Mnichov 10. října (ČTK) - Současný způsob produkce potravin a zejména vysoká spotřeba masa ohrožují budoucnost globálního zásobování potravinami. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie poradenské společnosti PwC.

Studie upozorňuje, že potravinářský průmysl je zodpovědný za dvě třetiny globální spotřeby sladké vody a za čtvrtinu emisí skleníkových plynů. Dodává, že vzhledem k pokračujícímu růstu světové populace je naléhavě nutné změnit způsob produkce potravin.

Podle PwC je klíčovým problémem prudký nárůst spotřeby masa v uplynulých desetiletích. Zhruba 80 procent zemědělsky využívané půdy nyní přímo či nepřímo slouží k produkci masa. To přitom pokrývá pouze 11 procent globální kalorické spotřeby potravin, píše DPA.

Za rozhodující krok k zabezpečení budoucí výživy pro světovou populaci tak studie pokládá změnu stravovacích návyků. Například pouhé nahrazení hovězího masa kuřecím by podle studie mohlo snížit emise oxidu uhličitého při výrobě masa na polovinu a spotřebu vody o zhruba 30 procent. Ještě větší vliv by pak měl přechod na vegetariánskou či veganskou stravu.

Zároveň je podle studie zapotřebí zvýšit efektivitu sklizní a dodavatelských řetězců, a zajistit tak snížení množství potravin, jež cestou ke spotřebiteli podlehnou zkáze. V současnosti je likvidována zhruba třetina všech vyprodukovaných potravin v důsledku zpoždění a neefektivity při sklizních a v logistice a obchodu. V tomto ohledu by mohly podle studie přinést zlepšení digitální technologie, které mohou například pomoci optimalizovat zavlažování a hnojení a zajišťovat kontrolu dodávek potravin.

Všechna tato navrhovaná opatření by mohla výrazně přispět k pokrytí rostoucí poptávky po potravinách udržitelným způsobem a bez výrazného zvyšování cen, píše se podle agentury DPA ve studii.

pmh mka