Vláda představila svůj ozdravný balíček, který má snížit deficit rozpočtu o 150 miliard korun. Škrty mají být provedeny v národních dotacích ministerstev, ale konkrétní úspory nejsou zatím známy. Podnikatelské svazy kabinet kritizují za nedostatek informací.

Jan Úšela z Deníku N shrnuje současnou situaci kolem vládního konsolidačního balíčku.

„Škrty se týkají národních neinvestičních dotací, zejména pro velké podniky. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství,“ řekl Deníku N ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který tím jen zopakoval svůj dřívější status z Twitteru.
Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se měly úspory v rámci zemědělství dotknout výrobců potravin, jako jsou Agrofert, Hamé nebo Madeta. Mlékárenský podnik už proto prohlásil, že pokud přijde o dotace, nejspíše ukončí dodávky mléka do škol, na něž stát přispívá.
Samo Nekulovo ministerstvo ale dosud oficiálně nepotvrdilo, že se škrty dotknou právě Madety. „Na vládě jsme se dohodli, že dokud nebude sestaven rozpočet na rok 2024, nebudeme zveřejňovat detaily za jednotlivé rezorty,“ dodal Nekula. Minulý čtvrtek krátce po představení balíčku přitom mluvčí jeho úřadu řekl Seznam Zprávám, že kompletní přehled úspor rezort zpracuje do tohoto týdne.
Deník N obeslal všechna ministerstva s dotazy, zda se jich úspory týkají a kde přesně hodlají případně šetřit. Žádné z těch, která už zareagovala, ale nechtělo zmínit podrobnosti s poukazem na to, že detaily se vyjasní při podzimním představení rozpočtu na příští rok.