Názvy jako burger, párek či steak by se měly používat výhradně u výrobků z masa. Stát definuje požadavky na tradiční masné výrobky. Například šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 procent svalových bílkovin, což odpovídá kategorii 80 až 100 procent masa. Nevidím tedy důvod, proč by se měly používat pojmy jako veganský burger či klobása. Rostlinné alternativy mají nejen jiné složení, ale i výživovou hodnotu. Pokud si je zákazník koupí, předpokládá, že chutnají jako originál a výživová hodnota se blíží živočišnému původu. Což ale neplatí. Kvalita a složení navíc mohou být zcela odlišné, na rozdíl od masných výrobků, kde je v mnoha případech složení pevně stanoveno. V minulosti se také řešilo označení tuzemský rum, který je z brambor. Skutečný rum však musí být vyroben z třtiny. Obdobně i pomazánkové máslo. Pojmem „máslo“ lze na společném evropském trhu označit jen výrobek, který obsahuje alespoň 80 procent mléčného tuku. U obou výrobků se tak označení máslo a rum nesmí používat. Proč by ten stejný přístup tedy neměl platit u veganských imitací tradičních masných výrobků?
Komentář prezidentky Dany Večeřové vyšel v týdeníku Echo (2/2025)