17. červen 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo čtvrtou veřejnou soutěž v programu The Country for the Future (CFF) v podprogramu 3 „Inovace do praxe“. Cílem je podpořit zavádění inovací v malých a středních podnicích. Projektové záměry mohou firmy posílat do 5. srpna 2022.

 

„S ohledem na současnou nelehkou ekonomickou situaci se snažíme podporovat především menší firmy. V tomto případě půjde o zavádění technických řešení, která napomohou zvýšit efektivitu a tím i konkurenceschopnost těchto podniků. V hodnocení žádostí bude příznivě zohledněno, pokud konkrétní projekt povede navíc k energetickým úsporám či jiným způsobem ke zvýšení energetické odolnosti, což je téma, které musíme řešit i na úrovni jednotlivých podniků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

O podporu, která bude poskytována z Národního plánu obnovy mohou žádat malé a střední podniky ze všech regionů ČR, tedy i z hlavního města Prahy.

Podpora je zaměřena na okamžik, kdy firma potřebuje zavést inovace do výroby, nebo uplatnit nové postupy či organizační schémata ve své činnosti a nabídky produktů na trhu. Má tedy například dokončen vývoj nového produktu, případně se chystá pořídit hotové řešení formou licence, a musí připravit nový výrobní proces. Právě jeho zavedení lze podpořit, stejně tak poskytování nových chytrých služeb. Podpořit lze rovněž zefektivňování procesů prostřednictvím nových informačních systémů, které umožní zavést efektivnější řízení vztahů s odběrateli a dodavateli a také efektivnější řízení podpůrných činností v podniku. Obsahem projektu může být buď samostatně inovace produktu, výrobního procesu, organizační inovace, nebo libovolná kombinace těchto typů inovací, pokud tvoří v konkrétním případě jeden logický celek.

„V souvislosti s tím, že jednou z priorit Národního plánu obnovy je digitální transformace, je důležitou podmínkou projektů v tomto programu tentokrát prvek digitalizace. Projekty musí naplnit alespoň jeden z deseti stanovených tzv. digitálních cílů, mezi něž patří například kybernetická bezpečnost, umělá inteligence, senzorika či aditivní výroba využívající digitální data,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Každý podnik může do soutěže přihlásit pouze jeden projektový záměr, na který může získat dotaci ve výši až 20 milionů korun. Ministerstvo v úterý 28. června 2022 pořádá webinář, kde je možné získat další informace. Podrobnosti k vyhlášené soutěži, včetně registrace na webinář, jsou k dispozici na webu MPO.

16. červen 2022

Členské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o  cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Klíčová opatření na snížení příjmu soli přinesou jeden rok života ve zdraví a navíc za cenu, která je nižší než průměrný roční příjem nebo hrubý domácí produkt na osobu.


Odhaduje se, že pokud by se celosvětová spotřeba soli snížila na doporučenou úroveň, mohlo by se každoročně zabránit 2,5 milionu úmrtí.

Klíčová fakta

  • Vysoká spotřeba sodíku (více než 2 g/den, což odpovídá 5 g soli/den) a nedostatečný příjem draslíku (méně než 3,5 g/den) přispívají k vysokému krevnímu tlaku a zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
  • Hlavním zdrojem sodíku v naší stravě je sůl, i když může také pocházet z glutamátu sodného, který se v mnoha částech světa používá jako koření.
  • Většina lidí konzumuje příliš mnoho soli - v průměru 9-12 gramů denně, což je přibližně dvojnásobek doporučené maximální dávky.
  • Příjem soli nižší než 5 gramů denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a koronárního infarktu. Hlavním přínosem snížení příjmu soli je odpovídající snížení vysokého krevního tlaku.

Přehled situace

Rostoucí produkce stále více zpracovaných potravin, rychlá urbanizace a změna životního stylu mění stravovací návyky. Vysoce zpracované potraviny mají stále vyšší spotřebu a jsou cenově dostupnější. Lidé na celém světě konzumují více energeticky vydatných potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, trans-mastných kyselin, cukrů a soli. Sůl je hlavním zdrojem sodíku a zvýšená spotřeba sodíku je spojována s hypertenzí a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a mrtvice.

Současně s tím, jak se mění stravovací návyky, lidé konzumují méně ovoce a zeleniny a méně vlákniny (např. celozrnných výrobků), které jsou klíčovými složkami zdravé stravy. Ovoce a zelenina obsahují draslík, který přispívá ke snížení krevního tlaku. .

Sůl ve stravě může pocházet ze zpracovaných potravin, a to buď proto, že obsahují obzvláště mnoho soli (např. hotová jídla, zpracované maso, jako je slanina, šunka a salámy, sýry, slané pochutiny, instantní nudle a další), nebo proto, že se konzumují často a ve velkém množství (např. chléb a zpracované cereální výrobky). Sůl se také přidává do potravin při vaření (bujón a vývar) nebo při stolování (sójová omáčka, rybí omáčka a kuchyňská sůl).

Někteří výrobci však mění receptury, aby snížili obsah soli ve svých výrobcích. Spotřebitelé by proto měli číst etikety na potravinách a vybírat si výrobky s nízkým obsahem sodíku.

Doporučení pro snížení množství soli

Pro dospělé:

WHO doporučuje, aby dospělí konzumovali méně než 5 g (necelou čajovou lžičku) soli denně (1).

Pro děti:

WHO doporučuje, aby byl doporučený maximální příjem soli pro dospělé upraven směrem dolů pro děti ve věku od 2 do 15 let na základě jejich energetických nároků ve srovnání s dospělými. Toto doporučení pro děti se netýká období výlučného kojení (0-6 měsíců) ani období přikrmování s pokračujícím kojením (6-24 měsíců).

Veškerá konzumovaná sůl by měla být jodovaná, tzn. "obohacená" jódem, který je nezbytný pro zdravý vývoj mozku plodu a malého dítěte. Jód také přispívá k optimalizaci duševních funkcí člověka obecně.

O soli, sodíku a draslíku

Sodík je základní živina nezbytná pro udržení objemu plazmy, acidobazické rovnováhy, přenos nervových impulzů a normální funkci buněk.

Nadbytek sodíku je spojován s nepříznivými zdravotními následky, včetně zvýšeného krevního tlaku.

Hlavní faktory, které přispívají ke spotřebě sodíku, závisí na kulturním kontextu a stravovacích návycích populace.

Sodík se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, například v mléce, mase a korýších. Často se ve vysokém množství vyskytuje ve zpracovaných potravinách, jako je chléb, zpracované maso a pochutiny, a také v koření (např. zdroj sója, zdroj ryby).

Sodík je také obsažen v glutamátu sodném, který se v mnoha částech světa používá jako potravinářská přísada.

Draslík je základní živina potřebná pro udržení celkového objemu tělesných tekutin, rovnováhy kyselin a elektrolytů a normální funkce buněk.

Draslík se běžně vyskytuje v různých nerafinovaných potravinách, zejména v ovoci a zelenině.

Zvýšený příjem draslíku snižuje systolický a diastolický krevní tlak u dospělých.

Jak snížit obsah soli ve stravě

Vládní politiky a strategie by měly vytvářet prostředí, které umožní obyvatelstvu konzumovat dostatečné množství bezpečných a dieteticky vhodných potravin, které tvoří zdravou stravu včetně nízkého obsahu soli. Zlepšení stravovacích návyků je společenskou i individuální odpovědností. Vyžaduje přístup založený na populaci, zahrnující více odvětví a kulturně relevantní.

Klíčové obecné strategie pro snížení obsahu soli zahrnují:

  • vládní politiky - včetně vhodné daňové politiky a regulace, které zajistí, aby výrobci a prodejci potravin vyráběli a nabízeli zdravější potraviny, aby byly zdravé výrobky dostupné a cenově přijatelné;
  • spolupráce se soukromým sektorem na zlepšení dostupnosti a přístupnosti výrobků s nízkým obsahem soli;
  • informovanost spotřebitelů a posílení postavení obyvatelstva prostřednictvím sociálního marketingu a mobilizace s cílem zvýšit povědomí o potřebě snížit spotřebu soli;
  • vytváření příznivého prostředí pro snižování spotřeby soli prostřednictvím zásahů do místní politiky a podpory prostředí "zdravých potravin", jako jsou školy, pracoviště, obce a města;
  • monitorování příjmu soli v populaci, zdrojů soli ve stravě a znalostí, postojů a chování spotřebitelů v souvislosti se solí za účelem informování o politických rozhodnutích.

Programy snižování obsahu soli a programy, které podporují obohacování soli, koření nebo dochucovadel s vysokým obsahem soli (bujónové kostky, sójová a rybí omáčka) mikroživinami, se mohou vzájemně doplňovat.

Spotřebu soli v domácnostech lze snížit:

  • nepřidávat sůl při přípravě jídla;
  • nemít na stole slánku;
  • omezením konzumace slaných pochutin;
  • výběrem výrobků s nižším obsahem sodíku.

Mezi další místní praktická opatření ke snížení příjmu soli patří:

  • začlenění snižování spotřeby soli do vzdělávacího programu pro pracovníky s potravinami;
  • odstranění solniček a sójové omáčky ze stolů v restauracích; zavedení označení výrobků nebo regálů, z nichž bude zřejmé, že některé výrobky mají vysoký obsah sodíku;
  • poskytování cíleného dietního poradenství lidem navštěvujícím zdravotnická zařízení;
  • prosazování toho, aby lidé omezili příjem výrobků s vysokým obsahem soli, a prosazování toho, aby snížili množství soli používané při vaření;
  • vzdělávání dětí a zajištění podpůrného prostředí pro děti, aby začaly brzy přijímat stravu s nízkým obsahem soli.

Opatření potravinářského průmyslu by měla zahrnovat:

  • postupné snižování obsahu soli ve výrobcích v průběhu času, aby se spotřebitelé přizpůsobili chuti a nepřecházeli na alternativní výrobky;
  • propagace výhod konzumace potravin se sníženým obsahem soli prostřednictvím osvětových aktivit pro spotřebitele v prodejnách potravin;
  • snižování obsahu soli v potravinách a pokrmech podávaných v restauracích a stravovacích zařízeních a označování obsahu sodíku v potravinách a pokrmech.

Mylné představy o snižování obsahu soli

  • "V horkém a vlhkém dni, kdy se potíte, potřebujete ve stravě více soli:" Potem se ztrácí jen málo soli, takže ani v horkém a vlhkém dni není potřeba přidávat sůl navíc, i když je důležité pít hodně vody.
  • "Mořská sůl ?je není "lepší" než uměle vyrobená sůl jen proto, že je "přírodní"." Bez ohledu na zdroj soli je to sodík v soli, který způsobuje špatné zdravotní následky.
  • "Sůl přidávaná při vaření není hlavním zdrojem příjmu soli." V mnoha zemích pochází přibližně 80 % soli ve stravě ze zpracovaných potravin.
  • "Potraviny nepotřebují sůl k tomu, aby měly přitažlivou chuť." Chvíli trvá, než se chuťové buňky člověka přizpůsobí, ale jakmile si zvyknou na menší množství soli, je pravděpodobnější, že si člověk jídlo vychutná a všimne si širší škály chutí.
  • "Bez soli nemá jídlo žádnou chuť." I když to může být zpočátku pravda, chuťové buňky si brzy zvyknou na menší množství soli a je pravděpodobnější, že si jídlo s menším množstvím soli vychutnáte a bude mít více chuti[ŘI2] .
  • "Potraviny s vysokým obsahem soli chutnají slaně." Některé potraviny s vysokým obsahem soli nechutnají příliš slaně, protože jsou někdy smíchány s dalšími látkami, například cukry, které chuť maskují. Je důležité číst etikety potravin a zjistit obsah sodíku.
  • "Pouze staří lidé se musí starat o to, kolik soli snědí:" Konzumace příliš velkého množství soli může zvýšit krevní tlak v každém věku.
  • "Snížení množství soli by mohlo být škodlivé pro mé zdraví:" Je velmi obtížné jíst příliš málo soli, protože existuje mnoho každodenních potravin obsahujících sůl.

Odpověď WHO - "Globální strategie pro výživu, fyzickou aktivitu a zdraví"

Pokyny WHO týkající se sodíku a draslíku stanoví prahové hodnoty pro zdravý příjem. Pokyny rovněž uvádějí opatření pro zlepšení stravování a prevenci neinfekčních onemocnění u dospělých a dětí.

"Globální strategie pro výživu, fyzickou aktivitu a zdraví" byla přijata v roce 2004 Světovým zdravotnickým shromážděním (WHA). Vyzývá vlády, WHO, mezinárodní partnery, soukromý sektor a občanskou společnost, aby přijaly opatření na globální, regionální a místní úrovni na podporu zdravé výživy a fyzické aktivity.

V roce 2010 schválilo WHA soubor doporučení týkajících se uvádění potravin a nealkoholických nápojů na trh pro děti. Tato doporučení slouží zemím jako vodítko při tvorbě nových a posilování stávajících politik s cílem snížit dopady uvádění nezdravých potravin na trh pro děti. WHO rovněž pomáhá vyvíjet model výživového profilu, který mohou země používat jako nástroj pro implementaci marketingových doporučení.

V roce 2011 se světoví lídři zavázali snížit vystavení lidí nezdravé stravě. Tento závazek byl přijat prostřednictvím politické deklarace zasedání Valného shromáždění OSN na vysoké úrovni o prevenci a kontrole neinfekčních onemocnění.

V roce 2012 přijalo Světové zdravotnické shromáždění šest globálních cílů v oblasti výživy, včetně snížení zakrnění, plýtvání a nadváhy u dětí, zlepšení kojení a snížení anémie a nízké porodní hmotnosti.

V roce 2013 schválila WHA 9 globálních dobrovolných cílů v oblasti prevence a kontroly neinfekčních nemocí, mezi něž patří zastavení nárůstu diabetu a obezity a relativní snížení příjmu soli o 30 % do roku 2025. "Globální akční plán pro prevenci a kontrolu nepřenosných nemocí 2013-2020" poskytuje členským státům, WHO a dalším agenturám OSN pokyny a nabídku politických možností, jak těchto cílů dosáhnout.

Vzhledem k tomu, že v mnoha zemích nyní dochází k rychlému nárůstu obezity u kojenců a dětí, zřídila WHO v květnu 2014 komisi pro dětskou obezitu. Komise vypracuje pro rok 2015 zprávu, v níž upřesní, které přístupy a opatření budou pravděpodobně nejúčinnější v různých podmínkách na celém světě.

 Literatura

(1) Tato doporučení se vztahují na všechny osoby s vysokým krevním tlakem i bez něj (včetně těhotných a kojících žen), s výjimkou osob s onemocněním nebo osob užívajících farmakologickou léčbu, která může vést k nízké hladině sodíku nebo akutnímu hromadění vody v těle nebo vyžaduje dietu pod dohledem lékaře (např. pacienti se srdečním selháním a diabetici I. typu). U těchto subpopulací může existovat zvláštní vztah mezi příjmem sodíku a požadovanými zdravotními výsledky (WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children, 2012).

Zdroj: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction; 30. dubna 2020

prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 16.6.2022


 [ŘI1]To o K  sem jaksi nesedí. Nemělo by se dát třeba nakonec odstavce?

 [ŘI2]Je vpodstatě stejné jako výše

 

 

Autor: Státní zdravotní ústav

16. červen 2022

Podívejte se na oficiální kalendář akcí pořádaných v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie a na všechny praktické informace. Podívejte se na nejnovější verzi kalendáře

Kulturní a další doprovodné akce v Čechách, ale i v zahraničí během českého předsednictví v Radě EU naleznete ke stažení zde.

Zdroj: https://czech-presidency.consilium.europa.eu/cs/akce/

16. červen 2022

Pět hlavních priorit bude mít předsednictví České republiky v Radě EU, které odstartuje 1. července a bude trvat do konce roku. Program českého předsednictví a jeho priority schválila vláda na jednání ve středu 15. června 2022 a spolu s logem českého předsednictví je představila veřejnosti.

Česká republika se bude během půlročního předsednictví v Radě EU soustředit na pět základních priorit: zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnosti kybernetického prostoru, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

„Všechny tyto pilíře zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a také priority České republiky. Hodnoty, které Česká republika dlouhodobě zastává, na které je hrdá. A tyto hodnoty se odrážejí v prioritách našeho předsednictví. Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naši sílu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Premiér Fiala také připomněl, že letos je tomu 18 let, co Česká republika do Evropské unie vstoupila. „Prvního července vstoupíme do našeho historicky druhého předsednictví v Radě Evropské unie. Můžeme tedy s trochou nadsázky říct, že to bude taková trochu zkouška dospělosti. Zkouška, která v žádném případě nebude jednoduchá. Evropa, a s ní celý svět, prochází zásadní změnou, protože ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami. Určitě odhalila slabiny bezpečnostní architektury Evropy, kterou budeme muset nově uchopit, a hlavně aktivně, nikoli jen jako pozorovatelé spoléhající na ostatní, ji budeme muset rozvíjet,“ prohlásil.

Předseda vlády připomněl také mimořádnou uprchlickou vlnu, kterou ruská agrese na Ukrajině spustila. „Musíme napřít maximální úsilí a soustředit se na poválečnou obnovu Ukrajiny a pomoci Ukrajině na její cestě do Evropské unie,“ konstatoval premiér Fiala. „Ruská agrese ale také narušila základní pilíře naší ekonomiky. Energetickou bezpečnost, dodavatelské řetězce, a to ve chvíli, kdy jsme se znovu začali doslova nadechovat po covidu-19. Vystavuje tak kruté zkoušce především ty nejslabší z nás. Je proto naší základní povinností zajistit strategickou odolnost Evropy ve všech zmíněných oblastech. Například potravinové zabezpečení občanů mělo by být i nadále jistotou. Dostupnost strategických materiálů a výrobků, například léků a dalších věcí,“ podotkl.

„Můžeme říci, že svět po ruské agresi na Ukrajině nebude stejný. Na tom, jaký bude, se chceme podílet aktivně i my, protože máme jedinečnou šanci a příležitost psát budoucnost Evropy. Naše role ale bude jiná, než jak tomu bylo v případě prvního předsednictví, které se odehrálo ještě předtím, než vstoupila v platnost Lisabonská smlouva. Některé mechanismy Evropské unie prošly změnami a my jsme si toho samozřejmě vědomi,“ připomněl předseda vlády. „Naše role ve vedení práce jednotlivých ministerských rad bude ale zásadní. I toho jsme si vědomi. Úkolem českého předsednictví bude především dosahování shody a dosahování evropské jednoty, která je tak důležitá, v jednotlivých oblastech,“ připomněl Petr Fiala.

Premiér Fiala společně s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem a vedoucí Úřadu vlády ČR Janou Kotalíkovou představili veřejnosti motto českého předsednictví, logo a také dvě verze propagačního videospotu. Mottem bude heslo Evropa jako úkol a je inspirováno stejnojmennou esejí bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla z roku 1996, v níž se Václav Havel zamýšlel nad úlohou Evropy v tehdejším proměněném světě. „My nepochybně čelíme podobně hluboké proměně světa, jakou byla ta proměna na prahu devadesátých let,“ poukázal ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Autorem loga českého předsednictví je studio Dark Side. Logo, kruh složený ze stylizovaných střelek kompasu, má symbolizovat spojení jednotlivých členských států Evropské unie. Obsahuje 27 růžic v národních barvách členských států a odráží motto Evropské unie Jednotná v rozmanitosti. Značka EU2022.CZ pak vychází z loga prvního českého předsednictví v Radě EU v roce 2009. Podrobnosti k mottu a logu českého předsednictví naleznete na https://czech-presidency.consilium.europa.eu/cs/aktuality/ceska-republika-predstavuje-motto-a-logo-predsednictvi/.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-15--cervna-2022-197137/.

Zdroj: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-predstavila-logo--motto-a-priority-ceskeho-predsednictvi-v-rade-eu-197157/

16. červen 2022

Vláda dnes představila rámcové priority českého předsednictví. Ty bylo nutné oproti původní představě významně přehodnotit kvůli ruské agresi na Ukrajině. Proto se týkají především bezpečnosti Evropy. Patří mezi ně řešení uprchlické krize, energetika nebo strategická odolnost evropské ekonomiky. Zacílení na bezpečnost vynucené ruskou agresí ale neznamená, že jsou opomenuty agendy spojené s ochranou životního prostředí, digitalizací nebo posilováním ekonomiky. Česká republika převezme po Francii předsednictví v Radě Evropské unie 1. července.

„Priority českého předsednictví výrazně ovlivnila ruská agrese na Ukrajině, kvůli které jsme museli zásadně přehodnotit, na co se česká vláda nejvíce zaměří. To ale v žádném případě neznamená, že se nebudeme soustředit na témata životního prostředí nebo, že snad odsouváme naplňování Zelené dohody pro Evropu. Naopak téma změny klimatu a přechodu k bezemisní energetice se prolíná všemi prioritami českého předsednictví a chceme i zhodnotit, jaké má válka na Ukrajině dopady na životní prostředí,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„České předsednictví Evropské unie ve složité době bude mít nabitý program v oblasti životního prostředí na evropské i globální úrovni. Budeme se ale také snažit ukázat české veřejnosti, proč heslo Evropa jako úkol znamená i pokrok v ochraně životního prostředí a klimatu, který dává jasný smysl i v současném náročném období pro celou Evropu,“ dodává náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu MŽP Jan Dusík.

Priority předsednictví

Priority českého předsednictví jsou rozděleny do pěti hlavních oblastí, které reagují na aktuální výzvy, ale také pokračují v naplňování dlouhodobých cílů EU. Prvním pilířem je zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny. Cílem českého předsednictví bude podporovat suverenitu Ukrajiny všemi dostupnými prostředky, a také podporovat solidaritu, efektivnost a flexibilitu EU při zvládání migrační vlny.

Druhým pilířem je energetická bezpečnost. EU nesmí být nadále životně závislá na fosilních palivech z autoritářských zemí, a tak bude usilovat o snižování závislosti na Rusku a diverzifikaci zdrojů v rámci REPowerEU. V rámci energetické proměny bude cílem redukovat negativní sociální a ekonomické dopady vysokých cen energií.

Třetím pilířem je posilování obraných schopností Evropy a kyberbezpečnosti nejen v konvenčních oblastech, ale i v nových doménách. Podpora bezpečnosti a obrany by se měla nést ve smyslu spolupráce s NATO a implementace Strategického kompasu. Cílem předsednictví je také nastavit lepší spolupráci a posilovat produkční kapacity EU ve strategických oblastech. Čtvrtým pilířem je strategická odolnost evropské ekonomiky. Snaha předsednictví bude spočívat v omezování závislosti na nepřátelských režimech, posilování soběstačnosti a prohlubování volného trhu demokratických států. Zásadní bude urychlení digitalizace a přizpůsobení nastavení volného trhu tomuto vývoji.

Pátým pilířem je odolnost demokratických institucí, které jsou zásadní pro zachování prosperity Evropy. Mezi tyto patří například svoboda médií či otevřený dialog s občany. Úkolem českého předsednictví bude implementovat závěry Konference o budoucnosti. CZ PRES bude také usilovat o posilování hodnot EU v online i offline prostoru.

Priority v oblasti životního prostředí

Z pohledu životního prostředí bude nejdůležitější prioritou vyjednávání o legislativním balíčku „Fit for 55“. České předsednictví bude bezprostředně pokračovat tam, kde skončí Francie, tedy v návaznosti na to, jak se podaří přijmout návrhy na červnovém zasedání Rady pro životní prostředí. Naším cílem bude zahájení trialogů s Evropským parlamentem a dosažení maximálního možného pokroku během českého předsednictví.

Vedle ochrany klimatu budou dalšími tématy ochrana přírody a oběhové hospodářství. Důležitým úkolem bude zejména najít společnou řeč mezi členskými státy, pokud jde o očekávaný legislativní návrh k cílům obnovy přírody. V oblasti oběhového hospodářství budeme usilovat o dokončení vyjednávání s Evropským parlamentem k nařízení o bateriích. Další vyjednávaní se týkají revize směrnice o průmyslových emisích, stejně jako směrnice o kvalitě ovzduší.

MŽP chce během českého předsednictví upozornit i na problematiku světelného znečištění, která byla dosud na evropské úrovni poněkud opomíjena. Zvyšující se světelné znečištění způsobené nadměrným či nevhodným nočním osvětlováním nicméně zůstává závažným celosvětovým problémem, který negativně ovlivňuje člověka a živou přírodu.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220515_Vlada_predstavila_zakladni_priority_ceskeho_predsednictvi_Evropske_unie

16. červen 2022
 
 
Vydáno: 15.6.2022
 
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

 

Badatelé švédského institutu Karolinska Institutet vyvíjejí nepatrný a šikovný senzor, který umožňuje pohotovou detekci nebezpečných pesticidů na ovoci. Stačí pár minut.

Výroba senzoru zahrnuje nástřik nanočástic stříbra plamenem. Tato úprava zajistí zesílení signálu detekovaných chemikálií. Vývoj senzoru je zatím stále spíše v rané fázi. Jeho tvůrci přesto doufají, že tyto nanosenzory mohou přispět k řešení problému s pesticidy.

Jak uvádí vedoucí výzkumného týmu Georgios Sotiriou, podle dostupných zpráv až polovina ovoce prodávaného v Evropské unii obsahuje rezidua pesticidů. Přitom jde o látky, které ve větším množství mohou u lidí vyvolávat zdravotní problémy.

Sotiriou zároveň podotýká, že soudobé postupy pro detekci pesticidů v jednotlivých produktech před jejich konzumací jsou ve skutečnosti podstatně omezené vysokými náklady a komplikovanou výrobou používaných senzorů. Ve snaze tyto obtíže překonat Sotiriou s kolegy vyvíjejí levné a relativně snadno zhotovitelné nanosenzory, jimiž bude možné sledovat stopy pesticidů například na ovoci přímo v supermarketu.

Nový nanosenzor využívá povrchově zesílený Ramanův rozptyl (SERS, Surface-enhanced Raman scattering), objevený v sedmdesátých letech. Jde o účinnou metodu detekce látek, která zesiluje diagnostické signály detekovaných molekul na kovovém povrchu, více než milionkrát.

Vědci v tomto případě vytvořili SERS nanosenzor s pomocí nástřiku plamenem. Jde o zavedenou a efektivní technologii pro nanášení kovových povrchů, která zajistí, že se na skleněném podkladu nanosenzoru uchytí nanočástice stříbra.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Více informací naleznete zde: Nano-sensor detects pesticides on fruit in minutes (phys.org)

Autor: Gate2Biotech

Vydáno: 15. června 2022

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-nanosenzory-detekuji-pesticidy-na-ovoci-behem-par-minut.aspx

15. červen 2022

Inspektoři Státní veterinární správy dnes při společné kontrole s Policií ČR, Celní správou a dalšími dozorovými orgány v pražském areálu SAPA odhalili přepravu čtvrt tuny živočišných produktů ve zcela nevyhovujících podmínkách a také nelegální chladírenský sklad a v něm okolo pěti tun potravin.

Jedno z kontrolovaných vozidel přepravovalo okolo 250 kilogramů masa, zvířecích vnitřností a krve bez dostatečného chlazení. Zboží nebylo označeno, chyběly doklady o jeho původu. Živočišné produkty navíc jevily smyslové změny. Veterinární inspektoři proto přepravované potraviny znehodnotili barvou a nařídili jejich odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele. Za porušení zákona o potravinách může být v tomto případě uložena sankce ve výši až 50 milionů Kč.

V areálu tržnice pak kontrola objevila neschválený chladírenský sklad mléčných a masných výrobků. V něm se v době kontroly nacházelo okolo pěti tun potravin. Na místě inspektoři vydali zákaz uvádění skladovaných potravin na trh a ukončení činnosti jejich skladování. Za porušení hrozí dotyčnému pokuta ve výši až jednoho milionu Kč.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

15. červen 2022
atum: 12.7.2022  – 15.7.2022 
Místo konání: Malajsie
Kategorie: Ostatní

Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur a Ministerstvo zemědělství zve české firmy z oblasti zemědělství k účasti na podnikatelské misi do Malajsie, která je v rámci projektu PROPED plánovaná v termínu od 12.  15. července 2022.

Cílem projektu spolufinancovaného Ministerstvem zemědělství je představení českých dodavatelů zemědělské techniky, smart farming řešení, zařízení pro zefektivnění pěstování a sklizeň komerčních plodin, krmiv, potravinářských technologií včetně zařízení pivovarů a destilačních přístrojů, zpracovatelské a balící linky pro finalizaci produktů, přístrojů na úpravu vody a zavlažování, solární řešení off-grid. Dále se mise také zaměří na sektory vodohospodářství, těžební či zdravotnický (likvidace nemocničního odpadu).

Velvyslanectví ve spolupráci s honorárním konzulem v Kota Kinabalu panem Vincetem Tanem a Sabah Economic Development and Industry Authority (SEDIA) zajistí kulatý v Kota Kinabalu (stát Sabah). Součástí projektu bude také návštěva státní firmy POIC Sabah, plantáže a zpracování palmy olejné či jiné klíčové projekty zaměřené na smart farming. Velvyslanectví plánuje uskutečnit v rámci tohoto projektu obdobný stůl i v hlavním městě Kuala Lumpur.

Podnikatelská mise by měla českým firmám umožnit navázat prostřednictvím kulatých stolů a schůzek B2B obchodní kontakty v Malajsii a seznámit se s místním podnikatelským prostředím a se situací na trhu potravinářských strojů, zařízení a technologií. Přínosem projektu by tak mělo být i povzbuzení českých firem, aby se s podporou velvyslanectví na malajsijský trh do budoucna zaměřily a hledaly v Malajsii zajímavé obchodní příležitosti.

V případě zájmu o účast či více informací kontaktujte obchodního radu Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur, pí. Renatu Brandstätterovou na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo p. Jana Holuba na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., mobil 777 472 337.

Zdroj: MZe ČR

15. červen 2022

Zástupci Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí dnes podepsali dohodu o spolupráci Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a Ministerstva životního prostředí (MŽP) o výměně informací a koordinaci při plánování a realizaci opatření v přírodě. Cílem je zvýšit ekologickou stabilitu a adaptovat krajinu na změnu klimatu a zajistit protierozní ochranu zemědělské půdy.

Předmětem spolupráce je i převod pozemků Státního pozemkového úřadu, které se nacházejí ve zvláště chráněných územích a jejich ochranných pásmech, pod Agenturu ochrany přírody a krajiny České republiky a správy národních parků.

„Jsem velmi rád, že dokážeme s paní ministryní Hubáčkovou rychle reagovat a najít cestu, jak ještě zintenzivnit dosavadní spolupráci. Podepsáním dohody uvádíme do praxe naše úsilí v boji proti suchu a nedostatku vody způsobenému změnou klimatu,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Převody pozemků budou bezúplatné a počet pracovních míst bude zachován. Veškerý majetek nadále zůstane ve vlastnictví České republiky. Dohoda dále ustanovuje celkem 3 pracovní skupiny, které budou pověřeny plněním společných závazků a dodržením jejich harmonogramu. Pracovní skupina pro řešení pozemků je složena ze tří zástupců MŽP a čtyř zástupců SPÚ, pracovní skupina pro adaptační opatření v zemědělské krajině a pracovní skupina pro implementaci protierozní vyhlášky jsou složeny vždy ze tří zástupců MŽP a tří zástupců SPÚ.

„Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství tímto krokem jasně deklarují, že jim není lhostejná budoucnost naší krajiny. Vzhledem k postupující změně klimatu můžeme očekávat, že nás v následujících letech čekají delší suchá období. Naším cílem tak musí být pestrá krajina, která dokáže vodu zadržet,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Dohoda dále stanovuje pravidla pro výměnu informací a pravidla společného postupu při plánování a realizaci opatření v přírodě.

„Věřím, že máme s Ministerstvem životního prostředí nejen dobrý základ, ale také silný potenciál posílit krajinné prvky a nadále především zvelebovat přírodu s cílem navýšení biodiverzity. Jsem velmi rád za tuto dohodu, protože usnadní spolupráci mezi státními organizacemi,“ řekl Martin Vrba, ústřední ředitel SPÚ.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

15. červen 2022
Šetří se na mase, zelenině i dražších produktech zdravé výživy. Akční položky mizí z regálů rychle jako před Vánocemi. Tesco na trend reaguje posílením tzv. privátních značek a zaměří se na cenu základních potravin.

„Zákazník hledá alternativy, jak ušetřit, ale zároveň, jak si zachovat s novými náklady životní styl. Začíná vyhledávat lacinější alternativy v segmentu, kde nakupoval. Je vidět zvýšený zájem o privátní značky,“ hodnotí vývoj v posledních měsících ředitelka řetězce Tesco Katarína Navrátilová. Privátní značky jsou vlastní značky obchodů.

Tesco upravuje svou cenovou strategii. Oznámilo, že se zaměří se na ceny u stovek položek základních potravin, které nakupují lidé každý den, u nichž chce držet krok s konkurencí.

Češi kupují levnější varianty

Další reakcí obchodníka je posílení rodiny privátních značek, které tvoří 36 procent z celkových tržeb. Právě privátní značky, které jsou levnější na výrobu a obchody se jimi odlišují, jsou v současnosti v kurzu. V tržbách letos meziročně rostou o 7–8 procent. Zahrnují celou škálu výrobků od nejlevnějších, jako je Value, až po prémiové a nejdražší, jako je Finest nebo Organic.

Řetězec také slibuje zajímavější nabídky pro věrné zákazníky v programu Clubcard, kde má přes 1,2 milionu aktivních členů.

V době výrazné inflace zákazníci častěji vyhledávají slevové akce, potvrdil britský maloobchodní řetězec v tuzemsku.

„Nárůst prodejů ve slevách je signifikantní. Jsou položky, kde se teď dostáváme na prodeje z období Vánoc, které je z pohledu tržeb pro retail nejdůležitější. Jsou kategorie, kde podíl zboží v promoakcích dosahuje 70–80 i výše procent, tam zákazník zboží nakupuje takřka výhradně v promocích,“ popsal trend provozní ředitel Patrik Dojčinovič.

Téměř výlučně v akcích se prodává některá kosmetika, drogerie, toaletní papír, káva a další výrobky, které se nekazí a je možné se jimi předzásobit. Obchod zatím ve větší míře nepřistoupil k omezení maximálního počtu kusů na zákazníka. Přesto se to u některých položek stalo. Například oleje v akci mohli spotřebitelé zakoupit maximálně pět kusů.

Místo hovězího kuřecí

Podstatné jsou změny spotřebního chování také v prodejích masa. „Je tam velmi signifikantní změna. V týdnech před výplatou prodeje klesají, lidé opouštějí hovězí maso a přesouvají se například k levnějšímu kuřecímu masu. Zároveň extrémně využívají promoční nabídku,“ uvedl Dojčinovič.

Češi šetří také na ovoci a zelenině, kde během covidu naopak prodeje stoupaly. „Namísto kvalitativně lepších a dražších výrobků jde zákazník do levnějších položek, nebo výrazně snižuje spotřebu ovoce a zeleniny,“ dodala ředitelka Katarína Navrátilová.

Zajímavé jsou také regionální rozdíly. Více lidé na nákupu potravin a drogerie šetří na Moravě, v pohraničních oblastech a v Karlovarském kraji. „Vidíme tam vyšší cenovou senzitivitu, rozdíly nejsou fundamentální, nicméně jsou,“ řekla Navrátilová.

Pražané podle ní mají vyšší kupní sílu. Šetřit začínají na nákupech produktů zdravé výživy, dražších veganských nebo prémiových výrobků.

Řetězec, který provozuje v České republice přes 200 prodejen Tesco různých formátů a také síť Žabka, vnímá poměrně výrazný nárůst prodeje zboží ve slevách.

„Nárůst ve slevách vidíme. V promocích se prodala v Česku zhruba polovina celkových prodejů, očekáváme nárůst o 5 až 10 procent,“ řekla Navrátilová.

Šetří se i u konkurence

Omezování nákupů se stává realitou i u konkurence. Předseda představenstva Skupiny COOP, která provozuje kolem 2500 družstevních prodejen, Pavel Březina, v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že u některých dražších potravin prodeje propadly až o nižší desítky procent.

„Lidé víc začínají přemýšlet o tom, co si kupují. Obecně rostou privátní výrobky, protože bývají levnější – a to pak odnášejí výrobky podobné, ale dražší, třeba farmářské. Je to však vidět i na mase. Lidé zaměňují maso za jiné suroviny,“ řekl.

Trend potvrzují také výrobci potravin a zemědělci, ať už jde o zpracovatele masa, výrobce pečiva, mléčných výrobků nebo zeleniny.

„Šetří se na speciální zelenině, salátech, nebo například chřestu. Asi málokdo bude šetřit na bramborách, nicméně se to může týkat každé položky,“ popsal Petr Schneiberg, obchodní ředitel Družstva Bramko CZ, které prodává českou zeleninu, ale také nárazově exportuje.

„Když mluvím s našimi partnery v sousedních zemích, v Německu, v Polsku, na Slovensku a v Rakousku, všichni na základě prodejů naznačují, že klesá kupní síla. Lidé dávají finance prioritně za energie, nájmy apod., ale zeleninu začínají omezovat,“ dodal.

Zdroj: seznamzpravy.cz

15. červen 2022
Prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová v pořadu CNN Prima NEWS Co Čech, to politik!
Lidé začínají šetřit na kvalitních potravinách, v současné krizi stále častěji sahají po levnějších výrobcích, kde je maso nahrazeno separátem, potraviny obsahují nižší podíl například ovocné složky nebo obsahují velké množství přídatných látek...
Pořad byl odvysílán ve čtvrtek 9.6.2022 v 18:00 hodin.
 
 
Vydáno: 9. června 2022

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/porady/co-cech-to-politik/09062022-radek-mounajjed-dana-vecerova-stepan-krecek?fbclid=IwAR16lluO8HsLAbIiSrB5vV_ax0IW471HW9yEc1HKlyUKZRjShCny8Q5ql8Y

15. červen 2022
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se intenzívně věnují kontrolám nejen bezpečnosti, ale i jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži sušené šunky prosciutto crudo z dovozu s cca o čtvrtinu nižším obsahem masa oproti informaci na obalu.
Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s, aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu ITALIAMO Prosciutto Crudo s označením data minimální trvanlivosti do 27. 7. 2022, označení šarže: FA2211809, výrobce: Filiera Uno Prosciutti S.r.l., via Jacopo Pirona, 15, IT-33038 San Daniele del Friuli, Itálie, země původu: Itálie.
Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl: „100g šunky bylo vyrobeno ze 194 g vepřové kýty“. Laboratorní rozbor ale potvrdil, že 100g šunky bylo vyrobeno pouze ze 142,5 g masa. Údaj na obalu potraviny tak je pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného podílu masa.
SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.
U sušených masných výrobků je uváděna hmotnost masa vždy v syrovém stavu, proto je u této komodity uvedený obsah masa vždy vyšší oproti finálnímu výrobku v sušeném stavu.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
14. červen 2022

Tisková zpráva – Řešení situace na zemědělských trzích po invazi Ruska na Ukrajinu opět hledali ministři zemědělství EU na Radě v Lucemburku. Pomoct má například zrušení dovozních cel a kvót pro ukrajinské produkty, úlevy pro zemědělce v plnění tzv. greeningu (ozelenění) nebo mimořádné podpory do ohrožených sektorů. Dalšími tématy Rady byly zeměpisná označení nebo africký mor prasat. Součástí jednání bylo také pomyslné předání předsednické štafety českému zemědělství od Francie. Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, který je v covidové izolaci, zastupoval náměstek Jiří Šír.

„Situace na komoditních trzích je bohužel stále nepříznivá, a může za to válka vyvolaná Ruskem. Hlavní prioritou členských států i Evropské komise je zabezpečení potravin ve světě. I když v Evropské unii nedostatek potravin nehrozí, jako důležitý globální hráč se snaží zajistit, aby potraviny nechyběly ani mimo Unii,“ řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

Pro zajištění potravinového zabezpečení ve státech mimo Evropu pomůže zrušení cla na dovoz ukrajinských výrobků do EU, aby mohlo zboží snadněji putovat např. do zemí Afriky. Kromě mimořádných podpor do nejohroženějších sektorů má v nelehké situaci pomoct také využití co největšího množství zemědělských ploch pro produkci potravin. Státy také prověřují své skladovací možnosti, aby se mohly vyprázdnit ukrajinské sklady pro uskladnění nové sklizně.

U zeměpisných označení (ZO) se řešilo hlavně zjednodušení jejich správy. Je třeba, aby se členské státy dohodly na zjednodušení a snížení administrativní zátěže, pokud jde o zdlouhavé postupy zápisu a změn. Je potřeba, aby celý systém byl srozumitelnější. ZO označují produkty, které mají vlastnosti nebo pověst spojené s místem původu. Za ČR jsou to např. České pivo, Pardubický perník, Pražská šunka ad. Česká republika v rámci českého předsednictví na tuto debatu naváže a bude se snažit najít shodu na nových pravidlech napříč EU.

Na jednání zástupci členských států probírali také aktuální situaci s africkým morem prasat v Evropě, která se stále zhoršuje. V současnosti se nemoc vyskytuje ve 14 evropských státech. ČR chce i nadále zabránit nákaze ze sousedních zemí, proto veterináři na celém území vyšetřují všechna nalezená uhynulá divoká prasata. V roce 2022 jich vyšetřili zatím 834.

Ministři také zahájili diskuzi k rybolovným právům na rok 2023. Státy se do konce tohoto roku musí pod vedením českého předsednictví dohodnout nad kvótami rybolovu v mořích pro jednotlivé členské státy.

Na závěr jednání ministr zemědělství Francie Marc Fesneau symbolicky předal českému zástupci předsednictví, které pro ČR začíná od 1. července tohoto roku. Další Radu pro zemědělství a rybolov v Bruselu, která se koná 18. července, tedy povede ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

13. červen 2022

Praha, 6. 6. 2022 - Šest univerzit sídlících v hlavním městě představí 22. června 2022 žákům základních a středních škol, stejně jako širší veřejnosti, priority českého předsednictví Radě EU. To startuje 1. července a skončí s novým rokem. Akce Rozehrané priority českého předsednictví se uskuteční na Vítězném náměstí od 8:30 do 18:30 společně s tradičním festivalem VědaFest, který se letos koná již podesáté, a je volně přístupná komukoli.

Univerzita Karlova, České vysoké učení technické, Vysoká škola chemicko-technologická, Česká zemědělská univerzita, Akademie múzických umění a Vysoká škola umělecko-průmyslová otevřou pro návštěvníky řadu popularizačně laděných stánků, jež se budou hravou formou věnovat klíčovým tématům českého předsednictví Radě EU.

„Návštěvníci si budou moci vyzkoušet experimenty a interaktivní hry a kvízy v oblastech digitalizace, kyberbezpečnosti, energetické bezpečnosti, klimatické změny a svobody a odpovědnosti medií. Stejná témata zároveň budou reflektovat popularizační přednášky renomovaných odborníků, které jsou součástí doprovodného programu v budově ČVUT,“ upřesňuje za organizátory Michal Janovský z VŠCHT Praha s tím, že v 11:00 dojde k symbolickému předání předsednické štafety v oblasti vysokého školství od vědecké atašé Francouzského velvyslanectví v Praze Véronique Debord-Lazaro do rukou předsedy Rady veřejných vysokých škol, profesoru Milanu Pospíšilovi.

Akce se koná díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci projektu Komunikace priorit a témat českého předsednictví Radě EU se zaměřením na problematiku vysokého školství a vzdělávání. Cílem projektu je přispět ke komunikaci priorit českého předsednictví směrem k českým žákům a studentům za účelem zdůraznění přínosu členství v EU pro Českou republiku s ohledem na české vysoké školství.

„Aby měla událost co největší dopad, spojili jsme síly s organizátory tradičního festivalu VědaFest, který sám o sobě nabízí velmi kvalitní popularizační program. Svědčí o tom skutečnost, že  v posledních letech jej navštěvuje pravidelně více než 10 tisíc návštěvníků,“ říká Janovský. Letošní, jubilejní ročník VědaFestu má za cíl ukázat lidem, že věda je všude kolem nás, denně se jí dotýkáme a běžné výsledky vědy používáme, aniž bychom si toho byli vědomi. Ukázat, že věda není žádná magie, že věda je činnost nejen zajímavá, ale především užitečná. Ukázat, že i vědci jsou lidé, kteří zábavným a hravým způsobem umí představit výsledky své práce. Každý z návštěvníků se tak může na chvíli stát výzkumníkem, badatelem, konstruktérem, architektem, pilotem, záchranářem, vojákem nebo třeba kameramanem, hasičem, kovářem nebo truhlářem a nahlédnout na chvíli do mnoha oborů.

PROGRAM

Popularizační stánky

(volné prostranství na Vítězném náměstí) – 8:30 až 18:30

  • Svoboda a odpovědnost médií (Univerzita Karlova)
  • Klimatická změna: Chováme se odpovědně (Česká zemědělská univerzita)
  • Digitalizace: Tajemný trezor (České vysoké učení technické)
  • Kyberbezpečnost: Přetečení bufferu (České vysoké učení technické)
  • Energetická bezpečnost (Vysoká škola chemicko-technologická)
  • Evropa jako úkol (Úřad vlády ČR)

Přednášky k prioritám českého předsednictví

(budova FEL ČVUT, Technická ulice, Dejvice)

Na přednášky se můžete registrovat předem (registrace není nutná, ale je doporučena, pokud chcete mít jistotu volného místa).

  • 9:00 Softskills v energetice
    • doc. Ing. Luděk Jelínek, Ph.D.  (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)
  • 10:00 DDoS – kybernetické útoky pro každého? 5 tipů, jak se (ne)stát obětí kyberzločinu
    • Ing. Josef Kokeš, Ing. Jaroslav Burčík, Ph.D. (České vysoké učení technické v Praze)
  • 11:00 Četla jsem to na internetu, tak to musí být pravda. Nebo ne?
    • doc. PhDr. Alice Němcová Tejkalová, Ph.D. (Univerzita Karlova)
  • 12:00 – Klimatická změna a voda v krajině
    • prof. Ing. Martin Hanel, Ph.D. (Česká zemědělská univerzita v Praze)

Pódium

  • 9:30 – Slavnostní zahájení VědaFestu a Rozehraných priorit českého předsednictví
  •  11:00 – Symbolické předání předsednické štafety v oblasti vysokého školství z rukou vědecké atašé Francouzského velvyslanectví do rukou předsedy Rady veřejných vysokých škol ČR

Více informací poskytne

Mgr. Michal Janovský - vedoucí oddělení komunikace
Tel.: 220 444 159, mobil: 733 690 543
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

13. červen 2022

Další stovky projektů se mohou rozjet. Ministryně životního prostředí schválila dotace za více než 2,2 miliardy korun. Velká část peněz míří na výstavbu menších fotovoltaických elektráren z Modernizačního fondu, s dotační podporou 800 milionů se rozjedou také energetické úspory na desítkách veřejných budov a další obce začnou lépe nakládat s dešťovou vodou, to vše za využití peněz z Národního plánu obnovy.

S projekty uspělo celkem 230 žadatelů z různých výzev Národního programu Životní prostředí i Modernizačního fondu. Pokračuje tak podpora fotovoltaických elektráren, tentokrát těch menších do výkonu 1 MW. Nová vznikne například na Agrofarmě Dubnice na Bruntálsku. Farma tak rozšíří svoji výrobu energie, už provozuje bioplynovou stanici. Elektřina ze solárních panelů se bude také nově vyrábět v areálu brněnské teplárny na Špitálce. Svoji elektrárnu chystá i město Horní Jiřetín na Mostecku. Celkem jich po celém Česku vznikne dalších padesát.

„Dlouhodobě se hlásíme k podpoře obnovitelných zdrojů a maximálnímu snížení závislosti na fosilních zdrojích - dnes nastartované projekty jen dokládají, že to myslíme vážně. Proces schvalování dotací běží průběžně, takže další projekty budou následovat,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Nejen výroba energie z čistých obnovitelných zdrojů, ale také energetické úspory jsou důležitým prvkem energetické politiky. Skoro padesát obcí získalo peníze z Národního plánu obnovy na energetické úspory svých veřejných budov, na opatření využijí dotace v celkové výši přes osm set milionů korun. Například v Kyškovicích na Litoměřicku sníží energetickou náročnost kulturního domu, v Dobroslavicích na Opavsku opraví hasičskou zbrojnici, velký projekt energetických úspor nachystala brněnská nemocnice u sv. Anny.

Z Národního plánu obnovy dostanou peníze i další obce, které se rozhodly, že budou lépe hospodařit s dešťovou vodou. Bezmála čtyřicet samospráv může začít budovat záchytné nádrže, parkoviště s propustnými plochami, revitalizovat vodní plochy nebo upravit svoje budovy tak, aby zachytávaly dešťovku, které se pak dále využije. „Potvrzuje se naše zkušenost, že čím dál tím více obcí si uvědomuje, jaký cenný zdroj dešťová voda představuje a snaží se ji dále využívat. Tomu odpovídá i rostoucí zájem o dotace, které jim na efektivní hospodaření s dešťovou vodou nabízíme a které jim mohou uhradit až sto procent způsobilých výdajů,“ popisuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Vedle energií a hospodaření s dešťovou vodu se dotace přidělovaly i dalším projektům. Peníze získali zpracovatelé autovraků, kteří ze starých aut získávají dále využitelné suroviny, dostalo se i na obce sdružené v Paktu starostů a primátorů pro klima a energii i na správce národních parků, kteří potřebují vykoupit pozemky ve zvláště chráněných územích.

Seznamy schválených projektů

https://www.narodniprogramzp.cz/dokumenty/detail/?id=2734

Schválené žádosti z Národního programu Životní prostředí a Národního plánu obnovy

Schválené žádosti z Modernizačního fondu

13. červen 2022

Více než stovka zahraničních pracovníků z 95 teritorií, kteří pomáhali vývozcům s jejich konkrétními exportními záměry a plány. Na výstavišti PVA Expo Letňany v pátek konzultacemi s firmami skončila konference s ekonomickými diplomaty a vedoucími zahraničních kanceláří CzechTrade. Celkově na konzultace zavítalo bezmála 300 zástupců českých exportních firem. Ti se specialisty ze zahraničních teritorií realizovali více než dva tisíce jednání. Řešily se i dopady ruské agrese vůči Ukrajině.

 

Podporu exportu považuji za základní pilíř pro rozvoj ekonomiky, a proto je pro mě prioritou. Zásadní je zajistit surovinovou a zdrojovou bezpečnost země, včetně posílení evropské autonomie v klíčových odvětvích, aktivně pomáhat firmám prosazovat se na zahraničních trzích a posilovat spolupráci v rámci EU. Nadcházející české předsednictví může být vhodným prostředkem k naplňování těchto cílů, “ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že Ministerstvo průmyslu a obchodu bude nejen během českého předsednictví usilovat o to, aby české i evropské hospodářství posunulo směrem k udržitelnosti, konkurenceschopnosti i odolnosti. Export v tom může výrazně pomoci, a proto je ministerstvo připraveno ho maximálně podporovat.

Podnikatelé využívají konzultace ekonomických diplomatů k získání informací o příležitostech na zahraničních trzích. Organizuje je Svaz průmyslu a dopravy ČR s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem zemědělství, agenturou CzechTrade a dalšími institucemi.

„Konzultace našich zahraničních kanceláří CzechTrade ohledně zahraničně obchodních aktivit firem nejvíce využily firmy podnikající v sektoru strojírenství a potravinářství. Silně rezonovalo i stavebnictví, zdravotnictví, obrana, letectví a ekologická a udržitelná témata. Zaujal nás zájem o export v oblasti lázeňství směrem do Kataru, kde připravujeme otevření nové kanceláře, s tím budeme určitě dále pracovat. V rámci konzultací se firmy často ptaly, jak se mohou zapojit do obnovy Ukrajiny po skončení válečného konfliktu, na informace o poptávkách z Ukrajiny, případně jaké jsou aktuální možnosti exportu do této země. Vyzdvihli jsme naše nové expertní služby, jako je Exportní inkubátor, Exportní aliance, KOMPAS nebo služba Digitální marketing a e-commerce. Účastníci projevili zájem především o službu Market Entry, která jim výrazně usnadňuje vstup na vybrané trhy,“ říká generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

„Firmy měly letos největší zájem o schůzky s diplomaty z Německa, dále také ze Spojených států, Indie, Polska, Rakouska nebo Itálie. Je vidět, že po invazi Ruska na Ukrajinu exportéři zvažují své strategie a orientují se na nové, ale zároveň bezpečné a stabilní trhy. Jsme moc rádi, že s námi ekonomičtí diplomaté, ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a další partneři na této akci dlouhodobě spolupracují. Díky jejich znalostem exportéři během dvou dnů plných schůzek získají mnoho cenných informací,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.


Agentura CzechTrade mimo jiné nabízela novou službu Import pro export. Jde o pomoc firmám, které řeší výpadky dodávek vstupů do výroby, s hledáním alternativních dodavatelů. V tuto chvíli služba pomáhá především s řešením výpadků dodávek z Ukrajiny a Ruska.

Autor: MPO

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/jak-na-export--ceskym-firmam-radili-zahranicni-pracovnici---268137/

13. červen 2022

VELKÁ BRITÁNIE Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. – komunikace v angličtině.

Růst prodejů nízkoalkoholických a nealkoholických piv v UK

Prodej nízkoalkoholických a nealkoholických piv v UK se za pět let téměř zdvojnásobil. Zákazníci kupující obvykle jiné perlivé nealkoholické nápoje začali dávat přednost nealkoholickým druhům piva světových značek, jako jsou například Heineken a Budweiser. Podle výzkumné skupiny IWSR si zákazníci ve Velké Británii v roce 2021 koupili nealkoholická/nízkoalkoholická piva za 363 milionů liber (454 milionů USD), což je téměř dvojnásobný nárůst oproti 192 milionům liber (240 milionů USD) v roce 2016. Analytik společnosti Bernstein Trevor Stirling uvedl, že přímo ve Spojeném království výrazně roste výroba piva s nízkým obsahem alkoholu a piva bez alkoholu. Uvedl, že tato piva slouží spíše jako náhrada nealkoholických nápojů pro dospělé než jako náhrada alkoholických nápojů. „Do roku 2016 do nízkoalkoholických a nealkoholických piv nikdo zásadně neinvestoval. Postupně jsme také zjistili, že je lepší vyrábět nealkoholické a nízkoalkoholické druhy mainstreamových značek alkoholických piv než vyvíjet značky zcela nové,“ řekl finanční ředitel společnosti Anheuser-Busch InBev Fernando Tennenbaum. Od té doby podle něj společnost InBev zaznamenala dvouciferný meziroční růst v oblasti nízkoalkoholických a nealkoholických piv. Navzdory růstu pivovarnický gigant uvedl, že se zatím nedaří zcela naplňovat cíl, aby do roku 2025 20 % objemu piva společnosti InBev tvořily nealkoholické a nízkoalkoholické značky. Cíle pivovaru byly stanoveny v souladu s cílem Světové zdravotnické organizace (WHO) snížit do roku 2025 ve všech státech světa o 10 % škodlivé pití alkoholu, tedy spotřebu alkoholických nápojů, které způsobují dopravní nehody, nemoci a vrozené vady.

 

13. červen 2022

ČÍNA Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Očekávaný vývoj čínského mlékárenského trhu v letošním roce Americké ministerstvo zemědělství (USDA) ve své nové výhledové zprávě pro čínský mlékárenský sektor odhaduje, že díky rostoucímu počtu dojnic s lepší genetickou výbavou a zvýšené efektivitě dosáhne Čína v letošním roce produkce mléka ve výši 39,65 milionů tun, o 4,5 % více než v roce 2021. Údaje čínského ministerstva zemědělství a záležitostí venkova ukazují, že v roce 2022 ceny syrového mléka klesaly, stále se však pohybují na podstatně vyšší úrovní než v letech předchozích, neočekává se tedy, že by došlo k poklesu produkce. Přibližně polovina skotu v mlékárenských velkochovech patří k holštýnskému plemenu. V případě jiných druhů mléka než kravského se očekává meziroční růst produkce o 3 %. USDA odhaduje letošní spotřebu tekutého mléka v Číně na 40,95 milionů tun. Ačkoli spotřeba oproti předchozímu roku vzroste, půjde o pomalejší tempo růstu. Limitujícím faktorem jsou omezení vyvolaná čínskou politikou nulové tolerance výskytu covid-19, tedy uzavírání prodejen, hotelů a restaurací. Pokles cen syrového mléka pravděpodobně nepovede k poklesu cen hotových výrobků. Tekuté mléko je do Číny vyváženo převážně v podobě UHT mléka vyznačujícího se podstatně delší trvanlivostí, což je s přihlédnutím k možným lockdownům v Číně preferovaná vlastnost. USDA očekává, že v letošním roce dojde kvůli intenzivnější konkurenci ze strany domácích hráčů a vysokým světovým cenám mléka ke zpomalení tempa růstu dovozů tekutého mléka do Číny. Oproti 1,268 milionům tun v roce 2021 by měla letos Čína dovézt 1,3 milionu tun. V případě plnotučného sušeného mléka by měla čínská produkce přesáhnout 1 milion tun. Celková spotřeba má dosáhnout 1,9 milionu tun, hlavně ji má táhnout pekařský sektor a výroba nápojových doplňků stravy, kvůli příklonu spotřebitelů k méně zpracovaným produktům však nejspíš poklesne jeho využití pro výrobu rekonstituovaného mléka a jogurtových produktů. Dovoz plnotučného sušeného mléka by měl dosáhnout 820 tisíc tun, o 82 tisíc tun méně než v roce 2021. Čínská produkce odstředěného sušeného mléka je odhadována na 24 tisíc tun zatímco jeho spotřeba na 423 tisíc tun, celkový dovoz by měl činit 400 tisíc tun, což kvůli nižší poptávce představuje meziroční pokles o 6 %. Produkce sýrů je z důvodu rozšiřování domácí produkce očekávaná na úrovni 20 tisíc tun, počítá se však s poklesem spotřeby ze 194 tisíc tun na 190 tisíc tun, taktéž z důvodu protiepidemických opatření. To se promítne i do nižších dovozů, které by měly poklesnout ze 176 tisíc na 170 tisíc tun.

13. červen 2022

Vážení členové,

dovolte mi se na úvod představit, mé jméno je Petra Macková Hrochová a jsem předsedkyní Komory dotačních poradců z.s. Naším cílem je poskytovat přesné a souhrnné informace o evropských i národních dotacích zaměřených na firmy různých velikostí a zároveň vzdělávat v této problematice prostřednictvím webinářů či osobních seminářů a dalších akcí.   

Dovoluji si Vám proto v příloze zaslat pozvánku na náš bezplatný webinář na téma „Úspory vody v podnicích s dotační podporou“, který se koná 28. června 2022 od 10 hodin a účastníci se dozví více o tomto programu z Národního plánu obnovy.  

Potravinářský průmysl je náročný na spotřebu vody, proto mě hned napadlo, že Vaše členy by zajímalo, jaké jsou možnosti dotační podpory na její úsporu. Pokud byste pozvánku rozeslali mezi své členy, budu velmi ráda, samozřejmě je i volně k publikaci na webu či sociálních sítích. 

V příloze zasílám taktéž krátkou prezentaci naší Komory, pomůžeme s dotačním projektem, umíme vybrat vhodnou dotaci na váš záměr a jsme schopni poradit i se stávající problematickou dotací. 

Děkuji a těším se na případnou spolupráci. 

Pozvánka

Představení komory

Hezký den. 

S pozdravem 

Ing. Petra Macková Hrochová 

předsedkyně Komory dotačních poradců 

mob.: +420 605 140 517

10. červen 2022

SIAL PARIS 2022
POZVÁNKA NA LETOŠNÍ VELETRH VĚNOVANÝ INOVACÍM,
PAŘÍŽSKÉ SEVERNÍ VÝSTAVIŠTĚ VILLEPINTE, 15. – 19. ŘÍJNA 2022

 

Mezinárodní potravinářský veletrh SIAL Paris, který je spouštěčem a hybatelem obchodních kontraktů, nabízí pro tento ročník jedinečný pohled na trendy, které mění svět potravin, a představuje nejlepší inovace ze všech koutů světa.

UDÁLOST, KTEROU NESMÍTE ZMEŠKAT
SIAL Paris je východiskem debat kolem ústředního tématu tohoto ročníku, jímž je výzva Osvojte si změnu. Myšlenka vznikla v roce 2020 s cílem poskytnout zájemcům potřebné klíče k potravinové produkci zítřka, a to v reakci na očekávání a iniciativy přicházející z celého světa. S velkým odhodláním a flexibilitou byl připraven ročník, který vychází z rozšířené verze agendy a splňuje očekávání celého ekosystému.

VÍCE INFORMACÍ ZDE.

10. červen 2022

Nejvážnějším současným nákazovým rizikem pro Českou republiku je šíření afrického moru prasat (AMP) v sousedním Německu a Polsku. Nejproblematičtější region v Německu představuje příhraniční oblast Sasko – Liberecký kraj, kde se v období 4. 5. – 3. 6. 2022 nalezlo 24 kusů uhynulých pozitivních divokých prasat. Nejbližší místo výskytu se nachází pouze ve vzdálenosti 6 km od české hranice. Podobná situace je i v sousedním Polsku, kde byl zastřelen a následně pozitivně testován na AMP divočák jen pouhé 4 km od české hranice.

Navíc polské dozorové orgány na začátku června nahlásily nové ohnisko u města Valbřich v Dolnoslezském vojvodství, kde byly nalezeny 2 kusy uhynulých divočáků. Tento nález je jenom 15 km od hranic ČR, avšak větší problém představuje, že nejbližší ohniska se v Polsku vyskytují cca 50 km od tohoto nálezu a jsou navíc oddělena dálniční sítí.

Dalším potvrzením „přeskočení“ nákazy je nový výskyt na západě Německa. Koncem května se ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko (poblíž hranic s Francií) potvrdilo ohnisko AMP v chovu domácích prasat. Jednalo se o venkovní ekologický chov domácích prasat s dvojitým oplocením. V chovu se nacházelo 35 kusů výkrmových domácích prasat. Alarmující je skutečnost, že nejbližší případy AMP u divokých prasat v Německu se vyskytují více než 500 km ve východních spolkových zemích.

„Všechny uvedené nálezy potvrzují, že AMP je stále v sousedních zemích v blízkosti české hranice na vzestupu. Proto v oblasti s intenzivním odlovem na severu ČR monitorujeme a vyšetřujeme všechny uhynulé a odlovené divočáky. Zatím jsou všechna vyšetření negativní, ale i přesto AMP v současnosti představuje nejvážnější nákazové riziko,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pro ČR je prioritou udržení statusu země prosté AMP. Proto již přijala některá opatření v příhraničních oblastech Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kde byla vymezena oblast s intenzivním odlovem prasat divokých, ve které od listopadu 2020 probíhá vyšetřování všech ulovených a nalezených uhynulých nebo sražených kusů.  V období 16. 11. 2020 – 6. 6. 2022 bylo v celé této oblasti uloveno a vyšetřeno více než 14 800 prasat divokých, všechna vyšetření byla AMP negativní. Další opatření jsou připravena a budou přijata v případě zavlečení AMP na naše území.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

8. červen 2022
On-line, 30. června 2022, 16:30 – 18:00

Podle pokynů GMO panelu EFSA pro alergenicitu by měl být pro posouzení schopnosti nových bílkovin v potravinách a krmivech vyvolat celiakii pro každý případ zvlášť použit přístup modelování HLA-DQ peptidů. Dosud však takový modelovací nástroj určený speciálně pro účely hodnocení rizik není k dispozici. Veřejně přístupný softwarový nástroj vyvinutý pro tyto účely poskytne robustnější, transparentnější a reprodukovatelnější hodnocení bílkovin. 

Za tímto účelem EFSA vyvíjí softwarový nástroj se schopností identifikovat peptidy vážící se na proteiny HLA-DQ2 a/nebo HLA-DQ8 a předpovídat jejich vazebnou afinitu. EFSA pořádá veřejný webinář, na kterém představí dosavadní stav vývoje nástroje. Tato aktivita by měla rovněž usnadnit testovací fázi nástroje, která bude probíhat do dubna/května 2023.

Webinář je určen stakeholderům EFSA, včetně žadatelů, členských států, nevládních organizací, akademické obce, výzkumných skupin nebo všech osob z řad veřejnosti, které mají zájem porozumět metodám používaným EFSA při hodnocení bezpečnosti bílkovin. Účastníci budou mít během webináře možnost pokládat dotazy.

Po skončení akce bude záznam webináře a prezentace zveřejněny na internetových stránkách EFSA.

On-line registraci a další informace najdete na webu EFSA.

Zdroj: EFSA

 

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-softwarovy-nastroj-pro-hodnoceni-rizik-bilkovin-vyznamnych-z-pohledu-celiakie.aspx

8. červen 2022
Hodnocení nových potravin s kanabidiolem pozastaveno do získání nových údajů

 

Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem CBD.

Kanabidiol je látka, která je získávána z rostlin konopí setého (Cannabis sativa L.) nebo chemickou syntézou. Evropská komise považuje CBD za novou potravinu ve smyslu nařízení (EU) 2015/2283 o nových potravinách.

V zájmu zajištění jednotného vědeckého posouzení v EU provádí posouzení bezpečnosti nových potravin EFSA. Při provádění vědeckého posouzení by měl EFSA mimo jiné posoudit všechny vlastnosti nové potraviny, které mohou představovat bezpečnostní riziko pro lidské zdraví, a zvážit možné účinky na citlivé skupiny obyvatelstva.

V současné době EFSA pracuje na hodnocení bezpečnosti CBD u 19 žádostí. V průběhu posuzování bylo ale zjištěno, že ke komplexnímu posouzení chybí data v důležitých oblastech. Bez těchto dat nelze dospět k závěru o bezpečnosti CBD.

Odborná skupina EFSA zjistila několik rizik souvisejících s konzumací CBD a poukázala na nedostatky jak v případě pokusů na zvířatech, tak také na lidech.

V rámci následných opatření pořádá EFSA informační schůzku, která je otevřena všem žadatelům, dalším skupinám a jednotlivcům se zájmem o tuto problematiku a o nové potraviny obecně (proběhne online – 28. června 2022). Na jednání bude EFSA nejen všechny zúčastněné informovat o zastavení hodnocení bezpečnosti CBD z důvodu nedostatku dat, ale také žádat žadatele a o dodání dalších dat a následnou součinnost v tomto směru s EFSA.

Stanovisko a související komunikaci najdete na internetových stránkách EFSA.


Zdroj: EFSA

 

 

Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/stanovisko-efsa-k-bezpecnosti-cbd-jako-nove-potraviny.aspx

7. červen 2022

Potravinářský a nápojový průmysl se musí věnovat bezpečnosti potravin každý den, díky každodennímu nasazení všech účastníků potravinového řetězce a dodržování vysokých standardů kvality má Evropa jedny z nejbezpečnějších potravinových systémů na světě.  Oblast bezpečnosti potravin není ani statická, ani lineární. Naopak, je v neustálém vývoji a vyžaduje, aby nejen výrobci potravin a další aktéři drželi krok s nejnovějšími poznatky.

Den bezpečnosti potravin

7. červen 2022


Kompletní program konference ONE 2022 je nyní k dispozici. Projděte si program a dozvíte se více o tom, co vás na nadcházející čtyřdenní akci čeká.

Konferenci zahájí úvodní projevy výkonného ředitele EFSA Bernharda Urla a komisařky EU pro zdraví a bezpečnost potravin Stelly Kyriakidesové. Součástí budou úvodní a závěrečné plenární zasedání a řada blokových zasedání zaměřených na čtyři hlavní tematické okruhy - JEDEN život, JEDNA planeta, JEDNA společnost a MNOHO způsobů.

Podrobné informace o plenárních zasedáních, tématech, kterými se budou jednotlivá bloková zasedání zabývat, a o řečnících a panelistech, kteří se konference zúčastní, naleznete na stránce s přehledem zasedání. Harmonogram jednotlivých vědeckých zasedání je k dispozici zde.

Nezapomeňte si prohlédnout celý program konference, včetně doprovodných akcí a příležitostí k navázání kontaktů.

Více zde: https://www.one2022.eu/

 

 

Zdroj: https://www.one2022.eu/

7. červen 2022

Právní úprava ochrany spotřebitele v České republice se v blízké době pravděpodobně dočká dalších významných změn. Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR byl předložen vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh zákona zejména transponuje (byť se zpožděním) dvě směrnice EU, a to směrnici Evropského parlamentu a Rady 2019/770 a směrnici Evropského parlamentu a Rady 2019/2161 a obsahuje řadu významných změn spotřebitelského práva, z nichž ty hlavní představujeme níže (dle znění návrhu předloženého Poslanecké sněmovně).

Spotřebitelské recenze

Návrh stanovuje nové, přísnější povinnosti týkající se spotřebitelských recenzí. Prodávajícím má být uložena povinnost vynaložit přiměřené úsilí na to, aby zajistili, že spotřebitelské recenze skutečně pocházejí od spotřebitelů, kteří výrobek či službu zakoupili anebo používali.

Prodávající proto musí přijmout přiměřená opatření k posouzení, zda konkrétní recenze pochází od spotřebitele (např. vyžadováním informací, které může znát pouze osoba, která výrobek či službu skutečně zakoupila anebo použila), a o těchto opatřeních musí informovat veřejnost (tedy poskytnout informaci, jak zajistil, že recenze označené jako spotřebitelské recenze skutečně pocházejí od těchto spotřebitelů). Návrh nevylučuje možnost i jiných než spotřebitelských recenzí, avšak tyto musí být řádně označeny, aby nevyvolávaly dojem, že jde o recenze spotřebitelské.

Pokud prodávající například zveřejní spotřebitelskou recenzi, aniž by přijal přiměřená opatření k posouzení, že konkrétní recenze pochází od spotřebitele, který výrobek či službu skutečně použil nebo zakoupil, zveřejní falešnou spotřebitelskou recenzi nebo doporučení, zadá jiné osobě, aby podala spotřebitelskou recenzi nebo doporučení, nebo zkreslí spotřebitelské recenze nebo doporučení na sociálních sítích za účelem propagace výrobků, bude se jednat o přestupek, za jehož spáchání bude Česká obchodní inspekce oprávněna uložit prodávajícímu pokutu až do výše 5.000.000,- Kč.

Slevové akce

Prodávající budou muset nově při uvedení slevy výrobku uvádět i jeho předchozí nejnižší cenu v období 30 dnů před poskytnutím slevy. Pokud bude výrobek na trhu kratší dobu než 30 dnů, měla by být uvedena jeho nejnižší cena za období od uvedení výrobku na trh do poskytnutí slevy. V případě postupně se zvyšujících slev bude pak uváděna nejnižší cena výrobku za období 30 dnů před prvním poskytnutím slevy.

Tato nová pravidla o slevách se nicméně nemají vztahovat na výrobky, které podléhají rychlé zkáze nebo které mají krátkou dobu spotřeby, avšak jiné výjimky z těchto nových povinností vláda nenavrhuje.

Rozdíly u totožných výrobků mezi členskými státy EU

Za nekalou obchodní praktiku bude nově považováno, pokud prodávající bude na český trh uvádět výrobek jako totožný s výrobkem uváděným na trh v jiných členských státech EU (alespoň dvou), ačkoli takový výrobek bude mít podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Jedinou ospravedlňující výjimkou má být případ, kdy takový postup odůvodňují legitimní a objektivní skutečnosti.

Navrhovaná úprava rozšiřuje faktický dopad zákazu tzv. dvojí kvality potravin i na další produkty v rámci vztahu prodávajícího a spotřebitele a označuje takové aktivity výslovně za nekalou obchodní praktiku.

Regulace on-line tržišť

Návrh transponuje také právní úpravu unijních směrnic ohledně on-line tržišť, což jsou elektronické služby poskytované obchodníky (typicky internetové stránky), kde je spotřebiteli umožněno distančně uzavírat smlouvy s prodávajícími – podnikateli či jinými osobami (tzv. marketplace).

Nově mají být zavedeny požadavky na transparentnost on-line tržišť, aby spotřebitelé byli informováni ohledně povahy jednotlivých nabídek zde uveřejněných.

Poskytovatel on-line tržiště proto bude povinen uvádět obecné informace o tom, jaké jsou parametry (včetně jejich relativní váhy), které určují pořadí nabídek předkládaných spotřebiteli na základě jeho vyhledávacího dotazu. Jinými slovy, poskytovatel bude povinen uvést informace, podle jakých kritérií jsou nabídky seřazovány.

Poskytovatel bude také povinen u každé nabídky uvádět údaje o osobě nabízející výrobek nebo službu (zejména, zda je prodávajícím), o rozdělení práv mezi osobou nabízející výrobek nebo službu a poskytovatelem on-line tržiště, pakliže mají plnit oba, a o tom, zda se na konkrétní prodej uplatní ochrana spotřebitele podle práva EU.

Právo spotřebitele odstoupit od smlouvy v důsledku nekalé obchodní praktiky

Návrh nově zakotvuje, že pokud bude spotřebitel vystaven nekalé obchodní praktice, může odstoupit od smlouvy ve lhůtě 90 dnů od jejího uzavření nebo požadovat přiměřené snížení ceny odpovídající povaze a závažnosti dané nekalé obchodní praktiky.

Spotřebitel nicméně nebude oprávněn odstoupit od smlouvy, prokáže-li prodávající, že je to s ohledem na předmět smlouvy, povahu a závažnost nekalé obchodní praktiky nepřiměřené.

Pravidla pro uzavírání distančních smluv a smluv uzavíraných mimo obchodní prostory

Nově se navrhuje, že v případě smlouvy uzavřené s využitím prostředků komunikace na dálku, bude prodávající povinen poskytnout spotřebiteli textové potvrzení o uzavřené smlouvě s uvedením zákonem stanovených informací, a to v přiměřené době po uzavření takové smlouvy, nejpozději však s dodáním výrobku nebo před zahájením poskytování služby.

Pokud bude předmětem smlouvy uzavírané distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory poskytování služeb nebo dodávky energií a médií, bude prodávající oprávněn začít poskytovat plnění během období, kdy spotřebitel může odstoupit od smlouvy, pouze na výslovnou žádost spotřebitele, o čemž prodávající spotřebitele informuje. Prodávající bude povinen spotřebitele také informovat o tom, že zahájením poskytování plnění před uplynutím lhůty pro odstoupení od smlouvy toto jeho právo zanikne.

Nově nebude možné uzavřít smlouvu se spotřebitelem během telefonátu. Navrhuje se, že prodávající bude mít povinnost zaslat spotřebiteli potvrzení nabídky na uzavření smlouvy v textové podobě bez zbytečného odkladu po uskutečnění telefonátu, i když nabídka byla spotřebiteli sdělena i jím odsouhlasena již během telefonátu. Smlouva bude uzavřena teprve až akceptací tohoto textového potvrzení nabídky spotřebitelem v elektronické nebo listinné podobě.

Bude-li smlouva se spotřebitelem uzavřena mimo obchodní prostory prodávajícího při organizované prodejní akci nebo v domácnosti spotřebitele při nevyžádané návštěvě zástupce prodávajícího, bude spotřebitel oprávněn odstoupit od smlouvy v prodloužené lhůtě 30 dnů od jejího uzavření (místo současných 14 dní). Toto navrhované prodloužení se ovšem má týkat pouze zmíněných dvou způsobů uzavření smluv se spotřebitelem, nikoliv obecně všech smluv uzavíraných na dálku nebo mimo obchodní prostory, kde lhůta pro odstoupení od smlouvy zůstává 14 dnů.

Smlouva o poskytování digitálního obsahu a ostatní změny

Návrh zavádí také nový smluvní typ do občanského zákoníku, kterým bude smlouva o poskytování digitálního obsahu. Na základě této smlouvy poskytovatel za odměnu poskytne uživateli věc v digitální podobě (digitální obsah).

Navrhovaná právní úprava se zabývá i souvisejícími otázkami jako např. použitím právní úpravy licence na užití digitálního obsahu, dobou jeho zpřístupnění, otázkou verze digitálního obsahu a jejích aktualizací, vadami digitálního obsahu, či jeho poskytováním spotřebitelům. Vláda tak transponuje směrnici 2019/770 a reaguje na současné nedostatky národní právní úpravy, kdy odpovídající smluvní typ dosud neexistoval i přes velkou oblíbenost poskytování digitálního obsahu (např. služby typu Netflix či Spotify).

Návrh zákona dále upravuje a zpřesňuje řadu dalších otázek, např. právní úpravu informování spotřebiteleodpovědnosti za vady a záruky za jakostzájezdu, také reguluje tzv. formulářové smlouvy a zapracovává další změny zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku.

Závěr

Vládní návrh zákona přináší do českého spotřebitelského práva řadu změn. Předložením daného návrhu zákona Česká republika v prvé řadě cílí ke splnění svého závazku (byť se zpožděním) transponovat unijní směrnice 2019/770 a 2019/2161 a taktéž usiluje o zvýšení standardu ochrany českých spotřebitelů tak, aby odpovídala unijní úrovni.

Vláda však navrhuje i navazující dílčí úpravy spotřebitelského práva nad rámec uvedených unijních směrnic (např. zákaz uzavírání spotřebitelských smluv telefonicky) a provádí i další úpravy současného znění zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku k zacelení dílčích nedostatků dosavadní právní úpravy.

Návrh zákona byl Poslanecké sněmovně předložen na začátku května 2022, přičemž lze očekávat snahu o jeho rychlé přijetí. Novelizace by tedy mohla nabýt účinnosti již během letošního podzimu. Nelze však vyloučit, že během legislativního procesu může dojít k jeho více či méně podstatným obsahovým změnám. V každém případě však lze s jistotou očekávat, že se v dohledné době dočkáme významných změn českého spotřebitelského práva ve výše uvedených intencích.

V případě, že byste měli k danému tématu jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

JUDr. Miloš Kulda, Ph.D., advokát – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mgr. Tomáš Jančar, advokátní koncipient – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Autor: www.peytonlegal.cz

Vydáno: 7. června 2022

Zdroj: https://www.peytonlegal.cz/chystane-zmeny-spotrebitelske-pravo/