25. březen 2022

Budapešť opět hostí vysoce ceněný veletrh SIRHA Budapest – nejvýznamnější mezinárodní veletrh Střední a Východní Evropy pro gastronomii, hoteliérství a obor HoReCa.

Letošní ročník veletrhu překonává všechna očekávání! Návštěvníci si mohou užít dobrůtky z celého světa a konečně bez protipandemických omezení.

Letos je SIRHA navíc exkluzivní i v tom, že tu probíhá evropské finále mezinárodní soutěže kuchařů Bocuse d'Or, která přitáhla mnoho odborných návštěvníků z Maďarska i okolních zemí.

Na českém stánku probíhá ochutnávka piva Bernard, České whisky TREBITSCH, sirupů Bartoník, čajových medvídků LIPOO a dalších produktů od COMPERIO a BIDFOOD. Pro naše firmy jsme dopředu nasmlouvali meetingy s maďarskými partnery, tak je na stánku opravdu živo.

Krásná expozice České republiky je v čerstvě renovovaném pavilonu A, na stánku B5. Představuje se šestice českých firem a návštěvníky zaujímají rozmanitým sortimentem:

Bidfood
Bidfood Czech jako nezávislá součást Bidcorp je výrobce čerstvého vepřového a hovězího masa, zvěřiny a ryb. Bidfood dále vyrábí mrazené potraviny, jakými jsou hotová jídla a zmrzliny. Součásti nabídky jsou také další potraviny v prémiové kvalitě, např. sous vide maso, klobása a salám. Bidfood nabízí pro maďarský trh víc než 5000 jednotlivých výrobků.
https://www.bidfood.cz/

Comperio
Pražská společnost založena v roce 1999 současně nabízí speciální produkty a pochoutky z vepřového sádla, polévky ve skle, paštiky, sladkosti a sušenky. Comperio svůj sortiment dováží z několika zemí EU a nabízí pouze vysoce kvalitní zboží. Dalšími součásti nabídky jsou chlazená těsta (těsto na pizzu, listové těsto), koření, mléčné produkty a pečivo nebo i zdravé potraviny.
https://www.comperio.cz/

Rodinný pivovar Bernard
Právem proslulý český pivovar z Humpolce. Maďarským distributorem těchto prémiových piv je Liquid Gold Kft. Ochutnali jste?
https://www.bernard.cz/

LIPOO
Rodinná společnost, založena v roce 1995, vyrábí své čaje ze 100% přírodního sušeného ovoce a zeleniny. Zakladatelce společnosti velmi záleží na zdraví dětí, a právě proto začal vyrábět zdravé dětské čaje ve tvaru medvídků. Posláním firmy je starat o zdraví a bezpečnost dětí.
https://www.lipoo.cz/

Česká whisky Trebitsch
První a jediná společnost v Čechách, která se specializuje na výrobu whisky. Hlavním produktem je česká single malt whisky Trebitsch.
https://www.ceskawhisky.cz/

Rodinná firma Bartoník
Rodinná firma působí od roku 2009. Vyrábí mj. husté sirupy z přírodních surovin, které obsahují 60 % ovoce a bylin. Sirupy neobsahují umělá barviva a konzervanty, o to více vitaminů, minerálů a antioxidantů. Společnost se zaměří na zahraniční trhy od roku 2020.
https://www.sirupybartonik.cz/

Letos bude akci opět doprovázet evropské finále prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or, které třídenní veletrh posune na ještě vyšší úroveň. 
Veletrh se koná ve dnech 22.-24. března 2022 na budapešťském výstavišti. 

Našim vystavovatelům držíme palce při jednáních s maďarskými partnery!

Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko.

Autor:CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/v-madarsku-prave-dnes-zacal-veletrh-sirha-na-stanku-czechtrade-se-predstavuji-cesti-potravinaritravinarsky-veletrh-v-madarsku

25. březen 2022

Praha 24. března (ČTK) - Státy Evropské unie s nízkou spotřebou pesticidů nesmějí být podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) v nevýhodě. V návrhu Evropské komise k používání pesticidů by měl být zohledněn pokrok jednotlivých zemí v posledních letech. Nekula to dnes novinářům řekl po setkání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou. Ta podle něj potvrdila, že země s nízkou spotřebou pesticidů nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí v budoucím návrhu EK bude bráno v úvahu. Nekula s Kyriakidesovou probírali mimo jiné i bezpečnost potravin a potravinové zajištění v souvislosti s válkou na Ukrajině.

V České republice zemědělci podle Nekuly používají v průměru 1,9 kilogramu přípravků na ochranu rostlin na hektar. "Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu," uvedl. Používání pesticidů bude jedním z témat, které bude ČR řešit při svém předsednictví v Radě EU od 1. července. Na evropské úrovni vzniká v současné době směrnice o udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin.

Nekula s Kyriakidesovou dnes mluvili také o situaci na zemědělských trzích v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Kyriakidesová uvedla, že válečný konflikt ukázal, že globální systém potravin je velmi křehký. EU si podle ní uvědomuje současné výzvy a ke zvládnutí situace má pomoci solidarita a jednota jednotlivých zemích.

Hlavním úkolem je podle Nekuly stále zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. Tématem dnešní schůzky bylo dále označování potravin. Současný systém je za českou stranu jasný a srozumitelný, v případě dalších změn se ČR kloní k dobrovolnosti, aby nevznikala zbytečná administrativa, uvedl ministr.

V souvislosti s přepravou zvířat by měla podle něho platit jednotná celoevropská pravidla. S Kyriakidesovou se shodli, že životní podmínky zvířat by se měly nadále zvyšovat. "Evropská unie by měla přijmout jednotný zákaz klecových chovů (nosnic), který bude v České republice platit od roku 2027," dodal Nekula.

jif mha

24. březen 2022

Tisková zpráva – O udržitelném používání pesticidů, označování potravin a životních podmínkách zvířat dnes v Praze jednali komisařka EU pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Hovořili také o situaci na zemědělských trzích ovlivněných konfliktem na Ukrajině.

„Česká republika začne za tři měsíce předsedat Radě Evropské unie a mezi našimi hlavními tématy bude ochrana klimatu, biodiverzity, rozvoj šetrného hospodaření a udržitelná produkce potravin. Primární úlohou našeho sektoru je však zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. To je i v souvislosti s událostmi na Ukrajině velice důležité téma,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

EU chce i nadále naplňovat cíle Zelené dohody, podle ministra Nekuly je ale nezbytné, aby zohlednila dosavadní vynaložené úsilí jednotlivých států, jejich zemědělců i potravinářů a také rozdílné výchozí podmínky členských zemí a jejich národní specifika.

Stella Kyriakides potvrdila, že členské státy s nízkou spotřebou nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí bude zohledněno v budoucím návrhu EK k pesticidům.

Ministr s eurokomisařkou projednal i témata, která bude ČR při svém předsednictví Radě EU řešit. Jedním z nich je udržitelné používání pesticidů. ČR podporuje zavádění moderních postupů, které vedou k šetrnějšímu využívání přípravků na ochranu rostlin. Klíčová bude připravovaná revize evropské směrnice právě o udržitelném používání pesticidů.

„Dosavadní návrh v nás vyvolává obavy, protože nerozlišuje, jak rozdílného pokroku dosáhly členské státy. V důsledku toho by byly státy s nižší spotřebou v nevýhodě vůči zemím, kde je spotřeba mnohem vyšší. V České republice používáme průměrně 1,9 kilogramu účinné látky na hektar, Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu,“ uvedl ministr Nekula.

S eurokomisařkou se shodli, že současná Evropa musí reagovat na výzvy spojené se změnami klimatu, s pandemií a událostmi na Ukrajině a zajistit potravinovou bezpečnost. Jednali také o označování potravin, kdy je nutné zvážit, zda by zavedení nových povinností nezvýšilo administrativní náročnost a finanční zatížení potravinářských podniků. Pro českou stranu je současné označování jasné a srozumitelné, další údaje na potravinách by proto měly potravinářské firmy přijímat dobrovolně.  

Životní podmínky zvířat v chovech by se měly podle Stelly Kyriakides i Zdeňka Nekuly nadále zvyšovat. ČR již například zakázala chov nosnic v klecích od roku 2027. Důležité je však zachovat i konkurenceschopnost a soběstačnost zemědělské produkce v EU. Problematika přepravy zvířat by se podle ministra Nekuly měla řešit jednotně na celoevropské úrovni.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-nekula-pri-setkani-s.html

24. březen 2022

Praha 24. března (ČTK) - Do Prahy dnes přijede eurokomisařka pro zdravotnictví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Na pracovní návštěvě se setká s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a poté s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Navštíví také pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Válek novinářům v pátek řekl, že chce s eurokomisařkou jednat i o uznávání odborných kvalifikací ukrajinských zdravotníků. Pro zapojení na českém trhu práce musí složit odbornou zkoušku a zkoušku z jazyka. Z lékařů u ní ale uspěje jen asi desetina. Bez zkoušek mohou pracovat až tři roky formou stáže od dohledem kvalifikovaného lékaře. Vzdělávání zdravotníků obecně bude i jedním z témat českého předsednictví, Válek má záměr podmínky sjednotit.

Dopoledne má eurokomisařka v plánu tiskové konference s ministry zdravotnictví a zemědělství, odpoledne se setká také se zástupci evropských výborů sněmovny a senátu. V doprovodu zástupců pražského magistrátu pak navštíví asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražském Kongresovém centru. Tématem schůzky bude i podpora, kterou může EU poskytnout ČR na pomoc s ukrajinskými uprchlíky.

van rdo

24. březen 2022

23.3.2022 Zprávy CNN Prima NEWS na téma stále nekončícího zvyšování cen vstupů. Tisková konference Potravinářská komora České republiky (PK ČR), která dnes proběhla v Praze, se věnovala prioritám českého předsednictví v Radě EU v oblasti zemědělství a potravinářství z pohledu Potravinářská komora České republiky. Nechyběla ani aktuální situace v potravinářském průmyslu a problémy související s válečným konfliktem na Ukrajině. Za Potravinářská komora České republiky vystoupila prezidentka PK ČR Dana Večeřová, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii PK ČR a Jan Pivoňka, konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby PK ČR.

Autor: CNN Prima NEWS

Zdroj: https://www.facebook.com/643790379147786/photos/a.660805260779631/1937125896480888/

24. březen 2022
23.3.2022 TN.cz na téma zvyšování cen základních surovin...
"Cena surovin roste neuvěřitelným způsobem, k tomu se samozřejmě přidává cena krmiv pro hospodářská zvířata, cena hnojiv, která roste neuvěřitelnou rychlostí," dodala prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
 
Autor: Klára Pospíšilová, TV NOVA
24. březen 2022
Hostem moderátora Jaroslava Dědiče v Byznysovém magazínu na Radio Z byla prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
„U řady potravin je výroba energeticky náročná. U pekařiny je velká spotřeba energie a páry, která se vyrábí z plynu. U mlékařiny a zpracování masa máte zase chlazení. Jediné, co by mohlo kopírovat sezónní linku ceny, je ovoce a zeleniny. Ale tady zase narážíme na to, že Česko je v ovoci a zelenině velmi nesoběstačné,“ říká ke zvyšujícím se cenám prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
 
Autor: Kristýna Kovářová, Z Radio

Zdroj: https://www.radiozet.cz/podcast/prezidentka-potravinarske-komory-nechtela-bych-se-dozit-toho-ze-chleba-bude-za-200-korun?fbclid=IwAR2fxv72XB9kFwBKZ2UhNW0m6Kz4P1yh2rlf4UFvte5UreIncn_RQf4KEE4

23. březen 2022
SOUTĚŽ | Přemýšlíte nad tím, jak odprezentujete diplomku? 🎓 Nanečisto si můžete představení práce vyzkoušet v rámci soutěže Studenti pro kvalitu potravin, kterou pořádá Potravinářská komora České republiky spolu s českými univerzitami. Soutěž je otevřená pro studenty bakalářských i magisterských programů.
✅ Termín pro přihlášení: do 22. 4. 2022 na 📧 email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
(poslat název práce, abstrakt, jméno školitele)
✅ Prezentace před komisí: 29. 4. 2022, učebna M1.03 v 10:00
Na vítěze čeká odměna ve formě mimořádného stipendia. 🏆 Až 3 nejlepší práce postupují do národního kola, které se uskuteční 17. 6. 2022 v Praze. Více informací: FoodTech MENDELU.
 
Zdroj: Agronomická fakulta Mendelu
23. březen 2022

Praha 23. března (ČTK) - Náklady na potravinářský výrobek vzrostly od začátku roku podle Potravinářské komory ČR (PK) vlivem zdražení energií, surovin či pohonných hmot o 30 až 60 procent. Do cen se zatím zcela nepromítly, ale vláda nenabízí žádná koncepční řešení. Ostatní státy přitom zemědělce a potravináře podporují značnými dotacemi. Na tiskové konferenci to dnes řekla prezidentka PK Dana Večeřová. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.

Zemědělsko-potravinářské odvětví zůstává u české vlády podle Večeřové na okraji zájmu, přestože se jedná o obory, které obyvatele živí. Zvýšené náklady je ale třeba kompenzovat a ministři by měli spustit funkční řešení, jako je zastropování cen elektřiny a plynu nebo snížení či zrušení spotřební daně u paliv. Pokud by se náklady na potravinářský výrobek v plné výši propsaly do spotřebitelských cen, mnozí lidé si podle komory nebudou moci dovolit nakoupit ani základní potraviny.

Mnohé firmy podle PK hlásí existenční problémy, pokud kabinet brzy nezasáhne, může jich zhruba čtvrtina skončit. Ohroženy přitom podle ředitele pro programování a strategii PK Miroslava Koberny nejsou velké firmy, ale zejména malé a střední. Tyto firmy často navíc podle Večeřové sídlí na venkově, kde jinak není dost pracovního uplatnění.

Z dalších opatření, která jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině potřeba, je podle Koberny omezení vývozu obilí. Ministerstvo zemědělství by zároveň mělo zjistit, jaká je aktuální situace, zda už se ČR ze soběstačnosti nedostala do minusu. "Neříkáme zastavte hned teď vývoz, ale zaveďte licenční systém, to umíme," řekl. K omezení vývozu pšenice v úterý vládu vyzval Svaz pekařů a cukrářů. Mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že úřad nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem.

V důsledku aktuálních událostí se zásadně změní témata, která se budou řešit při předsednictví ČR v Evropské unii, řekla také Večeřová. Předsednictví ČR převezme od 1. července. Nutnost Večeřová vidí v přehodnocení Zelené dohody pro Evropu. "Potřeba bude dělat reprodukční plochy. Budeme potřebovat daleko více potravin, každý bude bojovat o soběstačnost, o základní zásobení potravinami," dodala.

jif dvd rot

23. březen 2022

Inflace, válka na Ukrajině, energetická krize i vysoké ceny pohonných hmot. To vše přispívá i ke zdražování potravin v Česku. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží až o 30 procent. Vláda ale na požadavky Potravinářské komory podle ní nereaguje. Mluvila o tom v pořadu Naše Česko.

Letošní zdražování potravin může být rekordní. Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima. Navíc Ukrajina či Rusko jsou důležitými světovými dodavateli také třeba kukuřice nebo olejnin… 

"Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek. Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor," popisuje počátky zdražování prezidentka Potravinářské komory.

V minulém roce potraviny zdražily jen o 0,8 procenta. Letos zdraží až o 30 procent, varuje šéfka potravinářů. "Podle sektorů se náklady na výrobu potravin zvedly o 30 až 50 procent. U většího zpracovatele masa se náklady na výrobu jednoho výrobku zvedly v průměru o osm korun. A to se musí někde projevit, ten výrobce není schopen to absorbovat," podotýká Večeřová.  Více zde.

Autor: Tatiana Skoumalová

Vydáno: 22. 3. 2022

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/457583-zdrazovani-potravin-muze-byt-letos-rekordni-jak-to-vidi-sefka-potravinarske-komory?campaignsrc=tn_clipboard

23. březen 2022

Praha 22. března (ČTK) - Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.

Ministerstvo zemědělství (MZe) nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem, sdělil ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Pšenice se nyní podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10.500 až 11.500 korun za tunu, loni v březnu tuna stála 5500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně ČR. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

"Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout.

Důležité podle MZe je zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Ta by zároveň měla podle resortu prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. MZe hledá možnosti, jak snížit tlak na růst cen. "Od Evropské komise očekáváme, že předloží dočasný rámec pro státní pomoc podnikům zasaženým krizí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu," uvedl Bílý.

Ministerstvo zemědělství letos podle něj poskytne do potravinářského odvětví 750 milionů korun v rámci dotačního programu Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Podporu investic mimo jiné pro potravinářské podniky poskytuje také ministerstvo průmyslu a obchodu, dodal.

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v ČR stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 31,14 koruny. Od ledna zdražil o 80 haléřů. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 56,43 koruny, proti lednu zhruba o 1,50 koruny více.

jif fsl jw

23. březen 2022

Tisková zpráva – Prioritou vodního hospodářství do následujících let je zajistit dostatečné a kvalitní zdroje vody pro zásobování obyvatel pitnou vodou, pro energetiku, průmysl i zemědělství. V praxi to znamená, mimo jiné, zajistit propojování vodárenských i vodohospodářských soustav, realizovat opatření podporující zadržování vody v krajině, sledovat možnosti potřebných akumulací povrchových vod, a to se zohledněním vývoje klimatických scénářů. Nedílnou součástí těchto priorit je i péče o podzemní vody. S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci související s válkou na Ukrajině, nabývají mnohé z uvedených priorit na ještě větším významu.

Nejvyšším veřejným zájmem pro Českou republiku na úseku vodního hospodářství je podle Svazu vodního hospodářství ČR (SVH) a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) zajistit dostatečné zdroje vody, nejen pro zásobování obyvatel pitnou vodou, ale i pro klíčové sektory našeho hospodářství, včetně opatření podporující zadržování vody v krajině.  Ve vazbě na zkušenosti z minulých „suchých“ let a predikce klimatických scénářů, nyní i se zohledněním bezpečnostních hledisek, je jednou z hlavních priorit propojování vodárenských i vodohospodářských soustav.

Hlavním mottem letošního Světového dne vody jsou podzemní vody, tedy GROUNDWATER. Doprovodným tématem, volně přeloženo, je „Podzemní voda je neviditelná, ale její dopad je viditelný všude“. S ohledem na skutečnost, že zásobování obyvatel pitnou vodou v České republice je v poměru cca 50/50 ze zdrojů povrchových a ze zdrojů podzemních vod, tak SVH i SOVAK považují téma letošního Světového dne vody za velmi významné.

Pro lidstvo jsou podzemní vody jednoznačně strategickým zdrojem pitné vody, a to zejména pro budoucí generace. To platí i pro Českou republiku, kdy vodní zákon přímo uvádí, že „Zdroje podzemních vod jsou přednostně vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou…“, řekl předseda představenstva SVH Petr Kubala a dodal „výhoda podzemních vod mnohde spočívá v jejich obtížné dostupnosti, na druhou stranu, pokud dojde k jejich kontaminaci, může jít o nenávratnou likvidaci těchto strategických zdrojů. Svaz vodního hospodářství se dlouhodobě snaží prosadit do vodního zákona Institut správy podzemních vod, který by určitě napomohl zvýšení jejich ochrany a umožnil by lépe regulovat jejich využívání.“

V listopadu loňského roku zveřejnili SVH a SOVAK společný dokument s názvem „Poziční dokument – vodní hospodářství ČR pro roky 2021–2030“, ke kterému se následně připojila i instituce sdružující vodárenské experty z akademické sféry, CZWA.  Jde o historicky první, zcela apolitický, odborný společný dokument, formulující nezbytné úkoly a cíle k zabezpečení vodárenských služeb a nezbytných zdrojů vody alespoň na stávající úrovni. S pozičním dokumentem se mimo jiné seznámili i zástupci obou, pro vodní hospodářství rozhodujících resortů – Ministerstva zemědělství (MZe) a Ministerstva životního prostředí (MŽP). Cílem dokumentu je, aby byl přijat jako podklad pro formulování strategických cílů pro vodní hospodářství, z úrovně ústředních vodoprávních úřadů.  K naplnění priorit a hlavních cílů vodního hospodářství je třeba součinnosti obou těchto resortů, zejména ve finanční podpoře prioritních vodohospodářských opatření. V této souvislosti vodohospodáři oceňují aktivity obou resortů a jejich úzkou spolupráci. Nacházíme se v období nového programového financování využívajícího jak zdroje EU, tak národní zdroje, na druhé straně také ve velmi obtížné ekonomické a bezpečnostní situaci. Proto je potřeba se věnovat opravdovým prioritám.  

Podpora rozvoje napojování obcí na veřejné vodovody, včetně zadržení vody v krajině, je pro mě i pro Ministerstvo zemědělství nadále jednou z největších priorit. Připravili jsme řadu dotačních programů v oblasti zemědělství a vodního i lesního hospodářství, které pomáhají zabezpečit dostatečné vodní zdroje a posilují zadržení vody v krajině. V rámci pilotních projektů podporujeme v povodí vodárenských nádrží omezení užívání prostředků na ochranu rostlin v zemědělské prvovýrobě, a tím přispíváme kromě jiného k ochraně kvality podzemních vod. Jedním z důležitých bodů je pro nás i posilování a propojování vodárenských soustav, na které poskytneme v následujících letech kolem 1 až 1,5 miliardy korun ročně v závislosti na připravenosti jednotlivých projektů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„V následujících letech můžeme očekávat prohlubování klimatické změny, a proto se musíme připravit a adaptovat na její dopady. To se týká i přístupu k ochraně a využívání zdrojů povrchových, ale i podzemních vod. Jedním z hlavních cílů je zajistit ochranu nenahraditelných zdrojů podzemních vod, včetně jejich ohrožení vlivem různých havárií. I proto chci prosadit ústavní zákon na ochranu vody. Musíme zaměřit pozornost na nové technologie, prosazovat změny v hospodaření s vodou, včetně srážkové, odpadní i šedé. Určitě to bude v této nelehké době finančně náročné, ale musíme pro podporu takových opatření udělat maximum,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Systémové řešení poskytování bezpečných a spolehlivých vodohospodářských služeb a ochrana vodních zdrojů jako zranitelného strategického zdroje musí být podle SVH i SOVAK především vyvážené, zaměřené jak na opatření ke zvýšení zadržování vody v krajině, tak zajištění zásobování občanů pitnou vodou. Současně musí být zohledňována rizika vývoje klimatu, extrémních hydrologických jevů, kterými jsou povodně a sucho i přírodních katastrof. Dále je nezbytné zohledňovat bezpečnostní rizika, jak nám potvrzuje i současná geopolitická situace. Nedílnou součástí je samozřejmě i podpora oběhového hospodářství a využívání recyklovaných vyčištěných odpadních vod. Nesmíme však zapomenout ani na legislativu a ekonomiku, související s financováním vodního hospodářství.

V zmíněných prioritách vodního hospodářství je tak mimo jiné kladen důraz jak na potřebu propojování, obnovu a rozšiřování skupinových vodovodů jako páteřní sítě pro zajištění pitné vody a posílení zdrojů vody, tak na zlepšení hospodaření se srážkovými vodami nebo na efektivní využití čistírenských kalů.

Vývoj počasí v posledních letech přitom ukazuje, že současné zdroje vody na území ČR přestávají v nových podmínkách dostačovat k zajištění dosavadního vodního blahobytu, zejména v některých, suchem nejvíce ohrožených regionech.

SVH a SOVAK považují za nutné připravovat představené priority vodního hospodářství již v období, kdy žijeme pořád ještě ve vodním blahobytu. K zajištění celospolečenské priority jsou vodohospodáři připraveni poskytnout všechny své znalosti a zkušenosti tak, aby konečným výsledkem byla stabilizace zdrojů pitné vody pro ČR pro všechny její občany. „Vodárenství, jinak řečeno výroba a distribuce pitné vody a odvádění a čištění vody splaškové patří mimo jakoukoliv pochybnost do skupiny tzv. kritické infrastruktury. V souvislosti s nepochopitelným a brutálním vývojem událostí na Ukrajině dostává péče o zajištění spolehlivého a bezpečného zásobování kvalitní a nezávadnou vodou zcela jiný rozměr. Více než kdy jindy musí vodárenské společnosti za pomoci státu urychleně připravovat a realizovat propojování vodárenských soustav, ale zároveň zvyšovat provozní i kybernetickou odolnost vodárenských systémů pro případ jakékoliv mimořádné události související nejen s vývojem klimatu, ale bohužel také související s geopolitickými událostmi,“ řekl ředitel a člen představenstva SOVAK ČR Vilém Žák.

Světový den vody se koná každoročně jako připomenutí významu vody a potřeby udržitelného nakládání s vodními zdroji. Tato tradice byla zahájena v roce 1993, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů 22. březen vyhlášen Světovým dnem vody. V ČR organizuje oslavy Světového dne vody SVH ve spolupráci s dalšími partnery, z nich nejvýznamnější je SOVAK sdružující vodohospodářské společnosti, které zajišťují dodávky pitné vody a její čištění pro občany ČR.

Ing. Vilém Žák                                              RNDr. Petr Kubala

ředitel a člen představenstva SOVAK                 předseda představenstva SVH

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                                      e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

 

22. březen 2022

Novela vyhlášky č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb.

Hlavním cílem novely vyhlášky č. 231/2016 Sb. je zejména:

  • adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 z 15. 3. 2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin (nařízení o úředních kontrolách),
  • promítnutí rozšíření zmocňovacího ustanovení v § 18 odst. 1 písm. m) bodu 4 zákona, které navazuje na možnost přihlédnutí k výsledkům zkoušení vzorků pro druhé odborné stanovisko ve smyslu ustanovení § 16 odst. 7 zákona,
  • doplnění nové přílohy k vyhlášce, která upravuje postup posouzení výsledku zkoušky pro druhé odborné stanovisko,
  • promítnutí novelizovaného znění § 16 odst. 6 až 8 zákona,
  • zohlednění praktických zkušeností s aplikací vyhlášky (např. okolnosti přepravy vzorku do laboratoře).

Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění novely zákona č. 174/2021 Sb.

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 4. 2022

Ke stažení zde: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=56&r=2022.

 Vyhláška

Zdroj: MZe ČR

22. březen 2022
ČT24 Pondělí 21.3.2022 v pořadu Byznys ČT24 na téma faktory ovlivňující zdražování potravin vystoupil Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategie Potravinářská komora České republiky a Martin Pýcha, předseda Zemědělský svaz ČR.
- světové ceny potravin kvůli válce na Ukrajině nadále rostou
- ministři zemědělství EU jednají o dopadech války
- vysoké ceny energií, pohonných hmot, hnojiv, krmiv, pracovní síly
- finanční pomoc a další podpůrná opatření pro ta nejpostiženější odvětví
- zvyšování cen hnojiv o 200, 300 a ž 400% a některá hnojiva se nedají koupit
- ochrana spotřebitele před zdražováním potravin
 
 
 
V čase 04:25

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058310321/?fbclid=IwAR0J_4cOIAqjRKFSbXmSScbqadhmqzCuMMwjHBrwmGOx36NtlhBnqv0Oww8

22. březen 2022

Agentura CzechTrade, Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zahraničních věcí společně připravují pro české vinaře B2B jednání a prezentaci vín na britském trhu. Akce ponese název Czech Wine Day.

Czech Wine Day se bude konat v reprezantativních prostorách velvyslanectví ČR v Londýně už na konci dubna. Proběhnou prezentace výrobců vín z ČR pro potenciální britské obchodní partnery, především pak zástupce britských nákupčích, importérů a distributorů vín a další.

Akce bude rozdělena na dvě části. První je určená pro významné nákupčí a distributory vín ve Spojeném království (orientačně od 15:00 do 17:30 hodin) a druhá pro menší nákupčí a zástupce sektoru HORECA (orientačně od 17:30 do 20:00 hod.).

Neváhejte se přihlásit. Na britském trhu nejsou vína z ČR zatím příliš etablovaná, na rozdíl od rakouských vín či českého piva, přitom vyspělý britský nápojový trh, na kterém v posledních letech roste spotřeba vína na úkor piva, skýtá řadu obchodních příležitostí.

Bližší informace a přihlášku nalezente v Kalendáři akcí na portálu BusinessInfo.cz nebo na e-mailech Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Zpracoval kolektiv zahraniční kancleáře CzechTrade Spojené království

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/czechtrade_-mze-a-mzv-pripravuji-pro-vinare-prezentaci-ve-spojenem-kralovstvi

22. březen 2022

Karlovy Vary 21. března (ČTK) - Česko má díky své geomorfologii výjimečné podmínky pro vznik minerálních vod. Svou pestrostí přírodních minerálních vod převyšuje jiné evropské země. Podzemní vody jsou letos tématem Světového dne vody, který vyhlašuje už 29 let OSN na 22. března. Minerální vody jsou přitom biopotravinou, která si zachovává své vlastnosti bez ohledu na dočasné klimatické výkyvy na povrchu, řekla ČTK předsedkyně Svazu minerálních vod (SMV) Jana Ježková.

Podle Ježkové má Česká republika výjimečné podmínky pro využívání minerálních vod. “V Česku máme výhodu v tom, že je naše země bohatá na vodní zdroje. Můžeme si tak vybrat, jakou vodu budeme pít. Velkým pokladem jsou právě podzemní prameny, které jsou skvěle chráněny před vnějšími vlivy. Minerální vody jsou tím nejkvalitnějším a nejčistším nápojem, který si můžeme dopřát. Zdroje minerálních vod mají vyhlášená ochranná pásma, kde jsou zakázány činnosti, které by mohly ohrozit podzemní zdroje, a většina z nich se nachází v chráněných oblastech. Přírodní minerální a pramenité vody jsou pomocí přísně kontrolovaných a chráněných vrtů čerpány z velké hloubky, a jsou tak chráněny vrstvami horniny proti jakémukoliv znečištění. Ze zákona se tato voda nesmí chemicky upravovat, a do lahví se tak dostane v původní špičkové kvalitě," vysvětluje Ježková.

Zároveň u minerálních vod nehrozí při podmínkách jejich čerpání jejich úbytek. Povolené množství čerpání zahrnuje řádově setiny procenta podzemního zdroje této vody. Evropští výrobci balených přírodních vod využívají jen 0,02 procenta z celkových obnovitelných zásob podzemních vod, a to pouze pro pitný režim.

Nejvíce minerálních pramenů je v západní části Čech na území Chebské, Sokolovské a Karlovarské vrchoviny. V západních Čechách díky vysoké koncentraci zřídel leží nejvíce významných lázeňských měst, mezi nimiž dominují světově proslulé Karlovy Vary a Mariánské či Františkovy Lázně. Významné zdroje minerálních vod jsou i v Novohradských horách nebo v Českém středohoří a na Moravě. Na severní Moravě a ve Slezsku se pásmo minerálních vod Českého masivu stýká s pásmem minerálních vod Západních Karpat a výskyt minerálních zřídel zde kopíruje průběh horských pásem a sníženin a směřuje od Ostravy a Beskyd směrem na jihozápad k Brnu a Mikulovu a pak dále do Rakouska.

I když se v Česku vyčerpá a zabalí pro uživatele asi 901 milionů litrů minerálních vod, zásoby v podzemí to nijak neovlivní.

Ačkoli voda pokrývá 75 procent zemského povrchu, 97,5 procenta z toho připadá na mořskou vodu. Sladké vody tvoří jen méně než tři procenta. Jen asi třetina z toho je ale využitelná, protože zbytek je vázán na polární ledovce. Pouhá dvě procenta najdeme v povrchových zdrojích, jako jsou řeky či jezera. A přibližně třetina je ukrytá v podzemí, uvádí SMV.

V Česku je registrována asi desítka přírodních minerálních vod. Jde o vody, které získaly nejen status minerálky, ale zároveň jsou i komerčně využívané, a to za velmi přísných podmínek.

“Česká legislativa je velmi přísná. Minerální vody jsou v podstatě bio potravinou. Od čerpání až po zavření lahve není možné je nijak chemicky upravovat,” uvedla Ježková. Změny v obsahu vody se provádějí jen fyzikálními cestami, z vody se odstraňuje železitá složka, která by mohla vytvářet nežádoucí a pro někoho neestetický dojem, a pak se také upravuje obsah CO2. Přírodní zdroje oxid uhličitý většinou obsahují, pro zpracování se ale obvykle odstraňuje a v případě perlivých vod pak zase doplňuje potravinářským CO2.

Podzemní vody se dělí do několika kategorií, především na pramenité a minerální. Zásadní rozdíl mezi nimi není v mineralizaci, ale v prokazatelných fyziologických účincích, které minerální vody mají na lidský organismus. Minerálky doplňují tělu chybějící minerální látky, které lidský organismus potřebuje, například hořčík, vápník, zinek, draslík nebo fluor.

I když se v Česku vyčerpá a zabalí pro uživatele okolo 900 milionů litrů minerálních vod (údaj z roku 2019), zásoby v podzemí to nijak neovlivní.

Voda v podzemí je díky podmínkám, za kterých se hromadí, velmi málo ovlivnitelná tím, co se děje na povrchu. Například jedna z nejprodávanějších minerálních vod v Česku, Mattoni, se těží z hloubky 125 až 230 metrů v přírodě u Karlových Varů, málo ovlivněné lidmi. Její stáří je asi 60 až 70 let. To znamená, že voda, která se dnes plní do lahví, spadla jako déšť a prošla mnoha vrstvami hornin někdy v 60. letech minulého století. Poloha na rozhraní Krušných a Doupovských hor jí dává střední mineralizací s vyváženým poměrem vápníku, hořčíku a draslíku. Navíc to, že vrty jsou v uzavřeném vojenském prostoru, pomáhá jejich ochraně.

Pavel Peňás kš

22. březen 2022

Tisková zpráva – Situace na zemědělských trzích, zejména po ruské invazi na Ukrajinu, a dopady války na potravinové zabezpečení ve světě byly hlavními tématy zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Části diskuze se na dálku zúčastnil i ukrajinský ministr zemědělství, který informoval o aktuální situaci. Na základě podnětů členských států Evropská komise (EK) představila podpůrná opatření pro zemědělce, včetně mimořádné finanční pomoci pro nejvíce ohrožená odvětví. Česko zastupoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Velice si cením účasti ukrajinského ministra zemědělství Romana Leščenka na našem zasedání. Pan ministr nás informoval o aktuální potravinové situaci a stavu zemědělství na Ukrajině. Ujistili jsme ho, že představitele i občany Ukrajiny podporujeme a nadále budeme nápomocni. Jde nám o to, abychom společně zabezpečili potraviny pro všechny obyvatele Evropy, a to včetně Ukrajinců,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Situace v řadě zemědělských sektorů je složitá, a to nejen kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Zemědělci se potýkají s vysokými cenami zemědělských komodit, vstupních surovin, hnojiv a energií. EK proto navrhla mimořádnou finanční podporu pro nejvíce postižená odvětví. Opatření se týká všech členských států a začne platit už tento týden.

„Je opravdu velkým úspěchem, že členské státy mimořádnou pomoc nakonec získají. O speciální finanční podporu pro postižené sektory jsme žádali opakovaně a jsem rád, že k tomu nakonec dojde. Česká republika bude mít z evropských zdrojů k dispozici více než 270 milionů korun, které využije například do sektoru prasat nebo pro pěstitele jablek. O detailech podpory budeme na Ministerstvu ještě diskutovat,“ uvedl ministr Nekula. 

K ulehčení ekonomické situace zemědělců pomůže také letošní navýšení záloh na přímé platby z 50 na 70 procent. Ministr Nekula uvítal také možnost využití úhoru pro produkci pícnin a bílkovinných plodin.

„Chceme, aby v této době zemědělci využívali maximum půdy pro produkci potravin. Proto plochy, které se dosud povinně musely nechávat ladem, budou moci použít na pěstování zemědělských plodin, pastvu či pěstování bílkovinných plodin nebo pícnin pro zvířata,“ řekl ministr Nekula.

Ministři se také shodli, že je důležité zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Zároveň by EU měla prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. V tomto ohledu má spolu se svými mezinárodními organizacemi důležitou roli, zejména z hlediska zajištění potravinové a sociální stability ve světě.

Dalším tématem zasedání bylo schvalování strategických plánů společné zemědělské politiky. Členské státy začátkem roku odeslaly své návrhy rozdělení evropských dotací pro zemědělce na nové období, které EK nyní hodnotí.

„Z mého pohledu je teď důležitý rychlý postup při vypořádávání všech připomínek a ochota všech stran pracovat rychle a flexibilně. Zdůraznil jsem, že je opravdu nutné, aby Strategický plán byl schválen co nejdříve tak, abychom od příštího roku mohli zemědělcům vyplácet všechny podpory,“ řekl ministr zemědělství Nekula.

Ministři dále jednali například o používání přípravků na ochranu rostlin, o populaci velkých šelem nebo o zvýšení cen paliv pro rybolovná plavidla. Ministr Nekula se v rámci jednání sešel také se svými protějšky ze Švédska a Nizozemska.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-zemedelstvi-v-evropske-unii-je-a.html

21. březen 2022

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili dvě zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu čtyř, resp. dvou pesticidních látek v nadlimitním množství. Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících potravin je přes 213 kg. Jedná se o následující potraviny původem z Kambodže:

  • Bazalka HÚNG QUẾ - SWEET BASIC, označení šarže: LOT - T04, dovozce: TAOKIM s.r.o., Praha, země původu: Kambodža, velikost zásilky: 175 kg.

    Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 1,9 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), isoprothiolan v množství 0,071 mg/kg (limit 0,01 mg/kg mg/kg), propiconazol (suma izomerů) v množství 0,32 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg) a valifenalate v množství 0,059 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

  • ỚT ĐỎ - RED CHILLI, označení šarže: LOT - T04, dovozce: TAOKIM s.r.o., země původu: Kambodža, velikost zásilky: 38,5 kg.

    Analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorpyrifos v množství 0,35 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a triazophos v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě.

S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

O zjištění podobného charakteru informovala SZPI v TZ dne 7. 3. 2022.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
21. březen 2022

Podtitul: Výživové a zdravotní aspekty technologické úpravy potravin

Pořadatelé:
Společnost pro výživu
ve spolupráci s
Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze
pod záštitou
Ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a České technologické platformy pro potraviny
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.

Termín akce:
29. března 2022

Místo konání:
Praha
Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2

Moderátoři:
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Tematické okruhy:

  1. Představuje konzumace zpracovaných a vysoce zpracovaných potravin riziko pro lidské zdraví?
  2. K jakým změnám dochází při zpracování potravin?
  3. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo?
  4. Jak omezit oxidační a karbonylový stres?
  5. Jakou roli hrají přídatné látky v kontextu výživové hodnoty potravin a jak je možné potraviny fortifikovat?

Více zde.

 

 

 

21. březen 2022

Ministerstvo životního prostředí zahájilo odbornou debatu s výrobci nápojů, odpadovými firmami, obchodníky a obcemi o možnostech zavedení povinného systému zálohování PET lahví a hliníkových plechovek. Odborné diskuze se v pondělí 21. března zúčastnily téměř čtyři desítky expertů.

„Chceme vše zodpovědně zvážit. Povinné zálohování PET lahví a plechovek představuje velký krok, který je třeba důsledně probrat se všemi zainteresovanými, kterých by se zálohování PET lahví a plechovek dotklo. Z hlediska ministerstva je nezbytné, aby plošné zálohy nezkomplikovaly financování svozu tříděného odpadu obcím a lidem způsob třídění vybraných odpadů. Ministerstvo musí dohlédnout, aby se předcházelo vzniku odpadů a omezovaly se veškeré překážky recyklace na straně výrobců, jedině tak se recyklace do budoucna usnadní a recyklační smyčka v ČR uzavře. Samozřejmě také sledujeme, jak se tento systém ujme v sousedním Slovensku,“ uvedla ministryně Anna Hubáčková (za KDU–ČSL).

Ministerstvo životního prostředí je zodpovědné za plnění všech povinných cílů pro odpady, obaly a jednorázové plasty, kterých je několik desítek. Proto musí být jeho odborný pohled komplexní. Podle MŽP musí být vytvořen funkční systém, který primárně předchází vzniku odpadů, omezuje překážky recyklace na straně výrobců a bude dostatečně robustní, aby byl schopen všechny ambiciózní cíle v budoucnu plnit.

Ministerstvo proto podporuje zlepšování systému nakládání s odpady, jak legislativně, tak finančně. V současnosti Poslanecká sněmovna projednává návrhy zákonů k jednorázovým plastům, u kterých téma zálohování jednorázových obalů velmi rezonuje. Tento návrh obsahuje rozvolnění podmínek pro dobrovolné zálohování. Například umožňuje odevzdávat vybrané vratné jednorázové obaly v provozovně bez toho, aby musela mít provozovna povolení pro nakládání s odpady.

Nicméně MŽP nepodporuje cestu rychlého pozměňovacího návrhu k projednávané legislativě jednorázových plastů, který by umožnil zavedení povinného zálohování. Cestou je poctivá debata, která přinese odpovědi na otázky, co zálohy přinesou spotřebitelům, obcím a systému nakládání s odpady jako takovému.

Prioritou ministerstva životního prostředí musí být především snižování množství jednorázových obalů. Zálohový systém z logiky věci neřeší všechny nápojové láhve na trhu, ale pouze jejich vybranou skupinu. Tedy i ve chvíli, kdyby ČR zavedla povinný zálohový systém, bude muset být posilován i standardní systém sběru do žlutých kontejnerů, kam by směřovaly všechny nezálohované lahve.

Proto musí diskuze o možnostech zlepšování systému nakládání s odpady nebo zavádění povinného zálohování vybraných jednorázových plastových obalů vždy zohlednit plnění všech odpadových cílů. Právě dnešním kulatým stolem, kterého se zúčastnila široká skupina zástupců nápojových firem, obcí, odpadových společností i expertů a expertek MŽP tento dialog zahájilo. Plní tím také programové prohlášení vlády.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: MŽP

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220321-Na-ctyri-desitky-expertu-odstartovaly-debatu-o-povinnem-zalohovani-PETek-a-plechovek-Povede-ji-MZP

21. březen 2022

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Potravinové skandály v Číně

V souvislosti se Světovým dnem spotřebitelských práv, který se slavil 15. března, se pozornost čínských médií obrátila k domácím zpracovatelům potravin. Reportáže z některých zpracovatelských závodů vzbudily kvůli odhaleným proviněním proti zásadám potravinové bezpečnosti silný ohlas znepokojených čínských spotřebitelů. Největší skandál způsobila reportáž televizní stanice z provincie Jiangxi, jejíž reportérka v převlečení pracovala v závodě největšího čínského zpracovatele masa Shuanghui. Její reportáž odhalila, že tamější zaměstnanci nedodržují základní hygienické předpisy nezbytné při práci s potravinami. Firma falšovala zdravotní certifikáty většiny zaměstnanců, nenahrazovala jejich silně znečištěné a zapáchající uniformy, zaměstnanci si mnohdy nedezinfikovali ruce před prací, byl zaznamenán případ, kdy zaměstnanec zabalil maso, které upustil na zem. Management byl s těmito praktikami obeznámen. Společnost vydala oficiální omluvu a v závodě v současnosti probíhá úřední kontrola.

Podobná situace byla zjištěna i u výrobce nakládané zeleniny Hunan Chaqi Vegetable. Záběry z výroby nakládaného zelí ukázaly, že i tamější zaměstnanci hrubě porušují hygienické předpisy, čímž produkci vystavují vysokému riziku kontaminace. Firma dodává zboží i největšímu čínskému výrobci instantních nudlí – Master Kong. V roce 2020 se v Číně zkonzumovalo přes 46 miliard porcí instantních nudlí, což představuje 40 % světové roční spotřeby, největší online obchody proto stáhly instantní nudle s příchutí nakládaného zelí z prodeje.

Odhaleny byly i další provinění výrobců či prodejců potravin. Základním právním pramenem bezpečnosti potravin v Číně je zákon o potravinové bezpečnosti (Food Safety Law), který umožňuje ukládání pokut za nedodržování stanovených předpisů a standardů a to jak firmám, tak i zaměstnancům. Tyto pokuty jsou však relativně nízké, protože úřady na nižších úrovních nechtějí negativně ovlivnit zaměstnanost a ekonomickou situaci ve svém regionu.

Zdroj: MZe ČR

21. březen 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zvýšením produkce americké energie k nižším cenám benzínu

Zippy Duvall - prezident nejvlivnější americké zemědělské nevládní organizace Farm Bureau v úterý vyzval prezidenta Bidena, aby zvýšil využívání domácích zdrojů energie. Důvodem je samozřejmě rostoucí cena ropy, která se za posledních 15 měsíců zvýšila o 130 % na více než 120 dolarů za barel. Duvall tlačí na odbourání bariér pro domácí produkci energie, včetně navýšení množství vrtů, těžby dalších energetických zdrojů a využívání biopaliv. Cílem je snížení závislosti USA na ropě z dovozu. Vysokou podporu má i vyšší využívání etanolu ze zemědělské produkce, které může se závislostí na importu pomoci. Cena etanolu je v současné době zvýšených cen pohonných paliv velmi příznivá. Farm Bureau je přesvědčeno, že snížením dovozu ropy a zároveň zvýšením využívání domácích biopaliv a dalších zdrojů energie se posílí nezávislost USA a zároveň dojde k výrazné podpoře amerických farmářů a rurální ekonomiky.

Prodej čokolády a cukrovinek v USA stále roste

Prodeje v segmentu cukrovinek dosáhly za rok 2021 v maloobchodních tržbách hodnoty 36,9 mld. USD. Oproti roku 2020 se prodej zvýšil o 11 % a oproti roku 2019 dokonce o 15,4 %. To jsou výstupy studie Národní asociace producentů cukrovinek (National Confectioners Association), která dále předpokládá růst prodejů čokolády a sladkostí tempem, které do roku 2026 dosáhne tržeb 44,9 mld. USD. Tento trend je tak příležitostí i pro producenty a vývozce cukrovinek z České republiky.

V pandemickém roce 2021 se spotřebitelé více než dříve zaměřovali na sezónní oslavy a více preferovali dárková balení cukrovinek. Sladkosti jsou brány jako prostředek pro zlepšení nálady a doba, kdy řada lidí tráví více času ve svých domácnostech, znamená nové příležitosti pro cukrovinkářské společnosti i maloobchod, protože spotřebitelé hledají nové impulzy k uspokojení chuti na sladkost – nové druhy, inovativní balení nebo nové velikosti balení.

Zajímavé statistické údaje ze studie:

  • Prodej čokolády v roce 2021 vzrostl o 9,2 % a nečokoládových cukrovinek o 14,5 %;
  • 71 % spotřebitelů většinou nakupuje čokoládu a jiné sladkosti ve svém hlavním obchodě s potravinami;
  • 78 % dospělých Američanů je toho názoru, že je naprosto v pořádku si občas dopřát čokoládu nebo jinou sladkost;
  • 72 % spotřebitelů souhlasí s tím, že pro značky čokolád a cukrovinek je důležité nabízet různé velikosti balení;
  • 91 % oslovených Američanů jezdí na výlety autem a z nich 83 % si vždy nebo alespoň někdy bere s sebou čokoládu nebo jiné sladkosti bonbóny jako standardní výbavu na cestu.

Hlavním závěrem stude je tedy fakt, že cukroviny jsou pro drtivou většinou spotřebitelů nejdostupnější pochoutkou. Nehledě na rostoucí náklady na potraviny, energie či zdravotní péči zůstávají čokoláda či bonbóny snadno dosažitelným prostředkem požitku v této nejisté době. Není ale radno zapomenout, že Amerika stále neúspěšně bojuje s nárůstem obezity, a to hlavně u dětí a mladistvých.

 

Zdroj: MZe ČR

21. březen 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na semináře/webináře Potravinářské komory ČR v období duben - červen 2022.

 

    • Odborný seminář PK ČR - Digitální marketing v potravinářství pro oslovení spotřebitelů - 14. června 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář/webinář věnovaný marketingu, sociálním sítím a strategiím v potravinářství.

Datum konání: 14. června 2022

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o. nebo prostřednictvím MS TEAMS 

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

    • Odborný seminář PK ČR - Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy - 21. dubna 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

21. březen 2022

Společný seminář podvýboru pro environmentální legislativu EU a podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí.

Seminář na téma „Zálohování plastových obalů“ se uskuteční v úterý dne 12. dubna 2022 od 9:00 do 16:00 hodin v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v místnosti č. E48 "Konírna" a lze ho sledovat také na adrese https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=1362.

.

Dokumenty a prezentace

001_Zalohovani_plastovych_obalu_12_04_2022.pdf (Dokument PDF, 367 KB) 

Zdroj: PSP ČR

Link: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4606&td=19&cu=0

21. březen 2022

Praha 19. března (ČTK) - K oslavě úterního Světového dne vody dnes Pražské vodovody a kanalizace (PVK) pro zájemce otevřou Muzeum pražského vodárenství ve vodárně v Podolí. Prohlídky budou mezi 09:00 a 17:00 začínat vždy v celou hodinu, každá z nich je pro 35 lidí. Registraci na prohlídky PVK spustily na svém webu na konci února, nyní už není možná.

"Jsme rádi, že po covidové odmlce opět budeme moci přivítat fanoušky vodárenství v unikátních prostorách Podolské vodárny," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Vstup do Muzea pražského vodárenství bude zdarma.

Historie Muzea pražského vodárenství se píše od roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se muzeum přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních, s depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena.

Návštěvníci muzea si mohou prohlédnout například vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby císaře Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí vytvořeného českým vynálezcem Josefem Božkem. Dětem expozice nabízí interaktivní hry na dotykových obrazovkách.

Světový den vody se slaví 22. března od roku 1993, datum vyhlásilo Valné shromáždění OSN. Důvodem byla starost o ochranu vodních zdrojů na Zemi, která je potřebná kvůli postupu globalizace a zlepšování životní úrovně lidí v mnoha zemích. Letošním tématem je podzemní voda.

dvd rot

21. březen 2022

S cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen (>45 vědeckých publikací) odstupňovaný souhrnný, barevně kódovaný systém Nutri-Score, jako jedna z možností, jak zlepšit chápání spotřebitele k zdravějším nákupům potravin (2). Důkazy o jeho účinnosti byly prokázány v různých prostředích - experimentální a rozsáhlé studie v supermarketech.


Řada zemí přijalo Nutri-Score nepovinně

Nějakou dobu se zdálo, že vědecké důkazy zvítězily. V roce 2017 bylo Nutri-Score oficiálně přijato ve Francii. V pozdějších letech následovaly Belgie, Španělsko, Lucembursko, Německo, Nizozemsko a Švýcarsko. Zpočátku skeptické společnosti potravinářského průmyslu se pod tlakem poptávky spotřebitelských skupin a hromadících se vědeckých důkazů se k systému připojovaly stále častěji. Jeho zavedení zatím zůstává na evropské úrovni nepovinné (3). V rámci strategie EK "Farm to Fork" EK EU plánuje do roku 2022 zvolit harmonizované a povinné označení na přední straně obalu. Nutri-Score se jeví jako vážný uchazeč (4).

Řada tradičních zemědělsko-průmyslových odvětví se silně a hlasitě staví proti

Na počátku se objevil odpor některých velkých výrobců proti Nutri-Score. Nyní se do popředí dostaly nové strany, které politiku v oblasti veřejného zdraví vnímají jako hrozbu pro zemědělské produkty v některých odvětvích (Parmigiano Reggiano a parmská šunka v Itálii, olivový olej a šunka Serrano ve Španělsku, sýr Roquefort ve Francii). Vzhledem k jejich celkovému nutričnímu složení s vysokou kalorickou hustotou, nasycenými tuky a solí mají tyto produkty skutečně tendenci být podle Nutri-Score klasifikovány jako potraviny s nižší nutriční hodnotou. Měly by se konzumovat v menším množství nebo v menší frekvenci. V posledních měsících tak sílí tlak proti Nutri-Score. Silně a hlasitě staví proti řada zemědělsko-průmyslových odvětví, podporovaných některými politickými stranami.

Patriotizmus a přízeň obyvatelstva jsou proti kulturním zvyklostem

Rámec interpretace systému se najednou posunul. Zatímco systém Nutri-Score byl původně vyvinut jako nástroj pro posílení postavení spotřebitelů a informované rozhodování a transparentnost nutričního složení výrobků, z hlediska veřejného zdraví, nové argumenty se zaměřují především na jeho potenciální ekonomický dopad na některá odvětví. Využívají vnímání tradičních potravin jako "kvalitních" výrobků. Odpůrci zasévají do tohoto pojmu zmatek a směšují kvalitu produkce a nutriční složení, aby posílili svůj postoj. Politické strany (zejména krajně pravicové strany a strany s nacionalistickým programem) využívají potravinového patriotismu jako prostředku k získání přízně obyvatelstva. Vykreslují Nutri-Score jako hrozbu ze strany komise EU proti národním kulturním zvyklostem nebo pořádají pouliční demonstrace proti Nutri-Score na obranu národních produktů.

Tlak na vyloučení chráněných a tradičních potravin

Přijetí zjednodušeného nutričního značení na přední straně obalu v EU, které by se řídilo přístupy politiky doporučenými WHO (5) je tak ohroženo. Objevily se návrhy zcela upustit od tohoto systému ve prospěch analytičtějšího přístupu nebo podstatně omezit jeho rozsah. Nebo aby byly vyloučeny všechny "tradiční" potraviny (chráněné), u nichž by se spotřebitelé museli spoléhat na údaje o výživové hodnotě na zadní straně obalu, aby byli informováni o jejich výživovém složení.

Přetahování mezi ekonomikou a veřejným zdravím

Taková taktika je typická pro politický lobbing zemědělsko-potravinářského průmyslu. Jeho cílem je zastavit nebo oddálit provádění politik v oblasti veřejného zdraví. Současné prostředí se silným nacionalistickým postupem se v několika zemích ukazuje potenciál ekonomických zájmů s politickými programy. Roste tak riziko proti prospěchu spotřebitelů v EU. Přestože se nedávno ozvalo více než 400 vědců a společností zabývajících se veřejným zdravím v celé Evropě (6), aby vyzvali EK k výběru vědecky ověřeného Nutri-Score, politické rozhodnutí nakonec bude záviset na politické vůli. Přetahování mezi ekonomickými zájmy a veřejným zdravím se může brzy projevit naplno.

Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 18.3.2022

♥ Vyzkoušejte reformulaci potravin v Nuri-Score (https://nutriscore.impag.ch/)

V levém sloupci zadáte parametry ze štítku potraviny. Kalkulátor spočítá skóre a logo. v pravém sloupci upravíte parametry reformulovanou potravinu. Kalkulátor přepočítá nové hodnoty. Tak můžete rychle modelovat a navrhovat "novou/reformulovanou" potravinu.... jde to rychle spočítat...

Reference

  1. Kanter R, Vanderlee L, Vandevijvere S. Front-of-package nutrition labelling policy: global progress and future directions. Public Health Nutr 2018; 21: 1399–408.
  2. Julia C, Hercberg S. Development of a new front-of-pack nutrition label in France: the five-color Nutri-Score. Public Health Panor 2017; 3: 712–25.
  3. EUR-Lex – 32011R1169 – EN – EUR-Lex. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32011R1169 (accessed June 7, 2018).
  4. European Commission. Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy, and environmentally-friendly food system. Brussels: European Union, 2020 https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf (accessed June 3, 2021).
  5. Europe WHO. Manual to develop and implement front‑of‑pack nutrition labeling: guidance for countries on the selection and testing of evidence‑informed front‑of‑pack nutrition labeling systems in the WHO European Region. 2020. https://apps.who.int/iris/handle/10665/336988 (accessed March 11, 2021).
  6. EASO. Nutri-Score call: press release and update. 2021; published online March 16. https://easo.org/nutri-score-call-press-release-and-update/ (accessed June 3, 2021).
  7. Chantal Julia1,2, MD, MhD, Mathilde Touvier1, PhD, Emmanuelle Kesse-Guyot1, PhD, Pilar Galan1, MD, PhD, Serge Hercberg1,2, MD, PhD
  8. 1 Sorbonne Paris Nord University, INSERM U1153, INRAe INRAE U1125, CNAM, Nutritional Epidemiology Research Team (EREN), Epidemiology and Statistics Research Center – University of Paris (CRESS), Bobigny, France
  9. 2 Public Health Department, Avicenne Hospital, AP-HP, Bobigny, France
  10. A summary of this text was published in Nature Foods : Julia, C., Touvier, M., Kesse-Guyot, E., Galan P, Hercberg S. “Nutri-Score in the tug-of-war between public health and economic interests in the European Union”. Nat Food (2022). https://doi.org/10.1038/s43016-022-00476-0 Available on https://rdcu.be/cIvF7

Zdroj: text upraven ze 13. března 2022, EREN, Sorbonne Paris Nord University.

Autor: Státní zdravotní ústav

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/nutri-score-boj-mezi-verejnym-zdravim-a-ekonomickymi-zajmy-v

21. březen 2022

Akční plán realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (dále jen „Akční plán“) rozpracovává Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030 (dále jen „Strategie“) schválený usnesením vlády ČR č. 323 z 29. března 2021. Cílem materiálu je definovat konkrétní opatření k naplňování Strategie v průběhu sledovaného období.


„Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce a výroby potravin. Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup ke zdravým a bezpečným potravinám. V této souvislosti je na místě poděkovat všem zemědělcům a potravinářům, že i v době pandemie se jim dařilo poskytovat bezpečné a kvalitní potraviny. Ujišťuji, že i za současného válečného konfliktu na Ukrajině je pro mě bezpečnost potravin prioritou číslo jedna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.

Dva strategické cíle

Akční plán stanovuje konkrétní opatření k naplnění Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Strategie), kterou schválila vláda ČR v březnu 2021. Ta má dva základní strategické cíle.

Prvním strategickým cílem je umožnění výroby a uvádění pouze bezpečných potravin na trh, poskytování ověřených informací o bezpečnosti a kvalitě potravin, a tím posílení ochrany spotřebitelů, jejich zájmů a důvěry v systém. Akční plán proto definuje řadu preventivních opatření, která zajistí, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, aby měl spotřebitel při výběru potravin možnost volby a dostatek informací, aby docházelo k podpoře zdraví populace, zdravotní osvětě a prevenci nemocí.

Druhým strategickým cílem je zaměření na správnou výživu podporující zdraví populace a vybraných rizikových skupin obyvatelstva. Opatření Akčního plánu proto podporují vytvoření prostředí pro zdravou výživu, např. při stravování ve školách, zdůrazňují výživu nastávajících a kojících matek, výživu v průběhu stárnutí a s tím související podporu zdravé výživy např. formou vzdělávání a poradenství či dohledu, monitorování a hodnocení.

„Zdravá strava funguje jako efektivní prevence řady vážných onemocnění a zvyšuje nejen kvalitu života, ale i jeho délku. To nejmenší, co může stát pro občany v tomto směru udělat, je podpořit dostupnost těchto potravin, ale také zvýšit informovanost o zdravé výživě a rizicích té nezdravé,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Spolupráce ministerstev nemá vytvářet tlak na státní rozpočet

Opatření Strategie navazují na priority předchozích strategických dokumentů a vycházejí z doporučení odborníků národních i mezinárodních organizací. Akční plán vznikl v úzké spolupráci mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví spolu s dalšími odborníky, kteří se na zajištění bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice podílejí. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci byla opatření navržena tak, aby nevytvářela další tlak na státní rozpočet.

Usnesení vlády ČR: AP_200_2022.pdf Akční plán č.200,2022 (221.22 KB)

Celý text:  APS2030.pdf Akční plán Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (1.22 MB 18.03.2022 12:44)

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 18.3.2022

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/akcni-planu-realizace-strategie-bezpecnosti-potravin-a

18. březen 2022

Agresivní útok Ruska na Ukrajinu může mimo jiné zdražit potraviny. Obě země patří mezi významné exportéry obilovin a olejnin, a přestože omezení jejich vývozu nedopadá na ČR přímo vzhledem k naší soběstačnosti v obilovinách a olejninách, ovlivňuje ceny na světových trzích. Na rekordní úrovni je například cena pšenice nebo řepky. To může mít negativní dopady zvláště na africké a blízkovýchodní státy, které patří k největším dovozcům.

Autor: Newsletter MZe ČR 3/2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/698111/Zpravy_z_MZe_03_2022.pdf

18. březen 2022

Obsah

  1. Úvod

  2. Přehled zjištěných výsledků v roce 2021

2.1.       Dětská výživa
2.2.       Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody
2.3.       Brambory a výrobky z brambor
2.4.       Obilniny a výrobky z obilnin
2.5.       Pekařské výrobky
2.6.       Nápoje
2.7.       Masné a rybí výrobky
2.8.       Koření, káva, čaj
2.9.       Lihoviny
2.10.     Víno
2.11.     Oleje, olejnatá semena, luštěniny
2.12.     Ochucovadla
2.13.     Doplňky stravy
2.14.     Čokoláda, kakao
2.15.     Těstoviny
2.16.     Biopotraviny

  1. Závěr

  2. Přílohy