23. červen 2022
V reportáži v pořadu Hlavní zprávy na Prima CNN NEWS dnes vystoupila i prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová s tématem minimální trvanlivosti potravin.
Konzumace těchto potravin i po datu minimální trvanlivosti je možné a bezpečné, může však dojít ke změně kvalitativních vlastností například chuti.
22. červen 2022

Tisková zpráva – Jednu miliardu korun získají rybáři prostřednictvím nového Operačního programu Rybářství (OP Rybářství) do roku 2029. Peníze jsou určeny na podporu udržitelné akvakultury, posílení konkurenceschopnosti a odolnosti sektoru. Program v oblasti rybolovu a akvakultury schválila Evropská komise České republice jako prvnímu členskému státu EU

Novinkou v OP Rybářství je možnost získat dotaci také na mimoprodukční funkce rybníků. Rybáři tak v příštích letech získají příspěvek například na akumulaci vody v krajině, sportovní a rekreační účely rybníků nebo na údržbu břehů.

„Operační program bude přispívat k cílům Strategie Evropské komise od zemědělce ke spotřebiteli pomocí využívání inovativních postupů při produkci nebo vytváření kratších dodavatelských řetězců. Podpoříme rovněž výzkum a ekologické hospodaření. Chceme taky zachovat druhovou pestrost, která je v souladu se Strategií Evropské komise pro biodiverzitu, proto jsme připravili i příspěvky na vysazování úhoře říčního,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

S ohledem na vnitrozemský charakter České republiky bude podpora zaměřena na udržení produkce z tradiční akvakultury prostřednictvím modernizace a inovací, na zvýšení produkce dalších druhů ryb v nových moderních rybích farmách šetrných k životnímu prostředí, na zvýšení podílu i sortimentu zpracovaných sladkovodních ryb pro český trh a na posílení postavení rybářských podniků na trhu.

Česká republika má nový program schválený jako první země v EU, což svědčí o dobré spolupráci Ministerstva zemědělství s rybářským sektorem. Na program je připravena zhruba miliarda korun, a to z evropských i českých zdrojů. Je to obdobná částka jako v současném programovém období.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

22. červen 2022

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu tržnice SAPA odhalili další nelegální sklad a v něm 700 kg potravin živočišného původu skladovaných ve zcela nevyhovujících podmínkách.

Ve skladu se nacházelo neoznačené drůbeží, vepřové a hovězí maso a také ryby. Skladované potraviny zapáchaly a jevily známky kažení. Produkty nebyly navíc nijak označeny a provozovatel nebyl schopen doložit jejich původ.

Veterinární inspektoři proto potraviny znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodné odstranění na náklady provozovatele. Za porušení zákona o potravinách může být v tomto případě uložena sankce ve výši až 50 milionů korun.

Areál SAPA je z hlediska dodržování hygieny potravin dlouhodobě problematickým místem. V minulém týdnu SVS ve spolupráci s dalšími dozorovými orgány odhalila jiný nelegální sklad a také přepravu stovek kilogramů kazících se potravinStovky kilogramů nevyhovujících produktů a navíc týrání prodávaných ryb zjistili veterinární inspektoři ve spolupráci s celníky v únoru.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

 

Autor: SVS

Zdroj: https://www.svscr.cz/dalsi-nelegalni-sklad-v-arealu-sapa-pri-spolecne-kontrole-svs-s-policii-cr/

22. červen 2022

Zájemci o mimořádnou podporu pro producenty v zemědělských odvětvích si o ni mohou žádat od 20. června. Příjem žádostí končí 30. června 2022.

Tato podpora je určena zemědělcům, kteří jsou nejvíce zasaženi narušením trhu a kteří se podílejí na zajištění potravin pro naše obyvatele. Na zmírnění negativních dopadů způsobených nárůstem cen vstupů, jako jsou zvyšující se ceny energií, krmiv a pohonných hmot, zemědělci dostanou celkem ze státního i evropského rozpočtu více než 831 milionů korun.

Mimořádná podpora bude poskytována:

  • na chov prasnic
  • na chov kuřat chovaných na maso
  • na chov krav chovaných v systému chovu s tržní produkcí
  • pro pěstitele jablek
  • pro pěstitele konzumních brambor

Výši sazby Státní zemědělský intervenční fond zveřejní do 15. 8. 2022. Podpory na jednotlivá opatření musí být proplaceny nejpozději do 30. 9. 2022.

Příručku pro žadatele a další důležité informace naleznete na stránkách SZIF https://www.szif.cz/cs/mimoradna-podpora-2022.

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/zacal-prijem-zadosti-na-mimoradnou.html

22. červen 2022
Vytvořeno: 17. 6. 2022 Poslední aktualizace: 20. 6. 2022

Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo své priority pro nadcházející půlroční období, kdy bude ČR předsedající zemí Rady Evropské unie. Hlavní důraz bude kladen na problematiku onkologie, dostupnosti léčby vzácných onemocnění, očkování, posílení globální role EU v oblasti zdraví, a vzhledem k probíhajícímu konfliktu také válka na Ukrajině, která má zásadní dopady do všech agend.

https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/06/DSC_5295-1500x973.jpg 1500w, https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/06/DSC_5295-768x498.jpg 768w, https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/06/DSC_5295-1536x996.jpg 1536w, https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/06/DSC_5295.jpg 2048w" alt="Tisková konference Ministerstva zdravotnictví. " width="402" height="261" class="wp-image-172112 alignleft" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle; border-style: none; float: left; margin: 1rem 2rem 1rem 0px;" />Ministerstvo zdravotnictví v průběhu předsednictví plánuje celou řadu konferencí zaměřených na oblast zdraví. Ve dnech 13. a 14. července bude CZ PRES v Brně pořádat Expertní konferenci k onkologii, která si klade za cíl formulovat výzvu v oblasti implementace Akčního plánu boje proti rakovině. Téma bude i předmětem debaty na neformálním jednání ministrů zdravotnictví, které proběhne v Praze na počátku září. V říjnu se pak v Praze uskuteční konference k tématu vzácných onemocnění. “Rádi bychom se zaměřili na zvýšení dostupnosti léčby pro pacienty se vzácnými onemocněními a diskutovali o možnosti začít pracovat na Evropském plánu pro vzácná onemocnění,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V listopadu pak proběhne v Praze konference k očkování. Ta nebude zaměřena primárně na očkování proti covid-19, ale i na budování důvěry v očkování, boj s dezinformacemi a využití nástrojů, které byly vyvinuty, pro potřeby případné další krize.
“V rámci našeho předsednictví uspořádáme celou řadu konferencí a diskusních fór. Jsem přesvědčen, že námi zvolená témata jsou aktuální pro všechny země EU, a proto i práce s nimi bude intenzivní a povede k jejich společnému řešení,“ doplnil ministr Válek.

V druhé polovině června Ministerstvo zdravotnictví zveřejní podrobné informace k jednotlivým akcím a prioritám na svém webu.   


Odbor komunikace s veřejností
Bc. Eliška Machová, tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví pro české předsednictví, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Přílohy

22. červen 2022

Pivo je nejprodávanějším rychloobrátkovým zbožím. Jeho prodej za poslední rok vzrostl o osm procent.

Pivo v dubnu vytlačilo nealkoholické nápoje z pozice nejprodávanějšího zboží. Třetí místo drží cigarety, jejichž tržby vzrostly za posledních 12 měsíců o 60 %. Data byla analyzována v průzkumu 10 000 značkových obchodů (supermarkety nebo obchody na čerpacích stanicích) a 143 000 nezávislých obchodů. To představuje více než 80 % nákupních míst v JAR. K silnému růstu prodejů alkoholických nápojů a tabákových výrobků pravděpodobně výrazně přispěl dlouhý zákaz v roce 2020.

Podle statista.com má pivo největší podíl v prodeji ze všech alkoholických nápojů. V letošním roce se očekávají tržby přes 112 miliard randů, tržby nealkoholického piva se budou pohybovat kolem 1,2 miliardy randů a v příštích třech letech porostou o 15 % ročně. V roce 2024 by zisk z piva mohl činit 190 miliard randů.

Na tržbách jednotlivých produktů se odráží i jeho cena, např. cena kuchyňského oleje v poslední době raketově vyskočila. Dlouhodobě patří mezi 20 nejprodávanějších surovin v JAR. Na ceně se nejvíc podepsal zákaz vývozu palmového oleje z Indonésie. Oleje a tuky jsou v Jihoafrické republice o více než 20 % dražší než před rokem. Inflace potravinářských výrobků je téměř dvakrát vyšší než u jiných produktů v zemi.

Jihoafričané kupují i méně trvanlivého mléka nebo instantní kávy než během začátku pandemie. Pravděpodobně to souvisí s omezováním práce z domova a návratem do kanceláří. S rostoucími cenami všeho si lidé i více vaří doma, k čemuž je také zároveň přivedla doba během covidu, kdy byly uzavřené restaurace, a lidé začali více experimentovat v kuchyni a méně kupovat již připravená jídla. K tomu je vedou i různé kuchařské pořady, v poslední době nejvíce jihoafrická obdoba soutěže MasterChef.

Zdroj: news24.com
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade jihoafrická republika.

Zdroj: CzechTrade

22. červen 2022

Ministerstvo životního prostředí, výživy a venkova (DEFRA) Velké Británie oznámilo zavedení nové legislativy pro geneticky modifikované (GM) produkty. Mělo by tak dojít k omezení zbytečné byrokracie spojené s editací genů a usnadnění zisku odolnějších, výživnějších a produktivnějších plodin. Tím bude podpořena také ochrana životního prostředí, jelikož díky zvýšené odolnosti plodin bude možné snížit nebo dokonce vyloučit používání pesticidů a herbicidů. Zároveň nová legislativa umožní britským vědcům snadněji provádět výzkum a vývoj s využitím genetických technologií.

DEFRA zdůrazňuje, že nová legislativa neznamená snížení standardů v oblasti životního prostředí nebo výzkumu. Naopak předpokládá, že nová pravidla pomohou naplnit cíle Velké Británie stát se do roku 2030 světovou vědeckou velmocí a zaujmout tak pozici světového lídra v oblasti udržitelného zemědělství šetrného ke klimatu.

V návaznosti na tyto události vydal Institut Adama Smithe dokument s názvem Splice of Life: The Case of GMOs and Gene Editing, ve kterém autor Cameron English, ředitel oddělení biologických věd v Americké radě pro vědu a zdraví uvádí, že Velká Británie jde správným směrem, když zvažuje liberálnější regulaci biotechnologií. V dokumentu je dále zdůrazněno několik bodů, které vycházejí z dvacetiletého výzkumu o výhodách přijetí GMO:

  • Přijetím GM produktů ušetří světoví spotřebitelé až 24 miliard dolarů ročně, zatímco britský zemědělský průmysl přišel kvůli zákazu GMO od roku 1996 přibližně o 1,7 miliardy liber.
  • Používáním GMO došlo k celosvětovému snížení používání pesticidů o 8,6 %. Od roku 1996 tak došlo ke snížení dopadu používání pesticidů na životní prostředí o 19 %.
  • Mezi lety 1996-2018 došlo díky GMO ke snížení emisí oxidu uhličitého o 34,2 milionu kilogramů.
  • Více než 2 000 studií o bezpečnosti GMO potvrzuje, že jsou GMO bezpečné pro lidskou spotřebu, pomáhají podporovat udržitelné zemědělství a nepředstavují větší hrozbu pro lidské zdraví nebo životní prostředí než rostliny vypěstované jinými metodami šlechtění.
  • Jako velmi bezpečné jsou označovány i nové techniky šlechtění, jako je editace genů CRISPR.
  • Tradiční metody šlechtění naopak vyvolávají ve skutečnosti mnohem více mutací než jakákoli nová technika šlechtění.
  • V celé Evropské unii platí téměř všeobecný zákaz genetického inženýrství. EU však pokrytecky ročně dováží přibližně 30 milionů tun sóji a sójového šrotu, z nichž 90-95 % tvoří GMO.

Zdroje:

Zdroj: Biotrin

22. červen 2022

EIT Food RIS INSPIRE Summer Schools

Mentoringový program na podporu podnikání v zemědělsko-potravinářském sektoru otevřen!

 
 

Program je určen pro studenty magisterského studia, doktorandy, postdoktorandské výzkumné pracovníky, mladé profesionály a/nebo začínající podnikatele se zájmem o inovace v potravinovém systému.

 
 
  • 3 různé individuální programy
  • Cíl: Zvýšení podnikatelské a inovační kapacity vysokoškolského sektoru
  • Oblasti: Udržitelné zemědělství, Personalizovaná výživa, STEM
  • Délka programu: 3 týdny
  • Forma: Online
 

Jaké programy jsou pro Vás připraveny?

 

Sustainable Food Production and Consumption: From Farm to Fork

  • Program bude probíhat od 5. září 2022 do 23. září 2022
  • Více informací k programu: ZDE

Innovative Food Production for an Healthy Planet

  • Program bude probíhat od 4. července 2022 do 22. července 2022
  • Více informací k program: ZDE

New Technologies to Manage Food Ecosystems Summer School

  • Program bude probíhat od 4. července 2022 do 22. července 2022
  • Více informací k programu: ZDE
 

Jak se mohu přihlásit?

Link pro registraci:

  • Sustainable Food Production and Consumption: From Farm to Fork - ZDE
  • Přihlášku je nutné podat do 5. 8.2022
  • Innovative Food Production for an Healthy Planet - ZDE
  • Přihlášku je nutné podat do 1. 7.2022
  • New Technologies to Manage Food Ecosystems Summer School - ZDE
  • Přihlášku je nutné podat do 30.6.2022
 
 
 

Vyberte si jeden z programů, získejte praktické zkušenosti a dovednosti a staňte se inovátorem v oblasti potravin!

 
 

 

 

EIT Food Hub Česko

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

 

 
21. červen 2022

Milí příznivci a lovci biopotravin a ekologického zemědělství,

Posílám Vám tento druhý mail s novou informací ohledně našeho jednodenního autobusového zájezdu na veletrh Biofach.

Vyjíždíme ve středu 27. července v 6:00 hodin ráno z Prahy, vracíme se v tentýž den okolo 22:00 hodin.

Díky dobré spolupráci s pořadatelem Biofachu a společností PROveletrhy s.r.o. se nám podařilo vyjednat výhodnější podmínky a cena zájezdu včetně vstupenky činí 1000 Kč na osobu, cena bez vstupenky 750 Kč.

Součástí veletrhu biopotravin Biofach je i veletrh bio a přírodní kosmetiky Vivaness, důležitým tématem letošního ročníku jsou také obaly a zero waste. 

V případě, že máte zájem se k nám přidat na zájezd, registrujte se prosím do 19. června zde.

Na setkání v Norimberku se těší, Andrea Hrabalová

PRO-BIO LIGA
Pernerova 17, 186 00 Praha 8 - Karlín
IČO: 75030586
www.lovime.bio

mob.: +420 737 852 515
email:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

21. červen 2022
Akce se bude konat v úterý 28. června na muzejním dvoře NZM Praha na Letné.

 

Všechny milovníky medu a včelařství zveme v úterý 28. června na akci JEDU V MEDU!

Víte, co všechno musí znát a umět včelař? Přijďte si to vyzkoušet a dozvědět se něco nového o včelách. Projdete si včelí stezku, kde na osmi stanovištích zjistíte spoustu zajímavostí o včelách, vyrobíte si svíčku ze včelího vosku a potkáte se s včelaři. Odpoledne je připraveno představení Příběhy včelích medvídků divadla Krapet.

Dopolední program je určen školám, odpoledne veřejnosti. 


Program JEDU V MEDU

9:00-12:00 pro školy (objednávejte se online)
13:00-17:00 pro veřejnost

  • Včelí stezkou za poznáním

1) Jak vypadá včela
2) Ze života včely
3) Včelí obydlí
4) Včely v ohrožení
5) Včela a člověk
6) Chov včel
7) Něco málo o medu
8) Včely v knížkách

Akce se koná na muzejním dvorku. Cena programu je 60 Kč/ osoba.

Na muzejním dvoře bude možné si zakoupit med a včelí produkty ze Včelařství Machovi.

Akce probíhá pod záštitou starosty městské části Prahy 7 Jana Čižinského. Akci pořádáme ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, projektem Praha kvete, Knihovnou Antonína Švehly, projektem Včely na střechách a Včelařstvím Machovi.

21. červen 2022

Podle průzkumu zveřejněného mediální platformou Yicai má Šanghaj více kaváren než kterékoli jiné město na světě. Vzhledem k tomu, že se město po nejnovější epidemii COVID-19 vrací k normálu, káva je opět na denním pořádku lidí ve městě.

Na konci května Šanghaj představila plán o 50 krocích, který má pomoci domácím i zahraničním společnostem. Klíčovou součástí akčního plánu je stabilizace zahraničních investic a obchodu a také urychlení oživení spotřeby a investic. Specialisté budou přiděleni k poskytování služeb pro klíčové podniky financované ze zahraničí, aby obnovili práci a výrobu.

Náš tým dokázal otevřít až 600 obchodů do 72 hodin od znovuotevření. A dnes ve městě provozujeme již 860 obchodů," řekl Leo Tsoi, generální ředitel Starbucks China. „Během let a navzdory výzvám i obtížím, pokračujeme v investování a růstu. Je tu hodně investic, o které se snažíme,“ dodal Tsoi.

Starbucks bude nadále investovat na čínském trhu. Do konce roku 2022 chce v Číně otevřít 6000 obchodů. Bude pokračovat ve výstavbě China Coffee Innovation Park v Kunshanu. Tena se náchází v provincii Ťiang-su ve východní Číně. Společnosti pomůže zefektivnit její dodavatelský řetězec a vybudovat v zemi zelenější kávový průmysl. Během vypuknutí další vlny COVID-19 v Šanghaji bylo stravování jedním z nejpostiženějších průmyslových odvětví. Nyní ale své obchody ve městě znovu otevřely Starbucks, Tim Hortons, Costa Coffee a další řetězce.

Zpracoval kolektiv kanceláře CzechTrade v Číně (Šanghaj)
Zdroj: CGTN

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/starbucks-otevre-v-cine-do-konce-roku-6000-obchodu

21. červen 2022

Tisková zpráva – O zemědělských prioritách českého předsednictví a navázání užší spolupráce při jejich plnění dnes na bilaterálním jednání hovořil český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se svým nizozemským protějškem Henkem Staghouwerem.

„Česká republika má jedinečnou příležitost psát budoucnost evropského zemědělství. Pracovní schůzky s ministerskými kolegy jsou v tomto ohledu klíčové. S ministrem Staghouwerem jsme probrali priority českého předsednictví v oblasti zemědělství. V mnohých bodech jsem cítil ochotu ke spolupráci a chuť přeměnit stav evropského zemědělství na ještě lepší systém, než jaký máme v současnosti,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministři se shodli, že prioritou je nyní zabezpečení produkce potravin v Evropě a také globální udržitelnost. Česká republika bude pečlivě sledovat situaci na Ukrajině a rovněž na komoditních trzích. Toto téma ČR naplánovala na všechna zasedání Rady pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH).

Důležitým tématem jednání byly také Strategické plány Společné zemědělské politiky. Nizozemsko, stejně jako Česká republika, dostalo ke Strategickému plánu zhruba 300 připomínek od Evropské komise. Ministři se shodli, že je nyní zásadní co nejrychlejší schválení plánů, aby měli zemědělci jasné informace o požadavcích na hospodaření a zvládla se připravit také související národní legislativa a IT systémy pro výplatu dotací.

„Schvalování Strategických plánů se budeme věnovat i v polovině července na prvním zasedání Rady ministrů zemědělství za českého předsednictví,“ uvedl ministr Nekula.

Ministr Zdeněk Nekula poděkoval nizozemskému kolegovi za podporu v otázce snižování spotřeby pesticidů v EU. Pro oba ministry je velmi důležité téma udržitelného používání pesticidů. Česká republika podporuje uplatnění principů integrované ochrany rostlin, zavádění nechemických alternativních metod ochrany proti škodlivým organismům a inovací v zemědělství.

„Během předsednictví budeme usilovat o spravedlivý systém snížení spotřeby pesticidů v EU. Evropská komise musí zohlednit výchozí pozice členských států a rozdílné úrovně dosavadního pokroku ve snižování spotřeby přípravků na ochranu rostlin v jednotlivých zemích. Česká republika je vzorem pro Evropu. Celková spotřeba přípravků na ochranu rostlin u nás poklesla za posledních deset let o 20 % a spotřeba účinných látek dokonce o 30 %,“ uvedl ministr Nekula.

V rámci návštěvy nizozemská delegace zavítala na farmu ve Vraňanech, kde manželé Hančovi spolupracují s jedním z největších nizozemských pěstitelů sazenic jahod. Než se pustili do technologie pěstování ve fóliovnících, jezdili se Hančovi vzdělávat do Nizozemska.



Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

20. červen 2022

Vláda Spojeného království představila návrh nové legislativní úpravy o genetických modifikacích, která umožní uvolnění pravidel týkajících se genetických úprav plodin – a případně i zvířat – v Anglii.

Poté, co byl tento návrh zákona představen, signalizovala skotská vláda, že skotský regulační režim pro geneticky modifikované organismy měnit nebude. Návrh zákona, který se projednává v britském parlamentu, proto odstraní překážky pro výzkum nových technologií modifikace genů jen v Anglii.

Změna zákona znamená, že vědci v Anglii budou moci provádět výzkum a vývoj pomocí nových technik po letech omezení vyplývajících z práva EU. Zemědělské skupiny, jako je NFU (Národní svaz zemědělců), zavedení zákona většinou uvítaly a označily jej za „vědecky podloženou legislativní změnu“. Podle svazu má změna potenciál přinést řadu výhod pro produkci potravin
i životní prostředí ve Spojeném království. Vláda Spojeného království vyzvala Skotsko, aby se k legislativě připojilo, a to den předtím, než byl návrh zákona představen v britském Parlamentu.

Skotská ministryně zemědělství v dopise ministru zemědělství a životního prostředí UK tuto výzvu odmítla a uvedla, že využívání genetických technologií je „složitá a citlivá oblast“, a dodala, že je „naprosto jasné, že existují problémy, které je třeba řešit“. Kromě toho také existují „vážné obavy“ týkající se dopadů tohoto opatření na obchod, včetně obchodu s EU, která je největším obchodním partnerem Spojeného království. Ministryně varovala, že geny z Anglie v produktech upravených dle nového nařízení by se mohly dostat i do jiných oblastí UK, což by bylo „nepřijatelné“.

Zdroj

 

Snaha UK o získání pracovní síly v zemědělství

Ministerstvo zemědělství a životního prostředí UK (Defra) na základě tlaku ze strany průmyslu a britské Komise pro obchod a podnikání představilo nový plán pro získání dalších 10 000 zemědělských pracovníků pro Spojené království. Vláda UK potvrdila, že poskytne 8 000 víz pro pracovníky na sezonní práce související se sběrem ovoce a zeleniny a 2 000 víz pro pracovníky v drůbežářství.

Zpráva následuje po informacích, že ovoce a zelenina v UK zůstávají nesklizené kvůli akutnímu nedostatku pracovních sil. Zároveň s tím se proto objevují varování před plýtváním potravinami, které nebudou sklizeny a dopraveny spotřebitelům.

Minulý měsíc navštívila delegace britské Komise pro obchod a podnikání farmu Winterwood Farms v Maidstone a informovala o 8% poklesu sklizně v roce 2021 kvůli menšímu počtu sezónních pracovníků z EU. V důsledku toho se podle farmy dostane na pulty obchodů méně domácích produktů. Ty jsou pak nahrazovány dražším a méně kvalitním dovozem.

Poslanci, kteří jsou členy Komise pro obchod a podnikání Spojeného království, jež byla zřízena v loňském roce za účelem kontroly obchodních dohod Spojeného království po brexitu, napsali ministerstvu zemědělství a životního prostředí dopis, ve kterém vyjádřili obavy ohledně investic do výroby potravin ve Spojeném království, potravinového zabezpečení a plýtvání potravinami v době nárůstu životních nákladů. V dopise vyzvali k zavedení podobného systému pro sezónní pracovníky, jaký vláda oznámila v říjnu 2021 pro řidiče nákladních vozidel a pracovníky v drůbežářství.

Vzhledem k tomu, že problémy s pracovní silou v UK se neomezují pouze na zemědělství a s nedostatkem pracovníků se potýká i odvětví cestovního ruchu a pohostinství, vyzvali poslanci k vytvoření komplexnější strategie pro řešení těchto problémů.

Zdroj

Zpracovali:
Paul Wilkins a Tibor Angyal
Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
tel.: +44 749 533 9811, e-mail: //Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript./" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px solid rgb(204, 204, 204); background-repeat: no-repeat; color: rgb(0, 113, 53); text-decoration: underline;">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

20. červen 2022

Prezentace z TK (20.6.2022, Evropský dům) k představení priorit MŽP během českého předsednictví EU:

Hlavní priority:

Balík Fit for 55
• Ochrana klimatu a energetická bezpečnost: 13 legislativních návrhů
k dosažení klimatické neutrality v roce 2050
Adaptace na změnu klimatu
• Obnova krajiny po lince půda – voda – lesy
Ochrana a obnova biodiverzity
• Zachování přírodního bohatství krajiny
Oběhové hospodářství a snižování znečištění
• Zlepšení surovinové bezpečnosti a energetické nezávislosti EU
Světelné znečištění
• Snížení negativního dopadu na lidské zdraví a biodiverzitu

20. červen 2022
Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.

Vzhledem k současné situaci na trhu s potravinami a jejich neustále rostoucím cenám ministerstvo zemědělství požádalo ministerstvo financí o provedení cenového šetření uplatňovaných nákupních a prodejních cen vybraných potravinářských výrobků v obchodních řetězcích, a to s datem od 1. června letošního roku. Podobné cenové šetření bylo uskutečněno už v roce 2016, a to z důvodu krize na trhu s potravinářskými výrobky.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) upozornil, že je třeba se podívat už na vývoj na konci března a začátkem dubna. Tehdy dle něj začalo hrozit, že dojde k prudkému, až skokovému nárůstu cen potravin, které se však nekonalo.

Vyzval, aby se na růst cen nahlíželo nikoli retroaktivně, ale směrem dopředu. „To, co nám tu nastává, třeba u obilí – všichni začali na jaře křičet, že bude málo obilí, že tady umřeme hlady a tak dále. Ve finále zjišťujeme, že obilí máme dostatek, zemědělci zaseli více, takže obilí bude více, než jsme očekávali.“

Přitom podle ministra je více obilí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Postupně se ho podle něj daří dopravovat i z Ukrajiny. „To znamená, že za rok tady můžeme mít nadbytek obilí. Předpokládám, že kolegové (v debatě – pozn. red.) se mnou budou souhlasit, že pokud bude nadbytek obilí, ceny začnou padat dolů,“ řekl.

Zatím ale nepadají. Obilí zdražilo v květnu meziročně o 60 procent, olejniny o 56 procent, cena brambor je vyšší o třetinu. Nekula ale upozornil, že je potřeba se podívat na proinflační očekávání neboli „strašení“ na trhu. Obilí, které se v současnosti zpracovává na mouku, vyrostlo za výrazně nižších nákladů. Hráči na trhu tak dle něj jen reagovali na paniku a ceny jsou dle něj zbytečně „vyšroubované“ nahoru.

„Pokud se mají promítnout vyšší vstupy do zemědělství, tak se promítnou později. Ale my na to nějakým způsobem reagujeme a snažíme se pomoci těm nejslabším skupinám obyvatelstva konkrétními opatřeními,“ uvedl ministr.

Prouza: Pekárnám pomoci lze

Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který byl dalším hostem pořadu, je rovněž přesvědčen, že cena mouky je navyšována uměle, protože jde o mouku vyrobenou z loňského levného obilí. Ceny v pekárnách ale již z pohledu plynu našponované nejsou, proto by tam čekal výraznější pomoc státu.

„Ve chvíli, kdy vláda pomůže s cenou plynu, okamžitě může zlevnit pečivo, mléko. To jsou věci, které se s cílenou pomocí velmi rychle promítnou do cen. Možná největší problém je, že nikdo nevysvětluje, že část toho zdražování je naprosto umělá,“ řekl Prouza.

S tím, že je zdražování potravin částečně způsobeno panikou, souhlasí i předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. Myslí si, že jde o multidimenzionální problém a nelze hledat jednoho viníka současné krize.

„Co ovlivnit můžeme a měli jsme, a nepodařilo se, je to, aby došlo ke zpestření struktury zemědělské výroby v České republice. Tady vznikl jakýsi svatý grál velkoproducentů, jakási modla toho, že co se má vyrábět v zemědělství levně a správně, zajistí největší podniky. To vůbec není pravda. Pravda je ta, že prostředí, které bude nejlépe odpovídat jak zemědělcům, tak potravinářům i zákazníkům, je to nejpestřejší. Takže my chceme, aby se více podpořily menší subjekty, které dosud nebyly vůbec podporovány. Ale říkáme také, že je nutno podpořit i střední podniky. U nás to bylo celou dobu nevyvážené,“ uvedl Šebek.

Snížení DPH na potraviny

Nekula dále uvedl, že očekává zklidnění cen po konci války. Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny by v současné situaci dle ministra nemělo žádný efekt na koncové ceny, vyšlo by do ztracena jako v případě spotřební daně u pohonných hmot. Ta se od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr z benzinu a nafty, ale řidiči nyní tankují paliva dráž než před jejím snížením.

Ministr je podle svých slov zastáncem snížení patnáctiprocentní sazby DPH, ale až po skončení konfliktu na Ukrajině. Po snížení DPH volá například Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, jak později uvedl Prouza.

Zdroj: ct24.cz

 

Autor: SOCR

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/zdrazovani-potravin-je-castecne-vyvolano-umele-shodli-se-nekula-s-prouzou-a-sebkem

20. červen 2022

SIAL PARIS 2022
POZVÁNKA NA LETOŠNÍ VELETRH VĚNOVANÝ INOVACÍM,
PAŘÍŽSKÉ SEVERNÍ VÝSTAVIŠTĚ VILLEPINTE, 15. – 19. ŘÍJNA 2022

 

Mezinárodní potravinářský veletrh SIAL Paris, který je spouštěčem a hybatelem obchodních kontraktů, nabízí pro tento ročník jedinečný pohled na trendy, které mění svět potravin, a představuje nejlepší inovace ze všech koutů světa.

UDÁLOST, KTEROU NESMÍTE ZMEŠKAT
SIAL Paris je východiskem debat kolem ústředního tématu tohoto ročníku, jímž je výzva Osvojte si změnu. Myšlenka vznikla v roce 2020 s cílem poskytnout zájemcům potřebné klíče k potravinové produkci zítřka, a to v reakci na očekávání a iniciativy přicházející z celého světa. S velkým odhodláním a flexibilitou byl připraven ročník, který vychází z rozšířené verze agendy a splňuje očekávání celého ekosystému.

Rezervujte si vstupenku na veletrh SIAL Paříž 2022 s 50% slevou do 30. 6. 2022.

Registrace na: Registrace SIAL Paříž 2022

Oficiální stránky veletrhu: SIAL Paris 2022

Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

VÍCE INFORMACÍ ZDE.

20. červen 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě,

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – začíná sezóna sběru malin

V Srbsku v těchto dnech zahájili sběr malin, které jsou významným vývozním artiklem. V loňském roce vyvezlo Srbsko mražené maliny za 426 milionů USD, což znamená druhé místo v rámci zemědělského vývozu hned po kukuřici, které se vyvezlo za 557 milionů USD. Na třetím místě je pak pšenice, které se v roce 2021 vyvezlo za 255 milionů USD. Očekává se, že letošní sklizeň malin bude cca o 30 % nižší než v loňském roce. Důvodem je nepříznivé počasí v uplynulém období, zvláště pak vydatný déšť a krupobití, které nedávno postihlo část malinových plantáží v západním Srbsku. Aktuální výkupní cena malin je cca 3,6 EUR/kg. Neočekává se, že by nižší sklizeň způsobila výrazný růst ceny malin. Kvůli vysokým cenám se již dříve snížila o 30 % poptávka na trhu zemí EU, kam Srbsko svoji produkci především vyváží. Česká republika pravidelně mražené maliny dováží, v loňském roce bylo ze Srbska do ČR importováno 393 tun za cca 38 milionů Kč.

20. červen 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kvůli vysokým cenám pšenice přecházejí japonští zemědělci z rýže na pšenici

Podle průzkumu japonské vlády plánuje v letošním roce více japonských zemědělců snížit produkci rýže a přejít na pěstování pšenice a sóji. Důvodem jsou rostoucí ceny obilí způsobené ruskou válkou na Ukrajině.

V současné době se 80 % pšenice a 90 % sójových bobů spotřebovaných v Japonsku dováží především z Ruska a Ukrajiny, jejich ceny proto prudce vzrostly. Naproti tomu spotřeba a cena rýže v Japonsku má od roku 1962 klesající tendenci spolu s měnícím se životním stylem Japonců a poklesem počtu obyvatel. V důsledku pandemie koronaviru se spotřeba rýže snížila i z důvodu malé poptávky ze strany restaurací, jejichž provozní doba byla omezena.

Dle údajů japonského ministerstva zemědělství se celková plocha rýže pro potravinářské účely letos sníží o 35 tisíc hektarů. Ministerstvo však doporučuje snížení o další 4 tisíce ha, aby produkce odpovídala úrovni poptávky, která se pohybuje kolem 6,75 milionů tun.

Vláda podpořila přechod na pěstování pšenice a sóji dotačními tituly. Příjmy včetně dotace na pěstování rýže pro potravinářské účely činí cca 13 tis jenů (2,5 tis Kč) z 10 arů, krmné rýže 26 tis jenů a pšenice 48 tis jenů. Největší částku dostanou pěstitelé sóji, a to ve výši 49 tis jenů.

Zdroj The Mainichi

20. červen 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čína hlásí bohatou sklizeň

Čínské státní noviny Global Times v průběhu tohoto týdne zveřejnily zprávu, že v současnosti probíhající sklizeň ozimé pšenice zatím předčila očekávání. Doposud byla sklizena úroda na téměř 16 milionech hektarů, což představuje 78,5 % celkové oseté plochy. Global Times uvedly, že sklizeň předčila očekávání i kvalitou, americké ministerstvo zemědělství však koncem května zveřejnilo zprávu, ve které očekávalo obecně nižší kvalitu čínské produkce kvůli nepříznivému počasí během důležitých vývojových fází rostlin. Tempo sklizně je oproti minulému roku rychlejší o 1,2 % a údajně se nesetkala s problémy souvisejícími s přísnými protiepidemickými opatřeními. Tlak na úspěšnou sklizeň byl kvůli obavám o potravinové zabezpečení v letošním roce neobvykle silný. Význam polních prácí vyzvedli na nejvyšší úroveň jak premiér Li Keqiang, tak i prezident Xi Jinping, když prohlásili, že boj proti covid-19 nesmí stát v cestě průběhu sklizně.

Úspěch letošní sklizně navzdory složitým okolnostem je připisován jednorázovým finančním příspěvkům poskytnutým zemědělcům, zvýšení minimálních výkupních cen a dalším podpůrným opatřením. Čínská státní firma Sinograin se chystá odkoupit velký objem obilí z letošní sklizně, pro což má připravené skladovací prostory o kapacitě 40 milionů tun.

18. červen 2022
Obědy v restauracích začínají být pro zaměstnance drahým luxusem. Dlouhodobě proto omezují útraty za ně, dokládají to jejich obědové platby. Ty se sice v květnu meziročně zvýšily o jedenáct procent na rekordních 159,30 koruny za oběd, tento růst to ale pokulhává za tím, jak rychle rostou ceny v sektoru stravování.

Restaurace v meziročním srovnání zdražily podle statistiků o více než čtvrtinu, jídelny o 12,8 procent a podniky s rychlým občerstvením o 21,9 procenta. Nízký je v porovnání s předcovidovým obdobím i počet jídel, která restaurace nyní prodají. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 220 tisíc majitelů nejrozšířenější stravenkové karty Ticket Restaurant od společnosti Edenred.

Počet prodaných obědů byl ve srovnání s předcovidovým obdobím o třetinu nižší, a to i se započítáváním transakcí přes rozvážkové služby. Je to sice nejlepší výsledek od prosince 2020, ale vzhledem k tomu, že lidé začali šetřit, pro restauratéry to neznamená výrazný důvod k radosti.

Slabší zájem o obědy v restauracích souvisí s tím, že lidé si ve velkém připravují jídlo doma a nosí si je v krabičkách do práce. Řešení, které by mohlo tuto situaci alespoň trochu korigovat, by bylo zvýšení reálných příjmů zaměstnanců.

„Z našich průzkumů víme, že skoro šedesát procent firem je zvažuje v souvislosti s bezprecedentní inflací navyšovat mzdy. Otázka je, jak vysoké zvýšení bude, zda pokryje růst nákladů a také, kolika procent zaměstnanců se dotkne,“ uvádí členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za firemní vztahy Aneta Martišková.

„V praxi se ukazuje, že lidem se nyní propadají jejich reálné příjmy. Ceny v restauracích rostou, na obědy nechodíme tak často a také si pečlivě vybíráme z jídelního lístku a řídíme se mnohem více podle toho, co je levné, než jak jsme byli dříve zvyklí,“ dodává Martišková.

Autor: SOCR

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/obedy-bez-napoju-a-polevek-ceny-jidel-v-hospodach-nuti-cechy-setrit

18. červen 2022

Falšování potravin je v současné době jednou z nejrozšířenějších metod klamání spotřebitele/odběratele. Dochází tím k ohrožení nejen ekonomické prosperity, ale především celospolečenské důvěry, lidského zdraví a životů. Příkladem je metanolová kauza v ČR v roce 2012. Podíl černého trhu s lihovinami byl odhadován na 30 % a došlo vedle ztrát výrobců lihovin také ke ztrátě příjmu státního rozpočtu, ztrátě důvěry spotřebitelů v domácí značky a zejména k otravě s často trvalými zdravotními následky více než 100 osob a k 48 úmrtím. Obvykle lze zpětně dosledovat, zda k výskytu dvojí kvality potravin na evropském trhu, neshodám složení potravin s legislativními požadavky nebo falšování určité vlastnosti výrobku (jako je např. označení geografického původu) dochází úmyslně, nekázní nebo neznalostí (požadavky na složení, původ či kvalitu nebývají v legislativě uváděny systematicky). Neúměrný tlak spotřebitelů, retailu, ale i zahraničních výrobců při hledání levnějších vstupů/produktů a řešení nedostatečných domácích zdrojů (v ČR např. pro výrobu vína nebo medu) stupňuje tlak na dodavatele. Je ale potvrzeno, že hledání výhod na úkor jiných subjektů nebo článků řetězce dlouhodobě konkurenceschopnost a spolehlivost snižuje a že osvědčenou prevencí falšování je preference seriózního výrobce informovaným spotřebitelem/odběratelem. Už jen z výrazných nepoměrů mezi počtem inspektorů a počtem provozoven, k nimž mají národní dozorové orgány kontrolní pravomoc, je patrné, že se potravinovým podvodům nevěnuje vždy taková pozornost, jaká by byla potřeba, a že pouze konvenčními inspekčními metodami k boji proti falšování nelze přistupovat. Proto uvedenou citlivou problematiku sledují a prezentují i organizace jako OECD.

Zdroj: https://www.oecd-ilibrary.org/governance/dangerous-fakes_117e352b-en

18. červen 2022

Pokud se jedná o sodík (sůl) ve stravě, lidé primárně přemýšlejí zejména o jeho vlivu na krevní tlak. Říkají si: "Příliš mnoho soli v mé stravě mi zvýší krevní tlak." Ale ne u každého, kdo hodně solí, se vyvine vysoký krevní tlak ( high blood pressure ). Částečně je to způsobeno tím, že hypertenzi mohou způsobovat i jiné faktory než sodík; podstatné je také to, že vliv sodíku na krevní tlak je u každého jedince jiný vzhledem k jeho citlivosti na sůl.


Co je to citlivost na sůl?

Citlivost na sůl je měřítkem toho, jak váš krevní tlak reaguje na příjem soli. Lidé jsou buď citliví na sůl, nebo odolní vůči soli. U osob citlivých na sůl je vyšší pravděpodobnost, že budou mít vysoký krevní tlak, než u osob, které jsou vůči soli odolné.

Jak se dá testem zjistit citlivost na sůl (sodík)

Existuje mnoho způsobů, jak zjistit, zda je člověk citlivý nebo odolný vůči soli. Jedna z metod spočívá v konzumaci stravy s nízkým obsahem sodíku (přibližně 230 mg sodíku nebo 600 mg kuchyňské soli denně) po dobu čtyř dnů, po níž následují čtyři dny stravy s vysokým obsahem sodíku (přibližně 4,6 g sodíku nebo 12 g kuchyňské soli denně). Pokud se krevní tlak na konci období s vysokým obsahem sodíku zvýší alespoň o 5 %, říká se, že je osoba citlivá na sůl. V opačném případě se jedná o osobu rezistentní na sůl nebo necitlivou na sůl (1). Tento test je náročný, obvykle se u populace neprovádí.

Proč záleží na citlivosti na sůl?

Osoby citlivé na sůl jsou více ohroženy vyšším tlakem, kardiovaskulárními nemocemi (high blood pressurecardiovascular disease) a zejména nižší mírou přežití v pozdějším věku, pokud trvale vedou nezdravý životní styl nebo mají stravu s vysokým obsahem sodíku (2).

Podle studie provedené ve Spojených státech v roce 1991 mají jedinci citliví na sůl vyšší pravděpodobnost výskytu hypertenze, stejně jako černoši více než běloši (tabulka 1). Jiná studie uvádí, že přibližně 60 % Číňanů, kteří mají vysoký krevní tlak, je citlivých na sůl (3).

Tabulka 1. Procento lidí citlivých na sůl v různých populacích (údaje z cit. 1).

KREVNÍ TLAK

POPULACE

BĚLOŠI

ČERNOŠI

Normální

15%

27%

Hypertenze

29%

50%

Proč jsou lidé citliví na sůl?

Homeostázu sodíku v lidském těle reguluje především systém renin-angiotenzin-aldosteron. Tento systém funguje především v ledvinách a v buňkách hladkého svalstva cév. Odchylky v tomto systému, způsobené genetickou výbavou, věkem, rasou, pohlavím a anamnézou, způsobují, že ledviny jedinců citlivých na sůl zpracovávají nadbytek sodíku méně efektivně. S citlivostí na sůl souvisí asijský nebo africký původ, vyšší věk, ženské pohlaví, vysoký krevní tlak a onemocnění ledvin.

Jaké geny se podílejí na citlivosti na sůl?

Genetické odchylky v genech zapojených do systému renin-angiotenzin-aldosteron predisponují nositele k citlivosti na sůl (4). Jak je uvedeno ve studii (Hypertension and the ACE gene), přibližně 38% běžné populace je nositelem varianty genu ACE, která způsobuje zvýšenou aktivitu tohoto systému, což vede k většímu zvýšení krevního tlaku v reakci na zvýšené množství sodíku v krvi. Tito lidé jsou tedy citliví na sůl. Další dva geny spojené s citlivostí na sůl jsou gen NOS3, popsaný v článku Cardiovascular disease and the NOS3 genea gen AGT, popsaný v článku Hypertension and the AGT gene. Tabulka 2 uvádí četnost rizikových variant spojených se zvýšeným rizikem citlivosti na sůl a hypertenze.

Tabulka 2. Procento variant genů spojených s citlivostí na sůl v různých populacích (VŠECHNY: obecná populace; AFR: Afričané; AMR: Američané; ASN: Asiaté; EUR: Evropané. Údaje pocházejí z projektu 1000 genomů).

GENY

VŠECHNY

AFR

AMR

ASN

EUR

38%

17%

40%

31%

56%

 

27%

17%

19%

50%

20%

 

30%

40%

21%

21%

34%

 

66%

88%

64%

83%

41%

 

16%

3%

23%

7%

27%

 

36%

17%

43%

31%

49%

 

GNB3

48%

79%

42%

47%

31%

NOS3

26%

50%

50%

20%

50%

Co byste měli dělat, pokud jste citliví na sůl?

Lidé, kteří jsou citliví na sůl, by měli věnovat větší pozornost sodíku ve stravě, aby snížili riziko vysokého krevního tlaku a souvisejících kardiovaskulárních onemocnění. Měli by sledovat svůj příjem sodíku pomocí (např.programu GB HealthWatch 360) a omezit ho (high-sodium foods). A zároveň zvýšit množství draslíku ve své stravě (high-potassium foods).

Existuje pět jednoduchých postupů v prevenci:

  1. Jezte více zeleniny a ovoce. Obecně mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku.
  2. Jezte více čerstvých potravin a méně zpracovaných potravin. Čerstvé potraviny obsahují méně přidaného sodíku než zpracované potraviny, které jsou určeny k delšímu skladování.
  3. Vyhněte se konzumaci velkých porcí pečiva. Mnoho lidí podceňuje množství sodíku obsaženého také v jedlé sodě nebo prášku do pečiva.
  4. Při nákupu si přečtěte etiketu s nutričními údaji, abyste si mohli vybrat potraviny s nízkým obsahem sodíku a vyhnout se těm, které ho obsahují hodně. Většina zpracovaných potravin má nyní k dispozici verze s nízkým obsahem sodíku.
  5. Při jídle v restauraci požádejte, aby vám do jídla nepřidávali sůl, a pokud je to možné, objednejte si jídlo s nižším obsahem sodíku. Nepřidávejte sůl do hotových jídel.

Literatura

  1. SULLIVAN JM. 1991. Citlivost na sůl. Definice, koncepce, metodika a dlouhodobé problémy. Hypertenze. 17(1 Suppl):I61-8. PMID:1987013.
  2. WEINBERGER MH, FINEBERG NS, FINEBERG SE, WEINBERGER M. 2001. Citlivost na sůl, pulzní tlak a smrt u normálních lidí a lidí s hypertenzí. Hypertenze. 37(2 Pt 2):429-32. PMID:11230313.
  3. LI, 2012. Mutace genu α-Adducin Gly460Trp a esenciální hypertenze v čínské populaci: metaanalýza zahrnující 10 960 subjektů. PlosOne: 7(1): e30214. PMID: 22272309.
  4. SANADA H, JONES JE, JOSE PA. 2011. Genetika hypertenze citlivé na sůl. Curr Hypertens Rep. 13(1):55-66. doi: 10.1007/s11906-010-0167-6. PMID:21058046.

Využit zdroj: https://www.gbhealthwatch.com/Trait-Salt-Sensitivity.php

prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 16.6.2022

Autor: SZU

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/citlivost-cloveka-na-sul-sodik

17. červen 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo čtvrtou veřejnou soutěž v programu The Country for the Future (CFF) v podprogramu 3 „Inovace do praxe“. Cílem je podpořit zavádění inovací v malých a středních podnicích. Projektové záměry mohou firmy posílat do 5. srpna 2022.

 

„S ohledem na současnou nelehkou ekonomickou situaci se snažíme podporovat především menší firmy. V tomto případě půjde o zavádění technických řešení, která napomohou zvýšit efektivitu a tím i konkurenceschopnost těchto podniků. V hodnocení žádostí bude příznivě zohledněno, pokud konkrétní projekt povede navíc k energetickým úsporám či jiným způsobem ke zvýšení energetické odolnosti, což je téma, které musíme řešit i na úrovni jednotlivých podniků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

O podporu, která bude poskytována z Národního plánu obnovy mohou žádat malé a střední podniky ze všech regionů ČR, tedy i z hlavního města Prahy.

Podpora je zaměřena na okamžik, kdy firma potřebuje zavést inovace do výroby, nebo uplatnit nové postupy či organizační schémata ve své činnosti a nabídky produktů na trhu. Má tedy například dokončen vývoj nového produktu, případně se chystá pořídit hotové řešení formou licence, a musí připravit nový výrobní proces. Právě jeho zavedení lze podpořit, stejně tak poskytování nových chytrých služeb. Podpořit lze rovněž zefektivňování procesů prostřednictvím nových informačních systémů, které umožní zavést efektivnější řízení vztahů s odběrateli a dodavateli a také efektivnější řízení podpůrných činností v podniku. Obsahem projektu může být buď samostatně inovace produktu, výrobního procesu, organizační inovace, nebo libovolná kombinace těchto typů inovací, pokud tvoří v konkrétním případě jeden logický celek.

„V souvislosti s tím, že jednou z priorit Národního plánu obnovy je digitální transformace, je důležitou podmínkou projektů v tomto programu tentokrát prvek digitalizace. Projekty musí naplnit alespoň jeden z deseti stanovených tzv. digitálních cílů, mezi něž patří například kybernetická bezpečnost, umělá inteligence, senzorika či aditivní výroba využívající digitální data,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Každý podnik může do soutěže přihlásit pouze jeden projektový záměr, na který může získat dotaci ve výši až 20 milionů korun. Ministerstvo v úterý 28. června 2022 pořádá webinář, kde je možné získat další informace. Podrobnosti k vyhlášené soutěži, včetně registrace na webinář, jsou k dispozici na webu MPO.

16. červen 2022

Členské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o  cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Klíčová opatření na snížení příjmu soli přinesou jeden rok života ve zdraví a navíc za cenu, která je nižší než průměrný roční příjem nebo hrubý domácí produkt na osobu.


Odhaduje se, že pokud by se celosvětová spotřeba soli snížila na doporučenou úroveň, mohlo by se každoročně zabránit 2,5 milionu úmrtí.

Klíčová fakta

  • Vysoká spotřeba sodíku (více než 2 g/den, což odpovídá 5 g soli/den) a nedostatečný příjem draslíku (méně než 3,5 g/den) přispívají k vysokému krevnímu tlaku a zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
  • Hlavním zdrojem sodíku v naší stravě je sůl, i když může také pocházet z glutamátu sodného, který se v mnoha částech světa používá jako koření.
  • Většina lidí konzumuje příliš mnoho soli - v průměru 9-12 gramů denně, což je přibližně dvojnásobek doporučené maximální dávky.
  • Příjem soli nižší než 5 gramů denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a koronárního infarktu. Hlavním přínosem snížení příjmu soli je odpovídající snížení vysokého krevního tlaku.

Přehled situace

Rostoucí produkce stále více zpracovaných potravin, rychlá urbanizace a změna životního stylu mění stravovací návyky. Vysoce zpracované potraviny mají stále vyšší spotřebu a jsou cenově dostupnější. Lidé na celém světě konzumují více energeticky vydatných potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, trans-mastných kyselin, cukrů a soli. Sůl je hlavním zdrojem sodíku a zvýšená spotřeba sodíku je spojována s hypertenzí a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a mrtvice.

Současně s tím, jak se mění stravovací návyky, lidé konzumují méně ovoce a zeleniny a méně vlákniny (např. celozrnných výrobků), které jsou klíčovými složkami zdravé stravy. Ovoce a zelenina obsahují draslík, který přispívá ke snížení krevního tlaku. .

Sůl ve stravě může pocházet ze zpracovaných potravin, a to buď proto, že obsahují obzvláště mnoho soli (např. hotová jídla, zpracované maso, jako je slanina, šunka a salámy, sýry, slané pochutiny, instantní nudle a další), nebo proto, že se konzumují často a ve velkém množství (např. chléb a zpracované cereální výrobky). Sůl se také přidává do potravin při vaření (bujón a vývar) nebo při stolování (sójová omáčka, rybí omáčka a kuchyňská sůl).

Někteří výrobci však mění receptury, aby snížili obsah soli ve svých výrobcích. Spotřebitelé by proto měli číst etikety na potravinách a vybírat si výrobky s nízkým obsahem sodíku.

Doporučení pro snížení množství soli

Pro dospělé:

WHO doporučuje, aby dospělí konzumovali méně než 5 g (necelou čajovou lžičku) soli denně (1).

Pro děti:

WHO doporučuje, aby byl doporučený maximální příjem soli pro dospělé upraven směrem dolů pro děti ve věku od 2 do 15 let na základě jejich energetických nároků ve srovnání s dospělými. Toto doporučení pro děti se netýká období výlučného kojení (0-6 měsíců) ani období přikrmování s pokračujícím kojením (6-24 měsíců).

Veškerá konzumovaná sůl by měla být jodovaná, tzn. "obohacená" jódem, který je nezbytný pro zdravý vývoj mozku plodu a malého dítěte. Jód také přispívá k optimalizaci duševních funkcí člověka obecně.

O soli, sodíku a draslíku

Sodík je základní živina nezbytná pro udržení objemu plazmy, acidobazické rovnováhy, přenos nervových impulzů a normální funkci buněk.

Nadbytek sodíku je spojován s nepříznivými zdravotními následky, včetně zvýšeného krevního tlaku.

Hlavní faktory, které přispívají ke spotřebě sodíku, závisí na kulturním kontextu a stravovacích návycích populace.

Sodík se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, například v mléce, mase a korýších. Často se ve vysokém množství vyskytuje ve zpracovaných potravinách, jako je chléb, zpracované maso a pochutiny, a také v koření (např. zdroj sója, zdroj ryby).

Sodík je také obsažen v glutamátu sodném, který se v mnoha částech světa používá jako potravinářská přísada.

Draslík je základní živina potřebná pro udržení celkového objemu tělesných tekutin, rovnováhy kyselin a elektrolytů a normální funkce buněk.

Draslík se běžně vyskytuje v různých nerafinovaných potravinách, zejména v ovoci a zelenině.

Zvýšený příjem draslíku snižuje systolický a diastolický krevní tlak u dospělých.

Jak snížit obsah soli ve stravě

Vládní politiky a strategie by měly vytvářet prostředí, které umožní obyvatelstvu konzumovat dostatečné množství bezpečných a dieteticky vhodných potravin, které tvoří zdravou stravu včetně nízkého obsahu soli. Zlepšení stravovacích návyků je společenskou i individuální odpovědností. Vyžaduje přístup založený na populaci, zahrnující více odvětví a kulturně relevantní.

Klíčové obecné strategie pro snížení obsahu soli zahrnují:

  • vládní politiky - včetně vhodné daňové politiky a regulace, které zajistí, aby výrobci a prodejci potravin vyráběli a nabízeli zdravější potraviny, aby byly zdravé výrobky dostupné a cenově přijatelné;
  • spolupráce se soukromým sektorem na zlepšení dostupnosti a přístupnosti výrobků s nízkým obsahem soli;
  • informovanost spotřebitelů a posílení postavení obyvatelstva prostřednictvím sociálního marketingu a mobilizace s cílem zvýšit povědomí o potřebě snížit spotřebu soli;
  • vytváření příznivého prostředí pro snižování spotřeby soli prostřednictvím zásahů do místní politiky a podpory prostředí "zdravých potravin", jako jsou školy, pracoviště, obce a města;
  • monitorování příjmu soli v populaci, zdrojů soli ve stravě a znalostí, postojů a chování spotřebitelů v souvislosti se solí za účelem informování o politických rozhodnutích.

Programy snižování obsahu soli a programy, které podporují obohacování soli, koření nebo dochucovadel s vysokým obsahem soli (bujónové kostky, sójová a rybí omáčka) mikroživinami, se mohou vzájemně doplňovat.

Spotřebu soli v domácnostech lze snížit:

  • nepřidávat sůl při přípravě jídla;
  • nemít na stole slánku;
  • omezením konzumace slaných pochutin;
  • výběrem výrobků s nižším obsahem sodíku.

Mezi další místní praktická opatření ke snížení příjmu soli patří:

  • začlenění snižování spotřeby soli do vzdělávacího programu pro pracovníky s potravinami;
  • odstranění solniček a sójové omáčky ze stolů v restauracích; zavedení označení výrobků nebo regálů, z nichž bude zřejmé, že některé výrobky mají vysoký obsah sodíku;
  • poskytování cíleného dietního poradenství lidem navštěvujícím zdravotnická zařízení;
  • prosazování toho, aby lidé omezili příjem výrobků s vysokým obsahem soli, a prosazování toho, aby snížili množství soli používané při vaření;
  • vzdělávání dětí a zajištění podpůrného prostředí pro děti, aby začaly brzy přijímat stravu s nízkým obsahem soli.

Opatření potravinářského průmyslu by měla zahrnovat:

  • postupné snižování obsahu soli ve výrobcích v průběhu času, aby se spotřebitelé přizpůsobili chuti a nepřecházeli na alternativní výrobky;
  • propagace výhod konzumace potravin se sníženým obsahem soli prostřednictvím osvětových aktivit pro spotřebitele v prodejnách potravin;
  • snižování obsahu soli v potravinách a pokrmech podávaných v restauracích a stravovacích zařízeních a označování obsahu sodíku v potravinách a pokrmech.

Mylné představy o snižování obsahu soli

  • "V horkém a vlhkém dni, kdy se potíte, potřebujete ve stravě více soli:" Potem se ztrácí jen málo soli, takže ani v horkém a vlhkém dni není potřeba přidávat sůl navíc, i když je důležité pít hodně vody.
  • "Mořská sůl ?je není "lepší" než uměle vyrobená sůl jen proto, že je "přírodní"." Bez ohledu na zdroj soli je to sodík v soli, který způsobuje špatné zdravotní následky.
  • "Sůl přidávaná při vaření není hlavním zdrojem příjmu soli." V mnoha zemích pochází přibližně 80 % soli ve stravě ze zpracovaných potravin.
  • "Potraviny nepotřebují sůl k tomu, aby měly přitažlivou chuť." Chvíli trvá, než se chuťové buňky člověka přizpůsobí, ale jakmile si zvyknou na menší množství soli, je pravděpodobnější, že si člověk jídlo vychutná a všimne si širší škály chutí.
  • "Bez soli nemá jídlo žádnou chuť." I když to může být zpočátku pravda, chuťové buňky si brzy zvyknou na menší množství soli a je pravděpodobnější, že si jídlo s menším množstvím soli vychutnáte a bude mít více chuti[ŘI2] .
  • "Potraviny s vysokým obsahem soli chutnají slaně." Některé potraviny s vysokým obsahem soli nechutnají příliš slaně, protože jsou někdy smíchány s dalšími látkami, například cukry, které chuť maskují. Je důležité číst etikety potravin a zjistit obsah sodíku.
  • "Pouze staří lidé se musí starat o to, kolik soli snědí:" Konzumace příliš velkého množství soli může zvýšit krevní tlak v každém věku.
  • "Snížení množství soli by mohlo být škodlivé pro mé zdraví:" Je velmi obtížné jíst příliš málo soli, protože existuje mnoho každodenních potravin obsahujících sůl.

Odpověď WHO - "Globální strategie pro výživu, fyzickou aktivitu a zdraví"

Pokyny WHO týkající se sodíku a draslíku stanoví prahové hodnoty pro zdravý příjem. Pokyny rovněž uvádějí opatření pro zlepšení stravování a prevenci neinfekčních onemocnění u dospělých a dětí.

"Globální strategie pro výživu, fyzickou aktivitu a zdraví" byla přijata v roce 2004 Světovým zdravotnickým shromážděním (WHA). Vyzývá vlády, WHO, mezinárodní partnery, soukromý sektor a občanskou společnost, aby přijaly opatření na globální, regionální a místní úrovni na podporu zdravé výživy a fyzické aktivity.

V roce 2010 schválilo WHA soubor doporučení týkajících se uvádění potravin a nealkoholických nápojů na trh pro děti. Tato doporučení slouží zemím jako vodítko při tvorbě nových a posilování stávajících politik s cílem snížit dopady uvádění nezdravých potravin na trh pro děti. WHO rovněž pomáhá vyvíjet model výživového profilu, který mohou země používat jako nástroj pro implementaci marketingových doporučení.

V roce 2011 se světoví lídři zavázali snížit vystavení lidí nezdravé stravě. Tento závazek byl přijat prostřednictvím politické deklarace zasedání Valného shromáždění OSN na vysoké úrovni o prevenci a kontrole neinfekčních onemocnění.

V roce 2012 přijalo Světové zdravotnické shromáždění šest globálních cílů v oblasti výživy, včetně snížení zakrnění, plýtvání a nadváhy u dětí, zlepšení kojení a snížení anémie a nízké porodní hmotnosti.

V roce 2013 schválila WHA 9 globálních dobrovolných cílů v oblasti prevence a kontroly neinfekčních nemocí, mezi něž patří zastavení nárůstu diabetu a obezity a relativní snížení příjmu soli o 30 % do roku 2025. "Globální akční plán pro prevenci a kontrolu nepřenosných nemocí 2013-2020" poskytuje členským státům, WHO a dalším agenturám OSN pokyny a nabídku politických možností, jak těchto cílů dosáhnout.

Vzhledem k tomu, že v mnoha zemích nyní dochází k rychlému nárůstu obezity u kojenců a dětí, zřídila WHO v květnu 2014 komisi pro dětskou obezitu. Komise vypracuje pro rok 2015 zprávu, v níž upřesní, které přístupy a opatření budou pravděpodobně nejúčinnější v různých podmínkách na celém světě.

 Literatura

(1) Tato doporučení se vztahují na všechny osoby s vysokým krevním tlakem i bez něj (včetně těhotných a kojících žen), s výjimkou osob s onemocněním nebo osob užívajících farmakologickou léčbu, která může vést k nízké hladině sodíku nebo akutnímu hromadění vody v těle nebo vyžaduje dietu pod dohledem lékaře (např. pacienti se srdečním selháním a diabetici I. typu). U těchto subpopulací může existovat zvláštní vztah mezi příjmem sodíku a požadovanými zdravotními výsledky (WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children, 2012).

Zdroj: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction; 30. dubna 2020

prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 16.6.2022


 [ŘI1]To o K  sem jaksi nesedí. Nemělo by se dát třeba nakonec odstavce?

 [ŘI2]Je vpodstatě stejné jako výše

 

 

Autor: Státní zdravotní ústav

16. červen 2022

Podívejte se na oficiální kalendář akcí pořádaných v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie a na všechny praktické informace. Podívejte se na nejnovější verzi kalendáře

Kulturní a další doprovodné akce v Čechách, ale i v zahraničí během českého předsednictví v Radě EU naleznete ke stažení zde.

Zdroj: https://czech-presidency.consilium.europa.eu/cs/akce/

16. červen 2022

Pět hlavních priorit bude mít předsednictví České republiky v Radě EU, které odstartuje 1. července a bude trvat do konce roku. Program českého předsednictví a jeho priority schválila vláda na jednání ve středu 15. června 2022 a spolu s logem českého předsednictví je představila veřejnosti.

Česká republika se bude během půlročního předsednictví v Radě EU soustředit na pět základních priorit: zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnosti kybernetického prostoru, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

„Všechny tyto pilíře zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a také priority České republiky. Hodnoty, které Česká republika dlouhodobě zastává, na které je hrdá. A tyto hodnoty se odrážejí v prioritách našeho předsednictví. Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naši sílu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Premiér Fiala také připomněl, že letos je tomu 18 let, co Česká republika do Evropské unie vstoupila. „Prvního července vstoupíme do našeho historicky druhého předsednictví v Radě Evropské unie. Můžeme tedy s trochou nadsázky říct, že to bude taková trochu zkouška dospělosti. Zkouška, která v žádném případě nebude jednoduchá. Evropa, a s ní celý svět, prochází zásadní změnou, protože ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami. Určitě odhalila slabiny bezpečnostní architektury Evropy, kterou budeme muset nově uchopit, a hlavně aktivně, nikoli jen jako pozorovatelé spoléhající na ostatní, ji budeme muset rozvíjet,“ prohlásil.

Předseda vlády připomněl také mimořádnou uprchlickou vlnu, kterou ruská agrese na Ukrajině spustila. „Musíme napřít maximální úsilí a soustředit se na poválečnou obnovu Ukrajiny a pomoci Ukrajině na její cestě do Evropské unie,“ konstatoval premiér Fiala. „Ruská agrese ale také narušila základní pilíře naší ekonomiky. Energetickou bezpečnost, dodavatelské řetězce, a to ve chvíli, kdy jsme se znovu začali doslova nadechovat po covidu-19. Vystavuje tak kruté zkoušce především ty nejslabší z nás. Je proto naší základní povinností zajistit strategickou odolnost Evropy ve všech zmíněných oblastech. Například potravinové zabezpečení občanů mělo by být i nadále jistotou. Dostupnost strategických materiálů a výrobků, například léků a dalších věcí,“ podotkl.

„Můžeme říci, že svět po ruské agresi na Ukrajině nebude stejný. Na tom, jaký bude, se chceme podílet aktivně i my, protože máme jedinečnou šanci a příležitost psát budoucnost Evropy. Naše role ale bude jiná, než jak tomu bylo v případě prvního předsednictví, které se odehrálo ještě předtím, než vstoupila v platnost Lisabonská smlouva. Některé mechanismy Evropské unie prošly změnami a my jsme si toho samozřejmě vědomi,“ připomněl předseda vlády. „Naše role ve vedení práce jednotlivých ministerských rad bude ale zásadní. I toho jsme si vědomi. Úkolem českého předsednictví bude především dosahování shody a dosahování evropské jednoty, která je tak důležitá, v jednotlivých oblastech,“ připomněl Petr Fiala.

Premiér Fiala společně s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem a vedoucí Úřadu vlády ČR Janou Kotalíkovou představili veřejnosti motto českého předsednictví, logo a také dvě verze propagačního videospotu. Mottem bude heslo Evropa jako úkol a je inspirováno stejnojmennou esejí bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla z roku 1996, v níž se Václav Havel zamýšlel nad úlohou Evropy v tehdejším proměněném světě. „My nepochybně čelíme podobně hluboké proměně světa, jakou byla ta proměna na prahu devadesátých let,“ poukázal ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Autorem loga českého předsednictví je studio Dark Side. Logo, kruh složený ze stylizovaných střelek kompasu, má symbolizovat spojení jednotlivých členských států Evropské unie. Obsahuje 27 růžic v národních barvách členských států a odráží motto Evropské unie Jednotná v rozmanitosti. Značka EU2022.CZ pak vychází z loga prvního českého předsednictví v Radě EU v roce 2009. Podrobnosti k mottu a logu českého předsednictví naleznete na https://czech-presidency.consilium.europa.eu/cs/aktuality/ceska-republika-predstavuje-motto-a-logo-predsednictvi/.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-15--cervna-2022-197137/.

Zdroj: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-predstavila-logo--motto-a-priority-ceskeho-predsednictvi-v-rade-eu-197157/

16. červen 2022

Vláda dnes představila rámcové priority českého předsednictví. Ty bylo nutné oproti původní představě významně přehodnotit kvůli ruské agresi na Ukrajině. Proto se týkají především bezpečnosti Evropy. Patří mezi ně řešení uprchlické krize, energetika nebo strategická odolnost evropské ekonomiky. Zacílení na bezpečnost vynucené ruskou agresí ale neznamená, že jsou opomenuty agendy spojené s ochranou životního prostředí, digitalizací nebo posilováním ekonomiky. Česká republika převezme po Francii předsednictví v Radě Evropské unie 1. července.

„Priority českého předsednictví výrazně ovlivnila ruská agrese na Ukrajině, kvůli které jsme museli zásadně přehodnotit, na co se česká vláda nejvíce zaměří. To ale v žádném případě neznamená, že se nebudeme soustředit na témata životního prostředí nebo, že snad odsouváme naplňování Zelené dohody pro Evropu. Naopak téma změny klimatu a přechodu k bezemisní energetice se prolíná všemi prioritami českého předsednictví a chceme i zhodnotit, jaké má válka na Ukrajině dopady na životní prostředí,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„České předsednictví Evropské unie ve složité době bude mít nabitý program v oblasti životního prostředí na evropské i globální úrovni. Budeme se ale také snažit ukázat české veřejnosti, proč heslo Evropa jako úkol znamená i pokrok v ochraně životního prostředí a klimatu, který dává jasný smysl i v současném náročném období pro celou Evropu,“ dodává náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu MŽP Jan Dusík.

Priority předsednictví

Priority českého předsednictví jsou rozděleny do pěti hlavních oblastí, které reagují na aktuální výzvy, ale také pokračují v naplňování dlouhodobých cílů EU. Prvním pilířem je zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny. Cílem českého předsednictví bude podporovat suverenitu Ukrajiny všemi dostupnými prostředky, a také podporovat solidaritu, efektivnost a flexibilitu EU při zvládání migrační vlny.

Druhým pilířem je energetická bezpečnost. EU nesmí být nadále životně závislá na fosilních palivech z autoritářských zemí, a tak bude usilovat o snižování závislosti na Rusku a diverzifikaci zdrojů v rámci REPowerEU. V rámci energetické proměny bude cílem redukovat negativní sociální a ekonomické dopady vysokých cen energií.

Třetím pilířem je posilování obraných schopností Evropy a kyberbezpečnosti nejen v konvenčních oblastech, ale i v nových doménách. Podpora bezpečnosti a obrany by se měla nést ve smyslu spolupráce s NATO a implementace Strategického kompasu. Cílem předsednictví je také nastavit lepší spolupráci a posilovat produkční kapacity EU ve strategických oblastech. Čtvrtým pilířem je strategická odolnost evropské ekonomiky. Snaha předsednictví bude spočívat v omezování závislosti na nepřátelských režimech, posilování soběstačnosti a prohlubování volného trhu demokratických států. Zásadní bude urychlení digitalizace a přizpůsobení nastavení volného trhu tomuto vývoji.

Pátým pilířem je odolnost demokratických institucí, které jsou zásadní pro zachování prosperity Evropy. Mezi tyto patří například svoboda médií či otevřený dialog s občany. Úkolem českého předsednictví bude implementovat závěry Konference o budoucnosti. CZ PRES bude také usilovat o posilování hodnot EU v online i offline prostoru.

Priority v oblasti životního prostředí

Z pohledu životního prostředí bude nejdůležitější prioritou vyjednávání o legislativním balíčku „Fit for 55“. České předsednictví bude bezprostředně pokračovat tam, kde skončí Francie, tedy v návaznosti na to, jak se podaří přijmout návrhy na červnovém zasedání Rady pro životní prostředí. Naším cílem bude zahájení trialogů s Evropským parlamentem a dosažení maximálního možného pokroku během českého předsednictví.

Vedle ochrany klimatu budou dalšími tématy ochrana přírody a oběhové hospodářství. Důležitým úkolem bude zejména najít společnou řeč mezi členskými státy, pokud jde o očekávaný legislativní návrh k cílům obnovy přírody. V oblasti oběhového hospodářství budeme usilovat o dokončení vyjednávání s Evropským parlamentem k nařízení o bateriích. Další vyjednávaní se týkají revize směrnice o průmyslových emisích, stejně jako směrnice o kvalitě ovzduší.

MŽP chce během českého předsednictví upozornit i na problematiku světelného znečištění, která byla dosud na evropské úrovni poněkud opomíjena. Zvyšující se světelné znečištění způsobené nadměrným či nevhodným nočním osvětlováním nicméně zůstává závažným celosvětovým problémem, který negativně ovlivňuje člověka a živou přírodu.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220515_Vlada_predstavila_zakladni_priority_ceskeho_predsednictvi_Evropske_unie

16. červen 2022
 
 
Vydáno: 15.6.2022
 
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

 

Badatelé švédského institutu Karolinska Institutet vyvíjejí nepatrný a šikovný senzor, který umožňuje pohotovou detekci nebezpečných pesticidů na ovoci. Stačí pár minut.

Výroba senzoru zahrnuje nástřik nanočástic stříbra plamenem. Tato úprava zajistí zesílení signálu detekovaných chemikálií. Vývoj senzoru je zatím stále spíše v rané fázi. Jeho tvůrci přesto doufají, že tyto nanosenzory mohou přispět k řešení problému s pesticidy.

Jak uvádí vedoucí výzkumného týmu Georgios Sotiriou, podle dostupných zpráv až polovina ovoce prodávaného v Evropské unii obsahuje rezidua pesticidů. Přitom jde o látky, které ve větším množství mohou u lidí vyvolávat zdravotní problémy.

Sotiriou zároveň podotýká, že soudobé postupy pro detekci pesticidů v jednotlivých produktech před jejich konzumací jsou ve skutečnosti podstatně omezené vysokými náklady a komplikovanou výrobou používaných senzorů. Ve snaze tyto obtíže překonat Sotiriou s kolegy vyvíjejí levné a relativně snadno zhotovitelné nanosenzory, jimiž bude možné sledovat stopy pesticidů například na ovoci přímo v supermarketu.

Nový nanosenzor využívá povrchově zesílený Ramanův rozptyl (SERS, Surface-enhanced Raman scattering), objevený v sedmdesátých letech. Jde o účinnou metodu detekce látek, která zesiluje diagnostické signály detekovaných molekul na kovovém povrchu, více než milionkrát.

Vědci v tomto případě vytvořili SERS nanosenzor s pomocí nástřiku plamenem. Jde o zavedenou a efektivní technologii pro nanášení kovových povrchů, která zajistí, že se na skleněném podkladu nanosenzoru uchytí nanočástice stříbra.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Více informací naleznete zde: Nano-sensor detects pesticides on fruit in minutes (phys.org)

Autor: Gate2Biotech

Vydáno: 15. června 2022

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-nanosenzory-detekuji-pesticidy-na-ovoci-behem-par-minut.aspx

15. červen 2022

Inspektoři Státní veterinární správy dnes při společné kontrole s Policií ČR, Celní správou a dalšími dozorovými orgány v pražském areálu SAPA odhalili přepravu čtvrt tuny živočišných produktů ve zcela nevyhovujících podmínkách a také nelegální chladírenský sklad a v něm okolo pěti tun potravin.

Jedno z kontrolovaných vozidel přepravovalo okolo 250 kilogramů masa, zvířecích vnitřností a krve bez dostatečného chlazení. Zboží nebylo označeno, chyběly doklady o jeho původu. Živočišné produkty navíc jevily smyslové změny. Veterinární inspektoři proto přepravované potraviny znehodnotili barvou a nařídili jejich odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele. Za porušení zákona o potravinách může být v tomto případě uložena sankce ve výši až 50 milionů Kč.

V areálu tržnice pak kontrola objevila neschválený chladírenský sklad mléčných a masných výrobků. V něm se v době kontroly nacházelo okolo pěti tun potravin. Na místě inspektoři vydali zákaz uvádění skladovaných potravin na trh a ukončení činnosti jejich skladování. Za porušení hrozí dotyčnému pokuta ve výši až jednoho milionu Kč.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS