3. duben 2025

Letos v březnu byla na Slovensku potvrzena slintavka a kulhavka (SLAK) v několika ohniscích. Česká Státní veterinární správa (SVP) včera potvrdila nález dvou nových ohnisek v Maďarsku v obcích Dunakiliti a Darnozseli. V ohrožení jsou aktuálně i rakouské chovy. Ovlivní šíření viru ceny masa a mléka?

„V krátkodobém horizontu by současná situace neměla mít vliv na cenotvorbu. Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Vzestup cen by vycházel z nedostatku masa a mléka. Zemánek tvrdí, že některé země omezují chovy a tím začíná být například nedostatek hovězího masa reálný.

Dále zde: https://www.epochtimes.cz/2025/04/03/dotkne-se-slintavka-a-kulhavka-v-okolnich-zemich-ceny-masa/

3. duben 2025

Čeští sněmovní i komunální politici se nedokážou shodnout na tom, zda a případně v jaké podobě by se mělo zavést zálohování plastových lahví a plechovek. To teď funguje v osmnácti zemích Evropské unie. Pokud stát nezlepší výsledky třídění, dopadnou na Česko evropská pravidla přísnější než návrh prosazovaný ministerstvem životního prostředí.

Politici řeší zavedení povinných záloh na nápojové obaly dlouhodobě, návrh rezortu životního prostředí schválila vláda již loni v říjnu. Zatím ale není jisté, jestli návrh legislativním procesem skutečně projde, protože se proti němu staví i někteří koaliční politici na sněmovní i komunální úrovni.

Více o zálohování v textu: https://denikn.cz/1620863/proc-politici-odmitaji-zalohovane-obaly-obavy-o-obecni-rozpocty-radi-cesko-na-chvost-evropy/

3. duben 2025

Nepřevážíme vzduch, systém funguje bez zádrhelů i překážek, říká Robert Jansen, který deset let vedl německé zálohování odpadu. Mluví o tom, jak Němci před dvaceti lety reagovali na zavádění systému zálohovaných plastových obalů, který teď v Česku marně hledá podporu i u vládních poslanců.

Evropská unie pro plastový odpad stanovuje cíle, které již léta plníme. Třicet procent recyklovaného materiálu z plastového odpadu dávno máme. Vysbíráme přes 95 procent materiálu. Na celém německém trhu projde naším systémem ročně asi dvacet miliard kusů v hodnotě pěti miliard eur (přes 125 miliard korun, pozn. red.).

Systém funguje bez zádrhelů i překážek. Proto si myslím, že byl nastaven perfektně. Na trhu dochází k určitým změnám, mluví se o obsahu recyklovaného plastu či o tom, komu materiál patří a jestli by se to do budoucna nemělo změnit.

Přesto bych neřekl, že má systém nevýhody. Je to prostě něco, s čím bylo třeba se vyrovnat a zahrnout to do odpadového hospodářství. A protože my jako operátor systému jsme neutrální, můžeme se efektivně starat o distribuci recyklovaného obsahu, tedy kdo co dostane, za férovou cenu.

Více zde: https://denikn.cz/1647124/spalovani-pet-lahvi-bychom-se-meli-vyhnout-zalohovani-funguje-perfektne-rika-dlouholety-sef-nemeckeho-systemu/

3. duben 2025

Potraviny v Česku zdražily za posledních zhruba pět let o třetinu. Je to v porovnání s ostatními evropskými státy příliš? A měl by stát na tento růst cen nějak reagovat? Zeptali jsme se odborníků.

Dana Večeřová
prezidentka Potravinářské komory

Podle posledních čísel zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat ceny potravin a nealkoholických nápojů za poslední tři roky zdražovaly ve všech zemích Evropské unie. Česko je ve srovnání tempa zdražování někde uprostřed.

Komora rozhodně není pro zavádění nějakého cenového stropu. Když ho před několika lety zavedli v Maďarsku, některé potraviny byly nedostupné a jiné naopak zdražily. Česko se naopak potýká se specifickým fenoménem, na který upozorňuje celá odborná veřejnost, i samotné supermarkety. Jde o přebujelé slevové akce. V ČR se v akcích prodává již více než 60 % zboží, v některých segmentech je to až 90 %. Je tedy jasné, že v mnoha případech je na zboží obchodníkem nasazena vysoká regálová cena, za kterou výrobek nikdo nekoupí, aby z ní mohla být poskytnuta vysoká sleva. A tyto přemrštěné regálové ceny pak výrazně zkreslují průměrnou cenu potravin v ČR.

Názory dalších respondentů najdete zde: https://www.penize.cz/nakupy/470041-zakrocit-proti-cenam-potravin-experti-vysvetluji-jak-je-na-tom-cesko-s-drahotou

3. duben 2025

Vejce, jejichž spotřeba na velikonoční pečení a barvení prudce narůstá, stojí aktuálně beze slev mezi sedmi a osmi korunami za kus. Většina domácností, jak dokazují i statistiky, si je ale kupuje právě ve slevách, s čímž obchodníci počítají. Podle aktuálních letáků se dá sehnat plato 30 vajec i za 140 korun, tedy kus za 4,3 koruny. Některé řetězce slevily na pětikorunu za kus. A v dalších letech se nedá se zlevněním počítat, právě naopak.

Od roku 2027 začne v Česku platit zákaz chovu nosnic v klecích. Přechodné období bude z hlediska cen kritické. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá na základě interního průzkumu svazu odhaduje, že na tuzemském trhu bude za dva roky chybět zhruba 15 procent vajec.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že alternativní technologie ustájení mají vyšší náklady na údržbu než klece.

Podle potravinářů si lidé nejspíš letos připlatí i za další velikonoční zboží, jako je pečivo. Podražily totiž jeho hlavní suroviny. Kromě vajec také kakao a čokoláda. Několik měsíců už rostou ceny mléka, pšenice i žita. V některých regionech podle Zemánka klesla výroba pšenice, například v Německu a ve Francii. „Nedostatek obilovin pro domácí spotřebu však určitě nehrozí. Zdražení se také projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy,“ uzavřel.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-vejce-velikonoce.A250402_172827_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

2. duben 2025

Češi mají vysokou důvěru v bezpečnost potravin na trhu, 84 procent dotázaných považuje prodávané potraviny za bezpečné. Vyplývá to z průzkumu společnost Perfect Crowd. Nicméně pětina z nich neví, jak správně s potravinami od okamžiku jejich zakoupení až po domácí zpracování zacházet. K zlepšení tohoto povědomí má pomoci letošní kampaň s názvem #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a v Česku ji zajišťuje odbor bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství.

Více zde: https://zemedelec.cz/pruzkum-cesi-maji-velkou-duveru-v-bezpecnost-potravin/

2. duben 2025

Košík skončil spolupráci s Kauflandem, který mu dodával privátní značky. Německé značky však vyměnil za francouzské. Šéf Košíku by také nebyl proti, pokud by se omezily akční ceny v řetězcích.

Loni zároveň Košík vystoupil z klasického kolotoče krátkodobých slevových akcí. Nahradil je množstevními slevami Multikup, kterými se inspiroval u Makra a které generují kolem 20 až 30 procent obratu. Podle Utěšila nová slevová politika zvyšuje marže a snižuje tlak na výrobní řetězec. Slevy totiž vydrží několik měsíců.

„Osobně si myslím, že by se kolektivně mělo udělat něco pro omezení slev. Do určité míry jsou nesmyslné, protože snižují transparentnost cen pro zákazníka a na druhé straně zvyšují nároky na celý dodavatelský a výrobní řetězec,“ myslí si ředitel Košíku Ivan Utěšil.

Některé slevy však podle něj mají své opodstatnění. Například akce kvůli výprodejům zboží nebo za účelem marketingové podpory nových produktů. „Možná že omezení slev třeba na 20 procentech celkového celkového obratu by dávalo smysl,“ uvažuje šéf Košíku.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-kosik-vymenil-nemecko-za-francii-potraviny-tam-pry-nakoupi-levneji-272918

1. duben 2025

Veterinární inspektoři ve spolupráci s mlékárnami budou vyšetřovat vzorky mléka na přítomnost viru slintavky a kulhavky z 57 chovů v Jihomoravském kraji, každý chov plánují testovat dvakrát týdně až do odvolání. Jde o chovy, které mají více než 100 dojnic a dodávají své mléko celkem do deseti mlékáren v Česku. ČTK o tom v úterý informovala Státní veterinární správa (SVS). Odebírání testů začalo v úterý, podle Českomoravského svazu mlékárenského by první výsledky měly být ve středu. Vzorky vyšetří Státní veterinární ústav.

Více zde: https://www.denik.cz/z_domova/kulhavka-slintavka-kontroly-testy-mleko-jizni-morava.html

31. březen 2025

Spotřebitelé v nejbližší době pocítí zdražení mouky. Cena jedné ze základních potravin poroste, protože zpracovatelé musí platit více za potravinářskou pšenici. Někteří výrobci očekávají zdražení až o 15 procent, protože rostou i další náklady.

Mlynáři bojují s vysokou cenou základní vstupní suroviny, tedy potravinářské pšenice. Jedna tuna stála loni v lednu přes 4 802 korun. Letos je to už 5 227 korun a růst se nezastavuje.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/mouka-bude-zdrazovat-mlynari-bojuji-hned-s-nekolika-cenovymi-tlaky-reaguji-i-pekari-470310

30. březen 2025

Společnost pro výživu vás zve na konferenci „Kde běžné potraviny nestačí – doplňky stravy“, kterou pořádá ve spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové a Českou technologickou platformou pro potraviny.

Konference se koná 24. dubna 2025 v Praze. Zazní zde 14 přednášek od odborníků z různých oborů.

Celý program konference najdete na: https://www.vyzivaspol.cz/tematicka-konference-kde-bezne-potraviny-nestaci-doplnky-stravy/.

Konference bude přenášena i online.

Hlásit se můžete do 22. dubna 2025.

30. březen 2025

Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo dotazník zaměřený na tuku a oleje, které hrají důležitou roli v každodenním stravování. Jak při jejich výběru postupujete a jaké aspekty jsou pro vás při volbě tuků a olejů nejdůležitější?

Odpovězte na několik otázek. Jedná se o anonymní dotazník, vyplnění vám zabere jen několik minut.

Dotazník najdete zde: https://www.survio.com/survey/d/F6F3H9X4W6Q7R5B7S

Průzkum je podpořen z projektu č. QK22010135 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin je podpořen z „Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025: ZEMĚ“

30. březen 2025

Za velikonoční pečivo si lidé letos nejspíše připlatí, zdražily základní suroviny na pečení, zejména vejce, máslo a čokoláda. Do ceny se promítnou také mzdové náklady v pekárenském průmyslu. Zdražení bude podle zástupců pekařů nejvíce patrné u velikonočních beránků s čokoládovou polevou.

„Řada nákladů neklesla na předválečnou úroveň. Zdražují veškeré vstupní suroviny. Raketově rostou poplatky za obaly a odpady, připočíst lze i rostoucí náklady na mzdy,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Upozornil, že již několik měsíců v řadě rostou výkupní ceny mléka, pšenice i žita, což se do cen pečiva také promítne. „Zdražení se projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy,“ podotkl Zemánek.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-za-velikonocni-beranky-si-letos-nejspis-priplatime-40515214

30. březen 2025

Za velikonoční pečivo si lidé letos nejspíše připlatí, zdražily zejména vejce, máslo a čokoláda. Do ceny se promítnou také mzdové náklady v pekárenském průmyslu. Zdražení bude nejvíce patrné u velikonočních beránků s čokoládovou polevou, uvedli o víkendu zástupci Potravinářské komory ČR a Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

"Řada nákladů neklesla na předválečnou úroveň. Zdražují veškeré vstupní suroviny. Raketově rostou poplatky za obaly a odpady, připočíst lze i rostoucí náklady na mzdy," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Upozornil, že již několik měsíců v řadě rostou výkupní ceny mléka, pšenice i žita, což se do cen pečiva také promítne. "Zdražení se projevuje po několika měsících, protože pekaři podepisují dlouhodobé smlouvy," podotkl Zemánek.

Dále zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/za-velikonocni-pecivo-si-lide-letos-priplati-hlavni-suroviny/r~0a22be880d4711f09a9dac1f6b220ee8/

29. březen 2025

Poté, co v únoru ve Švédsku ceny potravin zlomily rekord za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly konat. Od minulého pondělí zákazníci na sedm dní bojkotovali největší supermarkety v zemi. Díky virálním příspěvkům na TikToku a Instagramu se kampaň stala celonárodním a nyní také politickým tématem.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/eu-svedsko-retezec-potraviny-ceny-narust-bojkot-zakaznici-naklady-konkurence.A250325_150137_eko-zahranicni_jadv

29. březen 2025

Strmý růst inflace v posledních letech se výrazně promítl i do cen potravin. A zatímco inflace svůj růst už zpomalila a v únoru její míra dosáhla 2,7 procenta, některé potraviny inflaci dál výrazně porážejí. Které to jsou? A které potraviny naopak všeobecnému zdražování vytrvale vzdorují, či naopak dokonce zlevňují? Podívejte se na náš přehled.

Konzumní chléb v meziročním srovnání zlevnil o zanedbatelný jeden halíř za kilový pecen. Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka lze ale očekávat, že chléb a další pekařské výrobky let zdraží kvůli již nyní rostoucím cenám pšenice a žita.

„Z důvodů klesajících osevních ploch obilovin v Česku i v Evropě se může vytvořit také vyšší poptávka po této komoditě. V této souvislosti je také nutné upozornit na nižší výnosy obilovin v některých státech. Například francouzští pěstitelé zaznamenali v loňském roce snížení výroby u pšenice o 20 procent, v Německu o 17 procent,“ říká Zemánek.

Více zde: https://www.e15.cz/byznys/potraviny/ceny-13-zakladnich-potravin-jako-na-houpacce-maslo-sesadil-ze-spicky-novy-cenovy-sprinter-1423461

28. březen 2025

Ze Slovenska a Maďarska se nově do Česka nesmí převážet krmiva a steliva pro hospodářská zvířata. Zákaz vydala s okamžitou platností Státní veterinární správa (SVS) v reakci na šíření nákazy slintavky a kulhavky. Opatření platí pro převoz sena, slámy a zelené píce určených pro hospodářská zvířata.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha varoval, že případný výskyt onemocnění v tuzemsku by místní zemědělství vyřadil z mezinárodního obchodu na dva až tři roky a měl by zásadní důsledky pro celé odvětví. Před možnými následky varovala i Potravinářská komora ČR.

„My řešíme aktuálně slintavku a kulhavku, ale Polsko se stále potýká s ptačí chřipkou, Belgie řeší nemoc modrého jazyka a Chorvatsko africký mor prasat,“ řekl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Reportáž najdete zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/cesko-kvuli-slintavce-zakazalo-dovoz-krmiv-a-steliv-ze-slovenska-a-madarska-359489

 

28. březen 2025

V souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky vyzývají výrobci potravin zemědělce a nákupčí, aby prioritně obchodovali především s tuzemskými zpracovateli masa. Propuknutí nákazy by totiž znamenalo nedostatek hospodářských zvířat na trhu. Cílem apelu Potravinářské komory je snížit riziko zavlečení nákazy do České republiky. Virus je totiž možné přenášet i na botách či pneumatikách aut, kde může zůstat při vývozu do zahraničí.

Komora si je dobře vědoma, že volný pohyb zboží patří mezi základní pilíře fungování EU. Situace však začíná být extrémně vážná. Zemědělci by proto měli zvážit, kam vyváží svá zvířata. Zkušenost z roku 2001 z Velké Británie ukazuje, že nemoc může způsobit škody nebývalých rozměrů. Tehdy byly utraceny miliony kusů zvířat a ztráty se vyšplhaly v přepočtu přes 300 miliard korun.

Některé tuzemské zpracovatelské podniky už přistoupily k preventivním opatřením. Zastavily nákup živých zvířat mimo ČR, protože nemají pod kontrolou důslednou dezinfekci přepravních kamionů a jejich pohyb mezi zeměmi. Riziko zavlečení nákazy je příliš velké.

Krátkodobě by současná situace neměla mít vliv na cenotvorbu masa a potravinářských výrobků. Potravinářská komora však upozorňuje, že pokud by došlo k dalšímu šíření nákazy, musely by se utratit tisíce kusů zvířat, pochopitelně by se tato situace odrazila i na ceně výrobků. A to nejen u masa a masných výrobků, ale i u těch mléčných. Nemoc se totiž týká všech přežvýkavců.

V této souvislosti je také nutné upozornit, že situace na trhu s hovězím masem je v současné době již tak dost napjatá, protože v Evropě začíná být nedostatek zvířat, a to z důvodu omezování chovů v západních zemích.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

28. březen 2025

Potom co v únoru stouply ve Švédsku ceny potravin nejvíce za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly týden bojkotovat největší supermarkety. Pomocí virálních příspěvků se kampaň stala celonárodním i politickým tématem.

Podle některých odhadů se roční náklady na uživení rodiny ve Švédsku od ledna 2022 zvýšily až o 30 tisíc švédských korun (69 tisíc Kč). Spotřebitelé tak stejně jako v některých dalších evropských zemích podnikají přímé kroky, informoval britský deník The Guardian.

Zákazníci po celém Švédsku se v pondělí rozhodli týden bojkotovat největší supermarkety v zemi. Protestující obviňují z růstu cen „oligopol“ supermarketů a velkých výrobců, kteří upřednostňují své zisky před zákazníky, a nedostatek konkurence mezi společnostmi.

Dále k tématu zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-kvuli-vysokym-cenam-potravin-bojkotuji-supermarkety-uz-i-svedove-40514612

28. březen 2025

„Tolik nemocí během tak krátké doby najednou, to tu nikdy nebylo,“ říká o aktuální situaci v Evropě majitel masokombinátu MP Krásno Karel Pilčík. Vedle slintavky a kulhavky se šíří i africký mor či ptačí chřipka.

Souběh všech těchto nemocí má samozřejmě dopad na cenu masa. U kuřecího masa se zatím nezvyšuje, hovězí jde však nahoru.

„U hovězího za poslední rok stoupla o 25 korun na kilo. Hovězí půlka stála 125 korun na kilo a teď už stojí 145 korun. A příští týden má skočit na 155 korun,“ dodává Pilčík a za důvod posledního nárůstu označuje aktuální situaci.

Podle něj bude logicky následovat, že po cenovém skoku se dostaví omezení spotřeby. „Po dlouhé době loni spotřeba hovězího v Česku vyrostla, ale opět to spadne zpět. Bude to úplně nejdražší maso, které tady kdy pamatujeme,“ dodává Pilčík.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-inside-talks-je-to-hrozny-prusvih-staci-aby-zafoukal-vitr-expert-popisuje-slintavku-272714

28. březen 2025

Nutri-Score je systém nutričního hodnocení, který jasně ukazuje, kolik potravina obsahuje živin a jaká je její enegetická hodnota. Produkty hodnotí na škále od A do E s využitím barev od zelené po červenou. Roky se řešilo, zda ho umístit na všechny potraviny v obchodech. Teď je rozhodnuto. Nutri-Score povinné nebude.

Ministerstvo zemědělství systém používaný už nyní v Česku považuje za dostatečný a zavádění jednotného označování by podle něj zavádějícím způsobem rozdělovalo potraviny na dobré a špatné. Podobně smýšlí i Potravinářská komora - jednoduchost systému označování potravin považuje za jeho největší slabinu.

Více zde: https://www.vitalia.cz/clanky/nutri-score-dostalo-stopku-kontroverzni-semafor-na-potravinach-nakonec-nebude/

27. březen 2025

Proteinový chléb, mléko s přidaným proteinem nebo sladké proteinové tyčinky. Potravináři pozorují zvýšený zájem Čechů o produkty s vysokým obsahem bílkovin. Množství této složky ve stravě je jedním z posledních témat nejen mezi sportovci, ale i nadšenci do zdravého životního stylu. Ať už kvůli budování svalové hmoty nebo k hubnutí. Odborníci ale varují, že se lidé občas proteiny přejídají a mohou si naopak uškodit. Jak to dělat správně?

Bílkoviny se dnes přidávají v podstatě do všech typů potravin od mléčných výrobků přes pečivo, těstoviny až po různé snacky a nápoje,“ potvrzuje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Dodává však, že například pro tuzemské mlékárny, které nabízí rozmanité množství těchto produktů, jsou high protein výrobky spíše doplňkovou činností. „Žádná tuzemská mlékárna na nich nestaví svůj hlavní byznys.“

Mluvčí potravinářů Zemánek varuje, že tyto produkty mají lidem sloužit pouze jako doplněk a ne jako hlavní zdroj proteinů – tím by měly být kromě mléčných výrobků také luštěniny, maso či vejce.

Více tady: https://archiv.hn.cz/c1-67679780-proteiny-misto-kalorii-novy-trend-vyssi-konzumace-bilkovin-ma-i-zdravotni-hacek

27. březen 2025

Za současným zvyšováním cen potravin se táhnou jako smrad drahé energie z minulých let, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Popsal rovněž zásadní „bolák“ českého zemědělství, který dopadá i na cenovky v obchodech. Ekonom také nastínil, jaký se letos očekává nárůst cen potravin.

Na druhou stranu však upozornil na jiný faktor – v Česku je menší konkurenční prostředí. „Řetězce tak přispívají k nárůstům, které pocítí zákazníci v obchodech,“ poznamenal Kovanda v pořadu Zprávy Plus.

A jak vidí ekonom vývoj cen pro následující měsíce? „I když letos neočekáváme žádné dramatické zvyšování cen energií, k růstu cen u potravin dojde – může jít o šest až sedm procent. Zrcadlí se v tom výkyvy z minulých let,“ dodal Kovanda.

Další informace zde: https://cnn.iprima.cz/kovanda-o-cenach-potravin-tahne-se-za-nimi-smrad-drahych-energii-zminil-bolak-zemedelstvi-469990

27. březen 2025

Pokud by slintavka a kulhavka propukla ve velkém a začaly se utrácet tisíce kusů zvířat, projevilo by se to v ceně masných i mléčných výrobků na tuzemském trhu. ČTK to řekl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Nákaza se zatím šíří na Slovensku a v Maďarsku, Česko kvůli riziku přenosu zakázalo ze Slovenska, Maďarska a části Rakouska dovoz zvířat i tepelně neopracovaných živočišných produktů. Ze zasažených zemí se do Česka dováží nejvíce živých zvířat ze Slovenska, maso a masné výrobky dováží nejvíce Maďarsko, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V krátkodobém horizontu by současná situace neměla mít vliv na cenotvorbu. Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ upozornil Zemánek.

Podle Zemánka by nákaza ovlivnila cenu jak u masných výrobků, tak u mléčných.

Dále tady: https://www.epochtimes.cz/2025/03/27/potravinarska-komora-o-ovlivneni-ceny-masnych-a-mlecnych-vyrobku-na-ceskem-trhu-diky-slintavce/

27. březen 2025

Situace kolem extrémně nakažlivé slintavky a kulhavky může zdražit hovězí maso, zní od odborníků. Je ale třeba ještě počkat, jak se situace vyvine. „U vepřového naopak už výskyt nemoci způsobil paradoxně pokles cen,“ řekl iDNES.cz ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal.

Potravinářská komora prostřednictvím svého mluvčího Marka Zemánka již ve středu varovala, že pokud by došlo k vybíjení zvířat ve velkém, dopad na ceny by to mělo. Aktuálně však ne. „Nechceme strašit, ale jen nutné si uvědomit, že situace je extrémně vážná. Chovatelé by neměli podcenit zabezpečení farem, neboť nemoc se netýká jen skotu, ale všech přežvýkavců,“ uvedl mluvčí.

Podle něj je už situace na trhu s hovězím masem napjatá, v Evropě je ho nedostatek kvůli omezování chovů v západních zemích. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda je úbytek na západě přirozený, se snižování stavů se počítalo, choroba by ale mohla ceny vystřelit nahoru.

Chovatelé prasat se naopak už několik týdnů potýkají s propadem ceny, který se objevil po prvním výskyt choroby v Německu na buvolí farmě. Tehdy totiž zakázala kvůli nemoci dovoz z Německa Korea, Mexika, ale hlavně velká Británie.

Více o tématu zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/slintavka-kulhavka-ceny-veprove-hovezi.A250327_123939_ekonomika_drh

27. březen 2025

Ceny vajec dál rostou, jak ukazují údaje Českého statistického úřadu. Například balení deseti vajec vyjde tento měsíc zhruba na 68 korun, což je oproti únoru o 10 procent víc. V meziročním porovnání pak cena vzrostla přibližně o polovinu. Podle Českomoravské drůbežářské unie za to může hned několik faktorů. Kromě dopadů ptačí chřipky a zdražování krmiv se projevuje i přestavba klecových chovů, které budou od roku 2027 v Česku zakázané.

Na zvýšenou konkurenci poukazuje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Podle něj může být nová legislativa pro české chovatele nevýhodná.

„V souvislosti se zákazem produkce klecových vajec od roku 2027 je nutné upozornit na jeden paradox. Tato vejce se nebudou smět v Česku produkovat, ale stále se budou moci dovážet a prodávat. Takže zahraniční konkurence může v budoucnu totálně převálcovat tuzemský sektor produkce vajec,“ zdůrazňuje.

Další informace zde: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/vejce-v-cesku-dal-zdrazuji-nekteri-chovatele-se-pripravuji-na-zakaz-klecovych_2503271034_epo

27. březen 2025

Loni se prodalo ve slevách 64 procent hodnoty zboží. Růst podílu se sice zastavil, Češi však dál vládnou Evropě. V privátních značkách teprve Západ doháníme.

Podíl slev, kterým Česko kraluje v rámci Evropy, platí o nejčastějších místech nákupu, tedy supermarketech, diskontech a hypermarketech. V ostatních prodejnách je slev méně – například v drogistických řetězcích 40 procent, v prodeji rychloobrátkového zboží na internetu „jen“ 26 procent.

Zahlcení obchodu slevami a privátními značkami se dlouhodobě nelíbí Potravinářské komoře.

„Privátní značky jsou velká bolest retailu. Výrobce je soustavně tlačen do nižších a nižších cen,“ uvedla šéfka komory Dana Večeřová na konferenci k budoucnosti zemědělství. Označila také za chybu, že u těchto značek není uveden výrobce. To je častý případ, neplatí to však o všech produktech. Někteří výrobci potravin sami nechtějí, aby se jejich jméno na značkách řetězců uvádělo.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-proti-evrope-zchudli-slevy-zacali-resit-i-lide-s-vyssim-prijmem-272624

27. březen 2025

Inflační vichřice posledních let poznamenala výrazně i ceny potravin. Ty v průměru podražily asi o třetinu, za tímto úhrnným číslem se však skrývají výrazné rozdíly. Redakce iDNES.cz sestavila podle dat ČSÚ přehled pěti potravinových inflačních vítězů i poražených.

Kdo má rád ryby, prošel inflačními lety bez úhony. Ve srovnávaném období mezi únorem 2021 a letošním únorem zlevnilo podle statistického úřadu kilo mraženého filé o 9,36 procenta na 196 korun. Žádná jiná sledovaní položka se cenově nepropadla takto výrazně.

Pekařské výrobky začínají druhou stranu žebříčku – tu, kde zdražení během posledních čtyř let přesáhlo padesát procent. V rozmezí pár procentních bodů se vedle sebe sešel kmínový konzumní chléb, bílé pšeničné pečivo a dětské piškoty.

Cena vajec v Česku sice nedosahuje tak absurdních úrovní jako ve Spojených státech, i tak však patří vajíčkům první místo na žebříčku nejrychleji zdražujících potravin.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-inflace-zdrazeni.A250325_140850_ekonomika_ven/10#space-a

26. březen 2025

Slovensko řeší už čtvrté ohnisko nákazy slintavkou a kulhavkou. Na třech farmách veterináři podle tamních médií utratí celkem 2 771 zvířat, včetně pěti set telat a téměř pěti set jalovic. Situaci u sousedů bedlivě sledují i čeští chovatelé.

Kvůli nákaze slintavkou a kulhavkou (SLAK) na čtyřech farmách na Slovensku vyhlásila tamní vláda mimořádnou situaci pro celou zemi. Slovenské úřady uvedly, že nemoc byla do tamních chovů zavlečena z Maďarska. Pode odborníků přitom existuje vysoká pravděpodobnost, že se dostane i do Česka.

Dále zde: https://www.denik.cz/staty-eu/slintavka-a-kulhavka-na-slovensku-jak-je-na-tom-cesko-hrozi-nebezpeci.html