16. říjen 2024

Může ministr zemědělství Marek Výborný za to, že potraviny dál nezlevňují? Podle zástupce supermarketů Tomáše Prouzy částečně ano. Výrobci se totiž při cenových vyjednáváních odvolávají na slova ministra, že u potravin už není prostor pro další pokles cen. Podle některých ekonomů tak ministr zbytečně zasahuje do trhu.

Ministr si popel na hlavu rozhodně nesype. „Nebudu žádným způsobem vstupovat do vyjednávání mezi obchodníky a dodavateli,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Právě Výborný při vstupu na rezort zemědělství několikrát zopakoval, že není ministrem cenotvorby. Jeho slova podle něj cenotvorný potenciál nemají.

Prostor pro levnější jídlo Potravinářská komora ovšem skutečně nevidí. Na vině jsou prý stále vysoké náklady za energie nebo za mzdy. „Nebo zelená politika z Bruselu. Přístup řetězců je pořád stejný – levně koupit a draze prodat, aby zákazník pořádně zaplatil,“ namítl mluvčí komory Marek Zemánek.

„Potravinářská produkce bude mírně zdražovat, to znamená, že to budou jednotky procent v průběhu jednoho roku,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Více čtěte zde: https://cnn.iprima.cz/na-pokles-cen-potravin-neni-prostor-rekl-vyborny-podle-odborniku-zbytecne-zasahuje-do-trhu-450364

15. říjen 2024

Kavárenský sektor v EU může mít už za rok vážné potíže. Platnost evropské směrnice zabývající se odlesňováním půdy sice byla o rok odložena, podle některých firem ale stále hrozí, že i tak bude legislativa příliš přísná. Obtížné bude reálně doložit, že farmáři před pěstováním kávy nepřistoupili ke kácení stromů.

Odložení povinného předkládání dat o tom, že káva, papír, čokoláda či hovězí maso nepocházejí z míst, která byla odlesněná, mnozí potravináři i obchodníci oslavili, ale ani posun začátku platnosti na rok 2026, který je zatím pouze ve formě prohlášení ze strany Evropské komise a europarlament o něm ještě nehlasoval, nepomůže s problémy ohledně zjišťování dat přímo v Africe či Jižní Americe.

Nyní se bude teprve odklad nařízení, které jinak začne platit od nového roku, schvalovat v europarlamentu. Potravinářská komora ČR už chystá dopis europoslancům, aby ho podpořili. Podle komory není zatím technicky připravené prokazování, že výroba čokolády nebo odchov dobytka nezpůsobil kdekoliv na světě odlesňování. „Veškeré postupy musí být v praxi proveditelné a nesmějí jakkoli narušit dodávky potravin,“ varuje v dopise komora europoslance.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kava-odlesnovani-eu-problem-narizeni.A241014_202755_ekonomika_ven

14. říjen 2024

Podíl privátních značek na českém trhu v posledních letech roste, za prvních devět měsíců tvořily letos 27 procent tržeb, což je o šest procent více než v roce 2015. Globální průměr je 22 procent, v Evropě dosahuje 36 procent. Uvedla to Romana Duníková z agentury NielsenlQ minulý týden na tiskové konferenci v Praze. Zvýšení si vysvětluje i změnou postoje zákazníků.

To ale vnímá jako problém Potravinářská komora ČR a upozorňuje, že řetězce prezentací privátních značek jako značkových výrobků diskriminují tradiční značkové produkty od českých dodavatelů. „Privátní výrobky mohou vytlačit z trhu zavedené české značky. Od mnoha našich členů víme, že některé řetězce snižuji objednávky značkových výrobků ve prospěch privátních značek,“ podotkl mluvčí komory Marek Zemánek.

Více čtěte v Zemědělci (42/2024)

12. říjen 2024

Na obchodní řetězce dál dopadají tresty za to, že lákaly na slevy u zboží, které v porovnání s nejnižší cenou za posledních 30 dní ve skutečnosti vůbec nezlevnilo, či dokonce naopak zdražilo. Ve třetím letošním čtvrtletí dopadly nejvyšší pravomocné pokuty od České obchodní inspekce na řetězce Billa a Lidl, zjistily Novinky.

Více informace zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nebyly-to-slevy-ale-zdrazeni-nejvic-pokut-nove-schytala-billa-40492762

11. říjen 2024

Ministr zemědělství Marek Výborný čelí kritice za svá vyjádření, která podle zástupců supermarketů omezují možnost snižování cen potravin. Výrobci se odvolávají na jeho slova, že již není prostor pro další pokles cen, což podle ekonomů zbytečně zasahuje do trhu.

Prostor pro levnější jídlo Potravinářská komora ovšem skutečně nevidí. Na vině jsou prý stále vysoké náklady za energie nebo za mzdy.

„Nebo zelená politika z Bruselu. Přístup řetězců je pořád stejný – levně koupit a draze prodat, aby zákazník pořádně zaplatil,“ řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Celou reportáž můžete najít (v čase 0:50 až 3:03 min.) zde: https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/hlavni-zpravy-11-10-2024-18-55

11. říjen 2024
Více zeleniny, ryb a luštěnin. Méně masa, mléka a mléčných výrobků, cukrů a tuků. Zákaz používání palmového, palmojádrového a kokosového tuku. Žádné polotovary. Nápoje s cukrem či ochucené mléčné nápoje jen dvakrát do měsíce. Když těstoviny, pak převážně celozrnné. To jsou hlavní návrhy změn vyhlášky pro školní jídelny. Nejspíš od dalšího školního roku, od září 2025, čeká tedy školní obědy revoluce. Někteří experti už teď varují, že ryby a luštěniny děti jíst nebudou. „Jídelníček se posunuje směrem k rostlinné stravě. Výživové požadavky ustupují ekologii a emocím,“ myslí si specialistka v oboru potravinářství a expertka Společnosti pro výživu prof. Ing. JANA DOSTÁLOVÁ (80), CSc., autorka více než tří stovek vědeckých publikací.
 
Už jste měla možnost si prostudovat nový návrh spotřebního koše stanovujícího, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně? Pokud ano, co si o něm myslíte z pohledu odborníka, který na 1. lékařské fakultě UK vyučuje obor potravinářské zbožíznalství ve vztahu k lidské výživě pro nutriční terapeuty?
Snižuje se množství mléka a mléčných výrobků, masa a výrobků z něj, zvyšuje se spotřeba luštěnin a zeleniny. Zdá se tedy, že jídelníček se posouvá směrem k rostlinné stravě. Ve spotřebním koši významně přibude vlákniny, a ta v nadměrném množství není pro děti úplně ideální. Citlivějším jedincům navíc může způsobovat trávicí potíže.
 
Odborníci na výživu i lékaři ale dlouhodobě apelují na zvýšení příjmu luštěnin a zeleniny. Není to tedy krok správným směrem?
Světová zdravotnická organizace doporučuje 400 až 600 gramů ovoce a zeleniny denně, a to v poměru 1 ku 2 ve prospěch zeleniny. Pokud bychom onu hranici 600 gramů ale pravidelně překračovali, skutečně nám to může způsobit i určité zdravotní problémy. Přebytek vlákniny, na niž jsou ovoce a zelenina bohaté, může být zdrojem pocitů těžkosti, nadýmání nebo průjmů. Proto se u dětí velké množství vlákniny vůbec nedoporučuje. Zatímco dospělí by měli denně zkonzumovat 30 gramů vlákniny, u malých dětí je to o poznání méně (doporučený denní příjem se vypočítá jako věk dítěte v letech plus 5; např. čtyřleté dítě by tedy mělo denně sníst zhruba 9 gramů vlákniny, pozn. red.). Jsem potravinářský chemik a na VŠCHT jsem svého času vyučovala obor výživa a stravování. Z tohoto pohledu musím upozornit i na to, že veganská a rostlinná strava má svá rizika. V zelenině se totiž nacházejí například přírodní antinutriční látky, jež snižují výživovou hodnotu potravin. A také látky toxické.

Které antinutriční látky zelenina obsahuje?
Třeba kyselinu šťavelovou a kyselinu fytovou. Ta první je prakticky v každém ovoci a zelenině, způsobuje jejich kyselost. A obě tyto kyseliny na sebe vážou minerální látky. Vznikají tím fytáty nebo oxaláty, tedy sloučeniny, jež naše tělo neumí rozštěpit, čili z nich nedokáže navázané minerální látky využít. Zapřisáhlí vegani striktním příjmem pouze rostlinné stravy mají sice jídelníček bohatý na vlákninu a její doporučenou denní dávku dost možná i násobně překračují, ovšem v nadměrném množství už u nich může vláknina negativně ovlivnit vstřebávání například železa, vápníku, fosforu nebo zinku, tedy prvků, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné. Dále třeba brukvovitá zelenina, jako jsou zelí, kapusta, kedlubny nebo brokolice, obsahuje tzv. goitrogeny, jež mohou ve velkých dávkách působit negativně na štítnou žlázu. (Narušují ve štítné žláze produkci hormonů, a snižují tak její činnost. Štítná žláza přitom ovlivňuje v organismu skoro všechno, naše nálady, psychickou a fyzickou kondici i třeba plodnost. U lidí, jejichž štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů, je vyšší výskyt kardiovaskulárních chorob, chronických zánětů žaludku a dvanácterníku či třeba celiakie, tedy celoživotní nesnášenlivosti lepku, pozn. red.)

Zmínila jste také toxické látky. Kde se v zelenině vlastně vezmou?
Rostliny je obsahují nebo produkují přirozeně jako obranu proti různým živočišným a rostlinným nepřátelům, ale i plísním a podobně. Jako příklad můžu uvést článek z jednoho odborného časopisu pojednávající o případu, kdy v USA vyšlechtili odrůdu celeru odolnou proti rostlinným a živočišným škůdcům, obecně tedy parazitům. To bylo zcela jistě velmi výhodné z hlediska použití agrochemikálií, ale bohužel později se ukázalo, že lidé, kteří s touto kořenovou zeleninou manipulovali při sklízení a uskladňování, byli postiženi silnou fotoalergií. (Alergie, jež vzniká po kontaktu s alergenem za současného působení světelného záření. Alergen je tedy aktivován světlem. Nejčastějším projevem je kožní exantém, tedy vyrážka, která může svědit, pozn. red.) Rostlina tedy produkovala látky na obranu proti přirozeným škůdcům, ale ty lidem zároveň způsobovaly zmíněné zdravotní potíže.

To se tedy týkalo jen té jedné konkrétní odrůdy celeru, je to tak?
Ano, proto byla záhy stažena, dále ji tedy už nepěstovali. Ovšem podobný problém se může týkat i kořenové zeleniny, s výjimkou mrkve. Pokud totiž dojde k poškození kořene, začne rostlina produkovat tyto látky, jimž říkáme psoraleny (přírodní obranné látky rostlin, řadí se mezi furokumariny, ty zvyšují citlivost kůže k ultrafialovému záření, pozn. red.). Při dlouhodobém působení můžou být dokonce i karcinogenní, tedy mohou zvyšovat riziko vzniku nádorového onemocnění. Před pár lety jsem měla přednášku pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, kde jsem na existenci psoralenů u některých rostlin upozorňovala. V diskusi se pak přihlásila jedna paní inspektorka a přispěla osobní zkušeností. Vzpomínala, že když se sestrou likvidovaly zásoby zimní kořenové zeleniny, kterou si ze sklepa vynesly na dvorek, při jejím okrajování se potřísnily tekutinou, která jim pak způsobila tak silnou fotoalergii, že dokonce musely navštívit lékaře. Možná si vzpomenete, že dříve se v obchodech dala koupit okrájená zelenina. Z těchto důvodů se dnes již nesmí tento výkroj volně prodávat (pouze zabalený na tácku, pozn. red.). Pokud by totiž pocházel ze zeleniny, jež byla nějak poškozená, ať už plesnivá, nebo nahnilá, hrozilo by, že bude obsahovat tyto látky, které způsobují zdravotní potíže. I lidem bych proto radila, aby napadené části zeleniny vždy opravdu velkoryse odkrojili. Opatrně také s bramborami.

Myslíte asi ty, co jsou naklíčené, že?
Ano, naklíčené a také nazelenalé brambory obsahují solanin (části bramborové hlízy, jež jsou na povrchu půdy vystavené světlu, zelenají a automaticky se v nich pak zvyšuje koncentrace solaninu jako přirozené ochrany před škůdci, pozn. red.). Je to tepluvzdorný jed, jehož účinky jsou dost nespecifické: od zvracení po bolest hlavy (vážnější otravy vyvolané vysokými koncentracemi se projevují nejprve zrychlením tepové a dechové frekvence, pak může následovat i ztráta vědomí přecházející v kóma, pozn. red.). Otravy u nás, pokud vím, zaznamenány nebyly. Nicméně množství solaninu se zvyšuje při dlouhodobém skladování, zejména v době, kdy v jarních měsících skladované hlízy brambor klíčí. Maximální koncentrace solaninu je tedy v okolí oček nebo klíčků, jež by proto měly být před konzumací odstraněny. Hodně je ho ale také pod slupkou a ve slupce. Dnes je přitom móda servírovat v restauracích neloupané brambory. Má to svá rizika nejen kvůlisolaninu,ale také agrochemikáliím. Nezralá rajčata zase obsahují tomatin, patřící do stejné skupiny glykoalkaloidů jako solanin, s podobnými účinky. Jejich konzumace by se měly vyvarovat hlavně těhotné ženy, protože může negativně ovlivnit zdraví plodu.

Ví se, jaká míra těchto toxických látek už je pro nás škodlivá, ať už je řeč o bramborech, rajčatech, nebo mrkvi?
To bohužel nelze říci, jednak je každý jinak citlivý a jednak se to dá jen těžko otestovat.

Dobrá, a ve kterém druhu zeleniny nebo rostlinné složce potravy je toxických a antinutričních látek nejvíce?
Nejbohatší je na ně sója. Kromě toho, že je to silný alergen, je nadměrná konzumace sóji nebo sójových nápojů spojena i s rizikem vyššího příjmu fytoestrogenů. Ty jsou rizikové pro děti, ženy v reprodukčním věku a muže. Jde totiž o látky, jež jsou svou strukturou podobné ženským pohlavním hormonům a mohou je do určité míry nahradit. Antinutriční látky obsažené v sóji snižují využitelnost živin a minerálních látek. To je ale obecně problém spojený s nadměrným příjmem vlákniny z rostlinné stravy. Proto také vegani často trpí nedostatkem například vápníku a železa. První jmenovaný prvek je bohatě obsažen v mléce a mléčných výrobcích. Z tohoto zdroje je jeho využitelnost více než třicetiprocentní. V mléce je totiž vápník vázán na kasein, který umíme rozštěpit. Z rostlinných zdrojů je využitelnost vápníku jen do deseti procent. A pokud jde o železo, jeho nejlepším zdrojem je maso.

Mléka, mléčných výrobků, ale i masa by však nový spotřební koš měl obsahovat méně. Myslíte, že je snahou obecně snížit příjem živočišných tuků?
Nejen příjem tuků, ale obecně živočišných výrobků. Zdá se totiž, že roli nehraje jen výživa, nýbrž také ekologie. Ekologičtí aktivisté upozorňují, že hovězí dobytek produkuje skleníkové plyny (hospodářská zvířata aktuálně tvoří asi 15 % globálních emisí skleníkových plynů, a to jak přímo, tak i nepřímo – například fosilní paliva používaná pro pěstování krmných plodin, pozn. red.). Objevují se články jako „Svět bez krav“ nebo „Mléko bez krav“, termíny „nemaso“ a podobně. To vše souvisí spíše s Green Dealem (evropská ekologická dohoda, pozn. red.) a emocemi nežli s výživou. Také řada veganů konzumuje veganskou stravu spíš z důvodu emocí. A proti tomu se dá těžko něco dělat.

Domníváte se tedy, že výživové požadavky ustupují ekologii a emocím?
Do značné míry ano, ale není to výhradní. Z jedné strany je to pochopitelné, všeho moc škodí a například nadměrná konzumace masa vede k onemocnění kloubů zvanému dna (revmatologické zánětlivé onemocnění, při němž dochází ke zvýšenému ukládání krystalů kyseliny močové v kloubech, kyselina močová se v těle tvoří z dusíkatých sloučenin zvaných puriny, jejichž zdrojem jsou převážně masitá strava, vnitřnosti a luštěniny, pozn. red.). Na druhou stranu se ale setkáte s odborníky, kteří vám řeknou, že svým pacientům maso ani vnitřnosti nedoporučují jíst, protože jsou plné antibiotik a hormonů. V roce 2005 přitom vyšla nová vyhláška k zákonu o potravinách, podle které se nesmějí dobytku do krmení přidávat hormony ani antibiotika. Dříve se to skutečně dělávalo, zejména antibiotika u kuřecího masa nebyla výjimkou. Ale už téměř dvacet let je to zakázané. Průběžně sleduji Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed, zkratkou RASFF, pozn. red.), jenž slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví, a záchyty tohoto typu tam nenajdete. Také od veterinářů vím, že antibiotika nebo hormony objeví přikontroláchskutečněvýjimečné. Přesto vám i dnes budou lidi tvrdit, že maso tyto látky obsahuje. Není to pravda, stejně jako není pravda, že se výživová doporučení odborníků často mění.

Druhou část rozhovoru můžete najít v časopise Téma (42/2024)

10. říjen 2024

Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší náklady na produkci potravin i administrativu. V tiskové zprávě to uvedla Potravinářská komora.

Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, která má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset dál zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou namístě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Celý článek si můžete přečíst zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-zdrazeni-obchody-eu-regulace.A241010_104545_ekonomika_klak

10. říjen 2024

Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.

Potravinářská komora se velmi obává negativního vlivu nových zelených evropských nařízení na výrobce potravin. Kritizuje například netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky i na domácnosti. V analýzách například vůbec není uvedeno, jaký vliv mohou tato opatření mít na ceny potravin. Podle českých i evropských zpracovatelů může dojít k jejich zdražení.

„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Potravinářské podniky budou například muset povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě. Dosud ale chybí harmonizované požadavky. Výrobci potravin by také měli v příštích letech povinně snížit svůj potravinový odpad. V sektoru přitom tento odpad téměř nevzniká.

Požadavků ale bude mnohem víc. Podle směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) budou muset podniky zveřejňovat informace zaměřené na zlepšení postupů udržitelnosti. Podle další směrnice CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) budou muset firmy aktivně řídit svůj dopad na lidská práva a životní prostředí, a to prostřednictvím náležité péče ve svých provozech a dodavatelských řetězcích. Velké podniky budou mít navíc povinnost zavést strategický transformační plán ke zmírňování klimatické změny. Ten má být kompatibilní s přechodem na udržitelné hospodaření a s cílem omezit globální oteplování a také s dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle dalšího nařízení budou také firmy muset dokazovat, že při výrobě a v rámci svých dodavatelských řetězců nevyužívají nucenou práci.

Dále se v chystaném nařízení o obalech a obalových odpadech ukládá, že výrobci budou muset při obchodování v rámci B2B používat pouze opakovaně použitelné obaly. To bude problematické jak z hlediska technického provedení, včetně zajištění bezpečnosti potravin, tak z pohledu uhlíkové stopy, protože se to týká mimo jiné i palet se strečovými foliemi. Potravinářská komora proto prosazuje změnu pravidel prostřednictvím nařízení Evropské komise.

Zpracovatelé by také měli deklarovat, že jejich výrobky nevznikly na úkor nelegálně vytěžených lesů, což má podle EU zabránit zejména odlesňování amazonských pralesů. V Česku, potažmo v Evropě, přitom k žádnému odlesňování nedochází. Rozloha lesů v tuzemsku naopak v posledních desetiletích roste. Sporné nařízení proti odlesňování se i díky tlaku českých potravinářů nakonec nedávno podařilo o rok odložit. Více se můžete dočíst zde.

Strach z nových požadavků EU

Nejistotu, jak se regulace proti odlesňování projeví a jak bude vymáhána, mohli obchodníci vidět u kávy. Její cena před ohlášením odkladu nařízení neustále rostla. Na opačných koncích planety se totiž vytvořila doslova nákupní horečka. Vliv na růst poptávky a ceny kávy měl ovšem i další faktor, a to výkyvy počasí v posledních letech.

Potravinářská komora podle informací dostupných z veřejných zdrojů usuzuje, že produkce pocházející z „odlesněných“ pozemků, jako například sója, čokoláda nebo káva, se bude v důsledku nových pravidel levněji prodávat do států mimo EU, a z „neodlesněných“ pak dráže do EU.

Zhoršení evropské prosperity

Komora je přesvědčena, že pozitivní dopad navrhovaných opatření na životní prostředí bude prakticky nulový. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se tak pouze „přesune“ do zemí mimo EU a paradoxně budou dopady na klima horší než nyní.

„Již dnes je pro podniky obtížné nové požadavky plnit a bohužel Evropská komise stále přichází s dalšími kontroverzními opatřeními. Může se stát, že Evropa v budoucnu na svém území vlivem jiných opatření svých klimatických cílů nakonec dosáhne. Bude to ovšem bez efektu na celosvětové emise skleníkových plynů. A hlavně za cenu snížení produkce a navýšení dovozů ze zemí mimo EU,“ dodává prezidentka Večeřová.

O zelených opatřeních se podrobněji dočtete v naší nedávné tiskové zprávě zde.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

9. říjen 2024

Cena za kilo zrnkové kávy v akci od začátku roku vyskočila skoro o třetinu, výrazně zdražilo i kakao a čokoláda. Do Vánoc se dá u čokolády podle odborníků čekat zdražení až o dalších 20 procent. Důvodem je hlavně letošní výrazné zdražování surovin.

„Na druhé straně je posílena strana poptávky, když má vejít v platnost regulace Evropské unie, která omezuje prodej zboží produkovaného na čerstvě odlesněných oblastech. Obchodníci se tak předzásobují. A jak to na trzích bývá, omezení nabídky v kombinaci s posílenou poptávkou vede k růstům cen,“ dodal Peterka.

I když unijní regulace byla o rok odložena a má začít platit postupně od konce roku 2025, předzásobování obchodníků potvrdil i Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.

„Na opačných koncích planety se vytvořila doslova nákupní horečka,“ sdělil Novinkám. „Z veřejných zdrojů máme informace, že produkce pocházející z odlesněných pozemků – například právě kakao nebo káva – se bude prodávat levněji do států mimo EU a z neodlesněných pak dráže do EU,“ poukázal Zemánek.

Více informací v článku: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-kavu-a-cokoladu-prudce-zdrazuji-pocasi-a-evropske-regulace-40492377

7. říjen 2024

Evropská unie dlouhodobě chce jít příkladem v boji proti globálnímu oteplování. V současnosti řeší směrnici, která by se dotkla celého světa a zkomplikovala by světový obchod. Směrnice o odlesňování (EUDR) si totiž klade za cíl zamezit vstupu na jednotný evropský trh produktům z kaučuku, sóji, kávy, kakaa, dřeva, skotu a palmového oleje, pokud při jejich produkci došlo k odlesňování. Směrnice původně měla platit od příštího roku, ale po kritice řady průmyslových odvětví, podniků či vlád z Evropy i mimo Evropu, došlo k jejím ročnímu odložení.

„Lze očekávat, že náklady mohou stoupnout v živočišné výrobě, protože sója se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata. Pokud jde o potravinářské podniky, řada tuzemských podniků také pracuje s kakaem, kávou nebo palmovým olejem. Podniky vyrábějící čokoládu a čokoládové cukrovinky nebo hovězí maso a výrobky z něj budou zasaženy nejvíce,“ uvedl Marek Zemánek z Potravinářské komory.

Celý článek je k dispozici zde: https://www.echo24.cz/a/Hd55c/zpravy-ekonomika-eu-pralesy-smernice-odlesnovani

7. říjen 2024

Vážené dámy, vážení pánové,
zveme Vás na Česko-kyrgyzské podnikatelské fórum, které se uskuteční dne 15.10.2024 od 10h (registrace od 9:30) v prostorách Hospodářské komory České republiky (Florentinum, Na Florenci 2116/15, Praha 1) u příležitosti unikátního incomingu kyrgyzské delegace do ČR. Seznam kyrgyzské delegace a program fóra naleznete pod odkazem zde. Akce bude konsekutivně tlumočena (čeština – kyrgyzština).

Účast na akci je zdarma, podléhá však registraci. Registrovat se můžete pod odkazem zde do 10.10.2024.

Ilustraní foto: pixabay 

 

 

7. říjen 2024

Na konci loňského roku vyzval ministr zemědělství Marek Výborný obchodní řetězce, aby dodaly nápady na zlepšení fungování tzv. značek kvality podporovaných státem, tedy na Klasu a Regionální potravinu. Změnu značek si tehdy přál i generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIFPetr Dlouhý, který označil Klasu za přežitou.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR v létě poslal ministrovi dopis, ve kterém píše, že struktura značek je nepřehledná. Za tři čtvrtě roku se však diskuse příliš neposunula, sice se mírně změnila metodika pro získání jedné ze značek, ale změna zacílení pro veřejnost se nekoná.

Zároveň obchody vznesly požadavek, aby na označení dosáhly i jejich privátní značky. To právě může být jablkem sváru, proti tomu se totiž ostře vyhraňuje Potravinářská komora ČR, která považuje například Klasu právě za protipól k marketingovým značkám obchodních řetězců, jako jsou Clever nebo K-Jarmark. Komora se obává, že pokud by značku mohly „privátky“ získat, mohly by následně vystřídat dodavatele a dál se značkou kvality prokazovat.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

7. říjen 2024

Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny ve spolupráci s Veolia Česká republika pořádají

další kulatý stůl o udržitelnosti. Prosím rezervujte si tento termín. 

Akce se bude konat v ÚTERÝ 5. 11. 2024, od 10.00 do 13.00 HODIN, RESTURANT GREEN TABLE, FLORENTINUM – Na Florenci 216/15, Praha 1. 

Moderuje JAN PIVOŇKA, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR.

V diskuzním panelu se budeme věnovat těmto tématům: VYUŽITÍ ODPADNÍ VODY VE VÝROBĚ, FOTOVOLTAIKA ANO ČI NE?, PŘÍPADOVÁ STUDIE VODA, ENERGIE, ODPADY  a další témata. 

Následuje občerstvení a networking.

https://greentable.cz/

Diskuze je primárně určena pro zástupce potravinářských a zemědělských podniků, kteří zabezpečují připravenost firmy po technické stránce, plánování a realizaci energetických a dalších strategických projektů. Dále pro zástupce obchodu, krajů a obcí, státní správy a další hosty.

Kulatý stůl je omezen počtem 50 osob.

Bližší informace Mgr. Helena Kavanová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo tel.: +420 737 287 024

V případě zájmu o účast prosím zašlete potvrzení o 16.10.2024 na mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,

Ilustrační foto: pixabay

 

7. říjen 2024

Český modrý mák z.s. ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou SKPV Policie ČR a Svazem lnu a konopí pořádají od října do konce prosince 2024 výstavu "Mák-Konopí-Drogy" na střeše Národního zemědělského muzea v Praze - Holešovicích.

Doprovodný program k výstavě s podtitulem "Pomocníci i svůdci lidstva" se uskuteční 17. října 2024 od 9 do 17 hodin.

Výstava nabídne návštěvníkům fascinující pohled na svět máku, konopí a dalších rostlin a hub, jako jsou kokainovník, kratom, tabák, chvojník a lysohlávky. Cílem je představit jejich historii, pěstování a využití v potravinářství, medicíně a průmyslu, ale i upozornit na rizika jejich zneužívání.
 
Potravinářská komora ČR se bude akce účastnit s prezentací značky kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy" a ochutnávkou vybraných potravinářských výrobků. 
V naší expozici v 1. patře můžete ochutnat mák mletý od společnosti IBK Trade, makový olej a mák v podobě sušenek z Farmy Markových, pečivo s mákem a vícezrnné pečivo se záparou (konopné semínko), makový závin od společnosti Penam. 
 
Bližší informace poskytne Eliška Fořtová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 
 
Ilustrační foto: pixabay
 
7. říjen 2024

Vážené členky, vážení členové,

v minulém týdnu jsme Vás informovali o konání světového veletrhu potravinářských inovací SIAL, který se bude konat od 19. října v Paříži.

Protože se množí dotazy, zda organizujeme společný výjezd do Paříže, rádi bychom Vám vyšli vstříc…

Pokud máte zájem o organizovanou prohlídku veletrhu, zajištění dopravy či ubytování kontaktujte prosím paní Slížkovou, která může vše zajistit. Záleží, zda se nahlásíte v dostatečném počtu.

V případě zájmu ji prosím kontaktujte obratem.

TEREZA SLÍŽKOVÁ, ACTIVE COMMUNICATION, Aspen Business Centre , Representative of PROMOSALONS

V Jámě 1 - 110 00 Prague 1 - CZ 
The representative of French trade shows

Tel.: +420 222 518 587
in the Czech Republic and Slovakia 

GSM: +420 605 314 171
www.francouzskeveletrhy.cz, www.promosalons.com

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací, který oslaví své historické 60. výročí.
19. - 23. října 2024 na severním pařížském výstavišti Parc des Expositions - Paris Nord Villepinte

Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.
V nadcházejících týdnech bude představen speciální program, který dále obohatí zážitky ze SIALu. Během pětidenní akce bude potravinářský ekosystém pulzovat vitalitou a přátelskostí, a to jak v kongresovém centru, tak v celé Paříži, kde budou probíhat aktivity, které vystihují podstatu kulinářského světa.

INSPIROVÁN MINULOSTÍ PRO PODPORU BUDOUCNOSTI


Cílem veletrhu SIAL 2024 je pod heslem "Own the Change" povzbudit odborníky z oboru k přijetí probíhajících změn a řešení globálních potravinářských výzev. Toto společné hnutí bude podpořeno představením iniciativ vystavovatelů v oblasti společenské odpovědnosti firem a zdůrazněním odborných znalostí prostřednictvím iniciativ, jako je SIAL Insights, analýza trendů v odvětví, která se koná každé dva roky, SIAL Innovation nabízející pohled na budoucí vývoj, a SIAL Start-Up, v rámci, které se v roce 2024 představí dvakrát více slibných začínajících podniků, včetně konceptů v rané fázi vývoje.

NOVÝ PLÁN, NOVÁ DYNAMIKA

Mezi hlavní novinky bude patřit nové uspořádání stánků vystavovatelů. Veletrh SIAL si uvědomuje, že 80 % návštěvníků vyjádřilo přání, aby byly stánky uspořádány podle typu výrobku, aby bylo možné je efektivněji navštěvovat. Nový půdorys bude vystavovatele seskupovat podle témat.

SIAL PARIS: TAVICÍ KOTEL POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU

Co se týče zastoupení, Francie a Itálie se přetahují o první místo, přičemž Itálie v současné době vede, pokud jde o výstavní plochu, s více než 16 000 metry čtverečními. Za zmínku stojí, že Čína se vrací s velkou vervou a představuje více než 6 000 metrů čtverečních pavilonů, zatímco Ukrajina a Indie demonstrují svůj rostoucí vliv na globální scéně.
Výrazně se představí také několik afrických zemí, které budou mít vyhrazené pavilony v hale 5a. Senzaci budou představovat i premiéroví účastníci z Ugandy, Libye a Iráku, kteří ještě více obohatí kulturní tapiserii veletrhu SIAL Paris. Kromě toho se na tomto významném ročníku chystají nezapomenutelně prezentovat i stálice jako USA a Španělsko.

Pro více informací kontaktujte zastoupení veletrhu SIAL pro ČR a SR – Promosalons Czech Republic – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.sialparis.com

Registrujte si vaši vstupenku zde

7. říjen 2024

Prezidentem největší evropské zemědělské organizace Copa byl zvolen Massimiliano Giansanti, prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal byl zvolen viceprezidentem

Největší evropská zemědělská organizace Copa – Cogeca volila dne 27/09/2024 nové představenstvo Copa (zaměřena na zemědělce, Cogeca se soustředí na družstva). Novým prezidentem se stal prezident italské Confagricoltura Massimiliano Giansanti, který vystřídá dosavadní prezidentku Christiane Lambert (FR, FNSEA). Giansanti patří dlouhodobě mezi kritiky Evropské zelené dohody, která měla přinést řadu environmentálních regulací, brání se snižování stavů hospodářských zvířat nebo redukci konzumace masa. Podporuje uhlíkové zemědělství i silnou SZP. Členové Copa kromě prezidenta volili i šest viceprezidentů Copa. Těmi byli zvoleni: prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, prezident rakouské Agrární komory LKÖ Nikolaus Berlakovich, prezident irské komory IFA Francie Gorman, prezident španělské ASAJA Pedro Barato, prezident dánské DAFC Søren Søndergard a zástupce FNSEA Franck Sander.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay 

3. říjen 2024

Ministr zemědělství chtěl prosadit možnost provádět na jatkách rituální porážky zvířat. I kvůli nátlaku aktivistů a obránců zvířat návrh stáhl.

 Zatímco zástupci masného průmyslu jeli osobně lobbovat mezi poslance za schválení mírnějších pravidel pro rituální porážky zvířat, aktivisté ochránci zvířat dosáhli opačného cíle i díky mobilizaci svých příznivců, kteří zahltili e-mailové schránky zákonodárců.

Ještě v úterý dopoledne ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na Facebooku hájil pozměňovací návrh k novele veterinárního zákona s tím, že je občas nutné prosazovat nepopulární návrhy. 

Lidovecký ministr to zdůvodňoval argumentací, že je lepší, když se zvířata porazí za přísných podmínek v České republice a do třetích zemí se exportuje spíše hotové maso nežli živá zvířata, která se pravděpodobně v mimo EU porazí za horších podmínek.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

3. říjen 2024

Mimo jiné i díky tlaku potravinářů se podařilo prosadit odložení platnosti nařízení proti odlesňování, které mělo začít platit už od konce letošního roku. Potravinářská komora České republiky původně požadovala odložení alespoň o dva roky, aby se na opatření stihly připravit i malé a střední podniky. Roční odklad však komora považuje za přijatelný kompromis. Potravinářům vadí zejména očekávaný značný nárůst administrativy související s prokazováním skutečnosti, že se jednotlivé podniky nepodílejí na odlesňování.

Evropská komise na svém webu oznámila odklad nařízení proti odlesňování o rok. Nařízení má zajistit, aby firmy neuváděly na trh zboží (skot, káva, kakao, palmový olej, sója, kaučuk, dřevo), které vzniklo na místě nelegálně vykácených lesů. Potravinářské podniky žádaly ministra zemědělství Marka Výborného, aby tento posun projednal na Radě ministrů zemědělství v Bruselu. Společně s dalšími zástupci zemědělců, obchodníků a podnikatelů napsala Komora dopis i premiérovi Petrovi Fialovi, aby zajistil výjimku pro Českou republiku. O tématu potravináři jednali i s evropskými partnery.   

„Jsme rádi, že ministerstvo zemědělství naše argumenty vyslyšelo a zástupci resortu v Bruselu usilovali o odklad. Problém odlesňování se totiž týká amazonských pralesů, a nikoli České republiky. V České republice naopak lesů dlouhodobě přibývá. Od roku 1950 se jejich plocha u nás zvýšila o 165 tisíc hektarů,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Návrh Komise musí ještě do konce roku schválit Evropský parlament a členské státy. Potravinářská komora ČR věří, že se mezitím stihnou vydat prováděcí předpisy, a hlavně bude k dispozici IT systém, v němž se mají podniky zaregistrovat a kde se mají vydávat elektronické certifikáty.

„Za několik týdnů mělo začít platit nové nařízení, aniž by byl připraven celoevropský IT systém. Dosud také stále není jasné, jaká pravidla budou platit pro českou produkci. Pevně doufáme, že Česko bude patřit mezi země s nízkým rizikem odlesňování, protože argumenty a čísla mluví zcela jasně. Díky tomu by snad české podniky mohly mít alespoň o trochu méně administrativy,“ uvedla prezidentka Večeřová.

Potravinářská komora nadále upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku může způsobit úpadek českého potravinářství. Vedle evropského nařízení proti odlesňování kritizuje také další bruselská opatření. Podrobněji se o nich dočtete v naší nedávné tiskové zprávě zde.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

2. říjen 2024

V rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se dne 9.10.2024 od 12:00 uskuteční česko-ukrajinské business fórum.

Na akci vystoupí představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, velvyslanectví Ukrajiny v Praze, zastupitelského úřadu ČR v Kyjevě, zástupci města Kyjev, Ukrajinské obchodní a průmyslové komory, Svazu průmyslu a dopravy ČR nebo CzechTrade.

První část programu bude věnována regionální spolupráci a prezentaci firem z oblasti Kyjeva, které hledají v ČR partnery. Seznam delegace z Kyjeva najdete v přiložené tabulce. V případě zájmu o účast na B2B jednáních s těmito firmami Vás prosíme o registraci do středy 8.10.2024 do 12:00 na odkaze zde.

Ve druhé části bude business fórum zaměřené na rozvojovou pomoc a ekonomickou spolupráci mezi oběma zeměmi. Následovat bude networking se zástupci firem z dalších oblastí Ukrajiny nebo ukrajinských i českých institucí a organizací. Program obou částí business fóra najdete níže. Pracovníkem jazykem business fóra je čeština a ukrajinština, na místě bude k dispozici tlumočení.

List_of_companies_from_Kyiv.xlsx

List_of_Ukrainian_delegation_supported_by_UNDP.xlsx

UKRAINIAN-CZECH_BUSINESS_FORUM_Wednesday_October_9_2024__Made_in_Kyiv.docx

UKRAINIAN-CZECH_BUSINESS_FORUM_Wednesday_October_9_2024.docx

Bližší informace najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay 

2. říjen 2024

„Maso je levnější, protože řetězce tento rok zvolily úplně jinou strategii prodeje. Výrobky, ať už to jsou kuřecí prsa, vepřové nebo kuře, prodávají často pod nákupní cenou,“ tvrdí David Bednář, ředitel dvojky trhu v kuřecím mase Drůbežářského závodu Klatovy.

„Tuto situaci nepamatuji patnáct let, je to fenomén letošního roku,“ naráží na to, že se prý ceny častěji než dřív u masa dostávají na podnákupní ceny. Je podle něj běžné, že obchodníci koupí za 120 a prodávají za 90 Kč. „Stát přichází o obrovské peníze na DPH,“ dodal. Bednář si už na začátku léta stěžoval na nízký odběr řetězců z jeho závodu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

1. říjen 2024

V rámci aktualizace webových stránek, která proběhla v první polovině tohoto roku, byla vytvořena nová kolonka na hlavním panelu - TESTY POTRAVIN

Zde každý měsíc zveřejňujeme článek, kde naleznete informace o kvalitě, kvalitativních znacích, testování a případně i jiné zajímavosti o dané skupině potravin.

Aktuálně jsou zde k dispozici články o:

Zdroj: www.cechovninormy.cz

Ilustrační foto: pixabay

1. říjen 2024

Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.
V nadcházejících týdnech bude představen speciální program, který dále obohatí zážitky ze SIALu. Během pětidenní akce bude potravinářský ekosystém pulzovat vitalitou a přátelskostí, a to jak v kongresovém centru, tak v celé Paříži, kde budou probíhat aktivity, které vystihují podstatu kulinářského světa.

INSPIROVÁN MINULOSTÍ PRO PODPORU BUDOUCNOSTI


Cílem veletrhu SIAL 2024 je pod heslem "Own the Change" povzbudit odborníky z oboru k přijetí probíhajících změn a řešení globálních potravinářských výzev. Toto společné hnutí bude podpořeno představením iniciativ vystavovatelů v oblasti společenské odpovědnosti firem a zdůrazněním odborných znalostí prostřednictvím iniciativ, jako je SIAL Insights, analýza trendů v odvětví, která se koná každé dva roky, SIAL Innovation nabízející pohled na budoucí vývoj, a SIAL Start-Up, v rámci, které se v roce 2024 představí dvakrát více slibných začínajících podniků, včetně konceptů v rané fázi vývoje.

NOVÝ PLÁN, NOVÁ DYNAMIKA

Mezi hlavní novinky bude patřit nové uspořádání stánků vystavovatelů. Veletrh SIAL si uvědomuje, že 80 % návštěvníků vyjádřilo přání, aby byly stánky uspořádány podle typu výrobku, aby bylo možné je efektivněji navštěvovat. Nový půdorys bude vystavovatele seskupovat podle témat.

SIAL PARIS: TAVICÍ KOTEL POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU

Co se týče zastoupení, Francie a Itálie se přetahují o první místo, přičemž Itálie v současné době vede, pokud jde o výstavní plochu, s více než 16 000 metry čtverečními. Za zmínku stojí, že Čína se vrací s velkou vervou a představuje více než 6 000 metrů čtverečních pavilonů, zatímco Ukrajina a Indie demonstrují svůj rostoucí vliv na globální scéně.
Výrazně se představí také několik afrických zemí, které budou mít vyhrazené pavilony v hale 5a. Senzaci budou představovat i premiéroví účastníci z Ugandy, Libye a Iráku, kteří ještě více obohatí kulturní tapiserii veletrhu SIAL Paris. Kromě toho se na tomto významném ročníku chystají nezapomenutelně prezentovat i stálice jako USA a Španělsko.

Pro více informací kontaktujte zastoupení veletrhu SIAL pro ČR a SR – Promosalons Czech Republic – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.sialparis.com

Registrujte si vaši vstupenku zde

1. říjen 2024

Na pozici tiskového mluvčího a vedoucího tiskového oddělení Potravinářské komory ČR nastoupil Marek Zemánek. Přichází z ministerstva zemědělství, kde přes deset let působil v tiskovém oddělení. V komoře bude mít za úkol integrovat agendu externí komunikace, sociálních sítí a posilovat povědomí veřejnosti o českém potravinářském sektoru.

Čtyřiatřicetiletý Marek Zemánek se public relations věnuje bezmála 15 let. Svou kariéru zahájil už v době studií. Nejprve působil v PR agentuře Weber Shandwick a také v interní komunikaci společnosti O2. Posledních 10 letech pracoval jako ministerský rada v kabinetu ministra zemědělství, kde se zabýval zejména externí komunikací. Během svého působení v resortu mimo jiné koordinoval vydávání ministerského zpravodaje „Zprávy z MZe“, který v roce 2018 získal první místo v soutěži Zlatý středník, v kategorii „Nejlepší newsletter“. V posledních době se vedle mediální agendy zabýval také sběrem a zpracováním dat ze zemědělství a potravinářství. Pro veřejnost z nich pak připravoval originální edukativní infografiky. Marek Zemánek nikdy nebyl a není členem žádné politické strany nebo hnutí.

„Potravinářský sektor se mění a prochází dynamickou transformací. V budoucnu se bude čím dál víc vyznačovat moderními technologiemi. V řadě podniků začíná do výrobních procesů promlouvat umělá inteligence. A je tomu potřeba přizpůsobit i komunikaci. Mou ambicí je pomoci posunout a sjednotit komunikaci se všemi našimi cílovými skupinami, tedy klíčovými partnery z výrobních firem, státní správy, samospráv i médií. Chci posílit vnímání Potravinářské komory u veřejnosti jako stabilní a spolehlivé instituce,“ uvedl ke své nové pracovní pozici Marek Zemánek.

Mediální agendu přebírá v Potravinářské komoře od kolegyně Heleny Kavanové, která bude v komoře i nadále působit a věnovat se bude řízení marketingu a dalších vybraných projektů.

„Těší mě, že k nám Marek přichází. V jeho osobě se snoubí znalost zemědělství a potravinářství a také mediálního prostředí. Jsem přesvědčena, že své dosavadní zkušenosti u nás v Potravinářské komoře dobře zúročí a že bude široké veřejnosti aktivně prezentovat českou potravinářskou výrobu a kvalitu českých potravin,“ doplňuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.      


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

1. říjen 2024

Jablek se v tuzemsku běžně sklízí kolem 120 tisíc tun, z toho do 80 tisíc je konzumních, zbytek jde na zpracování. Dubnové mrazy nicméně zničily zhruba 76 procent úrody, uvedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ovocnáři dříve hovořili o ztrátách za 1,3 miliardy korun. U hrušek také bude propad.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka je situace na trhu jablek na zpracování komplikovaná. „Cena při výkupu vzrostla násobně oproti minulým letům. Od řady členů máme informaci, že výrobní cena jablečných moštů a džusů začíná být vyšší než nabídková cena od řetězců,“ tvrdí. Plocha už dramaticky neklesne.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

 

27. září 2024

Evropané by podle svého parlamentu měli méně plýtvat potravinami. Původní návrh Evropské komise zněl, že by se měla do šesti let snížit produkce odpadů při zpracování a výrobě jídla o desetinu oproti roku 2020, o 30 procent pak dohromady v maloobchodu, restauracích a domácnostech. Končící parlament však doporučil, že by pokles měl činit 20, respektive 40 procent.

To je samozřejmě bohulibý záměr, naráží ale na technické možnosti. Podle výrobců potravin jde o nesmyslné normy. O konečné podobě návrhu nicméně rozhodne až nová Evropská komise.

Kritici argumentují mimo jiné tím, že v některých odvětvích odpad téměř nevzniká. Mlékárenství například produkuje vedlejší živočišné odpady, jako jsou syrovátka, rozlité mléko, podmáslí, skrojky od sýrů nebo odstředivkové kaly. „Z toho jsou prakticky jediným odpadem likvidovaným v kafilerii odstředivkové kaly, které tvoří maximálně desetiny procenta z celkového objemu výroby,“ řekla MF DNES prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

27. září 2024

Přemýšlíte často o tom, co jíte a jestli se stravujete správně? A myslíte také na to, jak s potravinami zacházet, abyste si nezpůsobili zdravotní problémy? Na opakující se chyby v kuchyni a při vaření upozorňuje letošní kampaň Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Ing. JITKA GÖTZOVÁ (47), ředitelka Odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství, nabízí i několik praktických rad, jak k potravinám přistupovat. Jak správně rozmrazovat? Musejí být vajíčka v lednici? A je lepší čerstvé, nebo trvanlivé mléko?

■ Jaké základní chyby lidé dělají u přípravy jídla?

Neumyjí si před přípravou jídla ruce a často si je nemyjí ani mezi jednotlivými činnostmi, takže se pak dotýkají rukama od syrového masa i dalších surovin, např. zeleniny na salát. Na potraviny, které se již tepelně neupravují, tak mohou z masa přenést nebezpečné bakterie. Další základní chybou je, že nepoužívají různá prkénka na různé potraviny. Jedno na maso, druhé na zeleninu a další na pečivo. To jsou takové evergreeny, jež se opakují neustále dokola, i přes jakoukoliv osvětu. S mytím rukou trochu pomohla epidemie covidu, ale určité zvyklosti v domácnostech stále přetrvávají. Třeba ta, že když domů přineseme kuře, musíme ho umýt, než ho jdeme upéct, což je ale velká hygienická chyba. Drůbež je běžně kontaminovaná bakteriemi, jde zejména o Campylobacter
(bakterie, jež jsou hojně rozšířeny zejména ve střevním traktu ptáků a dalších volně žijících zvířat, přežívají při nízké teplotě, ve vodě i několik týdnů, mohou způsobit kampylobakteriózu, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou, pozn. red.), a když doma ve dřezu kuře umyjeme, rozstříknou se kapky vody a kontaminují celou pracovní plochu. Tu pak ještě otřeme hadříkem a houbičkou, takže se bakterie dostanou úplně všude. A je to úplně zbytečné, protože drůbež zobchodu je určena rovnou ktepelné úpravě, stačí ji jen vložit do pekáče nebo do hrnce, a hotovo.
 
Celý rozhovor najdete v novém číslo časopisu TÉMA. 40/2024, KTERÉ VYŠLO 27. ZÁŘÍ 2024. 
 
27. září 2024

Potřebná pravidla pro ochranu lesů, nebo byrokratické monstrum? Evropské politické frakce se přou o unijní nařízení proti odlesňování, které má vstoupit v platnost 1. ledna. Konzervativní síly v Evropském parlamentu žádají Evropskou komisi o jeho odklad. Zemědělci a obchodníci prý na nová pravidla nejsou připraveni. Podle zástupců Zelených, socialistů či liberálů mezi europoslanci ale pro odklad není důvod.

Mluvčí Evropské komise opakují, že unijní exekutiva pracuje na implementaci nových pravidel a odklad zatím nepřipravuje. Nicméně ze zákulisí zní něco jiného. Europoslanci Evropské lidové strany podle serveru Euractiv mluví o tom, že jim von der Leyenová slíbila, že do několika dnů navrhne buď odklad, anebo jiné dočasné řešení.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

24. září 2024

Nová pravidla zelené transformace, přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy i přemíra kontrol. To jsou hlavní potíže, se kterými se v současnosti potýkají české potravinářské podniky a které komplikují jejich rozvoj. Potravinářská komora České republiky upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku a přemíra administrativy mohou způsobit úpadek českého potravinářství.

„Za poslední měsíce jsem po celé ČR prošla mnoho potravinářských výrob a provozů. Od pekařství, mlékárenství, masného průmyslu až po výrobce nápojů a zpracovatele ovoce a zeleniny. Napříč regiony bez ohledu na velikost podniků jsem slyšela totéž. Naprostá většina z nich si stěžovala na nesmyslný tlak na zelenou politiku a přibývající administrativu,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

SPORNÁ ZELENÁ OPATŘENÍ

Potravinářská komora ČR například nesouhlasí s novým evropským nařízením proti odlesňování. Nově najatí státní úředníci mají kontrolovat, jestli firmy neuvádí na trh potraviny, které vznikly na místě nelegálně vykácených lesů. V Česku ovšem k žádnému odlesňování nedochází. Lesů naopak dlouhodobě přibývá. Od roku 1950 se jejich plocha u nás zvýšila o 165 tisíc hektarů. České podniky se na složitou agendu, která má platit už od prosince 2024, navíc nestíhají připravit, protože Evropská komise nevydala potřebné prováděcí předpisy, a hlavně není k dispozici IT systém, ve kterém se mají podniky zaregistrovat a ve kterém mají vydávat elektronické certifikáty. Potravináři proto společně s dalšími zástupci zemědělců, obchodníků a podnikatelů z jiných sektorů požádali premiéra Petra Fialu o zajištění výjimky pro Českou republiku.

Od příštího roku budou muset všechny velké firmy, včetně potravinářských, také povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě. Toto nové opatření podle Potravinářské komory může vést ke zhoršení konkurenceschopnosti domácích (potažmo i evropských) producentů.  Výsledky přísné kontroly probíhající na území EU budou srovnávány s certifikáty ze třetích zemí, u kterých v řadě případů panují pochybnosti o jejich důvěryhodnosti. Navíc protokol, podle kterého se emise kvantifikují, se zaměřuje pouze na skleníkové plyny, ale nepokrývá například biologickou rozmanitost, znečišťování prostředí nebo využívání zdrojů, které jsou rovněž z pohledu udržitelnosti produkce velmi podstatné. Může tak být vytvářen nesprávný dojem udržitelnějších potravin pocházejících ze třetích zemí. Potravináři se ve své praxi setkali například s výrobky z Asie, které měly až podezřele nízkou uhlíkovou stopu. V oblasti biopaliv již byly prokázány případy úmyslného míchání různých produkcí nebo deklarování čistých olejů jako použité kuchyňské, které jsou z pohledu výpočtu uhlíkové stopy výhodnější.

Potravinářské podniky by také měly v příštích letech povinně snížit potravinový odpad. Evropská komise chce administrativním rozhodnutím snížit potravinový odpad u potravinářských podniků o 10 %, Evropský parlament dokonce požaduje snížení až o 20 %. Potravinářský průmysl však zde nepotřebuje žádné povinné plošné cíle, protože je ekonomicky sám motivovaný k tomu, aby množství potravinového odpadu snižoval. Vzhledem k nákladům na suroviny a jejich zpracování, ale i na likvidaci případných odpadů je pro výrobce potravin hospodárné využití suroviny klíčové. Největší množství potravinového odpadu naopak připadá na domácnosti.

„Potravinářská komora ČR nezpochybňuje rozumné snahy o zefektivnění evropského hospodářství. Evropská zelená politika se ale v současnosti prosazuje přes administrativní příkazy a zákazy z Bruselu bez znalosti konkrétních dopadů na životaschopnost a ekonomiku potravinářských podniků. EU by se měla zaměřit na podporu konkurenceschopnosti podniků namísto její snižování v důsledku obrovské byrokratické zátěže,“ dodává Večeřová.  

České potravinářské firmy přitom už dnes samy podnikají mnoho kroků pro zlepšení udržitelnosti výroby. Přecházejí na obnovitelné zdroje energie, instalují solární panely, lépe hospodaří s teplem, izolují budovy a technologie, instalují tepelná čerpadla, šetří vodou, snižují množství používaných obalových materiálů anebo využívají ve výrobě recyklovatelné materiály.

„Potravinářské podniky chtějí podnikat odpovědně a ekologicky. Apelujeme na vládu, aby veškeré zelené cíle, které prosazuje, byly reálné, a to jak úrovni EU, tak v ČR. Nesmí učinit náš sektor nekonkurenceschopným. Pokud cíle politici správně uchopí, může to být příležitost pro skutečné dosažení klimatické neutrality v Česku. Potravináři dlouhodobě ukazují, že se chovají odpovědně a že jim na životním prostředí záleží,“ uvedla prezidentka Večeřová.

NÁRŮST PAPÍROVÁNÍ A PŘEMÍRA KONTROL

Potravináři se potýkají také s nárůstem administrativy. Vyplňování formulářů a tabulek pro finanční úřady, zdravotní pojišťovny, inspektorát práce, ale třeba i pro Státní zemědělský intervenční fond nebo Český statistický úřad. To jsou namátkou jen některé povinnosti vůči státu, které firmy „dusí“. Plněním povinností vůči úřadům stráví pracovníci firem řádově stovky hodin ročně.

„Přestože se mnozí politici chlubí, jak se v Česku úspěšně daří omezovat papírování, podniky v praxi zlepšení vůbec nepociťují, spíše naopak. Stát by měl provést revizi opatření a staré regulace, které nic nepřináší, jednoduše zrušit. Po koronavirové a energetické krizi se podniky musí soustředit na restart a modernizaci provozů. A k tomu potřebují mít čas na podnikání, aniž by museli neustále sledovat, co kdy nového vyšlo a co musí nově plnit,“ uzavírá Večeřová. 

Ve výčtu obtíží zdržují potravinářské podnikatele od práce i další věci – od dlouhého čekání na stavební povolení přes drahé zdravotní prohlídky zaměstnanců, nefungující digitalizaci až po přemíru úřednických kontrol, které jsou často jen „kontrolami pro kontrolu“.

„Rozsah povinností nabyl neuvěřitelných rozměrů. Když hovoříme s kolegy v zahraničí, nemají u nich tolik papírování a kontrol. Česká republika bohužel často chodí nad rámec legislativy EU. Některá data a informace státním orgánům přitom předáváme opakovaně. Stát nám ukazuje, že pro něj nejsme vůbec žádným partnerem. Například při podání žádosti nebo formuláře musíme na odpověď čekat několik měsíců, v opačném případě ale máme povinnost odpovědět nejlépe ihned a za nesplnění lhůt hrozí sankce,“ dodává Martin z potravinářské firmy v Ústeckém kraji, která zaměstnává méně než 50 zaměstnanců. Nepřeje si být jmenován, komora však jeho identitu samozřejmě zná.

Nárůst byrokracie přitom vede ke zvyšování fixních nákladů a zhoršování konkurenceschopnosti zejména malých a středních podniků. Nechtěným důsledkem pak může být další posilování nadnárodních korporací a koncentrace kapitálu. Komora totiž předpokládá, že nová zelená opatření a růst administrativy mohou mít zásadní dopad především na menší a střední potravinářské podniky. 

Špatný stav českého podnikatelského prostředí potvrzuje i mezinárodní průzkum Světové banky. Podle Indexu prosperity zase mělo v roce 2023 Česko až 20. nejlepší podmínky pro podnikání v EU. Jinak řečeno – jedny z nejhorších v EU.



Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

23. září 2024

Praha 23. září (ČTK) - Adaptací evropského nařízení o odlesňování, které ovlivní tisíce firem v Česku a které kritizují zástupci potravinářů, zemědělců i obchodníků, se bude ve středu zabývat vláda. Nařízení má být součástí novely zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, cílem je snížit dopad na celosvětové odlesňování a znehodnocování lesů. Ministerstvo zemědělství již dříve poukazovalo, že firmy k nařízení nemají dost informací a není dostatečně nachystané, zažádalo proto Evropskou komisi o jeho odklad. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes v Bruselu řekl, že požádal nastupujícího eurokomisaře pro zemědělství Christophera Hansena o podporu úsilí ČR.

Nařízení se vztahuje na podniky, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva. Velké a střední firmy mají plnit požadavky nařízení od letošního 30. prosince, malé firmy a mikropodniky od 30. června 2025. Ministerstvo zemědělství chce do poloviny listopadu připravit návod, který podnikům přiblíží, co musí v důsledku nařízení plnit a vykazovat.

Podniky by podle nařízení měly shromažďovat a vykazovat údaje a souřadnice pozemků, na kterých komodity produkují, aby bylo jasné, že nejsou spojeny s odlesňováním kdekoliv na světě, a poté je zaznamenat do evropského informačního systému. Systém má EU spustit přibližně měsíc před zahájením povinností, což kritizovali zemědělci, obchodníci i potravináři a další společnosti i ministr Výborný.

Výborný proto už dříve požádal Evropskou komisi o odklad nařízení, důvody odkladu by podle něj měl probrat s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou také premiér Petr Fiala (ODS). Výborný poukazoval také na to, že Česko dosud neví, do jaké kategorie zemí s rizikem odlesňování bude patřit, podle úrovní se přitom má odvíjet počet kontrol i další administrativa.

Odklad by musela navrhnout Evropská komise a musel by projít řádným legislativním procesem, to znamená Radou EU i Evropským parlamentem, kde jsou ale jednotlivé frakce rozdělené. Zatímco lidovecká frakce EPP je pro odklad, frakce Zelených je naopak proti. Pro odklad účinnosti nařízení je podle Výborného nyní asi 20 států ze současné sedmadvacítky.

Ministerstvo podle předběžných odhadů počítá s 2120 kontrolami plnění nařízení ročně, což vyjde na 97,3 milionu korun za rok. Nyní neexistuje způsob, jak náklady uhradit z EU, v současné chvíli se nepočítá ani se zohledněním výdajů ve státním rozpočtu. Financování musí být podle Výborného zvládnuto v kapitole resortu zemědělství.

V návaznosti na splnění požadavků nařízení bude podle návrhu nutné najmout také 76 až 96 nových zaměstnanců a transformovat od příštího roku Ústav pro hospodářskou kontrolu lesů na Národní lesnický institut.

Mezi lety 1990 a 2020 celosvětově ubylo zhruba 420 milionů hektarů lesů, což odpovídá velikosti EU. V ČR se odlesňování netýká, plocha lesů naopak dlouhodobě roste.

trp ptd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay