Zákaz označování vegetariánských a veganských produktů stejným názvem jako masové výrobky prošel Evropským parlamentem. Podle Světového fondu na ochranu přírody jde o „úlitbu masnému průmyslu“. Úprava také prý může přinést bariéry pro firmy, které povedou ke zdražení výrobků. Potravinářská komora ovšem namítá, že dojde k potřebnému sjednocení trhu napříč zeměmi EU a posílení transparentnosti ohledně složení výrobku. Schválený zákaz se nyní bude řešit s Evropskou komisí a Radou EU.
Potravinářská komora ovšem namítá, že spotřebitelé musí mít jasno o složení produktu. Vegetariánské a veganské produkty podle mluvčího komory Marka Zemánka neslouží vždy jako zcela vhodné nutriční alternativy, a tudíž vytvářejí „falešný dojem nutriční rovnocennosti“.
Ohledně rostlinných alternativ se vyjádřil na síti X i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Podle něj tuzemští velkopotravináři výrazně bojují za to, aby se tyto varianty zakázaly. „Většina z nich podcenila nutnost investic do vývoje a výroby těchto potravin. A tak se snaží, aby sousedovi chcípla vegekoza,“ pustil se do výrobců.
Mluvčí Potravinářské komory však reagoval, že jde ze strany Prouzy o zkreslování reality. Zdůraznil, že firmám o zákaz nijak nejde. „Jejich požadavek se od počátku týká výhradně jasných pravidel pro označování potravin. Požadují jen to, co již léta funguje u mléčných výrobků – kdy jsou za mléčný výrobek označovány pouze výrobky z mléka,“ namítá.
Zopakoval požadavek transparentnosti pro toto zboží na trhu. „Nic víc, nic míň. Tedy žádná ‚chcíplá sousedova vegekoza‘, pane Prouzo. To jen my o voze a vy o koze,“ dodal Zemánek.