Jihoafričané letos utrácejí více peněz za jídlo a pití v barech a restauracích než loni.
Jihoafričané se pomalu vrací do barů a restaurací. Celkový příjem generovaný potravinářským a nápojovým průmyslem se ve srovnání s červencem 2021 zvýšil o 55,8 %.
Nejvíce rostly tržby v barech, a to o více než 80 %, celkový příjem byl více než 380 milionů randů. Za jídlo lidé utratili o více než 54 %, celková tržba tedy činí přes 5 miliard randů. Tržby rostly o desítky procent i u prodejen nabízejících jídlo s sebou, nebo ve stáncích s rychlým občerstvením.
Přestože je růst v odvětví působivý, stále o téměř 10 % zaostává za daty z roku 2019, tedy před pandemií koronaviru a lockdownem, který významně ovlivnil restaurace a podobné podniky. V Jihoafrické republice byly všechny restaurace několik měsíců uzavřené, poté dočasně fungovaly pouze k dovážce a jídlu s sebou, bary musely zůstat uzavřené kvůli několika dlouhodobým prohibicím. Mnoho podniků se v tomto období trvale uzavřelo.
Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika.