6. duben 2022

Litoměřice 6. dubna (ČTK) - Brány výstaviště Zahrada Čech se dnes po zimní přestávce otevírají. Po dvou letech se koná jarní prodejní výstava věnovaná zahrádkářům, chalupářům a kutilům. V pěti dnech nabídne tradiční sortiment i velikonoční řemeslné výrobky, pobyt návštěvníkům zpestří kulturní program.

Tržnice Zahrady Čech tradičně otvírá na jaře areál návštěvníkům. Loni jarní program pořadatelé kvůli epidemii koronaviru zrušili. Při letošním 34. ročníku budou moci lidé nakoupit sadbu, květiny, nářadí, techniku, nábytek na zahradu, hnojiva, postřiky a další věci.

S ohledem na to, že se výstava koná týden před Velikonocemi, je hlavní expozice pavilonu A tímto svátkem inspirována. Pořídit tu půjde proutěné zboží, jarní dekorace, velikonoční perníčky nebo věnce. Různé kapely zpestří návštěvu lidem na hlavním pódiu. Program je připraven na každý den. Vstupenky si lidé mohou zakoupit on-line nebo na místě.

fir dr

 
6. duben 2022

Praha 5. dubna (ČTK) - Více než polovina zemědělců plánuje kvůli změnám dotací omezit produkci. Ukázal to průzkum Agrární komory, která se Zemědělským svazem spustila společnou kampaň, v níž varuje před dalším růstem cen potravin a omezením chovů. Novinářům to dnes řekli prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Odklad reformy společné zemědělské politiky EU by české zemědělství připravil o pět miliard korun ročně, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Komora a svaz kritizují hlavně změnu tzv. redistributivní platby, kterou zemědělci získávají na prvních 150 hektarů obhospodařované plochy. Na tuto platbu má podle Národního strategického plánu směřovat 23 procent z celkového objemu přímých plateb. Doposud bylo plánováno deset procent. Vláda o tom rozhodla na začátku letošního roku.

"Strategický plán má přesouvat peníze od větších zemědělců k zemědělcům menším. Podstatné je, že odebírá prostředky produkčním zemědělcům, kteří tvoří dominantní množství českých potravin," řekl Pýcha. Ve většině zemí EU podle něj na redistributivní platbu směřuje zhruba deset procent objemu přímých plateb.

Odklad nových pravidel zemědělských dotací není podle Nekuly nejšťastnější nápad. Po změně se rozpočet pro české zemědělství příští rok zvýší o pět miliard na 40 miliard korun a bez reformy by o tyto peníze přišlo, uvedl. Možné je podle ministra diskutovat o změně parametrů dotací. Připomněl, že koncem dubna přijdou od Evropské komise připomínky k návrhu pravidel vyplácení zemědělských podpor v Česku pro roky 2023 až 2027 a ministerstvo pak o nich bude se zemědělskými organizacemi jednat.

Komora a svaz spustily společnou protestní kampaň Zastavme vládní agrohazard, která má upozorňovat na to, že hrozí ztráta potravinové soběstačnosti ČR. Navazují tím na dřívější protesty. Podle kampaně změna pravidel dotací povede k tomu, že střední podniky budou omezovat živočišnou produkci, rušit chovy a budou se věnovat hlavně nenáročným plodinám, jako jsou pšenice a řepka.

"Složitější činnosti budou upozaďovány, budeme zavírat chovy, ať se to týká dojného skotu, prasat nebo drůbeže," řekl Doležal. Komora provedla průzkum mezi 200 zemědělskými firmami. Z výsledků plyne, že 57 procent z nich chystá kvůli změnám dotací omezení produkce, 40 procent se pokusí provoz zachovat, dvě procenta plánují rozšířit podnikání a jedno procento produkci ukončí.

Česká republika získala z EU na řešení současné krize zhruba 270 milionů korun. Pravidla umožňují unijním státům tuto pomoc zvýšit až o 200 procent, což je navíc 540 milionů korun, upozornil dnes Nekula. Peníze podle něj mají směřovat hlavně na pomoc chovatelům prasat a pěstitelům jablek. Nevyloučil podporu chovatelů drůbeže. Ztráty soběstačnosti se ministr neobává. "My máme obrovskou nadprodukci, my jsme v podstatě u obilí exportní země," řekl. V ČR se podle něj vypěstuje 160 procent zdejší potřeby obilí, u pšenice dokonce dvojnásobek.

Kampaň komory a svazu má podobu webové stránky, kde uvádějí, co změna v dotacích přivede. Varují například před růstem cen nebo úbytkem pracovních míst v zemědělství. "Varujeme, že krize, která teď začíná, může být krizí velmi hlubokou," doplnil Pýcha. Jedním z požadavků kampaně je odložení reformy nejméně o jeden rok.

Se změnami naopak souhlasí Asociace soukromého zemědělství, která sdružuje hlavně menší farmáře. Prezident asociace Jaroslav Šebek s tvrzeními Agrární komory nesouhlasí. "Není možné očekávat, že budeme ve všech komoditách soběstační. Musíme uvažovat tak, aby tu bylo co nejvíce subjektů, které jsou schopné něco vyrábět," řekl dnes ČTK. Na vyšší zabezpečení produkce potravin je podle něj mnohem lepší model menších lokálně ukotvených projektů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) už dřív uvedl, že nová pravidla vyrovnávají nerovnováhu v dotacích dosud vychýlenou ve prospěch větších zemědělských podniků.

Agrární komora a Zemědělský uvádí, že dohromady zastupují 80 procent české zemědělské produkce. V zemědělství loni pracovalo 176.815 lidí. Vyplývá to z údajů zemědělského sčítání, tzv. Agrocenzu, které loni v září zveřejnil Český statistický úřad.

zaz dvd rot

5. duben 2022

Tisková zpráva – Zajištění dostatku potravin pro obyvatele je jedním ze základních strategických úkolů státu. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) proto bude chtít zařadit zemědělství a potravinářství mezi prvky kritické infrastruktury. Na dnešním jednání ekonomických ministrů vlády bude také prosazovat co nejvyšší míru kofinancování evropského finančního balíčku 270 milionů korun na pomoc nejvíce ohroženým sektorům zemědělství.

„Úvahy o zařazení zemědělství a potravinářství mezi kritickou infrastrukturu se již v minulosti objevily. Je důležité, aby například v případě nedostatku plynu byly tyto podniky zásobeny přednostně a nedošlo k omezení produkce potravin. Proto budu chtít o tomto tématu jednat s vládními kolegy,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

S ohledem na aktuální situaci, kdy na zemědělství a potravinářství dopadají rostoucí ceny energií, pohonných hmot nebo hnojiv, bude ministr Nekula prosazovat také finanční pomoc pro tyto sektory.

„Na dnešním večerním jednání ekonomických ministrů vlády budu požadovat co nejvyšší kofinancování mimořádné evropské finanční podpory pro nejvíce postižená odvětví. Pro Českou republiku jsme od EU získali zhruba 270 milionů korun, pravidla přitom umožňují členským státům tuto pomoc navýšit z národních zdrojů až o 200 procent. Peníze chceme směřovat hlavně na pomoc chovatelům prasat a pěstitelům jablek, debatujeme také o možné podpoře chovatelů drůbeže,“ uvedl Nekula.

Vyšší finanční pomoc by zemědělci mohli získat i z programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Ministr Nekula proto bude chtít rovněž jednat na poradě ekonomických ministrů o navýšení rozpočtu PGRLF pro letošní rok o 500 milionů korun. Celkově by tak Fond měl rozpočet kolem 2 miliard korun, což je v souladu s programovým prohlášením vlády.

„Další témata jsou spíše dlouhodobější. Určitě se chci bavit například o zrušení zdanění provozních dotací pro zemědělce. Nedává logiku poskytnout zemědělcům podporu a současně část z ní obratem vybrat zpátky ve formě daní. Peníze by mohly zůstat u zemědělců a pomoci jim, současně odstraníme zbytečnou byrokracii,“ řekl ministr Nekula.

Podle ministra je současná situace zemědělců mimořádná a Ministerstvo zemědělství jim chce pomoci dle možností státního rozpočtu. Je také třeba uvést, že do sektoru se podařilo ministru Nekulovi zajistit rekordní výši dotací, včetně 5 miliard korun na národní dotační programy. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu byl rekordní i zisk zemědělství, který loni dosáhl úrovně 22 miliard korun.

Kromě finančních nástrojů řeší MZe i možné úpravy pravidel hospodaření zemědělců. EU již schválila pro letošní rok výjimku pro využití úhoru pro produkci pícnin a bílkovinných plodin. V ČR se to týká téměř 7 tisíc hektarů půdy.

Důležitý požadavek Evropské komise se týká Zelené dohody a povinnosti snížit spotřebu pesticidů o 50 procent. Česká republika v posledních letech spotřebu již výrazně snížila. Podle ministra Nekuly je proto nezbytné, aby EK zohlednila dosavadní vynaložené úsilí jednotlivých států, jejich zemědělců i potravinářů a také rozdílné výchozí podmínky členských zemí a jejich národní specifika. Eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides při své nedávné návštěvě ČR potvrdila, že členské státy s nízkou spotřebou nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí bude zohledněno v budoucím návrhu EK k pesticidům.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe ČR

5. duben 2022
V listopadu 2022 bude Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pořádat další ročník Svatomartinské konference o novinkách v soutěžním právu.

Na účtech Úřadu na sociálních sítích jsme pro zájemce o soutěžní právo připravili anketu, v níž mohou hlasovat o tom, která odborná témata by se měla na konferenci objevit.

Budeme samozřejmě rádi, pokud nám v komentářích pod anketou navrhnete i témata vlastní. A oceníme i návrhy zajímavých řečníků.

Anketa je rozdělena na dvě samostatné části, protože sociální sítě neumožňují vytvoření komplikovanějších anket.

Navrhovaná témata:

  • Dohody o určování cen pro další prodej (RPM)
  • Pokyny k vertikálním omezením (VBER)
  • Green deal
  • Udržitelnost
  • Digitální platformy
  • Více ekonomický přístup
  • Telekomunikace
  • Energetika

Hlasování Twitter: https://twitter.com/UOHS_CZ/status/1509805097659817985

Hlasování Linked In: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6915577179154087937

Tiskové oddělení ÚOHS
22/058

Autor: ÚOHS

Zdroj: https://www.uohs.cz/cs/informacni-centrum/tiskove-zpravy/hospodarska-soutez/3289-hlasujte-na-socialnich-sitich-uohs-o-tematech-pro-svatomartinskou-konferenci-2022.html

5. duben 2022

K tomu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) sděluje, že uvedenou skutečnost bere na vědomí a při kontrole bude postupovat maximálně korektně.

SZPI bude při kontrolách tolerovat odchylky v označování potravin, které budou souviset s nahrazováním surovin nedostatkových. Nemožnost získat srovnatelnou surovinu však výrobce bude muset být schopen při kontrole prokázat, nesmí tím být jakkoli ohrožena bezpečnost potravin a musí být poskytnuty informace o látkách vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.

Zároveň je nezbytné zdůraznit, že SZPI nemá kompetence udělovat výjimky z povinností stanovených právními předpisy.

Autor: SZPI

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=2839639&docType=ART&nid=11431

 
5. duben 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na webinář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Akce proběhne prostřednictvím aplikace MS TEAMS.

Pozvánka na webinář

5. duben 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes uvedl do funkce náměstkyni pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií Marcelu Antošovou. Na Ministerstvo zemědělství přichází z pozice ředitelky ekonomického úseku Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s., v němž v letech 2017 až 2018 zastávala pozici členky představenstva.

„Paní náměstkyně Marcela Antošová je schopnou a zkušenou odbornicí s dlouholetými zkušenostmi v oblasti financí. Proto očekávám, že v čele nové sekce ekonomiky a informačních technologií prosadí úsporná opatření s důrazem na systémové úspory,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Mezi priority nové náměstkyně patří například optimalizace rozpočtové skladby výdajů podle záměrů Ministerstva zemědělství plynoucích z vládního prohlášení a revize koncepce či strategie využití finančních nástrojů. Zaměří se kromě jiného i na maximální urychlení digitalizace, automatizace zpracování dat a rovněž sledování a hodnocení hospodárnosti IT systémů.

„Budu také usilovat o to, abychom na podporu zemědělců, potravinářů a lesníků zajistili dostatek finančních prostředků. Chci rovněž analyzovat účinky a dopady dotačních titulů a to, jak efektivně jsou peníze vynakládané. Pokud jde o informační systémy, budu se snažit zajistit jejich dlouhodobý a udržitelný rozvoj, samozřejmě se zaměřením na kybernetickou bezpečnost. Stranou nezůstanou ani výběrová řízení, která musí být v rámci veřejných zakázek připravovaná včas a kvalitně,“ uvedla Marcela Antošová, náměstkyně pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií.

Marcela Antošová, která je ve funkci náměstkyně pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií od 4. dubna 2022, se narodila v Děčíně. Na Vysoké škole ekonomické v Praze vystudovala fakultu financí a účetnictví, hlavní specializaci Finance a vedlejší Personální řízení podniku. Pracovala jako finanční ředitelka, například ve firmách Dimar Group, Yamaha Motor Middle Europe B.V., AutoESA a. s., Candy-Hoover ČR s.r.o. Byla členkou dozorčí rady Výstaviště České Budějovice, a.s. a poté také členkou jeho představenstva. V letech 2017 a 2018 byla členkou představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a. s. a od roku 2018 do současnosti ředitelkou jeho ekonomického úseku. Hovoří anglicky. Žije s partnerem, mají jedno dítě.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

5. duben 2022

Jako již tradičně startuje se začátkem jara v České republice také sezóna oblíbených farmářských trhů. Tento specifický způsob prodeje s sebou nese řadu pozitiv pro malovýrobce i spotřebitele, na druhou stranu však také zvýšená rizika z pohledu hygieny potravin živočišného původu. I proto jsou farmářské trhy každoročně pod důsledným dohledem veterinárních inspektorů. V loňském roce provedli veterinární inspektoři na trzích 379 kontrol (v roce 2020 jich bylo 431). Pokles počtu kontrol  podobně jako v roce 2020 souvisí s pandemií COVID-19. Podíl kontrol se závadou byl podobný jako v předchozích dvou letech a dosáhl zhruba 14 procent.

Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 54 případech, o rok dříve jich bylo 57.  Výše pokut uložených v roce 2021 dosáhla 425 000 Kč, v roce 2020 to bylo cca 370 000 Kč. Trhů, které nabízejí potraviny živočišného původu, a proto podléhají dozoru SVS, bylo loni v ČR zhruba 230, meziročně jich ubylo o 60.

Celkový počet závad zjištěný při kontrolách na trzích v loňském roce dosáhl 131, meziročně tak klesl o 11. Při jedné kontrole totiž může být zjištěno i několik závad najednou. Nejčastěji (ve 42 případech) inspektoři zjistili porušení správné výrobní a hygienické praxe. Mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce. Druhým nejčastějším problémem byly nedostatky v označování výrobků (29 x). Často se vyskytly také problémy během manipulace s produkty (24 x), ve 22 případech byl neznámý či nejasný původ nabízených produktů.

„Z dlouhodobého hlediska problematických prodejců díky osvětě i důslednému dozoru  na trzích ubylo a již několik let zjišťují naši inspektoři nějaký problém zhruba u každého osmého prodejce,“  uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk SemerádJiž před několika lety v souvislosti s rostoucím trendem trhů nabízejících místní zemědělské a potravinářské produkty publikovala SVS, zejména pro prodejce, takzvané Desatero. Jeho aktualizovaná verze je dostupná na internetových stránkách SVS.

SVS připomíná, že prodejce má zákonnou povinnost zákazníka dostatečně informovat o prodávaném zboží. Při jakékoliv pochybnosti je dobré se prodejce doptat pokud se nakupujícímu něco nezdá, zboží nekupovat. V případě vážných nesrovnalostí je možné se obrátit na místně příslušnou krajskou veterinární správu, která prošetří každý případ týkající se potravin živočišného původu. Počet podnětů upozorňujících na nekalé praktiky prodejců na trzích loni poměrně výrazně klesl z předloňských 13 na 3.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Autor: SVS ČR

4. duben 2022

Rozdělení vybraných produktů z révy vinné dle definic uvedených v příloze VII části II nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013

Vznik stanoviska 31. 3. 2022

Účelem tohoto stanoviska je popsat požadavky na výrobu a označování perlivých vín dle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů, jeho prováděcího předpisu a dále dle platných právních předpisů Evropské unie.

Perlivé víno

(bod 8 výše uvedené přílohy)

  • získává se z vína, mladého vína v procesu kvašení, hroznového moštu nebo částečně zkvašeného hroznového moštu, pokud tyto výrobky vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.);
  • vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 7 % obj.;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20° C) vykazuje přetlak nejméně 1 bar a nejvýše 2,5 baru způsobený rozpuštěným endogenním CO2;
  • je plněn do nádob o objemu nejvýše 60 litrů.

Upozornění: Je-li jímán oxid uhličitý během fermentace vína a opětovně vložen do hotového produktu (vína) za účelem jeho nasycení CO2, tak se výsledný produkt (víno) nemůže označit jako „perlivé víno“, nýbrž jako „perlivé víno dosycené oxidem uhličitým“. 

Perlivé víno dosycené oxidem uhličitým

(bod 9 výše uvedené přílohy)

  • získává se z vína, mladého vína v procesu kvašení, hroznového moštu nebo částečně zkvašeného hroznového moštu;
  • vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 7 % obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20° C) vykazuje přetlak nejméně 1 bar a nejvýše 2,5 baru způsobený rozpuštěným CO2, který byl zcela či částečně dodán;
  • je plněn do nádob o objemu nejvýše 60 litrů.

Více zde: https://www.szpi.gov.cz/clanek/prehled-pozadavku-na-perliva-vina.aspx

Autor: SZPI

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/prehled-pozadavku-na-perliva-vina.aspx

4. duben 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Klimatické katastrofy zapříčinily v roce 2021 masivní ztráty amerického zemědělství.

V loňském roce zasáhlo USA 20 klimatických a povětrnostních katastrof (hurikány, požáry a sucha), z nichž každá způsobila škody přesahující 1 miliardu dolarů. Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že rok 2021 byl třetím nejztrátovějším rokem v historii katastrof s odhadovanými ekonomickými ztrátami v celkové výši 145 miliard dolarů, a to hned za rokem 2017 kdy ztráty činily 346 miliardami dolarů a rokem 2005 s 244 miliardami dolarů.

Na plodinách a orné půdě činí celkové ztráty v důsledku velkých katastrof více než 12,5 miliardy dolarů, což představuje podle NOAA 8,6 % celkových ekonomických dopadů. Samotné sucho a požáry představovaly více než 6 miliardy dolarů ztrát. Tyto částky nezahrnují škody na infrastruktuře, ztráty na hospodářských zvířatech, zahradnických plodinách ani ztráty na dřevě.

Nejhůře byla zasažena Severní Dakota, kde vzniklé ztráty přesáhly 2,4 miliardy dolarů. Škody na pšenici, sójových bobech a kukuřici ve výši 500 milionů dolarů u každé plodiny způsobilo přetrvávající extrémní sucho. Druhým nejvíce postiženým státem byl Texas s více než 2 miliardami dolarů vzniklých škod v důsledku únorových mrazů, rozsáhlého sucha, velkého krupobití a hurikánu Nicholas. Více než miliarda dolarů z texaských škod se týkala pastvin a pícnin a na dalších 300 milionů dolarů bylo vyčísleno poškození grapefruitových a pomerančových sadů. Ztráty v Jižní Dakotě kopírovaly ztráty jejího severního souseda a škody způsobené suchem dosáhly více než 100 milionů dolarů na kukuřici, sójových bobech, pšenici a pícninách. Kalifornie, kterou rovněž sužuje sucho, se umístila na čtvrtém místě s celkovými škodami přesahujícími 1 miliardu dolarů, včetně půlmiliardových ztrát na ovoci a oříšcích, dále například 125 milionů dolarů na mandlích a přes 150 milionů dolarů na hroznech.

Zdroj: MZe ČR

4. duben 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě,

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – problémy chovatelů prasat

V Srbsku poklesla spotřeba vepřového masa domácí produkce, a to dočasně zastavilo růst jeho ceny. Aktuálně se prodávají prasata za cca. 1,5 EUR/kg živé váhy, ale při dnešních vysokých cenách krmiv by bylo zapotřebí, aby tato cena byla minimálně 2,10 EUR/kg. Za současného stavu chovatelé prasat totiž ztrácí na každém kilu vykrmeného a prodaného prasete asi 0,60 EUR. Tato situace také znamená, že řada firem pozastavila své plánované investice do nových stájí pro chov prasat a s tím spojených technologií. Dotýká se to, bohužel, také některých českých společností, které v Srbsku vedly jednání o dodávce svých technologií chovu prasat. Očekává se, že ceny vepřového masa porostou stejně jako ceny všech produktů, do kterých se promítají zvyšující se ceny krmiv a energií. Je však otázkou, jaký dopad bude mít růst cen na spotřebu masa a zda se zlepší pozice chovatelů tak, aby mohli realizovat své plánované investice. Už nyní, při aktuálních maloprodejních cenách vepřového masa (například vepřová kýta se v Srbsku prodává za 4,92 EUR/kg), roste prodej kuřecího masa, kde je cena 2,29 EUR/kg. Místo jednoho kilogramu vepřového si tak zákazník může koupit dva kilogramy kuřecího, a to je pro mnohé obyvatele Srbska, jejichž finanční situace je tíživá, rozhodující faktor.

SRBSKO – zavádí označení srbského původu u masa a masných výrobků

Od 1. 4. 2022 zavedlo Srbsko povinnost deklarovat u masa a masných výrobků, které jsou v maloobchodním prodeji, jejich srbský původ. Toto opatření má být realizováno označením „Původem ze Srbska“ a je možné takto označit masné výrobky, kde je podíl masa srbského původu větší než 50 %. Od tohoto opatření si srbské Ministerstvo zemědělství slibuje, že občané budou mít možnost snáze rozpoznat původ masa z domácí produkce, u něhož by měla být výhoda, že se jedná o čerstvé a nikoli mražené maso z dovozu. U srbského masa je také jistota, že pochází ze zvířat, která nebyla krmena krmivy s obsahem geneticky modifikovaných plodin. V Srbsku totiž platí zákaz jejich dovozu a pěstování. Ministerstvo očekává, že opatření bude podpůrným nástrojem především pro domácí farmáře, kteří se zabývají chovem jatečných zvířat. Srbsko se v uplynulých měsících potýkalo s dovozem levného masa ze zahraničí, kterému srbští farmáři nebyli schopni konkurovat cenou. Při zvyšujících se cenách potravin a očekávanému nárůstu cen masa je však otázkou, zda pro většinu obyvatel Srbska nezůstane jako hlavní argument při nákupu cena výrobku. Česká republika v současnosti do Srbska maso nevyváží, proto toto opatření nebude mít dopad na české firmy.

Zdroj: MZe ČR

4. duben 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dopady covidu na zásobování v Číně

Čína se v současnosti potýká s nejhorším nárůstem případů covid-19 na svém území od doby, kdy se virus poprvé objevil ve Wuhanu. Čína nadále udržuje svou politiku nulové tolerance výskytu nákazy covid a proto jsou pro zdejší administrativu přírůstky nakažených, které se denně pohybují v jednotkách tisíc, nepřípustné. Jedno z hlavních ohnisek v současnosti představuje metropole Šanghaj, ve které byly zavedeny přísné lockdowny. Ačkoli má Čína s tímto postupem dostatek zkušeností, potýkají se nyní obyvatelé uzavřených částí Šanghaje s omezením přístupu k potravinám a základní lékařské péči. Uzavření některých městských částí Šanghaje vedlo k panickému nakupování a přetížení logistických kapacit. S nedostatkem potravin se potýkali i obyvatelé covidem zasaženého města Changchun na severovýchodě Číny. Čínský severovýchod je významnou oblastí pro pěstování obilovin, místní farmáři mají ale obavy o svou jarní setbu, protože tamější ohnisko covidu představuje riziko pro zajištění dodávek potřebných hnojiv. Čínské úřady striktně vynucují lockdowny a další protiepidemické opatření, což v postižených oblastech znemožňuje běžnou ekonomickou činnost. To mohou pocítit i exportéři v případě uzavření či omezení činnosti přístavů.

Zdroj: MZe ČR

1. duben 2022

Evropská komise dnes přijala návrh na přezkum systému zeměpisných označení pro víno, lihoviny a zemědělské produkty. Na základě nových opatření by se zeměpisná označení v celé Unii měla více využívat ve prospěch hospodářství venkova a mělo by být dosaženo vyšší úrovně ochrany, zejména v on-line prostředí. Cílem je udržet vysokou kvalitu potravin a standardů EU a zajistit, aby naše kulturní, gastronomické a místní dědictví bylo zachováno a potvrzeno jako autentické v rámci EU i celého světa.

Komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski se vyjádřil takto: „Zeměpisná označení jsou vyjádřením bohatství a rozmanitosti evropského kulinářského dědictví. Dnešním návrhem na posílení a další harmonizaci našeho právního rámce chceme podpořit výrobu tradičních kvalitních produktů. Bude přínosem pro hospodářství venkova v celé Unii a přispěje k zachování místních tradic a přírodních zdrojů. Dále ochrání celosvětovou pověst zemědělsko-potravinářských produktů EU.“

Komise navrhuje následující opatření k posílení a zlepšení stávajícího systému zeměpisných označení:

  • Zkrácený a zjednodušený postup zápisu: různá technická a procedurální pravidla pro zeměpisná označení budou sloučena, což žadatelům z EU i třetích zemí zajistí jednotný a jednodušší postup zápisu zeměpisných označení. Vzhledem k tomu, že se touto harmonizací zkrátí doba mezi podáním žádosti a zápisem, lze očekávat, že režimy budou pro producenty atraktivnější.
  • Zvýšená on-line ochrana: nový rámec zvýší ochranu zeměpisných označení na internetu, zejména pokud jde o prodej prostřednictvím on-line platforem a ochranu před zápisem ve zlém úmyslu a používáním zeměpisných označení v systému doménových jmen.
  • Lepší udržitelnost: v přímé návaznosti na strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“ budou producenti stanovením náležitých požadavků moci ve specifikacích produktů zhodnocovat přijatá opatření týkající se sociální, environmentální nebo hospodářské udržitelnosti. Tím se přispěje k lepší ochraně přírodních zdrojů a hospodářství venkova, k zajištění místních odrůd rostlin a plemen zvířat, k zachování krajiny v oblasti produkce a ke zlepšení životních podmínek zvířat. Taková situace by rovněž mohla přilákat spotřebitele, kteří chtějí snížit svůj dopad na životní prostředí.
  • Seskupení oprávněných producentů: členské státy budou muset uznat seskupení producentů zeměpisných označení na jejich žádost. Uznaná seskupení budou mít pravomoc řídit, prosazovat a rozvíjet svá zeměpisná označení, zejména díky tomu, že budou mít přístup k orgánům pro boj proti padělání a celním orgánům ve všech členských státech.

Návrh rovněž znovu zavádí režim jakosti zaručených tradičních specialit a používání výrazu „horský produkt“ jako nepovinného údaje o kvalitě.

Členské státy jsou i nadále odpovědné za prosazování na vnitrostátní úrovni, zatímco Komise zůstává odpovědná za zápis, změnu a zrušení zápisů. Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) bude poskytovat technickou podporu v procesu kontroly, čímž se urychlí dané postupy. Komise a EUIPO spolupracují v oblasti zeměpisných označení již čtyři roky, během nichž úřad EUIPO přispěl k posouzení přibližně 1 300 žádostí o zeměpisné označení a vytvořil nový portál pro vyhledávání všech chráněných názvů GIview, jenž je propojen s rejstříkem zeměpisných označení EU.

Dnešní návrh odráží výsledek rozsáhlých konzultací. V říjnu 2020 bylo zveřejněno počáteční posouzení dopadů, po němž následovala veřejná konzultace probíhající od 15. ledna 2021 do 9. dubna 2021, jakož i cílené konzultace s členskými státy a příslušnými organizacemi působícími v této oblasti.https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12664-Revision-of-the-EU-geographical-indications-GI-systems-in-agricultural-products-and-foodstuffs-wines-and-spirit-drinks

Souvislosti

Zeměpisná označení chrání názvy produktů určitých regionů, které vykazují specifické vlastnosti, kvalitu nebo se těší dobré pověsti, před kopírováním nebo podvodem a osvědčují, že příslušné produkty byly vyrobeny podle vysokých standardů v oblasti původu.

hodnocení zveřejněného v prosinci 2021 vyplývá, že stávající rámec je účinný a přináší jasnou přidanou hodnotu EU. Byla v něm však identifikována určitá omezení, jako je nízká informovanost spotřebitelů o zeměpisných označeních a jejich pochopení ze strany spotřebitelů v některých členských státech, jakož i nízká míra prosazování. Bylo v něm též zdůrazněno, že by do označení mohly být více začleňovány udržitelnost životního prostředí a dobré životní podmínky zvířat.

V rámci systému EU týkajícího se duševního vlastnictví jsou názvy produktů zapsaných jako zeměpisná označení právně chráněny před napodobováním, zneužíváním a připomínáním v rámci EU a ve třetích zemích, pokud došlo k podpisu zvláštní dohody o ochraně. Ženevský akt týkající se zeměpisných označení představuje dodatečný mnohostranný rámec pro jejich ochranu.

Názvy zemědělských produktů, potravin a vín jsou chráněny buď chráněným označením původu (CHOP), nebo chráněným zeměpisným označením (CHZO), názvy lihovin pak zeměpisným označením. Ke známým zeměpisným označením patří například Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, olivy Kalamata, Parmigiano Reggiano, Polish Vodka, Queso Manchego a Roquefort. Evropská unie rovněž chrání zaručené tradiční speciality (ZTS), což jsou názvy zemědělských produktů, které zdůrazňují tradiční aspekty produktu, aniž by měly vazbu na určitou zeměpisnou oblast. Mezi známé ZTS patří Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, Amatriciana tradizionale, Hollandse maatjesharing a Kriek.

V březnu 2022 bylo zapsáno 3 458 názvů: 1 624 názvů vín, 1 576 názvů potravin a potravinářských výrobků a 258 lihovin. Nejnovější studie o zeměpisných označeních zveřejněná v roce 2020 zjistila, že hodnota prodeje produktu s chráněným názvem je v průměru dvojnásobná než u podobných produktů bez certifikace. V této studii byla odhadnuta roční hodnota prodeje produktů se zeměpisným označením na 74,76 miliardy eur ročně, přičemž více než pětina této částky pochází z vývozu mimo Evropskou unii.

Další informace

Návrh nařízení o zeměpisných označeních EU pro víno, lihoviny a zemědělské produkty předložený Komisí

Režimy jakosti – přehled

GIview

eAmbrosia – rejstřík zeměpisných označení EU

Verze pro tisk (PDF)

Kontakt pro tisk

  • Miriam GARCIA FERRER

    Telefon
    +32 2 299 90 75
    E-mail
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Thérèse LEREBOURS

    Telefon
    +32 2 296 33 03
    E-mail
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
     
1. duben 2022

Dne 23. března se v Karlových Varech uskutečnilo zahájení projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského státního ministerstva pro sociální záležitosti a soudržnost (Sächsisches Staatsministerium für Soziales und Gesellschaftlichen Zusammenhalt). Za SZPI jsou do projektu zapojeny inspektoráty v Ústí nad Labem a v Plzni, na saské straně pak inspektoráty z regionů Drážďany, Mittelsachsen, Pirna a Görlitz.

Cílem projektu je navázání spolupráce, seznámení se s kontrolními postupy projektového partnera a vytvoření sítě osobních kontaktů inspektorů v příhraničních regionech České republiky a Saska v oblasti úřední kontroly potravin. Hlavní náplní projektu budou výměnné pobyty zaměstnanců obou partnerských úřadů.

Stáží se zúčastní dvacítka zástupců SZPI a obdobný počet zástupců saských kontrolních orgánů. Cílovou skupinou jsou především inspektoři. Výměnný pobyt bude zahrnovat návštěvu regionálního inspektorátu či kontrolního orgánu, kde budou představeny aktivity daného úřadu týkající se kontrol potravin, diskutovány aktuální problémy a vybraná témata a dále budou následovat návštěvy provozovatelů potravinářských podniků. Tyto společné inspekce jsou důležitým prvkem celého projektu, neboť přímá zkušenost a spolupráce na praktické úrovni vždy přináší nejcennější informace a umožňuje vnést nové pohledy na způsob práce, kterou dozorové orgány vykonávají. Návštěvy provozovatelů budou realizovány v rozsahu kompetencí obou dozorových orgánů a tentokrát jsou zaměřeny na provozovny veřejného stravování a e-commerce.

Projekt potrvá necelé čtyři měsíce a bude zakončen za přítomnosti vedoucích představitelů obou projektových partnerů v Drážďanech, kde budou shrnuty výsledky. Celkový rozpočet projektu činí zhruba 55 tis. EUR, z nichž 85% bude refundováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci je toto již druhý projekt realizovaný společně se Saskem a šestý projekt přeshraniční spolupráce, na němž se podílí. Na přelomu roku 2005 a 2006 byly realizovány výměnné stáže ve spolupráci s Rakouskem, v roce 2009 se Slovenskem, v roce 2011 se Svobodným státem Sasko, v roce 2013 se Svobodným státem Bavorsko a v roce 2019 s Polskem, pokaždé za zapojení inspektorátů v blízkosti daného přeshraničního souseda. Operační programy přeshraniční spolupráce tak SZPI umožňují poznat praktické fungování dozorových orgánů se stejnými či obdobnými kompetencemi v sousedních státech a navazovat s nimi kontakty, které pak mohou být v budoucnu využívány.


Zpracoval: Ing. Světlana Bicková  
 
Autor: SZPI
1. duben 2022

Komise navrhuje aktualizovat pravidla EU na ochranu spotřebitele s cílem posílit postavení spotřebitelů v zájmu ekologické transformace. Aktualizovaná pravidla spotřebitelům umožní činit při nakupování informovaná a ekologicky uvědomělá rozhodnutí. Spotřebitelé budou mít právo na informace o životnosti kupovaného výrobku a o jeho případné opravitelnosti. Pravidla navíc posílí ochranu spotřebitele před nedůvěryhodnými nebo falešnými environmentálními tvrzeními, neboť zakážou tzv. lakování nazeleno a praktiky, které spotřebitele uvádějí v omyl ohledně životnosti výrobku.

Místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová uvedla: „Stojíme na straně spotřebitelů, kteří stále více upřednostňují nákup výrobků s delší životností, které lze opravit. Musíme zajistit, aby je v tomto jejich dobrovolném rozhodnutí neomezovaly zavádějící informace. Tento návrh představuje nový účinný nástroj, který jim umožní činit informovaná rozhodnutí a který zvýší udržitelnost výrobků i celého našeho hospodářství.“

Komisař pro spravedlnost Didier Reynders doplnil: „Je to jednoduché. Nezačneme-li s udržitelnější spotřebou, nedosáhneme cílů Zelené dohody pro Evropu. Většina spotřebitelů je sice připravena chovat se uvědoměle, ale zároveň se množí praktiky tzv. lakování nazeleno a předčasného zastarávání. Aby se spotřebitelé mohli stát skutečnými aktéry ekologické transformace, musí mít právo na informace, které jim umožní rozhodovat se v duchu udržitelnosti. Musí být rovněž chráněni před nekalými obchodními praktikami, které zneužívají jejich zájmu o ekologicky šetrné nakupování.“

 

Nové právo na informace o životnosti a opravitelnosti výrobků

Komise navrhuje změnit směrnici o právech spotřebitelů tak, aby obchodníkům ukládala povinnost poskytovat spotřebitelům informace o životnosti a opravitelnosti výrobků:

  • Životnost: Spotřebitelé musí být informováni o zaručené životnosti výrobků. Pokud výrobce spotřebního zboží nabízí obchodní záruku životnosti delší než dva roky, musí prodejce tuto informaci spotřebiteli poskytnout. Pokud jde o energetické spotřebiče, musí prodejce spotřebitele informovat také v případě, že výrobce žádné informace o obchodní záruce životnosti neposkytl.
  • Opravy a aktualizace: Prodejce musí rovněž poskytnout příslušné informace o opravách, jako je případně bodové hodnocení opravitelnosti, nebo jiné relevantní informace o opravách poskytované výrobcem, jako je dostupnost náhradních dílů nebo návod k opravě. U inteligentních zařízení a digitálního obsahu a služeb musí být spotřebitel rovněž informován o aktualizacích softwaru, které výrobce poskytuje.

Výrobci a prodejci rozhodnou o nejvhodnějším způsobu, jak tyto informace spotřebiteli poskytnou, ať už na obalu nebo v popisu výrobku na internetových stránkách. V každém případě musí být tyto informace poskytnuty před nákupem, a to jasným a srozumitelným způsobem.

 

Zákaz lakování nazeleno a plánovaného zastarávání

Komise rovněž navrhuje několik změn směrnice o nekalých obchodních praktikách. Za prvé, seznam vlastností výrobku, u nichž obchodník nemůže uvést spotřebitele v omyl, se rozšíří tak, aby zahrnoval ekologický nebo sociální dopad výrobku, jakož i informace o jeho životnosti a opravitelnosti. Za druhé se na seznam doplňují nové praktiky, které jsou po individuálním posouzení považovány za zavádějící, jako například environmentální tvrzení o budoucím vlivu na životní prostředí bez jasných, objektivních a ověřitelných závazků a cílů a bez nezávislého monitorovacího systému.

V neposlední řadě Komise mění směrnici o nekalých obchodních praktikách tím, že na stávající seznam zakázaných nekalých obchodních praktik, tzv. „černou listinu“, doplňuje nové praktiky. Nové praktiky budou mimo jiné zahrnovat:

  • neinformování o prvcích, které mají snižovat životnost výrobku, například o softwaru, který po určité době přestane fungovat nebo sníží funkčnost zboží;
  • uvádění obecných a vágních environmentálních tvrzení, pokud nelze prokázat vynikající environmentální profil výrobku nebo obchodníka. Příklady takových obecných environmentálních tvrzení jsou charakteristiky typu „šetrné k životnímu prostředí“, „eko“ nebo „ekologické“, které vytvářejí mylný dojem o vynikající environmentální výkonnosti;
  • uvádění environmentálního tvrzení o celém výrobku, pokud se ve skutečnosti týká pouze určitého jeho aspektu;
  • používání dobrovolné značky udržitelnosti, která nevychází z nezávislého certifikačním systému nebo nebyla zavedena veřejnými orgány;
  • neinformování o tom, že zboží má omezenou funkčnost při použití spotřebního materiálu, náhradních dílů nebo příslušenství, které neposkytl původní výrobce.

Cílem těchto změn je zajistit právní jistotu pro obchodníky, ale také usnadnit vymáhání práva v případech souvisejících s lakováním nazeleno a předčasným zastaráváním výrobků. Navíc, pokud budou environmentální tvrzení spolehlivá, budou si spotřebitelé moci z nabídky výrobků vybrat ty, které jsou skutečně šetrnější k životnímu prostředí. Konkurence bude upřednostňovat ekologicky udržitelnější výrobky, čímž se sníží negativní dopady na životní prostředí.

 

Další kroky

Návrhy Komise budou nyní projednány Radou a Evropským parlamentem. Po jejich přijetí a provedení ve vnitrostátních právních předpisech členských států budou mít spotřebitelé v případě porušení práva nárok na nápravu, a to i prostřednictvím postupu kolektivního odškodnění podle směrnice o zástupných žalobách.

 

Souvislosti

Navrhované revize spotřebitelského práva EU byly oznámeny v Nové agendě pro spotřebitele a v akčním plánu pro oběhové hospodářství. Cílem revizí je podpořit změny v chování spotřebitelů, které jsou nezbytné k dosažení cílů v oblasti klimatu a životního prostředí v rámci Zelené dohody pro Evropu, a to tím, že se zajistí, aby spotřebitelé měli lepší informace o životnosti a opravitelnosti výrobků, jakož i ochranou spotřebitelů před obchodními praktikami, které jim brání v udržitelnějším nakupování.

Při přípravě návrhu Komise provedla konzultaci s více než 12 000 spotřebiteli, jakož i s podniky, odborníky v oblasti spotřebitelského práva a vnitrostátními orgány. Za největší překážku pro zapojení spotřebitelů do ekologické transformace byla považována spolehlivost environmentálních tvrzení ohledně výrobků. Přibližně polovina respondentů uvedla, že je ochotna zaplatit víc za výrobek, který bude mít delší životnost, aniž by bylo nutné provádět opravy.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že spotřebitelé se setkávají s nekalými obchodními praktikami, které jim přímo brání, aby se rozhodovali udržitelným způsobem. Běžnou praxí je předčasné zastarávání zboží, zavádějící environmentální tvrzení („lakování nazeleno“), netransparentní a nedůvěryhodná označení udržitelnosti nebo nástroje pro informování o udržitelnosti.

Tento návrh je součástí širšího cíle Evropské komise stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem. K tomu může dojít pouze tehdy, budou-li spotřebitelé konzumovat a podniky vyrábět udržitelnějším způsobem. Návrh bude rovněž doplněn dalšími iniciativami, včetně Iniciativy pro udržitelné výrobky (která dnes byla rovněž přijata) a připravovaných iniciativ týkajících se odůvodnění environmentálních tvrzení a práva na opravu (u nichž bude do 5. dubna 2022 probíhat veřejná konzultace). Nadcházející iniciativa práva na opravu se zaměří na podporu oprav zboží po nákupu, zatímco dnešní iniciativa týkající se posílení postavení spotřebitelů v zájmu ekologické transformace ukládá povinnost poskytovat informace o opravitelnosti před nákupem a zajišťuje ochranu před nekalými praktikami spojenými s předčasným zastaráváním.https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13150-Sustainable-consumption-of-goods-promoting-repair-and-reuse_cs

Dne 23. února 2022 přijala Evropská komise rovněž návrh týkající se náležité péče podniků v oblasti udržitelnosti, který stanoví jasná a vyvážená pravidla, aby společnosti respektovaly lidská práva a životní prostředí a jednaly udržitelným a odpovědným způsobem. Souběžně s tím Komise rovněž pracuje na podpoře podniků v rámci ekologické transformace, včetně dobrovolných iniciativ, jako je závazek udržitelné spotřeby.

 

Další informace

Návrh směrnice, pokud jde o posílení postavení spotřebitelů za účelem ekologické transformace prostřednictvím lepší ochrany před nekalými praktikami a lepších informací a příloha

Informativní přehled o posílení postavení spotřebitelů v zájmu ekologické transformace

Internetové stránky o posílení postavení spotřebitelů v zájmu ekologické transformace

Více informací na Oběhové hospodářství: Komise navrhuje nová práva spotřebitelů (europa.eu)

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/tz-ek-obehove-hospodarstvi-komise-navrhuje-nova-prava-spotrebitelu-a-zakaz-tzv-lakovani-nazeleno

1. duben 2022

Tisková zpráva – Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020, kterou zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.

Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,77 %. Průměrná částka, kterou v roce 2020 vydal každý obyvatel ČR za biopotraviny, byla 562 korun. Vzrostlo také množství exportovaných biopotravin, dosáhlo objemu přibližně 3,43 miliardy korun (v roce 2019 to byly 3 miliardy).

Obrat českých společností na trhu s biopotravinami činil v roce 2020 přibližně 9,41 miliardy korun (v roce 2019 přibližně 8,26 miliardy). Z celkové spotřeby biopotravin představoval například obrat v maloobchodě 4,1 miliardy, ve veřejném stravování 194 milionů a 366 milionů tvořil obrat přímého prodeje, zejména z farem. Přes e-shopy, které využívají i faremní zpracovatelé a další výrobci, se prodalo zboží za 1,3 miliardy.  

Nejvíce biopotravin nakoupili čeští spotřebitelé v maloobchodních řetězcích, tedy v supermarketech a hypermarketech (32 %, v hodnotě 1,9 miliardy), prostřednictvím e-shopů (22 %, za 1,3 miliardy), prodejen zdravé výživy a biopotravin (15 %, v hodnotě 893 milionů) a drogérií (15 %, přibližně 888 milionů korun). Využití jednotlivých forem prodeje odráží situaci související s pandemií COVID 19, kdy spotřebitelé častěji nakupovali přes e-shopy. Naopak klesl odbyt restauracím a dalším gastronomickým zařízením (včetně školního stravování). Roste zájem o přímý prodej, například na farmách (366 milionů v roce 2020, zatímco v roce 2019 to bylo 302 milionů korun.

Struktura hlavních biopotravin je dlouhodobě stabilní. Největší zájem byl o „Ostatní zpracované potraviny“, které tvořily cca 42 % podíl na maloobchodním obratu biopotravin, přičemž více než tři čtvrtiny této kategorie byly ostatní zpracované biopotraviny, káva a čaj, hotové pokrmy (včetně dětské výživy) a doplňky stravy. Druhou příčku obsadila kategorie „Ovoce a zelenina“ (17 %) a „Mléko a mléčné výrobky“ (16 %).

Distributoři a maloobchodní řetězce dovezli a prodali na českém trhu biopotraviny odhadem za téměř 3 miliardy korun, což představuje 49% podíl na maloobchodním obratu v ČR. Do této částky se nezapočítávají biopotraviny a produkty určené k dalšímu zpracování.

Detailnější informace lze najít ve Zprávě o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020:

https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/dokumenty-statistiky-formulare/statistika-a-pruzkumy/

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_trh-s-biopotravinami-predloni-vzrostl-o.html

1. duben 2022
Odbor bezpečnosti potravin MZe vydal publikaci "Pesticidy - použití, přínosy, rizika", určenou pro zájemce o tuto problematiku z řad veřejnosti.

Foto: Shutterstock

Nová publikace "Pesticidy - použití, přínosy, rizika" autorky Doc. Ing. Evženie Prokinové, CSc. je zaměřena na pesticidy používané v zemědělství při pěstování rostlin, na kladné i záporné důsledky jejich aplikace ve vztahu k prostředí, k necílovým organismům i ke zdravotní nezávadnosti potravin.

Publikace poskytuje základní informace o pesticidech jako o látkách, které jsou vnímané většinovou populací negativně, především v souvislosti s nežádoucí kontaminací potravin. V některých případech může být tento pohled na pesticidy považován za potenciálně oprávněný, většinou je ale spíše emotivní, bez potřebných znalostí.

Cílem publikace je proto zpřístupnit veřejnosti ověřené, doložené informace o skupině pesticidů, konkrétně o přípravcích na ochranu rostlin a jejich místě v našem životě. Cílem je poukázat na souvislosti a upozornit na seriózní zdroje informací, aby si sám čtenář mohl na tuto skupinu látek vytvořit vlastní názor.

Zájemcům je publikace k dispozici v elektronické podobě na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz nebo je na vyžádání zasílána poštou.


Příloha:

 

Autor: Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nova-publikace-pesticidy-pouziti-prinosy-rizika.aspx

31. březen 2022

Madrid 31. března (ČTK) - Španělská vláda umožní obchodním řetězcům omezit nákupy některého druhu zboží, u kterého hrozí problémy se zásobováním a vyprodání. Kabinet premiéra Pedra Sáncheze tak reagoval na předchozí opatření některých velkých řetězců, které omezily prodej například slunečnicového oleje či mléka. Počínání obchodníků ale u soudu napadly spotřebitelské svazy, napsal dnes španělský tisk.

Jeden z velkých řetězců v Andalusii omezil v minulých týdnech prodej slunečnicového oleje na pět litrů na zákazníka. Podstatnou část slunečnicového oleje Španělsko dováží z Ukrajiny, která od konce února čelí ruské agresi. Část spotřebitelů se obává nedostatku oleje, a snaží se proto předzásobit. To by ale podle obchodníků mohlo vést k problémům se zásobováním tímto zbožím.

Další omezení obchody zavedly v souvislosti se stávkou dopravců, která způsobila v posledních dvou týdnech problémy v dodávkách čerstvého zboží.

Opatření obchodních řetězců ale napadly spotřebitelský svazy. Ty poukazovaly na zákon o maloobchodě, který zakazuje omezování prodeje či náhlé a nepřiměřené zvýšení cen. Například spotřebitelská organizace FACUA poukázala na to, že někteří obchodníci zvedli cenu litrové láhve slunečnicového oleje až na tři eura (75 korun).

Vláda schválila úpravu zákona, který obchodníkům umožní omezit prodej určitého zboží v případě "mimořádných okolností či při zásahu vyšší moci". Opatření ale musí být přiměřené a časově omezené.

Vládní opatření organizace FACUA označila za "nezodpovědné". Podle ní si budou obchodníci sami rozhodovat, kdy omezovat prodej zboží. Podle organizace se tak sníží dohled úřadů nad trhem.

jkh jrm

31. březen 2022

Experti úřadu EFSA hodnotili bezpečnost a účinnost vysokotlakého zpracování potravin.

Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska, zveřejněného úřadem EFSA.

Experti úřadu EFSA hodnotili bezpečnost a účinnost vysokotlakého zpracování potravin (HPP) a konkrétně, zda jej lze použít k ničení bakterií Listeria monocytogenes v potravinách určených k přímé spotřebě (ready-to-eat foods); a zda lze použít jako alternativa k tepelné pasterizaci syrového mléka.

Vysokotlaké zpracování je technologie netepelné konzervace potravin, která zabíjí mikroorganismy, které mohou způsobovat nemoci nebo kazit potraviny. Technologie využívá intenzivní tlak po určitou dobu a má minimální vliv na chuť, texturu, vzhled nebo nutriční hodnoty potravin.

Vysokotlaké zpracování je možné použít v různých krocích potravinového řetězce, obvykle na již zabalené produkty. Může být aplikováno na suroviny, jako je mléko, ovocné šťávy a smoothies, ale také na produkty, které již byly zpracovány, jako jsou krájené vařené masné výrobky a jídla určená k přímé spotřebě. V druhém případě snižuje HPP kontaminaci pocházející z výrobního prostředí, například při krájení a manipulaci s produkty.

Tato metoda zpracování potravin redukuje množství bakterií Listeria monocytogenes v masných výrobcích určených k přímé spotřebě, při specifických kombinacích času a tlaku, definovaných ve vědeckém stanovisku. Obecně platí, že čím delší je trvání a intenzita tlaku, tím větší redukce se dosáhne. To je důležité zjištění, protože kontaminace potravin, určených k přímé spotřebě, baktérií L. monocytogenes je v EU stále důvodem k obavám o veřejné zdraví. Vysokotlaké zpracování potravin se ukázalo jako účinné i při snižování množství jiných patogenů, jako je např. bakterie Salmonella a bakterie E. coli.

Odborníci identifikovali kombinace času a tlaku pro zpracování syrového mléka, které svým účinkem odpovídají zpracování tepelnou pasterizací. Kombinace času a tlaku se liší v závislosti na uvažovaném patogenu.

Vysokotlaké zpracování potravin není specificky regulováno na úrovni EU. Hodnocení úřadu  EFSA poskytne informace manažerům rizik pro jejich rozhodování v této oblasti.

Zdroj: EFSA

 

Autor: KM EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vysokotlake-zpracovani-potravin-bezpecnost-bez-kompromisu-v-kvalite.aspx

31. březen 2022

Praha 30. března (ČTK) - Zájem o energetické nápoje v Česku loni meziročně vzrostl o desítky procent. Celkový trh energetických nápojů v tuzemsku přitom loni přesáhl tři miliardy korun a Češi jich koupili okolo 60 milionů litrů. Nakupovala je třetina českých domácností průměrně jednou za tři týdny, přičemž při jednom nákupu výrobků lidí zaplatili okolo 40 Kč. Vyplývá to z údajů GfK Spotřebitelského panelu.

V pátek uplyne 35 let od okamžiku, kdy byl v Rakousku prodán první energetický nápoj Red Bull, který uvedl na trh rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz. Mezi největší výrobce v ČR patří právě Red Bull nebo Big Shock.

Podle srovnávače Heureka.cz zájem o energetické nápoje vyskočil asi o 60 procent proti předchozímu období loni v říjnu, zřejmě v souvislosti s lockdownem, a na této úrovni se drží dosud. "Zajímavé je, že top produkty této kategorie jsou různé funkční nápoje s kofeinem, bez cukru a často s přídavkem dalších látek a vitamínů, které jsou primárně určené pro sportovce," uvedla mluvčí Heureky Adéla Berková.

Nejoblíbenější jsou značky ProBrands nebo GymBeam a průměrná cena plechovky se podle její velikosti pohybuje od 30 do 60 korun. Některé produkty v poslední době mírně podražily, ale v řádech nižších jednotek korun.

jsa mha

30. březen 2022

Na podzim se uskuteční již osmý ročník workshopu MEMPROPO 2022. Jeho počátky jsou spojeny s projektem KUSmem, který byl realizován z programu Komplexní udržitelné systémy na Ministerstvu zemědělství v letech 2015 až 2018. Organizace workshopu se ujaly dvě platformy podílející se na prezentování výsledků projektu. Těmito organizacemi byla Česká membránová platforma, z.s. (CZEMP) a Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP). V letech 2015 až 2018 se prezentovaly většinou výsledky projektu KUSmem. Ten se zaměřoval z větší části na využití membránových technologií v potravinářském průmyslu. Česká membránová platforma spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny při PK ČR byly v rámci projektu KUSmem garanty propagace výsledků projektu.
Po skončení projektu KUSmem bylo rozhodnuto v rámci udržitelnosti projektu ve workshopech pokračovat. Workshopy se staly místem, kde bylo možné prezentovat výsledky studia membránových procesů i v dalších potravinářských oborech mimo mlékárenství. Místo konání workshopu se stalo prostředkem k větší dostupnosti pro zájemce o účast. V roce 2021 se tak poprvé uskutečnil workshop MEMPROPO mimo Prahu na UTB ve Zlíně, konkrétně v novém prostředí Centra polymerních systémů.
V letošním roce proběhne workshop MEMPROPO 2022 na VŠCHT Praha v prostorách Ústavu chemie ochrany prostředí (ÚCHOP). Využíváme tak výbornou spolupráci s členem CZEMP – VŠCHT Praha – který reprezentuje Ing. Marek Šír, Ph.D. z ÚCHOP. Hlavním tématem bude opět situace s využíváním vody v potravinářském průmyslu a obecně i využívání moderních technologií pro čištění odpadních vod. Na letošním workshopu bude podrobněji řešeno téma membránové destilace. Díky aplikaci této technologie lze efektivně využívat odpadní teplo vznikající nejen v potravinářských provozech. Opomenuto nebude ani využití syrovátky pro nepotravinářské účely. Workshop se uskuteční dne 12. října 2022 a mezi přednášejícími budou specialisté VŠCHT Praha a dalších vysokých škol s chemickým zaměřením a představitelé průmyslu. Bude se konat ve spolupráci České membránové platformy, České technologické platformy pro potraviny při PK ČR a VŠCHT Praha -ÚCHOP. Účastníci obdrží mimo jiné i sborník přednášek. Akce bude pořádána pro účastníky workshopu bezplatně a registrovat se můžete již nyní vyplněním přihlašovacího formuláře.

Autor: CZEMP

Zdroj: http://www.czemp.cz/cs/aktuality

30. březen 2022

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročního monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 95 000 vyšetření na obsah reziduí a kontaminantů. Meziročně se počet vyšetření zvýšil o více než 2000. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,05 % na 0,04 % a pokračoval tak několikaletý trend poklesu tohoto ukazatele. Počty odebraných vzorků i rozsah provedených vyšetření nebyl nepříznivě ovlivněn pandemií COVID-19 a opakovaně vyhlášeným nouzovým stavem.

Procento záchytu nevyhovujících výsledků je skutečně minimální a nadále se snižuje. Zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu v České republice nelze proto hodnotit jinak, než jako velmi příznivou,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V krmivech pro hospodářská zvířata nebyly až na ojedinělé výjimky zjištěny nevyhovující koncentrace sledovaných látek. U krmných směsí pro drůbež byly zjištěny ve dvou případech nevyhovující koncentrace doplňkových látek – kokcidiostatik. Vyšetření podobně jako v předchozích letech nezjistila v chovech hospodářských zvířat a ryb ani nepovolené preventivní podávání léčiv prostřednictvím krmiv ani vody k napájení.

Stanoveným limitům vyhověly také všechny vzorky syrového ovčího a kravského mléka i slepičích vajec. Příznivé byly také výsledky vyšetření medů, v nichže nebyly zjištěny měřitelné koncentrace chlorovaných pesticidů a polychlorovaných bifenylů (PCB), insekticidů ani léčivých veterinárních přípravků včetně těch zakázaných.

V chovech skotu nebylo prokázáno žádné nepovolené použití stimulátorů růstu či dalších zakázaných léčiv. Vzorky svaloviny a vnitřností telat a mladého skotu vyhověly také hygienickým limitům z hlediska těžkých kovů či pesticidů. Pouze u jednoho telete bylo zjištěno nadlimitní množství léčiva tulathromycinu. V několika případech bylo v ledvinách převážně starých krav zjištěno nadlimitní množství kadmia. Svalovina jedné krávy pak obsahovala měřitelnou koncentraci nepovoleného antimikrobika semikarbazidu. Následné šetření na farmě, odkud kráva pocházela, dosud neprokázalo příčinu tohoto zjištění.

Překročení limitů pro veterinární léčiva a ostatní sledované látky nebylo až na jednu výjimku zjištěno ani v chovech prasat na výkrm. Také všechny vzorky svalů, jater a ledvin odebraných v rámci plánovaného vyšetřování u prasnic vyhověly až na jeden případ stanoveným limitům. U jedné prasnice byly detekovány zbytky oxytetracyklinu ve svalovině a orgánech. Všechny vyšetřené vzorky drůbeže vyhověly nastaveným limitům.

Pokud jde o ryby, zde je z dlouhodobého hlediska hlavním problémem pravděpodobné používání zakázané malachitové zeleně coby léčiva. V loňském roce byla zjištěna nadlimitní hodnota této látky ve třech chovech pstruha a v jednom chovu sivena amerického. Vzhledem k tomu, že od 28. listopadu 2022 začne platit pro malachitovou zeleň čtyřikrát přísnější limit, je třeba, aby veterinární dozor i chovatelé věnovali této problematice nadále zvýšenou pozornost.

Limitům vyhověly také všechny vzorky svaloviny zvěře chované na farmách, Pouze jeden vzorek svaloviny z daňka obsahoval vyšší obsah olova po usmrcení olověnou střelou. U šesti prasat divokých ulovených ve stejné lokalitě byly zjištěny nadlimitní koncentrace DDT (chlorovaného pesticidu, který se u nás v zemědělství nepoužívá od roku 1974, v některých lokalitách však dodnes přetrvává v prostředí).

Vyšetřovány, tak jako každoročně, byly také vzorky potravinářských výrobků. U dvou vzorků uzených výrobků byla prokázána nadlimitní koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků. Jednalo se o malé výrobní provozy s „klasickou“ technologií uzení, kdy je uzené maso vystaveno kouřovým zplodinám s vysokým obsahem zdraví škodlivých látek  U dvou masných výrobků ze zvěřiny byla zjištěna nadlimitní koncentrace olova. Limitům na všechny sledované kontaminanty vyhověly všechny testované mléčné i vaječné výrobky.

Podrobné zprávy o výsledcích monitoringu jsou dostupné na webu SVS.Výsledky jsou součástí celoevropské zprávy.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

30. březen 2022

Vážení,

zasíláme Vám pozvánku na konferenci zaměřenou na nové techniky šlechtění rostlin (NBT) a jejich potenciál pro řešení i prevenci dopadů klimatických změn. Konferenci pořádá Biotrin, z.s. ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, a to dne 26. 5. 2022 v prostorách VŠCHT. Bližší informace najdete v přiložené pozvánce.

Z důvodu omezené kapacity sálu je nutná online registrace na konferenci, která je zdarma. V případě Vašeho zájmu tedy, prosím, odepište na tento email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo oznamte svoji plánovanou účast na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to do 15. 5. 2022. Předem Vám děkujeme.

Autor: Biotrin

Zdroj: https://www.biotrin.cz/konference-o-potencialu-novych-technik-slechteni-v-boji-s-klim/

29. březen 2022

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi Vám zaslat pozvánku na akci „Seminář: Alternativní trhy v kontextu ruské agrese proti Ukrajině – západní Balkán a Turecko“, kterou ve spolupráci s dalšími partnery pořádá MPO, Sekce zahraničního obchodu a EU. Akce se bude konat hybridně ve čtvrtek 31. 3. 2022 od 14:00 do 16:00 na MS TEAMS a v hlavní budově MPO na adrese Na Františku 32, Praha 1.

Jde o pátý příspěvek do série exportních seminářů MPO v kontextu ruské agrese vůči Ukrajině „Ve čtvrtek od dvou do čtyř“.

Registrace pro tento seminář je k dispozici na webové adrese: https://www.mpo.cz/udalost461.html. Do kolonky „poznámka“ prosím uveďte, zda se budete účastnit fyzicky, nebo on-line.

Upozorňujeme, že fyzická kapacita prostor akce je omezena na 40 osob. V případě on-line registrace od nás dostanete na Váš e-mail link pro připojení nejpozději v den konání akce.

Vystupující:

  • Pavel Daněk, vedoucí obchodně ekonomického úseku, ZÚ Ankara
  • René Daněk, vedoucí obchodně-ekonomického oddělení, Generální konzulát Istanbul
  • Miroslav Čančík, Obchodní rada, ZÚ Bělehrad (TBC)
  • David Černohorský, Obchodní rada, ZÚ Skopje
  • Ondřej Picka, Obchodní rada, ZÚ Sarajevo (TBC)
  • Izudin Gušmirovic, regionální ředitel, CzechTrade Podgorica (TBC)
  • Radek Jakubský, viceprezident, Hospodářská komora ČR
  • Štěpán Kolanda, zástupce ředitele Odboru pojištění vývozních úvěrů a investic, EGAP (TBC)

Akci moderuje Martin Pospíšil, ředitel Odboru zahraničně ekonomických politik I., MPO. 

Pro připomenutí zde přikládám odkaz na článek na webu MPO, který shrnuje všechny klíčové informace, záznamy a dokumenty z předchozích seminářů: https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/vychodni-evropa-a-stredni-asie/_ve-ctvrtek-od-dvou-do-ctyr_-mpo-porada-seminare-k-ruske-agresi-proti-ukrajine--266375/.

Zdroj: MPO

29. březen 2022

Jak dál porostou ceny potravin, není schopen nikdo predikovat. V pořadu Co na to vaše peněženka to přiznala prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Dodala, že bochník chleba by klidně mohl stát 60 korun. Podle ekonoma Petra Bartoně by Češi klidně týden vydrželi ještě větší částku, protože ceny vystřelí jen krátkodobě.

Autor: Jiří Lizec, CNN Prima

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/bochnik-chleba-za-stovku-tyden-klidne-lepsi-nez-dlouho-za-60-vzkazuje-ekonom-88649

29. březen 2022

Praha 29. března (ČTK) - V lahůdkách si Češi nejvíce potrpí na osvědčenou klasiku, kterou je chlebíček se šunkou, případně s vejcem, na bramborovém salátu. Mnohá pražská lahůdkářství tak mají nabídku založenou na tradičních výrobcích, některá prodávají také odlehčené verze chlebíčků. Vyplývá to z ankety ČTK mezi lahůdkářstvími v Praze. V centru hlavního města v pasáži Černá růže otevřel před 130 lety obchod s lahůdkami Josef Lippert. Podnik patřil až do druhé světové války k nejvyhlášenějším svého druhu v zemi. I v současné době je podle výrobců lahůdek v Praze prostor pro další prodejny.

"Prodej lahůdek má v Praze dlouholetou tradici. I když by se mohlo zdát, že s nástupem nových trendů v gastronomii posledních let může být toto odvětví zákazníky opomíjeno, náš obchod si na nezájem nemůže stěžovat," uvedla Anna Zamrazilová za společnost Chlebíčky Letná. Doplnila, že firemní zákazníci sice uvádějí nižší prodeje, než bývaly v 90. letech, ale své příznivce si lahůdkářský sortiment udržel do dnešní doby.

Prodejna a výrobna Chlebíčky Letná se drží podle Zamrazilové klasických druhů chlebíčků a lahůdkářských výrobků, pro které se lidé především z řad místních usedlíků vracejí. "Přibývá ale i nových zákazníků, kteří si rádi objednají chlebíčky na soukromou oslavu nebo na větší akci," uvedla dále.

V síti Ovocný Světozor, která má 14 provozoven, představují chlebíčky 30procentní podíl z celkového prodeje. Češi jsou podle jednatelky firmy Aleny Bártové při výběru spíše konzervativní, kromě nejprodávanějšího chlebíčku s vejcem, šunkou a bramborovým salátem nejvíce kupují hermelínový, s uherákem nebo šunkový. K uspokojení poptávky Ovocný Světozor zařadil do prodeje ale třeba i chlebíček se žervé a sušenými rajčaty, s mrkvovo-celerovou pomazánkou, s pomazánkou z červené řepy nebo obložené žitné chleby. Nabízí také zeleninové saláty.

"Dříve si zákazník chtěl zboží vybrat, nakupoval očima, ale v současné době si stále více lidí nechává naše výrobky doručit až domů či do kanceláře našimi řidiči," řekla Bártová. Ovocný Světozor začátkem roku nabídku obohatil o saláty a pomazánky vlastní výroby ve skleničce, mezi novější produkty patří podle Bártové kanapky a obložené mísy vhodné na oslavy.

I Lahůdky - Palma sledují největší zájem o tradiční výrobky, mezi nejprodávanější saláty a pomazánky patří majonézové - bramborový, pochoutkový či vlašský. Lahůdky v odlehčenějších variantách jsou podle prokuristy firmy Aleše Říhy spíše okrajovým druhem. Lahůdky - Palma chystají novinky, ale konkrétní být Říha nechtěl. "Vyvinutí produktu a uvedení na trh je zdlouhavé a neradi bychom, aby nám naši recepturu opět někdo okopíroval," dodal.

jif jw

28. březen 2022

(Praha, 28. březen 2022) Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, dále zákona o povinném značení lihu a zákona o spotřebních daních. V průběhu minulého roku ČOI uskutečnila celkem 5 248 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila celkem v 337 případech, kdy porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 323 případech. Ve 192 případech byla ke kontrolám byla přizvána osoba mladší 18 let, z toho ve 111 případech zaznamenali inspektoři prodej alkoholických nápojů mladistvým (tj. 58 %).


Celá zpráva zde:

2022-02-XX-Alkohol a tabák 2021 final (docx, 27,98 KB)

Autor: ČOI

Zdroj: https://www.coi.cz/prumerne-ve-3-z-5-kontrol-si-mladistvi-v-roce-2021-zakoupili-alkoholicky-napoj/