25. červen 2024

Praha 25. června (ČTK) - Pokud Evropská unie nenavýší rozpočet na další společnou zemědělskou politiku (SZP), nebudou ji zemědělci dodržovat, řekl dnes předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na konferenci v Praze. Druhou možností je podle něj omezení některých cílů strategického plánu. Zároveň upozornil na to, že bez evropských dotací je zemědělství v ČR ztrátové. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že čísla, ze kterých Pýcha vychází, neodpovídají realitě. Oba se ale shodli například na tom, že další SZP musí vycházet z dopadových analýz a je nutné snižovat byrokracii.

Na otázku, co by se stalo, pokud EU v příštím období nenavýší rozpočet společné politiky, Pýcha odpověděl, že pro zemědělce bude výše podpory méně důležitá a nebudou plnit cíle strategického plánu. "My už teď máme zemědělce, kteří uvažují, že vyskočí z toho systému, protože byrokracie a sankce jsou pro ně náročné a je tam velká míra rizika," řekl.

Pýcha také doplnil, že unie nemůže na zemědělce uvalovat další povinnosti za stejné peníze, ale s menší hodnotou jako před několika lety. "Buď zachováme cíle (SZP), ale musíme zvýšit finanční zdroje, nebo budeme muset ubrat," uvedl.

O směřování budoucího evropského zemědělství debatovali v pondělí unijní ministři zemědělství. Podle Výborného se mezi cíle strategického plánu po roce 2030 podařilo prosadit například posilování konkurenceschopnosti evropského zemědělství vůči třetím státům, zjednodušování nebo připravenost evropské politiky reagovat na krizové stavy v souvislosti s klimatickými jevy.

Na některých cílech další společné zemědělské politiky se Pýcha i Výborný shodnou, například na snižování byrokracie a zvyšování konkurenceschopnosti. Pýcha ale doplnil, že upravená zemědělská politika musí více řešit nejistotu zemědělského podnikání.

Pýcha na konferenci mimo jiné upozornil na to, že zisk zemědělských podniků v Česku v roce 2022 byl podle dat svazu 22 miliard korun. "Ale do zemědělství teče 35 miliard korun. Když si dáte čísla proti sobě, vidíte, že zemědělství je bez dotací ztrátové," řekl. Podle Výborného čísla neodpovídají realitě.

Přibývání povinností a nedostatečné ohodnocení je podle Pýchy také jeden z důvodů, proč zemědělci v Evropě několikrát protestovali. Farmáři si při protestech stěžují zejména na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření s půdou.

Evropská komise už na jejich kritiku reagovala a zrušila například některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla ve společné zemědělské politice. Poslední větší protest se odehrál na začátku června v Bruselu, kam dorazilo na 500 traktorů.

trp snm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

25. červen 2024

Programy na podporu podnikavosti, inovací a zvýšení dovedností v zemědělsko-potravinářském sektoru otevřeny! Přihlášku je nutné podat do 23. srpna 2024!

Programy jsou určeny pro studenty, doktorandy, postdoktorandské výzkumné pracovníky, mladé profesionály a/nebo podnikatele se zájmem o inovace v potravinovém systému a praktickou výuku ve spolupráci se zemědělsko-potravinářskými firmami nebo start-upy.

Programy Inspire a RIS Inspire zvyšují povědomí o globálních problémech v oblasti potravin a propagují podnikání jako jednu z možností osobní kariéry.

Jaké programy jsou pro Vás připraveny?

Aktuálně jsou otevřené přihlášky pro tyto programy:

Inspire – Explore
 Program je otevřen celoročně, až do 31. prosince 2024
 Online, úroveň účastníků: začátečník, jazyk angličtina, program je pro účastníky zdarma
 Více informací k programu: ZDE

Inspire – Restorative Aquaculture
 Program bude probíhat od 23. září 2024 do 25. října 2024 (3 týdny)
 Online a on-site účast, úroveň účastníků: začátečník, jazyk angličtina, cena za účast v programu je 1 089 EUR
 Více informací k programu: ZDE


Bližší informace najdete zde: 

25. červen 2024

Dne 5. března 2024 uveřejnila Německá společnost pro výživu tiskovou zprávu popisující aktualizovaná výživová doporučení založená na nově vyvinutém matematickém modelu, který kromě doporučení pro zdravou výživu zohledňuje také aspekty, jako je udržitelnost, dopad na životní prostředí a stravovací návyky v Německu. Přehledovou práci z pera MUDr. Evy Kudlové,CSc. přikládáme. 

Celý článek si můžete přečíst zde:

Zdroj: Výživa a potraviny 3/2024.

Ilustrační foto: pixabay 

25. červen 2024

Vedoucí představitelé Evropské Unie se během neformální večeře dne 17/06/2024 zatím nedokázali předběžně dohodnout na tom, zda by Ursula von der Leyen měla pokračovat na pozici předsedkyně Evropské komise. Jednání budou pokračovat během jednání Evropské Rady, tedy lídrů členských států EU, které proběhne v termínu 27-28/06/2024. Vedoucí představitelé EU by během tohoto jednání měli diskutovat o Strategické agendě na období 2024 – 2029. Kromě kandidatury von der Leyen na post předsedkyně Komise lídři v uplynulém týdnu debatovali (a rovněž se zatím neshodli) i o pozicích předsedy Evropské Rady (hlavním kandidátem je portugalský expremiér António Costa, S&D) a vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (kandidátkou je estonská Kaja Kallasová, šéfka zahraniční politiky, Renew).

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay

25. červen 2024

Vzhledem k současným prognózám OSN o počtu obyvatel na konci století, které se pohybují od necelých 9 miliard do téměř 15 miliard lidí, někteří tvrdí, že kdybychom se všichni stali vegany, bylo by více jídla pro všechny a méně by se využívala půda. Je to však pravda a bylo by to proveditelné? Bylo by to dobré pro životní prostředí? Na tyto otázky hledalo odpovědi mnoho studií a na rozdíl od všeobecného přesvědčení se zdá, že přínos veganské stravy pro životní prostředí není tak jednoznačný, jak se říká. Veganská strava dokáže nasytit méně lidí Studie vědců z Friedman School of Nutrition Science and Policy vypočítala únosnost zemědělské půdy v USA pro člověka a pomocí biofyzikálního simulačního modelu porovnala využití půdy v 10 různých scénářích stravování, které se lišily obsahem masa a živočišných produktů. Z analyzovaných scénářů byly ty, které vylučovaly potraviny živočišného původu, méně efektivní, pokud jde o hospodaření s půdou a její využívání. Podle studie by využití půdy spojené s veganskou stravou uživilo méně lidí než využití půdy založené na běžné „všežravé“ stravě. V paradoxním scénáři 100% veganství je potřeba více orné půdy, protože složky veganské stravy jsou produkovány s velmi nízkou účinností. Únosnost veganské stravy byla proto nižší než u 2 scénářů zdravé „všežravé“ stravy, protože by vyžadovala více zdrojů k uspokojení potřeby bílkovin lidské populace, přičemž by docházelo k většímu využívání a vyčerpávání organické hmoty v půdě.

Zdroj: AGRObase 06/2024 

Celý článek si můžete přečíst zde: 

Ilustrační foto: pixabay

25. červen 2024

Australská vláda pohrozila velkým potravinářským řetězcům až miliardovými pokutami, pokud nezmění přístup vůči zákazníkům a dodavatelům. Řetězce se podle vládních úředníků dopouštějí praxe, kdy bezdůvodně zvyšují ceny, avšak zemědělcům a dalším svým dodavatelům za odebrané zboží víc neplatí. Napsal to britský ekonomický deník Financial Times (FT). Zástupci dvou největších řetězců uvedli, že oznámení vlády vyhodnocují.

„Jde o to, abychom dosáhli spravedlivého přístupu pro rodiny a spravedlivého přístupu pro zemědělce,“ uvedli ve společném prohlášení ministr financí Jim Chalmers, ministr zemědělství Murray Watt a ministr pro hospodářskou soutěž Andrew Leigh. Federální vláda pak v samostatném oznámení uvedla, že upřednostní přijímání zákonů tak, aby byl kodex povinný.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

25. červen 2024

Ceny kakaa na světových burzách vyletěly za poslední rok na trojnásobek. V posledních letech se ceny kakaových bobů pohybovaly kolem 2500 dolarů za tunu, v dubnu kakao dosáhlo historického rekordu 11 tisíc dolarů a nyní se ceny termínových kontraktů pohybují mírně pod 9000 dolary.

Podle zprávy společnosti Rabobank bude letos na trhu chybět nejvíce kakaa za nejméně šedesát let. Mezinárodní organizace pro kakao očekává letos deficit v dodávkách 374 tisíc tun, což je meziroční nárůst o 405 procent.

Velké potravinářské firmy se obecně proti podobným výkyvům brání zajištěním zásob kakaa na dlouhou dobu dopředu. Smlouvy jim však postupně vyprší a budou muset surovinu nakoupit za podstatně vyšší ceny.

Kakaové boby se obchodují pomocí takzvaných termínových kontraktů. Při nich prodejci sázejí na růst jejich hodnoty, zároveň se však obvykle jistí proti opačnému scénáři tím, že u části kontraktů spekulují na pokles ceny bobů.

Obvykle to dobře funguje v určitém cenovém pásmu, při prudkém pohybu cen však výrazně rostou náklady na zajištění spekulací na pokles. Ve chvíli, kdy je navyšování ručení neúnosné, část obchodníků s boby raději spekulaci na pokles ukončí a nakoupí termínované kontrakty zpět, aby je vrátili majiteli. Tím však dál zvyšují cenu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

25. červen 2024

V pořadu Prima CNN NEWS hosté diskutovali o cenách potravin, vývoji sklizně, situaci pěstitelů brambor v souvislosti s klimatickou změnou, proč jsou čeští producenti nekonkurenceschopní v rámci Evropy,  o postavení zahraničních obchodních řetězců v Česku a dalších tématech. Jsou před námi další protesty zemědělců, zdražování a jak moc je možné změnit Green deal. Diskutovali zemědělský publicista Martin Sedláček a agrární analytik Petr Havel. 

Celý pořad najdete zde:

24. červen 2024

Ministr zemědělství Marek Výborný v dopise obchodním řetězcům vylíčil katastrofický stav domácích chovatelů kuřat. Žádá je, aby upřednostnily české maso. Inflace potravin se letos uklidnila a zdálo se, že končí také vládní nátlak na obchodní řetězce kvůli drahým potravinám. Pod povrchem ale bublá další problém. Alespoň to tak vypadá z dopisu ministra Marka Výborného, který minulý čtvrtek rozeslal všem obchodním řetězcům v tuzemsku od Globusu po Lidl.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

24. červen 2024

Ambiciózní plány obchodních řetězců vymést z regálů vejce od nejméně „šťastných“ slepic mají trhlinu. Vajec z chovů, v nichž má drůbež komfortnější životní podmínky, nejspíš nebude v Česku dost.

Tuzemské obchodní řetězce po intenzivním nátlaku ochránců zvířat v roce 2018 zavelely k ukončení prodeje vajec z obohacených klecí. Slíbily, že do konce roku 2025 už budou nabízet jedině vejce z chovů v halách. Tam je maximálně 9 slepic na metru čtverečním, zatímco v klecích se jich tísní 13.

Teď si však obchodníci začínají uvědomovat, že to bylo až příliš odvážné gesto. Nahrazovat levnější „klece“ dražšími halovými vejci z voliérových nebo podestýlkových chovů se totiž ne vždy daří podle plánu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

24. červen 2024

Pivo je v Česku čím dál dražší a jeho spotřeba u nás klesla na historické minimum od roku 1963. Na menší prodeje si stěžují hospody, ale i pivovary. Třeba to asi nejznámější, plzeňské pivo se přitom ale v českých obchodech prodává často za více než dvojnásobek než v sousedním Německu. Plzeňský Prazdroj tvrdí, že za to nemůže on, nýbrž obchodníci.

Jak je možné, že v Německu, kde je průměrná mzda oproti Česku bezmála dvojnásobná, mají zrovna slavné plzeňské pivo o tolik levnější?

Pivovarnický expert z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier to přikládá především marketingové síle Plzeňského Prazdroje.

,,Český trh s pivem je obecně nadprůměrně koncentrovaný, jednička na trhu má podíl přes 43 procent, navíc zde výrazně marketingově protežuje svoji značku Pilsner Urquell, která je tak pro společnost extrémně zisková. I díky tomuto extrémnímu podílu je společnost typickým cenovým vůdcem v pivovarství,“ nabídl možné vysvětlení.

To podle něj v Německu neplatí. „Tam tato značka není marketingově protežovaná. Tamní jednička na trhu Oetker-Gruppe má podíl méně než dvanáct procent, takže trh je mnohem víc konkurenční, tedy méně koncentrovaný,“ dodal Maier.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

24. červen 2024

Evropské sdružení obchodníků EuroCommerce společně s konzultační firmou Oliver Wyman vypracovalo studii, která mapuje emise od surovin pro výrobu potravin a dalšího zboží přes výrobu a prodej až po emise zákazníků, spojené s nákupy.

SOCR ČR, který se přípravy studie v rámci EuroCommerce rovněž účastnil, si je spolu se svými členy dobře vědom výzev, které v této oblasti obchodníky v České republice čekají. Prioritním úkolem je nyní pokusit se nalézt jednotné postupy pro výpočet emisní stopy výrobků produkovaných v rámci tuzemského zemědělsko-potravinářského řetězce. Konkrétní spolupráci na tomto poli již SOCR ČR inicioval s Potravinářskou komorou ČR, se Zemědělským svazem ČR a s Ústavem pro zemědělskou ekonomiku a informace. „Vážím si ochoty našich parterů ke spolupráci. To, zda se v blízkém období podaří pilotně otestovat první sadu možných řešení, záleží i na přístupu státu, jehož spolupráce, včetně finanční účasti, bude pro úspěch projektu klíčová. Bez jednotné metodiky nebude jakákoliv snaha o vykazování emisí a jejich následné snižování důvěryhodné. Proto je třeba aktivní a konstruktivní přístup všech, kterých se tato problematika týká,“ shrnul T. Prouza.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixaby

24. červen 2024

Ministerstvo zemědělství sníží počet veřejných výzkumných organizací ze sedmi na pět. Do Výzkumného ústavu rostlinné výroby se začlení Výzkumný ústav potravinářský Praha a Výzkumný ústav zemědělské techniky.

Jan Pivoňka z Potravinářské komory ČR připomněl, že potravinářský ústav ztrácel od počátku devadesátých let na významu. Velké koncerny mají vlastní výzkumná a vývojová centra, menší podniky dávají přednost cestě pokusů a omylů.

„Vědecká činnost z veřejných prostředků se postupně přenáší na vysoké školy. Výsledkem je postupný útlum činnosti mnoha veřejných výzkumných organizací a s tím související postupná ztráta kvalitního vybavení a personálu,“ říká.

„Společně s tímto krokem je třeba se rovněž zamyslet, zda má stát i po restrukturalizaci pro všechny subjekty jednoznačné zadání a prostředky pro jeho plnění a kontrolu. Pokud se týká podpory průmyslu, bylo by lépe, kdyby stát obnovil prostředí pro inovace, které se osvědčilo, a ponechal na výrobcích, aby sami definovali zadání pro výzkumné organizace,“ dodává.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

21. červen 2024

Neřešte své problémy s obaly na poslední chvíli!

27.6.2024 od 9.00 hodin, Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká 129, Praha – Suchdol, 165 00

Budova Knihovny, Sál LIB 182

Evropské obalové symposium představuje klíčovou událost pro odborníky a zainteresované strany v oblasti obalů po celé Evropě. Toto symposium se zaměřuje na nejnovější změny v obalové legislativě, sleduje aktuální trendy v obalovém průmyslu a poskytuje platformu pro diskuzi o budoucím směřování a inovacích v oblasti obalů.

Událost je určena pro širokou škálu účastníků, včetně výrobců obalů, zpracovatelů, značek, maloobchodníků, politiků, regulatorních orgánů a nevládních organizací, kteří mají zájem o nejnovější vývoj a nejlepší postupy v obalovém sektoru.

Během symposia se účastníci dozví o nejnovějších změnách v legislativě týkající se obalů a jak tyto změny ovlivňují průmysl v různých zemích Evropy. Diskutovány budou nové požadavky na recyklaci, snižování plastového odpadu, udržitelnost obalů a inovace vedoucí k minimalizaci environmentálního dopadu obalových materiálů.

Symposium také poskytuje příležitost pro sdílení osvědčených postupů a představení inovativních řešení v oblasti udržitelných obalů. Účastníci se mohou těšit na inspirující případové studie od předních evropských značek, které úspěšně integrovaly udržitelné obalové strategie do svých operací.

Celkově Evropské obalové symposium představuje nezbytnou platformu pro všechny, kdo chtějí zůstat v popředí v oblasti obalového designu, legislativy a udržitelnosti, a nabízí komplexní přehled o výzvách a příležitostech, které formují budoucnost obalového průmyslu v Evropě.

Pozvánku najdete zde:

Bližší informace najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay

 

21. červen 2024

Už to není jen vzdálená realita Islandu, Belgie, Švýcarska nebo Německa. Třídenní volno, a tudíž o den kratší pracovní týden nabízejí i firmy v Česku. Ačkoliv tvoří naprostou menšinu, jsou jich už tisíce. Alternativně ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu zkoušejí zavádět takzvanou volnou pracovní dobu.

Mezi výhody čtyřdenní pracovní doby patří zvýšená produktivita, větší spokojenost zaměstnanců, lepší skloubení pracovního a osobního života a snížení stresu

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

17. červen 2024

Růst cen tabákových výrobků způsobil rozmach černého trhu a nárůst dovozu levnějšího zboží ze zahraničí. Stát kvůli tomu ztrácí miliardy ročně. Objevují se i expertní návrhy na zavedení specializovaných prodejen tabáku.

Nelegální obchod s tabákovými výrobky narůstá po celé Evropě, trend se nevyhnul ani Česku. Podle nejnovějších odhadů se oficiálnímu trhu – a tím pádem i zdanění – vyhnula přibližně každá pátá až šestá cigareta v tuzemsku. Vyplývá to z průzkumu Empty Pack Survey.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrční foto: pixabay 

17. červen 2024

Systém kontrol pesticidů čeká zpřísnění a část zemědělců se toho obává. Přišlo by se totiž na to, že fixlují s evidencí postřiků. K tomu je nutí zákazy chemie bez účinné náhrady.

Nelegální trh s přípravky na ochranu rostlin je celosvětový problém a Česko v tom není výjimkou. Každoroční operace Europolu zvaná Silver Axe v rámci více než třiceti zemí včetně Česka loni odhalila 2040 tun nelegálních pesticidů – šlo o dosud největší objem.

V tuzemsku se černý trh podle Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) odhaduje na zhruba 14 až 15 procent, tedy zhruba na jednu miliardu korun. Čísla jsou pravděpodobně velmi nepřesná, i tak jde však o alarmující objem.

Článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

11. červen 2024

Česko i Slovensko už znají jména nových europoslanců pro nadcházejících pět let, tedy do poloviny roku 2029.

ČESKO (21 MANDÁTŮ):

Volby v Česku vyhrálo ANO, které získá celkem sedm mandátů. Zvolenými europoslanci za ANO jsou: Klára Dostálová, Jaroslava Pokorná Jermanová, Jaroslav Bžoch, Ondřej Knotek, Martin Hlaváček, Jana Nagyová a Ondřej Kovařík. V evropských volbách v roce 2019 obsadilo ANO 6 mandátů, o jeden mandát si tedy v letošních volbách polepšilo. ANO je v Evropském parlamentu členem Renew Europe, letošní výsledek by mohl ANO zajistit pozici druhé nejsilnější delegace po Francii se 14 mandáty.

Na druhém místě se šesti mandáty skončila koalice SPOLU (ODS, TOP-09, KDU-ČSL). Zvolenými europoslanci za SPOLU jsou: Alexandr Vondra (ODS), Luděk Niedermayer (TOP-09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Veronika Vrecionová (ODS), Ondřej Krutílek (ODS) a Ondřej Kolář (TOP-09). Pro ODS se jedná o oslabení ze čtyř křesel na tři oproti volbám 2019, oslabila rovněž KDU-ČSL, a to ze dvou křesel v roce 2019 na současný jeden mandát. Nejsilnější ODS je v Evropském parlamentu členem frakce ECR, zatímco KDU-ČSL a TOP-09 frakce EPP.

Třetí místo obsadila koalice Přísaha a Motoristé, která se do Evropského parlamentu dostala úplně poprvé. Koalici, která získala dva mandáty, budou reprezentovat Filip Turek (Motoristé) a Nikola Bartůšek (Přísaha). Zatím není jasné, do které evropské frakce budou mít zájem noví europoslanci vstoupit.

Rovněž dva mandáty připadnou koalici STAČILO!, kterou vede europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Společně s Konečnou se do Parlamentu dostal také Ondřej Dostál. STAČILO bude s největší pravděpodobností nadále členem GUE/NGL, tedy levice v Evropském parlamentu, kde v posledních pěti letech z ČR působila pouze Kateřina Konečná.

Koalice STAN + SLK (Starostové a Osobnosti pro Evropu) získala také dva mandáty, do Evropského parlamentu se probojovala Danuše Nerudová a Jan Farský. Hnutí STAN bylo v rámci minulého parlamentu zastupováno Stanislavem Polčákem, působilo v rámci EPP. Koalice STAN by v souladu s předvolebními dohodami měla nominovat nového komisaře / komisařku pro Českou republiku.

Propad hlasů pak zaznamenali Piráti, kteří ze tří křesel obhájili pouze jediný mandát. Europoslankyní za Piráty, kteří jsou v Evropském parlamentu členy frakce Zelených, byla zvolena Markéta Gregorová.

Jeden mandát, z původně dvou, obhájila česká SPD, která v Evropském parlamentu spadá pod I&D – stranu bude v Evropském parlamentu zastupovat europoslanec Ivan David.

SLOVENSKO (15 MANDÁTŮ):

Nejvíce mandátů získalo Progresívne Slovesko, které do Parlamentu vyšle celkem šest europoslanců: L´udovít Ódor, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Martin Hojsík, L´ubica Karvašová, Michal Wiezik a Lucia Yar. Prograsívne Slovensko je aktuálně členem Renew Europe, v uplynulých pěti letech bylo zastupováno pouze dvěma europoslanci. V rámci letošních evropských voleb tak významně posílilo. V rámci této strany se do Evropského parlamentu vrátí Michal Wiezik a Martin Hojsík, kteří byli v uplynulých letech zaměření zejména na činnost Výboru EP pro životní prostředí (COMENVI) a na otázky spojené s klimatem, lesy, půdou nebo biodiverzitou.

Druhý největší počet europoslanců vyšle do Bruselu SMER, který ve volbách obsadil celkem pět křesel. Zvolenými europoslanci jsou: L´uboš Blaha, Erik Kaliňák, Monika Beňová, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová. SMER je v současnosti členem druhé nejsilnější frakce EP S&D.

Třetí skončilo hnutí Republika, které si zajistilo pro nadcházejících pět let dva mandáty. Zastupovat ho budou Milan Uhrík (současný europoslanec za Nezařazené) a nově zvolený Milan Mazurek.

Po jednom mandátu získal Hlas (Branislav Ondruš) a KDH (Miriam Lexmann – současná europoslankyně, EPP).

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixaby

11. červen 2024

Voliči po celé EU po pěti letech rozhodli o novém obsazení 720 křesel Evropského parlamentu. 21 poslaneckých mandátů připadajících Česku si na základě volebních výsledků rozdělí 7 kandidujících subjektů: ANO 2011, SPOLU, PŘÍSAHA a MOTORISTÉ, STAČILO!, Starostové a osobnosti, Piráti, SPD a Trikolora. Volební účast dosáhla 36,45 %.

Vítězem voleb je ANO 2011 s 26,14 % hlasů a 7 poslaneckými mandáty. Následují SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se ziskem 22,27 % a 6 mandáty, dále PŘÍSAHA a MOTORISTÉ (10,26 %, 2 mandáty), STAČILO!, koalice KSČM, SD-SN, ČSNS (9,56 %, 2 mandáty), Starostové a osobnosti pro Evropu (8,70 %, 2 mandáty), Česká pirátská strana (6,20 %, 1 mandát), a SPD a Trikolora (5,73 %, 1 mandát).

Česko si vybralo nové europoslance

Ilustrační foto: pixabay 

11. červen 2024

AI vytvoří více pracovních míst, ale největší brzdou je odpor zaměstnanců ke změnám a vysoké náklady

Praha, 11. 6. 2024 - Společnost ManpowerGroup dnes zveřejnila výsledky svého průzkumu ManpowerGroup index trhu práce, v rámci kterého se ptala 525 zaměstnavatelů v ČR na dodatečné otázky ohledně využívání nástrojů umělé inteligence, jako například ChatGPT, strojové učení či virtuální realitu, a jejich postoje k implementaci AI do firemních procesů.

Průzkum ukázal, že čeští zaměstnavatelé chápou využívání nástrojů umělé inteligence jako klíčový prvek pro podnikání a rozvoj společností a jsou v jejich využívání poměrně aktivní.

67 % společností plně využívá nebo do roka plánuje využívat umělou inteligenci či nástroje generativní konverzační AI (jako např. ChatGPT, Gemini nebo DALLE). Strojové učení pak využívá nebo plánuje využívat 62 % respondentů. Společnosti podnikající v České republice tak naskočily na trend, který se potvrzuje celosvětově.

ManpowerGroup_Index trhu práce_Q3_2024_prezentace

TZ_Dopad AI pro zaměstnance a společnosti

TZ_Index trhu práce Q3 2024

Ilustrační foto: pixaby 

11. červen 2024
 

Brno 11. června (ČTK) - Masné výrobky s přídavkem hmyzích bílkovin mají lepší výživové hodnoty. Při výzkumu na to přišli vědci z Mendelovy univerzity v Brně, když přidávali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Prášek totiž obsahuje 60 procent bílkovin v sušině, zatímco v čerstvém masu, které obsahuje přirozeně i vodu, je bílkovin okolo 20 procent, uvedl v tiskové zprávě autor projektu Adam Kovál z Ústavu technologie potravin.

Vědci přidávali do zmíněných masných výrobků cvrččí prášek v různých poměrech a testovali pak chemické složení, texturu a dělali i mikrobiologickou a senzorickou analýzu. "Zjistili jsme, že je vhodnější doplnit o hmyzí složku měkké salámy, kde se prášek lépe rozptýlí a vytvoří homogenní strukturu. Aby byl produkt senzoricky přijatelný, přídavek by podle našich výsledků neměl přesáhnout deset procent," uvedl Kovál. Je to proto, že cvrččí prášek je poměrně aromatický a má neobvyklou chuť i vůni. Podle Kovála je ale jen otázkou času, kdy si konzumenti na specifika hmyzích přídavků zvyknou.

Hmyz je už řadu let vnímaný jako potenciální zdroj bílkovin, které v budoucnu částečně nahradí ve výživě bílkoviny z běžných druhů masa. Jsou navíc člověkem snadno stravitelné a larvy obsahují i zdravé tuky. Cílem vědců je vytvořit recepturu, kterou by výrobci masných produktů mohli využít v provozech. Do budoucna by se rádi zaměřili také na další druhy potravin, například pečivo.

Chov hmyzu je také ekologičtější. "Stále je to předmětem výzkumu. Poslední data ale ukazují, že hmyz potřebuje málo krmiva i vody a proti běžným hospodářským zvířatům vytváří také méně oxidu uhličitého," upozornil Kovál. Produkce hmyzu ale zatím není levnou záležitostí. Podle Kovála by se mohla situace změnit, pokud by se poptávka po tomto typu suroviny výrazněji navýšila, což již dříve uváděli drobní výrobci různých hmyzích produktů. "V prodejnách vídáme většinou hmyz v jeho původní podobě. Jde především o zážitkovou gastronomii. Výrobci se tak snaží dostat hmyz do povědomí lidí, aby se ho přestali bát a případně byli otevření konzumaci potravin se zpracovanou formou jedlého hmyzu," řekl Kovál. Odhaduje, že výrobky s přídavky hmyzích prášků by se mohly stát součástí běžné nabídky řetězců do deseti let.

Hmyz jako potravinu povolila evropská legislativa v roce 2015. Existuje asi 2000 druhů jedlého hmyzu, v EU je však zatím možné používat pro potravinářské účely pouze čtyři, a to cvrčka domácího, potemníka stájového, saranče stěhovavé a potemníka moučného.

mei gcm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

11. červen 2024

S Evropskou unií spojil většinu své kariéry. „K obrovskému skoku nedochází, byť nárůst je znatelný,“ komentuje podnikatel a bývalý europoslanec Pavel Telička nárůst krajně pravicových sil. „Je to ale zdvižený prst.“ Může zastoupení této politické základny v Evropském parlamentu uplatnit vliv na hlavní strategické záměry EU? 

Francouzský prezident Emmanuel Macron rozpouští Národní shromáždění poté, co jím založená strana Obnova utrpěla v evropských volbách zásadní porážku – nacionalistické Národní sdružení získalo přes 30 procent hlasů. „Macron prokázal svou úroveň hned v několika směrech,“ komentuje také náš bývalý eurokomisař Telička.

„Vzal odpovědnost do značné míry na sebe a uznal, jaká je momentální situace. Myslím, že ať se nám to líbí, nebo ne, je to fér. Doufejme, že má připravenou strategii, která je promyšlenější a vidí dál než jen za jeden volební den,“ dodává v Osobnosti Plus.

Celý rozhovor najdete zde:

11. červen 2024
 

Praha 6. června (ČTK) - Do recyklačního zařízení se v Česku dostane čtvrtina PET lahví po třech měsících od vhození do kontejneru na plasty. Odhaduje se, že ze všech PET lahví uvedených na trh v ČR se jich dostane k recyklaci přes polovinu. Vyplývá to z experimentu ministerstva životního prostředí a společnosti Adastra Lab, který sledoval 100 nápojových plastových lahví vytříděných do žlutých kontejnerů. Zástupci ministerstva a společnosti to dnes řekli novinářům. Některé vytříděné lahve podle nich skončily například v přírodě nebo na parkovišti.

"Chtěli jsme zjistit, co se stane s PET lahvemi po té, co je vyhodíme do žluté popelnice a kam doputují. Zkusili jsme proto 100 prázdných lahví sledovat," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V současném systému se daří vytřídit 75 procent PET lahví. "V tomto světle experiment ukázal, že ze všech prodaných PET lahví má reálnou šanci na recyklaci jen každá druhá. A to ještě za předpokladu, že i všechny PET lahve, které se dostanou k třídičkám, budou odeslány do recyklačních center, a ne k energetickému využití," dodal.

Ze zjištěných dat vyplynulo, že 39,6 procenta PET lahví po třech měsících končí v třídírně odpadů nebo sběrném dvoře. Do recyklačního centra se dostane 19,3 procenta z vytříděných lahví, 11,8 procenta putuje na skládku a zbylých 4,3 procenta na jiná místa, například louku, parkoviště u soukromého domu či okolí benzínové čerpací stanice. Téměř každá desátá PET lahev skončí v zahraničí, v případě experimentu nejčastěji k recyklaci na Slovensku či ve Francii.

Autoři průzkumu umístili do 100 prázdných PET lahví čipy se sledovacím zařízením, které vhodili do kontejnerů určených na plasty v různých místech ČR. To, kde lahve jsou, poté po dobu tří měsíců sledovali analytici. Po celou dobu projektu neztratili data od 70 kusů.

Firmy vyvážející odpad a část obcí často tvrdí, že Češi důsledně třídí a v Česku se recykluje velké množství plastu. Ministerstvo však uvádí, že k přesnější evidenci toho, co se dělá s různými materiály, a k jejich efektivnějšímu využití pomůže centrálně zálohový systém na PET lahve. Ten by mohl v Česku začít fungovat od roku 2026. Z dat vyplývá, že materiálově využitelných je necelých 60 procent vytříděných lahví. Podle Hladíka to je i jedna z motivací, aby Česko začalo zálohovat.

Novela ministerstva má zavést v Česku čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a konzervy a zřídit 11.000 míst pro jejich sběr, vedle obchodů by se do něj měly zapojit i čerpací stanice. Podle MŽP by zálohování obalů mělo přenést větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnit systém třídění. Návrh novely zákona o obalech je aktuálně v legislativním procesu. Odpůrci zálohování však upozorňují na nutnost dopravy obalů do obchodů a s tím spojené změny plánování nákupů, nároky na prostor sběrných míst a zachování tvaru nápojových obalů.

"Ministerstvem navrhovaný systém je předražený, má duplicitní logistiku, větší uhlíkovou stopu a je zatěžující pro občana. Obcím navíc jednoznačně navýší náklady na odpadové hospodářství. Sdílíme názory zástupců obcí, krajů, obchodníků, živnostníků a celé řady dalších subjektů a vyzýváme ministerstvo, aby předmětnou novelu stáhlo," uvedl dnes v tiskové zprávě Petr Havelka, výkonný ředitel Asociace českého odpadového hospodářství. K výzvě se v otevřeném dopise Hladíkovi přidali i zástupci odborníků, kteří s novelou nesouhlasí.

Iniciativa pro zálohování v reakci na provedený průzkum uvedla, že současný systém třídění není transparentní, a proto část obalů končí bez dalšího využití. "Zálohový systém zajistí vysokou míru sběru obalů k recyklaci, a především jako jediný umí uzavřít materiálovou smyčku, tedy to, že se z 'petky' stane opět 'petka' a z plechovky plechovka," napsali ve vyjádření.

puz ptd mha

Zdroj: ČTK

Ilistrační foto: pixabay

11. červen 2024
 

Řím 7. června (ČTK) - Světové ceny potravin se v květnu třetí měsíc za sebou zvýšily. Zdražování obilovin a mléčných výrobků totiž převážilo nad poklesem cen cukru a rostlinných olejů. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v květnu meziměsíčně zvýšil o 0,9 procenta na 120,4 bodu. V meziročním srovnání ale vykazoval pokles o 3,4 procenta. Nacházel se téměř 25 procent pod rekordním maximem, na které se vyšplhal předloni v březnu v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Index cen obilovin se v květnu meziměsíčně zvýšil o 6,3 procenta, zejména kvůli růstu vývozních cen pšenice v důsledku sílících obav o sklizeň v klíčových regionech. V květnu podle FAO zdražily rovněž mléčné výrobky, jejichž cenový index se zvýšil o 1,8 procenta.

Index cen cukru se v květnu naopak o 7,5 procenta propadl, zejména kvůli příznivému začátku nové sklizňové sezony v Brazílii. Rostlinné oleje podle údajů FAO zlevnily o 2,4 procenta, zatímco ceny masa se snížily pouze o 0,2 procenta.

FAO dnes rovněž předpověděla, že celosvětová produkce obilovin se v nynější sezoně, která skončí tento měsíc, zvýší o 1,2 procenta na rekordních 2,847 miliardy tun. V příští sezoně pak počítá s nepatrným poklesem produkce, a to na 2,846 miliardy tun.

pmh spr

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

11. červen 2024

Brusel 9. června (ČTK/Bloomberg) - Lahve s pivem zdobené pěti olympijskými kruhy již v rámci příprav na letní hry v Paříži sjíždějí z výrobní linky v belgickém pivovaru Anheuser-Busch InBev. Od posledních letních olympijských her ve francouzském hlavním městě uplynulo 100 let a město chce zanechat svoji stopu poté, co se předchozí olympijské hry v Tokiu kvůli pandemii nemoci covid-19 konaly prakticky na prázdných stadionech. A nyní poprvé v historii bude mít událost, která představuje vrchol lidských sportovních úspěchů, na úrovni celosvětového partnerství pivního sponzora. Oficiálním pivem her ale bude Corona Cero, která neobsahuje alkohol, píše agentura Bloomberg.

Největší světový pivovar se rozhodl propagovat mezi miliardami sportovních fanoušků výrobek s nulovým obsahem alkoholu, který byl v Evropě uveden na trh teprve před dvěma roky. AB InBev doufá, že využije hry v Paříži, které by se podle očekávání měly stát jednou z největších marketingových událostí, jakou kdy olympijské hry zažily, ke zlepšení své pozice v jediné části světového pivního průmyslu, která skutečně roste.

Trh s nealkoholickým pivem má odhadovanou hodnotou 13 miliard USD (296 miliard Kč) a stále roste. Značky od Heinekenu po Guinness, a nyní i Corona Cero, se snaží oslovit skupinu spotřebitelů, kteří dbají na své zdraví, a doufají, že se jim podaří vytáhnout peníze z jejich peněženek. V této skupině jsou mladí i starší, kteří se chtějí vymanit z kultury alkoholu.

Sládci pracují na recepturách, které se snaží zkopírovat chuť a strukturu skutečného piva. Heineken, Guinness a Budweiser jsou nyní k dispozici bez alkoholu a na tento trh se nyní zaměřují i stovky malých pivovarů a novějších značek.

Pro generálního ředitele firmy AB InBev Michela Doukerise je to jednoduché: "Spotřebitel se změnil."

Nealkoholické pivo, nebo pivo s obsahem alkoholu méně než 0,5 procenta, je jen malou částí trhu. Podle GlobalData Plc. se ročně uvaří 31,4 milionu hektolitrů nealkoholického piva, což je zlomek ve srovnání s alkoholickým pivem, kterého se uvaří 1,93 miliardy hektolitrů. Od roku 2018 však roční tempo růstu prodeje nealkoholického piva činí v průměru 3,6 procenta, zatímco u alkoholického jen 0,3 procenta. V USA nyní tvrdí, že pije pivo, 62 procent lidí ve věku 18 až 34 let, zatímco na počátku tisíciletí to bylo 72 procent, ukazují údaje analytické firmy Gallup. To jsou čísla, která firmy nemohou ignorovat.

Sportovní akce se často stávají místem propagace piv s nula procenty alkoholu, upozornila analytička výzkumné firmy IWSR Susie Goldspinková. Pro pivní společnosti to má širší přínos. Jejich bezalkoholové verze mají často stejný název a označení jako původní pivo. Tyto akce tak zvyšují povědomí o značce a umožňují firmám obcházet stále přísnější omezení reklamy na alkohol.

Olympijské hry jsou součástí trendu propagace piv s nulovým obsahem alkoholu prostřednictvím sportu. Tato piva propagují třeba Heineken ve Formuli 1 či firma Diageo na ragbyovém turnaji Six Nations propagovala Guinness. Firma Carlsberg loni rozdala 400.000 plechovek francouzského nealkoholického piva Tourtel Twist na cyklistickém závodě Tour de France. A chystá se s ním i na pařížskou olympiádu jako oficiální pivo Paříže a Francie.

Americká firma Athletic Brewing, která prodává jen nealkoholické nápoje, říká, že sponzorování olympiády prospívá celé kategorii. "Někdy k tomu, abyste pohnuli s věcí, potřebujete větší hráče, kteří vám pomohou zvýšit povědomí," říká spoluzakladatel firmy John Walker.

Pro nápojové společnosti je naléhavě nutné držet krok s měnícími se trendy, které se již ukázaly jako smrtící pro mnoho podniků. Za poslední desetiletí zavřelo v Británii více než 7000 barů, uvádí Britský svaz pivovarů a hospod. Svoji roli v tom měly cla na alkohol, nájemné, náklady a regulace, ale také měnící se zvyky konzumentů.

Podle GlobalData je jedničkou na globálním trhu s nealkoholickými pivy Heineken 0.0. Dalšími velkými značkami jsou japonská Suntory All-Free a Brahma 0,0 procent vlastněná AB InBev.

V nejstarším nepřetržitě fungujícím pivovaru v Německu se nealkoholická piva vyrábějí od počátku 90. let minulého století. V roce 2020 díky rostoucí poptávce bavorský Weihenstephan více než zdvojnásobil kapacitu výroby nealkoholického piva a dnes jeho nealkoholické pšeničné pivo tvoří téměř deset procent prodeje a je třetím nejprodávanějším produktem.

Nicméně veškerá propagace po celém světě by byla k ničemu, pokud toto pivo nebude dobré. Donedávna byla chuť nealkoholického piva ve srovnání s originálem nevalná a konzumenti s ním nebyli spokojeni. Pivovary řešily technickou hádanku: jak dosáhnout hloubky chuti bez alkoholu? Zastaví tvorbu alkoholu v pivu během procesu kvašení, nebo ho odstraní až po uvaření plné verze? Podle předsedy správní rady Boston Beer Company Jima Kocha se chuťový průlom podařil až v posledních letech, kdy pivovary přišly na proces nízkoteplotní destilace.

Pivo Heineken 0.0 se vyrábí z vody, ječného sladu, chmelových extraktů a kvasnic, tedy ze stejných surovin, které se používají při výrobě alkoholického piva Heineken. Alkohol je následně odstraněn pomocí vakuové destilace. Poté jsou do něj opět přimíchány přírodní příchutě a aromata, aby se chuť více přiblížila originálu.

"Několik let jsem odmítal začít vývoj piva Heineken 0.0," řekl hlavní sládek společnosti Heineken Willem van Waesberghe. "Protože jsem nikdy neochutnal žádné dobré," dodal.

AB InBev se chystá brzy představit podrobnosti své kampaně, od níž si slibuje urychlení růstu prodeje nealkoholického piva.

Dalším krokem bude dostat nealkoholické pivo na čep, což by mělo zvýšit objem prodeje v barech a učinit tento nápoj společensky přijatelnějším. Je to technická výzva a pivovary na jejím řešení pracují.

"Je to jako s růžovým vínem, na jihu Francie je vždycky lepší než doma," říká van Waesberghe. "A v baru máte rádi čepované, dává vám to dojem autenticity," dodává.

irl jrm

Zdroj: ČTK, Bloomberg

Ilustrační foto: pixabay

11. červen 2024
 

Praha 10. června (ČTK) - Prezident Agrární komory Jan Doležal ocenil, že mandát v Evropském parlamentu obhájili tři stávající členové parlamentního Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova, tedy Martin Hlaváček (nestraník za ANO), Ivan David (SPD) a Veronika Vrecionová (ODS). Doležal to dnes uvedl na dotaz ČTK. Pomohou podle něj v EU hájit zájmy zemědělců. Označil to za významný posun proti volebnímu období mezi lety 2014 a 2019, kdy Česko nemělo ve výboru žádného stálého člena. Přesto Doležal nevyloučil další evropské zemědělské protesty, podobně jako agrární analytik Petr Havel, který nové složení Evropského parlamentu vnímá spíše negativně.

"Z pohledu obhajoby zájmů zemědělců hodnotíme pozitivně skutečnost, že svůj mandát obhájili hned tři stávající členové výboru pro zemědělství a venkov," uvedl Doležal. Znovuzvolení europoslanci podle něj napomohli v evropském zemědělském výboru odvrátit několik ambiciózních, ale v praxi nerealizovatelných nápadů Evropské komise. "A proto je dobře, že se tato zkušenost přenáší i do stávajícího období," řekl.

Havel naopak nové složení Parlamentu vnímá spíše negativně. "Bude složitější dohoda na řadě opatření, a to proto, že mnohé ze stran a poslanců nového EP mají až příliš odstředivé tendence," řekl Havel ČTK. Analytik také předpokládá, že ubudou tlaky na zavedení Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), zpomalí se zavádění některých opatření na ochranu přírody a že nově zvolení poslanci prosadí větší ochranu evropských zemědělců před dovozy levnější produkce ze třetích zemí.

Analytik se s Doležalem shodl na tom, že další evropské protesty zemědělců nejsou ani po zvolení nových europoslanců vyloučené. Havel si nemyslí, že nové složení Parlamentu uspokojivě splní všechny požadavky zemědělců, na určitou dobu by ale podle něj mohly demonstrace ustat. "Nová evropská reprezentace bude potřebovat nějaký čas, než případné změny navrhne a prosadí, a to by měli představitelé zemědělců akceptovat," uvedl. Doležal řekl, že pokud budou z EU přicházet další regulace, nevylučuje další protesty zemědělců napříč EU.

Zemědělský svaz (ZS ČR) jako apolitická organizace zvolené europoslance nekomentoval, v novém volebním období ale očekává větší spolupráci mezi zemědělským výborem a výborem pro životní prostředí. Předseda ZS ČR Martin Pýcha také uvedl, že by nové složení Evropského parlamentu mělo více zohledňovat specifika ekonomik a podmínek v jednotlivých zemích, aby se dále neprohlubovaly nerovností mezi zemědělci v členských státech.

Proti nízkým výdělkům, byrokracii či rostoucím nákladům demonstrovali farmáři v Bruselu naposledy 4. června, dorazilo asi 1200 protestujících a 500 traktorů. Původně měli ve stejný den demonstrovat i čeští zemědělci, protesty v Praze ale nakonec zrušili a dali přednost jednání.

Zdroj: ČTK 

Ilustrační foto: pixabay

11. červen 2024
 

Praha 11. června 2024 (PROTEXT) - Klamání spotřebitele vystřídalo jeho strašení s cílem vydělat na reklamě. Na různých pochybných webech, které připomínají standardní zpravodajské portály, se objevují nepravdivé informace a závažná tvrzení.

Nedávno se objevil hoax o údajném dovozu „otráveného“ a „prudce závadného“ masa do České republiky. Jedná se o lež. Faktem je, že na harmonizovaný trh EU lze dovážet pouze maso od importérů, kteří splnili přísné podmínky, tedy prošli přes síto vícenásobných kontrol, certifikací a povolení. Týká se to i dovozu ze třetích zemí, tedy například i dovozu z Ukrajiny. Každé čerstvé zboží, které překročí hranice EU, je zkontrolováno příslušnou celní správou a veterináři.

„Cílem těchto hoaxů není varovat spotřebitele, ale kromě škody i získávat kliknutí a vydělávat na online reklamě,“ komentuje situaci retailový analytik Tibor Tabery ze slovenské agentury MEDIAN Store a dodává: „Samotné řetězce si dodavatele pravidelně prověřují přímo v jejich zpracovatelských podnicích. A to velmi přísně. Reputace těchto dodavatelů je obecně opravdu vysoká.“

Selhání úřadů nebo kontrol, které by benevolentně pouštěly na trh „otrávené potraviny“, je také lež. V roce 2023 například veterináři ze Státní veterinární a potravinové správy SR odebrali 22 úředních vzorků drůbežího masa původem z Ukrajiny, které byly podrobeny laboratorním vyšetřením. Všechny vzorky vyhověly požadavkům platné legislativy. Z celkových 540 vzorků masa drůbeže a králíků odebraných za rok 2023, jen tři vzorky nevyhověly mikrobiologickým požadavkům, přičemž všechny byly z Polska.

Legislativa v případě výskytu závadné potraviny přikazuje řetězcům i dodavatelům, aby urychleně stáhli výrobek z trhu, varovali a informovali spotřebitele, aby výrobek dané šarže nekonzumovali. Například na sklonku roku 2023 tak známý řetězec hypermarketů stahoval na Slovensku balení mletého krůtího masa pocházejícího z Maďarska. Ve vzorku masa byla potvrzena přítomnost bakterie Salmonella. Staženou šarži nelze koupit. Salmonella je rod bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Faktem je, že to není jed ani žádná chemikálie. Existuje přes 2200! druhů salmonely, přičemž u lidí vyvolávají trávicí infekce pouze 4 z nich.

Ověřujte si fakta a nevěřte hoaxem. Upozorňuje na to i Ministerstvo vnitra Slovenské republiky nebo stránka hoaxyapodvody.sk. Hoaxy obvykle šíří weby, které se prohlašují za „nezávislé zpravodajství“ nebo „občanská média“. Přitom jde o stránky s neznámými majiteli as netransparentním financováním. Jejich cíle nejsou ušlechtilé a nejde jim ani o zdraví lidí. Chtějí jen prostřednictvím lákavých nebo varovných titulků získávat kliknutí a vydělávat na online reklamě.

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

11. červen 2024

Ochranná známka bývá zpravidla jednou z nejcennějších aktiv každého podniku. V podstatě je to symbol, slovo nebo kombinace obou, která identifikuje produkty nebo služby jednoho podniku a odlišuje je od těch ostatních na trhu. Registrace ochranné známky dává jejímu držiteli exkluzivní právo používat ochrannou známku v obchodních vztazích v rámci země, kde je registrována a její právní ochrana je velice silná. Pokud je určité označení výrobků či služeb chráněno ochrannou známkou, neznamená to ale automaticky, že nemůžete danou ochrannou známku užívat v rámci svého podnikání. Je však třeba dodržet určitá pravidla jejího užívání, tak aby toto užívání bylo v souladu se zákonem.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay