou muset ve srovnání s předchozími lety výrazně připlatit.

„Pokud jde o cenu, značná část produkce se dováží ze zahraničí, a čeští zelináři vůbec nemají vliv na koncovou cenu produktů, která se objevuje na pultech obchodů,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/z-pultu-postupne-zmizel-kren-lide-si-za-nej-poradne-priplati-kde-byste-ho-mohli-sehnat-489530

Dva měsíce zbývají do Štědrého večera, kdy zavoní smažený kapr, řízky a bramborový salát. Nejdražší jídlo však nebude na talíři, ale zabalené v blyštivém alobalu připomínajícím sněhuláky, šišky a vánoční dědečky. Už teď dorazily čokoládové kolekce do obchodů – a lidé sledují, že jsou drahé podobně jako loni. Nejdražší vyjdou na více než 3200 korun za kilo.

„Většina výrobců se snaží držet ceny na stejné úrovni jako loni. Největší dopad tak má rozdílná cenotvorba prodejců. Značné rozdíly u stejného produktu to jasně potvrzují. Zákazníci, kteří chtějí ušetřit, by měli být trpěliví,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-je-to-tady-znovu-vanocni-kolekce-nabizeji-obchodnici-i-letos-za-premrstene-ceny-40544785

Do Vánoc zbývají dva měsíce a už teď je jasné, že oproti loňsku si prakticky za všechno připlatíme. Může za to prý počasí, invazivní hmyz, kvůli kterému je téměř nulová úroda vlašských ořechů na Moravě, nebo neúroda kakaových bobů v Africe. O pár korun zdraží ale i tuzemští kapři nebo vánoční stromky. 

Podle odborníků letos oproti minulému roku nejvíce zdraží vejce. „Důvodem je cena krmiva. Dále jsou to ceny energií, které jsou ve střední Evropě jedny z nejvyšších. Od 1. ledna 2027 je zákaz klecového ustájení a chovatelé rekonstruují své chovy,“ vysvětluje důvody mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. 

„Do předvánoční sezóny rozhodně promluví ceny vlašských ořechů, protože na Moravě se šíří vrtule ořechová a lokálně je zničeno 100 % ořechů,“ popisuje špatnou situaci Zemánek. 

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/632393-blizi-se-nova-vlna-zdrazeni-velky-prehled-za-co-si-o-vanocich-priplatite

Evropská komise přehodnotila zářijový příslib eurokomisařky pro životní prostředí Jessiky Roswallové o ročním odložení nových povinností pro firmy spojených s vykazováním toho, že jejich činností nedošlo k odlesňování. Velké firmy budou muset začít reportovat od poloviny příštího roku, malé podniky pak mají slíbený roční odklad.

Z postupu Komise je pak zklamaná i Potravinářská komora ČR, nový návrh podle ní naprosto ignoruje reálné fungování dodavatelských řetězců. Komora také chce odložení nových pravidel o rok a hodlá apelovat i na europoslance.

„Bruselští úředníci jsou zcela odtrženi od reality a vůbec netuší, jak systém funguje v praxi. Pokud má vygenerování jednoho jediného kódu trvat přibližně deset minut a do systému přitom musí být nahrány miliony takových čísel, pak Komise zjevně staví vzdušné zámky a nebere ohled na reálné kapacity firem,“ popisuje mluvčí komory Marek Zemánek.

Komora dále trvá na tom, že by se měla vytvořit nová kategorie pro státy se zanedbatelným rizikem odlesňování, do které by měla spadnout ČR, kde by byly administrativní povinnosti prakticky nulové.

Navíc podle kritiků dojde k vytvoření dvou oddělených trhů – zboží nesplňující podmínky se přesměruje mimo Evropu jako levnější produkce. „Skutečný dopad na ochranu životního prostředí by tak byl nulový, zatímco naši spotřebitelé pocítí jen další zdražování,“ uvedl už dříve Zemánek. Prokazovat se bude muset původ dobytka, kakaa, kávy, palmového oleje, sóji, dřeva a kaučuku a výrobků z nich.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-lesy-ek.A251024_103825_ekonomika_drh

Zájem o výrobky s vysokým podílem bílkovin roste. A to nejen ve světě, ale i v Česku. Na poptávku ve velkém reagují potravinářské firmy. Vysoký podíl bílkovin už není jen exkluzivitou proteinových tyčinek. Některé značky začaly zvyšovat makroživinu i v běžných potravinách, jako jsou sýry, pomazánky nebo jogurty. Běžně jsou dostupné v řadě tuzemských supermarketů.

„Čisté proteiny jsou již na trhu několik desítek let, nicméně do potravin se začaly masivněji přidávat až v posledních zhruba pěti letech. Popularita těchto produktů roste zejména u mladé generace, která vyznačuje zdravější životní styl, nicméně vhodné jsou tyto potraviny pro každého se zvýšenou potřebou – sportovci, děti, těhotné ženy, senioři,“ řekl tiskový mluvčí Potravinářské komory České republiky Marek Zemánek.

Podle něj se využití bílkovin v potravinářství bude dále rozvíjet. Výrobci se totiž zaměřují na zlepšování chuti a textury výrobků. Navíc se díky novým technologiím daří snižovat obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin, cukrů a soli.

Bílkoviny se dnes podle Zemánka přidávají do všech typů potravin od mléčných výrobků, přes pečivo, těstoviny až po nápoje. „V mlékárenském průmyslu jsou tyto produkty brány spíše za doplněk, nicméně se nabízejí jako vhodný nositel zejména pro bílkoviny získané ze syrovátky. Žádná tuzemská mlékárna na těchto výrobcích nestaví svůj hlavní byznys. Vzhledem ke skutečnosti, že bílkoviny jsou nejen hodnotnou, ale i velmi nákladnou živinou, bývají obohacené výrobky dražší ve srovnání s klasickými výrobky,“ poznamenal.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-protein-kam-se-podivas-proc-vyrobci-tlaci-bilkoviny-snad-i-do-vody-289950

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu ostře kritizují Evropskou komisi za to, že navzdory dřívějším příslibům neodloží platnost sporného nařízení proti odlesňování. Podle organizací může kvůli nepřipravenosti systému a byrokratické zátěži hrozit kolaps dodavatelských řetězců a nedostatek zboží v obchodech.

Podle nového návrhu Evropské komise musí střední a velké podniky dodržovat nařízení proti odlesňování od 30. prosince 2025, zatímco mikropodniky a malé podniky pak od 30. prosince 2026. Na konci září přitom komisařka pro životní prostředí Jessika Roswallová avizovala možný odklad pro všechny firmy.

„Tohle není byrokracie, to je amatérismus. Ještě před pár týdny Komise avizovala odložení, a nyní nám předložila návrh, který je výsměchem všem podnikatelům. Bruselští úředníci jsou fatálně odtržení od reality trhu a svým přístupem dostanou do potíží tisíce unijních malých a středních firem, které tvoří páteř dodavatelských řetězců,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Naprostou odtrženost od praxe lze doložit na konkrétních číslech. Zatímco vygenerování jednoho jediného geolokačního kódu trvá přibližně deset minut a systém pro vkládání dat je navíc nestabilní, do informačního systému přitom musí být nahrány miliony položkových čísel. Takový požadavek je v reálném čase zcela neproveditelný.

Potravinářská komora a Asociace českého tradičního obchodu upozorňují na pokrytectví Evropské komise. Na jedné straně vyžaduje dodržování nařízení už od letošního 30. prosince, na straně druhé ale otevřeně přiznává, že její informační systém, který měl být podle nařízení připravený již 30. prosince 2024, je nefunkční, a proto slibuje půlroční odklad kontrol. Největším výsměchem však zůstává skutečnost, že i v tomto chaosu platí zákonné ustanovení, podle kterého od 21. května příštího roku hrozí podnikatelům za úmyslné porušení nařízení až pět let odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

„S ochranou lesů tohle nemá vůbec nic společného. Unie vytvořila byrokratické monstrum, které ohrožuje základní zásobování a ohrožuje volný obchod. V obchodech tak může u vybraných komodit dojít k prázdným regálům. Trestat podnikatele až pěti lety vězení za administrativní pochybení je naprosto nepřijatelné. Tohle už není regulace, ale doslova šikana,“ uvedl předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

Potravinářská komora proto připravuje otevřený dopis europoslancům, v němž je vyzve k odmítnutí současného návrhu Komise. Nutný je nyní roční odklad platnosti nařízení a řádná debata o jeho zásadním zjednodušení.

Komora a Asociace shodně apelují na vládu České republiky. Vyzývají současné ministry zemědělství a životního prostředí, aby vyvolali na evropské úrovni silný tlak a zasadili se o zásadní revizi a zjednodušení pravidel. Současně požadují, aby se i budoucí vláda jednoznačně postavila proti nařízení. Budoucí premiér by měl na Evropské radě bezpodmínečně navrhnout roční odklad nařízení, nebo nejlépe jeho zrušení, pro které existuje silná podpora i v jiných členských státech.

Doplňující informace:

O nařízení EU proti odlesňování

Nařízení EU proti odlesňování má zajistit, aby klíčové komodity, jako je sója, hovězí maso, palmový olej, kakao, káva, dřevo a kaučuk, uváděné na trh EU, nepřispívaly ke globálnímu odlesňování. V samotné Evropské unii však k masivnímu kácení lesů za účelem zemědělské produkce nedochází. Například v České republice je situace paradoxně opačná, rozlohy lesů u nás každoročně přibývá.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací pořádá v listopadu a prosinci sérii odborných kurzů zaměřených na klíčová a aktuální témata v oboru. Získejte praktické znalosti, které posunou vaši práci. Neváhejte a přihlaste se on-line!

Problematika odpadů
Kdy: 11. listopadu 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Lucie Janotová
On-line přihláška zde.

Bezplatný odborný workshop Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin
Kdy: 19. listopadu 2025
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
On-line přihláška zde.

Označování potravin
Kdy: 
20. listopadu 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Lucie Janotová
On-line přihláška zde.

AI v potravinářství: Jak ji využít naplno ve své práci
Kdy: 
9. prosince 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Magdaléna Hrubá
On-line přihláška zde.

Polská inspekce kontrolující kvalitu potravin (IJHARS) se v posledních týdnech zaměřila na kontrolu výrobků z Ukrajiny. Přitom zjistila, že skoro čtyři pětiny obchodů při prodeji ukrajinských potravin porušilo předpisy. Informuje například server wPolsce24.

Podle zprávy Inspekce jakosti obchodních výrobků zemědělského původu (IJHARS) však mnohé z těchto produktů nesplňují požadované standardy. Ve většině případů šlo o chyby v označení a v informacích pro spotřebitele.

Dále zde: https://www.echo24.cz/a/H8ULk/zpravy-ekonomika-polska-inpekce-ukajinske-potraviny

Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.

O tématu zde: https://cnn.iprima.cz/zdrazovani-nuti-lidi-jist-mene-zdrave-ukazal-pruzkum-cena-poledniho-menu-prudce-vzrostla-489362

Pekařské řemeslo patří k nejstarším, ale i k nejnáročnějším. Moderní technologie už zvládnou část práce, přesto se bez lidské ruky neobejdou. Zatímco se provozy modernizují, pekaři upozorňují, že nejvíc rostou náklady na zaměstnance a noví lidé do oboru nepřicházejí.

Dále zde: https://www.metro.cz/spolecnost/pekarske-remeslo-se-meni-zustava-ale-narocne-oboru-pomahaji-moderni-technologie.A251020_152236_metro-spolecnost_hyr

Termín: 17. až 22. 11. 2025

Vietnam je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, jedná se o 4. největší ekonomiku v rámci ASEAN, zemi s významným tržním potenciálem (101,6 mil. obyvatel) a nejrychleji rostoucí střední třídou v rámci zemí JV Asie. V srpnu 2020 pak vstoupila v platnost Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA).

Během mise je plánováno Česko-vietnamské podnikatelské fórum a B2B jednání českých a vietnamských firem v Hanoji a Ho Chi Minhu, setkání firem s předsedou Senátu Parlamentu ČR a zástupci Velvyslanectví ČR v Hanoji. 

Perspektivní obory pro české firmy ve Vietnamu jsou zejména tyto: energetika, ICT, elektronika, obranný a bezpečnostní sektor, zdravotnictví a farmacie, voda a životní prostředí, zemědělství a potravinářství, výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání.

V případě zájmu se přihlaste do středy 29. října 2025.

Další informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-predsedy-senatu-parlamentu-cr-do-vietnamu/

18. říjen 2025

Zemědělci si mohou oddechnout. V Česku hojně kritizovaná povinnost, která měla půdu v EU více chránit proti erozi, narazila v Evropském parlamentu. Europoslanci rozhodli, že zruší několik pravidel v rámci tzv. Dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES), který musí všichni hospodáři žádající o dotace dodržovat.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/eroze-pudy-zemedelci-europarlament-dzes.A251017_161033_ekonomika_alis

17. říjen 2025

Cena hovězího masa za poslední čtyři roky vyrostla téměř na dvojnásobek a stále šplhá výš. Je o něj totiž enormní zájem a čeští chovatelé ho ve velkém vyvážejí, říká šéf MP Krásno Karel Pilčík.

„Takovou cenu nikdo nepamatuje a ani takový cenový skok tu nikdy s žádným masem nebyl. Za to, za co dnes nakupujeme živé, za to se v minulosti prodávalo. Je to ale logické, když od nás Poláci, ale i další státy jako třeba Kazachstán nakupují dráž, zemědělci se chytili příležitosti, “ dodává Pilčík podle kterého se z hovězího může stát luxusní záležitost, kterou si už nebude moci dovolit každý.

Celý rozhovor si lze pustit v pořadu Inside Talks zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-hovezi-jako-kaviar-chce-ho-cely-svet-a-farmari-mohou-zdrazovat-rika-pilcik-289408

17. říjen 2025

Zákaz označování vegetariánských a veganských produktů stejným názvem jako masové výrobky prošel Evropským parlamentem. Podle Světového fondu na ochranu přírody jde o „úlitbu masnému průmyslu“. Úprava také prý může přinést bariéry pro firmy, které povedou ke zdražení výrobků. Potravinářská komora ovšem namítá, že dojde k potřebnému sjednocení trhu napříč zeměmi EU a posílení transparentnosti ohledně složení výrobku. Schválený zákaz se nyní bude řešit s Evropskou komisí a Radou EU. 

Potravinářská komora ovšem namítá, že spotřebitelé musí mít jasno o složení produktu. Vegetariánské a veganské produkty podle mluvčího komory Marka Zemánka neslouží vždy jako zcela vhodné nutriční alternativy, a tudíž vytvářejí „falešný dojem nutriční rovnocennosti“.

Ohledně rostlinných alternativ se vyjádřil na síti X i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Podle něj tuzemští velkopotravináři výrazně bojují za to, aby se tyto varianty zakázaly. „Většina z nich podcenila nutnost investic do vývoje a výroby těchto potravin. A tak se snaží, aby sousedovi chcípla vegekoza,“ pustil se do výrobců.

Mluvčí Potravinářské komory však reagoval, že jde ze strany Prouzy o zkreslování reality. Zdůraznil, že firmám o zákaz nijak nejde. „Jejich požadavek se od počátku týká výhradně jasných pravidel pro označování potravin. Požadují jen to, co již léta funguje u mléčných výrobků – kdy jsou za mléčný výrobek označovány pouze výrobky z mléka,“ namítá.

Zopakoval požadavek transparentnosti pro toto zboží na trhu. „Nic víc, nic míň. Tedy žádná ‚chcíplá sousedova vegekoza‘, pane Prouzo. To jen my o voze a vy o koze,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/uz-zadny-vegetariansky-burger-europarlament-schvalil-zakaz-nazvu-experti-zminuji-zdrazeni-488663

16. říjen 2025

Pekaři v posledních letech po velkém nárůstu cen v roce 2022 pečivo ani chléb nezdražovali, přesto jim náklady stále rostou, postěžovali si ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Stále větší část nákladů jde do mezd, u řemeslných pekáren může jít až o polovinu nákladů firmy.

Čeští pekaři jsou stále na chvostu vyplácených peněz, mají nejnižší mzdy v rámci potravinářského sektoru, jsou dokonce hůře placení než zemědělci. I přes zvyšování peněz na mzdy bude nutné buď masivně investovat do nových technologií, nebo právě do mezd, bez toho nebudou moci pekárny fungovat.

Podle svazu je nyní české pečivo stále čtvrté nejlevnější v EU, mimo ČR si ho koupí zákazníci levněji pouze v Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Je zde ale jedno specifikum, v Česku se prodávají extrémně levné rohlíky, které nemají v ostatních státech takovou tradici, čímž se tlačí průměrné ceny dolů. Při odpočtu této kategorie se ceny dalšího například řemeslného pečiva už blíží rakouským nebo německým.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-prumysl-pekarny-pecivo.A251016_144120_ekonomika_drh

15. říjen 2025

Průzkum společnosti Košík.cz ukázal, kolik stojí školní svačina pro jednoho školáka, co je nejčastěji její součástí. Ukázal taky, co všichni beztak tuší, rodiče svačiny chystají neradi a většina z nich by ocenila, kdyby se kromě obědu škola postarala i o svačiny pro jejich děti. 

Podle nového průzkumu společnosti Košík.cz – online prodejce potravin, by totiž 78 % rodičů uvítalo, kdyby škola nabízela zdravé svačiny a domácí příprava by jim tak odpadla.

O tématu zde: https://www.vitalia.cz/clanky/skolni-svaciny-priprava-skola/#google_vignette

14. říjen 2025

Obory zemědělství i potravinářství jsou stále víc závislé na technologiích – od přesného setí a hnojení po automatizované krmné systémy. S rostoucí digitalizací se ale zvyšuje i riziko kyberútoků. Firmy proto investují do zabezpečení a školení zaměstnanců.

„Firmy investují desítky tisíc právě do bezpečnostních technologií, aby měly oddělené výrobní procesy a informační systémy,“ míní mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

​Útočníci podle potravinářů nejčastěji míří na data o výrobních procesech, cenotvorbě nebo na informace o dodavatelích.

„Velké riziko hrozí, pokud by hackeři napadli dodavatelský informační systém, kde ty podniky mají různé smlouvy a objednávkové formuláře. Firmy by tak mohly mít výpadek i na týden,“ doplňuje Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/631516-firmy-investuji-do-ochrany-pred-kyberutoky-mohou-ochromit-provoz-i-na-dny

14. říjen 2025

Europoslanci podpořili v minulém týdnu zákaz používání názvů řízek nebo burger pro výrobky, které nejsou z masa. Navržená změna bude nyní na programu jednání mezi Evropskou komisí a členskými státy.

„Spotřebitelé musejí mít jasno, že rostlinné imitace neslouží vždy jako nutriční alternativa masa. Skutečná veganská strava je založena primárně na základních potravinách, nikoli na imitacích, které situaci spíše komplikují a vytvářejí falešný dojem nutriční rovnocennosti,“ vysvětluje mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle něj sice zákazníci chápou, že rostlinné párky neobsahují maso, ale skoro nikdo nehodnotí kriticky složení alternativ. „Tyto produkty často postrádají klíčové živiny, jako jsou plnohodnotné bílkoviny, železo a vitamin B, a proto nemohou být brány jako skutečná výživová náhrada masa,“ dodal.

Podle potravinářů by se ale mělo jít dále a podobně by se mělo řešit i označování medu nebo některých produktů rybolovu. Podle Zemánka nebude pro firmy evropské nařízení prakticky žádnou finanční zátěží, naopak přinese sjednocení trhu po celé EU. „V konkurenčním prostředí se navíc výrobci rostlinných imitací často předháněli, jak daleko mohou v marketingu zajít, než zasáhnou dozorové orgány. Nové nařízení jim pomůže se zorientovat a komunikovat své produkty transparentněji a v souladu se zákonem,“ poznamenal.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-vegetarian-maso-znaceni.A251013_180756_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

12. říjen 2025

Italské výrobce těstovin zasáhla nová hrozba ze strany amerického prezidenta Trumpa. Ten na jejich výrobky plánuje uvalit 92procentní cla. Krok pro některé výrobce představuje osudový úder. Itálie se však snaží proti této hrozbě bojovat a vyvíjí tlak na Washington, aby změnil svůj postoj.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/italie-testoviny-clo-donald-trump.A251009_104943_eko-zahranicni_rie

11. říjen 2025

Státy Evropské unie musejí do necelých dvou let zavést opatření, díky nimž domácnosti, restaurace, jídelny a malé obchody mají snížit potravinový odpad do roku 2030 o 30 procent oproti průměru let 2021 až 2023. Zpracovatelé a výrobci potravin pak o deset procent.

O tématu zde: https://www.ekonews.cz/nove-evropske-cile-v-plytvani-jidlem-setrnejsi-maji-byt-skolni-jidelny-i-firmy/

10. říjen 2025

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta, potvrdil Český statistický úřad. Byl nejnižší od letošního dubna.

Ke zpomalení cenového růstu došlo především u potravin a nealkoholických nápojů. Například ceny masa v září zpomalily svůj růst na 4,4 procenta, když přitom v srpnu rostly o sedm procent, ceny ovoce stouply v září meziročně o 0,8 procenta, přičemž v srpnu to bylo o 3,8 procenta, a máslo zvolnilo tempo zdražování na 5,2 procenta ze srpnových 11,3 procenta.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-inflace-v-cesku-zpomaluje-hlavne-diky-potravinam-288820

9. říjen 2025

Snížit množství potravinářského odpadu vyprodukovaného u výrobců, ale i v maloobchodě nebo v domácnostech se rozhodli uzákonit europoslanci. Odhlasovali směrnici, podle které se do roku 2030 musí snížit množství odpadů u výrobců o desetinu, v maloobchodu, gastru a v domácnostech dohromady o 30 procent

„Naše výrobní linky nejsou skládka. U většiny zpracovatelů vzniká pouze zanedbatelné množství potravinového odpadu, protože je pro ně ekonomicky nevýhodný. Podniky mají procesy optimalizované tak, aby ze surovin vytěžily maximum. Zbylé materiály se často používají jako krmivo nebo energie, čímž naplňují principy cirkulární ekonomiky,“ popisuje mluvčí komory Marek Zemánek.

Že se zbytky třeba v mlékárenství dále používají, potvrzuje i jednatel Mlékárny Polná Miloš Kvasnička. „Většina vedlejších živočišných produktů z mlékárenské výroby, jako jsou syrovátka či podmáslí, není likvidována, ale v rámci oběhového hospodářství se dále zpracovávají nebo jsou zkrmovány hospodářskými zvířaty,“ vysvětluje. Dopady na životní prostředí jsou v tomto případě podle něj minimální, do kafilerií putují jenom odstředivkové kaly, které tvoří zanedbatelnou část, maximálně desetiny procent celkového objemu.

Zvolenou metodu tak odmítá i komora . „EU stanovila plošné povinné cíle, ke kterým chybí jakékoli relevantní dopadové studie. Tento přístup je odtržený od praxe a zcela ignoruje zásadní rozdíly v realitě mezi jednotlivými členskými státy,“ dodal Zemánek.

Podle něj bude extrémně záležet na metodice. „Je naprosto zásadní, aby se striktně oddělil jedlý odpad od nejedlých zbytků, jako jsou skořápky nebo slupky. Jejich vykazování je absurdní, protože jde o části, které nikdo nekonzumuje,“ říká.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potravinovy-odpad-europarlament.A251008_162934_ekonomika_ven

8. říjen 2025

Stát po třiceti letech změnil pravidla pro stravování dětí ve školních jídelnách a nový systém vyvolal ostré spory. Na jedné straně padají výrazy jako „hrozba pro tisíce dětí, chaotická vyhláška, zbytečné restrikce“ a z druhé zní, že jde o vlnu dezinformací a vliv silné lobby potravinářského průmyslu.

Velcí dodavatelé z řad potravinářských firem zaštítění Potravinářskou komorou nekritizují ani tak snahu o zdravější jídelníček, jako spíš způsob, jakým ho stát prosazuje. „Vyhláška vznikala za zavřenými dveřmi bez konzultací se širokou odbornou veřejností a je postavena na zákazech a restrikcích pro konkrétní potraviny a celé skupiny potravin. V důsledku to znamená, že mnoho tradičních a oblíbených jídel zmizí z jídelníčků,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Odpůrcům vyhlášky se už podařilo získat na svou stranu i některé lékaře, včetně kardiologa a emeritního přednostu kardiocentra IKEM profesora Jana Pirka, odborníky na stravování, kuchaře, profesní organizace, včetně Asociace společného stravování (ASPOS).

Společně kritizují i to, že tvůrci vyhlášky zapojili do pilotního projektu při přípravě nových podmínek pro vaření málo školních jídelen (necelých 30 z celkového počtu 8700). A to ještě spíš ve větších městech, přitom školní jídelny v regionech mívají pro zdravější stravování dětí horší podmínky. Třeba co se týče cen a omezenějšího počtu dodavatelů.

Více zde: https://ekonom.cz/c1-67798580-svickova-vs-amarant-potravinari-vedou-boj-proti-stravovaci-vyhlasce

8. říjen 2025

Evropský parlament schválil nové nařízení, podle něhož se za maso mohou označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Výrazy jako „steak“, „řízek“ nebo „burger“ tak nově nesmějí nést rostlinné alternativy. Pravidla začnou platit od příštího roku, pokud je potvrdí Rada EU. 

Potravinářská komora ČR krok vítá. Podle jejího mluvčího Marka Zemánka nové znění „konečně přináší dlouho očekávané vyjasnění pojmu ‚maso‘ a stanovuje jednoznačný rámec pro jeho používání“. Komora upozorňuje, že vymezení bylo v minulosti opakovaně zpochybňováno i před Soudním dvorem EU, který některá označení jako „veganské maso“ nebo loga typu „zelená kráva“ označil za zavádějící.

„Nejednoznačné výklady ohrožovaly důvěru spotřebitelů a komplikovaly dohled nad potravinovým trhem. Návrh proto vítáme jako klíčový krok k větší srozumitelnosti a ochraně základních principů označování potravin,“ doplnil Zemánek.

Zemánek zároveň upozorňuje, že podobná nejasnost se netýká jen masa, ale i dalších potravin živočišného původu, například medu či ryb. Kritizuje i vliv aktivistických skupin prosazujících rostlinnou stravu, které podle něj „záměrně zpochybňují tradiční označení živočišných produktů“.

Cílem nařízení podle něj není měnit chování spotřebitelů, ale zajistit transparentnost a férovou soutěž. „Každý samozřejmě ví, že takzvaný rostlinný či veganský párek není z masa. Už si ale ne každý uvědomuje, že podstatná část těchto produktů se z výživového hlediska nehodí jako skutečná náhrada masa,“ uzavírá Zemánek.

Více zde: https://www.e15.cz/byznys/vegansky-steak-miri-na-blacklist-europoslanci-rozhodli-co-je-a-neni-maso-1427953

7. říjen 2025

Sklizeň hroznů na českých vinicích je v plném proudu. Část vinařů nyní sklízí zbylé hrozny ve zrychleném režimu, zářijové deště totiž zvýšily riziko hniloby. Do konce října by podle Svazu vinařů mělo být hotovo. Sklizeň bude na rozdíl od té loňské nadprůměrná. Zdražovat většina vinařů nebude, a když, tak jen mírně.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-letosni-sklizen-hroznu-bude-nadprumerna-40542653

6. říjen 2025

Potravinářská komora ČR odmítá postoj některých nadnárodních společností, které u Evropské komise naléhají na neodkladné zavedení nařízení EU proti odlesňování. Nadnárodní společnosti však v této záležitosti rozhodně nemluví za potravináře, a to nejen ty české. Komora upozorňuje, že pro desítky tisíc malých a středních podniků v celé EU může být zavedení příslušné legislativy nerealistické a likvidační. Organizace podporuje ochranu lesů v EU i ve světě, ovšem i nadále požaduje odklad a podstatné zjednodušení sporného nařízení proti odlesňování.

Zatímco některé nadnárodní společnosti s týmy právníků a IT specialistů tvrdí, že jsou na nařízení připraveny, podle Potravinářské komory ČR jde spíše o marketingová prohlášení. Tyto firmy si zkrátka mohou dovolit investovat miliony do digitalizace dodavatelských řetězců, čímž si fakticky zajišťují konkurenční výhodu. Pro desítky tisíc malých a středních podniků v EU je však tato investice v současné chvíli nemožná.

Potravinářská komora varuje, že informační systém EU není připraven na nápor milionů povinných prohlášení o náležité péči. Kolaps IT systému Evropské komise by mohl vést k zastavení distribuce masa a masných výrobků a způsobit nedostatek některých potravin v obchodech.

Důležité je uvést, že ani mezi zástupci velkého byznysu nepanuje jednota. Například jeden velký výrobce čokolády se naopak jasně vyjádřil pro odložení nařízení, protože i on vidí značné problémy s implementací a hrozbu přerušení dodavatelských řetězců. To jen potvrzuje, že potíže vyplývající ze zavedení nařízení neočekávají jen malé a střední podniky.

Komora zdůrazňuje, že je krátkozraké, aby se Evropská komise řídila pouze názorem některých nadnárodních společností. Ačkoli jsou tyto firmy na nové nařízení momentálně zřejmě nejpřipravenější, jejich postoj jistě není reprezentativní pro celý sektor, a už vůbec ne pro malé a střední podniky. Tyto společnosti sice mohou být připraveny teoreticky, ale přímý kontakt Komory s podniky jasně ukazuje, že menší a střední podniky připraveny nejsou. Nemají ani reálnou šanci se stihnout připravit do původně stanoveného termínu platnosti, tedy do 30. prosince tohoto roku.

Česká technologická platforma pro potraviny s potěšením oznamuje, že se stává partnerem nadcházející konference "Digitalizace bezpečnosti potravin".

Konference se zaměří na aktuální výzvy a příležitosti spojené s digitalizací a automatizací v potravinářském průmyslu. Program představí využití digitálních měřidel, záznamů a reportingu dat v praxi, pohled kontrolních orgánů na digitalizaci, ale i aplikace umělé inteligence a automatizovaných systémů v potravinářských technologiích. Diskutovány budou také otázky digitalizace řízení rizik, role výzkumných infrastruktur a globální standardy pro správu a sdílení produktových dat.

Akce propojí akademickou sféru, zástupce kontrolních orgánů i odborníky z praxe s cílem ukázat, jak digitální nástroje a AI mohou přispět k vyšší bezpečnosti, transparentnosti a efektivitě potravinářského sektoru.

Kdy: 4. 11. 2025
Kde: Potravinářský pavilon ČZU (Sídlištní 1368/7, 165 00 Praha-Suchdol)

Více informací o programu a k registraci: https://www.testo.com/cz-CZ/sluzby/pozvanka-digitalizace-bezpecnosti-potravin

4. říjen 2025

Jedno jablko denně sice nevyléčí všechny neduhy, ale věda potvrzuje, že prospívá trávení, hladině cukru v krvi, cholesterolu, váze i zubům.

Vláknina pro zdravé trávení

Jedno středně velké jablko obsahuje kolem 3–4 gramů vlákniny, z toho zhruba čtvrtina připadá na rozpustný pektin. Ten je pro střeva doslova „kartáčem“, protože napomáhá správné peristaltice a podporuje růst přátelských bakterií v tlustém střevě. Podle přehledové studie profesorky Slavinové publikované v Advances in Nutrition (2013) je právě vláknina z ovoce a zeleniny jedním z klíčových faktorů zdravého mikrobiomu a prevence zácpy.

O tématu zde: https://www.epochtimes.cz/2025/10/04/jablko-denne-maly-zvyk-s-velkymi-ucinky-na-zdravi/

3. říjen 2025

Evropský trh s „bílým zlatem“, jak se cukru říká, je pod tlakem levných dovozů a vysokých nákladů.

Podniky v Evropě jsou pod tlakem levných dovozů ze třetích zemí, unijních požadavků na dekarbonizaci a snížené poptávky po nejoblíbenějším sladidle. Konec v posledních měsících oznámilo pět evropských cukrovarů včetně jednoho českého.

Ve výrobě nebudou pokračovat dva podniky rakouské společnosti Agrana – závod v Hrušovanech nad Jevišovkou a jeden ze dvou jejích rakouských cukrovarů v Leopoldsdorfu. Dále skončila továrna Souppes-sur-Loing francouzské rodinné firmy Ouvré Fils a dvě fabriky španělské firmy Azucarera: Miranda de Ebro a La Baneza.

Konce továren mají společné jmenovatele: Výroba se podle cukrovarníků prodražuje, zatímco spotřeba klesá. A sílí dovozy. „Rostou náklady a konkurence kvůli snižování spotřeby. Zároveň se uvolňuje dovoz z Ukrajiny i Mercosuru,“ zdůvodnil to mluvčí rakouské společnosti Agrana. Provoz podle něj zatěžují zvýšené náklady na energie, suroviny, pracovní sílu i regulace.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-cukrovary-v-krizi-za-rok-zavrelo-v-evrope-pet-tovaren-vcetne-jedne-ceske-287686