4. listopad 2024

Společnost pro výživu pořádá dne 29. listopadu 2024 konferenci Dětská výživa a obezita 2024.

Témata konference

  • A) Dětská výživa v prevenci či léčbě nemocí
  • B) Výživa sportujících dětí
  • C) Praktické zkušenosti s prevencí či léčbou dětí s nadváhou a obezitou


Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Další informace naleznete zde.

Ilustrační foto: pixabay 

4. listopad 2024

Ve dnech od 7. do 14. prosince 2024 proběhne podnikatelská mise, která doprovodí místopředsedu vlády ČR a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku na jeho oficiální pracovní cestě do Etiopie, Jihoafrické republiky a Gabonu. 

Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou: energetika (OZE), doprava (inteligentní dopravní systémy ITS a zařízení pro letiště a automobily), inovace a technika (ICT), těžební, environmentální a zemědělský průmysl, zdravotnictví, věda, výzkum, inovace, a zemědělsko-potravinářský průmysl.

Veškeré informace k této misi spolu s registračním linkem a potřebnými dokumenty najdete na našem webu: podnikatelská mise do Afriky


Deadline zaslání všech materiálů je 10. 11. 2024 (kvůli vízum a potřebnému očkování).

4. listopad 2024

Česko-kambodžské obchodní fórum (7. 11.) se bude konat při příležitosti návštěvy kambodžského vicepremiéra H.E. SUN Chanthol a významných zástupců kambodžského businessu. Připravované business fórum se bude konat 7. 11. 2024 od 8:30 hod. v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (Na Františku 32, 110 15 Praha).
 
Prioritními sektory tohoto setkání jsou elektronika, automotive, potravinářství, turistika, farmacie, obnovitelné zdroje energie

V případě zájmu vás prosíme registrovat se přes registrační link: registrace na Česko-kambodžské business fórum

4. listopad 2024

Česko-makedonské obchodní fórum (5. 11.) se bude konat při příležitosti návštěvy makedonské ministryně energetiky, hornictví a přírodních zdrojů Sanji Bozhinovske a ministra zahraničních věcí a zahraničního obchodu Timcha Muchinskiho. Připravované business fórum se bude konat 5. 11. 2024 od 8:30 hod. v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (Na Františku 32, 110 15 Praha).

Toto businessové setkání je určeno prioritně firmám, které mají o makedonský trh zájem, resp. na tomto trhu již aktivně působí.
 
Prioritními sektory tohoto setkání jsou energetika a přírodní (obnovitelné) zdroje, oběhové hospodářství a vodohospodářství, zemědělství, železniční a dopravní infrastruktura a obranný průmysl.

V případě zájmu vás prosíme registrovat se přes registrační link: registrace na Česko-makedonské business fórum

4. listopad 2024

Tradiční fronty před zahájením

Den zdraví se konal poosmadvacáté v krásných prostorách Konferenčního centra City na Pankráci. Díky tomu, že má již tradici a kvalitní program, se od rána vinula fronta cca 100 lidí, kteří chtěli aktivně udělat něco pro své zdraví. Celého dne se zúčastnilo přes 700 lidí, většina zde strávila mnoho hodin, někteří i celý den, protože program byl opravdu bohatý.

O důležitosti tohoto dne nepochybuje ani starosta Prahy 4 Ing. Ondřej Kubín, MBA, a MUDr. Alena Šteflová zástupkyně WHO, kteří společně s PhDr. Ivou Málkovu Den zdraví zahájili.

MUDr. Alena Šteflová návštěvníkům akce také vysvětlila, jak Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá k zlepšení životního stylu.

Stovky lidí nejen prožilo krásný den naplněný teorií i praxí, ale získalo motivaci a odhodlání se starat o své zdraví i zbývajících 364 dní v roce.

Přednášky a poradny

Dopoledne bylo věnované právě přednáškám týkajících se tělesného zdraví, kdy pak lidé mohli v rámci poraden konzultovat své problémy u odborníků.

Poradna a přednáška se cvičením o žilním systému

O přednášku a poradnu MUDr. Júlie Černohorské ze Žilní poradny byl tradičně velký zájem.

I přes velký počet zájemců na přednášce se podařilo nejen seznámit účastníky s problémem onemocnění žil a hemoroidů, ale vyzkoušeli si i efektivní cviky. Cviky byly zaměřeny na problémy s otoky nohou, na pocity těžkých nohou, na problémy s metličkami, křečovými žílami a hemoroidálním onemocněním. Na poradu s paní doktorkou se sice nedostalo na každého, ale odbornice u stánku daly cca 100 lidem tipy, jak těmto problémům předcházet či kam se mají obrátit na odborníka.

Lymfologická poradna a přednáška o vztahu lymfy a gynoidního typu obezity

Návštěvníky Dne zdraví tvoří nejvíce ženy právě s gynoidním rozložením tuku. S velkým zájmem si tedy vyslechly přednášku MUDr. Vlasáka na téma, jaké jsou hlavní rozdíly v léčbě různého rozložení tuku. Dozvěděly se, jak aktivace lymfatického systému pomáhá při hubnutí především u gynoidního typu obezity, jak postupovat při zhoršující se celulitidě, nárůstu tuku v oblasti stehen a hýždí a jak dostat pod kontrolu lipedém, jednu z nejproblémovějších forem kumulace tukové tkáně. Zjistily, co je komplexní dekongestivní terapie a mohly si hned ve stánku Loany u lymfologické poradny zakoupit kompresivní pomůcky. Zejména byl zájem o kompresivní legíny na cvičení.

Poradna a přednáška o osteoporóze

MUDr. Běhounek byl již tradičně k dispozici u poradny prevence osteoporózy za kliniku revmatologie a rehabilitace 3LF. UK a FTN. Dělal za pomoci dotazníku osvětu ve vztahu k osteoporóze. Podařilo se i zodpovědět řadu dotazů směřujících k prevenci a léčbě kostních chorob. Největší radost měl ze zájmu mladé generace, protože pro dobré kostní zdraví je důležité starat se i o vybudování maximální kostní hmoty od mládí, kde mohou právě mladí lidé nejlépe ovlivnit budoucnost svého pohybového systému. I zájem o osteoporózu s ohledem na své blízké je výborný, neboť se často zapomíná na dědičnost osteoporózy, která může dosahovat přes 60 a více procent. Během 6 hodin dotazů a povídání se podařilo zachytit několik pravděpodobně neléčených jedinců s osteoporózou, kteří byli odesláni na další vyšetření.

Přednáška o spánku včetně poradny

V rámci přednášky se zjistilo, že lidé neznají základní pravidla spánkové hygieny, sledují mobily i v noci a stěžují si na buzení. Někdy naopak moc řeší, aby spali, aby nebyli pak druhý den unaveni, což má samozřejmě na spánek opačný efekt. Jen pár z účastníků přednášky znalo něco málo o toxicitě modrého světla ve večerních a nočních hodinách. V rámci poradny pak řešili další své problémy se spánkem. 

Přednáška na téma nové léky, které pomáhají řešit nejen hlad, ale i emoční jedení

MUDr. Klaudie Hálová Karoliová seznámila účastníky s tím, co farmakologická léčba obezity obnáší a jaké jsou její výhody a úskalí. Představila aktuální možnosti moderní farmakologické léčby pro nadváhu či obezitu a zodpověděla dotazy. 

Hubnutí se STOBem

V odpoledním bloku přednášek mohli účastníci diskutovat s odborníky ze STOBu a vyslechnout jejich přednášky s tématy, jak převést teoretické znalosti do praktického života a jak zredukovat kilogramy.

Ve VIP salonku měli prostor se zeptat jak absolventů kurzů, tak odborníků STOBu na jakékoliv otázky ohledně hubnutí se STOBem nebo ohledně aktivní dovolené.

Další přednáška byla věnovaná tématu, jak rozumět parametrům z moderních vah, které měří složení těla.

Psychoterapeutka Petra Mocová měla praktickou přednášku, ve které poradila, jak zvládat emoční jedení.

Poslední přednáška byla věnovaná tématu pohybu – proč je nejen při hubnutí tak důležitý a jak se k němu motivovat.

Ukázky recenzí přednášek

MUDr. Černohorská byla SKVĚLÁ JAKO VŽDY - je moc dobré si každoročně připomenout, co máme pro ten náš žilní systém dělat. Stejně výborná byla i fyzioterapeutka, poctivě připravené ukázky cvičení - zkrátka, už se těším na příští setkání. Děkuje oběma i organizátorům STOBu Jaroslava D.

Přednáška byla srozumitelně podaná. Paní doktorka byla úžasná. Navštívila jsem i poradnu. Lenka K.

Úžasná přednáška. Některé informace byly pro mě nové-význam lymfy, mikrocirkulace ... Irena

Velmi zajímavé a pro mě zatím neznámé téma, které mi trochu vysvětlilo některé problémy s hubnutím. En K.

Přednáška byla zajímavá a pro mě velmi užitečná. Dozvěděla jsem se pro mě nové, dosud neznámé věci. Přednášející byla příjemná, ochotná a mluvila srozumitelně. Petra P.

Výborná přednáška, logicky zpracované vystoupení dr. Běhounka a opakovala bych jen samou chválu, která je zde už uvedena. Jen požádám organizátory STOBu, aby pana dr. Běhounka pozvali i příště, protože chci poctivě dělat cvičení, které mně doporučil na získání větší svalové síly v rukou a chci si to za rok ověřit na tom jeho přístroji. Děkuji Jaroslava D.

Přednáška byla zajímavá, zbořila i mýty, kterým jsem věřila a přednášející byla příjemná, ochotná a mluvila srozumitelně.

Velký zájem o měření složení těla

Měření složení těla, které poskytují odborníci STOBu, je každoročně nejžádanější službou a fronty jsou zde po celý den. Celkem bylo změřeno cca 250 osob, většina z nich měla nadváhu, případně obezitu. Někteří se měřili i loňský rok a došlo u nich ke snížení hmotnosti a zlepšení poměru tuku a svalů.

Mnoho lidí mělo nízké množství svalové hmoty a nadbytek tukové hmoty. Cca polovina z těchto lidí s kily navíc s tím už něco dělá, chodí cvičit a upravují stravu. Ti měli přiměřené množství svalové hmoty.

Po celý den byly u řady lidí také u poradenského stánku Novo Nordisku, kteří si chtěli nechat změřit složení těla a kvalifikované nutriční terapeutky jim dávaly zasvěcené rady, jak zvládat kila navíc.

Poradna STOBu

Těm, kteří se teprve odhodlávají hubnout, podala pomocnou ruku společnost STOB s širokou nabídkou kurzů zdravého hubnutí naživo i online, stejně tak cvičení či individuálního poradenství.

U stánku cvičitelek STOBu si lidé udělali testy zdatnosti a většinou získali motivaci k zvýšení pohybu.

Nechyběla také poradna pro rodiče dětí s kily navíc. Radostné bylo, že díky této poradně a výborné lektorce se doobsadil rodinný kurz zdravého životního stylu, který začínal hned po Dni zdraví. O tyto rodinné kurzy, kde trváme na aktivní účasti rodiče, není bohužel velký zájem, protože rodič často nepokládá obezitu dítěte za problém.

Index zdraví

Na místě si mohli účastníci spočítat svůj index zdraví, který se skládal z výsledků tělesné zdatnosti, glykémie (95 % účastníků ji mělo v pořádku), složení těla, obvodu pasu a BMI.

To je právě smyslem celého dne – přimět účastníky k lepšímu stravování a ke zvýšení pohybu a ověřit si každoročně své snažení objektivně změřením Indexu zdraví.

Cvičení

Po celý den probíhaly různé druhy cvičení, na které se hlásili lidé předem. Již mnoho týdnů před samotným Dnem zdraví bylo zřejmé, že kapacita sálu nestačí poptávce, a tak jsme i letos uspořádali v týdnu před Dnem zdraví cvičení online.

Dobré jídlo

Účastníci mohli ochutnat i zakoupit zajímavé produkty, které mohou být součástí zdravého životního stylu a díky naším partnerům si 100 z nich odneslo zdarma balíček zdravých potravin.

Ukázka recenzí na celý Den zdraví

Byl to krásný den, příjemně prožitý, plný praktických věcí i cenných rad. Spoustu věcí jsem si ujasnila, něco nového dozvěděla a ochutnala. Spousta cenných informací, moc se mi to líbilo. Příště se určitě objednám i na nějakou přednášku.

Moc příjemně strávený den, možnost setkat se osobně se cvičitelkami a lektorkami, které znám z online prostředí.

Moc se mi líbil. Největším přínosem mi byla každopádně nejen přednáška, ale i informace u stánku na téma osteoporozy.

Je to tu super, vždy se těším na další rok.

Den zdraví, který se konal 19. října 2024, se velmi vydařil. Jediným negativem celé této úspěšní akce – že s narůstajícím počtem vystavovatelů i návštěvníků přestávají prostory stačit. Ještě že pravidelní účastníci přicházejí každým rokem o pár kilo lehčí.

Zdroj:  Zuzana Fundová / STOB CZ s.r.o.

4. listopad 2024

Mezinárodní potravinářský veletrh SIAL v Paříži ukončil 23. října svůj výjimečný ročník a upevnil tak své postavení přední světové akce v potravinářském sektoru. Během pěti dnů se zde sešlo více než 285 000 odborníků z celého světa, aby diskutovali o nejnovějších potravinářských trendech a inovacích. Společně hledali perspektivní řešení hlavních potravinářských výzev zítřka.

ROČNÍK 2024 SVĚDČÍ O SÍLE SIAL PARIS

Veletrh SIAL Paris, který pořádá společnost Comexposium, je součástí sítě SIAL Network, největší světové sítě veletrhů zaměřených na potraviny a nápoje. Letos se zde sešlo 7 500 vystavovatelů ze 127 zemí na více než 270 000 m² výstavní plochy - což odpovídá 100 hypermarketům! Veletrh, který se konal v Parc des Expositions v Paris-Nord Villepinte, zaznamenal rekordní 8% nárůst návštěvnosti, čímž se opět vyrovnal číslům z doby před pandemií. Tento nadšený ohlas odráží naléhavou potřebu setkávání a spolupráce odborníků z oboru. Veletrh SIAL Paris je pro ně ideální příležitostí k výměně názorů, uzavírání smluv a navazování nových partnerství.

„Letošní ročník SIAL 2024 se nesl ve znamení výjimečné energie. Všichni jsme si užili opětovné setkání a právě tato jedinečná atmosféra dělá ze SIALu událost, na kterou nesmíte zapomenout! Výstava si upevnila pozici předního světového potravinářského veletrhu, a to díky výraznému nárůstu počtu vystavovatelů i návštěvníků," říká Audrey Ashworthová, ředitelka SIAL Paris. „Během pouhých pěti dnů jsme si uvědomili, že ve stále více digitalizovaném světě jsou lidský kontakt a spolupráce mezi začínajícími podniky a velkými společnostmi nezbytné.“

SIAL PARIS, PLATFORMA V CENTRU GLOBÁLNÍ POTRAVINOVÉ DIPLOMACIE

S více než 200 hostujícími zeměmi a účastí 110 oficiálních delegací hraje veletrh SIAL Paris, nad jehož jubilejním ročníkem převzal záštitu francouzský prezident, více než kdy jindy klíčovou roli v diskusích o budoucnosti potravin v celosvětovém měřítku. Uličkami veletrhu prošlo 50 velvyslanců, 16 členů parlamentu a 17 ministrů z Francie i ze zahraničí, což podtrhuje jeho význam pro rozvoj zemědělsko-potravinářského průmyslu.

Ministryně zemědělství, potravinové suverenity a lesnictví Annie Genevardová při zahájení veletrhu jménem francouzské vlády uvedla: „Veletrh SIAL v Paříži je nepřehlédnutelnou příležitostí zdůraznit významnou roli, kterou hraje náš zemědělsko-potravinářský průmysl v hodnotovém řetězci našich potravinářských odvětví a v průmyslové struktuře." Ministr hospodářství Antoine Armand a státní tajemník pro ochranu spotřebitele Laurence Garnier ocenili úlohu veletrhu SIAL jako odrazového můstku pro export zhruba 600 přítomných francouzských podniků.

Na oficiální večeři, která se konala v Elysejském paláci v pondělí 21. října, přivítal francouzský prezident 20 nejvlivnějších francouzských vystavovatelů veletrhu a významné mezinárodní hráče (generální ředitele skupin, dovozce atd.). Akce byla příležitostí k posílení partnerství mezi Francií a hlavními světovými trhy a odrážela strategický význam veletrhu SIAL v potravinářské diplomacii.

„Veletrh SIAL Paris 2024 byl živou, optimistickou a angažovanou přehlídkou. SIAL posiluje svou roli hybné síly transformace v potravinářském sektoru a vybízí všechny, aby se podíleli na uskutečnění změn pro společné zvládnutí hlavní výzvy zítřka: zdravě a udržitelně nasytit 10 miliard spotřebitelů. Letošní akce bohatá na obsah, konference a summity ukázala, do jaké míry jsou výzvy, kterým čelíme, zejména pokud jde o životní prostředí, zdrojem inspirace a obrovskou příležitostí pro potravinářský průmysl v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu,“ říká Nicolas Trentesaux, generální ředitel společnosti SIAL.

"Tento výjimečný ročník veletrhu SIAL v Paříži byl také dějištěm slavnostního večera s velkolepou show, která spojila komunity potravinářské planety s cílem oslavit 60 let nových poznatků o potravinách."

PŘÍVAL INOVACÍ PRO BUDOUCNOST POTRAVIN

Po dobu pěti dnů byl Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte dějištěm tvůrčího rozmachu, vystavovatelé zde představili více než 400 000 výrobků. V centru pozornosti byly potravinářské inovace, které odrážejí trendy zítřka a splňují rostoucí očekávání spotřebitelů v oblasti zdraví, udržitelnosti a jednoduchosti.

V netrpělivě očekávané soutěži SIAL Innovation, která vyzdvihuje nejvíce inovativní koncepty výstavy, bylo oceněno několik společností za jejich nápadité produkty a řešení. Ocenění SIAL Innovation GOLD získala francouzská společnost Sabarot za směsi na zeleninové dorty. Tento inovativní výrobek splňuje několik klíčových očekávání: touhu „udělej si sám", rostoucí zájem o potraviny rostlinného původu a potřebu jednoduchého složení, bez kontroverzních přísad. Na druhém stupni vítězů se umístila mauricijská společnost Aryze, která získala cenu Afrika za nápoj Boost it vyrobený z moringy, rostliny s mnoha výživovými a léčivými účinky. Tento výrobek ilustruje trend směřující k funkčním potravinám, které spotřebitelům přinášejí pohodu i potěšení. A konečně cenu SIAL Innovation BRONZE získala finská společnost King Konjac za svůj konjakový základ na sushi, přírodní, nízkokalorickou a bezlepkovou přísadu, která znovu propaguje konzumaci sushi a zároveň splňuje očekávání spotřebitelů dbajících na zdraví.

Tím však inovace nekončí. Start-up Village, skutečný inkubátor nápadů, letos získala nový rozměr a oproti předchozímu ročníku zdvojnásobila svou výstavní plochu. S více než 650 přítomnými začínajícími podniky, z toho přibližně stovkou ve vesničce, se stala tepajícím srdcem výstavy a symbolizuje rostoucí význam mladých společností při transformaci potravinářského odvětví. Tyto začínající podniky ztělesňují budoucnost potravinářského průmyslu a nabízejí konkrétní a udržitelná řešení výzev zítřka.

SIAL Paris s pomocí partnerů také zveřejnil studii o otevřených inovacích v potravinářském průmyslu, která upozorňuje na mnohé výzvy a výhody spojené s tímto přístupem spolupráce. Studie vyzdvihuje zásadní roli, kterou při urychlování inovací hrají mladé, aktivní struktury. Otevřené inovace zdůrazňují výhody větší spolupráce mezi zavedenými a začínajícími podniky ve stále konkurenčnějším prostředí.

POZNATKY SIAL A NOVÉ SPOTŘEBITELSKÉ TRENDY

Cílem exkluzivní studie SIAL Insights, kterou veletrh vypracoval ve spolupráci se svými partnery, je analyzovat očekávání spotřebitelů a trendy v oblasti inovací potravin, stravování mimo domov a maloobchodu v celosvětovém měřítku. Prostřednictvím této studie se SIAL Paris dělí s odborníky o hlavní trendy pro rok 2024 a hodlá také zvýšit povědomí spotřebitelů z celého světa o nutnosti zapojit se do dění. Výsledky zdůrazňují klíčový význam jídla v našem životě a zmiňují se o třech hlavních pilířích, jimiž jsou: emoce (potěšení nade vše, hledání výrazných chutí), soudržnost (návrat družnosti po vynucené přestávce způsobené pandemií) a péče (náš vztah k jídlu, které má pečovat o nás, o druhé a o planetu).

SUMMITY SIAL: SPOLEČNÉ REFLEXE O VÝZVÁCH ZÍTŘKA

U příležitosti 60. výročí SIAL Paris byl představen nový formát SIAL Summits, na němž zhruba padesátka renomovaných řečníků (podnikatelů, výzkumníků, antropologů atd.) diskutovala o čtyřech hlavních tématech: CSR, Deeptech & AI, dodavatelském řetězci a Africe (kontinent, který byl na letošním ročníku v centru pozornosti). Tyto diskuse se zabývaly hlavními proměnami, k nimž v tomto odvětví dochází, a upozornily na slibné iniciativy.

www.sialparis.com

Kontakt pro CZ/SK: Zastoupení Francouzských veletrhů – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

4. listopad 2024

Ceny másla v obchodech dosahují v posledních dnech rekordních hodnot. Potravinářská komora předkládá stručnou analýzu, která blíže komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků. Podívejte se na jednotlivé příčiny detailně.

Komora upozorňuje, že některá fakta se u másla mohou měnit v čase. Údaje proto nelze zevšeobecňovat.

VSTUPNÍ NÁKLADY VÝROBCŮ

Podle Českého statistického úřadu producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 Kč/kg. Důvody jsou zde ale opodstatněné. Zpracovatele trápí rostoucí vstupní náklady, jako jsou výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku nebo vyšší cena lidské práce. Pokud podniky nezaplatí zaměstnance, zvláště ty odborné, ze sektoru by odešli jinam. V cenách tuzemského másla se oproti jiným zemím také dlouhodobě propisují režijní náklady ve formě rostoucích poplatků za odpady nebo vysokých nákladů na energie. Z dat Eurostatu vyplývá, že Česko má čtvrtou nejdražší elektřinu v Evropě. V řadě jiných evropských států totiž vlády stále dotují ceny elektřiny. Mlékárenství, a obecně celý sektor potravinářství, je energeticky velmi náročné odvětví. Vyšší ceny elektřiny, než v ČR jsou už jen v Německu, Irsku a Dánsku.

POMALU ROSTOUCÍ CENA MLÉKA

Přestože by se mohlo zdát, že pár haléřů za litr mléka nehraje roli, výrobci mají stále vyšší náklady na tuto surovinu. Jak vyplývá ze statistik ministerstva zemědělství, výkupní cena mléka roste 13 měsíců v řadě. Zemědělci litr mléka v září loňského roku prodávali v průměru za 9,80 Kč. Během letošního května se jeho cena přehoupla přes 11 Kč a v září stálo už 11,45 Kč.

Přestože rozdíl na litru mléka během čtyř měsíců je jen 0,43 Kč, na kilo másla výrobci potřebují průměrně 22 litrů mléka (přesné množství však záleží na typu mléka a výrobní metodě). Jednoduchým propočtem tak dojdeme k závěru, že na jednom kilogramu másla takový zdánlivě nepatrný rozdíl činí celkem 9,46 Kč.

Vývoj ceny syrového mléka v ČR (Kč/l):

Tabulka 1
Zdroj: MZe

NEDOSTATEK MLÉČNÉHO TUKU

Nejen český, ale i celý evropský trh se potýká s nedostatkem mléčného tuku. Přestože Česká republika má jednu z nejvyšších užitkovostí na světě, pokles tučnosti je u nás bohužel dlouhodobý. Je to zapříčiněno změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou užitkovost a nižší obsahové složky. Česko má po Řecku druhou nejhorší tučnost mléka v EU. Tuzemské mlékárny tak musí kupovat smetanu, z níž se pak máslo vyrábí, i ze zahraničí a za evropské tržní ceny. Zatímco výrobci v lednu nakupovali smetanu za 60 Kč/kg, v současné době dosahuje hodnoty i přes 100 Kč/kg.

Pro úplnost je nutné také dodat, že i když tuzemské dojnice nadojily za prvních devět měsíců letošního roku více litrů mléka oproti stejnému období loňského roku, mlékárny zároveň také vyrobily více másla a dalších mléčných výrobků, po kterých roste poptávka. Například výrobci za letošních osm měsíců oproti loňsku vyrobili o 11,7 % více sýrů. V této souvislosti lze tedy hovořit o takzvané nevyrovnané tukové bilanci, protože zpracovatelé v současné době spotřebují více mléčného tuku, než krávy nadojí.

PŘIRÁŽKY OBCHODNÍCH ŘETĚZCŮ

Pokud jde o obchodní přirážky, podle statistiků výrobci másla v září meziměsíčně zvedli jeho cenu v průměru o 15,8 Kč/kg. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, podle ČSÚ z měsíce na měsíc v září navýšily svou obchodní přirážku u másla po odečtení DPH o 15 %, tedy o 26,93 Kč/kg. Takto razantní navýšení cen v ochodech přitom podle Potravinářské komory není nijak opodstatněné. Většinu nákladů jednoznačně nesou výrobci másla. Téměř 70 % z ceny másla totiž tvoří cena mléka a mléčného tuku.

Porovnání cen másla od průmyslových výrobců a spotřebitelských cen (Kč/kg):

Tabulka 2
Zdroj: ČSÚ                  

Z čísel statistiků jasně vyplývá, že na aktuálně vysokých cenách másla nejvíce vydělávají především obchodní řetězce. Potravinářská komora v této souvislosti upozorňuje také na závěry sektorového šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který v loňském roce dospěl k závěru, že k 1. únoru 2023 průměrná marže obchodníků na másle stoupla do velmi neobvyklých hodnot, přestože průměrná spotřebitelská cena másla již v dané chvíli klesala. Antimonopolní úřad dále konstatoval, že ve stejném období došlo ke snížení marží na straně zpracovatelů na přibližně 4 Kč na jeden kus výrobku. Někteří zpracovatelé dokonce uváděli zápornou marži, se kterou výrobek distribuovali do obchodní sítě, a to zejména kvůli množstevní slevě v rámci prodejů.

Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

4. listopad 2024

Pokud Vás zajímá, jak efektivně využívat odpady či vedlejší produkty z potravinářské výroby a přispět tak k udržitelnější budoucnosti? Případně zvažujete možnosti snížení environmentálních dopadů výroby v kontextu uhlíkové stopy nebo se vás přímo týká ESG reporting? Pak je odborná konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI určena právě vám.

Akce se koná od 12. do 13. listopadu 2024 v Hustopečích a rádi bychom vám doporučili zejména středeční dopolední program připravovaný ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR. V tomto bloku se zaměříme na komplexní přístupy a inovativní strategie, které lze implementovat v rámci potravinářské výroby s cílem snížit množství generovaného potravinového odpadu. Konkrétně se budeme věnovat komoditám jako je mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, pečivo a výroba škrobu. Na úvodní průřezovou přednášku Potravinářské Komory ČR navážou příspěvky správné praxe v podání společností z oboru mlékárenství, pekařského průmyslu, dále vystoupí zástupci LYCKEBY AMYLEX, a.s., VŠCHT v Praze a dalších. Potravinářský blok moderuje Jan Pivoňka. 

Úplný program konference naleznete společně s dalšími informacemi na stránkách www.tvip.cz.

Přihlásit se můžete pomocí registračního formuláře a jako členové PK ČR máte nárok na jednodenní vložné za speciální cenu 2 500 Kč (vyberte tuto možnost v přihlášce účasti).

Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI je určena pro zástupce potravinářských firem, odbornou veřejnost, výzkumníky, studenty i všechny, kdo se zajímají o udržitelné řešení nejen v oblasti odpadů.

Ilustrační foto: pixabay

3. listopad 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnocuje povolení pro jeden z levných pesticidů phenmedipham, který využívají pěstitelé cukrovky. Pokud dojde k zákazu, půjde pro pěstitele o další ránu poté, co již letos nemohli používat moření osiv neonikotinoidy.

Podle potravinářů pak do budoucna může dojít i na to, že ČR už nebude v cukru soběstačná. „Snížení produkce cukrovky by mohlo zvednout její ceny, což by mělo za následek růst ceny cukru. Nízké ceny cukru by rázem byly minulostí. V této souvislosti je nutné také upozornit, že světové zásoby cukru jsou nízké, protože výnosy plodiny v posledních letech negativně ovlivňuje měnící se klima,“ uzavřel mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-cukrova-repa-cukr-pestovani-pesticidy.A241101_182535_ekonomika_drh

2. listopad 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnocuje povolení pro jeden z levných pesticidů phenmedipham, který využívají pěstitelé cukrovky. Pokud dojde k zákazu, půjde pro pěstitele o další ránu poté, co již letos nemohli používat moření osiv neonikotinoidy. Se současnými cenami cukru, který se do ČR oficiálně nově vozí z Ukrajiny, tady do dvou let žádná cukrová řepa nebude, tvrdí.

Obavy o budoucnost cukrovky má i Agrární komora ČR. „Následkem kombinace popsaných faktorů se pěstitelům nadále nemusí vyplatit pěstovat cukrovou řepu, která je přitom považována za tradiční tuzemskou plodinu, a může dojít ke snížení výměry,“ říká její mluvčí Barbora Pánková.

Podle potravinářů pak do budoucna může dojít i na to, že ČR už nebude v cukru soběstačná. „Snížení produkce cukrovky by mohlo zvednout její ceny, což by mělo za následek růst ceny cukru. Nízké ceny cukru by rázem byly minulostí. V této souvislosti je nutné také upozornit, že světové zásoby cukru jsou nízké, protože výnosy plodiny v posledních letech negativně ovlivňuje měnící se klima,“ uzavřel mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Více v dnešním deníku MF Dnes

1. listopad 2024

Šest let staré sliby supermarketů o tom, že od roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů, se ukazují jako neuskutečnitelné. I kdyby své sliby chtěly splnit, většina nemůže. Varování drůbežářů se naplnila a vajec z alternativních chovů zatím na trhu není dost. Ceny navíc pomalu, ale jistě rostou. Důvody jsou výdaje drůbežářů na přestavby, nedostatek vajec v Evropské unii i ptačí chřipka.

Je nutné říct, že i kdyby řetězce své původní závazky chtěly splnit, tak reálně všechny ani nemohou. Že to tak dopadne, varovali drůbežáři i Potravinářská komora ČR.
 
„Zemědělsko-potravinářský sektor už před lety upozorňoval, že vajec z voliérových nebo podestýlkových chovů bude na evropském trhu nedostatek. Přestože se řetězce zavázaly přestat odebírat vejce z klecových chovů, do Česka se tato vejce nadále ve velkém dovážejí a zřejmě i nadále budou, protože vajec z neklecových chovů není v Evropě dostatek,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.
 
Více v dnešním deníku Právo
31. říjen 2024

Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová považuje aktuální snížení inflace za pozitivní změnu. Momentálně se pohybuje okolo dvou procent, od léta se však mírně zvýšila. „I když jsme takto příznivých hodnot dosáhli, zůstáváme obezřetní. V oblasti cen služeb totiž vidíme setrvačnost růstu, který se stále drží kolem pěti procent ročně. Navíc ceny potravin začaly znovu růst, i když zatím jen mírně. V součtu to znamená, že v nadcházejících měsících inflace může vzrůst krátkodobě ke třem procentům,“ uvedla ve FLOW Zamrazilová.

Rozhovor si můžete pustit zde: https://www.e15.cz/videoporady/flow/nemecko-nasi-ekonomiku-tahne-dolu-verim-ze-katastrofa-nas-neceka-a-zvladne-to-rika-viceguvernerka-cnb-zamrazilova-1419694

 

31. říjen 2024

„Máslová bublina“, kterou zažíváme v posledních měsících, se bude nejspíš ještě dál nafukovat. Podle nejnovějších dat statistiků stojí kilogram másla už průměrných 275,06 koruny, tedy asi 68,8 koruny za „čtvrtinku“. Oproti září to znamená zdražení o 11,2 procenta a ve srovnání s loňskem dokonce o 34,04 procenta. Výjimkou na cenovkách supermarketů však nejsou ceny okolo 80 korun za běžnou čtvrtkilovou kostku.

Mléko je přitom o deset haléřů levnější než loni – aktuálně se prodává za průměrných 25,54 koruny. Co je tedy důvodem, že lidé platí více? Potravinářská komora ČR to přičítá zejména počasí. „Oproti loňsku bylo léto extrémně teplé a dojnice ještě v září produkovaly méně mléka. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž se například vyrábí máslo,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Na řetězce jako hlavního viníka nové máslové krize ukazuje i potravinářská komora.
 
Ta připustila, že i když výrobci od farmářů kupují mléko o něco dráž, do cen se nejvíce propisují přirážky zpracovatelů, a to zejména prodejců. „Producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny za kilogram, tedy necelé čtyři koruny za běžnou kostku. Jejich důvody jsou ale oprávněné,“ tvrdí Zemánek z potravinářské komory s tím, že se neustále navyšuje cena lidské práce.
 
„Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku o 26,93 koruny za kilogram po odečtení DPH. To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukávají smetanu ještě na regálech obchodů,“ dodal Zemánek.
 
30. říjen 2024

Kritika vůči plánovanému systému zálohování PET lahví a jejich vracení v supermarketech zaznívá ze strany zástupců obchodu i samospráv. Co navrhují jako řešení problému, kvůli kterému v Česku ročně putují do spaloven nebo zůstanou pohozené v přírodě stovky milionů PET lahví a který stojí rozpočet miliardy ročně? Digitální zálohování. To se ale v zahraničí neuchytilo, jedním z problémů je třeba vyčlenění starších lidí nepoužívajících moderní technologie.

Jde o takzvaný belgický model. V praxi by byla každá PET lahev či plechovka označena unikátním QR kódem. Při nákupu nápoje by spotřebitel zaplatil zálohu. Při třídění by jej naskenoval za pomoci aplikace či ručního skeneru, a to společně s kódem kontejneru. Následně by mu byla záloha vrácena na účet.
 
Proti této metodě se však naopak vymezují zástupci nápojářů. Poukazují přitom na to, že v praxi nyní nikde nefunguje. „Byl testován pouze v podobě časově omezených pilotů velmi malého rozsahu na vzorcích tisíců obalů,“ říká Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR.
 
Problémů má podle něj celou řadu. „Pro funkčnost systému je třeba vybavit výrobce, logistické partnery, obchodníky, sběrnou síť, právnické osoby nakládající s odpadem, obce a další aktéry robustní technologií. Každý článek, který nakládá s výrobky či obaly, musí v každé fázi procesu načíst unikátní kód obalu, včetně obalů, které jsou přepravovány skupinově, například na paletě,“ říká. Navíc to podle něj znamená nakoupit desetitisíce speciálních košů nebo kontejnerů.
 
30. říjen 2024

Od ledna příštího roku hrozí zdražení kávy, kakaa, sóji, palmového oleje, kaučuku, dřeva i hovězího masa. Důvodem je nařízení EU o odlesňování, které loni schválily členské státy včetně Česka. Nyní ale žádají Brusel o odklad účinnosti nařízení.

Nařízení je již platné a střední a velké podniky se jím mají řídit od 30. prosince 2024. Zpřísňuje pravidla pro dovoz i vývoz sedmi komodit, jejichž pěstování přispívá k úbytku či degradaci lesů zejména v rozvojových zemích. Odlesňování zvyšuje emise skleníkových plynů a tím zhoršuje globální změny klimatu.

Výrobci potravin vyzvali v otevřeném dopise europoslance, aby schválili odklad nařízení proti odlesňování. Potravinářská komora v dopise upozornila, že pokud europoslanci účinnost neodloží, může hrozit na konci roku kolaps dodávek hovězího masa, čokolády a dalších potravin. Obávají se i zvýšených nákladů na produkci potravin.

Nařízení dopadne podle potravinářů na tisíce evropských firem, chybí ale jasné informace a pravidla. „Malé a střední podniky přitom potřebují více času, aby uvedly novou legislativu do praxe. A nejlépe by uvítaly více času na samotné podnikání bez zbytečného a zatěžujícího papírování,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Více v časopisu Týden (22/2024)

30. říjen 2024

Vejce z klecových chovů by měla od začátku příštího roku zmizet z tuzemských řetězců. Většina velkých obchodníků se totiž k tomu před časem dobrovolně zavázala. Nyní to ale vypadá, že se šest let staré sliby řetězců přinejmenším o pár měsíců odkládají. Vajec z voliér a podlahových chovů – označených v prodejnách číslem 2 – je na trhu příliš málo na to, aby klecové „trojky“ nahradila.

Zatím to vypadá tak, že prohrají všichni – především zákazníci. Pokud k omezení „trojek“ dojde, mohla by stát vejce o několik korun více, než jsou nyní zákazníci u nejlevnějších produktů zvyklí. Agrární analytik Petr Havel předpokládá, že budou stát mezi sedmi a osmi korunami za kus.

Podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory Pánkové se sliby obchodníků ukazují jako problematické. „Navíc přetrvává zájem o vejce z klecových chovů, protože čeští zákazníci se často orientují podle ceny a připlatit si za vejce z alternativ nechtějí nebo si to nemohou dovolit,“ sdělila.
 
Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek připomíná, že na nedostatek vajec z bezklecových chovů upozorňovala komora už před lety. „V Česku tak jde o absurdní stav přitažený za vlasy. A také o ukázku chování řetězců, kdy sice mohou říkat cokoli, ale současně se chovat naprosto jinak. Ani za českého předsednictví v EU se bohužel nepodařilo prosadit celoevropský zákaz klecových chovů již od roku 2027,“ prohlašuje.

Celý článek zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vejce-klecovy-chov-akce-retezce-slevy-ceny-zdrazeni.A241029_171520_ekonomika_ven
28. říjen 2024

Tváří se jako dva rozdílné produkty, jsou prodávány za podstatně jiné ceny, ale mají stejné složení, výživové údaje i výrobce. Některé obaly produktů privátních značek supermarketů skrývají stejný obsah jako dražší, značkové výrobky, tvrdí Mlékárna Valašské Meziříčí i Potravinářská komora ČR.

Podobně jako všudypřítomné matoucí výpočty slev v obchodech to výrazně rozkolísává ceny. Na pohled je to pro lidi výhodné, jenže to vnáší nepřehlednost, a tudíž nestabilitu do cenové politiky. Řetězce tím navíc podle potravinářů mohou ovlivňovat i kvalitu produktů.

Dojde ke snížení kvality?

Na znevýhodňování značkových výrobků poukazují potravináři. „Privátní značky se stále více prezentují jako značkové výrobky, které řetězce nabízejí za trvale nízkou cenu. Ve skutečnosti jimi ale svým způsobem diskriminují tradiční značkové produkty. Dávají na ně větší přirážku a zvýhodňují tak své privátní značky,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

„Složení obou výrobků je přitom ve většině případů zcela totožné,“ poznamenal.

Své privátní značky navíc supermarkety často umisťují na prodejnách na výhodnější pozice. „Pro řadu výrobců to má existenční rovinu. Buď vyrobí a dodají to, co řetězec chce, nebo je supermarkety vyřadí,“ dodal Zemánek.

„Od mnoha našich členů víme, že některé řetězce snižují objednávky nebo podmiňují odběr značkových výrobků ve prospěch privátních značek. Své požadavky obchody navíc často mění a diktují si, jak má vypadat obal, složení a zejména cena výrobku. Dá se tedy říct, že řetězce svými požadavky určují kvalitu potravin,“ uzavřel Zemánek.

Více naleznete tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-stejne-zbozi-ale-jiny-obal-i-cena-privatni-znacky-supermarketu-vnaseji-dalsi-zmatek-do-cenotvorby-40494108

27. říjen 2024

Ceny másla stále raketově rostou. Zatímco ještě v květnu byla průměrná běžná cena čtvrtky másla zhruba 50 korun, dnes je to o 16 až 18 korun více. Momentálně se nejnižší ceny této potraviny pohybují okolo 60 korun. Běžně ale v regálu najde zákazník i máslo o 15 korun dražší. Ani v Německu přitom není situace lepší.

„Ceny másla v obchodech se mohou velmi lišit. Záleží, jestli jde o máslo z mrazíren, které bývá levnější. Finální cenu stanovuje vždy řetězec, nikoliv výrobce,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Celý článek zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-nemecku-se-da-sehnat-maslo-za-56-korun-obecne-je-ale-drazsi-40494493

27. říjen 2024

Nová evropská politická reprezentace řeší, jak dál s Green Dealem. Sílí hlasy, že jej bude třeba změkčit, protože snaha o rychlou dekarbonizaci likviduje evropský průmysl a zvyšuje sociální pnutí. Ale na zásadní obrat to nevypadá.

Smil už loni vysvětloval, že globální oteplování je celosvětový problém, který nelze vyřešit lokálně. Zdůrazňuje to i v letošním textu a dodává, že většinu z dekarbonizačních břemen přesto ponese jen malé množství lidí z bohatších států, ostatní na to prostě nebudou mít.
 
Další překážkou dekarbonizace je geopolitika. Smil vysvětluje, že hlavní znečišťovatelé, jimiž jsou ČínaSpojené státyKanadaEvropská unieRuskoIndie a bohaté arabské země, mají protichůdné zájmy. Čína soupeří s Amerikou o pozici nejvlivnější mocnosti. Rusko je de facto ve válce se Západem a jeho jinak slabá ekonomika stojí a padá s exportem uhlovodíků. Indie se pokouší napodobit čínský hospodářský vzestup. Jenomže Evropa má kromě dekarbonizace i další priority: obnovit obranyschopnost i konkurenceschopnost a zachovat sociální vymoženosti.
 
Pak je tu Afrika, kontinent na počátku rozvoje, jehož vlády považují fosilní paliva za nástroj boje proti chudobě. Až tři miliardy lidí v rozvojovém světě stále získávají energii z biomasy, dosud se jich nedotkla první energetická transformace, tedy přechod od energetického využití dřeva ke spalování uhlí, ropy a plynu. Právě uhlí před 200 lety nastartovalo průmyslovou revoluci a nebývalý vzestup životní úrovně lidstva. I proto Smil předpokládá, že globálně spotřeba fosilních paliv bude dál stoupat.
 
26. říjen 2024
Máslová bublina“, kterou zažíváme v posledních měsících, se bude nejspíš ještě dál nafukovat. Podle nejnovějších dat statistiků stojí kilogram másla už průměrných 275,06 koruny, tedy asi 68,8 koruny za „čtvrtinku“. Oproti září to znamená zdražení o 11,2 procenta a ve srovnání s loňskem dokonce o 34,04 procenta. Výjimkou na cenovkách supermarketů však nejsou ceny okolo 80 korun za běžnou čtvrtkilovou kostku.
 
Mléko je přitom o deset haléřů levnější než loni – aktuálně se prodává za průměrných 25,54 koruny. Co je tedy důvodem, že lidé platí více? Potravinářská komora ČR to přičítá zejména počasí. „Oproti loňsku bylo léto extrémně teplé a dojnice ještě v září produkovaly méně mléka. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž se například vyrábí máslo,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle zpracovatelů je ovšem pokles tučnosti mléka v Česku dlouhodobý a souvisí se změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou dojivost, ale nižší obsahové složky. Zjednodušeně řečeno, mohou za to chovatelé, kteří stále více dávají přednost produktivnějším kravám holštýnského plemene oproti klasickému českému strakatému skotu.
 
Více ve víkendovém vydání MFD
25. říjen 2024

Za neustávajícím zdražováním másla, jehož průměrná cena už míří k 70 korunám, stojí podle Potravinářské komory zvýšené marže obchodů. Ekonomové přitom zdůrazňují faktory jako méně tuku v mléce, růst mezd, kurz koruny či typické zdražování potravin v závěru roku.

Klasická čtvrtkilová kostka másla v říjnu vyšplhala v průměru na 68,80 koruny, proti loňsku je tedy dražší o víc než třetinu.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítly letošní teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkovaly méně mléka, nedostatek mléčného tuku, ale také rostoucí cena práce.

Komora nicméně upozornila také na zvýšenou obchodní přirážku. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,80 koruny za kilogram. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, navýšily svou obchodní přirážku na 26,93 koruny za kilogram, uvedli potravináři.

„To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukají smetanu ještě na regálech obchodů,“ komentoval mluvčí komory Marek Zemánek.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nicméně výpočet potravinářů označil za nepřesný, protože dodavatelské ceny statistici udávají bez DPH a navíc vedle čtvrtek másla pro obchody v nich figurují i velká průmyslová balení pro cukrárny a pekárny. Podle jeho propočtů je marže na čtvrtce másla zhruba jen 2,30 Kč.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-proc-je-v-cesku-drahe-maslo-tady-je-prehled-vymluv-40494469

25. říjen 2024

Současné zdražování másla odpovídá rostoucím cenám mléčné suroviny a zvyšující se spotřebitelské poptávce, předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček ho považuje za reálné a opodstatněné.

Obchodní řetězce podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka ale také zvýšily své marže u másla, což prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza odmítl. Někteří prodejci potravin se k tématu pro ČTK nechtěli vyjádřit a odkázali na prohlášení Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zdrazovani-masla-odpovida-vyvoji-na-trhu/r~342cda1692bc11efb689ac1f6b220ee8/

25. říjen 2024

Na levné maso český zákazník slyší, a tak ho obchodní řetězce prodávají za ceny, které jsou kvůli obřím slevám pod náklady. Právě kvůli akcím je maso dokonce levnější než před pěti lety. Zákazník je nadšený, malé specializované prodejny už méně.

„Stále se to děje a není to jen o mase. Týká se to i másla či vajíček. Tohle je zboží, které naláká lidi do obchodů,“ říká v pořadu Inside Talks Karel Pilčík s tím, že taková cenová politika má negativní dopad na menší obchodníky. A specializované prodejny krachují.

Celý rozhovor si můžete pustit zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-kvuli-planum-eu-muze-hovezi-koncit-v-kafileriich-varuje-pilcik-263176

24. říjen 2024

Máslo dál zdražuje. Od začátku roku jeho cena vzrostla o třetinu a podle předběžného šetření statistiků už v některých obchodech stojí 250 gramů skoro sedmdesát korun. Komplikace to může způsobit nejen domácnostem, ale také pekařstvím a cukrářstvím. Ceny rostou i u dalších mléčných výrobků.

Proč prudké zdražování?

Výrobci potravin a obchodníci se ale neshodnou na tom, proč k tak prudkému zdražování dochází.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek vidí důvody v nedostatku mléčného tuku na českém, potažmo evropském trhu, zvyšujících se nákladech výrobců, ale také v obchodních přirážkách řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza zase tvrdí, že „čeští producenti se čím dál častěji snaží využít situaci a zkouší velmi výrazně navyšovat ceny“.

Zemánek upozornil na to, že ze statistik vyplývá, že obchodníci zdražili o třicet korun, zatímco výrobci jen o patnáct korun. Prouza však připomněl, že statistický úřad nezohledňuje různé cenové akce. „Pokud obchodníci prodávají máslo za 49 korun, znamená to, že prodávají se ztrátou,“ podotkl.

Na takovou cenu se však zákazníci často dostanou jen za určitých podmínek, třeba s aplikací nebo věrnostní kartou.

Více na webu ČT: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/maslo-za-skoro-sedmdesat-korun-dopada-to-i-na-pekarny-a-cukrarny-354709

24. říjen 2024

Podzimní „máselnou krizi“, která před koncem roku často přichází, prožívají letos spotřebitelé obzvlášť těžce. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jsou ale vysoké ceny másla nyní namístě. Nabídku másla snižuje menší obsah tuku v mléce dojnic v letních měsících, naopak po něm výrazně roste poptávka. „Pokud je máslo v akcích výrazně levnější, může jít o starší výrobky po zmrazení,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.

Více zde: https://www.denik.cz/ekonomika/drahe-maslo-cesko-cena-zdrazeni-sef-mlekaru-jiri-kopacek.html

24. říjen 2024
Ocenění i kritiku schytává připravovaná novela zákona o obalech, kterou schválila vláda. Zatímco zástupci výrobců nápojů zdůrazňují, že podobný systém se v zahraničí osvědčil a ceny nezvedl, podle svazu obchodu povede ke zdražování. Protichůdné jsou postoje i pokud dojde na okolní náklady: na jednu stranu se může Česku snížit platbu Evropské unii za nerecyklované plasty, na druhou stranu se města bojí znehodnocení investic do současné recyklační infrastruktury.
 
„V žádné zemi, kde se systém zálohování zaváděl, a už je jich šestnáct, nevedl k zvýšení cen. Nebude to tedy tak ani v České republice,“ říká Michal Dyttert, prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů, na dotaz, zda novela povede ke zdražení nápojů. „Komora odmítá tvrzení, že by zálohování PET lahví vedlo ke zdražení potravin. Jde o ničím nepodloženou spekulaci,“ souhlasí také Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR.
 
24. říjen 2024

Tváří se jako dva rozdílné produkty, jsou prodávány za podstatně jiné ceny, ale mají stejné složení, výživové údaje i výrobce. Některé obaly produktů privátních značek supermarketů skrývají stejný obsah jako dražší, značkové výrobky, tvrdí Mlékárna Valašské Meziříčí i Potravinářská komora ČR.

Na znevýhodňování značkových výrobků poukazují potravináři. „Privátní značky se stále více prezentují jako značkové výrobky, které řetězce nabízejí za trvale nízkou cenu. Ve skutečnosti jimi ale svým způsobem diskriminují tradiční značkové produkty. Dávají na ně větší přirážku a zvýhodňují tak své privátní značky,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. „Složení obou výrobků je přitom ve většině případů zcela totožné,“ poznamenal.
 
Své privátní značky navíc markety často umisťují na prodejnách na výhodnější pozice. „Pro řadu výrobců to má existenční rovinu. Buď vyrobí a dodají to, co řetězec chce, nebo je supermarkety vyřadí,“ dodal Zemánek. „Od mnoha našich členů víme, že některé řetězce snižují objednávky nebo podmiňují odběr značkových výrobků ve prospěch privátních značek. K tomu obchody požadavky často mění a diktují si, jak má vypadat obal, složení a zejména cena výrobku. Dá se tedy říct, že řetězce svými požadavky určují kvalitu potravin,“ uzavřel.
 
Celý text najdete v dnešním deníku Právo
24. říjen 2024
Přestože se náklady na produkci zemědělských surovin i výrobu potravin v poslední době opticky stabilizovaly, neznamená to, že stabilní, nebo dokonce nižší, budou také spotřebitelské ceny.

Důvodů je celá řada, mimo jiné stálý růst ceny lidské práce. Předpokládat lze také, že se do cen potravin, respektive do cen zemědělských surovin, bude stále více promítat (ne)přízeň počasí, kterého si mimochodem naše země „užila“ v letošním roce více než v minulosti. Navíc prognóza vývoje počasí v následujících letech příliš optimismu nevzbuzuje.

Na první pohled neviditelným faktorem ovlivňujícím spotřebitelské ceny potravin je také rostoucí byrokracie a povinnosti, které musí jejich výrobci plnit. Drtivá většina povinností přitom souvisí se snahou EU lépe chránit životní prostředí, a nejsou tedy „výmyslem“ tuzemských úředníků. ČR, stejně jako další země EU, je ale splnit musí.

Jak již před časem upozornila Potravinářská komora ČR (PK ČR), potravináři budou například muset povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě, byť k tomu zatím ještě nejsou zpracovány takzvané harmonizované požadavky. Na nich se ale v současné době usilovně pracuje, protože zejména na větší výrobce potravin čeká tato povinnost již v příštím roce. V budoucnu by také měli povinně snižovat míru potravinářského odpadu, ačkoli v tomto sektoru tento odpad téměř nevzniká. Tím to ale nekončí.

„Podle směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) budou muset podniky zveřejňovat informace zaměřené na zlepšení postupů udržitelnosti. Podle další směrnice CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) budou muset firmy aktivně řídit svůj dopad na lidská práva a životní prostředí, a to prostřednictvím náležité péče ve svých provozech a dodavatelských řetězcích.

Velké podniky budou mít ještě povinnost zavést strategický transformační plán ke zmírňování klimatické změny. Ten má být kompatibilní s přechodem na udržitelné hospodaření a s cílem omezit globální oteplování, a také s dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle dalšího nařízení budou také firmy muset dokazovat, že při výrobě a v rámci svých dodavatelských řetězců nevyužívají nucenou práci,“ uvádí PK ČR.
 
Více najdete v týdeníku Květy (43/2024)
23. říjen 2024

Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítá teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka, nedostatek mléčného tuku na evropském, ale i světovém trhu, což zvyšuje ceny másla, ale také rostoucí cena lidské práce, kterou musí výrobci promítat do cen výrobků. Cena mléka neroste tolik jako u másla, protože do mléka se spotřebuje méně tuku.

Komora nicméně upozorňuje také na zvýšenou obchodní přirážku u másla. Cena, za které máslo prodávali výrobci v září do obchodní sítě, byla podle komory 192,35 koruny za kilogram, v obchodech stálo máslo 225,93 koruny i s DPH. Rozdíl činí zhruba 33 korun, přičemž producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny. „Hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ řekl mluvčí komory Marek Zemánek.

Celý článek tady: https://www.denik.cz/ekonomika/zaostreno-na-maslo-ceny-zdrazeni-obchody-cechy-polsko.html

23. říjen 2024

Máslo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dále zdražuje. Tento měsíc stojí 275,06 koruny za kilogram, tedy asi 68,8 koruny za běžnou kostku o 250 gramech. Proti září se cena zvýšila o 11,2 procenta, ve srovnání s loňskem o 34,04 procenta. Letošního maxima dosáhly i ceny mléka, eidamu a vajec. Naopak bílý jogurt, který stál v září nejvíc od začátku roku, meziměsíčně zlevnil o 9,7 procenta na 10,52 koruny za 150gramový kelímek.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítá teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka, nedostatek mléčného tuku na evropském, ale i světovém trhu, což zvyšuje ceny másla, ale také rostoucí cena lidské práce, kterou musí výrobci promítat do cen výrobků. Cena mléka neroste tolik jako u másla, protože do mléka se spotřebuje méně tuku, dodali potravináři.

Potravinářská komora: Hlavní příčina na straně řetězců

„Na cenu másla má mimo jiné vliv také pomalu rostoucí cena mléka od zemědělců. Zpracovatelé mají tedy vyšší náklad na surovinu. Je nutné dodat, že rozkolísané ceny jsou u mléka standard. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 Kč/kg. Jejich důvody jsou oprávněné. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku u másla, která vychází po odečtení DPH na 26,93 Kč/kg. To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukávají smetanu ještě na regálech obchodů. Z uvedených čísel jasně vyplývá, že hlavní příčinu prudkého nárůstu cen másla je nutné hledat především na straně obchodních řetězců,“ podotkl mluvčí Zemánek.

Další podrobnosti najdete na webu Blesku: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/797794/maslo-dal-zdrazuje-co-stoji-za-prudkym-narustem-ceny-podrazily-i-jablka-ci-eidam.html