6. prosinec 2024

Evropská unie dojednala dohodu o volném obchodu s jihoamerickým společenstvím Mercosur, o níž obě strany vyjednávaly přes dvě desetiletí. Uzavření dohody, která vyvolávala protesty zemědělců v řadě evropských zemí, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nesouhlas s paktem kvůli obavám z přílivu levných zemědělských produktů vyjádřily Francie, Itálie a Polsko, kvůli čemuž se očekává obtížné schvalování dohody v Unii. Zemědělská lobby již ohlásila na pondělí do Bruselu nové protesty proti uzavření paktu.

Zmíněné kritické státy se však obávají, že zejména příliv levného hovězího a drůbežího masa, cukru nebo kukuřice způsobí velké ztráty evropským zemědělcům. Paříž proto ohlásila, že se schválení dohody pokusí zablokovat.

Při ratifikaci obchodních dohod je zapotřebí podpora většiny patnácti států, které představují alespoň 65 procent obyvatelstva. Blokační menšina potřebuje nejméně čtyři členské státy. Francie, Itálie a Polsko představují zhruba třetinu populace EU.

Více o tématu zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/eu-a-mercosur-uzavrely-dohodu-o-volnem-obchodu-356011

6. prosinec 2024

Světové ceny potravin byly v listopadu nejvyšší za 19 měsíců. Hlavní příčinou je vysoký růst cen rostlinných olejů, ceny ostatních potravin klesly. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pátek zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

FAO dnes také zhoršila prognózu celosvětové produkce obilovin na letošní rok na 2,841 miliardy tun z dosavadních 2,848 miliardy tun. To je o 0,6 procenta méně než loni, ale stále je to druhá nejvyšší produkce v zaznamenané historii.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-svetove-ceny-potravin-byly-v-listopadu-nejvyssi-za-19-mesicu-40500119

6. prosinec 2024

Původ jídla nemusí být v obchodech vždy takový, jak se zdá. Ačkoliv výrobky mají na obale značku CZ, pocházet mohou i ze zemí mimo Evropskou unii. A to chtějí změnit potravináři, kteří už lobbovali v Bruselu.

V současnosti je možné na obal produktu dát zkratku země, kde se s potravinou naposledy pracovalo. „Třeba slovenský zpracovatel nakoupí surovinu v zahraničí, v oválu na potravině však může být uvedeno SK, protože byl posledním článkem, kde došlo ke zpracování suroviny - bourání masa, plátkování sýra,“ vysvětlil pro Blesk Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.

„Loni se k nám například dováželo ukrajinské kuřecí maso, které bylo přebalováno v Polsku nebo na Slovensku. Supermarkety dlouhodobě chtějí nejnižší cenu, a tak se na jejich pultech objevuje i drůbeží maso s pochybnou kvalitou a nejasným původem,“ dodal Zemánek s tím, že přesný návrh změny ale ještě komora nemá.

O tématu čtěte zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/801213/potravinari-volaji-po-zasadni-zmene-na-obalech-vyrobku-at-je-jasne-odkud-jidlo-pochazi.html

6. prosinec 2024

Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci, není dobré řešení. Za půl roku o svou svěžest přijde.

MF DNES se proto pokusila za pomoci laboratorních analýz, které měli na starosti odborníci z pražské Vysoké školy chemicko-technologické, rozsoudit spor, zda je lepší máslo od šťastných dojnic spásajících lučiny v Alpách, Francii či Irsku, nebo vyrobené v českých, polských a německých mlékárnách s využitím moderních technologií.

Verdikt je jasný – abyste si na másle pochutnali, nemusíte kupovat drahý luxus v biokvalitě či certifikovaný chráněným označením původu, úplně si vystačíte s obyčejnou čtvrtkou z Čejetiček. Stračeny i mlékaři jsou v tom ale nevinně, máslu totiž nejvíc ublížilo dlouhé putování a čekání na zákazníka.

Více v dnešní MF DNES

5. prosinec 2024

Historická obchodní dohoda EU s blokem jihoamerických zemí Mercosur, které se někdy říká „hovězí za auta“, spěje do finále. K podpisu může dojít na aktuálním summitu v Uruguayi.

Obavy zemědělců

Proti uzavření dohody za EU se ale staví především Francie a Itálie, země se silnou zemědělskou výrobou, a to právě v obavách, že dohodou utrpí místní farmáři. Z podobných důvodů před dohodou varuje i česká Agrární komora a Zemědělský svaz ČR, tedy organizace, zastupující největší tuzemské zemědělské společnosti. Shovívavější je k dohodě Potravinářská komora ČR, která zaujala neutrální postoj a má dílčí výhrady – požaduje, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné podmínky jako na producenty v Evropské unii.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dluhopisy-nadeje-pro-automobilky-nejvetsi-obchodni-dohoda-jde-do-finale-265837

5. prosinec 2024

Obchodní dohoda mezi EU a státy v jižní Americe, sdruženými v spolku Mercosur, je znovu před podpisem. Čeští zemědělci před ní varují, zvýšení možnosti dovozu hovězího nebo drůbežího masa a cukru z jižní Ameriky podle nich ohrozí evropský trh a sníží výkupní ceny komodit.

Nejvíc jim však vadí, že v Evropě se stále zpřísňují požadavky na chov i pěstování, zatímco v jižní Americe se podobné věci příliš neřeší, řekl na čtvrteční tiskové konferenci ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.

Potravinářská komora má pak k dohodě neutrální stanovisko. „Na jedné straně podporujeme mezinárodní obchod, zároveň ale prosazujeme, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci,“ popsal mluvčí komory Marek Zemánek. Problémem pak podle něj jsou i tzv. plovoucí jatka. „Tam se zvířata porážejí na zaoceánských lodích. To je naprosto v rozporu s evropskými představami o životní pohodě zvířat,“ uzavřel.

Další informace najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-eu-mercosur-potraviny.A241205_115956_ekonomika_drh

5. prosinec 2024

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok. Nařízení požaduje, aby výrobní podniky deklarovaly, že jejich výrobky nepochází z pozemků, na kterých došlo k odlesňování. Cílem má být především ochrana tropických pralesů. Termín nařízení, které mělo původně začít platit už od konce letošního roku, nebylo podle české Potravinářské komory možné dodržet. Jinak by od ledna hrozily potíže zejména u dovozu čokolády nebo kávy, ale i při dodávkách hovězího masa od českých chovatelů.

Mimo jiné i na základě tlaku českých potravinářů navrhla začátkem října Evropská komise roční odklad tohoto sporného nařízení, jak jsme už veřejnost informovali zde.

Potravinářská komora již v říjnu vyzvala otevřeným dopisem europoslance, aby i oni schválili odklad tohoto nařízení. Z kontaktu se stovkami firem má Komora informace, že zavádění nařízení do praxe představuje pro podniky doslova byrokratickou past, protože v dostatečném předstihu nebyl vytvořen potřebný celoevropský IT systém a většina podniků nemohla zavést systém náležité péče vyžadovaný nařízením. Systém náležité péče zahrnuje ověření, že suroviny nepocházejí z pozemků, na nichž byly vykáceny lesy, a že při jejich produkci byly dodrženy požadavky právních předpisů země, ze které pocházejí.

Přestože se v polovině listopadu objevily zprávy, že europoslanci schválili 12měsíční odklad, bohužel ale k původnímu návrhu Evropské komise připojili pozměňovací návrhy. To znamenalo, že Evropský parlament musel ještě jednat s Radou a Evropskou komisí, aby se je pokusil přesvědčit, aby přijaly jeho pozměňovací návrhy. Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení tak, jak jej původně navrhla Evropská komise. 

Odložení vítají zejména malé a střední podniky, aby se včas stihly na novou administrativní zátěž připravit. Zejména musejí vytvořit systém náležité péče, včetně ověřování dodávek surovin. Chystané nařízení netrápí jen evropské zpracovatele potravin, ale i výrobce v dalších sektorech.

O odložení nařízení o odlesňování žádáme již několik měsíců. Vítáme rozhodnutí vyjednavačů, protože toto opatření by v současnosti uvrhlo mnoho firem do nepředstavitelného chaosu. Ještě nedávno před možným začátkem platnosti nařízení nebyl vytvořen registr, kam by se firmy měly hlásit a vydávat v něm potřebné certifikáty,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Neodsouhlasení odkladu by mimo jiné mohlo způsobit problémy s dodávkami některých komodit, což by zákonitě zvýšilo náklady na produkci potravin. Takovou situaci by v důsledku pocítil ve své peněžence každý evropský spotřebitel.

Odklad musí ještě znovu potvrdit Evropský parlament a Rada Evropské unie. V tomto případě jde již o formalitu.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

5. prosinec 2024

Stát na spotřební dani z lihu přes její zvýšení o deset procent vybral zhruba tolik co loni. Vládě se tak (přestože se v posledních měsících výběr lepší) nedaří zvýšit příjmy o takové částky, jaké původně předpokládala. Ještě se uvidí, jak dopadne poslední měsíc. Výrobci lihovin ale hovoří o daleko větším zásahu do byznysu než jen o snížení trhu zhruba o desetinu, jak by se dalo z výběru daně usuzovat.

Podle nich se totiž trh letos dramaticky předzásobil, od Nového roku má dojít k dalšímu desetiprocentnímu zvýšení daně. Letos už se tak s vyššími nákupy začalo v září, dříve bylo zvykem nakupovat až později. Výběr daně je tudíž podle Unie výrobců a dovozců lihovin zkreslený, reálně se k zákazníkům podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimíra Darebníka dostalo zhruba o třicet procent lihovin méně.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/alkohol-dane-lih-spotreba-vyber-ministerstvo-financi.A241204_170100_ekonomika_drh

4. prosinec 2024

Dosud platilo, že název marmeláda mohli výrobci použít pouze u výrobků z citrusových plodů, džem naopak platil pro směs přírodních sladidel, dužiny či dřeně jednoho nebo více druhů ovoce. Nová vyhláška umožní použít název marmeláda i pro džem. Od poloviny příštího roku by také mělo být možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia proti dosavadní horní hranici 18 stupňů Celsia.

Potravinářská komora ČR na dotaz ČTK odpověděla, že změny vítá a budou ku prospěchu spotřebitele. „Neočekáváme v této souvislosti zvýšení nákladů na straně výrobců,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Dalšín informace: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/marmelada-dzem-potraviny-vyhlaska-vejce-uchovani-vyrobci.A241204_152421_ekonomika_jadv

4. prosinec 2024

Nejprodávanější český sýr eidam zdražil od začátku roku o deset procent. Potravinářská komora nyní navíc přiznává, že některé české mlékárny ho kupují vcelku ze zahraničí. Tady ho pak naplátkují a s logem „CZ“ prodávají v Česku. Zákon takové jednání umožňuje.

„Jestliže někdo doveze cihlu sýra, tady ji naplátkuje, tak ji skutečně může označit logem CZ, to je takové nešťastné nařízení evropské legislativy,“ popsala pro CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

„Co rozhodně nemůže zpracovatel udělat, je, že takový produkt nemůže označit logem česká potravina nebo snad státní vlajkou. Pokud by toto udělal, tak je to klamání spotřebitele, protože zákon o potravinách stanovuje, že pro toto označení je nutné, aby výrobek byl vyprodukován na území České republiky,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Více tady: https://cnn.iprima.cz/eidam-dovezeny-ze-zahranici-se-v-cesku-prodava-s-logem-cz-klamani-zakazniku-rika-vyborny-455251

4. prosinec 2024

Kontroly výrobků ze zemí, jako je Turecko či Čína, prokázaly příliš velké množství vzorků falšovaného medu. Evropská unie proto minulý týden zpřísnila podmínky, chystají se na to i české úřady.

Nalepit cedulku „Med“ na sklenici s lákavě vypadajícím sladkým obsahem z výrobku ještě opravdový med neudělá. Podle dosavadních zkušeností kontrolorů se nebezpečí falšování skrývá zejména u toho dováženého ze zemí mimo Evropskou unii, kde nebývá zvykem, že by výrobci dodržovali přísná evropská pravidla.

Med přitom patří k potravinám, které se nejčastěji falšují. To má nyní skončit. Od pátku 29. listopadu začal platit nový předpis, podle nějž ho mohou do zemí EU dovážet pouze firmy schválené evropskými úřady.
 
Nejde přitom jen o chuť nebo obsah různých látek. „Někdy se v medu najdou zejména rezidua pesticidů, což už je velký problém. Jak moc to je, nebo není škodlivé, si netroufám hodnotit, ale jakmile je tam jen nějaká jejich stopa, tak to z pohledu legislativy nemá na evropském trhu co dělat,“ uvedl analytik České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier.
 
Více v dnešním Deníku
2. prosinec 2024

Zástupci generace Z jsou často považováni za ekologicky uvědomělé a ochotné přijmout udržitelné praktiky do svého každodenního života. Na druhé straně je u nich patrná zvyšující se popularita rychlého občerstvení a služeb doručování jídla, které jsou spojeny s vysokou spotřebou jednorázových plastů. Průzkumy a měření ukazují, že obaly na jídlo a nápoje z rychlého občerstvení produkují tuny plastového odpadu, kterého je stále více. Což naznačuje, že konzumní chování mladých lidí může být v rozporu s jejich ekologickými hodnotami.

Skoro dva miliony tun potravin ročně vyhodíme
 
Krabičky food-delivery, ale i plýtvání jídlem v domácnostech Černým svědomím mladých generací je plýtvání obaly ve fastfoodech a při food-delivery. Podle některých zdrojů se v Evropské unii spotřebuje ročně jenom pro služby food-delivery 1,5 až 2 miliony tun plastových obalů. A je jasné, že na tom mladí mají velký podíl.
 
Více v dnešním Deníku
1. prosinec 2024

„Balení deseti vajec stojí 64,81 koruny, což je nárůst o 27,75 procenta oproti loňsku,“ zjistil Český statistický úřad a agrární analytik Petr Havel vysvětlil, proč od ledna zdražila o 39,14 procenta. „Hlavní důvod je rozšiřování ptačí chřipky,“ řekl. Českomoravská drůbežářská unie (ČDU) dodává, že vyšší ceny má celá Evropa. Ovlivňují ji i obchodníci.

Celý text zde: https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/219677/zase-drazsi-kolik-a-proc-stoji-vejce.html

29. listopad 2024

Spotřeba potravin loni klesla na 788 kilogramů na obyvatele za rok, meziročně je to zhruba o 12 kilogramů potravin méně. Množství ale odpovídá průměrné spotřebě za posledních 30 let. Lidé méně konzumovali například mléko, vepřové maso, luštěniny nebo ovoce a zeleninu, naopak více jedli pečivo, těstoviny, hovězí či drůbeží maso. Data v pátek představila novinářům Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu. Potravinová soběstačnost Česka podle statistiků klesla mezi lety 1993 až 2023 z 94 procent na 78 procent.

Více zde: https://domaci.hn.cz/c1-67497580-spotreba-potravin-na-obyvatele-klesla-duvodem-jsou-i-vyssi-ceny

27. listopad 2024
Oblíbeným obdobím je čas předvánočních slev ale nejen pro milovníky výhodných nákupů a nízkých cen. Mnoho obchodníků černý pátek bere jako příležitost, kdy se čarováním s čísly dají snadno zmást zákazníci. A tak se je snaží falešnou slevou přimět koupit něco, co je ve skutečnosti zlevněné podstatně méně, případně vůbec. Jak na to? Stačí třeba spočítat slevu z ceny uměle navýšené třeba jen den před černým pátkem.
 
Slevová spirála
 
Slevy jako způsob, jak vyhecovat zákazníky k většímu utrácení, používají obchodníci v celém západním světě. Češi ale jako by si během posledních dekád vybudovali na akčních cenách závislost, a to v nejen o černém pátku, ale v průběhu celého roku. Dobře to ilustrují data analytické společnosti NielsenIQ, která sleduje nákupní zvyky Čechů dlouhodobě. Podle jejích výpočtů ještě před dvaceti lety dosahoval podíl zboží prodaného obchodními řetězci za akční ceny zhruba 28 procent z celkových tržeb.
 
Od té doby neustále roste. Připomíná to jakousi slevovou spirálu: obchodníci si ověřili, že akční nabídky mají v tuzemsku velký marketingový potenciál, používají je stále více, Češi v akcích nakupují pořád větší objemy zboží, obchodníci se předhánějí ve slevách – a tak pořád dokola. Loni už podíl zlevněných potravin a drogistického zboží na obratu největších řetězců dosáhl téměř dvou třetin. Pro srovnání, v sousedním Polsku je tento ukazatel poloviční a v západní Evropě se podíl tržeb za zlevněné zboží drží dlouhodobě pod třiceti procenty.
 
27. listopad 2024

Nejkřiklavější je zejména prudký nárůst ceny másla. Podle údajů Českého statistického úřadu stál v říjnu kilogram 275,06 koruny, což odpovídá přibližně 68,80 koruny za běžnou 250gramovou „kostku“. Ve srovnání se zářím se cena zvýšila o 11,2 %, a oproti loňskému roku dokonce o 34,04 %.

„Jestli za to zdražení másla někdo nemůže, tak to jsou mlékárny,“ řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Hlavní problém je podle něj v tom, že tučnost mléka několik let klesá a mléčný tuk na trhu chybí, což zvyšuje jeho cenu. Upozornil také na větší výrobu jiných mléčných výrobků. „Letos za devět měsíců jsme vyrobili o 10 500 tun sýra navíc,“ uvedl. Na máslo tak zbude méně tuku a výrobci ho musejí spotřebovat více, dodal. Kopáček odmítl tvrzení ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za vysoké ceny mohou částečně i mlékárny, z nichž některé se spolu s prodejci snaží využít či zneužít situaci na trhu před Vánoci.
 
Proti ministrovým slovům se ohradila i Potravinářská komora ČR. Potravináři tvrdí, že Výborný vychází z nepřesných informací, a odmítají, že by mohli za drahé máslo. Poukazují na vyšší cenu lidské práce a energií, ale zejména na vysoké obchodní přirážky, které v září řetězce podle komory navýšily po odečtení DPH o patnáct procent.
 
Zmíněný ekonom Kovanda vidí za nevídaným zdražováním především praktiky obchodních řetězců v Česku. „Ty opět využívají mimořádně nízké konkurence ve své branži, zaznamenávají ,příběhy‘ o převisu poptávky nad nabídkou mléka ve světě či o nízké dojivosti krav, na jejichž základě navyšují cenu výše, než by musely, takže si ve výsledku navyšují vlastní zisk,“ je přesvědčen Kovanda.
 
Více v časopisu Týden (24/2024)
26. listopad 2024

Až třetina českého mléka v syrovém stavu končí v zahraničí, odkud se následně dováží zpět do Česka zpracované mlékárenské produkty s vyšší přidanou hodnotou, řekl na dnešním kulatém stole o budoucnosti českého zemědělství předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Pro větší výrobu potravin s přidanou hodnotou, což pomůže zlepšit také záporné saldo agrárního zahraničního obchodu, je v Česku nutné lépe nastavit podnikatelské prostředí, shodli se na tom zúčastnění ekonomové. Zvýšení kapacit pro zpracování potravin chce docílit také prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Více tady: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/800429/cesko-mleko-vyvazi-ve-zpracovani-nas-drti-polsko-ekonomove-popsali-kde-je-problem.html

26. listopad 2024

Cenová, nebo spíše slevová politika nejběžnějších supermarketů je v posledních měsících terčem kritiky. Lidé už se neorientují v tom, jaká je vlastně reálná cena zboží, zda ta ve slevě, nebo ta bez slevy – často nesmyslně nastřelená. Jsou ale i obchody, kde se dá nakoupit o poznání levněji než v prodejnách, do nichž lidé míří nejčastěji.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zname-supermarkety-maji-vyrazne-levnejsi-a-kvalitnejsi-konkurenci-40497628

25. listopad 2024

Cena základních potravin poroste, a to zejména v příštím roce. S takovým varováním přichází předseda představenstva JTZE Jan Šimek, jehož zemědělská skupina je na trhu dvojkou hned za Agrofertem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, jaké jsou důvody současného zdražování a jaký je výhled do budoucna. Češi by ale i kvůli vládním vyhláškám neměli být příliš optimističtí.

Rozhovor najdete zde: https://cnn.iprima.cz/vyssi-cena-masla-bude-hur-vlady-spise-potraviny-zdrazuji-rika-zemedelska-dvojka-na-trhu-453386

25. listopad 2024

Uplynulé zhruba dva roky znamenaly pro jihoevropské producenty olivového oleje pohromu. Spotřebitelům uštědřily cenový šok v podobě prudkého zdražení, v rámci unie asi o polovinu. Mírná zima, poté vysoké teploty během jarního květu a dlouhotrvající letní sucho způsobily v sklizňovém roce 2022/23 (sklizeň probíhá od září do února) v EU meziroční pokles výroby „zeleného zlata“ zhruba o dvě pětiny na necelých 1,4 milionu tun, o rok později to bylo přibližně půldruhého milionu tun. To je asi o třetinu méně, než činí desetiletý průměr.

Česká potravinářská komora hodnotí prognózy pro zbytek letošního roku a na rok příští jako velmi slibné. „Španělským hájům prospěly jarní deště, a rýsuje se proto vydařená úroda. Španělsko dodává do ostatních států EU 70 procent z veškerého objemu olivového oleje na evropském trhu, a bude tedy určitě promlouvat do cen. Zákazník by cenový rozdíl mohl pocítit až po Novém roce, kdy se na trhu objeví nově zpracovaná úroda,“ sdělil HN Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.

Cena „zeleného zlata“ by tedy měla z oblačných výšin spadnout, ale v budoucnu se tento trend možná otočí a olivový zdroj začne opět zdražovat. „Kvůli změnám klimatu se sníží produkční potenciál jižních států. Pěstitelé a výrobci se v tamních zemích připravují na výkyvy počasí, investují do nových technologií, které jim mají pomoci se přizpůsobit. To ale s sebou nese nové náklady, které se můžou promítnout i do cen,“ dodává mluvčí Zemánek.

Více v dnešním deníku Hospodářské noviny

24. listopad 2024

V podzimním kole potravinové sbírky se v sobotu v tuzemských obchodech vybralo 640 tun zboží. Je to nejvíce v jedenáctileté historii sbírky a o desítky tun více než loni na podzim. Lidé darovali 572 tun potravin a 68 tun hygienických potřeb. Do 3. prosince navíc mohou darovat zboží ještě nákupem v internetových obchodech. V neděli o tom informovaly Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Více tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-potravinove-sbirce-se-vybralo-640-tun-zbozi-nejvice-za-11-let-40498536

24. listopad 2024

Každý obyvatel Česka sní asi 790 kilogramů potravin ročně. Tuzemští zemědělci ale nedokáží vyprodukovat vše, co se v zemi spotřebuje. Soběstačnost v základních komoditách dosahuje necelých osmdesáti procent. Dlouhodobě se snižují stavy prasat či pěstební plocha zeleniny. Česko se ale zhoršuje i v produkci vajec. Chovatelé si stěžují na zvýšené náklady kvůli energiím a přechodu z klecových chovů na podestýlkové. Pomoci by jim měly dotace.

Více o tématu zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/cesko-dovazi-vetsinu-veproveho-masa-i-cibule-klesa-produkce-vajec-355593

24. listopad 2024

Skoro o polovinu zdražila během pár týdnů vejce u obchodníků. Důvodem jsou zejména ohniska ptačí chřipky v Evropě, kvůli nimž se musejí vybíjet celé chovy. K tomu se na zákazníky přenášejí náklady chovatelů na přestavby hal v souvislosti s blížícím se zákazem klecových chovů. Podle odborníků ceny ještě porostou. A navíc vejce mohou být menší než obvykle.

Nárůst cen je v Česku ještě umocněn nákladnými přestavbami chovných technologií kvůli blížícímu se zákazu klecových chovů. Vejce z volných chovů či chovů v halách, kterých na trhu postupně přibývá, jsou také nákladnější na výrobu.

„Když pominu nárůst ceny krmení, chovného materiálu, vyšších výrobních nákladů na vejce z takzvaných welfare chovů, tak jsou tu další důvody. Hlavním je nedostatek vajec v Evropě. Tím pádem pracuje zákon nabídky a poptávky,“ uvedl místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský.

„Nedostatek vajec je zapříčiněn likvidací hejn kvůli ptačí chřipce napříč Evropou, omezováním živočišné výroby u tradičních producentů, jako je Holandsko a Německo, a poklesem výroby v Česku kvůli přestavbám na welfare chovy,“ shrnul Mlázovský.

Zdražování zřejmě neustane. „Obáváme se dalšího zdražení i kvůli přibývajícím evropským regulacím zaměřeným na zmírňování klimatické změny. Zvýší náklady na produkci i administrativu,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Více informací tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vejce-za-mesic-skokove-zdrazila-a-k-tomu-muzou-byt-mensi-40498268

24. listopad 2024
Domácí vánoční pečení se letos prodraží. Podle výpočtů MF DNES budou sumy za nejoblíbenější druhy cukroví i při domácí výrobě vyšší o desítky procent.
 
Nejvýrazněji ovlivňuje výslednou útratu máslo. To například při výrobě lineckých koláčků představuje skoro polovinu ceny, zatímco loni to bylo jen 39 procent. Výrazněji podražila také vejce nebo lískové oříšky.
 
„Máslo se zdražuje z několika důvodů. Do cen se promítá stále rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií,“ tvrdí mluvčí potravinářské komory Marek Zemánek.
 
22. listopad 2024

Ceny potravin v České republice i nadále rostou a podle analytiků se trend může v nadcházejících měsících ještě zrychlit. Zdražování podle dostupných statistik ovlivňují především růst cen zemědělských a potravinářských výrobců. Jsou to ale i externí faktory, jako je geopolitická situace a náklady na energie. Přímou odpovědnost za růst cen potravin podle expertů nelze jednoznačně přičíst jednomu článku dodavatelského řetězce, obchodní řetězce a právě velkopotravináři se nicméně navzájem obviňují, že za to můžou právě oni.

Podle Potravinářské komory se vyšší ceny mléka významně promítají do nákladů mlékáren. Evropský trh se dlouhodobě potýká s nedostatkem mléčného tuku, což ovlivňuje i Českou republiku. Komora tvrdí, že je to změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vyšší užitkovost s nižší tučností mléka. Česko tak patří mezi země s nejnižší průměrnou tučností mléka v EU. Výrobci jsou proto nuceni dovážet smetanu ze zahraničí, a to za výrazně vyšší ceny. „Zatímco v lednu výrobci nakupovali smetanu za 60 Kč/kg, v září se tato cena vyšplhala na více než 100 Kč/kg,“ uvádí Potravinářská komora.

Výroba másla je podle vyjádření komory energeticky náročná, a právě rostoucí ceny elektřiny představují pro české výrobce velkou zátěž. Česko má podle Eurostatu čtvrtou nejdražší elektřinu v Evropě, což negativně dopadá na náklady mlékáren, tvrdí. K tomu se přidávají vyšší náklady na lidskou práci. „Pokud podniky nezaplatí odborné pracovníky, riskují odliv zaměstnanců do jiných odvětví,“ upozorňuje Potravinářská komora.

Celý text tady: https://www.echo24.cz/a/HXiVm/zpravy-domov-od-farmy-az-pult-ceny-potraviny-mimo-prumer-prodelavaji-obchody

21. listopad 2024

Podzim je časem, kdy příroda pomalu usíná a my si uvědomujeme, jak důležité je mít teplo a dostatek jídla. Pro mnohé však předvánoční čas přináší spíše starosti než pohodu. Stále více lidí se ocitá v situaci, kdy si nemohou dovolit ani základní potraviny, až 10 % české populace žije na hranici chudoby – z toho více než polovina jsou rodiče samoživitelé. Právě proto se koná podzimní Sbírka potravin, která může přinést útěchu a naději tam, kde je to nejvíce zapotřebí.

V sobotu 23. listopadu 2024 budete moci v rámci Sbírky potravin ve více než 2 250 obchodech po celé České republice darovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží a pomoci těm, kteří se ocitli ve složité životní situaci. Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v Česku a stojí na obětavosti tisíců dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované potraviny a drogerie se dostanou do potravinových bank a prostřednictvím charitativních organizací přímo k lidem, kteří tuto pomoc nevyhnutelně potřebují.

Více zde: https://www.hrot24.cz/clanek/sbirka-potravin-2024

21. listopad 2024

Akce se uskuteční v úterý 3. prosince 2024 od 9.00 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze. 

Pozvánku na konferenci najdete zde:

Program:

9.00 – 9.25             REGISTRACE, OBČERSTVENÍ

9.25 – 9.30             Uvítání účastníků, informace k programu, organizace akce / Mgr. Helena Kavanová, Potravinářská komora ČR

9.30 – 9.50             Označování potravin živočišného původu, aktuální stav a očekávaný vývoj / MVDr. Radek Slanec, Český svaz zpracovatelů masa

9.50 – 10.10           Hybridní masné výrobky – falšování nebo budoucnost? /        doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., VŠCHT Praha

10.10 – 10.30         Precizní fermentace / doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., VŠCHT Praha

10.30 – 10.50         Udržitelný protein budoucnosti / Mgr. Jana Vašíčková, Ph.D., REPLOID Czech Republic

10.50 – 11:20         Přestávka na kávu

11.20 – 11:50         Vývoj diskuse nejen k alternativním potravinám na Evropské úrovni / Mgr. Adéla Paďourková, stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

11:50 – 12:10         Uhlíková stopa potravin živočišného původu v kontextu jejich výživové hodnoty / Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Potravinářská komora ČR, VŠCHT Praha

12:10 – 12:30         Role potravin živočišného původu v rámci zemědělství a funkčních ekosystémů / Ing. Tomáš Nejedlý, Zemědělský svaz ČR

12:30 – 12:50         Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty: zdroj živin a biologicky aktivních látek / Ing. Jan Bedrníček, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta                                           zemědělská a technologická

12:50 – 13:00         Diskuse a závěr

13:00 – 14:00         Networking / Sdílení informací a podnětů

                                       

Svoji účast prosím potvrďte, na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to nejpozději do 30. listopadu 2024.

Pro více informací kontaktujte Helenu Kavanovou na výše uvedeném e-mailu nebo telefonu: +420 737 287 024.

Konference je bezplatná.

Změna programu vyhrazena.

Ilustrační foto: pixabay 

21. listopad 2024

V termínu 12.-14. listopadu 2024 proběhla v Hustopečích konference v rámci Týdne výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí (TVIP 2024) APROCHEM a symposium ODPADOVÉ FÓRUM - Potravinářství na cestě k udržitelnosti.

Potravinářská komora ČR se organizačně podílela na dopoledním bloku příklady dobré praxe ve středu 13. 11. 2024 od 9.00 hodin. Potravinářský blok moderoval ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Dále vystoupili doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. z VŠCHT Praha, ing. Eva Slavíková a ing. Lenka Kotlářová ze společnost LYCKEBY AMYLEX, a.s., Martin Kolář, Tereos TTD, a.s., Mgr. Vladimír Mráz, Mráz Agro CZ, s.r.o. a další. 

Kompletní přehled příspěvků, včetně prezentací (které bylo možné publikovat) naleznete v elektronickém sborníku na stránkách www.tvip.cz (sekce ARCHIV - TVIP 2024).

Pro další informace nás prosím kontaktujte na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.