17. srpen 2022

Srdečně zveme všechny, kteří se zajímají o reformulace potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy, na šestou výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se uskuteční

dne 15. září 2022 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně v Dejvicích na Praze 6. 

Záštitu nad konáním konference převzali:
ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR,
a předseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
a ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. v rámci
Předsednictví České republiky v Radě EU 2022

Pozvánka zde. 

Program a pokyny k registraci zde.

Pozvánka v anglickém jazyce zde.

Program a pokyny k registraci v anglickém jazyce zde.

17. srpen 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo I. výzvu v aktivitě Úspory energie z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Pro malé a střední podniky (MSP), ale i velké podniky, je připraveno celkem 10 miliard korun. Žádosti o podporu lze podávat od 1. září 2022 a na projekt je možné získat dotaci až ve výši 200 milionů korun. Vyhlášena zároveň byla i výzva z OP TAK, která podpoří větrné elektrárny.

 

„V době energetické války ze strany Ruska, která vede k navyšování cen energií, jsou úspory energií naprostou nezbytností. A cílem této výzvy je dosáhnout právě toho, proto jsme na první výzvu k rozvoji úspor alokovali 10 miliard korun. Z evropských prostředků tak můžeme podpořit podnikatele v přechodu na energeticky úspornější způsoby výroby, při instalaci obnovitelných zdrojů energie, využívání odpadní energie, zateplení podnikatelských budov či výměně oken,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Žadatelem ve výzvě Úspory energie může být malý a střední podnik nebo velký podnik. V oblasti železniční dopravy může být žadatel i subjekt až ze 100 % vlastněný veřejným sektorem anebo státní organizace. Míra podpory podle typu podniku a regionu NUTS se pohybuje od 35 % do 65 %. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 0,5 milionu korun a maximálně do výše 200 milionů korun. Podpora na náklady na energetický posudek, projektovou dokumentaci pro stavební povolení a výběrové řízení bude poskytována v režimu de minimis. Maximální výše způsobilých výdajů na organizaci výběrových řízení může činit 80 tisíc korun.

„Věříme, že ze strany podnikatelů bude poptávka po projektech na úspory energie vysoká a že realizace výzvy přispěje ke zvýšení odolnosti podnikatelských subjektů vůči růstu cen energií, ale i k naplnění klimaticko-energetických cílů ČR, jako je například naplnění cíle úspor podle evropské směrnice o energetické účinnosti,“ říká náměstek pro EU fondy Marian Piecha.

Jedná se o průběžnou (nesoutěžní) výzvu s příjmem žádostí o podporu od 1. září 2022 do 30. listopadu 2023. Zájemci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace (API), která pomáhá žadatelům s přípravou žádostí o dotaci a s administrací projektu.

Spolu s výzvou Úspory energie byla 15. srpna 2022 vyhlášena výzva Obnovitelné zdroje energie, specificky zaměřená na větrné elektrárny. Alokace v této výzvě je 500 milionů korun. Žadatelem může být malý a střední podnik nebo velký podnik a na projekt může získat dotaci až ve výši 15 milionů EUR. Míra podpory je podle typu podniku a regionu NUTS v intervalu 50 % až 80 %. Jedná se rovněž o průběžnou výzvu, u které bude probíhat příjem žádostí od 8. září 2022 do 1. února 2024.

Podrobné parametry výzvy na Úspory energie jsou zde, podrobnosti k výzvě Obnovitelné zdroje energie – větrné elektrárny najdete na tomto odkazu.

16. srpen 2022

Konferenci pořádá Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství, partnerem akce je Skutečně zdravá škola z.s.
Záštitu nad konferencí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.


Konference v českém jazyce, tlumočení z angličtiny a němčiny zajištěno. Vložné 500 Kč.
Pro registrované účastníky strava zajištěna.

 

Veřejné stravování bude mít klíčovou roli při naplňování cíle strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork), dosáhnout 25 % rozlohy zemědělské půdy v EU v ekologickém režimu hospodaření do roku 2030 i při naplňování cíle Akčního plánu Ekologického zemědělství ČR 2021-2027, dosáhnout 5% podílu biopotravin ve veřejném stravování do roku 2027.

Cílem konference je proto učinit první krok k přípravě na požadavky legislativního rámce Evropské unie (EU) o udržitelných potravinových systémech (SFS Law) v České republice a otevřít dialog mezi aktéry trhu.

Více zde:https://www.ctpez.cz/konference/

 

Zdroj: ČTPEZ

16. srpen 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil sazby pro mimořádnou podporu ve vybraných sektorech. Celkem 831 milionů korun je hlavně určeno na pomoc zemědělcům v krizové situaci a posílení soběstačnosti citlivých zemědělských sektorů. K nim patří především chov prasat, drůbeže, dojeného skotu a dále pěstování jablek nebo brambor.

„Chov prasat a drůbeže patří mezi klíčové odvětví živočišné výroby, proto mě znepokojuje, že se chovatelé dostávají vlivem rostoucích cen energií a krmiv do ztrát. Jsme připraveni jim pomoct. Proto jsme pro ně zajistili 541 milionů korun, pro chovatele dojeného skotu 140 mil. Kč a dále 150 milionů pro pěstitele jablek a brambor a díky těmto penězům pomůžeme zemědělcům, kteří zajišťují potraviny pro naše obyvatele,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministerstvo zemědělství (MZe) finanční podporu rozdělí do sektoru vepřového, drůbeže, mléka, jablek a brambor. Dotace zemědělcům pomohou zmírnit škody způsobené aktuálním nárůstem cen vstupů, jako jsou zvyšující se ceny energií, krmiv a pohonných hmot.


Rozdělení podpory:

 

SAZBA

CELKOVÁ ČÁSTKA

na chov prasnic

4 167,13 Kč/ks

334,43 mil. Kč

na chov kuřat chovaných na maso

5,41 Kč/ks

206,70 mil. Kč

na chov krav chovaných v systému chovu s tržní produkcí

400 Kč/ks

140,63 mil. Kč

pro pěstitele jablek

17 931,62 Kč/ha

100 mil. Kč

pro pěstitele konzumních brambor

5 152,82 Kč/ha

50 mil. Kč


Celková částka se skládá z národních peněz, konkrétně jde o 554 milionů korun. Další peníze, 277 milionů korun pochází z evropských zdrojů. Zájemci mohli o mimořádnou podporu žádat od 20. června do 30 června, kdy MZe otevřelo příjem žádostí. Podpora má být podle unijního nařízení vyplacena do 30. září 2022.



Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

16. srpen 2022

Horké počasí může způsobit zdravotní potíže komukoliv, ale především jsou ohroženi lidé nad 65 let věku, děti do 4 let, těhotné, kojící či zvláště drobné ženy, dlouhodobě nemocní (nemoci srdce, vysoký krevní tlak, nadváha) a lidé léčení některými léky (např. na depresi, nespavost apod.). Osoby nejvíce ohrožené působením horka by měl několikrát denně někdo kontrolovat (třeba jen po telefonu) a zjistit, zda jsou v pořádku. Zamyslete se, kdo z Vašich příbuzných či známých by mohl potřebovat Vaši pomoc. Účinky extrémního horka můžete zmírnit, pokud se budete řídit následujícími radami: 


Jak se oblékat?

Noste lehké, netísnivé oděvy světlých barev a s převahou přírodních materiálů. Světlá barva pomáhá méně absorbovat horko a přírodní materiály umožňují pokožce lépe dýchat, méně se v nich potíme. S ohledem na ochranu kůže je lepší mít zakryté lehkým, světlým a prodyšným oděvem větší část těla  a tu, kterou nekryje látka, je dobré chránit alespoň krémy s faktorem SPF 15 a vyšším. Důležitá je pokrývka hlavy, ochrání nás před úžehem neboli přehřátím mozku. Použít můžeme i slunečník, nebo poslouží i deštník, cokoli, co poskytne hlavě stín před pálícím sluncem. Oči chraňme slunečními brýlemi. 

Nevystavujte se zbytečně slunci, hlavně ne přes poledne. Zejména starší osoby, osoby s chronickými onemocněními srdce a cév a malé děti by při teplotách překračujících 30 °C měly pobývat ve venkovním prostředí spíše jen v ranních a podvečerních hodinách.

Jak pít a co pít?

Nejlepší je střídat čistou vodu střídavě s minerálkou, pro hrazení ztrát solí. Dobře poslouží i chlazený slabý čaj, ať už černý či bylinkový. Nevhodné jsou ze zdravotního hlediska nápoje s vysokým obsahem cukru, nejen s ohledem na kalorie, ale i na fakt, že rychlý příjem vysoké dávky cukru organismus mění částečně na teplo a to nám zvyšuje pocit horka.

Vypijte nejméně 2-3 litry tekutin za den a při tělesné aktivitě 2-4 sklenice každou hodinu. Nejlépe je nosit vodu stále s sebou a upíjet. Nuťte pít zejména děti a staré lidi, často nemívají pocit žízně. 

Jakou volit stravu?

Ideální ve vedrech jsou lehká a snadno stravitelná jídla. Studené polévky, zeleninové saláty, chlazená zelenina a ovoce, jogurty, lehké pomazánky bez majonéz. Sami víte, že po vydatném a tučném jídle se cítíme často zatíženi, nekomfortně. Organismus ve vedrech nepotřebuje další takovou zátěž, tučná a na bílkoviny bohatá jídla opět zvyšují produkci tepla organizmem. 

Jezte také raději po menších dávkách a častěji a vyhýbejte se snadno se kazícím potravinám, jako majonézové saláty, měkké salámy a podobně. Ušetříte si tím riziko zažívacích obtíží, průjmů a případně další projevy střevních infekcí. 

Jak pracovat s klimatizací, co s tělem dělají přechody z extrému do extrému?

Při pobytu v klimatizovaném prostoru je potřeba myslet na větší ztrátu tekutin kvůli dýchání suchého vzduchu, tedy opět častěji pijte, podobně jako při sportu.

Neměli bychom prostory klimatizací přechladit. Správné nastavení klimatizace by mělo být v létě o pět až sedm stupňů nižší než okolní teplota. Jestliže tedy máme venku 35°C, pak by v klimatizovaném prostoru mělo být kolem 29, ne méně. 

Při větším rozdílu teplot se zvyšuje riziko vzniku teplotního šoku, na který organismus negativně reaguje. Spustí se procesy, které vyústí k náchylnosti k respiračním onemocněním, bolestem v krku - angínám a k onemocnění močových cest. To souvisí s tím, že organismus kolísá mezi tepelnými extrémy a není v rovnováze. Zásadní věcí je tedy klimatizovat pomalu a neagresivně, takže klimatizaci vlastně na sobě ani moc necítíme. Jakmile v klimatizované místnosti pocítíte, že je vám zima, že je vám proudění studeného vzduchu nepříjemné, je to špatně. To znamená, že klimatizace je přechlazená. Důsledky často podceňujeme. Budeme-li vycházet z agresivněji klimatizované místnosti, je také dobré se nejprve krátce aklimatizovat například na chodbě bez klimatizace a až poté vyjít do horka vně budovy. 

Stejný problém je i u klimatizací v autě. Vychlazené auto je příjemné, ale při vystupování se tělo teplotnímu šoku s možnými následnými zdravotními problémy nevyhne. 

Co by měl člověk sledovat kromě teplot, resp. jakou roli hraje vlhkost vzduchu?

Při vysoké teplotě se více potíme, trpíme dehydratací, snižuje se naše schopnost soustředit se, zvyšuje se hustota krve, což přináší větší nároky na krevní oběh, zhoršuje se prokrvení periferie a mozku. U starších lidí roste riziko infarktu myokardu či mozkové mrtvice. S celkovou „nepohodou“ je spojený stres, snížení pracovní výkonnosti.

Ještě horší než extrémní horko je vedro v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu. Právě takové počasí je pro lidi nejnebezpečnější. To znamená, že čím vyšší je vlhkost vzduchu, tím menší teplotu snese lidský organismus. Jedna z vědeckých studií definovala, že pokud je vlhkost vzduchu na minimu a vzduch je suchý, dokáže lidské tělo přežít i teploty kolem padesáti stupňů Celsia. Ovšem v totálně vlhkém prostředí stačí, aby se teplota vzduchu vyšplhala k 31 °C

a nastane vážné přehřátí organismu. 

Když přijde úpal, přehřátí, co dělat? 

Úpal je vlastně selhání regulace tělesné teploty. Mezi příznaky patří suchá horká červená pokožka, horečka bez pocení, rychlý silný pulz a tepavá bolest hlavy, únava, zmatenost, závratě, nevolnost až zvracení, bezvědomí.

Při extrémním přehřátí, kdy se organismus může dostat až nad kritických 40 °C  je potřeba postiženého člověka okamžitě přemístit do stínu a aktivně jej ochlazovat. Například otírejte postiženého houbou či ručníky namočenými ve studené vodě, zabalte ho do chladného vlhkého prostěradla, zapněte ventilátor, pokud snese, lze použít i chladnější sprchu. Sledujte tělesnou teplotu – pokračujte v postupném chlazení, dokud teplota neklesne na 38,5 °C. Nedávejte postiženému pít. Zatímco postiženého chladíte, zajistěte, aby někdo jiný zavolal lékařskou pomoc. V případě, že se rychlá lékařská pomoc opozdí, zavolejte nemocniční pohotovost a řiďte se jejími pokyny.

Při mírnější formě: Je-li na počátku jen zvýšená teplota (do 38 °C) – postiženého ochlazujte. Pokud nespadá do rizikové skupiny a příznaky ustoupí do jedné hodiny, při dobrém celkovém stavu postiženého jen sledujte a podejte mu tekutiny. Lékaře volat nemusíte, ale buďte opatrní i v následujících dnech, neboť může dojít k opožděné reakci (vyčerpání z přehřátí).

Z vedra vznikají i křeče z přehřátí, co s nimi?

Vznikají ze ztrát vody a iontů pocením, vyskytují se obvykle v oblasti břicha a končetin, mohou se dostavovat v souvislosti s namáhavou činností. 

V případě křečí ukončete namáhavou činnost a zůstaňte v klidu na stinném chladném místě, pijte ovocné šťávy nebo iontové nápoje pro sportovce. Svaly pevně stlačte a uvolněte je jemným promasírováním. Jestliže křeče do jedné hodiny neustoupí, volejte lékaře. Pokud křeče ustoupí, relaxujte a k namáhavé činnosti se ještě několik hodin nevracejte, i když se jinak cítíte dobře – další námaha by mohla vést k úpalu či vyčerpání z přehřátí. 

A vyčerpání z přehřátí poznáme jak?

Takové vyčerpání z přehřátí může vzniknout i několik dní po expozici vysoké teplotě, při nevyvážené náhradě tekutin, jde o odpověď organizmu na nadměrné ztráty vody a soli pocením. Projevuje se pocením, bledostí, únavou, slabostí, svalovými křečemi, závratěmi až mdlobou, nevolností či zvracením. Tělesná teplota může být normální, kůže studená a vlhká, pulz rychlý a slabý, dýchání rychlé a mělké. Lékařská pomoc je nezbytná, pokud jsou příznaky závažné anebo postižený trpí vysokým krevním tlakem či problémy se srdcem. Zvláštní pozornost zasluhují těhotné ženy.

Člověku je potřeba pomoci s postupným ochlazováním a podat tekutiny po doušcích, v případě nevolnosti je nepodávat. Pokud příznaky trvají déle než hodinu, vždy kontaktovat lékaře. Dle jeho rady eventuálně podat solné (iontové) roztoky. 

16. srpen 2022
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem souvisejících.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem souvisejících.

V šetření již byla zohledněna směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/633 ze dne 17. dubna 2019 o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci. Transpozice směrnice do českého právního řádu, k níž má dojít prostřednictvím novelizace zákona o významné tržní síle, zatím nebyla legislativně provedena. Vzhledem k nepřímému účinku směrnice se Úřad pokusil zmapovat alespoň základní poznatky o dodavatelsko-odběratelských vztazích napříč zemědělským a potravinovým řetězcem.

Směrnice přináší zásadní rozšíření působnosti Úřadu v oblasti tzv. významné tržní síly, a to v souvislosti s principem „z farmy až na vidličku“. Ten znamená, že významná tržní síla subjektů bude nově posuzována nejen u obchodních řetězců, ale i u všech ostatních odběratelů v zemědělském a potravinovém řetězci (s výjimkou spotřebitelů), kteří přesáhnou stanovený obratový limit a současně nebude dána dostatečná vyvažující síla dodavatele. Nově se tak budou moci nekalých obchodních praktik dopustit např. zpracovatelé v potravinářském průmyslu, food brokeři, velkoobchody a další entity, které nakupují zemědělské a potravinářské výrobky pro další prodej. Zejména v rámci nižších článků řetězce to přinese nutnost adaptace na novou právní úpravu, a to např. v oblasti sjednaných lhůt splatnosti nebo písemnosti smluv.

V nižších článcích řetězce, jichž se doposud regulace nekalých obchodních praktik netýkala, se například výjimečně objevily lhůty splatnosti o délce 60, ale dokonce i 120 dní. I v tomto ohledu tedy bude potřeba, aby se smlouvy a praxe v zemědělském a potravinovém řetězci dostaly do souladu s novou právní úpravou, která požaduje maximální délku splatnosti 30 dnů.

Úřad se dále zabýval službami souvisejícími s nákupem nebo prodejem potravin, které jsou poskytovány dodavatelům potravin ze strany odběratelů s významnou tržní silou nebo s nimi spolupracujících třetích subjektů. Takové služby jsou v souladu se zákonem a směrnicí za předpokladu, že (i) mají přímou materiální souvislost s nákupem nebo prodejem potravin, (ii) podmínky jejich poskytování a využívání nevytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran, (iii) jsou-li zpoplatněny, mají přímou materiální souvislost s nákupem a prodejem potravin a platby či jiné plnění za tyto služby jsou přiměřené hodnotě poskytovaných služeb, (iv) využívání služeb není podmínkou přijetí potravin do prodeje a (v) dodavatelé potravin nejsou bezdůvodně diskriminováni při poskytování těchto služeb a jejich úhradě.

Tyto služby, které mohou mít různý charakter, jsou podle své povahy, obchodních zvyklostí a obvyklého chodu věcí v daném odvětví zpravidla poskytovány v souvislosti s nákupem nebo prodejem potravin a odběratelé i dodavatelé z nich mají skutečný materiální prospěch. Úřad se podrobně zabýval například službami souvisejícími se zpracováním a předáváním kmenových dat produktů a také službami zúčtovacími, které se ve většině případů poskytují bezúplatně. Zpoplatněná forma právě jmenovaných služeb pak může být z hlediska právní úpravy významné tržní síly problematická.

V posledních měsících Českou republiku zasáhla nebývale vysoká míra inflace, která se významně projevila také na růstu cen potravin (meziročně často v řádech desítek procent). Úřad proto zjišťoval, jaké jsou zdroje tohoto strmého růstu uvnitř zemědělského a potravinového řetězce. Zjistil, že požadavky na vyšší ceny produktů vycházejí primárně od dodavatelů, kteří se potýkají se značným zvýšením svých výrobních nákladů, zejména pak energie a pohonné hmoty. Druhým hlavním zdrojem je nejistota některých dílčích trhů, kde psychologická obava z nedostatku způsobená primárně válečným konfliktem na Ukrajině přináší vyšší vzácnost určitých typů komodit, a tím i jejich řádově vyšší ceny. Největší dynamiku vykazovaly např. segmenty pekařských výrobků (či šířeji výrobků z obilovin a mouky), olejů, některých druhů masa (např. drůbeží, hovězí apod.) a rovněž másla. U dodavatelů ze zahraničí je přitom tlak na zvyšování cen podstatně nižší než u dodavatelů tuzemských.

Současně jak odběratelé, tak i dodavatelé shodně tvrdí, že růst svých nákladů prozatím nepromítli do prodejních cen v plné míře, což může znamenat, že maloobchodní ceny se ani v současné chvíli, tedy po zhruba půlroční nestabilitě, prozatím neustálily v nové ekonomické rovnováze.

Z hlediska výhodnosti spolupráce pak lze na základě analýzy ziskovosti trhů v zemědělském a potravinovém řetězci soudit, že převážná většina odvětví vykazovala kladný hospodářský výsledek. Výjimkou bylo stravování a pohostinství, na které silně dopadly důsledky pandemie covid-19. Současně je ale třeba upozornit, že odvětvová (tj. agregovaná) úroveň dat nemusí vypovídat o situaci na úrovni individuálních podnikatelů, jejichž hospodaření za poslední období bývá promítnuto do účetních výkazů.

Tiskové oddělení ÚOHS
22/116

16. srpen 2022

Příspěvek na nové čistírny odpadních vod, včetně domovních čistíren pro jednotlivé domy, nebo na jejich modernizaci, výstavbu vodovodů, kanalizace a úpraven pitné vody, nabízí právě otevřené výzvy z nového Operačního programu Životní prostředí.

„Potřebujeme více a rychleji adaptovat ČR na změnu klimatu. Sucho a nedostatek vody nás trápí řadu let a není pravděpodobné, že by se tento stav měl do blízké budoucnosti změnit. Proto musíme investovat nejen do přivaděčů a nových zdrojů pitné vody, ale také do šetření vodou a jejího lepšího čištění. Jen na tato technická opatření nabízíme nyní obcím 14 miliard korun,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„Vyšli jsme vstříc poptávce obcí, kde se skutečně ekonomicky nevyplatí budovat kanalizaci. Domovní čistírny dokáží účinně čistit vodu a jsou ekonomičtějším řešením. Na jejich realizaci i provoz ale budou stále dohlížet obce, tak aby skutečně splňovaly všechny potřebné parametry,“ doplňuje Jan Kříž, náměstek ministryně životního prostředí pro řízení sekce ekonomiky životního prostředí MŽP.

Vedle nových zdrojů pitné vody a kvalitnějšího čištění odpadních vod nabízí Operační program Životní prostředí také dalších téměř 10 miliard Kč na zadržování vody v krajině. Program míří na opatření ve volné krajině, městech a obcích, ale také na projekty, které pomohou zachytávat vodu v zastavěných územích a chránit lidská sídla před povodněmi. Podpora se týká jak obnovy a zakládání tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, tak obnovy přírodního charakteru potoků a říček a budování ploch, kde se může rozlévat povodňová vlna. Novinkou je, že program nabízí peníze i na nákup pozemků v okolí vodních toků. Peníze mohu obce využít také na odstranění starých zařízení, které původně sloužily právě k odvodňování krajiny.

Obce mohou žádat dotace na zadržování dešťové vody a její využívání například pro zalévání parků nebo jiné veřejné zeleně. Dotace míří také na budování zelených střech.

„Další peníze nabízíme obcím do 2 tisíc obyvatel, které by jinak na dotace nedosáhly, protože nemají dostatek vlastních finančních prostředků. Pro ně máme k dispozici možnost čerpání zvýhodněné půjčky na dofinancování vodohospodářských projektů, která může být poskytnuta až do výše rozdílu mezi celkovými způsobilými výdaji a poskytnutou dotací z OPŽP,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Operační program Životní prostředí nabídne do roku 2027 celkem 61 miliard korun v šesti jednotlivých oblastech, které pokrývají energetické úspory, obnovitelné zdroje energie, adaptaci na změnu klimatu, vodu, odpady a přírodu. Do konce letošního roku aktuálně plánuje MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásit 28 výzev.

Díky dotacím z předchozího období Operačního programu Životní prostředí se podařilo vybudovat přes dva tisíce kilometrů nových kanalizací a téměř 500 kilometrů vodovodů. Nové období operačního programu nabízí řadu zlepšení. Jednou z nich je příspěvek na nové vrty nebo na prohloubení těch existujících u malých projektů do 3 milionů korun. Další je možnost podpory pro domovní čistírny i jednotlivé nemovitosti až do výše 300 000 korun.

Dokumenty k novým výzvám:

Čistírny odpadních vod a kanalizace

Vodovodní přivaděče, vodovodní řady

Vodohospodářské projekty

Vodovody, zdroje vody a úpravny pitné vody

Půjčky pro projekty OPŽP 2021+

www.opzp.cz

Přílohy:

Powerpointová prezentace z TK (PDF, 2 MB )

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

16. srpen 2022
48. ročník Země živitelky začíná ve čtvrtek 25. srpna 2022.

 

48. ročník Země živitelky začíná ve čtvrtek 25. srpna 2022. Navštivte expozici Ministerstva zemědělství v pavilonu T1. Země živitelka je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu, zaměření a rozsahu, určená pro odbornou i laickou veřejnost,  zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory v České republice a na Slovensku. Agrosalon propaguje i české potraviny.

Země živitelka prezentuje nejširší nabídku zemědělských oborů na jednom místě (novinky z oborů zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, komplexní prezentaci zemědělství od historie po současné trendy, i novinky v oblasti výzkumu a vzdělávání).

Jednotlivé zemědělské obory jsou prezentovány napříč celým areálem. Zemědělské technice je věnována největší část výstavních ploch, na předvadišti probíhá atraktivní doprovodný program, v pavilonech D1 až D3 a v mobilních kotcích a boxech jsou ustájena hospodářská zvířata, pavilon T1 patří českým výrobcům nabízejícím kvalitní české potraviny, které je možné ochutnat i zakoupit za zvýhodněné ceny. Tradičně zde vystavují odborné organizace, státní  instituce a  zemědělské firmy, včetně expozic Krajů České republiky. Všechny organizace, které jsou v pavilonu T1, poskytují odborné informace veřejnosti.

Pravidelnou součástí Země živitelky je prestižní soutěž o nejlepší vystavený exponát ZLATÝ KLAS. Soutěžními exponáty jsou špičkové výrobky a novinky z oblasti techniky i mechanizace prací v zemědělství, vědy a výzkumu v zemědělství nebo opravárenství, dále exponáty z potravinářství, lesního a vodního hospodářství, z oblasti ochrany životního prostředí. Soutěžní exponáty se dělí do 4 kategorií: rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potravinářství a zpracovatelský průmysl. Ocenění uděluje soutěžní porota složená z odborníků (zástupci Ministerstva zemědělství, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu). Každý rok se v soutěži může rozdělit až 30 ocenění. Soutěžní porota má možnost udělit ocenění ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU exponátu představující mimořádný přínos pro ochranu životního prostředí a v případě produktů potravinového charakteru jsou to potraviny, jež se vyznačují mimořádně kvalitativními parametry a standardy.

Po celou dobu Země živitelky probíhají odborné semináře, programy i bohatý doprovodný program.


Více informací zde: Mezinárodní agrosalon Země živitelka 2022 (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

15. srpen 2022
Ve slovanské lidové kultuře se jedná o svátky sklizně, které se slaví na konci žní. Co patří mezi tradiční dožínkové zvyky? Obyčeje byly spojeny s posledním uvázaným snopem obilí. V českém prostředí se nazýval baba, stará nebo nevěsta a často byl připodobňován ženské postavě. Nakonec byl odvezen do statku, předán hospodáři a zanechán v domě do příštích dožínek. K dožínkám patřila také společná cesta z pole, při které byli účastníci ozdobeni květy a klasy. Velmi důležitý byl dožínkový věnec, který se ponechával v domě až do jarní setby.
Od poloviny 19. století probíhají dožínkové oslavy téměř po celém území České republiky, postupně tato tradice však upadala, od 20. století zahrnují selské jízdy a taneční besedy. Staly se tak zábavnou a společenskou akcí.
 
15. srpen 2022
Vědecké stanovisko úřadu EFSA

Dne 10. srpna 2022 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko k welfare prasat ve farmovém chovu; první z několika stanovisek týkajících se pohody zvířat, které budou poskytnuty v nadcházejícím roce v kontextu strategie Farm to Fork (F2F). Stanovisko poskytuje podrobné návrhy na zlepšení životních podmínek všech kategorií prasat ve farmovém chovu chovaných v příslušných systémech chovu používaných v Evropské unii.

Stanovisko popisuje celkem 16 důsledků pro dobré životní podmínky zvířat v různých systémech chovu posouzených odborníky úřadu EFSA jako vysoce relevantní vzhledem k jejich závažnosti, trvání a četnosti výskytu. Patří mezi ně především omezení pohybu, skupinový, tepelný nebo chladový stres a dlouhodobý hlad nebo žízeň. Související opatření na zvířatech (animal-based measures, ABM) a rizika související s pohodou zvířat jsou také ve stanovisku popsána, a to vždy pro každý popsaný (welfare) důsledek.

Stanovisko poskytuje opatření, která by měla být zavedena k prevenci nebo nápravě nebezpečí a ke zmírnění vysoce relevantních důsledků pro pohodu zvířat. Odborníci úřadu EFSA předkládají řadu podrobných doporučení, včetně návrhů na kvantitativní nebo kvalitativní kritéria potřebná k zodpovězení konkrétních otázek týkajících se dobrých životních podmínek farmových prasat, která byla chována v rámci evropské občanské iniciativy „End the Cage Age“. Mezi témata uvedená v doporučení týkajícím se okusování ocásků patří prostorová rezerva, obohacovací materiál, odstavení a praxe související se vzájemným mrzačením. Experti úřadu EFSA také navrhují, která opatření na zvířatech (ABM) by se mohla uvádět či shromažďovat na jatkách za účelem sledování úrovně welfare na prasečích farmách.

Posouzení se řídí metodickým pokynem, který se používá při hodnocení rizik pro dobré životní podmínky zvířat, včetně hospodářských zvířat a přepravy zvířat. Opírá se o vědecké důkazy a odborná stanoviska.

Uvedené stanovisko je první ze série vědeckých stanovisek o dobrých životních podmínkách zvířat chovaných pro hospodářské účely, které si vyžádala Evropská komise jako klíčovou součást své strategie F2F. Stanovisko poskytuje vědecký základ pro podporu legislativního návrhu Evropské komise, plánovaného na druhou polovinu roku 2023, a to v rámci revize legislativy v oblasti dobrých životních podmínek zvířat.

Veřejná akce na téma dobrých životních podmínek zvířat
Úřad EFSA uspořádá dne 26. září 2022 veřejnou akci, na níž budou zveřejněny výsledky vědeckého stanoviska o dobrých životních podmínkách farmových prasat a nadcházející práce týkající se přepravy zvířat. Více informací naleznete na tomto odkazu.



Zdroj: EFSA

15. srpen 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.: +381 63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – v rámci projektu Open Balkan organizuje mezinárodní výstavu vína

Ve dnech 1. - 4. září 2022 se v Bělehradě bude konat první mezinárodní výstava vína s účastí vinařů ze všech tří zemí, které se zatím připojily k iniciativě Open Balkan. Kromě Srbska se jedná o Severní Makedonii a také Albánii. Na bělehradském výstavišti „Sajam Beograd“ se, podle informací deníku „Politika“, představí kolem 400 vinařství z uvedených zemí. Více než 200 jich bude jenom ze Srbska. Pozvána je také řada odborníků na víno z celého světa a 25 zahraničních hodnotitelů vína; mezi nimi i Caroline Gilby z prestižního časopisu Decanter. Velvyslanectví Srbska v České republice rovněž pozvalo k návštěvě této prestižní akce několik českých společností, které se zabývají obchodem s vínem. Protože se výstavy budou účastnit všechna nejdůležitější vinařství ze Srbska, Severní Makedonie a také Albánie, je tato akce příležitostí seznámit se s aktuálním stavem vinařství ve zmíněných zemích a také navázat nové obchodní kontakty. Podle údajů Českého statistického úřadu se do České republiky z uvedených zemí dovážejí především vína ze Severní Makedonie. Za loňský rok bylo z této země do ČR dovezeno necelých 427 tun vína za skoro 8 miliónů Kč a jen za prvních šest měsíců tohoto roku už to bylo 703 tun vína za více než 11 miliónů Kč. Ze Srbska bylo za rok 2021 do České republiky dovezeno jen 3,6 tun vína za 401 tisíc Kč a za prvních šest měsíců letošního roku jen 834 kg za 225 tisíc Kč. Albánská vína se na český trh zatím nedovážejí vůbec. Výstava je tak příležitostí poznat nová vinařství. Především v Srbsku vinařský sektor v posledních deseti letech prošel mohutným vývojem a je zde řada kvalitních vinařství. Na výstavě se podle informací z Hospodářské komory Srbska představí také některé domácí destilérky se svými ovocnými destiláty. Kromě toho by na výstavě měli být přítomni i místní srbští výrobci sýrů a producenti masných specialit, tedy výrobků, jež se často konzumují s dobrým vínem. Výstava může být příležitostí nejen pro české obchodníky s vínem,
ale i pro české společnosti, které dodávají různé vybavení pro vinaře a které zde můžou oslovit zástupce z různých vinařství.

SRBSKO – dojednalo se Saudskou Arábií podmínky vývozu svého masa a mléčných výrobků

 

Podle informací srbského tisku a také oficiální zprávy srbského Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství se v těchto dnech Srbsku podařilo se Saudskou Arábií odsouhlasit podmínky a patřičné veterinární certifikáty na vývoz srbského masa a mléčných výrobků do této země. Doposud Srbsko do Saudské Arábie vyváželo jen ovoce a to především jablka. Nyní může vyvážet i hovězí maso a mléko a mléčné výrobky. Je však otázkou nakolik budou srbské společnosti schopny tuto situaci využít, protože v posledních letech se v Srbsku výrazně snížily stavy skotu, a to jak masného, tak mléčného. Situaci způsobily především narůstající náklady na krmiva a nízké výkupní ceny mléka. Pokud se však dodávky na lukrativní arabský trh rozběhnou, lze očekávat, že srbští farmáři budou navyšovat početní stavy svých stád, a to povede ke zvýšené poptávce po dovozu jalovic, genetického materiálu a zástavového skotu z dalších evropských zemí. Zde by mohla být příležitost i pro české chovatele skotu jak masného, tak mléčného, jejichž kvalita má i díky mnohaleté podpoře
ze strany českého Ministerstva zemědělství v Srbsku velmi dobé jméno.

15. srpen 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ceny potravin v USA rostou, přestože inflace obecně zpomaluje

Podle indexu spotřebitelských cen Úřadu pro statistiku Ministerstva práce USA se ceny potravin zvýšily o 1,3 %. V ročním vyjádření se ceny potravin zvýšily o 13,1 %, což je největší dvanáctiměsíční nárůst od roku 1979.

Přestože se neočekává, že by inflační tlaky na ceny potravin v dohledné době skončily, některé z nich by přeci jen mohly polevit. Po dvou měsících růstu klesl index cen energií v červenci o 4,6 %, přičemž ceny motorových paliv se snížily o 7,6 %. Část z toho poklesu ceny vstupů by se mohla promítnout právě i do cen potravin.

Index cen obilovin a pečiva se v červenci meziročně zvýšil o 15 % a meziměsíčně vzrostl
o 1,8 % vzhledem k rostoucím cenám surovin jako pšenice, vejce a tuky. Americká odborná veřejnost pozorně sleduje situaci s vývozem zadržovaného obilí na Ukrajině. Podle dostupných informací bylo již z ukrajinských přístavů vyvezeno více než 330 tis. tun obilí. Ale i za dalšího pokračování této příznivé situace bude trvat ještě měsíce, než se na světové trhy dostane dostatek obilí, který by mohl pozitivně ovlivnit ceny.

Rostoucí ceny potravin mají dopad i na výběr spotřebitelů. Podle dostupných informací (výzkum společnosti Inmar Intelligence) se určitá část nakupujících přeorientovala na levnější bílkoviny. Přestože v kategorii masa došlo k mírnému meziměsíčnímu poklesu cen, někteří spotřebitelé přecházejí od hovězího masa k levnějšímu drůbežímu nebo od nákupu masa úplně upouštějí. Nárůst cen u červeného masa se pohybuje oproti roku 2021 na úrovni 16 %. Podobně celých 20 % oslovených spotřebitelů výrazně omezilo nákup mléčných produktů, u kterých se meziročně zvýšila cena o více než 15 %.

U některých produktů naopak ceny mírně poklesly. Například u citrusových plodů se v červenci snížily o 3,2 %. Meziročně jsou tak ceny citrusů vyšší o cca 10 %. V případě pomerančů je třeba zmínit vysoký nárůst cen z počátku letošního roku, kdy nepříznivé počasí a zhoubné zelenání citrusů ovlivnily úrodu.

15. srpen 2022

SAE

Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

Mob.: +971 502 309 663, Mob.: ČR +420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ekologické obalové materiály v Spojených arabských emirátech na vzestupu

Řešení ekologické stopy a používání jednorázových plastových obalů je řadu let celosvětovým tématem, nicméně přístup k dané problematice je v mnoha zemích nedostatečný. Od letošního léta zavádí emirát Abú Dhabí úplný zákaz jednorázových tašek v supermarketech a zákazníci mají možnost zakoupit pouze ty z ekologických materiálů. Jelikož spotřeba vody a jednorázových obalů je v celém regionu extrémní, jde o poměrně významnou regulaci.

Podobný trend lze v SAE vidět v mnoha podobách. Největší lokální firma s balenou vodou Al Ain Waters významně inovovala výrobu, když začala na území SAE vyvíjet 100% rozložitelné lahve z kukuřičného škrobu. Stejná firma také nově zásobuje vybrané hotely vodou v kompostovatelných ekologických plastových obalech. Společnost dále deklaruje, že při jejich výrobě dochází k poklesu emisí skleníkových plynů o 60 %.

Další z ekologických inovací je zaměření privátního i veřejného sektoru na doplňování vlastních lahví. Dubajský projekt ze začátku roku se zaměřuje na doplňovací vodní fontány a přerostl v instalaci 50 doplňovacích stanic s chlazenou pitnou vodou, které jsou umístěný v rušných částech metropole. Téměř v každém sportovním centru vám od letošního roku nabízí vratnou lahev na vodu, kterou můžete doplnit na mnoha místech areálů. Voda v jednorázovém obalu již často není v nabídce.

Z pohledu exportní společnosti jde o ukázku flexibilního spotřebitelského chování v SAE. V současnosti mají firmy, které akcentují udržitelnost jako součást svých produktů, v tomto progresivním regionu velký potenciál.

11. srpen 2022

Pro projekt EIT: Youth Mission hledáme učitele se zájmem o účast na pilotním testování nových výukových materiálů zaměřených na zdravou a udržitelnou stravu, potravinářství a technologie v něm, i zemědělství a cirkulární ekonomiku.

Cílem projektu EIT Food Youth Mission je rozvíjet znalosti a povědomí o zdravých a udržitelných potravinách a zároveň vzdělávat a inspirovat žáky základních a středních škol k profesním příležitostem v zemědělsko-potravinářském odvětví. V České republice projekt běží pod hlavičkou Oddělení institucionálního stravování a popularizace výživy (Centrum podpory veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav v Praze).

Materiály jsou rozděleny do dvou věkových kategorií:

  • Food Mission: 9-14 let, určené primárně pro základní školy
  • Food Careers: 15-18 let, určené primárně pro střední školy (a poslední ročníky škol základních).

Účast na testování, včetně úvodního školení je pro učitele zcela zdarma, včetně možnosti poskytnout zdarma všechny materiály. Výměnou za poskytnuté materiály Vás pouze žádáme o jejich využití ve výuce do konce listopadu a o Vaši upřímnou zpětnou vazbu na ně.

V přiložených souborech naleznete více informací o projektu jako takovém a jeho cílech, a dále informace o obou sadách materiálů, včetně nabídky konkrétních lekcí, které můžete ve svých třídách otestovat. V případě, že máte o uvedené testování předběžný zájem, přihlašte se prostřednictvím odkazů uvedených v obou souborech. Koncem léta se pak zájemcům ozveme s dalšími detaily. Počet míst na testování je omezen, zájemce proto prosíme o vyplnění přihlášky co nejdříve.

V případě, že máte jakékoliv dotazy k projektu nebo výukovým lekcím, neváhejte se obrátit na uvedený kontakt. Budeme rádi za sdílení mezi Vaše kolegyně a kolegy.

S pozdravem a přáním příjemně prožitého, klidného léta

MUDr. Eliška Selinger

Co je program Youth Mission? Co je program Youth Mission?

Proč právě Food Mission? Proč právě Food Mission?

Proč jsme vytvořili program Food Careers? Proč jsme vytvořili program Food Careers?

Nahoru

11. srpen 2022

Tisková zpráva 11. 8. 2022. Proč se ceny potravin zvyšují v Česku rychleji než jinde v Evropě? Proč je tuzemská sazba DPH na potraviny jedna z nejvyšších v EU? Proč čeští zemědělci a potravináři přestávají být konkurenceschopní v rámci evropského trhu? O tom diskutovali prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Profesní komory dnes uspořádaly Kulatý stůl k cenám potravin, na kterém vyzvaly vládu k řešení situace.

Výrobu potravin prodražují vysoké vstupní náklady zemědělců a potravinářů na energie, pohonné hmoty, přepravu, skladování nebo také rostoucí mzdy. Diskutující se shodli, že zdaleka největší vliv na ceny potravin však mají ceny energií. Vedení Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR proto opakovaně vyzývají vládu premiéra Petra Fialy k jednání o efektivní pomoci tuzemským podnikům, což by přispělo i ke zlevnění potravin pro spotřebitele. V situaci, kdy jiné evropské státy kompenzují podnikatelům raketový růst cen energií, považují obě organizace za nevyhnutelné urychlené nastavení parametrů podpory českým podnikatelům.

Evropská komise sice schválila 23. března 2022 Dočasný krizový rámec, který umožňuje členským státům poskytnout podporu podnikům zasaženým hospodářskými dopady agrese a následnými sankcemi kvůli válce na Ukrajině, česká vláda jej ale vůbec nevyužila. Dočasný krizový rámec bude platit pouze do konce letošního roku, poté Evropská komise vyhodnotí jeho potřebnost a případně prodlouží jeho platnost.

„Rozumím tomu, že státní rozpočet je napjatý, ale není možné nechat padnout celý český potravinářský průmysl,“ reaguje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR a pokračuje: „ukazuje se, že jedině zavedení opatření na zmírnění dopadů vysokých cen elektřiny a plynu podle Dočasného krizového rámce umožní stabilizaci cen potravin.“ „Žádné jiné opatření, které zatím bylo přijato nebo se o něm uvažuje, zdražování energií, hlavně plynu pro firmy neřeší. V tuto chvíli kompenzuje drtivá většina evropských států. Podle našich informací se jedná o 24 z 27 států,“ doplňuje Večeřová.

„Jiné členské státy dokázaly využít Dočasného krizového rámce lépe než česká vláda. Zemědělcům a potravinářům ze zahraničí tím dopřály v této nelehké době konkurenční výhodu na evropském trhu oproti českým producentům, jejichž postavení na trhu se stále oslabuje. Je proto potřeba, aby vláda premiéra Petra Fialy přišla urychleně s plánem na pomoc tuzemským podnikatelům, pokud nechce přispět k jejich další likvidaci,“ říká Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR. Současně dodává: „Podle informací z naší členské základy zvažují omezení podnikání chovatelé prasat, drůbeže, skotu a pěstitelé citlivých komodit, jako jsou brambory či jablka.“

Hospodářská komora vyčíslila potřebnost kompenzací v celém českém průmyslu na 21 mld. korun. Vzhledem k údajům o výběru daní za 1. čtvrtletí a vzhledem k inflaci lze očekávat vyšší příjmy státního rozpočtu minimálně v kolonce DPH, která je obvykle nejvýznamnějším daňovým příjmem do státního rozpočtu.

Profesní komory, které hájí zájmy většiny českých zemědělců a potravinářů, se dále shodly, že by k řešení situace s vysokými cenami potravin pomohlo dále také snížení DPH na potraviny. S tím souhlasí i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Musí se jednat o systémové řešení, tedy snížení DPH na potraviny by mělo být trvalé. Jedině to bude mít pozitivní sociální dopad a uleví sociálně zranitelným domácnostem, což je v současné situaci žádoucí. Vláda musí hledat úspory jinde,“ doplňuje Kovanda.

Česko má jednu z nejvyšších daní v Evropě. Polsko má například 5 procent a dnes dočasně na 300 položek dokonce 0 procent, Německo 7 procent, Rakousko a Slovensko 10 procent. Organizace to označily za jeden z důvodů, proč je v okolních státech levněji.

 

Tisková zpráva ke stažení

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

Agrární komora ČR

tisková mluvčí Barbora Pánková

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 721 306 431         

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

 

Agrární komora České republiky (AK ČR) sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství. Prosazuje a obhajuje oprávněné zájmy svých členů už téměř třicet let. Její členové produkují přes 80 procent veškerých komodit a obhospodařují více než 1,6 milionu hektarů zemědělské půdy, což je téměř polovina z celkové plochy zemědělské půdy v Česku. AK ČR má téměř tři tisíce členů, z čehož 1206 je soukromě hospodařících rolníků a zbytek tvoří zemědělské organizace. V tomto počtu nejsou zahrnuti členové 32 profesních svazů, sdružení a unií, v nichž se příslušnost podnikatelů překrývá a které rovněž sdružuje AK ČR.        

10. srpen 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje novou vyhlášku stanovující zvláštní pravidla pro vytápění a dodávky teplé vody. Nová pravidla by vstoupila v platnost v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství.  Cílem je zajistit legislativní podmínky, které umožní reagovat na případný výpadek zemního plynu z Ruské federace, a dosáhnout tak potřebných úspor.

 

„Jde o další opatření, která nazývám airbagy. Máte je v autě, doufáte, že je nikdy nebude muset použít, ale když je potřebujete, jste velmi rádi, že jste si je pořídili,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pravidla vyplývající z nové vyhlášky by vstoupila v platnost v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství.

„Naším cílem je mít připraveny legislativní nástroje, které nám pomohou dosáhnout potřebných úspor v případě, že by ruský diktátor Vladimir Putin dále eskaloval svou energetickou válku,“ pokračuje ministr Síkela a dodává, že úspory plynu, kterých by se v případě zavedení těchto pravidel podařilo dosáhnout, by se mohly započítat do cíle snížit spotřebu plynu o 15 %, který vyplývá z nařízení Rady schválené na jejím červencovém zasedání.

MPO navrhuje, aby v případě vyhlášení některého z nouzových stavů, platila odlišná pravidla pro vytápění. V současné právní úpravě je nejnižší možná teplota v pobytových místnostech stanovena projektem budovy, který vychází z technické normy a výpočtových hodnot stanovených podle „orientační teploty“.

Vyhláška navrhovaná MPO stanovuje hranici, pod kterou by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota tuto hranici měla přesáhnout maximálně o jeden stupeň. Tato hranice se dále navyšuje pro jednotlivé místnosti podle toho, kolik mají venkovních stěn. V místnostech s jednou venkovní stěnou tak bude tato hranice vyšší o 1 °C, v prostorách se dvěma venkovními stěnami o 1,5 °C a v prostorách se 3 stěnami o 2 °C.

Nová pravidla plynoucí z vyhlášky by měla platit pro odběratele napojené na soustavy zásobování tepelnou energií, výjimkou jsou soustavy využívající alespoň z 80 procent obnovitelné zdroje energie. Vyhláška se tedy vztahuje především na uhelné a plynové zdroje a také na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje. Vyhláška nyní projde konzultacemi v rámci mezirezortního připomínkového řízení a následně ji posoudí Legislativní rada vlády. MPO ji při stanovování jednotlivých teplot konzultovalo se zástupci Ministerstva zdravotnictví a částečně vychází také z mezinárodní praxe.

Další navrhované změny zahrnuje následující tabulka:

Druh místnosti

Současná „orientační teplota“

Nově navrhovaná teplota*

1 Obytné budovy

 

 

1.1 Trvale užívané

 

 

Obývací místnosti (obývací pokoje, ložnice, jídelny, jídelny s kuchyňským koutem, pracovny, dětské pokoje, aj.)

20

18

Kuchyně

20

18

Koupelny

24

19

Klozety

20

18

Vytápěné vedlejší místnosti (předsíně, chodby, aj.)

15

15

Vytápěná schodiště

10

10

1.2 Občasně užívané (rekreační) - v době provozu

 

Obývací místnosti (obývací pokoje, ložnice, jídelny, jídelny s kuchyňským koutem, {pracovny, dětské pokoje)

20

18

Kuchyně

20

18

Koupelny

24

18

Vytápěné vedlejší místnosti (předsíně, chodby, aj.)

15

15

Vytápěná schodiště

10

10

2 Administrativní budovy

 

Kanceláře, čekárny, zasedací sině, jídelny

20

18

Vytápěné vedlejší místnosti (chodby, hlavni schodiště, klozety, aj.)

15

15

Vytápěná vedlejší schodiště

10

10

Haly, místnosti s přepážkami

18

15

3 Školní budovy

 

Učebny, kreslírny, rýsovny, kabinety, laboratoře, jídelny

20

19

Učební dílny

18

18

Tělocvičny

15

17

Šatny u tělocvičen

20

18

Lázně a převlékárny

24

18

Ordinace a ošetřovny

24

20

Vytápěné vedlejší místnosti (chodby, schodiště, klozety, šatny jen pro svrchní oděv, aj.)

15

15

3.1 Mateřské školky

 

Učebny, herny, lehárny

22

19

Šatny pro děti

20

18

Umývárny pro děti, WC

24

19

Izolační místnosti

22

20

4 Zdravotnická zařízení

 

4.1 Jesle

 

Učebny, herny lehárny

22

20

Šatny pro děti

20

18

Umývárny pro děti, WC

24

20

Izolační místnosti

22

20

4.2 Zdravotnická střediska, polikliniky

 

Ordinace

24

20

Čekárny, chodby, WC

20

18

4.3 Nemocnice

 

Pokoje pro nemocné

22

20

Vyšetřovny, přípravny

24

20

Koupelny

24

20

Operační sály

25

20

Předsíně, chodby, WC, schodiště

20

18

4.4 Domovy důchodců a obdobné sociální zařízení

 

Obývací místnosti (obývací pokoje, ložnice, jídelny, jídelny s kuchyňským koutem, pracovny, kuchyně, aj.)

20

20

Koupelny

24

20

Klozety

20

18

Vytápěné vedlejší místnosti (předsíně, chodby, aj.)

15

15

Vytápěná schodiště

10

10

5 Hotely a restaurace

 

Pokoje pro hosty

20

18

Koupelny

24

19

Hotelové haly, zasedací místnosti, jídelny, sály

20

18

6 Koleje a ubytovny

 

Pokoje, hovorny, společenské místnosti

20

18

Společná noclehárna

16-18

16

Umývárny

24

19

*Od těchto teplot je možné se odchýlit o 1 °C směrem nahoru, vyhláška také počítá s navýšením těchto teplot v pobytových místnostech podle počtu venkovních stěn až o 2 °C. Uvedené hodnoty vychází z plánovaných úprav hygienických norem Ministerstva zdravotnictví, se kterým byly také konzultovány.

10. srpen 2022

Senát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v polovině podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst.

„V Senátu dnes slavíme velký úspěch, schválili jsme nový zákon o jednorázových plastech, díky kterému se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zcela zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme ročně uspořit milióny kusů plastových výrobků. Kromě toho zákon pomáhá i obcím, které budou mít díky němu nárok na příspěvek na úklid veřejných prostor,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků převádí do českého práva evropskou směrnici o jednorázových plastech (směrnice 2019/904 k omezení plastového odpadu v mořích a oceánech a podpoře cirkulární ekonomiky).

Přímo zákaz uvádění na trh se týká jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

Návrh ale především pomáhá dalšímu snižování odpadů. Jen díky němu by se měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 mld. kusů. Řada výrobků může být navíc používána opakovaně jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, jiné se zase budou více využívat recyklované materiály.

Zákon o jednorázových plastech by měl výrobcům přinést i nové povinnosti. Z pohledu zákazníků jsou hlavní dvě. První z nich je povinnost informovat kupující o správném zacházení s odpady. To se týká odpadů z hygienických pomůcek a tabákových výrobků. Novinkou plynoucí z návrhu zákona je také povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Značení se bude týkat cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Návrh zákona posiluje rovněž tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci například cigaret s filtrem se budou podílet na úklidu odpadů z jejich výrobků v obcích. Radnice tak získají finanční příspěvky na úklid.

Ministerstvo životního prostředí považuje za důležité rovněž finančně podporovat přechod na alternativy jednorázových plastových výrobků. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 tak poputuje celkově na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

Přehled opatření, které zákon zavádí (PDF, 168 kB)

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

9. srpen 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci pravidelných kontrol velkoobchodu a dovozců zjistila a neprodleně zakázala uvádět na trh nevyhovující potravinu YERBA MATE KHARTA KHADRA (sušená potravina pro přípravu „čaje“ maté) s označením šarže MAF:09-2021/EXP:08-2024, datem minimální trvanlivosti do: 08-2024, deklarovaná země původu: Sýrie.

Širokospektrální analýza v akreditované laboratoři potvrdila v hodnoceném vzorku potraviny přítomnost pesticidu antrachinon v množství 0,081 miligramů na kilogram (mg/kg). Příslušný právní předpis stanovuje maximální tolerovatelné množství pro uvedený pesticid na 0,02 mg/kg.

Dodavatelem potraviny je společnost ORIENTA FOODS GmbH - Am Treff 1 - 06124 Halle/Saale, Německo. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti Z & S Care Belina s.r.o., Turgeněvova 985/7, Brno.

Antrachinon je pesticid používaný k ochraně před škůdci. Evropská komise klasifikuje antrachinon jako karcinogenní látku.

S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty. SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
9. srpen 2022

Česká republika je jedním ze světových lídrů v užívání bezkontaktních karet. U sítě platebních terminálů je ale stále co zlepšovat. Pomáhá s tím projekt „Česko platí kartou“, jehož gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Díky němu mohou obchodníci platební terminál získat až na rok zdarma a bez poplatků. Aktuálně je projekt prodloužen až do 31. března 2025.

„Jsem rád, že projekt pokračuje a podle počtu poskytnutých platebních terminálů a platebních bran je úspěšný. Projekt je přínosný především pro malé podnikatele, kteří si bezhotovostní systém plateb mohou vyzkoušet a pokud by jim nevyhovoval, tak jej zdarma vrátit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

K 1. srpnu 2022 bylo v rámci projektu poskytnuto již 23 606 platebních terminálů a 1 872 platebních bran.

Kromě MPO a karetních společností projekt podporují také Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Svaz průmyslu a dopravy, Asociace českého tradičního obchodu a Sdružení místních samospráv.

Podpora maloobchodních prodejen na venkově

Až do roku 2025 pokračuje také program Obchůdek 2021+, ve kterém, je mimo jiné možné finančně podpořit bezhotovostní platby. Druhou výzvu vyhlásilo MPO 30. června 2022. Obchodníci si mohou žádat na příslušném krajském úřadě v kraji, v němž se prodejna nachází. Žádat u krajů bude možné od 1. září do 15. října 2022. Veškeré informace jsou k dispozici na www.obchudek2021plus.cz.

„Malým prodejnám se snažíme pomoct především s provozními náklady, kde jsou největší položkou mzdy. Tento projekt má však přímou vazbu i na program Česko platí kartou, v jehož rámci mohu dočasně získat kartový platební terminál zdarma. Po ukončení zkušební lhůty buď pokračují s používáním za normálních komerčních podmínek, nebo terminál vrátí bez jakýchkoliv sankcí. O platební terminál si může požádat každý podnikatel. Projekt je zaměřen i na malé obce.“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

Program je zaměřený na podporu nákladů na zaměstnance, který se podílí na chodu prodejny; na nájem prodejny včetně poplatků za vytápění, osvětlení, pořízení neinvestičního majetku a služby související s provozem; na náklady spojené s telekomunikačními službami a připojením k internetu a náklady spojené s obsluhou bezhotovostních plateb.

Další informace jsou na www.ceskoplatikartou.cz.

9. srpen 2022

9.8.2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a zhoršení finanční situace sociálně slabších skupin obyvatel rozdělí mezi potravinové banky navíc 20 milionů korun. Cílem potravinových bank je snížit plýtvání potravinami a rozdělit zachráněné potraviny lidem na hranici hmotné nouze. Letos tyto organizace získají celkem 103 milionů korun.

„Navýšením podpory chceme usnadnit provoz potravinových bank. Potravinová pomoc je důležitá pro opuštěné lidi, matky samoživitelky, lidi s mentálním i zdravotním postižením a další sociálně slabší skupiny. Pomůže bankám pokrýt také mimořádné náklady s distribucí potravin uprchlíkům, které jim v letošním roce vznikly kvůli vojenské agresi Ruska proti Ukrajině,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Letos MZe podpořilo potravinové banky už 83 miliony korun. Podporu mohou banky využít na pronájmy, rekonstrukce a budování nových skladů, na jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením, na nákup automobilů pro svoz potravin a zejména pak na režijní náklady, jako jsou např. energie. Dalších 20 milionů korun je určeno na provozní náklady bank, zejména na zajištění svozu potravin od obchodních řetězců, které jsou následně přerozděleny mezi potřebné občany.

MZe s potravinovými bankami spolupracuje od roku 2016. Jako jediný resort do roku 2020 řešil jejich provozní financování, i přes to, že jde také o sociální a humanitární oblast. Od roku 2016 do 2021 jim Ministerstvo poskytlo celkem 387 milionů korun, s letošní podporou půjde již o 470 milionů korun. Potravinové banky podporuje také Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo životního prostředí, které jim v letošním roce vyplatí dalších 200 milionů korun na investice z evropských peněz.

„Jsem velmi rád, že se našemu resortu podařilo vytvořit vysoce efektivní a rychlou logistickou síť, která minimalizuje potravinové ztráty. Děkuji své kolegyni Anně Hubáčkové z Ministerstva životního prostředí, že se k nám rozhodla přidat, a předcházet tak plýtvání potravinami,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Banky mohou o dodatečnou podporu žádat od 9. do 23. srpna z dotačního programu 18A „Podpora provozu potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením“. Více informací pro žadatele zde



Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

8. srpen 2022

Moderní technologie v potravinářství a farmacii: Hledání úspor ve výrobě

20 a 21. září 2022, hotel Flora, Olomouc 
(Přímá registrace na Potraviny 2022, nebo Farmacie 2022).

 Aktualizovaný program a témata konference
 

Jak již název napovídá, stěžením tématem konference budou technologie, které ve velké míře mění současné výrobní provozy. Pod taktovkou trendu Průmysl 4.0 (ať už je to cokoliv) se do provozů prosazují novinky digitalizace, automatizace i robotizace. Konference bude praktickou ukázkou toho, jak konkrétně se mění technologie v segmentech potravinářství a farmacie. 

Vzhledem k současné kritické situaci na trhu se však primárně zaměří na to, jak výrobu optimalizovat a hledat možnosti skrytých úspor. Víme, že nyní čelíte těžkým výzvám, ale najděte si den času a přijďte si pro inspiraci, jak zefektivnit výrobu a zvyšte svou konkurenceschopnost.

Dvě tradiční konference Moderní technologie v potravinářském průmyslu a Moderní technologie ve farmaceutickém průmyslu proběhnou na jednom místě a můžete se tak případně přijít inspirovat i od kolegů z druhého oboru... Akce i v letošním roce stále zůstává pro účastníky zdarma (za registraci).

8. srpen 2022

Letošní zpráva SOFI (FAO - The State of Food Security and Nutrition in the World) upozorňuje, že do roku 2030 nám zbývá pouhých osm let, ale dosažení mnoha Cílů udržitelného rozvoje, zejména vymýcení hladu, je stále v nedohlednu. Hlavní faktory, které stojí za nedávným zhoršením situace v oblasti potravinového zabezpečení (tj. konflikty, klimatické extrémy a ekonomické šoky), v kombinaci s vysokými náklady na výživné potraviny a s rostoucími nerovnostmi budou i nadále představovat výzvu pro světové potravinové zabezpečení a výživu. FAO vyzývá k práci na odolnějších potravinových systémech a poskytování potravin udržitelným a inkluzivním způsobem.

Zpráva bere na vědomí současný kontext recese, který je pro mnohé vlády velkou výzvou, přesto je FAO povzbuzuje, aby navýšily své rozpočty na investice do transformace zemědělsko-potravinových systémů, které jejich země potřebují k ukončení hladu. Proto se zpráva následně hlouběji zabývá tím, jak vlády podporují potravinářský a zemědělský sektor prostřednictvím svých politik. Klíčovým doporučením je, aby vlády zvážily nastavení a přerozdělení stávajících veřejných rozpočtů, aby byly nákladově efektivnější a účinnější při snižování nákladů na výživné potraviny a zvyšování dostupnosti zdravé stravy, a to vše v kontextu udržitelnosti.

(FAO, online 8/2022)

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

+420 221 814 623

8. srpen 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu, Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Rozmach automatů s mraženými potravinami v Japonsku

Japonsko je zemí prodejních automatů. Ty nápojové, které tvoří více než 50 % všech automatů, jsou rozmístěny doslova na každém kroku. Kromě konkurenčních obchodů s rychlým občerstvením se toto odvětví potýká s nedostatkem personálu doplňující prodávané produkty. Statistiky Japonské asociace výrobců prodejních automatů ukazují, že počet prodejních automatů, včetně těch, které prodávají cigarety, potraviny i jízdenky, klesl z přibližně 5,6 milionů kusů v roce 2000 na asi 4 miliony v roce 2021. Řada výrobců tento obor opustila a v současnosti v Japonsku vyrábějí prodejní automaty na nápoje a potraviny pouze společnosti Sanden Retail Systems Corp. a Fuji Electric Co., obě sídlící v Tokiu.

Na pozadí stále se zmenšujícího trhu s prodejními automaty se ale v poslední době po celém Japonsku rozmáhají automaty na nejrůznější mražená jídla, jako např. nudle ramen, misky s mořskými plody, vařený úhoř nebo koláče. Společnost Sanden, která se zabývá také výrobou skleněných vitrín pro prodejny smíšeného zboží, začala v lednu 2021 prodávat nový automat nazvaný Dohiemon. Ten pojme výrobky různých velkostí díky kombinaci uvnitř zabudovaných přepážek a může tak prodávat širokou škálu výrobků, od malých sladkostí po velké obědové bento boxy. Do letošního března uvedli do provozu více než 3 tisíce těchto automatů. A v únoru letošního roku zahájila prodej mrazících automatů také společnost Fuji Electric, která jich dosud prodala přibližně 500.

Automaty byly rozmístěny v komerčních objektech, na parkovištích, stanicích metra, nádražích i v ulicích. Jeden automat zpravidla obsahuje 60 produktů a provozovatelé nestíhají jídla doplňovat. Ačkoliv byla původně hnací silou jejich rozšíření pandemie, počty automatů nyní rostou bez ohledu na ni, a předpokládá se, že rozmach automatů s mraženými potravinami tak bude dál pokračovat.

Zdroj: Mainichi

8. srpen 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – pokračuje v omezování maximálních cen základních potravin

Srbská vláda na svém posledním jednání upravila maximální možné ceny základních potravin pro koncové spotřebitele. Takto je nyní do konce srpna omezena maximální maloobchodní cena u některých kategorií vepřového masa, kde u nejdražší vepřové kýty je maximální maloobchodní cena stanovena na 6,39 EUR/kg.  Je omezena také cena UHT mléka s podílem tuku 2,8 % v balení jeden litr, cena mouky typ T - 400 a T - 500 a také bílý cukr krystal v balení jeden kilogram. U cukru jsou omezeny i výrobní ceny a velkoobchod má stanoveno, že cukr v balení 1 kg, 5 kg a 10 kg musí dodat do maloobchodní sítě do 15 dnů od jeho nákupu od výrobců. Nově byla také stanovena i maximální výrobní a maloobchodní cena neporcovaného kuřecího masa (celé kuře). Cena za kuře tak v maloobchodním prodeji nesmí přesáhnout 2,55 EUR/kg. První omezení cen některých základních potravin byla zavedena již v listopadu loňského roku, kdy ceny začaly skokově růst. Tato omezení mají za cíl snížení dopadů růstu cen na životní standard obyvatel Srbska. Na druhou stranu například omezení cen u masa má negativní vliv na jeho domácí produkci, kde rostou náklady na chov především kvůli růstu cen krmiv. Nahrává to tak dovozu levného masa ze zahraničí. Jenom za první čtyři měsíce tohoto roku dovezlo Srbsko 12 769 tun vepřového masa v hodnotě 27,6 mil. EUR. Zároveň se v Srbsku v prvním kvartálu letošního roku oproti stejnému období loňského roku snížila produkce vepřového masa o 48,2 %, uvedl deník „Novosti“. Tato situace má nepříjemný dopad i na české technologické firmy, které do Srbska dodávají vybavení stájí pro chov prasat, protože byla pozastavena řada projektů na budování nových nebo modernizaci stávajících provozů.

SRBSKO – začíná sklizeň švestek

V těchto dnech byla zahájena sklizeň tradičního srbského ovoce – švestek. Probíhá sklizeň odrůd „Čačanska lepotica“ a „Čačanska rana“ a za řádově deset dní bude zahájena i sklizeň nejrozšířenější odrůdy „Stanley“. Rané odrůdy se letos vykupují v rozmezí 0,09 - 0,13 EUR/kg. U odrůdy „Stanley“, která je více ceněná, se očekává, že letošní cena bude o něco nižší než loňských cca 0,34 EUR/kg. Pěstitelé švestek jsou však spekulacemi ohledně nízkých výkupních cen rozhořčeni, protože jim nepokrývají ani výrobní náklady, a mají obavy, že řada švestek zůstane nesklizena. Podobná situace nastala již u letošní úrody třešní, kdy kvůli nízké výkupní ceně a drahé pracovní síle někteří srbští pěstitelé část úrody nechali napospas přírodě. Odhady nízké výkupní ceny švestek nedávají logiku, protože kvůli nepříznivému počasí, především velkému suchu, se očekává, že letošní úroda bude v porovnání s loňskou úrodou o 20 – 30 % menší. Nižší výkupní cena švestek by naopak mohla být zajímavá pro české firmy, které v Srbsku nakupují jak čerstvé plody, tak zpracované švestky v podobě švestkového destilátu.  V roce 2021 se ze Srbska do České republiky dovezlo 2 tisíce tun švestek za více než 23 mil. Kč a cca 60 tun destilátu za řádově 8,4 mil. Kč.

5. srpen 2022

Česká republika drží několik světových prvenství. Dokážeme u nás nejen vyprodukovat potraviny, které směle konkurují těm v zahraničí, ale věhlas ve světě máme i díky zemědělským aktivitám.

I když v minulosti český česnek válcovala nabídka z Číny a Španělska, v poslední době opět zažívá pěstitelský boom.
Tuzemští zemědělci pěstují velice kvalitní odrůdy. Mají vyšší obsah silic, což česneku dodává intenzivnější chuť. Česká republika má dokonce největší sbírku odrůd česneku na světě. Dále str. 7.

 

Autor: Zprávy z MZe, Speciál

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/706681/Zpravy_z_MZe_SPECIAL_LETO_2022.pdf

5. srpen 2022

Právě zemědělské produkty jsou hned po těžebním průmyslu, který je pro chilské hospodářství zcela dominantní, druhou nejvýznamnější položkou chilského exportu.

V roce 2021 se na třetím místě vyvezených artiklů umístily ovoce a ořechy v hodnotě 6,5 miliardy dolarů, následovaly ryby za 5,8 miliardy, dále víno a destiláty za přibližně dvě miliardy a do hlavních 10 exportních produktů se umístilo také maso za 1,4 miliardy dolarů.

Přestože celková úroveň zemědělství v Chile je dobrá a jsou používány převážně nejmodernější technologie zahraničních firem, stále se naskýtá velký prostor pro české exportéry pro dodávky do vybraných oblastí. Mnoho oborů je přitom nepřímo spjato s dalšími a otevírají tím dveře na chilský trh.

Na prvním místě se jedná o suroviny, které slouží pro výrobu finálních potravin. Do této kategorie se řadí produkty jako třeba sušené mléko, zeleninové a masové bujóny, základové směsi pro výrobu vajíček a dalšího určené pro velkoodběratele (hotely, restaurace) apod.

Druhá kategorie jsou už hotové výrobky, jimiž je Česká republika proslulá a mohla by jimi na místním trhu oslovit spotřebitele. Patří sem jak nápoje (piva, destiláty, džusy ale i minerální vody, jež na chilském trhu nejsou k dispozici), tak také celá kategorie zdravé výživy (cereálie, snídaňové kaše, čokolády).

Poslední kategorií spadající přímo do potravinářství jsou technologie pro potravinářský průmysl; kompletní dodávky minipivovarnických zařízení, zařízení pro kontrolu kvality vyráběných potravin, pekárny pro výrobu čerstvého i rozpékání zmraženého pečiva, udírny či tanky na mléko.

Dále jsou se zemědělstvím spjatá také inovativní řešení, z nichž některá od českých firem již v Chile byla úspěšně instalována. Jedná se např. o inteligentní zavlažování na polích i v městských parcích, hnojiva a jejich směsi, přípravky na podporu růstu rostlin, geotextilie používané na zadržení a usměrnění toku vody a v poslední době také nástroje a zařízení pro moderní včelařství.

V neposlední řadě, kde mají čeští exportéři Chilanům co nabídnout, je lesnictví a přidružené obory. Jedná se konkrétně o poradenství při výsadbě vhodných dřevin pro danou lokalitu ve vztahu k panujícím přírodním podmínkám, rybníkářství a krajinářství, zahradní architektura pro soukromý i veřejný sektor a univerzitní spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu na vědecké úrovni.

Naše kancelář CzechTrade Chile je připravena aktivně pomoci českým podnikatelům, kteří mají zájem o obchodní spolupráci s chilskými subjekty v odvětví zemědělství.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Chile.

Autor: CzechTrade

 

5. srpen 2022

Syndrom známý také jako „post-COVID“, je víc než jen únava a dušnost. Objevují se příznaky, jako jsou bolesti hlavy, mozková mlha a zvonění v uších. V poslední době lékaři zaznamenávají více pacientů s gastrointestinálními problémy. Odborníci programu “COVID Activity Rehabilitation” na Mayo Clinic, popisují po onemocnění COVID-19 nejčastější příznaky (Theimer,S., 2022). A samozřejmě je popisují i naši lékaři a pacienti po prodělaném onemocnění.


Pacienti v rehabilitačním programu hlásí různé zažívací problémy, od mírné nevolnosti a snížené chuti k jídlu až po těžkou zácpu a potravinovou intoleranci. A také reakce na určité potraviny. A podobně se problému věnují i naši lékaři v ČR.

Jaké gastrointestinální příznaky se nejčastěji objevují u post-COVIDU

Podle studie z USA zveřejněné v březnu, mezi 147 pacienty bez předchozích gastrointestinálních potíží, mělo 16 % z nich zhruba 100 dní po infekci COVID-19 nové zažívací příznaky. Mezi nejčastější příznaky patřily např.:

  • Bolesti břicha: 7,5 %
  • Zácpa: 6,8%
  • Průjem: 4,1 %
  • Zvracení: 4,1%

Ve studii publikované v dubnu vědci zjistili, že u pacientů s dlouhodobým COVID-19 se vyskytovaly stavy známé jako poruchy interakce mezi střevem a mozku. Mezi příznaky s tímto stavem patří pálení žáhy, problémy s polykáním, syndrom dráždivého tračníku, zácpa, průjem, nadýmání a inkontinence.

Nevíme vše, co se děje ve střevních buňkách

Zatím si nejsme jisti, proč existuje několik možných způsobů, jak by infekce COVID-19 mohla způsobit gastrointestinální problémy. Například sliznice střev má velké množství receptorů, které virus SARS-COV2 využívá k napadání buněk. Celkový zánět způsobený infekcí může také narušit normální střevní bakterie. Také mohou stimulovat některé nervy trávicího systému.

Doporučuje se středomořská dieta s omezením zpracovaných potravin

Příznaky v rámci „post-COVID syndromu“ zatím se doporučuje dbát na hydrataci a především zdravou stravu. Neprokázalo, že by u tohoto syndromu pomáhaly módní a extrémní diety. Místo toho doporučujeme středomořskou dietu s omezením zpracovaných potravin (např. systém NOVA, FAO 2019, v březnu 2022 jsme prezentovali tento systém v Praze na konferenci). Další doporučení je omezení používání velkého množství volně prodejných přípravků k léčbě příznaků. Někdy to může problém ještě zhoršit. Místo samoléčby a experimentů se poraďte se svým lékařem a sledujte příznaky poškození trávicího traktu. Další informace (v EN) naleznete na blogu Mayo Clinic Connect Post-COVID Recovery Blog.

Post-COVID syndrom se samozřejmě řeší i v ČR

Na stránkách MZ ČR naleznete např. „Stručný poziční dokument ČPFS ČLS JEP (aktualizace předchozího dokumentu, červen 2021) s názvem „Post-COVID syndrom/postižení: definice, diagnostika a klasifikace“. Na internetu naleznete i další oficiální vyjádření k post-COVID syndromu.

 Autor: prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 3.8.2022

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/dlouhodobe-nasledky-po-covid-19-na-travici-system-cloveka

 

5. srpen 2022

Klíčové dokumenty Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) 2021-2027 schválil na svém dnešním zasedání Monitorovací výbor. Vyhlašování prvních výzev se proto může spustit už 15. srpna. Do konce letošního roku jich Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR plánují vyhlásit dvacet osm, a to ze všech šesti cílů programu pokrývajících energetické úspory, OZE, klima, voda, odpady a přírodu.

„Pro podporu projekty v oblasti životního prostředí obcí, měst a dalších veřejných subjektů je OPŽP zcela zásadním programem. Je podanou rukou municipalitám při se zavádění energetických úspor a s posilování vlastní energetické soběstačnosti. Operační program Životní prostředí je také nepostradatelný v oblasti realizace klimatických opatření, zejména co se týče adaptace krajiny a sídel na probíhající klimatické změny,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Pro žadatele je v rámci OPŽP 2021-2027 připraveno z fondů Evropské unie (Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti) celkem 61 miliard korun.

„Nejvíce peněz je určeno na zajištění přístupu k vodě a hospodaření s vodou (14,1 mld. korun), významná alokace směřuje též do projektů zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů (12,2 mld.). Další finance poputují na ochranu přírody, včetně zeleně ve městech (10,6 mld.) a adaptace na změnu klimatu a prevenci katastrof (10,2 mld.). Investice bude směřovat také do odpadového hospodářství (7,1 mld.) a na výstavbu nových obnovitelných zdrojů (7 mld.),“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Více nesoutěžních výzev, jednodušší administrace a nový web

Většina chystaných výzev bude průběžná. Znamená to, že příjemcům podpory, jejichž projekty splní dané podmínky, bude poskytována podpora v pořadí, v jakém podali žádost, a to až do přidělení celé alokace v rámci konkrétní výzvy. Dotace tak bude po splnění podmínek de facto nároková. Ve vybraných oblastech budou moci navíc příjemci podpory využít paušální sazby na financování nákladů svých projektů a také do jednoho projektu (v rámci jedné žádosti) zahrnout opatření z různých specifických cílů.

Se startem nového programového období se Operační program Životní prostředí dočkal i svého nového webu. Na adrese www.opzp.cz najdou zájemci o podporu kompletní přehled plánovaných výzev do konce tohoto roku, stejně tak jsou jim zde k dispozici všechny potřebné dokumenty týkající se programu a jeho jednotlivých specifických cílů. Na webu nechybí ani galerie inspirativních projektů realizovaných v průběhu předchozího programového období OPŽP.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

4. srpen 2022

Milí čtenáři,

kvalita a bezpečnost potravin jsou témata v dnešní době velmi často diskutovaná. Je prokázáno, že výběr potravin, jejich výživová hodnota, konzumované množství a četnost konzumace má zásadní vliv na zdraví nás všech coby spotřebitelů. To nás také přivedlo k myšlence připravit tuto brožuru. Její pomocí bychom vás chtěli nejen seznámit s informacemi, které musejí a mohou být výrobci na obalech potravin uváděny, ale zároveň vysvětlit jejich význam a zasadit do kontextu celkového stravovacího režimu,

tak abyste se dokázali v informacích zorientovat a uměli je využít ve svůj prospěch.

Na stránkách brožury se tak dočtete o roli jednotlivých živin, a to jak makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky), tak také vitaminů a mikronutrientů (minerální látky, stopové prvky), jejich zdrojích a vlivu na organismus. Po přečtení brožury byste měli získat náhled, jaké potraviny a jak vhodně kombinovat, aby vaše strava byla pestrá a zároveň odpovídala zásadám pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Mimoto vás seznámíme s trendem posledních let v potravinářství, tzv. reformulacemi potravin. Dozvíte se, jaký mají vliv na kvalitu a chuť potravin, jak takové potraviny poznáte a v čem mohou být pro vaše zdraví přínosné.

Věříme, že přečtením brožury získáte inspiraci, jak výběrem a kombinací výživově hodnotných potravin podpořit své zdraví, a přejeme vám příjemné čtení.
Autorský tým

Brožura je k dispozici zde, případně na sekretariátu Potravinářské komory ČR.

 

Publikace byla zkompletována v rámci Priority A. Potraviny a zdraví České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky a za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2022).