3. březen 2025

Potraviny jsou nejen jedním z hlavních faktorů inflace, ale i druhým největším výdajem v českých domácnostech. Každý měsíc vydají lidé tisíce korun na jídlo v obchodech. Ekonomové přitom varují, že ceny budou i nadále růst, a to nejen kvůli zdražování v zemědělství, ale také kvůli vysokým cenám energií a byrokracii.

Další informace zde: https://cnn.iprima.cz/ceny-potravin-budou-i-nadale-rust-varuji-ekonomove-co-za-tim-stoji-a-jak-dlouho-to-potrva-467656

2. březen 2025

Společnost Úsovsko chce do tří let ukončit pěstování ovoce. Informovala o tom v souvislosti se čtvrtečními protesty zemědělců. Krok odůvodňuje dlouhodobou ztrátovostí odvětví.

Úsovsko redukuje sady řadu let, letošek není výjimkou. Zatímco v roce 2014 hospodařilo na takřka 350 hektarech sadů, v letošním roce je to 74 hektarů. Do roku 2028 ovocnářství zcela ukončí.

Důvodem likvidace sadů v okolí Úsova i v celém Česku je dlouhodobá ztrátovost tohoto odvětví. Vliv má změna klimatu s opakujícími se krupobitími, jarními mrazy nebo naopak suchými obdobími. To si vyžádalo velké investice do protikroupových systémů, závlah či protimrazové ochrany. Rostou mzdové náklady, ceny postřiků, hnojiv i strojů, naproti tomu výkupní ceny ovoce pro zemědělce stagnují.

Více zde: https://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/usovsko-jablka-ovocnarstvi-20250228.html

28. únor 2025

Dovoz potravin a živých zvířat ze zemí Jižní Ameriky do ČR loni meziročně vzrostl téměř o 348 milionů korun na 6,55 miliardy korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Potravinářská komora ČR upozornila, že Česko dováží stále více potravin ze třetích zemí, které ale nemusí splňovat stejné standardy jako v unijních zemích, například pokud jde o používání veterinárních léků či pesticidů. Dovoz potravin z jihoamerických států ze sdružení Mercosur by podle zemědělců mohla zvýšit připravovaná dohoda o volném obchodu mezi EU a státy Mercosur. 

"V zemích mimo Evropu mnohdy nedodržují welfare (životní pohoda zvířat) standardy, stavby pro zvířata například vůbec nemají potřebnou ventilaci. Často chovatelé v krmných směsích také preventivně využívají zakázaná antibiotika ke snížení úhynů nebo růstové stimulátory, díky nimž tamním chovatelům klesají náklady,“ upozornila prezidentka komory Dana Večeřová.

Vadí jí také, že česká vláda dovoz potravin ze třetích zemí neřeší, i když se k tomu zavázala v programovém prohlášení. "Na úrovni EU nedovolíme dovoz potravin ze třetích zemí, které nesplňují naše přísné standardy," napsala vláda v prohlášení.

Více zde: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dovoz-potravin-a-zvirat-z-j.ameriky-loni-vzrostl-o-348-mil.na-6-5-mld.kc

28. únor 2025

Evropská komise zrušila dlouho očekávaný plán na zavedení povinného označování potravin pomocí systému Nutri-Score. Tento krok měl za cíl zjednodušit rozhodování spotřebitelů při výběru zdravějších potravin pomocí barevných označení na etiketě, stejně jako třeba ohledně spotřeby na elektrických spotřebičích. Proti nápadu se postavila zejména Itálie, některé z evropských zemí včetně Německa a Francie zavedli tento systém značení na dobrovolné bázi, o zprávě informuje rakouský Kurier.

Další informace najdete zde: https://www.echo24.cz/a/HHyhq/zpravy-svet-evropska-komise-zastavila-plan-na-znaceni-potravin

28. únor 2025

Vysoké ceny potravin nebo kontroverzní slevové praktiky obchodních řetězců – důvod k nevoli mnoha českých zákazníků. Část z nich kvůli tomu dokonce v minulých vyhlásila sérii týdenních bojkotů největších supermarketů v zemi. Cílem je upozornit na neférové ceny, umělé zdražování a nepřehledné slevové akce. Inspirací se stal nedávný bojkot na Balkáně, kde v některých zemích došlo k poklesu tržeb supermarketů o desítky procent.

Bojkot se zaměří vždy na jeden řetězec v daném týdnu, přičemž účastníci jsou vyzýváni, aby v něm nenakupovali vůbec, nebo své nákupy alespoň omezili na minimum. Místo toho by měli dát přednost menším obchodům, lokálním farmářům či jiným supermarketům, které nejsou aktuálně na seznamu.

Harmonogram bojkotu je následující:

- Lidl (24. 2. – 2. 3.)
- Albert (3. 3. – 9. 3.)
- Kaufland (10. 3. – 16. 3.)
- Tesco (17. 3. – 23. 3.)
- Penny (24. 3. – 30. 3.)
- Billa (31. 3. – 6. 4.)
- Globus (7. 4. – 13. 4.)

Více zde: https://www.echo24.cz/a/HZfZ4/zpravy-domov-falesne-slevy-vernostni-aplikace-lide-triky-obchody-trest-bojkot

28. únor 2025

Ceny potravin v obchodech znovu rostou. A to nejen těch základních. Spotřebitelé si už delší dobu mohou všímat zdražování kávy nebo čokolády. Důvod lze hledat přímo u zdroje – u kávových bobů a surového kakaa. Tyto komodity celosvětově prudce zdražují kvůli špatnému počasí a dalším vlivům. Nepříjemnou zprávou také je, že zákazníci si budou muset na vyšší cenu zvyknout i do budoucna.

Káva arabica v loňském roce zdražila o 70 procent. Cena stoupá i letos, kdy si připsala další růst o 25 procent. Nárůst je ale patrný i u dalšího velmi rozšířeného druhu robusta. Káva patří mezi nejvíce obchodované komodity na světě a její cenový nárůst je tak velmi nepříjemný pro celou řadu obchodníků a zejména spotřebitelů.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/cokolada-a-kava-jako-luxusni-potraviny-cena-v-obchodech-roste-a-zdrazovat-se-bude-dal-467425

28. únor 2025

Funkčních cukrovarů je v Česku sedm, ale nejspíš ne na dlouho. Jeden ze dvou provozů rakouské společnosti Agrana, která má v tuzemsku prostřednictvím společnosti Moravskoslezské cukrovary fabriky v Hrušovanech nad Jevišovkou a v Opavě, pravděpodobně skončí.

Na vině jsou nízké výkupní ceny cukru, které klesly kvůli dovozu této komodity z Ukrajiny. Jednatel cukrovarů Adrián Šedivý MF DNES sdělil, že finální rozhodnutí o konci Hrušovan ještě nepadlo, ale určitě se počítá s razantním snížením nasmlouvané plochy od pěstitelů.

„Aktuální cena, za kterou lidé cukr nakoupí, cukrovarům zdaleka nepokryje náklady. V posledních letech podnikům rostly všechny náklady a zejména platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. Je nutné také připomenout, že cukrovary jako jediný obor z potravinářství platí emisní povolenky,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Loni cukrovary platily 1,7 tisíce korun za ekvivalent tuny CO2 proti 654 korunám o čtyři roky dříve.

Více k tématu tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-pestovani-cukr-cukrova-repa-ukrajina.A250227_173843_ekonomika_drh

28. únor 2025

Cukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.

České cukrovarnictví se může pochlubit 200letou tradicí, v posledních letech ale prochází velmi bouřlivým obdobím. Na tuzemském trhu totiž panuje paradoxní situace. Ceny cukru vlivem nadměrného dovozu z Ukrajiny klesají, i když stále rostou výrobní náklady. Především jde o růst cen energií, surovin a různých poplatků.

Vybrané jednotkové náklady cukrovarů:

Graf cukr 1

„Aktuální cena, za kterou lidé cukr nakoupí, cukrovarům zdaleka nepokryje náklady. V posledních letech podnikům rostly všechny náklady a zejména platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. Je nutné také připomenout, že cukrovary jako jediný obor z potravinářství platí emisní povolenky,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Hořký byznys

Levnému dovozu z třetích zemí dokáží čeští producenti jen stěží konkurovat. Do Česka se za poslední dva roky zvýšil dovoz zejména z Ukrajiny, kde ovšem neplatí stejně přísné výrobní a environmentální standardy. V loňském roce se ho k nám dovezlo téměř 28 tisíc tun, což je přes čtyřikrát více než v roce 2022. Na trhu je ale zároveň velké množství cukru z Polska, kde stát výrobu výrazně dotuje. Kuriozní situace nastává při dovozech z Bulharska, kde není žádný cukrovar. Přesto ho k nám loni doputovalo 349 tun, předloni dokonce 2 076 tun. Pravděpodobně tak podle Svazu pěstitelů cukrovky Čech půjde o přebalený cukr z Ruska.

„Naše podniky musí bojovat s konkurenty na nerovném hřišti. Vozí se k nám cukr z třetích zemí pod náklady, jako by se nic nedělo. Přitom byl původně určený pro jiné trhy. Na evropském trhu tak vznikl převis nabídky a devastuje to naše cukrovary. Pokud situace bude takhle dále pokračovat, může to být katastrofa pro celý obor. Bohužel ale vůbec nevidíme žádné systémové řešení. Rozhodně nejsme proti pomoci Ukrajině, ale nesmí to být na úkor našich zemědělců a podniků,“ uvedl předseda představenstva Svazu pěstitelů cukrovky Čech Otakar Šašek, který je zároveň předsedou Krajské agrární komory Ústeckého kraje.

Dovoz cukru z Ukrajiny (v tunách):

Graf cukr 2

Potravinářská komora také upozorňuje na novou obchodní dohodu se zeměmi Mercosur. Dohoda, kterou EU uzavřela s jihoamerickými státy na konci loňského roku, umožní další bezcelní dovoz cukru. Přestože potravináři podporují mezinárodní obchod, zároveň ale prosazují, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci. V Brazílii přitom lze používat desítky přípravků na ochranu rostlin, které jsou v EU zakázané.

Komora také považuje za důležité upozornit na nadcházející březnové jednání EU s Indií o nové obchodní dohodě. Indické vládní dotace na cukr podle Světové obchodní organizace výrazně překračují mezinárodní limity a evropské podniky tak budou v další cenové nevýhodě. Indie navíc v lednu zrušila zákaz vývozu cukru, který zavedla v roce 2023, aby ho v zemi měla dostatek. Do září 2025 mají vyvézt ze země jeden milion tun cukru.

Vzniká tak paradox. Cukr vyráběný v Evropě za přísných regulací je vytlačován produkty s vyšší uhlíkovou stopou, jejichž výrobní procesy často nereflektují požadavky na ochranu zdraví a životního prostředí.

Snižování výroby

Při současných výrobních nákladech a poklesu výkupních cen je situace v odvětví dlouhodobě neudržitelná. Tuzemské podniky proto zavádí různá opatření. Šetří na logistice cukrové řepy, manipulaci s výrobky a jejich skladováním nebo přicházejí s úsporami v údržbě a v investicích. Přes všechna tato opatření například druhý největší tuzemský výrobce cukru Moravskoslezské cukrovary pravděpodobně končí výrobu v jednom ze svých závodů, a to v Hrušovanech na Jevišovkou na jižní Moravě. V těchto týdnech totiž u pěstitelů cukrové řepy ruší objednávky osiva a nekontrahuje smlouvy s pěstiteli na letošní kampaň.

„Jelikož se bude pravděpodobně u nás na Moravě zavírat jeden závod, spousta pěstitelů cukrové řepy se ocitla v nelehké situaci. Plánovali pěstební plochy osít řepou a budou muset změnit osevní postupy, protože nemají kam dodávat cukrovou řepu. Středomoravské cukrovary jako jsou Litovel, Vrbátky a Prosenice již další pěstitele nepřijímají z důvodu naplněných kapacit závodů. Pěstitelé od řepy nechtějí odcházet, ale asi nezbude nic jiného. Navíc v posledních letech se klesající cena cukru odráží také na výkupní ceně cukrové řepy. Zemědělci jsou v situaci, kdy se jim přestává vyplácet řepu vůbec pěstovat, protože je to finančně často nerentabilní,“ dodala předsedkyně Svazu pěstitelů cukrové řepy Moravy a Slezska Milada Rašková Měsícová.

České „bílé zlato“ do Afriky

Česko je ve výrobě cukru soběstačné. V minulosti jsme dokonce byli označováni za cukrovarnickou velmoc. V současnosti však musí cukrovary měnit své obchodní strategie a hledat příležitosti i jinde. Kvůli dovozům cukru z Ukrajiny například společnost Tereos TTD z Dobrovice u Mladé Boleslavi přišla o část trhu, proto aktuálně hledá náhradu v zemích střední Afriky.

Sektorové šetření antimonopolního úřadu

Na nerovnováhu v dodavatelském řetězci v loňském roce upozornil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Z jeho šetření vyplynulo, že cenový tlak na zemědělce a zpracovatele způsobuje, že konečná cena cukru často neodráží skutečné výrobní náklady, což vůbec nepřispívá k dlouhodobé udržitelnosti odvětví.

Nejefektivnější kulturní plodina

Pokud budou tuzemské cukrovary omezovat svou výrobu, přestanou současně odebírat řepu od zemědělců. Cukrová řepa přitom zpestřuje osevní postupy. Slouží jako takzvaná předplodina a díky hlubokému zakořenění přispívá k zúrodňování půdy. Díky své dlouhé vegetační době za své vegetační období vytváří největší množství biomasy ze všech pěstovaných plodin. Výrazně také snižuje emise oxidu uhličitého, který nezbytně potřebuje při procesu tvorby cukru sacharózy. Cukrovarnictví má i další významný dopad. Kromě přímého přínosu k HDP podporuje také zaměstnanost na venkově.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

27. únor 2025

Vláda shodila další svoji prioritu pod stůl. Do konce volebního období už nestihne dlouho slibovanou reformu antimonopolního úřadu. Novelu ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (STAN) kabinet neschválil a na přípravu nové už prý není čas. A koalice zřejmě nestihne ani zákon, který by měl posílit pravomoci úřadu. Pro vládu to byla přitom jedna z hlavních zbraní v boji proti drahým potravinám.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/600148-vlada-nesplni-dalsi-prioritu-novelu-antimonopolniho-uradu-uz-nestihne

27. únor 2025

Až dvě třetiny Čechů by podle průzkumu veřejného mínění, který pro Radiožurnál připravil Median, uvítaly cenové stropy na základní potraviny. V první ze série debat Českého rozhlasu s názvem Česko 2025 hovořilo o cenách potravin sedm expertů politických stran zabývajících se tematikou.

„Dostali jsme se do zvráceného stavu, kdy vůbec nevíme, jaká je cena potravin na trhu. Je permanentní akce, nevíme, co je normální, nevíme, co máme čekat, tak pak akceptujeme špatnou a zbytečně drahou cenu,“ uvedl v debatě ekonom Vladimír Pikora (za Motoristy). Zároveň se ale postavil proti zavedení cenového stropu na potraviny. Označuje to za protitržní.

Margita Balaštíková (ANO) ze zemědělského výboru Parlamentu ČR dodává, že v Česku lze najít nejvíc slevových akcí z celé Evropy, souhlasí proto s tím, že zákazníci nevnímají reálnou cenu. Byla by proto pro omezení akcí, čímž by se ceny srovnaly a tím by nebyl škodný zákazník. Zastropování cen potravin by podpořila. „Jsou v životě situace, kdy by k tomu měla vláda přikročit,“ míní.

Ivan Bartoš (Piráti), který do loňského roku působil jako ministr pro místní rozvoj a také jako předseda strany Pirátů, doplnil diskuzi o statistiku České obchodní inspekce, která zjistila, že čtyři z deseti kontrolovaných slev jsou falešné. Situaci by Bartoš vyřešil zveřejňováním průměrných cen, které sbírá Národní statistický úřad. „Šlo by o klasický cenový report na internetu nebo v aplikaci, bylo by to jako si položit dva letáky vedle sebe,“ popisuje. Zastropování cen by nepodpořil.

Další političtí respondenti zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/video-na-zastropovani-cen-potravin-se-strany-neshodou-poslechnete-si-debatu-k_2502271430_jva

27. únor 2025

ANALÝZA. Za vejce se platí dvakrát vyšší cena než před čtyřmi lety. Máslo, chléb, brambory jsou dražší o polovinu. Proto překvapilo nejen spotřebitele, ale také ekonomy, když ceny potravin letos v lednu znovu vyskočily.

Drahotu táhnou jako obvykle jen některé komodity. Tentokrát ve srovnání s loňským lednem nejvíc zdražila vejce, ovoce, mléko, máslo a čokoláda, nově se do výčtu přidalo drůbeží maso. Dohromady jde o potraviny, které tvoří značnou část spotřebního koše.

Jako jeden z mála analytiků předpověděl zdražování zemědělských produktů Petr Havel. Už v prosinci upozornil, že důvody pro zdražování převažují nad těmi, které by naopak mohly potraviny zlevnit.

V první řadě Česko stále patří mezi státy EU s nižší cenovou úrovní. V rámci vyrovnávání životní úrovně EU v nich roste rychleji například cena práce, která se na cenách potravin podepisuje víc než jinde. Proto potraviny na chudším východě Evropy zdražovaly nejvíc v letech velké drahoty 2022-2023, a stejné to musí být i letos.

„Zároveň máme jedny z nejvyšších cen energií a také nejvyšší DPH na potraviny v celém regionu,“ vypočítává analytik.

Důvody zdražení u jednotlivých druhů potravin najdete v textu: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-proc-ceske-zdrazeni-potravin-nema-v-evrope-konkurenci-270772

27. únor 2025

Proti dovozu potravin ze zemí mimo EU protestují na hodonínském hraničním přechodu zemědělci z Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska. Na silnici, která spojuje Českou republiku a Slovensko, protestující zaparkovali desítky traktorů a další zemědělskou techniku, čímž omezili provoz.

Více zde: https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/zemedelci-z-ceska-slovenska-madarska-a-rakouska-protestuji-proti-dohode-eu-mercosur/

27. únor 2025

Po celé republice ve čtvrtek dopoledne protestovali zemědělci. Vadily jim dovozy ze zemí mimo EU, zaměřili se proto na hraniční přechody. Protestovalo se například u Náchoda nebo na přechodu Folmava v Plzeňském kraji. Hlavní akce se konala na česko-slovenské hranici u Hodonína. „Zemědělec je dnes spíše úředník,“ postěžoval si tam předseda Agrární komory Jan Doležal.

Další informace: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/protesty-zemedelcu-ceska-republika-traktory-dovoz-mimo-eu-cla.A250226_131354_domaci_ikro

26. únor 2025

Mohou politici zastavit zdražování potravin? Jak mají reagovat na to, že lidé kvůli cenám omezují nákupy jídla? Proč tvoří evropské dotace větší část příjmu českých zemědělců, než je unijní průměr? Dělá antimonopolní úřad svou práci dobře? A mělo by se v Česku proti kolísání cen potravin zakročit regulací slev nebo zavedením cenových stropů? Poslechněte si první předvolební debatu projektu Česko 2025 s experty politických stran.

Hosty předvolební debaty byli:

- Margita Balaštíková (ANO)
- Petr Bendl (SPOLU)
- Tomáš Dubský (STAN)
- Jan Hrnčíř (SPD)
- Ivan Bartoš (Piráti)
- Jarmila Dubravská (Stačilo!)
- Vladimír Pikora (AUTO)

Debatu si lze poslechnout zde: https://radiozurnal.rozhlas.cz/jak-zkrotit-ceny-potravin-poslechnete-si-prvni-debatu-projektu-cesko-2025-s-9421244

26. únor 2025

Více než polovina Čechů říká, že v uplynulém roce kvůli ceně omezila nákup potravin. Ukazuje to exkluzivní průzkum agentury Median pro Radiožurnál z poloviny února. Cenové stropy na základní potraviny by pak uvítaly dvě třetiny respondentů. Spíše lidé starší 60 let, naopak je odmítají spíše vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Menší podporu než cenové stropy má mezi Čechy zpřísnění pravidel slevových akcí. Regulovala by je zhruba polovina oslovených.

Další informace: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pruzkum-61-procent-cechu-loni-kvuli-cene-kupovalo-mene-potravin-chteli-zavest-i_2502261528_jgr

26. únor 2025

Vláda se dnes neshodla na předloženém návrhu reformy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). S velkou pravděpodobností tak nebude přijata ve volebním období tohoto koaličního kabinetu. ČTK to sdělil ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN). Na reformě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pracovalo už za vedení Ivana Bartoše (Piráti) a měla vést ke zrychlení zadávání veřejných zakázek a zároveň snížit některé pravomoci předsedy antimonopolního úřadu. Reforma je také součástí programového prohlášení vlády.

Více čtěte zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/807341/slibovana-reforma-antimonopolniho-uradu-se-nestihne-vlada-se-na-navrhu-neshodlao.html

26. únor 2025

Ve čtvrtek Česko zasáhnou protestní jízdy traktorů a další techniky. Do protestů se podle agrární komory zapojí stovky traktorů a jiných vozů, budou blokovat hraniční přechody. Zasáhnout by měly všechny kraje České republiky, kromě Prahy. Server iDNES. přenášel tiskovou konferenci živě.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-protest-evropa-traktory-hranice-blokada.A250226_103017_ekonomika_drh

26. únor 2025

Ceny potravin v nákupním košíku běžného Čecha byly letos v lednu průměrně o 48 procent vyšší než před osmi lety – tedy v porovnání s lednem 2017. Ukazují to data Českého statistického úřadu, která zpracoval datový tým Českého rozhlasu. Průměrná měsíční hrubá mzda rostla sice podobně, nebo dokonce ještě o něco rychleji než celková cena potravin z takzvaného spotřebního koše. Ceny jednotlivých položek se ale měnily různě.

„Ceny potravin určují obchodní řetězce,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Potravináři se podle něj musí kromě vyšších výkupních cen vyrovnat i s rostoucími náklady na obaly. Potravinářská komora si navíc stěžuje, že některé unijní státy podporují své podniky víc než Česko a mají nižší DPH na potraviny. České podniky tak nemůžou být dostatečně konkurenceschopné.

Co říkají zemědělci, potravináři a obchodníci

Marek Zemánek
mluvčí, Potravinářská komora

Jaké jsou podle Potravinářské komory hlavní příčiny a důvody růstu cen potravin v Česku, které v Česku zdražovaly víc, než je průměr v celé Evropské unii?
Je nutné si uvědomit, že řada nákladů v Česku neklesla na předválečnou úroveň. Zdražují veškeré vstupní suroviny. Raketově rostou poplatky za obaly, odpady, připočíst můžeme rostoucí náklady za mzdy a Česká republika má také stále jedny z nejvyšších cen energií. Už několik měsíců také upozorňujeme, že ke zvyšování fixních nákladů vede nárůst byrokracie a zelené politiky.

Produkce potravin zahrnuje i zemědělce, kteří dodávají nezbytné suroviny. Z jejich pohledu mají potravináři velkou moc určování prodejních i výkupních cen. Poukazují i na to, že v některých sektorech je produkce v Česku soustředěná do několika málo firem. Jak podle vás ovlivňuje trh koncentrace výroby a možnost ovlivňovat ceny na obou jeho koncích?
Ceny potravin určují obchodní řetězce, nikoliv potravináři. Pokud jde o výrobní náklady, tak se samozřejmě výkupní ceny zvedají. My to nerozporujeme.

Samozřejmě zemědělec musí promítnout zvýšené náklady. Když vezmu například mléko, tak mlékárny zaplatí zvýšené náklady, roste výkupní cena mléka, ale mlékárny musí zvýšený náklad promítnout do svých výrobků. Dlouhodobě žádný podnikatel nemůže prodávat pod cenou, jinak by nebyl konkurenceschopný.

Jaká opatření by tu situaci pro vás zlepšila? Co by se podle vás mělo udělat, aby ceny potravin dál tak výrazně nestoupaly?
Konkurenceschopnost. Čeští potravináři jsou konkurenceschopní, co se týká technologií, ale nejsou konkurenceschopní, co se týká nákladů. Když se podíváme do okolních zemí, tak například některé vlády stále subvencují jeden typ energií.

Unijní potravináři – naši kolegové – mají státní podpory. Ministerstvo zemědělství v minulých letech zrušilo národní investiční programy. Připočíst můžeme také DPH, protože Česká republika má stále jednu z nejvyšších DPH na potraviny.

Jak očekáváte, že se ceny potravin pro spotřebitele budou do budoucna vyvíjet?
Nemohu komentovat konkrétní ceny, poněvadž se vystavuji pokutě antimonopolního úřadu. Lze však konstatovat, že ceny potravin mírně porostou, poněvadž vidíme, že potravinářské podniky mají s výrobou náklady.

Například výkupní cena mléka, u pekařských výrobků roste výkupní cena pšenice nebo žita a mírně zdražit mohou například také vejce, protože čeští chovatelé přestavují klecové chovy na volné.

Více zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cesi-setri-na-potravinach-z-vysokych-cen-se-navzajem-obvinuji-zemedelci_2502260500_vdv

25. únor 2025

Potraviny budou podle ekonomů dál zdražovat. Svoji prognózu opírají o růst cen zemědělských výrobců. Jejich komodity byly v lednu v průměru o devět procent dražší než před rokem jak v rostlinné, tak i živočišné výrobě. A to se s odstupem projeví i v běžných obchodech. Konkrétně si lidé zřejmě více připlatí za mléčné výrobky, pekařské výrobky či vejce.

Reportáž je k dispozici na tomto odkazu: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/potraviny-jeste-zdrazi-ocekavaji-ekonomove-358448

25. únor 2025

V Americe je nedostatek slepičích vajec. Regály jsou teď často prázdné, případně prodejci omezují množství balení pro jednoho zákazníka. Může za to ptačí chřipka, kvůli které farmáři vybíjejí své chovy. Jen od začátku roku cena vyskočila o téměř 39 procent. V zemi roste zájem o chov slepic, vejce samotná se zase stala tématem pro mezinárodní politiku.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/v-usa-raketove-stoupa-cena-vajec-358446

25. únor 2025

Vývoj výrobních cen naznačuje, že potraviny budou v příštích měsících dál zdražovat. Shodli se na tom oslovení analytici. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny zemědělských výrobců v lednu meziročně vzrostly o 9,1 procenta, meziměsíčně o 1,5 procenta. U ostatního zboží budou podle analytiků tlaky na růst cen mírné, protože umírněný byl i vývoj cen průmyslových výrobců.

Zdroj: https://www.tyden.cz/vyvoj-vyrobnich-cen-naznacuje-ze-potraviny-budou-dal-zdrazovat#gsc.tab=0

25. únor 2025

Zdražování potravin ještě nekončí, naznačují ceny zemědělské výroby. V lednu vzrostly o více než devět procent. Je to nejvíc za dva roky.

Mezi analytiky už se začíná mluvit o tom, že se velký nárůst opět přenese do cen potravin a tedy nejspíš i na české zákazníky.

Potravinářská komora, která zastupuje hlavní výrobce, připouští možné zdražení potravin, neprojeví se to však všude stejně.

Co může zdražit

„Konečné ceny potravin pro spotřebitele určují supermarkety,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek a podotkl, že pro zásadní zlevnění není prostor kvůli rostoucím tlakům na výrobu, poplatkům za obaly a odpady nebo mzdám.

Ke zdražení podle něj může dojít u třech hlavních kategorií: u mléčných výrobků, pekařských výrobků, vajec a zeleniny.

U vajec komora uvádí dobře známé důvody, které stojí za aktuálním nedostatkem vajec na evropském trhu - stále probíhající ptačí chřipku, kvůli níž se vybíjejí komerční chovy i v Polsku coby silné exportní zemi. A také mluví o nákladech na přestavby klecových chovů na halové. Česko si zákaz schválilo od roku 2027, v EU to přitom povinné není. Nedávno to kritizoval také ministr zemědělství Marek Výborný.

Důvodem možného navyšování cen zeleniny jsou tenčící se zásoby. Potravinářská komora odhaduje, že to potrvá až do konce dubna, kdy začne nová sklizeň.

A proč má zdražit pekařina? „Zákazníci si mohou připlatit za pekařské výrobky, protože rostou výkupní ceny pšenice i žita. Z důvodů klesající osevních ploch obilovin v Česku i Evropě se může vytvořit také vyšší poptávka po této komoditě,“ upřesnil mluvčí potravinářů.

V některých státech byly nižší výnosy obilovin z loňské sklizně. Například francouzští pěstitelé zaznamenali v loňském roce snížení výroby u pšenice o 20 procent, v Německu o 17 procent. „Nedostatek obilovin však pro domácí spotřebu ale určitě nehrozí,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-oproti-lonsku-vsichni-vyrobci-zdrazili-nejvice-ale-v-zemedelstvi-270679

24. únor 2025

Premiér Petr Fiala stále není spokojen s cenami potravin, což vyvolává otázku: Jak hluboko budou muset zákazníci letos sáhnout do peněženek? V pořadu Interview PLUS odborníci vysvětlili, proč ceny potravin rostou. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a místopředseda Sdružení drůbežářských závodů David Bednář se také vyjádřili k tomu, jak se náklady promítají do cen a jaké další faktory hrají roli. 

Podle prezidentky Potravinářské komory České republiky Dany Večeřové roste cena potravin především kvůli zvyšujícím se výrobním nákladům. „Mrzí mě, že pan premiér není spokojený s cenami potravin, ale je potřeba se také podívat, proč ty ceny rostou. Všechny náklady – mzdy, doprava, energie, obaly či recyklace – se za posledních šest let výrazně zvýšily,“ uvádí Večeřová. Její slova podtrhují, že zvýšení cen není výsledkem spekulací, ale nutností, kterou výrobci promítají do konečné ceny.

„Před válkou na Ukrajině jsme byli na jiné úrovni. I když se ceny energií snižují, stále nedosáhneme původní úrovně. Navíc tyto náklady mají přímý vliv na zemědělské suroviny, protože výrobci jsou závislí na energii při dopravě a výrobě obalů, které každoročně rostou,“ říká Večeřová.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/retezce-lakaji-zakazniky-na-slevy-skutecne-ceny-rostou-co-rikaji-odbornici-na-potravinarsky-trh-466778

23. únor 2025

Po třech letech války na Ukrajině a protiruských sankcích se zdá, že veškerá byznysová aktivita Rusů v Česku je utlumená. Pro ruský diskontní řetězec Mere to ale neplatí. Maloobchod sázející na minimalismus, nízké ceny, ale i na malé náklady na provoz, marketing a vybavení v Česku expanduje. Před pár dny otevřel už pátý obchod a plánuje další. Přitom o jeho majitelích se toho moc neví a celkově firma působí netransparentně.

Zatímco většina obchodních řetězců se dnes snaží o co nejvlídnější zákaznické prostředí, Mere si s kulturou prodeje příliš velkou hlavu nedělá. Interiér příbramské prodejny připomíná spíše nevzhledný sklad či 90. léta ve východním bloku. Řetězec se řídí svým prostým sloganem „Nízké ceny každý den“ a letáky nemá. Zboží umístěné většinou na paletách pochází z Ukrajiny, Litvy, Lotyšska, Polska, Srbska, Bulharska i z Česka.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-valka-nevalka-rusky-retezec-s-levnym-zbozim-v-cesku-expanduje-40509968

22. únor 2025

Rekordních 430 tisíc osob využilo loni služeb potravinových bank. Lidí, jimž se distribuuje tento druh pomoci, přibývá už několik let. Loňský nárůst byl sedmiprocentní. Rovnou o pětinu více Čechů však využilo takzvané výdejny, kde jsou balíčky rozdávány lidem v těžké situaci napřímo. Nadpoloviční většinu příjemců tvoří rodiny s malými dětmi a samoživitelé. Za nimi jsou senioři, kteří žijí sami.

Nárůst ale potravinové banky nezaznamenaly jen u počtu zájemců. Rekordní je také množství potravin a drogerie odváděných do bank. Celkem 16 600 tun představuje meziroční nárůst o pětinu. Zhruba polovina pocházela z obchodních řetězců, další potraviny byly od producentů, zemědělců a ze sbírek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-na-potravinove-banky-se-obraci-stale-vice-lidi-40510091

22. únor 2025

Vysoké ceny potravin v regálech jsou jenom proto, že obchodníci chtějí prodávat ve slevách. Jejich omezení po vzoru Francie by přineslo stabilizaci cen, tvrdí v rozhovoru pro MF DNES prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Ke zdražení základních potravin, jak tvrdí Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, by podle ní nedošlo. A důvody pro velké skoky v cenách potravin v letošním roce zatím nevidí. Na trh by nejspíš nemělo mít vliv ani zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států.

Potravinářská komora několikrát navrhovala omezení slev na 30 až 40 procent a zákaz prodejů pod nákupní cenou. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, který sdružuje mimo jiné supermarkety, na to reagoval tím, že by došlo ke zdražení základních potravin. Proč si myslíte, že by ke zdražení nedošlo, když to obchod sám deklaruje?
Od začátku říkáme, že je to velmi citlivá otázka, kterou je třeba řešit. Nechceme to ale žádným způsobem zakazovat nebo regulovat, to by se spíš mělo dojednat na evropské úrovni. Je však potřeba si uvědomit několik věcí – přes 60 procent potravin se v Česku prodává v akcích. To je naprosto ojedinělé v celé Evropské unii. V některých kategoriích potravin se prodává až 90 procent zboží v akci, protože za řetězcem nastavenou „regálovou“ cenu by ho zákazník nekoupil. Mezi ně patří třeba čokoláda, rozpustná káva, alkohol nebo šumivá vína, přičemž slevy často překračují 50 procent.

Když to vezmu zeširoka, dříve slevy měly nějaký důvod – bylo prošlé datum minimální trvanlivosti nebo končilo datum spotřeby. Je logické, že nechceme plýtvat, tedy se zboží dva dny před koncem data spotřeby zlevnilo. Totéž platí pro výprodej sezonního zboží. V současné době ale sleva postrádá logiku v tom, proč ji zákazník dostává. Ten důvod je jediný – protože si řetězec dá na regál vysokou cenu a pak vedle ní červeně napíše sleva o 50 procent. A zákazník má pocit, že si kupuje něco velmi výhodného, přitom by výrobek mohl stát stejně jako ve slevě i normálně, a přesto by na něm obchodník vydělal.

Pokud však sami obchodníci tvrdí, že ke zdražení základních potravin dojde, asi se tak stane, ne?
Možná ano, ale zdraží je oni sami. Tato změna by skutečně byla o pořádku v cenách. Nemůžeme se bavit o stabilizaci cen, pokud něco stojí 30 až 40 korun, potom cena vylítne na 125 korun a o měsíc později se to zase prodává za 40 Kč. O podobných krocích se navíc začíná mluvit ve spoustě nových členských zemí Evropské unie. Mimo jiné proto, že řada starých států to má upravené. Třeba Francie připouští maximální slevu 34 procent. V Belgii jsou slevy mimořádně – víceméně jde jenom o výprodeje, jako když se vyprodává zimní zboží – i když občas se to dotkne také potravin.

Nikdo nechce zdražovat potraviny, ale nemohou se objevovat takové excesy, jako když si obchody nastřelí na vánoční čokoládové kolekce cenu 600 korun, aby pak v reálném předvánočním období mohly stát polovinu. Navíc to, aby nedošlo k plošnému zdražení kvůli podobné regulaci, je přesně práce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Celý rozhovor zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-zemedelstvi-mercosur-slevy-vecerova.A250221_172528_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp

21. únor 2025

Newsletter Hospodářské komory končí. Nově bude všechny potřebné informace a aktuality obsahovat HappKa. Díky personalizovaným filtrům lze čerpat pouze ty informace, které uživatele zajímají.

Odkaz na stažení HappKy naleznete zde.