Plánované zvýšení bezcelních kvót na dovoz ukrajinského obilí, vajec, drůbeže, ale hlavně cukru vadí českým potravinářům. Už v současnosti devastuje levný cukr z Ukrajiny tuzemské cukrovarníky, varuje prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Pokud dojde k dalšímu zvýšení dovozů, přičemž bezcelní kvóta u cukru se má zvýšit na zhruba pětinásobek (tedy 100 000 tun ročně), budou cukrovary nuceny ukončovat svou činnost, říká.
„Je zjevné, že Evropské komisi vůbec nedochází, jaké škody páchá její politika volného obchodu na evropské potravinářské produkci obecně. Příliv levného cukru z Ukrajiny již nyní devastuje domácí producenty. Pokud se kvóty dále navýší, hrozí reálné riziko, že uvidíme další uzavřené provozy a zmařené investice nejen v cukrovarnictví, ale i v dalších citlivých odvětvích,“ řekla prezidentka komory Večeřová.
Dovoz cukru do ČR se přitom v posledních letech zvyšuje. V roce 2020 šlo pouze o 88 tun, o rok později se dokonce nedovezlo nic. Jenže loni už šlo o skoro 28 tisíc tun. Podle komory však i tato množství s cenami cukru hýbou. Již se ho nevyplácí vyrábět, protože se prodává za podnákladové ceny. Navýšení dovozu by průmysl jen dorazilo.
„Nezpochybňujeme, že nižší ceny cukru mohou potěšit spotřebitele. Musíme ale jasně říci, že tyto ceny bohužel nepokryjí ani naše výrobní náklady. Důsledkem je omezování výroby, ztráta pracovních míst, nižší příjmy státního rozpočtu a ohrožení existence celého odvětví. Co je dnes výhodné pro peněženky, může zítra vést ke ztrátě domácí produkce a k závislosti na dovozu,“ doplňuje generální ředitel největšího cukrovaru v ČR Tereos TTD Martin Kolář.
Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-ukrajina-eu.A250714_172357_ekonomika_drh