Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zprostředkuje Evropskému investičnímu fondu (EIF) zhruba 1,3 miliardy korun z Národního plánu obnovy (NPO) na podporu digitálních technologií. Smlouvu o financování českých start-upů a spin-offů v rané fázi vývoje dnes podepsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a výkonná ředitelka EIF Marjut Falkstedt.

 

Prioritou Ministerstva průmyslu a obchodu je podporovat malé a střední podniky, které jsou páteří naší ekonomiky. A to také v oblasti rychle rostoucích nadějných firem - start-upů. „Pro konkurenceschopnost České republiky je klíčové, abychom podpořili nové projekty s vysokou přidanou hodnotou a udrželi krok s ostatními zeměmi. Proto společně s Evropským investičním fondem spustíme tři pilotní fondy, které pomohou start-upům s financováním v jejich začátcích,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Projekty se budou financovat z Národního plánu obnovy. Cílem je nyní podpořit vybrané oblasti s velkým potenciálem, kde trh z různých důvodů pomoc potřebuje, například v transferu technologií ze špičkového výzkumu do praxe. Do budoucna se pak chceme zaměřit na strategické technologie pro celou Evropskou unii, jako jsou obnovitelné zdroje energií, biotechnologie, mikroelektronika a další odvětví.“

Investice do tří fondů se specializovanými strategiemi přinese na trh nové typy investičních nástrojů. Všechny fondy budou spravovány nezávislými soukromými investičními týmy, které EIF vybere pomocí standardního investičního procesu, jehož prostřednictvím dosud vyčlenil téměř 300 milionů eur pro 15 českých akciových fondů.

„První a připravený je koinvestiční fond pro firmy v rané fázi vývoje. Výzva by měla být vyhlášena v řadu týdnů,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko a dodává: „Následovat bude technologický transfer v AI z univerzit a podpora firem v oblasti finančních technologiích. Rádi bychom také podporovali oblast strategických technologií, zejména energetické inovace, biotechnologie a mikroprocesory.“ Plánované fondy jsou pilotními projekty, na které může v budoucnu navázat další financování. Celkově fond podpoří digitální transformaci národního hospodářství a rozvoj českého trhu rizikového kapitálu.

Očekává se, že Česká republika obdrží 7 miliard eur v grantech z Národního plánu obnovy. Tři plánované fondy budou doplněny dalšími opatřeními zaměřenými na inovace v kontextu inteligentních měst, průmyslu 4.0 a kvantovou komunikační infrastrukturu.

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/az-1-3-miliardy-korun-na-digitalni-technologie--mpo-a-eif-podpori-nove-projekty-v-jejich-zacatcich--273134/