16. září 2024
 

Praha 16. září (ČTK) - Systém výstrah reagujících na změnu klimatu, geneticky modifikované plodiny nebo půdní doplňky byly součástí výzkumného programu Akademie věd ČR (AV ČR) Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Hledal komplexní řešení, které by do budoucna pomohlo zajistit pro lidi dostatek kvalitních potravin. Dosavadní výsledky pětileté spolupráce osmi ústavů AV ČR dnes vědci představili na tiskové konferenci v Praze. Program byl rozdělený na devět tematických oblastí.

Zajištění dostatku potravin pro budoucnost je jednou z nejvýznamnějších výzev současnosti, řekl ČTK koordinátor projektu Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. "Produkce potravin čelí několika nepříznivým trendům, mezi které patří růst populace, úbytek zemědělské půdy a její degradace, politické aspekty, jako jsou globální konflikty, a změna klimatu, jež můžeme sledovat tento rok v přímém přenosu," podotkl.

Doležel uvedl, že klimatická změna se projevuje především extrémními jevy a nestabilitou počasí. V zemědělství tudíž přináší mnoho výzev. Ústav globální změny AV ČR začal budovat systémy včasné výstrahy proti negativním dopadům počasí, jako jsou například intersucho.cz, agrorisk.cz nebo firerisk.cz, které umožňují zemědělcům rychleji a lépe reagovat na změny počasí a šíření škůdců. Podle klimatologa Zdeňka Žaluda mají zemědělci o systémy výstrah zájem.

Biologické centrum AV ČR testovalo různé varianty organických hnojiv a půdních doplňků, které zajistí zdraví půdy pro pěstování. Při produkci potravin vzniká často těžce zpracovatelný odpad, kterého není jednoduché se zbavit. V České republice se například ročně vyprodukuje na 100.000 tun peří. Ústavu chemických procesů AV ČR se podařilo vyvinout metodu, která tento obtížný odpad přeměňuje na hydrolyzát. Ten podporuje například růst rostlin a významně zlepšuje půdní mikrobiom.

Do programu se zapojil i Sociologický ústav AV ČR. "Zajímalo nás, jak se veřejnost staví ke geneticky modifikovaným potravinám, ale také například plýtvání potravinami, nákupní a spotřebitelské chování lidí," řekl Doležel. Podle údajů OSN se každý rok vyhodí až třetina všech celosvětově vyprodukovaných potravin, což představuje 1,3 miliardy tun. Toto množství by dokázalo nasytit až tři miliardy lidí.

Dalším z témat bylo samozásobitelství, kdy Ústav geoniky AV ČR spolupracoval s místními samosprávami a podílel se na geografických analýzách a typologii zahrádkářských osad.

Slibný výzkum mikrořas, které jsou bohaté na bílkoviny a antioxidanty, prováděl Mikrobiologický ústav AV ČR. Vyšlechtil novou řasu, žlutou chlorellu, která je mimořádná kvůli vysokému obsahu žlutého barviva luteinu. Ten například pomáhá snižovat projevy věkem podmíněné degenerace sítnice oka. Ústav také spolupracoval s lékaři a pacientskými organizacemi ve věci zdravého mikrobiomu střev. Složení a kvalita potravin je podle vědců zásadní také při vývoji některých autoimunitních chorob.

Podle Doležela se riziko budoucího hladomoru podaří odvrátit jen tehdy, pokud se zemědělská produkce do roku 2050 ve srovnání s rokem 2000 zdvojnásobí. Program usiluje o co nejrychlejší přenos nových poznatků do praxe, díky čemuž vznikly mimo jiné tři aplikační laboratoře. Výzkumníci v programu spolupracují s firmami, šlechtiteli i se státní sférou.

puz dvd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

16. září 2024

Český potravinářský průmysl čelí v posledních letech řadě výzev, od pandemie covidu-19 přes energetickou krizi až po vysokou inflaci. Jaké kroky jsou nezbytné pro podporu firem a drobných podnikatelů, kteří vyrábějí české potraviny? Jak se tomuto sektoru daří snižovat odpad a řešit otázku udržitelnosti? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Danou Večeřovou, prezidentkou Potravinářské komory ČR.

Vposledních letech zasáhly český trh tři krize. Nejprve byl ovlivněn pandemií covidu-19, poté energetickou krizí spojenou s válečným konfliktem na Ukrajině a následně vysokou inflací. Co je možné udělat pro podporu firem a drobných podnikatelů, kteří vyrábějí české potraviny?
 
Důležitá je cenová stabilizace a předvídatelné podnikatelské prostředí, což znamená, aby se podnikatelé nemuseli neustále bát, že jim někdo zase zvedne ceny energií, nebo že se vymyslí další zdanění. Zářným příkladem toho je naprosto překvapivé sdělení Energetického regulačního úřadu, který loni v listopadu oznámil, že zase znovu zavede poplatky za obnovitelné zdroje na původní úroveň. Což byla pro podnikatele rána z čistého nebe, pro spoustu firem to znamenalo náklad třeba tři nebo čtyři miliony korun ročně navíc, který se logicky musel promítnout i do cen potravin.
 
Celý rozhovor najdete v dněním tištěném vydání Deníku - příloha Severní Čechy. 
 
Zdroj: denik.cz
 
16. září 2024

Řada výrobců potravin a balených vod poskytuje nebo bude poskytovat zásoby potravin a balených vod do krizových oblastí, které byly zasaženy extrémními srážkami a povodněmi. Oznámila to Potravinářská komora ČR, ve které jsou podniky sdružené. Potravinářské firmy spolupracují s potravinovými bankami, Hasičským záchranným sborem ČR nebo na lokální úrovni se starosty jednotlivých obcí.

„Potravináři jsou vždy při katastrofické události připraveni pomoci. Bezplatně podporují nejen povodní zasažené osoby, ale i hasiče, dobrovolníky a členy krizových štábů, kteří jsou v první linii v boji s velkou vodou,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Společnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko připravila stovky palet balené vody, které distribuovala nejen do potravinových bank, ale i Českému a Slovenskému červenému kříži a Hasičskému záchrannému sboru. S dodávkami balené vody je připravena pomoci také společnost Mattoni 1873 nebo Kofola. Společnost Nestlé plánuje pomoci prostřednictvím dodávek svačinových tyčinek, jednorázovými baleními polévek a dětskou výživou. V případě dodávek těstovin v rámci možností pomůže společnost Dobšické těstoviny. S potravinovou pomocí počítají také firmy ze skupiny Agrofert. Například pekárna Penam již věnovala 2 000 toustových chlebů a 1 000 plundrových špiček. Další podpora je v jednání.  

„Chtěla bych poděkovat nejen našim členům, ale i dalším potravinářským podnikům, že pomáhají a myslí na všechny, které tato katastrofa zasáhla,“ dodala prezidentka Večeřová.

Pokud i další firmy chtějí projevit solidaritu s postiženými oblastmi, svou pomoc mohou směrovat přes potravinové banky v jednotlivých krajích: https://www.potravinovebanky.cz/kontakt

Zdroj: https://www.foodnet.cz/cs/zakladni-informace/pro-media/tiskove-zpravy-potravinarske-komory-cr

Ilustrační foto: pixaby 

16. září 2024

S CUKREM, NEBO BEZ? 

Pozitivní tendencí jsou i reformulované výrobky, které Potravinářská komora ČR každý rok oceňuje. „V praxi to vypadá tak, že výrobci upraví složení potraviny tak, aby co nejvíce vyhovovala výživovým potřebám současných spotřebitelů. Takže sníží obsah tuku, cukru nebo soli, a navíc přidají do výrobku například vlákninu, bílkovinu nebo vitamíny. Lidé tedy mají pestřejší stravu a ve srovnání s minulostí i větší nabídku potravin.
 
Více si můžete přečíst v dnešním tištěném vydání https://www.denik.cz/
 
Ilustrační obrázek: Deník.cz 
 
 
 
 
16. září 2024

Nadnárodní potravinářská společnost zabývající se produkcí mléčných výrobků a jejich imitací a alternativ Danone upouští od používání systému značení výživových hodnot na přední straně obalů potravin pomocí Nutri-Score. Jedním z důvodů je podle vyjádření společnosti nedávná změna algoritmu výpočtu Nutri-Score, která přehodnocuje hodnocení mléka a mléčných výrobků. Společnost Nutri-Score nedávno přehodnotila způsob klasifikace mléčných nápojů. Dříve bylo mléko a mléčné nápoje považovány za „obecné potraviny“. Od roku 2024 se parametry změnily, tekuté mléčné výrobky jsou nyní součástí kategorie „nápoje“. To znamená, že například odtučněné a polotučné mléko je degradováno z kategorie A na kategorii B a plnotučné mléko z kategorie B na kategorii C. V kategorii nápojů může dosáhnout kategorie A pouze voda. S tím společnost Danone nesouhlasí. Podle Danone tento vývoj přináší chybný pohled na nutriční a funkční kvalitu mléčných a rostlinných nápojů, který není v souladu s evropskými výživovými směrnicemi založenými na potravinách, což by mohlo vést ke zmatení spotřebitelů v důsledku rozdílného bodového hodnocení Nutri-Score u výrobků, které mají v našem jídelníčku podobný výživový účel, jen jsou v jiném formátu. Hlavní důvod rozhodnutí společnosti Danone stáhnout Nutri-Score ze svých výrobků tedy vychází ze změny kategorie výrobků z kategorie „obecné potraviny“ do kategorie „nápoje“, která má odlišné parametry. Se změnou algoritmu nesouhlasí ani Evropská mlékárenská asociace (EDA). Podle EDA by mléko mělo patřit do kategorie „potraviny živočišného původu“, a nikoliv do kategorie „nápoje“, protože není primárně určeno k hydrataci, ale spíše k výživě díky svému nutričně bohatému složení. EDA rovněž odmítá, že by se za nápoje měly považovat tekuté jogurty, zatímco polévky jsou stále posuzovány v rámci kategorie potravin. V rámci klasifikace nápojů by většina ochucených jogurtů podle EDA získala hodnocení E. Generální tajemník EDA, Alexander Anton, doplnil, že navíc mnoho mléčných výrobků nelze kvůli současné regulaci reformulovat a tím se posunout do „lepších“ hodnocení v rámci Nutri-Score.

Více informací zde.

Ilustrační foto: pixabay

16. září 2024

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc obrátili na regionální pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Pracovníci SZIF jsou na to už připraveni.

„Tragické povodně zasáhly i zemědělské podniky a farmy. Pokud mezi takové patříte, jste v oblastech s poškozenou infrastrukturou, nemůžete odvážet nadojené mléko, máte poškozené stáje a tak dále, ozvěte se prosím obratem příslušnému regionálnímu pracovišti SZIF. Budeme se vám snažit zajistit bezprostřední urgentní pomoc. Primárně se nám jedná o chovatele, kteří nemají možnost odvozu mléka. S integrovaným záchranným systémem jsem domluven, že tato místa dostanou prioritu pro zajištění třeba i provizorního dopravního spojení. Děkuji za reakci obratem. Psát můžete i na sociální sítě ministerstva zemědělství, jsme na Facebooku, Instagramu i síti X. Jsme v tom s vámi! Společně to zvládneme,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Následná pomoc včetně výjimek z pravidel a podobně bude řešena v příštích dnech.

Kontakty na jednotlivá regionální pracoviště SZIF najdete zde: https://www.szif.cz/cs/szif-ro

Zdroj: Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Ilustrační foto: pixabay

15. září 2024

Státní zdravotní ústav dohromady s ministerstvy nyní finišuje na přípravě nového spotřebního koše pro školní jídelny, tedy na úpravě surovin, ze kterých budou moci školy vařit obědy. Jde o poměrně velké změny, současné znění platí už několik dekád a odborníci se shodují, že je potřeba normu zmodernizovat.

Podle pracovní verze, kterou má MF DNES k dispozici, se má razantně omezit množství přijímaných cukrů či masa, naopak má být více ryb a luštěnin.
Ač se většina odborníků shoduje, že některé změny jsou nutné, objevuje se i kritika nových plánů. Například Potravinářská komora ČR si v tomto týdnu postěžovala, že s ní nikdo změny nekonzultoval. Podle výživové poradkyně Margit Slimákové je pak i nová legislativa zbytečně rigidní. Místo aby se školám dodaly návrhy na recepty, budou muset přepočítávat gramy cukrů na porci, což bude naprosto zbytečné, pokud dítě jídlo nesní.
 
Množství masa se snižuje u předškoláků o 29 procent, u školáků do 10 let o 39 procent, u dětí do 14 let má klesnout o čtvrtinu a u dětí nad 15 let o 13 procent, nejstarší děti by tak měly mít 65 gramů na porci. Nebudou se smět používat polotovary, ubude také konzumace brambor, zásadně se omezí nápoje s cukrem i slazené mléčné nápoje.
Démonizace potravinářů?
Jan Pivoňka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, který pracuje také pro komoru, kritizuje rozdělování jídel na výrobky z tržní sítě a jídla, která si budou moci ze základních surovin vyrobit školní kuchařky samy. „Je to nesmysl a strašně zpátečnický krok, který vlastně démonizuje potravinářský průmysl. Ten je schopný dodávat perfektní, kvalitní a výživově hodnotné suroviny nebo potravinářské výrobky a ušetřit jídelnám některé kroky. Přičemž jsou na takové úrovni kvality, jako kdyby si to vařily od základu samy,“ vysvětlil odborník.
Stát tak podle něj automaticky naznačuje, že v samotné jídelně by se při vlastním vaření používalo méně cukru než třeba u výroby moučníku z předpřipravené směsi, kterou si člověk koupí v maloobchodu. „Potravinářský průmysl udělal v posledních letech obrovský posun dopředu,“ doplňuje. Podle něj se firmy naopak předhánějí, kdo například vyrobí méně sladké jogurty či šunky s menším množstvím soli. Musí ale být ještě prodejné, tedy musí mít o ně zákazníci zájem. „Samozřejmě jsou na trhu výrobky, které těmto trendům neodpovídají. Ale místo snahy o jejich rozlišení to škrtneme všechno,“ poznamenal.
Předseda správní rady Společnosti pro výživu Petr Tláskal MF DNES řekl, že by chtěl jednotlivé věci v novém spotřebním koši komentovat až ve chvíli, kdy bude známá finální verze návrhu. „Ale skutečně, například 2,5 gramu cukru ve 100 ml nápoje se zdá být málo, to je půl lžičky na slazený nápoj,“ sdělil.
U cukru se Pivoňka do budoucna obává, že pokud se hladiny moc sešněrují, budou se nahrazovat sladidly, aby se výrobky do limitů vešly. Ty však neukojí chuť na sladké, děti (ale i dospělí) po nich mají i nadále náladu sladké si vzít. „Na druhou stranu v současné době jsem neslyšel o tom, že by potravináři v tuto chvíli dodávali do jídelen náhradní sladidla jako alternativu k cukru,“ uzavřel.
Podle Slimákové je dobře, že se sladké nápoje či doslazované mléčné výrobky omezí. Otázkou podle ní zůstává, jestli měnit podobné hodnoty skokově, nebo postupně mladou generaci k neslazeným nápojům posouvat. „Spíš jsem ale očekávala, že se půjde svobodomyslnější cestou, třeba pomocí normovaných receptů,“ vysvětluje. Podle ní by bylo vhodné, aby i děti měly možnost trochu rozhodovat o tom, co se bude vařit a co si budou vybírat. Pomoci by mohly i salátové bary, ale v takovém případě už se bude počítat množství přijatých živin velice špatně.
Důležitý nakonec bude také přístup rodičů, bude záležet na nich, jestli jídelny ve snahách o zdravější stravování podpoří. „Jestli jim dají peníze a před obědem se přejí nezdravou stravou, tak bychom jim museli dělat nabídku á la McDonald, což rozhodně nechceme,“ uzavřela Slimáková.
 
 
Ilustrační foto: pixabay
15. září 2024

Informační centrum bezpečnosti potravin MZe zveřejnilo základní pravidla pro zacházení s potravinami při povodních a související hygienická doporučení.

DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ:

  • K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena!
  • Při všech pracích užívejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice a pevnou nepromokavou gumovou obuv!!! 
  • Ruce si myjte pitnou vodou a mýdlem a utírejte do papírových ubrousků vždy zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem, pitím a také před kouřením. Dále vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC. Ruce a obličej utírejte do papírových ubrousků. Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky pro jedno použití. Při styku s infekčním materiálem suché ruce dezinfikujte alkoholovými přípravky (např. Spitaderm, Sterilium, Promanum N, Spitacid).

Zaplavené potraviny:

  • Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
  • Čištění konzerv: Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchněte pitnou vodou.
  • Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo silně pomačkaný obal, silně znečištěný uzávěr!!
  • Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
  • Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě, jedná-li se o otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou, dále všechna i neotevřená papírová, sáčková, látková a celofánová balení a všechny potraviny neuzavřené hermeticky.
  • Nekonzumujte zaplavené zemědělské plodiny, je nutno považovat je za zdravotně závadné!
  • Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
  • Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.

Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! 

V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha a křeče v břichu, průjem, zvracení, teplotu, vyrážku) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!

POKUD NEJSTE NAPOJENI NA VEŘEJNÝ VODOVOD, NEODEBÍREJTE VODU Z VLASTNÍHO ZDROJE,  není-li sanován a není-li proveden rozbor kvality vody s uspokojivým výsledkem!

Kompletní informace najdete zde:

Zdroj: Miinisterstvo zemědělství ČR

Ilustrační foto: pixabay

 

13. září 2024

Jako každý rok, bude v únoru 2025 probíhat jeden z největších potravinářských veletrhu na světě Gulfood. Tento dubajský veletrh musel být kvůli neuvěřitelnému růstu již několikrát rozdělen do dalších akcí, jako je například Gulfood Manufacturing, ISM Middle East nebo Saudi Food Show. I tak má ale hlavní únorová událost tisíce nových firem na čekací listině, které nemá kam umístit. 

V roce 2025 má jít údajně o poslední veletrh, který se bude konat v prostorách světového dubajského výstaviště WTC. Od roku 2026 se gigantická show budou přesouvat do prostor bývalého Expa na okraji Dubaje. Je tedy zatím ve hvězdách a hlavách pořadatelů, jestli to znamená, že bude veletrh rozšířen díky novým prostorám, nebo se kapacita nezvětší a pouze uleví městskému provozu v centru Dubaje.
 
Veletrh se již tradičně připravuje na třetí únorový týden a začne 17.2.2025. Jako vždy bude trvat poměrně dlouhých 5 dní, které zaručují alespoň drobné rozmělnění 120 000 profesionálních návštěvníků. Český stánek se vrací na prestižní lokaci světových vystavovatelů vedle USA a Německa. V posledních letech rozšířené prostory nabízejí místo pro téměř 20 českých firem. I tak je ale každoroční více zájemců a někteří volí i samostatné stánky v dalších specializovaných halách podle jejich výrobků. Každoročně se veletrhu účastní více jak 5500 vystavovatelů ze 190 zemí.

V případě zájmu o více informací a nebo účasti, neváhejte co nejrychleji kontaktovat Ministerstvo zemědělství a nebo přímo mě. Akviziční dopis pro přihlášení na tuto prestižní akci byl již tento týden vyvěšen a místa se plní velmi rychle.
Pokud se na vás nedostane místo, určitě zvažte minimálně osobní návštěvu pro prozkoumání trhu a konkurence.

Zpracoval: L. Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

Ilustrační foto: pixabay

13. září 2024

Zveme české firmy z oblastí zemědělství, potravinářství a souvisejících technologií k účasti na podnikatelské misi do Turecka a Srbska.

Podnikatelská mise vedená ministrem zemědělství panem Markem Výborným se koná v termínu 17.11.2024 – 23.11.2024 a bude v Turecku směřovat do dvou administrativních a ekonomických center země, hlavního města Ankary a Izmiru, následně pak v Srbsku do hlavního města Bělehradu a také do autonomního regionu Vojvodina.

Misi v místě doprovodí též čeští velvyslanci v obou zemích.  

Program zahrnuje mimo jiné čtyři podnikatelská setkání s B2B (2 v Turecku a 2 v Srbsku), která umožní českým firmám přímý kontakt s relevantními tureckými, resp. srbskými obchodními partnery. Na programu je také návštěva vybraných zemědělských a potravinářských podniků v obou zemích.

Bližší informace najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay 

13. září 2024

Praha 12. září (ČTK) - Ministerstvo financí nehodlá zrušit plánované zvyšování spotřební daně z lihu v nadcházejících dvou letech. Daň má kromě fiskálního efektu pro státní rozpočet i odrazovat spotřebitele od konzumace škodlivých výrobků, navíc je její sazba nižší než v Polsku a na Slovensku, uvedlo dnes ministerstvo na dotaz ČTK. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) tento týden vyzvala vládu, aby spotřební daň už dál nezvyšovala. Podle unie opatření nemá očekávané přínosy pro rozpočet a další růst daně by mohl být likvidační pro české lihovarníky.

Zvýšení spotřební daně z lihu přinesl vládní konsolidační balíček, odehraje se ve třech krocích. Letos se daň zvýšila o deset procent, stejný nárůst bude v příštím roce a v roce 2026 vzroste o pět procent. Opatření by letos mělo přinést do státního rozpočtu navíc půl miliardy korun, v roce 2025 dalších 0,9 miliardy Kč.

UVDL v otevřeném dopisu uvedla, že fiskální přínos zvýšení daně není patrný, v prvním pololetí podle ní stát na dani z lihu inkasoval stejně jako ve stejném období předchozího roku. "Dočasný pokles výnosu daně z lihu na začátku roku, na který se Unie výrobců a dovozců lihovin odkazuje, byl způsoben předzásobením producentů a distributorů, kteří využili nižší sazby před rokem 2024. Období půl roku po zvýšení sazby nemá vypovídací hodnotu pro další vývoj trhu. Je potřeba, aby se trh po změně sazeb nejdříve stabilizoval, což je známý trend, a teprve poté je možné provést reálné vyhodnocení dopadů," sdělilo ČTK ministerstvo financí.

Upozornilo také, že zvýšení spotřební daně bylo schváleno také s ohledem na principy ochrany veřejného zdraví a boje proti závislostem. "Spotřební daně nejsou pouze fiskálním nástrojem, ale jejich účelem je také odrazovat spotřebitele od konzumace zdraví škodlivých výrobků. Tedy i v případě hypotetického nedosažení plánovaného zvýšení výnosu daně bude snížení spotřeby alkoholu mít pozitivní zdravotní důsledky a přinese úspory na výdajové straně rozpočtu," uvedlo ministerstvo.

Úřad rovněž odmítl obavy ze zvýšení nelegálního dovozu alkoholu ze zahraničí. Celní správa podle něj dosahuje velmi dobrých výsledků v boji proti černému trhu s alkoholem. Ministerstvo navíc upozornilo, že česká spotřební daň je nyní nižší než v Polsku a na Slovensku.

V Česku podléhá spotřební dani šumivé víno, kde se odvádí spotřební daň 23,40 koruny za litr. Více zdaněné jsou ostatní alkoholické nápoje - od piva přes ovocné destiláty až po běžný líh, kde se spotřební daň pohybuje ve stovkách korun za litr čistého alkoholu v nápoji. Politici v posledních letech zvažovali zdanění takzvaného tichého vína, které jako jediný alkohol spotřební dani nepodléhá, plány ale vyvolaly silný odpor domácích vinařů a daň zavedená nebyla.

str dvd

Zdroj: ČTK 

Ilustrační foto: pixabay 

13. září 2024

Ceny másla podle ní obecně patří k těm volatilnějším. Konečné ceny výrobků pak určuje obchodník. Obvykle jsou dohody o cenách konkrétních výrobků mezi dodavatelem a odběratelem na bázi tří měsíců. Jednání o ceně másla ovlivňuje i přebytek nebo nedostatek mléka a mléčných výrobků na okolních trzích v Evropě nebo ve světě. A pak je tu tuková bilance českých a zahraničních krav.

Současné faktory, které nyní ovlivnily nerovnováhu v tukové bilanci:
 
Horké a velmi suché léto znamenalo pro dojnice tepelný stres. Proto mají také dojnice nižší tučnost svého mléka. Horké počasí ovlivnilo i kvalitu „zelených“ krmiv. Opět problém ve výživě může znamenat nižší tučnost mléka V ČR se nyní vyrábí vyšší množství sýrů [o + 8,5 % více než loni]. Mléko používané na výrobu sýrů také odčerpává mléčný tuk z celkové bilance, který pak chybí, a cena průmyslové smetany, ze které se vyrábí máslo, stoupá.
Tučnost mléka českých krav, jak už jsme uvedli, navíc v průběhu roku kolísá. V létě je tradičně nižší, v zimních měsících naopak vyšší. Vliv na tučnost mléka má teplota/počasí, kvalita krmiva, plemeno a další faktory. V létě obvykle krávy produkují mléko s nižším obsahem bílkovin a tuku, ale zato ve větším objemu než v zimě.
 
„Díky této skutečnosti bývá cena mléka v létě nižší, v zimě se díky vyššímu obsahu složek cena zvyšuje,“ vysvětluje v této souvislosti Kavanová.
Na otázku, jak se podle ní dál vyvine cena másla, odpovídá, že máslo patří k velmi citlivým komoditám. Na jeho ceně se podílí mnoho faktorů. A ty ne vždy souvisí s tukovou bilancí tuzemských krav, která by v podzimních a zimních měsících měla být snad už na svých obvyklých hodnotách. S čím tedy souvisí? Podle Kavanové souvisí s převyšující poptávkou nad nabídkou. Což je například v době předvánoční a předvelikonoční, kdy se více peče. A tak se cena másla, jak uvedla pro FinTag, obvykle zvyšuje.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

13. září 2024

Naše zdraví ovlivňuje to co jíme. Diskuse o výživových trendech, pestré stravě, nadměrné konzumaci masa, dietách, půstech a dalších souvisejících problematikách se zúčastnil předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař oddělení léčebné výživy fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal, propagátorka rostlinné stravy Kristýna Jiroušková, zastánce carnivore a nutriční poradce Petr Štefko. Potravinářskou komoru ČR zastupoval Jan Pivoňka.  

A za veřejnost diskutovali šéfkuchař Jaroslav Sapík a propagátorka půstů Tereza Flamini.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

12. září 2024

Potravinářská komora ČR, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářská komora ČR, Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a Asociace soukromého zemědělství žádají předsedu vlády České republiky Petra Fialu o pomoc při řešení problémů se zaváděním nového Nařízení EU proti odlesňování č. 2023/1115, které nabyde účinnosti již 30. 12.2024. Situace pro tisíce hospodářských subjektů v ČR může být na konci roku kritická. 

Potravinářská komora ČR chce předejít hrozícím problémům v potravinářství, proto prosazuje odklad nových povinností podle nařízení EU proti odlesňování. Nová pravidla mají vstoupit v platnost už ke konci letošního roku a mají mít vliv i na podnikání v potravinářství. V principu jde o to, že výrobní podniky mají deklarovat, že jejich výrobky nevznikly na úkor nelegálně vytěžených lesů. Evropská komise však pro tuto novou „zelenou politiku“ nepřipravila základní podmínky. Potravináři proto společně s dalšími zástupci zemědělců, obchodníků a podnikatelů požádali premiéra Petra Fialu o zajištění výjimky pro Českou republiku.

Text dopisu najdete zde:

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Ilustrační foto: pixabay

12. září 2024

Brasília 12. září (ČTK) - Brazílie ve středu požádala EU, aby v prosinci nezaváděla nová pravidla pro boj proti odlesňování. Zároveň unii požádala o revizi právního předpisu tak, aby nepoškozoval brazilský vývoz. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dopis brazilských ministrů zemědělství a zahraničí Evropské komisi, který má agentura k dispozici.

"Brazílie je jedním z hlavních dodavatelů většiny výrobků, na které se tato legislativa vztahuje, což odpovídá více než 30 procentům našeho vývozu do tohoto bloku," stojí v dopise.

"Abychom se vyhnuli dopadu na naše obchodní vztahy, žádáme, aby EU na konci roku 2024 nařízení proti deforestaci nezaváděla a urychleně přehodnotila svůj přístup k této otázce," píší dále ministři.

Nařízení, které vejde v účinnost 30. prosince, se vztahuje na dobytek, kakao, kávu, palmový olej, sóju, dřevo nebo kaučuk. Prodejci budou mít povinnost před uvedením výrobků na unijní trh ověřit, že tyto produkty nejsou spojeny s odlesňováním kdekoliv na světě, a vydat v této souvislosti prohlášení.

Podle údajů brazilského ministerstva rozvoje, průmyslu a zahraničního obchodu dosáhl brazilský vývoz těchto produktů v roce 2023 hodnoty 46,3 miliardy dolarů. Regulace by mohla ovlivnit vývoz v hodnotě přibližně 15 miliard dolarů.

"Považujeme regulaci za jednostranný a represivní nástroj, který ignoruje národní zákony o boji proti odlesňování," stěžují si brazilští ministři s tím, že legislativa podle nich diskriminuje země s lesními zdroji a zvyšuje náklady výrobců a vývozců.

Regulace byla zdrojem napětí při obchodních jednáních EU s Brazílií a jejími partnery v jihoamerickém obchodním bloku Mercosur. Vyjednavači EU a jihoamerických zemí, kteří se minulý týden sešli v Brasílii, uvedli, že dosáhli "významného pokroku" ve sporných otázkách, které brzdily dlouho odkládanou dohodu mezi EU a Mercosurem.

Ačkoli je dohoda o volném obchodu od předpisu proti odlesňování oddělena, brazilští představitelé se obávají, že legislativa by mohla být využita ke snížení kvót jejich země na dovoz zemědělských produktů do EU. Chtějí proto v případě zavedení usilovat o určitou formu kompenzace.

O odklad EK už na konci května v dopise požádali představitelé americké vlády, a to ministryně obchodu Gina Raimondová a ministr zemědělství Tom Vilsack. Nová legislativa podle nich pro americké producenty představuje "kritické výzvy".

Podle nařízení pro boj proti odlesňování budou mít importéři povinnost kromě dopadů produktů na odlesňování také zajistit, že při produkci nebyla narušena práva původních obyvatel. Orgány EU navíc dostanou pravomoc prostřednictvím satelitního sledování nebo analýzy DNA kontrolovat, odkud výrobky skutečně pocházejí. Protože jde o nařízení, může legislativa platit i bez implementace jednotlivými členskými státy.

boz jd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

12. září 2024

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a odborné sekce si Vás dovolují pozvat na 29. SEMINÁŘ ROSTLINNÉ VÝROBY konaný pod záštitou ministra zemědělství, kterýse bude konta ve středu  16. 10. 2024 v TOP HOTELU Praha & Congress Centre, Blažimská 1781/4, 149 00 Praha 4 - Chodov. 

Pozvánku a program najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay 

12. září 2024

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a Odborná sekce krmiv si Vás dovolují pozvat na KONFERENCI O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT konanou pod záštitou ministra zemědělství, která se bude konat v úterý 15. 10. 2024, v TOP HOTELU Praha & Congress Centre, Blažimská 1781/4, 149 00 Praha 4 - Chodov. 

Pozvánku a program najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay

Budeme velmi rádi, pokud Vás budeme moci přivítat mezi návštěvníky, registrovat se můžete zde https://spkk.cz/registrace-na-udalost/ 

12. září 2024
 

Bratislava 11. září (zpravodaj ČTK) - Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament. Opatření jsou součástí připravovaného dalšího vládního balíčku na ozdravení státních financí. Pokud oba zákony podepíše prezident Peter Pellegrini, příjmy státu z těchto daní by měly postupně stoupnout o desítky až několik stovek milionů eur ročně.

Nová daň ze slazených nápojů se od příštího roku bude vztahovat hlavně na slazené balené vody, ochucené sycené nápoje, ledové čaje, džusy, nealkoholické pivo a víno, stejně jako na hotové nápoje, do nichž byl přidán cukr nebo jiné sladidlo. Předloha počítá i se zdaněním sirupů a práškových nápojů.

Navrhované sazby daně se liší v závislosti na druhu slazeného nápoje. Například na ochucené minerální vody či kolové nápoje bude sazba 0,15 eura (3,75 Kč) za litr. V příštím roce by stát chtěl na této dani podle vládní předlohy zákona vybrat zhruba 80 milionů eur (dvě miliardy Kč); poslanci při hlasování návrh zákona upravili, například daň se bude vztahovat také například na balenou ledovou kávu.

Asociace výrobců nealkoholických nápojů už dříve uvedla, že nesouhlasí se zavedením selektivních a diskriminačních daní na vybrané zboží. Podle ní nová daň zdraží dotčené zboží o 30 až 130 procent, v závislosti na velikosti obalu a druhu nápoje.

Změny v zákoně o spotřební dani z tabákového zboží by podle odhadu ministerstva financí měly v příštím roce zvýšit výnos této spotřební daně o 15 milionů eur (375 milionů Kč) a o rok později až o 126 milionů eur (3,1 miliardy Kč).

Krabička cigaret by v roce 2026 měla kvůli vyšší dani zdražit o 40 eurocentů (asi deset Kč). Ministerstvo financí také odhadlo, že příští rok cena elektronických cigaret stoupne o 50 eurocentů (12,50 Kč) a nikotinových sáčků o 1,70 eura (42,50 Kč); sazba spotřební daně se pak opětovně zvýší v roce 2027.

Očekávaný vyšší výnos z daně z tabákových výrobků a příjmy státu z daně ze slazených nápojů jsou jen malou částí připravovaného konsolidačního balíčku, jehož hodnotu premiér Robert Fico vyčíslil na 1,5 až 2,6 miliardy eur (37,5 až 65 miliard Kč). Vládní politici už dali rovněž najevo, že navrhnou zavedení daně z finančních transakcí.

Ficova nynější vláda po loňském nástupu do úřadu prosadila zvýšení či zavedení nových daní a poplatků. Značnou část nových příjmů současně použila na další výdaje v sociální oblasti.

Adrian Bobok spr

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

12. září 2024

V pondělí 7. 10. 2024 proběhne v hotelu Clarion Congress Prague první ročník konference InfluCon, kde se dozvíte vše potřebné o Influencer Marketingu.

Našlapaný program se speakery od zástupce Instagramu, Loreal, Tesco, P&G, Nestlé a spoustu dalších. Dozvíte se, jak je Influencer Marketing efektivnější od klasické reklamy, jak se vybírá takový influencer nebo třeba v čem značkám pomohl.

Díky naší spolupráci s WOO, pořadatelem konference, máte možnost zakoupení vstupenek 2+1 ZDARMA přes odkaz ZDE. (https://goout.net/cs/listky/influcon-2024/nndab/)

Bližší informace na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

12. září 2024
 

Praha 12. září (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) připraví do poloviny listopadu návod pro české firmy, jak plnit nové evropské nařízení o odlesňování. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) to řekl v rozhovoru s ČTK. Zároveň uvedl, že do konce týdne odešle dopis Evropské komisi (EK), kde znovu zažádá o odklad účinnosti, podle Výborného totiž nařízení není dostatečně připravené. Česko například neví, do jaké kategorie zemí s rizikem odlesňování bude zařazeno, podle úrovní se přitom má odvíjet počet kontrol i další administrativa.

"Připravíme společně s nevládními organizacemi jakési kuchařky pro jednotlivé hráče," uvedl Výborný. Mělo by se jednat o digitální systém, který zemědělcům, obchodníkům i potravinářům přiblíží, co musí v rámci nařízení plnit a vykazovat. Na systému pracuje MZe také s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů, hotový ho chtějí mít do 15. listopadu. Výborný ale upozorňuje, že systém budou vytvářet takzvaně "na vodě", protože ještě nemají od Evropské komise všechny informace. "Nevíme, na co se chystat," řekl.

Některé firmy budou muset nařízení plnit už od začátku příštího roku, přičemž systém, do kterého budou firmy vyplňovat údaje, má EK spustit necelý měsíc předem. "Dodnes není jasná kategorizace států. Oficiálně bychom to měli vědět 30. prosince, to znamená 24 hodin před nabytím účinnosti," upozornil Výborný. Dodal, že považuje za nemístné, aby EK vyžadovala implementaci nařízení, které samo o sobě není připraveno na evropské úrovni.

Podle úrovně rizika odlesňování při produkci bude nutné kontrolovat jedno až devět procent zasažených firem, ministerstvo podle předběžných odhadů počítá až s 2120 kontrolami ročně, což vyjde na 97,3 milionu korun za rok. Nyní ale neexistuje nástroj EU, ze kterého by bylo možné náklady uhradit, v současné chvíli se nepočítá se zohledněním výdajů ani ve státním rozpočtu. "Financování musí být zvládnuto v rámci kapitoly resortu zemědělství, respektive Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů," upřesnil Výborný.

Cílem nařízení je snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování a znehodnocování lesů. Bude se týkat firem, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva.

"V praxi to znamená, že zemědělec bude muset nově doložit elektronickým certifikátem EU u každého kusu skotu údaje o místě chovu, původu krmiv a další. Tato data od něj následně budou chtít potravináři, od nichž je zase budou požadovat obchodníci, aby novým pravidlům vyhověli," uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal ve společné tiskové zprávě zemědělců, obchodníků a potravinářů.

Mezi lety 1990 a 2020 celosvětově ubylo zhruba 420 milionů hektarů lesů, což odpovídá velikosti EU. V ČR ale k odlesňování nedochází, plocha lesů naopak dlouhodobě roste.

trp rdo

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

11. září 2024

Zlevňují také potraviny, i když už pomaleji než dříve. Například ceny mouky byly v srpnu nižší o 10,6 procenta, o necelá čtyři procenta zlevňovalo mléko a sýry. Naopak razantně zdražuje máslo, proti loňsku už bezmála o čtvrtinu, o necelou pětinu pak čokoláda.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se růst cenové hladiny může příští rok podívat i pod dvě procenta. „Postupně byl měla odeznívat i inflace ve službách. Rizikem jsou kolísavé ceny potravin, ale ani vývoj cen zemědělských výrobců ani vývoj cen v potravinářském průmyslu zatím nenaznačuje, že by měly koncové ceny potravin v nejbližších měsících výrazněji růst,“ shrnuje Novák.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

10. září 2024

Praha 10. září (ČTK) - Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Letos za první pololetí vybral český stát na spotřební dani na lihoviny podle unie stejnou částku jako v roce 2023. "Za leden a únor 2024 obdržel státní rozpočet inkaso spotřební daně z takzvaného předzásobení, ale za měsíce březen až červen byl už výběr o 54 procent nižší než v roce 2023," uvedli zástupci unie v dopise.

Zvýšení spotřební daně mělo zvýšit příjem do státního rozpočtu o půl až jednu miliardu korun v letošním roce, zástupci unie ale tvrdí, že vývoj je opačný a příjem bude naopak nižší. Reakci ministerstva financí ČTK shání.

"Zvýšená spotřební daň na lihoviny evidentně překročila únosnou míru zdanění ve vnímání spotřebitelů, ve srovnání s jinými druhy alkoholu i spotřební daní v sousedních zemích," píše v dopise výkonný ředitel UVDL Vladimír Darebník. Další navyšování spotřební daně v letech 2025 a 2026 by podle něj bylo pro celý sektor likvidační.

Čeští výrobci a dovozci lihovin podle údajů unie odvádí do státního rozpočtu více než 12 miliard korun ročně, z toho devět miliard tvoří spotřební daň. To odpovídá 63 procentům celkové výše spotřební daně z alkoholu, přičemž lihoviny tvoří 28 procent na celkové spotřebě alkoholu. Výrobci piva odvádí zhruba 31 procent z celkové spotřební daně, přičemž spotřeba piva činí 48 procenta celkové spotřeby alkoholu v ČR, upozorňuje unie.

Z údajů unie mimo jiné vyplývá, že spotřeba lihovin v posledních 30 letech klesla o 15 procent, zatímco u vína stoupla o 41 procent. Spotřeba piva se výrazně nezměnila. "Důvodem významného poklesu jsou neuskutečněné nákupy českých spotřebitelů z důvodu velkého růstu maloobchodních cen nebo jejich nákupy v zahraničí, kde jsou díky nižší spotřební dani i příznivější prodejní ceny," uvedl Darebník.

Snížený prodej lihovin ale podle unie neznamená, že by se v ČR snížila spotřeba alkoholu. Velká část konzumentů se přesouvá ke konzumaci ostatních kategorií alkoholu, tvrdí Darebník. "S prudkým nárůstem maloobchodních cen a výše spotřební daně se prudce zvyšuje i atraktivita nezdaněného alkoholu a nebezpečí nárůstu černého trhu," dodali zástupci unie.

Růst spotřební daně na lihoviny je naplánovaný do roku 2026, letos se navýšila o deset procent. Zdaněné je v ČR víno šumivé, kde se odvádí spotřební daň 23,40 koruny za litr. Více zdaněné jsou ostatní alkoholické nápoje - od piva přes ovocné destiláty až po běžný líh, kde se spotřební daň pohybuje ve stovkách korun za litr čistého alkoholu v nápoji. O možnosti zavést v ČR spotřební daň na tiché víno se hovoří opakovaně, plány na zdanění ale vždy vyvolaly silný odpor domácích vinařů a daň dosud nikdy zavedená nebyla.

trp rdo

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

10. září 2024

Spotřebitelské ceny v srpnu stejně jako v červenci vzrostly meziročně o 2,2 procenta, oznámil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se ceny zvýšily o tři desetiny procentního bodu, podle statistiků i kvůli zdražení nápojů či tabáku. Analytici předpokládali zvolnění meziroční inflace ke dvěma procentům.

Potraviny a nealkoholické nápoje naopak většinou zmírnily meziroční cenový pokles.

Ceny mouky byly v srpnu nižší o přibližně desetinu (v červenci o 15,4 procenta), uzenin o 2,8 procenta (v červenci pokles o necelých pět procent). Ceny mléka, sýrů a vajec v srpnu meziročně klesly o 3,7 procenta (v červenci pokles o více než sedm procent), ovoce o 2,4 procenta (v červenci pokles o 4,2 procenta), zeleniny o rovná dvě procenta (v červenci pokles o bezmála pět procent).

V srpnu naopak dál meziročně zdražovalo máslo – o více než 22 procent oproti červencovým 15,2 procenta. Podobné to bylo i u čokoládových výrobků, které minulý měsíc stály podle statistiků o 18,6 procenta víc než před rokem, nealkoholické nápoje byly meziročně dražší o 4,2 procenta.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

10. září 2024

Už v dubnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že by chtěl do příštích sněmovních voleb zavést spotřební daň na slazené nápoje. Ministerstvo financí nyní uvedlo, že v současné době návrh na úpravu zdanění nechystá. Odborníci se přitom neshodnou, zda by taková daň byla užitečná, nebo nebyla.

Zavedení daně dříve podpořila většina vládních stran i zdravotnické organizace. Výrazně proti je ale ODS a s daní nesouhlasí ani ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Rozporuje ji i nová analýza ekonomů z Institutu liberálních studií, podle které v zemích, kde byla zavedena, ke snížení obezity nevedla. Navíc by podle ní nejvíc postihla nejchudší, ale ne nejobéznější.
 
„Jedinou zemí, kde dle údajů Světové zdravotnické organizace klesá obezita, je Francie. Zde ale klesala už minimálně dvanáct let před zavedením této daně. Například Eurostat má ale jiná data – podle něj klesá obezita v ChorvatskuMaďarsku a Portugalsku, ale ve Francii nikoliv. I na to naše studie ukazuje. Data nejsou dostatečně robustní, aby se z nich dala činit politická opatření,“ sdělil ředitel institutu Martin Pánek.
Nejvíce ekonomicky zasaženi by navíc podle analýzy byli nejchudší obyvatelé. „Českou zvláštností přitom je, že tato skupina lidí není nejobéznější,“ dodal Pánek. Tomu oponuje nutriční specialistka Státního zdravotního ústavu Eliška Selinger. „Zdravotní rizika přináší násobně větší finanční náklady než daň. Jsou o to větším problémem pro lidi, kteří mají problém s penězi vyjít,“ uvedla.
Za nesmyslnou považuje daň i Potravinářská komora České republiky. „Obezitu ovlivňuje mnohem více faktorů než jen příjem cukru. Daň na slazené nápoje nic neřeší. Jejich spotřeba v Česku dlouhodobě klesá a výrobci se snaží průměrný objem přidaného cukru snižovat,“ sdělila Právu mluvčí komory Helena Kavanová.
 
Zdroj: Právo, 10.9.2024
Ilustrační foto: pixabay
 
9. září 2024

Reagujeme na informace zveřejněné v pondělí 9.9.2024 v článku Hospodářských novin s názvem Revoluční kuchařku pro školní jídelny blokuje dohoda o soli. Proč se potravináři a experti neshodnou?

Článek obsahuje lživé a zavádějící informace týkající se jednání která neproběhla a témat, která nejsou v tuto chvíli relevantní. V článku je odkazováno na členy expertní skupiny a další zdroje, jejichž vyjádření nejsou pravdivá.

Potravinářská komora ČR nejednala a ani nemohla jednat se Státním zdravotním ústavem, ani jím zřízenou pracovní skupinou o novém návrhu spotřebního koše, ani dalších úpravách vyhlášky o institucionálním stravování (vyhláška č. 107/2005 Sb.), protože jí účast na jednání byla odepřena.

Potravinářská komora ČR adresovala Ministerstvu zdravotnictví ČR žádost o účast v Meziresortní pracovní skupině pro problematiku institucionálního stravování a to zejména z důvodu odbornosti v oblasti technologie a výroby potravin. Naše žádost byla ministrem zdravotnictví Válkem zamítnuta. Ze zamítavého dopisu vybíráme:

novelou vyhlášky o školním stravování musí být jednoznačně pověřeni výlučně nestranní odborníci státní organizace, v tomto případě Státního zdravotního ústavu. Zahrnout do pracovní skupiny jakékoli subjekty, jejichž činnost úzce souvisí s daným segmentem institucionálního stravování, by nebylo obhajitelné. Naši odborníci jsou ve vybraných případech v kontaktu i s externími partnery, např. ve spolupráci s Vámi zmiňovanou Asociací školních jídelen ČR byl uskutečněn odborný webinář pro zaměstnance školních jídelen…

Potravinářská komora ČR se účastní vypořádání připomínek k tomuto návrhu pouze prostřednictvím Ministerstva zemědělství, které jí postoupilo návrh vyhlášky na konci minulého týdne (6.9.2024).

Proto Potravinářská komora ČR sestavila vlastní tým, který se této problematice intenzivně věnuje. Potravináři vítají, že jsou oficiálně alespoň ze strany Ministerstva zemědělství ČR přizváni ke spolupráci a mohou alespoň zprostředkovaně nabídnout svoje znalosti a zkušenosti v oblasti technologie a výroby potravin. Na připomínkách nyní pracujeme a zašleme je Ministerstvu zemědělství ČR do poloviny září.

Zdroj: PK ČR

Ilustrační foto: pixabay 

9. září 2024

Mlékárenský provoz je obecně velmi energeticky náročný kvůli zpracování včetně tepelného ošetřování, chlazení i skladování. Ceny energií loni oproti roku 2022 klesly, ale stále jsou nad úrovní před začátkem ruské agrese na Ukrajině.

Vedení připouští, že rok byl velmi složitý v mnoha oblastech ekonomiky. „Nepříznivý dopad na hospodaření roku 2023 měla především drahá základní surovina a ceny energií, které se nepodařilo promítnout do prodejních cen mléčných výrobků, především trvanlivého a sušeného mléka,“ stojí ve výroční zprávě.

Cena surového mléka se na začátku roku 2023 dostala na historicky nejvyšší úroveň až k 13,41 koruny. Nyní mlékárny za litr mléka platí v průměru 11,20 Kč.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

9. září 2024

Problémem v Česku je, že existuje obrovské množství dat, ale tato data nejsou mezi regulačními orgány a ministerstvy sdílena. Brání tomu dokonce zákonná pravidla, tudíž novela se vydává směrem, aby se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže k těmto datům dostal.

První taková vlaštovka v podobě novely zákona o cenách byla schválena před začátkem tohoto léta. Úřad bude mít možnost se k těmto datům dostat, aby získal prvotní indicie, jestli se na tom trhu neděje něco, co by mohlo napovídat protisoutěžnímu jednání. Nicméně úřad není regulačním orgánem. Jsme v tržním hospodářství, to znamená, že je to střet nabídky a poptávky, který tvoří ceny na trhu. Úřad není od toho, aby stanovoval, za kolik má prodejce prodávat, ale disponuje nepřímými nástroji, kterými může samozřejmě trh kultivovat. 

Namátkou bych uvedl naši dlouhodobou strategii postihovat dohody o konečném určování cen pro prodej. To je, zjednodušeně řečeno, situace, kdy velkoobchodní prodejci stanovují maloobchodníkům, za kolik mají prodávat zboží. Většinou to spočívá v tom, že mají nařízeno prodávat za určitou cenu, která je samozřejmě vyšší, než za kolik by maloobchodní prodejce prodávat chtěl. To potom vede ke zvyšování cenové hladiny, kterou vlastně zaplatí konečný spotřebitel. V tomto jsme v posledních letech poměrně úspěšní. Trestali jsme velké vertikální dohody, zejména v oblasti bílé techniky, elektrospotřebičů nebo kuchyňského vybavení. Je to tedy nepřímý nástroj, který může tlačit na trh. Popisují to i statistická data – když se podíváme zpětně na trh bílé techniky nebo elektrotechniky, vidíme, že ceny se i v době vysoké inflace v letech 2022 a 2023 příliš nezvýšily. Trh tedy dostává signál, že se na něj úřad dívá a dobře o těchto praktikách ví.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

9. září 2024

Lotyšsko plánuje zvýšení kontroly spotřeby alkoholu v zemi a snížení jeho dostupnosti. Vyplývá to z notifikace v systému TRIS, kterou Lotyšsko podalo v červenci 2024. Návrh národní lotyšské vyhlášky zahrnuje řadu opatření pro území Lotyšska, opatření zahrnují povinné značení složek, výživových údajů, kalorií; uvádění varovných piktogramů na obalech; pomocí QR kódy by mohly být uváděny pouze složky a nutriční složení, nikoli ale energetická hodnota výrobku a varovný piktogram. Od června 2025 by měly být v obchodech umisťovány informační tabulky o velikosti nejméně A4, na kterých by mělo být uvedeno, že alkohol nesmí kupovat nezletilí a že má konzumace alkoholu negativní dopady na zdraví. Návrh zákona se dotýká rovněž online nákupů, které by v případě alkoholu mohly být doručovány nejdříve po šesti hodinách od objednání, ve všech případech by mělo dojít k omezení objemu balení – pokud je obsah alkoholu vyšší než 22 %, nelze nápoj prodávat v lahvích o objemu větším než 0,2 l. V případě obsahu alkoholu vyššího než 5,8 % by měla být velikost obalu omezena na 0,5 l a pouze nápoje s obsahem alkoholu nižším, než 5,8 %, by mohly být prodávány v obalech do 1 l. Větší obaly by neměly být umožněny. Zakázány by měly být reklamy na výhodné ceny alkoholu a slevy v tisku, kinech, na internetu i při online nákupech. Tyto druhy reklamy by mohly být uváděny pouze v maloobchodních prodejnách nebo na místě výroby. Zakázány by měly být reklamy na slevy na alkoholické nápoje, pokud jsou nápoje zakupovány společně s jiným výrobkem nebo službou. U zvýhodněných cen alkoholu by mělo platit omezení více jednotek alkoholu na osobu / nákup. Komentáře je možné zaslat do systému TRIS do října 2024.

Více informací zde.

Zdroj: Stíálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay

9. září 2024

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen obdržela nominace na pozice komisařů pro období 2024 – 2029 ze strany všech členských států Evropské Unie. Podle předběžných informací by ve funkcích mohli setrvat výkonní místopředsedové Evropské komise Maroš Šefčovič (SK) a Valdis Dombrovskis (LT). Maroš Šefčovič by se mohl ujmout inter-institucionálních vztahůValdis Dombrovskis by mohl obsadit post komisaře pro rozšíření Evropské Unie, obnovu Ukrajiny a podle nepotvrzených informací možná o obrany. Další mandát by měl čekat rovněž francouzského komisaře Thierryho Bretona, který by se měl věnovat otázkám průmyslu a strategické autonomie. Českým komisařem by se měl stát Jozef Síkela, který by měl řešit problematiku energetiky, polský kandidát Piotr Serafin by se mohl stát komisařem pro rozpočet. Estonská kandidátka Kaja Kallasová by měla zastávat post vysoce postavené vyslankyně Komise pro zahraniční záležitosti, pozici komisaře pro ekonomiku a obnovu po koronavirové krizi by mohl zastávat krajně pravicový Raffaele Fitto (IT). Portfolio digitálních inovací a transportu by mělo připadnout kandidátce Henně Virkkunen (FI). Ze zemědělsko-potravinářského hlediska patří mezi nejvýznamnější portfolia zemědělství a rozvoj venkova (aktuálně Janusz Wojciechowski), zdraví a bezpečnost potravin (aktuálně Stella Kyriakides) a životní prostředí (aktuálně Virginijus Sinkevičius). Pozici komisařky pro ekologii a ekologický přechod by měla zastávat španělská kandidátka Teresa Ribera, podle které by Evropská Unie měla své ambice v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu ještě posílit. Kandidát nebo kandidátka na post komisaře / komisařky pro zdraví a bezpečnost potravin zatím není znám/a, o post komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova usiluje lucemburský kandidát Christophe Hansen (viz Evropské zpravodajství z 21/07/2024) a nově i kyperský kandidát Costas Kadis, bývalý kyperský ministr zemědělství (2018 – 2023). Šanci by ale mohla mít rovněž portugalská kandidátka Maria Luis Albuquerque, ekonomka a bývalá profesorka na Lisabonské Univerzitě, která v letech 2013 – 2015 zastávala post ministryně financí. Podle odhadů některých médií by mohla být zvýhodněna snahou předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen zajistit genderově vyváženou Evropskou komisi i spravedlivé rozdělení silných portfolií, mezi které zemědělství patří, mezi muže a ženy. Členské státy ale v drtivé většině případů ignorovaly žádost Von der Leyen o nominaci dvou kandidátů – jednoho muže a jedné ženy – a s výjimkou Bulharska představily pouze jednoho kandidáta nebo kandidátku, přičemž většinově se jedná o muže. Ženská kandidátka by tak teoreticky mohla mít šanci v boji o zemědělský mandát uspět.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay 

9. září 2024
 

Řím 6. září (ČTK) - Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v srpnu snížil na 120,7 bodu z červencových 121 bodů. V meziročním srovnání pak vykazoval pokles o 1,1 procenta. Nacházel se téměř 25 procent pod rekordním maximem, na které se vyšplhal předloni v březnu v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Index cen obilovin se meziměsíčně snížil o 0,5 procenta, a to zejména kvůli poklesu cen pšenice. Index cen masa klesl o 0,7 procenta a index cen cukru se propadl o 4,7 procenta. Dostal se tak na nejnižší úroveň od října 2022.

Index cen rostlinných olejů se však zvýšil o 0,8 procenta a dostal se na 20měsíční maximum. Index cen mléčných výrobků vzrostl dokonce o 2,2 procenta, plyne z údajů FAO.

pmh

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay