23. září 2021

Praha 22. září (ČTK) - Pivovary připravily speciály na slavnosti piva, které se letos konají od čtvrtka do konce září. Devátý ročník Dnů českého piva slavnostně pivovarníci odstartují na dnešní Svatováclavské slavnosti při vyhlášení degustační soutěže České pivo pro velké pivovary. ČTK to oznámili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven a některých pivovarů.

Pivovary se snaží nalákat v tomto týdnu do restaurací a hospod co nejvíce hostí. "Česká hospoda je po staletí středobodem společenského života a pivo v ní hraje zásadní roli," uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Například Pivovary Staropramen slavnostně narazí v šesti pražských vybraných podnicích ve čtvrtek a v pátek soudek Extra Chmelené 12 a budou s hosty debatovat o jedinečnosti českého piva. "Hosté se dozví zajímavosti o smíchovském pivu, jeho vaření a recepturách. Mohou se zeptat na vše, co je zajímá" uvedl vrchní sládek Staropramenu Jan Špaček.

Největší český výrobce Plzeňský Prazdroj pak připravil několik akcí v pivovaru i v restauracích po celé ČR. "Už během Dnů českého piva si letos mohou milovníci plzeňského ležáku vychutnat nefiltrovaný Pilsner Urquell, který každoročně bývá k dispozici až v říjnu jako připomínka výročí první várky tohoto piva, jež připadá na 5. října," řekl ČTK mluvčí podniku Zdeněk Kovář. Na tento a příští týden jsou pak přichystané speciální prohlídky pivovaru s názvem Život a pověsti pivovarských sklepů a v Pivovarském muzeu komentované prohlídky se sladovníkem. Na pátek chystá Prazdroj na nádvoří pivovaru koncert kapely Chinaski.

Pivovar Svijany pak bude nabízet svůj speciál Dux na čepu více než 200 svijanských restaurací. "Na svátek 28. září jej budou moci jako obvykle ochutnat i návštěvníci Svatováclavských slavností přímo na zámku Svijany," dodala společnost.

Heineken ČR si připravil do svých restaurací nefiltrované Krušovice, na Moravě pak bude nabízet nefiltrované Starobrno BITR. Z řemeslného piva pak bude k dispozici Beránek IPA.

Pivovary Lobkowicz navařily zcela nové pivo, tzv. Konopný ležák. "Jedná se o nefiltrovaný ležák, ochucený přírodním bylinným aromatem s výtažkem z konopí. Konopný ležák nabízí příjemnou hořkost žateckého chmele s delikátní chutí a svěží zelenou barvou," dodal svaz.

Pivovar Únětice má připravený Svatováclavský speciál Světlý ležák 14°. Na Moravě se pak můžou lidé těšit na za studena chmelený Václavův ležák z pivovaru Holba nebo na nefiltrovaný ležák Litovel Václav. Pivovar Náchod plánuje na úterý 28. září nabídnout prohlídky pivovaru zdarma.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva a meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů (14 velkých piv) na 135 litrů a byla nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili již dříve zástupci svazu.

Letos pak za první pololetí klesl meziročně výstav o osm procent. Ztráty byly hlavně v prvním čtvrtletí, na začátku léta se začala pivovarnická scéna stabilizovat a v červnu byly hodnoty u čepovaného piva skoro stejné jako před příchodem pandemie.

drh mha

23. září 2021

Již v pondělí bude registrací učitelů zahájen zcela nový internetový vzdělávací kurz V rytmu zdraví. Ten navazuje na tradici kurzu Hravě žij zdravě, se kterým se mohli učitelé a žáci základních škol z celé ČR setkávat po více než 14 let. Na internetových stránkách www.vrytmuzdravi.cz se nejprve registrují učitelé, založí třídu, do které se od 11. října budou moci registrovat žáci a bude spuštěna samotná soutěž.

„Pod vedením odborníků Potravinářské komory ČR jsme pro pedagogy či pedagogické pracovníky a jejich žáky připravili nový vzdělávací internetový kurz zdravého životního stylu V rytmu zdraví – www.vrytmuzdravi.cz! Ten navazuje na kurz Hravě žij zdravě, se kterým jste se mohli setkávat v předchozích 14 letech,“ prozrazuje prezidentka Potravinářské komory ČR, Dana Večeřová.

Nový kurz V rytmu zdraví neřeší jen příjem a výdej energie. Je pro něj důležitý udržitelný rozvoj, ekologie, tím i ekonomika apod. A to vše stále v souladu s vyváženým zdravým životním stylem.

Kurz je v jeho nesoutěžní části ale určen komukoliv, kdo se zajímá
o zdraví své i celé planety Země.

Co je V rytmu zdraví?

 

  • 1 jedinečný internetový vzdělávací kurz
  • 1 soutěž pro páťáky z celé ČR
  • 5 zajímavých lekcí
  • Nenahraditelné informace
  • Jedinečné interaktivní úkoly
  • Spousta zajímavostí
  • Týmová spolupráce
  • Skvělé ceny pro vítěze

 

Celá soutěž bude ukončena 28. 2. 2022. Vítězné třídy z České republiky se můžou těšit na pěkné ceny od partnerů projektu.

22. září 2021

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a odborné sekce si Vás dovolují pozvat na

SEMINÁŘ ROSTLINNÉ VÝROBY 

konaný pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana 

dne 14. 10. 2021 v LH HOTELU DVOŘÁK TÁBOR, Hradební 3037, Tábor

Podrobnosti zde.

22. září 2021

Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a Odborná sekce krmiv si Vás dovolují pozvat na XXVI. KONFERENCI O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT

konanou pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana 

dne 13. 10. 2021 v LH Hotelu Dvořák Hradební 3037, 390 01 Tábor

Podrobnosti zde.

22. září 2021

Havlíčkův Brod 22. září (ČTK) - U brambor z letošní sklizně mohou zákazníci poprvé najít známku jakosti Q CZ. Ministerstvo zemědělství ji začne vydávat pěstitelům, kteří plní podmínky šetrnějšího pěstování brambor určených na jídlo a firmám, které tyto brambory podle nastavených pravidel zpracují. Do režimu jakosti se zapojilo 106 subjektů, řekl ČTK předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Dodal, že zvýšené náklady na pěstování a zejména zpracování těchto brambor bude kompenzovat stát.

U brambor se známkou Q CZ bude podle Králíčka spotřebitel vědět, že zemědělci při pěstování omezili dávky postřiků na ochranu rostlin před škůdci a chorobami i průmyslových hnojiv a že do půdy ve větší míře dodávají organickou hmotu, například chlévský hnůj. Program by měl přispět také k většímu propojení pěstitelů s tuzemskými zpracovateli. "My máme zájem na tom, aby zpracovatelé dávali přednost domácí produkci," řekl Králíček. V letošním startovacím roce se podle něj dá předpokládat , že bude v tomto režimu zpracováno 60.000 až 70.000 tun konzumních brambor.

Režim jakosti Q CZ se týká brambor a výrobků z nich. Rezidua přípravků na ochranu rostlin nebo těžkých kovů v těchto bramborách podle pravidel programu musí být nejméně o pětinu nižší, než určují evropské normy. Režim jakosti Q CZ v Česku podle ministerstva zemědělství platí také pro mléko, drůbež a drůbeží produkty.

Tříleté přípravy na zapojení pěstitelů a zpracovatelů brambor dokončil Český bramborářský svaz koncem loňska. Králíček uvedl, že ve spolupráci s ministerstvem se nový dotační program podařilo notifikovat v Bruselu. Ročně se z něj bude dělit 50 milionů korun. Podniky se mohly do programu hlásit do konce dubna.

Pěstitelé, kteří projdou certifikací prováděnou Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ), dostanou příspěvek paušálně 75.000 korun za rok. Zpracovatelské podniky budou dostávat peníze na částečné pokrytí zvýšených nákladů. "Velká část pěstitelů je zároveň i zpracovatelem," podotkl Králíček.

Výrobně-obchodní družstvo Kámen na Pelhřimovsku, které má svou loupárnu, mělo tento rok konzumní brambory na 90 hektarech polí. Do programu se přihlásilo, o známku Q CZ se chystá požádat. "Doufám, že na to budou zákazníci slyšet, že jsou to certifikované české brambory," řekl vedoucí rostlinné výroby Michal Vaněk. V pěstování brambor toho podle něj družstvo hospodařící v povodí vodárenské nádrže Švihov moc měnit nemuselo, šetrnější přípravky na ochranu rostlin už používá.

Svaz ještě navrhuje dotační pravidla upravit tak, aby zpracovatelé dostávali jednotnou sazbu na kilogram brambor. Vyplynout by měla ze studie Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), podle notifikovaných pravidel to může být do 50 haléřů na kilogram.

Podle odhadu sklizně, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) k 15. srpnu, by se mohlo v Česku sklidit 660.400 tun brambor, o pět procent méně než vloni. Zemědělské podniky letos nasázely brambory na 22.800 hektarů.

Věra Stejskalová kš

22. září 2021

Pokud jde o potraviny a jejich kvalitu, často se nám dává za vzor Německo. Ale pozor, podle posledních výsledků tzv. indexu globální potravinové bezpečnosti jsme se umístili na neuvěřitelném 5. místě z více než 100 hodnocených zemí! Co všechno se posuzovalo? Kdo se může pochlubit prvenstvím? A podle čeho se orientovat při nákupu potravin?

Ať už chceme, nebo ne, jídlo je jedním z nejčastějších témat konverzace. Řeší se i na světové úrovni, např. v podobě výzkumů či vytváření indexů mezi jednotlivými zeměmi. A to je dobře, protože o to větší motivaci mají pracovníci v zemědělství a potravinářství, aby byli co nejlepší.  

Jedním z těchto měřítek je tzv. Index globální potravinové bezpečnosti (GFSI), který každoročně sestavuje britský týdeník The Economist. Co u potravin hodnotí? Celkem 59 položek. Jedná se např. o to, jak jsou pro lidi dostupné, jakou mají kvalitu a jak jsou bezpečné. Zohledňuje se ovšem také stav přírodních zdrojů, např. znečištění vod a znehodnocení půdy. Světový průměr je téměř 20 %, ale my máme pouhých 6 %! Zkrátka index chce co nejobjektivněji zobrazit celkovou situaci ohledně bezpečnosti potravin. 

Tušíte, které státy jsou premianty?

Sice už víte, že jsme skončili na nádherném 5. místě, ale tipli byste si, kdo vyhrál? Nejspíše usuzujete, že nějaký stát z Evropy. A máte pravdu. Na prvním místě se umístilo severské Finsko s 85,3 bodů ze 100 možných. Stříbrnou příčku obsadilo Irsko (83,8 bodů), bronzovou Holandsko (79,9 bodů), bramborovou Rakousko (79,4 bodů) a pak jsme byli my, Česká republika (78,6 bodů). Jak si vedli naši sousedi? Německu patří 13. pozice (77 bodů), Polsku 25. (73,5 bodů) a Slovensku až 40. místo.

Díky čemu jsme si vedli tak dobře?

Základem úspěchu je kvalita produktů a fungující systém v oblasti zemědělství, potravinářství i kontroly. Aby všechno fungovalo tak, jak má, a nevznikaly žádné dramatické kauzy (např. technická sůl místo potravinářské), musí dobře fungovat dozorové orgány. Co si pod tímto pojmem představit? Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, Státní veterinární správu a práci hygienických stanic. Protože u nás pracují na velmi vysoké úrovni, jsou naše potraviny maximálně bezpečné. 

Podle čeho vybírat potraviny?

Všichni toužíme po čerstvém a kvalitním jídle. Aby měly potraviny tyto vlastnosti, potřebují se co nejrychleji dostat od farmáře nebo výrobce do obchodu. Proto se vyplatí preferovat lokální výrobky. Sledujte tedy zemi původu.

Až budete zjišťovat, odkud daná potravina pochází, vyplatí se vědět, že naši zemědělci ve srovnání s ostatními používají minimální množství pesticidů a umělých hnojiv. Snaží se chovat k přírodě co nejšetrněji. O tom svědčí i srovnání v péči o zvířata. V rámci EU se můžeme chlubit ziskem prvenství za „zdravá zvířata“, což se projevilo nejnižším využitím veterinárních léků. 

Zdroj: Akademie kvality

Link: https://www.akademiekvality.cz/clanek/mame-jedny-z-nejvice-bezpecnych-a-kvalitnich-potravin-na-svete

21. září 2021

Odborníci z praxe se zaměřili v tomto cyklu na udržitelnost v potravinářském řetězci a evropské strategie „Green Deal“ a „From Farm to Fork“, aktuality v problematice potravinářské legislativy, povinnosti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v potravinářském provozu, GFSI systémy řízení bezpečnosti potravin pro zpracovatele potravin, krmiv (BRC, IFS, FSSC, 22000), boj proti potravinovým podvodům v systémech jakosti a bezpečnosti potravin, ale i dodavatelské audity ve smyslu poznatků, zkušeností, doporučení.

Další termíny konání webinářů v rámci této serie budou: 19. 10. 2021, 23. 11. 2021, 18. 1. 2022, 1. 3. 2022 a 5. 4. 2022.  

Bližší informace, pozvánky, přednášky k náhledu naleznete na https://www.foodnet.cz/index.php/cs/akce/seminare/1722-2021 nebo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

21. září 2021

Vietnam je největším pivním trhem v regionu jihovýchodní Asie a roční spotřeba piva na obyvatele se zde před covidem přiblížila 50 litrům. Přichází však rok 2020 a vietnamský pivní průmysl je pod velkým tlakem.

Nová vyhláška č. 100 omezila reklamy na alkohol a zpřísnila postih za řízení vozidel pod vlivem alkoholu. Například řidič motorky může mít nově jen 0,5 promile alkoholu v krvi. Dále se v březnu 2020 Vietnam uzavřel zahraničním turistům, přičemž se jich v minulém roce očekávalo 20 milionů. Do třetice následovala protiepidemická opatření.

Poprvé po letech růstu zaznamenal pivovarnický průmysl pokles, a to hned dvouciferný (-14 %). Spotřeba piva na obyvatele loni dosáhla pouze 40,5 litru. Dovoz piva ze zahraničí klesl o více než 50 %. Česká republika je čtvrtým největším dovozcem piva do Vietnamu a pokles v roce 2020 nebyl tak dramatický.

Rok 2021 přinese bohužel ještě horší čísla, protože se letos Vietnam ponořil na několik měsíců do lockdownu a po většinu roku zůstanou místa, kde se pije pivo, uzavřená. To je zásadní problém, protože ve Vietnamu se pivo konzumuje téměř výhradně jen při společenských událostech. Obvykle s ledem a na ex. Své místo na trhu ale nalézá i kvalita, o čemž svědčí rostoucí množství minipivovarů a pivních barů s velkým výběrem světových značek, včetně českých.

Naděje na oživení trhu se vkládají do roku 2022, kdy by měla být pandemie ve Vietnamu již pod kontrolou.

Mnohé možná překvapí, že Vietnam několikanásobně více piva exportuje, než importuje. Nejvíce piva směřuje do Singapuru a USA. Pivovary ve Vietnamu uvařily minulý rok 40 milionů hektolitrů piva a o první příčku soupeří dva pivní obři: Sabeco a Heineken.

Za jedničku na trhu je stále považován Saigon Beer Alcohol Beverage Corporation (SABECO) se 40% podílem na trhu. Většinový podíl v tomto pivovaru se 150 letou tradicí koupila před několika lety společnost ThaiBev za 4,9 miliardy dolarů. Kvůli současné situaci však spadla cena akcií pivovaru na méně než polovinu.

Díky globální strategii se holandská společnost Heineken lépe vyrovnává s lokálními výkyvy a je dost možné, že brzy dosáhne svého cíle být jedničkou na vietnamském trhu v zisku i v objemu. Před pandemií měl nizozemský pivovar již 31% podíl na trhu.

K významnějším pivovarům ve Vietnamu patří dále HABECO a Carlsberg.

Zpracoval: Ing. Luboš Marek, místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu, tel: +84 904 099 562, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Vietnam - největší pivní trh v regionu JV Asie (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

21. září 2021

Paříž 21. září (ČTK) - Vinnou révu v Evropě letos zasáhla sucha, krupobití a choroby. Patrně se blíží historicky nízká sklizeň. Kvalita hroznů bude ale i tak vyšší, napsala agentura Bloomberg.

Produkce v Itálii, Francii a Španělsku, které jsou hlavními evropskými producenty vína, klesne oproti předchozímu roku o 18 procent na 117,3 milionu hektolitrů, odhaduje zemědělská zájmová skupina COPA-COGECA. Nejvíce utrpěla úroda ve Francii, kde se předpokládá pokles produkce o třetinu poté, co úrodu zdecimovaly jarní mrazy a letní vlhkost.

"Bez ohledu na proměnlivost a nejisté klimatické podmínky je kvalita hroznů výrazně vyšší a je dobrým příslibem pro kvalitní vína," uvedla zájmová skupina ve svém prohlášení.

Jedinou evropskou zemí, kde by se úroda mohla meziročně zvýšit, je Portugalsko. V Německu se čeká přibližně stejná sklizeň jako loni.

lsk jrm

20. září 2021

Projekt Právní pomoc potravinám má za cíl v nelehké době pandemie koronaviruProjekt Právní pomoc potravinám má za cíl v nelehké době pandemie koronaviru(COVID-19) poskytnout českým provozovatelům potravinářských podniků a ostatnímproducentům potravin, kteří jsou zasaženi aktuální krizí či vynakládají obrovské úsilík udržení zásobování obchodů a obyvatel, bezplatné právní poradenství o základníchprávních otázkách souvisejících se současnou situací.Webová stránka projektu obsahuje databázi právních otázek a odpovědí řazenoudo jednotlivých témat. Odpovědi uvedené u jednotlivých otázek jsou vypracovány dleprávního stavu v den jejich vypracování uvedený pod odpovědí a vzhledem k měnícímse opatřením a programům pomoci nemusí být již aktuální.

Odpovídáme například na tyto otázky:

 

Mohou zaměstnavatelé zrušit povinnost zaměstnanců nosit ochranné prostředky dýchacích cest na pracovišti?

Je zvýhodňování očkovaných zaměstnanců (např. formou volna či fi nanční odměny) ze strany zaměstnavatele vůči neočkovaným zaměstnancům diskriminující?

Jaké sankce mi hrozí v případě nesplnění peněžitého dluhu v důsledku mimořádných opatření vydaných v souvislosti se současnou epidemií?

Obchodní partner odmítl plnit smluvní povinnost s odůvodněním, že se pro něho za současné situace spojené s epidemií koronaviru stalo plnění smlouvy obtížnějším?Je oprávněn v této situaci neplnit smlouvu?

Více zde.

20. září 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na webinář, který bude věnován trendům prodeje potravin a jejich propagaci včetně legislativních požadavků. Pandemie koronaviru odstartovala boom e-shopů a prodeje online. Výrazně se změnilo také spotřební chování. Nakupování přes internet skokově vzrostlo a očekávat lze velký zájem této formy prodeje i nadále. Jaké povinnosti musí tedy dodržet PPP v případě prodeje potravin na dálku? Zaměříme se také na prodej ze dvora. Jakým způsobem je u nás legislativně upraven? Jaké výrobky lze prodávat a v jakém množství? Ukazuje se také, že propagace potravin je stále významnější, využívána je při ní celá řada nástrojů. Bezpochyby důležitou roli hraje také obal, který se dostává do přímého kontaktu se zákazníkem a slouží k propagaci potravin. Chcete se také dozvědět, jaké nové systémy označování potravin se dostávají do popředí zájmu? Pokud máte zájem se webináře účastnit, neváhejte a přihlaste se.

 

Datum konání: 4. listopadu 2021

Forma konání: prostřednictvím MS TEAMS

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                                                                                                    

Začátek webináře: 9:00 hodin

 

NA WEBINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků do systému začíná v 8:00 hod., předpokládaný konec 15:00 hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování webináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete v pozvánce v příloze.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 1. listopadu 2021!

Budeme se na Vás těšit!

 

Pozvánka s programem

20. září 2021

V rámci 5. výroční konference představila Platforma pro reformulace novou Databázi reformulovanýchpotravin a nápojů. Databáze poskytuje aktuální přehled o reformulovaných výrobcích, lze vyhledávat podle výrobce, kategorie výrobku a typu reformulace, např. snížení obsahu cukru, soli, velikost porce a další. Zajímavostí je konkrétní složení výrobku před reformulací a po reformulaci, každý se tak může dozvědět, k jakému vylepšení potraviny nebo nápoje ve skutečnosti došlo. Databázi naleznete na webových stránkách www.reformulace.cz. Na akci současně proběhla i prezentace výrobků oceněných v soutěži Cena Potravinářské komory ČRo nejlepší inovativní výrobek roku.

 

Celý článek zde.

Zdroj: Právo, 18. září 2021

 

20. září 2021

Agrární komora ČR představila při příležitosti konání 47. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka publikaci s názvem Evropská zelená dohoda a její význam pro zemědělsko-potravinářský sektor. 

Publikace shrnuje na více než stovce stran strategie, stanoviska, akční plány a legislativní návrhy, které Evropská komise v uplynulých necelých dvou letech zveřejnila, a které pod Evropskou zelenou dohodu spadají. Podobný ucelený dokument, na co se musí čeští pěstitelé, chovatelé a zpracovatelé potravin do budoucna připravit, dosud neexistoval.

Publikaci/almanach naleznete ke stažení zde.

 

Zdroj: Agrární komora ČR

Link: Agrární komora ČR vydala publikaci o Evropské zelené dohodě | AKCR.cz

20. září 2021

Podle nedávného průzkumu výzkumné agentury Nielsen Admosphere většina Čechů nakupuje nejraději české potraviny, a to v supermarketech. Není se příliš čemu divit. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostly v srpnu ceny skoro ve všech oddílech spotřebitelského koše, a právě supermarkety jsou místem, kde se dá výrazně ušetřit.

Supermarkety v Česku jsou velmi žádané. Češi je totiž mají rádi a celých 97 % respondentů uvedlo, že v supermarketu nakupují potraviny alespoň někdy. V malých a kamenných obchodech alespoň někdy nakupuje 64 % respondentů, na farmářských trzích pak 31 % dotázaných, na tržnicích 26 %, ve specializovaných obchodech, např. BIO obchodech 21 % a online nakupuje 17 %.

Pro spotřebitele je důležitá hlavně vzdálenost obchodu (64 %), ceny a slevové akce (63 %) a kvalita a čerstvost potravin (62 %). Méně jim záleží na produktech v bio kvalitě či bezlaktózových produktech (15 %).

Země původu je důležitým atributem pro 85 % Čechů

Zajímavé ale je, že čím dál více lidí se zajímá o zemi původu výrobků – podle výzkumu se jedná o 85 % dotázaných.

Ukázalo se, že 41 % lidí se o zemi původu zajímá téměř u všech výrobků, 44 % lidí na ní záleží jen u vybraných produktů a jen 15 % lidí se o ni vůbec nezajímá. Pokud mají lidé možnost si výrobek z preferovaného státu zakoupit, nemají obvykle ani problém si za něj připlatit (70 %).

V žebříčku TOP zemí, co se původu výrobků týče, zaujímají mezi českými spotřebiteli první příčku výrobky z Česka, na druhém místě je pak Německo a na třetím Slovensko. Nejméně oblíbenou producentskou zemí je pro Čechy sousední Polsko, protože jen 4 % dotázaných uvedlo, že dává přednost výrobkům z této země.

Ceny budou ještě vyšší, než jsou teď

Ačkoli podle dat ČSÚ zažíváme nejvyšší meziroční inflaci od listopadu 2008, to nejhorší má teprve přijít. Podle analytiků by se inflace mohla ke konci roku přiblížit až k 5 %.

Od srpna rostou také světové ceny potravin, přičemž nejvíce zdražil cukr, rostlinné oleje a obiloviny, zejména pak pšenice, jejíž cena vzrostla o 8,8 %, u kukuřice a rýže na druhou stranu sledujeme pokles cen.

Čeští spotřebitelé se také budou muset opět vyrovnat s nárůstem cen mlékárenských výrobků, do jejichž ceny zasahují vyšší náklady na obaly a přepravu. Pokud si však pohlídáte slevové akce, stále můžete ušetřit.

Zdroj: SOCR ČR

Link: Češi mají rádi české výrobky a klidně si za ně připlatí. Polským se často vyhýbají | SOCR.cz

18. září 2021

Specialisté na výživu a bezpečnost potravin ze Státního zdravotního ústavu a z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jsou odbornými garanty mezinárodní konference Výživa a zdraví v Teplicích ve dnech 21. – 23. 9. 2021. Jako jediná obdobná akce zdravotníků a dalších odborníků svého druhu v ČR se tato třídenní konference zaměřuje především na prevenci nemocí správným stravováním. Pro veřejnost je pak na 24. 9. 2021 připraven Jarmark chutí , který nabídne široké spektrum informací o správné výživě i pestrý doprovodný program.


Konference pro odborníky ve výživě, potravináře, nutriční terapeuty i pro pracovníky z hygienické služby začíná v Lázeňském domě Beethoven v Teplicích 21. září v 10:00 hodin. Odbornými garanty jsou za SZÚ vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. a Ing. Jitka Sosnovcová vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let z Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti.

„Zřejmě všichni víme, že bychom měli zdravě jíst a dbát na dostatek pohybu, ale ruku na srdce, kdo z nás to opravdu pravidelně a dlouhodobě dodržuje? Vnímám, že z myšlení lidí se vytrácí zodpovědnost za vlastní zdraví. Je jistě pohodlnější spoléhat na to, že nás jednou, až přijdou potíže, opraví lékaři v ordinacích, podobně jako se opravuje porouchaný stroj. Ale poškození našeho těla, pomyslného stroje, může být i vlivem dlouhodobě špatných stravovacích návyků již nevratné. Pokud jej lékaři opraví, funguje sice dál, ale často za cenu snížení kvality života, bolestí a také za cenu velké zátěže zdravotního systému. Je nesmírně důležité o tématu hovořit a snažit se dosáhnout změn k lepšímu,“ zdůrazňuje význam akce ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, která vystoupí hned v úvodu konference.   

Také doprovodný program Jarmark chutí, který 24. 9. navazuje na setkání odborníků, je potřebnou příležitostí veřejnosti připomenout, že jedním ze základních předpokladů zdravého těla je kvalitní výživa.

Správné stravování zajistí tělu energii i optimální poměr základních živin, vitamínů a minerálů, které potřebujeme pro své zdraví. Naopak nedostatek nebo nevhodný poměr živin může vést k velkým zdravotním problémům, onemocněním srdce, cév, dlouhodobým zánětům či diabetu. Rady jak dbát o své zdraví správnou výživou naleznete také na webu Státního zdravotního ústavu. Akce v Teplicích jsou tradičně organizačně zajišťovány společností ALWAC a.s.

Zdroj: SZÚ

Link: Výživa zásadně ovlivňuje naše zdraví. Teplice hostí mezinárodní konferenci odborníků, pro veřejnost je nachystán Jarmark chutí, SZÚ (szu.cz)

17. září 2021

Snídaně pro cyklisty, veřejná doprava zdarma, komentované prohlídky, cykloservis zdarma i festivaly na náměstích. Tak bude od 16. do 22. září vypadat Evropský týden mobility. Jubilejní 20. ročník se věnuje především těm druhům dopravy, které zvyšují kvalitu života a zlepšují zdraví občanů.

Letošní motto „Cestovat zdravě, cestovat udržitelně“ podtrhuje roli aktivní dopravy, která přináší nejvíce zdravotních benefitů. Chůzi a jízdu na kole či koloběžce lze navíc dobře kombinovat s veřejnou dopravou.

Během Evropského týdne mobility si všichni zájemci mohou užít stovky setkání nebo akci, jako třeba cyklojízdu z Hradce Králové do Josefova, vyzkoušet si zdarma sdílená kola v Ostravě, v Mníšku pod Brdy se vydat pěšky do školy nebo ve Valašském Meziříčí vyměnit auta za koně.

Všechny akce najdete v Seznamu programů zapojených měst , který vytvořila organizace Partnerství pro městskou mobilitu. Ta s českými městy dlouhodobě spolupracuje a podporuje je, aby realizovala dočasná i trvalá dopravní opatření.

Evropský týden mobility tradičně končí 22. září Dnem bez aut, který upozorňuje na neudržitelnost konvenční automobilové dopravy. Pořadatelé ale mají právo termín posunout tak, aby více vyhovoval návštěvníkům, tedy většinou už na sobotu či neděli.

Městské prostředí se potýká se znečištěným ovzduším, které ovlivňuje doprava produkující zdraví škodlivé látky přímo v dýchací zóně lidí. Přispívá tak ke vzniku řady závažných onemocnění. Z hlediska vlivu na lidské zdraví se jako nejproblematičtější jeví jemné prachové částice, které snadno pronikají až do plicních sklípků. Na ně se mohou vázat polycyklické aromatické uhlovodíky – zejména benzo(a)pyren, který má prokázané karcinogenní účinky. Přetížená automobilová doprava má svá negativa i po stránce ekonomické, kdy řidiči platí místo jízdy za postávání v kolonách.

Evropský týden mobility vznikl z iniciativy Evropské komise ve stovkách evropských měst a obcí od roku 2002. V letošním roce se do něj zapojilo více než 2700 měst z celé Evropy. Cílem je nabídnout obyvatelům alternativy k automobilové dopravě, která přispívá ke klimatické změně a představuje nemalé zdravotní riziko pro všechny skupiny obyvatel. Je přitom spousta způsobů, jak se pohybovat po městě levněji, spolehlivěji a zdravěji.

Od začátku se do ETM zapojují také města a obce v ČR, kterých je letos již 35 a stále přibývají další. Snaží se povzbudit své občany ke změně dopravních návyků ve prospěch udržitelné mobility. Kromě toho, že je na portálech upozorňují na celostátní akce, jako jsou zářijová Výzva Do práce na kole, říjnová Výzva 10 000 kroků (do té je stále možné se registrovat), akce pro děti Pěšky do školy nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak, přichází města právě během ETM s originálním, často velmi bohatým programem vlastních akcí a aktivit místních organizací.

Užitečné odkazy:

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20210916-Cestovat-zdrave-cestovat-udrzitelne-Evropsky-tyden-mobility-zacina

17. září 2021

Na letošní v pořadí již páté výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se konala dne 15. září 2021 pod záštitou ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc. a ministra zdravotnictví  a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR prof. MUDr. Věry Adámkové, CSc., vystoupila celá řada uznávaných odborníků, ať už z lékařské praxe, akademické sféry, zástupců výrobců.  

Nestihli jste se účastnit výroční konference? Zhodnocení a prezentace přednášejících naleznete zde.

 

Těšíme se na vaši účast znovu příští rok v září !

17. září 2021

Nutriční označování potravin na přední straně obalů je velmi aktuální téma. Česká republika, ústy Ministerstva zemědělství ČR považuje současný stav označování nutričních údajů podle harmonizované unijní legislativy za dostačující. Z okolních evropských států k nám nicméně proudí několik systémů (např. Nutri-Score), které mají za úkol pomoci spotřebiteli jednoduše rozlišit, které výrobky jsou kvalitní a které jsou méně kvalitní. Potravinářská komora podpoří zavedení konkrétního systému označování jen v případě, že zůstane dobrovolné, tzn. na zvážení každého členského státu, současně systém nesmí být diskriminační a rozdělovat potraviny na zdravé a nezdravé.

Systém Nutri-Score je v současné době asi nejznámějším představitelem výše zmiňovaného označování. Systém převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu v podobě semaforu skládajícího se z pěti písmen A-B-C-D-E a současně pěti barev od zelené po červenou. Právě jednoduchost systému je jeho největší slabinou. V přiloženém dokumentu se odborná skupina pod vedením doc. Ing. Jiřího Bráta, CSc. Pokusila shrnout silné a slabé stránky celého systému a navrhla možná zlepšení.

Dokument vznikl v rámci odborné skupiny při České technologické platformě pro potraviny.

Komise pracovala ve složení: doc. Ing. Jiří Brát, CSc.; prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.; MUDr. Petr Tláskal, CSc.; Ing. Hana Střítecká, Ph.D. a Ing. Ilona Mrhálková.

Dokument k dispozici zde.

17. září 2021

Vsetín 16. září (ČTK) - Muzeum regionu Valašsko připravilo ve vsetínském zámku výstavu nazvanou Někdo to rád sušené. Představuje historii i současnost sušení ovoce nejen na Horním Vsacku. Nechybí ani kopie tradiční valašské sušárny, sdělil ČTK mluvčí muzea Jiří Koňařík. Výstava potrvá do 30. ledna příštího roku.

Zpracování ovoce různým způsobem je pro podzimní období typické. "V uplynulých staletích se tady sice pilo kde co, ale kvalitní ovocná pálenka to rozhodně nebyla. Úroda z ovocných sadů mnohem častěji končila v sušírnách ovoce, jež byly v dávnější minulosti zcela běžnou součástí valašské krajiny. V první polovině 20. století sice začala obliba sušení ovoce z mnoha příčin razantně slábnout, nikdy však nevymizela úplně. A v současnosti se k ní lidé začínají opět vracet," uvedla historička muzea a kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská.

Autoři výstavy při její přípravě vycházeli z výzkumu tradičních sušíren, kterému se muzeum věnuje od roku 2016. "Zaměřili jsme se v něm zejména na oblast Horního Vsacka. Vyjíždíme do terénu, studujeme v dobové literatuře a hledáme v archivních materiálech. Hodně nás těší i to, že některé chátrající stavby se díky naší aktivitě daří zachránit a uchovat pro další generace," uvedl kurátor výstavy a spoluautor výzkumu Lukáš Spitzer.

Výstava představí sušírny prostřednictvím dobových fotografií, návštěvníci si mohou například také prohlédnout zvenku i zevnitř zmenšenou kopii tradiční sušírny. "Součástí výstavy je i několik zajímavých doprovodných akcí. V rámci Vsetínské noci v pátek 17. září proběhnou komentované prohlídky s autorkou výstavy. V polovině října chystáme exkurze do funkční sušárny a v listopadu doplňující výstavu ovoce a tradičních krajových odrůd. Vrcholnou událostí pak bude křest recenzované monografie o hornovsackých sušárnách ovoce, která je aktuálním výstupem z našeho dosavadního výzkumu," uvedl ředitel muzea Tomáš Vitásek.

jmk kš

 
 
17. září 2021

Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku ve prospěch zdravého životního stylu. Buď se jedná o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace vede ke vzniku obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání prospěšných složek, jako jsou např. vlákninabílkoviny nebo některá z mikroživin. Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.

 

Reformulace je významný nástroj, který usnadňuje volbu zdravých potravin. Zlepšením složení potravinářských výrobků se v roce 2016 zabývala Rada Evropské unie, která za podmínky respektování kulturních a stravovacích návyků členských zemí nasměrovala reformulace potravin hlavně do oblasti snižování energetické denzity a obsahu solinasycených mastných kyselin, přidaných cukrů a transmastných kyselin v těch státech EU, kde se stále nabízejí potraviny s jejich vysokým obsahem. Na snížení celkového objemu konzumované stravy je zaměřena strategie reformulace, která se zabývá zvýšením dostupnosti malých nebo zmenšených porcí.

  • Co pro spotřebitele znamená "Reformulace potravin a nápojů"?
  • Jak spotřebitel pozná reformulované potraviny a nápoje a kde je vyhledá?
  • Přínos reformulovaných potravin a nápojů pro spotřebitele v jeho jídelníčku
  • Jak může výrobce zařadit reformulované potraviny a nápoje do databáze?

 

Více na www.reformulace.cz

 

Informace pro výrobce

Informace pro spotřebitele

16. září 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v letošní sezóně o cca 2 až 3 týdny později oproti předchozím sezónám. Důvodem je zejména pozdější sklizeň hroznů révy vinné díky klimatickým vlivům a tím i pozdější zahájení prodeje této komodity. První kontrolu letos inspektoři SZPI uskutečnili 26. srpna, v plné intenzitě kontroly probíhají od první poloviny září.

Inspektoři SZPI letos dosud prověřili celkem 94 prodejních míst burčáku a ČZHM a ve 24 případech přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.

U celkem 20 kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů, které se týkalo zejména označování (mj. jde o porušení povinnosti uvést výrobce, původ hroznů, případně alergen), absence průvodního dokladu, zneužití tradičního výrazu „burčák“ (produkt je vyroben v ČR, ale ze zahraničních hroznů) apod.

Výsledky laboratorně hodnocených vzorků nejsou dosud k dispozici, protože rozborované vzorky je nutné nejprve nechat přirozeně prokvasit, což je proces vyžadující až šest týdnů.

V loňské sezóně 2020 SZPI uskutečnila celkem 320 kontrol prodejních míst burčáku a ČZHM a odebrala 59 vzorků pro analýzy v laboratoři. Z těchto vzorků nevyhovělo celkem 5, a to pro neodpovídající obsah alkoholu. Dále 2 vzorky inspektoři vyhodnotili jako nevyhovující přímo v místě prodeje, v obou případech byl naměřen objem rozlévaného výrobku, který neodpovídal nabízenému množství.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků hodnocených v r. 2020 viz web Potraviny na pranýři.

Pro srovnání v sezóně 2019 SZPI provedla kontroly 290 prodejních míst burčáku a ČZHM, v 61 případech inspektoři přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři, z nichž nevyhovělo 10 vzorků. V předchozí sezóně 2018 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 44 vzorků a nevyhovělo 5 z nich, v r. 2017 bylo laboratorně hodnoceno 51 vzorků, ze kterých nevyhovělo 7 a v r. 2016 bylo laboratorně hodnoceno 69 vzorků, ze kterých nevyhověly 4.

Inspektoři kontrolují prodejce i výrobce, a to zejména ty, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů a nové dosud neprověřené prodejce, kde převládá stánková forma prodeje. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětu spotřebitele.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na tzv. senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje.

Při odběru vzorku laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopových poměrů stabilních izotopů vodíku měřených na nukleární magnetické rezonanci a izotopových poměrů stabilních izotopů kyslíku a uhlíku měřených na hmotnostním spektrometru prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru (zvyšování přirozeného obsahu alkoholu v produktu dle limitu), množství přidané vody, obsah alkoholu, obsah oxidu siřičitého aj.

Burčák je národní legislativou chráněný tradiční výraz, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití tradičního výrazu burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

16. 9. 2021

Zdroj: SZPI

Link: https://www.szpi.gov.cz/clanek/potravinarska-inspekce-zahajila-kontrolu-burcaku-letos-o-3-tydny-pozdeji.aspx

16. září 2021

Tématika systémů řízení bezpečnosti potravin zaznamenává stejně jako ostatních pět okruhů z celkových 36 webinářů velký zájem. Registraci byla nucena Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Centrem zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací uzavřít již před měsícem.

Zkušení odborníci z praxe se zaměří v tomto cyklu na udržitelnost v potravinářském řetězci a evropské strategie „Green Deal“ a „From Farm to Fork“, aktuality v problematice potravinářské legislativy, povinnosti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v potravinářském provozu, GFSI systémy řízení bezpečnosti potravin pro zpracovatele potravin, krmiv (BRC, IFS, FSSC, 22000), boj proti potravinovým podvodům v systémech jakosti a bezpečnosti potravin, nebo dodavatelské audity ve smyslu poznatků, zkušeností, doporučení.

Další termíny konání akcí v rámci této serie jsou: 19. 10. 2021, 23. 11. 2021, 18. 1. 2022, 1. 3. 2022 a 5. 4. 2022.  

V případě zájmu o účast se obraťte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Bližší informace o uskutečněných, nebo připravovaných akcích naleznete na https://www.foodnet.cz/index.php/cs/akce/seminare/1722-2021.

16. září 2021

V úterý 14. září 2021 proběhl první z celkem 36 vzdělávacích webinářů zacílený na zaměstnance tuzemských potravinářských a nápojových provozoven. Ty v horizontu příštích 14 měsíců zorganizuje Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Centrem zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Všech 36 webinářů je rozděleno do šesti tematických okruhů přednášek. Okruhy jsou zacíleny na inovace a trendy, systémy řízení bezpečnosti potravin, označení kvality a certifikace, odpovědnost plynoucí z provozu e-shopů, povinnosti interního auditora, povinnosti plynoucí z environmentální legislativy, senzorické hodnocení potravin, autenticita potravin, spotřebitelské testy), a to vždy v reflexi na evropskou strategii „Zelená dohoda pro Evropu“ a „Od zemědělce ke spotřebiteli“.

Úterní webinář byl úvodním ze serie problematiky inovací a trendů v potravinářském průmyslu.

Další termíny konání akcí v rámci této serie jsou: 12. 10. 2021, 16. 11. 2021, 11. 1. 2022, 22. 2. 2022 a 22. 3. 2022.

Odborníci srozumitelně seznámili všechny registrované s fakty, zkušenostmi, doporučeními k inovacím v pekárenství, mlékárenství, masném průmyslu, aktuálními trendy v potravinářském průmyslu v globální perspektivě, nebo výživovými doporučeními a alternativními způsoby výživy.

Bližší informace, pozvánky, přednášky k náhledu naleznete na https://www.foodnet.cz/index.php/cs/akce/seminare/1722-2021 nebo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

16. září 2021

Tisková zpráva 15. 9. 2021 – 5. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny proběhla dnes v Praze. Akci udělil záštitu ministr zemědělství Miroslav Toman. Výroční konference tentokrát s podtitulem Role výrobců potravin v rámci zdravého životního stylu spotřebitelů se zúčastnilo více jak 150 odborníků, výrobců potravin i zástupců státní správy. Proběhla i prezentace výrobků oceněných v soutěži Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku.  

 

„Výrobci potravin v České republice jsou si plně vědomi své možnosti napomoci zlepšení zdraví spotřebitelů právě širokou nabídkou svých výrobků, jak těch standardních, tak těch, ve kterých došlo k vylepšení nutričního složení, vysvětluje prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

 

„Členové Potravinářské komory České republiky přistoupili k přehodnocení svých receptur a reformulují celou řadu výrobků. Výsledkem je nabídka produktů se sníženým obsahem cukru, soli nebo vylepšenou strukturou obsažených tuků“, dodává Dana Večeřová.

„Chtěli jsme vytvořit odborné fórum pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi a vzájemně sdílet zkušenosti s reformulacemi a inovacemi tak, aby se podíl výrobků s vylepšeným obsahem na českém trhu dále zvyšoval“, říká předsedkyně Výboru pro výživovou politiku / Platformy pro reformulace Hana Langrová.

V rámci konference vystoupili zástupci České asociace nutričních terapeutů, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Sekce nutričních terapeutů České asociace sester, Společnosti STOB a další.  

„Dobrou zprávou je, že spotřebitelé stále více vyhledávají zdravější varianty potravin, které nemají vysoký obsah tuků, cukrů nebo soli,“ doplňuje Ivana Pražanová, předsedkyně České asociace nutričních terapeutů a dále pokračuje, „Česká asociace nutričních terapeutů reformulace podporuje, protože jsou jedním z preventivních opatření proti rozvoji obezity, která je rizikovým faktorem vzniku neinfekčních onemocnění. Ta jsou příčinou 90 % úmrtí našich obyvatel.“

 

V rámci programu dostali příležitost i sami výrobci, zástupci společností Unilever ČR/SR, Danone, a.s. a Nestlé s.r.o., prezentovali závazky v oblasti zdravé výživy, inovace obsahu i obalu a nové trendy v potravinářství.

Platforma pro reformulace letos vyhlásila výsledky již 8. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku.  Do soutěže se mohly přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech. Ve stanoveném termínu se přihlásilo 27 společností s celkem 65 výrobky. Hodnocení proběhlo ve třech kategoriích Reformulace roku, Bezpečnost a kvalita potravin a Potraviny pro zvláštní výživu. Hodnocení proběhlo ve dvou skupinách podle velikosti podniku.

Cenu Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek získal za rok 2021 v kategorii Reformulace roku Míšánek tvaroh od společnosti UNILEVER ČR, spol. s r.o. Míšánek tvaroh je dalším v řadě výrobků značky Míša, který je vyrobený z tvarohu z České republiky. Jedná se o novou a menší dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, bez přidaných barviv a aromat, s cílem zlepšení výživových údajů oproti standardnímu výrobku na trhu Míša tvarohový 55 ml a následování kritérií EU Pledge pro kategorii dětských zmrzlin.

Mlékárna Kunín Oveska, která byla v letošním roce také oceněna v kategorii Reformulace roku za inovativní propojení celých ovesných zrn v mléce, za snížení obsahu cukrů a zároveň zvýšení obsahu vlákniny díky přídavku inulinu (obsah vlákniny 3,3 g/100 g, obsah cukrů 7,5 g/100 g).

„A jak jsme toho dosáhli? Pečlivou analýzou spotřebitelských trendů, smělým návrhem a vytrvalým směřováním k cíli“, dodává Jana Ovčáčková, ředitelka kvality společnosti Lactalis CZ.

Šunku nejvyšší jakosti od MASO UZENINY PÍSEK, a.s., hodnotící komise ocenila za snížený obsah soli ve srovnání s ostatními šunkami nejvyšší jakosti (obsah soli 1,8 g/100 g). „Průměrný obsah soli v podobných výrobcích je 2,5 g na 100 g, takto reformulovaný výrobek považujeme za velký úspěch. Nadbytek soli není žádoucí, škodí dospělým i dětem, dodává Robert Štěpán, výrobní ředitel společnosti MASO UZENINY PÍSEK, a.s.

Dále byly v kategorii Reformulace roku oceněny výrobky Super dortík s malinami od společnosti Emco spol. s r.o., pečivo DÉČKO od společnosti IREKS ENZYMA s.r.o., Párky dědy Pilčíka ze společnosti Řeznictví H+H, s.r.o. a chléb Sprint od Zeelandia spol. s r.o.

________________________________________________________________________________

V kategorii Bezpečnost a kvalita potravin pro mikropodniky a malé podniky byl vyhodnocen jako nejlepší výrobek Kitl Syrob Růžový květ od společnosti Kitl s.r.o. a pro střední a velké podniky Míša tvarohový MLS od společnosti OLMA, a.s. V kategorii Potraviny pro zvláštní výživu ve skupině mikropodnik a malý podnik získal cenu za nejlepší výrobek MUFFin od výrobce ADVENI MEDICAL, spol. s r.o., ve skupině střední a velký podnik byl jako nejlepší vyhodnocen Bezlepkový Konzumák od společnosti IREKS ENZYMA s.r.o.

Kompletní výsledky soutěže Cena Potravinářské komory České republiky o nejlepší inovativní výrobek najdete na http://soutez.foodnet.cz/index.php/aktuality/85-vysledky-souteze-2021

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) byla založena 20. března 2006 na základě Stanov Potravinářské komory ČR jako její organizační složka. ČTPP vznikla v souladu s iniciativou Evropské komise ze dne 16. června 2004 týkající se vytvoření technologických platforem. ČTPP je samostatnou účetní jednotkou, na kterou se vztahují vnitřní právní normy Potravinářské komory ČR. Hlavním cílem platformy je posílení konkurenceschopnosti českého potravinářského průmyslu v rámci Společného trhu zvýšením jeho inovačních schopností, cestou lepšího stanovení cílů výzkumu a propojení mezi výzkumnými pracovišti a výrobními podniky. Dalšími prioritami je zlepšení komunikace se státní správou na jedné straně a spotřebitelskými organizacemi i spotřebitelem samotným na straně druhé. U státní správy je zájmem se více podílet na přípravě programů s dopadem na konkurenceschopnost podniků, u spotřebitele pak jeho výchova k odpovědnému výběru potravin s cílem posunu jeho preferencí k vyšší kvalitě, vhodnějším produktům z pohledu výživy a tuzemským výrobcům.

Reformulací, tedy změnou receptury se myslí změny pozitivní, tj. takové, které přinášejí spotřebiteli určité výhody, zejména s ohledem na jeho výživu. Pozitiva, která tento trend přináší, ovšem mohou představovat i určitá rizika s ohledem na stabilitu a bezpečnost výrobků.

16. září 2021

Tisková zpráva 15. 9. 2021 – Reformulace potravin jsou součástí preventivních opatření a přispívají ke zdravému životnímu stylu. Reformulované výrobky pomáhají udržet optimální hmotnost, brání rozvoji srdečně-cévních onemocnění a dalších civilizačních chorob. Motivace spotřebitelů ke zdravému životnímu stylu je v nejlepším zájmu nejen nutričních terapeutů, lékařů, ale i výrobců potravin, kteří své výrobky neustále reformulují a inovují a snaží se na ně poukázat.

 

Reformulace jako takové jsou velmi žádoucí, na druhou stranu je třeba k jakékoliv výrazné změně receptury přistupovat velmi obezřetně. Spotřebitelé bývají mnohdy velmi konzervativní a výrobce by tak mohl o své zákazníky přijít. Spotřebitele je třeba neustále informovat a vzdělávat.

„Výrobci potravin nechtějí nikoho šidit, ani šetřit na vstupních nákladech. Reformulovaný výrobek není výrobek ošizený, ale naopak pozitivně vnímané složky jsou přidávány a ty negativní snižovány nebo nahrazovány“, vysvětluje prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

„Musíme si však také uvědomit, že cukr, sůl a tuk mají nejen výživovou funkci, ale plní často roli konzervantů, nositelů chuti nebo objemu. Při jejich snižování je tedy často nutné volit náhradu, která může být vnímána kontroverzně (např. větší množství přídatných látek, tzv. éček, nahrazení cukru alternativními sladidly, apod.). Vždy je ale reformulace v souladu s legislativou“, dodává Dana Večeřová.

„Česká asociace nutričních terapeutů reformulace podporuje. Zvýšená dostupnost reformulovaných potravin totiž může díky jejich upravenému složení vést ke snížení míry rozvoje obezity a s ní spojených onemocnění. Ke snížení hmotnosti, a rizika dalších onemocnění, je však zapotřebí celková změna životního stylu u každého z nás. Zejména snížení konzumace zpracovaných potravin a hotových jídel, navýšení příjmu ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, zvýšení pohybové aktivity a ovlivnění dalších faktorů životního stylu, jako jsou např. kouření, kvalita spánku apod.“, říká Ivana Pražanová, předsedkyně České asociace nutričních terapeutů.   

Při reformulacích však čeká na výrobce i jedno výrazné omezení. Platná evropská legislativa umožňuje informovat o snížení určitých živin až pokud konkrétní změna dosáhne 30 %. Pokud výrobce potravin sníží například obsah cukru v konkrétním výrobku o 20 % a to není málo, nemůže o této skutečnosti informovat ani na obalu produktu ani prostřednictvím dalších komunikačních kanálů, například reklamy, ale i na internetových stránkách či sociálních sítích. Toto nařízení tedy umožňuje výrobcům komunikovat snížení určitých živin až při dosažení limitu snížení 30 %. Taková úprava receptury je však v praxi velmi problematická, protože tak razantní snížení by spotřebitel velmi těžko akceptoval. Výrobci proto spíše přistupují k postupnému snižování množství živin, což však nemohou uvádět ani na obalu výrobku, ani v dalších materiálech. A to mnohdy výrobce od inovací a reformulací odrazuje. Překážek není málo, a proto je třeba výrobce dále motivovat a podporovat, aby svoje výrobky i nadále reformulovaly, tj. zlepšovali.

Platforma pro reformulace hledá cesty, kterými mohou výrobci legálně spotřebitele upozornit na vylepšené složení výrobku. Jednou z možností je právě otevřená Databáze reformulovaných potravin a nápojů. „Jsem velmi ráda, že ji dnes můžeme představit odborné i laické veřejnosti. Databáze poskytuje aktuální přehled o reformulovaných výrobcích, v databázi lze vyhledávat podle výrobce, kategorie výrobku a typu reformulace, např. snížení obsahu cukru. V databázi také najdete složení výrobku před reformulací a po reformulaci“, vysvětluje Hana Langrová, předsedkyně Výboru pro výživovou politiku / Platformy pro reformulace. Databázi naleznete na webových stránkách www.reformlace.cz.

Na závěr je třeba dodat, že Evropská komise bude hledat další příležitosti k přechodu ke zdravému stravování. Strategie od zemědělce ke spotřebiteli představuje příležitost pro zlepšení životního stylu, zdraví a životního prostředí. Pokud vytvoříme příznivé potravinové prostředí, které usnadní

volbu zdravého a udržitelného stravování, napomůže to zdraví a kvalitě života spotřebitelů a sníží se náklady na zdravotní péči v celé společnosti.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Platforma pro reformulace (PPR) byla založena na podzim roku 2016. Jejím cílem je vytvoření odborného fóra pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi v rámci které mohou členové PPR nastavit a komunikovat konkrétní závazky v oblasti reformulací a podpory zdravé výživy; monitorovat a reportovat dosažené výsledky; a sdílet zkušenosti s dalšími výrobci a ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy vzdělávat veřejnost.

16. září 2021

Připojte se k naší výzvě. Vyberte si jakoukoli zdraví prospěšnou pohybovou aktivitu, která Vás baví a věnujte se jí co nejčastěji během měsíce září. Aktivity můžete kombinovat dle libosti. Podle dosažených výkonů se pak můžete zařadit do jedné ze tří kategorií.


Pojďte do toho s námi!

Sledujte naši stránku, sdílejte s námi pohybovou aktivitu pod příspěvkem a inspirujte ostatní! My po 30. září vylosujeme 5 výherních komentářů, které od nás získají drobný dárek za své měsíční snažení. 

Výzva k pohybové aktivitě – Prevence je zábavnější než demence – 1. - 30. 9. 2021 Výzva k pohybové aktivitě – Prevence je zábavnější než demence – 1. - 30. 9. 2021

 

Zdroj: SZÚ

Link: Tři, dva, jedna POHYB, SZÚ (szu.cz)

15. září 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na webinář, který bude věnován trendům prodeje potravin a jejich propagaci včetně legislativních požadavků. Pandemie koronaviru odstartovala boom e-shopů a prodeje online. Výrazně se změnilo také spotřební chování. Nakupování přes internet skokově vzrostlo a očekávat lze velký zájem této formy prodeje i nadále. Jaké povinnosti musí tedy dodržet PPP v případě prodeje potravin na dálku? Zaměříme se také na prodej ze dvora. Jakým způsobem je u nás legislativně upraven? Jaké výrobky lze prodávat a v jakém množství? Ukazuje se také, že propagace potravin je stále významnější, využívána je při ní celá řada nástrojů. Bezpochyby důležitou roli hraje také obal, který se dostává do přímého kontaktu se zákazníkem a slouží k propagaci potravin. Chcete se také dozvědět, jaké nové systémy označování potravin se dostávají do popředí zájmu? Pokud máte zájem se webináře účastnit, neváhejte a přihlaste se.

 

Datum konání: 4. listopadu 2021

Forma konání: prostřednictvím MS TEAMS

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                                                                                                    

Začátek webináře: 9:00 hodin

 

NA WEBINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků do systému začíná v 8:00 hod., předpokládaný konec 15:00 hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování webináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete v pozvánce v příloze.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 1. listopadu 2021!

Budeme se na Vás těšit!

 

Pozvánka s programem

15. září 2021

Praha 15. září (ČTK) - Nejlepší inovací mezi potravinami letos prošel Míšánek tvaroh od Unileveru. Jde o zmenšenou dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, přidaných barviva a aromat. Dnes to novinářům sdělili zástupci Potravinářské komory na tiskové konferenci, která se zabývala snahou o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách.

Ocenění získal také výrobek Oveska od Mlékárny Kunín, za inovativní propojení celých ovesných zrn v mléce, snížení obsahu cukrů a zároveň zvýšení obsahu vlákniny díky přídavku inulinu. Jana Ovčáčková, ředitelka kvality společnosti Lactalis CZ, pod kterou Kunín spadá, řekla, že snižovat obsah cukru v mléčných výrobcích není jednoduché, jen samotné mléko má pět procent cukru.

Hodnotitelská komise ocenila také Šunku nejvyšší jakosti od Maso uzeniny Písek za snížení obsahu soli na 1,8 gramu na 100 gramů výrobku. "Průměrný obsah soli v podobných výrobcích je 2,5 gramu na 100 gramů," řekl novinářům výrobní ředitel společnosti Robert Štěpán. Podle něj se podařilo udržet trvanlivost výrobku i přes snížení obsahu soli.

Další ocenění získaly Super dortík s malinami od Emco, pečivo Déčko od Ireks Enzyma, Párky dědy Pilčíka ze společnosti Řeznictví H+H a chléb Sprint od Zeelandie. V kategorii Bezpečnost a kvalita potravin pro malé podniky získal cenu Kitl Sytob Růžový květ, v kategorii pro střední a velké podniky Míša tvarohový Mls od Olmy. V kategorii Potraviny pro zvláštní výživu ve skupině mikropodnik a malý podnik získal cenu MUFFin od výrobce Adveni medical, ve skupině větších podniků Bezlepkový Konzumák od Ireks Enzyma.

Dlouhodobě jsou producenti tlačeni k tomu, aby snižovali ve svých výrobcích obsah cukru, soli či některých typů mastných kyselin. Potravináři si stěžují, že nemohou kvůli evropské legislativě informovat o malých postupných změnách, například snížení soli o dvě procenta, na obalech. O těchto pokrocích můžou psát až ve chvíli, kdy je snižování cukru nebo soli o mezi 25 a 30 procenty. Pokud se složení výrobku skokově změní, však zákazníci podle potravinářů často výrobek přestanou kupovat.

drh jw

14. září 2021

Praha 13. září (ČTK) - Systém značení Nutri-score by měl zohledňovat velikosti porce nebo způsoby přípravy polotovarů, jako je například smažení. Doporučuje to dokument odborné skupiny při České technologické platformě pro potraviny, který ČTK předali zástupci Potravinářské komory ČR. Komora proti povinnému zavádění systému již v minulosti vystupovala, odmítla jej také Agrární komora ČR. Nutri-score označuje na přední straně obalu potravin písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou.

Algoritmus výpočtu systému dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina.

Značení používají někteří výrobci. Část odborníků si od systému slibuje, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Proti povinnému značení je ale i ministerstvo zemědělství.

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-score převádí nutriční hodnotu do kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Podle dokumentu potravinářů se systém hodí spíše pro porovnávání jednotlivých výrobků v rámci jedné kategorie mezi sebou. "V systému se upřednostňuje rostlinná strava. Ta má obecně méně rizikových živin, ale nebere se v úvahu přítomnost přírodních toxických a antinutričních látek a také neplnohodnotných bílkovin. Systém Nutri-score nezohledňuje průmyslové zpracování," dodává dokument. Komora již dříve uvedla, že pak při hodnocení vznikají paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie se tak dostanou třeba hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunka, sýr, olivový olej a maso z lososa jsou v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat, uvedla už dříve mluvčí komory Helena Kavanová.

drh jw

Dokument naleznete zde.

14. září 2021

V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022–2024.

Zpracovatel:

Ministerstvo zdravotnictví
Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví
Odbor ochrany veřejného zdraví