Stát po třiceti letech změnil pravidla pro stravování dětí ve školních jídelnách a nový systém vyvolal ostré spory. Na jedné straně padají výrazy jako „hrozba pro tisíce dětí, chaotická vyhláška, zbytečné restrikce“ a z druhé zní, že jde o vlnu dezinformací a vliv silné lobby potravinářského průmyslu.
Velcí dodavatelé z řad potravinářských firem zaštítění Potravinářskou komorou nekritizují ani tak snahu o zdravější jídelníček, jako spíš způsob, jakým ho stát prosazuje. „Vyhláška vznikala za zavřenými dveřmi bez konzultací se širokou odbornou veřejností a je postavena na zákazech a restrikcích pro konkrétní potraviny a celé skupiny potravin. V důsledku to znamená, že mnoho tradičních a oblíbených jídel zmizí z jídelníčků,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Odpůrcům vyhlášky se už podařilo získat na svou stranu i některé lékaře, včetně kardiologa a emeritního přednostu kardiocentra IKEM profesora Jana Pirka, odborníky na stravování, kuchaře, profesní organizace, včetně Asociace společného stravování (ASPOS).
Společně kritizují i to, že tvůrci vyhlášky zapojili do pilotního projektu při přípravě nových podmínek pro vaření málo školních jídelen (necelých 30 z celkového počtu 8700). A to ještě spíš ve větších městech, přitom školní jídelny v regionech mívají pro zdravější stravování dětí horší podmínky. Třeba co se týče cen a omezenějšího počtu dodavatelů.
Více zde: https://ekonom.cz/c1-67798580-svickova-vs-amarant-potravinari-vedou-boj-proti-stravovaci-vyhlasce