13. listopad 2023

Bohemia Certification s.r.o. si Vás dovoluje pozvat na odborné školení

ŘÍZENÍ SYSTÉMU bezpečnosti potravin dle požadavků FSSC 22000 verze 6.0

Náplň kurzu:

  • Úvod do systému FSSC
  • Přehled změn mezi verzí 5.1 a verzí 6
  • Dodatečné požadavky verze 6 (rozšíření)
  • Auditování podle Annex 2
  • Etický kodex FSSC
  • Řešení neshod

Školení je určeno pro pracovníky pracující v oboru bezpečnosti potravinového řetězce včetně jeho vstupů a služeb (interní auditoři, manažeři kvality, pracovníci provádějící dodavatelské audity). Školení je rovněž vhodné pro pracovníky kvality v podnicích vyrábějících obaly, protože budou komentovány nejen požadavky FSSC Food, ale i FSSC Packaging.

Termín školení:         středa 29.11.2023, 9:00 – 13:00 hod.

Místo školení:            formou telekonference přes MS Teams

Školitel:                      Ing. Renata Galušková, auditorka a školitelka pro systémy bezpečnosti potravin HACCP, ISO 22000 (FSMS), FSSC 22000. Praxe v provádění auditů v oblasti bezpečnosti potravin více jak 20 let.

 

Program školení:

09:00 – 11:00             úvod do systému a zásadní změny mezi verzí 5.1 a verzí 6

11:00 – 11:15             přestávka

11:15 – 12:45             dodatečné požadavky – změny, Annex 2, etický kodex a řešení neshod

12:45 – 13:00              dotazy            

 

Účastnický poplatek: 3.100, -/účastník (v případě přihlášení více účastníků z jedné společnosti, sleva 10%). Po úhradě účastnického poplatku Vám budou zaslány přihlašovací údaje.Cena školení je uvedena bez DPH 21%.

Cena zahrnuje – vlastní školení a vystavení Osvědčení o účasti na školení

Závaznou přihlášku zašlete na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

13. listopad 2023

Kdy se stává plant-based imitace skutečnou alternativou?

Akce se bude konat ve středu 6.12.2023 od 9.00 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze.

 

Program:

9.00 – 9.25             REGISTRACE, OBČERSTVENÍ

9.25 – 9.30             Uvítání účastníků, informace k programu, organizace akce /

Mgr. Helena Kavanová

9.30 – 10.00           Proteinový plán EU / Mgr. Adéla Paďourková

10.00 – 10.20         Udržitelný potravinový systém / Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

10.20 – 10.40         Soyka: Není nám lhostejná kvalita a složení potravin/ Michal Jeřábek, český výrobce BIO potravin

10.40 – 11:00         Doporučení FAO k potravinám živočišného původu

/ doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D.

11:00 – 11:20         Kvalita mléčných a rostlinných výrobků v Albertu / Ing. Eva Hermannová

11:20 – 11:40         Danone přístup k nutričnímu profilu rostlinných výrobků / Ing. Monika Ihnátková

11:40 – 12:00         Proč nemůžeme využít globální data o zemědělství a živočišné

výrobě českých podmínkách / Ing. Tomáš Nejedlý

12:00 – 12:20         Máme na trhu skutečné rostlinné alternativy potravin živočišného původu / doc. Ing. Šárka Horáčková, Ph.D.

12:20 – 12:40         Diskuse       

12:40 – 13:00         Ochutnávka prezentovaných výrobků / komentář Michal Jeřábek, Eva Hermannová, Monika Ihnátková

13:00 – 14:00         OBĚD

                              Networking / Sdílení informací a podnětů

                                       

Svoji účast na semináři potvrďte, prosím, u paní Lenky Vondruškové ze sekretariátu PK ČR na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to nejlépe do 1. prosince 2023, jinak kontaktujte

Helenu Kavanovou na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonu: +420 296 411 192.

 

Seminář je bezplatný.

Konferenci organizuje: 

Potravinářská komora České republiky, Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny

V případě zájmu pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

13. listopad 2023

Otázky Václava Moravce, pořad České televize, neděle 12.11.2023.

Premiér Fiala vyrazil na nákupní výlet do Německa. A reakce dotčených subjetků na sebe nenechaly dlouho čekat.

Prezidentka Potravinářské komory ČR již dříve avizovala, že způsob jakým vládní činitelé nabádají spotřebitele, aby nakupovali v zahraničí, nepovažuje za šťastný. 

Dalšími tématy pořadu České televize OTÁZKY VÁCLAVA MORAVCE byly ceny potravin, zvyšující se vstupní náklady, zejména ceny energií, dopady konsolidačního balíčku a další související témata .

Hosty diskuse byli ministr zemědělství Marek Výborný a tři prezidenti. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, 

prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a prezident Agrární komory ČR Jan Doležala.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

13. listopad 2023

Ministr zemědělství Marek Výborný, jehož úřad aplikaci připravuje, v pořadu vysvětlil, že projekt je ve stadiu úvah. Nevysvětlil ani, čím by se lišil od existujících aplikací a portálů, které se zabývají srovnáváním cen. Potvrdil však, že aplikace v žádném případě není zamýšlena jako transakční a že přes ni nemá jít nakupovat.

Výborný při prezentaci myšlenky aplikace uváděl jako příklad Řecko, kde si podle něj podobnou aplikaci za první týden stáhlo na 220 tisíc lidí a v souvislosti jejím zavedením došlo k dramatickému poklesu cen potravin.

Prouza však tvrdil, že skutečným důvodem zmíněného poklesu cen bylo, že řecká vláda nařídila zúčastněným obchodníkům poskytovat zákazníkům pětiprocentní slevu. Poukázal také na negativní dopady aplikace, především na to, že způsobila odliv zákazníků menších obchodů.

Celý článek si můžete přečíst zde:

13. listopad 2023

Potravinářská komora ČR uvádí, že je potřeba, aby byla činnost výzkumných ústavů co nejefektivnější. „Podporujeme přenášení vědeckých poznatků do praxe, zejména projekty spolupráce mezi výzkumníky a podnikateli. Případnou reorganizaci nebo slučování veřejných výzkumných institucí je však potřeba pečlivě rozmyslet. Pokud by došlo k neuváženému rušení ústavů či jejich organizačních složek, bude v budoucnu velmi obtížné jejich činnost obnovit nebo na ni navázat,“ sdělila MF DNES mluvčí komory Helena Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

13. listopad 2023

Předseda Sdružení nizozemského drůbežářského průmyslu (NEPLUVI) Gert-Jan Oplaat vyzývá k zastavení bezcelního dovozu drůbežího masa z Ukrajiny. Ukrajina tvoří čtvrtinu evropského dovozu kuřecího masa s objemem importu 220.000 tun. Vysoký nárust levného ukrajinského kuřecího masa, které nesplňuje evropské standardy v oblasti životního prostředí a dobrých životních podmínek zvířat, dle Oplaata narušuje evropský trh a z důvodu téměř monopolního vývozu se také míjí s původním cílem pomoci ukrajinskému obyvatelstvu.

Více informací zde.

13. listopad 2023

Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Janusz Wojciechowski v uplynulém týdnu uvedl, že syntetické „maso“ není možné považovat za maso, stejně tak, jako syntetické „mléko“ není možné považovat za mléko. Komisař vyjádřil svoji podporu přírodním produktům a uvedl, že používat název přírodních produktů i pro potraviny syntetické není správnou cestou. Podpořil tak dřívější vyjádření Generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova, podle kterého Komise o ochraně názvů potravin živočišného původu začíná uvažovat.

Více informací zde.

9. listopad 2023

Podle šéfky Potravinářské komory 

Dany Večeřové premiér „kašle“ na české výrobce

a raději se natáčí s nákupním vozíkem.

Má pravdu, takhle trapno tu už dlouho nebylo.

Pro spoustu lidí bylo Fialovo podivování se nad dvojími cenami k smíchu. Má tohle vážený pan profesor a nejmocnější politická figura v zemi zapotřebí? To, jak chce Petr Fiala budovat svůj mediální obraz, je jistě jeho věc. Podle prohlášení Potravinářské komory však svou podivnou mediální aktivitou Česku nijak nepomohl, a dokonce prý český trh poškodil.

„Premiér by měl hledat konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku. Ale takhle s odpuštěním kašle na české výrobce a raději se natáčí s nákupním vozíkem,“ řekla šéfka potravinářů Dana Večeřová. Ve svém vyjádření pro Seznam Zprávy byla o něco konkrétnější. Fiala by se prý měl zajímat o to, proč je v Německu nižší sazba DPH na potraviny nebo proč mají Češi jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což v důsledku zvyšuje také ceny potravin. Večeřová se dokonce obává, aby Češi nepojali Fialovo video jako doporučení jezdit nakupovat do zahraničí: „To by bylo pro náš potravinářský trh destruktivní.“

Celý článek si můžete přečíst zde:

8. listopad 2023

Ministerstvo zemědělství (MZe) už letos v létě škrtlo potravinářský dotační titul, kde bylo 230 milionů korun, nepočítá s ním pak ani v příštím roce. Na to si stěžuje Potravinářská komora ČR, podle níž šlo prakticky o jediný dotační titul přímo pro potravinářské podniky.

„Očekávám, že to bude dočasné, protože vláda potřebuje ekonomiku nastartovat. Ale pokud budou státy okolo nás investice realizovat, budeme je muset napodobit, jinak nám vlak ujede,“ podotkl pro iDNES.cz ke zrušení programu v půlce října šéf české pobočky největšího francouzského mlékárenského výrobce Lactalis Michal Brada.

Celý článek si můžete přečíst zde:

8. listopad 2023

 Prezidentka Potravinářské komory ČR 

Dana Večeřová pak uvedla, že je z videovýletu premiéra zklamaná.

Video podle ní vyvolává dojem, že Fiala chce, aby lidé jezdili do Německa zvyšovat tržby tamním obchodům.

„Místo toho, aby pan premiér hledal konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, s odpuštěním kašle

na české výrobce a raději dělá show s nákupním vozíkem,“ dodala Večeřová.

Předseda ODS by se podle ní měl spíš zajímat o to, proč je v Německu výrazně nižší DPH na potraviny, nebo
proč jsou v ČR jedny z nejdražších energií v Evropě. „To v důsledku zdražuje výrobu, a tím i cenu potravin,“
dodala.
Navíc se pode ní dá Coca-Cola v ČR běžně koupit ve velkém balení za necelých devatenáct korun na litr,
tedy ještě levněji, než za kolik premiér nakoupil v Německu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

8. listopad 2023

Velké zklamání vyjádřila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, podle které předseda vlády nabádá Čechy, aby jezdili utrácet své peníze za hranice a zvyšovali tamním obchodníkům tržby.

„Místo toho, aby pan premiér hledal konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, s odpuštěním kašle na české výrobce a raději dělá ‚show‘ s nákupním vozíkem,“ reagovala Večeřová.
 
Podle ní by se měl premiér spíš zajímat o to, proč je v Německu nižší sazba DPH na potraviny nebo proč mají Češi jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což v důsledku zvyšuje také ceny potravin. V Německu platí DPH na potraviny ve výši sedmi procent, zatímco v tuzemsku je momentálně sazba 15 procent. Od ledna se sníží na 12 procent, tedy víceméně kosmeticky, ale u nápojů (včetně kojenecké vody) stoupne na 21 procent.

Celý článek si můžete přečíst zde:

8. listopad 2023

Prezidentka komory připomněla, že v médiích v letošním roce zaznívala kritika vysokých zisků firem od politiků. „Potravinářský průmysl a zvlášť potravinářské firmy se staly veřejným nepřítelem,“ řekla. Kritizovala, že se tak vyjadřovali i ekonomové. Odmítá, že by firmy měly enormní zisky.

Pekárna Penam, měl loni zisk zhruba 150 milionů Kč, což odpovídá 2,4 procenta obratu. Holding Agrofert již dříve kvůli vyjádřením politiků uvedl, že jeho potravinářská divize skončila minulý rok na úrovni provozní ztráty. Například Kostelecké uzeniny měly ztrátu 154 milionů Kč.

Podobně podle dopadly i výsledky společnosti Madeta. Její loňský zisk 213 milionů představoval zhruba 3,9 procenta obratu. U skupiny Lactalis ČR, která vlastní mlékárny v Kuníně a Klatovech, zisk 115 milionů představoval 2,1 procenta obratu. Podnik MP Krásno, jeden z největších zpracovatelů masa, měl loni zisk přes 27 milionů Kč, což bylo jedno procento obratu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

8. listopad 2023

Praha 8. listopadu (ČTK) - Výroba masa v Česku klesá meziročně sedmé čtvrtletí v řadě, v letošním třetím čtvrtletí byla nižší o 5,7 procenta. Snižuje se zejména produkce vepřového, ve třetím čtvrtletí to bylo meziročně o 8,5 procenta méně. Vyprodukovalo se i méně drůbežího, a to o 4,8 procenta. Hovězího masa bylo ve sledovaném období podobně jako loni. Výkup mléka se meziročně zvýšil o 1,3 procenta. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční tempo poklesu výroby masa ve třetím čtvrtletí zrychlilo, letos ve druhém čtvrtletí dosáhlo 2,2 procenta a v prvním čtvrtletí 2,8 procenta. Vyšší pokles než v letošním třetím čtvrtletí zaznamenala produkce masa na konci loňského roku, kdy se za poslední tři měsíce vyrobilo meziročně o 7,7 procenta méně masa.

"Výroba masa klesá postupně od začátku roku 2022, nejvíce vepřového. Odhadované množství vepřového masa určeného k domácí spotřebě bylo i díky poklesu dovozu meziročně nižší o pět procent," podotkla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Celkem bylo v Česku v letošním třetím čtvrtletí vyrobeno 104.042 tun masa, z toho 46.231 tun vepřového, 41.489 tun drůbežího a 16.295 tun hovězího. Od tuzemských producentů se ve třetím čtvrtletí nakoupilo téměř 785 milionů litrů mléka.

Ceny jatečných prasat meziročně stouply o 24 procent. Průměrná cena dosáhla 43,60 koruny za kilogram živé hmotnosti nebo 56,67 Kč/kg jatečné hmotnosti, což je o 2,60 Kč/kg v mase více než ve druhém čtvrtletí. Ceny jatečných kuřat byly meziročně vyšší o 1,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 29,79 koruny za kilogram v živém. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu meziročně klesly o 1,5 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57 korun za kilogram v živém nebo 103,70 Kč/kg v jatečné hmotnosti.

Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle statistiků vzhledem ke zvýšené základně v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 12,3 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,12 koruny a byla o 1,47 koruny za litr nižší než ve druhém čtvrtletí.

Zdroj: ČTK

8. listopad 2023

Praha 7. listopadu (ČTK) - Video předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o srovnání nákupu potravin v Německu a v Česku vyvolává podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dojem, že premiér chce, aby Češi jezdili častěji nakupovat do zahraničí, a zvyšovali tak tržby tamním obchodům. Hledat konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, je o poznání těžší, napsala dnes na síti X. Poukázala také na nižší DPH na potraviny v Německu. Jako nepovedené vidí Fialovo video i politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Fiala se ve svém příspěvku na sociální síti vydal na nákup do obchodních řetězců v Německu a v ČR. Nakupoval mléko, máslo chléb nebo také například čokoládu, čokoládovou pomazánku Nutella, kečup nebo láhev coca-coly. Řekl, že v Německu stál nákup necelých 20 eur, tedy asi 500 korun. V ČR ho stejný nákup stál o 60 korun více. Podle Fialy byly u některých potravin rozdíly malé, ale například máslo stálo v českém obchodě o třetinu více. "Prakticky totožné výrobky od stejných výrobců jsou v ČR dražší. Navíc se zdá, že v Německu mají větší balení," řekl.

"Pokud se premiér, tedy hlavní představitel výkonné moci, vydá na nákupy. Zjistí, že v Německu jsou potraviny větší, kvalitnější, a hlavně levnější než u nás a v závěru jen rozhodí rukama. Pronese, že vláda nemá v rukou cenotvorbu, ale že se zeptá příslušných firem, proč tomu tak je a bude od nich chtít vysvětlení, tak je to strašně špatně," řekl ČTK k videu Mlejnek. Doplnil, že lidé očekávají, že vláda v takovém případě nějak zasáhne. "Čili premiér má 'nákupním videem' buď avizovat zásah, nebo se supermarketům vyhýbat velkým obloukem," míní.

Večeřová podotkla, že v Německu je výrazně nižší sazba DPH na potraviny. V ČR pro potraviny platí snížená 15procentní sazba DPH. V Německu je základní sazba 19 procent a snížená pro vybrané zboží včetně potravin sedm procent. Potravinářská komora také uvedla, že Fiala dělá pouze "show" s nákupním vozíkem. Večeřová už dříve kritizovala to, že i po zastropování cen energií měly české firmy jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což vede ke zdražování výroby.

Minulý týden se na konferenci v Poslanecké sněmovně prezidentka komory také ohrazovala proti opakovaným výrokům Fialy a dalších členů jeho kabinetu k ziskům výrobců potravin. Často zdůrazňovali například podle nich vysoké zisky hlavně firem z holdingu Agrofert. Komora podle Večeřové spočítala, že zisk potravinářských firem v posledních deseti letech činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu. V loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Například Vodňanská drůbež ze skupiny Agrofert měla loni obrat přes sedm miliard korun a zisk 240 milionů, což odpovídá 3,4 procenta obratu. Podobně podle výroční zprávy dopadly i výsledky společnosti Madeta.

Zdroj: ČTK

6. listopad 2023

Webinář se uskuteční 5. 12. od 10:00. Více informací v přiložené pozvánce. 

Původní termín byl 23. listopadu 2023, 13:00 – 14:30 hodin.

Registrace je omezena na 20 účastníků pro webinář. Přihlášky zasílejte nejpozději do 03. prosince 2023 na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Dovolujeme si Vás pozvat na první národní webinář spoluorganizovaný koordinátorem projektu LIKE-A-PRO Like A Pro, Like A Pro (like-a-pro.eu)
Cílem je podpořit udržitelné a zdravé stravování začleněním alternativních proteinů a produktů, učinit je dostupnějšími, přístupnějšími a přijatelnějšími pro všechny skupiny populace (od dětí po seniory, zranitelné skupiny) a všude (v celé Evropě, v městských, příměstských a venkovských oblastech).
Seminář proběhne online v anglickém jazyce.

Pozvánku na webinář najdete zde:

6. listopad 2023

Kolumbie v uplynulém týdnu zavedla nové opatření v oblasti veřejného zdraví. Jedná se o zavedení 10% daně na vysoce zpracované potraviny a slazené nápoje, a to cílem podpořit boj proti obezitě. Daň se bude postupně navyšovat – 10 % začne platit ihned, v roce 2024 se daň zvýší na 15 % a v roce 2025 dosáhne na výsledných 20 %. Na nápoje se bude vztahovat různá daň v závislosti na obsahu cukru. Daň se bude týkat také potravin s vysokým obsahem soli a transmastných kyselin, včetně pufovaných obilovin, uzenin nebo čokolády.

Více informací zde.

6. listopad 2023

Vídeňské centrum pro veřejné zdraví MEDUNI zveřejnilo v letošním roce novou studii zaměřenou na veganský způsob stravování a vliv fyzické aktivity na zdraví veganských spotřebitelů. Studie se zúčastnilo celkem 516 participantů stravujících se čistě vegansky, a to po dobu nejméně 3 měsíců před zahájením studie. Průměrný věk respondentů se pohyboval okolo 28 let. Výzkumníci došli ke zjištění, že veganská výživa není synonymem pro lepší zdraví spotřebitelů, kvalita veganské výživy se může významně lišit podle přístupu k veganství i k celkovému životnímu stylu spotřebitele. Z výzkumu vyplynulo, že veganská strava vede ve většině studovaných případů ke zvýšené spotřebě vysoce zpracovaných potravin, a to ve větší míře, než jaká je konzumace vysoce zpracovaných potravin u populace konzumující jak rostlinné tak živočišné bílkoviny. Kategorie vysoce zpracovaných potravin je přitom podle autorů studie podezřelá z řady negativních zdravotních dopadů. Autoři studie rozdělili participanty výzkumu do dvou hlavních skupin – skupina „pohodlných“ veganů představovala 53 % participantů, vyznačovala se vyšší spotřebou rostlinných imitací masa, masných výrobků a ryb, veganských slaných pochutin, zpracovaných potravin, omáček, koření, dortů, sušenek, sladkostí, hotových jídel, rafinovaných obilovin nebo ovocných šťáv. Oproti tomu skupina „zdravě uvědomělých“ veganů ve výzkumu představovala 47 % respondentů a vyznačovala se vyšší spotřebou zeleniny, ovoce, alternativních bílkovin (tofu), rostlinných imitací mléčných výrobků, brambor, celozrnných výrobků, rostlinných olejů a tuků a domácím vařením z čerstvých surovin.

Více informací zde.

2. listopad 2023

Konference se koná ve středu 15.11.2023 od 9.30 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze, Kostelní 1300/44, Praha 7 – Letná.

Odbornou konferenci s názvem CESTA ČESKÝCH POTRAVIN NA PULTY OBCHODŮ

organizuje Potravinářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

za účasti ministra zemědělství Marka Výborného.

Pokud máte zájem se konference osobně účastnit, prosím registrujte se do 13.11.2023.

Registrace zde:

Vystoupí:

Marek Výborný, ministr zemědělství

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Jan Pivoňka, ředitel pro společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR

 

V odpoledním panelu výrobců potravin se představí mimo jiné…

Zmrtvýchvstání Vratislavické kyselky a jak nám s tím obchodníci pomáhají / Ing. Jan Vokurka, KITL s.r.o.

Praktické zkušenosti s dodávkami čerstvého pečiva do obchodů / Martin Knappe, Pekařství a cukrářství Knappe, Opava

Regionální potravina a její uvádění na trh / Ing. Miloslav Koutník, Jihočeské Jerky s.r.o.

Spolupráce s řetězci v rámci mléčného sortimentu / Ing. Tomáš Jonke, Mlékárna Polná spol. s r.o.

Pozvánku najdete zde:

31. říjen 2023

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil závěry prvostupňového rozhodnutí o protisoutěžním jednání společností Sodexo Pass Česká republika a.s., Edenred CZ s.r.o. a Up Česká republika s.r.o., v jehož důsledku mohli zákazníci v letech 2004 až 2018 uplatnit při nákupu v obchodních řetězcích maximálně 5 kusů papírových stravenek.

V souvislosti s vysokými standardy nastavenými správními soudy však v některých částech rozhodnutí upřesnil právní hodnocení a v části o uložení pokuty, která byla v prvostupňovém rozhodnutí stanovena v celkové výši 279 152 000 korun, toto rozhodnutí zrušil a věc vrátil kvůli některým formálním nedostatkům k novému projednání do prvního stupně.

Předseda Úřadu rozhodl, že uvedené společnosti v období od 1. 5. 2004 do 25. 6. 2018 koordinovaly svoje obchodní podmínky vůči obchodním řetězcům ohledně přijímání stravenek na jeden nákup. Tento postup představoval jednání ve vzájemné shodě, čímž vydavatelé stravenek uzavřeli a plnili zakázanou dohodu narušující hospodářskou soutěž na trhu vydávání, prodeje a odkupu papírových stravenek a služeb s tím souvisejících na území České republiky a která byla rovněž způsobilá ovlivnit obchod mezi členskými státy Evropské unie. Došlo tak k porušení národního i unijního soutěžního práva. Protisoutěžní jednání bylo prohlášeno za zakázané a neplatné.

Celý článek si můžete přečíst zde:

31. říjen 2023
Plzeň 31. října (ČTK) - Novým generálním ředitelem společnosti Stock Plzeň-Božkov, předního výrobce lihovin v ČR, je Rafal Walendzik. Bude řídit aktivity Stock Spirits Group v České republice a na Slovensku. Ve funkci vystřídal Jana Havlise, který pozici zastával od března 2016. Walendzik je rovněž členem výkonného výboru skupiny Stock Spirits. ČTK o tom dnes informovala v tiskové zprávě Markéta Lavrenčíková ze společnosti Stock.

Walendzik má zkušenosti v segmentu rychloobrátkového zboží, například v obchodu, marketingu, vývoji nových produktů, řízení změn a rozvoje lidí. Kariéru zahájil ve společnosti Unilever, pracoval mimo jiné pro organizace McCormick & Company, Harper Hygienics. Naposledy působil v nadnárodní potravinářské společnosti Kraft Heinz, kde byl nejdříve pět let generálním ředitelem v Polsku a nakonec dva a půl roku generálním ředitelem pro region jihovýchodní Asie.

Rafal Walendzik má za sebou prokazatelné úspěchy včetně transformace společnosti Kraft Heinz v jihovýchodní Asii na organizaci, která je zaměřena na budování značky, čímž napomohl jejímu konzistentnímu růstu. Jeho základními hodnotami v podnikání i osobním životě jsou osobní nasazení, integrita a prosazování skvělých lidí, uvádí Stock v tiskové zprávě.

Společnost Stock Plzeň - Božkov, která patří do Stock Spirits Group, je jedničkou na českém trhu. Plzeňský Stock vyrobí ročně zhruba 31 milionů litrů lihovin, z čehož je asi 75 procent určeno pro český trh a zbytek na export. Firma s více než stoletou tradicí má v portfoliu více než 120 značek, například Božkov, Fernet Stock a vodky Amundsen a Pražská vodka. Distribuuje nejprodávanější importovaný rum v ČR Captain Morgan, whisky Johnnie Walker, likér Baileys, bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a další. Skupina Stock Spirits Group vlastní a spravuje více než 70 značek lihovin z celé Evropy.

lap kš

Zdroj: ČTK 

 
31. říjen 2023

Jak přesně ceny výrobců zohlední obchodníci, není zatím jasné. Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové je na příkladu mléčných výrobků vidět, že právě obchody určují koncovou cenu pro spotřebitele. „Výrobci mléka a mléčných výrobků snižují ceny už od března, v souladu s poklesem ceny mléka od prvovýrobců. Snížené ceny se ale promítly do cen v obchodech z větší části až o prázdninách,“ sdělila MF DNES.

Celý článek si můžete přečíst zde:

31. říjen 2023

Praha 31. října (ČTK) - Některé obchodní řetězce nadále poptávají vejce z klecových chovů, přestože se všechny společnosti již dříve zavázaly, že s jejich prodejem skončí v roce 2025. Na dnešní tiskové konferenci Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie to řekl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. V Česku má chov v klecích skončit v roce 2027.

Mlázovský poznamenal, že se kvůli tomu chovatelé velice obávají o budoucnost jejich podniků. Podotkl totiž, že vejce z klecových chovů se v ČR sice nebudou produkovat, ale stále je budou řetězce moci dovážet. Například v Polsku je v klecových chovech stále asi 70 procent nosnic a polská vláda neplánuje žádné změny, doplnil.

Ředitel společnosti Vejce Kosičky Jan Pozdílek podotkl, že ČR se stává v zákazu klecových chovů "ostrovním státem", protože okolní státy s ničím takovým nepočítají. "Nejsme zastánci klecových chovů, ale chceme rovné podmínky, aby rozhodl zákazník," řekl s tím, že by takový zákaz měl platit v celé EU. Uvedl, že náklady na produkci vajec ve voliérových chovech jsou o zhruba 0,50 Kč vyšší než v klecových. O tu cenu proto musí alespoň navýšit své ceny zemědělci, aby dokázali pokrýt náklady. "Zahraničí nás převálcuje a drůbežářů bude míň a míň," řekl.

Podle Mlázovského se produkci vajec loni dařilo a i letošní rok bude pro firmy pozitivní, přestože ceny vajec jsou nyní oproti stejnému období loňského roku o zhruba 30 procent nižší. "Způsobil to loni nedostatek vajec na evropském trhu kvůli epidemii ptačí chřipky a nedala se sehnat levná dovozová vejce," doplnil. Podniky díky tomu mohly navýšit ceny, i tak však byly podle Mlázovského na spodní hranici cen v EU. Poukázal také na to, že dobré hospodářské výsledky pomohou firmám získat úvěry, které potřebují na přestavbu chovů kvůli zákazu klecových chovů. Například společnost Proagro Nymburk loni přitom hospodařila se ziskem 61,8 milionu korun, meziročně o 433 procent vyšším. Obrat se společnosti zvýšil o 27 procent na 1,28 miliardy korun.

Mlázovský poznamenal, že v současnosti vláda chce podporovat spíše malé a střední zemědělce. Ocenil ale, že současný ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mu nezáleží na velikosti podniku, ale že mu jde o to, aby firma dělala zemědělství tak, jak má. Střety mezi velkými a malými nebo středními podniky pak Mlázovský označil za nesmyslné. "Ukazuje se totiž, že v době krize mají největší šanci na přežití velké chovy," poznamenal. Podotkl také, že v rámci EU by měly mít všichni stejné podmínky i ve výši dotační podpory. Nadnárodní řetězce podle něj určují cenu i například balení vajec. "Velice těžce se s nimi jedná," dodal.

zaz mha

Zdroj: ČTK

30. říjen 2023

Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a. s. slaví 30. výročí své novodobé historie. Tuto významnou událost připomněla slavnostní akce, která se konala v Písku za účasti klíčových partnerů, bývalého generálního ředitele MVDr. Ladislava Hájka, současných zaměstnanců, spolupracovníků a dalších hostů. Pozvání přijal například starosta Písku Michal Čapek, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas a Jakub Šebesta a další. Majitel firmy, Čestmír Motejzík, v rámci oslav reflektoval pozitivní i negativní okamžiky novodobé historie firmy. Vyzvedl momenty, které firmu dovedly tam, kde je dnes, a zároveň se nevyhnul ani obtížným situacím, které byly součástí podnikatelské cesty. Poděkoval všem přítomným za jejich dlouholetou podporu a spolupráci, zejména současným i bývalým zaměstnancům, kteří přispěli k úspěchu firmy svou poctivou a obětavou prací. Čestmír Motejzík také připomněl významnou roli Václava Korandy, prvního majitele masokombinátu. Václav Koranda se stal majitelem společnosti 1. července 1993 a převzal zastaralý provoz, který byl odsouzen k zániku. S vizí a odhodláním zahájil přestavbu a modernizaci podniku, díky níž se firma stala úspěšným hráčem na trhu. Oslava třicetiletého výročí firmy MASO UZENINY PÍSEK a. s. byla příležitostí ke vzpomínkám, poděkování a pohledu do budoucna.

 

30. říjen 2023

V předvánočním čase mnoho společností, institucí a organizací řeší pro své spolupracovníky a partnery vánoční dárky. Zkuste tentokrát ty vyrobené v tradiční české porcelánové výrobní firmě. Kromě této vánoční nabídky dárků je možné vyrobit hrnečky s tiskem, návrhem nebo logem organizace a další. 

Vánoční nabídku najdete zde:

Kontaktní údaje: 

Bc. Pavlína Zauperová

Vedoucí obchodního útvaru Český porcelán a.s.

Sales manager of Cesky porcelan a.s.

 

Obchodní oddělení značky Royal Dux

Sales manager of Royal Dux brand

 

Český porcelán a.s.

Tovární 605/7  Dubí 1  417 01, Czech Republic

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web: www.cesky.porcelan.cz  www.royaldux.cz

Tel.:    +420 417 518 300

Mobil:+420 601 377 213

 

 

30. říjen 2023

Podle Martina Krystiána, předsedy Platformy pro alternativní potraviny Potravinářské komory České republiky a generálního ředitele mlékárny OLMA, je však legislativní prostředí pro alternativní potraviny v ČR teprve na počátku. To se týká zejména oblasti označování potravin a nastavení vhodné výrobní praxe. „Označování alternativních výrobků je otázka, která se intenzivně řeší v řadě evropských zemí i celosvětově. Vždy však platí, že zákazník nesmí být v žádném případě označením klamán. Důležitá je tedy především odpovědná a seriózní komunikace výživové hodnoty a vlivu na životní prostředí, a to jak v případě rostlinných, tak i živočišných potravin,“ upozornil M. Krystián.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Agrární obzor + Potravinářský obzor. 

Bližší informace najdete zde: https://agriprint.cz/produkt/agrarni-obzor/

30. říjen 2023

... Za stále vysoké ceny potravin podle něj (Tomáše Prouzy) mohou výrobci. „Je nejvyšší čas, aby čeští potravináři přestali držet ceny uměle vysoko a promítli nižší ceny do svých dodavatelských cen,“ tvrdí Prouza.„Pokud to neudělají, budou se obchody muset více soustředit na dovoz potravin ze zahraničí, protože zahraniční dodavatelé jsou mnohem férovější a rychlejší v promítání nižších cen vstupů než čeští dodavatelé,“ tvrdí.

Mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová Prouzův výpad odmítla. „Například výrobci mléka a mléčných výrobků snižují ceny svých výrobků už od března, v souladu s poklesem ceny mléka od prvovýrobců. Snížené ceny se ale promítly do cen v obchodech z větší části až o prázdninách,“ sdělila Právu.
Zároveň upozornila, že v mnoha případech se u výrobce průměrné náklady na výrobek zvýšily o 50 procent, kdežto dodavatelská cena šla nahoru jen o 25 procent. „Tato situace ukazuje, že ceny potravin neurčují ani zemědělci ani potravináři, ale jen a výhradně obchodníci, kteří u řady českých výrobků drží obchodní přirážku na úrovni sto procent,“ uvedla Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

30. říjen 2023

Drůbežáři si stále hlasitěji stěžují na dovozové zboží z Ukrajiny, které na tuzemský trh proudí skrze Slovensko či Polsko. Vadí jim, že tamní producenti nemusí splňovat stejné podmínky jako výrobci v EU.

„Dovoz na evropský trh je možný pouze ze schválených provozů na Ukrajině. Můžeme se ale jen domnívat, jak probíhá schvalování a kontroly v těchto provozech v době válečného konfliktu a zda tamní standardy odpovídají těm evropským, co se týká kvality krmiv či spotřeby léčiv a dalších aspektů,“ spekuluje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Podle ní jsou tamní náklady na produkci o třetinu až o polovinu nižší než v ČR. „Ukrajinští chovatelé si mohou dovolit nižší výkupní ceny, kterým evropští, potažmo čeští chovatelé nemohou konkurovat,“ dodala.
 
Podobně argumentuje i prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Neříkám, že standardy nesplňují, ale zkrátka nemusí. I proto jsou náklady nižší než u nás, levné dovozy pak tlačí na snižování cen kvalitních domácích výrobků,“ řekl.
 
Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové je ukrajinské zboží pro české producenty velkým problémem. „Jeho cena je taková, za kterou naši producenti maso vyrobit nedokážou. A podnikat se ztrátou není dlouhodobě možné. Mají tedy problém s odbytem, kdy obchodníci tlačí ceny tak nízko, že se tento druh podnikání stává nerentabilní,“ uzavřela. Soběstačnost ČR v drůbežím mase byla loni podle ministerských dat 67,7 procenta.
 
Dlouhá uvedla, že maso, ale i vejce putují z Ukrajiny do Polska nebo na Slovensko. „Maso je přebalováno, přestože chov i porážka probíhá na Ukrajině, a z vajec jsou vyráběny suché i tekuté vaječné hmoty. Na obalu je pak uváděna země, kde proběhla poslední operace – tedy v Evropě, což může být pro zákazníka zavádějící,“ dodala. Zákazníci se pak podle ní často nemusí dozvědět, že jedí potraviny s původem mimo EU, protože suroviny končí v gastronomických provozech.
 
Zdroj: MF Dnes - Olomoucký kraj
30. říjen 2023

Závěry observační studie Singapurského institutu pro inovace v oblasti potravin a biotechnologií (SIFBI) naznačují klíčové rozdíly v příjmu živin z živočišných produktů a jejich rostlinných imitací. Studie modelovala nahrazení živočišných bílkovin za rostlinné bílkoviny a imitace potravin za účelem analýzy specifických změn v příjmu hlavních živin. Při stravě složené z rostlinných imitací živočišných produktů poklesl příjem bílkovin o 22,2 % a tuku o 16,8 % a vzrostl příjem sacharidů o 7,5 % a vlákniny o 71,2 %. SIFBI vyzval k realizaci hlubších a rozsáhlejších studií rozdílů mezi tradiční výživou obsahující živočišné potraviny a výživou založenou na rostlinných bílkovinách a imitacích potravin živočišného původu.

Více informací zde.

30. říjen 2023

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (COMENVI) přijal dne 24/10/2023 stanovisko k nařízení o obalech a obalových odpadech. Evropské zemědělsko-potravinářské nevládní organizace uvítaly určitá zlepšení návrhu (oproti návrhu Komise) stran obalů v odvětví mléka, mléčných výrobků, olivového oleje, ovoce a zeleniny; některé problematické aspekty ale byly podle zemědělsko-potravinářských organizací v textu zachovány. Výbor podpořil volný pohyb obalů, čímž by mohlo dojít k omezení jednostranné regulace obalů ze strany členských států; podpůrné výpočty minimálního recyklovaného obsahu v plastových obalech by měly být prováděny na průměr výrobního závodu na rok namísto na jednotku. Zachována ale zůstala omezení pro jednorázové obaly a nálepky v odvětví ovoce a zeleniny (požadavek kompostovatelnosti nálepek), i když oproti návrhu Komise došlo k určitému zmírnění znění návrhu; nebyly umožněny žádné výjimky pro inovativní obaly; zachován byl i požadavek na opětovné použití přepravních obalů. Od ledna 2030 by podle stanoviska COMENVI mělo být alespoň 10 % obalů alkoholických nápojů v opakovaně použitelných obalech, od ledna 2040 by to mělo být alespoň 25 %. U nealkoholických nápojů se jedná o 20 % do roku 2030 a o 35 % do roku 2040. V souladu se strategií EU pro chemické látky Výbor COMENVI podpořil zákaz výskytu per-a-polyfluoralkylových látek (PFAS) a bisfenolu A (BPA) v materiálech určených pro styk s potravinami. Obaly by podle návrhu COMENVI mohly být doplněny rovněž QR kódy poskytujícími dodatečné informace například o složení obalu, pravidla pro označování obalů by měla být přijata do 18ti měsíců od vstupu pravidel v platnost. Pravidla by měla vstoupit v platnost, podle návrhu COMENVI, dne 31/12/2027. Zpráva byla přijata poměrem hlasů 56 pro, 23 proti, 5 europoslanců se zdrželo hlasování. Plénum Evropského parlamentu by mělo o stanovisku hlasovat dne 22/11/2023.

Hlasování k dispozici zde.

30. říjen 2023

Evropské instituce se během závěrečného trialogu dne 24/10/2023 dohodly na podobě nových pravidel chráněného zeměpisného označování potravin (GIs) a dalších režimů jakosti pro vína, lihoviny a zemědělské produkty. Cílem dohody je zjednodušit a zefektivnit proces registrace a zkrátit dobu mezi podáním žádosti a samotnou registrací zeměpisného označení. Nové nařízení zavádí jednotný právní rámec a zkrácený a zjednodušený postup registrace (sloučí rozdílná pravidla platná pro potraviny, víno a lihoviny, která upravují postupy a ochranu zeměpisného značení); zvýší ochranu produktů se zeměpisným označením používaných jako přísady i jejich ochranu online; posílí uznání udržitelných postupů produkce z hlediska environmentální, ekonomické a sociální udržitelnosti; a posílí postavení seskupení producentů. Stávající systém uznaných seskupení producentů, který existuje ve 4 členských státech, bude zachován, zatímco ostatním 23 členským státům bude ponecháno právo dobrovolně zavést systém uznávání. Evropská komise bude i nadále výhradně odpovědná za všechny postupy týkající se zeměpisných označení – posílená role EUIPO (Evropský úřad na ochranu duševního vlastnictví) nebyla podpořena. Politickou dohodu nyní bude muset formálně schválit Parlament a Rada, poté bude nařízení zveřejněno v úředním věstníku EU.

Více informací zde.