lýtvání potravinami u nás není tak hrozné, tvrdí vrchní ředitel Sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství Jindřich Fialka. Proč je podle něj důležité správné označování složení prodávaných potravin? Budou se v EU také produkovat geneticky modifikované rostliny jako třeba v USA? A nemůže tuzemské zemědělce ohrozit dovoz hovězího z Brazílie a Argentiny či obilí z Ukrajiny?
Pojďme ještě probrat ceny potravin. Celosvětově se v poslední době v průměru snižovala, v Česku byl však opačný trend, a to i po odeznění velké inflační vlny. Někteří ekonomové navíc upozorňují na to, že až 60 % potravin si Češi kupují ve slevě. Co si o zdražování potravin myslíte?
Samozřejmě že nás to jako resort ministerstva zemědělství velmi trápí, byť náš úřad je primárně zodpovědný za kvalitu a bezpečnost, nikoliv za cenu. Mimochodem, to číslo nákupů ve slevových akcích v řetězcích je podle posledních dat dokonce vyšší, je to skoro 70 %. Když se navíc podíváte na snahy řetězců operujících v Česku, jež se stále více snaží tlačit dodavatele do privátních značek pod svojí vlastní hlavičkou, jde o trend zcela proti tomu, aby měl spotřebitel co nejširší výběr. My se naopak snažíme, aby se různorodost zvyšovala. Příkladem může být třeba projekt Regionální potravina, který pomáhá výrobcům budovat silnou místní identitu. Řetězce sice dokola opakují, že český trh je specifický, ale za mě je to falešné alibi. Když dokážou snížit ceny v konkurenčním souboji v sousedním Německu, měly by to umět i tady.
Celý rozhovor zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/jindrich-fialka-reditel-ministerstvo-zemedelstvi-potraviny.A250626_857453_ekonomika_krd