Potravinářská komora ČR, Česká technologická platforma pro potraviny, Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR pořádají:

Osmý kulatý stůl na téma: DNSH, ESG A TAXONOMIE – Nové výzvy pro SZP a potravinářský průmysl

Kulatý stůl za účasti ministra zemědělství Marka Výborného bude zaměřen na propojení evropských požadavků v oblasti nefinančního výkaznictví (CSRD), principu DNSH („Do No Significant Harm“), ESG a evropské taxonomie s novými návrhy Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2027. Cílem je představit aktuální stav jednání, výsledky analýz a praktické dopady na podniky v hodnotovém řetězci.

Akce se uskuteční v pátek 22. 8. 2025, 15.00 – 17.00 hodin na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Na akci vystoupí: 
Petr Jílek, Vlastimil Zedek (MZe) - Výsledky analýz a návrhy řešení
Štěpán Kala (ÚZEI) - Nefinanční reporting v rámci hodnotového řetězce
Pavel Sekáč (MZe) - Vztah taxonomie, ESG reporting, SZP 2028–2034

Diskutovat dále budou zástupci českých potravinářských podniků, zástupci ministerstva zemědělství, zástupci krajů a obcí, zemědělci, obchodníci a další hosté.

Kulatý stůl je omezen počtem 30 osob.

REGISTRACE NUTNÁ!

V případě zájmu o účast prosím kontaktujte Helenu Kavanovou na mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Akce je součástí odborného programu 51. ročníku zemědělsko-potravinářské výstavy mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2025. 

V listopadu začne platit nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který bude muset splnit více než 6 000 organizací, včetně těch z potravinářství. Česká softwarová firma Monet+ proto uspořádá bezplatnou virtuální konferenci, jejímž obsahem bude představení nové legislativy a praktické zavádění informační bezpečnosti uvnitř organizací. 

Na akci vystoupí přední odborníci na novou legislativu a kybernetickou bezpečnost vůbec. 

Akce se koná v úterý 23. 9. 2025, od 9:00 do 11:30 a účast i registrace je zdarma.

Registrace a program je na stránce https://proid.cz/virtualni-konference-novy-zakon-o-kb/

Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo další vzdělávací semináře.

ZÁKLADY AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství
Kdy:
16. září 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející:
Magdaléna Hrubá
On-line přihláška zde.

Jak v digitálním prostředí začít, přežít a vyniknout
Kdy: 30. září 2025 
Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Martin Fryč
On-line přihláška zde.

Individuální konzultace umělá inteligence v potravinářství  
Pro:
Management potravinářských firem
Obsah a termíny: Přizpůsobeno individuálním potřebám
Přednášející: Magdaléna Hrubá
On-line přihláška zde.

Centrum nabízí i individuální kurz ZÁKLADY AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství pro vaši společnost. Pětihodinové školení, včetně praktického zkoušení, termín a čas záleží na domluvě. 

2. srpen 2025

Krajní výkyvy počasí spojené s klimatickou změnou zvyšují ceny potravin po celém světě. Nová studie ukazuje, jak teplotní rekordy, sucho či záplavy vedly ke skokovému zdražení základních surovin.

Extrémní podmínky zasáhly také Evropu. Cena olivového oleje zde v lednu 2024 vyskočila o 50 % poté, co Itálii a Španělsko v letech 2022 a 2023 postihlo dlouhotrvající sucho.

„Hlavním viníkem opakovaného zdražování byla především sucha ve Španělsku a další nepříznivé pěstitelské podmínky ve Středomoří. Na podzim loňského roku však došlo k obratu a ceny na burze začaly pozvolna klesat. Tento pokles byl z velké části způsoben zlepšenou úrodou zejména ve španělské Andalusii. I když se pokles burzovních cen projevil již na podzim, do tuzemských řetězců dorazil se zpožděním a nižší ceny mohli spotřebitelé zaznamenat až v březnu letošního roku,“ komentuje cenu oleje tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Ghana a Pobřeží slonoviny se podílejí na téměř 60 % světové produkce kakaa. Vlna veder, která tam udeřila začátkem roku 2024 a která byla podle vědců kvůli klimatické změně o 4 stupně Celsia teplejší, vedla v dubnu téhož roku k nárůstu světových cen kakaa o 280 procent.

Podle Zemánka sice ceny kakaa v posledních týdnech klesají díky příznivému počasí v západní Africe, stále ale zůstávají nadprůměrné. Spotřebitelé zatím pokles nepocítí, protože zpracovatelé nakoupili zásoby za rekordní ceny a musejí je nejprve vyprodat. Budoucí vývoj cen je navíc velmi nejistý – ovlivňují ho extrémní výkyvy počasí, rostlinné choroby, politická nestabilita i nové unijní nařízení o odlesňování.

V posledních letech například Česko zaznamenává škody v ovocných sadech. Důsledkem dřívějšího nástupu jara, tedy teplejšího února a března, začínají rostliny dříve vegetovat, ale následné jarní mrazíky způsobí spálení květů.

„Někteří pěstitelé v loňském roce ani nesklízeli, protože neměli co. Ovocnáři běžně mívají jablka na skladech pro další sezónu, ale od letošního roku je musíme dovážet. Je pravda, že zvyšující se průměrné teploty a delší vegetační sezóna mohou teoreticky prodloužit dobu pěstování, ale zároveň zvyšují výpar z půdy, což zhoršuje sucho,“ popisuje Zemánek.

O tématu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-vlny-veder-zenou-vzhuru-ceny-potravin-hic-zdrazuje-kakao-i-zeli-282706

2. srpen 2025

Na dovolenou u polského Baltu, v německých Alpách či ve Slovenském ráji si Češi vlastní jídlo vozit nemusí. Novinky porovnaly ceny deseti základních potravin ve třech sousedních zemích. V Polsku vyjde nákup o třetinu levněji, na Slovensku ušetří lidé přibližně stokorunu, v Německu zaplatí zhruba stejně jako v Česku.

Proč dokáží Poláci produkovat potraviny levněji, shrnuje analytik Havel následovně. „Polsko má asi třicetkrát více zemědělců než Česko. Jsou na agrární výrobu soustředěni, tvoří značnou část jejich hrubého domácího produktu. Spoustu potravin dokáží zpracovat efektivněji než my,“ popsal důvody. Připomněl také, že ceny potravin v Česku jsou pořád pod evropským průměrem.

Další důvod, proč je v Polsku levněji, přidal mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Vidí ho v dotační politice. „Tamní výrobci nemají stejné podmínky jako ti čeští. Zatímco Česko zrušilo národní investice do zpracování a výroby potravin, polští producenti mají různé úlevy, které snižují jejich náklady,“ uvedl.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nakup-potravin-vyjde-v-polsku-az-o-tretinu-levneji-40532432

1. srpen 2025

Příští rok by měl přinést velkou změnu v prodeji vajec. Sedm obchodních řetězců se zavázalo, že skončí s prodejem této suroviny z klecových chovů, jak informovali zástupci Obránců zvířat. Na slib se obchodníků doptával dokonce i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Potravinářská komora se ovšem obává, že realita nákupních košíků bude zcela jiná. Upozorňuje také na mezeru v legislativě, která prý znevýhodňuje české chovatele.

Podle Potravinářské komory je ovšem realita nákupního košíku jiná. „Ačkoliv spotřebitelé v průzkumech často s nadšením deklarují, že jim na etickém původu produktů záleží a jsou ochotni si za něj připlatit, skutečné nákupní chování je často odlišné. Jakmile dojde na placení, vyšší cenovka ‚etického‘ zboží některé zákazníky odradí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí komory Marek Zemánek.

I přes sílící otázku welfare zvířat zůstává zájem o vejce z klecového chovu velký, a to zvláště v případě výrazného snížení ceny. „Například ve Velké Británii některé supermarkety – například Iceland – své sliby ohledně klecových vajec pro rok 2025 stáhly nebo upravily kvůli tlakům na ceny a životní náklady,“ připomněl mluvčí.

„Klíčovým problémem je rovněž mezera v legislativě. Zákon sice zakazuje chov slepic od roku 2027, ovšem nijak nebrání dovozu a prodeji klecových vajec ze zemí, kde jsou tyto chovy stále povoleny. Tato situace staví české chovatele, kteří do modernizace chovů investují nemalé prostředky, do nevýhodné konkurenční pozice,“ upozorňuje Zemánek. Na celoevropském zákazu se členské státy dosud nedohodly.

V současné době je v EU stále přibližně 38 procent nosnic chováno v obohacených klecích, zatímco v Česku tato hodnota činí 44 procent. „Tato situace vyvolává obavy z nedostatku potravin na tuzemském trhu, a to zejména v období velikonočních a vánočních svátků, kdy zákazníci kupují vejce ve velkém,“ dodal mluvčí Potravinářské komory.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/supermarkety-by-mely-prestat-prodavat-vejce-z-klecovych-chovu-potravinari-upozornuji-na-mezery-v-zakonu-481559

1. srpen 2025

Metanolová kauza zapomenuta. Stát podle Pavla Dvořáčka z likérky Rudolf Jelínek rezignoval na černý trh s alkoholem. Tím přichází minimálně o 1,5 miliardy. I proto se firma soustředí na zahraničí, teď vstupuje do Jižní Koreje.

Současná doba nepřeje legálním výrobcům alkoholu a ovocných destilátů. Od roku 2020 do roku 2026 se zvýší spotřební daň o 44 procent a i Čechům se tak vyplácí nakupovat v zahraničí, mladá generace se odklání od alkoholu. Záleží také, jaká bude letos úroda ovoce, která loni zklamala.

Celý rozhovor najdete zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-metanolova-kauza-zapomenuta-trh-s-cernym-alkoholem-buji-rika-sef-jelinka-282925

31. červenec 2025

Po několika špatných letech se pálenicím v Olomouckém kraji konečně zablesklo na lepší časy. Většina nyní jede naplno, z kvality třešňového i višňového kvasu mají provozovatelé radost a po několikasezonní pauze jsou rovněž meruňky. Zákazníci se jen hrnou. Provozovatele však dál je však tíží vysoké náklady a zdanění.

Přibývá nezdaněného alkoholu, loni 22 tisíc litrů

Výsledkem situace je mimo jiné strmý nárůst trhu s nezdaněným alkoholem. Podle statistik Celní správy ČR bylo v roce 2023 zajištěno 8 600 litrů, loni už 22 743 litrů. Tím se zásadně zvyšují úniky na spotřební dani a letošek zřejmě nebude jiný.

Dále zde: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/palenice-merunky-svestky-dobra-sezona-uroda-ovoce-velky-zajem.A250730_862888_olomouc-zpravy_stk

31. červenec 2025

České potravinářství udává směr k inovacím. Dvanáctý ročník Ceny Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek ocenil produkty, které reflektují aktuální spotřebitelské preference. Ať už jde o chléb bez lepku, proteinové cereálie nebo okurky bez přidaného cukru. Tyto a další vítězné výrobky jasně ukazují rostoucí zájem českých výrobců o zdravější a moderní potraviny.

Jsme hrdí na to, že další ročník naší soutěže opět potvrdil vysokou úroveň inovací v českém potravinářství. Vítězné produkty jasně ukazují, že čeští výrobci vnímají aktuální trendy a dokážou na ně reagovat novými produkty, které jsou nejen chutné, ale i odpovídající požadavkům moderní správné výživy a zdravého životního stylu. To je skvělá zpráva pro všechny spotřebitele,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Komora touto soutěží dlouhodobě podporuje inovace v potravinářském průmyslu a oceňuje úsilí firem přinášet na trh nové a kvalitní výrobky. I letos se mezi oceněné společnosti zařadily přední české firmy, což jasně svědčí o širokém spektru inovací a vysoké kvalitě produktů na tuzemském trhu. Jedenáctičlenná hodnotící komise pečlivě vybírala z celkem 39 výrobků od 21 výrobců. Vyhodnocení proběhlo v Potravinářském pavilonu České zemědělské univerzity v Praze – Suchdole.

V jednotlivých kategoriích si vítězství odnesly:

Kategorie: Bezpečnost a kvalita potravin
efko cz s.r.o. – Červená cibule BBQ & BURGER

Kategorie: Reformulace roku
efko cz s.r.o. – Okurky bez přidaného cukru

Kategorie: Udržitelná výroba potravin
Plzeňský prazdroj, a.s. – Radegast Rezist + Trooper Saturn

Kategorie: Potraviny pro osoby se specifickými požadavky na výživu
SEMIX PLUSO, spol. s.r.o. – Chléb bez lepku

Kategorie: Evropská inovace
Nestlé Česko s.r.o. – Fitness Cocoa Protein cereálie

Kategorie: Alternativní potraviny
Nestlé Česko s.r.o. – Garden Gourmet Broccoli Mini Burger

Kategorie: Pokračovací kojenecká výživa a výživa pro malé děti
Žádný výrobek nebyl oceněn

Tato soutěž jasně ukazuje, že české potravinářství nezůstává pozadu – naopak aktivně inovuje a přináší spotřebitelům moderní potraviny, které jsou nejen chutné a kvalitní, ale zároveň výživově hodnotné. Letošní vítězné produkty, jako jsou bezlepkový chléb, proteinové cereálie nebo okurky bez přidaného cukru, dokazují, že naši výrobci dokážou spojit výzkum a vývoj s porozuměním aktuálním potřebám trhu,“ dodal předseda hodnotící komise z Potravinářské komory Jan Pivoňka.

Oceněné společnosti v každé kategorii získají certifikáty „Ceny Potravinářské komory za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Součástí ocenění je i balíček mediální propagace, který zahrnuje zviditelnění společnosti a jejích výrobků v tištěných a online médiích, a také prezentaci na veletrzích Země živitelka 2025 a CZECH FOOD EXPO 2026.

Bylo oceněno mnohem více výrobků. Kompletní výsledky naleznete v tiskové zprávě nebo na webových stránkách www.soutez.foodnet.cz.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

30. červenec 2025

Soutěž OBAL ROKU 2025, pořádaná Obalovým institutem SYBA, letos otevřela již svůj 32. ročník a vyzývá k účasti všechny, kdo se podílejí na vzniku a inovacích obalů – od výrobců obalů přes značky až po kreativní designéry a dodavatele technologií. Jde o jedinou certifikovanou národní soutěž v oblasti obalového designu a technologií v České republice a na Slovensku. Klání hledá řešení, která kombinují inovace, funkčnost, estetiku a udržitelnost. Vítězové se automaticky kvalifikují do prestižního globálního finále WorldStar Packaging Awards. Uzávěrka je stanovena na 8. srpna 2025.

Přihlásit se mohou:

  • Firmy – výrobci obalů, zpracovatelé obalových materiálů, tiskárny, dodavatelé balicích technologií a automatizace.
  • Značky a výrobci baleného zboží – od potravin a nápojů přes kosmetiku, farmacii až po technické produkty a spotřební zboží.
  • Designéři a kreativní agentury – specialisté na grafický, strukturální nebo produktový design, obaloví architekti a brandingoví experti.
  • Zadavatelé obalových řešení – marketingová, produktová a inovační oddělení firem, která formují finální podobu obalů.
  • Obchodní řetězce a e-shopy – retailoví a e-commerce hráči, kteří vyvíjejí vlastní obaly pro privátní značky nebo hledají inovativní řešení pro přepravu a doručování zboží.
  • Startupy a vývojáři materiálových nebo technologických novinek – ti, kdo přinášejí nové přístupy k udržitelnosti, recyklaci nebo cirkularitě v oblasti obalů.

Více informací o soutěži a přihlášku najdete na www.obalroku.cz.

29. červenec 2025

Obchodní dohoda Evropské unie a Spojených států, jejíž součástí jsou patnáctiprocentní plošná cla, je z pohledu českého zemědělství přijatelným kompromisem a neměla by mít zásadní dopad na český agrární export. Vyplývá to z vyjádření zemědělských nevládních organizací. Obezřetnost ale mezi farmáři přetrvává, zatím totiž není jasné, na které komodity a v jaké konečné podobě budou cla platit. Organizace také upozorňují před takzvaným dominovým efektem, protože zemědělství závisí na řadě dalších oborů.

Přehodnotit své obchodní strategie v důsledku zavedení cel budou podle Potravinářské komory ČR muset společnosti, které dodávají zboží na americký trh a které spolupracují s americkými řetězci. "To se týká zejména exportérů piva, cukrovinek, cereálií a lihovin. Uvalení cel by se mohlo projevit i na vývozu chmele a sladu," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Více zde: https://zemedelec.cz/podle-zastupcu-nevladnich-zemedelskych-organizaci-celni-dohoda-je-prijatelny-kompromis/

28. červenec 2025

Letošní sklizeň nabírá oproti loňsku výrazné zpoždění. Zemědělci sklízí již zhruba měsíc a obilnin dosud posekali zhruba pětinu, zatímco loni touto dobou už měli sklizené téměř dvě třetiny ploch obilnin. Pomalejší je i sklizeň řepky, které je dosud sklizena necelá třetina ploch, loni to bylo přes 87 procent. Vyplývá to ze zjištění Státního zemědělského intervenčního fondu.

Dále zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zne-nabiraji-kvuli-destivemu-pocasi-velke-zpozdeni-hrozi-zho/r~c3a3c35a6bd111f0b553ac1f6b220ee8/

27. červenec 2025

Termín: 11. 10. 2025 – 18. 10. 2025

Mise je organizována Hospodářskou komorou ČR ve spolupráci se Zastupitelským úřadem ČR v Ulánbátaru a Česko-mongolskou smíšenou obchodní komorou.

Mongolská strana má zájem o setkání s českými partnery především z těchto oborů: energetika, důlní technologie, stavebnictví, dopravní infrastruktura, zemědělství a zemědělské technologie, životní prostředí, potravinářství a potravinářské technologie včetně výroby minipivovarů, letecký průmysl, výstavba letišť, architektura, logistika, zdravotnictví, vzdělávání, lesnictví a veterinářství.

V případě zájmu se přihlaste do středy 6. srpna 2025.

Bližší informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/podnikatelska-mise-hk-cr-do-mongolska-2/

 

27. červenec 2025

Spojené státy uzavřely dohodu s Evropskou unií, oznámil prezident Trump. Její součástí jsou cla ve výši 15 procent na dovoz zboží z EU do USA.

USA měly s Unií v minulém roce obchodní schodek ve výši 235 miliard dolarů (v přepočtu cca 4,9 bilionu korun). To znamená, že hodnota vyvezeného zboží z EU do USA převýšila o tuto sumu dovoz amerického zboží do Unie. Podle šéfky Evropské komise dohodnuté clo platí na většinu zboží včetně automobilů, polovodičů a léčiv.

Součástí dohody je uvalení cla ve výši 15 procent na dovoz zboží z EU do USA. Hrozilo přitom, že clo bude třicetiprocentní, jak již dříve napsal Trump v dopise unijním představitelům.

V rámci dohody se Evropská unie rovněž zavázala, že od USA odebere energie a zbraně. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa Unie souhlasí s nákupem energií za 750 miliard dolarů (v přepočtu cca 15,7 bilionu korun).

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-spojene-staty-se-dohodly-na-clech-s-eu-oznamil-prezident-trump-282667

26. červenec 2025

Do konce tohoto roku se velká část českých obchodních řetězců dobrovolně zavázala ukončit prodej vajec z klecových chovů. Ten bude v Česku zakázaný od roku 2027. Zemědělci z toho ale nadšení nejsou a varují před lacinou konkurencí ze zahraničí. Dovoz „klecových vajec“ totiž zakázaný nebude.

„Přechod na dražší bezklecové systémy (voliérové, podestýlkové, ekologické) znamená pro chovatele vyšší investiční i provozní náklady (např. dražší krmivo, nižší produkce, víc práce), což se promítne do cen pro spotřebitele,“ vysvětluje Marek Zemánek z Potravinářské komory ČR.

Za vejce si přitom lidé připlatí oproti loňsku už nyní. Meziročně zdražily o víc než 40 procent, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za letošní červen.

O tématu zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-konec-klecovych-vajec-slepice-si-polepsi-zakaznici-priplati-40530809

25. červenec 2025

Více než polovina Čechů v uplynulém roce omezila nákup potravin, a to kvůli jejich cenám. Ty se podle agentury Eurostat zvyšovaly rychleji, než byl průměrný nárůst v Evropské unii. „V Česku se 60 procent, v některých segmentech dokonce 90 procent potravin prodává ve slevě. Nikdo nenakupuje za regálovou cenu. Při srovnávání nákupů v zahraničí je třeba být obezřetný,“ podotýká prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová pro Český rozhlas Plus.

Celý rozhovor s prezidentkou Večeřovou si lze poslechnout v podcastu Chyba systému zde: https://plus.rozhlas.cz/vecerova-hrozi-ze-mleka-bude-malo-poptavka-po-nem-roste-vsude-ale-kvuli-emisim-9520276

24. červenec 2025

Tradice mlékárenství se v Hodoníně držela více než 150 let, od února příštího roku tomu bude ale konec. Kvůli klesající poptávce po tavených sýrech se francouzská společnost Savencia, která závod vlastní, rozhodla provoz ukončit. Trend přesouvání závodů nebo jejich rušení je v posledních letech patrný i v dalších potravinářských odvětvích.

V březnu skončil cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku, před dvěma lety zase konzervárna Pika v Bzenci na Hodonínsku.

„Právě zpracování zeleniny a ovoce a konzervárenství patří mezi potravinářská odvětví, která na jižní Moravě zažívají nyní největší tlak. Dříve měla v regionu silnou tradici díky úrodnosti, nyní se ale potýkají se změnami ve struktuře zemědělské výroby. Klimatické změny, zejména sucho, ovlivňuje dostupnost některých potravin,“ zdůvodňuje mluvčí České potravinářské komory Marek Zemánek.

„Ačkoli se situace postupně mění a podniky modernizují, podmínky zůstávají těžké. Vláda před několika lety zrušila jediný národní investiční program pro potravináře, který modernizaci podporoval,“ vysvětluje Zemánek a dodává, že zemědělská politika, ať už národní nebo evropská, navíc podporuje spíše primární zemědělskou výrobu než zpracovatelský průmysl.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/potravinarstvi-krize-pady-firem-zamestnanost-cukrovar-apetito-racio.A250724_862164_brno-zpravy_coch

23. červenec 2025

Zatímco některá odvětví totálně umrtvila, jiným koronavirová pandemie před pár lety výrazně pomohla. Týká se to třeba pekařiny. Za covidu si podle předsedy Svazu pekařů a cukrářů České republiky Bohumila Hlavatého lidé uvědomili hodnotu pečiva. Nyní jsou tak ochotni si připlatit za kvalitu. Díky tomu se také pečivem podstatně méně plýtvá.

Celý rozhovor s předsedou Hlavatým a chlebovým someliérem Stanislavem Janíčkem si pusťte zde: https://budejovice.rozhlas.cz/vztah-lidi-k-pecivu-se-zmenil-jsou-ochotni-si-priplatit-za-kvalitu-a-mnohem-mene-9521032

23. červenec 2025

Ministerstvo zemědělství vedené Markem Výborným chce do voleb stihnout aktualizaci strategie zemědělství. Ve středu ji bude schvalovat vláda. Počítá například s tím, že do roku 2027 klesnou stavy chovaných nosnic ze 4,7 milionu kusů na 4 miliony kvůli zákazu klecových chovů, ale také s tím, že zvládne zastavit propad tuzemské výroby vepřového masa.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal říká, že aktualizace strategie byla nutná a že je správné, že k tomu ministerstvo přistoupilo. „Nicméně prvním krokem mělo být vyhodnocení, jakých cílů se podařilo nebo nepodařilo dosáhnout, a co bylo důvodem, což se nestalo. Navrženou aktualizaci nepovažujeme za prorůstovou a z našeho pohledu povede k dalšímu oslabení potravinové bezpečnosti Česka. Chybí nám především relevantní data, na nichž by měl být tak zásadní dokument postavený,“ sdělil Doležal MF DNES. Dokument místo toho podle něj jenom kopíruje programové prohlášení vlády.

Totéž si pak myslí i mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek, ale zase kvůli své části oboru. „Zde je nutné zdůraznit, že struktura českého zemědělství a potravinářství se liší od jiných zemí, což by mělo být v dokumentu zohledněno. Chybí nám vyhodnocení dosavadního naplňování této strategie, konkrétní opatření pro dosažení stanovených cílů, včetně kroků ke zvýšení konkurenceschopnosti domácího potravinářského průmyslu,“ uvádí.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-strategie-chov-veprove-drubez.A250723_103334_ekonomika_drh

22. červenec 2025

Rusko vyřadilo Německo z pětice největších světových producentů piva. V Německu se ho loni uvařilo méně, zatímco v Rusku se produkce výrazně zvýšila. Vyplývá to z dat norimberské společnosti BarthHaas, která je největším světovým obchodníkem s chmelem.

Německo také přišlo o titul největšího evropského producenta piva, který drželo od roku 2013. Světovou jedničkou v produkci piva zůstala Čína následovaná Spojenými státy.

Česká republika figuruje v žebříčku největších světových producentů piva na 21. místě. Loni se tu vyprodukovaly dvě miliardy litrů piva, což je zhruba stejně jako o rok dříve.

Více zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/818217/nemci-uz-nevari-nejvic-piva-v-evrope-zebricek-stareho-kontinentu-zmenila-valka.html

21. červenec 2025

Extrémní vedro, sucho, povodně či vichřice stále více zasahují do produkce potravin a tlačí na jejich růst po celém světě. Upozorňuje na to aktuální studie týmu mezinárodních vědců. Nedávnými cenovými šoky, které způsobilo extrémní počasí, bylo podle ní zasaženo mnoho potravin, například britské brambory, španělský olivový olej, kalifornská zelenina, jihoafrická kukuřice nebo indická cibule.

V Česku je teď kakao i čokoláda o více než čtvrtinu dražší než před rokem. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka ceny kakaa sice v posledních týdnech klesají z historických maxim, ale stále zůstávají vyšší než loni a nad dlouhodobým průměrem.

„Nynější pokles je primárně způsoben příznivým počasím a vydatnými dešti v klíčových pěstitelských oblastech západní Afriky,“ vysvětlil Zemánek. Dodal, že předpovědět budoucí vývoj ceny kakaa je velmi náročné, protože trh je extrémně cenově nestabilní a ovlivňuje ho celá řada proměnných.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-extremni-pocasi-prudce-zveda-ceny-potravin-ve-svete-40531056

21. červenec 2025

Evropská centrální banka odhaduje, že dopady klimatických změn a extrémní výkyvy počasí zvyšují potravinovou inflaci o více než desetinu procenta měsíčně. Ceny potravin stoupají v tuzemsku meziročně o zhruba 15 procent. Za poslední dva roky se ale i Česko setkalo se skokovým zvýšením cen některých potravin – třeba mléčných výrobků, vajec, kakaa nebo jablek.

Ceny kakaa na světovém trhu vzrostly loni v dubnu dokonce o téměř 300 procent v důsledku vlny veder v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Tyto dvě země totiž společně představují téměř dvě třetiny světové produkce kakaa. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka ceny kakaa sice v posledních týdnech klesají z historických maxim, ale stále zůstávají vyšší než v loňském roce a nad dlouhodobým průměrem. „Tento pokles je primárně způsoben příznivým počasím a vydatnými dešti v klíčových pěstitelských oblastech západní Afriky,“ řekl ČTK. Dodal, že předpovědět budoucí vývoj ceny kakaa je velmi náročné, protože trh je extrémně cenově nestabilní a ovlivňuje ho celá řada proměnných.

Sucho v jižní Evropě v letech 2022 a 2023, které postihlo i Španělsko a Itálii, vedlo v celé EU do ledna 2024 meziročně k nárůstu cen olivového oleje o 50 procent. Španělsko přitom produkuje více než dvě pětiny světové produkce olivového oleje.

Loni na podzim však nastal obrat a ceny na burze začaly pozvolna klesat, připomněl Zemánek. „Tento pokles byl z velké části způsoben zlepšenou úrodou zejména ve španělské Andalusii. I když se pokles burzovních cen projevil již na podzim, do tuzemských řetězců dorazil se zpožděním a nižší ceny mohli spotřebitelé zaznamenat až letos v březnu,“ dodal.

Kromě nižších zemědělských výnosů kvůli extrémům počasí se na cenách podepsala i válka na Ukrajině a drahé energie. „Dále je potřeba zmínit, že vysoké ceny energií v Česku hrají stále významnou roli. Některé okolní státy naopak subvencují určitý typ energií. Tato pomoc se pak samozřejmě promítá do snížení nákladů na výrobu potravin v těchto zemích, což jim dává konkurenční výhodu a u nás naopak tlačí ceny nahoru,“ upozorňuje Zemánek.

Kromě toho se podle něj do vyšších cen promítají i rostoucí mzdové náklady v celém dodavatelském řetězci – od zemědělců přes zpracovatele až po prodejce. „Nemůžeme zapomenout ani na vliv zelené politiky a byrokracie, které mohou rovněž zvyšovat náklady výrobců, a tím i konečné ceny pro spotřebitele,“ nechal se slyšet Zemánek.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/extremni-jevy-pocasi-zasahuji-do-produkce-potravin-jejich-cena-roste-363167

21. červenec 2025

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné producenty potravin. Komise iniciativu představila v rámci balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci pro období 2028 až 2034.

Evropská komise představila návrh na úpravu Nařízení o společné organizaci trhů. Ten je součástí balíčku k Víceletému finančnímu rámci 2028–2034 a zahrnuje mimo jiné i problematiku označování potravin. Jedním z cílů předloženého návrhu je zajistit naprostou transparentnost a ochránit spotřebitele před matoucími informacemi.

V této snaze Komise konkrétně a srozumitelně určila, co se rozumí pod pojmy „maso“ a „masné výrobky“. Stanovila, že „maso“ znamená výhradně jedlé části zvířete. To je jasná a nekompromisní definice s jednoznačnou podmínkou – nic nesmí nahradit masovou složku, a to ani částečně. Jde tedy o to, aby si masný výrobek zachoval svůj masový základ.

Komise tak navazuje na rozsudek Evropského soudního dvora z loňského roku, který konstatoval, že označení „veganské maso“ nesmí dodavatelé používat. Stejný směr potvrdil i letošní verdikt Pařížského obchodního soudu, který nařídil jisté obchodní společnosti odstranit z obalů slovo „maso“, logo zelené krávy a další zavádějící symboly.

„Některé rostlinné alternativy živočišných produktů mohou být výrazně dražší než srovnatelné tradiční výrobky. A to i přesto, že jejich výrobní vstupy, tedy samotné suroviny, mohou být méně nákladné. Navíc, v některých případech může složení těchto alternativ obsahovat vyšší podíl soli, cukru nebo nasycených tuků. To pak vyvolává diskusi o jejich skutečné výživové hodnotě a přiměřenosti ceny z pohledu spotřebitele,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Asociace českého tradičního obchodu rovněž volá po srozumitelném označování potravin, které nemate veřejnost a jasně uvádí, z čeho je produkt vyroben. Takový požadavek podle ní rozhodně nelze považovat za zbytečnou byrokracii.

"Masné a rostlinné výrobky se liší nejen původem a složením, ale především svými výživovými vlastnostmi. Zatímco masné produkty představují přirozený zdroj plnohodnotných živočišných bílkovin, rostlinné alternativy mohou mít výrazně odlišný obsah proteinů, tuků, soli či dalších živin. I když většina spotřebitelů chápe, že výrobek označený jako „veganský párek“ není z masa, může se mylně domnívat, že jeho výživová hodnota je s masným výrobkem srovnatelná. Transparentní a jednoznačné označování je proto zásadní, aby se spotřebitel mohl informovaně rozhodovat na základě skutečného složení a nutričního profilu produktu. V této souvislosti je vhodné připomenout, že ani tradiční bramborový pokrm neoznačujeme jako „bramborový burger“, ale jako bramborák. Označení by tedy mělo odpovídat jak složení, tak i kulturnímu a výživovému očekávání spotřebitele,“ uvedl Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu.

Komora a Asociace upozorňují, že zájem o potraviny rostlinného původu v Česku zřejmě dosáhl svého vrcholu a v současnosti stagnuje až mírně klesá. Do výroby rostlinných produktů však bylo v posledních letech investováno velké množství peněz. Za snahou zabránit jasnému označování produktů tak docela dobře může být i lobbing korporací a fondů nebo „zelený“ marketing obchodních řetězců.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

21. červenec 2025

Evropská komise navrhuje snížit zemědělský rozpočet o 22 procent, na sedm let by tak měli mít farmáři zhruba 300 miliard eur. Podle Zemědělského svazu ČR se tak reálně sníží po započtení inflace příjmy zemědělců o 40 procent.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/evropska-unie-rozpocet-zemedelec-komise-protest-penize-cr.A250720_181027_eko-zahranicni_krd

20. červenec 2025

Termín: 3. 9. 2025 - 6. 9. 2025

Misi organizačně zajišťuje Hospodářská komora ČR a Česko-alžírský výbor při zahraniční sekci HK ČR. Účast na veletrhu a byznys fórum budou finančně podpořeny z rozpočtu Ministerstva zemědělství. Na přípravě programu se vedle resortu podílí též ZÚ ČR v Alžírsku. Oslovení místních partnerů proběhne ve spolupráci s příslušnými komorami a svazy.

Program zahrnuje mimo jiné návštěvu prestižního celoafrického veletrhu IATF 2025 (Intra-African Trade Fair), podnikatelské setkání s B2B, které umožní českým firmám přímý kontakt s relevantními alžírskými obchodními partnery, a návštěvu zemědělského projektu v okolí hlavního města Alžír.

Tato mise je ideální pro firmy z oblasti zemědělství, zemědělských technologií, zavlažovacích systémů a vodohospodářství, strojního vybavení a souvisejícího know-how k účasti na podnikatelské misi do Alžírska.

V případě zájmu se přihlaste do středy 30. července 2025.

Bližší informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-namestka-ministra-zemedelstvi-cr-do-alzirska/

20. červenec 2025

Skoro stovku provozoven už letos nechala zavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nejčastěji kvůli tomu, že odhalila špínu, škůdce, trus hlodavců nebo špatné nakládání s odpady. Od začátku roku provedli inspektoři už patnáct tisíc kontrol – dvakrát více než loni. Číslo je vyšší než dřív i proto, že už na kontroly stravovacích provozů nechodí hygienici. Potravinářská inspekce je tak začala dělat častěji. Drobnější pochybení najde na každém třetím místě.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/potravinarska-inspekce-uz-letos-zavrela-na-sto-provozu-363155

19. červenec 2025

Pistácie zažívají obrovský růst zájmu. K tomuto trendu pomohly sociální sítě, zvláště videoklipy s dubajskou čokoládou, ale pomáhá mu i dlouholetá snaha amerických pěstitelů o propagaci pistácií a otevírání zahraničních trhů. Cena plodiny jde tím pádem strmě nahoru.

Zatímco ještě před několika lety byly pistácie spíše doplňkem, dnes jsou důležitou surovinou v cukrovinkách, pečivu a nápojích. To se promítá i do růstu ceny, což těší pěstitele, zvláště v Kalifornii, kde se pěstuje většina pistácií v USA, napsala agentura Bloomberg.

Více zde: https://forbes.cz/dubajska-cokolada-i-trendy-na-sitich-s-popularitou-pistacie-roste-i-jeji-cena/

18. červenec 2025

Zatímco v prvním letošním čtvrtletí rozdala Česká obchodní inspekce prodejním řetězcům rekordní pokuty, ve druhém byly sankce za klamání zákazníků nižší. Z předchozích 21 milionů korun klesly na 4,4 milionu za 12 pravomocných pokut. Nejvyšší částku, přes tři miliony, zaplatil řetězec Billa.

Nejdramatičtější rozdíl ve výši pokut je u Penny Marketu, který vyvázl s jedinou sankcí za 120 tisíc korun. Za porušení zákona na ochranu spotřebitele býval přitom pokutován nejvíc, v letošním prvním kvartále 17 miliony korun. Typickým přečinem je lákání zákazníků na vysoké slevy, které se mají počítat z ceny za posledních 30 dnů. Právě to obchodníci porušovali.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-pokuty-za-slevy-klesly-retezce-nasly-nove-finty-40530666

18. červenec 2025

Až nezvykle levná vejce se během července objevila na pultech hned několika supermarketů: 3,30 koruny za kus. A to v době, kdy Český statistický úřad ohlásil, že v červnu vejce dramaticky zdražovala - oproti loňsku o 40 procent. Úroveň, na kterou se cena vajec zkraje prázdnin propadla, už zákazníci podle některých hlasů nikdy neuvidí. 

"Česko si samo vytváří nerovné konkurenční prostředí na trhu. Zatímco čeští chovatelé musí masivně investovat do přechodu na dražší bezklecové systémy, vejce z klecových chovů se mohou i po roce 2027 volně dovážet z jiných zemí Evropské unie i mimo ni," říká prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Na vyšších cenách se podle Večeřové projeví i rostoucí náklady na krmivo, které tvoří většinu výrobních nákladů.

Dále zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/posledni-levna-vajicka-cesko-zakaze-klecove-chovy-driv-nez-v/r~3623f98861ad11f0a1910cc47ab5f122/

17. červenec 2025

Kvůli růstu zemědělských a potravinářských cen dál existují tlaky na zdražování potravin, shodují se ekonomové. Proti loňsku producenti výrazně zdražili vejce, mléko nebo hovězí maso.

Ceny zemědělských výrobců se v červnu meziročně zvýšily o 13,4 procenta, informoval ve středu Český statistický úřad. V rostlinné výrobě došlo k růstu cen o 10,8 procenta. Výrazně zdražilo ovoce o 25 procent, olejniny o 23 procent a obiloviny o 15 procent. V živočišné výrobě se zvýšily ceny o 16,5 procenta. Zdražila hlavně vejce o 39 procent.

„V případě vajec se projevuje omezení nabídky dané nutností v řadě evropských zemí vybíjet chovy nosnic, a to kvůli šíření ptačí chřipky. V Česku se tak přidává nutnost investovat do přívětivějšího způsobu jejich chovu, než je ten klecový,“ komentoval ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-na-obzoru-je-dalsi-zdrazovani-potravin-40530485