8. červen 2023

Druhý ročník internetového kurzu V rytmu zdraví je úspěšně za námi. Organizátoři projektu, Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) a Potravinářská komora ČR (PK ČR), předali ceny vítězným třídám.  Do soutěže se letos zaregistrovalo celkem 81 tříd s 1181 žáky z celé České republiky. Úspěšně soutěž dokončilo 29 tříd, které splnily všechny zadané úkoly. Vzdělávací kurz správného životního stylu navazuje na čtrnáct ročníků projektu Hravě žij zdravě, který ČTPP a PK ČR realizovala s dalšími partnery v minulých letech. V rámci soutěže V rytmu zdraví tak bude oceněno více než 200 žákyň, žáků a učitelů, nejlepších třídních kolektivů z každého kraje. Ceny věnovali členové PK ČR, výrobci potravin a další partneři.

Bližší informace o projektu V rtmu zdraví najdete zde.

Tiskovou zprávu najdete zde.

Věcné ceny věnovaly společnosti: 

Baagl, Unilever, Danone, Emco, Dr. Oetker, Lyckeby Amylex, Boneco, efko, Orkla Foods Česko a Slovensko a Penam

8. červen 2023

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ
„Jaké jsou výhody exportu vína a dalších alkoholických nápojů do Hongkongu a ASEAN“

Hongkongská rada pro rozvoj obchodu (HKTDC) Vás spolu s Národním vinařským centrem České republiky srdečně zvou na seminář s možností získání aktuálních informací týkající se obchodních příležitostí v Hongkongu a ASEAN, tipy jak expandovat do tohoto regionu, důležité informace o možnostech exportu vína a alkoholických nápojů atd.

Datum akce: 19.6.2023
Místo: Národní Vinařské Centrum, Sobotní 1029, Valtice
Čas akce: 16:00 – 17:30

Seminář je ZDARMA, přednášky budou prezentovány v českém a anglickém jazyce (bez překladu).

Registrovat se můžete zde.

Díky omezenému počtu míst se prosím registrujte, co nejdříve.

Předběžný program naleznete zde.  případě potřeby nás kontaktujte na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Těšíme se na Vaši účast.

Tým pražské pobočky HKTDC

8. červen 2023

Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5 až 6 gramů čili zhruba menší kávová lžička. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ale uvádí, že Češi solí 2,5x více, než je toto doporučení. Solíme tedy mnohem víc, než je zdrávo, což pak může vést i k vyššímu krevnímu tlaku.

Testy Potravinářské komory ČR zase ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli?

„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021 , a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, která definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuse. Žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Celý článek vyšel ve čtvrtek 8.6.2023 v deníku Právo. 

6. červen 2023

Hostem pořadu televize Prima CNN News s názvem Co na to Vaše peněženka byla v pondělí 5.6.2023 prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a agrární analytik Petr Havel. 

Klíčovými otázkami pořadu byly... Kdy poleví inflace a kdo může za drahé potraviny? 
 
Ukazuje se, že vláda reagovala pozdě. K zastropování sice došlo, ale dlouho se váhalo, vládní signály v okolních zemích byly jednoznačnější, podnikatelé neměly takové nejistoty, řekl v pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka agrární analytik Petr Havel. Na toto pochybení Úřad vlády ČR upozorňovala prezidentka PK ČR Dana Večeřová již v loňském roce. "Pokud se veškeré vstupní náklady vrátí na úroveň před začátkem válečného konfliktu na Ukrajině, klesnou i ceny potravin", doplnila Dana Večeřová, "vysoké náklady jsou skutečně hlavní příčinou vysokých cen potravin.

Celý pořad můžete shlédnout ZDE:

Může jít o obrázek 3 lidem , newsroom a text that says 'I Co NA TO VAŠE PENEŽENKA CENA POTRAVIN KLESÁ'

6. červen 2023

Výroční setkání EIT Food se bude konat 27. a 28. června v hlavním městě Lotyšska – v Rize.
Setkání je otevřeno externím zájemcům z celého zemědělsko-potravinářského systému, včetně:

průmyslu: zájemci z podniků, inovačních ekosystémů, malých a středních podniků;
podnikatelské sféry: podnikatelé, startupy, investoři;
akademické sféry,
médií: novináři;
vládních institucí: Komisaři, poslanci Evropského parlamentu, tvůrci politik, zástupci vládních úřadů;
nevládních organizací.
Máte možnost pozvat i zájemce, kteří nejsou partnery EIT Food. Jako speciální nabídku svým kontaktům můžete nabídnout vstupenku zdarma (s použitím promo kódu Freeticket). Promo kód lze uplatnit při dokončení registrace na tomto odkazu: Delegate registration – EIT Food 2023 Annual Event.

Více informací naleznete ZDE

Více informací o EIT Food a kontakty: ZDE

2. červen 2023

Cena jatečných prasat se po dlouhých měsících konečně dostala nad výrobní náklady. Pro chovatele prasat je to samozřejmě velmi dobrá zpráva, ale v žádném případě to neznamená, že by byly problémy zažehnány. V průběhu loňského roku totiž chovatelé přispívali spotřebitelům na nákup každého kilogramu téměř třemi korunami a celý sektor tak prodělal skoro tři čtvrtě miliardy korun.

Tiskovou zprávu si můžete přečíst zde:

 

2. červen 2023

Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 10 soutěžních kategoriích:

1. Mléko a smetana
2. Zakysané mléčné nápoje
3. Jogurty a skyry
4. Tvarohové krémy
5. Sýry čerstvé a tvaroh
6. Sýry měkké a plísňové
7. Sýry polotvrdé a tvrdé
8. Tavené sýry a mléčné pomazánky
9. Sýry k tepelné přípravě
10. Speciality
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti MADETA a.s., kterému porotci přidělili 97,3 bodů z celkových 100 možných.
Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z Mlékárny Polná spol. s r.o.
Hlavní cenu médií získal Selský sýr s probiotiky ze společnosti Moravia Lacto a.s.

Kompletní výsledky najdete zde:

Tisková zpráva zde:

2. červen 2023

Projekt Mléko do škol přežije i přes rozsáhlé škrty v dotacích na ministerstvu zemědělství. Státní příspěvek na projekt činí 90 milionů korun, ale potravinářská komora ČR by ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je snížení deficitu vápníku u dětské populace, zlepšení stravovacích návyků dětí, výchova budoucích spotřebitelů a zajištění odbytu mléka pro zemědělce.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro Lidovky.cz. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.

Celý článek si můžete přečíst zde:

2. červen 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula kritizoval obchodní řetězce za vysoké ceny potravin, ale podle Antimonopolního úřadu za to nemohou jen oni, ale všichni. Marže v maloobchodu jsou s většími rozptyly než ve zpracovatelském sektoru a oligopolní trh obchodníků má dominantní vliv na konečné ceny potravin. Řetězce nechtějí samostatně reagovat na výroky ministra a chtějí postupovat jednotně v rámci Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Martin Pýcha, Zemědělský svoz ČR
Na straně zemědělců jsou tisíce dodavatelů, tzn. je tam velká rozdrobenost. Zatímco u obchodníků je oligopolní trh, to znamená je tam deset velkých hráčů, kteří ovládají 75 % našeho trhu, a samozřejmě oni mají ten dominantní vliv na ty konečné ceny potravin nejsou to rozhodně zemědělci.


Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR
Potravináři nejsou těmi, kdo je hnacím motorem toho zdražování potravin, protože oni skutečně mají velmi úzké mantinely, ve kterých se mohou pohybovat. Na jedné straně musí zaplatit zemědělcům tu zvýšenou cenu a z druhé strany jsou tlačeny řetězci na co nejnižší cenu.


Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR
Antimonopolní úřad potvrdil, že obchody jenom reagovaly na to, jak zdražují dodavatelé, potvrdil také to, že ministr zemědělství Nekula tady už rok lidem lže, opakovaně, navážel se do obchodu a používal živé informace, manipuloval s daty.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

fg.jpg

2. červen 2023

V Česku se postupně snižuje obsah soli v potravinách od devadesátých let minulého století. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale neustále snižuje doporučené limity pro obsah soli v potravinách, což může vést k matoucím informacím pro spotřebitele. Například doporučený limit soli v chlebu se snížil o třetinu, což může mít negativní dopad na stravování dětí ve školních jídelnách.

Snižování obsahu v soli v potravinách také již po řadu let podporuje Potravinářská komora ČR (PK ČR), například prostřednictvím Platformy pro reformulace, kde je jedním z cílů mimo jiné snižování obsahu soli v potravinách. PK ČR je také účastníkem projektu „Zdraví 2030“, tvořící Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v ČR do roku 2030, a s Ministerstvem zdravotnictví podepsala „Deklaraci ke zdravému životnímu stylu“. Soli v drtivé většině tuzemských potravin tedy netřeba se bát.
SVĚTOVÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE LIMITY SOLI STÁLE MĚNÍ ČEŠTÍ VÝROBCI PODÍL SOLI V POTRAVINÁCH SNIŽUJÍ.

Článek vyšel v časopise CZ TEST, https://www.cz-test.cz/o-nas.

2. červen 2023

Výrobky z kategorie tuků a olejů si za posledních 12 měsíců zakoupila téměř každá česká domácnost a průměrně je do košíku vkládá 30krát za rok, s průměrnou cenou za nákup 85 Kč. Největší část výdajů směřuje do kategorie másel a olejů, přičemž slunečnicový olej dominuje a privátní značky tvoří více než 30 % výdajů. Olivový olej není vhodný pro vysoké teploty.

Srovnáme-li tři nejoblíbenější oleje používané v českých domácnostech, slunečnicový, olivový a řepkový, z nutričního hlediska vychází řepkový olej jako vítěz. Proč? Obsahuje totiž nižší obsah nasycených mastných kyselin než ostatní běžné oleje a tuky, a naopak jeho konzumace vede k žádoucímu zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin, které jsou v běžné stravě velmi málo dostupné. Navíc je ještě z výše uvedených olejů oxidačně nejstabilnější. Pro zajištění správné orientace spotřebitelů na trhu s potravinami je nutné analyzovat a dále prohlubovat jejich informovanost o dopadech potravin na životní styl a zdraví. Za účelem analýzy míry tohoto povědomí na poli olejů a tuků bylo spuštěno dotazníkové šetření, jehož výsledky přinesly zajímavé informace o distribuci názorů na vybrané oleje a tuky v populaci. „Z celkového počtu 674 respondentů považovalo 79 procent dotazovaných řepkový olej za vhodný pro kulinární použití. Avšak ze zbylých 21 procent, kteří měli opačný názor, značná část volila jako důvody mimo jiné tvrzení, která byla cíleně citována z dnes velmi rozšířených mýtů,“ tvrdí Helena Kavanová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR. Průzkum rovněž přinesl zajímavé informace o prioritách spotřebitelů při nákupu olejů a tuků a dále specifikoval četnost používání spojené s oleji a tuky při přípravě pokrmů teplé i studené kuchyně. 

Článek vyšel v časopise Zboží a prodej, https://www.zboziaprodej.cz/o-casopisu/

2. červen 2023

Potravinářský zpravodaj, http://agral.cz/potravinarsky-zpravodaj/
Češi solí 2,5x více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), ale testy ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako v Evropě. Ministerstvo zdravotnictví sleduje spotřebu soli v školách a zjistilo, že 56 % polévek překračuje doporučenou denní dávku soli pro dětský oběd. Výrobci potravin v Česku pracují na snižování obsahu soli, ale musí to dělat postupně, aby neovlivnili chuť výrobku.
„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021, a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, které definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuze. Z testování (kynutý chléb, celosvalové masné výrobky, měkký až středně zralý sýr, bramborové, zeleninové a obilné chipsy – pozn. red.) je jasně patrné, že žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací (CZPVI).
V rámci vyvážené a pestré stravy je nezbytné sledovat konzumované množství, potraviny tedy nedělíme na zdravé a nezdravé, ale na zdravé a nezdravé množství. V kategorii chlebů představujeme chléb s obsahem 0,72 g soli na 100 g, výrobce BEAS a. s. – Pekárna Lično a šunku nejvyšší kvality s obsahem 1,5 g na 100 g od společnosti Maso, uzeniny Písek.

 

2. červen 2023

 Zástupci Agrární a Potravinářské komory se shodují na tom, že obchodní řetězce diskriminují tuzemské zemědělce a výrobce potravin přemrštěnými obchodními přirážkami a nevýhodným umístěním zboží v regálech. Obchodníci naopak tvrdí, že zemědělci a potravináři pobírají dotace a zvyšují ceny své produkce. Nedávné šetření antimonopolního úřadu ukázalo, že žádný ze tří „podezřelých“ na drahých potravinách neprodělává.uf.jpg

2. červen 2023

Aktuální díl (1.6.2023) pořadu Máte slovo s M. Jílkovou se věnoval cenám potravin, proč tedy v Česku potraviny tolik zdražily.

Hostem pořadu byla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO), místopředseda zemědělského výboru PSP ČR Petr Bendl, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a za občany Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR. 

V česku je 33 průmyslových mlékáren a největší podíl na trhu má mlékárna s podílem 13,6 %. 

Hosté diskutovali o výsledcích analýzy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, která mapuje situaci na trhu u pěti vybraných komodid napříč celou zemědělsko-potravinářskou vertikálou včetně obchodníků.Úřad nepotvrdil žádné pochybění, žádnou kartelovou dohodu nebo zneužití dominanntího postavení. 

Celý pořad můžete shlédnout zde:

26. květen 2023

Antimonopolní úřad zveřejnil v úterý výsledky kontrol cen potravin. Zaměřil se na mouku, mléko, máslo, vejce a kuřecí maso. Prověřoval, zda někdo ceny v celém řetězci od výrobců přes zpracovatele po prodejce nepřiměřeně navyšuje. Kompletní zpráva má 117 stran. „Šetření neukázalo selhávání hospodářské soutěže,“ shrnul úřad.

„Zkoumali jsme data od roku 2018 do února 2023 po měsíčních bázích. Vidíme trendy, kdy dochází v letech 2018, 2019, 2020 k výrazné produkci pšenice s dobrými klimatickými podmínkami a snižující se ceně, naopak na druhé straně energetickou ránu související s pádem některých dodavatelů nebo válkou na Ukrajině,“ popsal chování trhu předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna.

Nelze říci, že by za razantní zdražování mohl jeden článek řetězce,“ zhodnotil Mlsna výsledky tříměsíčního šetření.

„Trh se chová přirozeným způsobem,“ dodal. „Rozetnutí gordického uzlu visí na zkrocení inflace,“ domnívá se předseda antimonopolního úřadu.

Za růst cen mohla mimo jiné ptačí chřipka, ceny energií a hnojiv nebo krmných směsí pro kuřata. Mlsna zároveň upozornil, že třeba vyšší cenu energií zaplatí spotřebitel třikrát. Do ceny si ji promítnou výrobci, zpracovatelé i prodejci.

Celý článek si můžete přečíst zde.

26. květen 2023

Kritika vládního balíčku se týká zvýšené sazby DPH na kojeneckou vodu a kávu s mlékem. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza tvrdí, že vláda trestá rodiny s dětmi a měla snížit DPH na potraviny dříve. Úředníci nyní řeší, zda káva s mlékem bude daněna jako nápoj nebo potravina.

Vládní balíček opět čelí kritice. Podle prezidenta SOCR ČR Tomáše Prouzy vláda vyšší sazbou DPH na kojeneckou vodu trestá rodiny s dětmi. „Kojenecké vody nemají alternativu, z kohoutku nepotečou,“ souhlasila s kritikou prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Problém je také s DPH na kávu s mlékem prodávanou v obchodech. Káva totiž podléhá vyšší jedenadvacetiprocentní dani, mléko patří s 12 procenty do snížené sazby.

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

26. květen 2023

Ceny potravin stále zůstávají výrazně dražší než loni, ačkoli některé v meziměsíčním srovnání klesají. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil výsledky svého šetření, které ukázalo, že za vyšší ceny v obchodech nikdo nemůže. Zemědělci, zpracovatelé i obchodníci se snaží zvýšené náklady do koncových cen propisovat.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil výsledek svého šetření. Sesbíral data od 200 firem ze všech částí řetězce a víc než 10 oborových svazů. Chce tak dodat fakta k diskusi, kdo za vyšší cenovky v obchodech může.

Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii:
My jsme hlavně rádi, že ÚOHS takovou analýzu udělal. Tím se, doufám, uzavřela jedna kapitola osočování, kdo za to může. Tady je vidět, že za to v podstatě nemůže nikdo, že taková je realita trhu současného.

 

26. květen 2023

Doporučujeme pořad České televize Byznys24 zde dne 23.5.2023, který se věnuje výsledkům analýzy antimonopolního úřadu k cenám potravin. 

Hosty pořadu byla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR, Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a Martin Ludvík z Agrární komory ČR. 

Celý pořad můžete shlédnout zde.

26. květen 2023

Potravinářská komora ČR doplnila, že se potvrdilo její dlouhodobé tvrzení, že za vysoké ceny můžou vysoké vstupní náklady. „Vysoké ceny energií, doprava, cena práce, suroviny apod. Pokud jde o budoucí cenový vývoj, předpokládáme, že se ceny potraviny budou stabilizovat a pozvolna klesat, jako je tomu každý rok. Na pulty se dostává v tomto období české ovoce, zelenina, brambory, dochází ke snižování cen mléka a mléčných výrobků,“ řekla prezidentka komory Dana Večeřová.

Kdo by si však myslel, že tím skončilo zákopové držení pozic mezi jednotlivými aktéry, těžce by se mýlil. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vyzval lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu k omluvě za dřívější prohlášení, že za růstem cen stojí obchodní řetězce. A rovnou si přisadil, že zdražují hlavně agrobaroni.
Ministr odvětil, že se omlouvat nehodlá a že kartel stále může být u cukru, dále se mu nelíbí loňské zvýšení cen a očekává, že je ÚOHS dále prověří. „Na této potravině máme velmi vážné podezření, že to velmi skokové zvýšení cen nebylo jen tak náhodou. Pokud mezi sebou jednotlivé subjekty soutěží, tak nevznikají skokové nárůsty cen,“ řekl o cukru Nekula. Ve stejný okamžik si podle něj obchodníci u sladké komodity přirazili 14 korun.
U vajec, kde antimonopolní úřad hovoří o maximálně korunové přirážce ze strany obchodníků, si podle ministra řetězce ve skutečnosti přihodily hned dvě koruny. Jenže na to ÚOHS nepřišel, protože řešil jenom balení vajec po deseti kusech.
Agrární komora ČR uvedla, že úřad nebyl schopen publikovat to, co veřejnost skutečně zajímalo, tedy kdo má z vysokých cen potravin nejvyšší zisky, nikoliv za kolik se prodává zboží zbytku dodavatelského řetězce.

Článek si můžete přečíst zde.

26. květen 2023

„Potravináři nejsou hnacím motorem zdražování, protože nemají velký manévrovací prostor. Musí zaplatit českým zemědělcům a z druhé strany jsou tlačeni řetězci, aby jim zboží dodávali co nejlevněji. Všechny články se snažily promítnout enormně vysoké náklady do konečných cen,“ reaguje na vysoké ceny potravin Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

Celý rozhovor můžete shlédnout zde.

26. květen 2023

Potravinářská komora ČR navrhuje rozšířit projekt Mléko do škol na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je zvýšení obsahu vápníku v dětské stravě a zajištění odbytu mléka pro zemědělce. Ředitelé některých škol však projekt neocenili a tvrdí, že děti si toho neváží a plýtva se tím.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla LN mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro LN. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.
26. květen 2023

Vláda představila svůj ozdravný balíček, který má snížit deficit rozpočtu o 150 miliard korun. Škrty mají být provedeny v národních dotacích ministerstev, ale konkrétní úspory nejsou zatím známy. Podnikatelské svazy kabinet kritizují za nedostatek informací.

Jan Úšela z Deníku N shrnuje současnou situaci kolem vládního konsolidačního balíčku.

„Škrty se týkají národních neinvestičních dotací, zejména pro velké podniky. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství,“ řekl Deníku N ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který tím jen zopakoval svůj dřívější status z Twitteru.
Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se měly úspory v rámci zemědělství dotknout výrobců potravin, jako jsou Agrofert, Hamé nebo Madeta. Mlékárenský podnik už proto prohlásil, že pokud přijde o dotace, nejspíše ukončí dodávky mléka do škol, na něž stát přispívá.
Samo Nekulovo ministerstvo ale dosud oficiálně nepotvrdilo, že se škrty dotknou právě Madety. „Na vládě jsme se dohodli, že dokud nebude sestaven rozpočet na rok 2024, nebudeme zveřejňovat detaily za jednotlivé rezorty,“ dodal Nekula. Minulý čtvrtek krátce po představení balíčku přitom mluvčí jeho úřadu řekl Seznam Zprávám, že kompletní přehled úspor rezort zpracuje do tohoto týdne.
Deník N obeslal všechna ministerstva s dotazy, zda se jich úspory týkají a kde přesně hodlají případně šetřit. Žádné z těch, která už zareagovala, ale nechtělo zmínit podrobnosti s poukazem na to, že detaily se vyjasní při podzimním představení rozpočtu na příští rok.
26. květen 2023

Prezident Agrární komory (AK) Jan Doležal ve čtvrtek na volebním sněmu v Olomouci obhájil funkci v čele této zemědělské organizace. Byl jediným kandidátem. Doležal je prezidentem komory od roku 2020, kdy vystřídal Zdeňka Jandejska. Mezi své priority Doležal zařadil narovnání podmínek na jednotném trhu Evropské unie, snížení administrativní zátěže zemědělců či racionalizaci požadavků na zemědělské podnikatele.

Více informací najdete zde.

26. květen 2023


1. Veřejná konzultace k aktualizovaným pravidlům v rámci hygieny potravin pro produkty živočišného původu. Účelem iniciativy je aktualizovat pravidla pro identifikační označení, porážky malých přežvýkavců na farmách, přepravu masa, vyzrálé maso, tuhost produktů rybolovu, mléko a nezamýšlený vnější pach vajec. Konzultace je otevřena do 25/05/2023, k dispozici zde.

2. Veřejná konzultace k plastovým nápojovým lahvím na jedno použití – pravidla EU pro výpočet, ověřování a vykazování obsahu recyklovaných plastů. Iniciativa cílí na zvýšení využívání recyklovaných materiálů v hospodářství EU a omezení spalování plastového odpadu a jeho skládkování. Konzultace je otevřena do 30/05/2023, k dispozici zde.

3. Veřejná konzultace k opatřením týkajícím se specifických škůdců rostlin – bakterie Xylella fastidiosa – v rámci bezpečnosti potravin. Konzultace je otevřena do 30/05/2023, k dispozici zde.

4. Veřejná konzultace ke změně požadavků na kontrolní subjekty v rámci dovozu ekologických produktů. Iniciativa cílí na zajištění hladký přechod na nová pravidla (procesní požadavky na uznávání a dohled kontrolních subjektů a kontrolních orgánů odpovědných za certifikaci hospodářských subjektů v těchto zemích) a zabránit možným narušením obchodu. Konzultace je otevřena do 14/06/2023, k dispozici zde.

5. Veřejná konzultace k revizi obchodních norem EU pro zemědělské produkty. Cílem revize je zvýšit účinnost a udržitelnost potravinového systému skrze podporu dodávek udržitelnějších výrobků spotřebitelům, zjednodušení stávajících právních předpisů s různými právními nástroji, a sladění pravidel EU s požadavky Lisabonské smlouvy. Konzultace je otevřena do 16/06/2023, k dispozici zde.

6. Veřejná konzultace k ambicím EU v oblasti klimatu do roku 2040. Účelem inciativy je zahájit proces, který stanoví cíl v oblasti klimatu do roku 2040 a nasměruje EU k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Konzultace je otevřena do 23/06/2023, k dispozici zde.

7. Veřejná konzultace k jednotnému postupu pro vydávání dodatkových ochranných osvědčení (DOO) u léčivých přípravků a přípravků na ochranu rostlin. Iniciativa cílí na zvýšení dostupnosti a účinnosti režimu skrze zavedení jednotných DOO (příp. jednotného postupu vydávání DOO). Konzultace je otevřena do 26/06/2023, k dispozici zde.

8. Veřejná konzultace k zákazu výroby nebezpečných chemických látek, jejichž používání není v EU povoleno, na vývoz. Účelem iniciativy je ochránit třetí země před negativními účinky těchto látek na lidské zdraví a životní prostředí. Konzultace je otevřena do 31/07/2023, k dispozici zde.

9. Veřejná konzultace ke kontrole účelnosti uplatňování zásady „znečišťovatel platí“ na životní prostředí. Iniciativa cílí na zajištění podkladů pro doporučení, jak uplatňovat zásadu skrze kontrolu účelnosti v EU. Konzultace je otevřena do 04/08/2023, k dispozici zde.

 

 

26. květen 2023

Produkce laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso může být podle nejnovějších studií Kalifornské univerzity náročnější z hlediska dopadů na globální oteplování než produkce konvenčního masa, a to o 4 až 25 %. Vědci provedli hodnocení životního cyklu laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso v průběhu celé produkce podle popisu současných výrobních metod. V hodnocení byly zahrnuty všechny relevantní vstupy (voda, využití půdy, ruda i surová ropa) a produkce emisí, které mohou ovlivnit životní prostředí. V tomto replikovaném prostředí vědci zjistili, že laboratorní výroba imitací masa může být víc náročná na zdroje než produkce konvenčního hovězího masa. Závěry studie nejsou zatím finální.

Více informací zde.

26. květen 2023

Zvýšení sazby DPH u čepovaného piva o 11 %, které je součástí vládního konsolidačního balíčku, by představovalo zásadní ránu pro tuzemské hospody a pro řadu z nich zřejmě i ránu poslední. Ukázal to aktuální průzkum Plzeňského Prazdroje, podle kterého kvůli růstu daně desetina hospod zvažuje ukončení provozu a 5 % je rozhodnuto, že po zavedení vyšší sazby definitivně stáhne roletu. Celý gastrosektor napříč republikou se obává krizového scénáře: zdražování, úbytku hostů a nižších útrat.

TZ_Průzkum Prazdroje: kvůli vyšší DPH skončí další hospody

26. květen 2023

Vážení členové Potravinářské komory České republiky,

Rádi bychom vás pozvali na nadcházející akci Technology Days 2023, která se bude konat od 6. do 8. června v IDEONu Pardubice.
Technology Days je nezapomenutelná událost, která poskytne příležitost seznámit se s nejnovějšími inovacemi v oblasti robotiky a automatizace. Společnost Stäubli se specializuje na výrobu vysoce odolných a přesných robotů, včetně speciálních robotů HE (Humid Environment), které jsou díky své hygienické konstrukci vytvořené v souladu s EHEDG ideální pro potravinářský průmysl.

Na této akci představíme naši nejnovější robotickou demonstrační buňku určenou pro potravinářský průmysl, konkrétně zaměřenou na zpracování masa, ve které čtyřosý a šestiosý robot pracují ruku v ruce.
Kromě toho na Technology Days objevíte:

  • Prezentace a ukázky nejnovějších Stäubli robotických systémů a automatizačních řešení
  • Pozoruhodný přednáškový program od českých i zahraničních odborníků.
  • Diskuse o aktuálních trendech a výzvách v průmyslu 4.0
  • Navázání kontaktů s dalšími významnými představiteli z nejrůznějších odvětví

Bude to skvělá příležitost prohlédnout si naše nejmodernější robotická řešení v akci a zjistit, jak je lze využít k transformaci potravinářského průmyslu.

Další informace o akci, včetně programu přednášek, naleznete na našich webových stránkách Další informace o akci, včetně programu přednášek, naleznete na našich webových stránkách nebo v  TZ_Pardubice se v červnu stanou centrem robotiky a automatizace v (nejen) potravinářském průmyslu

Vstup na Techology Days je zdarma.

Registrovat se můžete na tomto odkaze:

nebo pokud byste se chtěli zúčastnit VIP dne 6. června (pro střední a vyšší management), zaregistrujte se na tomto odkazu:

Těšíme se na setkání s vámi na Technology Day 2023!

Pokud máte jakékoliv dotazy nebo potřebujete další informace, neváhejte nás kontaktovat.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

Iryna ZELENSKA
Marketing Specialist

Stäubli Systems, s.r.o. Hradecká 593
530 09 Pardubice / CZ

Mobile: +420 734 589 806
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.staubli.com

26. květen 2023

Udržitelný potravinový systém je schopen uspokojit současné potřeby společnosti bez ohrožení budoucích generací. Musí být ekologicky, ekonomicky a sociálně udržitelný. Stávající potravinový systém v celosvětovém měřítku stále více zatěžuje životní prostředí a klima, a proto v současné době probíhá prostřednictvím strategie Farm to Fork jeho transformace.

Inzerce v týdeníku Téma. 

obrázek

26. květen 2023

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad nebo ÚOHS) provedl v posledních třech měsících šetření v oblasti základních zemědělských produktů a potravin, a to v celé délce dodavatelského řetězce, tedy od zemědělské výroby přes zpracovatele až po maloobchodní prodej. Podrobné výsledky šetření jsou obsaženy ve více než stostránkové zprávě, kterou Úřad rovněž zveřejňuje.
Vzhledem k rychle se měnícím podmínkám v oblasti zemědělských produktů a potravin Úřad omezil šetření na celý dodavatelský řetězec pěti vybraných základních zemědělských výrobků a potravin, a to konkrétně kravského mléka, másla, kuřecího masa, slepičích vajec a pšeničné mouky. Oproti běžným sektorovým šetřením bylo toto šetření provedeno ve zkrácené lhůtě a bylo vyhodnoceno značné množství dat.

Úřad se v rámci zkráceného sektorového šetření zaměřil na možná porušení zákona, tedy na možné zneužití dominantního postavení či uzavření zakázaných dohod a současně jeho cílem bylo analyzovat strukturu jednotlivých trhů, popř. segmentů trhu, tržní sílu jednotlivých subjektů působících na těchto trzích a rovněž zohlednit např. roli importu a exportu, a to v rámci celého dodavatelského řetězce. S ohledem na strmý růst spotřebitelských cen potravin Úřad zjišťoval také ceny a obchodní marže v jednotlivých článcích dodavatelského řetězce a rovněž jejich dynamiku.

Úřad v rámci šetření oslovil s žádostmi o podklady a informace téměř 200 soutěžitelů působících na jednotlivých úrovních dodavatelského řetězce, také 14 profesních a oborových sdružení, svazů a asociací a vedl online či ústní jednání s vybranými sdruženími.

Na žádné úrovni trhů, resp. segmentů trhů Úřad neshledal ani neobdržel zásadní indicie nasvědčující existenci zakázané kartelové dohody. Samozřejmě, že nelze s jistotou říci, že takováto dohoda neexistuje, a Úřad proto bude i nadále monitorovat situaci na trzích potravin a v případě důvodného podezření na existenci zakázané kartelové dohody zahájí správní řízení.

Na žádném z trhů nebylo shledáno, že by existoval soutěžitel v dominantním postavení. V mnoha případech dospěl Úřad k nadnárodnímu charakteru zkoumaných trhů. Případná vertikální integrace mezi producenty a zpracovateli na zkoumaných komoditách rovněž neukázala existenci systémového problému.

Rozdílné výsledky přineslo zkoumání vývoje průměrných cen komodit. Některé komodity vykazují postupný zisk podílu prodeje private labels (mléko), u některých je naopak zřejmé, že jejich poměr prodejů stagnuje (máslo). Rovněž u některých komodit byly zjištěny značné rozdíly v ceně mezi private labels a branded produkty (mouka), a naopak u dalších byla cena téměř totožná (máslo).

Zkoumání vývoje cen potvrzuje, že maloobchodní prodej pracuje s průměrnou marží a neexistují samostatné trhy jednotlivých komodit. Šetření ukázalo, že některé komodity byly v určitých obdobích prodávány v maloobchodě s velmi malou, či dokonce zápornou obchodní přirážkou (máslo), jiné naopak vykazují stabilně vysokou obchodní přirážku (kravské čerstvé mléko).

Z hlediska vývoje průměrné obchodní přirážky šetření ukázalo, že tato přirážka zejména na maloobchodě vykazuje u jednotlivých komodit relativně konstantní výši, tedy není pravděpodobné, že by růst cen těchto komodit zaznamenaný minulých měsících byl způsoben dohodou v tomto smyslu.

Šetření však rovněž ukázalo, že zvýšené náklady jsou schopny všechny články vertikály úspěšně přenášet až na konečné spotřebitele a udržovat si tak svoji obchodní přirážku. Toto jednání, pokud se děje nekoordinovaně, však není porušením hospodářské soutěže.

Analýza obchodních marží jednotlivých článků zemědělského a potravinového řetězce přinesla řadu důležitých poznatků, které by do budoucna mohly usměrňovat veřejnou diskusi ohledně cen potravin. Především analýza ukázala, že u zvolených pěti základních komodit běžně připadá nejvyšší část spotřebitelské ceny prvovýrobci. Ten ale samozřejmě většinou s produkcí mívá také nejvyšší náklady, ať už jde o lidskou práci, krmiva či hnojiva, zemědělskou techniku nebo paliva a energie. Obchodní marže zpracovatelů a obchodníků se pohybují v podobných úrovních, zpravidla však mírně ve prospěch marží obchodníků.

Co se týká problému rostoucích spotřebitelských cen, nelze na základě shromážděných dat uvést zcela přesvědčivý závěr, že by za razantní zdražování v posledních letech mohl jeden konkrétní článek dodavatelského řetězce. S tím, jak inflace v České republice postupovala, docházelo ve všech třech hlavních článcích dodavatelského řetězce k postupnému navyšování obchodní marže, a to pravděpodobně jako důsledek růstu nákladů spojených s produkcí či obchodem. Co se pak týká vývoje cen, je z prezentovaných dat rovněž patrné, že situace v roce 2023 by již mohla přinést určitou stabilizaci na trzích a v některých případech i mírný pokles cen. Tento pokles už dokonce u některých výrobků nastal.

Celkově lze shrnout, že šetření na trzích daných komodit neukázalo selhávání hospodářské soutěže, resp. existenci struktury trhu, kde by některý hráč měl dominantní postavení. S ohledem na to, že se ve sledovaném období tato struktura příliš neměnila, a přesto došlo v nedávné době k razantnímu navýšení cen, spíše ukazuje na důsledek vlivu externích faktorů vedoucí k strmému zvýšení nákladů než na náhlé selhání trhů jako takových. To, že ceny na pultech nekopírují přesně vývoj cen komodit, je způsobeno dlouhodobými kontrakty a tím, že do těchto cen jsou promítány i právě zvýšené náklady minulého období ovlivněného ekonomickými dozvuky pandemie covid-19 a především pak ruskou agresí na Ukrajině a jejími dopady zejména na ceny pohonných hmot a energií.

S ohledem na to nelze v aktuální situaci doporučovat v této oblasti regulaci v podobě např. zavádění cenových stropů, která by mohla vést k nedostatku regulovaných komodit.

Zjištění Úřadu týkající se uvedených druhů potravin potvrdila dřívější závěry z uskutečněných šetření podnětů týkajících se maloobchodního prodeje potravin v posledním desetiletí, která neodhalila protisoutěžní jednání. Naopak v řadě případů prokázala, že v maloobchodě s potravinami panuje silná konkurence mezi jednotlivými řetězci. V otázce růstu cen potravin v posledních dvou letech ukázalo šetření Úřadu obdobné závěry, k nimž v poslední době dospěla řada soutěžních úřadů v dalších evropských zemích. V žádném evropském státě se nepotvrdilo, že by ke zvýšení cen potravin o desítky procent došlo v důsledku protisoutěžního jednání. Žádnému z evropských soutěžních úřadů se nepodařilo v souvislosti se zvyšováním cen potravin prokázat kartelovou dohodu nebo zneužití dominantního postavení. Konkurence mezi podniky sama o sobě nedokáže vymazat inflační tlaky v řádu desítek či stovek procent. Zcela jistě však přispívá k pomalejšímu růstu inflace a jejímu dřívějšímu zpomalení, které již v potravinářské oblasti zaznamenáváme.

Všechny informace najdete zde: