Potravinářské podniky jdou s dobou. Využívají moderní technologie a zlepšují efektivitu tím, že automatizují rutinní úkony. Přizpůsobují se i dalším trendům, jako jsou solární panely nebo obnovitelné zdroje energie. „Pokud chceme náš potravinářský průmysl předat na vysoké úrovni dalším generacím, musíme dělat kroky v jeho prospěch. Úředníci, a nejen ti v Bruselu, však vymýšlejí čím dál větší byrokratické obludnosti,“ říká v rozhovoru prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Málokteré téma loni rezonovalo v titulcích zpráv tak silně jako zelená politika Evropské unie. Jak vidí potravinářské podniky zelenou transformaci?
Žádný potravinářský podnik nezpochybňuje dohodu Green Deal. Určitě je potřeba bojovat proti klimatické změně, ale musí se to dělat tak, aby Evropa neztrácela konkurenceschopnost. Pokud chceme totiž naše potravinářství předat na vysoké úrovni dalším generacím, musíme dělat kroky v jeho prospěch. Musíme mu vytvořit co nejpříznivější podmínky pro jeho činnost. Úředníci, a nejen ti v Bruselu, však vymýšlejí čím dál větší byrokratické obludnosti, a to zejména v oblasti ochrany životního prostředí.
 
Celý rozhovor v časopisu Zboží&Prodej (12/2024)