Praha 5. října (ČTK) - Rozpočet na příští rok počítá s programem na podporu zaměstnanosti v zemědělství na venkově pomocí sníženého sociálního pojištění. ČTK to sdělil vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva práce (MPSV) a sociálních věcí Jakub Augusta. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že by mělo jít o podporu až tři miliardy korun a měla by směřovat do živočišné výroby a pěstování citlivých komodit, jako jsou brambory nebo zelenina.

Na programu podpory spolupracuje resort zemědělství a MPSV. "Příslušná úprava se připravuje. V současné době prochází interním připomínkovým řízením, kromě jiného je třeba dbát na to, aby nedošlo k porušení pravidel hospodářské soutěže," uvedl Augusta.

O pomoci pro zemědělce mluvil už v červu na protestním setkání zemědělců ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), které pořádala Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a odborové organizace. Svazy už delší dobu kritizují nové nastavení zemědělských dotací, které podle nich může vést k omezení živočišné výroby. Jurečka tehdy uvedl, že opatření by mělo platit příští rok. Ministerstvo podle Augusty zatím nezná termín, kdy by o tom měla jednat vláda.

Výdaje MPSV se podle vládního návrhu státního rozpočtu na příští zvýší nejvíce ze všech resortů, proti novele letošního rozpočtu budou o 115,3 miliardy korun vyšší. Ministerstvo bude hospodařit s 899,4 miliardy korun.

zaz snm