22. březen 2023

V Evropské unii byla přijata dlouho připravovaná Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2555 ze dne 14. 12. 2022 o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v Unii a o změně nařízení (EU) č. 910/2014 a směrnice (EU) 2018/1972 a o zrušení směrnice (EU) 2016/1148 (dále jen „Směrnice NIS2“), která přináší mnoho změn v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti v členských státech.

Obecně o účelu Směrnice NIS2, o povinných subjektech, bezpečnostních opatřeních, incidentech a kontrole jsme Vás již informovali v článku Připravovaná směrnice o kybernetické bezpečnosti a nejvýznamnější změny v právní úpravě.

V České republice v současné době probíhá příprava nového zákona o kybernetické bezpečnosti a souvisejících vyhlášek. Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti vychází ze znění dosavadního zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a jeho cílem je implementovat změny dle Směrnice NIS2 do českého právního řádu, a to nejpozději do 17. 10. 2024. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (dále jen „NÚKIB“) vydal dne 25. 1. 2023 návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti a zároveň i návrhy souvisejících vyhlášek, které předložil veřejnosti k připomínkování a k diskuzi. Standardní legislativní proces by měl být zahájen v průběhu roku 2023.

 

Poskytovatelé regulované služby

Povinnými osobami se dle návrhu zákona rozumí poskytovatelé regulované služby, kteří naplňují kritéria stanovená navrhovanou vyhláškou o regulovaných službách. Proces určení poskytovatelů regulované služby bude obvykle probíhat formou samoidentifikace a případně následné registrace na NÚKIB, který poskytovatele zapíše do evidence.

Poskytovatelé regulované služby jsou ti, kteří poskytují alespoň jednu regulovanou službu. Návrh zákona stanovuje:

  • kritéria pro identifikaci regulované služby (nacházející se v příloze návrhu vyhlášky o regulovaných službách) – tato kritéria slouží k samoidentifikaci organizace; a
  • kritéria pro určení regulované služby (nacházející se v ustanoveních vyhlášky o regulovaných službách) – na základě těchto kritérií NÚKIB ve správním řízení s organizací zhodnotí, zda došlo k jejich naplnění.

Stejně jako Směrnice NIS2, která rozděluje povinné subjekty na základní a důležité i návrh zákona o kybernetické bezpečnosti pracuje s dvěma režimy. Je stanoven režim vyšších povinností a režim nižších povinností. Platí však, že jedna organizace bude mít za každých okolností vždy pouze jeden režim poskytovatele regulované služby – pokud tedy naplní kritéria více regulovaných služeb v různých režimech, uplatní se vždy pouze režim vyšších povinností.

Potravinářský průmysl a regulované služby

Dle Směrnice NIS2 a současně také dle návrhu vyhlášky o regulovaných službách spadá mezi regulované oblasti potravinářský průmysl.

V potravinářském průmyslu jsou zahrnuty regulované služby související s (i) výrobou potravin, (ii) zpracováním potravin a (iii) distribucí potravin. Poskytovatelé těchto služeb budou povinnými subjekty, pokud jsou potravinářským podnikem podle přímo použitelného předpisu Evropské unie a splňují podmínku velkého nebo středního podniku (tedy mají více než 50 zaměstnanců a obrat nebo celkovou bilanci do 10 mil. EUR).

Pojem potravinářský podnik definuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. 1. 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin v článku 3 bod 2 jako veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin.

Potravinářské podniky, kteří jakožto poskytovatelé regulované služby budou spadat do výše uvedené definice, budou mít povinnost informovat NÚKIB, že naplňují stanovená kritéria a provést registraci. První lhůta pro provedení registrace je v délce 90 dní od naplnění daných kritérií (případně od účinnosti zákona), druhou lhůtou je 30 dní od zjištění organizace, že kritéria naplňuje.

Povinnosti poskytovatelů regulované služby

Potravinářské podniky, stejně jako další poskytovatelé regulovaných služeb budou mít dle návrhu zákona o kybernetické bezpečnosti zejména následující povinnosti:

  • registrovat se na NÚKIB a nahlásit kontaktní a další údaje;
  • stanovit rozsah řízení kybernetické bezpečnosti, pokud organizace tento krok neprovede považuje se za rozsah řízení celá organizace;
  • zavádět bezpečnostní opatření, dle sady pravidel stanovené návrhem zákona o kybernetické bezpečnosti podle toho, zda organizace spadá do režimu nižších či vyšších povinností; obecně mezi principy bezpečnostních opatření spadá (i) vedení organizace ke zmapování prostředí, (ii) k identifikaci toho, co je nutné k zajištění chodu prováděné regulované služby, (iii) vyhodnocení rizik a (iv) zavedení přiměřených opatření, kterými dojde ke snížení rizik;
  • hlásit kybernetické bezpečnostní incidenty, a to v případě režimu nižších povinností pouze takové, které organizace vyhodnotí jako významné;
  • informovat zákazníky o incidentech a hrozbách; a
  • provádět protiopatření.

Vzhledem k tomu, že na poskytovatele služeb v oblasti potravinářství se bude vztahovat režim nižších povinností, protože se dle Směrnice NIS2 jedná o důležité subjekty, budou jejich povinnosti podrobně stanoveny v návrhu vyhlášky o bezpečnostních opatřeních poskytovatele regulované služby v režimu nižších povinností.

V případě kontroly budou mít poskytovatelé regulované služby také povinnost podřídit se výkonu kontroly inspektorem.

Sankce a donucovací prostředky

Mezi donucovací prostředky patří kontroly ze strany NÚKIB a inspektorů a případná následná nápravná opatření, mezi která spadá vydání výstrahy, varování či reaktivního opatření.

Jako sankční prostředky jsou zavedeny pokuty, které budou ukládány v případě páchání přestupků navazující na zákonné povinnosti. Výše pokut stanovená v návrhu zákona o kybernetické bezpečnosti vychází ze Směrnice NIS2 tak, aby byly pokuty účinné, přiměřené a odrazující.

V případě poskytovatelů regulovaných služeb v režimu vyšších povinností může dojít i k jiným správním trestům, jako je například pozastavení platnosti certifikace či pozastavení výkonu řídící funkce.

Závěr

Cílem Směrnice NIS2 a zákona o kybernetické bezpečnosti je zajištění vysoké úrovně kybernetické bezpečnosti. V České republice by změny měly nastat s účinností zatím připravovaného zákona o kybernetické bezpečnosti, a to dle odhadů v druhé polovině roku 2024.

I přesto, že první návrh zákona již NÚKIB připravil, lze očekávat, že v rámci legislativního procesu dojde ještě k jeho změnám, o kterých Vás budeme informovat.

V případě, že byste měli ohledně Směrnice NIS2 či návrhu zákona o kybernetické bezpečnosti jakékoli dotazy, jsme Vám plně k dispozici.

Mgr. Kateřina Roučková, advokátní koncipientka – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mgr. Jakub Málek, managing partner – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.peytonlegal.cz

22. březen 2023

Brusel 21. března (ČTK) - Evropská komise (EK) provedla v několika členských zemích Evropské unie neohlášené kontroly v prostorách firmy působící v sektoru energetických nápojů. Má podezření, že tato firma porušuje antimonopolní pravidla EU, která zakazují kartelové dohody a zneužívání dominantního postavení na trhu. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě, název podniku však nesdělila.

"Komise se obává, že kontrolovaná firma možná porušila antimonopolní pravidla EU, která zakazují kartely a omezující obchodní praktiky," uvedla EK ve zprávě. "Kontrolovaná firma také možná porušila pravidla EU, která zakazují zneužívání dominantního postavení," dodala.

Evropská komise zdůraznila, že provádění neohlášených inspekcí neznamená, že daná firma se skutečně provinila porušením antimonopolních pravidel. "Neohlášené inspekce jsou předběžným krokem při vyšetřování podezření na praktiky poškozující hospodářskou soutěž," uvedla.

Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu až deset procent z jejich celosvětových tržeb.

pmh spr

22. březen 2023

Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes zavítali zástupci Ministerstva půdního hospodářství a rozvoje venkova Slovenské republiky, kteří se zajímali o zkušenosti ÚOHS v oblasti významné tržní síly.

Slovenskou delegaci vedenou generální ředitelkou Sekce kontroly a obchodního dozoru Andreou Nemcovou Raffayovou přivítal předseda Úřadu Petr Mlsna, místopředsedové Petr Solský a Kamil Nejezchleb a odborníci na problematiku významné tržní síly.

Na jednání se hovořilo zejména o významné tržní síle a nekalých obchodních praktikách v zemědělsko-potravinářském sektoru, tedy oblasti, v níž má ÚOHS již více než desetileté zkušenosti. Na programu jednání však byla také otázka růstu cen potravin v obou zemích, zavedení cenových stropů na Slovensku nebo probíhající šetření ÚOHS týkající se několika druhů základních potravin.

21. březen 2023
Datum: 21.3.2023  13:30
Místo konání: Ministerstvo zemědělství Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1
Kategorie: Tisková konference, brífink

Vážení zástupci médií,

ministr zemědělství Zdeněk Nekula
vás zve v úterý 21. března 2023 v 13.30 hodin na Ministerstvo zemědělství na brífink po jednání mezirezortní pracovní skupiny
k vysokým cenám potravin
.

Akreditace na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do pondělí 20. 3. 2023 do 17 hodin.

Přílohy

21. březen 2023

Tisková zpráva – Zemědělské, lesnické a vodohospodářské aspekty obnovy přírody, iniciativu EU pro opylovače, situaci na trhu se zemědělskými komoditami, nebo asociační dohodu EU se zeměmi Mercosur (společný trh Jižní Ameriky) řešili včera ministři zemědělství Evropské unie v Bruselu. Ti se shodli, že by členské státy měly více bojovat proti úbytku opylovačů, kteří jsou důležití pro zemědělské plodiny, přírodní ekosystémy a zachování biodiverzity krajiny. Českou republiku zastupoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Nad rámec jednání Rady se ministr Nekula setkal s komisařem Januszem Wojciechowskim, kterého vyzval k urychlení dalších kroků při zajištění finanční podpory pro nejpostiženější sektory.

„Jsem zastáncem řešení problémů na celounijní úrovni, nikoliv přenesení povinností na jednotlivé členské státy. Proto opakovaně v Bruselu žádáme o použití zemědělské rezervy, jako tomu bylo například loni, kdy jsme v ČR poskytli 831 milionů Kč do nejvíce postižených sektorů. Musíme i nadále usilovat o plynulý vývoz z Ukrajiny, a to kvůli potravinovému zabezpečení na celém světě, současně však musíme podpořit i naše producenty, aby tyto výkyvy na zemědělských trzích ustáli,“ uvedl ministr Nekula.

Po vzoru českého předsednictví pokračuje také Švédsko v řešení složité situace na zemědělských trzích po ruské invazi na Ukrajinu. Česká republika i nadále podporuje nejen obnovu země, ale také posilování vzájemného zemědělského obchodu, a to včetně dalšího rozvolnění pravidel mezi Ukrajinou a EU. Podporu by ale měli získat i evropští zemědělci, ministr Nekula proto znovu zdůraznil potřebu využít zemědělskou rezervu, díky níž by členské státy mohly podpořit sektory, které jsou nejvíce postiženy aktuální situací. Možnost využít krizovou rezervu by podle ministra měly mít všechny státy, které jsou postiženy zvýšeným dovozem některých zemědělských komodit z Ukrajiny.

„S kolegy jsme jednali i o dalších důležitých tématech, například o obnově přírody. Jsem rád, že český strategický plán společné zemědělské politiky podporuje šetrné hospodaření nebo posílení ochrany biodiverzity,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nařízení o obnově přírody má spolu se Zelenou dohodou za cíl zastavit úbytek biologické rozmanitosti v Evropě. Ministři aktuálně řeší konkrétní kroky, které mají obnovit evropskou biodiverzitu do roku 2030 i s ohledem na klimatickou změnu. Oblasti, kterým se v této souvislosti členské státy budou muset věnovat, jsou např. vyšší zadržování uhlíku v půdě, obnova lesních ekosystémů nebo úbytek motýlů a ptáků v zemědělské krajině. Aby bylo možné naplnit cíle návrhu, je nutné nová opatření sjednotit s již platnými postupy ve Společné zemědělské politice a dalších evropských politikách.

Úbytek opylovačů včetně včel je patrný nejen v EU. Česká republika se proto ztotožňuje s iniciativou Evropské unie pro opylovače. „Evropská komise nám musí pomoci nastavit efektivní monitoring opylovačů, aby bylo možné zjistit jejich skutečný aktuální stav a důvody snižování jejich počtu. V České republice už nyní počítáme s výraznou ochranou včel v rámci Národního akčního plánu pro udržitelné používání pesticidů a v našem úsilí budeme spolu se zemědělci i nadále pokračovat,“ řekl ministr Nekula.

Ministři zemědělství EU také diskutovali o aktuálním vývoji v mezinárodním obchodu, zejména o dohodách o volném obchodu, například se zeměmi Mercosuru. Vyjednávání této dohody započalo už v roce 1999 a dosud nedošlo k jejímu finálnímu schválení. Dohoda by měla posílit obchodní spolupráci a upravuje témata, jako jsou fytosanitární opatření nebo dobré životní podmínky zvířat.

Na programu jednání byly dále udržitelný rybolov a akvakultura nebo ochrana a obnova mořských ekosystémů. Česká republika vyjádřila jasnou potřebu zaměřit se na řešení problémů, se kterými se produkční rybářství aktuálně potýká.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

21. březen 2023

Nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví vína  

Ve Sbírce zákonů bylo publikováno nařízení vlády č. 69/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví vína.

Nařízení vlády bylo přijato v návaznosti na zahájení nového programového období Společné zemědělské politiky 2023-2027, které je realizováno prostřednictvím schváleného Strategického plánu Společné zemědělské politiky EU v ČR na léta 2023 až 2027.

Nařízení vlády stanoví podmínky provádění opatření v odvětví vína tak, aby Česká republika splnila podmínky stanovené přímo použitelnými předpisy Evropské unie a mohla v této oblasti poskytovat evropské zemědělské dotace.

Jde o opatření Restrukturalizace a přeměna vinic a opatření Investice do výroby vína.

Cílem těchto opatření je částečně kompenzovat zemědělským subjektům náklady na založení a ošetření nové vinice, nahradit jim ušlé příjmy z vyklučené vinice a zčásti kompenzovat náklady na pořízení vybavení na zpracování hroznů a výrobu vína. Dotace bude poskytována na hektar osázené plochy vinice nebo jako příspěvek na investice do výroby vína.

Nařízení vlády přímo navazuje na nařízení vlády č. 147/2018 Sb., o stanovení bližších podmínek při provádění opatření společné organizace trhů se zemědělskými produkty v oblasti vinohradnictví a vinařství pro období 2019–2023.

Na opatření v odvětví vína je na období 2023 až 2027 celkem alokováno ročně cca 123 mil. Kč výhradně ze zdrojů Evropské unie.

Opatření v odvětví vína se za celé období týká cca 900 žadatelů a osázené plochy vinic v rozsahu cca 1 150 hektarů.

21. březen 2023

Česká potravinářská společnost z.s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 28. března 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma „Minerální vody v pitném režimu“. Přednášející je Ing. Jana Ježková ze Svazu minerálních vod, Mattoni 1873, a.s.

Abstrakt
Prezentace na téma balených vod, rozdělení jednotlivých druhů vod a legislativa balených vod. Zaměření na přírodní minerální vody, jejich historii, ochranu, využívání, benefity, značení, ale i trendy v pitném režimu a odpovědnost k životnímu prostředí. Cesta minerální vody z přírody do lahve a mýty o minerálních vodách. Klasifikace a složení minerálních vod a přírodních léčivých vod, sodík v minerálních vodách a cukr v ochucených vodách.



Zdroj: ÚZEI

 
21. březen 2023

Kromě našich subjektivních parametrů existuje také vícero právních norem, které greenwashing upravují a za jejichž nedodržení hrozí obchodním subjektům sankce. Jaké to jsou? A jaká soudní rozhodnutí o greenwashingu už padla? To se dozvíte v článku zde.

Autor: BusinessInfo.cz

Vydáno: 20. února 2023

Zdroj: https://www.businessinfo.cz/clanky/greenwashing-jak-jej-upravuje-legislativa-a-jak-spravne-a-legalne-komunikovat-udrzitelnost/

21. březen 2023

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže postupuje v šetření na trzích několika základních potravin, jehož účelem je zmapovat strukturu trhu a cenový vývoj ve vertikálním řetězci a případně odhalit možné protisoutěžní jednání vedoucí k nepřiměřenému nárůstu cen v posledních měsících. Vedle uvedeného šetření se Úřad dále zabývá více než 40 podněty, které mu byly předány ministerstvem zemědělství.

Úřad provádí zrychlené šetření týkající se konkrétně mouky, másla, mléka, vajec a kuřecího masa, a to v celém vertikálním řetězci od prvovýrobců, přes zpracovatele až po maloobchodní prodejce. V této souvislosti už si Úřad vyžádal informace od téměř dvou set podnikatelských subjektů, v současné době pak oslovuje profesní a oborová sdružení v zemědělském a potravinářském sektoru. Se žádostí o spolupráci se ÚOHS obrátil i na Ústav zemědělské ekonomiky a informací a Státní zemědělský intervenční fond, neboť shromažďují data o výše uvedených druzích potravin, která by mohla být v rámci šetření využitelná. Je třeba také vysvětlit, že Úřad není orgán typu České obchodní inspekce, která vykonává šetření přímo v prodejnách, na místě zjišťuje přestupky a ukládá za ně pokuty.

Smyslem šetření Úřadu je zjistit, v jaké míře a na jakých stupních trhu docházelo k navyšování cen, avšak především s cílem odhalit, zda v něm nehrálo roli protisoutěžní jednání některých hráčů na trhu. Po narušení dodavatelských řetězců za covidové pandemie a zejména po začátku ruské agrese proti Ukrajině se skokové zvýšení nákladů postupně přelévá od prvovýrobců, přes zpracovatele až k maloobchodním prodejcům a na koncového spotřebitele. Přestože ve většině případů je zdražení nejspíše výsledkem výše popsaného navýšení cen vstupů ve všech stupních výrobně-zpracovatelského a odbytového řetězce, v některých případech nelze vyloučit, že na růstu cen se mohly podepsat i zakázané dohody nebo zneužití dominantního postavení některých podniků, případně zneužití tzv. významné tržní síly.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nemá žádné pravomoci zasáhnout proti podniku, který nasadil vysokou cenu výrobku (přestože by byla absurdně vysoká), jestliže k navýšení nedošlo v důsledku kartelové dohody, zneužití dominantního postavení nebo zneužití významné tržní síly. ÚOHS nemůže žádného soutěžitele nutit ke snížení ceny nebo mu cenu nadiktovat. K regulaci cen jsou příslušné pouze cenové orgány podle zákona o cenách.

 

Doplňující informace: Kartely, zneužití dominance a významné tržní síly

K prokázání kartelové dohody je nutno odhalit spolehlivé důkazy o tom, že mezi účastníky docházelo ke komunikaci a jejich tržní postup byl koordinovaný. Samotné shodné ceny jako důkaz protisoutěžního jednání neobstojí, protože mohou být výsledkem cenového následování, které není zakázané, a takový důkaz neobstojí ani v rámci soudního přezkumu. U dominantního postavení se obecně předpokládá, že jej mohou mít subjekty, které zaujímají více než 40% podíl na trhu (v dominantním postavení tak téměř jistě není žádný z obchodních řetězců působících v ČR). Dále je však nutné prokázat, že ke zneužití dominantního postavení skutečně došlo.

Ke zneužití významné tržní síly může dojít ve vztahu mezi odběratelem a dodavatelem, pokud odběratel z pozice silnějšího požaduje po dodavateli určité plnění bez náležitého protiplnění, typicky poskytuje určitou službu a nechává si za ni od dodavatele platit, aniž by ji dodavatel využil nebo požadoval. Vztahy obchodních řetězců a obchodníků s finálním spotřebitelem zákon o významné tržní síle nepokrývá.

20. březen 2023

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první.

O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

Dalším dnem půstu je Velký pátek, kterým naopak postní období končí a přicházejí Velikonoce. Během těchto dvou dnů by se měli věřící podle tradice nasytit pouze jedním hlavním jídlem a vyhnout se masu. Maso jako takové by se nemělo objevovat ani v průběhu oněch čtyřiceti dnů.

Období, během kterého si především věřící doslova odříkali, je vystřídáno stoly plnými lahodných pokrmů a všeho, co nám matka příroda do této doby mohla nadělit. Čerstvé bylinky v podobě kopřiv či petržele, kuřata, vejce, mazance a samozřejmě nádivky. Tyto pokrmy patří neodmyslitelně k Velikonocům a prakticky v každé rodině se některý z nich objeví.

Tradiční pokrmy během Velikonoc

Škaredá středa

Jak už samotný název tohoto dne napovídá, mělo by se jednat o pokrmy, které jsou na první pohled „škaredé, nepovedené nebo například potrhané“. Ideálně tak můžeme připravit různé zeleninové placky. Dobrým tipem jsou například bramboráky.

Věděli jste, že…

Není brambora jako brambora. Na trhu se zeleninou můžeme v současné době pořídit pestrou škálu různých brambor. Jak se v nich ale vyznat?

- Varný typ A (zelené označení) je vhodný především na saláty. Tyto brambory je ideální vařit ve slupce.

- Varný typ B (červené označení) se využívá především na přílohy.

- Varný typ C (modré označení) je ideální především na bramborové kaše, do těsta, na knedlíky nebo na zmíněné bramboráky. Tento typ má tendenci se rozvařit a obsahuje vyšší procento škrobu.

Zelený čtvrtek

Jistě znáte tu krásnou jarní zelenou barvu, která se začne objevovat v korunách stromů, na loukách či na keřích. Na tento den by se v kuchyni měly objevit čerstvé bylinky a saláty. Dobrým tipem může být jarní salát z mladého špenátu, nádivka z mladých kopřiv nebo karbanátky z kapusty, oceněné logem Klasa.

Věděli jste, že…

Špenát je právem považovaný za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, a to pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Špenát lze konzumovat konzervovaný, sekaný nebo mražený. Hodí se jako příloha k různým druhům masa, je ale možné na něm stavět hlavní pokrm. Například slaný závin plněný listovým špenátem s česnekem a sýrem balkánského typu.

Velký pátek

Postní den, během kterého bychom se měli vyhnout všem pokrmům, obsahujícím maso. Věřící se na Velký pátek povětšinou nasytí pouze jedním hlavním jídlem. Na tento den se nejčastěji připravují lehké a levné pokrmy. Vhodným jídlem tak může být například tradiční zelňačka.

Věděli jste, že…

Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších

a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitaminy C, B, E, K, na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které mají pozitivní účinky na trávení a zdraví konzumenta. Kysané zelí je nedílnou součástí například oblíbených halušek a mnoha dalších receptů, třeba slaných štrúdlů, šneků z listového těsta, krkonošského kysela nebo tradiční zelňačky.

Bílá sobota

Čtyřicetidenní půst skončil a jednotlivé tabule se mohou začít zdobit oku lahodícími pokrmy. Pečou se mazance či jidáše. Aby se dodržela tradice, do těsta se často přidávala smetana nebo tvaroh kvůli barvě.

Věděli jste, že…

Aby mohl výrobek nést označení „smetana“ musí být vyroben z mléka s obsahem tuku vyšším než 10 procent. Šlehačku lze ušlehat ze smetany, která obsahuje více než 30 procent tuku. Pokud budete chtít koupit čerstvou smetanu, platí, že žádná ze smetan není zcela „čerstvá“. Všechny výrobky jsou ošetřeny pasterací, která je nutná z důvodu zdravotní nezávadnosti, přičemž pasterované mléčné výrobky si uchovávají vyšší výživové hodnoty a příjemnější chuť, protože jejich tepelné ošetření bylo šetrnější.

Boží hod velikonoční

Na tento den se začalo připravovat maso. Důraz byl kladen na pečeného beránka, který na slavnostním stole nesměl chybět. Postupem času se tato tradice změnila na pečeného beránka ze sladkého těsta. A místo tradičního kůzlečího a telecího se připravuje například maso drůbeží.

Věděli jste, že…

Na obalu výrobku se u kuřecího masa musí povinně uvádět země původu. Jednotlivé země

(i v rámci EU) mohou mít totiž jiné způsoby zpracování, což může ovlivňovat kvalitu masa. Kuřata mohou být například chlazena vodou a v mase je pak vyšší množství absorbované vody, za kterou platíte cenu jako za maso. Což v případě českých kuřat není možné.

Velikonoční pondělí

Až samostatné Velikonoční pondělí je ve znamení vajíček. Vejce představuje nový život

a o tom přece Velikonoce jsou. Připravují se vejce natvrdo, barví se, vyrábí se z nich vaječné pomazánky nebo se přidávají do velikonočních nádivek.

Věděli jste, že…

Ideální prostředí pro vejce je teplota v rozmezí 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísně. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jejich ochranný obal,“ vysvětluje Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Pokud se rozhodnete pro dodržování velikonočních zvyků, nebo si jen budete chtít připravit některý z tradičních pokrmů, vždy doporučujeme při výběru jednotlivých surovin hledat loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pouze tak budete mít jistotu, že kupujete kvalitní a prověřené potraviny.

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/velikonoce-jsou-za-dvermi-hospodynky-by-mely-zbystrit

20. březen 2023

Pandemie COVID-19 a vypuknutí války na Ukrajině vyvíjejí obrovský tlak na potravinové zabezpečení a dostupnost zdravé výživy v Evropě a Střední Asii.

Ceny potravin dosáhly v roce 2022 svého vrcholu, což představuje výzvu pro rozhodovací orgány a politiky států. Regionální přehled potravinového zabezpečení a výživy v Evropě a Střední Asii 2022 vypracovalo 8 organizací OSN (Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD), Světový potravinový program (WFP), Světová zdravotnická organizace (WHO) a další).

Zpráva nabízí aktuální data a analýzy regionálních trendů a pokroku dosaženého na cestě k naplnění cílů udržitelného rozvoje "žádný hlad" (zero huger) a obsahuje studii o návrhu politických rámců pro dostupnější zdravou výživu a udržitelnější zemědělsko-potravinářské systémy. S využitím údajů a doporučení obsažených ve zprávě by státy měly být schopny pomoci drobným zemědělcům, venkovským komunitám a všem aktérům v rámci potravinového hodnotového řetězce. Stejně jako v případě předchozích vydání zprávy je cílem přispět k informovanému dialogu a společnému postupu všech klíčových hráčů.

Potravinové zabezpečení a výživa v regionu

Navzdory dopadům COVID-19 a války na Ukrajině poskytují údaje a trendy posledních let většinou povzbudivý obraz o situaci v oblasti potravinového zabezpečení a výživy v Evropě a Střední Asii. Situace v regionu je mnohem lepší než jinde ve světě, ale je nutné věnovat pozornost některým trendům. Zpráva odhaduje, že se výskyt podvýživy ve světě v roce 2020 zvýšil na 9,9 % a od té doby dále roste, zatímco průměr více než 50 zemí Evropy a Střední Asie se v posledních letech udržuje pod 2,5 %. Přestože v některých částech regionu (Kavkaz, Střední Asie a západní Balkán) podíl obyvatelstva definovaného jako podvyživené roste, očekává se, že regionální průměr zůstane pod 2,5 %. Naopak nadváha a obezita v regionu zůstávají alarmujícím problémem jak u dětí, tak u dospělých a překračují celosvětový průměr.

Náklady na zdravou výživu se zvýšily téměř ve všech zemích regionu v důsledku současných vyšších spotřebitelských cen potravin. Přesto si až na výjimky v některých zemích mohla většina obyvatel regionu (zhruba 96 %) dovolit zdravou stravu, zatímco světový průměr v roce 2020 činil pouze 58 %.

Zajištění zdravé výživy a udržitelných zemědělských a potravinářských systémů

Země regionu mají velmi rozdílnou úroveň rozvoje a také rozdílnou úroveň státní podpory potravinářského a zemědělského sektoru. Většina zemí je navíc silně zasažena nedávnými regionálními a globálními problémy a má omezenou kapacitu řešit krizi investicemi. Jak zpráva zdůrazňuje, je třeba změnit zaměření potravinářských a zemědělských politik tak, aby byly lépe uzpůsobeny k řešení "trojí výzvy" současných systémů: zlepšení cenové dostupnosti zdravé stravy, zajištění lepších podmínek pro zemědělce a zlepšení environmentální udržitelnosti. Toho lze dosáhnout, pokud rozpočtové podpory přesáhnou rámec pomoci jednotlivým zemědělcům a zaměří se na zlepšení obecných služeb včetně zemědělského výzkumu a vývoje, vzdělávání, opatření pro boj se škůdci a chorobami, systému kontroly bezpečnosti potravin, zemědělství šetrného ke klimatu a technologií a postupů účinných z hlediska snížení emisí skleníkových plynů. Zpráva uvádí, že pro úspěch všech snah je především důležité, aby byly zohledněny místní podmínky a respektována zásada participace.

(FAO online 03/2023; Celá zpráva (v AJ) dostupná zde, 03/2023)

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

Ukrajina zřizuje v Praze mobilní kancelář, kde lze vyřídit/prodloužit ukrajinské pasy, mezinárodní pasy a řidičské průkazy. Mobilní kancelář mohou využívat nejen uprchlíci, ale také občané Ukrajiny dlouhodobě žijící v ČR. Kancelář je otevřená od pondělí do soboty (vždy 9:00-18:00 hod.). Registrace nutná přes: https://prague.pasport.org.ua/ 

   Více info: Reportáž ČT24, Info na FB v UA

20. březen 2023

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Africký mor prasat nadále ovlivňuje čínskou produkci vepřového

Nákaza v Číně největší měrou řádila v letech 2018-2019, ale příležitostně se stále znovu objevuje. Reuters uvádí, že počty nových případů AMP vyskočily koncem ledna po oslavách čínského nového roku a během jednoho měsíce se řádově vyrovnaly s celým rokem 2022. Dle analytiků Huachuang Securities může být AMP postiženo až 50 % produkčních oblastí v severní Číně. Aby minimalizovali své ztráty, posílají čínští chovatelé větší množství prasat na porážku, což tlačí dolů ceny vepřového. Očekává se však, že v druhém čtvrtletí cena vyroste právě kvůli nízké nabídce a zvýšené poptávce. To vše je ještě umocněno tím, že už koncem minulého roku bylo poraženo větší množství prasat kvůli rostoucím cenám vstupů a nízké poptávce.

20. březen 2023

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Změna sazeb spotřební daně z alkoholu ve Velké Británii

Dne 15. 3. britská vláda zveřejnila informaci o změně sazeb spotřební daně z alkoholu. Od 1. srpna 2023 se v UK zvýší sazby spotřební daně na alkoholické nápoje. Změny sazeb se dotknou všech alkoholických nápojů vyráběných ve Spojeném království nebo do něj dovážených. Zároveň britská vláda při zvýšení daně zvýhodní alkoholické nápoje podávané v sektoru HORECA ve srovnání s těmi, které jsou prodávány v obchodech.

Příklady sazby spotřební daně (mimo alkoholické nápoje podávané v sektoru HORECA):

  • Daň na všechny alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nižším než 3,5 %: 9,27 GBP na litr alkoholu ve výrobku.
  • Daň na pivo s obsahem alkoholu nejméně 3,5 % a méně než 8,5 %: 21,01 GBP na litr alkoholu ve výrobku.
  • Daň na všechny alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nejméně 8,5 % ale nepřesahujícím 22 %: 28.50 GBP na litr alkoholu ve výrobku.
  • Daň na všechny alkoholické výrobky s obsahem alkoholu vyšším než 22 %: 31,64 GBP na litr alkoholu ve výrobku.

Víno mezi 11,5 % a 14,5 % bude od 1. srpna 2023 do 1. února 2025 pro účely výpočtu daně z alkoholu považováno za víno s obsahem 12,5 %.

Změna sazeb bude mít dopad na výrobce, dovozce a prodejce alkoholu. Očekává se, že opatření ovlivní firmy, které buď vyrábějí alkohol ve Spojeném království, dovážejí alkohol do Spojeného království, nebo se podílejí na skladování alkoholu v režimu podmíněného osvobození od daně. Firmám, kterých se změna spotřební daně dotkne, vzniknou navíc jednorázové náklady, které by však měly být zanedbatelné.

Jednorázové náklady pro firmy mohou zahrnovat:

  • Seznámení s novým postupem výpočtu daně na alkoholické nápoje a aktualizace procesů.
  • Aktualizace softwaru používaného k výpočtu a sledování povinností týkajících se spotřební daně z alkoholu.
  • Školení a zvyšování kvalifikace zaměstnanců, kteří jsou odpovědní za správu daně z alkoholu.

Zdroj

20. březen 2023

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pilotní čajová plantáž v jižním Libanonu

Mírové jednotky UNIFIL se aktivně zapojily do libanonského zemědělství. Libanon je známý svou historií a vášní pro kávu, naproti tomu čaj byl považován za okrajovou záležitost. Jak káva, tak i čaj se do Libanonu dováží. I když podnikání a experimentování jsou dobře známé aspekty libanonské historie a libanonských zemědělců, výsadba nové čajové plantáže na jihu Libanonu vzbudila údiv a značné překvapení. Starosta města Majdal Slim v jižním Libanonu v minulém týdnu požádal nepálské mírové jednotky UNIFIL o podporu a spolupráci při výsadbě historicky první čajové plantáže v Libanonu. V reakci na žádost starosty bylo na poli poblíž obce Majdal Slim vysazeno 500 sazenic čaje. Členové komunity a nepálští mírotvorci pocházející z jedné ze známých nepálských oblastí na pěstování čaje vysázeli odborně sazenice pomocí nepálských technik organického pěstování čaje.

Starosta obce Majdal Slim, pan Ali Tamer Yassin, zmínil, že pokud bude tento pilotní projekt úspěšný, budou čajové plantáže novou iniciativou v této oblasti a mohou v budoucnu přinést pozitivní ekonomické a environmentální změny pro celou komunitu. Místní obyvatelé přijali tuto aktivitu s nadšením. Nepálská mírová jednotka také zorganizovala odborný seminář o procesu výsadby čajových plantáží, jejich potenciálu a způsobech sklizně. Současně byl představen i ekonomický potenciál uvažované čajové farmy pro místní komunitu. Podle mírových sil se nadmořská výška, klima a půda v okolí obce Majdal Slim podobá regionům v Nepálu, což dává příslib, že by tato aktivita měla být úspěšná. Nepálští mírotvorci budou pravidelně navštěvovat pilotní plantáž a společně s místními obyvateli kontrolovat vysázené sazenice.

Pokud bude tento pilotní projekt úspěšný, mohla by komunita obce Majdal Slim pokračovat ve výsadbě dalších čajových plantáží a tím  si vytvořit nové  zdroje  příjmů. Starosta obce Majdal Slim, pan Ali Tamer Yassin, vyjádřil v publikovaném tisku vřelé poděkování nepálským mírovým jednotkám UNIFIL za jejich aktivní zapojení do zemědělství v jižním Libanonu.

Zdroj: MZE Libanonu

17. březen 2023

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová (55) byla v 90. letech vědecko-výzkumnou pracovnicí ve Výzkumném ústavu živočišné výroby. Následně nastoupila jako zástupce šéfredaktora do společnosti Strategie, která vydávala mimo jiné časopisy Náš chov nebo Krmivářství. Na začátku tisíciletí přešla na ministerstvo zemědělství, působila pak také jako mluvčí Potravinářské komory ČR nebo Agrární komory ČR. Prezidentkou komory se stala prosinci roku 2019.

Rozhovor s osobností naleznete zde, od str. 8: https://www.svazpekaru.cz/e-casopis/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=ukazka-e-casopis-2022_5

17. březen 2023

Ministři životního prostředí členských států se dnes v Bruselu dohodli na přístupu členských států ke změně pravidel pro regulaci průmyslových emisí v EU. Nová pravidla se rozšíří na některé další průmyslové a zemědělské sektory, přináší ale i možnost zjednodušeného režimu pro farmáře. Ministři také jednali o legislativě, která se týká čištění městských odpadních vod, obalů a obalových odpadů a nových pravidel pro certifikaci činností, které vedou k pohlcování uhlíku. Delegaci ČR vedl poprvé ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Důležitým bodem dnešního zasedání Rady pro životní prostředí bylo přijetí společné pozice členských států ke změně směrnice o průmyslových emisích, která je hlavním evropským nástrojem v oblasti průmyslového znečišťování životního prostředí. Návrh přináší několik podstatných změn, zejména rozšiřuje rozsah působnosti o těžbu průmyslových nerostů a rud, výrobu baterií a některé kategorie hospodářských zvířat. Pro farmy však umožňuje zavést zjednodušené povolování či celý proces nahradit registrací.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít kompromis, který přijala velká většina zemí EU, a to včetně České republiky. Návrh odráží dnešní realitu a jde o vyvážený kompromis mezi ochranou životního prostředí, zapojením veřejnosti a dopady na průmysl, zaměstnanost a zemědělství,“ uvedl ministr Hladík.

Intenzivní debata k návrhu proběhla již během českého předsednictví a nyní se podařilo dosáhnout kompromisního znění, které obsahuje například výjimku z rozsahu směrnice pro volně chovaná zvířata. Na finální podobě nové legislativy se členské státy budou muset dohodnout s Evropským parlamentem, který svou pozici teprve chystá.

Ministři dále vedli diskuzi o návrhu nových pravidel pro oblast obalů a obalových odpadů, který byl zveřejněn v listopadu 2022. Většina ministrů podotkla, že předložené cíle jsou v některých případech příliš ambiciózní a nedostatečně zohledňují různé podmínky v jednotlivých členských státech či již dobře fungující národní systémy odpadového hospodářství. To se týká například redukce množství odpadu či zvýšení opětovného použití a recyklovaného obsahu v obalech.

„Zdůraznil jsem, že je potřeba zajistit, aby členské státy i celý sektor měly dostatek času pro zavedení nových pravidel do praxe. Musíme nastavit systém tak, aby nedocházelo k nejasnostem a aby nejistota ohledně nových povinností nebrzdila potřebné investice a inovace a další posílení recyklace a oběhového hospodářství,“ zdůraznil ministr životního prostředí Petr Hladík.

Dalším bodem na programu byla debata o revizi směrnice o čištění městských odpadních vod v EU. Stávající směrnice vstoupila v platnost již v roce 1991 a je potřeba přizpůsobit ji aktuálním technologickým i vědeckým poznatkům. Návrh předpokládá i rozšíření rozsahu směrnice tak, aby zahrnovala standardy čištění odpadních vod i pro aglomerace s nižším počtem obyvatel než doposud. Rovněž se rozšiřuje rozsah znečišťujících látek, které má proces čištění odstraňovat.

Poslední projednávaný legislativní návrh se týkal dobrovolného rámce pro certifikaci pohlcování uhlíku. Jeho cílem jsou společná pravidla, podle kterých bude možné certifikovat ukládání CO2 např. v zemědělské půdě, lesích, výrobcích nebo pomocí technologií. Pravidla počítají s kritérii, jako je měřitelnost, dlouhodobost uložení a udržitelnost.

ČR na jednání zdůraznila význam pohlcování uhlíku, které by ale zároveň nemělo zpomalovat úsilí o snižování emisí skleníkových plynů. Ve vztahu k novému rámci je třeba posilovat důvěru investorů, stimulovat poptávku po certifikaci, ale současně nevytvářet prostor pro případné spekulace. Nová legislativa by měla řešit riziko zpětného uvolnění uhlíku do atmosféry.

Ministr Hladík zároveň využil svou první pracovní cestu do Bruselu k jednání se svými protějšky z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Francie a Španělska, které se od 1. července stane předsednickou zemí EU. Setkal se i s generálními řediteli Evropské komise pro životní prostředí a klima a také komisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

17. březen 2023
Vydáno: 17. 3. 2023
Autor: KM EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska, které se týká aktualizace dřívějšího hodnocení zdravotního rizika pro evropské spotřebitele v souvislosti s přítomností uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách.

Z doposud provedeného hodnocení předběžně vyplývá, že nasycené uhlovodíky minerálního oleje (MOSH) nepředstavují pro evropského spotřebitele zdravotní riziko a že některé látky ze skupiny aromatických uhlovodíků minerálního oleje (MOAH) mohou pro člověka představovat zdravotní riziko.

Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek k návrhu stanoviska EFSA, a to do 30. dubna 2023.

Veškeré informace k veřejné konzultaci a elektronický formulář pro zaslání připomínek naleznete na internetových stránkách EFSA.

Uhlovodíky minerálního oleje (MOH) zahrnují širokou škálu chemických sloučenin získávaných zejména destilací a rafinací ropy. Rozdělují se do dvou hlavních skupin označovaných jako MOSH (nasycené uhlovodíky minerálního oleje) a MOAH (aromatické uhlovodíky minerálního oleje). MOH se mohou do potravin dostávat mnoha způsoby – kontaminací životního prostředí, používáním maziv pro strojní zařízení, z látek používaných k zabránění přilnutí jiné látky (materiálu) k povrchu, pomocných látek, potravinářských nebo krmivářských aditiv a migrací z materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami.

MOH byly nalezeny v různých potravinách, které obvykle obsahují vyšší množství MOSH než MOAH. Nejvyšší hladiny MOH byly zjištěny v rostlinných olejích a nejvyšší expozice byla odhadnuta pro populaci mladšího věku, zejména pro kojence, kteří jsou krmeni výhradně počáteční kojeneckou výživou obsahující vysoké hladiny MOSH.

Více informací k tématu uhlovodíků minerálního oleje na webových stránkách EFSA naleznete zde: Mineral oil hydrocarbons


Zdroj: EFSA

 
16. březen 2023

Tisková zpráva – Webové stránky Ministerstva zemědělství (MZe) a dalších institucí zemědělského rezortu neslouží jen odborné veřejnosti, ale všem občanům. Poskytují cenné rady o potravinách, jejich složení, o péči o lesy, rostliny a nabízejí i programy pro školy nebo informují o zajímavých místech pro výlety.

Stovky tisíc návštěvníků využijí každoročně bezplatné weby zemědělského rezortu, které jsou zaměřené i na poskytování populárně-naučných informací. Stránky připravují zaměstnanci MZe i dalších rezortních institucí a průběžně je aktualizují. Mnohé obsahují interaktivní prvky, jako jsou mapy, soutěže nebo hry.

Mezi už zavedené weby patří například Potraviny na pranýři, které informují o výsledcích kontrol potravin Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Lidé můžou využít i stránky věnované kvalitě potravin, jejich složení a potravinovém značení na webu MZe.

„Stránek o kvalitě potravin je na internetu mnoho, bohužel ne všechny přinášejí seriózní a pravdivé informace. U našich stránek bezpecnostpotravin.cz nebo viscojis.cz má čtenář jistotu, že zde najde údaje, které jsou relevantní, podpořené vědeckými výzkumy a sepsané specialisty na dané obory,“ řekl Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářské MZe.

Užitečným pomocníkem s orientací v kvalitních potravinách jsou weby akademiekvality.cz, regionalnipotravina.cz, eklasa.cz nebo myjsmebio.cz. Lesy ČR zase na svých stránkách nabízejí tipy na zajímavé výlety i s mobilní aplikací. Rady pěstitelům a zahrádkářům najde veřejnost na webu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Informace o užitečných webech zveřejní MZe jako seriál na svých sociálních sítích Facebook a Instagram. Zajímavé stránky určené i pro veřejnost jsou například tyto:

www.viscojis.cz – vše o potravinách

www.viscojis.cz/teens - vše o potravinách pro školy, učitele a studenty

www.bezpecnostpotravin.cz – složení potravin a varování před riziky

www.potravinynapranyri.cz – aktuální informace o závadných potravinách

registr ekologických podnikatelů (eagri.cz)–  ekozemědělci a výrobci biopotravin

www.myjsmebio.cz – vše o biopotravinách

zatřídění vína (eAGRI) – přehled o každé lahvi zatříděného vína

https://eagri.cz/public/web/mze/farmar/registr-vinic/sudove-vino.html - registrované prodejny

www.lesnipedagogika.cz – vědomosti o lesích zábavnou formou

www.klubnoveholesa.cz  – tipy na výlety a akce v lesích

www.regionalnipotravina.cz – to nejlepší z našich regionů

www.eklasa.cz – zaručená kvalita

www.akademiekvality.cz – jak poznat kvalitní potraviny

domů > Úvodem | Rostlinolékařský portál (eagri.cz) – ochrana rostlin před chorobami a škůdci 

vyhledávání v Databázi odrůd / Státní odrůdové knize (eagri.cz) – rady o odrůdách

registr přípravků na ochranu rostlin (eagri.cz) – čím léčit rostliny

https://eagri.cz/public/app/eagriapp2/RHPub/ – jak poskytnout rostlinám výživu

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

16. březen 2023

(Praha, 16. březen 2023) Česká obchodní inspekce v roce 2022 zjistila 15 podezření na některou z forem diskriminace spotřebitele. V průběhu roku 2022 uskutečnila inspekce 157 kontrol a podezření na diskriminaci zjistila v 15 případech.


Celá zpráva zde:

2023-03-16-diskriminace (doc, 93,00 KB)

 

Autor: ČOI

Zdroj: https://www.coi.cz/v-roce-2022-zjistila-ceska-obchodni-inspekce-15-podezreni-na-diskriminaci/

16. březen 2023

Panorama potravinářského průmyslu 2020, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích letech. Také tato zpráva, stejně jako předchozí, vychází z údajů Českého statistického úřadu. Po metodické stránce byla zpracována podle Ministerstva průmyslu a obchodu, a to v časovém úseku let 2011–2020.

Rok vydání: 2022
Cílová skupina: odborná i laická veřejnost
Tématické oblasti: Potravinářská výroba
ISBN: 978-80-7434-693-4
Vydavatel Ministerstvo zemědělství

Přílohy

16. březen 2023

Dobrý deň,

radi by sme Vám dali do pozornosti ďalší zo série seminárov, ktorý organizuje Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave a Potravinárska komora Slovenska.

Seminár sa uskutoční v pondelok dňa 3. apríla 2023 od 9:00 hod. do 13:00 hod. on-line, prostredníctvom MS Teams.

Témou seminára sú rozhodnutia Súdneho dvora EÚ vo veci bezpečnosti a hygieny potravín. Na seminári budú prezentované jednotlivé rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktoré sa týkajú bezpečnosti a hygieny potravín. Seminár je určený pre právnikov aj neprávnikov.

Seminárom Vás prevedú JUDr. Jana Venhartová, LL.M. z Potravinárskej komory Slovenska a Mgr. Samuel Rybnikár, PhD. z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Bližšie informácie Vám zasielame v letáčiku.

Letáček

Ďakujeme.

Mgr. Samuel Rybnikár PhD.
Katedra správneho práva, práva životného prostredia a finančného práva
Právnická fakulta
Trnavská univerzita v Trnave

telefón: +421335939635

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

15. březen 2023

Tisková zpráva – Ekologické zemědělství je v České republice na vzestupu. Zatímco v roce 2020 bylo ekologicky obhospodařováno více než 93 tisíc hektarů orné půdy, o rok později to už bylo téměř 103 tisíce hektarů. To je nárůst o 9,7 %. Vyplývá to ročenky Ekologického zemědělství v České republice v roce 2021, kterou nově zveřejnilo Ministerstvo zemědělství (MZe).

Ke konci roku 2021 hospodařilo ekologicky 4 794 farem na výměře 558 124 hektarů, což představuje 15,7% podíl na celkovém zemědělském půdním fondu České republiky.

„Počty ekologických farem u nás stále rostou. Zatímco v roce 1990 byly pouhé tři, předloni už jich bylo téměř 5 tisíc. Ekologické hospodaření je pozitivní trend, který přispívá k udržení lepšího stavu naší krajiny, proto ho chceme co nejvíce podporovat a mnohé dotace zemědělského resortu jsou určené právě na ekologické hospodaření,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Meziroční nárust ekologicky obhospodařované orné půdy téměř o 10 % (více než 9 tisíc hektarů) svědčí o tom, že ekologicky hospodaří stále více produkčních zemědělců, tedy těch, kteří se zaměřují na pěstování plodin nebo na chov zvířat. Nejvíce ekofarem je v Jihočeském kraji, následuje kraj Plzeňský, Moravskoslezský a Zlínský.

Celkový počet ekologických zemědělců meziročně vzrostl o 2,8 % (z 4 665 na 4794). Jako výrobce biopotravin bylo ke konci roku 2021 registrováno 944 podniků, o rok dříve to bylo 865. Meziročně jde o téměř 10% navýšení.

Většina ekologických ploch v ČR leží v horských a podhorských oblastech, nejčastěji jde o trvalé travní porosty. Orná půda nyní tvoří zhruba pětinu celkové výměry ekologických pozemků. V porovnání let 2020 a 2021 vzrostla rozloha ekologických sadů, vinic a chmelnic.

Česká republika patří mezi dvacet zemí světa s největší výměrou půdy v režimu ekologického zemědělství (8. místo v Evropě) a mezi patnáct zemí světa s nejvyšším podílem ploch v ekologickém zemědělství na celkové zemědělské půdě (7. místo v Evropě, 5. místo v Evropské unii po Rakousku, Estonsku, Švédsku a nově Itálii).

Ročenku najdete zde: Ročenky (Zemědělství, eAGRI).

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_plocha-orne-pudy-obhospodarovane.html

15. březen 2023

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí (Zastupitelský úřad ČR v Ammánu) organizují ve dnech 10. – 11. května 2023 v jordánském hlavním městě prezentaci českých potravinářských a zemědělských produktů.

Cílem akce je představení a posílení pozice českých produktů v Jordánsku včetně přímé možnosti navázat spolupráci s místními partnery. Hlavní událostí by měl degustační český večer spojený s dalšími formami prezentace produktů zúčastněných firem zejména potenciálním místním partnerům, který se uskuteční ve středu 10. května 2023. Následující den proběhne společný workshop s místními podnikateli ve spolupráci s jordánskou obchodní komorou a Jordan Europe Business Association. Zastupitelský úřad v Ammánu nabízí v případě zájmu i zajištění separátních individuálních B2B jednání.

Jordánsko se dlouho zdálo být českým potravinářským a zemědělským produktům uzavřeno. Nyní se situace začíná postupně měnit a ukazují se možnosti, jak proniknout na tento více než desetimiliónový trh, pro který je charakteristická minimální produkce vlastních potravin.

V rámci projektu bude hrazen pronájem prostor, technické zabezpečení prezentací a propagace akce. Dopravu a ubytování, stejně jako dopravu vzorků, si hradí firmy samy. Akce bude probíhat v angličtině.

V případě zájmu prosím kontaktujte Zastupitelský úřad v Ammánu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., mobil +962 797 888 944 nebo Ing. Vladimíru Kantorovou na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., mobil +420 724 511 792 nejpozději do 14. dubna 2023.

15. březen 2023

Dotaz:

Lze použít název „šlehačka“ v označování čistě rostlinných výrobků? Lze použít název „šlehačka“ u směsných výrobků, kdy část mléčného tuku byla nahrazena tukem rostlinným?

Odpověď:

Dle článku 78 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty (dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“) se na mléko a mléčné výrobky určené pro lidskou spotřebu použijí definice, označení a obchodní názvy stanovené v příloze VII daného nařízení.

Dle článku 78 odst. 2 nařízení (EU) č. 1308/2013 lze definice, označení nebo obchodní názvy stanovené v příloze VII v Unii použít pro uvádění na trh pouze v případě produktu, který splňuje odpovídající požadavky stanovené v uvedené příloze.

Dle přílohy VII části III bod 2 nařízení (EU) č. 1308/2013 se „mléčnými výrobky“ rozumějí výrobky získané výlučně z mléka, přičemž se však mohou přidávat další látky nezbytné pro jejich výrobu, pokud tyto látky nejsou použity za účelem úplného nebo částečného nahrazení jakékoli mléčné složky.

Výhradně pro mléčné výrobky se vyhrazují názvy syrovátka, smetana, máslo, sýr, jogurt a další uvedené pod písm. a) a dále podle písmene b) „názvy skutečně používané pro mléčné výrobky ve smyslu článku 5 směrnice 2000/13/ES nebo článku 17 nařízení (EU) č. 1169/2011“.

Dle přílohy VII části III bodu 5 nařízení (EU) č. 1308/2013 se označení podle bodů 1, 2 a 3 mohou používat pouze pro produkty uvedené v těchto bodech.

Dle přílohy VII části III bodu 6 nařízení (EU) č. 1308/2013 se pro jiné produkty, než jsou produkty uvedené v bodech 1, 2 a 3 této části, nesmí použít žádná etiketa, obchodní dokument, propagační materiál ani žádná forma reklamy podle definice článku 2 směrnice Rady 2006/114/ES, ani jakýkoli způsob obchodní úpravy uvádějící, naznačující nebo vyvolávající dojem, že daný produkt je produktem odvětví mléka a mléčných výrobků.

Výkladem těchto ustanovení dospěl Soudní dvůr EU v bodech 29 až 30 odůvodnění svého rozsudku ve věci C-422/16 k závěru, že ačkoliv např. německý výraz „Sahne“ stejně jako francouzský výraz „Chantilly“ (šlehačka) není, na rozdíl od výrazu „Rahm“, uveden mezi názvy mléčných výrobků vyjmenovaných v příloze VII části III bodě 2 písm. a) nařízení (EU) č. 1308/2013, nemá tato skutečnost vliv na to, že tento výraz označuje smetanu, kterou lze ušlehat. Jedná se tedy o název ve smyslu článku 17 nařízení (EU) č. 1169/2011, skutečně používaný pro mléčný výrobek. Ani uvedený výraz tedy nelze v zásadě legálně použít pro označení čistě rostlinného produktu.

Výše uvedený závěr Soudního dvora EU k názvům „Sahne“, resp. „Chantilly“, lze vztáhnout i na český název „šlehačka“. Název šlehačka sice není uveden mezi názvy mléčných výrobků vyjmenovaných v příloze VII části III bodě 2 písm. a) nařízení (EU) č. 1308/2013, ale je ve smyslu článku 17 nařízení (EU) č. 1169/2011 vžitým názvem[1] v České republice pro našlehanou smetanu nebo smetanu určenou ke šlehání. Jedná se tedy o název skutečně používaný pro mléčné výrobky, který nelze použít pro označení výrobku čistě rostlinného původu nebo výrobku, v jehož složení je použita látka za účelem úplného nebo částečného nahrazení mléčné složky.

Označení „šlehačka“ je chráněno článkem 78 odst. 2 nařízení (EU) č. 1308/2013 ve spojení s ustanovením přílohy VII části III bodu 2 písm. b) a navazujícími ustanoveními přílohy VII části III bodu 5 a 6 tohoto nařízení.

Závěr:

Název „šlehačka“ nelze použít v označování čistě rostlinných výrobků. Názvem „šlehačka“ nelze označit výrobek, u kterého došlo k úplnému nebo částečnému nahrazení mléčné složky.

 

[1] čl. 2 odst. 2 písm. o) nařízení (EU) 1169/2011 - „vžitým názvem“ název, který je v členském státě, kde se daná potravina prodává, přijat spotřebiteli jako název potraviny, aniž by potřeboval další vysvětlení;

 

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/pouziti-oznaceni-slehacka-u-vyrobku-z-rostlinnych-tuku.aspx

15. březen 2023

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaznamenal na českém trhu zvýšený výskyt  výrobků  určených k úpravě nespavosti a zlepšení kvality spánku obsahujících účinnou látku  melatonin.  

S ohledem na významné farmakologické účinky látky melatonin v doporučené denní dávce 0,5 mg a vyšší a na potenciální nežádoucí účinky melatoninu považuje SÚKL výrobky, které se podávají perorálně a obsahují v denní dávce 0,5 mg melatoninu a více, za léčivé přípravky. V minulosti proběhla celá řada správních řízení, kdy SÚKL dle § 13 odst. 2 písm. h) zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech) rozhodl v jednotlivých případech o tom, že výrobky obsahující léčivou látku melatonin v posuzovaném množství jsou léčivými přípravky odpovídajícími definici uvedené v ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona o léčivech. Tato rozhodovací praxe byla potvrzena rozsudkem Městského soudu v Praze i rozhodnutím Nejvyššího správního soudu v řízení o kasační stížnosti. Rozhodnutí SÚKL jsou zveřejněna na stránkách SÚKL v části Výrobky přeřazené do skupiny léčiv, Státní ústav pro kontrolu léčiv (sukl.cz).

Ústav má za to, že byly odstraněny pochybnosti o povaze těchto výrobků, jejichž existence je podmínkou pro rozhodování o povaze jednotlivých výrobků podle ustanovení § 13 odst. 2 písm. h) zákona o léčivech.

SÚKL bude nadále považovat výrobky, které se podávají perorálně a v denní dávce obsahují 0,5 mg melatoninu a více, za léčivé přípravky podle ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona o léčivech. Nakládání s léčivými přípravky obecně podléhá regulaci zákona o léčivech. Porušením zákonných povinností může vzniknout odpovědnost za spáchání některého z přestupků uvedeného v zákoně o léčivech.  

Výrobky s denní dávkou nižší než 0,5 mg melatoninu podávané perorálně nepovažuje Ústav za léčivé přípravky podle ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona o léčivech, neboť hladiny melatoninu v séru po jejich užití jsou blízké hladinám melatoninu po konzumaci některých potravin.

14. března 2023

Sekce dozoru

14. březen 2023

Potřebujete další finanční prostředky na rozvoj své firmy, produktu či na další vzdělávání zaměstnanců? Ve složitém systému podpory nabízíme základní orientační prostředek.

Svaz průmyslu připravil pro své členy pracovní přehled nejvýznamnějších programů podpory pro podnikatele. Podporu můžete nalézt pro oblast výzkumu, vývoje a inovací, na poradenství a marketing malých a středních podniků, ale také na projekty v digitální oblasti, energetice, oběhovém hospodářství či mobilitě, zaměstnanosti a vzdělávání. Rozcestník obsahuje také informace o zastropování cen elektřiny a plynu, daňových odpočtech na výzkum a vývoj nebo k investičním pobídkám.

Přehled obsahuje jak národní programy např. z ministerstva průmyslu a obchodu či Technologické agentury ČR, tak možnosti financované z Evropských strukturálních a investičních fondů, Národního plánu obnovy a dalších.

Pracovní přehled nejvýznamějších programů podpory pro podnikatele zde.

Autor: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Zdroj: https://www.spcr.cz/news/15941-nabizime-prehled-dotacni-podpory-pro-vase-projekty

14. březen 2023

Ministerstvo životního prostředí přichází s novinkou v Operačním programu Životní prostředí (OPŽP) pro šetření energiemi. Tentokrát nabídne dotaci na komplexní úsporné projekty na veřejných budovách. Ty umožní školám, nemocnicím, obecním úřadům a dalším veřejným budovám získat finanční prostředky na zateplení, modernizaci vnitřního osvětlení, instalaci fotovoltaiky, zelené střechy i systémy pro zachytávání, úpravu a rozvod srážkových a šedých vod nebo dobíjecí stanici pro elektromobily. Příjem žádostí u těchto výzev se zahájí na začátku dubna.

„Nejlepší energie je ta, kterou vůbec nemusíme vyrobit. Proto je dobré hledat úspory. V této aktuální výzvě dáváme důraz na komplexní rekonstrukce veřejných budov, které řeší nejen snížení jejich energetické náročnosti, ale zároveň i využití obnovitelných zdrojů energie, zvýšení kvality interiéru těchto budov, či posílení jejich schopnosti adaptovat se na změnu klimatu. Aktuálně vyhlášené výzvy tak umožní školám, nemocnicím, obecním úřadům a dalším veřejným budovám získat finanční prostředky nejen na realizaci zateplení, ale také na modernizaci vnitřního osvětlení a instalaci fotovoltaických panelů, zelené střechy nebo systémů pro zachytávání, úpravu a rozvod srážkových a šedých vod. V neposlední řadě bude možné si z dotace pořídit i dobíjecí stanici pro elektromobily. V závislosti na kvalitě projektu a jeho úspornosti může žadatel čerpat dotaci s mírou podpory od 40 do 70 procent,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že snižování energetické náročnosti rodinných a bytových domů se MŽP velmi komplexně věnuje v programu Nová zelená úsporám.

Koncept tzv. komplexních projektů je v OPŽP významnou novinkou a představuje model, kdy jsou do jednoho projektu integrovány aktivity z různých oblastí podpory. V případě OPŽP 2021-2027 se jedná o možnost kombinace opatření ze specifických cílů 1.1 (Energetické úspory) a 1.2 (Obnovitelné zdroje energie). Od dubna tak spouštíme dvě výzvy s názvem Komplexní úsporné projekty na veřejných budovách, ve kterých je pro žadatele připraveno pět miliard korun.

„Komplexní pojetí projektů, tedy těch, které sledují více cílů zároveň a neřeší izolovaně jednotlivosti, má pro žadatele nespornou výhodu v tom, že všechny investiční záměry lze takto administrovat prostřednictvím jedné žádosti v rámci jedné a té samé výzvy,“ dodal Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

„Komplexní energeticko-úsporný projekt kombinuje několik úsporných opatření dohromady. Ilustračním příkladem může být třeba škola, která fotovoltaikou osází svou střechu, zateplí okna a zavede technologie pro záchyt srážkových vod, které lze znovu využít například na splachování,“ popsal ministr Hladík s tím, že žádosti je možné podat do 1. března 2024.

O podporu na zvyšování energetické účinnosti budov je velký zájem. Na snižování jejich energetické náročnosti nabídl OPŽP v loňském roce výzvu zacílenou na výstavbu nových veřejných budov v pasivním nebo plusovém standardu s alokací téměř 1,5 miliardy korun. Z důvodu vyčerpání stanovené alokace výzvy byl příjem žádostí ukončen už po šesti týdnech po otevření výzvy.

Výzva 37 pro Ústecký, Karlovarský, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj .

Výzva 38 pro Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina.

Operační program Životní prostředí.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

14. březen 2023

Dne 28. března 2023 se v Bruselu uskuteční Evropský spotřebitelský summit.

 

Dne 28. března 2023 se v Bruselu uskuteční Evropský spotřebitelský summit, jako obvykle u příležitosti mezinárodního dne práv spotřebitelů.

Tato akce je organizována Evropskou komisí. Cílem summitu je stejně jako v předchozích letech diskuse k prioritám v oblasti spotřebitelské politiky. Paralelně proběhnou čtyři workshopy se zaměřením na digitalizaci, zelenou transformaci i ochranu spotřebitelů během současné krize.

Níže uvádíme odkaz na internetové stránky věnované Evropskému spotřebitelskému summitu, kde naleznete více informací (pouze v angličtině). Na tomto odkazu bude možné sledovat akci online. 

https://european-consumer-summit-2023.eu/home

Podrobný program Evropského spotřebitelského summitu je dostupný na tomto odkazu:

https://prod5.assets-cdn.io/event/9581/assets/8321566267-c933ab5916.pdf

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/eu-a-spotrebitel/evropsky-spotrebitelsky-summit-2023--273177/