29. květen 2025

Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Stávající bezcelní režim, který umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez jakýchkoli celních poplatků, ohrožuje jejich podnikání. Negativním důsledkem bylo například letošní uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou na jižní Moravě, kde jednou z příčin ukončení výroby byly i levné dovozy z Ukrajiny.

Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR jednotně usilují, aby se obchodní režim s Kyjevem vrátil k podobě platné před únorem 2022, tedy před vojenskou invazí Ruska na Ukrajinu a byl obnoven celní režim. V tomto postoji plně podporují již existující iniciativu svých kolegů ze Slovenska, Polska, Francie a dalších členských států EU, kde čelí obdobným problémům.

Zemědělci v minulosti opakovaně upozorňovali například na problematiku nadměrného dovozu ukrajinského obilí do Evropy, který představoval významnou zátěž pro tuzemský trh a vedl k propadu výkupních cen této komodity.

„Česká republika je i kvůli propadu živočišné výroby, ke kterému došlo v minulosti vlivem nerovných podmínek na jednotném trhu EU, sama vývozcem obilovin a nepotřebuje proto zemědělskou produkci z Ukrajiny dovážet. Navíc nechápeme, proč jsou našim zemědělcům neustále kladeny další a další povinnosti a jsou fakticky nuceni k neprodukci, zatímco se otevírají dveře produkci ze zemí, kde rozhodně tak přísné standardy neplatí. Ukrajinská zemědělská produkce by dlouhodobě měla směřovat k tradičním odběratelům mimo EU, nikoliv na naše trhy na úkor místních podnikatelů. Je načase, aby si Evropská unie uvědomila, že pomáhat může jen ten, kdo je v silné pozici a sám pomoc nepotřebuje,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Potravinářská komora ČR zase dlouhodobě upozorňuje na problematické dovozy levného kuřecího masa a cukru, které rovněž deformují domácí trh. Důkazem těchto obav je i letošní zavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, kde k ukončení výroby přispěly mimo jiné právě levné dovozy z Ukrajiny.

Konkrétní dopady už vidíme, například letošní zavření cukrovaru v Hrušovanech, k čemuž výrazně přispěly levné dovozy z Ukrajiny. Podobné obavy máme i u kuřecího masa, kde neregulované dovozy mohou ohrozit domácí chovatele drůbeže. Ukrajině je potřeba v konfliktu s Ruskem pomáhat, ale je pro nás nepřijatelné, aby podpora Ukrajiny vedla k likvidaci našich vlastních podniků, k růstu nezaměstnanosti a k ohrožení naší potravinové soběstačnosti," uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Obě komory upozorňují, že producenti na Ukrajině navíc nepodléhají přísným výrobním a environmentálním standardům, jaké jsou vyžadovány v zemích Evropské unie. Tato nerovnost v pravidlech pak vytváří neférové konkurenční prostředí na evropském trhu.

Bezcelní režim v obchodování s Ukrajinou měl původně být dočasným řešením, ze kterého se však staly roky trvající výjimky. Platnost bezcelních opatření se týká široké škály komodit, například pšenice, kuřecího masa, cukru, medu, kukuřice, řepky nebo slunečnice.

Obě komory jsou přesvědčené, že v tuto chvíli je nezbytné najít smysluplné a udržitelné řešení obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Zároveň se už nesmí jednat o politické rozhodnutí, ale je třeba vzít v úvahu i ekonomické aspekty a dopad na evropské zemědělce a potravináře včetně českých. V žádném případě už nesmí dojít k dalšímu křivení trhu a poškozování domácích producentů kvalitních potravin.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

28. květen 2025

Vídeňský startup Revo Foods představil potraviny z mykoproteinu, bílkoviny, která se vyrábí z hub pěstovaných v obřích fermentorech. Pomocí 3D tisku ji pak upravuje do podoby ryb či chobotnic. Nově jsou tyto výrobky k dostání i v Česku.

Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR, říká, že koncept výroby imitace masa z mykoproteinu lze považovat za technologicky zajímavý a vědecky podložený. „Výrobky založené na fermentaci hub se však mohou jevit jako umělé a spotřebitelsky odtažité. Z pohledu českého trhu je navíc perspektiva širšího uplatnění zatím omezená. Spotřebitelé v Česku se obecně vyznačují zdrženlivostí vůči netradičním potravinám a náhražkám,“ zmiňuje Zemánek.

„Optimisticky však lze konstatovat, že s rostoucím zájmem o udržitelnost může tento typ produktu oslovit užší, environmentálně orientovanou cílovou skupinu,“ naznačuje Zemánek. Dodává, že rostlinné alternativy masa mají na českém trhu omezený, byť mírně rostoucí podíl, převážná většina jejich spotřeby se ovšem koncentruje do několika městských regionů a věkově mladších skupin konzumentů.

Dále zde: https://www.ecoista.cz/losos-z-hub-rakouska-firma-vyrabi-rybi-speciality-3d-tiskem/

28. květen 2025

V německých supermarketech vypukla cenová válka. Lidl, Aldi, Rewe, Penny & Co. po letech zdražování snižují ceny u stovek produktů. Jejich spektrum je široké, od baget přes brambůrky, těstoviny, limonády, sladkosti, víno až po cukr. Ceny u některých produktů se snižují až o 35 procent, upozorňuje deník Berliner Morgenpost. České pobočky supermarketů se zlevňovat nechystají. Opět mluví o „specifickém trhu“.

O tématu tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-konkurence-zafungovala-supermarkety-v-nemecku-zlevnuji-o-sto-sest-a-v-cesku-nic-40522918

27. květen 2025

Do českých obchodů přichází změna. Od 1. září si budete moci koupit vajíčka nebo majonézu mimo chladicí boxy kdekoliv na ploše prodejny. Novela, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, totiž umožní skladovat vajíčka v prostorách s teplotou do 24 stupňů Celsia. Do teď to bylo 18 stupňů.

"Když se vejce snese, jde do takzvané třídírny, odkud směřuje na pulty obchodů. Zde je potřeba zdůraznit, aby nebyl porušen ten teplotní řetězec v celé výrobní vertikále," poznamenal mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více informací zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/614796-do-obchodu-prichazi-zmena-vejce-uz-nebudou-muset-byt-v-chladicich-boxech

26. květen 2025

Tuzemští obchodníci se připravují na novinku. Vejce se nově budou moci prodávat i mimo chladící boxy - třeba u pokladen. Novela vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, totiž umožňuje skladovat vejce v prostorách s maximální teplotou do 24 stupňů Celsia. To je o šest více než v současnosti. Na stejnou teplotu je budou moci skladovat i dodavatelé a producenti. Zatímco obchodníci chystané uvolnění pravidel vítají, drůbežáři by uvítali úplné zrušení teplotní hranice po vzoru ostatních evropských států.

Kromě vajec bude moci mimo chladničky prodejci umístit také majonézy. Novela vyhlášky posouvá hranici maximální teploty ze současných 15 stupňů Celsia na 24 stupňů Celsia.

Ne všechny majonézy ale budou moci být mimo chladící boxy. „Na trhu budou k dostání dvě varianty majonéz: ty, které vyžadují skladování v chladu, a ty, které je možné uchovávat při pokojové teplotě. Podmínky skladování budou vždy zřetelně uvedeny na obalu každého výrobku. Tato změna, která je teprve ve schvalovacím procesu, znamená rozšíření možností pro každého, kdo si bude chtít majonézu koupit. Ať už preferuje tradiční chlazenou variantu, nebo ocení praktičnost majonézy, kterou může mít ve spíži. Výběr bude na každém spotřebiteli,“ dodal mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Dále tady: https://www.denik.cz/ekonomika/vajicka-a-majoneza-uz-nebudou-muset-byt-jen-v-lednici-povoli-to-zmena-zakona.html

26. květen 2025

Obchodníci se od papírových letáků a plastových kartiček přesouvají k mobilním aplikacím. V nich se přihlásíte k věrnostním programům, které nabízejí slevy, výhody nebo sběr věrnostních bodů. Výměnou za to však po uživatelích požadují osobní informace - jméno, bydliště, datum narození nebo telefonní číslo.

V čem je háček? „Každý známe rčení ‚nechci slevu zadarmo‘. Supermarkety pro využití slevových programů požadují naše osobní informace, tedy informace o tom, kde bydlíme, jak se jmenujeme, kdy jsme se narodili a třeba náš mobil nebo e-mail,“ vysvětluje Jan Cibulka.

Podle redaktorů Antiviru tyto informace obchodníci používají ke sledování nákupů zákazníků v čase. „Podle toho nám přizpůsobují různé slevové akce. Tyto informace jim také pomáhají lépe plánovat zásobování prodejen zbožím,“ říká Magdoňová.

Více zde: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/za-slevy-zaplatite-ztratou-soukromi-obchodnici-sbiraji-udaje-o-vasich-nakupech-a_2505261806_ntu

25. květen 2025

Oproti loňsku si za některé základní potraviny připlatíme. A nejde jen o cenový růst, který by se dal přičíst na vrub inflaci. Týká se to především másla, mléka nebo vajec, která zdražila meziročně i o několik desítek procent. Jaké jsou důvody růstu cen těchto potravin?

Může za to zejména ptačí chřipka a vybíjení chovů. Na trhu proto není dostatek vajec a jejich cena roste. Významné je také zdražení másla o 22 procent. Důvod můžeme hledat zejména u stále dražšího mléka, které je hlavní surovinou pro výrobu másla. Cena surového mléka roste, jak se po celé Evropě omezují chovy dojnic.

Potravináři každopádně nad dalším zdražováním uvažují. Uvedla to například prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Pokud rostou náklady, tak se to musí projevit na ceně výrobku. Je třeba počítat s tím, že nedojde ke skokovému zdražení z měsíce na měsíc. Když totiž chcete zdražit produkt, tak musíte vyjednávat s obchodními řetězci. Vědět to musí tři měsíce dopředu,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Večeřová.

Dále: https://cnn.iprima.cz/prehledne-zdrazovani-zakladnich-potravin-nekonci-priplatime-si-za-vejce-maslo-nebo-mleko-475265

24. květen 2025

Dodávky důležitých zemědělských surovin do Evropy jsou kvůli enviromentálním hrozbám v ohrožení. Odborníci varují zejména před čokoládovou krizí, kterou do budoucna může způsobit nedostatek kakaa. Afričtí pěstitelé totiž nejsou připraveni na důsledky probíhajících klimatických změn a úbytek biodiverzity.

Nová zpráva analytiků společnosti Foresight Transitions říká, že více než dvě třetiny kávy, sóji, rýže, pšenice a kukuřice dovezené do Evropské unie v roce 2023 pocházely ze zemí, které nejsou připraveny čelit dopadům klimatických změn. Nejhorší situace ale panuje u kakaa, píše portál The Guardian.

Více informací zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/kakao-ceny-afriky-dovoz-klimaticke-zmeny-dopady-kava-klima.A250522_122902_eko-zahranicni_jla

 

24. květen 2025

Dubnový růst cen zemědělských výrobců spolu se zvyšováním cen v potravinářském průmyslu bude podle analytiků znamenat další zdražování potravin v obchodech. Ceny zemědělských výrobců proti březnu vzrostly o 3,2 procenta, meziročně byly vyšší o 15,7 procenta.

Hlavní ekonom Investiky Vít Hradil upozornil, že ceny rostou i v potravinářském průmyslu. „Ceny v potravinářském sektoru meziměsíčně stouply o výrazných 0,7 procenta a ve spojení s inflací v zemědělství předznamenávají pravděpodobný tlak na zdražování potravin pro spotřebitele,“ řekl.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ceny-v-zemedelstvi-rostou-potraviny-zdrazi-40521904

23. květen 2025

O 60 milionů více než předloni uložila v minulém roce na pokutách Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ačkoliv je počet kontrol každoročně podobný, podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy roste výše sankcí při opakovaných pochybeních u stejných provozovatelů.

Inspekce provedla loni přes 50 tisíc vstupů. Kontroly provádí s cílem ochrany zdraví a zájmů spotřebitelů. Většina v počtu přes 31 tisíc vstupů se týkala provozoven maloobchodního prodeje, přes 14 tisíc provozoven společného stravování, téměř 12 tisíc výroby potravin a další kontroly se týkaly velkoskladů, prvovýroby a ostatních míst jako například přeprava nebo internetový prodej.

Z hlediska země původu inspekce loni zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z takzvaných třetích zemí. Naopak nejmenší podíl vzorků byl u tuzemských výrobců, což je ale obdobné jako v minulých letech.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-potravinarska-inspekce-loni-ulozila-pokuty-za-190-milionu-je-to-nejvice-v-historii-40522485

22. květen 2025

Zaměstnavatele a agentury práce čeká od června nová povinnost a extra výdaje – budou muset dohodářům a brigádníkům u většiny krátkodobých prací zajistit a uhradit vstupní zdravotní prohlídku. Novinku omylem přinesla takzvaná flexinovela zákoníku práce. Ta přitom měla zaměstnavatelům naopak zaměstnávání lidí zjednodušit.

Je to zároveň paradoxně téměř dva roky, co u kategorie bezrizikových prací ministerstvo zdravotnictví zdravotní prohlídky zrušilo – týkalo se to těch opakovaných, pravidelných. A slíbilo, že zruší i vstupní. Jenže zákon se nepovedl – povinnost se naopak rozšiřuje o brigádníky a dohodáře.

Dále tady: https://archiv.hn.cz/c1-67738440-firmy-musi-brigadnikum-platit-zdravotni-prohlidky-chyba-rika-ministerstvo-vcas-ji-ale-napravit-nestihne

21. květen 2025

Výrobci potravin budou od července platit vyšší poplatky za recyklaci obalů. Zákonodárci sice chtěli zvýšení poplatků zabrzdit, Sněmovna to ale včas nestihla. Kritizují to potravináři i obchodníci. Ekonomové ale upozorňují, že odpovídající zdražení potravin kvůli obalům bude maximálně o desetiny procenta.

„Nejvýrazněji se zvýšení poplatků za obaly pravděpodobně promítne do cen lehkých či objemných výrobků, jako jsou například cereálie, dále u tekutých potravin balených v PET lahvích či nápojových kartonech,“ řekl Novinkám mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Zdražení se projeví třeba také u balených masných výrobků nebo sýrů.

„Ačkoliv obal představuje jen jednu z mnoha položek v celkové ceně potraviny, lze orientačně předpokládat, že zdražení poplatků za obaly by se mohlo projevit navýšením konečných cen v řádu desetin až několika procent,“ dodal Zemánek.

Další informace tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-potravinari-kritizuji-zvyseni-poplatku-za-obaly-40522109

21. květen 2025

Potraviny by mohly zdražit kvůli nečekané položce - obalům. Potravinářská komora, společně s Agrární komorou a Svazem obchodního ruchu varují, že navýšení rezervy autorizované obalové společnosti EKO-KOM povede k celkovému navýšení nákladů na obaly, které se projeví i u zákazníků.

„Už dávno není čas otálet, situace je kritická. Potravináři dostali dopisy, že se jim od července zvedají poplatky za obaly až o 13 %. Pro nemalou část podniků tato situace znamená milionové navýšení nákladů, což podkopává jejich konkurenceschopnost vůči zahraničním firmám, které nejsou vystaveny takto náhlým změnám,“ varuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Dále zde: https://www.echo24.cz/a/HPgBV/zpravy-domov-potravinari-zemedelci-zdrazeni-potravin-kvuli-obalum

21. květen 2025

Zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků vyzývají zákonodárce, aby co nejdříve schválili návrh zákona, který má snížit finanční rezervu autorizované obalové společnosti EKO-KOM z 50 % na původních 25 % ročních nákladů. V opačném případě budou muset výrobci od července zbytečně platit vyšší poplatky za obalové materiály, do nichž balí své produkty. Tyto zvýšené náklady se následně promítnou do vyšších cen potravin.

Příčinou současného stavu je již dříve schválená legislativa, která zcela zbytečně zvýšila povinnou finanční rezervu autorizované obalové společnosti EKO-KOM na 50 % ročních nákladů. Vstoupit v platnost má právě od července, pokud zákonodárci neschválí novou změnu zákona navracející poplatky na původní nižší úroveň.

Tři nevládní organizace – Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR – společně vyjadřují zásadní znepokojení nad vleklým stavem projednávání vládní novely zákona o obalech v Poslanecké sněmovně. Vyzývají proto zákonodárce k urychlenému schválení novely zákona, která má vrátit poplatky za obaly na původní úroveň, jinak od července hrozí zdražení potravin. I přes aktivní přístup některých poslanců, kteří předkládají své vlastní návrhy, zůstává sněmovna pasivní a nevyvíjí žádnou snahu zařadit projednávání novely na program jednání, i když je široká odborná shoda na tom, že navýšení finanční rezervy není potřeba.

„Zavedení poplatků za obaly představuje problém i pro zemědělce, kteří dodávají své kvalitní regionální produkty přímo k zákazníkům a chtějí tak činit i nadále a ve větší míře. Pokud budou nuceni promítnout tyto další náklady do cen, spotřebitele tím mohou od koupě odradit. To by nejvíce poškodilo malé a střední farmy, ale i samotné spotřebitele, kteří o lokální potraviny stojí,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Potravinářská komora dodává, že k již tak narůstajícím poplatkům za obaly v minulých letech se přidá další – a tentokrát zcela zbytečné – zvýšení. Mezi lety 2020 a 2024 se například u cukrovarů zvýšil poplatek za tunu papíru z 2 586 Kč na skoro dvojnásobek. U kombinovaných materiálů stál poplatek EKO-KOM na začátku období 6 346 Kč za tunu, loni pak už 22 488 Kč.

Graf 1

„Už dávno není čas otálet, situace je kritická. Potravináři dostali dopisy, že se jim od července zvedají poplatky za obaly až o 13 %. Pro nemalou část podniků tato situace znamená milionové navýšení nákladů, což podkopává jejich konkurenceschopnost vůči zahraničním firmám, které nejsou vystaveny takto náhlým změnám,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravinářská komora již dva roky soustavně upozorňuje na kritickou potřebu řešení. Naposledy adresovala svůj apel na začátku března premiéru Petru Fialovi a klíčovým ministrům. Minulý týden se obrátila i na vedení Poslanecké sněmovny s žádostí o urychlené zařazení tématu na program jednání.

Na potřebě rychlé legislativní změny je přitom široká shoda všech, které nečinnost vlády poškodí. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR varuje, že problematika obalů a souvisejících poplatků se zdaleka netýká pouze potravinářského sektoru.

„Je absurdní, kolik toho politici namluví o cenách potravin, ale neudělají nic pro to, aby zastavili zbytečné navyšování nákladů českých firem. Zbytečné zdražování obalů zdaleka nezasahuje pouze potravinářský sektor. Dotýká se mnoha dalších odvětví, kde je balení výrobků do obalů naprosto běžné, takže nečinnost politiků má mnohem širší ekonomické důsledky, než si možná uvědomují,“ dodal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

20. květen 2025

Jablko údajně od maďarského pěstitele bylo ve skutečnosti z Polska. V Penny Marketu se objevily etikety, z nichž zákazník nepozná pravý původ. Podle zástupců ovocnářů měl prodejce s nejednoznačným označením původu problémy už dříve. Chyba mimo jiné ilustruje, jak levná jablka zbytečně cestují po Evropě.

Na případ upozornila Ovocnářská unie ČR, která ukázala právě na Penny Market. Zatímco cenovka u jablek nabízených minulý měsíc v jedné z pražských prodejen hlásila zemi původu Polsko, na přepravce se skvěla informace o Maďarsku.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-tak-odkud-tedy-jsou-etikety-u-jablka-v-penny-marketu-uvadely-dve-zeme-puvodu-40521263

20. květen 2025

Evropský zemědělský systém budovaný desítky let se zhroutí s plány na spojení všech dotací či pokud klesnou dotace o pětinu. Varují před tím evropské zemědělské organizace při příležitosti konference Evropské komise, která se koná od úterý.

Zemědělci zastoupení v ČR Agrární komorou, svazem, Iniciativou zemědělských a potravinářských podniků a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů se hrozí zatím zvažovaných plánů, podle kterých by mohl klesnout evropský rozpočet na zemědělství o pětinu, přestože inflace a náklady v posledních letech rostly. I kdyby se snížila nominální suma o 20 procent, reálně by tak kvůli inflaci došlo k poklesu až o 50 procent. Naopak požadují, aby se sumy na zemědělství zvedly o 30 procent.

O tématu tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dotace-eu-brusel.A250520_113212_ekonomika_drh

20. květen 2025

České pivovary zažívají po letech útlumu mírné oživení. V roce 2024 vystavily téměř 20,9 milionu hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst o 4,2 procenta. Tahounem růstu byl jak export, tak stále větší obliba nealkoholických piv mezi českými spotřebiteli. Přesto však domácí konzumace klasického alkoholického piva nadále klesá.

Rok 2024 potvrdil rostoucí trend poslední dekády – výrazný nárůst obliby nealkoholického piva a pivních mixů. Jejich výstav přesáhl 1,6 milionu hektolitrů, což je historicky nejvíce. Ve srovnání s rokem 2019 vzrostla jejich výroba o více než polovinu.

Dále zde: https://www.denik.cz/ekonomika/cesi-pivo-hospody-ztraceji-zakazniky-roste-obliba-nealkoholickeho-piva.html

20. květen 2025

Ve světě se formuje koalice velkých firem, které vyrábějí, převážejí a skladují mražené potraviny. Nyní musí teploměr jejich mrazáků ukazovat alespoň -18°C, firmy však tvrdí, že by stačilo -15°C. Znamenalo by to výraznou úsporu emisí i nákladů.

Proto byla v roce 2023 na klimatické konferenci COP28 představena koalice Move to -15°C, která si klade za cíl určit nové globální teplotní normy. Pracovní hypotéza této koalice předpokládá, že změna teploty o tři stupně by mohla mít významný dopad na životní prostředí, aniž by byla ohrožena kvalita a bezpečnost potravin. 

Proč se tedy již dávno legislativa nezměnila na -15°C? Protože ne u všech potravin je to optimální. Stanovení limitní teploty pro hluboce zmrazené potraviny je podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka otázkou kompromisu. „Celá řada potravin by při mražení snesla i vyšší teploty. Zejména potraviny na bázi sacharidů jsou obvykle dobře údržné i při vyšších teplotách. Oproti tomu jiné potraviny jsou na hluboké zmražení více citlivé a ztrácejí rychleji kvalitu,“ vysvětluje Zemánek. V praxi se proto mnohdy mrazí i na nižší teploty, platí to například u bobulovin a tučných ryb.

Teplota -18 stupňů Celsia byla tedy stanovena jako kompromisní hodnota pro usnadnění logistiky a nastavení jednotného systému. „Každý výrobce ví, s jakou teplotou může v distribučním řetězci počítat. Mezi výrobci potravin nepanuje na zvýšení teploty shoda, což je s ohledem na různé typy potravin, které vyrábějí, logické,“ vysvětluje Zemánek.

Dodává, že u některých potravin může být vlivem zvýšení teploty zhoršena jejich skladovatelnost a může docházet k rychlejší ztrátě především senzorických vlastností. Tedy teplota -15 stupňů Celsia je dostačující, ale v některých případech může být na úkor kvality, a především trvanlivosti. „Nepředpokládá se, že by byla ohrožena bezpečnost takto mražených potravin. U některých potravin ale může dojít ke zkrácení doby trvanlivosti až o 30 %,“ udává Zemánek.

Podle Potravinářské komory ČR zvýšení teploty v mrazácích sice znamená finanční a také energetickou úsporu. Ovšem rovnice hledání vyrovnanosti environmentálních a ekonomických zájmů má vždy dvě strany. Firmy se podle Zemánka snaží najít cíle pro úspory emisí u svých činností a cílí proto i na snižování energetické náročnosti.

„Při globální dopravě však podstatnější roli hraje samotný objem mezinárodního transportu a environmentální dopady globální dopravy. V chladírenství může významnější roli než snížení předepsané teploty sehrát snížení transportovaného množství mražených potravin nebo vyloučení používání chladících plynů s vysokým GWP (Global Warming Potencial je koeficient chladiva, tedy jaký má daný plyn vliv na globální oteplování, pozn. red.), které sice EU omezuje, avšak v mezinárodní přepravě se stále hojně využívají. Tato opatření představují významnější finanční náklady,“ upozorňuje Zemánek. Zvýšení předepsané teploty je tak řešením s menším environmentálním, avšak pozitivním ekonomickým dopadem. „Je tedy logicky první volbou mnoha společností,“ podotýká Zemánek.

K tématu zde: https://www.ecoista.cz/o-tri-stupne-teplejsi-mrazaky-to-by-mohlo-prinest-prekvapive-velke-uspory-emisi/

19. květen 2025

Potravinářům se od července zvýší náklady na obaly o 13 procent. Dalo by se říci, že jde o drobné, na straně nákladů na každou plastovou lahev minerálky, která váží kolem 40 gramů, činí zvýšení několik haléřů. Na druhou stranu pro výrobce půjde nakonec o miliony korun. Navíc se při zvyšování výrobních nákladů spotřebitelská cena často vzroste mnohem více než samotné náklady.

Hlavní ale je, že nic podobného po ČR nikdo nechtěl, změna je vyvolaná tím, že společnost EKO-KOM si musí zvýšit svou finanční rezervu podle zákona zroku 2020 na dvojnásobek, nyní končí přechodné období.

Pro potravináře to bude znamenat zvýšení nákladů o miliony korun, říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. „Což je staví do nevýhodné pozice vůči zahraniční konkurenci, která takovýmto výkyvům nemusí čelit. Negativním důsledkem může být i to, že pokud regionální producenti a zpracovatelé tyto náklady promítnou do cen, spotřebitelé se od jejich produktů odvrátí,“ říká Zemánek.

Komora na problém upozornila už před dvěma měsíci. „Apelujeme na premiéra i celou vládu, aby alespoň tento paragraf o snížení povinné rezervy nechali schválit ve zrychleném režimu. Pozměňovací návrhy tohoto typu již byly ze strany koalice i opozice podány, ale bohužel zatím nevidíme žádný výsledek,“ dodal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/obaly-zdrazovani-potraviny-zakon-naklady-vlada.A250518_183153_ekonomika_stud

18. květen 2025

Ve dnech, kdy je čtvrtina republiky zasažena extrémním suchem, přicházejí tuzemští vědci s recepty, jak se výkyvům počasí přizpůsobit, aby Česko neselhávalo v produkci potravin. Ve spolupráci s byznysem tedy probíhá nový způsob pěstování sladovnického ječmene nebo vývoj křemíkové oázy, která má chránit kořeny rostlin.

Další informace k tématu zde: https://www.e15.cz/byznys/sucho-nici-urodu-cesti-vedci-s-byznysem-zkouseji-kremikovy-gel-i-novy-jecmen-1424526

17. květen 2025

Druhá největší výstava pro zahrádkáře a kutily Hobby se koná od čtvrtka na českobudějovickém výstavišti. Lidé z jihu Čech mohou vidět na tři stovky vystavovatelů, ochutnat jihočeské dobroty nebo si jen tak užívat doprovodný program.

Czech Food Expo přilákalo vystavovat přes stovku potravinářů nebo výrobců technologií spojené s potravinářstvím. Obě výstavy trvají do neděle. Návštěvníci mohou sledovat kulinářská show a připravená jídla také ochutnávat. Sobotní jídla byla připravena podle starých šumavských receptů a v neděli se kuchaři zaměří na české a rakouské recepty z období císařství.

Dále zde: https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/hobby-czech-food-expo-ceske-budejovice.html

16. květen 2025

V Česku v poslední době nastává poněkud paradoxní situace. Z Česka se vyváží stále více hovězího masa a drůbeže. Zahraniční odběratelé totiž přeplatí ty české. Maso pak ale v zemi chybí, a tak se musí ve větší míře zase dovážet.

Z Česka mizí stále více a více masa do zahraničí. Zatímco Němci ve velkém vykupují české hovězí, Poláci se zaměřili na tuzemská kuřata. Chybějící maso se tak do Česka nyní musí ve větší míře dovážet.

Důvodem současné změny jsou podle Karla Pilčíka zejména nemoci, které evropské chovy postihly, a s nimi tak spojený nedostatek masa v jednotlivých zemích.

K tématu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-inside-talks-nemoci-zdecimovaly-evropske-chovy-z-ceska-kvuli-tomu-mizi-maso-276673

15. květen 2025

Přes 100 vystavovatelů se představí na národní potravinářské přehlídce Czech Food Expo. Její třetí ročník dnes na Výstavišti v Českých Budějovicích spolu se zástupci státu zahájila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Czech Food Expo je největší potravinářskou výstavou, která zdůrazňuje kvalitu a pestrou nabídku českých potravin. Výstava potrvá do 18. května.

Podle prezidentky Komory Dany Večeřové je českobudějovický veletrh Czech Food Expo, podobně jako tamní legendární agrosalon Země živitelka, významnou příležitostí pro veřejnost, aby se seznámila s vynikajícími produkty tuzemských potravinářů. K vidění a ochutnání bude široká paleta produktů. Představí se mlékaři, pekaři, výrobci masa a uzenin, ale také bio potravin. Každý návštěvník si určitě najde to své.

Veletrh Czech Food Expo také představuje unikátní příležitost pro supermarkety, jak objevit a zařadit do své nabídky kvalitní české produkty, které osloví zákazníky a mohou se vysokou kvalitou odlišit od leckterých konkurenčních výrobků z dovozu. Mnoho českých výrobců nabízí potraviny s jedinečným příběhem, které určitě zaujmou spotřebitele vyžadujícího prvotřídní kvalitu.

„Vidíme obrovský zájem lidí o kvalitní české potraviny. Na veletrhu se často prodejců s nadšením ptají, kde mohou vybrané výrobky běžně koupit. Bylo by fajn, kdyby manažeři supermarketů naslouchali svým zákazníkům a aktivně vyhledávali a zařazovali do nabídky více těchto skvělých tuzemských výrobků. Je to pak výhra pro všechny – spotřebitelé budou spokojení, podpoří se domácí producenti a supermarkety mohou posílit svou image prodejce lokálních potravin,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravinářská komora ČR letos na veletrhu Czech Food Expo přivítá návštěvníky v pavilonu T1, kde oproti loňsku dvojnásobně rozšířila svou expozici. Vybrané firmy zde nabídnou ochutnávky svých kvalitních výrobků označených značkou „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Návštěvníci se budou moci seznámit i s vítězi soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku“.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

15. květen 2025

Špekáčky na ohni chutnají jako prázdniny u babičky, jejich opékání je každoroční rituál, bez kterého si u nás léto dovede představit málokdo. Jak vybrat ty nejlepší a co s nimi, když nevyjde počasí nebo pár kousků zbude?

Abyste si na špekáčcích opravdu pochutnali, věnujte jim pozornost už při výběru. Na pultech obchodů najdete různé buřty, vuřty a jiné uzeniny určené k opékání – nenechte se zmást názvem: jedině špekáčky mají složení garantované vyhláškou a představují záruku určité kvality.

Jak poznat dobrý špekáček?

Podle normy musí špekáček obsahovat minimálně 40 % masa (může být vepřové, hovězí i telecí a nesmí být oddělené strojem) a nejvýše 45 % tuku, ale kvalitnější výrobky mívají poměr ještě příznivější: obsahují obvykle 70–80 % masa a kolem 20 % tuku. Na řezu jsou pak viditelné kostičky špeku, podle kterých dostaly špekáčky své jméno. Dobrým vodítkem při výběru je i označení „Vyrobeno podle české cechovní normy“.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/gastro-spekacky-trikrat-jinak-nalozte-je-jako-utopence-upecte-na-pivu-nebo-pripravte-burtgulas-40521131

14. květen 2025

Přes roční odklad se jako bumerang znovu začíná vracet evropské nařízení o odlesňování. To mělo začít platit už na sklonku loňského roku, kvůli nedostatečné připravenosti však byla účinnost odložena.

Firmy by s tímto nařízením pomalu měly začít počítat. Ale zvýší to administrativní náročnost, přestože Evropská komise (EK) zveřejnila před pár týdny informace o zjednodušení výkazů ohledně toho, zda kvůli aktivitám firem nedochází k tzv. deforestaci. Do pololetí by pak měla zaznít informace, jaká bude kategorizace zemí podle rizika odlesňování.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka bylo roční odložení povinné legislativy krok správným směrem, ale to nestačí. „Komora navrhovala odklad o dva roky, ale není to dostatečné řešení hrozících problémů. Vzhledem k velmi problematickému náběhu provádění nařízení, zejména v malých a středních podnicích a u zemědělských podniků, jsme přesvědčeni, že nejlepší by bylo toto nefunkční nařízení zrušit,“ říká mluvčí.

Podle něj je pak nařízení přes představená zjednodušení stále komplikované. „Jde o ukázkový příklad kontraproduktivní regulace. Místo reálného přínosu k ochraně světových lesů zatíží podniky nesmyslnou administrativou a zvýší jejich náklady, aniž by efektivně zabránilo odlesňování. Jsme přesvědčeni, že toto nařízení je nejen neefektivní, ale i škodlivé pro evropský potravinářský sektor,“ dodal.

Navíc prokazování by se mělo podle regulí dělat pro jednu komoditu několikrát. „Pokud má už Unie mít nějaká pravidla proti odlesňování, tak by se nařízení mělo vztahovat pouze na první uvedení komodity na trh, nikoliv na její veškeré zpracování v dalších stupních potravinového řetězce. Když se z hovězích půlek udělá výsekové maso, tak by podle nás už nemělo mít prohlášení o provedení náležité péče, protože podnik pracuje s komoditou, u které už odlesňování bylo vyloučeno,“ popisuje mluvčí jeden z mnoha případů. Podobně by se pak podle něj mělo postupovat u čokolády – pokud nedošlo k odlesnění u dovozeného kakaového prášku, u čokolády vyrobené na evropské půdě už nejspíš problém nebude.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/deforestace-odlesnovani-zemedelci.A250513_163004_eko-zahranicni_ven

13. květen 2025

Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha si vás dovoluje pozvat na další seminář ze série BEZPEČNÁ VÝŽIVA, tentokrát s názvem Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi, který se uskuteční v úterý 10. června 2025 v prostorách VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6, posluchárna BII.

Seminář je otevřen všem, kteří se zajímají o problematiku chuti a vůně potravin — ať už z pohledu výzkumu, kontroly, legislativy či aplikace v praxi.

Podrobný program semináře naleznete zde: http://www.seminar.vscht.cz/

Registrace: Registrační formulář

13. květen 2025

Zúčastněte se inspirativního workshopu, který se koná ve čtvrtek 22. května 2025. Ponořte se do dynamického světa udržitelného balení a prozkoumejte nejnovější regulační změny a technologický pokrok v evropském kontextu.

Tento workshop se zaměří na průlomová řešení v oblasti materiálů, efektivní způsoby snižování dopadu na životní prostředí a adaptaci na vyvíjející se požadavky moderní výroby. Získáte cenné poznatky o praktických zkušenostech předních odborníků a nahlédnete do budoucích perspektiv tohoto klíčového odvětví v éře udržitelnosti a ekologické transformace.

Další informace o programu.

Registrovat se můžete zde.

12. květen 2025

Termín: 22. 6. 2025 - 26. 6. 2025

Podnikatelskou misi organizuje Hospodářská komora ve spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou (ČISOK).

V rámci programu se počítá s návštěvou konference Cyber Week na Telavivské univerzitě a organizací podnikatelského networkingového setkání ve spolupráci s naším zastupitelským úřadem a místními institucemi. Cyber Week je rozsáhlá mezinárodně uznávaná akce, která patří k nejlepším v oblasti kybernetické bezpečnosti na světě. Nabízí jedinečné setkání odborníků, vedoucích představitelů průmyslu, start-upů, investorů, akademiků, diplomatů a ústavních činitelů.

V případě zájmu se přihlaste do pátku 23. května 2025.

Další informace zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-do-izraele-s-namestkem-ministra-prumyslu-a-obchodu-martinem-frelichem/

Plánujete rozšířit byznys do zahraničí, ale nevíte, jak na to? Tápete v otázkách exportních strategií a hledání obchodních partnerů po celém světě? Zajímají vás příležitosti na zahraničních trzích a místní specifika? Pak byste neměli chybět na největší akci roku - na Konzultacích s ekonomickými diplomaty a zahraničními kancelářemi CzechTrade.

Termín: 26. červen 2025 8:00 - 18:00
Místo konání: Kongresové centrum Praha, vchod 10 ve 3. patře

Každá firma si může sjednat maximálně 7 schůzek se zástupci jednotlivých států/teritorií. Do tohoto počtu se nezapočítávají konzultace u expertních stolů (např. CzechInvest, CzechTrade, EGAP a další).

Registrovat na akci se můžete zde: https://www.spcr.cz/konzultace-s-ekonomickymi-diplomaty-zahranicnimi-kancelaremi-czechtrade-2025

11. květen 2025

Po čtyřech letech stagnace se evropský trh s potravinami v roce 2024 konečně nadechl. Tržby reálně vzrostly, zákazníci pomalu přestávají jen šetřit a obchodníci hledají nové cesty, jak si je udržet. Vyplývá to ze studie společnosti McKinsey & Company a asociace EuroCommerce.

Trh s potravinami v Evropě v roce 2024 poprvé po letech skutečně rostl, a to o 2,4 procenta. A přestože jen lehce překonal inflaci cen potravin (2,3 procenta), znamená to první skutečné oživení od roku 2020. Zákazníci sice dál šetří, ale zároveň začínají být ochotni si za některé věci připlatit. Každý čtvrtý například přešel k dražším produktům. Stejné procento ale zároveň nakupovalo levněji než dřív. Výsledkem je určité vyrovnání trendu, který byl v minulých letech silně orientovaný na šetření.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/retail-obchod-mckinsey-nielsen-pruzkum-zakaznik.A250507_092946_eko-zahranicni_vebe