10. květen 2022
Datum: 19.5.2022  13:00 – 15:30
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Zemědělští diplomaté Vám přiblíží aktuální přehled v oblasti využívání e-commerce (elektronického obchodování) ve vybraných teritoriích.

Zajímá Vás, jak se vyvíjí elektronické obchodování na trzích jednotlivých teritorií? Jaký sortiment zboží se touto formou prodává a jaký způsob dopravy k zákazníkovi se nejvíce používá?

Odpovědi na tyto a další otázky Vám poskytne tento webinář organizovaný Ministerstvem zemědělství České republiky.

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém a částečně anglickém jazyce.

Účast je zdarma.

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 17. května 2022. Odkaz na akci Vám bude následně zaslán na Vaši emailovou adresu. V případě, že se nelze přihlásit přímo odkazem ve formuláři, zkopírujte hypertextový odkaz rovnou do Vašeho internetového prohlížeče.

Plánovaný program:

« zobrazit celé »

ČAS

TERITORIUM

PREZENTUJE

13:00-13:05

ÚVOD

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe

13:05-13:20

ČÍNA

Mgr. Ondřej Plaček – ZD v Pekingu

13:20-13:35

JAPONSKO

Ing. Irena Leopoldová – ZD v Tokiu

13:35-13:50

VIETNAM

Ing. Luboš Marek – MS v Ho Či Minově městě

13:50-14:05

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁY

Lukáš Zamrzla, MIB – ZD v Abú Dhabí

14:05-14:20

LIBANON

Ing. Petr Sochor – ZD v Bejrútu

14:20–14:35

SRBSKO

Ing. Vladimír Váňa – ZD v Bělehradě

14:35–14:50

USA

Ing. Petr Ježek – ZD ve Washingtonu D.C.

14:50-15:05

KAZACHSTÁN (angličtina)

Artyom Lukashov – MS v Almaty

15:05-15:20

VELKÁ BRITÁNIE (angličtina)

Paul Wilkins – MS v Londýně

15:20-15:30

Diskuze

Účastníci

Poznámka: Účastí na webináři souhlasíte s tím, že bude nahrávaný - záznam webináře je určen pouze pro interní potřebu MZe.

Zdroj: MZe ČR

10. květen 2022

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

dovolujeme si Vás upozornit, že na webových stránkách letošního 50. ročníku Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, který se bude konat ve dnech 23.-25. 5. 2022, byl zveřejněn Kompletní seznam a aktuální program všech typů přednášek. Již dříve anoncovaný soubor plenárních přednášek byl rozšířen o Stanovení kovových nanočástic v potravinách od prof. R. Koplíka, které bude na programu ve středu 25. 5. 2022.

 

Připomínáme rovněž, že last-minute postery je možné stále přihlašovat přes Přihlášku příspěvku, a to do 12. května 2022.

Dosud nepřihlášené zájemce si dovolujeme upozornit, že termín pro registraci účastníků je prodloužen až do 12. května 2022.

Informace o symposiu v kostce naleznete zde a podrobněji na jiných místech webové stránky www.czechfoodchem.cz.

Těšíme se na Vaši účast.

Karel Cejpek

za organizační výbor symposia

10. květen 2022

Evropská komise dne 03/05/2022 publikovala data o zemědělsko-potravinářského obchodu v EU. Obchod v lednu 2022 dosáhl hodnoty 28,3 miliardy EUR, což je o 25 % více než za stejné období v roce 2021. Hodnota exportů se navýšila o 16 %, zatímco importy o 38 %. Největší navýšení vývozu bylo zaznamenáno do Velké Británie, USA a Číny, které dohromady tvoří 40 % všeho exportovaného zemědělsko-potravinářského zboží. Naopak nejvíce importů je z USA, Brazílie, Velké Británie a Ukrajiny.

Více informací zde.

Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

10. květen 2022

Praha 6. května (ČTK) - Podle odhadů některých zpracovatelů masa v Česku chybí v současné době až pět tisíc řezníků, důvodem je podle nich především klesající zájem mladých lidí o učňovský obor řezník-uzenář. Počty absolventů přitom nedokážou pokrýt poptávku po těchto zaměstnancích. Podle dat Národního ústavu pro vzdělávání tento obor loni absolvovalo 83 lidí, v roce 2020 bylo absolventů 59. Odhad počtu řezníků, kteří chybí v českých firmách, vychází podle výrobců z údajů Českého svazu zpracovatelů masa. Vyplývá to z dnešního zjištění ČTK.

V Česku je 24 škol, které nabízí obor řezník-uzenář. Výrobci masa však upozorňují na to, že oboru zpracování masa se v současnosti nejvíce věnuje generace dnešních čtyřicátníků a nejčastěji se řemeslo drží v rodině, kde se předává mezi generacemi. "V posledních letech zájem o učňovské obory spíše klesal a ani řezníci a uzenáři nejsou výjimkou,“ řekl dnes ČTK František Kopal z firmy Maso-Profit.

Nedostatek zaměstnanců v oboru sleduje dlouhodobě i Potravinářská komora ČR. Podle mluvčí komory Heleny Kavanové firmy často nedostatek zaměstnanců řeší pomocí pracovníků ze zahraničí, ve firmách pracují například lidé z Mongolska.

Školy se snaží přilákat uchazeče zapojením do praxe ve firmách. "Každý druhý týden mají žáci prvního ročníku praxi šest hodin, druhého a třetího pak sedm hodin denně," uvedl vedoucí odborného výcviku na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Polička Lubor Havlík.

Podle mistra ze Střední odborné školy obchodu, řemesel a služeb Ústí nad Labem Jana Málka je úbytek řezníků spojený také se změnou stylu života na vesnicích. "Lidé už nemají doma na dvorku prasata a další zvířata. Dřív je měl doma prakticky každý," uvedl. Zaměstnavatelé se snaží přilákat novou generaci lidí k oboru zlepšováním podmínek zaměstnanců. "Naše firma jim nabízí dotované obědy, motivační příplatky, třináctý plat, penzijní připojištění a další benefity. Pro některé máme i podnikové ubytování," uvedla personální ředitelka společnosti MU Polička Markéta Uttendorfská.

Podle informačního systému infoabsolvent.cz bylo loni v dubnu pouze osm nezaměstnaných absolventů oboru řezník-uzenář, v roce 2020 to byli jen tři absolventi. Ze skupiny oborů potravinářství a potravinářská chemie je nejvíce absolventů v oboru cukrář, který loni absolvovalo 1078 lidí z celkem 1356 absolventů této skupiny oborů, kde je také obor pekař nebo výrobce potravin.

Subjekty, které se v tuzemsku věnují zpracování masa, eviduje Státní veterinární správa (SVS). Podle jejích posledních údajů je v Česku aktivních 1860 subjektů zpracovatelů tzv. červeného masa a 666 zpracovatelů drůbeže.

zaz mha

9. květen 2022

Chtěli bychom vás požádat o laskavé vyplnění dotazníku, který se tématu udržitelnosti věnuje. Jako poděkování bychom vám následně poskytli podrobné výsledky. Díky nim získáte vhled nejen do tématu udržitelnosti jako takového, ale také zjistíte, jak daleko jsou ostatní se začleněním udržitelnosti do strategických plánů, jaká je motivace a povědomí o příslušné legislativě.

Téma udržitelnosti rezonuje naší společností čím dál častěji a hlasitěji. Přestože je samotný pojem “udržitelnost” velmi široký a často různě definovaný a vnímaný, tak už teď mění zajeté pořádky v energetice, výrobě, dopravě, službách, obchodu i investicích.

I kvůli připravovaným evropským návrhům v této oblasti (mj. směrnice CSRD a CSDD) jsme jako český byznys v situaci, kdy potřebujeme získat detailnější přehled, jak vy sami vnímáte udržitelnost ve svých firmách a provozech či investičních plánech.

Chtěli bychom vás proto požádat o laskavé vyplnění dotazníku, který se tématu udržitelnosti věnuje. Jako poděkování bychom vám následně poskytli podrobné výsledky. Díky nim získáte vhled nejen do tématu udržitelnosti jako takového, ale také zjistíte, jak daleko jsou ostatní se začleněním udržitelnosti do strategických plánů, jaká je motivace a povědomí o příslušné legislativě.

Shromážděná data pomohou také nám v SP ČR k vyhodnocení aktuálního stavu a definování problémů, se kterými se v rámci udržitelnosti potýkáte a tím i oblastí, v kterých vám můžeme pomoci. Na výsledky průzkumu také naváže náš expertní tým pro udržitelnost, který projednává a připravuje stanoviska k souvisejícím oblastem legislativy.

Dotazník naleznete zde: https://limesurvey.spcr.cz/limesurvey/index.php/243648?lang=cs 

Prosíme o vyplnění nejpozději do čtvrtka, 19. května 2022. 

V případě dotazů k tomuto průzkumu se obraťte na manažerku komunikace SP ČR Kateřinu Jungbauerovou Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

9. květen 2022

Podle poslední zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) postupují členské státy poměrně pomalu v plnění sedmnácti tzv. Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) OSN. Aktuálně tak nejvyspělejší státy světa prozatím splnily nebo se blíží splnění pouze u čtvrtiny z nich. Česká republika podle této studie dosáhla 17 ze 128 hodnocených podcílů, v dalších 9 je na dobré cestě, aby je splnila do roku 2030. 

Mezi silné stránky ČR patří dle závěrů studie OECD představené minulý týden relativně nízká příjmová nerovnost a chudoba v důsledku hospodářského růstu a nízké nezaměstnanosti. Výdělky v ČR přesto zůstávají pod průměrem OECD a přibližování se k průměru OECD se zastavuje v důsledku slabého růstu produktivity práce způsobených současným krizemi. Z hlediska životního prostředí je v nejnovější studii Česká republika kladně hodnocena v oblasti vody a biologické rozmanitosti.

Česká republika by naopak dle OECD měla více usilovat o řešení nerovných příležitostí pro menšiny a problematiky rovnosti žen a mužů. Ženy jsou v ČR nedostatečně zastoupeny ve vedoucích pozicích ve veřejné i soukromé sféře i v parlamentu. Česká ekonomika patří k energeticky a uhlíkově nejnáročnějším v OECD. Dalšími výzvami jsou např. znečištění ovzduší v důsledku energeticky náročných průmyslových aktivit a rostoucí silniční dopravy, materiálová náročnost ekonomiky a spotřeba dusíkatých hnojiv, která vysoce překračuje průměr OECD. V zemích OECD je všeobecně zajištěn přístup k základním veřejným službám, včetně vzdělání a zdravotní péče. Podařilo se také vymýtit extrémní chudobu a dosáhnout nízké mateřské a kojenecké úmrtnosti. Mezi slabé stránky členských zemí v rámci plnění Agendy 2030 byly ve zprávě uvedeny nerovnosti, ztráta důvěry v instituce a vysoký tlak na životní prostředí. Zejména v oblasti změny klimatu a ztráty biologické rozmanitosti čelí země OECD urgentním výzvám, které se prozatím nedaří dostatečně efektivně řešit.

OECD ve svých zprávách nehodnotí dosavadní úspěchy, ale zaměřuje se především na vzdálenost, které jednotlivé státy dělí od globálních cílů stanovených pro rok 2030. Průměrně země dosáhly nebo mají blízko k dosažení alespoň čtvrtiny z hodnocených podcílů u 12 z celkových 17 cílů udržitelného rozvoje. U 21 podcílů, týkajících se především rovnosti mužů a žen (SDG 5), ochrany klimatu (SDG 13) a nerovností (SDG 10), se dosavadní pokrok ukazuje jako zcela nedostatečný.

Celou letošní studii naleznete na tomto odkazu
Profil ČR naleznete na tomto odkazu

Kontakt pro média:
Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: MŽP ČR

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220506_zeme_oecd_naplnuji_pouze_ctvrtinu_globalnich_cilu_udrzitelneho_rozvoje

9. květen 2022

Paříž 7. května (ČTK) - S rostoucími cenami potravin v regálech obchodů se mění spotřebitelské návyky Francouzů. Inflace je nejvyšší za posledních 14 let a téměř polovina obyvatel země proslavené svou gastronomií a módou plánuje utrácet méně. Nejznatelnější je propad u potravin v biokvalitě, ale přestaly se prodávat například i zubní kartáčky, uvádí server BFM TV.

Prodej biopotravin za letošní první čtvrtletí klesl o 6,6 procenta, zatímco u ostatních potravin klesla jejich spotřeba v průměru o 1,6 procenta. Klesá i prodej mražených jídel, ovšem s jedinou výjimkou - prodej mraženého masa vzrostl o 11,3 procenta.

Překvapivější je skutečnost, že spotřebitelé v posledních týdnech výrazně snížili výdaje za hygienické výrobky. Celé oddělení zaznamenalo na konci dubna sedmiprocentní pokles obratu. Důvodem je konec opatření proti covidu-19, lidé tak přestali nakupovat roušky, respirátory, desinfekční gely a antigenní testy. Pokles o 29 procent ale zaznamenaly také zubní kartáčky.

Nebývalý prodejní boom naopak zažívá mouka. V dubnu se jí prodalo o více než třetinu více než předchozí měsíc, a to navzdory nárůstu ceny o 11 procent.

Z regálů ve francouzských obchodech už před několika týdny zmizely také všechny druhy olejů. Například slunečnice se do Francie dováží z Ukrajiny, kde právě zuří válka. Francouzi tento druh nahradili olejem arašídovým a řepkovým. Ten ale později také došel a olivový olej na pokrytí poptávky zdaleka nestačí, přestože jeho prodej v některých regionech stoupl prakticky na dvojnásobek.

Šetřit se chystá 48 procent Francouzů, zatímco loni v červenci k tomu bylo odhodláno asi 34 procent lidí. Kvůli úsporám si nejčastěji odepřou nákupy pro radost, oblečení nebo jídlo v restauracích.

lsa spr

6. květen 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Co znamená zákon o označování kalorií v Anglii pro osoby s poruchami příjmu potravy?

Nový zákon o označování kalorií v Anglii, jehož cílem je řešit obezitu, mnozí vítají. Může být ale také důvodem k obavám?

V dubnu 2022 vstoupily v Anglii v platnost nové předpisy o označování kalorií, což znamená, že mnoho potravinářských a pohostinských podniků má povinnost zákazníkům ke svým pokrmům podávat také informace o kaloriích.

Nařízení o označování kalorií v Anglii vyžaduje, aby potravinářské podniky s více než 250 zaměstnanci uváděly informace o kaloriích na fyzických jídelních lístcích, online jídelních lístcích, platformách pro rozvoz jídel a/nebo na etiketách potravin. V souladu s nařízením o označování kalorií musí podniky uvádět energetický obsah potraviny v kilokaloriích (kcal), odkazovat na velikost porce, ke které se informace o kaloriích vztahují a uvádět větu: Dospělí potřebují přibližně 2 000 kcal denně.

Legislativa je součástí vládní strategie boje proti obezitě a vztahuje se na všechny podniky v Anglii, které mají více než 250 zaměstnanců. I když je zaměřena na větší podniky, k dobrovolnému označování kalorií jsou vybízeny i menší potravinářské firmy.

Vláda Spojeného království uvádí, že cílem legislativy, která je součástí vládní strategie boje proti obezitě, je zajistit, aby se lidé mohli při konzumaci jídla v restauracích nebo při nákupu hotových jídel rozhodovat na základě jasných informací. Uvádění údajů o obsahu kalorií může také povzbudit podniky, aby svým zákazníkům nabízely méně kalorické alternativy.

Bylo zjištěno, že 28 % dospělých obyvatel Anglie je obézních a dalších 36 % má nadváhu. Cílem této nové legislativy je reagovat na tyto rostoucí počty. Mnoho restaurací a podniků uvítalo nové nařízení, jehož cílem je pomoci v boji proti obezitě.

Na druhou stranu může mít poskytování informací o kaloriích v jídle negativní dopad na osoby s poruchami příjmu potravy, kterých je v UK přes 1 milion. Podle průzkumu charitativní organizace Beat bylo zjištěno, že vysoké procento z lidí, kteří těmito poruchami trpí, se domnívá, že na ně nové nařízení bude mít negativní nebo velmi negativní dopad. Zároveň však platí, že si zákazníci budou mít možnost v restauracích vyžádat jídelní lístek bez informací o kaloriích.

Zdroj

6. květen 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Japonská vláda usiluje o zvýšení vývozu ovoce po moři

Pro naplnění cíle zvýšení vývozu zemědělských komodit a potravin, který si japonská vláda předsevzala, nyní přišla s projektem podpory námořní přepravy z přístavu Hanshin, který zahrnuje přístavy Ósaka a Kóbe. Námořní doprava je sice pomalejší než letecká, její nespornou výhodou jsou však nižší náklady. V tomto období se z Japonska vyváží mandarinky a jahody v malých objemech, vláda ale doufá, že se podaří ovoce převážet lodí při zachování čerstvosti a přiměje tak vývozce k využívání námořní dopravy právě pro přepravu ovoce.

Podle údajů ministerstva zemědělství se japonský vývoz zemědělských komodit, lesnických produktů a potravin včetně ovoce v roce 2021 zvýšil oproti předchozímu roku o 25 %, přičemž ovoce a zelenina se na vývozu podílely přibližně z 5 %. Nejvíce vyváženého ovoce tvořila jablka, která se přepravují lodí, aby zůstala déle čerstvá. Z ovoce považuje ministerstvo zemědělství za klíčové vývozní položky mandarinky a khaki. S vývozem jiného ovoce, než jsou jablka, je však spojeno mnoho problémů.

Japonské ovoce je v Číně a v dalších asijských zemích oblíbené díky své vysoké kvalitě. Náklady na leteckou dopravu však zvyšují jejich maloobchodní ceny. Například pro vývoz zboží do Hongkongu se často používají letadla, protože tímto způsobem lze zboží doručit ještě tentýž den. Letecká doprava však stojí téměř 5x více než námořní a toto ovoce se kvůli své vysoké ceně prodává především jako novoroční dárky pro bohaté obyvatele.

Námořní doprava trvá déle a ovoce se tak do místa určení dostane méně čerstvé. Z tohoto důvodu je počet vývozních destinací při použití lodí omezený. Proto se ministerstvo dopravy snaží využít přístav Hanshin, který je vybaven logistickým centrem a chladícími sklady a je národním distribučním skladem pro ovoce. Od prosince 2021 úřad dvakrát provedl pokusy s námořní dopravou z Hanshinu do Hongkongu, kdy převážel malé množství sezónních mandarinek z prefektury Wakayama a khaki z prefektury Nara spolu s jablky z prefektury Aomori, které ve velkém vyváží po celý rok. Plavba běžně trvá čtyři dny, avšak narušení distribučního řetězce způsobené pandemií prodloužilo tuto dobu na týden. Kromě toho ethylen, který jablka vylučují, ovlivňuje zrání jiného ovoce. Při pokusech byly krabice s mandarinkami a khaki zabaleny do fólií, aby plody před ethylenem ochránily. Úřad takto zkoumá, zda lze zachovat čerstvost a chuť ovoce. Pokud bude úspěšný, zavede tuto metodu do praxe.

6. květen 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

První emirátský řetězec se připojil k iniciativě „Jídlo pro Život“

Poměrně nová, ale o to zajímavější iniciativa – „Jídlo pro Život“ (dále jen IJŽ), začala spolupracovat s prvním obchodním řetězcem. IJŽ byla založena Ministerstvem životního prostředí a klimatických změn, emirátskou pobočkou WWF a mezinárodní asociací FAO. Jejím cílem je edukovat spotřebitele o možnostech, jakým způsobem mohou přispět k udržitelnosti potravinového řetězce. Iniciativa dosud působila především formou online, a to především prostřednictvím kampaní, kurzů a workshopů. Dík zapojení řetězce Spinneys, tak jde o první působení přímo na spotřebitele uvnitř obchodů. IJŽ bylo založeno především k podpoře emirátské strategie potravinové bezpečnosti 2051 a plánu snížit velkou část potravinového odpadu již do roku 2030.

Obchodní řetězec Spinneys je největší svého druhu, který byl založen ve Spojených arabských emirátech již v roce 1961 a stále je v místním vlastnictví. Za více než 60 let se rozrostl do 61 poboček a je velmi oblíbeným nákupním místem expatů a zahraničních návštěvníků. Jedná se především o prémiové obchody s velmi kvalitní nabídkou.

Díky spolupráci na připravených kampaních tato iniciativa spotřebitele naučit, že lepší formou nakupování, vaření a konzumování mohou jednoduše ušetřit až jednu třetinu produkovaného odpadu. V regionu Blízkého východu jde o velmi důležitý krok. Podle dostupných dat vyhodí místní obyvatele 38 % připraveného jídla každý den. Během slavností nebo například v době Ramadánu je to závratných 60 % hotového jídla, které míří do koše.

Dle slov ministryně životního prostředí HE Mariam Almheiri je potravinový systém hlavním viníkem úbytku živočichů, odlesňování, vysychání nadzemních vod, znečištění a kolabování mořské fauny. Dle jejího mínění především spotřebitelé svými činy mají možnost velmi silně ovlivnit budoucí vývoj v zemi a správným přístupem k potravinám také snížit svůj potravinový odpad.

Řetězec Spinneys svou kampaň pojmenoval „Milujte jídlo, neplýtvejte“ a ve svých obchodech například ukazuje, jakým způsobem uchovávat déle potraviny, na co se dá použít potravinový odpad, nebo jak zpracovávat potraviny včas, aby samotné obchody nevyhazovaly zboží kvůli exspiraci.

Po zrušení plastových tašek v obchodech jde o další krok místní vlády k udržitelnější budoucnosti. Lze tedy očekávat, že plány na rozvoj chytrého zemědělství a podpora udržitelných projektů obsažených ve strategii 2051 budou pomalu naplňovány.

6. květen 2022

Aktualizováno 5. 5. 2022

PRO OBČANY UKRAJINY

1. POBYT

  • Všechny informace jsou dostupné v českém i ukrajinském jazyce

  • NOVĚ PŘÍCHOZÍ DO ČR: DO 3 DNŮ SE NAHLÁSIT SE NA POBOČCE KACPU

  • PRODLOUŽENÍ POBYTOVÉHO OPRÁVNĚNÍ PRO OBČANY UKRAJINY POBÝVAJÍCÍ V ČR JIŽ PŘED 24. 2. OAMP MV

  • Každý občan Ukrajiny získá po vstupu do ČR POBYTOVÉ OPRÁVNĚNÍ na území ČR, které od 22. 3. platí i na území EU (vízum dočasné ochrany).

  • Zároveň s pobytovým vízem získává občany Ukrajiny automaticky pracovní povolení a zdravotní pojištění.

  • Další informace jsou dostupné na infolince: +420 974 801 802 (provoz nonstop) nebo na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • Sociální pomoc komplexně na stránkách MPSV

2. PRÁCE

3. ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

  • Držitelé speciálního víza „za účelem strpění“ či „dočasné ochrany“ jsou automaticky pojištěni v plném rozsahu a pojištění za ně odvádí český stát. Kdo je již zaměstnán, je pojištěn ze zákona zaměstnavatelem.

  • Pokud občan Ukrajiny pobývá v ČR na turistické 90 denní vízum, musí si hradit pojištění sám.

4. ZDRAVOTNICTVÍ, ŠKOLSTVÍ


PRO ČESKÉ FIRMY

  • Nabídky pracovních míst směřujte na Volná pracovní místa ÚPJOBS4UA a AGROPRACE

  • Nabídky na ubytování a jiné typy pomoci mohou být zasílány na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo https://www.nasiukrajinci.cz/cs/

  • Pobytové povolení zůstává stále platné i pro osoby, které obdrží povolávací rozkaz, povolení se neruší (v případě zaměstnání, má občan z tohoto důvodu právo na pracovní volno)

PRO DRŽITELE MIMOŘÁDNÉHO PRACOVNÍHO VÍZA PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY Z UKRAJINY PRACUJÍCÍ v zemědělství potravinářství nebo lesnictví:

Držitelé MPV mohou po skončení jeho platnosti na  regionálních pracovištích Ministerstva vnitra požádat o vízum za účelem strpění dle § 33/1 a) Zákona o pobytu cizinců.

Pozn.: nejedná se o dočasnou ochranu, vízum za účelem strpění nezakládá nárok na žádné příspěvky.

KONTAKTY pro dotazy k tomuto tématu na Ministerstvu zemědělství: 221812452, 221814537.

Dne 5. 5. 2022, Odbor 17120, MZe

Autor: MZe

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/ekonomicka-migrace/informace-ukrajina/informace-pro-obcany-ukrajiny.html

5. květen 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dohodl včera večer na Radě ekonomických ministrů posílení podpory pro nejvíce ohrožená zemědělská odvětví o 540 milionů korun. Podpora bude rozdělena zejména do sektoru vepřového, drůbeže, mléka, jablek a brambor. Dalších 500 milionů korun půjde na nákup potravin a zemědělských komodit do Správy státních hmotných rezerv. Navýšení rozpočtu bude ještě muset schválit vláda.

„Podařilo se mi dojednat s ostatními ekonomickými ministry posílení podpory z evropské krizové rezervy o 540 milionů korun z národních zdrojů. Celkem tak zemědělci dostanou navíc 810 milionů korun. Rozdělíme je zejména odvětvím, která jsou ohrožená například vysokými cenami energií, hnojiv nebo současnou složitou situací na mezinárodních trzích. Příspěvky proto dostanou chovatelé prasat, drůbeže a krav na mléko. Podporu dáme také pěstitelům jablek a brambor. Více než kdy dříve si nyní stále více lidí uvědomuje, jak důležité je podporovat vlastní zemědělskou produkci a také soběstačnost.  Naším úkolem je zajistit dostatek potravin pro obyvatele,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Koncem března Evropská komise představila podpůrná opatření pro nejvíce ohrožená zemědělská odvětví. Z této mimořádné finanční pomoci EU dostala Česká republika 270 milionů korun, které mohla z vlastních zdrojů navýšit o 200 %, tedy o 540 milionů korun.

Dalších 500 milionů korun ze státního rozpočtu poslouží ke zvýšení státních hmotných rezerv, konkrétně k nákupu potravin a zemědělských komodit jako strategických zásob pro nenadálé situace.

„V nejisté době, ve které jsme se ocitli, je důležité myslet strategicky a být připraveni na všechny scénáře. Proto jsem rád, že jsme se dohodli na navýšení rozpočtu pro nákup potravin do státních hmotných rezerv,“ uvedl ministr Nekula.

K ulehčení ekonomické situace zemědělců pomůže také letošní navýšení záloh na přímé platby z 50 na 70 procent. Mají také možnost letos mimořádně využit úhory, které dosud musely povinně ležet ladem, pro produkci pícnin a bílkovinných plodin.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

5. květen 2022

Jak zastavit neúnosné zdražování jídla? Může snížit kontrola marží u obchodníků cenu potravin, nebo jde o nespravedlivé gesto vůči prodejcům? Měl by stát srazit vysoké DPH na potraviny? Bude se o tom debatovat v dnešním živě vysílaném diskusním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou (ČT 1 od 21.40).

Přijde prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška, viceprezident Agrární komory a současně předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík, zástupce českých obchodníků sítě COOP Lukáš Němčík a agrární analytik Petr Havel. 

 

Zdroj: Monitora

5. květen 2022

Praha 4. května 2022 (PROTEXT) - Společnost Danone uvádí na trh novinku - rostlinné nápoje značky GOU!. Novinkou se snaží budovat kategorii rostlinných výrobků a zároveň naplňovat firemní strategii Jedna planeta. Jedno zdraví (One Planet. One health). Věří, že stravovací návyky jednotlivců mají vliv nejen na jejich zdraví, ale i na zdraví planety. Úprava složení stravy na vyšší podíl zeleniny, ovoce a luštěnin totiž může být jedním z bodů, který dokáže životnímu prostředí velmi prospět.

"Neustále se setkáváme s jasnou potřebou finančně dostupnějších produktů na rostlinné bázi, které by nám zároveň umožnily získat nové spotřebitele, jako jsou rodiny z menších měst, ale i lidé ve vyšším věku. Právě proto jsme se rozhodli přijít s novou značkou GOU!," uvádí Barbora Horníková, Brand Manager značky Alpro, Provamel a GOU!.

Nové rostlinné nápoje GOU! jsou vyrobené z ověřených a zodpovědně vypěstovaných ingrediencí jako sója, mandle a kokos. Obsahují vitamíny B a D, jsou přirozeně bez laktózy a v 100% recyklovatelném obale.

"Český, ale i slovenský trh se řadí mezi nejmenší rostlinné trhy v Evropě. Proto vidíme velký potenciál tuto kategorii dále rozvíjet,“ dodává Horníková. Společnost Danone ve svém portfoliu kombinuje (a i nadále bude kombinovat) jak tradičnější produkty živočišného původu, tak výrobky založené na rostlinné bázi.

Výrobce se kromě použití recyklovatelného obalu rozhodl na obaly novinek uvést i nutriční označení NutriScore, kterým chce spotřebitelům zjednodušit orientaci v rámci správné výživy.

O společnosti Danone

Společnost Danone je největším světovým výrobcem čerstvých mléčných výrobků, produktů na rostlinné bázi a světovou dvojkou v kategorii dětské výživy a balených vod. Nabízí celosvětové značky, např. Activia, Actimel, Danette, Kostíci a Fantasia, produkty na rostlinném základě ALPRO, Provamel a produkty dětské a klinické výživy Nutrilon, Hami, Nutridrink, Nutrison, Cubitan, Neocate a další.

Danone v současnosti vlastní nejrozsáhlejší sbírku fermentačních bakterií na světě. Hlavním cílem Danone je přinášet zdraví prostřednictvím jídla co největšímu počtu lidí, téměř 90 % prodejů Danone je v současnosti realizovaných v kategoriích zdravých výrobků. Právě na kvalitu svých výrobků a také na zdraví, které je úzce spojené s životním prostředím a trvalou udržitelností zdrojů na celé, čím dál tím více propojené, planetě, klade společnost Danone dlouhodobě mimořádný důraz.

V případě dotazů kontaktujte:

Katarína Palečková

External Communication Specialist CZ&SK

General Secretary CEN

Apollo Business Centrum, Prievozská 4, 821 09 Bratislava

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.danone.sk

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Upozorňujeme odběratele, že materiály označené značkou PROTEXT nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.

PROTEXT

5. květen 2022

Praha 4. května (ČTK) - Pracovní den bez kávy si nedokáže představit 44 procent Čechů. Čtvrtina lidí kávu v práci pije pravidelně a 15 procent uvedlo, že ji pije občas. Devět procent respondentů uvedlo, že kávu nepije vůbec ani doma. Šest procent respondentů pak kávu pije, ale ne v práci. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Jacobs Douwe Egberts. Uskutečnil se během letošního dubna a zúčastnilo se ho 512 lidí z celé ČR.

Lidé, kteří kávu v práci pijí, nejčastěji podle průzkumu vypijí dva až tři šálky denně. Uvedla to polovina z nich. Z těch, co kávu vyhledávají, pak čtyři až pět šálků vypije v zaměstnání osm procent lidí, dvě procenta lidí pijí více než pět šálků a 40 procent naopak pouze jeden.

Automatický kávovar na zrnkovou kávu má k dispozici 34 procent respondentů, 33 procent si připravuje kávu instantní a 19 procent lidí uvedlo, že si připravuje takzvanou tureckou kávu. Kávovar na kapslovou kávu podle průzkumu používá devět procent lidí a jiné způsoby přípravy volí pět procent respondentů.

Průzkum se ptal i na to, kde lidé kávu běžně konzumují. "Necelá polovina Čechů se vrací se svým šálkem kávy k pracovnímu stolu. Druhá polovina upřednostňuje místo, kde jsou ke konzumaci kávy vhodnější podmínky," uvedl Lumír František ze společnosti Jacobs Douwe Egberts. Kávu lidé pijí například ve firemních jídelnách, kavárnách nebo kávových koutcích.

Více než polovina lidí, celkem 59 procent dotázaných, považuje dostupnost kvalitní kávy na pracovišti za významný zaměstnanecký benefit. "Není výjimkou, že zaměstnanci očekávají na pracovišti kávu na úrovni kávy z kavárny," poznamenal František. Za zásadní benefit považuje dostupnost kávy 18 procent lidí, 23 procent uvedlo, že pro ně kvalita kávy není důležitá.

Češi podle posledních dat Českého statistického úřadu za rok 2020 spotřebovali průměrně 2,4 kilogramu zrnkové kávy na osobu

zaz rdo

4. květen 2022

nspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se intenzívně věnují kontrolám nejen bezpečnosti, ale i jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži masné konzervy z dovozu s o 10 % nižším obsahem masa oproti informaci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s, aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu PIKOK Chalupářské vepřové maso s označením data minimální trvanlivosti do 17.12.2023, označení šarže: L 14954, výrobce: PAMAPOL S.A., ul. Wielunska 2, 97-438 Rusiec, Polsko, země původu: Polsko.

Výrobce ve složení potraviny mj. uvedl: „89 % vepřové maso“. U předmětné šarže potraviny však rozbor v akreditované laboratoři SZPI potvrdil přítomnost vepřového masa pouze v množství 79,5 %, údaj na obalu potraviny tak byl pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného podílu vepřového masa.

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
4. květen 2022

 

Voda, ať už minerální, pramenitá, stolní nebo kohoutková je výborným prostředkem k uhašení žízně a je nezbytnou součástí vyvážené stravy. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) publikoval odpovědi na často kladené otázky veřejnosti o mikrobiálních rizicích souvisejících s minerální, pramenitou, stolní a pitnou vodou z kohoutku.

Odpovědi úřadu BfR na často kladené otázky
(Výběr z často kladených otázek veřejnosti a odpovědí úřadu BfR)

  • Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

    Voda obecně nenabízí dobré podmínky pro růst bakterií, protože ve vodě nejsou přítomny živiny potřebné pro růst mikroorganismů. Mikrobiologická vyšetření provedená v laboratorních podmínkách ukazují, že hodnota pH, teplota, množství kyseliny uhličité a přítomnost organických látek v nápojích a také v minerální vodě mají vliv na růst existujících mikroorganismů. Jiné studie porovnávaly přítomnost mikroorganismů v nesycené vodě s úrovní mikroorganismů v sycené minerální vodě. Bakterie byly častěji detekovány v nesycené vodě. Také poloha pramene, doba skladování, nikoli však teplota skladování, mají vliv na množství mikroorganismů. Pro zachování mikrobiologické kvality je třeba minerální, pramenitou a stolní vodu chránit před kontaminací (zejména po otevření lahve), skladovat ji v chladu a co nejrychleji spotřebovat. Voda v lahvi může být kontaminována bakteriemi při přímém pití z láhve, proto je lépe se pití z lahve vyhnout, nebo má z lahve pít jen jedna osoba.

  • Jak dlouho je možné pít vodu z lahve po jejím otevření?

    Obecně platí, že minerální, pramenitá a stolní voda by se měla konzumovat vždy bezprostředně po otevření lahví, zejména pokud se voda pije přímo z lahve. Dříve otevřené lahve by měly být uzavřeny a skladovány na chladném místě. Vodu z nich lze konzumovat i po několika dnech. To platí i pro pitnou vodu stáčenou do vlastních lahví, pokud je voda stáčena hygienicky. Čerstvost vody, zejména vody sycené, se však časem snižuje. Kyselina uhličitá uniká snadněji z plastových lahví (polyethylentereftalát, PET) než ze skleněných lahví, proto je doba spotřeby vody v PET lahvích obvykle kratší než u vody ve skleněných lahvích. Voda v otevřené lahvi, která je uchovávána při pokojové teplotě, by se po několika dnech již neměla pít.

  • Jak se změní trvanlivost, pokud lahev stojí v lednici?

    Většina mikroorganismů vyžaduje ke svému růstu teploty vyšší, než jsou teploty uvnitř chladničky. Proto se doporučuje uchovávat již otevřené lahve při teplotách, které jsou uvnitř chladničky.

  • Je nějaký rozdíl mezi pitím vody ze sklenice a pitím přímo z lahve?

    Ústní dutina každého člověka je osídlena bakteriemi a kvasinkami. Tato tzv. ústní flóra má ochrannou funkci, aby zabránila pronikání patogenů. V ústech se také mohou nacházet zbytky jídla. Voda nebo lahev mohou být kontaminovány pitím přímo z lahve. Proto je třeba vyvarovat se pití přímo z lahve, nebo vodu z lahve vypít co nejdříve a nesdílet lahev s jinými osobami.

  • Liší se trvanlivost balené minerální, pramenité a stolní vody, a vody z vodovodu?

    Trvanlivost závisí na hygienické kvalitě, která je testována, a to jak u vody z vodovodu, tak i u balené minerální, pramenité a stolní vody. Při plnění vody do hotových obalů (např. skleněných nebo plastových lahví) jsou stanoveny konkrétní hygienické požadavky, aby se zajistilo, že nebude kontaminován ani samotný obal, ani proces plnění. Pokud jsou dodrženy srovnatelné hygienické aspekty i u vlastní vody z kohoutku, která je uzavřena do obalu a ochlazena, je možné tuto vodu také nějakou dobu skladovat. Rovněž je třeba zajistit pravidelné důkladné čištění lahví používaných na vodu, zejména pokud se voda pije přímo z lahve (například u lahví na pití používaných při sportování).

  • Je rozdíl, zda je voda uchovávána ve skleněné nebo plastové lahvi?

    Hygienická kvalita, tedy existence patogenů, které by mohly mít vliv na zdraví, není ovlivněna typem obalu.

    Diskuse se však vedou o tom, zda by látky, které mohou mít podobný účinek jako hormony, nemohly z plastového obalu přejít do vody. Porovnání minerálních vod z PET lahví a vody ze skleněných lahví však neukázalo žádný rozdíl s ohledem na naměřenou velmi nízkou aktivitu estrogenu. Je proto nepravděpodobné, že by se tato nízká aktivita dala vysledovat zpět k PET lahvím. Chemické rozbory minerálních vod zatím nepotvrdily žádné látky, které by mohly vyvolat estrogenní aktivitu.

    Může ale docházet ke změnám chuti nebo vůně, pokud dojde k migraci acetaldehydu z PET lahví, protože tato látka je rozpoznatelná na chuti a vůni i ve velmi malých koncentracích. I když je acetaldehyd cítit nebo rozpoznán na chuti, nepředpokládá se žádný negativní dopad na zdraví, protože jeho množství je obvykle hluboko pod zákonem stanovenou tolerancí.

Německý úřad BfR zodpověděl také často kladené otázky na téma PET lahví, odkaz zde: https://www.bfr.bund.de/en/selected_questions_and_answers_on_pet_bottles-60846.html.

Zdroj: BfR - Hygienic handling of mineral, spring and table water as well as drinking water in the household - BfR (bund.de)

 

Autor: BfR

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/hygiena-pri-manipulaci-s-pitnou-vodou.aspx

4. květen 2022

 

Praha 3. května (ČTK) - Češi loni spotřebovali průměrně 93,2 litru vody denně na osobu, proti roku 2020 je to o 2,1 litru více. Ztráty vody se meziročně snížily o 0,2 procenta na 14,9 procenta, ve vodovodní sítí se ztratilo 86,5 milionu metrů krychlových vody. V tiskové zprávě o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

"V Česku se od roku 2014 průměrné ztráty vody v síti držely pod hranicí 17 procent. Zatímco v roce 2004 přesahovaly 21 procent, v roce 2021 nepřekročily 15 procent. Nejvíce si polepšila Praha, která během tohoto období snížila ztráty z 26,6 procenta na 15 procent," uvedla Soňa Horáčková z oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Vodu z vodovodů v loňském roce odebíralo 96 procent obyvatel ČR, meziročně o 1,4 procenta více. O 1,4 procenta se prodloužila délka vodovodní sítě na 80.197 kilometrů.

Na kanalizaci bylo loni napojeno přes 87 procent obyvatel, celkem 9,174.456 lidí, z toho téměř 97 procent je napojeno na čistírnu odpadních vod. Počet čistíren se meziročně zvýšil o 66 na 2861 a vyčistilo se 97,5 procenta odpadních vod.

V loňském roce vzrostla průměrná cena pitné vody o 2,4 Kč, metr krychlový stál v průměru 43,8 koruny. Průměrná cena stočného byla 38,5 Kč. Nejdražší byla v Praze, kde metr krychlový stát 49,9 koruny, nejlevnější v Olomouckém kraji, kde stál metr krychlový 37,1 koruny.

zaz jw

3. květen 2022

Evropská komise dne 28/04/2022 zahájila zpětnou vazbu k nové iniciativě týkající se udržitelného potravinového systému EU.

Iniciativa stanoví pravidla označování potravin z hlediska udržitelnosti, minimální kritéria pro udržitelné zadávání veřejných zakázek na potraviny a pravidla pro správu a monitorování.

V souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu přijala Evropská komise rozsáhlou strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“, která uznává, že mezi zdravými lidmi, zdravými společnostmi a zdravou planetou existuje neoddělitelné spojení, a hodlá komplexně řešit problémy u d r ž i t e l n ý c h p o t r a v i n o v ý c h s y s t é m ů .

V posledních desetiletích zůstala EU do značné míry uchráněna před krizemi ohrožujícími potravinové zabezpečení. Ruská invaze na Ukrajinu a pandemie COVID-19 však ukazují, že náš potravinový systém může být těmto rizikům vystaven. Hrozby, kterým svět nyní čelí, jsou závažné a bezprostřední, ale takové jsou i problémy spojené s klimatem a biodiverzitou, které n e z m i z í .

Udržitelnost má zásadní význam pro zajištění dlouhodobého potravinového zabezpečení. Bez přechodu, jak je stanoven ve strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“, bude potravinové zabezpečení v dlouhodobém horizontu vážně ohroženo, což bude mít nezvratné dopady na celém světě. Přírodní zdroje, jako jsou pole, zdravá půda, voda a biologická rozmanitost, jsou zásadními vstupy pro produkci potravin a jejich rostoucí nedostatek v mnoha částech světa vyžaduje, aby byly využívány a řízeny udržitelným způsobem.

Aby se podpořil přechod k udržitelnému potravinovému systému zavedla strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ řadu opatření, jež by měla přispět ke snížení emisí skleníkových plynů, zachování biologické rozmanitosti a možností obživy na venkově, omezení používání pesticidů a snížení rizik a tlaků na kvalitu vody, půdy a ovzduší, zlepšení informovanosti spotřebitelů a životních podmínek zvířat při současném posílení konkurenceschopnosti celého potravinářského odvětví a zachování potravinového zabezpečení.

Další informace lze nalézt v počátečním posouzení dopadů iniciativy pro udržitelný potravinový systém EU, které Komise zveřejnila v roce 2021.



Konzultace je otevřena do 21/07/2022, k dispozici zde.

 

Zdroj: Evropská komise

3. květen 2022

Obsah

/ 1 úvod /

/ 2 výsledky činnosti inspekce /

/ 2. 1 Kontrolní činnost /

/ 2. 1. 1 Zaměření kontrolní činnosti v roce 2021 /

/ 2. 1. 2 Celkové přehledy výsledků kontroly /

/ 2. 1. 3 Kontrola mikrobiologických požadavků /

/ 2. 1. 4 Přehled kontroly vybraných skupin cizorodých látek /

/ 2. 1. 5 Přehled kontroly vybraných skupin potravinářských přídatných látek /

/ 2. 1. 6 Kontrola označování a jakosti potravin /

/ 2. 1. 7 Kontroly tematické a mimořádné /

/ 2. 1. 8 Kontrola výroby /

/ 2. 1. 9 Kontrola obchodu /

/ 2. 1. 10 Kontrola internetového obchodu /

/ 2. 1. 11 Kontrola reklamy /

/ 2. 1. 12 Podněty ke kontrole /

/ 2. 1. 13 Opatření /

/ 2. 1. 14 Kontrola dovozu potravin rostlinného původu ze třetích zemí v režimu předpisů EU /

/ 2. 1. 15 Kontrola informační povinnosti dle vyhlášky č. 172/2015 Sb. /

/ 2. 1. 16 Kontroly ve společném stravování /

/ 2. 1. 17 Kontroly medu /

/ 2. 1. 18 Kontroly vína /

/ 2. 2 Laboratorní činnost /

/ 2. 2. 1 Mezilaboratorní porovnávací testy /

/ 2. 2. 2 Systém databanky analytických hodnot vín /

/ 2. 3 Certifikační činnost /

/ 2. 4 Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) /

/ 2. 5 Systém správní pomoci a spolupráce (AAC) /

/ 2. 6 Informační a komunikační systém /

/ 2. 7 Činnost v oblasti legislativy /

/ 2. 7. 1 Tvorba a připomínkování právních předpisů /

/ 2. 7. 2 Účast na jednáních pracovních formací EK a Rady EU /

/ 2. 7. 3 Činnost právní /

/ 2. 8 Spolupráce s ostatními úřady a institucemi v ČR /

/ 2. 9 Systém managementu jakosti /

/ 3 mezinárodní vztahy /

/ 3. 1 Mezinárodní spolupráce /

/ 3. 2 Mezinárodní projekty /

/ 4 vztahy s veřejností /

/ 4. 1 Komunikace s médii /

/ 4. 2 Komunikace s veřejností /

/ 5 oblast lidských zdrojů /

/ 5. 1 Interní komunikace /

/ 5. 2 Vzdělávání zaměstnanců /

/ 6 správa nemovitého majetku /

/ 7 zpráva o hospodaření /

/ 8 závěr /

/ 9 zkratky a vysvětlivky /

 

Přílohy

 
3. květen 2022
  • Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a Česká federace potravinových bank ČR podepsaly deklaraci k omezení plýtvání potravinami a pomoci sociálně slabým skupinám obyvatel
  • Dopady koronavirové epidemie spolu s ukrajinskou krizí způsobily výrazný nárůst osob, které se ocitly v tíživé životní situaci a spoléhají na systém potravinových bank

Praha 2. května 2022 – S ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí společnou deklaraci nazvanou „Místo plýtvání potravinami společně podpoříme lidi v nouzi“. Aktivita se vztahuje k pravidelné celorepublikové Sbírce potravin, jejíž letošní jarní kolo definitivně skončilo v neděli 1. května. Právě do tohoto dne měli lidé možnost darovat trvanlivé potraviny a základní drogerii v on-line obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco. Celkem se tak včetně sobotní akce 23. dubna v rekordním počtu 1194 obchodů podařilo vybrat 388 tun potravin a 43 tun drogistického zboží.

„Stát, instituce i jednotlivci udělali v uplynulém období pro podporu našich bank kus práce a za to jim náleží velký dík. Nicméně nyní nastal čas posunout tuto diskuzi dále a hledat systémovější řešení do budoucna. I proto je skvělé, že se podařilo uzavřít společnou deklaraci. Zároveň by nám pomohlo, pokud by se ještě více než dosud do darování potravin i dalších prostředků zapojili také výrobci a dodavatelé,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka ČFPB, a dodala: „Letošní jarní Sbírku potravin považujeme za úspěšnou, což dokládá větší množství vybraného zboží v porovnání s loňským jarem. Těší nás zájem o ni jako o transparentní akci, která pomůže desítkám tisíc lidí lépe žít. Velmi důležité je také poděkovat za potravinové dary, které přišly od obchodních řetězců i on-line obchodů samotných.“

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované občany či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá celou Českou republiku. Darované zboží se z prodejen nebo z on-line obchodů dostane do regionálních skladů potravinových bank a následně z nich za pomoci místních neziskových organizací přímo k cílovým osobám. Největší upotřebení naleznou konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

„Jsem rád, že obě ministerstva vnímají humanitární pomoc, udržitelnost a potřebu omezit plýtvání jako jednu z hlavních priorit. Musíme omezit plýtvání v celém řetězci, od zemědělství přes výrobu, distribuci až po spotřebu, a to nejen v domácnostech, ale třeba i ve stravovacích zařízeních. Pevně věřím, že podepsané memorandum urychlí potřebné legislativní změny pro omezení plýtvání potravinami a potravinovým bankám bude garantovat stabilní podporu ze strany státu,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a doplnil: „Všem zaměstnancům obchodních řetězců náleží obrovské poděkování za bezchybné zvládnutí aktuálního kola Sbírky potravin. Češi opět prokázali, že umějí a chtějí pomáhat spoluobčanům v tíživé životní situaci.“

K myšlence pomoci lidem v nouzi se přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Lidl, makro, Penny Market, Tesco a síť drogerií ROSSMANN. Do Sbírky potravin se zapojily i on-line obchody Košík.cz, Rohlík.cz a iTescoVedle účasti v pravidelných sbírkách potravin věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů.

Ministerstvo životního prostředí považuje snižování plýtvání potravinami za jednu ze svých priorit. Důkazem toho jsou třeba dotace na potravinové banky z Operačního programu Životní prostředí, konkrétně na vybudování nebo rozšíření jejich infrastruktury, nebo nedávné otevření nového logistického centra v pražské Dubči, které bude sloužit jako hlavní sklad potravinové pomoci pro celou Českou republiku,“ informovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Je organizována ČFPB, SOCR ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Záštitu nad její realizací převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„Ročně u nás každý spotřebuje zhruba 800 kilogramů potravin, z toho desetinu, tedy 80 kilogramů, vyhodíme. Jsem proto rád, že jsme se s dalšími zainteresovanými stranami shodli na společné aktivitě a podpisu deklarace. Zavazujeme se tím k systematické spolupráci, koordinovanému vzdělávání obyvatel ČR a další podpoře potravinových bank, abychom minimalizovali plýtvání jídlem a šetřili tak suroviny, lidskou práci i přírodu,“ shrnul ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Další informace:

Fotogalerii Sbírky potravin naleznete na tomto odkazu.

 

Kontakt pro média:

Sbírka potravin

Miroslav Dinga

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

tel.: 736 683 642

www.sbirkapotravin.cz

Děkujeme všem, kteří se na realizaci Sbírky potravin podílejí:

  • Organizátoři: Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
  • Státní správa: Ministerstvo zemědělství ČR
  • Obchodní řetězce: Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Košík.cz, Lidl, makro, Penny Market, Rohlík.cz, ROSSMANN, Tesco
  • Logistický partner: Raben Logistics Czech
  • Třetí sektor: Asociace společenské odpovědnosti, Armáda spásy, Charita Česká republika, NADĚJE a Slezská diakonie

Zdroj: SOCR ČR a PB

 

Ke stažení

 

Zdroj: SOCR

3. květen 2022

Praha 2. května (ČTK) - Jarní potravinová sbírka vynesla i s on-line supermarkety 431 tun zboží pro potřebné, oznámili dnes organizátoři sbírky v tiskové zprávě. Bylo to o 149 tun méně než v podzimním kole, proti loňskému jaru je to pokles o 19 tun. V kamenných prodejnách mohli lidé potraviny a drogerii darovat 23. dubna, v internetových obchodech Košík.cz, Rohlik.cz a iTesco sbírka skončila v neděli.

Do regionálních skladů potravinových bank se díky jarní potravinové sbírce dostalo 388 tun potravin a 43 tun drogistického zboží. Dary mají pomoc hlavně seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným nebo lidem bez domova a v nouzi.

Potřeba potravinové pomoci podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové trvale stoupá. Kvůli pandemii koronaviru ztratilo mnoho lidí práci, v poslední době se přidalo prudké zdražování, více potravin je třeba i z důvodu uprchlické krize.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, organizuje ji Česká federace potravinových bank se Svazem obchodu a cestovního ruchu a také obchodními řetězci a dalšími partnery.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s Českou federací potravinových bank a ministerstvy zemědělství a životního prostředí uzavřely nově dohodu o omezení plýtvání potravinami a řešení podpory pro lidi v nouzi. Omezit plýtvání potravinami je podle prezidenta SOCR Tomáše Prouzy nutné v celém řetězci, od zemědělství přes výrobu, distribuci až po spotřebu. Dbát by na tento úkol měly nejen domácnosti a třeba také stravovací zařízení.

"Pevně věřím, že podepsané memorandum urychlí potřebné legislativní změny pro omezení plýtvání potravinami a potravinovým bankám bude garantovat stabilní podporu ze strany státu," řekl dále Prouza. Ministerstvo zemědělství se spolu s dalšími partnery podle svého šéfa Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mimo jiné zavazuje ke koordinovanému vzdělávání českých obyvatel v této problematice. Nekula upozornil, že ročně každý Čech spotřebuje asi 800 kilogramů potravin, z toho desetinu vyhodí.

jif snm

3. květen 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.

Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 28 893 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 8 911 vstupů do provozoven společného stravování, 10 030 vstupů ve výrobě potravin, 2 360 kontrol ve velkoskladech, 1 160 v prvovýrobě, 2 035 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech apod.

V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 3 202 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků, což představuje cca 24 % hodnocených vzorků.

Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, naopak nejmenší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin tuzemských výrobců. U potravin ze třetích zemí nevyhověly požadavkům národních nebo evropských předpisů 26,8 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 19,8 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 16,2 %.

V loňském roce Inspekce provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 8 911 kontrol, zjistila zde 1 878 pochybení a porušení právních předpisů tak inspektoři konstatovali u cca každé 5 kontroly v segmentu. Při kontrolách zaměřených specificky na dodržování hygienických předpisů nevyhovělo 26 % kontrolovaných provozoven (1 632 případů nedodržení správné hygienické praxe). Aktuální výsledky kontrol společného stravování ve srovnání s výsledky kontrol v letech 2015–2020 indikují mírné zlepšení, stávající stav však nelze hodnotit jako uspokojivý a SZPI nadále bude segmentu věnovat zvýšenou pozornost.

V souvislosti s mimořádným růstem online formy prodeje inspektoři SZPI provedli celkem 1 254 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin. SZPI se v rostoucí míře zaměřuje i na kontrolu potravin nabízených či propagovaných na online sociálních sítích, internetových aukcích, bazarech apod. Nejčastěji kontrolovanou komoditu představovaly doplňky stravy. U SZPI je aktuálně registrováno přes 5200 provozovatelů nabízejících potraviny prostřednictvím internetového obchodu.

V roce 2021 bylo pravomocně skončeno 2 407 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty v celkové výši 90 248 500 Kč. Inspekce zároveň vloni uložila 11 285 zákazů uvádět potraviny do oběhu a celková hodnota takto zakázaných potravin představovala 58 828 714 Kč.

Plné znění Zprávy o činnosti za rok 2021 viz web SZPI.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
2. květen 2022
TN.cz Televizní noviny, pátek 29.4.2022 v čase 3:10 hodin
Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářská komora České republiky:
Už od začátku roku to zdražování bylo kolem 15 - 20 %. Ekonomové upozorňovali, že to může být až 30 % a já myslím, že se k této hranici blížíme.
 
 
 
Autor: TN.cz
2. květen 2022

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Libanon – finanční dotace na chléb nadále platí

Libanonská vláda, i přes narůstající deficit státních financí, potvrdila v tomto týdnu souhlas s vyplacením částky USD 15 mil. na dočasné řešení situace nedostatku chleba. V tomto týdnu se od pondělí tvořily dlouhé fronty před pekárnami po celém Libanonu v důsledku obav a falešných zpráv o zastavení úvěrové linky na dotované zboží (v současné době pouze na pšenici a léky). Vláda poskytla dovozcům pšenice celkovou částku 15,3 mil. USD ve formě úvěru, který zabezpečí dostatečnou výrobu chleba a dalších pekařských výrobků na období dvou až třech týdnů. Současný stav v zásobování základními potravinami je příkladem toho, že Libanon v současné době žije tzv. ze dne na den. Nervozita obyvatel se stupňuje zejména v období končícího postního měsíce Ramadánu a nastupujících tří-denních svátků  Íd al-fitr

Libanonská vláda, i přes svízelnou hospodářskou situaci, neuvažuje o zrušení dotací na chléb a v těchto dnech probíhají jednání se Světovou bankou o úvěru ve výši USD 150 mil. s cílem zlepšit potravinovou bezpečnost země. Akutní nedostatek tzv. arabského chleba na místním trhu, jako základní potraviny pro všechny vrstvy obyvatelstva, je patrný od vypuknutí války na Ukrajině, která dodávala více než 90 % pšenice do Libanonu. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků a zastavení pravidelných dodávek pšenice z Ukrajiny, je Libanon nucen nakupovat po relativně malých množstvích na spotové bázi. Místní hospodářství není ve stavu uzavírat dlouhodobé kontrakty, spoléhá na místní obchodníky, kteří hledají možnosti nákupu po celém světě. Nepříznivá finanční situace se násobí s nemožností Libanonu skladovat a vytvářet zásoby pšenice, protože největší obilné silo v bejrútském přístavu bylo zničeno při výbuchu v r. 2020. Libanonští mlynáři intenzivně hledají možnosti nákupu pšenice v Evropě, proběhlo i několik jednání s potenciálními dodavateli z ČR, ovšem vzhledem k velkému cenovému nárůstu cen za dopravu, nebyl zatím žádný kontrakt na dodávku pšenice z ČR do Libanonu realizován.

Zdroj: MZe ČR

2. květen 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Na americké zákazníky je při nákupech apelováno, aby neplýtvali potravinami

Podle údajů z analýzy společnosti 84.51°, mohou být ekologické atributy spojené s výrobkem, jako je zdroj surovin nebo recyklovatelný obal, pro zákazníky méně důležité než individuální chování během návštěvy obchodu s potravinami a po ní.

Z analýzy vyplývá, že snížení plýtvání potravinami je pro 45 % nakupujících nejvyšší prioritou. Mezi další priority patří používání recyklovatelných nákupních tašek a omezení jednorázových položek. Obavy o životní prostředí se ne vždy váží na výběr potravin, a to i u zákazníků, kteří se udržitelností velmi zabývají. Mezi potravinářské kategorie, u kterých se spotřebitelé nejvíce zajímají o ekologii, se řadí trvanlivé potraviny (61 %) a mražené potraviny (56 %).

Další zajímavostí je, že zatímco každý třetí nakupující tvrdí, že je "velmi znepokojen" změnou klimatu, jen 21 % z nich podle této studie přikládá vážný význam vztahu potravin, které nakupuje, k ochraně životního prostředí.  Nejde ani tak o to, že výrobek musí být ekologický nebo z udržitelných zdrojů. Největší odpovědnost je ve skutečnosti v rukou zákazníka. Týká se totiž toho, co s výrobkem udělá poté, co si ho nakoupí. Proto je na spotřebitele různými cestami apelováno, aby zodpovědně přistupovali k nákupu správného množství potravin a k jejich následnému zpracování.

Zdroj: MZe ČR

2. květen 2022

Britská vláda prostřednictvím dopisu hlavní veterinární úřednice UK Christine Middlemiss oznámila Evropské komisi další odložení nových kontrol pro produkty živočišného a rostlinného původu při dovozu do Velké Británie z EU/ČR, jejichž zavedení bylo plánováno na červenec, resp. září a listopad 2022. Původně stanovené termíny pro zavádění těchto kontrol se ruší a britská vláda bude jejich spuštění směřovat na konec roku 2023 (resp. od 1. 1. 2024).

 

V dopise (viz příloha níže) z 28. 4. 2022 zaslaném Evropské komisi Christine Middlemiss sdělila, že dojde k dalšímu odložení termínů zavedení nových dovozních kontrol, které bylo původně plánovány na 1. červenec, 1. září a 1. listopad 2022 (viz zde).

Hlavní veterinární úřednice UK sdělila Evropské komisi, že firmy v EU mohou zastavit přípravy spojené se zavedením nových dovozních kontrol. Nové kontroly bude britská vláda směřovat na konec roku 2023, tedy začátek roku 2024. Kontroly, které již v současnosti probíhají, zůstávají v platnosti.

Dále se v prohlášení konstatuje, že výše uvedené změny budou promítnuty do oficiálních materiálů britské vlády. Konkrétně má britská vláda na podzim 2022 zveřejnit Target Operating Model, který stanoví pravidla pro všechny produkty dovážené do UK.

Zpracoval odbor zahraničně obchodní spolupráce, 29. dubna 2022.
Kontakt
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 221 812 758.