Před zhruba osmi lety přišel pro české výrobce tuzemáku šok. Od dubna dalšího roku měla skončit výjimka na používání tzv. rumového éteru – aromatu typického právě pro tuzemský rum, ale také pro některé sladkosti. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) totiž dříve upozornil, že může jít o zdravotní riziko, látky mohly být teoreticky rakovinotvorné.

Dnes podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka nepoužívá látky s furanem prakticky nikdo. To potvrzuje i výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník.

Aktuálně se podle Zemánka používají kouřová aromata, lihovina pak má nádech smoleného sudu. Podle analýz neobsahují ani furan, ani jeho alkylové deriváty, které by také mohly být teoreticky zdravotně závadné. „V loňském roce proběhlo na straně Evropské komise a EFSA k opakovanému posuzování bezpečnosti kouřových aromat – tekutých kouřů. Bylo rozhodnuto, že povolení použití těchto aromat bude časově omezeno, a to na dva, respektive šest let dle jejich aplikace. Aromat pro lihoviny se týká termín do 1. července 2026,“ říká mluvčí komory.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/alkohol-lih-rum-tuzema-eter.A250109_183849_ekonomika_drh