21. duben 2023

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje podnikatele, kteří vyvážejí zvířata, zárodečné produkty, živočišné produkty, ale také rostliny a rostlinné produkty, že v průběhu letošního a příštího roku dojde ke změnám systému dovozu těchto komodit do Velké Británie. Návrh příručky, která nový systém podrobně popisuje, zveřejnila na svém webu vláda Spojeného království.

Zainteresované strany mohou k návrhu dokumentu až do 19. května 2023 zasílat své připomínky prostřednictvím online dotazníku. Britské úřady naplánovaly za účelem seznámení se s novým systémem dovozu řadu online seminářů. Jejich výčet společně s popisem a odkazem pro registraci najdete na výše uvedeném odkazu a také zde.

Nový systém dovozu by měl být zaváděn postupně během let 2023 a 2024 ve třech fázích popsaných níže. Jednou z plánovaných novinek je kategorizace dovážených komodit na základě jejich rizikovosti s tím, že každé kategorii bude náležet odlišný dovozní režim.

  • 31. 10. 2023 zavedení veterinárních osvědčení pro středně-rizikové komodity
  • 31. 01. 2024 zavedení kontrol u dovážených komodit v rozsahu závisejícím na příslušné kategorii
  • 31. 10. 2024 zavedení „Prohlášení o bezpečnosti“ (Safety and Security declaration) a systému Single Trade Window

Kategorie komodit (výčet komodit je zatím pouze orientační, kategorizace ještě není dokončena):

1) vysoce-rizikové komodity

  • živá zvířata, zárodečné produkty, živočišné produkty, na něž se mohou vztahovat ochranná opatření
  • veterinární osvědčení, prenotifikace (již v platnosti)
  • dokumentační kontrola
  • 100% identifikační a fyzická kontrola (na určitá zvířata se bude vztahovat výjimka ze 100% kontroly)

2) středně-rizikové komodity

  • syrové, chlazené a mražené maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vedlejší živočišné produkty pro použití v krmivech, rybí produkty a vodní živočichové dovážení jako produkty živočišného původu
  • veterinární osvědčení (od 31.10.2023), prenotifikace
  • dokumentační kontrola
  • 1-30 % identifikační a fyzická kontrola (v závislosti na typu komodity)

3) nízce-rizikové komodity

  • zpracované výrobky skladovatelné při pokojové teplotě jako jsou směsné produkty a některé masové konzervy, zpracované vedlejší živočišné produkty, určité rybí produkty a vodní živočichové dovážení jako produkty živočišného původu původem ze zemí s nízkým rizikem
  • komerční dokument, prenotifikace
  • není potřeba veterinární osvědčení ani fyzická kontrola na hranici
  • dovoz musí probíhat přes určená místa vstupu

SVS doporučuje vývozcům a dalším zainteresovaným subjektům se s návrhem příručky „Border Target Operating Model“ včas seznámit a zejména využít zmíněných seminářů, na nichž bude nový systém dovozu představen jak v obecné rovině, tak detailně, v závislosti na jednotlivých sektorech.

Pravidla pro vývoz do Velké Británie se poměrně výrazně změnila v souvislosti s vystoupením země z Evropské unie (tzv. BREXITEM). Aktuální pravidla pro obchod s veterinárním zbožím jsou popsána zde.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

21. duben 2023

TISKOVÁ ZPRÁVA

Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele

Praha, 21. dubna 2023Hospodářská komora dnes apelovala na české europoslance, aby zabránili obalové krizi. Ta propukne, pokud Evropský parlament schválí nové nařízení o obalech v navrhovaném znění. Podnikatelé přitom neprotestují proti základním principům minimalizace vzniku odpadů. Za rezignaci na odpovědnost označují, že celá Evropa má zavést pravidla pro výrobu a zpracování obalů, aniž se analyzovala škodlivost recyklovaných obalů na lidské zdraví nebo jejich dopad na životní prostředí.

 

„Spějeme ke zcela absurdní situaci. Europoslanci sice schválí nařízení, ale to nebude obsahovat klíčové parametry regulace. Ty mají být doplňovány až postupně a zaváděny na principu zkusme to, a když to půjde špatně, nebo to bude mít nečekané dopady, tak to zrušme. To je naprostá legitimace nezodpovědnosti, která rychle vyústí v obalovou krizi,upozorňuje předseda Sekce životního prostředí Hospodářské komory Jan Mraček.

Firmy totiž nebudou dostatečně dopředu vědět, do jakých technologií na výrobu a zpracování obalů mají investovat. Nařízení přitom klade nové požadavky na změnu technologií, postupů, logistiky, sběru a nakládání s obaly. Obalový materiál tak buď zdraží, nebo se stane nedostupný, což se promítne nejen do koncových cen, ale může nastartovat existenční problémy firem a jejich zaměstnanců.

Ve spotřebitelských kruzích přitom nařízení také zvyšuje obavy ohledně škodlivosti obalů na lidské zdraví, protože žádný plast nejde recyklovat donekonečna v původní potravinářské kvalitě.

 

„Používání recyklátu do plastů přicházejících do styku s potravinami je třeba v dlouhodobém hledisku řádně prozkoumat z pohledu zachování bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Kdykoli v budoucnosti ale bude Komise oprávněná změnit požadavky na recyklovaný obsah obalů, pokud bude málo recyklátu, bude příliš drahý, nebo se jeho použití ukáže nevhodné či nebezpečné. Takové prostředí bude logicky demotivující pro recyklační firmy a ohrožuje jejich investice, ale nelze přece ani takto hazardovat se zdravím,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Recyklace odpadu na surovinu použitou při výrobě jakéhokoli výrobku je obvykle pro životní prostředí přínosem. Používání recyklovaného materiálu pro samotné obaly ale způsobuje problémy. Především při každé recyklaci je nutné vynaložit energii a dochází ke ztrátě materiálu. Nařízení ale předpokládá, že dostatečná kvalita pro potravinářské, kosmetické a farmaceutické obaly bude zajištěna pokročilými technologiemi recyklace, zejména tzv. chemické recyklace. Tyto technologie ale mají vyšší nároky na energii, ale i vyšší ztráty v procesu recyklace.

Hospodářské komoře proto vadí, že se Evropa nebude zabývat environmentální efektivitou uplatnění recyklátu z těchto technologií a arbitrárně je upřednostňuje v nejnáročnější aplikaci, jako jsou potravinářské obaly, a to i přes vyšší energetickou náročnost a menší účinnost. Navíc samotná Evropská komise uvádí, že tyto technologie ještě nejsou komerčně dostupné a vyzkoušené v praxi.

 

Hospodářská komora své výhrady k návrhu nařízení o obalech a obalových odpadech sepsala na 15 stran. V nich také upozorňuje, že od České republiky se očekává, že stejně jako ostatní země sníží množství obalů na jednoho spotřebitele o 15 % navzdory tomu, že produkce takového odpadu je v jiných státech až třikrát vyšší. To podle Hospodářské komory české spotřebitele staví do podřadného postavení, protože to budou právě čeští spotřebitelé, kteří tak mají zajistit snížení evropského průměru. Hospodářská komora předpokládá, že státy s dvou či trojnásobnou spotřebou převážně z původní EU15 si svou produkci odpadu zachovají.

Hospodářská komora europoslance požádala, aby při projednávání návrhu nařízení nepřistoupili na stanovení individuálních cílů pro jednotlivé podniky a produkty, ale aby se zasadili o jejich změnu na národní cíle. Jen tak nebude návrh nařízení likvidační pro malé a střední firmy produkující obaly.

Poslankyně a poslance Evropského parlamentu Hospodářská komora pozvala na dnešní jednání v pražském Florentinu v návaznosti na jejich příslušnost ve výborech, které se návrhem zabývají (gesční výbor a výbory pro stanovisko).

Miroslav Diro 
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky
Florentinum (recepce A), Na Florenci 2116/15  110 00 Praha 1
M: +420 724 613 088

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  www.komora.cz

 

21. duben 2023

Ministerstvo životního prostředí zve veřejnost, aby se zapojila do probíhající veřejné konzultace k aktualizaci Politiky ochrany klimatu v ČR.

Díky veřejné konzultaci chceme zjistit názor občanů na politiku a strategii České republiky v oblasti ochrany klimatu a snižování emisí skleníkových plynů. Podle dlouhodobých průzkumů veřejného mínění považuje většina obyvatel ČR probíhající změnu klimatu za zásadní hrozbu. A právě připravovaná Politika ochrany klimatu je základním strategickým dokumentem ČR v této oblasti a na jejím obsahu by tak měla být co nejširší shoda.

Veřejná konzultace probíhá formou strukturovaného dotazníku, který obsahuje několik otázek týkajících se názorů veřejnosti na cíle, celkové zaměření, priority ochrany klimatu. Výstupy z této konzultace ministerstvo využije jako jeden z podkladů pro přípravu aktualizace Politiky ochrany klimatu v ČR.

Veřejná konzultace je určena široké veřejnosti – od orgánů veřejné moci, přes akademickou sféru a další odbornou veřejnost či zástupce zájmových skupin a nestátních neziskových organizací až po jednotlivé občany.

Dotazník je na webu dostupný do 15. května 2023 .

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

21. duben 2023

Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěli v novém přehodnocení k závěru, že expozice bisfenolu A (BPA) v potravinách představuje zdravotní riziko pro spotřebitele všech věkových skupin.

Odborníci úřadu EFSA zjistili potenciálně škodlivé účinky bisfenolu A na zdraví imunitního systému na základě rozsáhlého posouzení vědeckých důkazů a přispění poznatků z veřejné konzultace. V návaznosti na doporučení úřadu EFSA Evropská komise a vnitrostátní orgány projednají vhodná regulační opatření.

Bisfenol A (BPA) je chemická látka používaná v kombinaci s dalšími chemickými látkami k výrobě některých plastů a pryskyřic.

BPA se používá například v polykarbonátovém plastu, což je průhledný tuhý typ plastu používaný k výrobě dávkovačů vody, nádob na uchovávání potravin a opakovaně použitelných lahví na nápoje. Látka se také používá k výrobě epoxidových pryskyřic, které se používají v ochranných nátěrech a vnitřních vrstvách potravinových a nápojových plechovek a nádob.

Chemické látky, jako je BPA používaný v nádobách na potraviny, mohou ve velmi malém množství migrovat do potravin a nápojů, které jsou uvnitř nádob, a proto vědci úřadu EFSA pravidelně přezkoumávají bezpečnost těchto látek a zohledňují nové údaje.

Rozsáhlý soubor údajů

Dr. Claude Lambré, předseda Panelu EFSA pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy a pomocné látky, uvedl: „Vědci panelu EFSA zkoumali bezpečnost BPA velmi podrobně po celá léta od prvního úplného posouzení rizik této látky v roce 2006.“

„Při tomto přehodnocení jsme pečlivě prozkoumali obrovské množství vědeckých publikací, včetně více než 800 nových studií zveřejněných od ledna 2013. To nám umožnilo zabývat se důležitými nejistotami ohledně toxicity BPA.“

„Ve studiích jsme pozorovali zvýšení množství jednoho typu bílých krvinek, tzv. pomocných T-lymfocytů, ve slezině. Ty hrají klíčovou roli v mechanismech naší buněčné imunity a jejich zvýšení by mohlo vést k rozvoji alergických zánětů plic a autoimunitních poruch,“ uvedl.

Odborníci panelu vzali v úvahu také další potenciálně škodlivé účinky, a to na na zdraví reprodukčního, vývojového a metabolického systému, které byly identifikovány v rámci hodnocení rizik.

Systematický přístup

Dr. Henk Van Loveren, předseda pracovní skupiny úřadu EFSA pro přehodnocení BPA, uvedl: „V rámci přehodnocování BPA bylo postupováno v souladu se zásadami systematického přístupu k imunitnímu systému: K posouzení velkého počtu studií zveřejněných od roku 2013, což je mezní bod pro naše předchozí hodnocení v roce 2015, jsme použili systematický a transparentní přístup. Dopředu jsme vypracovali protokol pro výběr a hodnocení všech důkazů za přispění zúčastněných stran a kompetentních úřadů členských států.“

„Naše závěry jsou výsledkem intenzivního procesu hodnocení, který trval několik let a který jsme dokončili s využitím podnětů získaných z dvouměsíční veřejné konzultace zahájené v prosinci 2021,“ dodal. 

Nižší práh pro příjem

V porovnání s předchozím hodnocením z roku 2015 odborný panel úřadu EFSA výrazně snížil tolerovatelný denní příjem (TDI) BPA, tedy množství, které lze denně přijímat po celý život, aniž by představovalo znatelné zdravotní riziko.

V roce 2015 stanovili odborníci EFSA dočasný TDI kvůli nejistotám v důkazech, které zdůraznily potřebu dalších údajů o toxikologických účincích BPA. Toto nové přehodnocení většinu těchto nedostatků odstranilo a zbývající nejistoty byly při stanovení TDI zohledněny.

Vědci úřadu EFSA stanovili TDI ve výši 0,2 nanogramu (0,2 miliardtiny gramu) na kilogram tělesné hmotnosti za den, čímž nahradili předchozí dočasnou úroveň 4 mikrogramy (4 miliontiny gramu) na kilogram tělesné hmotnosti za den.

Nově stanovená hodnota TDI je přibližně 20 000krát nižší.

Vystavení BPA

Porovnáním nového TDI s odhady dietární expozice BPA dospěli odborníci k závěru, že spotřebitelé s průměrnou i vysokou expozicí BPA ve všech věkových skupinách překračují nový TDI, což vyvolává obavy o zdravotní následky.

Ačkoli vědecký panel odborníků použil odhady expozice BPA z jejich hodnocení v roce 2015, je možné, že omezení, která zákonodárci EU zavedli po roce 2015 pro některá použití této látky, mohla snížit její příjem ve stravě. To znamená, že postup odborníků byl konzervativní.

Celkové zdravotní riziko pro jednotlivce může ovlivnit několik proměnných, včetně dalších stresových faktorů působících na lidský organismus, genetiky a výživy.

Společné zprávy

Kromě konzultací k návrhu vědeckého posouzení úřad EFSA v roce 2017 veřejně konzultoval i protokol popisující navrhovanou metodiku.

Vědci úřadu EFSA také diskutovali o metodice a zjištěních s dalšími vědeckými orgány, aby vyjasnili a/nebo vyřešili rozdíly, které se objevily, jako je například použití „mezních koncových bodů“, což jsou časné signály, které naznačují potenciální rozvoj nepříznivých účinků na zdraví.

V této souvislosti odborníci zveřejnili společné zprávy shrnující diskuse s Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a německým Spolkovým institutem pro hodnocení rizik (BfR).

Podobné diskuse s partnery a zúčastněnými stranami napomáhají dalšímu rozvoji metodik hodnocení rizik, které úřad EFSA používá pro hodnocení bezpečnosti, s ohledem na nejnovější vědecké poznatky a chápání potenciálních rizik.

Další kroky

Rozhodovací orgány EU, konkrétně Evropská komise a zástupci členských států, jsou zodpovědní za stanovení limitů množství chemické látky, která může migrovat z potravinových obalů do potravin.

Vědecké doporučení úřadu EFSA týkající se BPA bude nyní sloužit jako podklad pro diskusi zákonodárců EU o vhodných regulačních opatřeních, která je třeba přijmout na ochranu spotřebitelů. 


Přílohy

  • Re‐evaluation of the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs – Scientific Opinion
  • Re‐evaluation of the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs – Plain language summary

Zdroj: EFSA

20. duben 2023

Tisková zpráva – Naše dozorové orgány intenzivně kontrolují dovozy zemědělských produktů z Ukrajiny. Všechny dosavadní výsledky jsou v pořádku a neprokázaly obsah žádných zakázaných látek. Ochrana zdraví našich spotřebitelů je naší největší prioritou. Při řešení problému s vývozem ukrajinského obilí a dalších zemědělských komodit musí Evropská unie postupovat společně a koordinovaně.

„Náš systém kontrol patří k nejlepším na světě, i proto máme u nás dlouhodobě velmi vysokou kvalitu potravin. Chci všechny ubezpečit, že děláme detailní a intenzivní kontroly odebraných vzorků zemědělských komodit dovážených z Ukrajiny. Kontrolujeme ale samozřejmě i dovoz z dalších zemí. Pro mě je důležité, aby nedošlo k jakémukoliv ohrožení zdraví našich spotřebitelů. I proto ve zmíněných kontrolách budeme pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

V laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 účinných látek. Jde především o testy na přítomnost reziduí pesticidů, mykotoxinů, ale testuje se i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium. Parametry kvality a bezpečnosti jsou bez ohledu na původ průběžně sledovány dlouhodobě a systematicky v rámci celého trhu v ČR.

„Ohledně dovozů z Ukrajiny do České republiky je důležité nešířit zbytečnou paniku a opírat se o jasná data. Například ukrajinské pšenice se k nám v loňském roce dovezly 4 tisíce tun. Přitom naše celková produkce je zhruba 5 milionů tun, tedy tyto dovozy nepředstavují ani
0,1 procenta v porovnání s naší produkcí.
 Dá se říct, že v současnosti kontrolujeme vše, co se k nám z Ukrajiny přiveze,“ uvedl ministr Nekula.

Ministerstvo zemědělství chápe postoj zemí přímo sousedících s Ukrajinou, do kterých se ukrajinské zboží dostává ve větším množství. Nicméně jednostranné zákazy, které tyto země zavedly, nepovažuje za dobré řešení. Jsme na jednotném trhu a jako Evropská unie musíme postupovat koordinovaně. Je potřeba upravit fungování koridorů solidarity, tzv. Solidarity Lanes, a zajistit, aby se obilí z Ukrajiny dostalo do cílových destinací třetího světa a aby nebylo k dispozici spekulantům.

„Během víkendu jsem komunikoval i s komisařem pro oblast zemědělství Januszem Wojciechowským, abychom společně přišli s efektivním a dlouhodobým řešením. Uvítal jsem proto včerejší informaci od Evropské komise, která oznámila, že plánuje opatření, která by omezila dovoz ukrajinského obilí na unijní trh. O tématu budu v úterý jednat s panem komisařem i dalšími evropskými ministry zemědělství na jednání v Lucemburku,“ řekl ministr Nekula.

Ministr zemědělství vyzval všechny, aby, při podezření nebo důkazu o tom, že došlo k porušení zákonů v souvislosti s bezpečností potravin, případně s falšováním dokumentace převážených komodit, o tom poslali informaci na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., i anonymně. Příslušná inspekce podněty detailně prověří. Všechny dosud zkontrolované vzorky byly vyhovující. Pokud bude nalezen nevyhovující, bude celá zásilka kompletně zlikvidována.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala v posledních týdnech 30 vzorků obilovin a mouky. Většinu tvoří potravinářská pšenice, několik vzorků kukuřice, žito a ječmen. Testuje také vzorky mouky. Analýzy stanovují přítomnost více než 400 reziduí pesticidních látek, mykotoxiny, glyfosát, těžké kovy, případně další rozbory dle analýzy rizika.

„Parametry bezpečnosti a kvality potravinářských obilných zrn a produktů z nich vyrobených, jako jsou například mouky, kroupy, vločky, dětské příkrmy a podobně, sledujeme dlouhodobě a systematicky v rámci celého trhu v České republice, a to bez ohledu na jejich zemi původu. Jen v letošním roce jsme v rámci pravidelného monitoringu cizorodých látek v potravinách provedli 64 rozborů na mykotoxiny a 26 rozborů na tropanové a námelové alkaloidy. Další rozbory provádíme v rámci mimořádných kontrol v posledních týdnech,“ řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) provádí kontroly v oblasti krmiv, a to od výroby, dovozu, přes skladování až po použití krmiva v chovech. Ročně odebere více než 1000 vzorků. V posledních dnech provedl 8 kontrol dovozů zemědělských produktů z Ukrajiny, určených jako krmivo pro zvířata.

„Tyto vzorky analyzujeme na obsah mykotoxinů, reziduí pesticidů a těžkých kovů. Dále provádíme i senzorické hodnocení včetně vyhodnocení botanické čistoty. Výsledky kontrol jsou prozatím vyhovující, v případě negativních zjištění budeme okamžitě činit potřebné kroky a informovat veřejnost,“ uvedl ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka.

Kontrola dovozu potravin živočišného původu včetně importu drůbežího masa a vajec z ostatních členských států EU i třetích zemí je jednou z dlouhodobých priorit Státní veterinární správy (SVS). Zásilky jsou kontrolovány zejména v místech určení (nejčastěji logistických centrech a skladech obchodníků či zpracovatelů). Zásilky ke kontrole jsou vytipovávány na základě jejich povinného předchozího hlášení příjemci a provedené analýzy rizika.

„Na začátku dubna jsme spustili kontrolní akci, při které intenzivně kontrolujeme zásilky drůbežího masa a vajec ze zemí mimo EU. Odebrali jsme 16 vzorků, všechny dokončené testy jsou zatím v pořádku. V kontrolách budeme nadále pokračovat,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

20. duben 2023
Datum: 26.4.2023  9:00 – 12:00
Tématické zaměření akce: myslivost
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

POZVÁNKA - Ministerstvo zemědělství České republiky společně s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů Vás tímto zve na seminář „Metodika odvození minimální výše lovu spárkaté zvěře“

Seminář se uskuteční ve středu dne 26. dubna 2023 od 9:00 do 12:00
na Ministerstvu zemědělství ČR.

Přílohy

20. duben 2023

Proměna české ekonomiky na moderní a nezatěžující životní prostředí sebou sice nese nutnost velkých investic, ale zároveň i velké množství příležitostí pro české firmy. Nárůst se dá očekávat především ve stavebnictví, dopravě, při budování nových kapacit obnovitelných zdrojů. Klíčové je smysluplně investovat dostupné zdroje a vytvořit čitelné prostředí pro byznys, shodli se na neformálním jednání ve Stockholmu ministři a ministryně životního prostředí EU se zástupci firem. Důležité je podle nich klást důraz na cirkulární ekonomiku. Jednání se účastnil jak ministr životního prostředí Petr Hladík, tak zástupce českého byznysu Patrik Luxemburk z firmy Stabilplastik.

„Na neformální radě jsme se zabývali hlavně biodiverzitou, jakým způsobem přistoupit k financování obnovy přírody a principy cirkulární ekonomiky. Jednání se účastnili zástupci byznysu z toho důvodu, aby do debaty vnesly zpětnou vazbu a upozornili na budoucí dopad evropské legislativy právě na podnikatelskou sféru,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Změna ekonomiky s sebou přinese také zásadní příležitosti pro firmy. Očekávat se dá výrazný nárůst výkonu v sektoru stavebnictví, tak aby bylo možné dosáhnout klimatických cílů. To se netýká jen renovací a stavby nových budov, ale také výstavbu nových kapacit obnovitelných zdrojů. Podobný trend prudkého růstu se dá čekat také v odvětví automobilového průmyslu, které se zapojí do přechodu na klimaticky zodpovědnou mobilitu, jako je například výroba baterií. Debata mezi ministry životního prostředí a zástupci firem se také dotkla plastového odpadu jako materiálu pro další výrobu a cirkulární ekonomiky. Součástí české delegace byl zástupce firmy Stabilplastik, která se dlouhodobě věnuje materiálové recyklaci směsných plastových odpadů, ze kterých vyrábí přepravní palety a mobilní svodidla.

„I my se v našem byznysu potýkáme s tím, jak moc je omezený a nevyužitý český trh s recyklovanými materiály. Proto musíme dovážet naši vstupní surovinu – vytříděný směsný plast ze zahraničí, což částečně snižuje celkový environmentální efekt z pohledu cirkulární ekonomiky a do velké míry tak bohužel nejsou využity domácí druhotné suroviny, jejichž životnost je předčasně ukončena skládkováním či spalováním. Větší míry materiálové recyklace směsných plastů nelze dosáhnout bez podpory státu, a to především v podobě zajištění transparentního systému přerozdělování finančních prostředků směrem od původců odpadů, tedy výrobních firem, směrem k materiálové recyklaci a to tak, aby v ceně primárních surovin byly zohledněny veškeré environmentální náklady jejich těžby, i náklady na jejich opakovanou materiálovou recyklaci. Podpora výrobků z recyklátu pak může mít navíc třeba i podporu v podobě daňového zvýhodnění. Je ale především důležité, aby fungovala rozšířená odpovědnost výrobců, kteří musí nést odpovědnost za další ekologické nakládání s obaly. Jsem rád, že na tom se s ministrem životního prostředí shodujeme,“ říká Patrik Luxemburk z firmy Stabilplastik.

Zelené technologie jsou pro evropské a české firmy výhodné, představují možnost vývozu technologií do dalších zemích světa a tím se stávají zajímavými také pro byznys. Zejména snaha dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů je cesta, na kterou se postupně vydává téměř celý svět. Existuje tedy velká poptávka po celém světe právě po čistých technologiích. Pro firmy, zejména průmyslové podniky, to znamená posilovat jejich schopnosti adaptace na nové požadavky trhu, nové investice do inovací a technologií, zejména v oblasti digitalizace, cirkulárního hospodářství a snižování emisí skleníkových plynů.

Pro Českou republiku představuje zásadní výzvu, vedle hluboké proměny energetiky a odchodu od uhlí do roku 2033, také oblast odpadového hospodářství. Zejména se nedaří výrazně zvyšovat recyklaci materiálů, proto by ČR chtěla zkoumat i další možnosti využití jako je například chemická recyklace, možnosti daňového zvýhodnění výrobků využívajících recyklované materiály nebo další využití principů ekomodulace, tedy vyšší poplatky za obaly, které se špatně recyklují.

Další jednání se zaměřilo na specifickou oblast zapojení soukromého sektoru do ochrany biodiverzity. Byznys totiž bude hrát důležitou roli při plnění požadavků mezinárodní dohody na ochraně druhů, tzv. Kunmingsko-montrealského globálního rámce pro biologickou rozmanitost (GBF). Ten zahrnuje poměrně obsáhlou agendu pro firmy s 15 povinnými požadavky na podávání zpráv pro velké a nadnárodní společnosti a finanční instituce, včetně pravidelného monitorování, hodnocení a transparentního zveřejňování jejich rizik, závislostí a dopadů na biologickou rozmanitost.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

20. duben 2023

Tisková zpráva SZIF – Regionální potravina, která představuje druhou nejznámější značku kvality a původu potravin, zahajuje další ročník. Přitom ten předcházející znamenal rekord v nejvyšším počtu přihlášených výrobků, kterých bylo více než 1 700. Vysoký byl i počet přihlášených výrobců, který dosáhl více než 430. Administraci značky a související edukační a komunikační aktivity zabezpečuje Státní zemědělský intervenční fond (Fond). 14. ročník soutěže o značku Regionální potraviny startuje v dubnu. Hodnotitelské komise budou vybírat ty nejlepší potraviny napříč Českou republikou do konce června.

„Potvrzuje se, že Regionální potravina je značkou kvality, která si našla své místo jak mezi producenty, kteří usilují o její získání, tak i mezi spotřebiteli, kteří ji při svém nákupu vyhledávají,“ uvedla Eva Žákovská, vedoucí Oddělení marketingu značek kvality Fondu.

Za 13 ročníků soutěže o značku Regionální potravina přihlásili producenti více než 17 tisíc výrobků a z toho 1 357 výrobků získalo právo používat označení Regionální potravina na 4 roky. K počátku letošního roku tak mohou spotřebitelé nakoupit 424 výrobků s označením Regionální potravina, které pocházejí od 323 producentů. RP se účastní převážně mikropodniky do 10 zaměstnanců (56 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (29 %), pouze v 15 % se jedná o společnosti, které zaměstnávají 51-250 zaměstnanců.

„Na základě výzkumu agentury STEM/MARK, který proběhl v první polovině roku 2022, se ukázalo, že část respondentů je ochotná si za takový typ produktů připlatit a chápe, proč je cena vyšší než u standardní nabídky,“ řekla Eva Žákovská a doplnila „Jsme rádi, že spotřebitelé vnímají značku Regionální potravina jako to nejlepší, co mohou získat v rámci tzv. sousedství, tedy mohou mít produkty, které jsou čerstvé a zároveň kvalitní. Spotřebitelé také oceňují, že jsou výrobky přepravovány na menší vzdálenost, a to jak právě z pohledu čerstvosti, tak i snižování negativního dopadu na životní prostředí při dopravě.“

Za motivující pro nákup spotřebitelé mimo jiné vnímají i podporu menších producentů v regionu z pohledu podpory zaměstnanosti. Pětina respondentů uvedla, že je hrdá na kvalitní lokální produkci potravin.

Spotřebitelé také uvádí, že se s produkty označenými Regionální potravina mohou setkat i ve velkých prodejnách, supermarketech. „Zákazníci jsou samozřejmě také zvyklí potkávat se s těmito produkty na farmářských trzích, či nakupovat přímo u producentů ze dvora,“ doplňuje Žákovská. Nutnost trendu rozšiřování regionálních produktů ve standardní síti, potvrzují i nákupní zvyklosti zákazníků. 42 % respondentů uvádí, že za potravinami jezdí méně než 5 kilometrů. Větší vzdálenosti spojené s nákupem potravin jsou typické pro zákazníky z menších obcí, naopak obyvatelé velkých měst či příslušníci jednočlenných domácnosti nakupují potraviny v nejbližším okolí, téměř pětina respondentů dokonce tam, kam dojde pouze pěšky. Z průzkumu mezi držiteli značky dále vyplývá, že si vysoce cení fungování krajských koordinátorů z Regionální potraviny, marketingové podpory a také zvýšení prodejnosti svého zboží.


Eva Češpiva
Vedoucí Oddělení tiskového, tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF

Regionální potravina
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku
administruje. V současné době je oceněno 424 produktů od 323 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Průzkum na téma Regionální potravina probíhal v květnu 2022 a jeho cílem bylo zmapování znalosti značek kvality a původu potravin v České republice. Respondenty byla populace ČR ve věku 15 – 55 let napříč všemi kraji na základě kvótního výběru. Celkem bylo realizováno 1 420 rozhovorů metodou CAWI, tedy dotazováním prostřednictvím webového formuláře. Grafické podklady jsou uvedené v příloze tiskové zprávy.

20. duben 2023

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 93/2023 Sb., kterou se mění vyhláška č. 257/2009 Sb., o používání sedimentů na zemědělské půdě.

Cílem novely vyhlášky je stanovení vzoru formuláře pro hlášení použití sedimentů na zemědělské půdě.

Platná vyhláška č. 257/2009 Sb., o používání sedimentů na zemědělské půdě stanoví po dohodě s Ministerstvem životního prostředí podmínky a způsob používání sedimentů na zemědělské půdě, způsob vedení evidence o použití sedimentů, limitní hodnoty rizikových prvků a rizikových látek v sedimentu a v půdě, na kterou má být použit, požadavky na další fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti sedimentu a postupy rozboru sedimentů a půdy, včetně metod odběru vzorků.

Podle § 9 odst. 4 zákona o hnojivech jsou zemědělští podnikatelé, kteří používají upravené kaly a sedimenty na zemědělské půdě, povinni zaslat Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému nejpozději 14 dnů před jejich použitím hlášení podle prováděcího právního předpisu. Vzor tohoto hlášení stanoví novela vyhlášky v příloze č. 7.

Novela vyhlášky provádí § 9 odst. 11 zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, rostlinných biostimulantech a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech), ve znění pozdějších předpisů.

Vyhláška je ve společné gesci Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí.

19. duben 2023

Evropská komise pokračuje ve své snaze potírat greenwashing a zvýšit, resp. zaručit hodnověrnost „zelených tvrzení“ firem. Předložila proto k projednání návrh směrnice o environmentálních tvrzeních. Směrnice stanoví jasná pravidla pro jejich používání. Zajistí tak spotřebitelům přístup k důvěryhodným informacím o ekologických přednostech produktů. Návrh se nyní bude projednávat na úrovni Evropské rady a Evropského parlamentu. Po jeho schválení budou mít členské státy zhruba rok a půl na transpozici.

„Zelená tvrzení“ obchodníků jako například „triko vyrobené z recyklovaných plastových lahví“, „zásilka s kompenzovanou uhlíkovou stopou“, „obal vyrobený z 30 % recyklovaného plastu“ nebo „opalovací krém šetrný k oceánům“, budou muset být nezávisle ověřena a prokázána vědeckými důkazy. Pokud budou produkty nebo organizace srovnávány s jinými, srovnání musí být založena na prokazatelných informacích a datech. Návrh také upravuje používání ekoznaček. V současné době existuje nejméně 230 různých ekoznačení/certifikátů s velmi různou úrovní transparentnosti a kredibility. Nepřehledná situace vede ke zmatení a postupné ztrátě důvěry spotřebitelů. Návrh evropské směrnice proto nastavuje pravidla tak, aby dál bylo možné používat pouze stávající ekoznačky, které jsou nezávisle ověřované.

„Jako spotřebitelé se ztrácíme v záplavě zelených tvrzení a nemáme po ruce žádný detektor lži, kterým bychom ověřili, zda si zaslouží naši důvěru, nebo jsou jen prázdnými reklamními hesly. Vedle toho firmy, které skutečně investují do environmentálně šetrných řešení, se potýkají s nekalou konkurencí těch, kteří zvolí snadnou cestu greenwashingu. Snaha Evropské komise tuto nešťastnou situaci zpřehlednit, má smysl. V Česku jsou spolehlivým průvodcem po skutečně ekologických výrobcích a službách ekoznačky EU Ecolabel a Ekologicky šetrný výrobek, které jsou garantovány Ministerstvem životního prostředí. Ty splňují i podmínky nového návrhu Evropské komise,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„CENIA při certifikaci těmito ekoznačkami nezávisle ověřuje shodu s aktuálními a vědecky podloženými ekologickými kritérii. Produkty, které ekoznačku získají, tak získají ještě lepší podmínky na trhu a vyniknou mezi jinými, které byly na zeleno jen natřené,“ dodává Miroslav Havránek, ředitel CENIA.

Co to znamená v praxi? Návrh především přináší větší jistotu spotřebitelům, že pořízený produkt je skutečně ekologický. Naopak ti, kteří své firmy i produkty označovali za šetrné k přírodě jen v rámci líbivého marketingu bez prokázání tohoto tvrzení dle jasný pravidel, s tím budou muset skončit.

Návrh směrnice o zelených tvrzeních má zajistit, že

  • environmentální tvrzení budou spolehlivá, srovnatelná a ověřitelná napříč EU
  • spotřebitelé budou ochráněni před nekalými obchodními praktikami označovanými jako greenwashing;
  • spotřebitelé budou sdělovány pouze ověřené informace, podpoří se tím i oběhová ekonomika v rámci EU;
  • budou existovat rovné podmínky pro podniky, pokud jde o uvádění environmentálních tvrzení.

Nejjednodušším způsobem, jak také potvrzení získat, je požádat si o ekoznačky udělované CENIA. ekoznacka.cz

Plné znění návrhu směrnice (v anglickém jazyce): zde

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

19. duben 2023

Již potřetí jsme na výstavě China International Consumer Products Expo 2023 v jihočínském Haikou.

Naše expozice byla rozdělená do dvou sekcí podle oborového zaměření. Na 72 metrech čtverečních se prezentovalo deset sklářských značek a ve druhém pavilonu o 63 metrech čtverečních se představilo sedm českých potravinářů. Český pavilon společně zorganizovali CzechTrade a Ministerstvo zemědělství.

Veletrh je největší akcí v regionu jižní Číny a přilehlých provincií s dováženými spotřebními produkty. Letos se koná 11.-15. dubna. Celá provincie Hainan funguje jako Free Trade Zone, kde mají firmy různé úlevy od dovozního cla, DPH, bezvízový styk, a podobně. V této bezcelní zóně vznikla řada obrovských nákupních center (outletů), kam se sjíždějí nakupující z celé Číny, aby zde nakoupili luxusní spotřební zboží bez dovozního cla. Součástí této vládní iniciativy bude i tento veletrh – China International Consumer Products Expo.

Českým exportérům přejeme mnoho úspěchů nejen na čínském trhu.

Zpracoval kolektiv kanceláře CzechTrade Čína (Šanghaj).

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/cesti-sklari-a-potravinari-se-predstavuji-na-vystave-hainan-expo

19. duben 2023

Ceny nahoru k rekordním hodnotám tlačí vybíjení celých chovů kvůli ptačí chřipce. Některé restaurace musí omezovat svou nabídku.

Japonští chovatelé drůbeže prohrávají svůj boj s ptačí chřipkou. Kvůli ní bylo od loňského října utraceno více než 14 milionů nosnic, což je na 10 % z celkového objemu chovu. Ohniska nákazy se sice v zemi s pravidelností objevovala během posledních tří let, ale až v posledním půl roce, kdy byla nemocí zasažena pětice velkochovů a každý s více než jedním milionem slepic, však získala situace na závažnosti. Ceny v posledních měsících narostly meziročně o 30 % a v některých prodejnách nejsou čerstvá vejce k sehnání.

Vedle běžných koncových zákazníků začíná situace dopadat i na provozovatele restaurací. Průzkum deníku Mainichi mezi 100 restauračními řetězci ukázal, že již 30 % z nich bylo s ohledem na rostoucí ceny nuceno omezit svou standartní nabídku, a to především u dezertů, palačinek a čínské kuchyně, pro kterou jsou vaječná jídla typická.

Pokračující šíření ptačí chřipky decimující chovy napříč zemí pak s sebou nese i otázku, zdali se Japonsku podaří udržet svou soběstačnost v produkci vajec. Ta se sice dlouhodobě pohybuje okolo 97 %, nedostatek komodity by nicméně do budoucna mohl znamenat nové exportní příležitosti. Ostatně poslední dostupná data ukázala, že mezi lednem 2022 a lednem 2023 vzrostl objem importovaných vajec o 0,74 %. Nejvíce se dovážela z USA, Německa, Číny a Tchaj-wanu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Asahi

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/japonsko-trapi-nedostatek-vajec

18. duben 2023

Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

Výbor pro životní prostředí

2022

POZVÁNKA

podvýbor pro environmentální legislativu EU

si vás dovoluje pozvat na

KULATÝ STŮL

„Novela nařízení o F-plynech“,

který se koná v pondělí 24. dubna 2023 od 09:00 hodin

v budově Poslanecké sněmovny, Praha 1 – Malá Strana, Sněmovní 1,

v místnosti č. J 205

(ke vstupu do budovy Poslanecké sněmovny je třeba mít průkaz totožnosti)

Seminář bude přenášen online – sledovat jej můžete zde:

(Živé vysílání (psp.cz)

PROGRAM:

9:30                             Ing. Berenika Peštová, Ph.D., poslankyně,

předsedkyně podvýboru pro environmentální legislativu EU,

Úvodní slovo

Blok č.1:                      Shrnutí aktuálního stavu novely nařízení a pozice parlamentu EU

9:35-9:45                      Ing. Ondřej Knotek, poslanec Evropského parlamentu

9:45-9:55                      RNDr. Alexandr Vondra, poslanec Evropského parlamentu

9:55-10:55                    Diskuze

 

 

Blok č. 2:                     Důsledky nařízení pro výrobce

 

10:55-11:05                   Svaz průmyslu - Ing. Bohuslav Čížek, Ph.D., MBA, ředitel Sekce Hospodářské politiky,        

                                    Svaz průmyslu a dopravy ČR (za provozovatele)

                                   

11:05-11:15                   Tepelná čerpadla - Ing. Tomáš Habel, Environment Readiness Officer, Daikin    

Airconditioning Central Europe – Czech Republic spol. s r.o.

 

 

11:15-11:25                   Chladící zařízení Ing. Radek Hacaperka, generální ředitel, APPLiA CZ – Sdružení     

                                    evropských výrobců domácích spotřebičů

 

 

11:25-11:35                   SOCR ČR, Romana Nýdrle, ředitelka pro obchod

 

11:35-11:45                   Mgr. Štěpán Stojanov, tajemník Svazu chladicí a klimatizační techniky

 

 

 

11:45-13:30                   Diskuze a závěr semináře

 

Drobné občerstvení bude k dispozici během celého konání kulatého stolu.

 

Upozornění: Semináře se mohou účastnit pouze pozvaní hosté.

Účast, prosím, potvrďte na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Zdroj: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4606&td=19&cu=11

18. duben 2023

Tisková zpráva – Rybáři dostanou ve třech jarních výzvách žádostí o dotace 67 milionů korun. Za ně si budou moci pořídit například zařízení na zpracování ryb, zařízení nutné k hospodaření na rybnících u nově založených podniků a na vědecké inovace. Úplnou novinkou je možnost čerpat dotace na nákup přívěsu (maringotek) jako zázemí zaměstnanců např. při strojení rybníků a na partnerství s dalšími zeměmi v odvětví rybářství. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podepsal Pravidla pro poskytnutí dotací.

Celkem 67 milionů korun mohou na jaře získat rybářské podniky v rámci 5., 6. a 7. výzvy z Operačního programu rybářství.

„Na základě žádostí samotných rybářů jsme letošní rybářské výzvy doplnili. Nově tak budou moci získat dotaci na navázání a budování partnerství s dalšími zeměmi. To jim pomůže při získávání zkušeností a případně i při obchodní spolupráci. Rybáři také budou moci letos poprvé získat dotaci na nákup přívěsů (maringotek). Ty využijí jako své zázemí například při takzvaném strojení rybníku, tedy přípravě výlovu, která u velkých chovných vodních ploch může trvat i několik týdnů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ve výzvě Inovace mohou rybáři získat jako dotaci až 75 % na spolupráci s univerzitou a až 95 %, kdy je žadatelem univerzita, která spolupracuje s podnikem. Cílem je převést vědecké objevy do praxe, například otestovat nový výrobek nebo zlepšit technologický postup. Inovace mají zejména snížit dopady na životní prostředí (např. využití alternativních krmiv, jako jsou řasy) a také zavádět nové produkty a postupy. Výzva je určena podnikům, zpracovatelům, rybářským svazům, vysokým školám a výzkumným organizacím. Celkem je na ni připraveno 7 milionů korun.

Výzva Investice do akvakultury je zaměřená na zlepšení konkurenceschopnosti podniků a zachování tradiční akvakultury jako obnovitelného zdroje potravin. V rámci výzvy bude vyplaceno celkem 50 milionů korun, za ně si mohou rybářské podniky a svazy modernizovat či postavit rybník, sádky, líhně nebo si pořídit vybavení na chov ryb. Z dotace je možné také podpořit zařízení nutné k hospodaření na rybnících u nově založených rybářských podniků. Začínající rybáři budou mít při žádosti o dotaci preferenční výhodu. Výzvu mohou využít také provozovatelé na rekonstrukci, modernizaci nebo i výstavbu rybářské prodejny.

Výzva Zpracování produktů poskytne příspěvek na výstavbu, rekonstrukci, modernizaci nebo na nákup zařízení pro zpracovny ryb. Podpora je určena pro mikro, malé a střední podniky akvakultury a zpracovatele ryb. Na dotaci je připraveno 10 milionů korun.

OP Rybářství je financován z evropských a národních zdrojů. Příjem žádostí o rybářské dotace začne 25. dubna od 9 hodin a skončí 29. května ve 13 hodin. Žádosti se podávají elektronicky prostřednictvím portálu ISKP21+. Úplné znění Pravidel je k dispozici zde.

Vojtěch Bílý                                                                                                                               

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

18. duben 2023

Rostl především export. Pokles domácích nákupů kompenzovala spotřeba mimo domov v restauracích.

Made in Italy má ve světě obrovský ohlas a zájem o italské potraviny je stále vysoký. V loňském roce se velmi dařilo italskému vínu – prodeje dosáhly historického maxima a to téměř 14 miliard EUR.

Tahounem prodeje vína byl především 10% nárůst exportu po celém světě, který v roce 2022 dosáhl hodnoty 7,9 mld. eur. Domácí poptávka poklesla o 2,2 %, na druhou stranu ale došlo k silnému zotavení konzumace vín ve stravovacích jednotkách, a to i díky významnému růstu cestovního ruchu spojeného s ukončením pandemických omezení.

Itálie si udržuje světové prvenství ve výrobě vína, následuje ji Francie a poté Španělsko, dva hlavní konkurenti na mezinárodní úrovni. Na apeninském poloostrově aktuálně vyrábí víno přes 310 tisíc vinařství, která v loňském roce vyrobila 50,3 milionu hektolitrů vína. Celý sektor zaměstnává asi 1,3 milionu lidí. Kromě pracovníků ve vinařstvích a komerční distribuci je zaměstnáno také mnoho pracovníků v oborech navázaných na vinařský průmysl jako například ve sklářském průmyslu, výrobě korků, příslušenství, obalů, ale také ve výzkumu a školení či ve vinařské turistice, wellness a výrobě kosmetiky, ale třeba také ve výrobě bioenergie z vedlejších produktů při výrobě vína.

Sílu sektoru potvrdil i 55. ročník vinařského veletrhu Vinitaly, který se každoročně koná ve Veroně. Na veletrhu vystavovalo přes 4000  italských a zahraničních vystavovatelů z více než 30 zemí a veletrh navštívila tisícovka top nákupčích z 68 zemí.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Itálie.

Zdroj: Coldiretti

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/rekordne-roste-obliba-italskych-vin

18. duben 2023

Tisková zpráva – Jednostranné zákazy dovozu ukrajinského obilí, které zavedlo Polsko, Maďarsko a nejnověji Slovensko, jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace. Česká republika s jejich zavedením nepočítá, téma ale ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) intenzivně řeší s komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Situaci je potřeba vyřešit na celounijní úrovni.

„V průběhu víkendu jsem téma dovozů zemědělských komodit z Ukrajiny řešil přímo s komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským, ptal jsem se ho, jaká bude reakce Evropské komise na oznámený zákaz dovozu ze strany Polska a Maďarska. Jednoznačně mi potvrdil, že podobná jednostranná opatření jsou nepřijatelná. Na příští týden mám s komisařem domluvenou schůzku v Lucemburku, kde chceme probrat další možnosti řešení a společný postup Evropské unie. Téma zařadíme také na jednání Rady ministrů zemědělství 25. dubna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Česká republika zákaz dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny zatím neplánuje. V souvislosti s ochranou zdraví spotřebitelů však ČR zintenzivnila kontroly dovozu, například obiloviny určené k potravinářskému využití testujeme na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek, testy zatím neodhalily žádný závadný vzorek. Více ke kontrolám jsme psali včera zde.

„Ochrana zdraví českých občanů je pro mě absolutní priorita, proto v intenzivních kontrolách budeme nadále pokračovat a v případě pozitivního nálezu budeme likvidovat celé zásilky,“ uvedl ministr Nekula.

S ostatními unijními ministry zemědělství a Evropskou komisí chce ministr Zdeněk Nekula řešit také podobu fungování koridorů solidarity, tzv. Solidarity Lanes. Je důležité, aby maximálně přispívaly k vývozu ukrajinské zemědělské produkce do zemí mimo EU, což Česká republika prosazovala již v loňském roce během předsednictví v Radě EU. Je zřejmé, že tyto koridory plní svůj účel a výrazně pomáhají jak ke zlepšení odolnosti ukrajinské ekonomiky, tak k uklidnění situace na světových trzích s obilovinami včetně zajištění potravin pro rozvojové země. Důležité rovněž je, aby produkce dovážená do EU splňovala podmínky Unie na kvalitu a bezpečnost potravin pro spotřebitele.

„Je důležité, aby Evropská komise i jednotlivé země pečlivě monitorovaly dopady dovozu z Ukrajiny do EU včetně vlivu na trh Unie a domácí producenty. Jednostranné zákazy jednotlivých zemí ale nic nevyřeší. Musíme najít shodu v celé EU na pravidlech, za jakých bude probíhat tranzit zemědělských komodit z Ukrajiny do evropských přístavů, a aby z nich produkce dále směřovala do zemí mimo EU, které jsou na ukrajinské produkci závislé. Musí vzniknout politická dohoda mezi EU a Ukrajinou, která jasně nastaví pravidla tranzitu tak, aby každá zásilka kompletně dorazila do země mimo EU,“ řekl ministr Nekula.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

17. duben 2023

Podle nejnovějšího reportu FAO ze 7. dubna 2023, se hodnota FAO Food Price Indexu v březnu snížila o 2,1 % a zaznamenala tak nepřetržitý pokles od svého maxima přesně před rokem. Od března 2022 souhrnný index klesl celkem o 20,5 %.

Další snižování podpořil zejména pokles indexu obilovin, rostlinných olejů a mléčných výrobků, i když indexy cen cukru a masa vzrostly.

FAO Price Index

Březen 2023 (k únoru 2023)

Březen 2023 (k březnu 2022)

Mléčné výrobky

- 0,8 %

- 10,7 %

Cukr

+ 1,5 %

+ 7,7 %

Obilniny

- 5,6 %

- 18,6 %

Rostlinný olej

- 3,0 %

- 47,7 %

Maso

+ 0,8 %

- 5,3 %

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) v březnu poklesl o 0,8 %, což bylo způsobeno nižšími cenami sýrů a sušeného mléka, zatímco ceny másla vzrostly. Pokles mezinárodních cen sýrů byl podpořen pomalejšími nákupy předních asijských dovozců při zvýšených zásobách u předních vývozců. Ceny sušeného mléka klesaly již devátý měsíc v řadě, což reflektovalo především pomalou poptávku a sezónně rostoucí produkci mléka v západní Evropě. Naopak ceny másla vzrostly v důsledku vyšší poptávky po dodávkách z Oceánie (kde sezónně klesla produkce) ze zemí severní a jihovýchodní Asie.

FAO Sugar Price Index (cukr) v březnu dosáhl zvýšení 1,5 % přičemž hodnota indexu je na nejvyšší úrovni od října 2016. Nárůst byl způsoben především obavami z nižší globální dostupnosti cukru v sezóně 2022/23 v důsledku klesajících vyhlídek produkce v Indii, Thajsku a Číně. Pozitivní výhledy na úrodu cukrové třtiny v Brazílii však omezil tlak na růst světových cen. Pokles mezinárodních cen ropy (který znamená větší využití cukrové třtiny k výrobě cukru v Brazílii) spolu s oslabením brazilské měny ale naopak působily proti růstu cen.

FAO Cereal Price Index (obilniny) oproti únoru poklesl o 5,6 %. Nejvíce (o 7,1 %) klesly ceny pšenice v důsledku dostatečných světových zásob a silné konkurence mezi vývozci. K poklesu přispělo také prodloužení platnosti Černomořské obilné iniciativy, které Ukrajině umožnilo pokračovat ve vývozu pšenice ze svých přístavů a vyšší odhady australské a EU produkce. Silná konkurence a velké zásoby v Rusku rovněž udržovaly tlak na pokles cen. Světové ceny kukuřice se v březnu snížily o 4,6 % pod tlakem sezónní dostupnosti sklizně v Jižní Americe, očekávání rekordní produkce v Brazílii a prodloužení Černomořské obilné iniciativy. Ceny ječmene a čiroku klesly o 6,7 %, což bylo způsobeno oslabením na mezinárodních trzích s kukuřicí a pšenicí. Mezinárodní ceny rýže se v březnu snížily o 3,2 % pod vlivem probíhající nebo blížící se sklizně v hlavních exportních zemích včetně Indie, Vietnamu a Thajska.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olejklesl v březnu o 3,0 %. Pokles indexu byl výsledkem nižších cen sójového, řepkového a slunečnicového oleje, které více než kompenzovaly vyšší světové ceny palmového oleje, které se po třech měsících poklesu v březnu odrazily ode dna. Kromě nižší úrovně produkce v jihovýchodní Asii v důsledku nepříznivého počasí a záplav byly ceny palmového oleje dále podpořeny omezenými dodávkami v důsledku dočasných vývozních omezení zavedených Indonésií. Naopak světové ceny sójového oleje pokračovaly v poklesu v návaznosti na trend nižších mezinárodních cen sójových bobů. Ceny řepkového a slunečnicového oleje klesaly díky dostatečným zásobám a utlumené poptávce.

FAO Meat Price Index (maso) se v březnu lehce vzrostl o 0,8 %. Ceny hovězího masa se zvýšily pod vlivem rostoucích cen na trhu USA, kde se v následujících měsících očekává nižší nabídka skotu. Ceny vepřového mírně vzrostly především v důsledku vyšších cen v Evropě v důsledku přetrvávajících omezení nabídky a zvýšené předvelikonoční poptávky. Naproti tomu ceny drůbežího klesaly již devátý měsíc v důsledku utlumené poptávky i navzdory rozsáhlému výskytu ptačí chřipky v několika exportních zemích. Ceny skopového a jehněčího masa byly také v průměru nižší.

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623

Zdroj: MZe ČR

17. duben 2023

Tisková zpráva – Intenzivnější kontroly dovozu obilovin i dalších zemědělských komodit z Ukrajiny jsou velmi detailní. Laboratorní testy dosud neprokázaly v žádném vzorku přítomnost zakázaných látek. S ohledem na zvýšený tranzit obilovin přes EU však bude Česká republika v intenzivních kontrolách pokračovat.

„Před necelými dvěma týdny jsem rozhodl o intenzivnějších kontrolách dovozu především obilovin z Ukrajiny, a to jak pro krmné, tak potravinářské účely. Zásadní je pro mě ochrana zdraví spotřebitelů, kontroly obilovin určených pro potravinářské účely jsou proto velmi detailní. V laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo reziduí pesticidů, u všech vzorků ale testujeme i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Česká republika je v produkci obilovin plně soběstačná, velkou část produkce dokonce vyváží. Dovozy obilovin ze zahraničí jsou proto velmi malé. Přesto je dozorové orgány pečlivě sledují. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za poslední dva týdny odebrala 12 vzorků obilovin dovezených z Ukrajiny (8 vzorků pšenice, 4 kukuřice). Kompletně dokončené rozbory jsou zatím hotové u vzorků pšenice, žádné cizorodé látky laboratoře v obilí neodhalily. Testy jsou přitom velmi detailní a probíhají několik dní, odhalí tak případnou přítomnost celého spektra reziduí pesticidů a dalších látek.

Rozbory obilovin určených pro krmné účely provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Za poslední dva týdny odebral vzorky obilovin (3 vzorky pšenice, 1 kukuřice), detailní laboratorní rozbory aktuálně probíhají.

„S vedením inspekčních orgánů jsem v každodenním kontaktu, v případě potvrzení jakéhokoliv nevyhovujícího vzorku budeme okamžitě informovat veřejnost a přijmeme další opatření. Kontrola je u nás na vysoké úrovni, nyní je ještě intenzivnější. Je také důležité, aby obilí z Ukrajiny primárně směřovalo do zemí mimo EU. Naším společným evropským úkolem je zajistit, aby se toto obilí dostalo do zemí, kde jej nutně potřebují a současně nekončilo na evropském trhu. O to jsme usilovali i během našeho loňské předsednictví v Radě EU,“ řekl ministr Nekula.

Intenzivnější kontroly dovozu zemědělských komodit MZe zavedlo před necelými dvěma týdny v souvislosti se situací v některých evropských zemích a zvýšený tranzit obilovin přes země EU. Kontroly budou pokračovat, mimo obilovin a dalších základních zemědělských komodit se zaměří i na mlýnské výrobky.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

17. duben 2023

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Britové dále omezují výdaje za potraviny

Jak ukázal průzkum banky Barclays za březen 2023, Britové i nadále snižují výdaje na potraviny. Důvodem je především inflace a v důsledku toho stále se zvyšující životní náklady. Průzkum zjistil, že 88 % Britů uvedlo, že se obávají dopadů rostoucích cen potravin na finance svých domácností, a 62 % z nich hledá způsoby, jak snížit náklady za jejich nákup.

Rostoucí náklady mají také dopad na výdaje britských zákazníků v sektoru HORECA. Více než polovina (54 %) spotřebitelů uvádí, že omezuje zejména stravování v restauracích a více než třetina (36 %) více vaří doma. Pětina Britů (21 %) se dokonce vyhýbá společenským akcím, které by vyžadovaly stravování mimo domov, aby ušetřili.

Zdroj

Zdroj: MZe ČR

17. duben 2023

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Japonský výrobce strojů na nudle míří do Evropy

Společnost Yamato Manufacturing vyvinula stroj velkých rozměrů na výrobu nudlí, který splňuje přísné evropské zdravotní a bezpečnostní normy. Firma vyvážející stroje do asijských zemí se snaží využít rostoucího zájmu evropských zemí o asijskou kuchyni. Její zařízení dokáže vyrobit desetkrát více nudlí než běžné modely.

Tento „nudlostroj“ je primárně určen k výrobě pšeničných nudlí rámen, ale může také vyrábět pšeničné nudle udon a pohankové nudle soba. Evropské bezpečnostní normy pro průmyslová zařízení jsou považovány za nejpřísnější na světě. Vzhledem k tomu, že v evropském restauračním průmyslu dominuje přechod k centralizovaným kuchyním a efektivním systémům vaření, které vyžadují méně lidské práce, vyhověla společnost Yamato žádostem o vývoj většího stroje. Restaurace v Evropě a na dalších zahraničních trzích jsou prostornější a strávníci se v nich zdrží déle, což dle ředitele Yamota vede k vyšším tržbám než v Japonsku, kde jsou restaurace provozovány na základě velkých objemů ale nízkých přirážek.

Společnost již vyváží malé stroje na výrobu nudlí do Evropy a hodlá rozšířit prodejní kanály o nový velký model, který je navržen tak, že může pracovat v kombinaci s menším strojem. Poptávky po velkém stroji obdržela například z Polska, České republiky, ze severní Ameriky i Filipín. Společnost, která dodala více než tisíc strojů do více než 70 zemí, nabízí také poradenství pro podniky zabývající se výrobou nudlí a otevřela internetovou „školu nudlí Yamato“.

Zdroj: MZe ČR

17. duben 2023

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Spojené arabské emiráty chrání spotřebitele před neoprávněným zvyšováním cen potravin

Začátkem tohoto týdne sdílelo emirátské Ministry of Economy varování před zavedením nových pokut pro výrobce a prodejce potravin, kteří budou neoprávněně zvyšovat ceny svých produktů. Plán kontrol byl ohlášen již v minulém roce, kdy jednotlivé firmy reagovaly na problematiku zvyšování vstupních i provozních nákladů různě. Z důvodu celostátního zdražování tak musel kontrolní úřad zavést pravidla, jak opět nastavit balanc mezi spotřebiteli a výrobci.

Ministerstva spolupracují jak se samotnými výrobci, tak s konečnými prodejci v podobě obchodních řetězců, aby společně našli odůvodnění a míru zvyšování cen. V současnosti ministerstvo vydalo prohlášení, že ceny drůbežích výrobků, masa a vajec mohou zdražit maximálně o 13 %. Výše zdražování vychází z podkladů, které jednotliví výrobci a prodejci projednali se státním aparátem a u kterých nalezli shodu. Zvýšení cen má samozřejmě na svědomí především dražší import vstupních materiálů a zboží.

Na stránkách Ministry of Economy může každý najít seznam, kolik by jednotlivé produkty měly maximálně stát. Spotřebitelé mají pomoci kontrolním úřadům a upozornit je, pokud by prodejce nabízel některý z regulovaných produktů dráž. Při zjištění neoprávněného zvýšení cen nad daný limit hrozí prodejcům či výrobcům pokuta od 60 000 Kč. Při opětovném porušení mohou uložené pokuty dosáhnout částky převyšující 1 milion Kč.

Pro SAE nejsou podobné kontroly nic nového. Během roku 2022 bylo v této zemi provedeno 94 123 státních kontrol, které objevily 4 227 přestupků kvůli neoprávněnému zvýšení cen. Nejvíce kontrol je prováděno právě nyní, kdy v zemi probíhá Ramadán. V období Ramadánu lidé nakupují největší množství potravin na tradiční oslavy každodenního konce půstu, což přináší obchodním řetězcům největší zisky.

Zdražování potravin a služeb je v Emirátech v posledních dvou letech opravdu velmi znatelné a je způsobené především drahou mezinárodní dopravou a inflací. I přes snahy státu o kontrolu cen a podporu místních výrobců potřebujete na průměrný nákup o 20 % více financí než před 2 lety.

17. duben 2023

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.: +381 63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Srbsko neočekává další růst exportních cen medu

Podle informací portálu “e-Kapija“ zaplatí srbští spotřebitelé v letošním roce za 1 kg lučního medu kolem 8,60 EUR a za akátový med až 15 EUR/kg. Důvodem je snížená místní produkce medu, na kterou mají stále větší vliv klimatické změny. Na jaře, v době květu akátu a lípy, bylo v posledních letech opakovaně nepříznivé počasí a celkové plochy akátových porostů se v Srbsku také snížily. Prodloužená doba trvání podzimního počasí zase komplikuje léčbu varoázy, která se provádí po podzimním sběru medu. Mnozí včelaři však neodhadnou vývoj počasí a zahájí léčbu příliš brzy nebo naopak příliš pozdě a důsledkem jsou pak masové úhyny včelstev. Trvá několik let, než se podaří napadené úly plnohodnotně nahradit novými včelstvy. Srbský med je velmi kvalitní a Srbsko je v produkci medu zatím soběstačné a je také jeho vývozcem. Za prvních 10 měsíců roku 2022 vyvezlo 1 479 tun za 8,3 mil. EUR. Oproti srovnatelnému období předchozího roku to byl pád o 23 % a to především z důvodu vysoké exportní ceny srbského medu, která je aktuálně mezi 5,2 – 5,5 EUR/kg a není konkurenceschopná. V roce 2021 se srbský med prodával za 4,2 EUR/kg. U řady obchodníků i včelařů tak zatím zůstává na skladě neprodaný loňský med. Neočekává se ale, že by exportní ceny srbského medu měly letos dále růst i přes možnou nižší produkci.

Česká republika je velkým dovozcem medu. V roce 2022 se podle ČSÚ dovezlo přes 5 860 tun za více než 18,5 mil. EUR. Med se do České republiky nejvíce dovážel z Ukrajiny (2 454 tun za 6 mil. EUR), Slovenska (1 436 tun za 4,5 mil. EUR) a Argentiny (392 tun za 1,76 mil. EUR). Ze Srbska činil v roce 2022 dovoz 30,5 tuny za 117 000 EUR, což byl oproti roku 2021, kdy se dovezlo jen 7 tun medu za 31 000 EUR, značný nárůst.

Zdroj: MZe ČR

14. duben 2023

Přijďte si nakoupit sazenice a semena bylin, bylinné čaje nebo kosmetiku. Kromě možnosti koupit si čerstvé bylinky se těšte na workshopy pro děti i dospělé, prezentace pěstitelů, divadlo pro děti, přednášky partnerských institucí v Objevovně a ukázky vybraných sbírkových předmětů.

PROGRAM BYLINKOVÝ DEN 22. 4. 2023

PŘEDNÁŠKY

11:00 Babiččiny bylinky
Ing. Kateřina Smékalová, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Dávno, dávno již tomu, co Božena Němcová učinila svoji babičku nesmrtelnou prostřednictvím stejnojmenné povídky. Babiččina laskavost a moudrost ale vznikla zhuštěním tehdejších znalostí, životních zkušeností a praktik obyčejných venkovských lidí, z nichž mnohé jsou stále platné i v dnešní době. Přednáška bude soustředěna na druhy léčivých, aromatických a kořeninových rostlin (bylinek) a způsobů (nejen) jejich používání, jak je Božena Němcová v Babičce popsala.

13:00 Návrat ke kořenům
Ing. Katarína Kaffková, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Kořeny a oddenky jsou na první pohled méně atraktivní v porovnání s listy nebo květy léčivých rostlin. Co už by jen na kořenech mohlo být zajímavé? Naprosto všechno! Kořeny a oddenky se liší velikostí, tvarem, barvami a vůni, a jejich využitím, od koření, přes léčení, čištění, až po barvení.

14:00 Byliny pro náš imunitní systém i radost ze života
Doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Ať už nás postihne obyčejná viróza, nebo třeba vážné onemocnění, při jejich léčbě hraje důležitou roli náš imunitní systém. Řada faktorů, mezi které patří například dlouhodobý stres, špatné životní prostředí či třeba nekvalitní strava, může snížit léčivou schopnost našeho imunitního systému. Pro zlepšení jeho funkce nemusíme hned sahat po lécích, protože existuje řada bylin, které vykazují imunitu-stimulující účinky. Mezi ně patří jak například obyčejná kopřiva dvoudomá či černý bez, tak i méně známý rakytník řešetlákový, parcha saflorová či kozinec blanitý. Které bylinky zlepšují funkci imunitního systému, co od nich můžeme očekávat, kde je najdeme i jak je používat, to vše se dozvíte v přednášce mezinárodně uznávaného botanika Romana Pavely.

 Na Bylinkovém dni si budete moct zakoupit a nechat autorem podepsat knihy ze série Světem bylin s Romanem Pavelou – imunita / zažívací potíže / pohybové ústrojí / pro ženy a muže 50+ z nakladatelství Lirego.

 Akce se koná pod záštitou starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského.

Zdroj: https://www.nzm.cz/akce/bylinkovy-den-2023

14. duben 2023

Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje – Onemocnělo 130 osob, u 90 byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. 2023 do soboty 1. 4. 2023. Na základě šetření KHS a informací od postižených osob byla označena jako vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy na místě ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici.

V rámci kontroly provozovny bylo odebráno postupně celkem 43 vzorků. V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonella, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři.

Ze strany KHS bylo nařízeno uzavření provozovny a provedení její sanitace. Případné opětovné otevření bude možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS.

V souvislosti se stále probíhající kontrolou, resp. s následně zahajovaným přestupkovým řízením nebudeme nyní sdělovat další podrobnosti.

Bc. Veronika Krejčí
Aktualizováno 14. dubna 2023, 9:45 hodin

Zdroj: KHS Královéhradeckého kraje

14. duben 2023

Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.

Při veterinární prohlídce na jatkách Státní veterinární správa (SVS) nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem tzv. bílých vláken v tak enormním rozsahu, jak uvedl v tomto týdnu spolek OBRAZ. Při prohlídce před porážkou je věnována pozornost tomu, zda zvířata neprojevují neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení a při prohlídce masa a orgánů po poražení se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví není uvolněno na trh a nesmí být použito pro výrobu potravin.  

„Státní veterinární dozor na všech jatkách v ČR garantuje zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu včetně drůbežího masa. Maso, které je po veterinární prohlídce uvolněno pro lidskou spotřebu, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné známé nebezpečí,“  uvedl Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.  „Náš veterinární dozor je v porovnání se světem na velmi dobré úrovni o čemž mimo jiné svědčí absence velkých potravinových kauz v posledních letech,“ dodal Semerád.

Pokud jde o drůbež, tak u hrabavé drůbeže bylo v roce 2022 na porážkách v ČR prohlédnuto celkem 118 075 844 kusů. Krůt bylo prohlédnuto 171 607 kusů. Vodní drůbeže bylo prohlédnuto 3 707 204 kusů.

Problematikou tzv.  bílých vláken se zabývají různá vědecká pracoviště a současná úroveň poznání nepodporuje (ale ani nevyvrací) tvrzení ochránců, že by příčinou bylo špatné zacházení se zvířaty, nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu. Řešení problému je i v zájmu chovatelů a zpracovatelů. Toto maso má nižší hodnotu jak pro prodej, tak pro zpracování na výrobky. SVS se s takzvanými myopatiemi při veterinární prohlídce setkává, ale jak bylo uvedeno výše, maso s patologickými změnami není ke spotřebitelům propuštěno. S neobvyklými vlastnostmi masa podobými těm, které popisuje spolek OBRAZ je SVS v jednotkách případů konfrontována v rámci stížností spotřebitelů, ale vždy se zatím jednalo pouze o maso ze zvířat poražených mimo ČR.

Při veterinární prohlídce na jatkách se mimo jiné eviduje doba přepravy, způsobilost a stav zvířat, poranění, úhyny, chování zvířat jednotlivě a jako celku, poruchy chování, veškeré neobvyklé změny na těle a orgánech (otlaky, prosáknutí, překrvení, poranění, otoky aj.).

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

14. duben 2023

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. dubna 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma „Výsledky a aktuální problematika kontrol SZPI provedených v roce 2022. Přednášejícím je ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Ing. Martin Klanica.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Potr.uterek_25.4.2023-300x107.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Potr.uterek_25.4.2023-768x273.jpg 768w" alt="" width="766" class="wp-image-39995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />

Abstrakt
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen SZPI) je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin ve všech článcích potravinového řetězce, od prvovýroby, výroby, dovozu, přes sklady a maloobchodní prodejny až po provozovny společného stravování, včetně kontrol reklamy nebo e-commerce.

V roce 2022 provedla SZPI necelých 49 000 kontrolních vstupů, při nichž bylo odebráno více než 12 500 vzorků, z čehož byla cca čtvrtina nevyhovujících. Pravomocně ukončeno bylo přes 3 000 správních řízení a byly uloženy pokuty v celkové výši 110 mil. Kč.

Novela zákona o SZPI nově umožňuje uložení opatření, kterým je tzv. „blokace“ webových stránek nabízejících nebezpečné potraviny, nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy. Od října 2022 SZPI kontroluje dovoz ekologické produkce, a to na základě novely zákona č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, a od května 2022 provádí SZPI i kontrolu tzv. „dvojí kvality potravin“. Na webových stránkách Potraviny na pranýři SZPI pravidelně zveřejňuje nevyhovující šarže potravin.


Autor: ÚZEI

Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vysledky-a-aktualni-problematika-kontrol-szpi-provedenych-v-roce-2022/

14. duben 2023

Ministerstvo průmyslu a obchodu v návaznosti na ustanovení §96e zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) a nařízení vlády č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci a o stanovení s tím souvisejícího nejvyššího přípustného rozsahu majetkového prospěchu zákazníka popisuje postup odvodu nadměrného majetkového prospěchu do státního rozpočtu.

 

Zprávu o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu (dále jen „zpráva“) podává velký podnikatel Ministerstvu průmyslu a obchodu elektronicky, a to prostřednictvím informačního systému AIS MPO, který je dostupný na webu https://aisportal.mpo.cz/AISPortal/defaultNa tomto webu je k dispozici také videonávod pro vyplnění zprávy.

Zprávu bude možné podávat od 20. dubna 2023 od 9:00 hod.

Pokud se velký podnikatel do systému již registroval jako žadatel v rámci předchozích dotačních programů, nová registrace není nutná.

Upozornění: pojem žadatel je nutné v systému AIS MPO pro účely odvodu nadměrného majetkového prospěchu do státního rozpočtu chápat jako „velký podnikatel“.

Ověření identity uživatele, který vyplňuje a podává zprávu, probíhá prostřednictvím prostředku pro elektronickou identifikaci. Podrobnosti o jednotlivých prostředcích elektronické identifikace naleznete na informačním webu identitaobcana.cz.

Doporučení pro velkého podnikatele

Po podání zprávy doporučujeme komunikovat prostřednictvím komunikačního nástroje „Nástěnka“ v systému AIS MPO, která je dostupná jako záložka zprávy po podání. Jedná se o nejspolehlivější způsob komunikace přímo s administrátorem zprávy.

Metodická podpora pro velké podnikatele:

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

telefon: 1212  (po-čt 8:00-16:00 h, volání na linku je zpoplatněno dle tarifu volajícího)

Technická podpora uživatelů aplikace AIS MPO:

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

telefon: 841 135 135 (po-pá 8:00–16:00 h)

Platba odvodu nadměrného majetkového prospěchu

Odvod nadměrného majetkového prospěchu se hradí na bankovní účet:

Celní úřad pro hlavní město Prahu: 002874-67724011/0710

vedený u České národní banky

Do variabilního symbolu pro platbu je nutné uvést identifikační číslo (IČO) plátce.

V případě, že plátci nebylo IČO přiděleno, kontaktuje výše uvedený celní úřad (odbor správy příjmů) pro přidělení vygenerovaného identifikátoru, který následně do variabilního symbolu bude vždy uvádět.

14. duben 2023
Podrobné výsledky kontrol medu v tržní síti za období 2009–2022 jsou k dispozici v souvisejících dokumentech.
 

Přílohy

14. duben 2023

Konference „Transformace české energetiky a její dopady na průmysl“ představuje unikátní diskuzní platformu propojující klíčové stakeholdery, podnikatele a další významné osobnosti z řad veřejného života. V rámci konference budeme diskutovat o budoucnosti českého autoprůmyslu v kontextu klimatické politiky EU, perspektivě těžby uhlí, výroby uhelné energie v souvislosti s válkou na Ukrajině nebo o modulárních jaderným reaktorům jako příležitosti pro českou energetiku.

PROGRAM KONFERENCE

09:00-09:30 REGISTRACE 
09:30-09:45 ÚVODNÍ SLOVA

  • Karel Havlíček, místopředseda, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky; bývalý ministr průmyslu a obchodu
  • Jan Macháček, předseda správní rady, Institut pro politiku a společnost

09:45-10:45 BUDOUCNOST ČESKÉHO AUTOPRŮMYSLU V KONTEXTU S KLIMATICKOU POLITIKOU EU

  • Karel Havlíček, místopředseda, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky; bývalý ministr průmyslu a obchodu
  • Zdeněk Petzl, výkonný ředitel, Sdružení automobilového průmyslu
  • Bohdan Wojnar, člen dozorčí rady, Nadační fond ŠKODA AUTO
  • Monika Martišková, seniorní výzkumník, Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce

🎙|Moderace: Irena Krcháková, redaktorka, Česka televize

10:45-11:00 VIP TALK S PAVLEM TYKAČEM, MAJITELEM SKUPINY SEV.EN 

🎙|Moderace: Jan Macháček, předseda správní rady, Institut pro politiku a společnost

11:00-12:00 PERSPEKTIVA TĚŽBY UHLÍ A VÝROBY UHELNÉ ENERGIE V SOUVISLOSTI S VÁLKOU NA UKRAJINĚ, GREEN DEALEM A ESG

  • Karel Havlíček, místopředseda, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky; bývalý ministr průmyslu a obchodu
  • Jiří Feist, člen představenstva, EP Power Group
  • Pavel Řežábek, hlavní ekonom, ČEZ
  • Vladimír Budinský, prezident, European Association for Coal and Lignite; prezident, Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu

🎙|Moderace: Irena Krcháková, redaktorka, Česka televize

12:00-13:00 MODULÁRNÍ JADERNÉ REAKTORY JAKO PŘÍLEŽITOST PRO ČESKOU ENERGETIKU

  • Jiří Duspiva, manažer pro rozvoj podnikání, Centrum výzkumu Řež
  • Jiří Marek, prezident spolku, Jaderní veteráni
  • Ondřej Novák, odborný pracovník, Katedra jaderných reaktorů, FJFI ČVUT
  • Jiří Ondruška, vedoucí strategie a výzkumu v jaderné energetice, Ministerstvo průmyslu a obchodu

🎙|Moderace: Jan Macháček, předseda správní rady, Institut pro politiku a společnost

13:00 NETWORKING S OBČERSTVENÍM

DUBEN 2023

25.

CHCI SE REGISTROVAT

📌| DŮLEŽITÉ INFORMACE

  • Na akci zbývají poslední volná místa. Z tohoto důvodu je nutné se předem zaregistrovat ZDE.
  • Úspěšná registrace musí být potvrzena pořadatelem. 
  • Pokud se nemůžete akce zúčastnit, neváhejte prosím tuto pozvánku postoupit některému z kolegů, pro které bude účast prospěšná.
  • Konference se koná dne 25. dubna. 2023 v čase 09:00–13:00 v prostorách Eventového centra Sněmovní 7, Sněmovní 174/7, Praha 1. 
 

Navštivte naše webové stránky

Navštivte naše webové stránky

Facebook

Facebook

Spotify

Spotify

YouTube

YouTube

Twitter

Twitter

Instagram

Instagram