Kritika vůči plánovanému systému zálohování PET lahví a jejich vracení v supermarketech zaznívá ze strany zástupců obchodu i samospráv. Co navrhují jako řešení problému, kvůli kterému v Česku ročně putují do spaloven nebo zůstanou pohozené v přírodě stovky milionů PET lahví a který stojí rozpočet miliardy ročně? Digitální zálohování. To se ale v zahraničí neuchytilo, jedním z problémů je třeba vyčlenění starších lidí nepoužívajících moderní technologie.
Od ledna příštího roku hrozí zdražení kávy, kakaa, sóji, palmového oleje, kaučuku, dřeva i hovězího masa. Důvodem je nařízení EU o odlesňování, které loni schválily členské státy včetně Česka. Nyní ale žádají Brusel o odklad účinnosti nařízení.
Nařízení je již platné a střední a velké podniky se jím mají řídit od 30. prosince 2024. Zpřísňuje pravidla pro dovoz i vývoz sedmi komodit, jejichž pěstování přispívá k úbytku či degradaci lesů zejména v rozvojových zemích. Odlesňování zvyšuje emise skleníkových plynů a tím zhoršuje globální změny klimatu.
Výrobci potravin vyzvali v otevřeném dopise europoslance, aby schválili odklad nařízení proti odlesňování. Potravinářská komora v dopise upozornila, že pokud europoslanci účinnost neodloží, může hrozit na konci roku kolaps dodávek hovězího masa, čokolády a dalších potravin. Obávají se i zvýšených nákladů na produkci potravin.
Nařízení dopadne podle potravinářů na tisíce evropských firem, chybí ale jasné informace a pravidla. „Malé a střední podniky přitom potřebují více času, aby uvedly novou legislativu do praxe. A nejlépe by uvítaly více času na samotné podnikání bez zbytečného a zatěžujícího papírování,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.
Více v časopisu Týden (22/2024)
Vejce z klecových chovů by měla od začátku příštího roku zmizet z tuzemských řetězců. Většina velkých obchodníků se totiž k tomu před časem dobrovolně zavázala. Nyní to ale vypadá, že se šest let staré sliby řetězců přinejmenším o pár měsíců odkládají. Vajec z voliér a podlahových chovů – označených v prodejnách číslem 2 – je na trhu příliš málo na to, aby klecové „trojky“ nahradila.
Zatím to vypadá tak, že prohrají všichni – především zákazníci. Pokud k omezení „trojek“ dojde, mohla by stát vejce o několik korun více, než jsou nyní zákazníci u nejlevnějších produktů zvyklí. Agrární analytik Petr Havel předpokládá, že budou stát mezi sedmi a osmi korunami za kus.
Celý článek zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vejce-klecovy-chov-akce-retezce-slevy-ceny-zdrazeni.A241029_171520_ekonomika_ven
Tváří se jako dva rozdílné produkty, jsou prodávány za podstatně jiné ceny, ale mají stejné složení, výživové údaje i výrobce. Některé obaly produktů privátních značek supermarketů skrývají stejný obsah jako dražší, značkové výrobky, tvrdí Mlékárna Valašské Meziříčí i Potravinářská komora ČR.
Podobně jako všudypřítomné matoucí výpočty slev v obchodech to výrazně rozkolísává ceny. Na pohled je to pro lidi výhodné, jenže to vnáší nepřehlednost, a tudíž nestabilitu do cenové politiky. Řetězce tím navíc podle potravinářů mohou ovlivňovat i kvalitu produktů.
Dojde ke snížení kvality?
Na znevýhodňování značkových výrobků poukazují potravináři. „Privátní značky se stále více prezentují jako značkové výrobky, které řetězce nabízejí za trvale nízkou cenu. Ve skutečnosti jimi ale svým způsobem diskriminují tradiční značkové produkty. Dávají na ně větší přirážku a zvýhodňují tak své privátní značky,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.
„Složení obou výrobků je přitom ve většině případů zcela totožné,“ poznamenal.
Své privátní značky navíc supermarkety často umisťují na prodejnách na výhodnější pozice. „Pro řadu výrobců to má existenční rovinu. Buď vyrobí a dodají to, co řetězec chce, nebo je supermarkety vyřadí,“ dodal Zemánek.
„Od mnoha našich členů víme, že některé řetězce snižují objednávky nebo podmiňují odběr značkových výrobků ve prospěch privátních značek. Své požadavky obchody navíc často mění a diktují si, jak má vypadat obal, složení a zejména cena výrobku. Dá se tedy říct, že řetězce svými požadavky určují kvalitu potravin,“ uzavřel Zemánek.
Více naleznete tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-stejne-zbozi-ale-jiny-obal-i-cena-privatni-znacky-supermarketu-vnaseji-dalsi-zmatek-do-cenotvorby-40494108
Ceny másla stále raketově rostou. Zatímco ještě v květnu byla průměrná běžná cena čtvrtky másla zhruba 50 korun, dnes je to o 16 až 18 korun více. Momentálně se nejnižší ceny této potraviny pohybují okolo 60 korun. Běžně ale v regálu najde zákazník i máslo o 15 korun dražší. Ani v Německu přitom není situace lepší.
„Ceny másla v obchodech se mohou velmi lišit. Záleží, jestli jde o máslo z mrazíren, které bývá levnější. Finální cenu stanovuje vždy řetězec, nikoliv výrobce,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.
Celý článek zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-nemecku-se-da-sehnat-maslo-za-56-korun-obecne-je-ale-drazsi-40494493
Nová evropská politická reprezentace řeší, jak dál s Green Dealem. Sílí hlasy, že jej bude třeba změkčit, protože snaha o rychlou dekarbonizaci likviduje evropský průmysl a zvyšuje sociální pnutí. Ale na zásadní obrat to nevypadá.
Podle zpracovatelů je ovšem pokles tučnosti mléka v Česku dlouhodobý a souvisí se změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou dojivost, ale nižší obsahové složky. Zjednodušeně řečeno, mohou za to chovatelé, kteří stále více dávají přednost produktivnějším kravám holštýnského plemene oproti klasickému českému strakatému skotu.
Za neustávajícím zdražováním másla, jehož průměrná cena už míří k 70 korunám, stojí podle Potravinářské komory zvýšené marže obchodů. Ekonomové přitom zdůrazňují faktory jako méně tuku v mléce, růst mezd, kurz koruny či typické zdražování potravin v závěru roku.
Klasická čtvrtkilová kostka másla v říjnu vyšplhala v průměru na 68,80 koruny, proti loňsku je tedy dražší o víc než třetinu.
Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítly letošní teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkovaly méně mléka, nedostatek mléčného tuku, ale také rostoucí cena práce.
Komora nicméně upozornila také na zvýšenou obchodní přirážku. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,80 koruny za kilogram. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, navýšily svou obchodní přirážku na 26,93 koruny za kilogram, uvedli potravináři.
„To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukají smetanu ještě na regálech obchodů,“ komentoval mluvčí komory Marek Zemánek.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nicméně výpočet potravinářů označil za nepřesný, protože dodavatelské ceny statistici udávají bez DPH a navíc vedle čtvrtek másla pro obchody v nich figurují i velká průmyslová balení pro cukrárny a pekárny. Podle jeho propočtů je marže na čtvrtce másla zhruba jen 2,30 Kč.
Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-proc-je-v-cesku-drahe-maslo-tady-je-prehled-vymluv-40494469
Současné zdražování másla odpovídá rostoucím cenám mléčné suroviny a zvyšující se spotřebitelské poptávce, předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček ho považuje za reálné a opodstatněné.
Obchodní řetězce podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka ale také zvýšily své marže u másla, což prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza odmítl. Někteří prodejci potravin se k tématu pro ČTK nechtěli vyjádřit a odkázali na prohlášení Svazu obchodu a cestovního ruchu.
Na levné maso český zákazník slyší, a tak ho obchodní řetězce prodávají za ceny, které jsou kvůli obřím slevám pod náklady. Právě kvůli akcím je maso dokonce levnější než před pěti lety. Zákazník je nadšený, malé specializované prodejny už méně.
„Stále se to děje a není to jen o mase. Týká se to i másla či vajíček. Tohle je zboží, které naláká lidi do obchodů,“ říká v pořadu Inside Talks Karel Pilčík s tím, že taková cenová politika má negativní dopad na menší obchodníky. A specializované prodejny krachují.
Celý rozhovor si můžete pustit zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-kvuli-planum-eu-muze-hovezi-koncit-v-kafileriich-varuje-pilcik-263176
Máslo dál zdražuje. Od začátku roku jeho cena vzrostla o třetinu a podle předběžného šetření statistiků už v některých obchodech stojí 250 gramů skoro sedmdesát korun. Komplikace to může způsobit nejen domácnostem, ale také pekařstvím a cukrářstvím. Ceny rostou i u dalších mléčných výrobků.
Proč prudké zdražování?
Výrobci potravin a obchodníci se ale neshodnou na tom, proč k tak prudkému zdražování dochází.
Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek vidí důvody v nedostatku mléčného tuku na českém, potažmo evropském trhu, zvyšujících se nákladech výrobců, ale také v obchodních přirážkách řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza zase tvrdí, že „čeští producenti se čím dál častěji snaží využít situaci a zkouší velmi výrazně navyšovat ceny“.
Zemánek upozornil na to, že ze statistik vyplývá, že obchodníci zdražili o třicet korun, zatímco výrobci jen o patnáct korun. Prouza však připomněl, že statistický úřad nezohledňuje různé cenové akce. „Pokud obchodníci prodávají máslo za 49 korun, znamená to, že prodávají se ztrátou,“ podotkl.
Na takovou cenu se však zákazníci často dostanou jen za určitých podmínek, třeba s aplikací nebo věrnostní kartou.
Více na webu ČT: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/maslo-za-skoro-sedmdesat-korun-dopada-to-i-na-pekarny-a-cukrarny-354709
Podzimní „máselnou krizi“, která před koncem roku často přichází, prožívají letos spotřebitelé obzvlášť těžce. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jsou ale vysoké ceny másla nyní namístě. Nabídku másla snižuje menší obsah tuku v mléce dojnic v letních měsících, naopak po něm výrazně roste poptávka. „Pokud je máslo v akcích výrazně levnější, může jít o starší výrobky po zmrazení,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.
Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/drahe-maslo-cesko-cena-zdrazeni-sef-mlekaru-jiri-kopacek.html
Kolik bude stát systém zálohování PET lahví? Zda se promítne do cen, se nápojáři s obchody neshodnou
Tváří se jako dva rozdílné produkty, jsou prodávány za podstatně jiné ceny, ale mají stejné složení, výživové údaje i výrobce. Některé obaly produktů privátních značek supermarketů skrývají stejný obsah jako dražší, značkové výrobky, tvrdí Mlékárna Valašské Meziříčí i Potravinářská komora ČR.
Důvodů je celá řada, mimo jiné stálý růst ceny lidské práce. Předpokládat lze také, že se do cen potravin, respektive do cen zemědělských surovin, bude stále více promítat (ne)přízeň počasí, kterého si mimochodem naše země „užila“ v letošním roce více než v minulosti. Navíc prognóza vývoje počasí v následujících letech příliš optimismu nevzbuzuje.
Na první pohled neviditelným faktorem ovlivňujícím spotřebitelské ceny potravin je také rostoucí byrokracie a povinnosti, které musí jejich výrobci plnit. Drtivá většina povinností přitom souvisí se snahou EU lépe chránit životní prostředí, a nejsou tedy „výmyslem“ tuzemských úředníků. ČR, stejně jako další země EU, je ale splnit musí.
Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.
Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítá teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka, nedostatek mléčného tuku na evropském, ale i světovém trhu, což zvyšuje ceny másla, ale také rostoucí cena lidské práce, kterou musí výrobci promítat do cen výrobků. Cena mléka neroste tolik jako u másla, protože do mléka se spotřebuje méně tuku.
Komora nicméně upozorňuje také na zvýšenou obchodní přirážku u másla. Cena, za které máslo prodávali výrobci v září do obchodní sítě, byla podle komory 192,35 koruny za kilogram, v obchodech stálo máslo 225,93 koruny i s DPH. Rozdíl činí zhruba 33 korun, přičemž producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny. „Hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ řekl mluvčí komory Marek Zemánek.
Celý článek tady: https://www.denik.cz/ekonomika/zaostreno-na-maslo-ceny-zdrazeni-obchody-cechy-polsko.html
Máslo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dále zdražuje. Tento měsíc stojí 275,06 koruny za kilogram, tedy asi 68,8 koruny za běžnou kostku o 250 gramech. Proti září se cena zvýšila o 11,2 procenta, ve srovnání s loňskem o 34,04 procenta. Letošního maxima dosáhly i ceny mléka, eidamu a vajec. Naopak bílý jogurt, který stál v září nejvíc od začátku roku, meziměsíčně zlevnil o 9,7 procenta na 10,52 koruny za 150gramový kelímek.
Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítá teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka, nedostatek mléčného tuku na evropském, ale i světovém trhu, což zvyšuje ceny másla, ale také rostoucí cena lidské práce, kterou musí výrobci promítat do cen výrobků. Cena mléka neroste tolik jako u másla, protože do mléka se spotřebuje méně tuku, dodali potravináři.
Potravinářská komora: Hlavní příčina na straně řetězců
„Na cenu másla má mimo jiné vliv také pomalu rostoucí cena mléka od zemědělců. Zpracovatelé mají tedy vyšší náklad na surovinu. Je nutné dodat, že rozkolísané ceny jsou u mléka standard. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 Kč/kg. Jejich důvody jsou oprávněné. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku u másla, která vychází po odečtení DPH na 26,93 Kč/kg. To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukávají smetanu ještě na regálech obchodů. Z uvedených čísel jasně vyplývá, že hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ podotkl mluvčí Zemánek.
Další podrobnosti najdete na webu Blesku: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/797794/maslo-dal-zdrazuje-co-stoji-za-prudkym-narustem-ceny-podrazily-i-jablka-ci-eidam.html
Evropští poslanci schválili zrychlené projednání návrhu na odklad platnosti unijního nařízení o odlesňování. Posunutí platnosti o jeden rok navrhuje Evropská komise (EK). Aby se tak stalo, musí návrh schválit i europoslanci, jinak by velká část normy začala platit podle původně stanoveného termínu na konci letošního roku. O velmi sporné směrnici jsme psali také zde či zde.
Už v srpnu přišla s ostrou kritikou evropských regulací prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Vyzvala vládu, aby se více angažovala v ochraně českých výrobců potravin, a především živočišné výroby.
Večeřová zdůraznila, že současné prostředí, které je formováno především nařízením Evropské unie, ohrožuje rozvoj potravinářství v Česku. „Aby se mohli potravináři rozvíjet a zásobovat spotřebitele kvalitními výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a naopak vyšším obsahem vlákniny, potřebují stabilní a předvídatelné prostředí pro podnikání. Bohužel je tu trošku problém s Bruselem, proto jsem chtěla apelovat na vládu České republiky, aby se proti těm bruselským nesmyslným předpisům ohradila,“ uvedla.
Celý článek zde: https://www.echo24.cz/a/Hrtve/zpravy-eu-narizeni-odlesnovani-brusel-zdrazovani-potravon
Sleva, nebo zdražení? Falešnými slevami s velmi rozkolísanými cenami a matením pojmů supermarkety s miliardovými zisky rozhodně nešetří. Oslovení politici se sice shodují na tom, že s tím je potřeba něco dělat, ale změny zákona nikdo nechystá. A pokuty od inspekce řetězce moc nebolí.
Často se stává, že prezentované slevy nejsou skutečnými cenovými výhodami, ale spíše porovnáním s předchozí cenou,“ připustila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miluše Trefancová.
„Od počátku jsme ale zástupce podnikatelů upozorňovali, že procentní vyjádření slevy musí být vztaženo k nejnižší ceně, za kterou byl výrobek prodáván po dobu třiceti dní před zlevněním. To nedávno potvrdil i Evropský soudní dvůr,“ dodala.
Situace je ale složitější. Řetězce ustanovení o slevě obcházejí. Zdejší obchody jsou zaplavené poutači na akce a hlavně barevnými cenovkami, jež se jako slevové tváří, ale bližší pohled na ceny někdy ukáže i pravý opak. Přitom nezřídka na cedulce chybí samotné označení: Sleva. Prodejce se pak neohlíží na zákon, který stanovuje pravidlo o nejnižší ceně za posledních třicet dní.
Celý článek k dispozici zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-slevova-dzungle-nikdo-uz-nevi-co-kolik-stoji-stat-to-neresi-40493199
Nařízení Evropské unie, které má zabránit odlesňování planety, zdraží potraviny, varují zpracovatelé zemědělských komodit. Nedávný vývoj naznačil, že by mohli mít pravdu. Na konci září Evropská komise uváděla, že nařízení začne platit od začátku příštího roku.
Jak upozornil Vladimír Mráz ml. ze společnosti Agro Mráz, cena sóji na světových burzách v reakci na zprávu o blížícím se začátku platnosti obávaného nařízení výrazně poskočila nahoru. Poté, co Komise na začátku října oznámila odsunutí termínů na rok 2026, cena zase klesla.
Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka se sójové výrobky doporučují jako jeden z perspektivních rostlinných zdrojů bílkovin. Zároveň ale varuje, že pro některé malé děti může jít o silný alergen.
„Pro dospělé představuje určité riziko přítomnost fytoestrogenů, které při větší konzumaci mohou narušit hormonální rovnováhu a například u mužů redukovat tvorbu testosteronu,“ dodal Zemánek.
Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-pestovani-soja-eu-bilkoviny.A241022_180424_ekonomika_drh
Vánoce se rychle blíží. Listopad je za dveřmi, děti už pomalu sepisují seznamy dárků a rodiče počítají, na kolik je to všechno vyjde. Zadarmo to nebude, letos si připlatíme. Nebude to ale za dárky, nejvíce se nám zřejmě prodraží pečení cukroví a příprava štědrovečerní večeře.
Dramatický nárůst, a to až o desítky procent, bude u cen surovin na pečení cukroví. Zdražuje hlavně máslo a čokoláda. Za kilo cukroví zaplatíme i přes tisíc korun. „Máslo je drahé. Je to tím, že je nedostatek tuku v mléce, což je způsobeno letní sezónou, kdy byla extrémní vedra. A kráva není stroj,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.
Více zde: https://cnn.iprima.cz/jak-drahe-budou-letosni-vanoce-nejvice-se-zrejme-prodrazi-svatecni-vecere-a-cukrovi-451174
Online setkání pro firmy se zájmem o nové výzvy a trendy v oblasti potravinářského obalového materiálu!
Pondělí 4. listopadu ve 14:30:
V rámci projektu #D4PACK, financovaného z programu Interreg CENTRAL EUROPE, pořádá partner Innoskart Digital Cluster závěrečné setkání po sérii rozhovorů s malými a středními potravinářskými podniky. Akce se uskuteční přes MS Teams a představí výsledky výzkumu.
Na setkání vystoupí Valentina Bottega, projektová manažerka D4PACK, Zsolt Keresztúri, manažer clustru Innoskart Digital Cluster, a zástupci zapojených potravinářských podniků, kteří se podělí o své zkušenosti a osvědčené postupy v oblasti inovativních řešení obalů pro potraviny.
Pro více informací kontaktujte: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Účast na akci je zdarma, je však nutná registrace.
Odkaz na registraci
Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.
Více čtěte v Zemědělci (43/2024)
Potravinářská komora ČR vás srdečně zve na odborné semináře, které se uskuteční během listopadu...
Řízení alergenů při distribuci a prodeji nebalených potravin
KDY: 12. listopadu 2024
Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková
On-line přihláška zde.
Bezplatný odborný workshop 2024 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin
KDY: 13. listopadu 2024
Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
On-line přihláška zde.
Klíčové trendy a legislativa v potravinářství 2024: Nefinanční reporting a digitalizace v praxi
KDY: 19. listopadu 2024
Místo: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, Praha 17000
On-line přihláška zde.
Praktické využití AI v potravinářství
KDY: 21. listopadu 2024
Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Magdaléna Hrubá
V sobotu 19. října se uskutečnil již 28. ročník akce Den zdraví se STOBem. Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny se této akce účastní již pravidelně. V rámci naší expozice jsme prezentovali kvalitní potravinářské výrobky členů komory, držitele značky kvality „Vyrobeno podle České cechovní normy“, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR a mimo jiné i výrobky, které byly oceněny v letošním ročníku soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku“.
K prezentovaným výrobkům, které byly ocěněny v letošním ročníku Inovativní souteže jsme prezentovali např. Super tyčinky bez cukru (Emco spol. s r.o.), Rajčatovou zeleninovou pomazánku (Veggie) (BAPA s.r.o. člen Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.); Fitness tyčinky (Nestlé Česko s.r.o.), Protein čerstvé mléko (OLMA, a.s.), Horký Kitl Jablko se skořicí (Kitl s.r.o.), Vratislavická kyselka (Kitl s.r.o.) a mnoho dalších.
Ochutnávali jsme také výrobky, nositelé značky kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy" např. kachní a kuřecí tlačenku od společnosti Vodňanská drůbež, a.s., Český modrý mák od společnosti AGRO Jesenice u Prahy a.s., Modrý mák celý a mletý od společnosti IBK TRADE a.s. Dále pak proteinové pečivo od pekáren BEAS, a.s., okurky delikates od společnosti efko cz s.r.o., Magnesia Plus a minerálka Esence bez cukru a sladidel od společnosti Mattoni 1873 a.s., koření od Vitany (Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.),tuňákovou pomazánku se zeleninou od Orkla Foods Česko a Slovensko a.s., Míšánky od mlékárny OLMA, a.s., různé druhy chlebů a sladkého pečiva od společnosti PENAM, a.s., ořechy kešu, mandle a arašídy od společnosti ALIKA a.s., Kukuřičné křupky Bimbo a čokoládové Peřinky od společnosti POEX Velké Meziříčí, a.s., lahůdkové droždí od Mráz Agro CZ, s.r.o. a další výrobky.
Návštěvníky jsme požádali o vyplnění krátké ankety na téma značky kvality potravin. Stejnou anketu jsme realizovali na této akci i v loňském roce, zajímavé bude sledovat, zda došlo v rámci informovanosti spotřebitelů ve znalosti značek kvality k významnému posunu.
Děkujeme všem výrobcům za dodání výrobků na ochutnávky a další prezentaci.
Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny pořádá pátý kulatý stůl na téma „Udržitelný potravinový systém v Česku SCOPE 1, redukujeme nejen emise – příležitost a bariéry“, který se uskuteční 5. 11. 2024 v restaurantu Green Table, Florentinum.
Účast na kulatém stole je omezena počtem 50 osob, registrujte se tedy co nejdříve.
Moderuje:
Nepříjemné překvapení čeká letos milovníky vánočního cukroví. A to jak ty, kteří si ho pečou doma, tak ty, kteří si ho plánují koupit u cukráře. V obou případech letos vyjde dráž než vloni. Ceny klíčových výrobních surovin, másla a čokolády, významně vzrostly. Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý se nicméně nebojí, že by se Češi cukroví kvůli ceně vzdali. Říká také, že u lidí stále vítězí naprostá klasika.
Také mouka zlevnila, letos v září vyšel kilogram pšeničné hladké na 18,87 korun, loni v září to bylo 21,02 korun. „Mouka řádově poroste. Ne o moc, o jednotky procent. Důvod je jednoduchý, úroda v letošním roce je nižší, než byla v loňském roce,“ přidal výhled Hlavatý, který ale upozornil, že jde skutečně jen o odhad a navíc pro následující měsíce.
Máslo zdražilo zejména v posledních týdnech. Kilo v září podle ČSÚ vycházelo na 247,29 korun, meziročně je to nárůst o 24,9 procent. Došlo i k markantnímu meziměsíčnímu skoku, oproti letošnímu srpnu je dražší o 8,36 procenta. Data za říjen ještě k dispozici nejsou, ale už nyní je jasné, že pokles se nekoná, naopak. Kostka jihočeského másla momentálně vyjde i na 74 korun.
„Když je teplé léto, tak dojnice dojí trochu méně, protože zažívají tepelný stres, a i ta výživa je suchá a nemá tu kvalitu,“ vysvětloval už dříve předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, proč ke zdražení došlo. Mléko vydojené během veder má nižší tučnost, je ho potřeba na výrobu másla více.
Více zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/797284/cokolada-je-obrovsky-prusvih-vanocni-cukrovi-podrazi-vystrelily-ceny-masla-i-kakaa.html
Od příštího školního roku se má zásadně změnit jídelníček ve školních jídelnách. Co nová vyhláška obsahuje? A kde vidí už teď někteří experti její slabiny? „Jídelníček se posunuje směrem k rostlinné stravě. Výživové požadavky ustupují ekologii a emocím,“ myslí si specialistka v oboru potravinářství a expertka Společnosti pro výživu Jana Dostálová.
Celý rozhovor je k dispozici na webu: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jana-dostalova-skola-jidlo-zdravi-vyziva-dite-ekologie-potravina.A241015_193429_domaci_albe
Jak budou vypadat zemědělství a venkov po roce 2030? Jak by se měly správně nastavit podpory a jaké cíle bude mít stát v delším horizontu? To jsou otázky, které řeší připravovaná aktualizace ministerské strategie.
Stát k ní nyní vypořádává více než 350 připomínek od 23 nevládních organizací, ministerstvo pak očekává, že na dokumentu bude shoda jak ve vládě, tak i s opozicí.
Potravinářská komora si stěžuje, že strategie lépe nerozpracovává potravinářství, kterému se věnuje pouze pět stran. „Což absolutně neodpovídá důležitosti celého odvětví, jako základního článku navazujícího na zemědělskou produkci. Bez lepšího rozpracování ve strategii je následně obtížné až nemožné alokovat pro tento segment potřebné finanční zdroje v rámci dotačních politik,“ sdělil MF DNES mluvčí komory Marek Zemánek.
Článek si můžete přečíst na tomto odkazu: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-ministerstvo-strategie-potraviny.A241018_165756_ekonomika_drh
Ve čtvrtek 17. října se v Národním zemědělském muzeu v Praze uskutečnil v rámci fotografické výstavy na střeše muzea Den Mák - Konopí - Drogy, pomocníci i svůdci lidstva. Výstava potrvá a ž do konce roku.
Potravinářská kmora ČR zde prezentovala značku kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy". Ve spolupráci s ostatními organizacemi jsme se věnovali tématu mák a konopí jako potravina, tradičnímu využití v kuchyni, pekárenství a cukrářství, nutričním a zdravotním benefitům, mák a konopí nejen pro vegany a bezlepkáře, rodílům a odrůdám technického a potravinářského máku a dalším tématům.
Potravinářská komora ČR v soucasné době eviduje v rámci cechovních norem (www.cechovninormy.cz) více jak 70 záznamů zejména Český modrý mák a výrobky z něj.
Děkujeme výrobcům za dodání výrobků k ochutnávkám a dalším prezentacím.
Akce se zúčastnilo celkem 570 návštěvníků, 367 studentů a 203 návštěvníků mimo objednané skupiny, z toho doprovodných přednášek se celkem zúčastnilo 390 návštěvníků.
Tiskovou zprávu k akci najdete zde.