31. srpen 2021

EK publikovala zprávu o používání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v EU za rok 2020.

Evropská Komise publikovala zprávu o používání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v EU za rok 2020. Ve zprávě se uvádí, že členské státy v loňském roce oznámily Evropské komisi celkem 3862 oznámení o rizicích spojených s potravinami nebo krmivy.

Jedná se o poněkud mírný pokles v oznámení oproti zprávě za rok 2019, což je pravděpodobně dáno situací ovlivněnou covid pandemií a tím menším počtem zaznamenaných oznámení souvisejících s odmítnutím zboží na hranicích.

Z celkových 3862 oznámení bylo 1398 oznámení klasifikováno jako ,,Varování‘‘, tedy oznámení poukazující na zdravotní riziko, u nichž je potřeba ze strany provozovatelů potravinářských / krmivářských podniků nebo kontrolních orgánů provést rychlé nápravné opatření. Za posledních sedm let se roční počet oznámení patřících do kategorie Varování zdvojnásobil, což poukazuje na to, že během tohoto časového období se systém RASFF stal mnohem více účinnější v detekci a oznamování potravin a krmiv, která pro spotřebitele představují významné riziko.

Ethylenoxid v sezamových semenech byl nejvíce oznamovaným problémem, přičemž většinu oznámení ohlásily samotné společnosti v rámci vlastní kontroly jejich zásob (vlastní kontroly versus úřední kontroly). Tak jako v minulých letech se nejvíce oznámení v roce 2020 týkala potravin, dále pak krmiv (6 %) a materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (FCM, 3 %). Systém RASFF byl v roce 2020 účinným nástrojem pro sledování a odstraňování problémových produktů z trhu EU. 

Výroční zpráva RASFF a další materiály:


Zdroj: Evropská komise 

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vyrocni-zprava-ek-rasff-ukazuje-vyznamny-narust-v-poctu-oznameni-kategorie-varovani.aspx

31. srpen 2021

Výstava se koná v Brně ve dnech 5.-8. září 2021.

Zveme Vás na Národní výstavu hospodářských zvířat, která se  bude konat společně s veletrhem ANIMAL TECH.

NÁRODNÍ VÝSTAVA v Brně je největší přehlídkou živočišné produkce v České republice. Přes 800 kusů zvířat - skotu, ovcí, koz, prasat a koní je předvedeno v Národních šampionátech, přehlídkách a hodnoceních za účasti českých i mezinárodních porotců. Výstava se těší velké popularitě u odborné i laické veřejnosti.

Za Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zde můžete potkat experty odboru kontroly zemědělských vstupů. Expozice ÚKZÚZ bude zaměřena na oblast krmiv.

Souběžně s Národní výstavou hospodářských zvířat proběhne 10. středoevropský veterinární kongres.

Zdroj: ÚKZÚZ

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Národní výstava hospodářských zvířat 2021 (bezpecnostpotravin.cz)

31. srpen 2021

Přestože japonská vláda zahájila novou strategii na podporu ekologického zemědělství, stále před zemědělci stojí řada výzev. Především jde o snížení nákladů zemědělců na výrobu bioproduktů a následně cen biopotravin, zajištění efektivity výroby, nalezení řešení, jak zmírnit fyzickou zátěž zemědělců a také rozšířit prodejní kanály a zlepšit distribuci spotřebitelům.

Cílem Strategie zelených potravin, kterou japonská vláda představila v květnu letošního roku, je růst výměry půdy v ekologickém režimu do roku 2050 na 25 % (1 mil. ha).

Podíl zemědělské půdy využívané pro ekologické zemědělství v Japonsku v současné době představuje pouze 0,5 % zemědělské půdy. V minulosti byla v zemědělské politice státu nad ekologickými aspekty upřednostňována vyšší efektivita produkce z důvodu hornatého terénu a omezené výměry půdy vhodné pro zemědělství.

Obtíže přináší i japonské klima, které je v porovnání s Evropou a USA teplejší a vlhčí. Japonští zemědělci proto musí používat k prevenci proti chorobám a škůdcům větší množství chemických látek.

Podle průzkumu Ministerstva zemědělství je cenová hladina produktů organického zemědělství zhruba o 40 – 80 % vyšší než u těch konvenčních. Dle zástupce řetězce s biopotravinami Bio c´ Bon Japon sice trh s eko-potravinami zaznamenal mírný nárůst zákazníků v posledních měsících, avšak aby se poptávka zvýšila výrazněji, ceny by musely být vyšší jen o 20 – 30 %. Problematické je také zajištění stabilních dodávek kvůli malému množství produkce a často neuspokojivému vzhledu prodávaných komodit.

I přes tyto překážky se způsob, jak farmáři i spotřebitelé pohlížejí na ekologické zemědělství, změnil. Mnoho zemědělců se nyní o tento druh hospodaření začalo zajímat s cílem na něj přejít.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Vzestup ekologického zemědělství v Japonsku (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

31. srpen 2021

Londýn/Hanoj/Praha 30. srpna (ČTK) - Protiepidemická opatření ve Vietnamu přispívají k rychlému růstu cen kávy na světových trzích. Káva robusta, která je typická právě pro Vietnam, jen od začátku roku zdražila asi o 50 procent a dostala se nad 2000 dolarů (43.300 Kč) za tunu. Růst cen kávy ve světě ale podle Martina Doležela z velkoobchodu s kávou ovlivňuje současnou cenu koncových produktů pouze nepatrně. Smlouvy v oboru se podle něj uzavírají na dlouhou dobu a ceny jsou v nich většinou stabilní, řekl dnes ČTK.

Ve Vietnamu se káva připravuje k vývozu z velkého terminálu v Ho Či Minově Městě, v současné době tam ale je značně omezený provoz kvůli opatřením, která úřady zavedly ve snaze zastavit šíření koronaviru. V největším městě této jihoasijské země totiž začalo přibývat případů nákazy nakažlivější mutací delta, uvedla BBC. Město a jeho přístavy tvoří klíčovou součást globální dopravní sítě, která vede z Číny do Evropy.

Káva robusta se v polovině loňského roku dostala na víceleté minimum kolem 1100 USD za tunu, pak se ale její velkoobchodní cena začala zvyšovat a na začátku letošního roku se pohybovala kolem 1370 USD (29.700 Kč) za tunu.

Robusta je jedním ze dvou hlavních druhů kávy, které se ve světě nejčastěji pijí. Má více než 40procentní podíl na trhu, zbytek připadá téměř celý na kávu arabika. Robusta má zpravidla více nahořklou chuť a používá se při výrobě instantní kávy nebo do některých typů espresa.

Uzávěra Ho Či Minova Města na jihovýchodě Vietnamu znamená, že exportéři mají problém dostat své zboží do přístavů, aby je mohli odeslat k odběratelům po celém světě. Cestovní omezení představují další problém, protože exportéři už se potýkají s celosvětovým nedostatkem kontejnerů v námořní dopravě. To přispívá k růstu cen za dopravu a v důsledku prodražuje prakticky všechno, co se přepravuje po moři.

Vietnamské sdružení pěstitelů kávy a kakaa spolu s dalšími obchodními organizacemi vládu vyzvaly, aby restrikce omezila, a pomohla tak zabránit dalšímu zpožďování v dodávkách a souvisejícímu růstu nákladů. Ministr dopravy proto minulý týden regionálním úřadům na jihu země nařídil, aby se snažily omezit dopady na dopravu zboží, včetně kávy.

Doležel z velkoobchodu Kavovnik.cz tvrdí, že růst cen kávy je vždy spekulace výrobců ve snaze zdražit své produkty pro konečné spotřebitele. Samotné zvýšení ceny pražené kávy podle Doležela mnohem více ovlivní zdražení energií a dopravy. Myslí si ale, že to nebudou drastické skoky. "U ohlášených změn se jedná o navýšení ceny mezi dvěma až čtyřmi procenty," dodal.

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že v zemi se za uplynulý den objevilo dalších 14.224 případů nákazy koronavirem, což je rekord. O den dříve to bylo 12.663 případů nákazy a 344 úmrtí. Většina případů je právě v Ho Či Minově Městě a přilehlých průmyslových zónách. Od začátku pandemie se ve Vietnamu, který má zhruba 96 milionů obyvatel, nákaza zjistila skoro u 450.000 lidí, více než 11.000 lidí po nákaze zemřelo.

Potíže ve Vietnamu zhoršují už tak nepříznivou situaci, s kterou se pěstitelé kávy potýkají. Brazílie, která je největším světovým pěstitelem prémiových kávových bobů arabika, totiž kvůli suchu a mrazům zaznamenala pokles produkce. Největší mrazy, které zemi zasáhly od roku 1994, vedly k růstu cen čerstvých bobů téměř na sedmileté maximum. Část pěstitelů navíc bude muset kvůli mrazům zasadit nové rostliny, což znamená, že produkci kávy možná neobnoví dříve než za tři roky.

jif spr

30. srpen 2021

Brusel 30. srpna (ČTK) - V Evropské unii dnes začaly platit nové limity pro koncentraci olova v některých potravinách. Přísnějí maximální povolené hodnoty tohoto těžkého kovu se týkají například kojeneckých výživ, koření, vín či soli. Opatření je součástí nové unijní strategie boje proti rakovině, informovala agentura DPA.

Ode dneška je v jednom kilogramu soli povolen nejvýše jeden miligram olova, mezní hodnota tohoto kovu ve víně sklizeného v nadcházejícím roce se snížila z 0,15 na 0,10 miligramu na kilogram. Od úterka platí také nové normy pro koncentraci kadmia v ovoci, zelenině, obilí či olejninách.

"V rámci evropského plánu pro boj proti rakovině jsme se zavázali dále snižovat obsah karcinogenních látek," řekla agentuře DPA eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Krok je podle ní dalším příkladem toho, že v EU je spotřebitel vždy na prvním místě.

Důvodem pro stanovení přísnějších limitů jsou nová vědecká zjištění, podle nichž neexistuje žádná hranice koncentrace tohoto jedovatého rakovinotvorného kovu, pod níž by se daly vyloučit negativní dopady na lidské zdraví.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno uvedla, že olovo v potravinách je schopné i při dodržení dosavadních norem narušit neurologický vývoj lidského plodu, batolat a dětí. Vysoké koncentrace tohoto kovu se v minulosti prokázaly například v řasách, rybách, mořských plodech či doplňcích stravy.

Evropský plán boje proti rakovině, který představila Evropská komise v únoru, kromě stanovení přísnějších norem koncentrace karcinogenních látek předpokládá řadu dalších opatření. Vzniknout by měla celoevropská síť center pro léčbu této nemoci, důraz bude kladen i na prevenci.

abl jrm

30. srpen 2021

České Budějovice 27. srpna (ČTK) - Agrární komora ČR spustila webové stránky Z naší země. Chce tak podpořit prodej ze dvora, ale také dodat návštěvníkům příběhy o potravinách. Dnes o tom informoval novináře prezident komory Jan Doležal. Obdobný projekt představil ve čtvrtek Zemědělský svaz ČR. Ten ale plánuje za registraci farmářů do projektu vybírat kolem tisíce korun, komora peníze po zájemcích nechce.

"Nový web je zaměřený na širokou veřejnost a má ukázat, jak skutečně vypadá moderní české zemědělství, jehož cílem je udržitelně produkovat dostatek potravin pro obyvatelstvo a zvyšovat tak soběstačnost Česka u všech komodit, kde je to možné, a zároveň odpovědně přistupovat ke krajině," řekl Doležal. Web obsahuje například rozhovory s českými zemědělci, grafy poukazující na rozdíl mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou, mapu farmářských obchodů a mnoho dalších zajímavých informací o českém zemědělství.

Zemědělský svaz ČR představil ve čtvrtek obdobný projekt, spustil webové stránky Najdi svého zemědělce, kde je zatím přes 400 prodejen, další budou průběžně přibývat, řekl předseda svazu Martin Pýcha. Podle Doležala je možné, že se svaz s komorou dohodnou a nějak oba weby propojí. Na webu komory je zatím několik desítek zaregistrovaných farem. Web svazu měl podle něj také původně fungovat pouze pro jeho členy, kterých je méně než subjektů působících pod komorou.

Do budoucna, pokud o to bude zájem, přemýšlí svaz i o spuštění internetového obchodu. "Doufáme, že si na to lidi postupně zvyknou, že tam budou chodit a postupně to vyhledávat," doplnil předseda.

V současnosti už existuje několik serverů, které se snaží propagovat menší zemědělce, například Hnutí Duha provozuje Registr farmářů,  v minulosti pak farmářská rodina Němců z Vysočiny provozovala portál Najdi svého farmáře. Tento web však už kvůli nákladům a pracnosti prakticky přestal podle Pýchy fungovat. "Byli jsme zaskočení, když jsme se dozvěděli, že Agrární komora chce dělat něco podobného," řekl na dotaz ČTK ve čtvrtek Pýcha, který je viceprezidentem komory. O aktivitě komory dřív nevěděl, až v posledním týdnu se komora ptala členů, zda chtějí své prodejny inzerovat.

drh sd

27. srpen 2021
Datum: 23.9.2021  13:00 – 14:30
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Zajímá Vás, jaké jsou novinky a trendy v agrární oblasti ve Vietnamu? Jak je tento trh rozvinutý? Které významné firmy působí v prezentované oblasti? O které výrobky a komodity je zájem? Za jakých podmínek lze ve Vietnamu obchodovat?

Odpovědi na tyto otázky Vám představí nový zahraniční pracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu p. Luboš Marek.

Plánovaný program

ČAS

OBSAH

PREZENTUJE

13:00-13:10

ÚVOD –  proexportní politika MZe

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe

13:10-13:30

Trendy ZO, situace na trhu Vietnamu a potenciál pro český export

Ing. Luboš Marek – zahraniční spolupracovník MZe ve Vietnamu

13:30-13:40

Zkušenosti na trhu Vietnamu s veterinárními přípravky

MVDr. Robert Kuhn – Bioveta, a.s.

13:40-13:50

Zkušenosti na trhu Vietnamu s balící technikou pro potraviny

Jan Mašek – Viking Masek, a.s.

13:50–14:30

Dotazy a diskuze

Účastníci

Platforma

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém jazyce.

Přihlášení

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 21. 9. 2021 nebo e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši e-mailovou adresu.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mistni-sila-pro-agropotravinarstvi/vietnam/pozvanka-na-webinar-vietnam-prilezitost.html

27. srpen 2021

Rozhovor s Danou Večeřovou, prezidentkou potravinářské komory České republiky.

Na konci srpna proběhne v Českých Budějovicích po ročnípřestávce 47. ročník agrosalonu Země živitelka. Jedná seo největší a nejnavštěvovanější výstavu z oboru zemědělství a potravinářství v České republice. V průběhu konání letošní výstavy ve dnech 26. 8. - 31. 8. 2021 budou v rámci ochutnávek a ve výstavních vitrínách stánku Potravinářské komory Českérepubliky v pavilonu T1 představeni výrobci a výrobky registrovanív systému Českých cechovních norem. Potravinářská komora České republiky (dále jen PK ČR) a Česká technologická platforma pro potraviny (dále jen ČTPP) spravují již od roku 2016 systém Českých cechovních norem pro potraviny(dále jen ČCN). ČCN je v současnosti základní normou, kterástanoví kvalitativní parametry potraviny, pro níž byla zpracována a z níž vyplývají nadstandartní parametry. Systém ČCN koncepčněvychází z bývalých Československých státních norem a ze současně platných vyhlášek pro jednotlivé komodity.

Celý rozovor zde

Zdroj: 5plus2, Pátek 27. srpna 2021

27. srpen 2021

eské Budějovice 27. srpna (ČTK) - Geneticky modifikované plodiny (GMO) mají v pěstování velký potenciál. Dnes se tom shodla většina stranických odborníků na zemědělství v předvolební diskusi na agrosalonu Země živitelka. V Evropské unii je používání geneticky upravených plodin značně omezené, většina schválených se používá ke krmení hospodářských zvířat. Uměle upravené mohou být některé potraviny z dovozu. Proti pěstování takových plodin dlouhodobě vystupují i ekologové. Nelíbí se jim zejména hrozba nekontrolovaného šíření do okolního prostředí.

Straničtí odborníci se ztotožňovali s výrokem, že GMO otevírají v zemědělství nové možnosti. Jejich použití se ale musí podrobit přísným kontrolám. Jejich úplné odmítnutí by byla podle poslance Petra Bendla (ODS) katastrofa.

"Česká republika se má v tomto oboru čím chlubit. Bylo by chybou, kdybychom to nepodporovali v té podobě, v jaké to dnes funguje," míní. Europoslanec Ivan David (SPD) v genových manipulacích vidí do značné míry budoucnost lidstva, s kterou by se mělo v zemědělství počítat.

Člen sněmovního zemědělského výboru Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že zákaz GMO by vytvořil disproporci konkurenčního prostředí se zeměmi třetího světa. Zdůraznil ale, že je důležité mít jasná pravidla stejná pro celou Evropskou unii.

Nejkritičtější byl reprezentant hnutí STAN a Pirátů Pavel Čížek, který na potraviny z geneticky upravených plodin nahlíží stejně přísně jako Evropská unie. "Jakkoliv bychom to řešili, je třeba sladit předpisy na evropské úrovni," řekl. Argumentoval tím, že je v takových případech nutné zjišťovat dlouhodobé efekty na zdraví, což lze složitě kontrolovat.

V posledních letech začaly mlékárny, hlavně ve státech západní Evropy, označovat mléko nápisem GMO free, aby upozornily, že skot nekonzumoval právě geneticky modifikovanou sóju nebo jiné plodiny. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jde o marketingový tah. Veškeré mléko je podle něj vždy "GMO free".

cbs drh sd

26. srpen 2021

Dobrý den,

dovolujeme si Vás pozvat na webináře, které organizujeme v říjnu 2021 ve spolupráci s Centrem zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací, s.r.o.

Akce proběhnou prostřednictvím firemní platformy MS TEAMS v termínu a s tématikou uvedenou níže:

  1. 12. 10. 2021 - na téma „Inovace a trendy v potravinářském průmyslu v reflexi na evropské strategie“,
  1. 19. 10. 2021 -  na téma „Systémy řízení bezpečnosti potravin v reflexi na evropské strategie“,
  1. 26. 10. 2021 - na téma „Označení kvality a certifikace v reflexi na evropské strategie“.

S ohledem na pravidla finančního nástroje pro realizaci akcí je každý webinář kapacitně omezen na 20 osob. Doporučujeme tedy registraci v co nejbližším termínu na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Pozvánky naleznete v příloze.

Pozvánka_Inovace a trendy v potravinářském průmyslu

Pozvánka_Označení kvality a certifikace

Pozvánka_Systémy řízení bezpečnosti potravin

26. srpen 2021

Tisková zpráva – Po roční přestávce způsobené koronavirovou pandemií se ode dneška do 31. srpna v Českých Budějovicích koná 47. ročník tradičního mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Zahájil ji ministr zemědělství Miroslav Toman a další představitelé České republiky. Na Výstavišti byl také slavnostně otevřen zrekonstruovaný Národní pavilon Z, který bude multifunkčním konferenčním a společenským centrem. Letos se výstavy účastní přes 400 vystavovatelů z více než 20 zemí.

„Letošním mottem naší nejnavštěvovanější zemědělské výstavy s mezinárodní účastí je Inspirací k činům. Všichni návštěvníci tak budou mít možnost seznámit se s konkrétními příklady hospodaření zemědělců, s tím, jak se vypořádávají s různými výzvami. Těch nebylo v uplynulých letech právě málo. Ať už to byly například extrémní výkyvy počasí a dlouhá období sucha, nebo koronavirová pandemie. Proto naše veškeré úsilí směřuje k podpoře zemědělců a k tomu, aby naše krajina byla zdravá a dobře obhospodařovaná,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Na výstavě Země živitelka se ministr Toman sejde se svým slovenským kolegou Samuelem Vlčanem. Setká se i se zástupci zemědělských a potravinářských organizací. Zúčastní se například jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR. Na programu má také poklepání základního kamene budovy Národního zemědělského muzea v areálu Výstaviště a v sobotu zahájí Národní dožínky.

Ve stánku Ministerstva zemědělství o rozloze 120 m2, v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru zemědělských komodit, Odboru bezpečnosti potravin, Odboru potravinářského, Odboru environmentálního a ekologického zemědělství a Sekce lesního hospodářství. Najdou zde také informace o podporách Programu rozvoje venkova. Na veletrhu se představují i organizace podřízené Ministerstvu zemědělství, mj. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a Ústav zemědělské ekonomiky
a informací.

Zástupci těchto organizací budou poskytovat informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZUZ i poradenství v ochraně rostlin a prezentaci chorob a škůdců.

Svoje expozice má na výstavě Země živitelka Státní zemědělský intervenční fond, a to stánek Klasa a stánek Regionální potravina. Představí se také Celostátní síť pro venkov a projekt Poznej svého farmáře. Jde o zábavný program pro veřejnost s možností zakoupit si potraviny od českých farmářů.

Dnes odpoledne předá ministr Miroslav Toman „Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2021“ a také „Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2021“. (Seznam oceněných připojen níže jako příloha).

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci žádáme všechny návštěvníky
a vystavovatele o ohleduplnost a dodržování všech platných hygienických opatření.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

26. srpen 2021

České Budějovice 26. srpna (ČTK) - Jihočeský kraj zřídí na podzim virtuální tržiště, kde budou jihočeští potravináři a zemědělci nabízet výrobky středním školám. Kraj zřizuje asi 120 středních škol, do nichž chodí téměř 19.000 dětí. Časem by se mohly zapojit i základní a mateřské školy, sociální ústavy nebo nemocnice, řekl dnes ČTK na českobudějovické výstavě Země živitelka jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že projekt by potom mohly převzít všechny kraje. Pirátská strana dnes upozornila na to, že je důležité, aby z tržiště neměli prospěch jen někteří velkovýrobci.

"Naše babičky a maminky chodily dříve na trhy, tam bylo to nejčerstvější, co se dalo koupit. A protože teď už fungují virtuální trhy, tak chceme takový vytvořit. Umožnit všem malým výrobcům, aby tam mohli svoji produkci nabídnout do nějaké blízké školy a aby si je školy mohly přímo koupit. Jde nám o to, abychom právě na stoly našich jihočeských dětí dostávali to nejkvalitnější a nejčerstvější, co v Jihočeském kraji vzniká," řekl Kuba. Kraj finančně odmění pět škol, které budou mít největší procento jihočeských potravin.

Zemědělci a potravináři mají velké problémy uplatnit se i na regionálním trhu, zároveň se do ČR vozí zboží mnohdy podprůměrné kvality, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Na dotaz ČTK uvedla, že do tržiště by se mohly zapojit desítky výrobců. Podle Kuby se do jihočeských škol dostávají potraviny, které často putují přes "půl světa" a jsou dotované, aby se převezly daleko. "Přitom u nás máme strašnou spoustu skvělých produktů, kdy se ti malí producenti někdy nedokážou prosadit proti silným řetězcům," řekl hejtman.

Krajský plán podpořil i Babiš. "Iniciativa pana hejtmana Kuby je skvělá, já jim držím palce. Doufám, že uspějou, a potom by to mohly převzít všechny kraje. My bychom měli přesvědčit naše občany, že je důležité, aby kupovali české potraviny, tím podpoříme sami sebe. Bohužel jsme od revoluce nešli tím směrem, říkali jsme: všechno dovezeme, a to byla chyba. Ale ještě je stále šance to napravit," řekl premiér.

Piráti dnes uvedli, že chybí informace, jaké jihočeské podniky kraj podpoří. "Bude to otázka pečlivého nastavení detailů, aby z projektu nakonec neprofitovalo především několik místních velkoproducentů zemědělských výrobků, drůbeže nebo ryb. Proto jsme jednali s vedením kraje, aby systém propagoval například produkty ekologického zemědělství. Jídelny rozhodně nemohou hned začít vařit pouze z biopotravin, ale ze studií z jiných krajů vyplývá, že jejich určitý podíl je reálné uplatnit i bez citelného navýšení ceny," uvedl v tiskové zprávě krajský zastupitel Pirátů Dan Leština.

vkc kš dr

25. srpen 2021

Brno 24. srpna (ČTK) - Hygienici v Jihomoravském kraji odebrali 34 vzorků zmrzlin, z nichž pět bylo nevyhovujících. V sedmi případech udělili pokutu v celkové výši 30.000 korun, nejčastějším prohřeškem je zanedbání úklidu. ČTK to řekl Milan Šles, ředitel odboru hygieny výživy a předmětu běžného užívání jihomoravské hygienické stanice. Loni bylo z 50 odebraných vzorků 16 nevyhovujících, předloni ze 32 nevyhovělo 14.

Hygienici letos u zmrzlinářů provedli 60 kontrol. Ve 34 případech odebrali vzorky pro laboratorní analýzu zmrzliny na ověření zdravotní nezávadnosti. "Kontroly byly prováděny zejména v provozovnách, kde dochází alespoň k několika krokům výrobního procesu zmrzliny. To znamená, že je zde větší pravděpodobnost následné kontaminace při manipulaci se surovinami určenými pro výrobu zmrzliny," uvedl Šles.

Ze 34 odebraných vzorků bylo pět nevyhovujících. Všech pět vzorků nevyhovělo v ukazateli Enterobacteriaceae, což je skupina mikroorganismů, podle kterých hygienici mohou zjistit, jak například prodejce čistí zmrzlinový stroj nebo nádobí, které používá pro výrobu zmrzliny. "Tyto bakterie však nelze úplně opomíjet ani ze zdravotního hlediska, protože při souhře několik faktorů jako je například vysoké množství bakterií, děti nebo chronicky nemocní, mohu způsobit zdravotní potíže," upozornil Šles.

V provozovnách s nedostatky hygienici nařídili úklid strojů, nádobí i prostor a ověření kontrolním vzorkem. Kromě toho uložili sankci. "Dobrou zprávou je, že typicky patogenní mikroorganismy jako například Listeria monocytogenes nebo Salmonella nebyly laboratorní analýzou zjištěny. Zároveň letos zatím neevidujeme hlášení alimentárního onemocnění, kde by důvodně podezřelá byla zmrzlina ze stravovacích služeb," dodal Šles.

Kontrolu zmrzlin provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Minulý týden uvedla, že po celé zemi zkontrolovala skoro stovku provozoven a téměř polovina nesplnila hygienické limity.

hor jw

25. srpen 2021

Britská nadace pro výživu (BNF) poskytující informace o zdravém stravování ve svém nejnovějším výzkumu upozorňuje na problém spojený s posilující poptávkou spotřebitelů po potravinách, které jsou vnímány či hodnoceny jako zdravější či udržitelnější, který se týká nedostatku klíčových minerálů včetně například železa či jódu ve veganské a vegetariánské stravě.

Více informací zde.

Zdroj: Foodnavigator.com

Link: Cutting back animal products completely could lead to nutritional deficiencies, warn nutrition experts (foodnavigator.com)

24. srpen 2021

Tzv. domácí výroba lihu v ČR, a to i pro vlastní potřebu, je považována za nedovolenou (nelegální), a to včetně výroby lihovin a ovocných destilátů.

V ČR není možné vyrábět doma líh, lihoviny ani ovocné destiláty bez patřičného povolení (povolení k provozování pěstitelské pálenice, které vydává Ministerstvo zemědělství podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 61/1997 Sb., o lihu, ve znění pozdějších předpisů, dále jen „zákon o lihu“) nebo bez příslušné koncese s názvem "Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin".

Dále považujeme za vhodné upozornit na povinnosti plynoucí z ustanovení § 16 odst. 2 zákona o lihu, kde je stanovena následující oznamovací povinnost:

„Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství a místně příslušnému správci spotřební daně z lihu do tří dnů jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno“.

Tato oznamovací povinnost platí pochopitelně i pro dovoz ze třetích zemí. Každá fyzická či právnická osoba, která bez výše uvedeného povolení/koncese např. ovocný destilát vyrobí nebo dokonce vyrábí opakovaně (i v případě splnění výše uvedené oznamovací povinnosti), může být podle ustanovení § 17 odst. 1 nebo § 17a odst. 1 písm. h) zákona o lihu sankcionována za výrobu lihu bez povolení pokutou, a to ve výši až 10 000 000,- Kč.

Ministerstvo zemědělství považuje nelegální výrobu lihu za velmi společensky závažnou činnost, která může ohrozit zdraví obyvatel, případně způsobit úmrtí a má rovněž neblahý vliv na výběr spotřební daně z lihu.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/lih-a-alkoholicke-napoje/informace-ministerstva-zemedelstvi-k.html

24. srpen 2021

(tedy v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg) a v případě jeho zpracování do výrobků (směsi olejnatých semen, pekařské směsi, pekařské výrobky atd.)

(Pozn.: uvedený postup je aplikovatelný - při zohlednění stanovených limitů v nařízení (ES) č. 396/2005 – také u ostatních potravin a potravinových surovin)

  1. Provozovatel potravinářského podniku přijal nevyhovující surovinu (sezamové semeno) a měl informaci, že se jednalo o nevyhovující surovinu, kterou následně zpracoval do finálních výrobků. V tom případě musí provozovatel potravinářského podniku zajistit stažení všech výrobkůdo kterých bylo nevyhovující sezamové semeno použito. Podle čl. 19 nařízení (ES) č. 396/2005 je zakázáno zpracovávat nebo mísit pro účely rozředění potraviny, které nesplňují MRL (Maximum Residue Levels = maximální reziduální limit) a tyto nesmí být uvedeny na trh.
     
  2. Provozovatel potravinářského podniku přijal sezamové semeno a neměl informaci o tom, že se jednalo o sezamové semeno, které obsahovalo ethylenoxid v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg. Toto nevyhovující sezamové semeno následně zpracoval do dalších výrobků s variabilním podílem sezamového semene, často minoritním. Teprve následně získal informaci, že se jednalo o sezamové semeno, které obsahovalo ethylenoxid v nadlimitním množství a zároveň (v ideálním případě) má informaci o obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni.

V tomto případě, kdy nevyhovující sezam provozovatel zpracoval do dalších produktů v době, kdy nevěděl, že je sezam nevyhovující, může zpracované potraviny v tržní síti ponechat nebo uvést na trh pouze tehdy, pokud jsou tyto potraviny bezpečné.

  • musí být schopen doložit SZPI důkaz o bezpečnosti předmětných výrobků.

Bezpečnost může být doložena např. na základě laboratorní analýzy a výpočtu (viz též článek 20 nařízení (ES) č. 395/2006 - MRL pro zpracované nebo složené produkty). K tomu je nutné znát detailní složení potraviny (procentické zastoupení jednotlivých složek):

  1. Obsah ethylenoxidu ve zpracovaném výrobku může provozovatel potravinářského podniku vypočítat na základě obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni, jehož obsah zná z laboratorního rozboru (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid). Druhou možností je, že zná obsah ethylenoxidu (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid) již ve zpracovaném výrobku z laboratorního rozboru. Dále pak provede výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině. Porovnáním vypočtené / známé hodnoty ethylenoxidu ve zpracované potravině a vypočteného MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině dojde k závěru, zda potravina je či není bezpečná.

U složených/zpracovaných potravin je třeba zohlednit všechny složky, které byly zpracovány do potraviny. Nařízení Komise (EU), kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 stanovuje např. MRL 0,02 mg/kg pro obilniny (resp. mouku); MRL 0,05 mg/kg pro skořápkové ovoce, olejnatá semena; a MRL 0,01 mg/kg pro koření. Naopak existují i složky, pro kteréMRL stanoven není, např. voda, sůl, sušené droždí.

(Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině je uveden níže.)

  1. Obsah ethylenoxidu složených (zpracovaných potravin) potravin může provozovatel potravinářského podniku doložit laboratorními analýzami obsahu ethylenoxidu (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid) v jednotlivých výrobcích nebo výpočtem a dále provést následující porovnání:

podle charakteru potraviny je možné provést vyhodnocení výsledků ethylenoxidu ve zpracované potravině, přičemž ve většině případů by mělo platit:

  • výsledek ≤ 0,02 mg/kg (tj. včetně hodnoty) je považován za vyhovující
  • v případě výsledku analýzy > 0,02 mg/kg, zejména pokud bude výsledek v oblasti 0,02 - 0,05 mg/kg, je třeba posoudit % složení výrobku a zohlednit případně faktor zpracování
  • výsledek ≤ 0,05 mg/kg (tj. včetně hodnoty) je považován za vyhovující pro olejniny nebo směs olejnin
  • překročení limitu 0,05 mg/kg je považováno za výsledek nevyhovující

Především je také nutné konstatovat, že za bezpečnost potraviny je odpovědný provozovatel potravinářského podniku.

Postupy pro případ, že potravina není bezpečná, jsou stanoveny (mimo jiných) také v článku 19 Nařízení 178/2002 (Odpovědnost za potraviny: provozovatelé potravinářských podniků).

Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině

  1. Ve zpracované potravině je několik složek, z nichž každá má MRL a je známo % jejich zastoupení v posuzované potravině:
     

MRL ethylenoxid

 

% zastoupení složky

koeficient pro vynásobení MRL

MRL složky (mg/kg)

MRL pro potravinu (mg/kg)

složka 1

30,0

0,3

0,05

0,04

((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4))

složka 2

30,0

0,3

0,05

složka 3

40,0

0,4

0,02

celkem

100,0

     

V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.

Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.
 

  1. Ve zpracované potravině je několik složek, z nichž každá má MRL a je známo jejich % zastoupení v posuzované potravině a jedna složka, u které MRL stanoven není (např. voda)
     

MRL ethylenoxid

 

% zastoupení složky

koeficient pro vynásobení MRL

MRL složky (mg/kg)

MRL pro potravinu (mg/kg)

složka 1

30,0

0,3

0,05

0,04

((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4))

složka 2

30,0

0,3

0,05

složka 3

30,0

0,3

0,02

složka 4

10,0

0,1

0

 

celkem

100,0

     

V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.

Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.

Pozn.: Vzorové výpočty nezahrnují případ, kdy má složka stanovené MRL, ale byla již zpracována (např. sušené ovoce).

Zdroj: SZPI
24. srpen 2021

Tisková zpráva – České zemědělství dosáhlo podle předběžných údajů Souhrnného zemědělského účtu za rok 2020 nejvyšší hodnoty zemědělské produkce za posledních pět let, a to 147 miliard korun v základních běžných cenách. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství za rok 2020, kterou dnes schválila vláda.

„Srážkový a teplotní vývoj počasí spolu s dalšími faktory měl v loňském roce příznivý vliv na vývoj hektarových výnosů u většiny rostlinných komodit. Podmínky pro zemědělství však do značné míry ovlivnila koronavirová pandemie. Negativně zasáhla například do tržních vztahů mezi podniky agrárního sektoru a takzvaným sektorem HORECA, tedy hotely, restauracemi a podobně. Stejně pak do agrárního trhu práce, kdy jsme museli řešit problémy se zajišťováním sezónních pracovníků ze zahraničí,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle takzvané Zelené zprávy byl meziroční vývoj tržních podmínek pro zemědělství relativně méně příznivý než v předchozím období. Ceny zemědělských výrobců v meziročním srovnání loni klesly na 96,6 % úrovně roku 2019, zatímco celkový index vstupů do zemědělství mírně meziročně vzrostl na 100,4 %. V potravinářském průmyslu lze vývoj podle klíčových ekonomických ukazatelů hodnotit spíše pozitivně. Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly v roce 2020 na 104,5 % úrovně předchozího roku.

Celkové výdaje na podporu agrárního sektoru loni meziročně vzrostly o 8,2 % na 74,6 miliardy korun. Z celkových výdajů se podpory přímo zemědělským podnikům zvýšily o 6,1 % na 52,6 miliardy korun. Další podpory šly kromě jiného do potravinářství, rybářství a na veřejné výdaje na obecné služby (nejdou přímo zemědělským podnikům), jako například do zemědělského školství, výzkumu, poradenství, informatiky a na kontrolní činnost rezortu. Značná část uvedeného zvýšení podpor (celkem 2,4 mld. Kč) připadá na kompenzace za dopady COVID-19. Přímé podpory zemědělským podnikům dosáhly v průměru téměř 15 tisíc korun na hektar zemědělské půdy.

Ke konci roku 2020 bylo v ČR 4 665 ekologických zemědělců a 865 výrobců biopotravin a podíl ekologicky obhospodařované půdy k celkové výměře zemědělské půdy 15,3 %.

Z celkové loňské sklizňové plochy obilovin v ČR, tedy 1 344,9 tisíce hektaru zaujímaly největší podíl pšenice (59,4 % celkové plochy) a ječmen (24,7 %). Produkce sklizených obilovin dosáhla výše 8 126,7 tisíce tuny, což je oproti předchozímu roku nárůst o 6,3 %.

Zaměstnanost v zemědělství je podle Zelené zprávy prakticky stabilizovaná, v posledních dvou letech se počet pracovníků v této oblasti pohybuje mírně pod hranicí 100 tisíc. Loni činil počet pracovníků v zemědělských podnicích 98,8 tisíce, oproti roku 2019 klesl o 0,2 %. Nejvíce zastoupení jsou pracovníci ve věku 45 až 59 let (40 %), poté 30 až 44 let (31,8 %).

Záporná bilance českého agrárního zahraničního obchodu se loni vzhledem k výraznějšímu nárůstu vývozu meziročně zlepšila, a to o 10,6 miliardy korun na 36,8 miliardy. Ve vývozu nadále převažují zemědělské suroviny nad výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

24. srpen 2021

raha 23. srpna (ČTK) - Výrobci potravin z Česka se mohou opět zapojit do soutěže o značku Česká chuťovka, která jim má pomoci proniknout s jejich produkty do povědomí zákazníků. Přihlášky mohou posílat do 16. září. Ocenění, která se udělují v deseti kategoriích, mají být předána 2. listopadu v sídle Senátu, pokud to epidemická situace umožní, oznámili dnes organizátoři.

Dosud podle pořadatelů ocenění obdrželo 226 potravinářů. Označení Česká chuťovka získalo zatím 1196 výrobků, dalších 225 dosáhlo na označení Dětská chuťovka. Loni v soutěži o "značku, která si na nic nehraje", získalo ocenění 185 produktů. V souběžné soutěži o značku Dětská chuťovka, kterou hodnotí dětská porota, uspělo 35 pokrmů pro děti ve věku od šesti do 16 let.

Soutěž, která se koná třináctým rokem, především pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu, a proniknout s jejich produkty do povědomí spotřebitelů. Podle senátora KDU-ČSL a jednoho z hodnotitelů Petra Šilara je třeba ukázat českým občanů, že v přemíře zahraničních produktů si mohou vybrat kvalitní a chutnou českou potravinu.

Předseda senátní komise pro rozvoj venkova Jiří Vosecký (SLK) ocenil vizi a nadšení pořadatelů. Rád by dosáhl toho, aby regionální potraviny byly zařazeny do celostátního systému a získaly základní jednotné logo.

Hlavním kritériem soutěže je především chuť, ale i vzhled, vůně a konzistence výrobku, uvedli pořadatelé ze společnosti Sympex Group. Soutěž pořádají ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Senátem a jeho komisí pro rozvoj venkova a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Se soutěží bude letos propojen Jarmark chutí, který se uskuteční 24. září na kolonádě Domu kultury Teplice souběžně s konferencí o výživě a zdraví.

Od roku 2013 je hodnotící komisí každoročně udělován titul Rytíř české chuti. Je určen osobnosti, která se svou dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů zasloužila o výbornou pověst českých potravin. Titul Rytíře české chuti za celoživotní přínos potravinám loni získal sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík a Milan Chmelař, ředitel odborných škol v Podskalské ulici v Praze.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech, kdy vrcholilo období honby spotřebitelů za co nejlevnějšími potravinami, čemuž se přizpůsobovali nejen prodejci, ale i výrobci potravin, aby obstáli v konkurenci levných výrobků mnohdy ze zahraničí.

Podle pravidel se soutěží například v kategorii pekařských, cukrářských, mléčných i masných výrobků. Svoji kategorii mají třeba nealkoholické nápoje, ale i piva, vína a lihoviny. Přihlášený výrobek musí splňovat vysoké senzorické parametry, zejména výrazné chuťové vlastnosti, stojí v pravidlech.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i další označení, například logo Vím, co jím, které označuje potraviny obsahující vyvážené výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

mhm mal

23. srpen 2021

Agentura pro ochranu životního prostředí EPA zakáže používání tohoto pesticidu, který se v USA relativně hojně používá např. u ovoce a zeleniny.

Chlorpyrifos je spojován s hrozbou neurologických poškození u dětí a EPA tak zvrátí jedno z nejzávažnějších rozhodnutí Trumpovy administrativy v oblasti veřejného zdraví. Tehdejší šéf agentury Scott Pruitt v roce 2017 ponechal tento pesticid na trhu navzdory doporučení vědců této agentury omezit užívání vzhledem k jeho potenciálním rizikům.

Chlorpyrifos se několik dekád osvědčil jako účinný prostředek na ochranu sóje, mandloní nebo květáku před nejrůznějšími škůdci. Pěstitelé ho často nasazují, když žádný jiný pesticid už nedokáže splnit svoji funkci. V posledních deseti letech však řada ekologických a zdravotnických skupin požadovala postupné vyřazení tohoto pesticidu vzhledem k dopadům na zdraví, které dokladovaly některé vědecké studie. Producenti si naopak vzali na mušku klíčovou studii identifikující rizika chlorpyrifosu, kterou provedla Kolumbijská univerzita, neboť podle jejich názoru není podložena ověřitelnými vědeckými poznatky. Největší nevládní zemědělská organizace American Farm Bureau Federation je toho názoru, že chlorpyrifos je cenný nástroj na ochranu plodin, který nemá žádnou životaschopnou alternativu.

USA se tak nicméně vydávají podobnou cestou jako EU, kde EFSA v roce 2019 rozhodla o neprodloužení autorizace používání tohoto insekticidu a ta na počátku roku 2020 vypršela. V současné době bude tedy tento přípravek v USA možné používat pouze pro nepotravinářské účely – pěstování bavlny nebo golfová hřiště.

Extrémní počasí na Západě USA ohrožuje produkci mandlí

Extrémní sucho spojené s vlnou veder si v Kalifornii vybírá těžkou daň v sektoru produkce mandlí. Zde se vyprodukuje zhruba 80 % celosvětové produkce v hodnotě přes 6 mld. USD. Vzhledem k nedostatku vody nejsou pěstitelé mandlovníků schopni zajistit dostatečnou závlahu a snižují tak výměry sadů. Je to prudký zvrat v neúnavném rozšiřování mandloní v kalifornském zemědělském údolí Central Valley, kde klima podobné evropskému Středomoří ve spojení s intenzivní závlahou vytvořily ideální místo pro pěstování stále oblíbenějších ořechů.

Mandloně jsou dosti žíznivé stromy, které potřebují vodu po celý rok. V posledních 30 letech se ale americký Západ výrazně otepluje a snižují se dostupné zásoby vody. A výhled do budoucna nevěští změnu k lepšímu. Podle amerického ministerstva zemědělství USDA vzrostla produkce mandlí v Kalifornii z téměř 168 tis. t v roce 1995 na rekordních 1,4 mil. t v roce 2020. Osázená plocha se více než ztrojnásobila na cca 650 tis. ha. Pro letošní rok byl ale odhad produkce snížen na 1,2 mil. t, přestože se ještě v květnu odhadovala rekordní sklizeň na úrovni 1,5 mil. t. Mandle jsou nejvýznamnějším kalifornským zemědělským vývozním artiklem, přibližně 70 % produkce jde na export - hlavně do Evropy, Indie a dalších asijských zemí.

Svůj podíl viny na současném stavu má i rostoucí cena mandlí v řadě předchozích let, díky které pěstitelé založili sady v místech, kde chybí spolehlivé zásoby vody. Extrémní sucha vysušují vodní zdroje, některá jezera jsou naplněna pouze ze 30 %. Státní a federální úřady snižují množství vody disponibilní pro zemědělství, což nutí pěstitele nechat pole ladem nebo přejít na pěstování plodin, které spotřebují méně vody.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/usa-zakazou-pouzivani-insekticidu.html

23. srpen 2021

Export potravin za první čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přesáhl 500 mld. jenů (100 mld. Kč).

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že japonský vývoz zemědělských a potravinářských produktů v období od ledna do června letošního roku meziročně vzrostl o 31 % na 540 mld. jenů.

Tento výrazný nárůst je způsoben velkými dodávkami hovězího masa a alkoholických nápojů do Spojených Států a Číny.  Dobře si vedl i vývoz potravinářských produktů zaměřených na lidi stravující se z důvodu pandemie doma.

Vývoz hovězího masa, pocházejí především z ostrova Kjúšú, se zdvojnásobil. Vývoz alkoholických nápojů vzrostl o 83 % v důsledku zvýšené zahraniční poptávky po saké a japonské whisky.

Do Hongkongu, nejvýznamnější exportní destinace Japonska, se export zvýšil o 17 % na 103 mld. jenů, do Číny o 34 % na 102 mld. a do USA o 43 % na 78 mld. jenů.

Vláda si klade za cíl zvýšit vývoz zemědělských a potravinářských produktů na 2 biliony jenů v roce 2025 a 5 bilionů v roce 2030 pomoci jednotlivých opatření vlády.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Export japonských potravin roste (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

23. srpen 2021

Praha 21. srpna (ČTK) - Aby měl člověk dostatek vitamínů a minerálů, měl by každý den konzumovat maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka. Nedostatek těchto důležitých látek hrozí lidem s některými chorobami, kuřákům, ale třeba i těm, kteří se rozhodnou pro nízkosacharidovou dietu či veganskou stravu. ČTK to řekla nutriční terapeutka Aneta Sadílková, která působí na III. interní klinice endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vitamíny, minerály a stopové prvky si tělo až na výjimky nedokáže vyrobit, je tedy potřeba přijímat je stravou či pitím. Jen díky těmto látkám přitom organismus dokáže správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž či regulovat tělesnou teplotu. Jsou důležité také pro imunitu, fungování nervové soustavy, svalů, krvetvorbu i kardiovaskulární systém.

"Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu minerálních látek, stopových prvků i vitamínů," uvedla Sadílková. Důležitý je také pitný režim, protože voda je nezbytná pro všechny metabolické procesy v těle.

Nedostatek vitamínů a minerálů mohou způsobit nesprávné stravovací návyky, ale také kouření, pravidelné užívání alkoholu, dlouhodobý stres. Riziko mají také dospívající, těhotné a kojící ženy, dále ženy během hormonálních změn v menopauze a lidé s onemocněními ledvin, jater a trávicího traktu. Podle Sadílkové mohou mít nedostatek těchto důležitých látek i lidé, kteří drží takzvanou nízkosacharidou dietu a výrazně omezují příjem sacharidů i ve formě pečiva, obilovin, brambor, luštěnin, ovoce či některých druhů zeleniny. "Hrozí tak nedostatečný příjem hořčíku a draslíku, ale také selenu, mědi, vitamínu C a E. U diet omezujících příjem masa, vajec, mléka a mléčných výrobků, jako je veganství či frutariánství, hrozí zase nedostatečný příjem vápníku, železa, zinku a vitamínů skupiny B," řekla Sadílková.

Minimálně 80 procent denní stravy by měly podle nutriční terapeutky tvořit základní nezpracované potraviny. "Například když si k snídani dáme ovesné vločky s jogurtem nebo chléb se sýrem, k obědu plátek libového masa, brambory a zeleninu, k večeři pečivo s vajíčkem a zeleninou, proložíme to ovocem, tak to je ten správný jídelníček," doplnila Sadílková. Pokud toto lidé dodrží, mohou si bez obav z obezity či zdravotních komplikací dát i třeba sušenku, zmrzlinu či skleničku alkoholu.

sdv mal

 

20. srpen 2021

Dlouhodobý a pravidelný monitoring, který provádí Státní zdravotní ústav, odhalil i v pandemickém roce 2020 zásadní, chronické nedostatky ve výživě české populace. Opakovaně se projevuje nedostatek vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a selenu u vážné části populace žen. Mužům pak nejčastěji chybí především vápník, hořčík a draslík. Takový deficit minerálních látek se na lidském organismu podepisuje rozvojem řady neinfekčních onemocnění a chronických zánětů, varují odborníci.


Takzvaný dlouhodobý monitoring dietární expozice populace vybraným chemickým látkám je legislativně zakotvený v řadě předpisů ČR i EU. Hodnocení významných minerálních látek v obvyklé dietě české populace i v roce 2020 ukázalo, že se opakuje řada nedostatků ve výživě, zejména u žen. „Takové chyby se bohužel časem v organismu sčítají. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace. Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém,“ shrnuje obavy z následků zjištěného stavu Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.

Cílem hodnocení přívodu minerálních látek bylo posoudit stav pro různé skupiny populace ČR. K hodnocení byla využita data o spotřebě potravin z národní Studie individuální spotřeby potravin a aktuální analytické hodnoty obsahu minerálních látek v potravinách stanovených v rámci projektu. Detaily jsou popsány v přiložené zprávě.

Opakovaně se projevuje nedostatek minerálních látek především u žen. Například více než polovině žen mezi 18 a 59 lety chybí dostatek vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a selenu. U nadpoloviční většiny mužů ve stejné věkové skupině se pak projevuje nedostatek u vápníku, hořčíku a draslíku. Rozdíl je dán především tím, že u mužů jsou dávky potravin vyšší v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti a získávají, nebo spíše postrádají, tak jiný poměr sledovaných prvků.

Popsané nedostatky minerálních látek podporují rozvoj chronických zánětů. Ty se mohou stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům. Skutečnost je, že tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci spojené se záněty,“ varuje dále profesor Jiří Ruprich s tím, že životní styl vede lidi ke konzumaci velkého množství nejrůzněji výrazně dochucovaných a průmyslově zpracovaných potravin. Ty neobsahují dostatečné množství potřebných živin. Na přípravu pokrmů mnohým nezbývá čas, při vaření se málo pracuje s čerstvými surovinami. Právě ty jsou ale pro rovnováhu živin v pokrmech a naše zdraví zcela zásadní.

Svou roli v celkovém dopadu nedostatku živin na organismus samozřejmě hrají i nedostatek pohybu, stres, špatný spánek nebo konzumace alkoholu. „Bohužel, my Češi patříme z hlediska výživy mezi nejhorší v Evropské unii. O prevenci a zdravé výživě se sice hodně mluví, ale lidé se ještě nenaučili o sebe starat. Stále mnozí čekají, že je spasí akutní medicína. To je ale zcela chybný přístup. K lékaři už lidé jdou právě z důvodu poškození zdraví, kterému třeba mohli předejít,“ uvádí profesor Ruprich.

Lidé také často spoléhají na to, že situaci řeší užívání volně prodejných multivitaminů s minerály. Doplňky stravy by ale měly být pouze nouzovým řešením. Zásadní je vyvážená strava. U nemocných pak vhodnou dietu doporučí například praktický lékař, ale existují i nutriční terapeuti, kteří mohou lidem individuálně radit.

A na jaké změny stravy by se měla česká populace obecně zaměřit s ohledem na popsaný nedostatek minerálů? Nelze dát jednoduchý návod pro každého, protože naše životní styly se liší. To co čeští spotřebitelé často dělají špatně a naopak by mohli dělat lépe je popsáno v následujících bodech:

  1. Konzumujte pestrou stravu odpovídající výdeji energie – takže pohyb a zase pohyb.
  2. Podstatou stravy není maso, ale nezpracované rostlinné potraviny, především zelenina a méně ovoce a samozřejmě cereálie. Potřebujeme vlákninu, ta nás zasytí a je skvělá pro zažívací trakt.
  3. Sladké cukry (sladké na jazyku) je potřeba opravdu minimalizovat.
  4. Solení je zlozvyk Čechů, snažte se nahradit většinu soli kořením.
  5. Nezapomínat na kvalitní bílkoviny, ty nejsou jen v mase, ty jsou i v rostlinách, např. v luštěninách.
  6. Samostatnou kapitolou je konzumace tuků. V mase, mimo ryb, není příliš vhodné složení tuků pro naše tělo a hlavně ho nesmí být mnoho.
  7. Dbejte na složení nápojů. Obyčejná voda je mnohonásobně zdravější než ochucené nápoje. Ty často mají vysoký obsah cukrů.

„Tato doporučení jistě už mnozí slyšeli a předpokládám, že se někomu ani nemusí líbit, jak jsou jednoduchá. Ale fungují. Až budete mít zdravotní problémy, možná si na tato pravidla vzpomenete. Začněte se o sebe starat ihned. Tělo se Vám odmění a budete mít i lepší náladu a životní energii,“ uzavírá profesor Jiří Ruprich.

Existuje spousta kroků k nápravě. Dieta sama nemůže vše vyřešit. Vše je spojeno s životním stylem. Podrobné informace k primární a sekundární prevenci chronických zánětů lze nalézt na webu SZÚ.

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/nedostatky-ve-vyzive-dlouhodobe-zhorsuji-zdravotni-stav

20. srpen 2021

Jak uvedl server „e-Kapija“, v těchto dnech se dokončuje investice do modernizace výrobního provozu společnosti Lasta v Čapljině v Bosně a Hercegovině. Tuto zkrachovalou společnost koupil koncem roku 2019 Petar Čorluka, majitel společnosti Violeta z města Gruda v Bosně a Hercegovině.

Probíhá montáž posledních strojů, které dodaly italské, německé a švýcarské společnosti, a v blízké době se očekává zahájení zkušebního provozu. Společnost Lasta tak bude opět vyrábět různé keksy a další cukrovinky, díky nimž byla známá. Opětovné zahájení výroby by tak mohlo být příležitostí i pro české dodavatele sušeného mléka, které se při výrobě těchto cukrovinek používá.

Růst výrobních cen v srbském zemědělství

V těchto dnech oznámil srbský Republikový statistický úřad, že v měsíci červnu tohoto roku v Srbsku vzrostly výrobní ceny v zemědělství a rybářství v průměru o 30,2 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Největší vliv na tento nárůst měly ceny průmyslových rostlin (například: slunečnice, řepka, cukrová řepa…), které vzrostly o 53,4 %, a cena žita, která vzrostla o 35,7 %. Vlna vysokých teplot, která postihla Srbsko v těchto dnech, má také dopad na očekávanou úrodu kukuřice. Odhaduje se, že Srbsko, které je jinak tradičním vývozcem kukuřice, nebude mít z letošní úrody kapacity na vývoz a je otázka, zda sklizené množství bude stačit alespoň pro domácí spotřebu. Tato skutečnost se pravděpodobně projeví v dalším navýšení cen nejen u kukuřice, ale i dalších plodin, které se používají do krmných směsí pro dobytek. Zvyšování nákladů na výživu zvířat spolu se zatím přetrvávajícími nízkými cenami masa může mít dopad na snižování počtu chovaného dobytka, a to se může projevit i nižšími nákupy jalovic z České republiky.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/oziveni-vyroby-v-tovarne-cukrovinek.html

19. srpen 2021

Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Letos zjištěné podíly nevyhovujících vzorků patří k nejvyšším za posledních pět let.

V období do 15. 8. 2021 nevyhovělo celkem 48,5 % vzorků zmrzlin a téměř 65 % vzorků ledů do nápojů.

Při kontrole se inspektoři SZPI mj. zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u uvedených potravin, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly inspektoři realizovali zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

V roce 2021 inspektoři SZPI dosud laboratorně hodnotili 97 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 47 z nich (48,5 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a kontaminované vstupní suroviny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě.

Při kontrolách zmrzlin v roce 2020 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 37 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 30 % a v roce 2017 o 26 %.

V letošní sezóně (do 15. 8. 2021) inspektoři SZPI dosud dokončili hodnocení u 34 vzorků ledů do nápojů a 22 z nich (64,7 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií, bakteriálních kolonií rostoucích při 22oC a 36oC a sledování přítomnosti živých mikroorganismů (např. bičíkovci). Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.

Při kontrolách ledů v roce 2020 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 47 % a v roce 2017 o 45 %.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a při údržbě a řádné pravidelné dezinfekci výrobních zařízení, čehož následkem je porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů a potenciální ohrožení zdraví spotřebitelů.

Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobník ledu, zmrzlinový stroj a související náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

19. 8. 2021

19. srpen 2021

Mnozí japonští prodejci nápojů ve snaze bojovat se znečištěním moří a oceánů přestávají používat plastové láhve a nahrazují je hliníkovými plechovkami. Výrobci nealkoholických nápojů začali preferovat hliníkové plechovky poté, co bylo zveřejněno, že míra recyklace, která umožňuje opětovné použití materiálu pro srovnatelné použití, byla u plechovek podstatně vyšší ve srovnání s plastovými lahvemi.

Podle Japan Aluminium Association a Rady pro recyklaci PET lahví je míra recyklace hliníkových plechovek 71 % ve srovnání s 24 % u plastových lahví.

Protože materiál z plastových lahví v průběhu několika cyklů recyklace slábne, často končí přetvářením do plastových tácků na potraviny. Navíc hliníkové obaly lépe brání zhoršování jejich obsahu, protože jejich neprůhlednost chrání světlo před poškozením.

Přechodem na hlinkové plechovky došlo k omezení plýtvání nápoji tím, že se prodloužila doba použitelnosti alkoholických nápojů o 90 dní na 270 dní.

Přechod k efektivní recyklaci získává na síle i v zahraničí. Minerální voda v hliníkových lahvích byla nabízena na summitu zemí G7 v červnu ve Velké Británii, také mezinárodní gigant Unilever uvedl, že na trhu v USA začne prodávat šampon v hliníkových lahvích.
 

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: Trend náhrady plastových obalů hliníkovými v Japonsku (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

19. srpen 2021

Brno 17. srpna (ČTK) - Na internetových stránkách Alkohol.cz je od pondělí možné získat v dražbě vína od jihomoravských vinařů, které na konci června postihlo tornádo. Součástí jedné aukce je vždy dražba dvou kartonu vín, celkem tedy 12 lahví. Každý karton je z jiného vinařství a jejich vyvolávací cena je 999 korun. Jednotlivá aukce trvá vždy dva dny, zhruba od 10:00 do 22:00. ČTK to řekl Marek Němčík z investiční skupiny RSBC finančníka Roberta Schönfelda, která vína nakoupila.

Každý den až do 30. srpna bude možné získat několik odlišných kartonů od různých vinařů. Cílem dražby není propagovat jednoho konkrétního vinaře, ale získat peníze, které všem pomohou s obnovou zničených vinohradů. Dohromady je v plánu 65 aukcí, při kterých se vydraží 130 kartonů vína. "Nyní řešíme řadu dalších detailů souvisejících s propagací tak, aby byla aukce lépe viditelná na webových stránkách a podařilo se získat co nejvíce peněz," uvedl Němčík.

V září bude následovat fyzická dražba vín při benefičním večeru v Praze. Na dražbě se podílí také Nadace Via, která bude mít na starost rozdělování vybraných peněz. Ve fyzické dražbě bude možné získat kvalitnější vína určená k archivaci, jejich cena bude vyšší.

Na webu se draží vína čtyř vinařství z Moravské Nové Vsi a dvou vinařství z Hrušek. Jedním z nich je Vinařství Doležal, kde tornádo poničilo sklep a přístřešek na lis. "Peníze za nákup vín jsem použil na vytvoření druhé lisovny, abych mohl udělat vinobraní. Spíš než peníze je problém sehnat stavební firmu," řekl vinař Štěpán Doležal, jehož dům živel rovněž poškodil.

klv kš

19. srpen 2021

Vzdělávací akce zaměřená na požadavky kladené na obaly, obalové materiály a suroviny pro výrobu obalů určené pro kontakt s potravinami a s kosmetikou

Platforma s tradicí setkávání výrobců potravin a kosmetiky s výrobci obalů a kontrolními orgány.

Témata jsou doplňována o aktuální problémy trhu: tlak na používání recyklátu zvyšuje riziko pro obalové materiály a obaly na potraviny a kosmetiku; zákaz plastových obalů (z melamin-formaldehydových pryskyřic) s přídavkem bambusových vláken.

Datum

21. 10. 2021 od 10:00 (ukončení cca 15:30)

Přihláška

Přihlásit se můžete zde.

Jazyk přednášek

Česky/Slovensky

Tlumočení

Tlumočení není zajištěno

Program

Témata

Prohlášení o shodě – příklady z praxe.

Novinky v předpisech.

Přehled harmonizovaných a neharmonizovaných předmětů a materiálů.

Požadavky na laky a lepidla.

Zákaz plastových obalů (z melamin-formaldehydových pryskyřic) s přídavkem bambusových vláken.

Zkušenosti se Seznamy výrobců a dovozců obalů pro potraviny.

SUP:     - značení kelímků pro hotově balené nápoje;

             - zákaz menuboxů z pěnového PS: EPS kontra XPS.

 

Přednášející

Ing. Milada Syčová, REGIONÁLNY ÚSTAV VEREJNÉHO ZDRAVIA

Ing. Jitka Sosnovcová, STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV

Ing. Vlado Volek, OBALOVÝ INSTITUT SYBA 

Místo

S ohledem na aktuální situaci vyvolanou pandemií COVID-19, je seminář plánován v on-line formátu.

Způsob připojení včetně přihlašovacích údajů bude registrovaným účastníkům včas oznámen.

Cena

EARLY BIRD - registrace do 15. 09. 2021

bezplatně - člen SYBA, SČMVD, KHS, RÚVZ

500,- Kč + DPH - člen PROKOS

3.700,- Kč + DPH - základní; (3.000,- Kč + DPH - každý další účastník ze stejné firmy)

Standardní

500,- + DPH - člen SYBA, SČMVD, KHS, RÚVZ

1.000,- Kč + DPH - člen PROKOS

3.700,- Kč + DPH - SOCR; (3.000,- Kč + DPH - každý další účastník ze stejné firmy)

4.500,- Kč + DPH - základní; (3.400,- Kč + DPH - každý další účastník ze stejné firmy)

Organizační informace

Webinář probíhá online pomocí platformy Zoom. Probíhá podobně jako skupinový hovor, ve kterém uvidíte obraz a prezentaci přednášejícího. Před samotným seminářem obdržíte odkaz, přes který se do webináře přihlásíte.

Co budete potřebovat

Seminářese můžete zůčastnit skrze internetový prohlížeč. Na pomalejších počítačích však vřele doporučujeme stáhnout do počítače aplikaci Zoom. Více informací zde.

Kromě internetového připojení je výhodné mít mikrofon a webkameru, skrze které můžete s přednášejícím komunikovat a přímo mu pokládat otázky či doplňující informace

Pořádá

OBALOVÝ INSTITUT SYBA ve spolupráci se SZÚ Praha a RÚVZ Poprad. 

Kontakt: Iva Werbynská   |   M +420 730 173 101   |   E Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: Obalový institut SYBA

Link: OBALOVÁ AKADEMIE - Online seminář Obaly pro potraviny a kosmetiku (obalovaakademie.cz)

18. srpen 2021

Nové nařízení Komise (EU) 2021/1297, kterým se mění příloha XVII nařízení REACH, se týká perfluorkarboxylových kyselin, které obsahují 9 až 14 atomů uhlíku v řetězci (C9-C14 PFCA), jejich solí a látek příbuzných C9-C14 PFCA.

 

V Úředním věstníku Evropské unie bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2021/1297 ze dne 4. srpna 2021, kterým se mění příloha XVII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006.

Nová položka 68 v příloze XVII nařízení REACH se týká perfluorkarboxylových kyselin obsahujících 9 až 14 atomů uhlíku v řetězci (C9-C14 PFCA), jejich solí a látek příbuzných C9-C14 PFCA.

Tyto látky se nesmějí se ode dne 25. února 2023 vyrábět ani uvádět na trh jako látky samotné, nesmějí se používat ani uvádět na trh jako složky jiné látky, ve směsi a v předmětu s výjimkou případů, kdy je koncentrace v látce, směsi nebo předmětu nižší než 25 ppb (25 mg/kg) pro celkové množství C9-C14 PFCA a jejich solí nebo 260 ppb pro celkové množství látek příbuzných C9-C14 PFCA.

Záznam 68 v příloze XVII nařízení (ES) č. 1907/2006, který původně stanovil omezení pro perfluoroktanovou kyselinu (PFOA) a její soli, byl dříve zrušen nařízením (EU) 2020/2096 vzhledem k tomu, že pro tuto látku jsou stanovena přísnější omezení v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1021 o perzistentních organických znečišťujících látkách. Omezení PFOA platí od 4. 7. 2020.

Text nového nařízení v české i anglické verzi naleznete v příloze této aktuality.

Další informace:

Nařízení Komise (EU) 2021/1297

Nařízení Komise (EU) 2021/1297 - ENG

 

Zdroj:MPO

Link: https://www.mpo.cz/cz/prumysl/chemicke-latky-a-smesi/latky-svhc-povoleni-omezeni/narizeni-komise-eu-2021-1297---zmena-prilohy-xvii-narizeni-reach--262808/

18. srpen 2021

Komise se dnes rozhodla zaregistrovat evropskou občanskou iniciativu s názvem „ReturnthePlastics“ – občanskou iniciativu, která chce zavést celounijní systém zálohování za účelem recyklace plastových lahví.

Organizátoři iniciativy vyzývají Komisi, aby předložila návrh, jehož cílem bude:

  • zavést celounijní systém zálohování za účelem recyklace plastových lahví,
  • motivovat všechny členské státy EU, aby supermarkety (řetězce), které prodávají plastové lahve, instalovaly výkupní automaty na recyklaci plastových lahví po koupi a použití spotřebitelem, a
  • zajistit, aby výrobci plastových lahví platili daně z plastů za systém recyklace a zálohování těchto lahví (podle zásady „znečišťovatel platí“).

Komise došla k názoru, že tato iniciativa je právně přípustná, neboť splňuje potřebné podmínky. V této fázi Komise zatím nepřezkoumala obsah uvedené iniciativy.

Další kroky

Po dnešní registraci mohou organizátoři začít sbírat podpisy. Pokud evropskou občanskou iniciativu během jednoho roku podpoří jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států, bude na ni muset Komise reagovat. Komise může rozhodnout, zda žádosti vyhoví, či nikoli, a bude muset uvést důvody svého rozhodnutí.

Souvislosti

Koncept evropské občanské iniciativy zavedla Lisabonská smlouva jakožto nástroj, který občanům umožňuje ovlivňovat agendu EU. Oficiálně byla zahájena v dubnu 2012.

Podle podmínek právní přípustnosti navrhovaná iniciativa 1) nesmí zjevně spadat mimo pravomoc Komise předložit návrh právního aktu, 2) nesmí být zjevně zneužívající, bezdůvodná nebo šikanózní a 3) nesmí být zjevně v rozporu s hodnotami Unie.

Komise dosud obdržela 107 žádostí o zahájení evropské občanské iniciativy, z nichž 82 bylo přípustných, a tudíž mohlo být zaregistrováno.

Další informace

ReturnthePlastics: občanská iniciativa na zavedení celounijního systému zálohování za účelem recyklace plastových lahví

Další evropské občanské iniciativy, jejichž organizátoři v současné době shromažďují podpisy

Fórum evropské občanské iniciativy

Kampaň #EUTakeTheInitiative

 

Verze pro tisk (PDF)

Kontakt pro tisk

  • Adalbert JAHNZ

    Telefon
    + 32 2 295 31 56
    E-mail
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jördis FERROLI

    Telefon
    +32 2 299 27 29
    E-mail
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
     
    Zdroj: Evropská komise