Sladká, tučná a slaná jídla by se mohla zdanit v celé EU, nápadu je otevřený maďarský eurokomisař pro zdraví a také pohodu zvířat Oliver Várhelyi. Podobně jako u danění tabákových výrobků, i zde je základem myšlenky, že zpracované výrobky s možnými zdravotními dopady by měly více přispívat k udržování celého systému zdravotnictví.

Podobný princip funguje v jeho domácím státě, v Maďarsku se zavedla tzv. daň na chipsy v roce 2011. Česká potravinářská komora ale varuje, že podle tamních zkušeností neklesla spotřeba zdaněných potravin, naopak mírně vzrostla.

„Celý návrh je založen na paradoxním předpokladu, že když je něco špatné, lidé to přestanou dělat. Maďarsko ukázalo, že si to koupí dál, nebo prostě ušetří na něčem jiném. Náš mozek se nenechá obelstít pokladnou, po chuti si prostě sáhne jinde v potravinách,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek.

„Za chvíli budeme potřebovat speciální evropský úřad, který bude kontrolovat, jestli v té čokoládě není příliš mnoho štěstí a rozkoše, které jsou taky nezdravé. Pokud má být toto nová definice evropského dohledu nad spotřebitelem, měla by se Evropská komise zamyslet, jestli už nezdanila i zdravý rozum,“ říká mluvčí.

Komora pak upozorňuje, že výrobci potravin dlouhodobě pracují na tzv. reformulacích, tedy snižování množství cukru, soli a nasycených tuků v rámci jednotlivých produktů tak, aby si je zákazníci i po změně kupovali a nepřešli na jiné méně zdravé potraviny, ale chutnější potraviny.

„Změny musejí probíhat postupně a cíleně, aby si spotřebitelé na novou chuť zvykli. Pokud bychom například odstranili tuk, který je klíčovým nositelem chuti, výrobek by jednoduše přestal chutnat a nikdo by si ho nekoupil,“ vysvětluje mluvčí.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/dan-cukr-eu-obezita.A251028_154522_eko-zahranicni_ven