1. květen 2022

POZVÁNKA – WEBINÁŘ & PRACOVNÍ SNÍDANĚ

DOPLŇKY STRAVY A HRANIČNÍ PŘÍPRAVKY
- aktuálně a prakticky

Vážené dámy, vážení pánové,

s ohledem na zpětnou vazbu a dotazy, které od Vás dostáváme, jsme se rozhodli pro Vás připravit praktický seminář (osobní účast) či webinář (online účast), který bude věnován dvěma tématům, jež se nám v praxi velice často prolínají, a to doplňkům stravy a hraničním výrobkům (zejména se zaměřením na aktuální trendy a novinky).

 

Co Vás čeká? Jen důležité, aktuální a užitečné informace!

Doplňky stravy:

Váháte, zda využít nový elektronický systém oznamování potravin, nebo doplňky stravy notifikovat „postaru“? Přiblížíme si, jaké jsou výhody a nevýhody obou způsobů notifikace. Zaměříme se také na průběh kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce a dáme Vám praktické tipy a doporučení, jak si v průběhu kontroly efektivně počínat. Součástí našeho výkladu bude také představení základních pravidel pro označování a propagaci doplňků stravy s příklady z aktuální rozhodovací činnosti. Stranou nezůstanou ani naše tipy a praktické zkušenosti se smluvním nastavením výroby doplňků stravy.

Hraniční přípravky:

Problematika doplňků stravy se (bohužel!) čím dál častěji nechtěně pojí s otázkou klasifikace výrobků (Kdy se jedná o doplněk stravy a kdy již jde o léčivý přípravek? Popř. proč mi SÚKL výrobek překlasifikoval a co s tím můžu udělat?). Z tohoto důvodu bude součástí našeho výkladu také představení specifik tzv. hraničních výrobků a souvisejících řízení, neboť prvotní zařazení výrobku do odpovídající kategorie je často klíčové. Řekneme si ale rovněž co dělat, když už je hraniční řízení zahájeno, jaké to pro Vás jako výrobce, distributora či prodejce má následky a jak se efektivně bránit ve správním řízení.

Melatonin, CBD atd.:

Neopomeneme zmínit ani legislativní a praktické novinky z rozhodovací praxe v této oblasti, které se nám v průběhu minulého roku nashromáždily, ať již jde o používání melatoninu, CBD či změny v klasifikaci zdravotnických prostředků a vedení příslušných správních řízení.

Seminář plánujeme jako tzv. smíšený, můžete se tedy podle své preference zúčastnit osobně (pro 20 osob) nebo online (webinář). Pokud se nebudete moci zúčastnit ani osobně ani online, rádi Vám dodatečně zpřístupníme záznam z webináře.

Sestřih z našich již realizovaných webinářů můžete shlédnout (a „nasát“ tak atmosféru) na našem YouTube kanálu.

Termín konání

05. 05. 2022, 9:00–13:00

Místo konání

Osobně (účast na semináři) v restauraci Altány Kampa

nebo

online přenos z Altánů Kampa

Přednášející

Mgr. Libor Štajer

Mgr. Lucie Macáková

JUDr. Antonín Valuš, Ph.D.

Cena

seminář s osobní účastí v restauraci Altány Kampa celkem 5.200,- Kč
bez DPH/účastník
(zahrnuje účastnický poplatek, občerstvení, parkovné, kapacita 20 osob)

nebo

webinář celkem 4.900,- Kč bez DPH/účastník

Program

  • Doplňky stravy a jejich uvádění na trh (složení a oznamování doplňků stravy; často řešená porušení potravinového práva na úseku doplňků stravy; smluvní nastavení vztahů při výrobě doplňků stravy)
  • Hraniční přípravky, hraniční řízení a aktuální trendy a novinky (jak se liší jednotlivé kategorie; jak správně klasifikovat svůj výrobek před uvedením na trh; co dělat, když je zahájeno hraniční řízení a jak se efektivně bránit)

 

  • Označování, propagace a prodej doplňků stravy po internetu v kontextu rozhodovací praxe dozorových orgánů

 

  • Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce a její průběh v praxi

Kontaktní osoba a přihlášky

Přihlášky zasílejte na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 
Pavla Pospíšilová, KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.,
tel.: 296 210 562-3, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Webinář bude zorganizován tak, abyste jej mohli nerušeně a ve vysoké kvalitě přenosu obrazu i zvuku v přímém přenosu absolvovat z pohodlí Vašeho domova či kanceláře. Samozřejmostí je nejen to, že od nás v předstihu obdržíte před samotným webinářem unikátní přihlašovací údaje s pokyny pro jejich použití, ale také prezentaci v elektronické podobě. V průběhu semináře budete mít možnost, jak jste na to u nás zvyklí, pokládat dotazy přednášejícím zcela diskrétně prostřednictvím společného online chatu, který poběží po celou dobu s videopřenosem. Pro připojení k webináři nebude třeba instalovat žádný speciální program. Pouze se s využitím zaslaných přihlašovacích údajů přihlásíte prostřednictvím svého prohlížeče k webové stránce, kde poběží v níže uvedený čas „live stream“ interaktivního webináře.

Pro případ, že se nemůžete zúčastnit, rádi Vám zpřístupníme záznam webináře nebo pro Vás připravíme Váš vlastní interní webinář.

Mgr. Libor Štajer
Partner

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: 777 561 663

Mgr. Lucie Macáková (Neubertová)
Senior Associate

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: 604 878 988

JUDr. Antonín Valuš Ph.D.
Senior Associate

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: 777 214 856

29. duben 2022
Výstupy projektu o plýtvání potravinami a vlivu informačních kampaní

 

Lidé reagují i na levné kampaně. Díky nim omezí plýtvání potravinami

I finančně nenáročné kampaně mohou vést ke snížení plýtvání potravinami. Lidé reagují na letáky, edukativní příspěvky na sociálních sítích, nálepky na popelnicích, čtou jednoduché informační brožurky. Naopak efekt dražších kampaní se v krátkodobém horizontu nedostavil. Když ale odborníci na domácnosti přestanou působit, tak se lidé vrátí do zajetých kolejí a je možno pozorovat opětovný nárůst plýtvání potravinami. Vyplývá to z tříletého projektu Mendelovy univerzity v Brně. Vědci na jeho základě získali celosvětově unikátní data, s kterými budou dál pracovat.


Tři roky rozborů komunálního odpadu v 900 brněnských domácnostech přinesly konkrétní reálná data o tom, kolik potravin se v těchto domácnostech skutečně vyhazuje. V rámci projektu byly také zjištěny detailní informace o postojích domácností k plýtvání potravinami a důvodech, proč se plýtvá. Cílem totiž bylo nejen zmapovat, kolik domácnosti vyplýtvají potravin, ale také zjistit, zda a jak lze chování spotřebitelů ovlivnit.  

V prvním roce projektu bylo zjištěno, že průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně do popelnice 37,4 kilogramů potravin. Nejvíce vyplýtvaných potravin se objeví ve směsném komunálním odpadu na sídlištích, konkrétně jde o 53,6 kilo na osobu a rok.

Získáním jasných dat výzkum začal, následně se odborníci z Provozně ekonomické fakulty snažili chování lidí změnit. „Během tří let jsme provedli jedinečný experiment, proběhla řada kampaní, které informovaly o závažnosti problému a současně nabízely tipy, jak je možné plýtvání omezit. V této době jsme zaznamenali, že se skutečně objem vyplýtvaných potravin ve sledovaných lokalitách snížil průměrně o 11 %,“ uvedla vedoucí projektu Lea Kubíčková.

Vědecký tým měřil a porovnával vliv jednotlivých kampaní. Překvapivé bylo zjištění, že okamžitý efekt měla pouze levnější kampaň. Šlo o jednoduché letáky, příspěvky na sociálních sítích, nálepky na popelnicích, informační brožurky. Náročnější kampaň, jako jsou workshopy ve školách, diskuse, focus groupy, edukační video kampaň se v tomto krátkém období výrazně neprojevily.  V posledním roce projektu, kdy výzkumníci na domácnosti již nepůsobili, se plýtvání opět zvýšilo, nedosáhlo však zatím úrovně před zahájením kampaní. U skupin, které byly pod vlivem dražší kampaně, byl návrat k nežádoucímu chování méně výrazný než u skupin, které byly ovlivňovány levnější kampaní – z toho je možné odvodit, že dražší kampaň přinesla efekty až s určitým časovým odstupem.

„Shrneme-li tedy celé tři roky projektu, je zřejmé, že při vhodném působení je možné chování domácností ovlivnit, aby se snažili už při nakupování potravin a pak následně jejich zpracování chovat racionálně a plýtvat potravinami co nejméně. Efekt některých kampaní je okamžitý, u jiných se projeví později. Je však zřejmé, že pokud se působit přestane, domácnosti se vrací do zaběhaných kolejí. Z toho plyne, že je třeba o problematice hovořit, na domácnosti systematicky působit a že intervenční kampaně mají smysl,“ doplnila Kubíčková. Projekt, který financovala TAČR, přinesl i zajímavé informace z rozsáhlého dotazníkového šetření. Brněnské domácnosti uváděly, že si uvědomovaly vlastní plýtvání potravinami mnohem více v situaci, kdy měly pocit, že za potraviny utrácí větší množství peněz. 

Práce výzkumníků i přes konec grantu nekončí. Již nyní na něj navazují další aktivity, například ve spolupráci s Karlovou univerzitou budou výsledky projektu využity pro tvorbu interaktivních vzdělávacích materiálů týkajících se plýtvání potravinami pro základní školy. Začal také mezioborový výzkum zaměřený na nakládání s potravinovým odpadem z domácností na sídlištích v souladu s principy cirkulární ekonomiky. V této oblasti vědci chystají testovat a modifikovat sběrné nádoby na potravinový odpad, které mimo jiné budou eliminovat nepříjemný zápach, případné infekce a výskyt hmyzu a hlodavců. 

Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D., tel.: 739 348 950, vedoucí Ústavu marketingu a obchodu (PEF).

Autor: MENDELU

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/trilety-projekt-mendelovy-univerzity-prinesl-unikatni-data-o-plytvani-potravinami-v-domacnostech.aspx

 

29. duben 2022

Na konci března zveřejnil server Aktuálně.cz rozhovor s Ing. Zuzanou Malinovou z Oddělení bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR na téma geneticky modifikovaných (GM) plodin a zákonů EU.

Ing. Malinová srozumitelnou formou shrnula potenciální využití GM potravin, jaké konkrétní GM plodiny se ve světě vyskytují a současnou legislativu EU, zároveň zdůraznila nutnost investovat do výzkumu. V podcastu upozorňuje, že žádná studie neprokázala negativní vliv GM potravin na zdraví lidí a zvířat, ani na životní prostředí. Naopak, nedávné studie Evropské komise uvádějí, že GM potraviny mohou přispět k udržitelným systémům zemědělství a k produkci potravin v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (angl. European Green deal) a strategií "Z farmy na vidličku" (angl. Farm to Fork Strategy).

Celý podcast je možné si poslechnout na následujícím odkazu:
Podcast | Zuzana Malinová o geneticky modifikovaných potravinách | Aktuálně.cz

29. duben 2022

Navzdory ekonomickým sankcím, které Japonsko uvalilo na svého souseda, se obě země dohodly na letošních limitech lovu lososů a pstruhů.

Objem povoleného lovu pro letošní sezónu zůstane stejný jako v loňském roce, a japonští rybáři tak budou moci chytit až 2,050 tun ryb, které budou ruské protistraně kompenzovány poplatkem pohybujícím se mezi 200 až 300 miliónu jenů v závislosti na konečné velikosti úlovku. Lososi a pstruzi, které japonští rybáři ve vodách na sever od Hokkaida, se třou v ruských řekách, a dle rybářských regulí OSN má tak Rusko nárok na finanční kompenzace.

Lovecká sezóna zpravidla začíná již 10. dubna, kvůli sankcím uvalených tokijskou vládou na Rusko a agresi na Ukrajině však po několik týdnů reálně hrozila situace, že se výši letošních kompenzací a povoleného objemu úlovku nepodaří domluvit, a Japonsko tak bude čelit zásadnímu výpadku v dostupnosti oblíbeného druhu ryb. Nakonec se podařilo nalézt dohodu a japonští rybáři budou moci začít s lovem začátkem příštího května.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Nikkei Asian Review

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/japonsko-se-s-ruskem-dohodlo-na-limitech-rybolovu

29. duben 2022

Praha 28. dubna (ČTK) - Případný výpadek dodávek ruského plynu může podle Potravinářské komory ČR ohrozit výrobu potravin. Problémy mohou mít hlavně pekárny, mlékárny nebo zpracovatelé masa a masných výrobků. Komora to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Komora také upozornila na to, že i když do Česka se plyn nekupuje přímo z Ruska, ale přes zprostředkovatele hlavně z Německa, jsou české firmy na ruském plynu závislé. Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska.

Podle společností, které dnes ČTK oslovila, nelze v krátkodobém horizontu plyn nahradit například elektřinou. Například podle Jana Viraga, jednatele středočeské společnosti Agro-V, si drůbežáři neumí představit, jak by mohli bez plynu fungovat. Společnost sice částečně přešla na jiné topné médium pro výkrm drůbeže, porážka se bez něj ale neobejde. Případě přerušení dodávek plynu by pak nejspíše vedlo k ukončení výroby. "Jestliže drůbež neporazíme, nebudeme ji ani nasazovat," uvedl pro ČTK. Upozornil na to, že plyn je potřeba i například na výrobu krmných směsí. Pokud by se Česko mělo zbavit závislosti na ruském plynu, mohlo by k tomu dojít až během několika let, dodal.

Bez plynu se neobejdou ani firmy ze skupiny Agrofert. Klíčový je hlavně pro výrobu hnojiv jeho firem v Německu a na Slovensku, bez kterých nejsou zemědělci schopní vypěstovat dostatek potravin, sdělila ČTK mluvčí holdingu Lucie Bukovanská. "Plyn využíváme i v zemědělství, tam hlavně k sušení komodit a v potravinářských firmách jako základní zdroj pro výrobu tepla. Oba tyto segmenty nebudou schopné bez dodávek plynu fungovat a rychlé náhradní řešení neexistuje. V krátkodobém horizontu plyn určitě nahradit nejde," uvedla.

Společnost podle ní hledá alternativy k využití plynu, ty se ale neobejdou bez investic, které nelze realizovat dříve než za rok, a ani tak nelze plyn nahradit ze 100 procent. "Náhrada plynu je nejsnazší v zásobování obyvatelstva teplem. Jsou dostupné systémy jako tepelná čerpadla, fotovoltaické panely, které se dají instalovat na většinu nemovitostí. Přispělo by to k razantnímu snížení celkové spotřeby plynu a jeho využití v průmyslových oborech," doplnila Bukovanská.

"Bez plynu bychom byli nuceni zastavit výrobu stejně jako řada dalších potravinářských podniků, což je z hlediska zabezpečení zásobování obyvatelstva nemyslitelné. Proto je nezbytné, aby byli potravináři zařazeni mezi prioritní odběratele, aby v případě krize mohli odebírat nezbytné minimum plynu na zajištění výroby a dodávek potravin obyvatelům," sdělil ČTK ředitel společnosti Nestlé pro korporátní záležitosti Vratislav Janda.

Na případné vypnutí dodávek plynu se už před několik týdny začal připravovat majitel pražské společnosti Pekárna Kabát Richard Kabát. "Máme všechny pece na plyn, když ho vypnou, nevyrobíme ani jeden kus pečiva," řekl. Proto investoval zhruba šest milionů korun do nákupu elektrických pecí, i když je aktuálně firma nijak nevyužije. V pecích na elektřinu lze podle něj vyrobit ale jen zhruba 45 procent produkce. Pokud by došlo k výpadku plynu, přišla by pak společnost, která má 220 zaměstnanců, o polovinu tržeb.

Na dodávkách plynu jsou podle tiskové mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisy Mylbachrové závislí také čeští výrobci piva. "Náhradní řešení by se hledalo jen velmi složitě. Věříme, že se dodávky plynu podaří vyřešit na úrovni státu, respektive Evropské unie," uvedla.

Na to, že v případě výpadku dodávek plynu hrozí zavírání podniků a nárůst nezaměstnanosti, upozornila ve středu také Hospodářská komora ČR. Vláda by podle komory měla srozumitelně a urychleně informovala o dopadech zastavení dodávek. Kvůli zdrženlivému postoji vlády svolá jednání reprezentantů podnikatelských a zaměstnavatelských organizací. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu uvedlo, že při kritickém nedostatku plynu by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím.

zaz mha

28. duben 2022

Brno 28. dubna (ČTK) - Plýtvání s potravinami je pro lidi důležité téma a když se na ně pozitivně působí, tak dokážou objem vyhozeného jídla snížit. Zároveň velmi oceňují praktické rady, jak potraviny skladovat či jak zpracovávat zbytky, řekla dnes na tiskové konferenci vedoucí výzkumního projektu Lea Kubíčková z Ústavu marketingu a obchodu na Mendelově univerzitě v Brně. S kolegy tři roky zkoumala, jak lidé vyhazují potraviny a jak na ně lze působit, aby vyhazovali méně.

Výzkum dělali v 900 domácností v Brně, a to na sídlištích, ve vilové zástavbě a ve venkovské zástavbě. Zatímco v prvním roce se jen měřilo množství potravinového odpadu v popelnicích, ve druhém roce už výzkumníci na dotčené působili kampaněmi a ve třetím roce se zase jen měřilo množství odpadků. V prvním roce byl roční průměr na osobu 37,4 kilogramu, ve druhém roce 33,3 kilogramu a za třetí rok ještě nejsou údaje, protože v těchto dnech se dělá poslední měření.

"Působili jsme na lidi dvěma typy kampaní. Jedna, levnější, měla formu nálepek na popelnice, letáků, plakátů ve školách a ve veřejném prostoru, příspěvcích v radničních zpravodajích a pro starší jsme vytvořili brožurky. Dávali jsme i posty a výzvy na sociální sítě," řekla spoluautorka projektu Lucie Veselá. Tato kampaň měla okamžitý pozitivní dopad, ale po ukončení kampaně se lidé vrátili ke stereotypům a množství vyhozených potravin se zvýšilo.

Druhý typ kampaně, dražší, se zaměřil více na děti. "Dělali jsme workshopy ve školách, v covidu i on-line, dodávali jsme různé materiály do škol, pořádali soutěže pro děti. Pro dospělé jsme dělali videokampaně, do které se zapojili i herci," řekla Veselá. Kampaň začala působit až výrazně později, nicméně po jejím konci už se množství odpadu tak nezvýšilo. A výzkumníci předpokládají, že vzdělávací působení na mladou generaci může přinést pozitivní výsledky do budoucna.

Podle další spoluautorky Martiny Morávkové je důležité, aby lidé byli dlouhodobě vystaveni pozitivní kampani. "Tři čtvrtiny lidí o tom chtějí mluvit a zjišťovat si informace, dvě třetiny zajímá, jak mohou plýtvání omezit. Ale jen čtvrtina nám řekla, že zaznamenala sdělení o této problematice," řekla Morávková.

Projekt pokračuje dále a zaměří se na další výzkumy a přípravu vzdělávacích programů. Výzkumníci také spolupracují s ministerstvy i některými samosprávami, které chtějí toto téma komunikovat. Plýtvání s potravinami je dlouhodobým problémem současné západní společnosti. Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu či pečivo kvůli tomu, že se zkazí či ztvrdne. V době pandemie se také zvýšilo množství vyhozených hotových jídel.

Zdeněk Meitner dr

28. duben 2022

Seminář nabídne potřebné informace k vládním programům ekonomické migrace a aktuální situaci v oblasti zaměstnávání cizinců v kontextu dění na Ukrajině.  Seminář je především určen zaměstnavatelům, kteří hledají odpovědi na otázky, jak legálně zaměstnat kvalifikované zaměstnance ze třetích zemí, dále garantům programů ekonomické migrace a dalším subjektům, které mají zájem se blíže seznámit s problematikou zaměstnávání cizinců. Podrobný program bude zveřejněn na internetových stránkách MPO.

DATUM KONÁNÍ:   17. května 2022, 09:00 – 12:45 hod. Registrace od 08,30.

MÍSTO KONÁNÍ: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Politických vězňů 20, 110 00 Praha 1, zasedací místnost „Aula“

Neváhejte se proto co nejdříve na seminář registrovat uvedením svého jména, příjmení, subjektu, který budete zastupovat a uvedením zájmu o účast na semináři v Praze na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Registrace a účast na semináři je bezplatná.                                                                                  

PROGRAM

 

08:30 – 09:00    Registrace

09:00 – 09:30     Fungování vládních programů ekonomické migrace v návaznosti na aktuální situaci, nejčastější

chyby v žádostech

                            Mgr. Lukáš Prokeš, odbor evropského a mezinárodního práva Ministerstva průmyslu a obchodu            

09:30 – 09:40   Zodpovídání dotazů 

09:40 - 10:20      Aktuální situace v oblasti dlouhodobé pracovní migrace v návaznosti na dění na Ukrajině, Lex

Ukrajina, otázky spojené s pobytem ukrajinských uprchlíků

                               Mgr. Ondřej Brychta/Ing. Jakub Valkus, odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra 

10:20 – 10:50   Zodpovídání dotazů

10:50 – 11:15    Pauza na občerstvení                        

11:15 – 11:45     Aktuální fungování zastupitelských úřadů v zahraničí, problematika příjmu žádostí a vydávání víz  

                             v rámci ekonomické migrace, dopady situace na Ukrajině

                              PhDr. Ing. Olga Horáková/PhDr. Jiří Kvasnička, Vízový odbor Ministerstva zahraničních věcí            

11:45 – 12:00   Zodpovídání dotazů    

12:00 – 12:30     Zahraniční zaměstnanost z pohledu Ministerstva práce a sociálních věcí, dopady situace na Ukrajině na ČR v kontextu zaměstnávání cizinců z třetích zemí

                             Ing. Barbora Maťová, odbor integrace na trh práce Ministerstva práce a sociálních věcí     

12:30 – 12:45    Zodpovídání dotazů    

 

Zdroj: MPO

                                                    

28. duben 2022

Tisková zpráva 28. 4. 2022. Vláda musí urychleně představit priority pro zásobování obyvatelstva potravinami. Potravinářský průmysl musí být zařazen do přednostních kategorií pro dodávky plynu a elektřiny. Potravinářská komora České republiky (PK ČR) se připojila k výzvě Hospodářské komory a žádá vládu premiéra Fialy k odpovědnému řešení situace. „Je třeba připravit jasný scénář, jak budeme postupovat v případě, že dojde k omezení dodávek plynu“, uvedla Dana Večeřová, prezidentka PK ČR.

 

Evropa není a nemůže být v oblasti plynu soběstačná a je závislá na externích zdrojích. Rusko dodává plyn do 23 evropských zemí včetně České republiky. Včera byly zastaveny dodávky do Polska a Bulharska. Důvodem je, že tyto země odmítly za plyn platit v rublech. Česká republika nekupuje plyn přímo z Ruska, ale využívá zprostředkovatelů, nejvíce firem z Německa. Nicméně i tak je Česko na ruském plynu závislé ze 100 %. Pokud by došlo k výpadkům plynu i na našem území, výroba potravin musí být na prvním místě.

Nedostatek plynu může nejvíce postihnout výrobu pečiva, mléka, masa a masných výrobků, konzervování potravin a mnoho dalších. Kromě zvýšení cen plynu a elektřiny potravináře trápí prudké zdražení pohonných hmot. Řešením mohou být kompenzace, které umožňuje dočasný krizový rámec Evropské komise.  Stát tak může podpořit hlavně malé a střední podniky, pro které je současná situace velmi vyčerpávající.

 

Tisková zpráva

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

28. duben 2022

Ekoznačení (ecolabelling) je dobrovolné označování výrobků a služeb, které jsou v průběhu celého životního cyklu prokazatelně šetrnější k životnímu prostředí a ke zdraví spotřebitele a jejich kvalita je na vysoké úrovni.

Hlavní myšlenky ekoznačení

Ekoznačení dává zákazníkovi jistotu, že výrobek splňuje přísná environmentální kritéria, která zahrnují kvalitní vstupní suroviny, šetrný způsob výroby a možnost recyklace.

Kritéria ekoznačení poskytují návody a pokyny pro společnosti, které chtějí snížit svůj dopad na životní prostředí a zaručit účinnost svých ekologických opatření.

Ekoznačky

Ekoznačky jsou nástrojem označování výrobků a služeb, které mají snížené či žádné negativní dopady na životní prostředí, než mají jiné srovnatelné výrobky či služby. Obecně ekoznačkami mohou být označeny výrobky, které splňují určitá stanovená kritéria a spadají do posuzovaných kategorií výrobků.

Označení ekoznačkou musí projít kontrolním a schvalovacím procesem pověřené třetí strany. V České republice posuzuje produkty a ekoznačku uděluje CENIA – česká informační agentura životního prostředí při Ministerstvu životního prostředí[1].

Ač je ekoznaček vícero, CENIA v České republice certifikuje dva typy ekoznaček, a to:

  1. ekoznačku Evropské unie (Ecolabel EU), a
  2. českou národní ekoznačku (Ekologicky šetrný výrobek či služba).

Ekoznačka EU

Regulace ekoznačky Evropské unie (EU) vychází z právních předpisů Evropské unie, a to zejména z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 66/2010 o ekoznačce EU (dále jen „Nařízení“) a pravidelně aktualizovaných prováděcích nařízení pro jednotlivé produkty, pro které je možné označení ekoznačkou získat.

Nařízení vychází ze zásad mezinárodní normy ISO 14024 a tématu ekoznačky se věnuje i známá Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal)[2].

Ekoznačka EU může být udělena produktům na trhu celé Evropské unie. Prostřednictvím jedné značky tak mohou být jednotlivé produkty propagovány po celém Evropském hospodářském prostoru.

Logo ekoznačky EU má podobu stylizované květiny se symbolem Є uprostřed a nápisem EU Ecolabel. Nedílnou součástí značky je rámeček s číslem licence v požadovaném tvaru.

https://www.peytonlegal.cz/wp-content/uploads/2022/04/ecolabel-150x150.png 150w" alt="Ekoznačení v České republice z právního pohledu 1" width="120" height="120" class="alignnone wp-image-3441" style="box-sizing: inherit; border-style: none; width: 710px; max-width: 100%; height: auto;" loading="lazy" />
Zdroj: https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ecolabel-and-green-public-procurement.html

Ekologicky šetrný výrobek či služba

Ekoznačky Ekologicky šetrný výrobek a Ekologicky šetrná služba jsou udělovány v rámci Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků a služeb produktům, které splňují stanovené požadavky týkající se jejich vlivu na životní prostředí.

Program vychází z technické normy ČSN ISO 14024 Environmentální značky a prohlášení – Environmentální značení typu I. a řídí se Pravidly o realizaci Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků a služeb vydanými Ministerstvem životního prostředí.

Ekoznačení Ekologicky šetrný výrobek a Ekologicky šetrná služba se vztahují jen na produkty nabízené na trhu České republiky.

Logo ekoznačení tvoří stylizované písmeno „e“ s nápisem Ekologicky šetrný výrobek, resp. Ekologicky šetrná služba v horní části a registračním číslem označeného produktu v části spodní.

https://www.peytonlegal.cz/wp-content/uploads/2022/04/Logo_ESV_bez_cisla.png 390w" alt="Ekoznačení v České republice z právního pohledu 2" width="293" height="300" class="alignnone size-medium wp-image-3445" style="box-sizing: inherit; border-style: none; width: 710px; max-width: 100%; height: auto;" loading="lazy" />https://www.peytonlegal.cz/wp-content/uploads/2022/04/Logo_ESS_bez_cisla.png 390w" alt="Ekoznačení v České republice z právního pohledu 3" width="293" height="300" class="alignnone size-medium wp-image-3443" style="box-sizing: inherit; border-style: none; width: 710px; max-width: 100%; height: auto;" loading="lazy" />

Zdroj: https://ekoznacka.cz/ekoznaceni/ekoznacka-esv-a-ess

Jaké produkty mohou být označeny ekoznačením?

Podle aktuálních pravidel mohou ekoznačku EU s označením Ekologicky šetrný výrobek získat následující produkty:

  • grafický a hedvábný papír,
  • produkty z tištěného papíru, papírové kancelářské potřeby a odnosné tašky,
  • savé hygienické výrobky,
  • kosmetické přípravky a přípravky pro péči o zvířata,
  • čističe na pevné povrchy,
  • mycí prostředky do myček nádobí,
  • prostředky pro ruční mytí nádobí,
  • prací prostředky,
  • textil,
  • obuv,
  • barvy a laky,
  • elektronické displeje,
  • dřevěné, korkové a bambusové podlahové krytiny
  • tvrdé krytiny,
  • nábytek,
  • postelové matrace,
  • pěstební substráty, pomocné půdní látky a mulč, nebo
  • maziva.

Navíc označení Ekologicky šetrný výrobek mohou získat ještě:

  • produkty z nasávané papíroviny,
  • tepelné izolanty,
  • posypové materiály pro údržbu komunikací, či
  • trubky, tvarovky a potrubní systémy z polyolefinů. 

Ekoznačku EU či označení Ekologicky šetrná služba mohou získat následující služby:

  • turistické ubytování, či
  • úklidové služby.

Jaká jsou kritéria pro získání ekoznačení?

Kritéria jsou přizpůsobena, aby zohledňovala charakteristiky každého typu výrobku a vychází pro ekoznačku EU jak z Nařízení, tak z jednotlivých prováděcích nařízení pro jednotlivé produkty, a v případě ekoznačení Ekologicky šetrný výrobek a Ekologicky šetrná služba pak vychází z příslušných technických norem a pravidel udělování.

Jedná se zejména o následující kritéria:

  • kvalita a původ vstupních surovin,
  • životní cyklus,
  • emise chemických látek a spotřeba energie při výrobě
  • obsah těžkých kovů,
  • spotřeba energie,
  • elektrosmog,
  • obsah nebezpečných látek ve výrobku,
  • konstrukce a možnost výměny dílů,
  • obalové řešení,
  • hlučnost, či
  • možnost recyklace.

Proces udělení ekoznačky

Samotnému udělení ekoznačky předchází proces certifikace – podání žádosti, kontroly, uhrazení poplatků, posouzení dokladů, hodnocení, inspekční návštěva, vydání souhrnné zprávy a rozhodnutí o udělení (vč. předložení a uzavření licenční smlouvy).

V případě úspěchu, jakmile dojde k podpisu smlouvy a zaplacení příslušných poplatků, je žadatel držitelem ekoznačky a má oprávnění k použití loga ekoznačky k propagaci svého daného výrobku či služby. Ekoznačku lze používat pouze na produkty uvedené v licenční smlouvě.

Ekoznačku lze umísťovat například:

  • přímo na výrobek nebo jeho obal,
  • na propagační materiály, návody pro uživatele a další výrobně technickou dokumentaci vztahující se k výrobku,
  • do všech typů článků pojednávajících o označeném výrobku, resp. službě,
  • při korespondenci pojednávající o označeném výrobku, resp. službě, či
  • na výstavních expozicích apod.

Platnost licence k používání ekoznačky je shodná s platností kritérií pro daný typ produktu. Platnost licence se zpravidla jednou za pět let aktualizuje. Licenci k používání ekoznačky je možné prodlužovat či rozšiřovat při splnění aktuálních kritérií.

Závěr

Podnikatelé mohou ekoznačení využít při marketingu označených produktů – výrobků a služeb – a díky certifikaci ekoznačkou mohou zvýšit jejich hodnotu. V budoucnu lze očekávat i zapojení ekoznačení do systému hodnocení v rámci veřejných zakázek. Současně pak spotřebitelé mohou ekoznačení využít zase jako vodítko při nákupu ekologicky šetrnějšího zboží a služeb.

V případě jakýchkoli dotazů k tématu, či v případě potřeby podpory při získání ekoznačení pro Vaše produkty nás neváhejte kontaktovat.

[1] Více zde: https://www.cenia.cz/.

[1] Více například zde: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_cs.

Autor: Mgr. Jakub Málek, managing partner – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.peytonlegal.cz

28.04.2022

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/ekoznaceni/

28. duben 2022

Od neděle 1. května začíná Mezinárodní týden kompostování. Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě podporuje třídění a využití bioodpadů úpravami platné legislativy podporou budování a zlepšování technologií kompostáren i osvětou. Zapojte se také do důsledného třídění bioodpadů a podpořte výrobu a aplikaci kompostů ve vašem regionu. Pomůžete tím snížit dopady sucha ve vašem regionu a zlepšit kvalitu půdy.

V každé domácnosti vznikají biologicky rozložitelné odpady, které je potřeba třídit, protože jsou zdrojem organických látek a živin, a ty se mají vracet do půdy. Třídění bioodpadů je důležité jednak z důvodu využití látek, které obsahují, a dále také kvůli snižování množství směsného komunálního odpadu, což je zásadní z hlediska ochrany životního prostředí. V obcích je na základě platné legislativy v současné době umožněno občanům odevzdávat bioodpady do speciálních nádob nebo minimálně do sběrného dvora.

Obce povinně celoročně třídí biologicky rozložitelné odpady od roku 2016.

Do hnědých popelnic a kontejnerů tak mají z domácností mířit nejen biologicky rozložitelné odpady ze zahrad, ale také rostlinné zbytky z přípravy potravin (slupky, ovoce a zelenina, kterou již nelze konzumovat). Každého nevytříděného rostlinného odpadu z přípravy pokrmů v domácnostech je škoda. Tyto odpady mají vyšší obsah vody, a proto jsou důležitou součástí zakládky při zpracování bioodpadů v kompostárně, kde se vyrábí kompost, který je důležitým hnojivem. Díky němu se do půdy dostává významné množství organické hmoty a živin.

Důležitá je také spolupráce v regionu, která zajistí uzavření cyklu návratu živin a organické hmoty do půdy. Obec by v rámci nastavení systému měla komunikovat s kompostárnou a se zemědělci v regionu. Potřebné je také zapojení škol a ekologická výchova.

A čím je aplikace kompostů na zemědělskou půdu prospěšná?

  • Dochází k větší schopnosti půdy absorbovat vodu a tuto udržet i v suchém období, a to déle než u půdy, kde kompost aplikován nebyl. Toto je významné zejména ve vztahu k vývoji počasí, kdy sucho ovlivňuje pěstování polních plodin. Aplikací kompostu lze uspořit vodu, která je potřeba k provedení zálivky.
  • Kompostem se doplňují živiny pro výživu rostlin. Dodání organické hmoty způsobuje lepší využití živin a jejich absorpci v půdním komplexu.
  • Kompost navrací organickou hmotu do půdy. Podporuje rozvoj půdní mikroflóry a drobných živočichů.
  • Zvýšením podílu organické hmoty v půdě dochází ke snížení negativních jevů jako je eroze a utužení půd. Takové postižení půd je v poslední době stále častější a ohrožuje značné procento půd.
  • Při aplikaci kompostu se ukládá uhlík do půdy, která pak plní funkci „uhlíkové banky“. Uhlík se pak neuvolňuje do atmosféry v podobě CO2.

V současné době zažíváme na většině území České republiky další etapu sucha. Tato situace je velice nepříznivá z hlediska množství vody, které je zadrženo ve všech přírodních ekosystémech a také dopadů na pěstování zemědělských plodin (půdní sucho, větrná eroze).

Zadržování vody v půdě je ovlivněno různými faktory, ale jedním z nejdůležitějších je právě množství organické hmoty v půdě, která chybí. Proto naše zemědělské půdy zadržují cca o 40 % vody méně, než je jejich optimální kapacita. Přitom platí, že zemědělská půda může zadržet větší množství vody (pokud je udržována v optimálním stavu) než půda lesní. Důsledkem vzniklé nepříznivé vodní bilance jsou značné dopady nejen na zemědělskou půdu (nedostatek vody pro pěstované plodiny, ohrožení půdy erozí), ale také ovlivnění koloběhu vody v regionu (malý oběh vody, ochlazování krajiny).

Jak můžete s tříděním bioodpadů pomoci? Třeba ve škole můžete zorganizovat exkurzi na kompostárnu a ukázat studentům, jak celý proces kompostování probíhá. V České republice je cca 530 kompostáren, v dostatečném počtu jsou zastoupené ve všech krajích. Během mezinárodního týdne kompostování bude probíhat akce „Nakopej si pytel“. Zapojené kompostárny v rámci akce vyhradí několik tun kompostu, který si lidé budou moci sami nakopat do pytle a odvézt. Více informací ZDE.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220428_mezinarodni_tyden_kompostovani_2022

28. duben 2022

Státní veterinární správa (SVS) obdržela v pátek 22. dubna 2022 oficiální stanovisko Evropské unie ve věci způsobu pomoci zvířatům na Ukrajině.

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, odpovídá v dopise několika poslancům Evropského parlamentu, kteří jsou v kontaktu s nevládními organizacemi zabývajícími se dobrými životními podmínkami (welfare) zvířat, na jejich dopis k problematice přesunů zvířat v zájmového chovu z Ukrajiny.

Předsedkyně EK velmi oceňuje ochotu nevládních organizací pomáhat zvířatům. Zároveň vyjadřuje stanovisko, na němž se v této věci shodly členské státy Evropské unie. Nevládní organizace zabývající se welfare zvířat by podle ní měly upřednostnit přímou pomoc zvířatům na místě a nikoliv snahu o záchranu zvířat prostřednictvím jejich dovozu na území Evropské unie. Hlavním argumentem je ochrana zdraví zvířat i lidí před vzteklinou, která se na Ukrajině vyskytuje.

Mimořádná veterinární opatření (zveřejněná 17. března 2022) i opakovaná předchozí vyjádření Státní veterinární správy (SVS) v této věci jsou plně v souladu s přístupem ostatních členských států i Evropské unie jako celku. Jejich smyslem je ochrana území České republiky a ochrana zdraví zvířat i občanů ČR. Zároveň poskytují podporu lidem prchajícím před válkou, a to úlevou od standardních dovozních požadavků pro psy, kočky, fretky a další zvířata v zájmovém chovu, která je na cestě doprovází.

Přiložený dopis EK byl zaslán také hlavním evropským nevládním organizacím, které se zabývají welfare zvířat.

Přílohy:

Dopis EK směrem k nevládním organizacím EU (189,2 KB)
Letter of EC pet NGOs (720,4 KB)

Autor: SVS 

Zdroj: https://www.svscr.cz/oficialni-stanovisko-evropske-unie-ve-veci-pomoci-zviratum-na-ukrajine/

28. duben 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět na trh potravinu: Prestige Hyper Hazelnut, Oplátka máčená (33%) "Hyper" s krémem z lískových oříšků (51%)“ v balení 55 g, s označením data minimální trvanlivosti do: 16/08/2022, šarže: L061336, výrobce: "Prestige-96" AD, Bulgarie, Veliko Tamovo 5000, 6"Dalga Laka" Str., Bulharsko.

Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost arašídů v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu mj. uvedl „Může obsahovat stopy burských oříšků“, uvedené množství ale několikanásobně překračuje množství uznatelné jako nezáměrnou křížovou kontaminaci, tj. stopy arašídů.

Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek potraviny odebrali v provozovně společnosti QueChoa s.r.o., Sylvánova 187, Horšovský Týn 346 01. Distributorem potraviny je společnost Gemini DO s.r.o., Sabinova 153/4, 72100 Ostrava, Česká republika.

Uvedená potravina může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy. SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií nebo intolerancí na arašídy, aby předmětnou šarže potravin nekonzumovali.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

Autor: SZPI

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/varovani-spotrebitelum-szpi-zjistila-oplatky-s-nekolikanasobne-vyssim-obsahem-alergenu-arasidy-oproti-informaci-na-obalu.aspx

28. duben 2022

Praha 27. dubna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství dostalo připomínky Evropské komise (EK) k návrhu pravidel vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027, který ČR odeslala koncem ledna. Podle komise by státy EU měly své strategické plány přehodnotit, aby posílily odolnost zemědělského sektoru i s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu a snížit například závislost na syntetických hnojivech nebo zvýšit výrobu obnovitelné energie. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Ministerstvo podle něj obdrželo 33 klíčových připomínek a zhruba 300 technických detailních komentářů. Všechny konkrétní připomínky zveřejní až po odeslání písemné reakce komisi. Podle ministerstva je pro EK prioritou propojení mezi opatřeními v oblasti klimatu a zajišťováním potravin i s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu. Mezi taková opatření patří například podpora výroby bioplynu, zlepšení energetické účinnosti nebo snížení závislosti na dovozu krmiv.

Strategický plán dotací v podobě, v jaké ho ministerstvo odeslalo v lednu komisi, kritizuje již od začátku roku hlavně Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR. Kritizují hlavně změnu takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci získávají na prvních 150 hektarů obhospodařované plochy. Na tuto platbu má podle Národního strategického plánu směřovat 23 procent z celkového objemu přímých plateb. Doposud bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou hlavně menší farmáři. Vláda o tom rozhodla na začátku letošního roku, což vyvolalo demonstrace zemědělců.

Komora i svaz dnes ve společném prohlášení uvedly, že nejpodstatnější považují výzvu EK směrem k členským k zemí k přehodnocení návrhů zemědělské politiky kvůli dopadům války na Ukrajině. "Původní návrhy byly připravovány ještě před ruskou invazí a dostatečně nereflektují otázky potravinové bezpečnosti a soběstačnosti," stojí v jejich prohlášení.

Přesměrování dotacím směrem k menším zemědělcům, podle svazu a komory také výrazně znevýhodní střední farmáře a zvýší závislost Česka na dovozu potravin. Ministerstvo zemědělství bude o připomínkách k plánu dotací jednat příští týden se zástupci EK. Následovat budou další konzultace a upravený strategický dokument musí resort odeslat zpět nejpozději v září.

zaz rdo

27. duben 2022

 

Pozvánka na odbornou konferenci z cyklu konferencí „za pět minut dvanáct“ na téma

Obchod s potravinami a trvalá udržitelnost

pod záštitou Ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a Zastoupení Evropské komise v ČR

Kdy: 4. května 2022
Kde: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1
Konferenci moderuje Pavel Mikoška, viceprezident SOCR ČR pro obchod

Danou problematiku budeme diskutovat především z následujících pohledů:

  • Komplexita trvale udržitelné existence v kontextu evropských strategií „Green Deal“ a „Farm to Fork“.
  • Postoj vládních institucí ČR k trvale udržitelné produkci potravin.
  • Konkrétní závazky a aktivity vedoucí k trvalé udržitelnosti na úrovni producenta.
  • Obchodníci a jejich přístup k trvale udržitelnému obchodování s potravinami.
  • Dopady současných krizí na realizaci CSR závazků a zajišťování dostatku potravin na trhu.
  • Panelová diskuze k tématu „Jak společně trvale udržitelným způsobem zajistit dostatek potravin pro české spotřebitele“.

Program:

10:15 -10:55 – Registrace, občerstvení

10:55 – Slavnostní zahájení

  • Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR

11:10 – Panel 1: Společné zadání EK k trvale udržitelné produkci potravin v rámci evropské strategie „Green Deal“ a „Farm to Fork“

  1. Josef Schwarz, zastoupení Evropské komise – Udržitelná produkce potravin v kontextu strategie „Green Deal“ a „Farm to Fork“ Evropské unie
  2. Pavel Vinkler, ředitel odboru, MPO  Vliv nové udržitelné legislativy na spotřebitele a obchod
  3. Jindřich Fialka, náměstek ministra, MZe – Trvale udržitelný přístup k produkci potravin na území ČR a potravinové bezpečnosti: cíle České republiky
  4. Jan Maršák, ředitel odboru odpadů, MŽP  Trvale udržitelný přístup k obalům a odpadům: cíle České republiky

12:15 – Přestávka na občerstvení

12:30 – Panel 2: Trvalá udržitelnost na potravinovém trhu

  1. Dana Večeřová, Potravinářská komora ČR – Nové trendy ve výrobě potravin a modernizace českého potravinářství
  2. Veronika LáchováČeská federace potravinových bank – Darování potravin jako nástroj snižování potravinového odpadu
  3. Zbyněk KozelEKO-KOM – Bezpečné obaly pro potraviny a jejich ekologická zátěž pro přírodu
  4. Martin Hutař, PRO-BIO – BIO-produkce jako účinný nástroj pro realizaci strategie „Farm to Fork“ a pro snižování uhlíkové stopy při produkci potravin
  5. Hana Langrová, UNILEVER – Case study: Závazky společnosti Unilever v oblasti společenské zodpovědnosti

13:50 – Přestávka na kávu

14:05 – Panel 3: Obchodníci s potravinami na cestě k trvalé udržitelnosti

  1. Martin Molnár, LIDL – Udržitelnost při výstavbě a modernizaci prodejen, skladů a logistiky
  2. Michal Vaňáček, TESCO – Omezování potravinového odpadu a zlepšování udržitelnosti v oblasti obalů
  3. Lukáš Němčík, COOP – Možnosti a limity lokálních a regionálních výrobců
  4. Marta Nováková, Rohlík.cz – Jak se dělá trvalá udržitelnost v internetovém obchodě – udržitelná řešení pro poslední míli
  5. Panelová diskuse: „Jak společně trvale udržitelným způsobem zajistit dostatek potravin pro české spotřebitele“

V panelu vystoupí:

Zástupce PK ČR, zástupce MZe, Martin Hutař, zástupci obchodu s potravinami, Petr Havel

 

16:00 – Tomáš Prouza – zakončení

16:15 – Občerstvení, networking

Těšíme se na setkání s Vámi.

Tomáš Prouzaprezident SOCR ČR
Pavel Mikoškaviceprezident SOCR ČR pro obchod

Akce se koná za finanční podpory Rady kvality ČR.

 

Autor: SOCR ČR

Zdroj: https://www.socr.cz/udalost/konference-obchod-s-potravinami-a-trvala-udrzitelnost

27. duben 2022

Na žádost Evropské komise byl panel EFSA pro výživu, nové potraviny a potravinové alergeny (NDA) požádán, aby poskytl vědecké poradenství týkající se nutričního profilu pro vývoj harmonizovaného povinného nutričního značení na přední straně obalu a stanovení nutričních profilů pro omezení výživových a zdravotních tvrzení na potravinách. Stanovisko bylo dokončeno 24.3.2022. V současnosti si veřejnost může stanovisko prostudovat. Materiál je připraven pro Evropskou komisi.


Stanovisko vychází ze systematických přehledů a meta-analýz studií na lidech týkajících se nutričně vhodné diety, údajů z rámce Global Burden of Disease, pokynů pro klinickou praxi, předchozích stanovisek EFSA a priorit stanovených členskými státy EU v rámci jejich výživových směrnic a souvisejících doporučení pro příjem živin/potravin.

Tyto zdravotní informace bohužel dávno známe: nasycené mastné kyseliny, sodík, přidané/volné cukry jsou v dietě jsou nadbytku, přívod dietární vlákniny a draslíku je nižší. A chybí i další živiny…

Relevantní publikace byly vyhledány prostřednictvím komplexního vyhledávání v databázi PubMed. Do hodnocení byly zahrnuty živiny, které jsou ve většině evropských zemí pravděpodobně konzumovány v nadměrném nebo nedostatečném množství. Byly zohledněny skupiny potravin, které hrají v evropském stravování důležitou roli. Panel EFSA dospěl k závěru, že příjem nasycených mastných kyselin (SFA), sodíku a přidaných/volných cukrů je ve většině evropských populací vyšší než současná výživová doporučení. Přívod dietární vlákniny a draslíku je nižší. Vzhledem k tomu, že nadměrný příjem SFA, sodíku a přidaných/volných cukrů a nedostatečný přívod dietární vlákniny a draslíku jsou spojeny s nepříznivými účinky na zdraví, mohly by být zahrnuty do výživových profilů modelů.

Licituje se o energie

Energie by mohla být zahrnuta, protože snížení příjmu energie má pro evropskou populaci význam z hlediska veřejného zdraví. V modelech profilu živin založených na skupinách/kategoriích potravin by mohl celkový tuk nahradit energii ve většině skupin potravin vzhledem k jeho vysoké energetické hustotě, zatímco energetická hustota skupin potravin s nízkým nebo žádným obsahem tuku může být dobře zohledněna zahrnutím (přidaných/volných) cukrů. Některé živiny mohou být do modelů profilu živin zahrnuty i z jiných důvodů, než je jejich význam pro veřejné zdraví, např. jako náhrada za jiné živiny významné pro veřejné zdraví, nebo aby bylo možné lépe rozlišit potraviny v rámci stejné kategorie potravin.

EFSA dospěla k řadě závěrů

  • mezi skupiny potravin s významnou a specifickou úlohou ve výživě v Evropě patří škrobnaté potraviny (obiloviny a brambory), ovoce a zelenina, luštěniny a luštěniny, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, skořápky a výrobky z nich, ořechy a semena a potraviny, které nejsou součástí evropské stravy, nealkoholických a alkoholických nápojů, jak je používáno ve FBDG v členských státech. Úloha těchto skupin potravin ve stravě a jejich relativní podíl na celkové dietě se může v jednotlivých zemích lišit v důsledku rozdílných stravovacích zvyklostí a tradic.
  • výživová doporučení členských států EU obsažená v doporučeních pro stravování reagují na dostupné důkazy o konzumaci (frekvence a množství) určitých skupin potravin a jejich vztahu k riziku chronických onemocnění. Konzumace celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny, ořechů a semen, snížený obsah tuku v mléce a mléčných výrobků, ryb a vody, zatímco potraviny s vysokým obsahem SFA, cukrů a/nebo sodíku v důsledku zpracování potravin se obecně nedoporučují, a to ani v rámci těchto kategorií potravin. FBDG také podporují pravidelnou konzumaci luštěnin a částečné nahrazení masa (zejména červeného masa a zpracovaného masa) a konzumace rostlinných olejů bohatých na cis-MUFA a cis-PUFA namísto tuků s vysokým obsahem SFA.
  • příjem SFA, sodíku a přidaných/volných cukrů je u většiny evropské populace vyšší než současná výživová doporučení; nadměrný příjem těchto živin je spojen s nepříznivými účinky na zdraví, a proto by se mohlo uvažovat o jejich zařazení do výživových doporučení pro nutriční profilování modelů na základě jejich významu pro veřejné zdraví evropské populace.
  • energie by mohla být zahrnuta do nutričně-profilových modelů, protože snížení příjmu energie má pro evropskou populaci význam z hlediska veřejného zdraví; v nutričně-profilových modelech založených na skupinách/kategoriích potravin by celkový tuk mohl nahradit energii vzhledem k jeho vysoké energetické hustotě ve většině potravin, zatímco energetickou hustotu skupin potravin s nízkým nebo žádným obsahem tuku (např. nealkoholické nápoje na bázi vody, džemy a marmelády) lze dobře zohlednit zahrnutím (přidaných/volných) cukrů do modelu.
  • bílkoviny v dietě jsou nezbytné pro podporu růstu tkání v dětství a dospívání a pro udržení svalové hmoty a funkce v dospělosti a ve stáří. Průměrný příjem bílkovin v Evropě je vyšší než PRI ve většině populačních skupin a zemí a žádné beneficiální účinky se neprojevují na svalovou hmotu nebo funkci lze očekávat od dalšího zvýšení příjmu bílkovin.
  • přívod vlákniny a draslíku v dietě je u většiny dospělé evropské populace nižší než současná výživová doporučení; nedostatečný přívod vlákniny a draslíku ve stravě je spojen s nepříznivými účinky na zdraví, a proto by mohl být přívod vlákniny a draslíku v dietě zvažovány pro zahrnutí do modelů nutričního profilu na základě jejich významu pro veřejné zdraví evropské populace.
  • přívod železa, vápníku, vitaminu D, kyseliny listové a jódu je nižší než současná výživová doporučení pouze u specifických podskupin evropské populace. Zatímco stravování samotné modifikace nemusí být dostatečné (nebo vhodné) pro splnění požadavků na živiny, některé potraviny/skupiny potravin významně přispívají k jejich přívodu (např. mléko a mléčné výrobky pro vápník, maso a masné výrobky pro železo; fortifikované potraviny, jako jsou snídaňové cereálie pro foláty). Nedostatečný přívod těchto živin se obvykle řeší prostřednictvím vnitrostátních výživových politik členských států a/nebo individuálních doporučení.
  • některé živiny mohou být zahrnuty do nutričně-profilů modelů z jiných důvodů, než je jejich význam pro veřejné zdraví, např. jako náhrada za jiné živiny významné pro veřejné zdraví, nebo aby bylo možné lépe rozlišit potraviny v rámci stejné kategorie potravin.

Stanovisko EFSA je sice vědecké, ale veřejnost ji jen tak asi nepochopí

Jako vždy, vědecké vyjádření není přímé. Je potřeba číst mezi řádky a uvažovat v politické rovině. Můžeme popisovat živiny, ale rozhodnutí bude o logu a popisu. Opravdu to ještě bude zajímavá diskuse. Jaké označení se nakonec na obalech objeví? To dnes neví nikdo… „Nutri-Score“ nebo „Baterie NutrInform“ nebo úplně něco jiného? 

AUtor: prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 26.4.2022

Zdroj: EFSA, doi: 10.2903/j.efsa.2022.7259, 24.3.2022

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/efsa-zhodnotila-nutricni-profil-nutricniho-znaceni-na-predni

27. duben 2022

Mladá Boleslav 26. dubna (ČTK) - Výzkumná organizace NEXARS vyvinula spolu s automobilkou Škoda Auto novou metodu sledování výskytu covidu v odpadních vodách. Výrazně šetří náklady, umožňuje přesněji předvídat vývoj pandemie několik dní dopředu a nezatěžuje zaměstnance. Takové zjišťování vývoje nákazy by v přepočtu na jednoho zaměstnance stálo v řádu haléřů. Výzkumníci dokázali také předpovídat situaci v jednotlivých výrobních halách, což je velmi důležité při plánování výroby. ČTK to dnes řekl mluvčí Nexars Jan Červenka.

Škoda Auto své pracovníky testovala i nad rámec povinností, které vyplývaly z vládních opatření proti šíření koronaviru. Od loňského 1. března do letošního 18. února plošně testovala všechny zaměstnance minimálně jednou týdně. Zároveň v tomto období organizace Nexars monitorovala koronavirus v odpadních vodách automobilky. Náklady na samotestování antigenními testy přesáhly u společnosti 250 milionů korun, přibližně pětinu z toho zaplatilo veřejné zdravotní pojištění. Průměrná cena jednoho testu byla nižší než 40 Kč. Nákladově největší položku, více než 150 milionů korun, tvořily personální náklady.

"Vysoké náklady spolu s diskomfortem zaměstnanců pro nás byly impulzem pro hledání způsobu pro nezatěžující a nákladově efektivní monitorování pandemie covid-19. Výzkumná organizace Nexars ve spolupráci se Škodou Auto vyvinula a do praxe zavedla metodiku monitorování virové zátěže odpadních vod, která nemá v Česku obdoby," uvedl vedoucí Zdravotní služby a ergonomie Škoda Auto Jiří Prokop.

Výzkumníci odebírali vzorky z odpadních vod jednotlivých hal a zjišťovali, zda je v nich virus přítomen a v jaké míře. "Díky nové metodice jsme dokázali určit, od které hodnoty přítomnosti viru už můžeme vzorek považovat za pozitivní a stanovit, jaká je predikce dalšího vývoje. S ohledem na odběrové místo odpadních vod bylo možné na základě predikce učinit opatření lokalizované na konkrétní halu, čímž se minimalizovaly vlivy na výrobu," uvedl zakladatel a ředitel Nexarsu Róbert Hromádka.

Podle něj se proto podařilo navrhnout určitý semafor, který by podle zjištěné hladiny viru umožnil operativně reagovat, například zpřísnit opatření a začít v dané hale plošně testovat. Pokud by naopak virová nálož v odpadní vodě nedosahovala daných hodnot, nebylo by plošné testování nutné, a tím by bylo možné ušetřit významné náklady. Opatření by navíc bylo možné cílit podle věkových skupin nebo podle toho, která mutace viru by byla zjištěna. Srovnáním s testy prováděnými automobilkou společnost ověřila přesnost nové metody i možnost předvídat vývoj.

Zdravotní pojišťovny na základě nařízení ministerstva zdravotnictví vydaly podle veřejně publikovaných dat za testování na covid-19 v roce 2021 víc než 17 miliard korun, upozornil Hromádka. "Z toho pouze u Všeobecné zdravotní pojišťovny 4,5 miliardy korun za antigenní testy a 3,8 miliardy korun za PCR testy a u Zaměstnanecké pojišťovny Škoda cca 0,1 miliardy korun za antigenní testy a cca 0,1 miliardy korun za PCR testy. To spolu s deklarovanými náklady cca 300.000 Kč na jednoho pozitivně testovaného zaměstnance u Oborové zdravotní pojišťovny potvrzuje smysluplnost naší práce," doplnil.

sbe dvd

26. duben 2022

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2022 již devátý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých potravin a jejich výrobců, a především vyzvednutí českých inovativních potravinářských výrobků. Prostřednictvím této soutěže bychom zároveň rádi inspirovali ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci.


Inovace jsou rozděleny do následujících kategorií:
a) Bezpečnost a kvalita potravin
b) Reformulace roku
c) Potraviny pro zvláštní výživu


Přihlášení výrobků do soutěže bude probíhat od 31. 3. do 30. 6. 2022. Podrobné informace o soutěži najdou zájemci na stránkách Potravinářské komory České republiky. Pravidla soutěže byla doplněna v článku 2 „Podmínky účasti v soutěži“, bodu 3 o větu“ V rámci jedné přihlášky lze přihlásit výrobkové řady se stejnou charakteristikou“ , vodítka pro zařazení do jednotlivých kategorií zůstávají stejná jako v roce 2021.

Více zde:http://soutez.foodnet.cz/

26. duben 2022

Tisková zpráva – Po dvou letech zažíváme suché jaro. S výjimkou Šumavy zasáhlo zejména jižní Čechy, střední Polabí, Hanou a Poohří. Podle webu Intersucho sice nemá nastat období beze srážek, ale deště nemá být zdaleka tolik, aby současné sucho ustoupilo. Extrémnímu suchu Česko čelilo v letech 2014 až 2020. Řešení problému dopadů sucha a nedostatku vody následkem změny klimatu se od roku 2015 věnuje Meziresortní komise Voda-Sucho, která byla založena dohodou ministra zemědělství a ministra životního prostředí.

Dnes její Výkonný výbor seznámil ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) a ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL) se svojí dosavadní činností a výstupy a také s harmonogramem prací do konce letošního roku.

„Počasí doprovází velké extrémy, o čemž svědčí například loňské léto, kdy třeba v Itálii a Španělsku zažívali rekordní teploty, zatímco západ Evropy se potýkal se silnými dešti a záplavami. Programy Ministerstva zemědělství reagují na změny klimatu, například na opakující se sucha s nedostatkem vody je to podpora opatření na zadržování vody v krajině. Ať už jsou to pozemkové úpravy, revitalizované toky, odbahněné a vybudované nové rybníky a další. V letech 2019 až 2021 Ministerstvo podpořilo opatření k omezení dopadů sucha a nedostatku vody částkou téměř 26 miliard korun,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Z celkového počtu 42 opatření z Koncepce na ochranu před následky sucha pro území České republiky, kterou vypracovala Meziresortní komise Voda-Sucho, Ministerstvo zemědělství (MZe) zodpovídá za 26.

„Loni Ministerstvo podpořilo investiční opatření částkou 13,9 miliardy korun. Například na rozvoj infrastruktury vodovodů a kanalizací šlo 1,6 miliardy, pro letošek předpokládáme, že to bude 1,75 miliardy korun. Propojování vodárenských soustav resort podpořil 333,1 milionu korun, předpoklad pro letošek je 875 milionů. A co třeba vysoce oceňují obce, je podpora rybníků, kdy se prakticky denně v posledních třech letech vybudoval nebo obnovil jeden rybník. My samozřejmě budeme pokračovat v podpoře například dalších programů na opatření v drobných vodních tocích a v podpoře pozemkových úprav,“ uvedl ministr Nekula.

Ministr zemědělství a ministryně životního prostředí mají podle usnesení vlády ve spolupráci s dalšími resorty předložit do konce letošního roku souhrnnou zprávu o plnění Koncepce za období od roku 2017. Zdeněk Nekula i Anna Hubáčková předpokládají, že po projednání hodnotící zprávy ve vládě budou opatření na ochranu před následky sucha a nedostatku vody vzhledem ke změnám klimatu pokračovat. Omezení jejich následků bude podle nich i nadále nutné věnovat maximální pozornost ve všech resortech a Meziresortní komise Voda-Sucho je vhodným subjektem pro koordinaci prací.

„K vypořádání se změnou klimatu nám musí pomoct adaptace. A adaptační opatření neuděláme bez šetrného hospodaření s vodou. Ministerstvo životního prostředí proto v aktuálně připravovaném programovém období Operačního programu Životní prostředí vyčlenilo přes 10 miliard na využívání srážkové vody, na vytváření tůní a malých vodních nádrží, zelené střechy, ale i podporu šetrného hospodaření na zemědělské půdě. Nezapomínáme ani na výstavbu kanalizací a čistíren odpadních vod, na které máme připraveno více než 14 miliard korun. Další téměř miliardu mohou čerpat radnice na zachytávání a využívání dešťové vody v obcích a občané mají stále k dispozici Dešťovku v Nové zelené úsporám,“ řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Ministerstvo životního prostředí neposkytuje jen dotační podporu. Krajům pomáhá v přípravě jejich suchých plánů, zprovoznilo předpovědní systém HAMR pro prezentaci aktuálního a předpokládaného vývoje stavu sucha a také se podařilo uvést do praxe protierozní vyhlášku. U té Ministerstvo počítá s vyhodnocením její efektivity a podle výsledků přistoupí k případné novelizaci. V letošním roce chce MŽP předložit novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která zlepší ochranu environmentálních funkcí zemědělské půdy, zejména u ekologicky významných prvků.

Více informací najdete na stránkách Komise: https://suchovkrajine.cz/komise-voda-sucho

Vojtěch Bílý                                                               Ondřej Charvát

tiskový mluvčí MZe                                                    tiskový mluvčí MŽP

 

26. duben 2022

Přes velké potíže, které sektor chovatelů drůbeže v Libanonu zažil za poslední 2 roky trvání libanonské hospodářské krize, dokázal syndikát chovatelů drůbeže tuto složitou etapu překonat s minimálními ztrátami.

Drůbežářský sektor zajišťuje potřeby Libanonu navzdory válce na Ukrajině a  s tím spojeným negativním dopadům na potravinářský sektor. Řada zemí v oblasti Blízkého a středního východu zaznamenala prudký pokles produkce kuřat, zejména v důsledku omezení dovozu krmiv z Ukrajiny. Libanon se v produkci kuřecího masa snaží o dosažení soběstačnosti, a to i přes zvýšení cen krmiv a veterinárních léčiv v důsledku války na Ukrajině. Libanonská vláda v tomto týdnu schválila novou dotační politiku s přednostním zaměřením na nákup krmiv a léků pro zemědělský sektor. V této souvislosti byl pod záštitou Ministerstva zemědělství Libanonu nově vytvořen výbor pro veterinární léčiva, který má za cíl úpravy procesů dovozu a prodeje veterinárních léčiv a vakcín. V této souvislosti je potřeba zmínit postavení 2 českých společností, které jsou významnými dodavateli veterinárních léčiv a přípravků pro hospodářská zvířata do Libanonu a Sýrie (import do Sýrie je realizován prostřednictvím libanonských firem). Začátkem dubna tohoto roku navštívil představitel Ministerstva zemědělství Libanonu tyto české výrobce s cílem zintenzivnění jejich exportu do Libanonu.

Výrobky z drůbežího masa zaznamenaly za sledované období r. 2021 – 2022  mnohem menší cenový nárůst oproti cenám hovězího a skopového masa a výrobků z něj. Maloobchodní cena čerstvých chlazených kuřecích prsou se aktuálně pohybuje na úrovni cca 6 – 8 USD/kg, což je, i přes velký pokles koupěschopnosti obyvatel Libanonu, stále cena přijatelná. Pro srovnání, ceny hovězího masa se pohybují na úrovních 16 – 20 USD/kg.

Kontakt:
Ing. Petr Sochor
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Mobil: 00961 70 258 310

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/obliba-drubeziho-masa-je-v-libanonu-na.html

26. duben 2022

Praha 25. dubna (ČTK) - Vypadá to, že česká včelstva přečkala zimu bez větších ztráta a lze očekávat dobrý včelařský rok. Bude ale záležet na počasí v následujících dnech. Dnes to uvedl Milan Špaček, jednatel společnosti Medokomerc, která patří k největším zpracovatelům medu v Česku. Loni a předloni zimu nepřežila velká část včelstev.

Podle Špačka je duben prvním měsícem v roce, kdy včelstva začínají nabírat na síle a lze dělat první závěry o tom, jak zvládly zimu. Včelaři podle něj letos nezaznamenali žádné výrazné úhyny. "Lze říci, že česká včelstva jsou v dobré zdravotní kondici a připravena na kvalitní snůšku medu," řekl Špaček.

V Česku se v roce 2020 vyrobilo 4997 tun medu, nejméně od roku 2002, od kdy Český statistický úřad výrobu sleduje. Loni se vyrobilo přes 6000 tun medu. Špaček ale upozornil na to, že produkce v posledních pěti letech klesá, například v roce 2016 se vyrobilo více než 10.000 tun medu, mírně produkce stoupla pouze loni.

Podle statistik počet kmenových včelstev v ČR dlouhodobě roste, loni jich bylo 661.000, což je meziročně o 19.000 více. Produkce medu podle Špačka dlouhodobě v minulých letech klesala kvůli nemocem, problém spojených s epidemií koronaviru a také pěstování hybridů řepky. "Mnoho z pěstovaných hybridů řepky tvoří příliš málo nektaru, což negativně ovlivňuje včelí produkci," uvedl. Zemědělci je podle něj volí kvůli vyšším výnosům, nehledí ale na jejich nektarodárost.

Podle České zemědělské univerzity včely opylují zhruba 80 procent rostlin závislých na opylování. Upozorňuje na to, že pokud by ubylo včel, převládly by tzv. větrosnubné rostliny, které nepotřebují hmyz.

V případě úbytku včelstev se zemědělcům nabízí možnost mechanického opylování, které se testovalo například v Izraeli. Pyl se vypouští ke korunám kvetoucích stromů z trysek. Podle Špačka to však není budoucnost a včely jsou v přírodě nenahraditelné.

zaz rdo

25. duben 2022

Dne 7. června 2022 se uskuteční on-line seminář při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin, který se letos koná pod heslem „Bezpečnější potraviny, lepší zdraví“.

Seminář organizují národní koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA (EFSA Focal Point) v České republice a ve Slovenské republice. 

Seminář je určený zejména laické veřejnosti (spotřebitelům), ale také odborné veřejnosti.

Cílem semináře je při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin, který byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se 7. června,  soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast bezpečnosti potravinového řetězce a šířit osvětu v této oblasti prostřednictvím přednášek na zajímavá témata.

Seminář se bude konat prostřednictvím platformy Microsoft Teams. Link na připojení bude zaslán zaregistrovaným účastníkům po ukončení registrace.

Datum semináře: 7. června 2022.

PROGRAM semináře bude zveřejněn na webu www.bezpecnostpotravin.cz.

Účast na semináři je bezplatná.

Termín pro zaslání přihlášky k pasivní a aktivní účasti (pozn. aktivní účast je pouze NA POZVÁNÍ): 25/05/2022

Z technických důvodů je maximální počet pasivních účastníků 230. Pokud se tento počet naplní před 25. 5. 2022, přihlašování bude ukončeno předčasně.

Přihlásit se na seminář můžete online zde: Přihláška na seminář

Prosíme, nevyplňujte přihlášku opakovaně!

Autor:  KM EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-seminar-u-prilezitosti-svetoveho-dne-bezpecnosti-potravin.aspx

25. duben 2022

Ministerstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu potravin.

Obecně

Výše uvedené souvisí s naléhavou situací týkající se celé řady potravin, které mají na etiketě klamavý odkaz na místo provenience, resp. místo původu výrobku. Jedná se o případy, kdy potravina svým označením vytváří dojem, že má vztah k určitému geografickému místu, na kterém není vyráběna, přičemž na potravině či etiketě současně není uvedeno skutečné místo původu této potraviny.

V obdobných případech je spotřebitel jednoznačně uváděn v omyl ohledně skutečného místa původu potraviny, čímž dochází k nežádoucímu rozporu s platnou legislativou.

V následujícím článku bychom Vám rádi přiblížili základní terminologii a právní regulaci v oblasti označování potravin zemí původu nebo místem provenience a aktuální téma klamání spotřebitelů v souvislosti s těmito označeními.

Místo původu potravin

Úvodem je namístě upřesnit terminologii v oblasti této problematiky, a to sice dva základní pojmy, jimiž jsou „země původu“ a „místo provenience“.

Za „zemi původu“ potraviny se obecně považuje země, kde byla potravina vyrobena. Pokud její výroba probíhala na území vícero zemí, pak se za zemi původu potraviny považuje země, kde došlo k jejímu poslednímu podstatnému zpracování.

„Místem provenience“ se pak rozumí místo, o němž je uvedeno, že z něj potravina pochází, a které není „zemí původu“ ve smyslu výše uvedené definice. V kontextu výše popsaného tak může být místem provenience například město, region, skupina zemí apod.

Právní regulace

Základní pravidla stanoví Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen „Nařízení“), dle něhož obecně nesmějí být informace o potravinách zavádějící, a to mimo jiné pokud jde o místo provenience.

Pokud jde o uvádění země původu nebo místa provenience, to je na potravinách povinné, pouze pokud by opomenutí tohoto údaje mohlo uvádět spotřebitele v omyl ohledně skutečného místa původu potraviny, zejména pokud by informace připojená k potravině, tj. název nebo etiketa jako celek, naznačovala, že potravina je z jiné země původu nebo místa provenience, než ve které byla vyrobena.

Situaci potenciálního uvedení spotřebitele v omyl ohledně skutečného místa původu potraviny lze ilustrovat na následujícím příkladu:

Na balené rýži jsou uvedeny výlučně údaje o české firmě a z těchto údajů vyplývá, že tato firma rýži balila – zde není dle názoru Státní zemědělské a potravinářské inspekce spotřebitel uváděn v omyl, pokud jde o původ rýže, neboť je obecně známou skutečností, že v České republice se rýže nepěstuje, a ačkoli se spotřebitel nedozví, odkud rýže fakticky pochází, není tím uváděn v omyl.

Pokud by však obal rýže obsahoval jakékoli texty, obrázky, grafiky atd., které by navozovaly dojem, že rýže byla vypěstována např. v Itálii, ačkoli je ve skutečnosti zemí prvovýroby Indie, pak už by bylo nutné spotřebitele náležitě o skutečném místě původu potraviny informovat.

V zásadě tedy platí, že země původu a místo provenience jsou dobrovolně uváděnými údaji na potravinách, ledaže by v důsledku absence této informace na potravině docházelo ke klamání spotřebitele. Výjimku z tohoto pravidla představuje pouze několik kategorií potravin, kde je uvedení země původu povinné (např. maso, čerstvé ovoce a zelenina, vejce, víno, panenské oleje, med a lovné oblasti u ryb).

Primární složka

Zvláštní pravidla pak platí v případě, kdy je na potravině uvedena země původu nebo místo provenience potraviny a nejedná se o stejnou zemi nebo místo, z nichž pochází její primární složka, za niž se v praxi obvykle považuje složka, které je více než 50 % nebo která má pro danou potravinu zásadní význam.

V takovémto případě musí být na potravině uvedena rovněž země původu nebo místo provenience dané primární složky, nebo informace o tom, že se země původu nebo místo provenience primární složky liší od země původu nebo místa provenience potraviny.

Pokud však není uvedena země původu nebo místo provenience, neuvádí se ani původ primární složky.

Aktuální situace

Ministerstvo zemědělství České republiky obdrželo několik indikací o výskytu výše uvedeného klamavého označování o skutečném místě původu, zejména v sektoru piva. Situace se však zcela nepochybně týká i všech ostatních sektorů výroby potravin.

Ačkoli Potravinářská komora České republiky v této souvislosti avizuje, že v řadě zjištěných případů je tento nežádoucí stav zapříčiněn např. přesunem výroby z jejího historického začátku, nebo má jiné reálné opodstatnění, je třeba vést v patrnosti, že spotřebitel musí být bezvýjimečně informován o aktuálním skutečném místě původu v současnosti.

Proto zde Potravinářská komora České republiky pro naplnění potřeby jasného informování spotřebitele doporučuje uvádět informaci o skutečném místu původu, a to ve stejném zorném poli jako případný odkaz na historické a již neaktuální místo výroby.

Závěr

Jak je popsáno výše, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce i Potravinářská komora České republiky považují aktuální nežádoucí stav věcně související s klamavým označováním potravin za skutečně naléhavý a opakovaně upozorňují na nutnost dodržování požadavků všech platných legislativních předpisů, včetně speciálních požadavků na informování spotřebitele o skutečném místě původu potravin.

V zájmu předcházení sankcím, které hrozí v případě nežádoucích zjištění, jakož i maximálního možného vyvarování se klamání spotřebitele ze strany provozovatelů potravinářských podniků, nelze než doporučit řádně reflektovat právní regulaci a doporučení příslušných orgánů a uvést označení skutečného místa původu potravin do souladu s relevantními pravidly.

V případě jakýchkoli dotazů týkajících se označování potravin, jakož jiných otázek věcně souvisejících s problematikou potravinového práva, Vám jsme k dispozici, neváhejte se proto na nás obrátit.

Mgr. Tereza Dvořáková, advokátka – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mgr. Jakub Málek, managing partner – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: www.peytonlegal.cz

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/klamava-oznaceni-puvod-potravin/

25. duben 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Nová pravidla pro umísťování a propagaci potravin s vysokým obsahem tuku, soli a cukru ve Velké Británii – říjen 2022

V říjnu 2022 vstoupí ve Velké Británii v platnost nová pravidla upravující umisťování a propagaci potravin s vysokým obsahem tuku, soli a cukru, která se týkají mimo jiné i oblíbených značek cukrovinek a čokolády.

Podle nedávných průzkumů o nových pravidlech zatím neví 54 % nezávislých maloobchodníků. Association of Convenience Stores (Asociace obchodů se smíšeným zbožím) vypracovala příručku ke zmíněným pravidlům, která obsahuje odpovědi na základní otázky jako:

  • Bude se legislativa vztahovat na váš obchod?
  • Jaké části obchodu můžete vyloučit z výpočtu relevantní plochy?
  • Jakých kategorií produktů se pravidla dotknou?
  • Jaké reklamní (prodejní) akce budou zakázány?

Podle webu foodnavigator.com by mezi společnostmi, které budou zasaženy novými pravidly, mohly být firmy vyrábějící čokoládu, cukrovinky a další produkty s vyšším obsahem cukru, jako např. Mondelez, Ferrero, Unilever, Coca-Cola nebo Nestlé.

Zdroj

Autor: MZe ČR