7. říjen 2024

Vážené dámy, vážení pánové,
zveme Vás na Česko-kyrgyzské podnikatelské fórum, které se uskuteční dne 15.10.2024 od 10h (registrace od 9:30) v prostorách Hospodářské komory České republiky (Florentinum, Na Florenci 2116/15, Praha 1) u příležitosti unikátního incomingu kyrgyzské delegace do ČR. Seznam kyrgyzské delegace a program fóra naleznete pod odkazem zde. Akce bude konsekutivně tlumočena (čeština – kyrgyzština).

Účast na akci je zdarma, podléhá však registraci. Registrovat se můžete pod odkazem zde do 10.10.2024.

Ilustraní foto: pixabay 

 

 

7. říjen 2024

Na konci loňského roku vyzval ministr zemědělství Marek Výborný obchodní řetězce, aby dodaly nápady na zlepšení fungování tzv. značek kvality podporovaných státem, tedy na Klasu a Regionální potravinu. Změnu značek si tehdy přál i generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIFPetr Dlouhý, který označil Klasu za přežitou.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR v létě poslal ministrovi dopis, ve kterém píše, že struktura značek je nepřehledná. Za tři čtvrtě roku se však diskuse příliš neposunula, sice se mírně změnila metodika pro získání jedné ze značek, ale změna zacílení pro veřejnost se nekoná.

Zároveň obchody vznesly požadavek, aby na označení dosáhly i jejich privátní značky. To právě může být jablkem sváru, proti tomu se totiž ostře vyhraňuje Potravinářská komora ČR, která považuje například Klasu právě za protipól k marketingovým značkám obchodních řetězců, jako jsou Clever nebo K-Jarmark. Komora se obává, že pokud by značku mohly „privátky“ získat, mohly by následně vystřídat dodavatele a dál se značkou kvality prokazovat.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

7. říjen 2024

Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny ve spolupráci s Veolia Česká republika pořádají

další kulatý stůl o udržitelnosti. Prosím rezervujte si tento termín. 

Akce se bude konat v ÚTERÝ 5. 11. 2024, od 10.00 do 13.00 HODIN, RESTURANT GREEN TABLE, FLORENTINUM – Na Florenci 216/15, Praha 1. 

Moderuje JAN PIVOŇKA, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR.

V diskuzním panelu se budeme věnovat těmto tématům: VYUŽITÍ ODPADNÍ VODY VE VÝROBĚ, FOTOVOLTAIKA ANO ČI NE?, PŘÍPADOVÁ STUDIE VODA, ENERGIE, ODPADY  a další témata. 

Následuje občerstvení a networking.

https://greentable.cz/

Diskuze je primárně určena pro zástupce potravinářských a zemědělských podniků, kteří zabezpečují připravenost firmy po technické stránce, plánování a realizaci energetických a dalších strategických projektů. Dále pro zástupce obchodu, krajů a obcí, státní správy a další hosty.

Kulatý stůl je omezen počtem 50 osob.

Bližší informace Mgr. Helena Kavanová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo tel.: +420 737 287 024

V případě zájmu o účast prosím zašlete potvrzení o 16.10.2024 na mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,

Ilustrační foto: pixabay

 

7. říjen 2024

Český modrý mák z.s. ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou SKPV Policie ČR a Svazem lnu a konopí pořádají od října do konce prosince 2024 výstavu "Mák-Konopí-Drogy" na střeše Národního zemědělského muzea v Praze - Holešovicích.

Doprovodný program k výstavě s podtitulem "Pomocníci i svůdci lidstva" se uskuteční 17. října 2024 od 9 do 17 hodin.

Výstava nabídne návštěvníkům fascinující pohled na svět máku, konopí a dalších rostlin a hub, jako jsou kokainovník, kratom, tabák, chvojník a lysohlávky. Cílem je představit jejich historii, pěstování a využití v potravinářství, medicíně a průmyslu, ale i upozornit na rizika jejich zneužívání.
 
Potravinářská komora ČR se bude akce účastnit s prezentací značky kvality "Vyrobeno podle České cechovní normy" a ochutnávkou vybraných potravinářských výrobků. 
V naší expozici v 1. patře můžete ochutnat mák mletý od společnosti IBK Trade, makový olej a mák v podobě sušenek z Farmy Markových, pečivo s mákem a vícezrnné pečivo se záparou (konopné semínko), makový závin od společnosti Penam. 
 
Bližší informace poskytne Eliška Fořtová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 
 
Ilustrační foto: pixabay
 
7. říjen 2024

Vážené členky, vážení členové,

v minulém týdnu jsme Vás informovali o konání světového veletrhu potravinářských inovací SIAL, který se bude konat od 19. října v Paříži.

Protože se množí dotazy, zda organizujeme společný výjezd do Paříže, rádi bychom Vám vyšli vstříc…

Pokud máte zájem o organizovanou prohlídku veletrhu, zajištění dopravy či ubytování kontaktujte prosím paní Slížkovou, která může vše zajistit. Záleží, zda se nahlásíte v dostatečném počtu.

V případě zájmu ji prosím kontaktujte obratem.

TEREZA SLÍŽKOVÁ, ACTIVE COMMUNICATION, Aspen Business Centre , Representative of PROMOSALONS

V Jámě 1 - 110 00 Prague 1 - CZ 
The representative of French trade shows

Tel.: +420 222 518 587
in the Czech Republic and Slovakia 

GSM: +420 605 314 171
www.francouzskeveletrhy.cz, www.promosalons.com

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací, který oslaví své historické 60. výročí.
19. - 23. října 2024 na severním pařížském výstavišti Parc des Expositions - Paris Nord Villepinte

Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.
V nadcházejících týdnech bude představen speciální program, který dále obohatí zážitky ze SIALu. Během pětidenní akce bude potravinářský ekosystém pulzovat vitalitou a přátelskostí, a to jak v kongresovém centru, tak v celé Paříži, kde budou probíhat aktivity, které vystihují podstatu kulinářského světa.

INSPIROVÁN MINULOSTÍ PRO PODPORU BUDOUCNOSTI


Cílem veletrhu SIAL 2024 je pod heslem "Own the Change" povzbudit odborníky z oboru k přijetí probíhajících změn a řešení globálních potravinářských výzev. Toto společné hnutí bude podpořeno představením iniciativ vystavovatelů v oblasti společenské odpovědnosti firem a zdůrazněním odborných znalostí prostřednictvím iniciativ, jako je SIAL Insights, analýza trendů v odvětví, která se koná každé dva roky, SIAL Innovation nabízející pohled na budoucí vývoj, a SIAL Start-Up, v rámci, které se v roce 2024 představí dvakrát více slibných začínajících podniků, včetně konceptů v rané fázi vývoje.

NOVÝ PLÁN, NOVÁ DYNAMIKA

Mezi hlavní novinky bude patřit nové uspořádání stánků vystavovatelů. Veletrh SIAL si uvědomuje, že 80 % návštěvníků vyjádřilo přání, aby byly stánky uspořádány podle typu výrobku, aby bylo možné je efektivněji navštěvovat. Nový půdorys bude vystavovatele seskupovat podle témat.

SIAL PARIS: TAVICÍ KOTEL POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU

Co se týče zastoupení, Francie a Itálie se přetahují o první místo, přičemž Itálie v současné době vede, pokud jde o výstavní plochu, s více než 16 000 metry čtverečními. Za zmínku stojí, že Čína se vrací s velkou vervou a představuje více než 6 000 metrů čtverečních pavilonů, zatímco Ukrajina a Indie demonstrují svůj rostoucí vliv na globální scéně.
Výrazně se představí také několik afrických zemí, které budou mít vyhrazené pavilony v hale 5a. Senzaci budou představovat i premiéroví účastníci z Ugandy, Libye a Iráku, kteří ještě více obohatí kulturní tapiserii veletrhu SIAL Paris. Kromě toho se na tomto významném ročníku chystají nezapomenutelně prezentovat i stálice jako USA a Španělsko.

Pro více informací kontaktujte zastoupení veletrhu SIAL pro ČR a SR – Promosalons Czech Republic – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.sialparis.com

Registrujte si vaši vstupenku zde

7. říjen 2024

Prezidentem největší evropské zemědělské organizace Copa byl zvolen Massimiliano Giansanti, prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal byl zvolen viceprezidentem

Největší evropská zemědělská organizace Copa – Cogeca volila dne 27/09/2024 nové představenstvo Copa (zaměřena na zemědělce, Cogeca se soustředí na družstva). Novým prezidentem se stal prezident italské Confagricoltura Massimiliano Giansanti, který vystřídá dosavadní prezidentku Christiane Lambert (FR, FNSEA). Giansanti patří dlouhodobě mezi kritiky Evropské zelené dohody, která měla přinést řadu environmentálních regulací, brání se snižování stavů hospodářských zvířat nebo redukci konzumace masa. Podporuje uhlíkové zemědělství i silnou SZP. Členové Copa kromě prezidenta volili i šest viceprezidentů Copa. Těmi byli zvoleni: prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, prezident rakouské Agrární komory LKÖ Nikolaus Berlakovich, prezident irské komory IFA Francie Gorman, prezident španělské ASAJA Pedro Barato, prezident dánské DAFC Søren Søndergard a zástupce FNSEA Franck Sander.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixabay 

3. říjen 2024

Ministr zemědělství chtěl prosadit možnost provádět na jatkách rituální porážky zvířat. I kvůli nátlaku aktivistů a obránců zvířat návrh stáhl.

 Zatímco zástupci masného průmyslu jeli osobně lobbovat mezi poslance za schválení mírnějších pravidel pro rituální porážky zvířat, aktivisté ochránci zvířat dosáhli opačného cíle i díky mobilizaci svých příznivců, kteří zahltili e-mailové schránky zákonodárců.

Ještě v úterý dopoledne ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na Facebooku hájil pozměňovací návrh k novele veterinárního zákona s tím, že je občas nutné prosazovat nepopulární návrhy. 

Lidovecký ministr to zdůvodňoval argumentací, že je lepší, když se zvířata porazí za přísných podmínek v České republice a do třetích zemí se exportuje spíše hotové maso nežli živá zvířata, která se pravděpodobně v mimo EU porazí za horších podmínek.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

3. říjen 2024

Mimo jiné i díky tlaku potravinářů se podařilo prosadit odložení platnosti nařízení proti odlesňování, které mělo začít platit už od konce letošního roku. Potravinářská komora České republiky původně požadovala odložení alespoň o dva roky, aby se na opatření stihly připravit i malé a střední podniky. Roční odklad však komora považuje za přijatelný kompromis. Potravinářům vadí zejména očekávaný značný nárůst administrativy související s prokazováním skutečnosti, že se jednotlivé podniky nepodílejí na odlesňování.

Evropská komise na svém webu oznámila odklad nařízení proti odlesňování o rok. Nařízení má zajistit, aby firmy neuváděly na trh zboží (skot, káva, kakao, palmový olej, sója, kaučuk, dřevo), které vzniklo na místě nelegálně vykácených lesů. Potravinářské podniky žádaly ministra zemědělství Marka Výborného, aby tento posun projednal na Radě ministrů zemědělství v Bruselu. Společně s dalšími zástupci zemědělců, obchodníků a podnikatelů napsala Komora dopis i premiérovi Petrovi Fialovi, aby zajistil výjimku pro Českou republiku. O tématu potravináři jednali i s evropskými partnery.   

„Jsme rádi, že ministerstvo zemědělství naše argumenty vyslyšelo a zástupci resortu v Bruselu usilovali o odklad. Problém odlesňování se totiž týká amazonských pralesů, a nikoli České republiky. V České republice naopak lesů dlouhodobě přibývá. Od roku 1950 se jejich plocha u nás zvýšila o 165 tisíc hektarů,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Návrh Komise musí ještě do konce roku schválit Evropský parlament a členské státy. Potravinářská komora ČR věří, že se mezitím stihnou vydat prováděcí předpisy, a hlavně bude k dispozici IT systém, v němž se mají podniky zaregistrovat a kde se mají vydávat elektronické certifikáty.

„Za několik týdnů mělo začít platit nové nařízení, aniž by byl připraven celoevropský IT systém. Dosud také stále není jasné, jaká pravidla budou platit pro českou produkci. Pevně doufáme, že Česko bude patřit mezi země s nízkým rizikem odlesňování, protože argumenty a čísla mluví zcela jasně. Díky tomu by snad české podniky mohly mít alespoň o trochu méně administrativy,“ uvedla prezidentka Večeřová.

Potravinářská komora nadále upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku může způsobit úpadek českého potravinářství. Vedle evropského nařízení proti odlesňování kritizuje také další bruselská opatření. Podrobněji se o nich dočtete v naší nedávné tiskové zprávě zde.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

2. říjen 2024

V rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se dne 9.10.2024 od 12:00 uskuteční česko-ukrajinské business fórum.

Na akci vystoupí představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, velvyslanectví Ukrajiny v Praze, zastupitelského úřadu ČR v Kyjevě, zástupci města Kyjev, Ukrajinské obchodní a průmyslové komory, Svazu průmyslu a dopravy ČR nebo CzechTrade.

První část programu bude věnována regionální spolupráci a prezentaci firem z oblasti Kyjeva, které hledají v ČR partnery. Seznam delegace z Kyjeva najdete v přiložené tabulce. V případě zájmu o účast na B2B jednáních s těmito firmami Vás prosíme o registraci do středy 8.10.2024 do 12:00 na odkaze zde.

Ve druhé části bude business fórum zaměřené na rozvojovou pomoc a ekonomickou spolupráci mezi oběma zeměmi. Následovat bude networking se zástupci firem z dalších oblastí Ukrajiny nebo ukrajinských i českých institucí a organizací. Program obou částí business fóra najdete níže. Pracovníkem jazykem business fóra je čeština a ukrajinština, na místě bude k dispozici tlumočení.

List_of_companies_from_Kyiv.xlsx

List_of_Ukrainian_delegation_supported_by_UNDP.xlsx

UKRAINIAN-CZECH_BUSINESS_FORUM_Wednesday_October_9_2024__Made_in_Kyiv.docx

UKRAINIAN-CZECH_BUSINESS_FORUM_Wednesday_October_9_2024.docx

Bližší informace najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay 

2. říjen 2024

„Maso je levnější, protože řetězce tento rok zvolily úplně jinou strategii prodeje. Výrobky, ať už to jsou kuřecí prsa, vepřové nebo kuře, prodávají často pod nákupní cenou,“ tvrdí David Bednář, ředitel dvojky trhu v kuřecím mase Drůbežářského závodu Klatovy.

„Tuto situaci nepamatuji patnáct let, je to fenomén letošního roku,“ naráží na to, že se prý ceny častěji než dřív u masa dostávají na podnákupní ceny. Je podle něj běžné, že obchodníci koupí za 120 a prodávají za 90 Kč. „Stát přichází o obrovské peníze na DPH,“ dodal. Bednář si už na začátku léta stěžoval na nízký odběr řetězců z jeho závodu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

1. říjen 2024

V rámci aktualizace webových stránek, která proběhla v první polovině tohoto roku, byla vytvořena nová kolonka na hlavním panelu - TESTY POTRAVIN

Zde každý měsíc zveřejňujeme článek, kde naleznete informace o kvalitě, kvalitativních znacích, testování a případně i jiné zajímavosti o dané skupině potravin.

Aktuálně jsou zde k dispozici články o:

Zdroj: www.cechovninormy.cz

Ilustrační foto: pixabay

1. říjen 2024

Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.
V nadcházejících týdnech bude představen speciální program, který dále obohatí zážitky ze SIALu. Během pětidenní akce bude potravinářský ekosystém pulzovat vitalitou a přátelskostí, a to jak v kongresovém centru, tak v celé Paříži, kde budou probíhat aktivity, které vystihují podstatu kulinářského světa.

INSPIROVÁN MINULOSTÍ PRO PODPORU BUDOUCNOSTI


Cílem veletrhu SIAL 2024 je pod heslem "Own the Change" povzbudit odborníky z oboru k přijetí probíhajících změn a řešení globálních potravinářských výzev. Toto společné hnutí bude podpořeno představením iniciativ vystavovatelů v oblasti společenské odpovědnosti firem a zdůrazněním odborných znalostí prostřednictvím iniciativ, jako je SIAL Insights, analýza trendů v odvětví, která se koná každé dva roky, SIAL Innovation nabízející pohled na budoucí vývoj, a SIAL Start-Up, v rámci, které se v roce 2024 představí dvakrát více slibných začínajících podniků, včetně konceptů v rané fázi vývoje.

NOVÝ PLÁN, NOVÁ DYNAMIKA

Mezi hlavní novinky bude patřit nové uspořádání stánků vystavovatelů. Veletrh SIAL si uvědomuje, že 80 % návštěvníků vyjádřilo přání, aby byly stánky uspořádány podle typu výrobku, aby bylo možné je efektivněji navštěvovat. Nový půdorys bude vystavovatele seskupovat podle témat.

SIAL PARIS: TAVICÍ KOTEL POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU

Co se týče zastoupení, Francie a Itálie se přetahují o první místo, přičemž Itálie v současné době vede, pokud jde o výstavní plochu, s více než 16 000 metry čtverečními. Za zmínku stojí, že Čína se vrací s velkou vervou a představuje více než 6 000 metrů čtverečních pavilonů, zatímco Ukrajina a Indie demonstrují svůj rostoucí vliv na globální scéně.
Výrazně se představí také několik afrických zemí, které budou mít vyhrazené pavilony v hale 5a. Senzaci budou představovat i premiéroví účastníci z Ugandy, Libye a Iráku, kteří ještě více obohatí kulturní tapiserii veletrhu SIAL Paris. Kromě toho se na tomto významném ročníku chystají nezapomenutelně prezentovat i stálice jako USA a Španělsko.

Pro více informací kontaktujte zastoupení veletrhu SIAL pro ČR a SR – Promosalons Czech Republic – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.sialparis.com

Registrujte si vaši vstupenku zde

1. říjen 2024

Na pozici tiskového mluvčího a vedoucího tiskového oddělení Potravinářské komory ČR nastoupil Marek Zemánek. Přichází z ministerstva zemědělství, kde přes deset let působil v tiskovém oddělení. V komoře bude mít za úkol integrovat agendu externí komunikace, sociálních sítí a posilovat povědomí veřejnosti o českém potravinářském sektoru.

Čtyřiatřicetiletý Marek Zemánek se public relations věnuje bezmála 15 let. Svou kariéru zahájil už v době studií. Nejprve působil v PR agentuře Weber Shandwick a také v interní komunikaci společnosti O2. Posledních 10 letech pracoval jako ministerský rada v kabinetu ministra zemědělství, kde se zabýval zejména externí komunikací. Během svého působení v resortu mimo jiné koordinoval vydávání ministerského zpravodaje „Zprávy z MZe“, který v roce 2018 získal první místo v soutěži Zlatý středník, v kategorii „Nejlepší newsletter“. V posledních době se vedle mediální agendy zabýval také sběrem a zpracováním dat ze zemědělství a potravinářství. Pro veřejnost z nich pak připravoval originální edukativní infografiky. Marek Zemánek nikdy nebyl a není členem žádné politické strany nebo hnutí.

„Potravinářský sektor se mění a prochází dynamickou transformací. V budoucnu se bude čím dál víc vyznačovat moderními technologiemi. V řadě podniků začíná do výrobních procesů promlouvat umělá inteligence. A je tomu potřeba přizpůsobit i komunikaci. Mou ambicí je pomoci posunout a sjednotit komunikaci se všemi našimi cílovými skupinami, tedy klíčovými partnery z výrobních firem, státní správy, samospráv i médií. Chci posílit vnímání Potravinářské komory u veřejnosti jako stabilní a spolehlivé instituce,“ uvedl ke své nové pracovní pozici Marek Zemánek.

Mediální agendu přebírá v Potravinářské komoře od kolegyně Heleny Kavanové, která bude v komoře i nadále působit a věnovat se bude řízení marketingu a dalších vybraných projektů.

„Těší mě, že k nám Marek přichází. V jeho osobě se snoubí znalost zemědělství a potravinářství a také mediálního prostředí. Jsem přesvědčena, že své dosavadní zkušenosti u nás v Potravinářské komoře dobře zúročí a že bude široké veřejnosti aktivně prezentovat českou potravinářskou výrobu a kvalitu českých potravin,“ doplňuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.      


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

1. říjen 2024

Jablek se v tuzemsku běžně sklízí kolem 120 tisíc tun, z toho do 80 tisíc je konzumních, zbytek jde na zpracování. Dubnové mrazy nicméně zničily zhruba 76 procent úrody, uvedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ovocnáři dříve hovořili o ztrátách za 1,3 miliardy korun. U hrušek také bude propad.

Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka je situace na trhu jablek na zpracování komplikovaná. „Cena při výkupu vzrostla násobně oproti minulým letům. Od řady členů máme informaci, že výrobní cena jablečných moštů a džusů začíná být vyšší než nabídková cena od řetězců,“ tvrdí. Plocha už dramaticky neklesne.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

 

27. září 2024

Evropané by podle svého parlamentu měli méně plýtvat potravinami. Původní návrh Evropské komise zněl, že by se měla do šesti let snížit produkce odpadů při zpracování a výrobě jídla o desetinu oproti roku 2020, o 30 procent pak dohromady v maloobchodu, restauracích a domácnostech. Končící parlament však doporučil, že by pokles měl činit 20, respektive 40 procent.

To je samozřejmě bohulibý záměr, naráží ale na technické možnosti. Podle výrobců potravin jde o nesmyslné normy. O konečné podobě návrhu nicméně rozhodne až nová Evropská komise.

Kritici argumentují mimo jiné tím, že v některých odvětvích odpad téměř nevzniká. Mlékárenství například produkuje vedlejší živočišné odpady, jako jsou syrovátka, rozlité mléko, podmáslí, skrojky od sýrů nebo odstředivkové kaly. „Z toho jsou prakticky jediným odpadem likvidovaným v kafilerii odstředivkové kaly, které tvoří maximálně desetiny procenta z celkového objemu výroby,“ řekla MF DNES prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

27. září 2024

Přemýšlíte často o tom, co jíte a jestli se stravujete správně? A myslíte také na to, jak s potravinami zacházet, abyste si nezpůsobili zdravotní problémy? Na opakující se chyby v kuchyni a při vaření upozorňuje letošní kampaň Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Ing. JITKA GÖTZOVÁ (47), ředitelka Odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství, nabízí i několik praktických rad, jak k potravinám přistupovat. Jak správně rozmrazovat? Musejí být vajíčka v lednici? A je lepší čerstvé, nebo trvanlivé mléko?

■ Jaké základní chyby lidé dělají u přípravy jídla?

Neumyjí si před přípravou jídla ruce a často si je nemyjí ani mezi jednotlivými činnostmi, takže se pak dotýkají rukama od syrového masa i dalších surovin, např. zeleniny na salát. Na potraviny, které se již tepelně neupravují, tak mohou z masa přenést nebezpečné bakterie. Další základní chybou je, že nepoužívají různá prkénka na různé potraviny. Jedno na maso, druhé na zeleninu a další na pečivo. To jsou takové evergreeny, jež se opakují neustále dokola, i přes jakoukoliv osvětu. S mytím rukou trochu pomohla epidemie covidu, ale určité zvyklosti v domácnostech stále přetrvávají. Třeba ta, že když domů přineseme kuře, musíme ho umýt, než ho jdeme upéct, což je ale velká hygienická chyba. Drůbež je běžně kontaminovaná bakteriemi, jde zejména o Campylobacter
(bakterie, jež jsou hojně rozšířeny zejména ve střevním traktu ptáků a dalších volně žijících zvířat, přežívají při nízké teplotě, ve vodě i několik týdnů, mohou způsobit kampylobakteriózu, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou, pozn. red.), a když doma ve dřezu kuře umyjeme, rozstříknou se kapky vody a kontaminují celou pracovní plochu. Tu pak ještě otřeme hadříkem a houbičkou, takže se bakterie dostanou úplně všude. A je to úplně zbytečné, protože drůbež zobchodu je určena rovnou ktepelné úpravě, stačí ji jen vložit do pekáče nebo do hrnce, a hotovo.
 
Celý rozhovor najdete v novém číslo časopisu TÉMA. 40/2024, KTERÉ VYŠLO 27. ZÁŘÍ 2024. 
 
27. září 2024

Potřebná pravidla pro ochranu lesů, nebo byrokratické monstrum? Evropské politické frakce se přou o unijní nařízení proti odlesňování, které má vstoupit v platnost 1. ledna. Konzervativní síly v Evropském parlamentu žádají Evropskou komisi o jeho odklad. Zemědělci a obchodníci prý na nová pravidla nejsou připraveni. Podle zástupců Zelených, socialistů či liberálů mezi europoslanci ale pro odklad není důvod.

Mluvčí Evropské komise opakují, že unijní exekutiva pracuje na implementaci nových pravidel a odklad zatím nepřipravuje. Nicméně ze zákulisí zní něco jiného. Europoslanci Evropské lidové strany podle serveru Euractiv mluví o tom, že jim von der Leyenová slíbila, že do několika dnů navrhne buď odklad, anebo jiné dočasné řešení.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

24. září 2024

Nová pravidla zelené transformace, přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy i přemíra kontrol. To jsou hlavní potíže, se kterými se v současnosti potýkají české potravinářské podniky a které komplikují jejich rozvoj. Potravinářská komora České republiky upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku a přemíra administrativy mohou způsobit úpadek českého potravinářství.

„Za poslední měsíce jsem po celé ČR prošla mnoho potravinářských výrob a provozů. Od pekařství, mlékárenství, masného průmyslu až po výrobce nápojů a zpracovatele ovoce a zeleniny. Napříč regiony bez ohledu na velikost podniků jsem slyšela totéž. Naprostá většina z nich si stěžovala na nesmyslný tlak na zelenou politiku a přibývající administrativu,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

SPORNÁ ZELENÁ OPATŘENÍ

Potravinářská komora ČR například nesouhlasí s novým evropským nařízením proti odlesňování. Nově najatí státní úředníci mají kontrolovat, jestli firmy neuvádí na trh potraviny, které vznikly na místě nelegálně vykácených lesů. V Česku ovšem k žádnému odlesňování nedochází. Lesů naopak dlouhodobě přibývá. Od roku 1950 se jejich plocha u nás zvýšila o 165 tisíc hektarů. České podniky se na složitou agendu, která má platit už od prosince 2024, navíc nestíhají připravit, protože Evropská komise nevydala potřebné prováděcí předpisy, a hlavně není k dispozici IT systém, ve kterém se mají podniky zaregistrovat a ve kterém mají vydávat elektronické certifikáty. Potravináři proto společně s dalšími zástupci zemědělců, obchodníků a podnikatelů z jiných sektorů požádali premiéra Petra Fialu o zajištění výjimky pro Českou republiku.

Od příštího roku budou muset všechny velké firmy, včetně potravinářských, také povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě. Toto nové opatření podle Potravinářské komory může vést ke zhoršení konkurenceschopnosti domácích (potažmo i evropských) producentů.  Výsledky přísné kontroly probíhající na území EU budou srovnávány s certifikáty ze třetích zemí, u kterých v řadě případů panují pochybnosti o jejich důvěryhodnosti. Navíc protokol, podle kterého se emise kvantifikují, se zaměřuje pouze na skleníkové plyny, ale nepokrývá například biologickou rozmanitost, znečišťování prostředí nebo využívání zdrojů, které jsou rovněž z pohledu udržitelnosti produkce velmi podstatné. Může tak být vytvářen nesprávný dojem udržitelnějších potravin pocházejících ze třetích zemí. Potravináři se ve své praxi setkali například s výrobky z Asie, které měly až podezřele nízkou uhlíkovou stopu. V oblasti biopaliv již byly prokázány případy úmyslného míchání různých produkcí nebo deklarování čistých olejů jako použité kuchyňské, které jsou z pohledu výpočtu uhlíkové stopy výhodnější.

Potravinářské podniky by také měly v příštích letech povinně snížit potravinový odpad. Evropská komise chce administrativním rozhodnutím snížit potravinový odpad u potravinářských podniků o 10 %, Evropský parlament dokonce požaduje snížení až o 20 %. Potravinářský průmysl však zde nepotřebuje žádné povinné plošné cíle, protože je ekonomicky sám motivovaný k tomu, aby množství potravinového odpadu snižoval. Vzhledem k nákladům na suroviny a jejich zpracování, ale i na likvidaci případných odpadů je pro výrobce potravin hospodárné využití suroviny klíčové. Největší množství potravinového odpadu naopak připadá na domácnosti.

„Potravinářská komora ČR nezpochybňuje rozumné snahy o zefektivnění evropského hospodářství. Evropská zelená politika se ale v současnosti prosazuje přes administrativní příkazy a zákazy z Bruselu bez znalosti konkrétních dopadů na životaschopnost a ekonomiku potravinářských podniků. EU by se měla zaměřit na podporu konkurenceschopnosti podniků namísto její snižování v důsledku obrovské byrokratické zátěže,“ dodává Večeřová.  

České potravinářské firmy přitom už dnes samy podnikají mnoho kroků pro zlepšení udržitelnosti výroby. Přecházejí na obnovitelné zdroje energie, instalují solární panely, lépe hospodaří s teplem, izolují budovy a technologie, instalují tepelná čerpadla, šetří vodou, snižují množství používaných obalových materiálů anebo využívají ve výrobě recyklovatelné materiály.

„Potravinářské podniky chtějí podnikat odpovědně a ekologicky. Apelujeme na vládu, aby veškeré zelené cíle, které prosazuje, byly reálné, a to jak úrovni EU, tak v ČR. Nesmí učinit náš sektor nekonkurenceschopným. Pokud cíle politici správně uchopí, může to být příležitost pro skutečné dosažení klimatické neutrality v Česku. Potravináři dlouhodobě ukazují, že se chovají odpovědně a že jim na životním prostředí záleží,“ uvedla prezidentka Večeřová.

NÁRŮST PAPÍROVÁNÍ A PŘEMÍRA KONTROL

Potravináři se potýkají také s nárůstem administrativy. Vyplňování formulářů a tabulek pro finanční úřady, zdravotní pojišťovny, inspektorát práce, ale třeba i pro Státní zemědělský intervenční fond nebo Český statistický úřad. To jsou namátkou jen některé povinnosti vůči státu, které firmy „dusí“. Plněním povinností vůči úřadům stráví pracovníci firem řádově stovky hodin ročně.

„Přestože se mnozí politici chlubí, jak se v Česku úspěšně daří omezovat papírování, podniky v praxi zlepšení vůbec nepociťují, spíše naopak. Stát by měl provést revizi opatření a staré regulace, které nic nepřináší, jednoduše zrušit. Po koronavirové a energetické krizi se podniky musí soustředit na restart a modernizaci provozů. A k tomu potřebují mít čas na podnikání, aniž by museli neustále sledovat, co kdy nového vyšlo a co musí nově plnit,“ uzavírá Večeřová. 

Ve výčtu obtíží zdržují potravinářské podnikatele od práce i další věci – od dlouhého čekání na stavební povolení přes drahé zdravotní prohlídky zaměstnanců, nefungující digitalizaci až po přemíru úřednických kontrol, které jsou často jen „kontrolami pro kontrolu“.

„Rozsah povinností nabyl neuvěřitelných rozměrů. Když hovoříme s kolegy v zahraničí, nemají u nich tolik papírování a kontrol. Česká republika bohužel často chodí nad rámec legislativy EU. Některá data a informace státním orgánům přitom předáváme opakovaně. Stát nám ukazuje, že pro něj nejsme vůbec žádným partnerem. Například při podání žádosti nebo formuláře musíme na odpověď čekat několik měsíců, v opačném případě ale máme povinnost odpovědět nejlépe ihned a za nesplnění lhůt hrozí sankce,“ dodává Martin z potravinářské firmy v Ústeckém kraji, která zaměstnává méně než 50 zaměstnanců. Nepřeje si být jmenován, komora však jeho identitu samozřejmě zná.

Nárůst byrokracie přitom vede ke zvyšování fixních nákladů a zhoršování konkurenceschopnosti zejména malých a středních podniků. Nechtěným důsledkem pak může být další posilování nadnárodních korporací a koncentrace kapitálu. Komora totiž předpokládá, že nová zelená opatření a růst administrativy mohou mít zásadní dopad především na menší a střední potravinářské podniky. 

Špatný stav českého podnikatelského prostředí potvrzuje i mezinárodní průzkum Světové banky. Podle Indexu prosperity zase mělo v roce 2023 Česko až 20. nejlepší podmínky pro podnikání v EU. Jinak řečeno – jedny z nejhorších v EU.



Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

23. září 2024

Praha 23. září (ČTK) - Adaptací evropského nařízení o odlesňování, které ovlivní tisíce firem v Česku a které kritizují zástupci potravinářů, zemědělců i obchodníků, se bude ve středu zabývat vláda. Nařízení má být součástí novely zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, cílem je snížit dopad na celosvětové odlesňování a znehodnocování lesů. Ministerstvo zemědělství již dříve poukazovalo, že firmy k nařízení nemají dost informací a není dostatečně nachystané, zažádalo proto Evropskou komisi o jeho odklad. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes v Bruselu řekl, že požádal nastupujícího eurokomisaře pro zemědělství Christophera Hansena o podporu úsilí ČR.

Nařízení se vztahuje na podniky, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva. Velké a střední firmy mají plnit požadavky nařízení od letošního 30. prosince, malé firmy a mikropodniky od 30. června 2025. Ministerstvo zemědělství chce do poloviny listopadu připravit návod, který podnikům přiblíží, co musí v důsledku nařízení plnit a vykazovat.

Podniky by podle nařízení měly shromažďovat a vykazovat údaje a souřadnice pozemků, na kterých komodity produkují, aby bylo jasné, že nejsou spojeny s odlesňováním kdekoliv na světě, a poté je zaznamenat do evropského informačního systému. Systém má EU spustit přibližně měsíc před zahájením povinností, což kritizovali zemědělci, obchodníci i potravináři a další společnosti i ministr Výborný.

Výborný proto už dříve požádal Evropskou komisi o odklad nařízení, důvody odkladu by podle něj měl probrat s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou také premiér Petr Fiala (ODS). Výborný poukazoval také na to, že Česko dosud neví, do jaké kategorie zemí s rizikem odlesňování bude patřit, podle úrovní se přitom má odvíjet počet kontrol i další administrativa.

Odklad by musela navrhnout Evropská komise a musel by projít řádným legislativním procesem, to znamená Radou EU i Evropským parlamentem, kde jsou ale jednotlivé frakce rozdělené. Zatímco lidovecká frakce EPP je pro odklad, frakce Zelených je naopak proti. Pro odklad účinnosti nařízení je podle Výborného nyní asi 20 států ze současné sedmadvacítky.

Ministerstvo podle předběžných odhadů počítá s 2120 kontrolami plnění nařízení ročně, což vyjde na 97,3 milionu korun za rok. Nyní neexistuje způsob, jak náklady uhradit z EU, v současné chvíli se nepočítá ani se zohledněním výdajů ve státním rozpočtu. Financování musí být podle Výborného zvládnuto v kapitole resortu zemědělství.

V návaznosti na splnění požadavků nařízení bude podle návrhu nutné najmout také 76 až 96 nových zaměstnanců a transformovat od příštího roku Ústav pro hospodářskou kontrolu lesů na Národní lesnický institut.

Mezi lety 1990 a 2020 celosvětově ubylo zhruba 420 milionů hektarů lesů, což odpovídá velikosti EU. V ČR se odlesňování netýká, plocha lesů naopak dlouhodobě roste.

trp ptd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

23. září 2024

Kvůli nařízení se bude muset prokazovat původ mnoha výrobků, ale zatím není jasné, jakým způsobem. Evropský registr, do kterého by se měly výrobky zadávat, totiž dosud nefunguje. Podle Potravinářské komory ČR může hrozit až kolaps u dodávek hovězího masa nebo čokolády. „Nařízení má sloužit k nápravě nevhodné praxe v zámořských zemích, aby nedocházelo zejména k odlesňování amazonských pralesů. Nesmyslně však zvyšuje již tak přebujelou byrokracii pro evropské producenty a zvýší náklady na produkci potravin,“ prohlásila prezidentka komory Dana Večeřová.

Výrobci jsou navíc přesvědčeni, že dopad na lesy bude prakticky nulový. Zdroje z „odlesněných“ pozemků se podle nich budou levněji prodávat do států mimo EU a z „neodlesněných“ pak dráže do EU. Podobný názor zastává prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Firmy by měly nová pravidla plnit už za tři a půl měsíce, ale stále není k dispozici slibovaný IT systém ani přesná implementační pravidla,“ potvrzuje.
Přestože stát usiluje o odložení legislativy, připravuje se na ni pro případ, že by se to nestihlo. Příští týden ve středu na jednání vlády se bude řešit právě návrh na transpozici odlesňovacího nařízení. Jenom v Česku mají kontroly podle prvních odhadů vyjít až na 130 milionů korun v prvním roce, a to včetně budování technického zázemí a najmutí zhruba osmi desítek zaměstnanců.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

23. září 2024

Zatímco ještě na jaře se dala čtvrtka másla pořídit zhruba za 40 korun, dnes ji v supermarketech běžně koupíte mimo akční ceny i o 30 korun dráž. V srpnu ceny másla meziročně stouply o více než 22 procent. Může za to i růst mezd, hlavně ale počasí a krávy. V letních měsících je totiž kvůli vysokým teplotám a jejich menšímu apetitu v mléce méně tuku.

Letošní vysoké teploty a sucho navíc ovlivnily i kvalitu krmiva. „Pokles tučnosti je tentokrát vyšší než obvykle. Průměrná tučnost klesla na 3,69 procenta, ta obvyklá se pohybuje mezi 3,8 až 3,9 procenta,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Zároveň došlo i k poklesu dodávek mléka. „K tomuto jevu bohužel dochází i v okolních státech. Příčin je několik, ale hlavní vidím v počasí. Vedra zapříčinila úbytek množství mléka a nechuť krav k jídlu i snížení složek v mléce. V zimě je mléko vždy tučnější než v létě, rozdíl bývá zhruba 0,3 procenta,“ sdělil Novinkám ředitel společnosti Choceňská mlékárna Pavel Marek.

„Když to přepočteme na objem zpracovávaného mléka v Česku, tak zde chybí zhruba 1,8 milionu litrů smetany v jednom letním měsíci,“ dodal.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

23. září 2024

Češi na mléčných výrobcích šetří, ale zároveň se více dováží ze zahraničí. Mohou na tom tratit české mlékárny.

Jedno nenápadné číslo utopené v pravidelných měsíčních statistikách Ministerstva zemědělství ukazuje na zajímavý vývoj ve spotřebě mléčných výrobků. Podíl dovozu na domácí spotřebě loni vzrostl ze 46,9 na 49,9 procenta.

Vyplývá to z takzvané komoditní karty zveřejněné Ministerstvem zemědělství. Zdrojem dat jsou celní statistiky, data Českého statistického úřaduStátního zemědělského intervenčního fondu a propočty ministerstva.

„Podíl dovozu na spotřebě je strašně vysoký. V Česku tvoří polovinu, ale v zahraničí je to jen přibližně třetina,“ komentuje to Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského, a tvrdí, že už jde o „skutečné ohrožení české mlékárenské ekonomiky“. Češi podle něj bohužel nejsou v nákupu potravin takoví patrioti jako zákazníci v jiných zemích.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

23. září 2024

Pokud na něco Češi v obchodech slyší, tak jsou to slevy. Nakupují v nich už více než dvě třetiny zboží. A obchodní řetězce toho dokážou náležitě využívat, slevy jsou pro ně jednou z hlavních marketingových strategií. Za takového stavu ale lidé už nevědí, jaké jsou skutečné ceny. Sousední země přitom takové situaci dokázaly ráznými zákony a jejich důsledným vymáháním předejít.

Ve Francii je ochrana spotřebitele, ale i výrobce na úplně jiné úrovni. „V roce 2018 tam byl přijat zákon, který zavedl maximální slevovou hranici u potravin, a to na 34 procent. Pokud tedy výrobek stojí jedno euro, jeho cena ve slevě může klesnout maximálně o 34 centů. Cílem je zajistit rovnoměrné rozložení mezi dodavateli a řetězci, zejména pro malé a střední podniky,“ sdělil Novinkám mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Ve Francii mají supermarkety také povinnost prodávat výrobky s marží alespoň deset procent. Účelem opatření je především ochrana zemědělců a výrobců.

„I ve Francii se sleva vypočítává z nejnižší ceny za posledních třicet dní. Za porušení ale nejenom že může firma dostat pokutu, nýbrž konkrétní manažer může jít do vězení i na dva roky,“ vysvětlil marketér Robert Le Veneur.

To dost omezuje možnosti, že by ceny každý týden lítaly nahoru a dolů. „Výprodeje mohou být ve Francii jenom dvakrát ročně po dobu šesti týdnů. Mimo toto období je slovo „výprodej“ zakázáno používat,“ dodal Le Veneur.

Jedná se navíc o přesně vyhrazené termíny v červnu, červenci a v lednu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

23. září 2024

Brusel 23. září (zpravodajka ČTK) - Cílem společné zemědělské politiky Evropské unie, zejména ve vztahu k farmářům, musí být její zjednodušování. Na dnešním jednání unijních ministrů zemědělství v Bruselu to řekl český ministr Marek Výborný. Ačkoli se už něco zlepšilo, současný systém je pro farmáře stále velmi administrativně náročný a je spojen s velkým množstvím kontrol. O zjednodušování zemědělské politiky už dnes ráno Výborný hovořil i při setkání s kandidátem na budoucího eurokomisaře pro zemědělství Christophem Hansenem z Lucemburska.

"Ten systém je výrazně administrativně náročný. Povinností, které jsou spojeny s kontrolami a psaním výkazů, je tolik, že musíme pokračovat ve zjednodušování," řekl českým novinářům v Bruselu Výborný. Evropská komise (EK) v uplynulých měsících určitá ulehčení pro zemědělce už představila, například zrušila některé ekologické požadavky, a chce v tom pokračovat. Reagovala tím na protesty zemědělců, kteří si stěžovali na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření s půdou.

Pokud jde o budoucnost společné zemědělské politiky po roce 2027, i tady má Česko výhrady k některým návrhům, o kterých se v Bruselu jedná. "Typickým příkladem je omezování chovu skotu v rámci potravinové politiky nebo snižování spotřeby masa. Myslím, že to jsou věci, které nesmí vést k tomu, abychom snižovali svou vlastní konkurenceschopnost vůči třetímu světu jako Evropa i jako Česká republika," dodal Výborný.

Pracovní snídaně s kandidátem na komisaře zodpovědného za zemědělství se kromě Výborného zúčastnilo i dalších deset ministrů, kteří patří do frakce Evropské lidové strany (EPP). Hansen podle Výborného vnímá problémy, kterými evropské zemědělství prochází. "Dopředu nám řekl, že chce přijet do každého státu a hovořit přímo se zemědělci. To vítám a myslím, že je to správný krok," dodal český ministr.

Výborný nastupujícího komisaře také požádal, aby podpořil úsilí České republiky, ale i mnoha dalších zemí o odklad účinnosti hojně diskutovaného nařízení o odlesňování. Toto opatření by mělo začít platit od letošního 30. prosince a v praxi znamenat, že firmy obchodující s kávou, čokoládou, sójou, palmovým olejem, hovězím masem a souvisejícími produkty budou muset vydávat pro každou zásilku elektronické osvědčení o náležité péči v boji proti odlesňování. Má jít mimo jiné o identifikaci půdy, ze které dané produkty pocházejí, aby bylo jasné, že nejsou spojeny s odlesňováním kdekoliv na světě.

"Elektronický systém, do kterého by se měla data vkládat, dodnes nemáme. Měl by být zveřejněn někdy v prosinci, to znamená několik málo dní před nabytím účinnosti toho nařízení," uvedl český ministr. "Končící Evropská komise to nedokázala dopracovat, a je tedy na místě, abychom se dohodli na odložení účinnosti nařízení minimálně o rok, lépe o dva roky, aby se systém stihl připravit, a hlavně, aby nepřinesl další obrovskou problematickou zátěž pro naše zemědělce, ale i dřevozpracující průmysl a obchod," dodal.

Odklad by musela navrhnout Evropská komise a muselo by to projít řádným legislativním procesem, to znamená Radou EU i Evropským parlamentem, kde jsou ale jednotlivé frakce rozdělené. Zatímco lidovecká frakce EPP je pro odklad, frakce Zelených je naopak proti. Výborný dodal, že minulý týden v pátek napsal dopis místopředsedovi EK Maroši Šefčovičovi, pod kterého tato problematika spadá.

"My nejme v principu proti tomuto nařízení, je potřeba zamezit tomu, aby v rámci celé planety docházelo dál k odlesňování, je to záležitostí strategického zájmu nás všech, včetně ČR, jenom si musíme říct, jestli ten systém, jak toho dosáhnout, byl zvolen správně, a jestli ve finále nepovede k výraznému zatížení nás tady v Evropě, kde k odlesnění nedochází," prohlásil Výborný. Například v Česku podle něj naopak lesů přibývá.

"Musíme hledat cesty, jak problém s odlesňováním řešit, ale nemůže to být na úkor toho, že učiníme nekonkurenceschopnou produkci v Evropě. Věřím, že to Ursula von der Leyenová vnímá a že k odložení účinnosti nařízení dojde," dodal český ministr zemědělství. Pro odklad účinnosti nařízení je podle Výborného už asi 20 států ze současné sedmadvacítky.

Tereza Šupová spr

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay 

23. září 2024

V rámci Svatováclavské slavnosti českého piva, která se letos uskuteční 24. září, dojde k slavnostnímu uvedení do Síně slávy.

Do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství budou i letos uvedeny dvě osobnosti nesmazatelně spojené s českým pivem. Ocenění se dočká emeritní vrchní sládek Václav Berka z pivovaru Plzeňský Prazdroj a sladovník, pedagog a propagátor pivovarnictví Miroslav Koutek z Pivovaru Litovel. Zároveň po čtyřech letech opět dojde k udělení Čestné plakety F. O. Poupěte. Tu tentokrát získá vedoucí kolektivu autorů Chmelařské ročenky Michal Kovařík a kolektiv autorů Ječmenářské ročenky.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst zde:

Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven 

Ilustrační foto: pixabay

23. září 2024
Ostrava 23. září (ČTK) - Výrobní závod Kofoly v Krnově na Bruntálsku, který vyplavila povodeň, bude mimo provoz ještě několik týdnů. Většinu výrobků firma pokryje z jiných závodů. Pivovary skupiny v Přerově, Hanušovicích na Šumpersku a Litovli na Olomoucku pomalu obnovují provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí skupiny Kofola Jana Ptačinská Jirátová. První odhady škod způsobených Kofole záplavami se podle firmy pohybují mezi 100 a 200 miliony korun.

Jeden ze zakladatelů Kofoly a generální ředitel skupiny Jannis Samaras už dříve uvedl, že hladina vody v Krnově letos dosáhla vyšší hranice než za povodní v roce 1997. "Vyplaven byl kromě jiného i sklad obalů a silná povodňová vlna nám odnesla na 12.000 vratných nerezových sudů (KEG), které využíváme pro naše čepované nápoje. Moc nás těší, že tisíce z nich jsou již zpět. Lidé nám posílají fotky z různých koutů koryta řeky a sdílí s námi konkrétní polohy, kam sudy doputovaly. Chceme všem těmto poctivým nálezcům moc poděkovat," řekla Ptačinská.

V hanušovickém pivovaru Holba zasáhla voda příjezdovou oblast areálu, do výroby a sklepů se nedostala. "V Litovli se pracuje na odstranění následků povodně, které by díky připravenosti pivovaru neměly být fatální. Zasaženy byly především obslužné sektory, výrobní části jen minimálně. V přerovském Zubru se naštěstí černé scénáře nenaplnily a řeka Bečva se přes své břehy nepřelila," uvedla mluvčí.

Drtivou většinu výrobků je podle ní Kofola schopna pokrýt z výrobních závodů v Mnichově Hradišti nebo Rajecké Lesné na Slovensku. "Minerální vody se pak stáčejí v závodech v Moravském Berouně (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunní) a Kláštoru pod Znievom (Kláštorná Kalcia), které naštěstí vodou zasaženy nebyly. Provoz firmy jako celku je tedy zajištěn. Věříme, že Kofola je silná firma, která se už v minulosti vyrovnala i s jinými obtížnými situacemi, a vyrovná se tedy i s touto," uvedla mluvčí.

Kofola se rozhodla pomoci regionům zasaženým velkou vodou a ve spolupráci se spolkem Horní Dolní, který se zaměřuje na podporu lidí v těžkých životních situacích, spouští projekt #zlasky. Dobročinná sbírka vznikla na portálu Donio.cz, kam Kofola poslala jako vstupní vklad dar deset milionů korun. Výtěžek bude určený rodinám a lidem z Krnova, Hanušovic, Litovle a přilehlých obcí, kteří požádají o pomoc skrze speciální formulář dostupný na webu Kofoly. Do řady obcí a měst už Kofola rozvezla nápoje.

"Každý den nyní žijeme příběhy těch, kterým voda vzala domov. Ceníme si obrovské solidarity a pracovitosti našich lidí. Vážíme si každého, kdo nám nabízí volné ruce na pomoc s úklidem a zprovozněním chodu firmy. Zároveň ale věříme, že Kofola je dostatečně ekonomicky silná firma, aby i tuto ničivou povodeň zvládla. Lidé, kteří ztratili své domovy, jsou na tom podstatně hůře," uvedl Samaras.

Kofola sídlící v Ostravě je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 14 výrobních závodů na pěti evropských trzích. Skupina má téměř 2800 zaměstnanců.

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

19. září 2024

Podle analytiků je za rostoucí cenou poptávka po mléčném tuku v EU, období veder totiž snížilo množství tuku v nadojeném mléku. Pokles cen se v dohledné době nedá očekávat, nejspíš přijde až za několik měsíců. Pozitivní informací ale je, že povodně větším způsobem do výroby nezasáhly a z tohoto důvodu by se zdražovat nemělo.

„Ceny naopak ovlivňuje kolísání v tučnosti mléka, což je každoroční jev. Z důvodu nadstandardně teplého počasí během letních měsíců má totiž české mléko nižší tučnost. Mlékárny proto potřebují více suroviny, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž poté například vyrábějí máslo,“ vysvětluje prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Povodně produkci mléka nezměnily, větší chovy dojnic s výjimkou jednoho v okolí Litovle by příliš zasažené být neměly. V prvních dnech se objevovaly problémy i s chodem některých mlékáren, které neměly elektrický proud, to by se ale mělo brzy vyřešit. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka si mlékárny pomohly i s distribucí v zasažené oblasti ohledně svozu mléka, protože někteří výrobci měli cisterny uvězněné v závodech.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

18. září 2024

Voda v Opavě zaplavila také oba výrobní areály společnosti Bidfood, tedy mrazírny s výrobou zmrzlin značky Mrož, hotových jídel, mražené zeleniny i masa, a nedaleké depo, odkud se výrobky rozvážejí zákazníkům v gastru a maloobchodu.

„Ve strojovně máme metr a půl vody, zaplavena byla výměníková stanice a kotelna. V noci nás odpojili od elektřiny, ale teď už vodu odčerpáváme, většina lidí je doma, ale zítra bychom mohli začít najíždět na běžnou činnost,“ shrnul ředitel závodu Jan Vilímec.

Nejhorší okamžiky prožívali zaměstnanci v neděli, kdy kulminovala hladina řeky Opavy a zastavila se 30 centimetrů pod rampou. „V roce 1997 to bylo velmi podobné. Vlastně máme podruhé štěstí, že se voda nedostala do výroby. Znamenalo by to zastavení výroby na několik týdnů a stamilionové škody. Současné škody odhaduji na jednotky milionů korun,“ dodal.

V Krnově, ležícím asi 30 kilometrů jihovýchodně od Opavy na soutoku Opavy a Opavice, zatopila velká voda areál společnosti Kofola, která v něm vyrábí stejnojmenný nápoj. „Hladina vody v Krnově dosáhla vyšší hranice než v dramatickém roce 1997, kdy jsme s tátou seděli na střeše výroby. Voda se opět dostala do celého areálu, aktuálně ji odčerpáváme ze všech míst a zjišťujeme rozsah škod,“ uvedl v tiskové zprávě jeden ze zakladatelů Kofoly a generální ředitel celé skupiny Jannis Samaras.

V Litovli záplavy paralyzovaly výrobu v mlékárně Brazzale, která vyrábí sýry značky Gran Moravia, a také vedlejší fabriku na výrobu těstovin Europasta (značka Adriana, Rosické těstoviny apod.). Obě továrny se nacházejí v lokalitě Tři Dvory asi 400 metrů od potoka Třídvorka.

„Ač se na velkou vodu připravujeme již od prvních předpovědí, v tuto chvíli nezbývá než počkat, až voda odteče a bude nutné spočítat škody,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová. Dodávky mléka z farem se odklánějí do mlékáren v okolí.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay 

17. září 2024

Odstraňování odpadů vzniklých v důsledku mimořádné události - živelné pohromy.

Odbor odpadů Ministerstva životního prostředí vydává tento Metodický pokyn
k zajištění plnění povinnosti správného nakládání s odpady vzniklými v důsledku mimořádné události - živelné pohromy (krizová situace).
Při odstraňování odpadů vzniklých v souvislosti s krizovou situací se postupuje podle krizového zákona (zákon č. 240/200 Sb.). Zákon o odpadech (zákon
č. 541/2020 Sb.) se používá podpůrně, je nutno zajistit ochranu životního prostředí a zdraví lidí.
Nakládání s odpady v území zasaženém živelnou pohromou (soustřeďování a odvoz odpadů) organizují orgány krizového řízení příslušného území.
Určují a informují o místech, kam je možno odpady odkládat (velkoobjemové kontejnery, deponie).

Metodický pokyn najdete zde:

Ilustrační foto: pixabay 

16. září 2024
 

Praha 16. září (ČTK) - Systém výstrah reagujících na změnu klimatu, geneticky modifikované plodiny nebo půdní doplňky byly součástí výzkumného programu Akademie věd ČR (AV ČR) Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Hledal komplexní řešení, které by do budoucna pomohlo zajistit pro lidi dostatek kvalitních potravin. Dosavadní výsledky pětileté spolupráce osmi ústavů AV ČR dnes vědci představili na tiskové konferenci v Praze. Program byl rozdělený na devět tematických oblastí.

Zajištění dostatku potravin pro budoucnost je jednou z nejvýznamnějších výzev současnosti, řekl ČTK koordinátor projektu Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. "Produkce potravin čelí několika nepříznivým trendům, mezi které patří růst populace, úbytek zemědělské půdy a její degradace, politické aspekty, jako jsou globální konflikty, a změna klimatu, jež můžeme sledovat tento rok v přímém přenosu," podotkl.

Doležel uvedl, že klimatická změna se projevuje především extrémními jevy a nestabilitou počasí. V zemědělství tudíž přináší mnoho výzev. Ústav globální změny AV ČR začal budovat systémy včasné výstrahy proti negativním dopadům počasí, jako jsou například intersucho.cz, agrorisk.cz nebo firerisk.cz, které umožňují zemědělcům rychleji a lépe reagovat na změny počasí a šíření škůdců. Podle klimatologa Zdeňka Žaluda mají zemědělci o systémy výstrah zájem.

Biologické centrum AV ČR testovalo různé varianty organických hnojiv a půdních doplňků, které zajistí zdraví půdy pro pěstování. Při produkci potravin vzniká často těžce zpracovatelný odpad, kterého není jednoduché se zbavit. V České republice se například ročně vyprodukuje na 100.000 tun peří. Ústavu chemických procesů AV ČR se podařilo vyvinout metodu, která tento obtížný odpad přeměňuje na hydrolyzát. Ten podporuje například růst rostlin a významně zlepšuje půdní mikrobiom.

Do programu se zapojil i Sociologický ústav AV ČR. "Zajímalo nás, jak se veřejnost staví ke geneticky modifikovaným potravinám, ale také například plýtvání potravinami, nákupní a spotřebitelské chování lidí," řekl Doležel. Podle údajů OSN se každý rok vyhodí až třetina všech celosvětově vyprodukovaných potravin, což představuje 1,3 miliardy tun. Toto množství by dokázalo nasytit až tři miliardy lidí.

Dalším z témat bylo samozásobitelství, kdy Ústav geoniky AV ČR spolupracoval s místními samosprávami a podílel se na geografických analýzách a typologii zahrádkářských osad.

Slibný výzkum mikrořas, které jsou bohaté na bílkoviny a antioxidanty, prováděl Mikrobiologický ústav AV ČR. Vyšlechtil novou řasu, žlutou chlorellu, která je mimořádná kvůli vysokému obsahu žlutého barviva luteinu. Ten například pomáhá snižovat projevy věkem podmíněné degenerace sítnice oka. Ústav také spolupracoval s lékaři a pacientskými organizacemi ve věci zdravého mikrobiomu střev. Složení a kvalita potravin je podle vědců zásadní také při vývoji některých autoimunitních chorob.

Podle Doležela se riziko budoucího hladomoru podaří odvrátit jen tehdy, pokud se zemědělská produkce do roku 2050 ve srovnání s rokem 2000 zdvojnásobí. Program usiluje o co nejrychlejší přenos nových poznatků do praxe, díky čemuž vznikly mimo jiné tři aplikační laboratoře. Výzkumníci v programu spolupracují s firmami, šlechtiteli i se státní sférou.

puz dvd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay