28. březen 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 Japonská vláda zvýší ceny dovážené pšenice o 17 %

Ministerstvo zemědělství Japonska oznámilo, že od 1. dubna 2022 navýší ceny dovážené pšenice, kterou prodává soukromému sektoru o 17,3 %, čímž se přiblíží k 14letému maximu. Podle japonského ministerstva zemědělství bude průměrná cena pšenice v období od dubna do září činit 626 USD za tunu.

V Japonsku vláda stanovuje ceny v šestiměsíčních cyklech. Nyní se jedná o třetí zdražování v řadě za sebou. To bude téměř jistě další ranou pro mnoho spotřebitelů v Japonsku, které je z hlediska potravinových a energetických potřeb vysoce závislé na dovozu.

K prudkému nárůstu dochází v době, kdy ceny obilí na světovém trhu zůstávají na vysoké úrovni kvůli špatné úrodě v Severní Americe způsobené suchem.  A krize na Ukrajině k tomu dále přispěla.

Rostoucí velkoobchodní ceny pšenice ještě zvýší tlak na růst maloobchodních cen mnoha pekárenských a těstovinových výrobků přibližně od letošního léta. Po další revizi cen, která je stanovena na říjen, je stále pravděpodobnější, že ceny pšenice dále porostou, protože dopad rusko – ukrajinské krize a celosvětových sankcí proti Rusku, byl dosud zohledněn v růstu cen jen částečně.

Domácí poptávka po pšenici je asi 5,6 milionů tun ročně a 90 % z ní se dováží ze zámoří.  Vláda, která je výhradním odběratelem pšenice ze zahraničí, reviduje své velkoobchodní ceny pro mlynářské společnosti vždy v dubnu a říjnu. Ty promítají změny velkoobchodních cen do cen pšeničných výrobků, které prodávají, přibližně o tři měsíce později.

Ministerstvo zemědělství plánuje oslovit vlády USA a Austrálie, odkud Japonsko pšenici dováží, s cílem zajistit do budoucna stabilní dodávky pšenice.

Zdroj: The Japan News, The Mainichi

Zdroj: MZe ČR

28. březen 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Důležitost amerického zemědělsko-potravinářského sektoru podpořena čísly

Více než třicet významných amerických profesních agro-food organizací vydalo v pořadí již šestou výroční zprávu Feeding the Economy. Výstupy z ní dokládají, jak zemědělství a potravinářství ovlivňují lokální i federální ekonomiky Spojených států amerických. Tato odvětví zůstala odolná i po dvou letech pandemie covid-19 a poskytují Američanům pracovní místa, ekonomické příležitosti a bezpečné potraviny.

Až 7 % amerického hrubého domácího produktu a 29 % pracovních míst je přímo či nepřímo spojeno s potravinářským a zemědělským sektorem. Uprostřed globální krize dodavatelského řetězce a inflace tato odvětví exportovala zboží v hodnotě 182,91 miliardy dolarů ročně, což pomohlo USA udržet si pozici předního hráče v celosvětovém zemědělství. V roce 2021 přispěla tato odvětví do americké ekonomiky celkovou částkou 3,01 bilionu dolarů.

Mezi klíčová zjištění patří:

Celkový počet pracovních míst: 43 464 211

Celkové mzdy: 2,30 bilionu dolarů ročně

Celkové daně: 718,15 miliardy dolarů ročně

Vývoz: 182,91 miliardy dolarů ročně

Celkový ekonomický dopad potravinářství a průmyslu: 7,43 bilionu dolarů ročně

Dle autorů studie napomáhá farmářům a potravinářům v lobbování za jejich zájmy, neboť v číslech dokládá, jak pěstitelé, chovatelé a zpracovatelé ovlivňují americkou ekonomiku. Pomáhá vysvětlit politikům i řadovým občanům, že prosperující zemědělství a potravinářství nejen živí americkou populaci, ale přispívá i k výživě na celé planetě.

https://feedingtheeconomy.com/

Výrobní náklady převyšují ceny komodit

Podle propočtů Farm Bureau (největší americké zemědělské nevládní organizace) se letošní náklady na pěstování základních plodin dostanou na úrovně převyšující příjmy. A to navzdory rostoucím cenám komodit a zvýšené poptávce na domácím i celosvětovém trhu. Není tak vyloučeno, že řada farmářů zaznamená ztrátu.

Aktuálně vydaná zpráva dochází k závěru, že náklady na zemědělskou výrobu se v roce 2022 zvýší o 6 %, což následuje po 12% nárůstu v roce 2021. Pokračuje tak trend táhnoucí se již několik let. Od roku 2013 zaznamenali zemědělci nárůst téměř všech výrobních nákladů. Například náklady na chov hospodářských zvířat a drůbeže vzrostly o 46 % a náklady na marketing, skladování a dopravu se zvýšily o 59 %.

Náklady na pořízení hnojiv a dalších chemických prostředků již dosahují úrovně téměř 20 % přímých nákladů farem. Situaci rozhodně nezlepšuje konflikt na Ukrajině, který tlačí již tak vysoké ceny pohonných hmot a energií ještě výše. Do rostoucích nákladů promlouvá i nárůst nákladů na pracovní síly a narušení fungování potravinového řetězce v důsledku pandemie covid-19.

Farm Bureau tak apeluje na Kongres i Bidenovu administrativu, aby vzala výše uvedená východiska v potaz při rozhodování o případné mimořádné podpoře.

Zdroj: MZe ČR

28. březen 2022

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2022 již devátý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých potravin a jejich výrobců a především vyzvednutí českých inovativních potravinářských výrobků. Prostřednictvím této soutěže bychom zároveň rádi inspirovali ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci. Inovace jsou rozděleny do následujících kategorií: a) Bezpečnost a kvalita potravin; b) Reformulace roku; c) Potraviny pro zvláštní výživu. Hodnocení probíhá ve dvou skupinách podle velikosti podniku přihlašovatele: a. mikro nebo malý podnik; b. střední a velký podnik. Přihlášení výrobků do soutěže bude probíhat od 31. 3. do 30. 6. 2022. Podrobné informace o soutěži najdou zájemci na stránkách Potravinářské komory České republiky. Pravidla soutěže, vodítka pro zařazení do jednotlivých kategorií zůstávají stejná jako v roce 2021, k upřesnění došlo v článku "Podmínky soutěže", odstavci 3, kam byla doplněna věta "V rámci jedné přihlášky lze přihlásit výrobkové řady se stejnou charakteristikou".

Přihlášení probíhá v termínu od 31. 3. 2022 do 30. 6. 2022

K přihlášce je nutné doložit:

1. V případě kategorie reformulace roku - laboratorní výsledky analýz výživových údajů výrobku v rozsahu: energetická hodnota, tuky, nasycené mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vícenenasycené mastné kyseliny, transnenasycené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bílkoviny, sůl, vláknina potravy.

2. V případě kategorie bezpečnost a kvalita potravin a potraviny pro zvláštní výživu - výsledky laboratorní analýzy, které dokládají klíčovou vlastnost výrobku (například zvýšený obsah živin, nižší obsah kontaminantů, obsah klíčové složky apod.).

Pokud nelze doložit tuto skutečnost z důvodu dostupnosti metody, je možné tuto skutečnosti pouze prohlásit.

Pokyny: Nelze přihlásit výrobky zpracované inovativní technologií v každém ročníku soutěže, pokud je oblastí inovace právě tato technologie. Pokud je přihlašována směs na výrobek, který je dále podle receptury upraven ke konečnému zpracování, nebo složku do konečného výrobku, je vždy nutné v přihlášce uvést složení a výživové údaje jak směsi (složky), tak hotového výrobku a současně uvést doporučenou recepturu, kterou musí výrobce konečného výrobku dodržet, aby výrobek splňoval charakteristiku oceněného výrobku.

Hodnotitelská komise hodnotí jak směs/složku, tak i konečný výrobek.

Vyplněnou přihlášku zašlete nebo osobně doručte nejpozději do 30. 6. daného kalendářního roku na adresu: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha 10 – Malešice, s označením „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“.

Zároveň ji zašlete elektronicky Ing. D. Gabrovské, Ph.D. na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

V případě dotazů kontaktujte, prosím, Ing. Danu Gabrovskou, Ph.D. na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonu: +420 296 411 192, +420 737 287 004

 Přihláška 2022.doc

 Přihláška 2022.pdf

 

Zdroj: http://soutez.foodnet.cz/index.php/prihlaska

28. březen 2022
  • Odborný seminář PK ČR "Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy" - 21. dubna 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

28. březen 2022

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s českou ambasádou ve Washingtonu a generálním konzulátem v Torontu organizuje další incomingovou misi 16 severoamerických majitelů pivovarů a sládků. Mise se uskuteční v týdnu od 11. dubna 2022.

Zahajovací B2B fórum proběhne v prostorách Ministerstva zemědělství v Praze v pondělí 11. dubna od 10:00 do 13:00 hod. Srdečně zveme k účasti představitele českých producentů a exportérů chmele, sladu, technologií a poskytovatele know-how pro pivovarnictví a nápojářský průmysl. Jednacím jazykem bude angličtina.

V případě zájmu o účast vyplňte stručný formulář do úterý 5. dubna 2022 na tomto odkazu. Přihlášeným účastníkům bude následně zaslán program B2B jednání a sezam účastníků z USA a Kanady.

V případě dotazů se obracejte na zástupce Ministerstva zemědělství Radka Stránského (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nebo Petra Ježka (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) z ambasády ve Washingtonu.

25. březen 2022

Tisková zpráva 25. 3. 2022 - První ročník V rytmu zdraví je úspěšně za námi. Do internetové soutěže pro žáky 5. tříd základních škol se v letošním roce zaregistrovalo celkem 74 tříd, 100 učitelů a 981 žáků z celé České republiky. Vzdělávací kurz správného životního stylu navazuje na čtrnáct ročníků projektu Hravě žij zdravě, který Potravinářská komora České republiky (PK ČR) a Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) realizovala s dalšími partnery v minulých letech.

Celkem pro devět tříd, z každého kraje republiky jednu, máme připraveny věcné dary od členů PK ČR a našich dalších partnerů. Nejlepší třídou se stala ZŠ Tři sekery z Karlovarského kraje, druhou příčku obsadila ZŠ Dobříkov u Vysokého Mýta z Pardubického kraje a třetí místo má v kapse ZŠ Komňa z Bojkovic ve Zlínském kraji. Posledně jmenovaná se umístila mezi první „trojkou“ již v loňském roce. Poděkování a gratulace však patří všem dětem i učitelům, kteří se soutěže účastnili.

Minulé období, zejména z důvodu covidových opatření, zamávalo nejen s pohybovými aktivitami celé populace. Znovu se ukázala důležitost domácího stravování a s tím souvisí i celková udržitelnost, což je téma, kterému se chceme v nejbližší době věnovat. Proto jsme se rozhodli učinit zásadní změnu i v našem kurzu včetně soutěže,“ prozrazuje Dana Gabrovská, vedoucí projektu z PK ČR. „Doplnili jsme praktické informace a videa“, dodává Gabrovská.

„Nový internetový vzdělávací kurz se soutěží pro žáky 5. tříd ZŠ V rytmu zdraví, má hlavně informovat a motivovat k udržitelnému a inteligentnímu zacházení s potravinami,“ vysvětluje Magda Hrubá, odborná administrátorka projektu a současně dodává, „chceme to dělat moderně, hravě a zábavně.“ V pěti samostatných lekcích žáci poznávají zásady, jak žít aktivní život šetrný k naší planetě, zapojují se i do společných projektů a úkolů. Kurz včetně soutěže má za cíl podporovat kolektivního ducha, tedy mít chuť společně tvořit.

           

Odborným podkladem pro kurz je výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví. O tu se opírají jak potravináři, tak výživoví poradci. Odborným garantem projektu je Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester.  V září letošního roku spustíme registraci učitelů pro 2. ročník V rytmu zdraví. Samotní žáci se budou moci hlásit do vzdělávacího kurzu včetně soutěže o dva týdny později. Do kurzu se mohou nesoutěžně zapojit i další zájemci z řad žáků i studentů dalších ročníků i laická veřejnost.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

25. březen 2022

Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků 29. 3. 2022 v Klubu techniků na Novotného lávce.

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářsých úterků, která se koná dne 29. března 2022 od 14:300 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

na téma:

KVALITATIVNÍ ZNAKY MEDU

Přednášející
Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D.
Ústav konzervace potravin, VŠCHT


ABSTRAKT
Kvalita medu je v současné době velmi diskutované téma. První část přednášky bude věnována základním fyzikálně-chemickým parametrům, které musí med splňovat z pohledu legislativních požadavků. Pozornost bude zaměřena především na profil cukrů, aktivitu enzymů, obsah hydroxymethylfurfuralu, obsah vody a vodivost. Probrána bude variabilita jednotlivých parametrů, vliv skladování a zpracování. Také bude zhodnocen proces krystalizace medu a úprava medu tzv. pastováním.

Druhá část přednášky se bude zabývat možnostmi hodnocení botanického původu medu (pylová analýza) a potenciálu produkce druhových medů v České republice. Dále budou zmíněny charakteristické vlastnosti vybraných druhových medů.

Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače se základními kvalitativními znaky medu z pohledu laboratorní i včelařské praxe.

Zdroj: ÚZEI, KAŠ

Autor: bezpecnostpotraivn.cz

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/prednaska-kvalitativni-znaky-medu.aspx

25. březen 2022

Budapešť opět hostí vysoce ceněný veletrh SIRHA Budapest – nejvýznamnější mezinárodní veletrh Střední a Východní Evropy pro gastronomii, hoteliérství a obor HoReCa.

Letošní ročník veletrhu překonává všechna očekávání! Návštěvníci si mohou užít dobrůtky z celého světa a konečně bez protipandemických omezení.

Letos je SIRHA navíc exkluzivní i v tom, že tu probíhá evropské finále mezinárodní soutěže kuchařů Bocuse d'Or, která přitáhla mnoho odborných návštěvníků z Maďarska i okolních zemí.

Na českém stánku probíhá ochutnávka piva Bernard, České whisky TREBITSCH, sirupů Bartoník, čajových medvídků LIPOO a dalších produktů od COMPERIO a BIDFOOD. Pro naše firmy jsme dopředu nasmlouvali meetingy s maďarskými partnery, tak je na stánku opravdu živo.

Krásná expozice České republiky je v čerstvě renovovaném pavilonu A, na stánku B5. Představuje se šestice českých firem a návštěvníky zaujímají rozmanitým sortimentem:

Bidfood
Bidfood Czech jako nezávislá součást Bidcorp je výrobce čerstvého vepřového a hovězího masa, zvěřiny a ryb. Bidfood dále vyrábí mrazené potraviny, jakými jsou hotová jídla a zmrzliny. Součásti nabídky jsou také další potraviny v prémiové kvalitě, např. sous vide maso, klobása a salám. Bidfood nabízí pro maďarský trh víc než 5000 jednotlivých výrobků.
https://www.bidfood.cz/

Comperio
Pražská společnost založena v roce 1999 současně nabízí speciální produkty a pochoutky z vepřového sádla, polévky ve skle, paštiky, sladkosti a sušenky. Comperio svůj sortiment dováží z několika zemí EU a nabízí pouze vysoce kvalitní zboží. Dalšími součásti nabídky jsou chlazená těsta (těsto na pizzu, listové těsto), koření, mléčné produkty a pečivo nebo i zdravé potraviny.
https://www.comperio.cz/

Rodinný pivovar Bernard
Právem proslulý český pivovar z Humpolce. Maďarským distributorem těchto prémiových piv je Liquid Gold Kft. Ochutnali jste?
https://www.bernard.cz/

LIPOO
Rodinná společnost, založena v roce 1995, vyrábí své čaje ze 100% přírodního sušeného ovoce a zeleniny. Zakladatelce společnosti velmi záleží na zdraví dětí, a právě proto začal vyrábět zdravé dětské čaje ve tvaru medvídků. Posláním firmy je starat o zdraví a bezpečnost dětí.
https://www.lipoo.cz/

Česká whisky Trebitsch
První a jediná společnost v Čechách, která se specializuje na výrobu whisky. Hlavním produktem je česká single malt whisky Trebitsch.
https://www.ceskawhisky.cz/

Rodinná firma Bartoník
Rodinná firma působí od roku 2009. Vyrábí mj. husté sirupy z přírodních surovin, které obsahují 60 % ovoce a bylin. Sirupy neobsahují umělá barviva a konzervanty, o to více vitaminů, minerálů a antioxidantů. Společnost se zaměří na zahraniční trhy od roku 2020.
https://www.sirupybartonik.cz/

Letos bude akci opět doprovázet evropské finále prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or, které třídenní veletrh posune na ještě vyšší úroveň. 
Veletrh se koná ve dnech 22.-24. března 2022 na budapešťském výstavišti. 

Našim vystavovatelům držíme palce při jednáních s maďarskými partnery!

Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko.

Autor:CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/v-madarsku-prave-dnes-zacal-veletrh-sirha-na-stanku-czechtrade-se-predstavuji-cesti-potravinaritravinarsky-veletrh-v-madarsku

25. březen 2022

Praha 24. března (ČTK) - Státy Evropské unie s nízkou spotřebou pesticidů nesmějí být podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) v nevýhodě. V návrhu Evropské komise k používání pesticidů by měl být zohledněn pokrok jednotlivých zemí v posledních letech. Nekula to dnes novinářům řekl po setkání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou. Ta podle něj potvrdila, že země s nízkou spotřebou pesticidů nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí v budoucím návrhu EK bude bráno v úvahu. Nekula s Kyriakidesovou probírali mimo jiné i bezpečnost potravin a potravinové zajištění v souvislosti s válkou na Ukrajině.

V České republice zemědělci podle Nekuly používají v průměru 1,9 kilogramu přípravků na ochranu rostlin na hektar. "Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu," uvedl. Používání pesticidů bude jedním z témat, které bude ČR řešit při svém předsednictví v Radě EU od 1. července. Na evropské úrovni vzniká v současné době směrnice o udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin.

Nekula s Kyriakidesovou dnes mluvili také o situaci na zemědělských trzích v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Kyriakidesová uvedla, že válečný konflikt ukázal, že globální systém potravin je velmi křehký. EU si podle ní uvědomuje současné výzvy a ke zvládnutí situace má pomoci solidarita a jednota jednotlivých zemích.

Hlavním úkolem je podle Nekuly stále zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. Tématem dnešní schůzky bylo dále označování potravin. Současný systém je za českou stranu jasný a srozumitelný, v případě dalších změn se ČR kloní k dobrovolnosti, aby nevznikala zbytečná administrativa, uvedl ministr.

V souvislosti s přepravou zvířat by měla podle něho platit jednotná celoevropská pravidla. S Kyriakidesovou se shodli, že životní podmínky zvířat by se měly nadále zvyšovat. "Evropská unie by měla přijmout jednotný zákaz klecových chovů (nosnic), který bude v České republice platit od roku 2027," dodal Nekula.

jif mha

24. březen 2022

Tisková zpráva – O udržitelném používání pesticidů, označování potravin a životních podmínkách zvířat dnes v Praze jednali komisařka EU pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Hovořili také o situaci na zemědělských trzích ovlivněných konfliktem na Ukrajině.

„Česká republika začne za tři měsíce předsedat Radě Evropské unie a mezi našimi hlavními tématy bude ochrana klimatu, biodiverzity, rozvoj šetrného hospodaření a udržitelná produkce potravin. Primární úlohou našeho sektoru je však zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. To je i v souvislosti s událostmi na Ukrajině velice důležité téma,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

EU chce i nadále naplňovat cíle Zelené dohody, podle ministra Nekuly je ale nezbytné, aby zohlednila dosavadní vynaložené úsilí jednotlivých států, jejich zemědělců i potravinářů a také rozdílné výchozí podmínky členských zemí a jejich národní specifika.

Stella Kyriakides potvrdila, že členské státy s nízkou spotřebou nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí bude zohledněno v budoucím návrhu EK k pesticidům.

Ministr s eurokomisařkou projednal i témata, která bude ČR při svém předsednictví Radě EU řešit. Jedním z nich je udržitelné používání pesticidů. ČR podporuje zavádění moderních postupů, které vedou k šetrnějšímu využívání přípravků na ochranu rostlin. Klíčová bude připravovaná revize evropské směrnice právě o udržitelném používání pesticidů.

„Dosavadní návrh v nás vyvolává obavy, protože nerozlišuje, jak rozdílného pokroku dosáhly členské státy. V důsledku toho by byly státy s nižší spotřebou v nevýhodě vůči zemím, kde je spotřeba mnohem vyšší. V České republice používáme průměrně 1,9 kilogramu účinné látky na hektar, Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu,“ uvedl ministr Nekula.

S eurokomisařkou se shodli, že současná Evropa musí reagovat na výzvy spojené se změnami klimatu, s pandemií a událostmi na Ukrajině a zajistit potravinovou bezpečnost. Jednali také o označování potravin, kdy je nutné zvážit, zda by zavedení nových povinností nezvýšilo administrativní náročnost a finanční zatížení potravinářských podniků. Pro českou stranu je současné označování jasné a srozumitelné, další údaje na potravinách by proto měly potravinářské firmy přijímat dobrovolně.  

Životní podmínky zvířat v chovech by se měly podle Stelly Kyriakides i Zdeňka Nekuly nadále zvyšovat. ČR již například zakázala chov nosnic v klecích od roku 2027. Důležité je však zachovat i konkurenceschopnost a soběstačnost zemědělské produkce v EU. Problematika přepravy zvířat by se podle ministra Nekuly měla řešit jednotně na celoevropské úrovni.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-nekula-pri-setkani-s.html

24. březen 2022

Praha 24. března (ČTK) - Do Prahy dnes přijede eurokomisařka pro zdravotnictví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Na pracovní návštěvě se setká s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a poté s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Navštíví také pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Válek novinářům v pátek řekl, že chce s eurokomisařkou jednat i o uznávání odborných kvalifikací ukrajinských zdravotníků. Pro zapojení na českém trhu práce musí složit odbornou zkoušku a zkoušku z jazyka. Z lékařů u ní ale uspěje jen asi desetina. Bez zkoušek mohou pracovat až tři roky formou stáže od dohledem kvalifikovaného lékaře. Vzdělávání zdravotníků obecně bude i jedním z témat českého předsednictví, Válek má záměr podmínky sjednotit.

Dopoledne má eurokomisařka v plánu tiskové konference s ministry zdravotnictví a zemědělství, odpoledne se setká také se zástupci evropských výborů sněmovny a senátu. V doprovodu zástupců pražského magistrátu pak navštíví asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražském Kongresovém centru. Tématem schůzky bude i podpora, kterou může EU poskytnout ČR na pomoc s ukrajinskými uprchlíky.

van rdo

24. březen 2022

23.3.2022 Zprávy CNN Prima NEWS na téma stále nekončícího zvyšování cen vstupů. Tisková konference Potravinářská komora České republiky (PK ČR), která dnes proběhla v Praze, se věnovala prioritám českého předsednictví v Radě EU v oblasti zemědělství a potravinářství z pohledu Potravinářská komora České republiky. Nechyběla ani aktuální situace v potravinářském průmyslu a problémy související s válečným konfliktem na Ukrajině. Za Potravinářská komora České republiky vystoupila prezidentka PK ČR Dana Večeřová, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii PK ČR a Jan Pivoňka, konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby PK ČR.

Autor: CNN Prima NEWS

Zdroj: https://www.facebook.com/643790379147786/photos/a.660805260779631/1937125896480888/

24. březen 2022
23.3.2022 TN.cz na téma zvyšování cen základních surovin...
"Cena surovin roste neuvěřitelným způsobem, k tomu se samozřejmě přidává cena krmiv pro hospodářská zvířata, cena hnojiv, která roste neuvěřitelnou rychlostí," dodala prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
 
Autor: Klára Pospíšilová, TV NOVA
24. březen 2022
Hostem moderátora Jaroslava Dědiče v Byznysovém magazínu na Radio Z byla prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
„U řady potravin je výroba energeticky náročná. U pekařiny je velká spotřeba energie a páry, která se vyrábí z plynu. U mlékařiny a zpracování masa máte zase chlazení. Jediné, co by mohlo kopírovat sezónní linku ceny, je ovoce a zeleniny. Ale tady zase narážíme na to, že Česko je v ovoci a zelenině velmi nesoběstačné,“ říká ke zvyšujícím se cenám prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
 
Autor: Kristýna Kovářová, Z Radio

Zdroj: https://www.radiozet.cz/podcast/prezidentka-potravinarske-komory-nechtela-bych-se-dozit-toho-ze-chleba-bude-za-200-korun?fbclid=IwAR2fxv72XB9kFwBKZ2UhNW0m6Kz4P1yh2rlf4UFvte5UreIncn_RQf4KEE4

23. březen 2022
SOUTĚŽ | Přemýšlíte nad tím, jak odprezentujete diplomku? 🎓 Nanečisto si můžete představení práce vyzkoušet v rámci soutěže Studenti pro kvalitu potravin, kterou pořádá Potravinářská komora České republiky spolu s českými univerzitami. Soutěž je otevřená pro studenty bakalářských i magisterských programů.
✅ Termín pro přihlášení: do 22. 4. 2022 na 📧 email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
(poslat název práce, abstrakt, jméno školitele)
✅ Prezentace před komisí: 29. 4. 2022, učebna M1.03 v 10:00
Na vítěze čeká odměna ve formě mimořádného stipendia. 🏆 Až 3 nejlepší práce postupují do národního kola, které se uskuteční 17. 6. 2022 v Praze. Více informací: FoodTech MENDELU.
 
Zdroj: Agronomická fakulta Mendelu
23. březen 2022

Praha 23. března (ČTK) - Náklady na potravinářský výrobek vzrostly od začátku roku podle Potravinářské komory ČR (PK) vlivem zdražení energií, surovin či pohonných hmot o 30 až 60 procent. Do cen se zatím zcela nepromítly, ale vláda nenabízí žádná koncepční řešení. Ostatní státy přitom zemědělce a potravináře podporují značnými dotacemi. Na tiskové konferenci to dnes řekla prezidentka PK Dana Večeřová. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.

Zemědělsko-potravinářské odvětví zůstává u české vlády podle Večeřové na okraji zájmu, přestože se jedná o obory, které obyvatele živí. Zvýšené náklady je ale třeba kompenzovat a ministři by měli spustit funkční řešení, jako je zastropování cen elektřiny a plynu nebo snížení či zrušení spotřební daně u paliv. Pokud by se náklady na potravinářský výrobek v plné výši propsaly do spotřebitelských cen, mnozí lidé si podle komory nebudou moci dovolit nakoupit ani základní potraviny.

Mnohé firmy podle PK hlásí existenční problémy, pokud kabinet brzy nezasáhne, může jich zhruba čtvrtina skončit. Ohroženy přitom podle ředitele pro programování a strategii PK Miroslava Koberny nejsou velké firmy, ale zejména malé a střední. Tyto firmy často navíc podle Večeřové sídlí na venkově, kde jinak není dost pracovního uplatnění.

Z dalších opatření, která jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině potřeba, je podle Koberny omezení vývozu obilí. Ministerstvo zemědělství by zároveň mělo zjistit, jaká je aktuální situace, zda už se ČR ze soběstačnosti nedostala do minusu. "Neříkáme zastavte hned teď vývoz, ale zaveďte licenční systém, to umíme," řekl. K omezení vývozu pšenice v úterý vládu vyzval Svaz pekařů a cukrářů. Mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že úřad nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem.

V důsledku aktuálních událostí se zásadně změní témata, která se budou řešit při předsednictví ČR v Evropské unii, řekla také Večeřová. Předsednictví ČR převezme od 1. července. Nutnost Večeřová vidí v přehodnocení Zelené dohody pro Evropu. "Potřeba bude dělat reprodukční plochy. Budeme potřebovat daleko více potravin, každý bude bojovat o soběstačnost, o základní zásobení potravinami," dodala.

jif dvd rot

23. březen 2022

Inflace, válka na Ukrajině, energetická krize i vysoké ceny pohonných hmot. To vše přispívá i ke zdražování potravin v Česku. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží až o 30 procent. Vláda ale na požadavky Potravinářské komory podle ní nereaguje. Mluvila o tom v pořadu Naše Česko.

Letošní zdražování potravin může být rekordní. Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima. Navíc Ukrajina či Rusko jsou důležitými světovými dodavateli také třeba kukuřice nebo olejnin… 

"Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek. Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor," popisuje počátky zdražování prezidentka Potravinářské komory.

V minulém roce potraviny zdražily jen o 0,8 procenta. Letos zdraží až o 30 procent, varuje šéfka potravinářů. "Podle sektorů se náklady na výrobu potravin zvedly o 30 až 50 procent. U většího zpracovatele masa se náklady na výrobu jednoho výrobku zvedly v průměru o osm korun. A to se musí někde projevit, ten výrobce není schopen to absorbovat," podotýká Večeřová.  Více zde.

Autor: Tatiana Skoumalová

Vydáno: 22. 3. 2022

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/457583-zdrazovani-potravin-muze-byt-letos-rekordni-jak-to-vidi-sefka-potravinarske-komory?campaignsrc=tn_clipboard

23. březen 2022

Praha 22. března (ČTK) - Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.

Ministerstvo zemědělství (MZe) nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem, sdělil ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Pšenice se nyní podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10.500 až 11.500 korun za tunu, loni v březnu tuna stála 5500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně ČR. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

"Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout.

Důležité podle MZe je zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Ta by zároveň měla podle resortu prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. MZe hledá možnosti, jak snížit tlak na růst cen. "Od Evropské komise očekáváme, že předloží dočasný rámec pro státní pomoc podnikům zasaženým krizí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu," uvedl Bílý.

Ministerstvo zemědělství letos podle něj poskytne do potravinářského odvětví 750 milionů korun v rámci dotačního programu Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Podporu investic mimo jiné pro potravinářské podniky poskytuje také ministerstvo průmyslu a obchodu, dodal.

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v ČR stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 31,14 koruny. Od ledna zdražil o 80 haléřů. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 56,43 koruny, proti lednu zhruba o 1,50 koruny více.

jif fsl jw

23. březen 2022

Tisková zpráva – Prioritou vodního hospodářství do následujících let je zajistit dostatečné a kvalitní zdroje vody pro zásobování obyvatel pitnou vodou, pro energetiku, průmysl i zemědělství. V praxi to znamená, mimo jiné, zajistit propojování vodárenských i vodohospodářských soustav, realizovat opatření podporující zadržování vody v krajině, sledovat možnosti potřebných akumulací povrchových vod, a to se zohledněním vývoje klimatických scénářů. Nedílnou součástí těchto priorit je i péče o podzemní vody. S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci související s válkou na Ukrajině, nabývají mnohé z uvedených priorit na ještě větším významu.

Nejvyšším veřejným zájmem pro Českou republiku na úseku vodního hospodářství je podle Svazu vodního hospodářství ČR (SVH) a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) zajistit dostatečné zdroje vody, nejen pro zásobování obyvatel pitnou vodou, ale i pro klíčové sektory našeho hospodářství, včetně opatření podporující zadržování vody v krajině.  Ve vazbě na zkušenosti z minulých „suchých“ let a predikce klimatických scénářů, nyní i se zohledněním bezpečnostních hledisek, je jednou z hlavních priorit propojování vodárenských i vodohospodářských soustav.

Hlavním mottem letošního Světového dne vody jsou podzemní vody, tedy GROUNDWATER. Doprovodným tématem, volně přeloženo, je „Podzemní voda je neviditelná, ale její dopad je viditelný všude“. S ohledem na skutečnost, že zásobování obyvatel pitnou vodou v České republice je v poměru cca 50/50 ze zdrojů povrchových a ze zdrojů podzemních vod, tak SVH i SOVAK považují téma letošního Světového dne vody za velmi významné.

Pro lidstvo jsou podzemní vody jednoznačně strategickým zdrojem pitné vody, a to zejména pro budoucí generace. To platí i pro Českou republiku, kdy vodní zákon přímo uvádí, že „Zdroje podzemních vod jsou přednostně vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou…“, řekl předseda představenstva SVH Petr Kubala a dodal „výhoda podzemních vod mnohde spočívá v jejich obtížné dostupnosti, na druhou stranu, pokud dojde k jejich kontaminaci, může jít o nenávratnou likvidaci těchto strategických zdrojů. Svaz vodního hospodářství se dlouhodobě snaží prosadit do vodního zákona Institut správy podzemních vod, který by určitě napomohl zvýšení jejich ochrany a umožnil by lépe regulovat jejich využívání.“

V listopadu loňského roku zveřejnili SVH a SOVAK společný dokument s názvem „Poziční dokument – vodní hospodářství ČR pro roky 2021–2030“, ke kterému se následně připojila i instituce sdružující vodárenské experty z akademické sféry, CZWA.  Jde o historicky první, zcela apolitický, odborný společný dokument, formulující nezbytné úkoly a cíle k zabezpečení vodárenských služeb a nezbytných zdrojů vody alespoň na stávající úrovni. S pozičním dokumentem se mimo jiné seznámili i zástupci obou, pro vodní hospodářství rozhodujících resortů – Ministerstva zemědělství (MZe) a Ministerstva životního prostředí (MŽP). Cílem dokumentu je, aby byl přijat jako podklad pro formulování strategických cílů pro vodní hospodářství, z úrovně ústředních vodoprávních úřadů.  K naplnění priorit a hlavních cílů vodního hospodářství je třeba součinnosti obou těchto resortů, zejména ve finanční podpoře prioritních vodohospodářských opatření. V této souvislosti vodohospodáři oceňují aktivity obou resortů a jejich úzkou spolupráci. Nacházíme se v období nového programového financování využívajícího jak zdroje EU, tak národní zdroje, na druhé straně také ve velmi obtížné ekonomické a bezpečnostní situaci. Proto je potřeba se věnovat opravdovým prioritám.  

Podpora rozvoje napojování obcí na veřejné vodovody, včetně zadržení vody v krajině, je pro mě i pro Ministerstvo zemědělství nadále jednou z největších priorit. Připravili jsme řadu dotačních programů v oblasti zemědělství a vodního i lesního hospodářství, které pomáhají zabezpečit dostatečné vodní zdroje a posilují zadržení vody v krajině. V rámci pilotních projektů podporujeme v povodí vodárenských nádrží omezení užívání prostředků na ochranu rostlin v zemědělské prvovýrobě, a tím přispíváme kromě jiného k ochraně kvality podzemních vod. Jedním z důležitých bodů je pro nás i posilování a propojování vodárenských soustav, na které poskytneme v následujících letech kolem 1 až 1,5 miliardy korun ročně v závislosti na připravenosti jednotlivých projektů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„V následujících letech můžeme očekávat prohlubování klimatické změny, a proto se musíme připravit a adaptovat na její dopady. To se týká i přístupu k ochraně a využívání zdrojů povrchových, ale i podzemních vod. Jedním z hlavních cílů je zajistit ochranu nenahraditelných zdrojů podzemních vod, včetně jejich ohrožení vlivem různých havárií. I proto chci prosadit ústavní zákon na ochranu vody. Musíme zaměřit pozornost na nové technologie, prosazovat změny v hospodaření s vodou, včetně srážkové, odpadní i šedé. Určitě to bude v této nelehké době finančně náročné, ale musíme pro podporu takových opatření udělat maximum,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Systémové řešení poskytování bezpečných a spolehlivých vodohospodářských služeb a ochrana vodních zdrojů jako zranitelného strategického zdroje musí být podle SVH i SOVAK především vyvážené, zaměřené jak na opatření ke zvýšení zadržování vody v krajině, tak zajištění zásobování občanů pitnou vodou. Současně musí být zohledňována rizika vývoje klimatu, extrémních hydrologických jevů, kterými jsou povodně a sucho i přírodních katastrof. Dále je nezbytné zohledňovat bezpečnostní rizika, jak nám potvrzuje i současná geopolitická situace. Nedílnou součástí je samozřejmě i podpora oběhového hospodářství a využívání recyklovaných vyčištěných odpadních vod. Nesmíme však zapomenout ani na legislativu a ekonomiku, související s financováním vodního hospodářství.

V zmíněných prioritách vodního hospodářství je tak mimo jiné kladen důraz jak na potřebu propojování, obnovu a rozšiřování skupinových vodovodů jako páteřní sítě pro zajištění pitné vody a posílení zdrojů vody, tak na zlepšení hospodaření se srážkovými vodami nebo na efektivní využití čistírenských kalů.

Vývoj počasí v posledních letech přitom ukazuje, že současné zdroje vody na území ČR přestávají v nových podmínkách dostačovat k zajištění dosavadního vodního blahobytu, zejména v některých, suchem nejvíce ohrožených regionech.

SVH a SOVAK považují za nutné připravovat představené priority vodního hospodářství již v období, kdy žijeme pořád ještě ve vodním blahobytu. K zajištění celospolečenské priority jsou vodohospodáři připraveni poskytnout všechny své znalosti a zkušenosti tak, aby konečným výsledkem byla stabilizace zdrojů pitné vody pro ČR pro všechny její občany. „Vodárenství, jinak řečeno výroba a distribuce pitné vody a odvádění a čištění vody splaškové patří mimo jakoukoliv pochybnost do skupiny tzv. kritické infrastruktury. V souvislosti s nepochopitelným a brutálním vývojem událostí na Ukrajině dostává péče o zajištění spolehlivého a bezpečného zásobování kvalitní a nezávadnou vodou zcela jiný rozměr. Více než kdy jindy musí vodárenské společnosti za pomoci státu urychleně připravovat a realizovat propojování vodárenských soustav, ale zároveň zvyšovat provozní i kybernetickou odolnost vodárenských systémů pro případ jakékoliv mimořádné události související nejen s vývojem klimatu, ale bohužel také související s geopolitickými událostmi,“ řekl ředitel a člen představenstva SOVAK ČR Vilém Žák.

Světový den vody se koná každoročně jako připomenutí významu vody a potřeby udržitelného nakládání s vodními zdroji. Tato tradice byla zahájena v roce 1993, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů 22. březen vyhlášen Světovým dnem vody. V ČR organizuje oslavy Světového dne vody SVH ve spolupráci s dalšími partnery, z nich nejvýznamnější je SOVAK sdružující vodohospodářské společnosti, které zajišťují dodávky pitné vody a její čištění pro občany ČR.

Ing. Vilém Žák                                              RNDr. Petr Kubala

ředitel a člen představenstva SOVAK                 předseda představenstva SVH

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                                      e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

 

22. březen 2022

Novela vyhlášky č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb.

Hlavním cílem novely vyhlášky č. 231/2016 Sb. je zejména:

  • adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 z 15. 3. 2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin (nařízení o úředních kontrolách),
  • promítnutí rozšíření zmocňovacího ustanovení v § 18 odst. 1 písm. m) bodu 4 zákona, které navazuje na možnost přihlédnutí k výsledkům zkoušení vzorků pro druhé odborné stanovisko ve smyslu ustanovení § 16 odst. 7 zákona,
  • doplnění nové přílohy k vyhlášce, která upravuje postup posouzení výsledku zkoušky pro druhé odborné stanovisko,
  • promítnutí novelizovaného znění § 16 odst. 6 až 8 zákona,
  • zohlednění praktických zkušeností s aplikací vyhlášky (např. okolnosti přepravy vzorku do laboratoře).

Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění novely zákona č. 174/2021 Sb.

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 4. 2022

Ke stažení zde: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=56&r=2022.

 Vyhláška

Zdroj: MZe ČR

22. březen 2022
ČT24 Pondělí 21.3.2022 v pořadu Byznys ČT24 na téma faktory ovlivňující zdražování potravin vystoupil Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategie Potravinářská komora České republiky a Martin Pýcha, předseda Zemědělský svaz ČR.
- světové ceny potravin kvůli válce na Ukrajině nadále rostou
- ministři zemědělství EU jednají o dopadech války
- vysoké ceny energií, pohonných hmot, hnojiv, krmiv, pracovní síly
- finanční pomoc a další podpůrná opatření pro ta nejpostiženější odvětví
- zvyšování cen hnojiv o 200, 300 a ž 400% a některá hnojiva se nedají koupit
- ochrana spotřebitele před zdražováním potravin
 
 
 
V čase 04:25

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058310321/?fbclid=IwAR0J_4cOIAqjRKFSbXmSScbqadhmqzCuMMwjHBrwmGOx36NtlhBnqv0Oww8

22. březen 2022

Agentura CzechTrade, Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zahraničních věcí společně připravují pro české vinaře B2B jednání a prezentaci vín na britském trhu. Akce ponese název Czech Wine Day.

Czech Wine Day se bude konat v reprezantativních prostorách velvyslanectví ČR v Londýně už na konci dubna. Proběhnou prezentace výrobců vín z ČR pro potenciální britské obchodní partnery, především pak zástupce britských nákupčích, importérů a distributorů vín a další.

Akce bude rozdělena na dvě části. První je určená pro významné nákupčí a distributory vín ve Spojeném království (orientačně od 15:00 do 17:30 hodin) a druhá pro menší nákupčí a zástupce sektoru HORECA (orientačně od 17:30 do 20:00 hod.).

Neváhejte se přihlásit. Na britském trhu nejsou vína z ČR zatím příliš etablovaná, na rozdíl od rakouských vín či českého piva, přitom vyspělý britský nápojový trh, na kterém v posledních letech roste spotřeba vína na úkor piva, skýtá řadu obchodních příležitostí.

Bližší informace a přihlášku nalezente v Kalendáři akcí na portálu BusinessInfo.cz nebo na e-mailech Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Zpracoval kolektiv zahraniční kancleáře CzechTrade Spojené království

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/czechtrade_-mze-a-mzv-pripravuji-pro-vinare-prezentaci-ve-spojenem-kralovstvi

22. březen 2022

Karlovy Vary 21. března (ČTK) - Česko má díky své geomorfologii výjimečné podmínky pro vznik minerálních vod. Svou pestrostí přírodních minerálních vod převyšuje jiné evropské země. Podzemní vody jsou letos tématem Světového dne vody, který vyhlašuje už 29 let OSN na 22. března. Minerální vody jsou přitom biopotravinou, která si zachovává své vlastnosti bez ohledu na dočasné klimatické výkyvy na povrchu, řekla ČTK předsedkyně Svazu minerálních vod (SMV) Jana Ježková.

Podle Ježkové má Česká republika výjimečné podmínky pro využívání minerálních vod. “V Česku máme výhodu v tom, že je naše země bohatá na vodní zdroje. Můžeme si tak vybrat, jakou vodu budeme pít. Velkým pokladem jsou právě podzemní prameny, které jsou skvěle chráněny před vnějšími vlivy. Minerální vody jsou tím nejkvalitnějším a nejčistším nápojem, který si můžeme dopřát. Zdroje minerálních vod mají vyhlášená ochranná pásma, kde jsou zakázány činnosti, které by mohly ohrozit podzemní zdroje, a většina z nich se nachází v chráněných oblastech. Přírodní minerální a pramenité vody jsou pomocí přísně kontrolovaných a chráněných vrtů čerpány z velké hloubky, a jsou tak chráněny vrstvami horniny proti jakémukoliv znečištění. Ze zákona se tato voda nesmí chemicky upravovat, a do lahví se tak dostane v původní špičkové kvalitě," vysvětluje Ježková.

Zároveň u minerálních vod nehrozí při podmínkách jejich čerpání jejich úbytek. Povolené množství čerpání zahrnuje řádově setiny procenta podzemního zdroje této vody. Evropští výrobci balených přírodních vod využívají jen 0,02 procenta z celkových obnovitelných zásob podzemních vod, a to pouze pro pitný režim.

Nejvíce minerálních pramenů je v západní části Čech na území Chebské, Sokolovské a Karlovarské vrchoviny. V západních Čechách díky vysoké koncentraci zřídel leží nejvíce významných lázeňských měst, mezi nimiž dominují světově proslulé Karlovy Vary a Mariánské či Františkovy Lázně. Významné zdroje minerálních vod jsou i v Novohradských horách nebo v Českém středohoří a na Moravě. Na severní Moravě a ve Slezsku se pásmo minerálních vod Českého masivu stýká s pásmem minerálních vod Západních Karpat a výskyt minerálních zřídel zde kopíruje průběh horských pásem a sníženin a směřuje od Ostravy a Beskyd směrem na jihozápad k Brnu a Mikulovu a pak dále do Rakouska.

I když se v Česku vyčerpá a zabalí pro uživatele asi 901 milionů litrů minerálních vod, zásoby v podzemí to nijak neovlivní.

Ačkoli voda pokrývá 75 procent zemského povrchu, 97,5 procenta z toho připadá na mořskou vodu. Sladké vody tvoří jen méně než tři procenta. Jen asi třetina z toho je ale využitelná, protože zbytek je vázán na polární ledovce. Pouhá dvě procenta najdeme v povrchových zdrojích, jako jsou řeky či jezera. A přibližně třetina je ukrytá v podzemí, uvádí SMV.

V Česku je registrována asi desítka přírodních minerálních vod. Jde o vody, které získaly nejen status minerálky, ale zároveň jsou i komerčně využívané, a to za velmi přísných podmínek.

“Česká legislativa je velmi přísná. Minerální vody jsou v podstatě bio potravinou. Od čerpání až po zavření lahve není možné je nijak chemicky upravovat,” uvedla Ježková. Změny v obsahu vody se provádějí jen fyzikálními cestami, z vody se odstraňuje železitá složka, která by mohla vytvářet nežádoucí a pro někoho neestetický dojem, a pak se také upravuje obsah CO2. Přírodní zdroje oxid uhličitý většinou obsahují, pro zpracování se ale obvykle odstraňuje a v případě perlivých vod pak zase doplňuje potravinářským CO2.

Podzemní vody se dělí do několika kategorií, především na pramenité a minerální. Zásadní rozdíl mezi nimi není v mineralizaci, ale v prokazatelných fyziologických účincích, které minerální vody mají na lidský organismus. Minerálky doplňují tělu chybějící minerální látky, které lidský organismus potřebuje, například hořčík, vápník, zinek, draslík nebo fluor.

I když se v Česku vyčerpá a zabalí pro uživatele okolo 900 milionů litrů minerálních vod (údaj z roku 2019), zásoby v podzemí to nijak neovlivní.

Voda v podzemí je díky podmínkám, za kterých se hromadí, velmi málo ovlivnitelná tím, co se děje na povrchu. Například jedna z nejprodávanějších minerálních vod v Česku, Mattoni, se těží z hloubky 125 až 230 metrů v přírodě u Karlových Varů, málo ovlivněné lidmi. Její stáří je asi 60 až 70 let. To znamená, že voda, která se dnes plní do lahví, spadla jako déšť a prošla mnoha vrstvami hornin někdy v 60. letech minulého století. Poloha na rozhraní Krušných a Doupovských hor jí dává střední mineralizací s vyváženým poměrem vápníku, hořčíku a draslíku. Navíc to, že vrty jsou v uzavřeném vojenském prostoru, pomáhá jejich ochraně.

Pavel Peňás kš

22. březen 2022

Tisková zpráva – Situace na zemědělských trzích, zejména po ruské invazi na Ukrajinu, a dopady války na potravinové zabezpečení ve světě byly hlavními tématy zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Části diskuze se na dálku zúčastnil i ukrajinský ministr zemědělství, který informoval o aktuální situaci. Na základě podnětů členských států Evropská komise (EK) představila podpůrná opatření pro zemědělce, včetně mimořádné finanční pomoci pro nejvíce ohrožená odvětví. Česko zastupoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Velice si cením účasti ukrajinského ministra zemědělství Romana Leščenka na našem zasedání. Pan ministr nás informoval o aktuální potravinové situaci a stavu zemědělství na Ukrajině. Ujistili jsme ho, že představitele i občany Ukrajiny podporujeme a nadále budeme nápomocni. Jde nám o to, abychom společně zabezpečili potraviny pro všechny obyvatele Evropy, a to včetně Ukrajinců,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Situace v řadě zemědělských sektorů je složitá, a to nejen kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Zemědělci se potýkají s vysokými cenami zemědělských komodit, vstupních surovin, hnojiv a energií. EK proto navrhla mimořádnou finanční podporu pro nejvíce postižená odvětví. Opatření se týká všech členských států a začne platit už tento týden.

„Je opravdu velkým úspěchem, že členské státy mimořádnou pomoc nakonec získají. O speciální finanční podporu pro postižené sektory jsme žádali opakovaně a jsem rád, že k tomu nakonec dojde. Česká republika bude mít z evropských zdrojů k dispozici více než 270 milionů korun, které využije například do sektoru prasat nebo pro pěstitele jablek. O detailech podpory budeme na Ministerstvu ještě diskutovat,“ uvedl ministr Nekula. 

K ulehčení ekonomické situace zemědělců pomůže také letošní navýšení záloh na přímé platby z 50 na 70 procent. Ministr Nekula uvítal také možnost využití úhoru pro produkci pícnin a bílkovinných plodin.

„Chceme, aby v této době zemědělci využívali maximum půdy pro produkci potravin. Proto plochy, které se dosud povinně musely nechávat ladem, budou moci použít na pěstování zemědělských plodin, pastvu či pěstování bílkovinných plodin nebo pícnin pro zvířata,“ řekl ministr Nekula.

Ministři se také shodli, že je důležité zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Zároveň by EU měla prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. V tomto ohledu má spolu se svými mezinárodními organizacemi důležitou roli, zejména z hlediska zajištění potravinové a sociální stability ve světě.

Dalším tématem zasedání bylo schvalování strategických plánů společné zemědělské politiky. Členské státy začátkem roku odeslaly své návrhy rozdělení evropských dotací pro zemědělce na nové období, které EK nyní hodnotí.

„Z mého pohledu je teď důležitý rychlý postup při vypořádávání všech připomínek a ochota všech stran pracovat rychle a flexibilně. Zdůraznil jsem, že je opravdu nutné, aby Strategický plán byl schválen co nejdříve tak, abychom od příštího roku mohli zemědělcům vyplácet všechny podpory,“ řekl ministr zemědělství Nekula.

Ministři dále jednali například o používání přípravků na ochranu rostlin, o populaci velkých šelem nebo o zvýšení cen paliv pro rybolovná plavidla. Ministr Nekula se v rámci jednání sešel také se svými protějšky ze Švédska a Nizozemska.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-zemedelstvi-v-evropske-unii-je-a.html

21. březen 2022

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili dvě zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu čtyř, resp. dvou pesticidních látek v nadlimitním množství. Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 213 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:

  • Bazalka HÚNG QUẾ - SWEET BASIC, označení šarže: LOT - T04, dovozce: TAOKIM s.r.o., Praha, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 175 kg.

    Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 1,9 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), isoprothiolan v množství 0,071 mg/kg (limit 0,01 mg/kg mg/kg), propiconazol (suma izomerů) v množství 0,32 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg) a valifenalate v množství 0,059 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

  • ỚT ĐỎ - RED CHILLI, označení šarže: LOT - T04, dovozce: TAOKIM s.r.o., země původu: Kambodža, velikost zásilky: 38,5 kg.

    Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorpyrifos v množství 0,35 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a triazophos v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.

S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

O zjištění podobného charakteru informovala SZPI v TZ dne 7. 3. 2022.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
21. březen 2022

Podtitul: Výživové a zdravotní aspekty technologické úpravy potravin

Pořadatelé:
Společnost pro výživu
ve spolupráci s
Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze
pod záštitou
Ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a České technologické platformy pro potraviny
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.

Termín akce:
29. března 2022

Místo konání:
Praha
Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Moderátoři:
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Tematické okruhy:

  1. Představuje konzumace zpracovaných a vysoce zpracovaných potravin riziko pro lidské zdraví?
  2. K jakým změnám dochází při zpracování potravin?
  3. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo?
  4. Jak omezit oxidační a karbonylový stres?
  5. Jakou roli hrají přídatné látky v kontextu výživové hodnoty potravin a jak je možné potraviny fortifikovat?

Více zde.

 

 

 

21. březen 2022

Ministerstvo životního prostředí zahájilo odbornou debatu s výrobci nápojů, odpadovými firmami, obchodníky a obcemi o možnostech zavedení povinného systému zálohování PET lahví a hliníkových plechovek. Odborné diskuze se v pondělí 21. března zúčastnily téměř čtyři desítky expertů.

„Chceme vše zodpovědně zvážit. Povinné zálohování PET lahví a plechovek představuje velký krok, který je třeba důsledně probrat se všemi zainteresovanými, kterých by se zálohování PET lahví a plechovek dotklo. Z hlediska ministerstva je nezbytné, aby plošné zálohy nezkomplikovaly financování svozu tříděného odpadu obcím a lidem způsob třídění vybraných odpadů. Ministerstvo musí dohlédnout, aby se předcházelo vzniku odpadů a omezovaly se veškeré překážky recyklace na straně výrobců, jedině tak se recyklace do budoucna usnadní a recyklační smyčka v ČR uzavře. Samozřejmě také sledujeme, jak se tento systém ujme v sousedním Slovensku,“ uvedla ministryně Anna Hubáčková (za KDU–ČSL).

Ministerstvo životního prostředí je zodpovědné za plnění všech povinných cílů pro odpady, obaly a jednorázové plasty, kterých je několik desítek. Proto musí být jeho odborný pohled komplexní. Podle MŽP musí být vytvořen funkční systém, který primárně předchází vzniku odpadů, omezuje překážky recyklace na straně výrobců a bude dostatečně robustní, aby byl schopen všechny ambiciózní cíle v budoucnu plnit.

Ministerstvo proto podporuje zlepšování systému nakládání s odpady, jak legislativně, tak finančně. V současnosti Poslanecká sněmovna projednává návrhy zákonů k jednorázovým plastům, u kterých téma zálohování jednorázových obalů velmi rezonuje. Tento návrh obsahuje rozvolnění podmínek pro dobrovolné zálohování. Například umožňuje odevzdávat vybrané vratné jednorázové obaly v provozovně bez toho, aby musela mít provozovna povolení pro nakládání s odpady.

Nicméně MŽP nepodporuje cestu rychlého pozměňovacího návrhu k projednávané legislativě jednorázových plastů, který by umožnil zavedení povinného zálohování. Cestou je poctivá debata, která přinese odpovědi na otázky, co zálohy přinesou spotřebitelům, obcím a systému nakládání s odpady jako takovému.

Prioritou ministerstva životního prostředí musí být především snižování množství jednorázových obalů. Zálohový systém z logiky věci neřeší všechny nápojové láhve na trhu, ale pouze jejich vybranou skupinu. Tedy i ve chvíli, kdyby ČR zavedla povinný zálohový systém, bude muset být posilován i standardní systém sběru do žlutých kontejnerů, kam by směřovaly všechny nezálohované lahve.

Proto musí diskuze o možnostech zlepšování systému nakládání s odpady nebo zavádění povinného zálohování vybraných jednorázových plastových obalů vždy zohlednit plnění všech odpadových cílů. Právě dnešním kulatým stolem, kterého se zúčastnila široká skupina zástupců nápojových firem, obcí, odpadových společností i expertů a expertek MŽP tento dialog zahájilo. Plní tím také programové prohlášení vlády.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: MŽP

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220321-Na-ctyri-desitky-expertu-odstartovaly-debatu-o-povinnem-zalohovani-PETek-a-plechovek-Povede-ji-MZP

21. březen 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Potravinové skandály v Číně

V souvislosti se Světovým dnem spotřebitelských práv, který se slavil 15. března, se pozornost čínských médií obrátila k domácím zpracovatelům potravin. Reportáže z některých zpracovatelských závodů vzbudily kvůli odhaleným proviněním proti zásadám potravinové bezpečnosti silný ohlas znepokojených čínských spotřebitelů. Největší skandál způsobila reportáž televizní stanice z provincie Jiangxi, jejíž reportérka v převlečení pracovala v závodě největšího čínského zpracovatele masa Shuanghui. Její reportáž odhalila, že tamější zaměstnanci nedodržují základní hygienické předpisy nezbytné při práci s potravinami. Firma falšovala zdravotní certifikáty většiny zaměstnanců, nenahrazovala jejich silně znečištěné a zapáchající uniformy, zaměstnanci si mnohdy nedezinfikovali ruce před prací, byl zaznamenán případ, kdy zaměstnanec zabalil maso, které upustil na zem. Management byl s těmito praktikami obeznámen. Společnost vydala oficiální omluvu a v závodě v současnosti probíhá úřední kontrola.

Podobná situace byla zjištěna i u výrobce nakládané zeleniny Hunan Chaqi Vegetable. Záběry z výroby nakládaného zelí ukázaly, že i tamější zaměstnanci hrubě porušují hygienické předpisy, čímž produkci vystavují vysokému riziku kontaminace. Firma dodává zboží i největšímu čínskému výrobci instantních nudlí – Master Kong. V roce 2020 se v Číně zkonzumovalo přes 46 miliard porcí instantních nudlí, což představuje 40 % světové roční spotřeby, největší online obchody proto stáhly instantní nudle s příchutí nakládaného zelí z prodeje.

Odhaleny byly i další provinění výrobců či prodejců potravin. Základním právním pramenem bezpečnosti potravin v Číně je zákon o potravinové bezpečnosti (Food Safety Law), který umožňuje ukládání pokut za nedodržování stanovených předpisů a standardů a to jak firmám, tak i zaměstnancům. Tyto pokuty jsou však relativně nízké, protože úřady na nižších úrovních nechtějí negativně ovlivnit zaměstnanost a ekonomickou situaci ve svém regionu.

Zdroj: MZe ČR

21. březen 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zvýšením produkce americké energie k nižším cenám benzínu

Zippy Duvall - prezident nejvlivnější americké zemědělské nevládní organizace Farm Bureau v úterý vyzval prezidenta Bidena, aby zvýšil využívání domácích zdrojů energie. Důvodem je samozřejmě rostoucí cena ropy, která se za posledních 15 měsíců zvýšila o 130 % na více než 120 dolarů za barel. Duvall tlačí na odbourání bariér pro domácí produkci energie, včetně navýšení množství vrtů, těžby dalších energetických zdrojů a využívání biopaliv. Cílem je snížení závislosti USA na ropě z dovozu. Vysokou podporu má i vyšší využívání etanolu ze zemědělské produkce, které může se závislostí na importu pomoci. Cena etanolu je v současné době zvýšených cen pohonných paliv velmi příznivá. Farm Bureau je přesvědčeno, že snížením dovozu ropy a zároveň zvýšením využívání domácích biopaliv a dalších zdrojů energie se posílí nezávislost USA a zároveň dojde k výrazné podpoře amerických farmářů a rurální ekonomiky.

Prodej čokolády a cukrovinek v USA stále roste

Prodeje v segmentu cukrovinek dosáhly za rok 2021 v maloobchodních tržbách hodnoty 36,9 mld. USD. Oproti roku 2020 se prodej zvýšil o 11 % a oproti roku 2019 dokonce o 15,4 %. To jsou výstupy studie Národní asociace producentů cukrovinek (National Confectioners Association), která dále předpokládá růst prodejů čokolády a sladkostí tempem, které do roku 2026 dosáhne tržeb 44,9 mld. USD. Tento trend je tak příležitostí i pro producenty a vývozce cukrovinek z České republiky.

V pandemickém roce 2021 se spotřebitelé více než dříve zaměřovali na sezónní oslavy a více preferovali dárková balení cukrovinek. Sladkosti jsou brány jako prostředek pro zlepšení nálady a doba, kdy řada lidí tráví více času ve svých domácnostech, znamená nové příležitosti pro cukrovinkářské společnosti i maloobchod, protože spotřebitelé hledají nové impulzy k uspokojení chuti na sladkost – nové druhy, inovativní balení nebo nové velikosti balení.

Zajímavé statistické údaje ze studie:

  • Prodej čokolády v roce 2021 vzrostl o 9,2 % a nečokoládových cukrovinek o 14,5 %;
  • 71 % spotřebitelů většinou nakupuje čokoládu a jiné sladkosti ve svém hlavním obchodě s potravinami;
  • 78 % dospělých Američanů je toho názoru, že je naprosto v pořádku si občas dopřát čokoládu nebo jinou sladkost;
  • 72 % spotřebitelů souhlasí s tím, že pro značky čokolád a cukrovinek je důležité nabízet různé velikosti balení;
  • 91 % oslovených Američanů jezdí na výlety autem a z nich 83 % si vždy nebo alespoň někdy bere s sebou čokoládu nebo jiné sladkosti bonbóny jako standardní výbavu na cestu.

Hlavním závěrem stude je tedy fakt, že cukroviny jsou pro drtivou většinou spotřebitelů nejdostupnější pochoutkou. Nehledě na rostoucí náklady na potraviny, energie či zdravotní péči zůstávají čokoláda či bonbóny snadno dosažitelným prostředkem požitku v této nejisté době. Není ale radno zapomenout, že Amerika stále neúspěšně bojuje s nárůstem obezity, a to hlavně u dětí a mladistvých.

 

Zdroj: MZe ČR