23. červen 2023

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na to, že lidé nesmí do Česka z letních dovolených ze zemí mimo EU vozit potraviny živočišného původu. Týká se to masa, masných výrobků, salámů, klobás i mléka, másla nebo například sýrů a jogurtů. Důvodem je nebezpečí zavlečení nebezpečných nákaz na území EU. Pravidla platí i pro poštovní balíky, kurýrní služby nebo nákupy přes internet. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí správy Petr Vorlíček.

Zákaz dovozu potravin se netýká pouze vybraných zemí, se kterými má EU nadstandardní vztahy nebo mají zvláštní status. Dovážet potraviny je možné z Andorry, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska. Výjimku mají také Grónsko a Faerské ostrovy, odkud lze dovézt maximálně deset kilogramů.

Na dodržování pravidel dohlíží celní úřady, které dělají kontroly na mezinárodních letištích u cestujících ze zemí mimo EU. Pokud nějaké potraviny naleznou, zabavují je a následně likvidují.

Lidem, kteří produkty živočišného původu při kontrole neodevzdají, hrozí peněžitá pokuta i trestní stíhání. "Uvedená omezení mají svá opodstatnění. Při dovozu produktů živočišného původu pro osobní spotřebu ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení rizikových patogenů, které se jinak v EU nevyskytují. Mohlo by tak dojít k zavlečení nebezpečných nákaz zvířat nebo nemocí přenosných ze zvířat na člověka," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zdroj: ČTK

23. červen 2023

Maďarská vláda začátkem srpna zruší cenové stropy u základních potravin. Zároveň však nařídí maloobchodníkům poskytovat výraznější slevy u vybraného potravinářského zboží. Oznámil to dnes podle agentury Reuters šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii. V lednu se maďarská inflace vyšplhala až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Od té doby však klesá, v květnu sestoupila na 21,5 procenta. Gulyás předpověděl, že do srpna by mohla inflace zpomalit na 15 procent a že pod deset procent by mohla sestoupit dříve než v prosinci.

Cenové stropy na základní potraviny, například mléko, cukr, mouku, vejce a rostlinné oleje, zavedla maďarská vláda loni v únoru. Navzdory tomuto kroku vykazovaly ceny potravin v Maďarsku loni v prosinci meziroční nárůst o 44,8 procenta.

Vláda premiéra Viktora Orbána ve snaze omezit růst cen rovněž nařídila velkým maloobchodníkům poskytovat u vybraných potravin slevy. Podle Gulyáse se od srpna rozsah těchto povinných slev zvýší na 15 procent z nynějších deseti procent, napsala agentura Reuters.

Také maďarský ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy tento měsíc uvedl, že inflace v Maďarsku do konce letošního roku klesne pod deset procent. To podle něj centrální bance umožní do příštího jara výrazně snížit úrokové sazby.

Zdroj: ČTK

23. červen 2023

Spotřebitelé na celém světě šetří. I když své životní náklady v uplynulých měsících už výrazně omezili, 94 % z nich se obává, že jejich výdaje budou i nadále růst, a to zejména kvůli extrémně vysoké inflaci. Vzrostly mezi nimi také obavy o vlastní zdraví, naopak poklesla jejich důvěra v maloobchodníky. Pro 35 % spotřebitelů na celém světě je momentálně největším problémem cenová dostupnost zboží. To vyplývá z globálního průzkumu EY Future Consumer Index (FCI) společnosti EY.

Aby se vyrovnali s nejistotou, lidé dramaticky mění svůj životní styl, a to jak v rozvinutých, tak v rozvíjejících se ekonomikách. Z pěti spotřebitelských segmentů, jejichž prioritizaci průzkum poměřuje („planeta / zážitek / společnost / zdraví / cenová dostupnost na prvním místě“), zaznamenal největší pokles segment „planeta na prvním místě“, a to o devět procentních bodů (z 25 % na 16 %). To potvrzuje, že spotřebitelé začali upřednostňovat cenovou dostupnost zboží zejména na úkor jeho udržitelnosti. 

Celý článek si můžete přečíst zde:

23. červen 2023

Západ se poprvé otevřel novému trendu v potravinářství –⁠ masným výrobkům, které rostou z buněk zvířat ve zkumavce. Americké regulační úřady poprvé dovolily dvojici startupů takové produkty dodávat restauracím i obchodům.

Maso vypěstované v laboratoři se může poprvé oficiálně prodávat v restauracích nebo i obchodech ve Spojených státech. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) ve středu udělilo povolení kuřecímu masu, které z buněk drůbeže vyrábí kalifornské startupy Upside Foods a Good Meat.
 
23. červen 2023

Novým ministrem zemědělství se patrně stane dosavadní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Prezident Petr Pavel dokonce již kandidátovi, který by měl nahradit ministra Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), potvrdil, že k jeho jmenování případně dojde již 29. června. Z řad politiků i veřejnosti však zaznívají pochyby, zda se Výborný bude schopný s novým úkolem popasovat. Vyčítají mu zejména nedostatek zkušeností v oblasti zemědělství, jeho partaj si však za jmenováním Výborného stojí. Co si o budoucím ministru zemědělství myslí jeho předchůdce a má podle stínové ministryně zemědělství šanci resort ukočírovat?

Celý článek si můžete přečíst zde:

23. červen 2023
V zemědělství tiká hodně časovaných bomb. Experti nastínili problémy, které čekají Výborného
Nový ministr zemědělství, Marek Výborný, bude mít těžký úkol, protože v sektoru zemědělství tiká hodně časovaných bomb, včetně vlivu škrtů na ceny a nedovolených pesticidů v ovoci. Dotace v sektoru zemědělství se budou snižovat, ale není jasné, kde přesně bude resort škrtat. Zemědělci trpí nadměrnou byrokracií a nový ministr by se měl zaměřit na snižování této zátěže.
Nový ministr zemědělství, kterým se zřejmě stane někdejší šéf lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL), to bude mít těžké, uvedl v pořadu CNN Prima News Co na to vaše peněženka agrární analytik Petr Havel. V sektoru prý totiž tiká hodně časovaných bomb. Společně s prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou upozornili na možná úskalí.
23. červen 2023

Prezident Danone pro Velkou Británii a Irsko James Mayer vyzval britskou vládu k navýšení daní u potravin s vyšším obsahem tuku, soli a cukru. Mayer rovněž žádá o jasné parametry pro průmysl a spotřebitele v podobě nařízení, které by mělo jasně definovat, které potraviny je možné vnímat jako potraviny zdravé. Nařízení by podle něj mohlo vést k rychlejšímu sdílení údajů o potravinách, k posílení transparentnosti, k omezení reklam na nezdravé produkty a v neposlední řadě i k identifikaci možností, jak upravit sazbu DPH pro nezdravé potraviny. Danone dlouhodobě patří mezi zastánce Nutri-Score i rostlinných imitací potravin živočišného původu. Společnost v uplynulých letech rozšířila nabídku rostlinných imitací mléka a mléčných výrobků zejména z ovsa, sóji nebo mandlí. V rámci svých závazků do roku 2050 Danone předpokládá, že se může – a bude o to usilovat – dostat k nulové produkci mléčných výrobků, samozřejmě za cenu kompenzací a investic do vývoje a produkce jejich rostlinných imitací, často charakteristických vysokým stupněm zpracování a snazší reformulací receptur oproti tradičním potravinám, v rámci které je možné snížit právě obsah tuku, cukru nebo soli v potravinách.

Více informací zde a zde.

23. červen 2023

Evropská komise předložila dne 13/06/2023 nový balíček opatření, která poskytují nový soubor kritérií taxonomie EU (udržitelné financování) pro hospodářské činnosti významně přispívající k environmentálním cílům. Jedná se o kritéria pro udržitelné využívání a ochranu vodních a mořských zdrojů, přechod na oběhové hospodářství, prevenci a omezování znečištění a ochranu a obnovu biologické rozmanitosti a ekosystémů. Tato kritéria Evropská komise předložila již na konci března do veřejné konzultace, ustoupila z původního záměru do balíčku zařadit i kritéria zemědělská a potravinářská. Předložená kritéria reflektují do značné míry návrhy Platformy pro udržitelné financování z března a listopadu 2022. Kritéria byla předložena ve formě delegovaných aktů, po přeložení do všech úředních jazyků budou předána Parlamentu a Komisi. Instituce budou mít 4 měsíce na posouzení kritérií a jejich schválení nebo odmítnutí, lhůtu lze v případě potřeby prodloužit o dva měsíce na celkem 6 měsíců. Kritéria by pak měla vstoupit v platnost v lednu 2024.

Více informací zde.

23. červen 2023

An evidence and policy overview on the state of knowledge and gaps

Diverse foods derived from livestock production systems, including grazing and pastoralist systems, and from the hunting of wild animals, provide high-quality proteins, important fatty acids and various vitamins and minerals – contributing to healthy diets for improved nutrition and health.Livestock species are adapted to a wide range of environments, including areas that are unsuitable for crop production. Globally, more than a billion people depend on livestock value chains for their livelihoods. Small-scale livestock farmers and pastoralists make up a large proportion of livestock producers. Well integrated livestock production increases the resilience of small-scale farming systems. Livestock also provide other important ecosystem services in landscape management, provide energy and help to improve soil fertility. Rangeland or grassland ecosystems occupy some 40 percent of the world’s terrestrial area. Livestock keepers raise grazing animals to transform grassland vegetation into food.Challenges related to high resource utilization and pollution, food–feed competition, greenhouse-gas emissions, antimicrobial resistance and animal welfare as well as zoonotic and food-borne diseases, accessibility and affordability need to be solved if agrifood systems are to become more sustainable.FAO’s Committee on Agriculture requested a comprehensive, science- and evidence-based global assessment of the contribution of livestock to food security, sustainable food systems, nutrition and healthy diets, considering environmental, economic and social sustainability. The assessment consists of four component documents. This first component document provides a holistic analysis of the contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes over the course of people’s lives.

16. červen 2023

Zemědělský svaaz ČR trvá na tom, že zdražení potravin způsobily hlavně obchodní řetězce. V dnešní tiskové zprávě k výsledkům šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to uvedl předseda svazu Martin Pýcha. Podle něho o tom vypovídají reálná čísla například Českého statistického úřadu. Antimonopolní úřad dnes uvedl, že při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal odmítl, že by za zdražování potravin byli zemědělci. Podle Potravinářské komory ceny potravin stouply jednoznačně kvůli růstu nákladů a měly by se postupně stabilizovat, uvedla mluvčí komory Helena Kavanová.

ÚOHS se ve svém šetření tvorbou cen u mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa začal zabývat z vlastního rozhodnutí poté, co ceny potravin loni na podzim začaly rychle růst. Oslovil jako součást zjišťování více než 200 firem ze všech částí řetězce a přes 14 oborových svazů. Podle prezentovaných závěrů je u všech pěti komodit nejvyšší marže ve výrobně obchodním řetězci na straně prvovýrobců. Rostoucí ceny vstupů, tedy například energií nebo dopravy, ale do vlastní marže promítly všechny části řetězce.

Pýcha uvedl, že ho výsledky šetření nepřekvapují. Ocenil, že se úřad zabýval otázkou, zda mohou zemědělci ovlivňovat ceny v obchodech. "Potvrdil, že je trh zemědělských podniků natolik rozdrobený, že žádný podnik nemá takovou tržní sílu, jakou mají obchodní řetězce. Pravdou je, že 20 největších zemědělských podniků obhospodařuje pouze 12 procent půdy. Pro srovnání - deset největších obchodních řetězců kontroluje 75 procent tuzemského maloobchodu," dodal s tím, že ceny, které platí odběratelé zemědělcům, tvoří 20 až 30 procent ceny na pultech obchodů.

Doležal sice věří, že výsledky šetření odpovídají skutečnosti a na první pohled tedy přičítají růst cen potravin všem součástem dodavatelského řetězce. "Nicméně ve skutečnosti to tak vůbec nemusí být, protože postrádáme informace o vztahu mezi výší nákladů vůči ceně konkrétní komodity a výši obchodní přirážky, přestože se těmito otázkami Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle našich informací také zabýval," doplnil.

Doležal také odmítl dnešní kritiku prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, podle kterého na ekonomické situaci v ČR vydělávaly hlavně velké zemědělské skupiny. "Odmítáme, že by čeští zemědělci zdražovali lidem potraviny," dodal.

Stejně jako Doležal i mluvčí Potravinářské komory odmítla, že by za růst cen potravin mohly zpracovatelské firmy. "Rovněž vítáme, že se potvrdilo, že žádný potravinářský subjekt nemá v Česku ve sledovaných oblastech dominantní postavení a projevuje se i vysoká konkurence ze zahraničí," uvedla. Podle komory lze očekávat, že ceny se budou stabilizovat a pozvolna klesat s tím, jak se do obchodů začne dostávat v letním období tuzemské ovoce, zeleniny nebo brambory. V tomto období také dochází každoročně k poklesu cen mléka a mléčných výrobků, dodala.

Zdroj: ČTK, 23.5.2023

16. červen 2023

Agrární komora ČR u končícího ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) ocenila hledání kompromisů, racionální přístup k předsednictví ČR v Radě EU a také obhajobu zemědělského sektoru v debatě o zdražování potravin. ČTK to řekl prezident komory Jan Doležal. Komora je podle něj připravená spolupracovat s nástupce Nekuly, kterým má být podle předsedy lidovců Marina Jurečky dosavadní šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová pro ČTK uvedla, že hlavní problém Nekuly byla nedostatečná komunikace napříč oborem. Výborný podle komory má silný politický mandát pro prosazení důležitých věcí.

Doležal poznamenal, že poslední rok a půl, kdy byl Nekula ve funkci, byl pro zemědělství velmi složitý. "V souvislosti s válkou na Ukrajině masivně rostly náklady, které se ne vždy a ne všem dařilo promítat do výkupních cen, k tomu se v posledních měsících přidal nebývale rozkolísaný globální agrární trh kvůli válce na Ukrajině či nová pravidla Společné zemědělské politiky Evropské unie," uvedl.

Pozitivně zhodnotil snahu Nekuly vyvracet to, že za zdražování potravin mohou zemědělci. "Ne vždy se vše podařilo dobře odkomunikovat směrem k veřejnosti, směrem k samotným zemědělcům, dotáhnout do konce nebo najít pro zemědělskou praxi přijatelné řešení," dodal.

Agrární komora loni několikrát demonstrovala proti nastavení zemědělských dotací, když vláda rozhodla o přesunu větší části peněz k menším farmářům.

Doležal poznamenal, že odcházející ministr neměl ve vládě jednoduchou pozici a musel se řídit rozhodnutími koalice. Nelehkou pozici odcházejícího ministra a nejednotnost vládní komunikace podle něj dokládá skutečnost, že zatímco dopoledne zástupce obchodních řetězců mediálně kritizoval ministra zemědělství, odpoledne seděl v letadle jako poradce jiného zástupce kabinetu. Narážel tak na pozici prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, který se často s Agrární komorou i Nekulou střetával v diskusi o cenách potravin. Prouza je od loňského ledna poradce ministra obchodu a cestovního roku Jozefa Síkely (STAN).

Doležal očekává, že s novým ministrem bude komora diskutovat o problémech zemědělců, vyhodnocení plánu dotací nebo kontrolách dovozu obilí z Ukrajiny.

Potravinářská komora od nového ministra čeká strategická rozhodnutí v otázce udržení českého zemědělství a potravinářství. "Není možné spolehnout se na dovozy potravin, ale je důležité podpořit domácí zpracování české zemědělské suroviny na české potraviny pro českého spotřebitele," uvedla její mluvčí. Dodala, že zemědělská politika se tvoří z velké části v Bruselu, a proto komora očekává aktivní komunikaci ve stejné podobě, jako tomu bylo minulý rok za českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Zdroj: ČTK

16. červen 2023

Vysoké ceny potravin – v posledním roce v Česku hojně diskutované téma. Proč u nás vyrostly více než jinde v Evropě? Tím se zabýval Antimonopolní úřad. Vyšetřování ovšem neukázalo na hlavního viníka, který by mohl za to, že při nákupech platíme více než kdy dřív. Neodhalilo kartelovou dohodu, ani žádné jiné pochybení. Přesto se spoustě Čechů vyplatilo jezdit nakupovat potraviny za hranice. Proč? O tom byla řeč v pořadu Interview PLUS na Prima CNN News. 

16. červen 2023

Rozhovor s prezidentkou Potravinářské komory ČR Dany Večeřové v pořadu Studio ČT24 na téma snižování cen potravin v pondělí 12.6.2023.

Ceny neklesají tak, jak bychom si představovali. V tuto chvíli se vyprodávají výrobky, které byly vyrobeny v době, kdy byly vstupní náklady enormně vysoké, drahé suroviny, drahé energie, drahé pohonné hmoty.

Rozhovor s Danou Večeřovou ve vysílání ČT24

16. červen 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že ke konci června odchází z funkce ministra zemědělství. Zdůvodnil to tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Předsednictvo KDU-ČSL navrhlo do čela ministerstva šéfa poslaneckého klubu Marka Výborného, nominaci musí ještě potvrdit širší vedení strany, řekl novinářům předseda lidovců Marian Jurečka.

Jurečka uvedl, že o výměně mluvil s premiérem Petrem Fialou (ODS). Rád by, aby prezident Petr Pavel jmenoval Výborného ministrem od 1. července. Fiala má naplánované pravidelné jednání s prezidentem na čtvrteční odpoledne. Výborný řekl, že je připraven funkci přijmout, pokud jeho nominaci potvrdí příští týden celostátní výbor lidovců.

Nekula řekl, že se ve funkci ministra zemědělství snažil dělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nejsou vždy populární. "Potřeboval jsem cítit silnou podporu z vedení strany, které se mi v posledních měsících nedostávalo," řekl Nekula. Blíže se k podpoře ve straně vyjadřovat nechtěl.

Jurečka novinářům řekl, že předsednictvo strany podpořilo na ministra zemědělství Výborného. Podle něj má jako bývalý předseda strany a současný šéf poslaneckého klubu respekt u politických kolegů. Má tedy dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období.

Ve vyjádření pro příznivce strany, které má ČTK k dispozici, Jurečka zdůraznil, že zemědělství je tradiční lidovecký resort. I proto strana nechtěla podcenit nominaci na ministra a po diskusi vybrala Výborného, osobu s velkou politickou zkušeností a silným mandátem.

Jurečka připustil, že Výborný se dosud především věnoval školství. Podle něj se ale kandidát na ministra osvědčil i jako člen ústavně-právního a mandátového a imunitního výboru, podílel se na oddlužovací akci Milostivé léto a věnoval se problematice volebních zákonů. "To jasně ukazuje, že je schopen přijmout i velké výzvy a úspěšně se s nimi popasovat," míní Jurečka.

Případný nástupce Výborného v roli šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL musí podle Jurečky vzejít z debaty poslanců. Žádná jména nezmínil, podle něj není na místě nyní tuto otázku řešit. Výborný doplnil, že záležitost dnes probíralo na uzavřeném jednání předsednictvo klubu. Pokud vedení lidovců potvrdí jeho ministerskou nominaci, klub by to řešil přespříští týden. "Svou představu mám, ale nejdřív ji sdělím kolegům," dodal Výborný.

Regionální politici KDU-ČSL, které dnes oslovila ČTK, výměnu v čele ministerstva zemědělství respektují. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že Nekulovo rozhodnutí chápe. "V gesci zemědělství teď bylo hodně vypjatých situací, například ohledně cen potravin nebo vypořádání se s ozdravným balíčkem. Myslím, že Marek Výborný povede ministerstvo dobře, je to velmi schopný manažer se silným politickým kreditem, a to ministerstvo zemědělství teď potřebuje," řekl.

Místopředseda krajského výboru KDU-ČSL ve Zlínském kraji a senátor Josef Bazala odcházejícího ministra zemědělství pochválil. "Já jsem Zdeňkovi Nekulovi fandil. Musel oznamovat nepopulární věci, určitě to neměl jednoduché. Vážím si toho, co se snažil udělat a s čím přicházel. Na druhé straně, jestli si to naše vedení rozhodlo tak, že chtějí změnu, tak to respektuji," řekl ČTK Bazala. Náměstek hejtmana Vysočiny a člen celostátního výboru KDU-ČSL Miroslav Houška uvedl, že ho rezignace ministra zemědělství velmi překvapila. "Důvody odchodu pana Nekuly neznám. Nikdy jsme v celostátním výboru nerozebírali žádné důvody, které by pana Nekulu měly přimět k odstoupení," poznamenal.

Nekula byl ministrem zemědělství od ledna 2022. Je druhým lidoveckým členem Fialova koaličního kabinetu, který funkci opustil. Loni ze zdravotních důvodů rezignovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Z původních tří ministrů za KDU-ČSL ve funkci zůstává pouze vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Zdroj: ČTK

16. červen 2023

Itálie zřejmě zakotví národní systém značení výživových hodnot potravin NutriInform Battery v novém zákoně, který bude mít za cíl chránit kulturní a kulinářské dědictví země. Italský kabinet už dne 07/06/2023 přijal návrh zákona, který má „posílit a podpořit špičkové produkty, historické a umělecké krásy a národní kulturní kořeny jako faktory, které je třeba zachovat a předat dál pro růst hospodářství země“. Součástí návrhu zákona nazvaného Made in Italy je investiční fond ve výši 1 miliardy EUR na podporu firem působících v národních strategických dodavatelských řetězcích. Zákon rovněž zavádí národní den „Made in Italy“ a středoškolské vzdělávací programy „Made in Italy“. V návrhu zákona je i návrh, podle kterého by měl být NutriInform Battery uznán jako národní systém označování výživových hodnot podporující středomořskou stravu a zemědělské podniky. Návrh zákona nyní musí schválit národní parlament.

Více informací zde.

16. červen 2023

Soutěž Obal roku je každoroční akcí, která oslavuje a oceňuje kreativitu a inovace v oblasti obalů. Soutěž se každoročně stává platformou pro prezentaci výjimečných a estetických obalů, které nejen chrání výrobky, ale také přitahují pozornost a podporují prodej. V roce 2023 se soutěž Obal roku opět setká s obrovským zájmem designérů, firem i spotřebitelů, kteří se těší na odhalení nejlepšího designu obalu roku. Registrace do 30. ročníku obalové soutěže OBAL ROKU je otevřena. Zájemci se mohou hlásit jak do známých, tak do nových kategorií. Soutěž je otevřena pro výrobce obalových materiálů, obalů, technologií, ale i pro samotné zadavatele těchto obalových řešení a pro agentury, které tato řešení vymýšlejí.  Termín uzávěrky soutěže je 1.8.2023. Web soutěže je www.obalroku.cz

OBAL ROKU je jediná certifikovaná obalová soutěž určená pro české i zahraniční firmy, které se podílí na zajímavém obalovém řešení. Cílem soutěže je vyzdvihnout a následně propagovat nejlepší myšlenky, inovace a technologie v oblasti balení, které se na trhu objevují. Celá soutěž vyvrcholí slavnostním předání ocenění na Galavečeru OBALu ROKU. Úspěch v soutěži OBAL ROKU dává možnost nominace a je bránou do světové soutěže WorldStar Award. Zde se utkají ty nejlepší obaly na světě mezi sebou.

Generálním partnerem a zároveň partnerem třídění je společnost EKO-KOM, stříbrnými partnery jsou společnosti EMBAX-PRINT, FACHPACK, THIMM PACK’N‘DISPLAY, SMURFIT KAPPA. Bronzovým partnerem je společnost DS SMITH CZECH REPUBLIC. Partnerem je Český svaz pivovarů a sladoven, veletrh BRAU-BEVIALE a společnost IPSOS. Záštitu nad akcí převzal Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora České republiky, Zväz obchodu SR, Vel'vyslanectvo Slovenskej republiky v Prahe, Potravinářská komora České republiky, České Sdružení pro značkové výrobky, Slovenské združenie pre značkové výrobky a další. 

Obal roku

Tisková zpráva ke stažení zde.

 

9. červen 2023

Registrace do 30. ročníku obalové soutěže OBAL ROKU je otevřena. Zájemci se mohou hlásit jak do známých, tak do nových kategorií. Soutěž je otevřena jako pro výrobce obalových materiálů, obalů, technologií, ale i pro samotné zadavatele těchto obalových řešení a pro agentury, které tato řešení vymýšlejí.  Termín uzávěrky soutěže je 1.8.2023.

Web soutěže je www.obalroku.cz

Zájemci se mohou, stejně jako v předešlých ročnících, přihlašovat do kategorií Potraviny, Nápoje, Kosmetika, Farmaceutické produkty, Čisticí a prací prostředky, Elektronika a spotřebiče, Automotive, Přepravní a průmyslové obaly, Dárkové obaly, POP & POS displeje, Etikety, E-commerce, Procesy a technologie, Pet food, Design & grafika a Ostatní.

V rámci letošního ročníku bude registrace otevřena až do 1. srpna 2022. Představení jednotlivých přihlášených obalů proběhne nově před porotou ve 3 dnech a to v posledním srpnovém týdnu – 29., 30. a 31. srpna. I letos se tak vychází vstříc zájemcům o účast v soutěži, kteří díky tomuto posunu mají dostatek času na přípravu přihlášek a výběr vhodných exponátů.

Galavečer proběhne 19. října 2023 po skončení odborné části kongresu OBALKO a bude jím provázet oblíbená moderátorka Marcela Augustová, která je moderátorkou hlavní zpravodajské relace Události, na České televizi.

Registrace do soutěže a prezentace přihlášek

Prezentovat obaly před porotou bude možné třemi způsoby. První možností je, že obal představí přihlašovatel osobně před porotou. Druhou možností je, že využije představení prostřednictvím organizátora. Třetí možností představení obalu, je představení prostřednictvím Zoom videokonference.

Registrace do soutěže i letos probíhá online a to prostřednictvím přihlašovacího formuláře na webu www.obalroku.cz.  

Kritéria hodnocení

 V rámci hodnocení přihlášených exponátů bude letos brán velký zřetel na tato kritéria:

  1. míra inovace
  2. funkčnost
  3. technické zpracování (kvalita materiálu, funkčnost exponátu, výrobní provedení)
  4. design (grafická a/nebo konstrukční podoba)
  5. logistická otázka (stohovatelnost...)
  6. udržitelnost (míra recyklace) 
     

Každé z těchto kritérií hraje významnou roli při hodnocení přihlášených obalů do soutěže OBAL ROKU. Náročnost hodnocení je v různé váze těchto kritérií v hodnocených kategorií. Účastníci by měli při navrhování svých obalů zohlednit všechny aspekty, aby dosáhli co nejkomplexnějšího hodnocení. Cílem je, aby obaly, které získají status „OBAL ROKU“ byly unikátní v česko-slovenském regionu a obstály i na mezinárodním poli a měly šanci získat světové hodnocení „WorldStar Packaging Awards.“

Jana Žižková, předsedkyně poroty, řekla: „Další ročník Obalu roku se blíží…. I když rok vypadá jako velmi krátká doba, každoročně se nestačím nejenom já, ale i členové poroty OR divit, jakými zajímavými řešeními nás naši výrobci překvapí. A to se přitom říká, že v obalech se toho už moc nového vymyslet nedá. Pravda to ale není, zjednodušeně řečeno nové společensko-ekologicko-ekonomické výzvy potřebuji odpovídající nová řešení. A nové výsledky pak validuje jejich uživatel. Čeští výrobci nabízejí nejenom tradičně vysokou evropskou úroveň, ale dokáží rychle a inovativně i reagovat na požadavky či proměny trhu. Pevně věřím, že ani letos nebudeme v komisi OR zklamáni a přiznávám se, že se upřímně a vlastně i nedočkavě těším.“

Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu SYBA, organizátora soutěže, uvedla: „Přichází stále nová a nová a hlavně komplikovanější nařízení z Evropské komise a to je pro každého obaláře výzvou. Někdo by řekl, že už se toho moc nového v obalech vymyslet nedá, ale účastníci soutěže nám to pokaždé vyvrátí. Soutěž OBAL ROKU dává příležitost k získání ocenění a jeho následné využití pro komunikaci nového produktu široké veřejnosti. Vždyť správný obal zvyšuje hodnotu produktu. Posílejte přihlášky, těšíme se na vás a na vaše obaly.“     

OBAL ROKU je jediná certifikovaná obalová soutěž určená pro české i zahraniční firmy, které se podílí na zajímavém obalovém řešení. Cílem soutěže je vyzdvihnout a následně propagovat nejlepší myšlenky, inovace a technologie v oblasti balení, které se na  trhu objevují. Celá soutěž vyvrcholí slavnostním předání ocenění na Galavečeru OBALu ROKU.

Úspěch v soutěži OBAL ROKU dává možnost nominace a je bránou do světové soutěže WorldStar Award. Zde se utkají ty nejlepší obaly na světě mezi sebou.

Poděkování patří partnerům letošního ročníku OBALU ROKU, bez jejichž podpory by se soutěž nemohla uskutečnit. Generálním partnerem a zároveň partnerem třídění je společnost EKO-KOM, stříbrnými partnery jsou společnosti EMBAX-PRINT, FACHPACK, THIMM PACK’N‘DISPLAY, SMURFIT KAPPA. Bronzovým partnerem je společnost DS SMITH CZECH REPUBLIC. Partnerem je Český svaz pivovarů a sladoven, veletrh BRAU-BEVIALE a společnost IPSOS. Záštitu nad akcí převzal Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora České republiky, Zväz obchodu SR, Vel'vyslanectvo Slovenskej republiky v Prahe, Potravinářská komora České republiky, české Sdružení pro značkové výrobky, Slovenské združenie pre značkové výrobky a další. 

Pro více informací můžete kontaktovat:

Iva Werbynská

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mobil: 420 730 173 101

9. červen 2023

Komerční banka pořádá veřejně přístupný webinář na téma UHLÍKOVÁ STOPA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI DEKARBONIZACE.

Ráda bych vás tímto ke sledování pozvala a zároveň nabídla pozvánku k rozeslání vašim členům.

Webinář se uskuteční v úterý 13. 6. 2023 od 13:00 do 14:00 hodin.

Na webináři se dozvíte o praktické zkušenosti s výpočtem uhlíkové stopy v zemědělství a o možnostech jejího snížení. Rovněž zjistíte, jak se z pohledu ESG dívá na klienty ze zemědělského sektoru Komerčka.

Prezentující:

  • Petr Koňata, Vedoucí projektu Carbon Footprint in Farming, CleverFarm
  • Petr Žebrák, Výrobní ředitel, AGRO Jesenice
  • Dominika Paukertová, Environmental and Social Risks Expert, Komerční banka

 

Pozvánku s aktivním prolinkem na registraci naleznete zde. Po registraci obdržíte konfirmační e-mail, kde bude také uveden odkaz na možnost vložení dotazu předem a který bude zodpovězen v průběhu vysílání.

9. červen 2023

Aktuálně: Čechy zajímá udržitelnost e-shopů a opravitelnost výrobků, řeší i jejich uhlíkovou stopu

Prezentace výzkumu zde:

Praha – Udržitelnost produktů, e-shopů i dopravy zboží je pro Čechy důležitá, chtějí znát uhlíkovou stopu produktů, více než třetina hledá u e-shopů udržitelnou certifikaci a čím dál více řeší i opravitelnost. Ukázal to nejnovější celorepublikový výzkum agentury Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti, který zkoumal aktuální trendy chování spotřebitelů v době ekonomické nestability a po dvouleté pandemii.

Češi online nakupují nejčastěji elektroniku, knihy a dárky. „Průzkum mezi českou populací nám ukázal, že nákupy oblečení a obuvi v e-shopech jsou doménou mladých, a právě pro ně se i udržitelnost e-shopů postupem času stává důležitější a častokrát rozhodující při koupi jakéhokoli nového produktu. Zároveň udržitelnost produktů, tedy i dodavatelských řetězců, podmínky pro zaměstnance ve výrobě nebo dopad na životní prostředí, bere aspoň někdy při nákupu v potaz 65 % Čechů,” vysvětluje Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Dodává, že k tomu doplňují další důležité faktory – recyklovaný nebo recyklovatelný materiál, prodej za férovou cenu a opravitelnost, udržitelnost e-commerce zajímá spíše ženy.

I do Česka se dostávají trendy ze zahraničí, rozhodující už není jen nízká cena a rychlá doprava. „Výsledky průzkumu Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti potvrzují, že i v oblasti online nakupování je udržitelnost nezpochybnitelná. Celkem 40 % Čechů uvádí, že je pro ně důležité, zda se e-shop chová udržitelně, a 33 % se aspoň někdy zajímá, zda daný e-shop získal nějaká ocenění v oblasti udržitelnosti. Proto v Heurece našim zákazníkům cestu k výběru udržitelného nákupu zjednodušujeme, díky označení obchodů ,Udržitelný e-shop’. Zároveň oceňujeme ty e‑shopy, kterým není společenská odpovědnost a udržitelnost lhostejná a zaslouží si ocenění a veřejnou podporu jejich podnikání,“ říká Tomáš Braverman, generální ředitel skupiny Heureka Group. Stále však zůstává mnoho prostoru k edukaci, protože více než pětina zákazníků se s informacemi o udržitelnosti e-shopů dosud nesetkala.

Ekologická doprava i znovu použité krabice mohou rozhodnout

Češi stále častěji nakupují od chráněných dílen nebo nemateriální dárky. „S nákupem nemateriálních dárků mají zkušenost téměř 4 z 10 Čechů a dvě třetiny obyvatel nakupují aspoň někdy produkty od sociálních podniků či chráněných dílen. Značný nárůst vidíme i na našem e-shopu s udržitelnými dárky Nakup na Dobro, kde zákazníci místo platby za dopravu kupují poslední přání seniorům, dříve třeba Nocleženky nebo obědy pro děti. Dárky balíme do již použitých papírových krabic a doprava je zcela bezemisní,” uzavírá Lucie Mádlová.

Pro doručení zboží z e-shopů volí zákazníci zdaleka nejčastěji vyzvednutí na odběrném místě, je to pohodlné, levné a rychlé. „Doručování v recyklovaných nebo dříve použitých obalech by uvítaly téměř dvě třetiny kupujících. Naopak jejich použití by vyloženě vadilo jen 6 % zákazníků. Pokud k tomuto kroku e-shop přistoupí, je důležité to správně odkomunikovat k zákazníkům – jako vědomý krok pro snížení množství odpadu. Ideálně dát zákazníkům možnost vybrat si, v jakém balení chtějí zboží dostat,“ vysvětluje Tereza Horáková, specialistka Ipsos pro výzkumy z ESG oblasti.

Velkým tématem se stává i uhlíková stopa výrobků a e-shopů jako celku. Více než třetina zákazníků by chtěla aspoň u některých kupovaných produktů znát jejich uhlíkovou stopu a 43 % zákazníků by uvítalo označování ekologické stopy produktů v obchodech. Proto se ji chystá měřit i e-shop Nakup na Dobro u vlastní produktové řady, a zároveň u nich udržovat co nejkratší dodavatelský řetězec.

Asociace společenské odpovědnosti zveřejňuje výsledky unikátního výzkumu u příležitosti Světového dne životního prostředí. Jeho hlavní myšlenkou je aktivně zapojovat veřejnost do řešení ekologických témat, a k tomu je právě udržitelnost e-shopů velmi příhodná. Společně se svými zákazníky mají možnost pečovat o planetu, hlavně prostřednictvím podpory výrobců, kteří snižují svoje dopady na životní prostředí, starají se o zaměstnance a podobně.

O výzkumu:

Výzkum realizovala výzkumná společnost Ipsos v květnu 2023 na reprezentativním vzorku populace ČR ve věku 18–65 let o velikosti 1 001 respondentů. Výzkum probíhal online.

Kontakt pro média:

Tereza Novosadová Ocetková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 739 283 983

Asociace společenské odpovědnosti je největší iniciativou udržitelnosti a ESG v Česku. S jasnou vizí, aby se udržitelnost stala přirozenou součástí podnikání i fungování každé organizace v Česku, hájí zájmy více než 520 členů z řad korporátního, neziskového, vzdělávacího i veřejného sektoru. Udílí unikátní ocenění za naplňování globálních cílů – Ceny SDGs. Pod hlavičkou Giving Tuesday rozvíjí kulturu dárcovství v Česku. Stojí také za společensky odpovědným e-shopem s udržitelnými dárky Nakup na Dobro a prvním nezávislým žebříčkem udržitelných firem ESG Rating. 

Nakup na Dobro je zcela unikátní společensky odpovědný e-shop s udržitelnými produkty a dárky, které zákazníci pořídí pro dobro svoje, planety a stovky lokálních výrobců, sociálních podniků, chráněných dílen a dobročinných projektů řady neziskových organizací. E-shop nenabízí jen udržitelné dárky, ale udržitelnost naplňuje svým provozem ve všech aspektech, včetně uhlíkově neutrální dopravy zcela zdarma, což potvrzuje i ocenění ShopRoku a certifikace Udržitelný e-shop. Nakup na dobro má navíc velký smysl i pro desítku osob s hendikepem, kteří e-shop pomáhají udržet v chodu. 

 

9. červen 2023

Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod, letos s podtitulem Udržitelnost v nás, si pro vás opět připravil řadu zajímavých témat. Seminář přinese zkušenosti i případové studie firem a institucí, které odpovědnost a udržitelnost úspěšně začlenily do svých aktivit. S prezentací za firemní sektor vystoupí zástupci společností Kaufland, Lidl, Tchibo či Thimm pack’n’display. Nebudou chybět téma ESG nebo pohled na vývoj chování spotřebitele.

Seminář se bude konat ve středu 14. června 2023 v prostorách Magenta Experience Center v Praze na Arkádách. Informace k programu i k registraci jsou k dispozici na www.retailnews.cz/konference/

Přihlásit se lze i prostřednictvím mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Program semináře

9. červen 2023

Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která působí na trhu již od roku 2003 a provozuje čtrnáct designových, tradičních a apartmánových hotelů v České republice, přidala další přírůstek. Tentokrát se jedná o venkovní zahrádku u restaurace Old Armoury Prague, která se nachází v historické budově ze 17. století v nádherném prostředí Malé Strany v Praze, přímo u parku Kampa na břehu Čertovky. Zahrádka, která se nachází pod korunami stromů a nabízí výhled na malebný park Kampa, představuje idylické místo k odpočinku a posezení. S kapacitou 75 míst si zde hosté mohou vychutnat čerstvě točené pivo, vína od tuzemských vinařů, koktejly a další alkoholické i nealkoholické nápoje, spolu s grilovanými specialitami. Venkovní zahrádka je otevřená od 12:00 do 22:00 hodin, a v rámci Happy Hour od 16:00 do 17:00 hodin je možné využít nabídku 1 + 1 drinku zdarma.

„Venkovní zahrádka je snadno přístupná po můstku přímo z Kampy a nabízí jedinečnou možnost vychutnat si pivo, víno, nealko a k tomu třeba i něco dobrého z grilu s výhledem na romantický park Kampa. Rádi bychom tuto jedinečnou lokalitu s neopakovatelnou atmosférou, kterou mnozí Pražané ani neznají, otevřeli všem,“ říká Lukáš Pytloun, generální ředitel sítě PYTLOUN HOTELS, a dodává: „Během letních měsíců bychom hostům rádi nabídli také hudební produkci, a další zajímavé akce. To místo má opravdu zvláštní kouzlo, kterého by byla velká škoda nevyužít.“

 

9. červen 2023

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dne 01/06/2023 publikoval posouzení rizik prášku ze žlutých moučných červů ošetřeného UV zářením, producentem a současně žadatelem je francouzská společnost Nutri´Earth. Podle závěrů EFSA prášek nevzbuzuje žádné obavy týkající se bezpečnosti potravin a je proto možné ho zařadit na seznam nových potravin, tedy mu povolit přístup na evropský trh. Podle EFSA je prášek z hmyzu druhu Tenebrio molitor výživný a bezpečný pro použití v souladu s navrhovaným použitím ze strany Nutri´Earth, tedy do potravinářských výrobků z mouky mezi které patří koláče, pšeničný chléb, rohlíky nebo těstoviny. Podle EFSA sice nová potravina může v některých případech vyvolat alergické reakce, zejména u osob s alergií na korýše a roztoče, studie toxicity ale nevyvolaly žádné obavy týkající se bezpečnosti prášku. Jedná se již o sedmé schválení hmyzu nebo hmyzího proteinu jako nové potraviny v EU. Stanovisko EFSA nyní bude předloženo Stálému výboru pro potraviny a krmiva, v rámci kterého členské státy projednají povolení nové potraviny a podmínky použití. V případě kladného výsledku hlasování členských států EU bude na Evropské komisi, aby stanovila pravidla pro komercializaci této nové potraviny, proces může trvat až sedm měsíců.

Více informací zde.

 

9. červen 2023

Největší politická frakce v Evropském parlamentu EPP se v uplynulém týdnu rozhodla odstoupit z vyjednávání o plánovaném zákonu o obnově přírody. Cílem návrhu z června 2022 je zvrátit úpadek evropské přírody, podle Komise je 81 % stanovišť ve špatném stavu a 1.677 evropským druhům živočichů hrozí vyhynutí. Evropský předseda poslaneckého klubu EPP Manfred Weber a hlavní zpravodajka EPP Christine Schneider (DE) uvedli, že návrh byl v první řadě špatný, Komisi se zatím nepodařilo rozptýlit obavy EPP týkající se potenciálních dopadů zvažovaných pravidel. Podle Webera by implementace Cílů obnovy přírody v navrhované podobě vedla ke snížení produkce potravin v Evropě, což by vedlo k dalšímu zvýšení cen potravin, k dalšímu ohrožení potravinového zabezpečení v Africe a k zablokování infrastrukturních projektů nezbytných pro klimatickou transformaci. Frakce EPP uvedla, že proto nemůže o návrhu dále vyjednávat, dokud nebude k dispozici reálné posouzení dopadů. Proti Cílům obnovy přírody dne 01/06/2023 protestovali před budovou Evropského parlamentu i zástupci evropských zemědělských organizací, včetně největší evropské zemědělské organizace Copa – Cogeca a zemědělských organizací z Finska, Rakouska, Německa, Polska, Česka, Maďarska, Belgie, Irska, Itálie nebo Španělska. Zástupci vyzvali k odmítnutí návrhu Komise. Na protestu vystoupila s podporou odmítnutí návrhu rovněž řada europoslanců, převážně z Výboru EP pro zemědělství a rozvoj venkova (COMAGRI). Výbor COMAGRI návrh Komise odmítl v rámci svého hlasování již na konci května 2023. Svou pozici ještě musí přijmout Výbor EP pro životní prostředí (COMENVI), a to pravděpodobně dne 15/06/2023 během mimořádného zasedání. Plénum Evropského parlamentu by se k návrhům mohlo vyjádřit během července 2023, Rada ministrů zemědělství by své stanovisko měla přijmout dne 20/06/2023. Poté budou moci být zahájeny trialogy Parlamentu, Rady a Komise.

Více informací zde a zde.

9. červen 2023

Evropský patentový úřad spustil dne 01/06/2023 jednotný evropský patentový systém, který by měl pomoci podnikům ochránit své inovace v Evropě a těžit ze svého duševního vlastnictví. Podle vyjádření Evropské komise jednotný patentový systém posílí inovace a konkurenceschopnost EU a dokončí vytváření jednotného trhu s patenty. Zpočátku se bude vztahovat na 17 členských států EU, zbývající země se budou moci připojit v budoucnu. Mezi hlavní výhody jednotného systému by podle Evropské komise mělo patřit snížení nákladů na patentovou ochranu v Evropě, zřízení jednotného kontaktního místa pro registraci patentů, zajištění jednotné ochrany patentů ve všech zúčastněných zemích EU, zabezpečení vyšší právní jistoty při vymáhání patentů a podpora inovací, konkurenceschopnosti a hospodářského růstu.

Více informací zde.

8. červen 2023

Druhý ročník internetového kurzu V rytmu zdraví je úspěšně za námi. Organizátoři projektu, Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) a Potravinářská komora ČR (PK ČR), předali ceny vítězným třídám.  Do soutěže se letos zaregistrovalo celkem 81 tříd s 1181 žáky z celé České republiky. Úspěšně soutěž dokončilo 29 tříd, které splnily všechny zadané úkoly. Vzdělávací kurz správného životního stylu navazuje na čtrnáct ročníků projektu Hravě žij zdravě, který ČTPP a PK ČR realizovala s dalšími partnery v minulých letech. V rámci soutěže V rytmu zdraví tak bude oceněno více než 200 žákyň, žáků a učitelů, nejlepších třídních kolektivů z každého kraje. Ceny věnovali členové PK ČR, výrobci potravin a další partneři.

Bližší informace o projektu V rtmu zdraví najdete zde.

Tiskovou zprávu najdete zde.

Věcné ceny věnovaly společnosti: 

Baagl, Unilever, Danone, Emco, Dr. Oetker, Lyckeby Amylex, Boneco, efko, Orkla Foods Česko a Slovensko a Penam

8. červen 2023

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ
„Jaké jsou výhody exportu vína a dalších alkoholických nápojů do Hongkongu a ASEAN“

Hongkongská rada pro rozvoj obchodu (HKTDC) Vás spolu s Národním vinařským centrem České republiky srdečně zvou na seminář s možností získání aktuálních informací týkající se obchodních příležitostí v Hongkongu a ASEAN, tipy jak expandovat do tohoto regionu, důležité informace o možnostech exportu vína a alkoholických nápojů atd.

Datum akce: 19.6.2023
Místo: Národní Vinařské Centrum, Sobotní 1029, Valtice
Čas akce: 16:00 – 17:30

Seminář je ZDARMA, přednášky budou prezentovány v českém a anglickém jazyce (bez překladu).

Registrovat se můžete zde.

Díky omezenému počtu míst se prosím registrujte, co nejdříve.

Předběžný program naleznete zde.  případě potřeby nás kontaktujte na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Těšíme se na Vaši účast.

Tým pražské pobočky HKTDC

8. červen 2023

Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5 až 6 gramů čili zhruba menší kávová lžička. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ale uvádí, že Češi solí 2,5x více, než je toto doporučení. Solíme tedy mnohem víc, než je zdrávo, což pak může vést i k vyššímu krevnímu tlaku.

Testy Potravinářské komory ČR zase ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli?

„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021 , a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, která definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuse. Žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Celý článek vyšel ve čtvrtek 8.6.2023 v deníku Právo. 

6. červen 2023

Hostem pořadu televize Prima CNN News s názvem Co na to Vaše peněženka byla v pondělí 5.6.2023 prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a agrární analytik Petr Havel. 

Klíčovými otázkami pořadu byly... Kdy poleví inflace a kdo může za drahé potraviny? 
 
Ukazuje se, že vláda reagovala pozdě. K zastropování sice došlo, ale dlouho se váhalo, vládní signály v okolních zemích byly jednoznačnější, podnikatelé neměly takové nejistoty, řekl v pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka agrární analytik Petr Havel. Na toto pochybení Úřad vlády ČR upozorňovala prezidentka PK ČR Dana Večeřová již v loňském roce. "Pokud se veškeré vstupní náklady vrátí na úroveň před začátkem válečného konfliktu na Ukrajině, klesnou i ceny potravin", doplnila Dana Večeřová, "vysoké náklady jsou skutečně hlavní příčinou vysokých cen potravin.

Celý pořad můžete shlédnout ZDE:

Může jít o obrázek 3 lidem , newsroom a text that says 'I Co NA TO VAŠE PENEŽENKA CENA POTRAVIN KLESÁ'