23. říjen 2024

Evropští poslanci schválili zrychlené projednání návrhu na odklad platnosti unijního nařízení o odlesňování. Posunutí platnosti o jeden rok navrhuje Evropská komise (EK). Aby se tak stalo, musí návrh schválit i europoslanci, jinak by velká část normy začala platit podle původně stanoveného termínu na konci letošního roku. O velmi sporné směrnici jsme psali také zde či zde.

Už v srpnu přišla s ostrou kritikou evropských regulací prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Vyzvala vládu, aby se více angažovala v ochraně českých výrobců potravin, a především živočišné výroby.

Večeřová zdůraznila, že současné prostředí, které je formováno především nařízením Evropské unie, ohrožuje rozvoj potravinářství v Česku. „Aby se mohli potravináři rozvíjet a zásobovat spotřebitele kvalitními výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a naopak vyšším obsahem vlákniny, potřebují stabilní a předvídatelné prostředí pro podnikání. Bohužel je tu trošku problém s Bruselem, proto jsem chtěla apelovat na vládu České republiky, aby se proti těm bruselským nesmyslným předpisům ohradila,“ uvedla.

Celý článek zde: https://www.echo24.cz/a/Hrtve/zpravy-eu-narizeni-odlesnovani-brusel-zdrazovani-potravon

23. říjen 2024

Sleva, nebo zdražení? Falešnými slevami s velmi rozkolísanými cenami a matením pojmů supermarkety s miliardovými zisky rozhodně nešetří. Oslovení politici se sice shodují na tom, že s tím je potřeba něco dělat, ale změny zákona nikdo nechystá. A pokuty od inspekce řetězce moc nebolí.

Často se stává, že prezentované slevy nejsou skutečnými cenovými výhodami, ale spíše porovnáním s předchozí cenou,“ připustila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miluše Trefancová.

„Od počátku jsme ale zástupce podnikatelů upozorňovali, že procentní vyjádření slevy musí být vztaženo k nejnižší ceně, za kterou byl výrobek prodáván po dobu třiceti dní před zlevněním. To nedávno potvrdil i Evropský soudní dvůr,“ dodala.

Situace je ale složitější. Řetězce ustanovení o slevě obcházejí. Zdejší obchody jsou zaplavené poutači na akce a hlavně barevnými cenovkami, jež se jako slevové tváří, ale bližší pohled na ceny někdy ukáže i pravý opak. Přitom nezřídka na cedulce chybí samotné označení: Sleva. Prodejce se pak neohlíží na zákon, který stanovuje pravidlo o nejnižší ceně za posledních třicet dní.

Celý článek k dispozici zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-slevova-dzungle-nikdo-uz-nevi-co-kolik-stoji-stat-to-neresi-40493199

 

23. říjen 2024

Nařízení Evropské unie, které má zabránit odlesňování planety, zdraží potraviny, varují zpracovatelé zemědělských komodit. Nedávný vývoj naznačil, že by mohli mít pravdu. Na konci září Evropská komise uváděla, že nařízení začne platit od začátku příštího roku.

Jak upozornil Vladimír Mráz ml. ze společnosti Agro Mráz, cena sóji na světových burzách v reakci na zprávu o blížícím se začátku platnosti obávaného nařízení výrazně poskočila nahoru. Poté, co Komise na začátku října oznámila odsunutí termínů na rok 2026, cena zase klesla.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka se sójové výrobky doporučují jako jeden z perspektivních rostlinných zdrojů bílkovin. Zároveň ale varuje, že pro některé malé děti může jít o silný alergen.

„Pro dospělé představuje určité riziko přítomnost fytoestrogenů, které při větší konzumaci mohou narušit hormonální rovnováhu a například u mužů redukovat tvorbu testosteronu,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-pestovani-soja-eu-bilkoviny.A241022_180424_ekonomika_drh

21. říjen 2024

Vánoce se rychle blíží. Listopad je za dveřmi, děti už pomalu sepisují seznamy dárků a rodiče počítají, na kolik je to všechno vyjde. Zadarmo to nebude, letos si připlatíme. Nebude to ale za dárky, nejvíce se nám zřejmě prodraží pečení cukroví a příprava štědrovečerní večeře.

Dramatický nárůst, a to až o desítky procent, bude u cen surovin na pečení cukroví. Zdražuje hlavně máslo a čokoláda. Za kilo cukroví zaplatíme i přes tisíc korun. „Máslo je drahé. Je to tím, že je nedostatek tuku v mléce, což je způsobeno letní sezónou, kdy byla extrémní vedra. A kráva není stroj,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Více zde: https://cnn.iprima.cz/jak-drahe-budou-letosni-vanoce-nejvice-se-zrejme-prodrazi-svatecni-vecere-a-cukrovi-451174

21. říjen 2024

Online setkání pro firmy se zájmem o nové výzvy a trendy v oblasti potravinářského obalového materiálu!

Pondělí 4. listopadu ve 14:30:

V rámci projektu #D4PACK, financovaného z programu Interreg CENTRAL EUROPE, pořádá partner Innoskart Digital Cluster závěrečné setkání po sérii rozhovorů s malými a středními potravinářskými podniky. Akce se uskuteční přes MS Teams a představí výsledky výzkumu.

Na setkání vystoupí Valentina Bottega, projektová manažerka D4PACK, Zsolt Keresztúri, manažer clustru Innoskart Digital Cluster, a zástupci zapojených potravinářských podniků, kteří se podělí o své zkušenosti a osvědčené postupy v oblasti inovativních řešení obalů pro potraviny.

Pro více informací kontaktujte: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Účast na akci je zdarma, je však nutná registrace.

Odkaz na registraci

21. říjen 2024
Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší administrativu i náklady na produkci potravin. Informoval o tom tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, jež má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.

Více čtěte v Zemědělci (43/2024)
21. říjen 2024

Potravinářská komora ČR vás srdečně zve na odborné semináře, které se uskuteční během listopadu...


Řízení alergenů při distribuci a prodeji nebalených potravin

KDY: 12. listopadu 2024

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková

On-line přihláška zde.


Bezplatný odborný workshop 2024 Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin

KDY: 13. listopadu 2024

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

On-line přihláška zde.


Klíčové trendy a legislativa v potravinářství 2024: Nefinanční reporting a digitalizace v praxi

KDY: 19. listopadu 2024

Místo: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, Praha 17000

On-line přihláška zde.


Praktické využití AI v potravinářství

KDY: 21. listopadu 2024

Místo: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice

Přednášející: Magdaléna Hrubá

On-line přihláška zde.

21. říjen 2024

V sobotu 19. října se uskutečnil již 28. ročník akce Den zdraví se STOBem. Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny se této akce účastní již pravidelně. V rámci naší expozice jsme prezentovali kvalitní potravinářské výrobky členů komory, držitele značky kvality „Vyrobeno podle České cechovní normy“, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR a mimo jiné i výrobky, které byly oceněny v letošním ročníku soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku“.

K prezentovaným výrobkům, které byly ocěněny v letošním ročníku Inovativní souteže jsme prezentovali např. Super tyčinky bez cukru (Emco spol. s r.o.), Rajčatovou zeleninovou pomazánku (Veggie) (BAPA s.r.o. člen Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.); Fitness tyčinky (Nestlé Česko s.r.o.), Protein čerstvé mléko (OLMA, a.s.), Horký Kitl Jablko se skořicí (Kitl s.r.o.), Vratislavická kyselka (Kitl s.r.o.) a mnoho dalších.

Ochutnávali jsme také výrobky, nositelé značky kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy" např. kachní a kuřecí  tlačenku od společnosti Vodňanská drůbež, a.s., Český modrý mák od společnosti AGRO Jesenice u Prahy a.s., Modrý mák celý a mletý od společnosti IBK TRADE a.s. Dále pak proteinové pečivo od pekáren BEAS, a.s., okurky delikates od společnosti efko cz s.r.o., Magnesia Plus a minerálka Esence bez cukru a sladidel od společnosti Mattoni 1873 a.s., koření od Vitany (Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.),tuňákovou pomazánku se zeleninou od Orkla Foods Česko a Slovensko a.s., Míšánky od mlékárny OLMA, a.s., různé druhy chlebů a sladkého pečiva od společnosti PENAM, a.s., ořechy kešu, mandle a arašídy od společnosti ALIKA a.s., Kukuřičné křupky Bimbo a čokoládové Peřinky od společnosti POEX Velké Meziříčí, a.s., lahůdkové droždí od Mráz Agro CZ, s.r.o. a další výrobky. 

Návštěvníky jsme požádali o vyplnění krátké ankety na téma značky kvality potravin. Stejnou anketu jsme realizovali na této akci i v loňském roce, zajímavé bude sledovat, zda došlo v rámci informovanosti spotřebitelů ve znalosti značek kvality k významnému posunu. 

Děkujeme všem výrobcům za dodání výrobků na ochutnávky a další prezentaci.

21. říjen 2024

Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny pořádá pátý kulatý stůl na téma „Udržitelný potravinový systém v Česku SCOPE 1, redukujeme nejen emise – příležitost a bariéry“, který se uskuteční 5. 11. 2024 v restaurantu Green Table, Florentinum. 

Účast na kulatém stole je omezena počtem 50 osob, registrujte se tedy co nejdříve.

Moderuje:

» JAN PIVOŇKA
ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR
 
V diskuzním panelu vystoupí:
» JAKUB TOBOLA / Úvodní slovo a prezentace skupiny Veolia
obchodní ředitel skupiny Veolia
 
Využití odpadní vody ve výrobě
» JOSIP SOUČEK, JIŘÍ KOPÁČEK
specialista potravinářské legislativy Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
předseda představenstva Českomoravského mlékárenského svazu
 
» MAREK MICHNA / DAVID ZIMA
odbor ochrany veřejného zdraví, Ministerstvo zdravotnictví ČR /
vedoucí Oddělení pro úřední kontroly v potravinovém řetězci, Ministerstvo zemědělství ČR
 
Fotovoltaika ano či ne?
» MIROSLAV KVASNIČKA
ředitel Mlékárna Polná spol. s r.o.
 
Případová studie Heineken
» ONDŘEJ BENEŠ, OTAKAR VÉNOS
technický a obchodní ředitel Veolia VODA ČR /
projektový manažer a zástupce vedoucího útvaru obchodního rozvoje
Veolia ENERGIE
 
» EVŽEN VACEK / KATARÍNA KAJÁNKOVÁ
manager of special projects Recovera Využití zdrojů a.s.,
člen skupiny Veolia / manažer obchodní skupiny,
poradce pro ekologii – specialista
 
Za skupinu Veolia se kulatého stolu zúčastní další specialisté, se kterými
účastníci kulatého stolu mohou prodiskutovat možnosti řešení v oblasti
optimalizace vodního, energetického a odpadového hospodářství.
 
Následuje občerstvení a networking.
 
Diskuze je primárně určena pro zástupce potravinářských a zemědělských
podniků, kteří zabezpečují připravenost firmy po technické stránce, plánování
a realizaci energetických a dalších strategických projektů. Dále pro obchodníky,
zástupce krajů a obcí, zástupce státní správy a další hosty.
 
Kulatý stůl je omezen počtem 50 osob.
 
Bližší informace Mgr. Helena Kavanová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo
tel.: +420 737 287 024
V případě zájmu o účast prosím zašlete potvrzení do 27.10.2024
na mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 
 
21. říjen 2024

V příštím týdnu proběhne workshop k tématu kapitalizace projektu D4Pack.

Termín: 29. října 2024

Hlavním tématem workshopu bude výzkum nového obalového řešení a prezentace výsledků z Aktivity 1.2. Partner, který vyvinul metodologii a představí pozadí projektu D4Pack.

Během setkání vystoupí:

Zoltan Bendó (projekt Interreg CIREVALC)
Maarten Hertog (ENOUGH H2020)
Marianna Faraldi (upPE-T H2020)
Christina Eisenberger (PRESERVE H2020)

20. říjen 2024

Nepříjemné překvapení čeká letos milovníky vánočního cukroví. A to jak ty, kteří si ho pečou doma, tak ty, kteří si ho plánují koupit u cukráře. V obou případech letos vyjde dráž než vloni. Ceny klíčových výrobních surovin, másla a čokolády, významně vzrostly. Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý se nicméně nebojí, že by se Češi cukroví kvůli ceně vzdali. Říká také, že u lidí stále vítězí naprostá klasika.

Také mouka zlevnila, letos v září vyšel kilogram pšeničné hladké na 18,87 korun, loni v září to bylo 21,02 korun. „Mouka řádově poroste. Ne o moc, o jednotky procent. Důvod je jednoduchý, úroda v letošním roce je nižší, než byla v loňském roce,“ přidal výhled Hlavatý, který ale upozornil, že jde skutečně jen o odhad a navíc pro následující měsíce.

Máslo zdražilo zejména v posledních týdnech. Kilo v září podle ČSÚ vycházelo na 247,29 korun, meziročně je to nárůst o 24,9 procent. Došlo i k markantnímu meziměsíčnímu skoku, oproti letošnímu srpnu je dražší o 8,36 procenta. Data za říjen ještě k dispozici nejsou, ale už nyní je jasné, že pokles se nekoná, naopak. Kostka jihočeského másla momentálně vyjde i na 74 korun.

„Když je teplé léto, tak dojnice dojí trochu méně, protože zažívají tepelný stres, a i ta výživa je suchá a nemá tu kvalitu,“ vysvětloval už dříve předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, proč ke zdražení došlo. Mléko vydojené během veder má nižší tučnost, je ho potřeba na výrobu másla více. 

Více zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/797284/cokolada-je-obrovsky-prusvih-vanocni-cukrovi-podrazi-vystrelily-ceny-masla-i-kakaa.html

19. říjen 2024

Od příštího školního roku se má zásadně změnit jídelníček ve školních jídelnách. Co nová vyhláška obsahuje? A kde vidí už teď někteří experti její slabiny? „Jídelníček se posunuje směrem k rostlinné stravě. Výživové požadavky ustupují ekologii a emocím,“ myslí si specialistka v oboru potravinářství a expertka Společnosti pro výživu Jana Dostálová.

Celý rozhovor je k dispozici na webu: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jana-dostalova-skola-jidlo-zdravi-vyziva-dite-ekologie-potravina.A241015_193429_domaci_albe

19. říjen 2024

Jak budou vypadat zemědělství a venkov po roce 2030? Jak by se měly správně nastavit podpory a jaké cíle bude mít stát v delším horizontu? To jsou otázky, které řeší připravovaná aktualizace ministerské strategie.

Stát k ní nyní vypořádává více než 350 připomínek od 23 nevládních organizací, ministerstvo pak očekává, že na dokumentu bude shoda jak ve vládě, tak i s opozicí.

Potravinářská komora si stěžuje, že strategie lépe nerozpracovává potravinářství, kterému se věnuje pouze pět stran. „Což absolutně neodpovídá důležitosti celého odvětví, jako základního článku navazujícího na zemědělskou produkci. Bez lepšího rozpracování ve strategii je následně obtížné až nemožné alokovat pro tento segment potřebné finanční zdroje v rámci dotačních politik,“ sdělil MF DNES mluvčí komory Marek Zemánek.

Článek si můžete přečíst na tomto odkazu: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-ministerstvo-strategie-potraviny.A241018_165756_ekonomika_drh

18. říjen 2024

Ve čtvrtek 17. října se v Národním zemědělském muzeu v Praze uskutečnil v rámci fotografické výstavy na střeše muzea Den Mák - Konopí - Drogy, pomocníci i svůdci lidstva. Výstava potrvá a ž do konce roku. 

Potravinářská kmora ČR zde prezentovala značku kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy". Ve spolupráci s ostatními organizacemi jsme se věnovali tématu mák a konopí jako potravina, tradičnímu využití v kuchyni, pekárenství a cukrářství, nutričním a zdravotním benefitům, mák a konopí nejen pro vegany a bezlepkáře, rodílům a odrůdám technického a potravinářského máku a dalším tématům. 

Potravinářská komora ČR v soucasné době eviduje v rámci cechovních norem (www.cechovninormy.cz) více jak 70 záznamů zejména Český modrý mák a výrobky z něj. 

Děkujeme výrobcům za dodání výrobků k ochutnávkám a dalším prezentacím. 

Akce se zúčastnilo celkem 570 návštěvníků, 367 studentů a 203 návštěvníků mimo objednané skupiny, z toho doprovodných přednášek se celkem zúčastnilo 390 návštěvníků. 

Tiskovou zprávu k akci najdete zde.

18. říjen 2024

Místo plastové vaničky jenom plastová fólie s kouskem materiálu, který vstřebává vlhkost. Tak vypadá nabídka mletého masa v obchodních řetězcích Albert, Tesco nebo Billa. Sníží se tak podle nich spotřeba plastů až o 84 procent.

Předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud upozorňuje, že například u uzenin se obal flow-pack používá dlouhá léta. V kategorii mletého masa na něj přešel před čtyřmi lety německý řetězec Feneberg. Už tehdy přitom tvrdil, že se takto dají balit i citlivé výrobky, jako je čerstvé maso. Je vhodný také pro sýry nebo čerstvé těstoviny. Výhodou je, že obal zachovává původní vlastnosti pokrmu, tedy zejména brání přístupu kyslíku a vodní páry. Ne všechny řetězce ale novinka přesvědčila, například Kaufland o jejím zavedení zatím nepřemýšlí.

Celý text zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-maso-obaly-odpad-plast-obchod.A241017_171759_ekonomika_drh

17. říjen 2024

Zdravější obědy, u mateřinek také svačiny. To by měla podle Státního zdravotního ústavu zajistit novela vyhlášky o spotřebním koši. Kritici ale varují před některými důsledky, otázkou je také financování jídelen napříč Českem.

Nezisková organizace Nesehnutí pak kritizuje, že se vyhláška připravovala bez možnosti otevřené diskuze. To samé vadí také Potravinářské komoře, která navíc odmítá, aby se démonizovaly polotovary. Podle komory se dají dnes připravovat kvalitně.

„Z návrhu, který je nyní předkládán, je patrná hluboká neznalost technologií zpracování a především kvality potravinářských výrobků dostupných na trhu,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Celý text zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kampus-v-kazdem-jidle-ovoce-a-zelenina-obedy-ve-skolach-se-od-pristiho-roku-zmeni-262720

17. říjen 2024

Pilotní projekt, v němž šestadvacet školních jídelen v Česku zkoušelo měsíc vařit podle tzv. spotřebního koše, ukázal, že kuchařky změny zvládnou. Tvrdí to na základě výsledků testů garantka odborné skupiny pro školní Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu. Testy měly za úkol prokázat, zda si jídelny poradí například s menším množstvím masa nebo s více luštěninami.

Ač se většina odborníků shoduje, že některé změny jsou nutné, objevuje se i kritika nových plánů. Například Potravinářská komora ČR si v září postěžovala, že s ní nikdo změny nekonzultoval. „Jsme překvapeni, že stát nezajímají znalosti a zkušenosti v oblasti technologie a výroby potravin. Nyní dáváme dohromady připomínky k návrhu,“ sdělil mluvčí komory Marek Zemánek.

Celý článek najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-stravovani-spotrebni.A241017_104715_ekonomika_drh

17. říjen 2024

Salátové okurky se v září prodávaly podle dat statistiků za 75 korun za kilo, víc než dvakrát dráž než ve stejném měsíci loni. Výrazně zdražilo i máslo, mléko nebo čokoláda. Naopak o něco zlevnily chléb a drůbeží maso. Nadále však nekončí zdražování v restauracích, včetně piva.

Průměrné ceny potravin v září poprvé od listopadu meziročně stouply, dohromady takřka o procento. Mezi jednotlivými položkami v nákupním košíku jsou ale veliké rozdíly. Co nejvíc zdražilo a kde naopak lidé ušetří?
 
Podle posledních údajů Českého statistického úřadu v září například máslo podražilo proti loňsku o 43 procent, v průměru stálo kilo 226 korun, což znamená 56,50 Kč za čtvrtku.
 
Skokově zdražily salátové okurky. Podle statistiků se v září prodávaly v průměru za vysokých 75 korun za kilo, zatímco před rokem byly za 34 korun. To znamená, že nynější nárůst činí 118 procent.

„Jeden z důvodů bude v tom, že zelenina ze skleníků v Evropě nepokryje poptávku. V některých evropských regionech předtím zhoršilo úrodu počasí. Dalším bude určitě faktor obchodní přirážky,“ řekl na dotaz Novinek Marek Zemánek z Potravinářské komory.
 
16. říjen 2024

Potravinářská komora vyzvala otevřeným dopisem europoslance, aby podpořili odklad nařízení EU proti odlesňování, které má začít platit už od konce letošního roku. Systém ale není v tuto chvíli dostatečně připravený a Evropská komise nedávno rozhodla o odložení začátku platnosti nařízení o rok. Návrh Komise musí ale ještě schválit Evropský parlament a Rada EU.

Nové nařízení ukládá podnikům povinnost zajistit, aby výrobky prodávané v EU nevedly k odlesňování a znehodnocování lesů. Cílem má být zejména ochrana tropických pralesů. Zavádění této povinnosti do praxe ovšem představuje pro podniky značnou nejistotu, protože do dnešního dne nebyl vytvořen potřebný celoevropský IT systém a nejsou vydány ani související prováděcí předpisy. Odložení nařízení uvítají zejména malé a střední podniky, aby se včas stihly na novou administrativní zátěž připravit.

„Nařízení dopadne na tisíce evropských firem. Je s podivem, s jakou laxností k problematice Evropská komise přistupovala. Řada podniků volá po nastavení jasných pravidel, podle kterých by se mohly řídit. Jakákoli pravidla však stále nejsou k dispozici. Malé a střední podniky přitom potřebují více času, aby uvedly novou legislativu do praxe. A nejlépe by uvítaly více času na samotné podnikání bez zbytečného a zatěžujícího papírování,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravinářská komora v otevřeném dopise žádá europoslance o podporu odkladu a upozorňuje, že pokud europoslanci neschválí odložení, může zcela vážně hrozit na konci roku kolaps u dodávek hovězího masa, čokolády a dalších potravin. Potravináři nebudou moci odebírat komodity od zemědělců a obchodní řetězce nebudou zase nakupovat potraviny od zpracovatelů. Například pokud jde o hovězí maso, za očekávaného stavu by musel každý zemědělec, který chová skot, při dodávce na jatka dodat ke každému kusu skotu elektronický certifikát EU obsahující informace o geolokaci místa, kde bylo zvíře odchováno, a také informace o původu krmiva, kterým bylo krmeno. Stejně tak by každý výrobce a prodejce kávy nebo čokolády musel ke každému výrobku dodat certifikát, že výroba těchto produktů nezpůsobila odlesnění kdekoliv na světě. To je za současného stavu technických příprav naprosto nereálné.

Potravináři se chtějí podílet na úsilí, které pomůže omezit globální odlesňování. Veškeré postupy ovšem musí být v praxi proveditelné a nesmí jakkoli narušit dodávky potravin. Nesmí ani poškozovat konkurenceschopnost evropských hospodářských subjektů v porovnání se subjekty v zemích mimo EU.

„Podniky vítají a podporují zelené záměry, nesmějí však být postavené na hlavu. Problém odlesňování ale není problém České republiky. U nás naopak lesů dlouhodobě přibývá. Za posledních sedmdesát let se jejich plocha rozrostla jako přibližně čtyři rozlohy Krkonošského národního parku,“ dodala prezidentka Večeřová.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR


CZE_Otevřený dopis k návrhu nařízení EU proti odlesňování

ENG_Open Letter on the draft EU Anti-Deforestation Regulation

FRE_Lettre ouverte relative au projet de règlement contre la déforestation

GER_Offener Brief zum Entwurf der EU-Anti-Abholzungsverordnung

16. říjen 2024

Může ministr zemědělství Marek Výborný za to, že potraviny dál nezlevňují? Podle zástupce supermarketů Tomáše Prouzy částečně ano. Výrobci se totiž při cenových vyjednáváních odvolávají na slova ministra, že u potravin už není prostor pro další pokles cen. Podle některých ekonomů tak ministr zbytečně zasahuje do trhu.

Ministr si popel na hlavu rozhodně nesype. „Nebudu žádným způsobem vstupovat do vyjednávání mezi obchodníky a dodavateli,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Právě Výborný při vstupu na rezort zemědělství několikrát zopakoval, že není ministrem cenotvorby. Jeho slova podle něj cenotvorný potenciál nemají.

Prostor pro levnější jídlo Potravinářská komora ovšem skutečně nevidí. Na vině jsou prý stále vysoké náklady za energie nebo za mzdy. „Nebo zelená politika z Bruselu. Přístup řetězců je pořád stejný – levně koupit a draze prodat, aby zákazník pořádně zaplatil,“ namítl mluvčí komory Marek Zemánek.

„Potravinářská produkce bude mírně zdražovat, to znamená, že to budou jednotky procent v průběhu jednoho roku,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Více čtěte zde: https://cnn.iprima.cz/na-pokles-cen-potravin-neni-prostor-rekl-vyborny-podle-odborniku-zbytecne-zasahuje-do-trhu-450364

15. říjen 2024

Kavárenský sektor v EU může mít už za rok vážné potíže. Platnost evropské směrnice zabývající se odlesňováním půdy sice byla o rok odložena, podle některých firem ale stále hrozí, že i tak bude legislativa příliš přísná. Obtížné bude reálně doložit, že farmáři před pěstováním kávy nepřistoupili ke kácení stromů.

Odložení povinného předkládání dat o tom, že káva, papír, čokoláda či hovězí maso nepocházejí z míst, která byla odlesněná, mnozí potravináři i obchodníci oslavili, ale ani posun začátku platnosti na rok 2026, který je zatím pouze ve formě prohlášení ze strany Evropské komise a europarlament o něm ještě nehlasoval, nepomůže s problémy ohledně zjišťování dat přímo v Africe či Jižní Americe.

Nyní se bude teprve odklad nařízení, které jinak začne platit od nového roku, schvalovat v europarlamentu. Potravinářská komora ČR už chystá dopis europoslancům, aby ho podpořili. Podle komory není zatím technicky připravené prokazování, že výroba čokolády nebo odchov dobytka nezpůsobil kdekoliv na světě odlesňování. „Veškeré postupy musí být v praxi proveditelné a nesmějí jakkoli narušit dodávky potravin,“ varuje v dopise komora europoslance.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kava-odlesnovani-eu-problem-narizeni.A241014_202755_ekonomika_ven

14. říjen 2024

Podíl privátních značek na českém trhu v posledních letech roste, za prvních devět měsíců tvořily letos 27 procent tržeb, což je o šest procent více než v roce 2015. Globální průměr je 22 procent, v Evropě dosahuje 36 procent. Uvedla to Romana Duníková z agentury NielsenlQ minulý týden na tiskové konferenci v Praze. Zvýšení si vysvětluje i změnou postoje zákazníků.

To ale vnímá jako problém Potravinářská komora ČR a upozorňuje, že řetězce prezentací privátních značek jako značkových výrobků diskriminují tradiční značkové produkty od českých dodavatelů. „Privátní výrobky mohou vytlačit z trhu zavedené české značky. Od mnoha našich členů víme, že některé řetězce snižuji objednávky značkových výrobků ve prospěch privátních značek,“ podotkl mluvčí komory Marek Zemánek.

Více čtěte v Zemědělci (42/2024)

12. říjen 2024

Na obchodní řetězce dál dopadají tresty za to, že lákaly na slevy u zboží, které v porovnání s nejnižší cenou za posledních 30 dní ve skutečnosti vůbec nezlevnilo, či dokonce naopak zdražilo. Ve třetím letošním čtvrtletí dopadly nejvyšší pravomocné pokuty od České obchodní inspekce na řetězce Billa a Lidl, zjistily Novinky.

Více informace zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nebyly-to-slevy-ale-zdrazeni-nejvic-pokut-nove-schytala-billa-40492762

11. říjen 2024

Ministr zemědělství Marek Výborný čelí kritice za svá vyjádření, která podle zástupců supermarketů omezují možnost snižování cen potravin. Výrobci se odvolávají na jeho slova, že již není prostor pro další pokles cen, což podle ekonomů zbytečně zasahuje do trhu.

Prostor pro levnější jídlo Potravinářská komora ovšem skutečně nevidí. Na vině jsou prý stále vysoké náklady za energie nebo za mzdy.

„Nebo zelená politika z Bruselu. Přístup řetězců je pořád stejný – levně koupit a draze prodat, aby zákazník pořádně zaplatil,“ řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Celou reportáž můžete najít (v čase 0:50 až 3:03 min.) zde: https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/hlavni-zpravy-11-10-2024-18-55

11. říjen 2024
Více zeleniny, ryb a luštěnin. Méně masa, mléka a mléčných výrobků, cukrů a tuků. Zákaz používání palmového, palmojádrového a kokosového tuku. Žádné polotovary. Nápoje s cukrem či ochucené mléčné nápoje jen dvakrát do měsíce. Když těstoviny, pak převážně celozrnné. To jsou hlavní návrhy změn vyhlášky pro školní jídelny. Nejspíš od dalšího školního roku, od září 2025, čeká tedy školní obědy revoluce. Někteří experti už teď varují, že ryby a luštěniny děti jíst nebudou. „Jídelníček se posunuje směrem k rostlinné stravě. Výživové požadavky ustupují ekologii a emocím,“ myslí si specialistka v oboru potravinářství a expertka Společnosti pro výživu prof. Ing. JANA DOSTÁLOVÁ (80), CSc., autorka více než tří stovek vědeckých publikací.
 
Už jste měla možnost si prostudovat nový návrh spotřebního koše stanovujícího, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně? Pokud ano, co si o něm myslíte z pohledu odborníka, který na 1. lékařské fakultě UK vyučuje obor potravinářské zbožíznalství ve vztahu k lidské výživě pro nutriční terapeuty?
Snižuje se množství mléka a mléčných výrobků, masa a výrobků z něj, zvyšuje se spotřeba luštěnin a zeleniny. Zdá se tedy, že jídelníček se posouvá směrem k rostlinné stravě. Ve spotřebním koši významně přibude vlákniny, a ta v nadměrném množství není pro děti úplně ideální. Citlivějším jedincům navíc může způsobovat trávicí potíže.
 
Odborníci na výživu i lékaři ale dlouhodobě apelují na zvýšení příjmu luštěnin a zeleniny. Není to tedy krok správným směrem?
Světová zdravotnická organizace doporučuje 400 až 600 gramů ovoce a zeleniny denně, a to v poměru 1 ku 2 ve prospěch zeleniny. Pokud bychom onu hranici 600 gramů ale pravidelně překračovali, skutečně nám to může způsobit i určité zdravotní problémy. Přebytek vlákniny, na niž jsou ovoce a zelenina bohaté, může být zdrojem pocitů těžkosti, nadýmání nebo průjmů. Proto se u dětí velké množství vlákniny vůbec nedoporučuje. Zatímco dospělí by měli denně zkonzumovat 30 gramů vlákniny, u malých dětí je to o poznání méně (doporučený denní příjem se vypočítá jako věk dítěte v letech plus 5; např. čtyřleté dítě by tedy mělo denně sníst zhruba 9 gramů vlákniny, pozn. red.). Jsem potravinářský chemik a na VŠCHT jsem svého času vyučovala obor výživa a stravování. Z tohoto pohledu musím upozornit i na to, že veganská a rostlinná strava má svá rizika. V zelenině se totiž nacházejí například přírodní antinutriční látky, jež snižují výživovou hodnotu potravin. A také látky toxické.

Které antinutriční látky zelenina obsahuje?
Třeba kyselinu šťavelovou a kyselinu fytovou. Ta první je prakticky v každém ovoci a zelenině, způsobuje jejich kyselost. A obě tyto kyseliny na sebe vážou minerální látky. Vznikají tím fytáty nebo oxaláty, tedy sloučeniny, jež naše tělo neumí rozštěpit, čili z nich nedokáže navázané minerální látky využít. Zapřisáhlí vegani striktním příjmem pouze rostlinné stravy mají sice jídelníček bohatý na vlákninu a její doporučenou denní dávku dost možná i násobně překračují, ovšem v nadměrném množství už u nich může vláknina negativně ovlivnit vstřebávání například železa, vápníku, fosforu nebo zinku, tedy prvků, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné. Dále třeba brukvovitá zelenina, jako jsou zelí, kapusta, kedlubny nebo brokolice, obsahuje tzv. goitrogeny, jež mohou ve velkých dávkách působit negativně na štítnou žlázu. (Narušují ve štítné žláze produkci hormonů, a snižují tak její činnost. Štítná žláza přitom ovlivňuje v organismu skoro všechno, naše nálady, psychickou a fyzickou kondici i třeba plodnost. U lidí, jejichž štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů, je vyšší výskyt kardiovaskulárních chorob, chronických zánětů žaludku a dvanácterníku či třeba celiakie, tedy celoživotní nesnášenlivosti lepku, pozn. red.)

Zmínila jste také toxické látky. Kde se v zelenině vlastně vezmou?
Rostliny je obsahují nebo produkují přirozeně jako obranu proti různým živočišným a rostlinným nepřátelům, ale i plísním a podobně. Jako příklad můžu uvést článek z jednoho odborného časopisu pojednávající o případu, kdy v USA vyšlechtili odrůdu celeru odolnou proti rostlinným a živočišným škůdcům, obecně tedy parazitům. To bylo zcela jistě velmi výhodné z hlediska použití agrochemikálií, ale bohužel později se ukázalo, že lidé, kteří s touto kořenovou zeleninou manipulovali při sklízení a uskladňování, byli postiženi silnou fotoalergií. (Alergie, jež vzniká po kontaktu s alergenem za současného působení světelného záření. Alergen je tedy aktivován světlem. Nejčastějším projevem je kožní exantém, tedy vyrážka, která může svědit, pozn. red.) Rostlina tedy produkovala látky na obranu proti přirozeným škůdcům, ale ty lidem zároveň způsobovaly zmíněné zdravotní potíže.

To se tedy týkalo jen té jedné konkrétní odrůdy celeru, je to tak?
Ano, proto byla záhy stažena, dále ji tedy už nepěstovali. Ovšem podobný problém se může týkat i kořenové zeleniny, s výjimkou mrkve. Pokud totiž dojde k poškození kořene, začne rostlina produkovat tyto látky, jimž říkáme psoraleny (přírodní obranné látky rostlin, řadí se mezi furokumariny, ty zvyšují citlivost kůže k ultrafialovému záření, pozn. red.). Při dlouhodobém působení můžou být dokonce i karcinogenní, tedy mohou zvyšovat riziko vzniku nádorového onemocnění. Před pár lety jsem měla přednášku pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, kde jsem na existenci psoralenů u některých rostlin upozorňovala. V diskusi se pak přihlásila jedna paní inspektorka a přispěla osobní zkušeností. Vzpomínala, že když se sestrou likvidovaly zásoby zimní kořenové zeleniny, kterou si ze sklepa vynesly na dvorek, při jejím okrajování se potřísnily tekutinou, která jim pak způsobila tak silnou fotoalergii, že dokonce musely navštívit lékaře. Možná si vzpomenete, že dříve se v obchodech dala koupit okrájená zelenina. Z těchto důvodů se dnes již nesmí tento výkroj volně prodávat (pouze zabalený na tácku, pozn. red.). Pokud by totiž pocházel ze zeleniny, jež byla nějak poškozená, ať už plesnivá, nebo nahnilá, hrozilo by, že bude obsahovat tyto látky, které způsobují zdravotní potíže. I lidem bych proto radila, aby napadené části zeleniny vždy opravdu velkoryse odkrojili. Opatrně také s bramborami.

Myslíte asi ty, co jsou naklíčené, že?
Ano, naklíčené a také nazelenalé brambory obsahují solanin (části bramborové hlízy, jež jsou na povrchu půdy vystavené světlu, zelenají a automaticky se v nich pak zvyšuje koncentrace solaninu jako přirozené ochrany před škůdci, pozn. red.). Je to tepluvzdorný jed, jehož účinky jsou dost nespecifické: od zvracení po bolest hlavy (vážnější otravy vyvolané vysokými koncentracemi se projevují nejprve zrychlením tepové a dechové frekvence, pak může následovat i ztráta vědomí přecházející v kóma, pozn. red.). Otravy u nás, pokud vím, zaznamenány nebyly. Nicméně množství solaninu se zvyšuje při dlouhodobém skladování, zejména v době, kdy v jarních měsících skladované hlízy brambor klíčí. Maximální koncentrace solaninu je tedy v okolí oček nebo klíčků, jež by proto měly být před konzumací odstraněny. Hodně je ho ale také pod slupkou a ve slupce. Dnes je přitom móda servírovat v restauracích neloupané brambory. Má to svá rizika nejen kvůlisolaninu,ale také agrochemikáliím. Nezralá rajčata zase obsahují tomatin, patřící do stejné skupiny glykoalkaloidů jako solanin, s podobnými účinky. Jejich konzumace by se měly vyvarovat hlavně těhotné ženy, protože může negativně ovlivnit zdraví plodu.

Ví se, jaká míra těchto toxických látek už je pro nás škodlivá, ať už je řeč o bramborech, rajčatech, nebo mrkvi?
To bohužel nelze říci, jednak je každý jinak citlivý a jednak se to dá jen těžko otestovat.

Dobrá, a ve kterém druhu zeleniny nebo rostlinné složce potravy je toxických a antinutričních látek nejvíce?
Nejbohatší je na ně sója. Kromě toho, že je to silný alergen, je nadměrná konzumace sóji nebo sójových nápojů spojena i s rizikem vyššího příjmu fytoestrogenů. Ty jsou rizikové pro děti, ženy v reprodukčním věku a muže. Jde totiž o látky, jež jsou svou strukturou podobné ženským pohlavním hormonům a mohou je do určité míry nahradit. Antinutriční látky obsažené v sóji snižují využitelnost živin a minerálních látek. To je ale obecně problém spojený s nadměrným příjmem vlákniny z rostlinné stravy. Proto také vegani často trpí nedostatkem například vápníku a železa. První jmenovaný prvek je bohatě obsažen v mléce a mléčných výrobcích. Z tohoto zdroje je jeho využitelnost více než třicetiprocentní. V mléce je totiž vápník vázán na kasein, který umíme rozštěpit. Z rostlinných zdrojů je využitelnost vápníku jen do deseti procent. A pokud jde o železo, jeho nejlepším zdrojem je maso.

Mléka, mléčných výrobků, ale i masa by však nový spotřební koš měl obsahovat méně. Myslíte, že je snahou obecně snížit příjem živočišných tuků?
Nejen příjem tuků, ale obecně živočišných výrobků. Zdá se totiž, že roli nehraje jen výživa, nýbrž také ekologie. Ekologičtí aktivisté upozorňují, že hovězí dobytek produkuje skleníkové plyny (hospodářská zvířata aktuálně tvoří asi 15 % globálních emisí skleníkových plynů, a to jak přímo, tak i nepřímo – například fosilní paliva používaná pro pěstování krmných plodin, pozn. red.). Objevují se články jako „Svět bez krav“ nebo „Mléko bez krav“, termíny „nemaso“ a podobně. To vše souvisí spíše s Green Dealem (evropská ekologická dohoda, pozn. red.) a emocemi nežli s výživou. Také řada veganů konzumuje veganskou stravu spíš z důvodu emocí. A proti tomu se dá těžko něco dělat.

Domníváte se tedy, že výživové požadavky ustupují ekologii a emocím?
Do značné míry ano, ale není to výhradní. Z jedné strany je to pochopitelné, všeho moc škodí a například nadměrná konzumace masa vede k onemocnění kloubů zvanému dna (revmatologické zánětlivé onemocnění, při němž dochází ke zvýšenému ukládání krystalů kyseliny močové v kloubech, kyselina močová se v těle tvoří z dusíkatých sloučenin zvaných puriny, jejichž zdrojem jsou převážně masitá strava, vnitřnosti a luštěniny, pozn. red.). Na druhou stranu se ale setkáte s odborníky, kteří vám řeknou, že svým pacientům maso ani vnitřnosti nedoporučují jíst, protože jsou plné antibiotik a hormonů. V roce 2005 přitom vyšla nová vyhláška k zákonu o potravinách, podle které se nesmějí dobytku do krmení přidávat hormony ani antibiotika. Dříve se to skutečně dělávalo, zejména antibiotika u kuřecího masa nebyla výjimkou. Ale už téměř dvacet let je to zakázané. Průběžně sleduji Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed, zkratkou RASFF, pozn. red.), jenž slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví, a záchyty tohoto typu tam nenajdete. Také od veterinářů vím, že antibiotika nebo hormony objeví přikontroláchskutečněvýjimečné. Přesto vám i dnes budou lidi tvrdit, že maso tyto látky obsahuje. Není to pravda, stejně jako není pravda, že se výživová doporučení odborníků často mění.

Druhou část rozhovoru můžete najít v časopise Téma (42/2024)

10. říjen 2024

Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší náklady na produkci potravin i administrativu. V tiskové zprávě to uvedla Potravinářská komora.

Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, která má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset dál zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou namístě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Celý článek si můžete přečíst zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-zdrazeni-obchody-eu-regulace.A241010_104545_ekonomika_klak

10. říjen 2024

Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.

Potravinářská komora se velmi obává negativního vlivu nových zelených evropských nařízení na výrobce potravin. Kritizuje například netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky i na domácnosti. V analýzách například vůbec není uvedeno, jaký vliv mohou tato opatření mít na ceny potravin. Podle českých i evropských zpracovatelů může dojít k jejich zdražení.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Potravinářské podniky budou například muset povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě. Dosud ale chybí harmonizované požadavky. Výrobci potravin by také měli v příštích letech povinně snížit svůj potravinový odpad. V sektoru přitom tento odpad téměř nevzniká.

Požadavků ale bude mnohem víc. Podle směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) budou muset podniky zveřejňovat informace zaměřené na zlepšení postupů udržitelnosti. Podle další směrnice CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) budou muset firmy aktivně řídit svůj dopad na lidská práva a životní prostředí, a to prostřednictvím náležité péče ve svých provozech a dodavatelských řetězcích. Velké podniky budou mít navíc povinnost zavést strategický transformační plán ke zmírňování klimatické změny. Ten má být kompatibilní s přechodem na udržitelné hospodaření a s cílem omezit globální oteplování a také s dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle dalšího nařízení budou také firmy muset dokazovat, že při výrobě a v rámci svých dodavatelských řetězců nevyužívají nucenou práci.

Dále se v chystaném nařízení o obalech a obalových odpadech ukládá, že výrobci budou muset při obchodování v rámci B2B používat pouze opakovaně použitelné obaly. To bude problematické jak z hlediska technického provedení, včetně zajištění bezpečnosti potravin, tak z pohledu uhlíkové stopy, protože se to týká mimo jiné i palet se strečovými foliemi. Potravinářská komora proto prosazuje změnu pravidel prostřednictvím nařízení Evropské komise.

Zpracovatelé by také měli deklarovat, že jejich výrobky nevznikly na úkor nelegálně vytěžených lesů, což má podle EU zabránit zejména odlesňování amazonských pralesů. V Česku, potažmo v Evropě, přitom k žádnému odlesňování nedochází. Rozloha lesů v tuzemsku naopak v posledních desetiletích roste. Sporné nařízení proti odlesňování se i díky tlaku českých potravinářů nakonec nedávno podařilo o rok odložit. Více se můžete dočíst zde.

Strach z nových požadavků EU

Nejistotu, jak se regulace proti odlesňování projeví a jak bude vymáhána, mohli obchodníci vidět u kávy. Její cena před ohlášením odkladu nařízení neustále rostla. Na opačných koncích planety se totiž vytvořila doslova nákupní horečka. Vliv na růst poptávky a ceny kávy měl ovšem i další faktor, a to výkyvy počasí v posledních letech.

Potravinářská komora podle informací dostupných z veřejných zdrojů usuzuje, že produkce pocházející z „odlesněných“ pozemků, jako například sója, čokoláda nebo káva, se bude v důsledku nových pravidel levněji prodávat do států mimo EU, a z „neodlesněných“ pak dráže do EU.

Zhoršení evropské prosperity

Komora je přesvědčena, že pozitivní dopad navrhovaných opatření na životní prostředí bude prakticky nulový. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se tak pouze „přesune“ do zemí mimo EU a paradoxně budou dopady na klima horší než nyní.

„Již dnes je pro podniky obtížné nové požadavky plnit a bohužel Evropská komise stále přichází s dalšími kontroverzními opatřeními. Může se stát, že Evropa v budoucnu na svém území vlivem jiných opatření svých klimatických cílů nakonec dosáhne. Bude to ovšem bez efektu na celosvětové emise skleníkových plynů. A hlavně za cenu snížení produkce a navýšení dovozů ze zemí mimo EU,“ dodává prezidentka Večeřová.

O zelených opatřeních se podrobněji dočtete v naší nedávné tiskové zprávě zde.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

9. říjen 2024

Cena za kilo zrnkové kávy v akci od začátku roku vyskočila skoro o třetinu, výrazně zdražilo i kakao a čokoláda. Do Vánoc se dá u čokolády podle odborníků čekat zdražení až o dalších 20 procent. Důvodem je hlavně letošní výrazné zdražování surovin.

„Na druhé straně je posílena strana poptávky, když má vejít v platnost regulace Evropské unie, která omezuje prodej zboží produkovaného na čerstvě odlesněných oblastech. Obchodníci se tak předzásobují. A jak to na trzích bývá, omezení nabídky v kombinaci s posílenou poptávkou vede k růstům cen,“ dodal Peterka.

I když unijní regulace byla o rok odložena a má začít platit postupně od konce roku 2025, předzásobování obchodníků potvrdil i Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.

„Na opačných koncích planety se vytvořila doslova nákupní horečka,“ sdělil Novinkám. „Z veřejných zdrojů máme informace, že produkce pocházející z odlesněných pozemků – například právě kakao nebo káva – se bude prodávat levněji do států mimo EU a z neodlesněných pak dráže do EU,“ poukázal Zemánek.

Více informací v článku: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-kavu-a-cokoladu-prudce-zdrazuji-pocasi-a-evropske-regulace-40492377

7. říjen 2024

Evropská unie dlouhodobě chce jít příkladem v boji proti globálnímu oteplování. V současnosti řeší směrnici, která by se dotkla celého světa a zkomplikovala by světový obchod. Směrnice o odlesňování (EUDR) si totiž klade za cíl zamezit vstupu na jednotný evropský trh produktům z kaučuku, sóji, kávy, kakaa, dřeva, skotu a palmového oleje, pokud při jejich produkci došlo k odlesňování. Směrnice původně měla platit od příštího roku, ale po kritice řady průmyslových odvětví, podniků či vlád z Evropy i mimo Evropu, došlo k jejím ročnímu odložení.

„Lze očekávat, že náklady mohou stoupnout v živočišné výrobě, protože sója se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata. Pokud jde o potravinářské podniky, řada tuzemských podniků také pracuje s kakaem, kávou nebo palmovým olejem. Podniky vyrábějící čokoládu a čokoládové cukrovinky nebo hovězí maso a výrobky z něj budou zasaženy nejvíce,“ uvedl Marek Zemánek z Potravinářské komory.

Celý článek je k dispozici zde: https://www.echo24.cz/a/Hd55c/zpravy-ekonomika-eu-pralesy-smernice-odlesnovani