31. březen 2022

Praha 30. března (ČTK) - Zájem o energetické nápoje v Česku loni meziročně vzrostl o desítky procent. Celkový trh energetických nápojů v tuzemsku přitom loni přesáhl tři miliardy korun a Češi jich koupili okolo 60 milionů litrů. Nakupovala je třetina českých domácností průměrně jednou za tři týdny, přičemž při jednom nákupu výrobků lidí zaplatili okolo 40 Kč. Vyplývá to z údajů GfK Spotřebitelského panelu.

V pátek uplyne 35 let od okamžiku, kdy byl v Rakousku prodán první energetický nápoj Red Bull, který uvedl na trh rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz. Mezi největší výrobce v ČR patří právě Red Bull nebo Big Shock.

Podle srovnávače Heureka.cz zájem o energetické nápoje vyskočil asi o 60 procent proti předchozímu období loni v říjnu, zřejmě v souvislosti s lockdownem, a na této úrovni se drží dosud. "Zajímavé je, že top produkty této kategorie jsou různé funkční nápoje s kofeinem, bez cukru a často s přídavkem dalších látek a vitamínů, které jsou primárně určené pro sportovce," uvedla mluvčí Heureky Adéla Berková.

Nejoblíbenější jsou značky ProBrands nebo GymBeam a průměrná cena plechovky se podle její velikosti pohybuje od 30 do 60 korun. Některé produkty v poslední době mírně podražily, ale v řádech nižších jednotek korun.

jsa mha

30. březen 2022

Na podzim se uskuteční již osmý ročník workshopu MEMPROPO 2022. Jeho počátky jsou spojeny s projektem KUSmem, který byl realizován z programu Komplexní udržitelné systémy na Ministerstvu zemědělství v letech 2015 až 2018. Organizace workshopu se ujaly dvě platformy podílející se na prezentování výsledků projektu. Těmito organizacemi byla Česká membránová platforma, z.s. (CZEMP) a Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP). V letech 2015 až 2018 se prezentovaly většinou výsledky projektu KUSmem. Ten se zaměřoval z větší části na využití membránových technologií v potravinářském průmyslu. Česká membránová platforma spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny při PK ČR byly v rámci projektu KUSmem garanty propagace výsledků projektu.
Po skončení projektu KUSmem bylo rozhodnuto v rámci udržitelnosti projektu ve workshopech pokračovat. Workshopy se staly místem, kde bylo možné prezentovat výsledky studia membránových procesů i v dalších potravinářských oborech mimo mlékárenství. Místo konání workshopu se stalo prostředkem k větší dostupnosti pro zájemce o účast. V roce 2021 se tak poprvé uskutečnil workshop MEMPROPO mimo Prahu na UTB ve Zlíně, konkrétně v novém prostředí Centra polymerních systémů.
V letošním roce proběhne workshop MEMPROPO 2022 na VŠCHT Praha v prostorách Ústavu chemie ochrany prostředí (ÚCHOP). Využíváme tak výbornou spolupráci s členem CZEMP – VŠCHT Praha – který reprezentuje Ing. Marek Šír, Ph.D. z ÚCHOP. Hlavním tématem bude opět situace s využíváním vody v potravinářském průmyslu a obecně i využívání moderních technologií pro čištění odpadních vod. Na letošním workshopu bude podrobněji řešeno téma membránové destilace. Díky aplikaci této technologie lze efektivně využívat odpadní teplo vznikající nejen v potravinářských provozech. Opomenuto nebude ani využití syrovátky pro nepotravinářské účely. Workshop se uskuteční dne 12. října 2022 a mezi přednášejícími budou specialisté VŠCHT Praha a dalších vysokých škol s chemickým zaměřením a představitelé průmyslu. Bude se konat ve spolupráci České membránové platformy, České technologické platformy pro potraviny při PK ČR a VŠCHT Praha -ÚCHOP. Účastníci obdrží mimo jiné i sborník přednášek. Akce bude pořádána pro účastníky workshopu bezplatně a registrovat se můžete již nyní vyplněním přihlašovacího formuláře.

Autor: CZEMP

Zdroj: http://www.czemp.cz/cs/aktuality

30. březen 2022

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročního monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 95 000 vyšetření na obsah reziduí a kontaminantů. Meziročně se počet vyšetření zvýšil o více než 2000. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,05 % na 0,04 % a pokračoval tak několikaletý trend poklesu tohoto ukazatele. Počty odebraných vzorků i rozsah provedených vyšetření nebyl nepříznivě ovlivněn pandemií COVID-19 a opakovaně vyhlášeným nouzovým stavem.

Procento záchytu nevyhovujících výsledků je skutečně minimální a nadále se snižuje. Zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu v České republice nelze proto hodnotit jinak, než jako velmi příznivou,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V krmivech pro hospodářská zvířata nebyly až na ojedinělé výjimky zjištěny nevyhovující koncentrace sledovaných látek. U krmných směsí pro drůbež byly zjištěny ve dvou případech nevyhovující koncentrace doplňkových látek – kokcidiostatik. Vyšetření podobně jako v předchozích letech nezjistila v chovech hospodářských zvířat a ryb ani nepovolené preventivní podávání léčiv prostřednictvím krmiv ani vody k napájení.

Stanoveným limitům vyhověly také všechny vzorky syrového ovčího a kravského mléka i slepičích vajec. Příznivé byly také výsledky vyšetření medů, v nichže nebyly zjištěny měřitelné koncentrace chlorovaných pesticidů a polychlorovaných bifenylů (PCB), insekticidů ani léčivých veterinárních přípravků včetně těch zakázaných.

V chovech skotu nebylo prokázáno žádné nepovolené použití stimulátorů růstu či dalších zakázaných léčiv. Vzorky svaloviny a vnitřností telat a mladého skotu vyhověly také hygienickým limitům z hlediska těžkých kovů či pesticidů. Pouze u jednoho telete bylo zjištěno nadlimitní množství léčiva tulathromycinu. V několika případech bylo v ledvinách převážně starých krav zjištěno nadlimitní množství kadmia. Svalovina jedné krávy pak obsahovala měřitelnou koncentraci nepovoleného antimikrobika semikarbazidu. Následné šetření na farmě, odkud kráva pocházela, dosud neprokázalo příčinu tohoto zjištění.

Překročení limitů pro veterinární léčiva a ostatní sledované látky nebylo až na jednu výjimku zjištěno ani v chovech prasat na výkrm. Také všechny vzorky svalů, jater a ledvin odebraných v rámci plánovaného vyšetřování u prasnic vyhověly až na jeden případ stanoveným limitům. U jedné prasnice byly detekovány zbytky oxytetracyklinu ve svalovině a orgánech. Všechny vyšetřené vzorky drůbeže vyhověly nastaveným limitům.

Pokud jde o ryby, zde je z dlouhodobého hlediska hlavním problémem pravděpodobné používání zakázané malachitové zeleně coby léčiva. V loňském roce byla zjištěna nadlimitní hodnota této látky ve třech chovech pstruha a v jednom chovu sivena amerického. Vzhledem k tomu, že od 28. listopadu 2022 začne platit pro malachitovou zeleň čtyřikrát přísnější limit, je třeba, aby veterinární dozor i chovatelé věnovali této problematice nadále zvýšenou pozornost.

Limitům vyhověly také všechny vzorky svaloviny zvěře chované na farmách, Pouze jeden vzorek svaloviny z daňka obsahoval vyšší obsah olova po usmrcení olověnou střelou. U šesti prasat divokých ulovených ve stejné lokalitě byly zjištěny nadlimitní koncentrace DDT (chlorovaného pesticidu, který se u nás v zemědělství nepoužívá od roku 1974, v některých lokalitách však dodnes přetrvává v prostředí).

Vyšetřovány, tak jako každoročně, byly také vzorky potravinářských výrobků. U dvou vzorků uzených výrobků byla prokázána nadlimitní koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků. Jednalo se o malé výrobní provozy s „klasickou“ technologií uzení, kdy je uzené maso vystaveno kouřovým zplodinám s vysokým obsahem zdraví škodlivých látek  U dvou masných výrobků ze zvěřiny byla zjištěna nadlimitní koncentrace olova. Limitům na všechny sledované kontaminanty vyhověly všechny testované mléčné i vaječné výrobky.

Podrobné zprávy o výsledcích monitoringu jsou dostupné na webu SVS.Výsledky jsou součástí celoevropské zprávy.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

30. březen 2022

Vážení,

zasíláme Vám pozvánku na konferenci zaměřenou na nové techniky šlechtění rostlin (NBT) a jejich potenciál pro řešení i prevenci dopadů klimatických změn. Konferenci pořádá Biotrin, z.s. ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, a to dne 26. 5. 2022 v prostorách VŠCHT. Bližší informace najdete v přiložené pozvánce.

Z důvodu omezené kapacity sálu je nutná online registrace na konferenci, která je zdarma. V případě Vašeho zájmu tedy, prosím, odepište na tento email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo oznamte svoji plánovanou účast na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to do 15. 5. 2022. Předem Vám děkujeme.

Autor: Biotrin

Zdroj: https://www.biotrin.cz/konference-o-potencialu-novych-technik-slechteni-v-boji-s-klim/

29. březen 2022

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi Vám zaslat pozvánku na akci „Seminář: Alternativní trhy v kontextu ruské agrese proti Ukrajině – západní Balkán a Turecko“, kterou ve spolupráci s dalšími partnery pořádá MPO, Sekce zahraničního obchodu a EU. Akce se bude konat hybridně ve čtvrtek 31. 3. 2022 od 14:00 do 16:00 na MS TEAMS a v hlavní budově MPO na adrese Na Františku 32, Praha 1.

Jde o pátý příspěvek do série exportních seminářů MPO v kontextu ruské agrese vůči Ukrajině „Ve čtvrtek od dvou do čtyř“.

Registrace pro tento seminář je k dispozici na webové adrese: https://www.mpo.cz/udalost461.html. Do kolonky „poznámka“ prosím uveďte, zda se budete účastnit fyzicky, nebo on-line.

Upozorňujeme, že fyzická kapacita prostor akce je omezena na 40 osob. V případě on-line registrace od nás dostanete na Váš e-mail link pro připojení nejpozději v den konání akce.

Vystupující:

  • Pavel Daněk, vedoucí obchodně ekonomického úseku, ZÚ Ankara
  • René Daněk, vedoucí obchodně-ekonomického oddělení, Generální konzulát Istanbul
  • Miroslav Čančík, Obchodní rada, ZÚ Bělehrad (TBC)
  • David Černohorský, Obchodní rada, ZÚ Skopje
  • Ondřej Picka, Obchodní rada, ZÚ Sarajevo (TBC)
  • Izudin Gušmirovic, regionální ředitel, CzechTrade Podgorica (TBC)
  • Radek Jakubský, viceprezident, Hospodářská komora ČR
  • Štěpán Kolanda, zástupce ředitele Odboru pojištění vývozních úvěrů a investic, EGAP (TBC)

Akci moderuje Martin Pospíšil, ředitel Odboru zahraničně ekonomických politik I., MPO. 

Pro připomenutí zde přikládám odkaz na článek na webu MPO, který shrnuje všechny klíčové informace, záznamy a dokumenty z předchozích seminářů: https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/vychodni-evropa-a-stredni-asie/_ve-ctvrtek-od-dvou-do-ctyr_-mpo-porada-seminare-k-ruske-agresi-proti-ukrajine--266375/.

Zdroj: MPO

29. březen 2022

Jak dál porostou ceny potravin, není schopen nikdo predikovat. V pořadu Co na to vaše peněženka to přiznala prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Dodala, že bochník chleba by klidně mohl stát 60 korun. Podle ekonoma Petra Bartoně by Češi klidně týden vydrželi ještě větší částku, protože ceny vystřelí jen krátkodobě.

Autor: Jiří Lizec, CNN Prima

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/bochnik-chleba-za-stovku-tyden-klidne-lepsi-nez-dlouho-za-60-vzkazuje-ekonom-88649

29. březen 2022

Praha 29. března (ČTK) - V lahůdkách si Češi nejvíce potrpí na osvědčenou klasiku, kterou je chlebíček se šunkou, případně s vejcem, na bramborovém salátu. Mnohá pražská lahůdkářství tak mají nabídku založenou na tradičních výrobcích, některá prodávají také odlehčené verze chlebíčků. Vyplývá to z ankety ČTK mezi lahůdkářstvími v Praze. V centru hlavního města v pasáži Černá růže otevřel před 130 lety obchod s lahůdkami Josef Lippert. Podnik patřil až do druhé světové války k nejvyhlášenějším svého druhu v zemi. I v současné době je podle výrobců lahůdek v Praze prostor pro další prodejny.

"Prodej lahůdek má v Praze dlouholetou tradici. I když by se mohlo zdát, že s nástupem nových trendů v gastronomii posledních let může být toto odvětví zákazníky opomíjeno, náš obchod si na nezájem nemůže stěžovat," uvedla Anna Zamrazilová za společnost Chlebíčky Letná. Doplnila, že firemní zákazníci sice uvádějí nižší prodeje, než bývaly v 90. letech, ale své příznivce si lahůdkářský sortiment udržel do dnešní doby.

Prodejna a výrobna Chlebíčky Letná se drží podle Zamrazilové klasických druhů chlebíčků a lahůdkářských výrobků, pro které se lidé především z řad místních usedlíků vracejí. "Přibývá ale i nových zákazníků, kteří si rádi objednají chlebíčky na soukromou oslavu nebo na větší akci," uvedla dále.

V síti Ovocný Světozor, která má 14 provozoven, představují chlebíčky 30procentní podíl z celkového prodeje. Češi jsou podle jednatelky firmy Aleny Bártové při výběru spíše konzervativní, kromě nejprodávanějšího chlebíčku s vejcem, šunkou a bramborovým salátem nejvíce kupují hermelínový, s uherákem nebo šunkový. K uspokojení poptávky Ovocný Světozor zařadil do prodeje ale třeba i chlebíček se žervé a sušenými rajčaty, s mrkvovo-celerovou pomazánkou, s pomazánkou z červené řepy nebo obložené žitné chleby. Nabízí také zeleninové saláty.

"Dříve si zákazník chtěl zboží vybrat, nakupoval očima, ale v současné době si stále více lidí nechává naše výrobky doručit až domů či do kanceláře našimi řidiči," řekla Bártová. Ovocný Světozor začátkem roku nabídku obohatil o saláty a pomazánky vlastní výroby ve skleničce, mezi novější produkty patří podle Bártové kanapky a obložené mísy vhodné na oslavy.

I Lahůdky - Palma sledují největší zájem o tradiční výrobky, mezi nejprodávanější saláty a pomazánky patří majonézové - bramborový, pochoutkový či vlašský. Lahůdky v odlehčenějších variantách jsou podle prokuristy firmy Aleše Říhy spíše okrajovým druhem. Lahůdky - Palma chystají novinky, ale konkrétní být Říha nechtěl. "Vyvinutí produktu a uvedení na trh je zdlouhavé a neradi bychom, aby nám naši recepturu opět někdo okopíroval," dodal.

jif jw

28. březen 2022

(Praha, 28. březen 2022) Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, dále zákona o povinném značení lihu a zákona o spotřebních daních. V průběhu minulého roku ČOI uskutečnila celkem 5 248 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila celkem v 337 případech, kdy porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 323 případech. Ve 192 případech byla ke kontrolám byla přizvána osoba mladší 18 let, z toho ve 111 případech zaznamenali inspektoři prodej alkoholických nápojů mladistvým (tj. 58 %).


Celá zpráva zde:

2022-02-XX-Alkohol a tabák 2021 final (docx, 27,98 KB)

Autor: ČOI

Zdroj: https://www.coi.cz/prumerne-ve-3-z-5-kontrol-si-mladistvi-v-roce-2021-zakoupili-alkoholicky-napoj/

28. březen 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 Japonská vláda zvýší ceny dovážené pšenice o 17 %

Ministerstvo zemědělství Japonska oznámilo, že od 1. dubna 2022 navýší ceny dovážené pšenice, kterou prodává soukromému sektoru o 17,3 %, čímž se přiblíží k 14letému maximu. Podle japonského ministerstva zemědělství bude průměrná cena pšenice v období od dubna do září činit 626 USD za tunu.

V Japonsku vláda stanovuje ceny v šestiměsíčních cyklech. Nyní se jedná o třetí zdražování v řadě za sebou. To bude téměř jistě další ranou pro mnoho spotřebitelů v Japonsku, které je z hlediska potravinových a energetických potřeb vysoce závislé na dovozu.

K prudkému nárůstu dochází v době, kdy ceny obilí na světovém trhu zůstávají na vysoké úrovni kvůli špatné úrodě v Severní Americe způsobené suchem.  A krize na Ukrajině k tomu dále přispěla.

Rostoucí velkoobchodní ceny pšenice ještě zvýší tlak na růst maloobchodních cen mnoha pekárenských a těstovinových výrobků přibližně od letošního léta. Po další revizi cen, která je stanovena na říjen, je stále pravděpodobnější, že ceny pšenice dále porostou, protože dopad rusko – ukrajinské krize a celosvětových sankcí proti Rusku, byl dosud zohledněn v růstu cen jen částečně.

Domácí poptávka po pšenici je asi 5,6 milionů tun ročně a 90 % z ní se dováží ze zámoří.  Vláda, která je výhradním odběratelem pšenice ze zahraničí, reviduje své velkoobchodní ceny pro mlynářské společnosti vždy v dubnu a říjnu. Ty promítají změny velkoobchodních cen do cen pšeničných výrobků, které prodávají, přibližně o tři měsíce později.

Ministerstvo zemědělství plánuje oslovit vlády USA a Austrálie, odkud Japonsko pšenici dováží, s cílem zajistit do budoucna stabilní dodávky pšenice.

Zdroj: The Japan News, The Mainichi

Zdroj: MZe ČR

28. březen 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Důležitost amerického zemědělsko-potravinářského sektoru podpořena čísly

Více než třicet významných amerických profesních agro-food organizací vydalo v pořadí již šestou výroční zprávu Feeding the Economy. Výstupy z ní dokládají, jak zemědělství a potravinářství ovlivňují lokální i federální ekonomiky Spojených států amerických. Tato odvětví zůstala odolná i po dvou letech pandemie covid-19 a poskytují Američanům pracovní místa, ekonomické příležitosti a bezpečné potraviny.

Až 7 % amerického hrubého domácího produktu a 29 % pracovních míst je přímo či nepřímo spojeno s potravinářským a zemědělským sektorem. Uprostřed globální krize dodavatelského řetězce a inflace tato odvětví exportovala zboží v hodnotě 182,91 miliardy dolarů ročně, což pomohlo USA udržet si pozici předního hráče v celosvětovém zemědělství. V roce 2021 přispěla tato odvětví do americké ekonomiky celkovou částkou 3,01 bilionu dolarů.

Mezi klíčová zjištění patří:

Celkový počet pracovních míst: 43 464 211

Celkové mzdy: 2,30 bilionu dolarů ročně

Celkové daně: 718,15 miliardy dolarů ročně

Vývoz: 182,91 miliardy dolarů ročně

Celkový ekonomický dopad potravinářství a průmyslu: 7,43 bilionu dolarů ročně

Dle autorů studie napomáhá farmářům a potravinářům v lobbování za jejich zájmy, neboť v číslech dokládá, jak pěstitelé, chovatelé a zpracovatelé ovlivňují americkou ekonomiku. Pomáhá vysvětlit politikům i řadovým občanům, že prosperující zemědělství a potravinářství nejen živí americkou populaci, ale přispívá i k výživě na celé planetě.

https://feedingtheeconomy.com/

Výrobní náklady převyšují ceny komodit

Podle propočtů Farm Bureau (největší americké zemědělské nevládní organizace) se letošní náklady na pěstování základních plodin dostanou na úrovně převyšující příjmy. A to navzdory rostoucím cenám komodit a zvýšené poptávce na domácím i celosvětovém trhu. Není tak vyloučeno, že řada farmářů zaznamená ztrátu.

Aktuálně vydaná zpráva dochází k závěru, že náklady na zemědělskou výrobu se v roce 2022 zvýší o 6 %, což následuje po 12% nárůstu v roce 2021. Pokračuje tak trend táhnoucí se již několik let. Od roku 2013 zaznamenali zemědělci nárůst téměř všech výrobních nákladů. Například náklady na chov hospodářských zvířat a drůbeže vzrostly o 46 % a náklady na marketing, skladování a dopravu se zvýšily o 59 %.

Náklady na pořízení hnojiv a dalších chemických prostředků již dosahují úrovně téměř 20 % přímých nákladů farem. Situaci rozhodně nezlepšuje konflikt na Ukrajině, který tlačí již tak vysoké ceny pohonných hmot a energií ještě výše. Do rostoucích nákladů promlouvá i nárůst nákladů na pracovní síly a narušení fungování potravinového řetězce v důsledku pandemie covid-19.

Farm Bureau tak apeluje na Kongres i Bidenovu administrativu, aby vzala výše uvedená východiska v potaz při rozhodování o případné mimořádné podpoře.

Zdroj: MZe ČR

28. březen 2022

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2022 již devátý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých potravin a jejich výrobců a především vyzvednutí českých inovativních potravinářských výrobků. Prostřednictvím této soutěže bychom zároveň rádi inspirovali ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci. Inovace jsou rozděleny do následujících kategorií: a) Bezpečnost a kvalita potravin; b) Reformulace roku; c) Potraviny pro zvláštní výživu. Hodnocení probíhá ve dvou skupinách podle velikosti podniku přihlašovatele: a. mikro nebo malý podnik; b. střední a velký podnik. Přihlášení výrobků do soutěže bude probíhat od 31. 3. do 30. 6. 2022. Podrobné informace o soutěži najdou zájemci na stránkách Potravinářské komory České republiky. Pravidla soutěže, vodítka pro zařazení do jednotlivých kategorií zůstávají stejná jako v roce 2021, k upřesnění došlo v článku "Podmínky soutěže", odstavci 3, kam byla doplněna věta "V rámci jedné přihlášky lze přihlásit výrobkové řady se stejnou charakteristikou".

Přihlášení probíhá v termínu od 31. 3. 2022 do 30. 6. 2022

K přihlášce je nutné doložit:

1. V případě kategorie reformulace roku - laboratorní výsledky analýz výživových údajů výrobku v rozsahu: energetická hodnota, tuky, nasycené mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vícenenasycené mastné kyseliny, transnenasycené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bílkoviny, sůl, vláknina potravy.

2. V případě kategorie bezpečnost a kvalita potravin a potraviny pro zvláštní výživu - výsledky laboratorní analýzy, které dokládají klíčovou vlastnost výrobku (například zvýšený obsah živin, nižší obsah kontaminantů, obsah klíčové složky apod.).

Pokud nelze doložit tuto skutečnost z důvodu dostupnosti metody, je možné tuto skutečnosti pouze prohlásit.

Pokyny: Nelze přihlásit výrobky zpracované inovativní technologií v každém ročníku soutěže, pokud je oblastí inovace právě tato technologie. Pokud je přihlašována směs na výrobek, který je dále podle receptury upraven ke konečnému zpracování, nebo složku do konečného výrobku, je vždy nutné v přihlášce uvést složení a výživové údaje jak směsi (složky), tak hotového výrobku a současně uvést doporučenou recepturu, kterou musí výrobce konečného výrobku dodržet, aby výrobek splňoval charakteristiku oceněného výrobku.

Hodnotitelská komise hodnotí jak směs/složku, tak i konečný výrobek.

Vyplněnou přihlášku zašlete nebo osobně doručte nejpozději do 30. 6. daného kalendářního roku na adresu: Potravinářská komora České republiky, Počernická 96/272, 108 03 Praha 10 – Malešice, s označením „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“.

Zároveň ji zašlete elektronicky Ing. D. Gabrovské, Ph.D. na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

V případě dotazů kontaktujte, prosím, Ing. Danu Gabrovskou, Ph.D. na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonu: +420 296 411 192, +420 737 287 004

 Přihláška 2022.doc

 Přihláška 2022.pdf

 

Zdroj: http://soutez.foodnet.cz/index.php/prihlaska

28. březen 2022
  • Odborný seminář PK ČR "Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy" - 21. dubna 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

28. březen 2022

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s českou ambasádou ve Washingtonu a generálním konzulátem v Torontu organizuje další incomingovou misi 16 severoamerických majitelů pivovarů a sládků. Mise se uskuteční v týdnu od 11. dubna 2022.

Zahajovací B2B fórum proběhne v prostorách Ministerstva zemědělství v Praze v pondělí 11. dubna od 10:00 do 13:00 hod. Srdečně zveme k účasti představitele českých producentů a exportérů chmele, sladu, technologií a poskytovatele know-how pro pivovarnictví a nápojářský průmysl. Jednacím jazykem bude angličtina.

V případě zájmu o účast vyplňte stručný formulář do úterý 5. dubna 2022 na tomto odkazu. Přihlášeným účastníkům bude následně zaslán program B2B jednání a sezam účastníků z USA a Kanady.

V případě dotazů se obracejte na zástupce Ministerstva zemědělství Radka Stránského (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nebo Petra Ježka (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) z ambasády ve Washingtonu.

25. březen 2022

Tisková zpráva 25. 3. 2022 - První ročník V rytmu zdraví je úspěšně za námi. Do internetové soutěže pro žáky 5. tříd základních škol se v letošním roce zaregistrovalo celkem 74 tříd, 100 učitelů a 981 žáků z celé České republiky. Vzdělávací kurz správného životního stylu navazuje na čtrnáct ročníků projektu Hravě žij zdravě, který Potravinářská komora České republiky (PK ČR) a Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) realizovala s dalšími partnery v minulých letech.

Celkem pro devět tříd, z každého kraje republiky jednu, máme připraveny věcné dary od členů PK ČR a našich dalších partnerů. Nejlepší třídou se stala ZŠ Tři sekery z Karlovarského kraje, druhou příčku obsadila ZŠ Dobříkov u Vysokého Mýta z Pardubického kraje a třetí místo má v kapse ZŠ Komňa z Bojkovic ve Zlínském kraji. Posledně jmenovaná se umístila mezi první „trojkou“ již v loňském roce. Poděkování a gratulace však patří všem dětem i učitelům, kteří se soutěže účastnili.

Minulé období, zejména z důvodu covidových opatření, zamávalo nejen s pohybovými aktivitami celé populace. Znovu se ukázala důležitost domácího stravování a s tím souvisí i celková udržitelnost, což je téma, kterému se chceme v nejbližší době věnovat. Proto jsme se rozhodli učinit zásadní změnu i v našem kurzu včetně soutěže,“ prozrazuje Dana Gabrovská, vedoucí projektu z PK ČR. „Doplnili jsme praktické informace a videa“, dodává Gabrovská.

„Nový internetový vzdělávací kurz se soutěží pro žáky 5. tříd ZŠ V rytmu zdraví, má hlavně informovat a motivovat k udržitelnému a inteligentnímu zacházení s potravinami,“ vysvětluje Magda Hrubá, odborná administrátorka projektu a současně dodává, „chceme to dělat moderně, hravě a zábavně.“ V pěti samostatných lekcích žáci poznávají zásady, jak žít aktivní život šetrný k naší planetě, zapojují se i do společných projektů a úkolů. Kurz včetně soutěže má za cíl podporovat kolektivního ducha, tedy mít chuť společně tvořit.

           

Odborným podkladem pro kurz je výživová pyramida Ministerstva zdravotnictví. O tu se opírají jak potravináři, tak výživoví poradci. Odborným garantem projektu je Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester.  V září letošního roku spustíme registraci učitelů pro 2. ročník V rytmu zdraví. Samotní žáci se budou moci hlásit do vzdělávacího kurzu včetně soutěže o dva týdny později. Do kurzu se mohou nesoutěžně zapojit i další zájemci z řad žáků i studentů dalších ročníků i laická veřejnost.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

25. březen 2022

Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků 29. 3. 2022 v Klubu techniků na Novotného lávce.

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářsých úterků, která se koná dne 29. března 2022 od 14:300 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

na téma:

KVALITATIVNÍ ZNAKY MEDU

Přednášející
Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D.
Ústav konzervace potravin, VŠCHT


ABSTRAKT
Kvalita medu je v současné době velmi diskutované téma. První část přednášky bude věnována základním fyzikálně-chemickým parametrům, které musí med splňovat z pohledu legislativních požadavků. Pozornost bude zaměřena především na profil cukrů, aktivitu enzymů, obsah hydroxymethylfurfuralu, obsah vody a vodivost. Probrána bude variabilita jednotlivých parametrů, vliv skladování a zpracování. Také bude zhodnocen proces krystalizace medu a úprava medu tzv. pastováním.

Druhá část přednášky se bude zabývat možnostmi hodnocení botanického původu medu (pylová analýza) a potenciálu produkce druhových medů v České republice. Dále budou zmíněny charakteristické vlastnosti vybraných druhových medů.

Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače se základními kvalitativními znaky medu z pohledu laboratorní i včelařské praxe.

Zdroj: ÚZEI, KAŠ

Autor: bezpecnostpotraivn.cz

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/prednaska-kvalitativni-znaky-medu.aspx

25. březen 2022

Budapešť opět hostí vysoce ceněný veletrh SIRHA Budapest – nejvýznamnější mezinárodní veletrh Střední a Východní Evropy pro gastronomii, hoteliérství a obor HoReCa.

Letošní ročník veletrhu překonává všechna očekávání! Návštěvníci si mohou užít dobrůtky z celého světa a konečně bez protipandemických omezení.

Letos je SIRHA navíc exkluzivní i v tom, že tu probíhá evropské finále mezinárodní soutěže kuchařů Bocuse d'Or, která přitáhla mnoho odborných návštěvníků z Maďarska i okolních zemí.

Na českém stánku probíhá ochutnávka piva Bernard, České whisky TREBITSCH, sirupů Bartoník, čajových medvídků LIPOO a dalších produktů od COMPERIO a BIDFOOD. Pro naše firmy jsme dopředu nasmlouvali meetingy s maďarskými partnery, tak je na stánku opravdu živo.

Krásná expozice České republiky je v čerstvě renovovaném pavilonu A, na stánku B5. Představuje se šestice českých firem a návštěvníky zaujímají rozmanitým sortimentem:

Bidfood
Bidfood Czech jako nezávislá součást Bidcorp je výrobce čerstvého vepřového a hovězího masa, zvěřiny a ryb. Bidfood dále vyrábí mrazené potraviny, jakými jsou hotová jídla a zmrzliny. Součásti nabídky jsou také další potraviny v prémiové kvalitě, např. sous vide maso, klobása a salám. Bidfood nabízí pro maďarský trh víc než 5000 jednotlivých výrobků.
https://www.bidfood.cz/

Comperio
Pražská společnost založena v roce 1999 současně nabízí speciální produkty a pochoutky z vepřového sádla, polévky ve skle, paštiky, sladkosti a sušenky. Comperio svůj sortiment dováží z několika zemí EU a nabízí pouze vysoce kvalitní zboží. Dalšími součásti nabídky jsou chlazená těsta (těsto na pizzu, listové těsto), koření, mléčné produkty a pečivo nebo i zdravé potraviny.
https://www.comperio.cz/

Rodinný pivovar Bernard
Právem proslulý český pivovar z Humpolce. Maďarským distributorem těchto prémiových piv je Liquid Gold Kft. Ochutnali jste?
https://www.bernard.cz/

LIPOO
Rodinná společnost, založena v roce 1995, vyrábí své čaje ze 100% přírodního sušeného ovoce a zeleniny. Zakladatelce společnosti velmi záleží na zdraví dětí, a právě proto začal vyrábět zdravé dětské čaje ve tvaru medvídků. Posláním firmy je starat o zdraví a bezpečnost dětí.
https://www.lipoo.cz/

Česká whisky Trebitsch
První a jediná společnost v Čechách, která se specializuje na výrobu whisky. Hlavním produktem je česká single malt whisky Trebitsch.
https://www.ceskawhisky.cz/

Rodinná firma Bartoník
Rodinná firma působí od roku 2009. Vyrábí mj. husté sirupy z přírodních surovin, které obsahují 60 % ovoce a bylin. Sirupy neobsahují umělá barviva a konzervanty, o to více vitaminů, minerálů a antioxidantů. Společnost se zaměří na zahraniční trhy od roku 2020.
https://www.sirupybartonik.cz/

Letos bude akci opět doprovázet evropské finále prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or, které třídenní veletrh posune na ještě vyšší úroveň. 
Veletrh se koná ve dnech 22.-24. března 2022 na budapešťském výstavišti. 

Našim vystavovatelům držíme palce při jednáních s maďarskými partnery!

Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko.

Autor:CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/v-madarsku-prave-dnes-zacal-veletrh-sirha-na-stanku-czechtrade-se-predstavuji-cesti-potravinaritravinarsky-veletrh-v-madarsku

25. březen 2022

Praha 24. března (ČTK) - Státy Evropské unie s nízkou spotřebou pesticidů nesmějí být podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) v nevýhodě. V návrhu Evropské komise k používání pesticidů by měl být zohledněn pokrok jednotlivých zemí v posledních letech. Nekula to dnes novinářům řekl po setkání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou. Ta podle něj potvrdila, že země s nízkou spotřebou pesticidů nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí v budoucím návrhu EK bude bráno v úvahu. Nekula s Kyriakidesovou probírali mimo jiné i bezpečnost potravin a potravinové zajištění v souvislosti s válkou na Ukrajině.

V České republice zemědělci podle Nekuly používají v průměru 1,9 kilogramu přípravků na ochranu rostlin na hektar. "Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu," uvedl. Používání pesticidů bude jedním z témat, které bude ČR řešit při svém předsednictví v Radě EU od 1. července. Na evropské úrovni vzniká v současné době směrnice o udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin.

Nekula s Kyriakidesovou dnes mluvili také o situaci na zemědělských trzích v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Kyriakidesová uvedla, že válečný konflikt ukázal, že globální systém potravin je velmi křehký. EU si podle ní uvědomuje současné výzvy a ke zvládnutí situace má pomoci solidarita a jednota jednotlivých zemích.

Hlavním úkolem je podle Nekuly stále zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. Tématem dnešní schůzky bylo dále označování potravin. Současný systém je za českou stranu jasný a srozumitelný, v případě dalších změn se ČR kloní k dobrovolnosti, aby nevznikala zbytečná administrativa, uvedl ministr.

V souvislosti s přepravou zvířat by měla podle něho platit jednotná celoevropská pravidla. S Kyriakidesovou se shodli, že životní podmínky zvířat by se měly nadále zvyšovat. "Evropská unie by měla přijmout jednotný zákaz klecových chovů (nosnic), který bude v České republice platit od roku 2027," dodal Nekula.

jif mha

24. březen 2022

Tisková zpráva – O udržitelném používání pesticidů, označování potravin a životních podmínkách zvířat dnes v Praze jednali komisařka EU pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Hovořili také o situaci na zemědělských trzích ovlivněných konfliktem na Ukrajině.

„Česká republika začne za tři měsíce předsedat Radě Evropské unie a mezi našimi hlavními tématy bude ochrana klimatu, biodiverzity, rozvoj šetrného hospodaření a udržitelná produkce potravin. Primární úlohou našeho sektoru je však zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. To je i v souvislosti s událostmi na Ukrajině velice důležité téma,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

EU chce i nadále naplňovat cíle Zelené dohody, podle ministra Nekuly je ale nezbytné, aby zohlednila dosavadní vynaložené úsilí jednotlivých států, jejich zemědělců i potravinářů a také rozdílné výchozí podmínky členských zemí a jejich národní specifika.

Stella Kyriakides potvrdila, že členské státy s nízkou spotřebou nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí bude zohledněno v budoucím návrhu EK k pesticidům.

Ministr s eurokomisařkou projednal i témata, která bude ČR při svém předsednictví Radě EU řešit. Jedním z nich je udržitelné používání pesticidů. ČR podporuje zavádění moderních postupů, které vedou k šetrnějšímu využívání přípravků na ochranu rostlin. Klíčová bude připravovaná revize evropské směrnice právě o udržitelném používání pesticidů.

„Dosavadní návrh v nás vyvolává obavy, protože nerozlišuje, jak rozdílného pokroku dosáhly členské státy. V důsledku toho by byly státy s nižší spotřebou v nevýhodě vůči zemím, kde je spotřeba mnohem vyšší. V České republice používáme průměrně 1,9 kilogramu účinné látky na hektar, Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu,“ uvedl ministr Nekula.

S eurokomisařkou se shodli, že současná Evropa musí reagovat na výzvy spojené se změnami klimatu, s pandemií a událostmi na Ukrajině a zajistit potravinovou bezpečnost. Jednali také o označování potravin, kdy je nutné zvážit, zda by zavedení nových povinností nezvýšilo administrativní náročnost a finanční zatížení potravinářských podniků. Pro českou stranu je současné označování jasné a srozumitelné, další údaje na potravinách by proto měly potravinářské firmy přijímat dobrovolně.  

Životní podmínky zvířat v chovech by se měly podle Stelly Kyriakides i Zdeňka Nekuly nadále zvyšovat. ČR již například zakázala chov nosnic v klecích od roku 2027. Důležité je však zachovat i konkurenceschopnost a soběstačnost zemědělské produkce v EU. Problematika přepravy zvířat by se podle ministra Nekuly měla řešit jednotně na celoevropské úrovni.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_ministr-nekula-pri-setkani-s.html

24. březen 2022

Praha 24. března (ČTK) - Do Prahy dnes přijede eurokomisařka pro zdravotnictví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Na pracovní návštěvě se setká s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a poté s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Navštíví také pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Válek novinářům v pátek řekl, že chce s eurokomisařkou jednat i o uznávání odborných kvalifikací ukrajinských zdravotníků. Pro zapojení na českém trhu práce musí složit odbornou zkoušku a zkoušku z jazyka. Z lékařů u ní ale uspěje jen asi desetina. Bez zkoušek mohou pracovat až tři roky formou stáže od dohledem kvalifikovaného lékaře. Vzdělávání zdravotníků obecně bude i jedním z témat českého předsednictví, Válek má záměr podmínky sjednotit.

Dopoledne má eurokomisařka v plánu tiskové konference s ministry zdravotnictví a zemědělství, odpoledne se setká také se zástupci evropských výborů sněmovny a senátu. V doprovodu zástupců pražského magistrátu pak navštíví asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražském Kongresovém centru. Tématem schůzky bude i podpora, kterou může EU poskytnout ČR na pomoc s ukrajinskými uprchlíky.

van rdo

24. březen 2022

23.3.2022 Zprávy CNN Prima NEWS na téma stále nekončícího zvyšování cen vstupů. Tisková konference Potravinářská komora České republiky (PK ČR), která dnes proběhla v Praze, se věnovala prioritám českého předsednictví v Radě EU v oblasti zemědělství a potravinářství z pohledu Potravinářská komora České republiky. Nechyběla ani aktuální situace v potravinářském průmyslu a problémy související s válečným konfliktem na Ukrajině. Za Potravinářská komora České republiky vystoupila prezidentka PK ČR Dana Večeřová, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii PK ČR a Jan Pivoňka, konzultant pro oblast udržitelné výroby a spotřeby PK ČR.

Autor: CNN Prima NEWS

Zdroj: https://www.facebook.com/643790379147786/photos/a.660805260779631/1937125896480888/

24. březen 2022
23.3.2022 TN.cz na téma zvyšování cen základních surovin...
"Cena surovin roste neuvěřitelným způsobem, k tomu se samozřejmě přidává cena krmiv pro hospodářská zvířata, cena hnojiv, která roste neuvěřitelnou rychlostí," dodala prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
 
Autor: Klára Pospíšilová, TV NOVA
24. březen 2022
Hostem moderátora Jaroslava Dědiče v Byznysovém magazínu na Radio Z byla prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
„U řady potravin je výroba energeticky náročná. U pekařiny je velká spotřeba energie a páry, která se vyrábí z plynu. U mlékařiny a zpracování masa máte zase chlazení. Jediné, co by mohlo kopírovat sezónní linku ceny, je ovoce a zeleniny. Ale tady zase narážíme na to, že Česko je v ovoci a zelenině velmi nesoběstačné,“ říká ke zvyšujícím se cenám prezidentka Potravinářská komora České republiky Dana Večeřová.
 
Autor: Kristýna Kovářová, Z Radio

Zdroj: https://www.radiozet.cz/podcast/prezidentka-potravinarske-komory-nechtela-bych-se-dozit-toho-ze-chleba-bude-za-200-korun?fbclid=IwAR2fxv72XB9kFwBKZ2UhNW0m6Kz4P1yh2rlf4UFvte5UreIncn_RQf4KEE4

23. březen 2022
SOUTĚŽ | Přemýšlíte nad tím, jak odprezentujete diplomku? 🎓 Nanečisto si můžete představení práce vyzkoušet v rámci soutěže Studenti pro kvalitu potravin, kterou pořádá Potravinářská komora České republiky spolu s českými univerzitami. Soutěž je otevřená pro studenty bakalářských i magisterských programů.
✅ Termín pro přihlášení: do 22. 4. 2022 na 📧 email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
(poslat název práce, abstrakt, jméno školitele)
✅ Prezentace před komisí: 29. 4. 2022, učebna M1.03 v 10:00
Na vítěze čeká odměna ve formě mimořádného stipendia. 🏆 Až 3 nejlepší práce postupují do národního kola, které se uskuteční 17. 6. 2022 v Praze. Více informací: FoodTech MENDELU.
 
Zdroj: Agronomická fakulta Mendelu
23. březen 2022

Praha 23. března (ČTK) - Náklady na potravinářský výrobek vzrostly od začátku roku podle Potravinářské komory ČR (PK) vlivem zdražení energií, surovin či pohonných hmot o 30 až 60 procent. Do cen se zatím zcela nepromítly, ale vláda nenabízí žádná koncepční řešení. Ostatní státy přitom zemědělce a potravináře podporují značnými dotacemi. Na tiskové konferenci to dnes řekla prezidentka PK Dana Večeřová. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.

Zemědělsko-potravinářské odvětví zůstává u české vlády podle Večeřové na okraji zájmu, přestože se jedná o obory, které obyvatele živí. Zvýšené náklady je ale třeba kompenzovat a ministři by měli spustit funkční řešení, jako je zastropování cen elektřiny a plynu nebo snížení či zrušení spotřební daně u paliv. Pokud by se náklady na potravinářský výrobek v plné výši propsaly do spotřebitelských cen, mnozí lidé si podle komory nebudou moci dovolit nakoupit ani základní potraviny.

Mnohé firmy podle PK hlásí existenční problémy, pokud kabinet brzy nezasáhne, může jich zhruba čtvrtina skončit. Ohroženy přitom podle ředitele pro programování a strategii PK Miroslava Koberny nejsou velké firmy, ale zejména malé a střední. Tyto firmy často navíc podle Večeřové sídlí na venkově, kde jinak není dost pracovního uplatnění.

Z dalších opatření, která jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině potřeba, je podle Koberny omezení vývozu obilí. Ministerstvo zemědělství by zároveň mělo zjistit, jaká je aktuální situace, zda už se ČR ze soběstačnosti nedostala do minusu. "Neříkáme zastavte hned teď vývoz, ale zaveďte licenční systém, to umíme," řekl. K omezení vývozu pšenice v úterý vládu vyzval Svaz pekařů a cukrářů. Mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že úřad nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem.

V důsledku aktuálních událostí se zásadně změní témata, která se budou řešit při předsednictví ČR v Evropské unii, řekla také Večeřová. Předsednictví ČR převezme od 1. července. Nutnost Večeřová vidí v přehodnocení Zelené dohody pro Evropu. "Potřeba bude dělat reprodukční plochy. Budeme potřebovat daleko více potravin, každý bude bojovat o soběstačnost, o základní zásobení potravinami," dodala.

jif dvd rot

23. březen 2022

Inflace, válka na Ukrajině, energetická krize i vysoké ceny pohonných hmot. To vše přispívá i ke zdražování potravin v Česku. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží až o 30 procent. Vláda ale na požadavky Potravinářské komory podle ní nereaguje. Mluvila o tom v pořadu Naše Česko.

Letošní zdražování potravin může být rekordní. Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima. Navíc Ukrajina či Rusko jsou důležitými světovými dodavateli také třeba kukuřice nebo olejnin… 

"Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek. Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor," popisuje počátky zdražování prezidentka Potravinářské komory.

V minulém roce potraviny zdražily jen o 0,8 procenta. Letos zdraží až o 30 procent, varuje šéfka potravinářů. "Podle sektorů se náklady na výrobu potravin zvedly o 30 až 50 procent. U většího zpracovatele masa se náklady na výrobu jednoho výrobku zvedly v průměru o osm korun. A to se musí někde projevit, ten výrobce není schopen to absorbovat," podotýká Večeřová.  Více zde.

Autor: Tatiana Skoumalová

Vydáno: 22. 3. 2022

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/457583-zdrazovani-potravin-muze-byt-letos-rekordni-jak-to-vidi-sefka-potravinarske-komory?campaignsrc=tn_clipboard

23. březen 2022

Praha 22. března (ČTK) - Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.

Ministerstvo zemědělství (MZe) nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem, sdělil ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Pšenice se nyní podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10.500 až 11.500 korun za tunu, loni v březnu tuna stála 5500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně ČR. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

"Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout.

Důležité podle MZe je zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Ta by zároveň měla podle resortu prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. MZe hledá možnosti, jak snížit tlak na růst cen. "Od Evropské komise očekáváme, že předloží dočasný rámec pro státní pomoc podnikům zasaženým krizí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu," uvedl Bílý.

Ministerstvo zemědělství letos podle něj poskytne do potravinářského odvětví 750 milionů korun v rámci dotačního programu Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Podporu investic mimo jiné pro potravinářské podniky poskytuje také ministerstvo průmyslu a obchodu, dodal.

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v ČR stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 31,14 koruny. Od ledna zdražil o 80 haléřů. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 56,43 koruny, proti lednu zhruba o 1,50 koruny více.

jif fsl jw

23. březen 2022

Tisková zpráva – Prioritou vodního hospodářství do následujících let je zajistit dostatečné a kvalitní zdroje vody pro zásobování obyvatel pitnou vodou, pro energetiku, průmysl i zemědělství. V praxi to znamená, mimo jiné, zajistit propojování vodárenských i vodohospodářských soustav, realizovat opatření podporující zadržování vody v krajině, sledovat možnosti potřebných akumulací povrchových vod, a to se zohledněním vývoje klimatických scénářů. Nedílnou součástí těchto priorit je i péče o podzemní vody. S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci související s válkou na Ukrajině, nabývají mnohé z uvedených priorit na ještě větším významu.

Nejvyšším veřejným zájmem pro Českou republiku na úseku vodního hospodářství je podle Svazu vodního hospodářství ČR (SVH) a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) zajistit dostatečné zdroje vody, nejen pro zásobování obyvatel pitnou vodou, ale i pro klíčové sektory našeho hospodářství, včetně opatření podporující zadržování vody v krajině.  Ve vazbě na zkušenosti z minulých „suchých“ let a predikce klimatických scénářů, nyní i se zohledněním bezpečnostních hledisek, je jednou z hlavních priorit propojování vodárenských i vodohospodářských soustav.

Hlavním mottem letošního Světového dne vody jsou podzemní vody, tedy GROUNDWATER. Doprovodným tématem, volně přeloženo, je „Podzemní voda je neviditelná, ale její dopad je viditelný všude“. S ohledem na skutečnost, že zásobování obyvatel pitnou vodou v České republice je v poměru cca 50/50 ze zdrojů povrchových a ze zdrojů podzemních vod, tak SVH i SOVAK považují téma letošního Světového dne vody za velmi významné.

Pro lidstvo jsou podzemní vody jednoznačně strategickým zdrojem pitné vody, a to zejména pro budoucí generace. To platí i pro Českou republiku, kdy vodní zákon přímo uvádí, že „Zdroje podzemních vod jsou přednostně vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou…“, řekl předseda představenstva SVH Petr Kubala a dodal „výhoda podzemních vod mnohde spočívá v jejich obtížné dostupnosti, na druhou stranu, pokud dojde k jejich kontaminaci, může jít o nenávratnou likvidaci těchto strategických zdrojů. Svaz vodního hospodářství se dlouhodobě snaží prosadit do vodního zákona Institut správy podzemních vod, který by určitě napomohl zvýšení jejich ochrany a umožnil by lépe regulovat jejich využívání.“

V listopadu loňského roku zveřejnili SVH a SOVAK společný dokument s názvem „Poziční dokument – vodní hospodářství ČR pro roky 2021–2030“, ke kterému se následně připojila i instituce sdružující vodárenské experty z akademické sféry, CZWA.  Jde o historicky první, zcela apolitický, odborný společný dokument, formulující nezbytné úkoly a cíle k zabezpečení vodárenských služeb a nezbytných zdrojů vody alespoň na stávající úrovni. S pozičním dokumentem se mimo jiné seznámili i zástupci obou, pro vodní hospodářství rozhodujících resortů – Ministerstva zemědělství (MZe) a Ministerstva životního prostředí (MŽP). Cílem dokumentu je, aby byl přijat jako podklad pro formulování strategických cílů pro vodní hospodářství, z úrovně ústředních vodoprávních úřadů.  K naplnění priorit a hlavních cílů vodního hospodářství je třeba součinnosti obou těchto resortů, zejména ve finanční podpoře prioritních vodohospodářských opatření. V této souvislosti vodohospodáři oceňují aktivity obou resortů a jejich úzkou spolupráci. Nacházíme se v období nového programového financování využívajícího jak zdroje EU, tak národní zdroje, na druhé straně také ve velmi obtížné ekonomické a bezpečnostní situaci. Proto je potřeba se věnovat opravdovým prioritám.  

Podpora rozvoje napojování obcí na veřejné vodovody, včetně zadržení vody v krajině, je pro mě i pro Ministerstvo zemědělství nadále jednou z největších priorit. Připravili jsme řadu dotačních programů v oblasti zemědělství a vodního i lesního hospodářství, které pomáhají zabezpečit dostatečné vodní zdroje a posilují zadržení vody v krajině. V rámci pilotních projektů podporujeme v povodí vodárenských nádrží omezení užívání prostředků na ochranu rostlin v zemědělské prvovýrobě, a tím přispíváme kromě jiného k ochraně kvality podzemních vod. Jedním z důležitých bodů je pro nás i posilování a propojování vodárenských soustav, na které poskytneme v následujících letech kolem 1 až 1,5 miliardy korun ročně v závislosti na připravenosti jednotlivých projektů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„V následujících letech můžeme očekávat prohlubování klimatické změny, a proto se musíme připravit a adaptovat na její dopady. To se týká i přístupu k ochraně a využívání zdrojů povrchových, ale i podzemních vod. Jedním z hlavních cílů je zajistit ochranu nenahraditelných zdrojů podzemních vod, včetně jejich ohrožení vlivem různých havárií. I proto chci prosadit ústavní zákon na ochranu vody. Musíme zaměřit pozornost na nové technologie, prosazovat změny v hospodaření s vodou, včetně srážkové, odpadní i šedé. Určitě to bude v této nelehké době finančně náročné, ale musíme pro podporu takových opatření udělat maximum,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Systémové řešení poskytování bezpečných a spolehlivých vodohospodářských služeb a ochrana vodních zdrojů jako zranitelného strategického zdroje musí být podle SVH i SOVAK především vyvážené, zaměřené jak na opatření ke zvýšení zadržování vody v krajině, tak zajištění zásobování občanů pitnou vodou. Současně musí být zohledňována rizika vývoje klimatu, extrémních hydrologických jevů, kterými jsou povodně a sucho i přírodních katastrof. Dále je nezbytné zohledňovat bezpečnostní rizika, jak nám potvrzuje i současná geopolitická situace. Nedílnou součástí je samozřejmě i podpora oběhového hospodářství a využívání recyklovaných vyčištěných odpadních vod. Nesmíme však zapomenout ani na legislativu a ekonomiku, související s financováním vodního hospodářství.

V zmíněných prioritách vodního hospodářství je tak mimo jiné kladen důraz jak na potřebu propojování, obnovu a rozšiřování skupinových vodovodů jako páteřní sítě pro zajištění pitné vody a posílení zdrojů vody, tak na zlepšení hospodaření se srážkovými vodami nebo na efektivní využití čistírenských kalů.

Vývoj počasí v posledních letech přitom ukazuje, že současné zdroje vody na území ČR přestávají v nových podmínkách dostačovat k zajištění dosavadního vodního blahobytu, zejména v některých, suchem nejvíce ohrožených regionech.

SVH a SOVAK považují za nutné připravovat představené priority vodního hospodářství již v období, kdy žijeme pořád ještě ve vodním blahobytu. K zajištění celospolečenské priority jsou vodohospodáři připraveni poskytnout všechny své znalosti a zkušenosti tak, aby konečným výsledkem byla stabilizace zdrojů pitné vody pro ČR pro všechny její občany. „Vodárenství, jinak řečeno výroba a distribuce pitné vody a odvádění a čištění vody splaškové patří mimo jakoukoliv pochybnost do skupiny tzv. kritické infrastruktury. V souvislosti s nepochopitelným a brutálním vývojem událostí na Ukrajině dostává péče o zajištění spolehlivého a bezpečného zásobování kvalitní a nezávadnou vodou zcela jiný rozměr. Více než kdy jindy musí vodárenské společnosti za pomoci státu urychleně připravovat a realizovat propojování vodárenských soustav, ale zároveň zvyšovat provozní i kybernetickou odolnost vodárenských systémů pro případ jakékoliv mimořádné události související nejen s vývojem klimatu, ale bohužel také související s geopolitickými událostmi,“ řekl ředitel a člen představenstva SOVAK ČR Vilém Žák.

Světový den vody se koná každoročně jako připomenutí významu vody a potřeby udržitelného nakládání s vodními zdroji. Tato tradice byla zahájena v roce 1993, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů 22. březen vyhlášen Světovým dnem vody. V ČR organizuje oslavy Světového dne vody SVH ve spolupráci s dalšími partnery, z nich nejvýznamnější je SOVAK sdružující vodohospodářské společnosti, které zajišťují dodávky pitné vody a její čištění pro občany ČR.

Ing. Vilém Žák                                              RNDr. Petr Kubala

ředitel a člen představenstva SOVAK                 předseda představenstva SVH

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.                                      e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

 

22. březen 2022

Novela vyhlášky č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb.

Hlavním cílem novely vyhlášky č. 231/2016 Sb. je zejména:

  • adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625 z 15. 3. 2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin (nařízení o úředních kontrolách),
  • promítnutí rozšíření zmocňovacího ustanovení v § 18 odst. 1 písm. m) bodu 4 zákona, které navazuje na možnost přihlédnutí k výsledkům zkoušení vzorků pro druhé odborné stanovisko ve smyslu ustanovení § 16 odst. 7 zákona,
  • doplnění nové přílohy k vyhlášce, která upravuje postup posouzení výsledku zkoušky pro druhé odborné stanovisko,
  • promítnutí novelizovaného znění § 16 odst. 6 až 8 zákona,
  • zohlednění praktických zkušeností s aplikací vyhlášky (např. okolnosti přepravy vzorku do laboratoře).

Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění novely zákona č. 174/2021 Sb.

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 4. 2022

Ke stažení zde: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=56&r=2022.

 Vyhláška

Zdroj: MZe ČR