20. duben 2025

Pokud by v Česku platil zákon zakazující nákup energetických nápojů osobám mladším 15 let, polovina dětí by zákaz obcházela. Děti by si nechaly kupovat nápoje někým starším nebo by si je pokusily i přes zákaz koupit samy. Problém by měla vyřešit osvěta.

Nejčastější reakcí na zákaz prodeje by podle průzkumu bylo, že by si děti nechaly nápoje kupovat někým starším, což uvedlo 41 procent respondentů. Koupit si nápoj i přes zákaz by se pokusila téměř čtvrtina dětí.

Další informace k průzkumu zde: https://magazin.aktualne.cz/problem-se-zakazem-prodeje-energetickych-napoju-klicova-ma-b/r~64f1641419e411f0b689ac1f6b220ee8/

 

19. duben 2025

Výroba jehněčího masa v ČR od roku 2019 klesá, zatímco v roce 2019 dosáhla zhruba 150 tun, loni se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jednalo o 58 tun. Ve zmíněném období klesaly také početní stavy ovcí, v posledních dvou letech ale mírně narůstají. Zájem o jehněčí maso je nicméně mezi Čechy nízký, výjimku tvoří velikonoční období, kdy obchodníkům rostou prodeje až o desítky procent. Nižší zájem o jehněčí maso je v Česku způsobený malou tradicí konzumace a vysokou cenou masa. Vyplývá to z odpovědí odborníků, které ČTK oslovila.

Podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Radka Slance nejsou Češi zvyklí jehněčí maso konzumovat jindy než ve velikonočním období, proto je podle něj produkce i spotřeba dlouhodobě nízká.

Dále tady: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2663028

18. duben 2025

Jako superpotravina se dnes označuje kdeco. Přitom jogurtu – zvlášť originálnímu řeckému, který je plný bílkovin, vápníku, vitaminu D a probiotik – by takové ocenění slušelo.

Do testu jsme zařadili devět vzorků jogurtů, které mají přímo na obalu uvedeno, že jsou „řecké“ nebo „řeckého stylu/typu“. K nim jsme přidali tři další, jež názvy i grafikou odkazují k řecké tradici (Zorba, Athentikos, Elinas). Mezi vybranými výrobky byly originální jogurty z Řecka, ze zahraničních i českých mlékáren či privátní a tradiční značky. Záměrně jsme vybírali takové vzorky, které měly alespoň 1 % tuku, protože tuk je nositelem chuti, takže jogurt je plnější a příjemnější.

Výsledky testu najdete v článku: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/jogurt-test-bilkoviny.A250414_153842_test_elsy

17. duben 2025

V nedobytné pevnosti se s mírnou nadsázkou změnily živočišné farmy v Moravskoslezském kraji. Stalo se tak poté, co se na Slovensku objevilo šest ohnisek slintavky a kulhavky. Zemědělci se totiž obávají, že by se vysoce nakažlivé virové onemocnění, postihující zejména skot, ovce, kozy či volně žijící sudokopytníky, mohlo dostat i do jejich chovů.

Na farmách severní Moravy dále trvají přísná opatření proti nákaze. A s preventivními opatřeními tam počítají i do dalších měsíců, případně až do konce roku.

Další informace: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/slintavka-kulhavka.A250417_848987_ostrava-zpravy_dmk

16. duben 2025

Evropská unie a Spojené státy zatím neúspěšně jednají o vzájemném obchodě. Eurokomisař pro obchod Maroš Šefčovič v pondělí jednal ve Washingtonu, a i když měly být rozhovory „velmi produktivní“, tak stále není jasné, co přesně USA chtějí. Pokud se obě strany nedohodnou, uvalí EU na USA odvetná cla, která zatím odložila.

Sójové boby, obiloviny, víno, dřevo, oděvy, oční make-up, ale i žvýkačky či toaletní papír a stovky dalších amerických produktů. Evropská unie v pondělí zopakovala, že je připravena uvalit na Spojené státy odvetná cla, pokud obchodní jednání mezi Bruselem a Washingtonem selžou. Jejich výše by dosahovala 25 procent, což je odpověď na dovozní clo hliníku a oceli do USA o stejné sazbě.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-obchodni-dohoda-v-nedohlednu-nevime-co-po-nas-usa-chce-zni-z-bruselu-40517620

15. duben 2025

Evropská unie a Spojené státy dál jednají o vzájemném obchodě. Předpisy o bezpečnosti potravin ale součástí obchodních jednání s USA nejsou, uvedl mluvčí Evropské komise (EK) Olof Gill. S americkými protějšky ve Washingtonu v pondělí opět jednal eurokomisař pro obchod Maroš Šefčovič a jednání bylo podle mluvčího EK velmi produktivní. Nabídka Unie zůstává stejná – nabízí nulová vzájemná cla na průmyslové produkty včetně automobilů a je ochotna podívat se i na jiné oblasti, dodal Gill.

Poradce amerického prezidenta pro záležitosti obchodu Peter Navarro nedávno prohlásil, že pokud chce Evropská unie dosáhnout s USA dohody, musí změnit takzvané necelní překážky včetně těch, které vytvářejí daně z přidané hodnoty (DPH) a předpisy o bezpečnosti potravin.

Více zde: https://euractiv.cz/section/ekonomika/news/jednani-o-clech-pokracuji-unie-chce-nulova-cla-usa-zmeny-v-potravinovych-normach/

14. duben 2025

Počasí posledních dvou až tří měsíců způsobilo, že na značné části území republiky se postupně rozvinulo velice intenzivní půdní sucho. Podle webu Intersucho je aktuálně na sedmi procentech území extrémní sucho, což je nejhorší stupeň, na deseti procentech výjimečné sucho a na dalších 21 procentech výrazné sucho. Téměř 40 procent území je tak citelně sušších, než je průměr pro rok 1961 až 2015, vyplývá z informací na webu.

Nejhorší situace proti průměrnému stavu je v kraji Vysočina, ve Zlínském kraji, v širší oblasti Jeseníků i podhůří a v Pardubickém kraji. Sucho však zasahuje víceméně do všech krajů, ukazuje server Intersucho.

Dále zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cesko-celi-velkemu-suchu-dest-pomuze-aby-se-situace-nezhorsila-ale-nezlepsi-ji_2504141856_epo

14. duben 2025

Systém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na srozumitelném označování, zároveň unikl dokument, podle kterého se neplánuje žádné přímé kopírování již existujícího systému.

Podle mluvčího komory Marka Zemánka je hlavní a jedinou výhodou systému srozumitelnost stupnice. V této jednoduchosti se ale podle něj skrývá nebezpečí.

„Výpočet vůbec nezohledňuje obsahy mikronutrientů, které jsou nejčastější příčinou malnutric. Systém není schopen ani nijak odfiltrovat méně vhodné způsoby zpracování, při kterých vzniká řada rizikových látek anebo dochází ke ztrátám hodnotných vitamínů a minerálních látek,“ vypočítává.

Příkladem pak podle něj jsou doporučení systému ke konzumaci hranolků (tedy vlastně brambor, protože se nezapočítává domácí způsob úpravy), nebo rostlinných imitací mléčných výrobků, které v sobě mají mnoho aromat, barviv a stabilizátorů. Navíc loni se sáhlo k úpravě systému, který mléko a mléčné nápoje přeřadil z kategorie obecných potravin mezi nápoje.

„Plíživé vytváření kategorií potravin v rámci systému Nutri-Score naznačuje, že autoři začínají některé deficity systému vnímat. Smutným faktem však zůstává, že pod dohledem zdravotnických organizací stále v některých zemích bojují proti obezitě doporučováním hranolků a chipsů,“ uzavřel Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/potraviny-nutri-score.A250413_163112_eko-zahranicni_ven

13. duben 2025

Termín: 10. 5. 2025 – 15. 5. 2025

Na programu bude podnikatelské fórum s možností B2B jednání s africkými firmami, sektorovými federacemi a státními subjekty, dále setkání s místopředsedou vlády ČR a networking mezi firmami a účastníky business mise s cílem prohloubit a navázat kontakty.

Mise je vhodná pro firmy, které působí v energetice, vodohospodářství, odpadních technologiích, obraně, zemědělství nebo potravinářství, podnikatelská mise do Zambie je skvělou příležitostí pro rozvoj obchodních aktivit v jižní Africe.

Zambijská vláda aktivně investuje do rozvoje energetiky, vodohospodářství a odpadních technologií, aby zvýšila efektivitu a ekologickou udržitelnost. Zemědělství a potravinářství hrají klíčovou roli v ekonomice a moderní obranné technologie jsou stále více žádané.

Na misi je možné se hlásit do úterý 22. dubna 2025. 

Dále zde: https://www.spcr.cz/podnikatelska-mise-s-mistopredsedou-vlady-cr-do-zambie

13. duben 2025

Termín: 11. 5. 2025 – 17. 5. 2025

Cílem mise je navázat, resp. prohloubit spolupráci s ukrajinským podnikatelským prostředím. Součástí programu je podnikatelské fórum v Kyjevě, Lvově a Dnipru. Plánovány jsou B2B schůzky, networking a možné návštěvy podniků v navštívených lokalitách.

Program v Polské republice zahrnuje zejména konání business fóra zaměřeného na rekonstrukci Ukrajiny. Fórum se uskuteční v Řešově dne 12. května.

Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou klíčová infrastruktura, energetika, zdravotnictví, doprava a vodohospodářství. Mise je rovněž určena firmám, které již mají na Ukrajině rozjednané projekty (bez ohledu na sektor) a účast na misi by jejich úsilí podpořila.

V případě zájmu se přihlaste do pátku 25. dubna 2025.

Více zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/doprovodna-podnikatelska-mise-vladniho-zmocnence-pro-rekonstrukci-ukrajiny-tomase-kopecneho-na-ukrajinu-a-do-polska-ve-dnech-11-17-5-2025/

13. duben 2025

V úterý 22. dubna 2025 se v rámci evropského projektu D4PACK, financovaného z programu Interreg CENTRAL EUROPE, uskuteční další seminář "Transnational Coaching Event" k zavádění inovativních postupů, které jsou zaměřené na udržitelné obalové materiály.

Pozvánka byla odeslána vybraným kontaktům.

O programu semináře zde.

13. duben 2025

Za velikonoční hody a koledu letos Češi utratí víc než před rokem. Nejvíc podražila vejce, která se v obchodech prodávají i za osm korun za kus. Ze surovin na pečení se zvedly hlavně ceny másla a čokolády. O něco víc stojí v obchodech i hotové mazance či velikonoční beránci.

Za zdražením vajec podle drůbežářů stojí šíření ptačí chřipky v Evropě, vybíjení chovů, a tudíž menší nabídka vajec. V Česku hrají roli i náklady na přestavování chovů, protože od roku 2027 bude platit zákaz klecových hal.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že v Česku se nyní kvůli nedostatku prodávají i vajíčka ze zemí jako Finsko či Švédsko, která se v tuzemsku dříve neprodávala.

K určitému zdražení došlo i u masa. „Zjevný tlak na cenu pozorujeme v sektoru hovězího. Zatímco v loňském roce stál hovězí ořez sto korun, nyní se pohybuje už kolem dvou set korun za kilo. A zdražovat bude zřejmě i nadále, protože v celé Evropě není k sehnání,“ dodal Zemánek.

„Pokud jde o jehněčí, je z pohledu spotřeby velmi okrajovou záležitostí. V současnosti nemáme informace, že by jehněčí zdražovalo,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-velikonoce-se-prodrazi-vajicka-stoji-o-polovinu-vice-nez-loni-40516891

12. duben 2025

Pivo, víno a lihoviny tvoří jen zlomek z celkového objemu českého exportu do USA. Vlastník Plzeňského Prazdroje, japonský koncern Asahi, navíc plánuje vařit pivo Kozel přímo ve Spojených státech.

Pokud americký prezident Donald Trump nezmění v následujících dnech, týdnech či měsících názor na dovozní cla, bude od 9. července zatížena většina exportů z EU, včetně Česka, do USA 10procentní celní sazbou.

Tuzemští exportéři ročně vyvezou do Spojených států zboží za zhruba 190 miliard korun. Pivo, víno a destiláty ale tvoří jen zlomek této částky - loni se do USA vyvezl alkohol za přibližně 238 milionů, z toho téměř 200 milionů připadlo na pivo.

Více tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-do-usa-se-cesky-alkohol-moc-nevozi-cla-tak-nechavaji-domaci-vyrobce-v-klidu-274089

12. duben 2025

Němci možná přijdou o svůj oblíbený döner kebab, tak jak ho znají. Evropská komise nyní rozhoduje o žádosti Turecka, která by znamenala konec kebabu v Německu v jeho současné podobě. Ankara po Bruselu už několik let žádá, aby pokrm s grilovaným masem, který je velmi oblíbený právě v Německu, dostal ochrannou známku zaručené tradiční speciality, což by přípravu döner kebabů v EU svázalo novými pravidly. Dosavadní konzultační proces mezi Německem a Tureckem nevedl k dohodě. Především proto, že Němci o turecký způsob přípravy tohoto jídla nestojí a považují ho za likvidační, píše německý deník Bild.

Další informace najdete v článku: https://www.echo24.cz/a/HS2ms/zpravy-ostry-spor-o-doner-kebab-turecko-nemecko-evropska-unie-registracni-znamka

12. duben 2025

Stále větší pozornost si mezi českými zákazníky získávají diskontní obchody, které nabízejí potraviny s blížícím se koncem minimální trvanlivosti nebo krátce po ní. I když se v nich nedá pořídit týdenní nákup, lidé sem míří kvůli výrazně nižším cenám. U některých položek lze ušetřit i desítky korun.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/levne-potraviny-obchody-sit-pobocky.A250403_092149_ekonomika_vebe

11. duben 2025

Evropská komise plánuje omezit či přímo zakázat vývoz drůbeže z Polska. Důvodem je snaha o omezení šíření ptačí chřipky, která se jenom v tomto státu objevila od začátku roku na 75 různých místech. Přesná pravidla evropského omezení zatím nejsou známá, Česko ale z Polska drůbež i vejce dováží. Nejspíš by tak došlo k razantnímu zdražení, myslí si chovatelé.

Pokud by se omezil i obchod s vejci před Velikonocemi, mohl by jich být i nedostatek, nakonec už v současnosti jsou v obchodech kvůli menšímu množství na evropském trhu vejce z Finska, Španělska nebo třeba z Lotyšska.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/polsko-drubez-vejce-export-evropska-komise.A250411_103813_eko-zahranicni_ven

11. duben 2025

Ustupte ze svých bezpečnostních pravidel u potravin. Vzkaz, který vysílá Trumpova administrativa do Evropské unie. Spojeným státům vadí, že jim přísné podmínky znemožňují přístup na evropský trh. Čeští farmáři se brání – ve Spojených státech prý mohou používat růstové hormony a pesticidy, které jsou v Evropě zakázané.

Dále k tématu: https://cnn.iprima.cz/vice-americkych-potravin-v-eu-farmari-se-brani-americane-nemusi-dodrzovat-stejne-regulace-471459

10. duben 2025

Teprve nyní byly zveřejněny výsledky dvanáctého ročníku mezinárodní vinařské soutěže Sakura Wine Awards 2025, která se uskutečnila na konci ledna v Tokiu. V letošním roce se do této přehlídky po několikaleté odmlce zapojili i vinaři z České republiky. Jejich vína získala hned několik prestižních ocenění.

Z celkem 31 přihlášených obdrželo medaili dvacet vzorků, z toho pět vín bylo oceněno medailí Silver, třináct medailí Gold a jedna Double Gold. Vzorek Bohemia Sekt Brut Prestige obdržel nejvyšší trofej Diamond Trophy.

Sakura Wine Awards platí za největší vinařskou soutěž v Asii. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 3962 vín ze 36 zemí světa.

Dále: https://www.novinky.cz/clanek/gastro-ceska-vina-ziskala-v-japonsku-hned-nekolik-oceneni-podavaji-je-tam-k-sushi-i-k-dalsim-specialitam-40516520

10. duben 2025

Všechny vzorky mléka vyšetřené na přítomnost viru slintavky a kulhavky byly negativní. Informovala o tom Státní veterinární správa (SVS). Alespoň jednou veterináři ve spolupráci s mlékárnami vyšetřili mléko z 56 z 57 testovaných farem v Jihomoravském kraji. Vzorek z posledního hospodářství budou odebírat dnes. Zdržení u poslední farmy způsobila změna mlékárny, do které farma dodává své mléko.

Dále zde: https://zemedelec.cz/veterinari-vysetrili-kvuli-slintavce-mleko-z-56-farem-vse-bylo-negativni/

9. duben 2025

Povinné přestavby obohacených klecí na prostornější voliérové chovy se v Česku do roku 2027 nestihnou, oznámila Českomoravská drůbežářská unie. Část vajec na trhu může chybět.

Česká republika si v roce 2020 jako jedna z mála zemí v EU schválila zákaz chovů nosnic v takzvaných obohacených klecích. Platit by měl od roku 2027. Nyní to však podle zemědělců vypadá, že se přestavby na halové chovy s větším prostorem pro slepice nemohou do tohoto data stihnout. Po tomto datu se tak vejce ze starých chovů nesmějí dostat na trh.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-drubezari-prestavby-se-nestihnou-muze-chybet-az-15-procent-vajec-273812

9. duben 2025

Nákup na velikonoční svátky se letos prodraží o deset procent. Pekárny chtějí zdražit a ceny táhnou vzhůru vejce i mléčné výrobky.

Oproti loňsku se zvedly zejména ceny vajec, másla a mléčných výrobků. To se promítlo i do ceny modelového velikonočního nákupu pro přípravu velikonočních pochoutek - beránka, kuřete s nádivkou a rumu. Loni nákup vyšel na 461 Kč, letos (podle cen ČSÚ z února) na 505 korun, tedy o deset procent víc.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-velikonoce-zdrazeni-273724

9. duben 2025

Ceny některých potravin v obchodech jsou poslední dobou nevyzpytatelné. Někde za hermelín zaplatíte bezmála dvojnásobek, zatímco litr značkového pomerančového džusu vyjde jako obědové menu v restauraci. Redakce iDNES.cz posbírala příklady nejvýraznějších rozdílů ve vybraných pražských obchodech.

Spotřebitelé na výrazné rozdíly v cenách upozorňují již delší dobu. Například oblíbený hermelín od značky Král Sýrů v jednom supermarketu stojí téměř dvojnásobek toho kolik v jiném.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/ceny-retezce-srovnani-potraviny.A250406_153628_test_Ichuc

8. duben 2025

Turecko ode dneška pozastavilo vývoz citronů, jejichž je významným celosvětovým dodavatelem. Uvádí to deník Hürriyet a specializované weby. Vláda to odůvodnila snahou zaručit dodávky pro domácí trh za přijatelné ceny poté, co velkou část úrody zřejmě zničily mrazy. Turecko je druhým největším dodavatelem citronů a limet do České republiky.

Další informace najdete zde: https://www.echo24.cz/a/HQGT8/zpravy-ekonomika-turecko-pozastavilo-export-citrusu

7. duben 2025

Ačkoliv se chovatelé v posledních týdnech obávají stále více slintavky a kulhavky, hospodářství se skotem stále decimuje jiná choroba – katarální horečka ovcí, tedy takzvaný bluetongue, modrý jazyk. Chovatelům zejména na západě a severu Čech v mnoha případech uhynuly desítky procent nově narozených telat nebo krávy telata potratily.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že chovatelé jsou v nezáviděníhodné situaci, živočišná výroba v celé Evropě čelí obrovskému tlaku. „Na Slovensku a v Maďarsku řádí slintavka a kulhavka, Polsko se stále potýká s ptačí chřipkou, Belgie řeší nemoc modrého jazyka a Chorvatsko africký mor,“ popsal nákazovou situaci. Navíc se v západní Evropě omezují chovy skotu, na trhu je tak napjatá situace s hovězím masem.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/modry-jazyk-kataralni-horecka-ovci-slintavka-a-kulhavka.A250406_190355_ekonomika_remy

7. duben 2025

Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Ve funkci skoro po čtvrt století vystřídala Františka Matese. Organizace stále řeší jednodušší nabírání zahraničních pracovníků, měli by pracovat po vyřízení v daném podniku alespoň rok, v současnosti jde o poloviční dobu, přeje si.

Když už jsme u té Ukrajiny, výrobci si často stěžují na dovozy drůbeže za jiných podmínek produkce.
Od roku 2017, kdy šlo o dovozy 1 708 tun, se nám do loňska zvýšily dovozy na 7 560 tun, to je čtyřnásobek. Samozřejmě, že máme vyšší náklady, a nikdo to neřeší. Poslední audit výroby ze strany Evropské komise byl na Ukrajině před pěti lety, u nás jsou kontroly stále. V rámci obchodních norem tu máme také různé možnosti chlazení drůbežího masa. Chlazení drůbeže je v ČR prováděno výhradně vzduchem, případně vzduchem s mírným mlžením. Tento způsob chlazení je nákladnější než chlazení vodou, ale zaručuje vyšší kvalitu masa. Spotřebitel má záruku, že v ceně masa nekupuje vodu. V Polsku, kde se maso chladí ve vodní lázni, obsahuje maso více absorbované vody, při prodeji na hmotnost je to tak pro Polsko výhodnější. Chlazení ve vodní lázni je využíváno v řadě členských zemí EU, ale i v tzv. třetích zemích. Jde o hromadné chlazení ve vodní lázni, kde může docházet k mikrobiální kontaminaci. Do budoucna pak máme obavy z větších dovozů z Jižní, ale i Severní Ameriky, kde se může používat chlor k dezinfekci povrchu jatečných těl drůbeže, což v EU není povolené.

Celý rozhovor najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kurata-drubez-maso-ukrajina-dovoz-zuzana-slamova.A250406_180849_domaci_stud

6. duben 2025

Zmenšování velikosti nebo gramáže potravin přispívá k frustraci českých spotřebitelů, sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Povinnost pro výrobce viditelně označovat zmenšení balení by považoval za krok správným směrem.

Transparentní informování o změně balení podporuje také Potravinářská komora ČR, zároveň ale upozorňuje na to, že většina firem velikosti balení nemění, řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle Zemánka výrobci ke zmenšení přistupují v reakci na zvyšující se náklady nebo na preference spotřebitelů. Důvodem může být i snaha omezit plýtvání, rozšíření nabídky nebo podpořit zdravější stravovací návyky, dodal. "Nejedná se o systematický přístup ze strany potravinářů v Česku a většina společností velikosti balení nemění," podotkl Zemánek.

Zemánek chápe, že spotřebitelé zmenšení balení mohou vnímat jako neférové jednání, podotkl ale, že pokud by výrobek zdražil, mnozí zákazníci by si zboží nekoupili. Přesto považuje za klíčové lidi o změnách transparentně a jasně informovat. "Aby si mohli uvědomit, co za své peníze opravdu dostávají," řekl.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/svaz-zmensovani-baleni-frustruje-ceske-spotrebitele-zmeny-by/r~305ac17612c011f0b589ac1f6b220ee8/

5. duben 2025

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) před dvěma lety sliboval mobilní aplikaci pro srovnání cen potravin. Na dotaz Novinek ministerstvo uvedlo, že s aplikací nepočítá. Řetězce do ní totiž prý nechtěly poskytovat informace o cenách. Podle Sdružení obrany spotřebitele ale není důvod se vzdávat tak snadno, stát může data získat i jinak.

Výborný o mobilní aplikaci pro srovnávání cen potravin mluvil koncem roku 2023. Inspiroval se tehdy příklady Řecka nebo Rakouska.

Od novinky si sliboval omezení růstu cen. Stát totiž nemůže regulovat ceny potravin, které tehdy prudce zdražovaly, ovšem díky aplikaci a srovnání cen by zákazníci mohli tlačit na obchodní řetězce, aby ceny tolik nenavyšovaly.

Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ministerstvo-slibovalo-aplikaci-pro-srovnani-cen-potravin-nakonec-zadna-nebude-40516044

 

4. duben 2025

V současné době je cena hovězího ořezu na dvojnásobku loňské ceny, hovězí přední je dražší téměř o polovinu. Slintavka a kulhavka může s cenami masa zamávat oběma směry, zatím se ale podle expertů neprojevila.

„Po dlouhé době loni spotřeba hovězího v Česku vyrostla, ale opět to spadne zpět. Bude to úplně nejdražší maso, které tady kdy pamatujeme,“ uvedl minulý týden pro SZ Byznys majitel masokombinátu MP Krásno Karel Pilčík.

Také Potravinářská komora vydala svou „prognózu“. Dle ní by slintavka a kulhavka krátkodobě neměla s cenami zamávat. „Pokud by však došlo k masivnímu propuknutí nákazy a začaly by se utrácet tisíce kusů zvířat, pochopitelně se to začne projevovat na ceně výrobků,“ líčí mluvčí potravinářů Marek Zemánek.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-hovezi-maso-zdrazuje-delsi-dobu-slintavce-zatim-odolava-273290

4. duben 2025

Dosud přijatá opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky jsou podle zemědělců nedostačující. Agrární komora vyzvala vládu, aby spustila kontroly všech aut přijíždějících ze Slovenska. „Opatření se musí zpřísnit, protože pro české zemědělství by zavlečení této brutální choroby znamenalo vlastně kolaps celé živočišné výroby. Ceny všech druhů mas by šly prudce nahoru,“ přidává ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity.

Více informací zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/slintavka-kulhavka-ekonomika-zemedelstvi_2504040010_elev