Zájem o výrobky s vysokým podílem bílkovin roste. A to nejen ve světě, ale i v Česku. Na poptávku ve velkém reagují potravinářské firmy. Vysoký podíl bílkovin už není jen exkluzivitou proteinových tyčinek. Některé značky začaly zvyšovat makroživinu i v běžných potravinách, jako jsou sýry, pomazánky nebo jogurty. Běžně jsou dostupné v řadě tuzemských supermarketů.
„Čisté proteiny jsou již na trhu několik desítek let, nicméně do potravin se začaly masivněji přidávat až v posledních zhruba pěti letech. Popularita těchto produktů roste zejména u mladé generace, která vyznačuje zdravější životní styl, nicméně vhodné jsou tyto potraviny pro každého se zvýšenou potřebou – sportovci, děti, těhotné ženy, senioři,“ řekl tiskový mluvčí Potravinářské komory České republiky Marek Zemánek.
Podle něj se využití bílkovin v potravinářství bude dále rozvíjet. Výrobci se totiž zaměřují na zlepšování chuti a textury výrobků. Navíc se díky novým technologiím daří snižovat obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin, cukrů a soli.
Bílkoviny se dnes podle Zemánka přidávají do všech typů potravin od mléčných výrobků, přes pečivo, těstoviny až po nápoje. „V mlékárenském průmyslu jsou tyto produkty brány spíše za doplněk, nicméně se nabízejí jako vhodný nositel zejména pro bílkoviny získané ze syrovátky. Žádná tuzemská mlékárna na těchto výrobcích nestaví svůj hlavní byznys. Vzhledem ke skutečnosti, že bílkoviny jsou nejen hodnotnou, ale i velmi nákladnou živinou, bývají obohacené výrobky dražší ve srovnání s klasickými výrobky,“ poznamenal.


