V Česku se postupně snižuje obsah soli v potravinách od devadesátých let minulého století. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale neustále snižuje doporučené limity pro obsah soli v potravinách, což může vést k matoucím informacím pro spotřebitele. Například doporučený limit soli v chlebu se snížil o třetinu, což může mít negativní dopad na stravování dětí ve školních jídelnách.

Snižování obsahu v soli v potravinách také již po řadu let podporuje Potravinářská komora ČR (PK ČR), například prostřednictvím Platformy pro reformulace, kde je jedním z cílů mimo jiné snižování obsahu soli v potravinách. PK ČR je také účastníkem projektu „Zdraví 2030“, tvořící Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v ČR do roku 2030, a s Ministerstvem zdravotnictví podepsala „Deklaraci ke zdravému životnímu stylu“. Soli v drtivé většině tuzemských potravin tedy netřeba se bát.
SVĚTOVÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE LIMITY SOLI STÁLE MĚNÍ ČEŠTÍ VÝROBCI PODÍL SOLI V POTRAVINÁCH SNIŽUJÍ.

Článek vyšel v časopise CZ TEST, https://www.cz-test.cz/o-nas.