Čeští potravináři volají po jednotných evropských pravidlech při ochraně názvů produktů živočišného původu. Tedy spojovat klobása, párek nebo burger jen s masem. Jednoznačný přístup prosazuje i ministerstvo zemědělství. Výrobci vegetariánských a veganských alternativ považují debatu za neopodstatněnou, protože změna by jim zvýšila náklady.
„Spotřebitel si myslí, že jde o alternativu, ale nejde vůbec o žádnou alternativu, protože jde o takzvanou rostlinnou imitaci. Mnohé výrobky mají minimální nebo dokonce nulový obsah bílkovin a spotřebitel může být zmaten,“ říká k tomu Zemánek.
Definice pro burger nebo párek není v tuzemsku ani na evropské úrovni zavedena. Naopak pojem maso je jasně popsán. „Již v loňském roce Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí, že producenti nesmí využívat na obalech spojení veganské maso,“ uvedl Zemánek.
Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/spor-o-pojmenovani-imitaci-masa-sili-362884