Ceny potravin v listopadu meziročně vzrostly o 2,8 procenta. V roce 2025 by se zdražování mělo pohybovat podle agrárního analytika Petra Havla do pěti procent. Potravinářská komora ČR je toho názoru, že kvůli zvyšujícím se nákladům nelze zlevňování očekávat.

Mluvčí komory Marek Zemánek upozornil, že sice ceny v polovině loňského roku klesaly v Česku nejvíc v celé Evropské unii, podle něj to ale bylo kvůli tomu, že se nadprůměrně zvýšily v minulých letech při „inflační krizi“.

Řada potravin je v současné době dražší než během roku 2021, kdy odstartoval růst světových cen komodit a o rok později začala energetická a inflační krize. Stranou nelze nechat ani fakt, že šlo o atypické období ovlivněné celosvětovou pandemií covidu. Potraviny tedy nezlevňují,“ uvedl Zemánek.

Oproti roku 2021 podle něj podražilo hovězí maso, vejce, polotučné mléko a máslo, ale také konzumní jablka nebo kuřata. „Česko má stále jedny z nejvyšších cen energií, raketově rostou mzdové náklady a připočíst lze i rostoucí náklady za obaly či odpady. Už několik měsíců také upozorňujeme, že ke zvyšování fixních nákladů vede nárůst byrokracie a zelené politiky,“ dodal mluvčí Potravinářské komory ČR.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/inflace-ceny-potraviny.A241230_162857_ekonomika_ven